Page 1

H

E

L

A

b

o

d

E

n

S

M

Å

n

A

d

S

M

A

G

A

S

I

n

November 2009

Motor

Skoter 2010

Hus & hem

Energi

Guiden testar

Westernridning

Ungdomsråd Idéer från unga

BodEn - nEpal I en sherpas fotspår


Var femtonde sekund dör ett barn av bristen TÄNKVÄRT på rent vatten.

NOVEMBER

NU HÄNDER DET! Boden får sin egen efterlängtade galleria. Vi dubblerar nu även antalet rulltrappor i staden. Jag minns när Luleå Hockeyklacken, under derbymatcherna i Björknäshallen under 80-talet, skanderade: “Boden har ingen rulltrappa”. Nu har vi två. På tal om två. Bodens BK lämnade övriga länets fotbollslag bakom sig när man tog steget upp till ettan. Vi på Guiden säger grattis! Man kan lugnt säga att det händer saker i vår stad. Vi går mot den härliga tiden när den mörka hösten ändrar utseende i takt med att snö dimper ner och allt blir lite ljusare. Apropå snö så kan du i detta nummer av Guiden läsa om en resa till Nepal och det äventyrliga området kring världens högsta berg – Mount Everest. Där hittar du även Bodens enda sherpa, Purna, som är född och uppvuxen i de trakterna. Nu när årstiden blir kallare är det viktigt tänka på energisparande åtgärder, som du kan läsa mer om på våra hus- och hemsidor.

ensn9inm`rdqhjrrnm.Hjnm- `qs-mq91//7/68-

Ha en härlig allhelgonahelg och tänk på er familj, släkt och vänner.

Vi firar allhelgonahelg! river. mŠr ordet du sk s:ar. U`ssdland I vårt har vi den fina traditionen att på mret du sm 6184/Šr nu an du ger.  m ett speciellt sätt hedra våra döda anhöriga un4/jqŠr sum der allhelgonahelgen 31 oktober-1 november. De som har gått före oss får finnas med i våra liv och vi glömmer dem inte. Vi får besöka gravarna, tända böneljus i kyrkan, lyssna till musik, gå i gudstjänst. Framför altaret i till exempel Överluleå kyrka finns plats att böja knä när man exempelvis gifter sig eller när man går fram till nattvarden. Tänk att fortsättningen på denna altarrund är osynlig och går in i evigheten. Det är en helhet, en hel cirkel, en hel gemenskap av levande och döda. I kyrkans liv delar vi alltså gemenskapen med Gud med dem som lever nu och dem som gått före oss.

Peder Bergquist Förste komminister

Var femtonde sekund dör ett barn av bristen på rent vatten. Pg 90 01 22-3 och bg 900-1223 LŠs mer pŒ www.svenskakyrkan.se

Conny Johansson Filialchef

ÖVERLULEÅ FÖRSAMLING

river.

et du sk U`ssdmŠr ord ret du sms:ar. um 6184/Šr n an du ger.  m m 4/jqŠr su

Ansvarig utgivare:P-O P-O Ahlbin Postadress: Kyrkgatan 41 Plan 2, 961 35 Boden Tel: 0921-48 99 90 E-post: boden@guidenmedia.se Grafisk produktion: Tryckpoolen & Elin Landström Skribenter: Johan E. Skoglund, Elin Larsson, Erika Wohlin Zerpe m fl Omslagsfoto: Nathalie Bourwall Tryck: V-tab. Distribution: Posten. Upplaga: 19500 ex Guiden ges även ut i Skellefteå och Umeå kommuner.

Intresserad av annonsering? Kontakta oss:

Johan Åström

070-349 99 51 conny@guidenmedia.se

070-349 99 52 johan.astrom@guidenmedia.se ensn9inm`rdqhjrrnm.Hjnm- `qs-mq91//7/68-

Conny Johansson

MINNESGUDSTJÄNST TILL DE AVLIDNAS MINNE ÖVERLULEÅ KYRKA

VI FINNS DÄR FOLKET FINNS!

Söndagen den 1 november 18.00

Du kan även hämta Guiden i närmsta tidningsställ:

Överluleå kyrkokör, Carina Stenberg, Jeanette Dareblom, Andreas Markström, Carl-Anders Markström

Tågstation, Step In, Nordpoolen, Hotell Bodensia, Hanssons Café, Hantverksrestaurangen, SKAPA företagsby, Turistbyrån, Bodens Vandrarhem, Hotell Nivå, Bodens Garnision, Enter Galleria och Bodens Camping & Bad.

www.svenskakyrkan.se/boden Pg 90 01 22-3 och bg 900-1223 0921-775 00 LŠs mer pŒ www.svenskakyrkan.se

ÖVERLULEÅ FÖRSAMLING


Nu med separat försäljNiNgskassa

Kopplingsvägen 10A | 961 38 Boden | 0921 - 10808

Så smakligt att till och med Afrikas geparder älskar det! Det kommer din katt också göra!

49

ORD.P

BODEN

Hermelinsgatan 1 | 0921-10692

114 k

RIS

kr

r

*Max ett erbjudande per hushåll. Giltig t.o.m. 22/11 2009 eller så långt lagret räcker hos Djurmagazinet i Boden. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel.© Severa Pet Foods AB, 08-630 73 00, info@severa.se, www.severa.se eller www.iams.se När jag lämnar min e-postadress godkänner jag samtidigt att Severa Pet Foods skickar mig information och erbjudanden via e-post. Jag kan när som helst avregistrera mig från maillistan.

Utfodrar idag med:

Nu har vi öppNat Lavskrikan

Öppettider: Mån-tors 14-18 Fredag: 14-17 Lördag: 10-13

Nya bättre öppettider!

Fr.o.m 1 novembe

Mån - fre 9 - 19 Lördag 10-15

r

Vid Ica Kvantum, Boden

Vi lyssnar på våra kunders förbättringsförslag - Tack / Personalen

ErbjudandE från:

3


Boden - nepal

Familjen Sunuwar är redo för det stora äventyret.

Vägen är lång från Svartlå, några mil norr om Boden, till Nepal mitt i Asien. Men efter att ha träffat Helena Sunuwar och Purna ”Kanchha” Sunuwar känns avståndet inte alls lika långt. Började som en universitetskurs Det var 1999 som Helena gick lärarutbildningen i Luleå och valde att läsa en kurs ledd av eldsjälen läraren Hansi Gelter. Målet var att samla in pengar och genomföra en resa till Nepal för att där besöka en skola. En av guiderna på plats var Kanchha och tycke uppstod mellan honom och Helena. Efter att ha återvänt för fem månaders volontärarbete lyckades hon locka med honom till Sverige. De har under de 10 år som gått sedan de möttes - gift sig och bor idag med sina tre barn i Svartlå där Helena är uppvuxen och idag jobbar som lärare i skolan. I samband med universitetskursen startades föreningen ”Projekt Nepal” som stödjer en privatskola där så att även barn från mindre bemedlade familjer kan studera. Man firar i år sitt 10-års

