Page 1

H E L A

b o d E n S

M Å n A d S M A G A S I n

SEPTEMbER 2012 | ÅRGÅnG 4

nY SeRIe!

Kulturstaden boden I första numret möter vi Henryk nowakowski.

Hus & Hem Ordning & Reda i din bod

Receptet norrländska Skafferiet

Spännande

Jägaren Andreas överraskande möte

Vimmel Sommaren som gick

Motor

dröm om den perfekta jaktbilen

1


September

Ny söker vi fler reportrar Att jobba hos oss är inte bara ett sätt att komma in i branschen och möta människor som kan ta dig vidare i karriären - det handlar även om gemenskap. Alla våra anställda räknas. Allas synpunkter och förslag är lika viktiga. På våra redaktionsmöten bjuder vi in alla anställda och frilansare. Vi ”brain-stormar” om allt från tokigaste tokigheterna till viktiga samhällsfrågor. Adam Andersson är grabben som har varit Guidens ögon på sportevent runt omkring Boden. Adam har nu kommit in på journalisthögskola i Stockholm. Samtidigt som vi avtackar och gratulerar honom, behöver vi en frilansare som kan ta hans plats på läktaren. Du bör vara sportintresserad, brinna för skrivandet och ha ett intresse för fotografering. Som ni vet har vi under en längre tid även anlitat Emma Nilsson. Vår otroligt duktiga allti-allo. Emma har vimlat, gjort reportage av olika slag och även fotograferat ett och annat omslag. Just nu befinner hon sig i Oslo och vi behöver därför någon som kan göra hennes uppgifter fram tills hon återvänder till Boden. Vi behöver alltid vimlare och skribenter, vilket gör att du har möjlighet att kunna fortsätta frilansa även efter Emmas hemkomst. Känner du att du passar in i någon av dessa roller? Älskar du att skriva, har du ett intresse för foto, är du framåt och positiv? Skicka då in ditt CV till conny@guidenmedia.se men ring gärna även och presentera dig. 070-349 99 51.

Ansvarig utgivare: P-O Ahlbin | Postadress: Kyrkgatan 41, plan 2, 961 35 Boden Telefon: 0921-36 18 00 | E-post: boden@guidenmedia.se | Annonser: Conny Johansson 070-349 99 51, conny@guidenmedia.se. Johan Åström 070-349 99 52, johan.astrom@guidenmedia.se | Grafisk produktion: Elin Landström, elin@guidenmedia.se Skribenter: Johan E. Skoglund, Adam Andersson, Elin Landström, Fredrik Åström, Viktor Eriksson | Framsida: Henryk Nowakowski Foto: Petra Isaksson Vimlare: Viktor Eriksson, Thomas Byberg, Frida-Linnéa Pettersson | Fotografer: Nathalie Bourwall, Thomas Byberg, Petra Isaksson Distribution: Posten. Upplaga: 24 500 ex. Guiden ges även ut i Skellefteå och Umeå kommuner.

2


Mio Inredare: Även vardagsrummet vill se bättre ut framåt hösten.

1.000:- rabatt!

SOFFA

15.900:− (17.900:-)

PÅ ALLA SOFFOr, FÅtöLJer OCh BÄddSOFFOr öVer 7.900:-. rABAtteN drAS

AV i kAS SAN. Nyhet! SOFFA

13.900:–

3-sits soffa Fly i läder/split Prima svart, B 228 cm.

Nyhet! SOFFA

8.995:– kombinationssoffa Opus, hörnsoffa med schäslong i tyg Natura silver, B 288/358 cm 15.900:- (17.900:-). Nyhet! Fåtölj Frog i tyg Sony mustard 3 2.990:-. Nyhet! Fåtölj Sofia i tyg Royal mist green 7.690:-. Soffbord Texas i vit högglanslack 1.990:-. Nyhet! Sängbord Cave i vitlack 1.290:-.

Nyhet! hörNSOFFA

18.990:– (20.900:–)

Plymåer med dun/fjäderblandning

hörnsoffa Watford Delux i tyg Lecci warm grey, plymåer med dun/fjäderblandning, ben i ek och hjul i mässing, B 270-270 cm. Nackkudde Friday i läder 690:-.

SOFFA

11.990:– (14.280:–)

Byggbar soffa Sit Down, armstöd Big i tyg Cortina grey, komb. på bilden, B 299 cm. Nackkudde 690:-.

kombinationssoffa Chicago i tyg Cannes black, B 330 cm.

Nyhet! kudde

79:–

Hämta vår nya katalog!

kudde Anjo,50x50 cm, finns i ett antal färger.

Mio Boden. Väg 97, infart från Luleå Kopplingsvägen 6, 0921-140 00. ÖPPETTIDER: Mån 10-19. Tis-Fre 10-18. Lör 10-15. Sön 11-15

www.mio.se

Erbjudandet 1.000:- rabatt gäller nybeställningar på soffor och fåtöljer över 7.900:- from 20/8 tom 3/9. Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation för slutförsäljning och ev tryckfel. Mer info på mio.se

Ladda upp med Eukanuba till jakten! - din hund blir ett riktigt krutpaket!

Bra mellanmål

Högenergifoder

under jakten!

3kg Working & Endurance + 1 burk High Calorie 170g.

39kr Ord.pris 283:-

15 kg Working & Endurance + 2 burkar High Calorie 170 g.

499kr Ord.pris 647:-

Alltid förmånliga priser på Eukanuba för jägare!

Erbjudanden gäller endast på DjurMagazinet i Boden t.o.m. 8/9-2012. Max ett erbjudande per hushåll, med reservation för slutförsäljning och ev. tryckfel.

High Calorie

BODEN SPARA PENGAR! Med djurmagazinets klubbkort. Mer information finner du i butiken

Hermelinsgatan 1 | 0921-10692 3


Henryk nowakowski - polacken som älskar surstrÜmming.

4


Det är en strålande augustidag när Henryk Novakowski kommer gående över centrumtorget. Han har hornlådan i den ena handen och fiollådan i den andra. Otaliga är de elever i Bodens musikskola som sedan mitten av 80-talet lärt sig spela fiol under Henryks ledning. Men hur gick det egentligen till när denna kungaakademiprisade pedagog hamnade här i Boden? Guidens första del i vår nya serie Kulturstaden Boden bjuder på ett spännande möte med en intressant kultur-, och Bodenprofil. Häng med!

Via Finland till sVerige Sedan spelade han i en underhållningssymfoniorkester i några år. 1977 kom han till Finland för att turnera med en orkester. Polen såg då Finland inte som en del av Västeuropa och skickade man bara hem tio procent av sin lön till polska staten var det helt okej att jobba där. Vid en spelning i Kemi i Norra Finland fick Henryk höra att regionmusiken i Norrbotten sökte en hornist och så hamnade han här i Boden.

Från Poznan till militären. Henryk Nowakowski är född på den polska landsbygden. Utanför staden Poznan. – Mitt mellan de två huvudstäderna Warszawa och Berlin som han själv uttrycker det. Hans farfar var självlärd musiker som byggde sina egna instrument. En ren nödvändighet under de fattiga förhållanden som rådde då. Som sexåring börjad Henryk spela och som åttaåring fick han flytta in till Poznan och

– Jag spelade så mycket att det inte fans tid till att gå några svenskkurser. Att ta in ersättare från södra Sverige under tiden jag läste språket skulle bli alltför dyrt så jag är helt självlärd konstaterar Henryk stolt. – Det var lätt att integrera sig i Sverige. Jag fick en broschyr som talade om vilka rättigheter jag som invandrare hade här i Sverige vilket fick mig att tänka om. Vilka skyldigheter har jag, och på den vägen är det. Alla hjälpsamma kollegor har också bidragit till att få in mig i samhället.

gå på en specialskola för musikaliskt talangfulla barn. – Man kan säga vad man vill om Polen på den tiden, 1950-talet men alla hade en chans att lyckas. Hade du bara talang så spelade det igen roll om dina föräldrar var rika eller inte. Först bodde han inackorderad några år hos en familj. Sedan på ett studenthem.. Förutom musik så läste man även de vanliga skolämnena, både på låg-, mellan-, och högstadienivå. Varje termin avslutades med uppspelningar där både skalor och etyder framfördes inför stränga lärare som bedömde elevernas prestationer. Efter grundskolan fanns en fyraårsutbildning motsvarande gymnasiet där de två grundskoleklasserna skulle bli en genom uppspelningsprov. Henryk fick fortsätta och sedan följde högskolestudier i både pedagogik och solistspel på horn och violin. – Hornet är mitt egentliga huvudinstrument förklarar han. Men jag gillar mer att spela violin och det har gett mig större möjligheter. Efter avslutad utbildning på musikhögskolan väntade så obligatorisk militärtjänstgöring. Som förste hornist i arméflygets orkester. – Man ville behålla mig där men jag hade andra planer.

träFFade Jolanta i malmö. Genom gemensamma bekant i Malmö träffade han så sin blivande hustru Jolanta. – När jag ringde till min dåvarande chef Patrik Sundqvist och berättade at jag träffat en kvinna som spelade både oboe och piano fick jag lova honom att inte återvända hit till Boden utan att ha henne med mig, skrattar Henryk. När vi gifte oss ville Patrik att jag skulle följa med och spela i Kautokeino. Han bokade till och med om vårt bröllopsdatum till en annan dag hos kommunen. Men jag stannade hemma och vi gifte oss ändå. Sedan pratade inte Patrik med mig på tre månader förklarar Henryk. – Men jag har inte något ont att säga om Patrik. Jag har länge motionerat för att en staty över honom skall resas här i Boden. Patrik Sundqvists betydelse för musiklivets utveckling här i Boden går inte att underskatta. Han var en stor profil som vi inte får glömma bort. Henryk har suttit både i Kommunfullmäktige och nu senast i Utbildningsnämnden men nu har han lämnat politiken. En av hans politiska hjärtefrågor, om en avgiftsfri kulturskola här i Boden har äntligen blivit verklighet.

