Page 2

2

LU M C M AGA Z I N E

begin einde werkdag Er werken meer dan 7000 mensen in het LUMC. We volgen één van hen aan het begin en het einde van de werkdag.

TEK S T: JULIE DE GR A AF > FOTO: FR ANK NAGTEG A AL

Michiel van de Sande (40), oncologisch orthopeed

Hoe begin je de werkdag?

Ik woon in Haarlem en probeer een keer in de week naar mijn werk te fietsen, maar dat lukt niet altijd. Ik ben meestal vroeg in het ziekenhuis, omdat de operaties al om 08.00 uur beginnen. Van tevoren wil ik graag iedereen die ik ga opereren even spreken. Zo kan ik mensen geruststellen en lastminutevragen beantwoorden.

Wat doet een oncologisch orthopeed?

Ik behandel kanker van de botten. Bij de meeste mensen die ik opereer, haal ik een stuk van het bot weg waar een tumor in zit. Het lastige is om dat bot vervolgens weer heel te maken. Vroeger voerden we daarom vaak amputaties uit. Tegenwoordig zijn er gelukkig veel nieuwe technieken beschikbaar en komt een amputatie nauwelijks meer voor.

Wat staat er vandaag op het programma? Ik sta één of twee keer per week op de operatiekamer. Vandaag opereer ik vijf kinderen. De meeste van hen hebben gelukkig een goedaardige tumor, die ze vandaag kwijtraken. Ik vind het heerlijk om met kinderen te werken. Ze zijn goudeerlijk, weten wat ze willen en durven alles te vragen.

Lees op pagina 35 hoe Michiels werkdag verliep

LUMC Magazine #10  

Leids Universitair Medisch Centrum