4

jubileum och det är delvis med anledning av detta en stundande Nepalresa genomförs. Utgår från KatmandU Sherpa är ett av många folkslag i det folkrika lilla landet Nepal (28 milj. inv.). Det kan mycket väl ha varit så att de allra första bergsguiderna just tillhörde denna folkgrupp men idag är ordet synonymt med alla guider oavsett ursprung. Och det är i den rollen som Kanchha leder en grupp på 11 svenskar som under 8 dagar skall vandra i de Nepalesiska bergen på 4500 m höjd. Deltagarna är i blandade åldrar och från olika delar av landet. Det handlar inte om bergsklättring utan om att gå längs en vandringsled med stopp varje dag på enklare hotell för att äta och sova. Man utgår från huvudstaden Katmandu och åker buss i 5 timmar till vandringens startpunkt. När slutmålet nåtts går färden med flyg tillbaka till Katmandu. Dagsetap-

perna innebär fem till sex timmars vandring. Nu är en bra tid för en sådan aktivitet när sommarens monsunregn är över och temperaturerna är något behagligare. tUrism - viKtig inKomstKälla Turismen är en mycket viktig inkomstkälla för Nepal och många Nepaleser försörjer sig på att guida och bära turisternas packning. Som västerlänning kan det först kännas konstigt att låta lokalbefolkning bära ens packning. Men för Nepaleserna själva är det ett serviceyrke som ger många arbetstillfällen och är en viktig del av den lokala ekonomin. Det finns lagar om maxvikt som varje bärare inte får överskrida. För att få resa in i landet behövs visum och för att få vandra i nationalparker krävs ett speciellt trekking-pass vilka båda kan lösas på plats. Nepal tillåter inte dubbla medborgarskap så Kanchha konstaterar att som svensk medborgare måste även han lösa visum för att

få vistas där. Vandringsutrustning kan med fördel köpas på plats då prisnivån där är avsevärt lägre än i Sverige. Intresset från svenskar att vandra i Nepal har ökat under senare år beroende på billigare resor och äventyrare som Göran Kropp och Renata Chlumska, vilka inspirerat många. Ett riKtigt familjEävEntyr Alla fem i familjen Sunuwar åker med till Nepal. Medan vandringen pågår upplever Helena med de tre barnen Klara, Molly och Felix Katmandu med alla dess sevärdheter. Efter avslutad tur reser sedan hela familjen till Kanchhas hemby för att hälsa på släkten. Barnen skall bland annat få träffa sin farfar - något de verkligen ser fram emot. Bland de som skall vandra finns Helenas far, bror, kusin och morbror så att kalla den stundande resan för ett riktigt familjeäventyr känns inte alls fel.


RepoRtage

tur & retur

Text: Johan E. Skoglund Foto: Nathalie Bourwall

Under några veckors tid byts Svartlå ut mot Nepal.

ButikeN fylld med Nyheter

Nu i större lokal!

stäNdigt låga : 0 10 priser!

3 för

fråN

39:-

ICEBUG Dubbad sula med grymt fäste. Perfekt för vinterns halka. Komfort zon -20. Vattentät med andasfunktion. Dam- och herrstorlekar.

Tuffare än du tror...

Pontonjärvägen 7 Boden | Ing3-området - följ skyltarna Tis-fre: 11-18 | Lör 10 -14

www.boten.se • Drottninggatan 14 Boden. Tel. 0921-124 25 Öppet: Mån-Fre 10-18 • Lördag 10-14

5


FEST-

vinterns trender

FiN

VI håller stängt för Make-uPkurs 3/11 och klIPP- och färgkurs 25/11.

välkommen!

söppet Söndag 00 00 12 -16 1 nov – 20 dec

Ingela

Harmoni

Gågatan BODEN |0921- 560 85

Maarit

Pontus

Öppet: Mån-Ons 8-18 Tor 8-19 Fre 8-14 Drottninggatan 18

Tel: 0921-120 02 • www.salongstil.se

du Här kan a in d ja t t y n dsfriskvår pengar.

Ge bor te present tt kort till någ on tycker o du m

Tel: 0921-533 39 | info@vilostunden.se | www.vilostunden.se

NYHET!

Karin by nordlys, Michael Kors 6300

NYHET!

Köp progressiva glasögon, få enkelslipade på köpet Just nu får du ett par enkelslipade glasögon (värde 1 720 kr) på köpet när du köper kompletta progressiva glasögon med glas från vårt premiumsortiment, glas finns från 249 kr/månad (5 960 kr). Passa på, erbjudandet gäller glasögon beställda 26/10–14/11 2009. Välkommen! enkelslipade glasögon på köpet avser orma 15 Supra och Hilux thin Hard i utvald båge. Delbetalning i samarbete med Valutakortet. ebjudandet kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Preutz OPtik SynSam Storgatan 34 · luleå · 0920-22 52 25 Drottninggatan 13 · BoDen · 0921-126 19

6

Kungsgatan 38, BODEN


trendkoll Av: Elin Landström

svart & Guld

a västar, å midjekort sm v a rm fo Vad ska vi r kavajer. le el r o ck ja öst? Miss med i h o a d vu rm u h vä då ejackor midjor och ler oversiz el en Markerade D er . p ik p ib to n oss rkar vara i och till bonader ve alltså ett hänger med ra r o ä st n rs va lu vinno löstagbara mörker norrländska k a ll a ck k tä s en öst kommer måste i h as på en förtjusning g g lä a sk det aka. och håret jackan tillb . sida men gärtta ngerar bäst ska fortsä Färglöst fu tig kara- Klackarna k ri roen a h ed m a och ation r nästan vara skyhög na i kombin a h s ärg sk in g a g ärkli ar. Leg är glän- setter eller m mellaccesso te in m e o d k m a i en nnit, o eller ned- ningar. Gärn helt försvu n in sk ch i o , ka öga bination av svart sande blan ett par lårh a och lack stoppade i ga. Stöv- guld, mock sä ll vi r a vl stö , eller läder. ast i höst lar är het a g ra lårhö dem ska va hetare än rligt nog Klockan är tu s n n fi ch o ch den ska ligt pris i någonsin o m o a rk ve ö till och svart, vara i guld d. u ar tb g u å s fr en u d Bo t, om d ädrar och la 80-tale fj r, te et Palj t och mig. i majorite pälsar är plagget i m yttersta so s ra ä b skall

oll Rock n’ R

7


d-vitamin Drop-in solarium för dig som kräver lite mer... Våra rör innehåller D-vitamin som gör dig piggare

Galleria Rabatt

Luleå, Strand Galleria tel: 0920 - 199 15 Galleria Boden, 36 tel: Kungsgatan 0921 - 1403656tel: 0921 - 140 56 Luleå, Strand tel: Kungsgatan 0920 - 199 15 Boden, Luleå, Strand Galleria tel: 0920 - 199 15

Boden, Kungsgatan 36 tel: 0921 - 140 56

BODEN: Lulevägen 19. Tel. 0921-194 00 | LuLEå: S. Smedjeg 9. Tel. 0920-138 88

t-touch expert Titan armband, vattentät till 100 meter, höjdmätare, barometer, termometer, kompass m.m.

Intil

Gall

eria

Kom in den 29/10 eller 30/10

l

n

så får du 20% när du bokar en tid för valfri behandling. Behandlingen görs den dag som passar dig. Gäller ej friskvårdpengen

20%

rabatt

Tel: 0921-533 39 | info@vilostunden.se | www.vilostunden.se

Vi blir snart fullbokade

Boka tid inför julen

Aufguss Aufgusstider:

Ons: 19:30 | Lör: 10:00 Sön: 18:30

höstlovserbjudAnde

Under vecka 44 kommer vi att ha ett särskilt erbjudande. Håll utkik!

Sa oteket

Kyrkgatan 39 • 0921-179 49

8

0921-624 00 • www.nordpoolen.com


nu h ä nd e r d et ...

premiär 29 oktober 10.00

invigning 12.00 med olle Lindström nu

nd

er

de

nd hä

nd

er

de

t...

nu

nu

er

de

t. .

t...

www.entergalleria.se 9


n

uh 16/6-17/8 än de rd et Måndag-fredag ....... 9-19 ... nu hä nd Lördag .................... 9-16 er de t... Söndag ................... 12-16 ommartider på Bodens Turistbyrå! Midsommarafton .... 10-14 ppettider 16/6-17/8 Poolman inviger nya turistbyrån Midsommardagen ... 12-16 åndag-fredag ....... 9-19 Torsdag 29 rdag .................... 9-16oktober klockan 11.00 OBS! Onsdag ndag ................... 12-16 11/6 och tisdag 17/6 stängt pga utbildning

de t. .

flyktsmålÖppettider och logi.

de r

Bus och nju tning i sem esterparadis et

d hä n

1

nu

nu

hä n

Nu flyttar vi in i gallerian! experie ncebod en.nu

dsommarafton Öppettider: *Övrig....tid10-14 mån-fre 10.00-17.30, lör 10.00-14.00 dsommardagen ... 12-16 Mån - Fre 10.00-18.00 Lördag 11/6 10.00-14.00 BS! Onsdag och tisdagvår 17/6turistportal stängt pga utbildning Besök gärna www.upplevboden.nu

vrig tid mån-fre 10.00-17.30, lör 10.00-14.00

Varmt välkommen! sök gärna vår Onsdag 28turistportal oktober hållerwww.upplevboden.nu turistbyrån stängt p.g.a. flytt 0921-624 10 • info@upplevboden.nu Torsdag 29 oktober extra öppet till 21.00 rmt välkommen!