– Alexander Rybak har verkligen bidragit till att öka fiolens popularitet igen. Nu vill ungarna inte bara spela popmusik. När barnen Jakob och Hannah föddes i början och mitten av 1980-talet valde Henryk att liksom Jolanta jobba som lärare i kommunala musikskolan. – Jag kände att lärare inte var något för mig men allt turnerande slet på familjen, erkänner Henryk. Mitt mål var att ge det hela tre månader men när jag så fick möjlighet att starta Knattesymfonikerna så stannade jag kvar på den post jag har än idag. Ett beslut han aldrig ångrat. eleVerna FullFölJer mina drömmar Henryk spelar i orkesterföreningens symfoniorkester och har bland annat kompat Staffan Scheja. En sångerska han verkligen gillar att spela bakom är Carina Stenberg. Hon är så naturlig och enkel att samarbeta med.

Till hösten väntar konserter med Elisabeth Berg, något han verkligen ser fram emot. På frågan om den 64-årige musikveteranen har några drömmar kvar svara han ärligt; - Mina elever fullföljer mina drömmer. När en elev som spelat hos mig spelar i Norrbottens ungdomssymfoniker, får spela in en skiva, kommer in på en prestigefylld utbildning eller får ett pris blir jag jätteglad. På tal om priser. Hemma finns en hel del utmärkelser. Bodens kommuns kulturstipendium. Kungliga akademins pedagogikpris 2002. – Det är bara två per år som får denna utmärkelse och jag är den första ifrån Norrbotten som fått den, säger han stolt. I 19s standar och förtjänstmedalj gläder honom också. – När vi går ut från kontoret för att skiljas åt innan fotograferingen tar vid säger Henryk. Skriv att jag älskar att äta surströmming - med alla tillbehören. En passande avslutning på vårt samtal två dagar innan den årliga premiären för denna norrländska specialitet. aV: JoHan e. skoglund Foto:Petra isaksson 5


Möt höstens nyheter från

Dyrberg/kern gåva värD 600:-

på köpet

När du köper smycken från dyrberg/kern för mins 1300:erhåller du en gåva värd 600:-. Gäller inneliggande lager.

Kungsgatan 38, BODEN

Aldrig mera övervikt på flyget! ResväskA Med inbyggd våg.

, få t. n o g ö glas lva prise r a p å a Köp tv igaste för h . 2 ll 1 i 0 b 2 t 9 e / d 9 m o t r Gälle Gäller vid köp av kompletta glasögon och på samma recept.

PREUTZ OPTIK SYNSAM STORGATAN 34 · LULEÅ · 0920-22 52 25 DROTTNINGGATAN 13 · BODEN · 0921-126 19

6

Möt höstens nyheter från

Från:

625:inkl moms

Gåva värd 600:-

på köpet! Vi har maskintillbehören

När duKopplingsvägen köper smycken från Dyrberg/Kern för minst 8, BODEN. 0921-551 70 1300:erhåller du en12-13 gåva värd 600:-. Mån-Fre 08-17, Lunch Erbjudandet gäller inneliggande lager. www.kontex.se


sChOOL-stuff

sLushmug Ställ in i frysen. Ta fram den när du är sugen på en slush. Häll i juicen eller läsken. Låt stå en stund och rör om. Det är inte svårare än så.

EnkEL tEjpning för aLLa Inget mera ”tejp överallt utom där det ska vara”. Tejphållaren mini eliminerar allt strul.

BOOgiE BOard rip Du blir lätt kungen i klassrummet med detta ”anteckningsblock”. Skriv eller teckna hur mycket du vill. Spara, gå till nästa klass och börja om på nytt.

missat BussEn? Försov du dig i morse, vill du tänka på miljön eller imponera på dina vänner? Med skatecycle kan du göra allt detta på samma gång.

et v i l Gör nkalre! e lite klare! en

faLLEr sOm fLugOr En bra start på skolterminen kan ju vara att få alla snyggingar på fall. Bli skolans mest populära elev. Passion Pheromone Attractant - Är ett feromon som alla människor utsöndrar för att attrahera en partner så varför inte ”dutta” på lite extra.

BLing BLing kim kardashian är dagens bling-drottning. Haka på trenden och pimpa allt du äger.

H e m t e x t i l | At e l j é | N ät b u t i k

Höstens nyHeter för Hemmet

Höstfin

Gardinlängder 2-pack 298:Kuddfodral 2 för 100:-

finns i 10 färger “Sidenlook”

Kyrkgatan 39. 0921-179 49

ByaBoden

Öppettider: Mån-Fre 10-18, Lör 10-14 | Kungsgatan 32, Boden | 0921-557 89

| 070-660 55 89

7


Välkommen!

TaTToo & Nails

Vi hälsar Hanna välkommen tillbaka efter sin barnledighet. Gunnel, Ulla, Pia & Frida

Vi kan hår - kunskap ger trygghet

www.frisyriboden.se 0921 -103 00 Mån-Tors 08-18, Fre 08-17

Tatuering | Frans- & nagelförlängning

Är du i behov av tandhygienist?

Nagelförstärkning | Manikyr

Frans- & brynfärg | SPA-manikyr

Jag erbjuder behandling i lugn och trivsam miljö. Ring för tidsbokning.

Välkommen önskar Ida & Simon

Välkomna in!

Välkomna!

Ida & Simon

Lägg till oss på Facebook

www.facebook.com/Groovy.tattoo.nails

0921-131 15

Kungsgatan 26 C | 961 34 Boden | 0921- 531 90 Finns hos Tandläkare Urban Boström | 0921-559 00

Drottninggatan 18 ( Bredvid STIL)

Anne Nordin Leg. Tandhygienist

Nu finns Ida hos oss! Boka din tid på www.salongstil.se

Nu fler och snabbare tider - Välkommen!

kr Synundersökning för barn 295 kr Barnglasögon 395 kr 0 kr Erbjudandet gäller barn under 12 år som saknar möjlighet till Landstingsbidrag.

©2012 Specsavers Optical Group. All rights reserved.

Vid köp av synundersökning

Vi s ök hös er m tko ode llek ller tio nen till Gå in & gilla oss på Facebook & ta del av våra erbjudanden! www.facebook.com/salongstil

Boden Drottninggatan 8, 0921-133 60. Glasögon i prisklassen 395:- inklusive enkelslipade glas index 1,5 erbjuds gratis till barn under 12 år som saknar möjlighet till Landstingsbidrag. Erbjudandet gäller vid köp av synundersökning för 295:- eller mot uppvisande av giltigt glasögonrecept från ögonläkare för barn under 8 år. Erbjudandet gäller barn under 12 år som saknar möjlighet till Landstingsbidrag. Kan ej kombineras med KomplettPris eller erbjudanden.

8

Öppet: Mån-Ons 8-18 Tor 8-19 Fre 8-14 Drottninggatan 18

Tel: 0921-120 02 • www.salongstil.se

s en ho sör g i d fri ipp d Kl bilda ut


10 - 18 10 - 16 12 - 16

EN

Vardagar Lördagar Söndagar

OM

ÖPPETTIDER

14 butiker caféer, biograf, bibliotek och konsthall. - en galleria mitt i centrala Boden med något för alla åldrar.

LK

ENTER GALLERIA BODEN

M

höVsÅtR E enNsS n N YyH E heTtEeRr

!

NU

entergalleria.se

N ER

14 butiker caféer, biograf, bibliotek och konsthall. - en galleria mitt i centrala Boden med något för alla åldrar.

Söndagar

EN

ÖPPETTIDER

!

TIK U Vardagar - 19 I B 10 Lördagar 10 - 16 U N

ENTER GALLERIA BODEN

A

12 - 16

LK

OM

M

höVsÅtR E enNsS n N YyH E heTtEeRr nyfikenhet nytta & nöje ÖPPETTIDER

Snart är sommaren slut!

Vardagar 10 - 19 Vi byter öppettider den 1 sept! Lördagar 10 - 16 Välkommen in till oss: Söndagar 12 - 16

!

www.bibblo.se/boden/blog 14 butiker caféer, biograf, bibliotek och konsthall. - en galleria mitt i centrala Boden med något för alla åldrar.

