Page 1

STORA RÅBY KYRKA MARIA MAGDALENA KYRKA SANKT HANS KYRKA SANKT KNUTS KYRKA

Nr 2 2012 JUNI - AUGUSTI


Sommaren är här!

Ljumma vindar, solsken, regn och kanske åska, grönskan djupnar, skolterminerna avslutas, Lund töms på studenter, studiecirklar och verksamheter pausas: Sommaren är här! Vi människor möter sommaren med olika förväntningar och farhågor. Kanske förväntningar på gemenskap, vila och rekreation, eller känslor av ensamhet, av att inte kunna göra något speciellt. Kanske vemod och saknad av somrar som gått. Kanske orden inte räcker till... Mötesplatser, där vi kan vara oss själva och möta andra är viktiga. I Lunds östra stadsförsamling finns många olika mötesplatser och sommaraktiviteter. I detta blad finns exakt information om var och när. Skulle du vilja samtala enskilt med någon, finns möjlighet. Ta kontakt med pastorsexpeditionen. Sommaren med dess växande påminner oss om livets kraft och Guds goda gåvor till oss. Livet självt är en gåva. Ibland kan det vara svårt att förstå och känna detta. Gud har ändå lovat att alltid var med oss. Det får vår vackra natur påminna oss om.

God sommar! Ulla Frisk Hobro, Patricia Ljunggren, Monika Sjögren och Marta Engström Nilsson

Framsida foto, Midsommarkransar: Creative4you


Jorden 채r vacker, m채nskan lever med ansvar, gl채dje och sorg. Sommarskymnings mjuka dunkel bjuder oss Guds ro.

Foto: Creative4you


Sommarlunch och Café Sommarlunch

Café Terassen

i Sankt Hans

i Sankt Knut

Torsdag 14 juni kl. 12.00 Mässa som följs av sommarlunch.

Torsdagar kl. 15.00 – 17.00, 28 juni – 9 augusti.

Föranmälan senast 11 juni till Kerstin Årnes 35 88 22 eller kerstin.arnes@svenskakyrkan.se

Enkelt fika och gemenskap.

Sommarcafé Midsommarlunch i Sankt Knut Torsdag 14 juni Middagsbön kl. 11.45 och midsommarlunch ca kl. 12.00 Föranmälan senast 5 juni till Tina Leger 35 87 96 eller christina.leger@svenskakyrkan.se

Morgonbön i Sankt Knut Onsdag och fredag kl. 09.00, hela juni och augusti, ej i juli

i Sankt Hans Torsdagar kl. 14.00-17.00, 28 juni-16 augusti . Välkommen på kaffe med tilltugg och en pratstund. Vid fint väder sitter vi ute på Fäladstorget.

Augusticafé med sommarsånger i Maria Magdalena Måndag 13 augusti kl. 14.00 bjuder sångaren och blockflöjtisten Christian Backe på musik.

i Sankt Knut

Måndag 27 augusti kl. 14.00 får vi lyssna till riksspelman Erik Ask-Upmark.

Onsdag och fredag under hela sommaren är det frukostcafé kl. 9.30 – 11.00 i församlingsgården.

Vi serverar kaffe/te med gott tilltugg till självkostnadspris och bjuder på en trevlig musikstund.

Frukostcafé

(uppehåll 17, 22 och 24 augusti och dessa dagar serveras endast kaffe på torget.)


g

ten

tugg

Sommarkvällar Varmt välkommen till sommarens onsdagskvällar som alternerar mellan våra kyrkor. Samtliga inleds med en enkel kvällsmässa kl. 19.00. 27 juni

Café och allsång med Martina Finnskog, Ulla Frisk Hobro och Lars-Erik Andersson i Maria Magdalena.

4 juli

Sånger vid grillen med Anders Gustavsson m fl, Ulla Frisk Hobro och Kristina Lindström i Sankt Hans.

11 juli

Pianokväll i kyrkan med Anna Alfredsson som följs av café med Marta Engström Nilsson och Lars-Erik Andersson i Sankt Knut.

18 juli

Café och sommarallsång tillsammans med Katarina Koos, Monika Sjögren, Pernilla Eborn och Lars-Erik Andersson i Maria Magdalena.

25 juli

Trubadurafton i kyrkan med Eric Brennelid som följs av café med Anna Alfredsson och Christel Quartin i Sankt Knut.

1 augusti Sommarmusik i kyrkan med Glara som följs av café med Anna Alfredsson och Lotta Miller i Sankt Knut. 8 augusti Kammarjazz i folkton i kyrkan med TH trio som följs av café med Lotta Miller och Katarina Koos i Sankt Knut. 15 augusti Sånger vid grillen, en kväll med Christel Quartin, Ulla Frisk Hobro och sång med Katarina Koos m fl. Denna kväll sköter Sankt Hans Kyrkobröder grillandet, Sankt Hans.


Midsommar

G

udstjänster

Fredag 22 juni midsommarafton andakt kl. 15.30 i Maria Magdalena Lördag 23 juni midsommardagen gudstjänst kl. 19.00 i Stora Råby kyrka Söndag 24 juni Johannes döparens dag högmässa kl. 10.00 i Sankt Hans kyrka.