21-624 10 • info@upplevboden.nu Enter Galleria | 0921-624 10 | info@upplevboden.nu | www.upplevboden.nu

Välkomna önskar Emma och Malin!

Hej alla barn!

Den 29/11 öppnar den nya gallerian enter i boden, självklart kommer jag att vara på plats för att träffa alla barn under dagen. jag tänkte nog ta med mig lite presenter att dela ut också. Hoppas vi träffas där!

er

nd

nd

er

10

d

nu

nu

Samarbete mellan:

hä nd

nd

er

de

t...

nu

de

t. .

nu


de t. .

nd

nd

de

nu

er

de t. .

t...

de r

t...

de r

de

hä n

nu

er

Erbjudandet gäller 29/10 - 01/11 och endast i butiken Eurosko Boden i Gallerian Enter.

20% rabatt på hela sortimentet Gå med i vår kundklubb för dina fötters hälsa!

de r

de

t. .

www.eurosko.com

er

de

t. .

än Boden, Enter Galleria | 0921- 189 h16 d

er

er

nd

de

t

de

t

nd

nu

nu

nu

11


nd

de t. .

er

t...

de r nd

d

de

hä n

Det börjaDe på boDens staDsbibliotek t...

nu

er

de

hä n

nu

Äntligen i Enter galleria Titta in och häpnas över våra öppningserbjudanden.

Peter Englund återinviger biblioteket Onsdag 28/10 19.00

Anna Munyua

Enter Galleria, Boden

Läser ur och berättar om sin nya barnbok ”Melvin viktigast i världen” På scenen utanför biblioteket (Enter Galleria) Torsdag 29/10 12.30

Fiskdamm på bibliotekets barnavdelning Torsdag 29/10. 11.00-12.00 och 15.00-17.00

C

Skräckpyssel med bibblohäxorna

é af

med qultu

r

Fredag 30/10 12.00-15.00

Asta Karlsson läser ur och berättar om sin nya diktsamling ”Nattljus” på scenen utanför biblioteket Onsdag 4/11 15.30

Petter Lidbeck barnboksförfattare aktuell med den nya boken ”Det glömda brevet” på scenen utanför biblioteket. Lördag 7/11 11.00 Öppettider under premiären: Torsdag 29/10. Kl. 10.00-21.00 Fredag 30/10. Kl. 10.00 - 16.00

Välkomna!

12

nd

nd

er

nu

er d

hä nd

de

t. .

nu

nd

er

d

Enter Galleria, Övreeplan t. | 0921 - 185 50

..

nu

www.boden.se/bibliotek

nu

nu

nu


de t. .

nd

de r

de

nu

er

de t. .

t...

Premiär

nd

t...

de r

de

hä n

nu

er

HE RR

DA M

UNG

E r b ju da n d E !

Kö p ti ge rk os ty m & få en ti ge rs kj or ta på kö pe t! ( Vä rd e 10 00 :-)

er nd

nd

er

nu

de

rocK’n bluE

de

t

nu

sunwill

t. .

de r

de

t. .

En ter Galleri a, BODEN | Te l. 0921-156 00 Ö PPET : Må n-F re 10-19, Lörd 10-16, Sön 12-16

ArmAni jeAns

nu

nd

er

de

t


guiDen testar Av: Mirja Wahlström

westernridning

Mirja, Guidens utsände testare tog med Malin för att testa Westernridning på Stars and Stable, ute på Western farm. star stabel Malin från Bodenturism hade turen att bli överraskad i månadens Guiden Testar och blev tillsammans med mig utskickad till R & S Star Stabel för westernridning. Roger och Stefan driver sedan tre år tillbaka företaget ute på western farm. Här arrangeras allt från weekendkurs med övernattning, mat och badtunna. Till turridning och westernridskola. För både nybörjare och dig på en mer avancerad nivå. OljerOck & chapps Idag fick Malin byta ut frilufskläderna till oljerock och chaps. Dagen började med en grundutbildning i western. Allt från att lägga tyngden på rätt ställe i sadeln till att hålla tyglarna rätt i händerna. Hon fick lära sig stopp, stanna, backa och givetvis sitta kvar i både trav och galopp. Malin fick godkänt och sällskapet begav sig ut för skogsstigar, öppna fält och boskapsfösning.

bOskapsdriVning Stallet har också sällskap av en flock kossor som ger dig de ultimata testet för dina ”cowboyskills”. Tillsammans ska boskapen samlas ihop och förflyttas till en ny plats. Inte så svårt kan tänkas. Förutom att du nu sitter på en cowboyhäst. De var ju de där med tyglarna och tyngden på rätt ställe, se till att inte skingra boskapen och givetvis få alla åt rätt håll, samtidigt. Fikapaus. Efter att ha föst boskap kände vi alla för en paus. Med fantastiskt höstväder beslutade vi oss för att stanna upp för en kopp kaffe med dopp - innan vi begav oss hemåt. En trött men glad Malin gav full pott för dagen!

Vad Vill ? du testag till:

itt försla Skicka in d enmedia.se boden@guid u blir utvald så kanske d testförare! 14


AllT UNDEr SAmmA TAK!

C

ENTEr I BODEN VINTErKläDEr för BArN, DAm & HErr

Vi h allt ar klub id pris ber!

JACKA/ByXA

Finns i olika färger.

TR TRuENORTH BARNOvERAll BARNO

BODENS HETASTE HOCKEYBUTIK!

Svart, blå & röd.

499:-

ICEPEAK JACKA ACKA

1.299:ByXA XA

999:-

Asus K50IN-sX003C

6.995:-

Asus K50IN är en prisvärd bärbar dator med 15.6 tums skärm. Den är utrustad med Intel Pentium Duo T4200 processor, nVidia G102M 512MB grafikkort, 1.3MP webkamera samt 4 gb ramminne vilket gör att den passar bra till både vanligt hemanvändande och som speldator. Hårddisken på 320 gb ger dig dessutom gott om plats att lagra dina bilder, låtar mm.

7.995:PANAsONIC TX-P42X10 Plasmaskärm • 100Hz Double Scan bildteknik • Kontrastförhållande på 20 000:1 ( 2 000 000:1 dynamisk kontrast) • Bekväm styrning av dina apparater med en och samma fjärrkontroll genom VIERA Link • DVB-C/T • Finns även som 37 tum

5

lufTväRmEPumP Contura 550A

Contura 570

Contura 580

Spara 4000:-

Spara 4000:-

Spara upp till

Contura 585

Contura 655

Contura 655A

2600:-

Q HEAT 450 I-sAvE/Q HEAT sE 630 Q HEAT sE 660

s PA R A l Il uPP T

50%

mEN vä R Av dI TNAd KOs Spara upp till

2600:-

Spara upp till

4600:-

Spara upp till

TväTTmAsKIN

Bauknech WAK4660

gA åRs RA NT I

4.995:-

4360:-

ELON i Boden | Pontonjärvägen 6a | Tel. 0921-172 20 | Öppet måndag - fredag 09.30-18.00, lördag 10.00-14.00 15


Delbetala!

avgifter, Ingen ränta, ingaa om du tr ex e ör t inte et p på delar upp ditt kö der minst 10.000:– un 10 månader!

Soffa

13.900:− 1.390:–/mån i 10 månader

20% rabatt

på badrumsinredning från Svedbergs. Rabatten gäller på ord inarie pris.

Badrumsdrömmar.

3-sits soffa Oxford svängd i tyg Catren Bone, fast klädsel, B 253 cm 13.900:–. Finns från 8.990:–. Brickbord Aladdin, Ø 59 cm 650:–. Golvlampa Charleston, krom med skärm i vit eller beige, H 160 cm 990:–.

SOFFA FÖRE JUL?

Beställer du senast 9/11 så sitter du garanterat skönt i jul.

Toalettstol inkl. sits

1490:-

Ord. pris 2.280:-

Nyhet! Soffa

Duschrum, hemma-spa eller tvättstuga? Med rätt material, färg och badrumsmöbler förvandlar du enkelt din badrumsdröm till verklighet. Är du rädd att ta dig vatten över huvudet? Lugn bara lugn – vi hjälper dig hela vägen.