EN

ENTER GALLERIA BODEN

Mån-fre 10-18, lör 10-14.

OM

M

Du kan även läsa Guiden på enter galleria

entergalleria.se

www.upplevboden.nu

LK

Välkommen till oss i Enter Galleria:

mån-fre 10-18, lör 10-14. Tel: 0921-624 10

entergalleria.se

Nu fyller vi butiken med

viNtErkläDEr T-Touch

The touch screen watch Från: 6095kr

Semesterstängt 10-16/9

Intill Enter Galleria

Drottninggatan 6, Boden Tel. 0921-138 80 Öppet: Mån-Fre 10-18.

Gilla oss på Gågatan BODENentergalleria.se Facebook! 0921- 560 85

9


lekon lekon BODen

lekon

Bodens största HOCKEYBUTIK!

.

s n e d a n a m matcher Boden ArenA onsdag 12/9 kl. 19.00 BBK FF - Piteå IF Söndag 23/9 kl. 16.00 BBK FF - Tegs SK

Butiken fylld med hockeynyheter

Lördag 6/10 kl. 14.00 BBK FF - Skellefteå FF

lekon ELON i Boden | Pontonjärvägen 6a | Tel. 0921-172 20 NYA ÖPPETTIDER: Mån-Fre 09.30-18.00, Lör 10.00-18.00 Stängt för inventering Lördag 1/9

www.bodensbk.se/fotboll

Terminsstart V 35 och V 36 Vi har grupper från 2 år och uppåt. Många av våra grupper är fulla eller har få platser kvar så vi tillämpar först till kvarn samt kölista så skynda er att skicka in en intresseanmälan. Nyhet för terminen är vår barn och föräldragrupp för barn från 2-4 år. Där vi leker och dansar tillsammans. En förälder deltar aktivt i träningen. Gruppen startar i oktober. Mer information går ut till anmälda deltagare. Obs! Endast 15 platser.

10

R

U

R

T

CH

Anmälan sker till cheerfuture@hotmail.com, ange namn, födelseår och kontaktuppgifter.

EE

www.cheerfuture.com finner ni mer information om våra grupper, träningstider och avgifter.

E

Vi söker även nya tränare med antingen erfarenhet av cheerleading/dans/gymnastik eller om du bara har erfarenhet av att jobba med yngre barn i grupp. Som ny tränare leder man tillsammans med våra ungdomsledare som har lång erfarenhet av sporten. Vi erbjuder utbildning  för alla våra tränare vilket kommer att ske i november i Boden.

FU


Fredag 14 september 2012

Aktivitetsdag på Kvarnängen i centrala sta’n

GÅ, LUNKA , LÖP ELLER RULLA

FÖR DIG SOM VILL SPRINGA PÅ TID

4 km, 7 km eller 10 km. Cykelrunda 10 km. ”Kul på hjul” lättgången/lättrullad bana på 2 km med tipsfrågor. Start och målgång på Kvarnängen

Anmäl dig till Garnisonsmilens öppna klass idrott-i19-pve@mil.se senast den 4 september 2012

Utlottning av friskvårdspriser bland alla som deltar!

STARTTIDER 09.00 Garnisonsmilen, Gymnasiet och Grundskolan 09.00–13.00 Allmänheten och föranmälda arbetsplatser.

För 7:e året i rad!

Tips & råd för rörelse & bättre hälsa! EN DAG I SAMVERKAN MELLAN Folkhälsorådet

B O D E N

Norrbottens HANDIKAPP IDROTTS FÖRBUND

11


17 nya villatomer Nu håller kommunen på att iordningställa 17 nya villatomter inom området Öfvre Sanden som ligger på promenadavstånd från Bodens centrum. Försäljning av tomterna kommer att påbörjas under september 2012 och försäljningen sker genom kommunens e-tjänst.

För all information om tomterna såsom pris, areal, geoteknik samt planbestämmelser mm gå in på hemsidan www.boden.se/tomter.

E-tjänster Sök bl.a. bygglov, feriearbeten, böcker, lokaler och mark.

Samhällsbyggnadskontoret

12


kIckStart! Hösten är eljusspårenas tid, se till att nyttja dem till fullo. Genom att masa dig upp innan jobbet och ta en motionsvända, förhöjer du förbränningen i kroppen. Se även till att få i dig en ordentlig frukost när du kommer hem från morgonpasset och du kommer att märka en markant skillnad på orken. Intervaller För oss som inte är några atleter utan helt enkelt bara vill motionera i lagom mängd för att orka lite mer så är intervaller ett bra tips. Sätt upp mål längs eljusspåret. Håll blicken högt,

välj ut ett träd på lagom avstånd och sprinta hela vägen fram till det. Välj ut ett nytt träd och gå dit i rask takt. Välj ut ett nytt träd. Sprinta. Hela vägen fram. Det här är ett bra sätt att inte bli uttråkad på spåret. Ett sätt att hålla uppe motivationen. Ta även med gå-stavarna! Sandtaget - är den absoluta mardrömmen men även något för tidsoptimisten eller helt enkelt för dig som inte har tid att stå två timmar på löpbandet. Ta bilen ut till sandtaget i Heden. Gå uppför i rask takt, repetera 10 gång-

er. Det tar långt i från två timmar men ger dubbelt så mycket träning. Vill du göra det lite svårare för dig? Ta av dig skorna (om vädret tillåter) och låt sanden skjuta ut från under dina bara fötter och mellan tårna. Vilar det gör du på vägen ned. Skulle du ha gott om tid tycker jag att du tar en rask promenad till sandtaget. En bra uppvärmning på ett helt suveränt pass. FrukoSten Ingen bil går utan bränsle och olja. Det fungerar precis på samma sätt med din kropp. Min favoritfru-

kost efter morgonpasset är en halv Kesella naturell. Ett halvt hackat grönt äpple och ett kokt ägg. Det innehåller lagom mängd proteiner, kolhydrater och fett. Allt det kroppen behöver för att gå framåt. Är det så att du vill tappa sommarkilona är morgonpromenaden det absolut bästa. Men. Se även till att äta bra kost i lagom mängd. Tipset: Strunta i lätt-produkter. Var istället försiktig med mängden intag av kolhydrater. AV: ElIn lAnDSTröM

hos oss

lyser alltid solen BODEN: Lulevägen 19. Tel. 0921-194 00 | LuLEå: S. Smedjeg 9. Tel. 0920-138 88

13


”Jag vill att alla elevers potential skall tillvaratas! ” Johan Johansson

Vi utvecklar Boden Du kan nå oss direkt Alla anställda har ett direktnummer och mailadress. På vår webbplats finns alla uppgifter. www.svenskakyrkan.se/boden - Kontakta oss! Du kan också nå oss genom växeln

0921-77 500

Säkrast helgfri måndag – fredag 08-12, 13-16 (15.00 fredagar sommartid)

Vi moderater vill ha en skola som ser varje elevs potential och som ger varje individ möjlighet att växa. Vissa elever behöver extra stöd för att nå kunskapsmålen, medan andra behöver större utmaningar för att känna sig motiverade. Därför vill vi öka det pedagogiska inslaget för att ge möjlighet till läxläsning på fritids och under skoldagen, samt satsa på kompetensutveckling av personalen för att bättre tillvarata barns individuella förmågor, liksom en aktiv användning av IT i undervisningen. BODEN

www.svenskakyrkan.se/boden 0921- 77 500

BLI LOKFÖRARE I SVERIGE, GÅ UTBILDNING I BODEN! 14 januari 2013 startar nästa utbildning till lokförare i Boden. Det är en yrkeshögskoleutbildning (300 YH-poäng). Sista ansökningsdag: 15 september För mer information se: www.boden.se/larcentrum www.tcc.se eller kontakta Jens Fredriksson 070-535 91 77 Vivianne Lindgren 0921-625 10 Välkommen meD Din anSökan!

14

www.moderaterna.se


”Jag kommer ihåg när jag gick skola och vi alltid började året med att klä våra bänkar med det senaste presentpappret, jag gillade Turtlespapper.”

sökes: Utveckling finnes: Utveckling den senaste telefonen. När jag springer på Coop och köper presentpapper (läs: den gången jag gjort det) så inser jag att det kostar 9 kronor per rulle. En telefon kostar mellan två och sex tusen. Var allt bättre förr? Det vill jag inte tro. Jag lever ju trots allt nu, inte då. Vi måste nog sträva vidare, hitta nya vägar, det är nog det viktigaste.

för att utvecklas, kunna ta till oss nutiden, inte dåtiden. Det är viktigt för att kunna bli bäst. Går man i skola och läser en massa om dåtiden är det väldigt viktigt att kunna sätta det i relation till det vi upplever idag. Samma gäller, egentligen, när vi jobbar. Vi kan inte leva kvar där vi var, hur fint det än var, utan vi måste sträva framåt.

