Page 19

L EIDS UNI V ER SITAIR MEDISCH CEN T RUM

De teamtrainingen kunnen worden gefilmd, zodat de teamleden naderhand samen kunnen terugkijken wat er goed of fout ging.

Achterin het lab is een oefen-operatiekamer (OK) ingericht. OK-teams ontfermen zich hier over een elektronische pop die wordt aangestuurd door een computer. De pop haalt adem, heeft een hartslag en zijn pupillen kunnen groter en kleiner worden. Ook kan hij huilen, braken en geluid maken.

Naast het lab zit de regieruimte. Hier kijken instructeurs vanachter spiegelglas mee met het team dat aan het oefenen is. Ze houden in de gaten welke medische beslissingen het team neemt en laten de pop daarop reageren. In het Skillslab wordt de medische werkelijkheid zo goed mogelijk nagebootst. De monitoren maken bijvoorbeeld precies dezelfde geluiden als in een echte OK of IC. Zo leren de artsen en verpleegkundigen wat die geluiden betekenen.

Door de gele borstkas loopt een grote ader van de nek naar het hart, waarin artsen een centraal infuus moeten zien aan te leggen. En op de huidkleurige borstkas oefenen ze het aanprikken van een ‘port-a-cath’, een onderhuids hulpmiddel waarmee artsen makkelijk diepgelegen aders kunnen bereiken.

Op dit apparaat trainen chirurgen in opleiding kijkoperaties in de buikholte. Bij deze operaties wordt de buik niet helemaal opengesneden, maar worden slechts een paar sneetjes van één à twee centimeter gemaakt. Door deze sneetjes brengt de chirurg een cameraatje en operatie-instrumenten in, en gaat aan de slag. De ijzeren doos op dit oefenapparaat stelt de buikholte voor. Op het beeldscherm erboven ziet de chirurg wat hij doet.

Tijdens een reanimatie is het belangrijk om een constant tempo aan te houden en de borstkas van het slachtoffer flink in te duwen. Deze reanimatiepop zit aangesloten op een computer en houdt zo bij of je het juiste tempo en de juiste druk te pakken hebt.

TEK S T: MARIJN KLOK > FOTO: ARNO MA SSEE

Deze pop ligt zogenaamd doodziek op de IC. Zijn hartslag kan oplopen, hij kan benauwd worden, zijn tong kan opzwellen en soms raakt hij buiten bewustzijn. De longen en darmen van de pop kunnen opeens rare geluiden maken. Artsen en verpleegkundigen moeten snel inschatten wat er met hem aan de hand is, en hem op de juiste manier behandelen.

19

LUMC Magazine #10  

Leids Universitair Medisch Centrum