5.950:− Kopplingsvägen 12 • Tel: 075 - 241 1118 Öppettider: Måndag - fredag: 07.00 - 17.00 • Lördag: 10.00 - 14.00

3-sits soffa Focus i tyg Lana black, B 215 cm 5.950:–. Finns i ett flertal utföranden med leverans före jul. Fotpall Focus 1.300:–. Soffbord Lago i vit högglanslack 2.990:–.

En stol till alla

Nyhet! Soffa

33.850:− 3.385:–/mån i 10 månader

BrA

lanaB lD 6135

3 200:-

inkl moms. Ord: 4 200:-

lanaB lD 6340 BättrE Byggbar soffa Ritz i tyg Catren Stone, komb. på bild 2/09, B 395 cm, komfort Deluxe 33.850:–. Soffbord Arezzo i vitlack, 90x90 cm 3.990:–.

inkl moms. Ord: 7 400:-

Bäst

Soffa

7.990:−

5 500:-

sortimEnt HÅG 10 års garanti m.m

25%

lågpris

sYnCro

inkl moms

1100:3-sits soffa Classic med armstöd London i tyg Monroe röd, B 216 cm 7.990:–

Välkommen till Mio i Boden Kopplingsvägen 6, 0921-140 00. Mån 10-19, Tis-Fre 10-18, Lör 10-15. Söndagsöppet 11-15. Mer information om fullständiga delbetalningsvillkor på www.mio.se.

16

www.mio.se

Kopplingsvägen 8, BODEN. 0921-551 70 www.kontex.se


Hus & Hem Text: Annika Nygren

Sovrum

– för sköna drömmar

Sovrummet är det rum du tillbringar mest tid i. De flesta av oss sover 1/3 av livet och det är därför viktigt att sovrummet inreds med omsorg. Kraven på sovrummet är höga. Sängen ska vara lagom mjuk, belysningen ska ge rätt stämning och lakanen ska inbjuda till sköna drömmar. Det ska vara ett rum för avkoppling där man sover vilar och hämtar kraft, därför bör man undvika att arbeta eller se på TV i sovrummet. Här kommer idéer till ditt sovrum att inspireras av. Färger Inredningen ska vara lugn och behaglig, så undvik alltför starka färger. Välj en färg som du själv tycker om och som passar för sömn, men även för passion. Färger som passar bra i sovrum är jordfärger som beige, brunt och mocca. Var försiktig med för starka färger i sovrummet eftersom färger påverkar oss även när vi sover.

skön bomullssatin och låt sängen vara ”uppbäddad” med endast överkast på nedre delen av sängen. Fyll på med ytterligare huvudkuddar i sängen för en mysigare känsla. Placera dubbla gardinskenor i taket och låt tyget täcka hela fönsterväggen. Kombinera tunt böljade tyg med en tjockare kvalité. Krydda med prydnadskuddar, ljus och lampor.

Hotellkänsla Hemma Varför inte sova på hotell VARJE natt? Ta gärna inspiration från härliga hotellrum och inför dem i ert sovrum. För att få till den lyxiga hotellkänslan är det textil i alla dess former som gäller. Satsa på en härlig stor ryamatta. Rulla ut mattan under halva eller hela sängen. Välj bäddset i

Belysning Om du läser mycket i sängen är en riktad spotlight ett bra val. Bäst är att kombinera läslampan med en sänglampa med mjukt ljus så att inte ögonen blir så ansträngda mellan de skarpa ljuskontrasterna. Vägglampa Park från Belid är en kombinerad Interiör och läslampa.

Hösterbjudande! 4 floramuggar med pläd Butiken för dig som gillar inredning & design

499:-

Blommor i taket Glöm vita och tråkiga innertak. Våga testa en taktapet! Taktapeten Edith från Björklund & Wingqvist är designad av formgivaren Lisa Bengtsson och har ett frodigt mönster som är inspirerat av det romantiska Paris och av Edith Piaf därav namnet får man anta. Tapeten tillverkas efter måttbeställning.

kul idé En lite udda idé är att placera taklampa över sängbordet. Kan bli jobbigt om strömbrytaren inte sitter bakom kudden, men man får väl anstränga sig lite. Den underbara lampan på bilden heter Delight och finns att köpa hos JT:s Elservice.

mitt Bästa inredningstips Ett rofyllt sovrum i behagliga färger gör att du sover bättre och därigenom ZZZZ Istället för en sänggavel i ett sovrum mår bättre. Ordning och reda och en kan detta vara ett roligt alternativ. temperatur på cirka 18 grader bidrar Självhäftande väggdekoration med också till ditt välbefinnande. En god ramar och bokstäver är trendigt för natts sömn lägger grunden för en bra tillfället och Z är ju ganska passande nästa dag. över sängen.

Änglarna har landat! idalia

ljusslingorna har Kommit. Pris från

150:-

B e ly s n i n g Kungsgatan 31 • 0921-122 55 Kungsgatan 53, Boden (Mitt emot gallerian) | Tel: 0921-123 35

öppet: mån-fre 10-18, lunch 13-14 • lÖrdagar 10-14

17


Vi kommer redan 2010 till Sävastön SÄVAST

2009 BO DE N

Säva

stvä

gen

2010

Svängleden

2010

2010 / 2011

2011 LU L E Å

Smeder Ord & Tanke / Plan Sju reklambyrå

Nu står Sävastön på tur. Intresset är så stort att vi forcerar utbyggnaden och börjar bygga till Sävastön redan 2010. I samma stund som du ansluter dig till fjärrvärmenätet sänks dina kostnader för uppvärmning rejält. Prisuppgifterna varierar förstås med tiden, men en sak är säker. Du får mycket värme för pengarna när du väljer fjärrvärme. Vill du veta mer? Prata med Ulf Öberg på tel 0921-621 92. 18


Spara energi

RepoRtage Text: Olof Wigren

och läs på om energideklaration

fakta:

Hur mycket kan du spara på att isolera taket ocH byta

energideklaration

fönster på en normalstor villa? Vi kan ta ett exempel, beräknat på en 1-plans villa på120 kvm. 20 cm sågspån i isolering. 2-glas fönster 18 kvm. Byggår 1950. Här kan man med en tilläggsisolerad vind spara cirka 5 000 kWh och genom fönsterbyte cirka 4 700 kWh. Besparingen i kronor beror helt på vilket värmesystem som huset har. vilka är de viktigaste besparingarna man kan göra för HusHållselen vid en översyn? Kontrollera att handdukstorkar inte är påslagna dygnet runt. Många har idag även ett mycket stort antal spotlights som per styck har en effekt på cirka 35 watt. Kanske kan man minska antalet ljuspunkter eller byta till lågenergilampor eller LED-teknik? Motorvärmare bör förses med timer. Hur stor uppvärmningskostnad bör man generellt Ha för att satsa på att gå över till t.ex. luft-luft-värme, bergvärme ocH andra modeller? Helt beroende på går tyvärr inte att svara på men generellt kan man säga att investeringen/besparingen ska vara kortare än livslängden på produkten. Till exempel om en kostnad för en bergvärmepump är 150 000 kr. Då ska möjlig besparing per år vara cirka 15 000 kr, med en minimal på livslängd 15 år. Återbetalningsiden är tio år. Alltså ett ekonomiskt alternativ.

vilka regler gäller för

Hur gör man en s.k. energi-

energideklaration? Alla villor ska energideklareras vid försäljning. Fritidshus är undantagna. Hyreshus ska energideklareras oavsett. (Se mer information i separat ruta).

balansberäkning? Vi mäter upp byggnaden fönster, golv, tak, dörrar mm. Kontrollerar befintliga isoleringstjocklekar. Sedan undersöker vi också värmesystemets ålder och skick. Vidare kontrollerar vi styrsystem, ventilation, tätningsliter, termostater, vattentemperatur och en del annat. Sedan knappar vi insamlade värden i ett beräkningsprogram som beräknar teoretisk energiförbrukning för fastigheten. Med resultatet kan vi jämföra dagens energiförbrukning med den teoretiska energiförbrukningen och på så vis även hitta avvikelser.

vad kostar det att konvertera från direkt-el till vattenburen värme? 5 000-6 000 kronor inklusive moms per radiator plus värmesystem. vilka är de bästa spartips för normalHusHållet? · Sänka temperaturen. · Kontrollera/optimera styrsystem till värmesystemet. · Tätningslister om tilluftsventiler finns. · Kontrollera termostater. · Kontrollera om det är ekonomisk att byta värmesystem vid el panna, olja, direktverkande el. · Tilläggsisolering av vind när det är möjligt ur fuktteknisk synvin kel. · Kontrollera varmvattentempe raturen. Den bör ligga mellan 50-60 grader.

