Page 1

Galerija Fotokluba Zagreb

Ilica 29/3, Zagreb

8. - 21. rujna 2018.

Fotografska izložba

Ermano Bančić

Sve u šesnaest


Broj šesnaest koristi se često kada govorimo o nečemu što se radi svojski, predano i intenzivno. Šesnaest je u mnogim kulturama i religijama broj punine i sveobuhvatnosti. Naslov izložbe »Sve u šesnaest« u potpunosti odgovara ovom opisu broja šesnaest, ali je nastao spontano iz potpuno »praktične« svakodnevne situacije predanog i iskusnog rovinjskog fotografa Ermana Bančića. Fotografije za ovu kolekciju nastajale su kontinuirano, u periodu od zadnjih pet godina, u šesnaest sati, u vrijeme kada se Ermano vraća s posla, zaustavlja vozilo uz glavnu cestu podno maslinika na brežuljku u blizini Rovinjskog sela. Tu je Ermano uspostavio pravila, zadatke i ciljeve kolekciji fotografija, vođen emocijama i očitom ljepotom ritma suživota čovjeka i prirode. U takvoj fotografiji, predvođenoj emocijama, mnogi su se elementi posložili u cjelinu koja je presjek vidljivog na slici i nevidljivog. Poštujući pravila, zadatke i ciljeve, sistematično i temeljito ušao je u vidljive prizore koji su uvijek i svima prisutni na odredištu zadatka, ali on


ih istražuje samo u određeno vrijeme dana – u šesnaest sati. U nevidljivom segmentu zadatka proveo je ispitivanje lokacije – njezine povijesti, trenutnog vlasništva, prirodnog okruženja. Istraživao je jedinstvene karakteristike određene vrste maslina i raznolikost korova, geološku strukturu tla, vremenske pojave, mikroklimu, osunčanost, itd., a to je dovelo do snimaka koje pričaju suptilnu priču o mladom masliniku na brežuljku u blizini Rovinjskog sela. Dosljedan, uporan i predan višegodišnji Ermanov rad urodio je plodom. Na izložbi nas okružuju trideset i dvije fotografije mladog maslinika, istog, a toliko različitog … Važan element koji razlikuje prosječne fotografije od vrhunskih jest da one imaju emocionalni utjecaj na publiku. Svatko može napraviti lijepu fotografiju maslinika, ali Ermano mu pridodaje dušu i čini to tako emotivno da biste i vi poželjeli biti tamo.

Lavoslava Benčić, kustosica izložbe


Fotoklub Zagreb Ilica 29/3, Zagreb 01/ 4833-359 fkz@fotoklubzagreb.hr www.fotoklubzagreb.hr

Organizator: Fotoklub Zagreb, Nakladnik kataloga: Fotoklub Zagreb

Ermano Bančić, rođen u Puli 1956. godine, po struci je kovinotokar. Živi i radi u Rovinju. Fotografijom se bavi od 1979. godine. 1983. se uključuje u rad Foto kluba Rovinj u kojem počinje izlagačku djelatnost. Danas je aktivan član Centra vizualnih umjetnosti Batana i tajnik te udruge. Do danas je izlagao na stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu u Bjelovaru, Đurđevcu, Kukljici, Osijeku, Pazinu, Puli, Rovinju, Sisku, Splitu, Sv. Lovreču, Umagu, Varaždinu, Vinkovcima, Zagrebu, Doboju (BiH), Svetozarevu (SRB), Nikšiću (MNE), Trevisu (I), Savignano sul Rubicone (I), Firenzi (I), Pieve di Soligo (I), Mariboru (SLO), Kumanovu (MK), Valletti (MT), Leonbergu (D) i drugim gradovima.

Za organizatora: Hrvoje Mahović, predsjednik

Za fotografske radove dodjeljeno mu desetak nagrada i priznanja, između ostalih u Đurđevcu, Kukljici, Osijeku, Pazinu, Puli, Rovinju i Splitu.

Kustos i postav izložbe: Lavoslava Benčić

Samostalne izložbe:

Predgovor: Lavoslava Benčić

2000. Rovinj, Photo Art Gallery Batana – Strukture i odrazi

Oblikovanje kataloga: Lavoslava Benčić Tisak kataloga: Copyservis d.o.o., Zagreb Naklada: 70 primjeraka

2007. Pula, ULIKS Galerija stari grad – Vezovi 2014. Rovinj, Photo Art Gallery Batana – Kontrasti 2018. Zagreb, Galerija FK Zagreb – Sve u šesnaest

Izložba je ostvarena uz potporu Gradskog Ureda za kulturu Grada Zagreba, Gradskog Ureda za obrazovanje i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Sve u šesnaest  

Ermano Bančić - Sve u šesnaest, autorska izložba

Sve u šesnaest  

Ermano Bančić - Sve u šesnaest, autorska izložba

Advertisement