LUMC Magazine #22

Page 26

26

LU M C M AGA Z I N E

Dorottya de Vries

‘TOPDOKTERS’ Transplantatiechirurg Dorottya de Vries en gynaecoloog Monique Haak zijn in het voorjaar van 2020 te zien in het RTL4programma Topdokters. Een cameraploeg volgde hen wekenlang op de voet. De opnames zitten er inmiddels op. Aan LUMC Magazine vertellen ze hoe het is om met een tv-ploeg in je kielzog je werk te doen. TEK S T: VICKI BL ANS JA AR > FOTO’S: JOS JE DEEKENS

H

et is 17.00 uur als Dorottya (37) aanschuift voor een kop koffie op het Leidse Plein. Ze heeft er vandaag al een geslaagde niertransplantatie van een anonieme donor op zitten. “De ontvanger is iemand die al een hele tijd op een geschikte donornier wachtte. Bijzonder dat iemand zoiets doet voor een onbekende.” Dorottya is sinds twee jaar de jongste chirurg van het LUMC Transplantatie Centrum. “Ik transplanteer nieren, alvleesklieren en levers. En ik doe orgaandonatie-procedures bij overleden donoren en nierdonaties bij familieleden.”

Monique is iets later, ze heeft net haar laatste opnamedag achter de rug. “Alles loopt daardoor vandaag een beetje uit”, vertelt ze. Ze werkt sinds 2011 bij het LUMC als gynaecoloog-perinatoloog met als specialisme foetale geneeskunde. “Ik houd me bezig met aangeboren afwijkingen bij ongeboren kinderen. Dat betekent dat ik diagnoses stel en die zwangerschappen begeleid. Indien mogelijk opereer ik al terwijl de baby nog in de buik zit. Het LUMC is daarvoor landelijk verwijscentrum. Daarom heeft Topdokters mijn afdeling benaderd.”