Energideklaration för villaägare. Från och med 1 januari 2009 ska villor och radhus som är till försäljning energideklareras. I energideklarationen redovisas bland annat husets energianvändning. Här finns också förslag på hur du kan göra för att sänka dina energikostnader. Energideklarationen kan bidra till en bättre inomhusmiljö och minskade utsläpp av växthusgaser. Syftet med energideklarationen är att sänka energianvändningen och att minska utsläppen av växthusgaser. Byggnader står för cirka 40 procent av Sveriges totala energianvändning. Dessutom finns det mycket pengar att spara på åtgärder som minskar energiförbrukningen. Därför kan det löna sig att göra en energideklaration .

19


VI FIXAR

& MTD E625

Företag • Hemtjänst Flyttstäd • Veckostäd

MTD ThorX OHV, 208cc / 61 cm. Växlar: 6 fram / 2 bak. Elstart och belysning. Ord. pris 12.995:-

Ring eller maila för info.

0921-50189, info@bodensmaleri.se

r:

Vi utfö

Kampanjpris

9.995:-

15 995:YM 6680 DE Tecumseh OHV, 318 cc/66 cm Växlar 6 fram/2 bak.

email: tony004173@hotmail.com

Teknikvägen 3 Tel. 0921-720 50

Tvärgatan 2

Micke 070-302 42 43 Peter 070-632 70 88

&

Tullvägen 8 • 961 39 Boden

0921-55525

takVErkEt

kraft

0921-134 62 • 073-098 34 39

Gå in på www.friskluft.eu

Proffs På å tak

med nga ik. u l s tekn Snö

Städservice Liss-Marie och Tony Öhman

När frisk luft är viktigt!

• Takskottning • Takläggning • Byggnationer • Kaminmontering www.takverket.se

T! NYHE

Kampanjpris

100% nöjdhetsgaranti

www.bodensmaleri.se

snöslungor

Passa på att beställa nu! • • • •

Målning Tapetsering Golvslipning trägolv Inläggning trä- och laminatgolv

S.M

Å.DEC.AB

Vi utför

målning

& tapetsering Passa på att nyttja ROT-avdraget Vår branschvana, er trygghet.

JÄrnfelDts måleri Hasse 070-331 37 00 • Eddie 070-330 25 24

BODEN Ditt lokala måleriföretag!

0921 - 156 50 e-mail info@smadec.se • www.smadec.se

• Ombyggnationer • Renovering • Våtrum • Nybyggnationer • Kakel och Klinker • Kök

Spara pengar i ditt boende! » Direktel? Nyttja konverteringsbidraget på 30% eller max 30’000:för att byta till ett vattenburet system.

Hednoret 3, 961 46 Boden E-post: bmsab@live.se Vitvaror - Alla märken till försäljning. www.hemmabutiken.se • Försäljning av Fastighetsmaskiner - Installation av maskiner.

Din lokala fastighetsskötare • Vi sköter dina fastigheter • Inre och yttre skötsel av fastigheter • Snöskottning - sandning • Reparationer • Ronderingar mm

www.treab.com H e d e n b r o v ä g e n 1 4 • Te l . 0 9 2 1 - 5 0 0 8 0

• • • •

Omklädning av möbler Bilklädslar Skoterdynor Markiser från Ama

Drottninggatan 12 • 0921-126 55

arbetskläder www.bicks.se

» Se över klimatskalet, fönster, vind m.m. » Komplettera med solfångare, varm vatten från tidig vår till sen höst. » Byt till lågenergilampor, finns för de flesta behoven idag. » Värmepump? Frånluft, luft-luft, luftvatten, berg, jord eller sjö. » Styr- och reglersystem ökar komfor ten, minskar energianvändningen. » Onödigt varmt inne? En grads sänkningmotsvarar ca 5 % lägre uppvärmningskostnader. För rådgivning ring: Energirådgivningen Tel: 0921-622 98

Samhällsbyggnadskontoret Öppet: Mån-Tors: 07.00 -17.00 Fre: 07.00 -15.00 Sturegatan 12, BODEN Tel. 0921-178 30 • Fax 0921-530 13

bli energ Smarti


RepoRtage Text: Helena Berglund

hemmet och energiförbrukningen

Många familjer tycker att energipriserna är alldeles för höga och vill sänka sina kostnader. Ska man lyckas med det är det bäst att energiinventera hemmet och huset, helt enkelt bli energismart! Spara med komfort För att lyckas med sina mål gäller det att tänka energi- och miljömedvetet. Starta med att avstå från saker ni egentligen inte behöver i hemmet och ska ni köpa nytt, se till att det är något ni verkligen behöver. Många kan spara energi i hemmet utan att sänka komforten, bara de ändrar sina vanor en

aning. Men för att ta reda på hur alla kan minska sina kostnader måste man först ta reda på hur mycket energi de olika sakerna som används i hemmet förbrukar, vad man kan förbättra och sist vad man själv kan ändra på i sitt eget beteende. Halvera förbrukningen Vad många inte vet är att för varje kilowattimme energi de inte använder tjänar de minst samma summa i kronor, samtidigt som man värnar om miljön. Att byta ut gamla vitvaror och elektronik mot energisnålare, är betydligt bättre då man investerar till sig

själv istället för att betala höga energikostnader till energibolagen. Vid köp av nya varor som är energimärkta med A-klass eller bättre, kan man många gånger halvera sin energiförbrukning. Hur mycket vatten man använder inom hushållet är också en stor bov, bara genom att korta ner tiden då man duschar, spolar i köket och tvättstället kan spara en hel del. Belysning, köksutrustning och underhållningselektronik är de tre största energiförbrukarna i hemmet. Bara standbyläge på all elektronik i hemmet, kan uppgå till så mycket som drygt 10% av hela hushållets elför-

Nu finns det extra pengar att tjäna!

brukning. Här finns det otroligt mycket att spara, bara genom att stänga av den elektroniken man inte använder. Men den kanske enklaste åtgärden och mest effektiva, är att sänka temperaturen inomhus med någon eller några grader. Att sänka inomhustemperaturen med endast 1 grad sänker energikostnaden med ca 5%. Att sedan ha det något svalare gör också att man sover bättre och då slår ”två flugor i en smäll”. Man vaknar utvilad och har mer pengar kvar i plånboken!

+25%

Norra Skogsägarnas industrier går för fullt och behöver virke. Därför presenterar vi ett mycket förmånligt erbjudande, riktat till dig som skogsägare. Förutom våra stabila prislistor och ett smörgårdsbord av premier har vi kompletterat utbudet med en särskild premie. Den ger dig upp till 25 procent extra betalt för timmer och stolpar som går att avverka och transportera på barmark. Ta kontakt med någon av våra skogsinspektorer om du vill göra en bra affär! www.norra.se


God Jul och Gott Nyt FRITIDSHUS PÅ R ÄT T PL ATS, R ÄT T TILLFÄLLE. VARMT VÄLKOMMEN ! vet vad VID som påverkar kvadratmeterpriset.

Från ett läge till ett annat

BOBUTIKEN GATUADRESSEN BODEN 0921-132 00.GATUADRESSEN WWW.BODEN.SVENSKFAST.SE BOBUTIKEN 12. TELEFON 010-11 22 33

God Jul och Gott Nytt År!

! e d n e o b s i t gra

Vilket fantastiskt år det har varit! Vi är stolta och tacksamma över utmärkelsen ”Årets Mäklare 2007” Vi vill tacka alla våra kunder för förtroendet och tillönska er och alla framtida kunder en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.

En månads...