Hösten för inte bara med sig vackra färger Vi vuxna ska åter bege oss mot jobbet och de yngre ska mot skolbänken. Jag kommer ihåg när jag gick skola och vi alltid började året med att klä våra bänkar med det senaste presentpappret, jag gillade Turtlespapper. Jag undrar om det är samma sak nu? Fast man ”tävlar” med andra saker, det senaste.

Det var glädje, riktig glädje. Jag vet inte om telefoner uppfyller den glädjen eller kanske är det bara jag som har har svårt att se den ”lyckan”. Men jag tror vi, vuxna, måste ta ett steg tillbaka och tänka efter vad vi gör/ vill göra med samhället. Vill vi att alla ska uppleva den glädje vi, i alla fall alla som är lika gamla som jag, upplevde. Att alla ska få uppleva glädjen i det enkla. För mig är det oersättligt, jag kan finna glädje/ lycka i det mesta. Jag är lite rädd för att det ska försvinna, att allt måste vara mycket.

Ibland, när jag blir nostalgisk, brukar jag undra varför det inte är så numer. Nu ska man istället ha

Vad ni än tar er an, skola eller jobb. Tror jag det är väldigt viktigt att inte leva då, utan nu. Vi måste,

Hur som så kan jag se tillbaka på de yngre åren när jag gick i skola och inse hur enkelt det var, hur roligt det var. Jag menar ju inte att det är tråkigt numer, men det var en annan sorts glädje då. En mer lättsam glädje. Men då är en fråga för många; hur hittar man tillbaka till den där glädjen? Den har man ju ”glömt” en gång. Den måste vi lära oss att hitta, oavsett vem vi är, hur gamla vi är. Den måste vi sträva efter att hitta, lyckan. Ni som beger er mot skolan har extra mycket lycka att se fram emot: kunskap, vänner och förebilder. Fånga det där! Det finns framför dig, ta tag i det!

Nu är det snart dags för de färgglada löven att åter äntra året. Det blir vackert när solen skiner genom trädkronors filterlika skrud. Jag säger ofta att det är nu himlen är som vackrast, kanske stämmer det men kanske ändå inte. Tack och lov har jag inte alltid rätt. Tänk på det när du går och sparkar löv. Tänk på vem som har rätt och vem som har fel, finns det ens? Rätt och fel alltså och vad är vad, när?

AV: FREDRIK ÅSTRÖM 15


Garmin Montana 600

Trådlös kommunikation!

Montana 600 har en stor 4tumspekskärm som går lätt att läsa i solljus och som har kristallklara förbättrade färger och visar högupplösta bilder

4399 kr

Pris

Garmin Astro 320 Revolutionerande GPS-spårning till jakthunden – visar dig din

Artfex Hundbur

hunds position, även när den är lång bortom synhåll.

En tyst, säker och mångsidig bur för transport av hund i bil med många genomtänkta detaljer.

Stoeger X5 - Luftgevärspaket

Pris från

Pris

X5 med Syntetstock Combo-paketet inkluderar kikarsikte 4x32 och fästen.

2800 kr

Jaktbutiken I Boden

Pontonjärvägen 2B

1995 kr

961 43 BODEN

tfn 0921-611 61

Fyrhjulingar hos motor och Fritid Icom F34 prohunt Slagtålig 155 MHz jaktradio med Whisper Mode, scrambler och

83 920:-

Bluetooth. IP65-klassad

87 920:-

Exkl. moms

och med 5 års garanti.

arctic cat 550i ltd

Vinsch, alu-fälgar, bumper fram och bak, servostyrning. 104 900:- inkl. moms

ms

Exkl. mo

arctic cat 700i gt

Vinsch, alufälgar, servostyrning Viper Blue. 109 900:- Inkl. moms

M O T O leveransservade R 0 C H F R I T I och D . provkörda S E Fyrhjulingar är monterade, vid leverans!

Lulevägen 18, 961 33 Boden, 0921-10200. Spantgatan 5, 973 46 Luleå, 0920-231000.

M O T O R 0 C H F R I T I D . S E

Björkelundsvägen 2, 961 61 Boden | Tel: 0921- 48 11 06 | info@motorochfritid.se | www.motorochfritid.se

Jakt & Fiske i Boden Ammunition från:

Vi säljer vapen från:

Kikarsikten från:

Garmin Astro 320 Ring eller besök oss för bästa pris! Ord. 6995:-

NU 6295:-

Meindl Performance ord. pris 3195:-

NU 2695:Meindl Dovre Extreme ord. pris 3695:-

NU 2995:-

Hunter Jaktradio Bäst i test i flera ledande jaktmagasin. ord. pris 2995:-

Pris 2695:-

Drottninggatan 25, 961 35 BODEN Drottninggatan Tel: 0921-500 3025, 961 35 BODEN Tel: 0921-500vard 30 10-18, lörd 10-13 Öppettider: Öppettider: vard 10-18, lörd 10-13

16

Syncro High

Professional High

Byxa Traverse Pro

Nu 3995:-

Nu 3395:-

NU! 1395:-

Ord. 4695:

ord. pris 3995:-

VÄLKOMNA! VÄLKOMNA!

Priserna gäller så länge lagret räcker Priserna gäller så länge lagret räcker

Ord. 1695:-


ett oväntat möte Anderas Johansson, 35 år från Niemisel - en singelkille med ett hjärta som brinner för jakten. Redan som sjuåring var han engagerad i jaktlaget.  - Men då täljde jag mest bara knivar när jag satt med på passen, säger Andreas. Att bo och gå skola i Niemisel var fördelaktigt för den jakt-intresserade grabben.  - Det var inga problem med ledigheten under jaktsäsongen om man säger så, skrattar Andreas. Något som däremot kom att förändras när han började skolan i stan. - Vi fick ringa och sjukanmäla honom, säger Andreas mamma och skrattar. Det ska börjas i tiD Jägarexamen tycks inte ha varit något som Andreas funderade på. Det verkar tillsynes vara en självklarhet hos familjen Johansson, som under en period faktiskt jagade med tre generationer.  En tid med minnen som får hela familjen att dra på smil-banden. - Vi har mycket på videoband. När jag var kring tio år investerade vi i en videokamera och jag filmade hela tiden. Hans Lidberg har sett filmen när farsan sköt oxen, säkert hundra gånger, säger Andreas. - Spola tillbaka, spola tillbaka - sa han hela tiden, fyller Andreas mamma i. När Andreas var sexton år gammal tog han jägarexamen och samma år sköt han sin första älg.  Han satt på pass när älgen kom rakt emot han och

han fick avfyra sitt första skott på nära håll. Vilket Andreas var tacksam för. - Det var ju bara nå cykelstyre av nå slag, med det var nog så mycket puls och nerver för det.  Härligaste jaktminnet Nu, en si så där nitton år senare brinner intresset lika stort. Nya jaktminnen ligger på hög och det blir svårt att bestämma just vad som är det härligaste jaktminnet. Men om Andreas måste välja ett blir det närkontakten med björnfamiljen i fjol. - Jag jobbade egentligen men blev inkallad på eftersök. Under dagen hade man skadskjutit en älg och det hade hunnit skymma innan jag kom dit, berättar Andreas. Med sig hade han sin trogne kamrat Acke, jämthunden, som tyvärr gick bort i februari i år.  - Jag åkte ut till platsen där man sist hade sett älgen. Tog med mig bössan, hunden och pannlampan och knatade iväg. Acke fick snabbt upp ett spår som vi följde, fortsätter han. Anderas hade pejlare på Acke för att hålla koll på i vilken riktigt han skulle gå. Men så, plötsligt blir det ståndskall. - Pejlaren visade att Acke inte var långt bort, så jag smög fram. Jag visste att han hade hittat älgen så jag slog igång pannlampan. Men Andreas möttes inte av vad han förväntade sig. Istället var det fyra ögon och inte två. - Jag tittade på mamman, tittade ned och såg två till ögon i lite lägre höjd, berättar han. Andreas konstaterade snabbt att det inte var äl-

gen som hade skadskjutits under dagen - utan familjen björn. En beväpnad jägare, en skällande hund, ett blodspår från en skadskjuten älg och en björnfamilj är ingen bra ekvation. Andreas fattade lika snabbt som pannlampan tändes att det enda rätta var att sakta vända sig om och gå i riktning bort från familjen. Samtidigt som han hade koll på pejlaren vart Acke befann sig och kunde därigenom konstatera att björnarna förmodligen hade tänk precis samma sak som honom - gått i motsatt riktning.   Dagen efter mötet tog man upp eftersöket igen. Anderas och Acke spårade den skadskjutna älgen som Andreas fick skjuta och så här i efterhand drar han en slutsats; -Förmodligen har björnmamman fått vittring på den skadskjutna älgen, vilket ledde till det oväntade mötet som skedde bara 100 meter från platsen där man hittade älgen. Mötet med björnfamiljen var bara slumpen, men om Boris, det nya tillskottet i familjen, visar intresse för björn - ja då kommer Andreas även att ta upp björnjakten. Boris är en Karelsk Björnhund som har fått ersätta Acke - i höst gör han premiär och hela familjen är förväntansfull.  Vem vet, vi på Guiden kanske har en ny björnhistoria att berätta i nästa års jaktnummer. AV : ELIN LANDSTröM 17


R A X I VI F

0921-55525 Tvärgatan 2

www.bodensmaleri.se Ring eller maila för info.

