Page 1

Mogens Dahl Konsert: Kammerkor

Inledningskonsert Lund Choral Festival 2012 Tid & plats: Mรฅndag 15 oktober 12.00 Domkyrkan Medverkande: Dirigent: Mogens Dahl Horn: Sรถren Hermansson Pianist: Dana Hajรณssy


Välkomstord: Martin Martinsson,VD Musik i Syd. Program Musik: Gabriella Gullin (f. 1961) Text: Pär Lagerkvist (1891-1974)

Tyst är det rum (1993)

Musik: Arvo Pärt (f. 1935) Text: Luk. 1:46-55

Magnificat (1989)

Musik: Ola Gjeilo (f. 1978) Text: Latinsk bön från 300-talet

Tota Pulchra es (2001)

Musik: Per Nørgård (f. 1932) Text: Adolph Wölfli (1864–1930)

Wiigen-Lied (1979/80) ur Wie Ein Kind

Musik: Per Gunnar Petersson (f. 1954) Text: Pär Lagerkvist

Aftonland (1990) 1. Allt är så underligt fjärran i dag 2. Det är om aftonen man bryter upp 3. En gång skall du vara en av dem 4. Den döde

Musik: Gabriella Gullin Text: Pär Lagerkvist

Det är vackrast när det skymmer (1986)


Den vanliga människans grundläggande önskan om att bli hörd och sedd är genomgående under konserten med Mogens Dahl Kammerkor.

Mogens Dahl Kammerkor Mogens Dahl Kammerkor är en professionell ensemble bestående av 16 klassiskt skolade sångare från hela Norden. Kören grundades år 2005 i samband med att dirigenten, Mogens Dahl, etablerade Mogens Dahl Konsertsal på Islands Brygge i Köpenhamn. Idag är kören en av Nordens mest kända klassiska ensembler.

Hos Pär Lagerkvist hörs flera gånger den enkla frågan: Varför är jag här? Ofta finner Lagerkvist svaret i religionen; i existensen med och utan Gud. ”Den Gud som inte finns, det är Han som sätter min själ i brand ... Eftersom han inte finns.” Rädslan för att leva i en värld utan Gud, med Gud eller som Gud förbinder Pär Lagerkvists enkla och klara dikter med den galna och tvetydiga vaggvisan Wiigen-Lied, skriven av den schizofrene österrikiske målaren och poeten Adolph Wölfli.

Mogens Dahl Kammerkor har sin konstnärliga inriktning på nordisk och romantisk musik. Kören har ofta ny musik på sin repertoar – skriven av spännande skandinaviska tonsättare. Ensemblen har redan en gedigen bakgrund med avseende på både konserter och cd-inspelningar. Bland annat kan de stoltsera med en nominering till det danska P2-priset. Det årliga uppförandet av Händels Messias i Holmens Kyrka i Köpenhamn har blivit en absolut must-see för Messias-älskare i Danmark.

Tyst är det rum, där jordens röster höjas ... Ingen av oss hör, ej något utav orden nere på jorden.

Wölflis liv var en ”mänsklig tragedi”. I ett tidigare liv såg han sig som förenad med jorden och himmelns alla stjärnor, men i detta var han inkarnationen av den omöjliga föreningen OCH det eviga släktskapet mellan harmoni och kaos. I vaggvisan Wiigen-Lied beskriver Wölfli i ett påhittat nonsens-språk med manisk kreativitet barnets rädsla för ensamhet och separation. För den estetiske kompositören Arvo Pärt var förbudet mot religion och Gud under sovjetstyret som en fotboja för kreativiteten. Då Pärt år 1968 öppet förklarade sig som kristen blev hans musik förbjuden i hemlandet. Sovjetstyret drev honom på 70-talet från Estland och sedan dess har Pärt blivit känd över hela världen för sin minimalistiska musiks stora skönhet. Rigtig god fornøjelse!