Extra julklappspengar

Från ett läge till ett annat

BODEN 0921-132 00. WWW.BODEN.SVENSKFAST.SE

Under november månad erbjuder vi dig som letar efter bostad mer pengar över till julklappar! Hyr en lägenhet av oss och vi bjuder på 1:a månadshyran. För mer information, ring eller maila till: anna.forsman@norr.hsb.se.

Tekniska förvaltningen

t endas hos t! Hemå

www.hemat.se | 0921-788 59

NNA GE T VI NOM VINNA! T R A E ATT ÅT

daTOrEr TIll salU! Vi säljer utrangerade datorer i samarbete med Landstinget. Datorerna är raderade, genomgångna och vi lämnar 6 månaders garanti.

PENTUIM 4

Olika modeller Upp till 3 GHZ 512B RAM 40 Gb HD

Återvinningen

Lundagårdsgatan 7

www.wikstens.se

Prissänkt! www.wikstens.se · info@wikstens.se Drottninggatan 15 · 961 35 BODEN · 0921 -138 21

- Lägenheter utan insats!

Inbyteskampanj Du får

1000:

mp

38

me

di nb

an

90 jpris: :-

yte

sra

ba

tt

med

jpr

22

is:

tt

0:-

aba tesr

inby

gamla för din såg om motor r e ll e THIL röjS n e er du köp ller e K 0 FS 45 0 C-B 25 en MS

Ka

679

Tekniska Förvaltningen

Bo bra privat!

pan Kam

Öppet: Mån-fre 09-16 Tor 09-18 · Lör 10-14

www.svenskfast.se

Du Bodensare som har en gran i din ägo är välkommen att ringa oss på parkavdelningen. Det skall vara en gran som vi bedömer som lämplig att bli en kommunal julgran. Om vi anser den vara ett bra exemplar tar vi den och använder den som kommunal julgran någostans i kommunen, förutsättförutsätt ningen är att vi kan ta ner den utan risk för annan skada. Om det blir många granar som bedöms som användbara är det parkavdelningen som avgör vilka som skall få ståta som kommungranar under 2009-2010. Övriga bra granar får chansen nästa år. Tack på förhand, vi ser fram emot många granna granar. Ring: Arbetsledare Ulf Havh 0921-624 28 eller 070-630 93 40, Parkchef Lennart Stubé 0921-621 79 eller 070-329 11 79.

vi KONTAKTA har god OSS koll bostadsmarknaden och DIT T FRITIDSHUS SOM VI. SÅpå FÅR DU VETA HUR VI VISAR DIT T

Erbjudandet gäller endast nya hyresgäster hos Hemåt Boden.

Snart är det jul igen!

Säljläge?

Vilket fantastiskt år det har varit! Vi är stolta och tacksam över utmärkelsen ”Årets Mäklare 2007” INGEN ANNAN MÄKL ARE ERBJUDER SÅ OMFAT TANDE MARKNAD Vi vill tacka alla våra kunder för förtroendet och tillönska e DIT T FRITIDSHUS SOM VI. KONTAKTA OSS SÅ FÅR DU VETA HUR kontakta oss omPÅ du funderar på att alla framtida kunder en riktigt God Jul ett Gott Nytt INGEN ANNAN MÄKL ARE ERBJUDER SÅ OMFAT TANDE MARKNADSFÖRING AV FRITIDSHUS R ÄT T PL ATS, VID R ÄTsälja, Toch TILLFÄLLE. VARMT VÄ


RepoRtage

”Ungdomsråd - fikar inte ni bara?” Ungdomsråd – TönTigT. Ungdomsråd – fikar ni bara? Ungdomsråd – Vad fan är deT?

Detta är några av de vanliga fördomar som nämns när ungdomsråd kommer på tal. Bilden av ett ungdomsråd är ett gäng blivande politiker som fikar alldeles för mycket och är allmänt oproduktiva. Vi tror att många unga har fel bild av engagemang på grund av samhällskoncept och en politisk verklighet som ger en förfärlig bild av just engagemang. Stereotypen av den politiskt intresserade ungdomen är någon som kan kommunens spelregler av och innan. Så är det inte. Ungas idéer blir VerkligheT

På papper är definitionen av ett ungdomsråd ”Ett lokalt inflytandeforum för och av unga som ska bedriva politiskt påverkansarbete samt verka som remissinstans” I verkligheten är vi ett fantastiskt gäng unga som driver projekt och gör ungas idéer till verklighet. I Bodens ungdomsråd finns allt från en mäklarstudent, en blivande mamma och en arrangör till esteter, naturvetare, högstadieelever samt Sveriges absolut coolaste, bästa och roligaste tjänsteman, Roger Arespång. Vi är båda överens om att ungdomsrådet inte hade kunnat uppnå det potential vi idag har utan de stöd, pepp och ideér vi ständigt får av Roger. Man kan säga att definitionen gör oss tråkiga men också att människorna i

rådet gör oss unika och fantastiska. Vi arrangerar festivaler, riggar konserter och planerar utbildningar. Vi reser runt i Sverige och Europa, träffar andra ungdomsråd och har hysteriskt roligt tillsammans samtidigt som vi förändrar Sverige till det bättre. Vi är en delaktiga i den process som förändrar Sverige och driver frågor nationellt på våra egna villkor, och på vårat eget sätt. - Det finns undantag som bekräftar regeln i ungdomsråd. Den besatta människan som lever för politiken och kommunallagar kommer då och då att dyka upp i råd och kommuner, Bodens undantag skulle väl kunna vara jag. Samhället och politiken är mitt liv, säger Manuela, som har varit med i ungdomsrådet sen det startades - Men de flesta är med för att vara en del av den kommunala processen och förändra ungas verklighet på ungas sätt och villkor, jag är en av dom, säger Veronica som tidigare varit ordförande i Bodens Ungdomsråd. Sammanfattningsvis kan man säga att det som är Manuelas liv är Veronicas fritid. Det visar hur mångsidigt ett ungdomsråd är! deT finns en massa säTT aTT dra nyTTa aV engagemang, VilkeT är bra.

- Utan kommunens ungdomsråd hade jag förmodligen varit rätt vilse idag. Att driva projekt och engagera mig i olika politiska frågor ligger i

grunden för den jag är idag, säger Manuela och fortsätter... -Utan rådet hade jag inte arrangerat idag, inte heller hamnat i politiken och absolut inte kandiderat till riksdagen. Nu gör jag allt detta, och det är tack vare mitt engagemang. Veronica håller med om engagemangets påverkan på personnivå och lägger till: - Engagemang för mig har varit otroligt allmänbildande och spelat stort roll i mitt liv. Mycket av det jag kan idag är på grund av alla möten, utbildningar och resor jag varit med på. Kunskap är viktigt, och det kan man hämta in på olika sätt. För mig har ungdomsrådet varit mitt sätt - ett underbart sätt! Än så länge har vi inget ont att säga om ungdomsrådet samt är säkra på att vi aldrig kommer att ha något ont att säga om det heller. Vi har vuxit i ungdomsrådet, med uppdraget. Vi älskar det vi gör och trivs med det mer och mer för varje dag, möte, resa och utbildning vi genomför.

namn: Manuela Fredriksson gör: Pluggar, arrangerar och är

a

Manuela & Veronic

Om vi vore diktatorer skulle vi införa allmän ungdomsrådsplikt direkt - utan tvekan! Den kunskapen, genomslagskraften och kreativitet vi fått genom engagemang skulle ingen lärare, bok eller utbildning i världen kunnat ge oss. engagemang skapar!

Engagemang skapar innovativa människor. Engagemang skapar entreprenörer. Engagemang skapar de coolaste jobben och tar allt man gör till en annan dimension.

namn: Veronica Strandberg gör: Läser till mäklare på LTU och

Bodens snyggaste politiker.

”ungdomsrådar”

om tio år: Är jag gift med Sveriges

om 10 år: Är jag rockstjärna! favvo minne med U-rådet: Första

snyggaste musiker. favvo minne med U-rådet: När jag kom in i den nationella styrelsen och upptäckte Sthlm i form av ett kontor på södermalm.

on, Gösta Eriksson, Lina Roger Arespång, Manuela Fredrikss Pim Wizelius, Sundqvist, Filip Nilsson. Sittandes: Henrik Andersson och Roger Bohman

Text: Manuela Fredriksson

gången vi arrangerade ungdomens dag, underbart att planera och genomföra - det kom närmare 400 pers!