0921-50189, info@bodensmaleri.se

Proffs På tak

• Takskottning • Takläggning • Byggnationer • Kaminmontering www.takverket.se

Ledig annonsplats Intresserad? boden@guidenmedia.se

ordNiNg

takVErkEt Micke 070-302 42 43 Peter 070-632 70 88

vi hjälper dig med...

Ledig annonsplats Intresserad? boden@guidenmedia.se

• Trappor • Bänkskivor • Sprutmålning • Kök & butiksinredning • Bygg- & inredningssnickerier

www.byggochinredning.se Industrivägen 5B • 0921-611 38

TORO gräs och snö Dinli och Goes ATV TIKI släpvagnar Rep. och service Finansiering med WASA-kredit

Sävast Maskin i Boden

Andre: 070-555 44 81

Melonvägen 19 • 0921-732 61, 070-376 02 61 www.savastmaskin.se

Din lokala fastighetsskötare • Vi sköter dina fastigheter • Inre och yttre skötsel av fastigheter • Snöskottning - sandning • Reparationer • Ronderingar mm

www.treab.com H e d e n b r o v ä g e n 1 4 • Te l . 0 9 2 1 - 5 0 0 8 0

18

Vi närmar oss hösten med stormsteg - med en bod på gården är det enkelt att stöka undan sommarens alla föremål. Innan du bygger/kö per din bod, är det viktigt att du bestämmer dig för storleken. Vad är det du ska förvara i din bod? Gräsklippare, trädgårdsmöbler och studsmattan kanske. Hur mycket yta behöver du? När det kommer till bygglov, finns det ett gränsmått. Om din bod är tre meter hög och är maximalt tio kvadratmeter - krävs inget bygglov. Men glöm inte att prata med grannen - även om måtten håller sig under gränsen. Det finns ingen lag som säger att du måste göra det men det främjar för en bättre

Allt inom glas!

grannsämja. Behöver du mer utrymme än gränsmåttet, måste du ansöka om bygglov av kommunen. När det är dags Välj noga ut den placeringen du vill ha på din bod. Här är det bra om grannen är med ifall du misstänker att deras skit kan bli skymd på något vis. Vare sig du väljer att köpa eller bygga din bod är det viktigt att du placerar den strategiskt. När bodan väl är uppe börjar allt det roliga. All sortering och strukturering blir bäst om man gör det ordentligt från början. Och för att underhålla ordningen bör du rensa varje år. Börja med att mäta upp hyllor där du kan

Våra inglasningar gör sommaren längre.

Ring 0921-145 00 för offert

för Villor • fritidshus • hyreshus • BilGlas

Vi gör allt inom glas! Pontonjärvägen 20 C, Gamla Miloverkstaden Tel 0921-145 00 | www.bodensglas.se


Sälj skrot & tjäna pengar!

Gräsklippare • Mopeder Motor/röj sågar ATV maskiner

METALLÅTERVINNING

Tips!

Kom in till Nordmarks metallåtervinning i Boden, vi värdesätter ditt metallskrot och ger kontant utbetalning för det!

Häng upp vattenslangen & öka livslängden

Oss Hittar ni på Verkstadsvägen 8 i Boden 07.00 - 16.00 (lunchstängt 11.00 - 12.00) Kontakt: Telefon 0921-175 10 , Fax 0921-135 15

Utför alla former av...

elinstallationer

i bodaN ha förvaring av mindre saker. Investera i lådor som du märker upp med exakt innehåll. Det här kan du givetvis komplettera eftersom. Lagerhyllor hittar du hos våra lokala återförsäljare, även förvaringslådor. Börja med att göra en lista på det saker du använder runtikring huset. Trädgårds lag , redskap, handskar, olja till klipparen, bensin-dunk, krukor, jord, trädgårdsmöbler, ja allt som kan förvaras i din bod. När du har listan klar är det dags att strida till verket. Fastgör krokar för räfsor, slangar och annat som kan hängas, sedan kan du börja lägga allt i respektive låda. Ett bra tips är att slå upp reglar från vägg till vägg i taket där du kan för-

Målning•Tapetsering Mattläggning•Våtrumsväggar Golvslipning Inläggning Parkett & Laminat Vi ordnar ROTbidraget! 0921-156 50•070-339 24 03 info@smadec.se www.smadec.se

vara skidor, liggunderlag och annat som inte används så frekvent. att rekommeNdera Häng upp en perforerad upphängningstavla med flyttbara krokar. Knyt band på alla redskap som kan hängas på tavlan. Exempelvis diverse trädgårdsredskap. Då slipper du ägna tid åt att leta dina verktyg istället för att jobba effektivt. Det finns många smarta upphängningslösningar, till att du kan tänka dig. Ett tips är att ställa in en tunna att förvara grillkolen i men glöm inte även ett brandsäkert skåp att förvara färg, olja och tändvästka i.

Service & Butik

Verkstadsvägen 2 | 0921-557

10

Ring för offert! Ledig annonsplats Intresserad? boden@guidenmedia.se

FönsteRbyten Fasadbyten

takbyten badRuM

070 – 597 52 25 www.robustbygg.se info@robustbygg.se

Ledig annonsplats Intresserad? boden@guidenmedia.se

Ledig annonsplats Intresserad? boden@guidenmedia.se

AV: ELIN LANDsTröM

Allt i timmer! Ledig annonsplats Intresserad? boden@guidenmedia.se

BAstu • grillAr friggeBod/förråd Nylandsvägen 3 Stefan: 070-587 13 87 Roffe: 070-699 54 50

19


FÖRLÄNG SOMMAREN med inglasat uterum

Vi står inför vintern, med enkla åtgärder går det att spara åtskilliga kWh * Se över klimatskalet, fönster, vind mm. Tilläggsisolering av vind kan ge besparing på upp till 3000 kWh/år. * Byt till lågenergilampor, byt ut de 10 mest använda glödlamporna och spara runt 500 kWh/år. * Styr- och reglersystem ökar komforten och kan minska värmeförbrukningen med upp till 10%. * Onödigt varmt inne? En grads sänkning motsvarar c:a 5 % lägre uppvärmningskostnader. * Byt till snålspolande duschmunstycken, besparingspotential 3000-4000 kWh/år

KONSTNÄRSMATERIAL & INRAMNING •

Vi hjälper dig hitta personliga, anpassade lösningar med olika glas och aluminium, varför inte härdat glas eller ett tonat alternativ.

Vi har lång erfarenhet hitta alternativ som både blir praktiska och estetiskt tilltalande.

Vi säljer växthus och har även tillbehör - glas, plast m.m.

* Planera för solfångare till våren, varmvatten från tidig vår till sen höst. * Planera för solceller till våren, en panel på 0,5 kW kan ge upp till 650 kWh/år. Bidrag 45 % av investeringskostnaden. * Nyttiga länkar på internet med massor av information, även utföra beräkningar och få förslag på åtgärder: www.energimyndigheten.se/sv/Hushall/

energirådgivningen Plan 6 Samhällsbyggnadskontoret. Finns även intressanta läsvärda broschyrer att hämta. Telefon: 0921- 62298.

samhällsbyggnadskontoret Mejerigränd 2 • 0921-550 73 Öppet Mån-Tor 07-17, Fre 07-16, Lunch 12-12.45 • www.stadinsglas.se

VINNA GEN N T OM AT ÅTERVIN A! AT T Fr.o.m. vi ber har m e t p e 1s

eT

Öpp s g a d ÖR

L

4.

kl. 10-1

Öppet Mån-fre 09.00-16.00. Tors 09.00 -18.00. Lör. 10.00-14.00 Återvinningen Lundagårdsgatan 7. Ring 0921-627 27 så hämtar vi!

Tekniska förvaltningen

20

bli energi smart


«Guidenkrysset» Presenteras av:

Har du lösNingen? Skicka in ditt lösta korsord senast 18 september tillsammans med ditt namn & din adress till oss på Guiden. Du kan vinna badbiljetter till Nordpoolen.

Adress: Guiden Boden, Kyrkgatan 41 Plan 2, 961 35 Boden.

Boden Mail bjuder våra vinnare på portot.

vinnare av Badbiljetter!

Maj-Britt Wikström, Mona Johansson, Karl Lundqvist, Anna Andersson, Sven Andersson.

Namn: Adress:

bilar... s u h C E T d e m r a k husbilsleverantör. Vi utö störst a husvagns- & orrlands Välkommen in till N Butiken fylld med...

NYHET!

