Bryndumlund Info Folder

Page 1

Bryndumlund - En prisbelønnet perle -


2


Indhold Familiehygge Ilden brænder afstressende i pejsen, sender velduftende varme ud i stuen,og er med til at skabe hygge indendøre, mens de mange levende lys hygger og lyser op. Familien kan vælge at opholde sig i den store pejsestue/bibliotek eller pusle med aktivteter ved det store langbord. Her var tidligere sløjdlokaler og inden Bryndumlunds restaurering var der kun sørgelige rester tilbagte fra den tidligere skole. Således var der vinduer, der var tjenlige til udskiftning, mens gulve og lofter var ikke-eksisterende. Vinduerne var af vidt forskellig beskaffenhed og udformning, så for at skabe et ensartet udseende, var der også her noget at gå i gang med. Nu er boligen udformet så alle årstider kommer til sin ret.

Familiehygge Historisk baggrund Årstiderne på Bryndumlund Naturen på Bryndumlund Bygninger Boligen Haven I dag Dyrelivet Rig på detaljer Prisbelønnet bevaring

Side 3 Side 4, 5 Side 6, 7 Side 8, 9 Side 10, 11 Side 12, 13 Side 14, 15 Side 16, 17 Side 18, 19 Side 20, 21 Side 22, 23

3


4


Historisk baggrund Bryndumlund i Bryndum ved Esbjerg kan dateres tilbage til 1749, hvor den første skole blev opført lidt foran den nuværende, hvide længe. Bygningen består i dag af denne længe fra 1852 og en tilbygning, der er noget større, fra 1893. Historisk set har der været skole på stedet i 211 år. Som skole indeholdt bygningen klasseværelser, bolig til skoleleder og lejlighed på 1. sal til en 2. lærer. Dengang var der endnu ikke tænkt på Esbjerg, som først bliver en realitet fra 1868 med anlægsloven om Esbjerg havn.

I Bryndum sognebogssamling, som var datidens bibliotek, kunne kirkegængere hver søndag efter gudstjenesten formedelst 65 øre årligt låne tre bøger: en gudelig, en land-økonomisk og en skønlitterær. Det var skoleleder Christen Christensen Yderik, der virkede fra 1859-1886, som oprettede sognets første bibliotek. Bibliotekslokalet findes endnu i huset og måler 2 x 3,5 m -så måske var de vestjyske ambitioner om boglig lærdom ikke videre imponerende.

Komponist i verdensklasse Efter Yderik og N.P. Jepsen, som var skoleleder fra 1886 - 1898, kom Valdemar Nielsen til. Valdemar var bror til den eneste danske komponist i verdensklasse, nemlig Carl Nielsen. Deres far havde sin aftægtsbolig på Bryndumlund og Carl Nielsen medbragte sine danske sange til broderen, som afprøvede dem på skoleeleverne. Når Carl Nielsen i 1920’erne sammen med sin hustru, billedhuggeren Anne-Marie Carl Nielsen, besøgte sin bror på skolen, stimlede byens børn sammen om noget så sjældent som et rigtigt automobil. Et tilløbsstykke var det også, når naboerne kunne høre den verdensberømte komponist øve sine kompositioner sammen med broderen og dennes to sønner, som alle spillede violin.

Komponisten Carl Nielsen afprøvede sine danske sange på Bryndum skoles elever.

5


6


Årstiderne på Bryndumlund

Når solens stråler har fortrængt sneen, pibler forårets mange løgplanter frem af jorden. Græsset grønnes og de mange træer og hække iklædes de smukkeste grønne farver. Fuglene indtager deres kasser på træer og gavle, og eneste “betaling” for boligerne er smuk fuglesang, der blander sig med insekternes summen, mens de lystigt nærkigger frugttræer og blomster.

7


Naturen på Bryndumlund Til Bryndunlund hører en tønde land, som gennem årene langsomt har ændret sig til en smuk parklignende have med frugttræer, rosenhave og et smukt terassemiljø med havebassin. Haven er ”ind-

8

delt” i rum, som gør det til en æstetisk oplevelse at opholde sig i de forskellige miljøer. Bygningernes smukke beliggenhed på grunden understreges af den grusbelagte gårdsplads.


Med marker som naboer Blandt naboerne er marker, der giver udsyn og hvor ogsü ürstidernes skiften følges.

9


Bygninger Selv om Bryndumlund er opført med mange års mellemrum er det lykkedes at få de to forskellige stilarter til at hænge sammen. Oprindeligt var huset tækket med strå. Det blev på et tidspunkt udskiftet med tegl, men det var magtpåliggende for stedets nuværende ejere at føre bygningerne tilbage til det oprindelige.

10


11


12


Boligen Med respekt for den oprindelige byggestil tager bygningen sig smukt ud udefra, men bevæger man sig inden døre, er der meget lidt af det oprindelige tilbage. Her gemmer sig en moerne rummelig bolig med enkel minimalistisk indretning og moderne design. Der er lagt vægt på, at øjet hviler på enkle smukke ting, der afspejler en nutidig lys indretning med smukke lysindfald og hvor der er plads til italiensk og dansk design.

13


Haven Årstidernes skiften kan følges i den parklignende have, hvor forårsløg og blomstrende frugttræer afløses af bedårende roser, når solen står højest på himlen. Efteråret tegnes af de smukkeste gyldne nuancer og frugterne kan plukkes og nydes, når vinteren tager over og sneen falder som pudder på bygningernes stråtag.

14


15


I dag Lene og Peter Ravn Lund overtog i 1972 det dengang meget forsømte skole-anlæg, som en overgang var blevet brugt som tømrerværksted. Restaureringsopgaven var betydelig, bl.a. blev tegltaget erstattet af strå som oprindeligt, vinduer blev udskiftet, murværk blev sat i stand og indvendigt blev bygningen totalrenoveret. Opgaven strakte sig over 12-15 år og slutresultatet er en bygning, der i det ydre fremstår, som anlægget har set ud omkring år 1900.

16

Indvendigt rummer Bryndumlund i dag bolig for familien og et top-moderne reklamebureau med elektronisk produktions- og kommunikationsudstyr, der bringer virksomheden i daglig kontakt med landsdelens største virksomheder.


17


Der er et rigt dyreliv pĂĽ Bryndumlund. Fuglekasser i vidt forskellige udform-ninger tiltrĂŚkker fuglene, der til gengĂŚld nyder det rige insektliv.

18


19


20


21


22


Prisbelønnet bevaring „Bryndumlund“ er optaget i Esbjerg Museums registrant af landbygninger i Esbjerg Kommune og Kommuneatlas Esbjerg med bevaringsværdige bygninger (udgivet af Miljøministeriet Planstyrelsen i 1992). Præmieret med Esbjerg Byfonds Pris for smuk renovering af hus og miljø i 2006.

Bryndumlund Bryndumvej 131 DK-6715 Esbjerg N www.bryndumlund.dk

23


www.bryndumlund.dk