23


motor Text: Helena Berglund

Skoternyheter 2010

Ski-doo Renegade BackcountRy X 800R PoweRtek Designad för just den plats du vill åka till: överallt. Ultimat racinginspirerad snöskoter byggd för djup pudersnö, utrustad med 406 x 3486 mm PowderMax-drivband med 44 mm profiler.

PolaRiS 800 dRagon SwitchBack 800 Dragon Switchback är vald till bästa crossovermodell av ”Superstar Magazine”. Det berömda IQ chassiet tillsammans med dubbla A-armar och ett nytt fjädringssystem ger helt unika köregenskaper. Detta märks inte minst

Snart snö…. FÖRARBEVIS SNÖSKOTER

Julklappstips

Kurskostnad: 1295 kr Fre (kväll) – Lörd – Sönd Anmäl dig på webben www.medborgarskolan.se/boden 0921-17911 0921-489201

Ge bort ett presentkort på en kurs hos Medborgarskolan Boden.

när du tar turen utanför leden i djupare snö och krävande terräng. Fronten har blivit smalare och lättare. Dynan är komfortabel och designad för både sittande och stående körning. Modellen är utrustad med Walker Evans stötdämpare både fram och bak och

3450mm mattlängd och kopplad boggi är det ideala för Crossovermodellerna. Så klarar man av både ledkörning och friåkning på bästa möjliga sätt!

Nu är det dags att lämna in din trasiga skoterdyna för omklädning. För du vill väl inte bomma årets skotersäsong?

Mån-Tor 8-16 • Fre 8-12 • Lunchstängt 12-13 Drottninggatan 12 • 0921-126 55

SkoternS dag Lördag 31/10 10-15 Söndag 1/11 10-15 Vi bjuder på fika!

BarnoveraLLer

30% Gäller under skoterns dag.

TORDS MOTORSERVICE Norra Bredåker 58, Tel 0921-470290, www.tordsmotorservice.com


motor Info: Transportstyrelsen

körkort

vi utbildar till... B | BE | Handledare | Risk 1 AM- behörighet | Moped klass 2 Snöskoter

Köra snösK snösKoter? Nya regler 1 oktober 2009 Reglerna för att få köra snöskoter förändras från och med 1 oktober 2009, för att öka trafiksäkerheten. Ett separat förarbevis som gäller endast för snöskotrar inför och krävs om du vill börja köra ett sådant fordon. Förarbevis För sNöskoter Ett förarbevis för snöskoter ger dig rätten att köra snöskotrar och äldre terrängskotrar som är beskaffade som snöskotrar. För att iNFörskaFFa Förar-

Thomas 070- 644 03 73

beviset krävs att: · Du har fyllt 16 år. · Gått en utbildning hos en behörig utbildare. · Blivit godkänd i ett kunskapsprov hos en behörig provförrättare.

värt att täNka på Förarbevis för snöskoter kan från och med 2009 återkallas vid trafikbrott. Detta gäller även tidigare utfärdade förarbevis för terrängskoter. En återkallelse kan senare innebära svårigheter för en person som ska ta körkort för personbil.

Du får inte genomföra ett kunskapsprov för snöskoter innan du fyllt 16 år. Men du kan påbörja din utbildning vid tidigare punkt. Övningskörning får ske först när du är 15 år och 9 månader. Privat övningskörning med snöskoter är INTE tillåten.

TesTa dig!

www.str.se/2418 | 0921 - 501 30

2 B, 3 B,

svar: 1 A, koter. Rätt

5. Måste man som skoterföra stanna nä re r man ska åk skoterled och ska ko a på en rsa en väg? A) Ja, men bara om st opp märke finns uppsatt. B) Ja, men bara när de t pas serar en bi l. C) Ja, en skoterföra re har alltid stop plikt.

emo Snös

andErs 070- 588 99 53

1.Vad ange r detta m ärke? A) Körning utanför le den är i princip fö rbjuden. B) Förbud mot gångtr afik och skidåkning råder. C) Enkelri ktad snösko terled. 2. Riskera r den som kör snöskoter alkoholpåv erkad att förlor a även sitt körkort för bil? A) Nej, kö rkortet fö r bil berörs inte . B) Ja, kö rkortet fö r bil kan återkallas. C) Ja, men bara om sn öskoter framförs på allmän vä g.

3. Hur hö ga skall tr äden vara för att de t skall va ra tillåtet köra i ett att skogsområ de? A) Minst 1 meter öv er snön. B) Minst 2 meter öv er snön. C) Minst 2 meter öv er marken. 4. Vad är bästa sätt et at förstavård på en kyls t ge kadad? A) Ge den skadade al ko hol i måttlig m ängd. B) Gnida in skadan med snö. C) Värma skadan med din egen hand .

Källa : Sv

Erling 070- 626 68 98

4 C, 5 C.

Detta test består av några fråg använder or som Sve i sitt prov mo för förarb Ringa in di evis till sn tt svar och öskoter. rätta med till höger. hjälp av sv aren


motor Text: Helena Berglund

Skoternyheter

2010

skoterns dag Vi visar nyheter från:

2010

UPPLEVELSER

SPORT

MOUNTAIN

2010 - b bättre ä någonsin! än

6 modeller

– alla med det unika IQ chassiet

Avancerade och lättkörda. Flera mattlängder och motoralternativ.

Marknadens starkaste modellprogram! 5 modeller 550-800 cc

600 RR SE • 600 RMK 144/155 • 800 RMK 144 • 800 RMK Dragon 155

800 RMK

Assault 146

Priser från 79 900:-

vald till årets skoter*

*av magasinet Scooter april 2009

600 RMK

BRAKE THE RULES CHANGE THE GAME

600 Rush. Revolutionerande ny skoterteknologi. Begrä egr nsat antal. Boka din Rush redan nu! egrä Begränsat

Priser från 107 900:-

SNOWCHECK 6 000:1 augusti-30 november 2009

• Valfritt V Polaris tillbehör till ett värde av 6000:-

• Fri försäkring i ett år!* *Gäller brand, stöld, rättshjälp och vagnskada

Ytterligare modellpresentation och information får du hos din Polaris återförsäljare. Välkommen att göra en bra affär!

öppettider skoterns dag Lördag 30/10. 10.00 -15.00 Söndag 1/11. 10.00 -15.00

REAREA REA REA REAREA REA REA REAREA REA REA 7 5 % REAREA REA REA REAREA REA REA Hela övervåningen är fylld med hjälmar, kläder & skor upp till...

Arctic cAt crossfire 8 sno Pro Förbered dig på att njuta mer än vad du trodde var möjligt, för årets stora nyhet är motorn High Output 800 som ger otroliga 10 % fler hästkrafter än sin föregångare. Lättvikts vevaxel samt nytt avgasrör, nytt förgreningsrör och ny resonator ligger bakom förändringen. DynoTech Research har mätt upp mer än160 hk, där kan vi snacka om muskler! I övrigt är det precis som vanligt: kör höger, kör vänster, kör hur du vill! Med Crossfire 8 Sno Pro LE väljer du din egen väg, en mer mångsidig maskin finns inte. Välpreparerade skoterleder eller djup lössnö, allt känns lika rätt. Sno Pro innebär den lättare, mer aggressiva, stötdämparen FOX Float och hela 17” fjädringsväg. Det teleskopiska styret anpassar du enkelt till precis alla körställningar.

26

t e rt,! e h y n sCot

, Från , klim tobe eople p snow m m.

Malmgatan 10 | 0921-102 09 | w w w . s i x t e n n i l s s o n s . c o m

Ej öppet köp eller byte på reavaror

Lynx xtrim™ sc 800 Power teK Marknadens kraftfullaste 800 cc-maskin är ett enkelt val för förare som åker i områden med den mest utmanande terrängen. Snöskotern ingår i Xtrim-serien och är mycket trevlig att köra, även stående tack vare RE-tunneln och de breddade fotstegen som har extremt bra grepp. Ny och mångsidig instrumentering ger omfattande information om körningen.