Försäljning • Tillbehör • Service Gjutvägen 8, 961 38 Boden | Telefon: 0921-180 50 www.bothniafritid.se | Öppet mån-fre 10-18, lör 10-14

21


NÄR DU TRÖTTNAT PÅmEd MÖRKRET ökA TRyckET

Hella Rallye 3003 Compact Högtryckstvätt Nilfisk Excellent 145.2-10 X-TRA Art.nr. 318902269. 145 bar. Högtryckstvätt med teleskopiskt metallhandtag för vagn, slangrulle och väggfäste. Snabbkoppling. Click&Clean Tornado PR och Powerspeed spolrör för hårda och mjuka underlag. OBS! Förvaringsplats för tillbehör.

ÄR DIN BIL REDO? LADDA UPP MED ETT VARTA STARTBATTERI! Skräddarsydd styrka till alla bilar

Högtryckstvätt

skummunstycke och tvättmunstycken.

10 meter gummislang

2995:-

Hella Rallye 3003 har High Boost-reflektor med samma fina ljusoptik som i Luminator-strålkastarna, vilket är den bästa halogenteknik som går All inclusive att erbjuda idag. Art.nr. 318949930. Den nya designen; extraljuset har fått en C125.3-8 PAD. Högtryckstvätt 125 bar. silverfärgad sarg med skruvinfästning och ett Fordonsborste, altantvätt, tufft designat hus med tydlig Hella-profilering, (värstingmodellen) gör Rallye 3003 till det modernaste och tuffaste 15 meter avloppsrensare, extraljuset på marknaden.

1695:-

Köp 2 torkarblad, få 4 liter spolarvätska på köpet

Ansök om Laitiskortet, ränte- och krångelfritt!

Vi har rese rvdelar till alla bil modeller. Sök

Värde 89:-

Delbetala med Laitiskortet, Det är stora skillnader mellan vanliga batterier för bilar. Långt ifrån allakrångelfritt! klarar till exempel att ränteoch

på www.l

aitis.se

starta bilen en kall vintermorgon. Det visar Testfaktas stora laboratorietest av bilbatterier.

Boden: 0921-510 35 Gällivare: 0970-553 50 Luleå: Tel: 0920-24 73 00 Pajala: 0978-69 93 00 Piteå: 0911-23 23 70 Hummergatan 4. Tel: 0920-24 73 00 Skellefteå: 0910-71 54 40 Umeå: 090-70 64 00 Luleå: • www.laitis.se

Foro: Tomas Bergman

Boden • Piteå • Skellefteå • Umeå • www.laitis.se

”Det bästa är

potentialen”

Jag älskar att driva företag och för mig har Boden stor potential till att bättre föra fram nya idéer via entreprenörskap till nya framgångsrika företag. Den här staden har rätt storlek och duktiga hängivna människor. Här kan jag genomföra allt det jag vill. Joel Andersson

För oss som bor här.

www.boden.se 22


ranGE roVEr VoUGE - för stadskörning och offroad Idén för Range Rover föddes 1965 då de villa ta fram en bil som var lika komfortabel som deras vanliga personbilar men med framkomlighet som deras Land Rover. Under 1970 så kom den första Range Rovern ut på marknaden och det blev en succé redan från början. Nu så räknas Range Rover som en lyxig SUV men som även tar sig fram när man vill köra utanför vägen. Att bygga en bil som klarar av att användas som både familjebil, lyxbil och ta sig fram i svår terräng är ett konststycke som man lyckats med när man skapade Range Rover. Med vackert yttre, lyxig inredning, 4-hjlusdrift och en kraftfull motor så klarar den av att köras från vildmarken direkt till casinot eller lyxhotellet. Utsidan på bilen är elegant med xenon strålkastare, sollucka i glas men har fortfarande kvar inslag av Rovers terrängbilar med hög markfrigång och den stora grillen. Men det är insidan som räknas brukar man säga och det stämmer verkligen när det gäller Range Rover. Enligt många så är interiören i Range Rover den lyxigaste i världen. Inredningen består av äkta trä i dekoren och Oxford läder som går att välja i en rad olika färger och utföranden.

Ring eller Maila ! för offex.rt se

Förarmiljön består av bland annat ett eluppvärmt säte som kan justeras åt alla tänkbara riktningar, en väldigt sofistikerad instrumentpanel med en TFT-LCD skärm som ger föraren all information han vill ha. Bilen har även en väldigt avancerad ratt med farthållare som man kan höja och sänka farten med utan att röra pedalerna, det finns även möjlighet att växla med paddlarna som är på ratten ifall man inte vill låta den åttastegade automatväxellådan göra jobbet. Är man musikintresserad så går det att lägga till ett ljudsystem med hela 19 högtalare som ger ett fantastiskt ljud och som du styr via en av dem två 7” pekskärmarna som är placerad både i fram- och baksätet i bilen. Motor Motorn jag kommer skriva är deras nyutvecklade dieselmotor som är en V8 på 4.4 liter. Motorn kallas för LR-TDV8 och är ett mästerverk när det kommer till prestanda. Den leverar 309 hästkrafter och ett vridmoment på hela 700 nm vilket gör den till den kraftfullaste motor som suttit i en Range Rover. En 0-100 km/h tid på 7,5 sekunder och toppfart på 210 km/h är väldigt imponerande av en SUV som väger över 2,5 ton. Men

det är framförallt det höga vridmomentet som gör bilen väldigt användbar så fort man kör bilen offroad eller har ett släp kopplat bakom bilen. Tillsammans med den nya växellådan så har dem även lyckats ta ner bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen. offroad Med den här bilen kan du köra i svår terräng och även fast det är en lyxbil så är den perfekt för dem norrländska skogsvägarna under både vinter och sommar, på och utanför vägen. Att köra nedför branta backar kan vara besvärligt för många bilar men inte Range Rover tack vare dess Hill Descent Control som frigör bromsarna succesivt vilket gör att bilen behåller kontrollen nedför backen utan att föraren behöver göra nånting. Bilen har även ett antispinn system som kallas Electronic Traction Control som sköter kraftfördelningen individuellt till alla hjul för maximalt grepp. Bilens grundpris är 963 000 kronor men då får du en lyxbil som imponerar oavsett om det är kring dem fina gatorna i Monaco eller offroad körning vid aldersjön. aV: Viktor Eriksson

Boka din service on-line! så bjuder vi på lånebil under dagen

info@mofi

välkommen in!

Gå in på:

www.bds.se

Sturegatan 14 | 961 33 Boden | www.mofix.se Tel: 0921 - 520 00 Öppet: Mån-Tors 7-16 Lunch 11-12, Fre 7-14 Lunch 11-11.30

månader Upp till 24 räntefritt.

23


SoMMARENS SToRA koNSTupplEVElSE! 30 juni - 30 september

8-års jubileum

Reporter sökes! Adam Andersson är grabben som har varit Guidens ögon på sportevent runt omkring Boden. Adam har nu kommit in på journalisthögskola i Stockholm. Samtidigt som vi avtackar och gratulerar honom, behöver vi en frilansare sportreporter som kan ta hans plats på läktaren. Du bör vara sportintresserad, brinna för skrivandet och ha ett intresse för fotografering.

Det firar vi med två kanonerbjudanden t o m

Lördag 1 september mot uppvisande dessa kuponger i butiken.

Begränsat lager, först till kvarn... Erbjudandena gäller mot kupong och vid kontant/kort betalning!

2 0% 0%

Rabatt på foder och tillskott från

REo RI ENTEd AdEl ABIdIN AN N -So FI SI d EN BoucH RA kHAlIlI dIANA Al HAdId k J E R S T I A N dV I G lAlEH kHoRRAMIAN M A RyA k A Z o u N STEIN HENNINGSEN Å S A B E R G dA H l Internationellt kända konstnärer från Mellanöstern och Norden

H AV R E M AGA S I N E T om det unika magasinet och dess historiska användning

BodENSARNAS BodENSkolAN Sven Bohman Jean carlbrand Gösta Hedström Ingvar Jigrud Bertil linne June Montana lorentz Jan olof Marner Gösta Näsvall Hjalmar Rönnbäck Stig Sandberg John Thorgren Rune Wanler Stig Winnerskog Bror Zackrisson

Skicka då in ditt CV till : conny@guidenmedia.se Ring gärna även och presentera dig. 070-349 99 51.

Bodensarna visar deras egna tavlor av de 14 konstnärer som var verksamma i Boden under 1950 - 1980-talet

Medfinansiärer:

Konstmuseet i Norr är ett samarbete mellan Norrbottens läns landsting, Kiruna kommun, Bodens kommun och Luleå kommun

HAV RE MAGASI N ET BodENS koNSTcENTRuM cAFE MAGASINET

Öppet ons - sön, kl 12 - 17 · Norrbottensv 18, Boden Tel 0921-930 41 · www.havremagasinet.se

Norrlands största hästsportbutik! E-mail:_____________________________________________ Endast t o m 2012-09-01

Mot kupong och vid kontant/kort betalning. Kan ej kombineras med andra erbjudanden och gäller ej beställningsvaror.

Norrlands största Företagsfrukost hästsportbutik! Första fredagen varje månad. Start 7/9 kl. 07.30-09.00 på Garniz.

Vid köp av en vara till dig och en till din häst lämnar vi följande rabatter...