M

IDSOMMARFIRANDE på Maria Magdalena

Fredagen den 22 juni är ni välkomna att fira en traditionell midsommar tillsammans med oss. Vid fint väder fikar, dansar och sjunger vi runt midsommarstången i förskolan Triangelns trädgård till musik av Sara Gustavsson och David Gustavsson. Skulle det bli regn denna dag flyttar vi inomhus till torget i Maria Magdalena kyrka. Kl. 13.00            vi klär stången Kl. 14.00            börjar dansen kring den Kl. 15.30            firar vi andakt i kyrkan Tag gärna med egen picknickkorg. Försäljning av kaffe, te och saft med kakor finns att köpa till självkostnadspris.


Foto: Creative4you


Musik

S

ommarmusik i S:t Knut Onsdagar kl. 19.00, inleds med en enkel mässa.

11 juli

Pianokväll

Somriga toner från flygeln med musik av bl.a. W. Peterson-Berger och T. Rangström. Vid klaveret: Anna Alfredsson

25 juli

Trubadurafton

Kända trubadurtoner från klassisk svensk visa, amerikansk country och allt där emellan.

Eric Brennelid – sång och gitarr

1 augusti

Sommarmusik med Glara

En finstämd och lekfull musikalisk blandning med tonvikt på svensk tradition. Glara framför i egna arrangemang allt från Evert Taube och Dan Andersson till psalmer och egna kompositioner.

Mira Palme- sång

Oscar Johansson - piano

Donovan von Martens - kontrabas

Måns Wikenmo - trummor


8 augusti Kammarjazz i folkton med TH trio

TH trio spelar poetisk kammarjazz där samspelet och den gemensamma klangen står i fokus. Musiken rör sig fritt i landskapet mellan det expressiva och det meditativa där egna kompositioner, psalmer, Arvo Pärt, samt stor del improvisation får plats.

Tommy Holmgren - trummor

Mattias Grönroos - bas

Martin Hall - piano

Fri entré

O

rgelkonsert Lördag 11 augusti kl. 18.00 i Sankt Hans kyrka

Matti Hannula från Finland Konserten ingår i serien ’Skånes orgelveckor’

K

yrktaxi

Om du vill vara med på våra sommaraktiviteter men har svårt att ta dig till oss kan du beställa Kyrktaxi. Kyrktaxi kan beställas via pastorsexpeditionen, tel. 35 88 18 eller 35 87 85.


Barn & Familj

S

ommarsagor, sagoteater med Knitte och John

Vi två tillfällen spelar Knitte och John sagoteater för barn i Triangelns trädgård, Maria Magdalena kyrka. Vid riktigt dåligt väder inomhus. Sommarsagorna är en del av Sommarlunds aktiviteter och kostnadsfria för publiken. Onsdag 20 juni kl 10.00 Barnen i trädet En folksaga med rötter i Västafrika om två barn som bor i ett träd. Häxan i skogen fångar ett av barnen med sina vassa klor... Kan barnen överlista häxan? Tisdag 14 augusti kl 10.00 De hjälpsamma djuren Pojken skall gå till marknaden och köpa bröd för sin pappas sista pengar. På vägen ger han bort pengarna för att rädda några djur från en elak bonde. Nu har pappan och pojken inga pengar kvar och inget att äta. Kanske kan djuren komma till undsättning.


Gudstjänster

G

udstjänst/mässa firas vanligtvis varje sön- och helgdag i

Maria Magdalena kyrka kl. 10.00

Sankt Hans kyrka

kl. 10.00

Sankt Knuts kyrka

kl. 10.00

OBS! 1 juli – 12 augusti firas det istället Söndagsmässa kl. 19.00 i Sankt Knut. 8 juli firas ingen högmässa kl. 10.00 i Maria Magdalena se konfirmation nedan

K

onfirmation för Stenbräckalägret

Traditionen fortsätter och det är åter dags att under juni månad hålla konfirmationsläger på Stenbräckagården, som ligger på Tjurkö – längst ut i Blekinge skärgård. Vi är ett femtiotal konfirmander och ledare i stor gemenskap och som kommer att konfirmeras den 7 och 8 juli klockan 14.00 i Maria Magdalena kyrka. Vi önskar att lägret ska få finnas i församlingens förböner! Läs mer om lägret på www.svenskakyrkan.se/lundsostrastadsforsamling


Sankt Hans KYRKA Expedition 35 88 18 Fäladstorget 32, 226 47 Lund

Sankt Knuts kyrka / Stora Råby kyrka Expedition 35 88 18, 35 87 85 Vikingavägen 31, 224 76 Lund

Maria Magdalena kyrka Expedition 35 87 85 Flygelvägen 1, 224 72 Lund

Vill du boka tid till dop, vigsel eller hyra dopdräkt - ring eller kom på ett personligt besök till våra expeditioner. Under sommaren håller vi öppet mellan kl. 09.00 - 13.00. Om du under sommaren vill tala med präst eller diakon, når du någon av oss i samband med gudstjänster och på expeditionstid kl. 09.00-13.00. Övriga tider ring jourhavande präst på 112. Lunds östra stadsförsamling Lars-Erik Andersson, kyrkoherde tel 35 87 81, lars-erik.andersson@svenskakyrkan.se

www.svenskakyrkan.se/lundsostrastadsforsamling

Lunds östra stadsförsamling i samarbete med

Grafisk design

lund.ostrastads.forsamling@svenskakyrkan.se

Församlingsblad sommar  
Församlingsblad sommar  

Summer information

Advertisement