Sopraner: Hilde Gjermundsen Regina Olafsdottir Jennie Samuelsson Sophie Thing-Simonsen Altar: Merete Laursen Nana Bugge Gertrud Lei Hanna-Maria Strand Tenorer: Andreas Halling Adam Riis Jonathan Ingvald Erlend Tyrmi Basar: Johan Bogren David Wijkman Paul Frederiksen Erik Arnelöf

FOTO Ole Christiansen


Dirigent: Mogens Dahl Mogens Dahl är utbildad på Musikvidenskabeligt Institut i Århus, Det Jyske Musikkonservatorium och har studerat hos bl.a. Michael Schønwandt, Jorma Panula och Eric Ericson. Mogens Dahl har varit gästdirigent hos Radiokammerkoret i Köpenhamn, Radiokören i Stockholm och hos de flesta av Danmarks orkestrar. Mogens Dahl var konstnärlig ledare för Den Jyske Operas kör från 1991–2003 och dirigerade under den perioden flertalet produktioner. Han har därutöver dirigerat TV-, radio- och scenproduktioner på bl.a. Aarhus Teater, Den Anden Opera, Staatstheater Kassel Opernhaus, Den Fynske Opera och Kungliga Operan i Stockholm. 2005 fick Mogens chansen att realisera sin dröm om ett eget konserthus, och detta ledde till etableringen av Mogens Dahl Koncertsal i Köpenhamn. Mogens Dahl Koncertsal har blivit en av Danmarks ledande scener för kammarmusik och är det enda privatägda konserthuset för klassisk musik i Danmark. Mogens Dahl har med sin konsertsal lyckats sammansmälta musik och företagsamhet med stor konstnärlig integritet; något som både recensenter, musiker, publik och företagare visat stor respekt inför. Mogens Dahl Kammerkor har hela tiden varit en viktig del i projektet. Konserthuset är körens hem och erbjuder en unik plattform för utveckling och musicerande. Horn – Sören Hermansson Sören Hermansson är internationellt verksam som solist och pedagog. 1999-2006 var han Hornprofessor vid School of Music, University of Michigan, Ann Arbor. Brasilien är ett annat land han gästat mycket. Över 35 verk har skrivits direkt för Sören och han fortsätter att beställa ny musik, just nu är flera tonsättare aktiva med att komponera för Horn och Elektronik. Härom veckan uruppförde han Leilei Tians OM för denna besättning, i Villa Medici i Rom. Hans CD inspelningar kan man hitta på bl.a. BIS, PHONO SUECIA, CAPRICE. På youtube har han en egen kanal med smakprov på många av de nya verk han har initierat. Samarbetet med dirigenten Mogens Dahl har resulterat i flera internationella turnéer och en CD-inspelning av AFTONLAND.

Läs mer på: www.sorenhermansson.com www.mogensdahlkammerkor.dk www.mogensdahl.dk


Sveriges största körfestival! För fjärde gången går nu Lund Choral Festival av stapeln. Festivalen är Lunds största musikarrangemang och engagerar runt 2000 medverkande. Internationella gästspel samsas med lokala körer i ett brett utbud av runt 40 konserter där alla kan finna någonting för sin smak. Initiativet till körfestivalen kom ursprungligen från det lokala körlivet i Lund. Staden har en unik historia vad gäller körsång. Förslaget att skapa en festival fångades upp av Lunds kommun som efter den första bejublade körfestivalen 2006 gav uppdraget vidare till Musik i Syd. Festivalen återkommer nu vartannat år med ett utbud som inte återfinns någon annanstans i landet.

Köp ett

FESTIVALPASS

få tillgång till alla konserter (inkluderar ej jazzbrunchen)

1 400:-

Biljetter/Tickets

Ticnet: www.ticnet.se Biljettbyrån i Lund: 046-13 14 15 Rabatterade priser för barn, ungdomar och studerande.

www.lundchoralfestival.org

Festivalen genomförs med stöd av:

Festivalen sker i samarbete med: Körcentrum SYD, Odeum (Lunds universitet), Lunds Allhelgonaförsamling, Handelsföreningen

Odeum

Tack till: Lunds Domkyrkoförsamling, Folkbiblioteken i Lund, Lunds Turist- och Biljettbyrå, AM-tryck och Reklam, Hotel Concordia, Musiktidskriften OPUS och Malmö Opera. Lund Choral Festival arrangeras av Musik i Syd på uppdrag av Lunds kommun.

pr_mogensdahl  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you