50% 50% 25% på en valfri vara till dig

på en valfri vara till din häst (gäller ej sadlar eller sulkys)

Endast t o m 2012-09-01

E-mail:_____________________________________________ Mot kupong och vid kontant/kort betalning. Kan ej kombineras med andra erbjudanden och gäller ej beställningsvaror.

Massor av andra kanonerbjudanden i butiken, välkommen in och fynda! Tervetuloa myymäläämme, meillä on suomea puhuva henkilökunta. Priserna gäller t o m xx/x eller så långt lagret räcker.

Priserna gäller t o m xx/x eller så långt lagret räcker.

Öppet: Mån - fred 10-18, lörd 9-13. Travdagar öppet 30 minuter efter sista lopp.Travbanan Boden 0921-150 50 • www.royalhastsport.se

24

PS: kaffepannan är alltid på...

Öppet: mån-fre: 10.00-18.00, lör: 10.00-14.00, 0910-536 00 Brogatan 29, 931 62 Skellefteå • www.royalhastsport.se

PS: kaffepannan är alltid på...


Skafferiet noRRländska 4 personer

en Gastronomisk favorit, till minne av Hovtraktören, Verner Vögeli! lättstekt Renytterfilé på bädd av smörstekta sugarsnaps, med konjaksbaserad Murkelsås, Morotsdroppe, lingon och Mandelpotatispuré

Presenteras av: Madelen Aira Hotell- och Restaurangprogrammet, Björknäsgymnasiet Boden.

Ingredienser RenytteRfile Salta och peppra renytterfilén. Stek dem hela i smör på båda sidor i ca: 6 - 10 minuter beroende på tjockleken. Filéerna skall vara lättstekta. Låt vila några minuter innan du skär upp dem. MuRkelsås Fräs lök och murklor i smör på svag värme utan att de får färg, c:a 5-10 minuter. Murklorna ska ”knäppa” i fettet. Slå på konjak och låt alkoholen avdunsta. Strö över mjöl och rör om . Slå på vatten, kalvfond och grädde, koka upp under omrörning. Låt sjuda på svag värme i minst 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

PotatisPuRé Skala och koka potatisen mjuk. Slå bort vattnet och ånga av potatisen ordentligt. Tryck potatisen genom en potatispress, rör i smör och varm mjölk. Vispa i gräddfil till lagom konsistens, rör ner lingonen, smaka av med salt och peppar. MoRotsdRoPPe Skala och skär morötterna i bitar. Koka dem i saltat vatten, 2 tsk salt per liter vatten, tills de är riktigt mjuka, 15–20 min. Spara lite av kok spadet till purén. Mixa morötter, smör och lite av kok spadet till en slät puré, smaka av med salt och vitpeppar

RenytteRfile 600 gram renytterfilé 3 msk smör Salt och peppar Gör så här: MuRkelsås: 2 dl murklor, förvällda och grovhackade ½ banan charlottenlök 2 msk smör 1 msk konjak 1 msk mjöl 1 dl vatten 1 – 2 tsk kalvfond 2 dl grädde

PotatisPuRé: 500 gram mandel potatis 3 msk smör 1 dl varm mjölk 2 dl gräddfil 1 dl rårörda lingon Salt och vitpeppar MoRotsdRoPPe 200 gram morötter 2 msk smör Salt och peppar GaRnityR Färska lingon Sugarsnaps Persilja Flingsalt Smaklig Måltid !

25


Barnens Teater, Dans och Musik i Boden hösten 2012

MaDe in SweDen

Long KaLSong- MaTen är KLar!

Konsert med legenderna Tommy Körberg och Jojje Wadenius och Norrbotten Big Band, under ledning av Håkan Broström Fredag den 21 september kl. 19.00 SAGATeatern. Supergruppen Made in Sweden bildades 1968, med en banbrytande kombination av jazz och rock. Skivan ”Made in Sweden with love” blev en succé och fick en Grammis.Wadenius stod för de flesta av kompositionerna. Körberg gjorde några inhopp i gruppen innan Jojje Wadenius lämnade Sverige för Blood, sweat & tears. Konserten på SAGA blir en kväll med både nostalgi och nyskapande, där musiken tolkas och framförs av två av våra främsta musik- och sångsolister, tillsammans med ett av Sveriges främsta storband- Norbotten Big Band.

Musikerna Tomas Edelgård och Marcus Sigvardsson medverkar i denna barnföreställning. Lördag den 22 september kl. 13.00 Folkan (Lilla Teatern) i Folkets Hus Nu kommer mästerkockarna i LongKalsong och tar med barnen i matnyttiga rörelser, smörig sång och vändstekta småskratt. En fantasifull föreställning om vänskap, mat och att alla behövs i en riktigt god pyttipanna. För barn 3-5 år Max publikantal 80 barn Speltid 35 minuter

Jag viLL ha eTT huSDJur MaMMa! och KoM inTe hiT MeD en vanDranDe Pinne! En lekfull minimusikal med Sofia Nilsson, PA Peterson och Frida Norén. Lördag den 17 november kl. 13.00 Forum A (OBS Platsen!) Folkets Hus Ingela Lekfalk och Ingela Nilsson presenterar en svängig musikal om vår längtan efter någon att kunna leka med, krama om och ha sällskap av- och varför inte en katt eller en hund. Vad ska man göra då mamma föreslår en padda eller en snigel som husdjur. De tre unga musikerna spelar på valthorn, nyckelharpa, trumpet och andra instrument. De sånger som denna musikal bygger på sändes i barnradio år 2000 med Ingela Lekfalk som producent. Nu kommer alltså scenversionen! För barn 4-6 år Max publikantal 80 barn Speltid 40 minuter

FörKöP BoDenS TuriSByrå: TFn: 0921-624 10. Fri entré för barnen PoMPe

Kultur- och fritidsförvaltningen

26

Med Teater Spektaklets Per och Margareta Lövblad. Lördag den 6 oktober kl. 13.00 Folkan (Lilla Teatern) i Folkets Hus Pompe är en liten hund som ger sig ut i världen för att få nya vänner. Han träffar en mallig groda, en larvig larv och nere i vassen lurar en stor gädda. Kan man bli vän med alla? Finns det någon som är litet farlig? Föreställningen bygger på boken av Barbro Lindgren. För barn 2-4 år Max publikantal 40 barm Speltid 35 minuter

på barnföreställningarna. Fri entré 0-20 år i mån av biljetttillgång till konserten den 21 september. Biljetter släpps cirka 2-3 veckor före arrangemangen.

arrangör: Tillväxtförvaltningen/ ingrid granberg Tfn: 0921-624 90


»vimmel« Under semestern släppte vi ut hela klanen för att fotografera - sommaren som gick. Viktor, FridaLinnea och Thomas har vimlat på: Bränna, Western farm, Rally, Fortet ja till och med bröllop och fiske. Fler bilder hittar ni som vanligt på vår hemsida och på Facebook.

Alexander Amanda med kompis

Axel Erik and Friends

Carolin & David

Erik och Robert

Frida & Sofie

www.guidenmedia.se/boden | www.facebook.com/bodenguiden 27


Tillfälliga uTsTällningar Bio

Boka online

Modig 3d

31 aug kl. 16.00, 1 sept kl. 13.00. 2 sept kl. 13.00 utan 3d Storslagna strider och mystiska legender har gått i arv i generationer bland de karga högländerna i Skottland. Merida konfronterar traditionen.

Bourne legacy

31 aug & 1- 4 Sept. kl. 19.00 Den fjärde filmen i succéserien Bourne. Huvudrollerna spelas denna gång av Jeremy Renner.

Mysteriet med staden 21 maj - 2 september

HaMilton -men inte om det gäller din dotter

En utställning för hela familjen. I den tecknade staden Valleby är det kaos. Fem kommunalarbetare har kidnappats och ingenting i staden fungerar som det ska. LasseMajas Detektivbyrå har fått ett nytt fall att lösa. Besökarna får följa med Lasse och Maja runt i staden för att hjälpa till att lösa mysteriet. Utställningen Mysteriet med staden är producerad av Arbetets museum i samarbete med Kommunal. Utställningskonceptet bygger på Martin Widmark och Helena Willis böcker om LasseMajas Detektivbyrå.

7-10 Sept. kl. 19.00 Efter tretton år i exil återvänder viceamiral Carl Gustaf Gilbert Hamilton till Sverige för att få resning i livstidsdomen.

Järnladyn

11 Sept. kl.13.30. Se filmen om Margaret Thatcher – en hyllad och prisad film med Meryl Streep I huvudrollen

SiMon ocH ekarna

26 Sept kl. 13.30. Filmen bygger på Marianne Fredrikssons hyllade roman med samma namn. Simon växer upp i en arbetarfamilj i utkanten av Göteborg under andra världskriget.

event

Boka online

23 september, kl 14

soldattorp

”kultur cafe - live it”

Släktforskaren Björn Fredriksson föreläser om soldattorp om hur de förändrades från Karl den XI:s tid fram till indelningsverkets slut.

31 aug. kl.19.00-24.00. En jazzkväll med levande konst av Bodensare, att se, höra och uppleva. Inklusive 1 glas vin/öl/ alkoholfritt alt. + macka, 200:-

dreaM Hack

29 september, kl 13

23 Sept. kl.16.00-24.00. E.sport Live. Mer info finns på hemsidan.

Mopeder och motorcyklar förr & nu

MovieS opera

trollflöJten

The Met

ropolitan Opera HD Live

19 okt. kl.19.00. Live från Kungliga Operan i Stockholm Mozart dirigerade själv urpremiären i Wien 1791 med textförfattaren Emanuel Schikaneder som Papageno. BilJettkaSSan: Fr.o.m måndag 20 aug har Sagas biljettkassa

öppet mån-fre kl. 12-15. Kassan har även öppet som vanligt 1 timme före en ordinarie filmvisnings start.

www.boden.fh.se 28

Telefon: 0921 - 185 50

EST 1981

29 sept. kl. 21.00-02.00. Disco +27

En utställning som invigs av Gunnar Flodström. Vi visar upp ett 30-tal mopeder och motorcyklar av olika märken. Både de som brukats i det militära och i det civila. Ett samarbete med Norrlands motorhistoriker.

Öppettider: Onsdag till söndag kl 11-16

Granatvägen 2, 961 43 Boden • Tel. 0921-628 00 • www.forsvarsmuseum.se


»vimmel«

Sara var exceptionellt

snygg

www.guidenmedia.se/boden | www.facebook.com/bodenguiden

VIN

NB

Film

«Frågan» Nu har du chansen att tävla om en biokväll för två. Allt du behöver göra är att svara på frågorna maila eller posta svaret till oss på Guiden. 1 2 3 4 5

Märk kuvertet/e-posten med ”Filmfrågan” Bodenguiden, Kyrkgatan 41, 961 35 Boden boden@guidenmedial.se Namn: Adress: Telefon:

Vår postlåda är proppfull! Nu kan du även maila svaren!

IOK

VÄL L

FÖR

2

1. Vem regisserade filmen Inglourious Basterds ? 2. Vilket bolag står för animationerna i bl.a. Toy Story & Draktränaren? 3. Vem skrev nyckeln till frihet? 4. Vad heter den elaka farbrodern/lejo net i filmen lejonkungen? 5. Walt Disney är en för alla känd man, men när föddes han? 6. Toothless är en känd filmkaraktär med vad för sorts drake är han? Förra månadens vinnare: Stefan Kronholm. Svar: 1. Andrew Lloyd Webber 2. Leonidas 3. Normandie. 4. Catherine Ryan Hyde 5. John McClane.

29


Våra klassiker

Hungrig?

Våra erbjudanden denna månad Klipp ur och lämna in kupongerna vid köp. Erbjudandena gäller endast i Boden och Luleå.

Barnbox

25kr

After work

139:/person

Ord.pris 34 kr

Gäller endast i Boden, Luleå t.o.m 25 sept 2012. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Barnbox

25kr Ord.pris 34kr

Gäller endast i Boden, Luleå t.o.m 25 sept 2012. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Cheesemeny

55kr

Gäller endast i Boden, Luleå t.o.m 25 sept 2012. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

55kr Ord.pris 71 kr

LÖRDAG 1/9 Fullt ös med gamla godingar och senaste hitsen. Här levereras gungande dansgolv, härligt barhäng och många trevliga möten i vår sköna nattklubb. Även 29/9, 27/10, 1/12 & 25/12.

Dagens lunch MÅNDAG - FREDAG Alltid husman, soppa, laktos- och glutenfritt, vegetariskt, GI-rätt, stort salladsbord och färskt bröd. Dessert på onsdagar och fredagar.

55kr Ord.pris 71 kr

Gäller endast i Boden, Luleå t.o.m 25 sept 2012. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Frassemål

Nattklubb

Ålder 20 år | Entré 80:-/p. | Öppet 22.00-02.00

Gäller endast i Boden, Luleå t.o.m 25 sept 2012. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Starkmeny

FREDAGAR Ta med kollegorna, kompisen eller familjen och ladda upp inför helgen med försnack, after work-buffé, livemusik med trubadur och mingel. Buffé 139:-/p. inkl. måltidsdryck | Öppet 17.00-20.00

Ord.pris 66 kr

Baconmeny

After work-premiär 31/8

Dagens lunch 85:-/p. | Öppet 11.00-13.30

Black Rock Grill MÅNDAG - LÖRDAG

55kr Ord.pris 71 kr

Grilla köttet eller fi sken själv på en 450-gradig lavastensplatta och mixa med valfri potatis, goda såser och färska grönsaker. En unik smakupplevelse och ett nytt sätt att umgås. Smaken och saftigheten är oslagbar. Välkommen att testa. Boka bord idag!

Gäller endast i Boden, Luleå t.o.m 25 sept 2012. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Klipp ut och lämna in kupongerna vid köp. Erbjudandena gäller endast i Boden och Luleå.

BODEN • Kungsgatan 34 • 0921-550 10 LULEÅ • Hertsövägen 11 • 0920-697 97 30

es.se

www.frass

0921-177 10 | www.bodensia.se | facebook.com/bodensia


»vimmel« Rodbergsfortet Amanda David & David

Sally

Katarina, Josefin Carolin & Robin

Frida & Robin

Linnea & Andreas

Andreas & Simon

Folkrace Bilbygge

Mats & Liv

Bröllop

www.guidenmedia.se/boden | www.facebook.com/bodenguiden 31 6


GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG...

DATA, FOTO & NY TEKNIK • Digital Fotografi systemkamera • Facebook - twitter - blogg - Skype - Spotify.

DEMOKRATI & SAMHÄLLE • Fairtrade - Vill du veta mer? • Kvinnokonventionen i samarbete med UNWomen • Klimat och miljöfrågor • Politiska ideologier • Släktforskning

KONST & HANTVERK • Akvarellmåleri med Monika Öman. • Stickning - virkning nybörjare. • Makrame och pärlor • Sömnad – återbruk. Sy om eller sy nytt av gammalt • Glasfusing grunder samt experimentella övningar • Återvinningssmycken, skapa av glas och porslin. Kombinera med keramik och silverlera. • Silverlera steg 1 • Tovning i Skogså • Keramik i Skogså • Fixa loppisfynden! Vill du ha tips på återbruk av gamla prylar, häng med på loppisrunda och sen träffas vi och fixar till våra prylar.

MILJÖ - NATUR

SPRÅK

KVINNOFRUKOST

• Blombinderi – för dig som vill ha inspiration.

• • • • •

Franska nybörjare Ryska nybörjare Ryska Business Finska nybörjare Spanska nybörjare samt fortsättning • Skriv ditt liv! Skrivarkurs för ordglada • Skrivarkvällar

I samarbete med Maddez och Magma Nord. Kvinna i farten? Kom och nätverka med oss! Vi bjuder dig på frukost! Torsdagar kl 08.30 Datum: Den 6 september, 4 oktober samt 1 november

Vi söker cirkelledare Språk: Thai, Italienska. Djur och natur: Jägarskolan, Plocka svamp

Se vår hemsida för löpande uppdateringar.

MUSIK - SÅNG DANS - TEATER • Gitarr dagtid Ledare Madde • Gitarr kvällstid Lär dig spela dragspel. Ledare Eva Lindström • Sångcoach – vill du lära dig mer om din röst och få personlig hjälp att utveckla din röst. Max 3 deltagare i gruppen. Ledare Madde • Röstverkstan – Glädjen att sjunga kombineras med övningar i att stärka din röst och bibehålla din stämma. Ledare Madde

ABF UNG • Breakdance 7-10 år, 15 tillfällen. • Breakdance 11-15 år, 15 tillfällen. • Minirockers – rockkören för dig som är 9-13 år. Torsdagar kl 15-16. Ledare Madde • Skate för tjejer • Konstverkstan för barn

Telefontider och Besökstider

32

SPELAR DU MUSIK? Har du ett band, men ingen lokal eller spelar ni redan i en replokal men vill ha stöd av ABF. Kontakta oss så hjälper vi till!

FÖRELÄSNINGAR OCH WORKSHOPS

Sök på din ort! Vi finns på facebook! http://www.facebook. com/ABFNorrBoden

ABF FRUKOST Vi bjuder in en spännande gäst och bjuder dig på frukost! Fredagar kl 07.30 Datum: Den 28 september, 26 oktober samt 30 november

www.norr.abf.se

Måndag – Torsdag 09.00--16.00

ABF Norr i Boden, Fabriksgatan 6, 961 31 Boden

Måndag – Torsdag 09.00--15.00 (1/5-30/8 )

tel vxl: 0771-96 50 22 e-post: info.boden@abf.se

Lunchstängt Måndag-Torsdag 12.00-13.00

Öppettider Må – To 10.00 – 16.00

bodenguiden september 2012  
bodenguiden september 2012  

guiden boden bodens hataste månadsmagasin

Advertisement