ArjeplogExperienceCenter i Arjeplog 0961-10102 • ArvidsjaurExperienceCenter i Arvidsjaur 0960-12340 • BodenSixten Nilsson Motorservice 0921-10209 • BollstabrukDahlins Motor service 0612-21188 • BorlängeHaralds Båtar 0243-13019• Burträsk Hällgrens Motor 0914-10402• Frövi Eriksson Hans 0581-31095• FunäsdalenSnökompaniet 0684-290 00 GäddedeScandinavia Ring 0672-10312• GällivareDäcklagret 0970-55792• Hede Revelj Racing 0684-12059• HudiksvallXYZ Maskin 0650-543434• JärvsöJärvsö Cykel & Motor 0651-41243 • KalixKalix Maskiner 0923-12290• KirunaTT Trading 0980-60900• LuleåKalix Maskiner 0920-88466• LyckseleAuto Blå 0950-12081• Malå AGS Skoter & MC 0953-216 26 Mattmar Ytterocke Produktion 0640-45117 • OckelboOckelbo Gummiservice 0297-42100 • OfferdalBirgerssons Bensin 0640-32149 • Mora Mora Järn 0250-10026• Piteå Bil-laget 0911-18010 • Skellefteå E-son Maskin 0910-701201• StorumanJoeströms Bil & Mek 0951-10075 • SundsvallFritidscenter 060-123512• SöderhamnMaskincenter 0270-70045 TärnabyJoeströms Bil & Mek 0954-34031 • UmeåMotor Pro 090-704480• VilhelminaVilhelmina Motorcenter 0940-55970 ÅsarnaÅsarna Skoterservice 0687-30375 • ÖrnsköldsvikSkoterservice 0660-56100• ÖstersundMotorhuset 063-570020


Premiär för en riktigt bra bilverkstad i Boden! Mekonomen Bilverkstad är alltid ett tryggt alternativ.

Vi servar alla bilmärken. Nybilsgarantin gäller. 3-års garanti på reservdelar.

Mekonomen Bilverkstad Bilkompaniet Boden, Slipvägen 5, Boden Öppettider Mån-Fre: 07:00-16:00, Lunch 12:00-13:00 För mera info eller bokning ring 0921-125 25

KÖR BIL SÄKERT –

I SNÖ , MÖRKER OCH HALKA !

KYLAN OCH MÖRKRET ÄR HÄR OCH SNART FALLER SNÖN. MÅNGA OLYCKOR SKER PÅ HÖSTEN OCH I BÖRJAN AV VINTERN, DÅ MÅNGA ÄR OVANA ATT DET ÄR HALT OCH INTE HINNER FÅ STOPP PÅ SIN BIL I TID. DET ÄR INTE KUL ATT BEHÖVA FÖRKLARA SIG DÅ MAN RÅKAT KÖRA RAKT BAK I EN ANNAN BILS BAKLUCKA, ELLER SLADDAT AV PÅ EN RAKSTRÄCKA.

E

n del kanske redan har tappat greppet på grund av vattenplaning under höstens regn och fått sig en tankeställare, men för andra kommer den första halkan som en blixt från klar himmel.

Hur gör vi då för att undvika olyckor? Jo, träning och framförallt vara medveten om vad man bör göra om man får sladd på sin bil. Det finns två olika typer av sladd som du kan få. Sladd på bakhjulen gör att bilen först börjar svaja och även kan snurra om du inte hinner uppväga den. Vid en sån sladd gäller det att behålla lugnet häftiga rattrörelser brukar oftast bara förvärra sladden. Ett tips är att titta åt det håll du ska och styra försiktigt ditåt. Att frikoppla gör också att du lättare får tillbaka greppet. Den andra typen av sladd du kan råka ut för är den på framhjulen. Hjulen tappar greppet, bilen understyr och går rakt fram. Detta inträffar oftast när du försöker ta en kurva i för hög fart än vad underlaget tillåter. I en sån här situation gäller det att försöka sakta ner tills det att du återfår greppet i däcken och då kan försöka styra igen. En panikbromsning gör oftast bara att bilen går rakt fram tills den till slut står helt stilla. Även här gäller det att titta åt det håll du vill åka och sedan styra dit utan häftiga rattrörelser. Men för att säkrast undvika att överhuvudtaget få sladd, gäller att planera sin körning och inte ha för hög fart. Att däcken är fräscha är något som jag tar för givet, dåliga vinterdäck är en ren livsfara.

-däck till alla bilar!

Vinterdäck 489:från

Vinterdäck

Bridgestone Noranza 2

175/65-14 730:195/65-15 920:205/55-16 1.250:225/45-17 1.785:-

Vinterpaket Fälgar från...650:komplett på lättmetallfälg!

15” 16”

stort urval från bl.a

5.500:7.500:-

Montering och balansering tillkommer.

Nokian Hakkapeliita 7

Nu hittar du även Nokia i vårt redan stora urval av kvalitetsdäck. Hakkapeliita 7, 2009 års modell från Nokian.

Sedan konceptet med First Stop-partnerskapet skapades 1994 har det fortsatt att växa och består i dag av fler än 1 200 partner i 23 länder i Europa. Var du än bor eller arbetar och vart du än reser har du nära till någon av våra First Stop-partner.

Müllers

otel

DäckH Pris per

dygn

3:80

ning vid bok 695:dygn bil den per stnad person kostna ongsko anger Priset er. Säs SUV 795:månad och av 12 , Van orters Transp

Däckhotell öppet för alla Vi skiftar hjul, rengör däck och fälgar, konditionstestar, förvarar i bästa tänkbara miljö för däck. Förbokade tider för hjulbyte. Ett enklare sätt att vara bilägare! -boka rum idag...

Dela upp betalningen! Med VW, Skoda,Audi eller SEAT-kortet kan du dela upp betalningen av dina nya hjul, verkstadsbesöket eller reservdelarna på 6 mån. Ingen ränta inga avgifter. -Alla kan få kortet, oavsett vilket bilmärke du har.

27


Guidenkrysset

©Bulls 520.

©Bulls 499.

Namn: Adress:

Har du löst krysset?

Förra månadens vinnare

Adress:

Guiden Boden Monika Johansson, Gunnel Älgamo, Kyrkgatan 41 Plan 2 Anders Lundqvist, Margareta 961 35 Boden Pellikkä & Birgit Nilsson

att duDuvill igen! vetha atten! du vill ha en! Skicka in ditt lösta korsord senast 13 november tillsammans med ditt namn och din adress till oss på Guiden. Du kan vinna badbiljetter till Nordpoolen.

Husvagnar & Husbilar lös korsordet och skriv sedan ner de ord som bildas i de färgade rutorna. till bra priser Skicka ditt svar med vykort eller ett mail till Skellefteå Guiden.

Sudoku

Vi vill ha ditt svar senast 17 mars. Skellefteå Guiden, Box 177, 931 22 Skellefteå e-post: skellefteaguiden@lmc.se

Hämta vår egen produktkatalog!

Öppet Mån-Fre 10-17 Lunch 12-13

Nyhet! Knaus husbilar och husvagnar

lätt Självklart utför vi också service och husbilar och husvagnar 28

medel

Förra

Prise Skell Hörn


Av b

od

en

sA

re

rb

od

en

sA

re

!

Stick ut.

Vi står för idéerna och kunskapen - med stående innovationer.

| Johan Åström 070-349 99 52 | boden@guidenmedia.se | Conny Johansson 070-349 99 51 |

29


förening Av: Erika Wohlin Zerpe

herrinnebandy på frammarsch i boden två lag i division 3. Resan började hösten 2007, herrlaget i Sävast IBK lades ned. Både spelare och ledare blev helt plötsligt utan förening. Det såg tungt ut för herrinnebandyn i Boden. Men i samma veva startade Skogså IF för första gången någonsin upp ett innebandylag, främst tack vare föreningens egna fotbollsspelare.

Kent Lindenhall, före detta aktiv spelare i bland annat Sävast IBK, fick förfrågan om tränarrollen för det nystartade laget. – Två veckor innan detta erbjudande kom hade jag själv räknat med att träna Sävast IBK:s herrlag. Nu blev det istället Skogså IF vilket kändes väldigt kul och spännande. Truppen såg tunn ut med få spelare

men laget lyckades ändå ta steget upp från division 4 till division 3 med endast en match förlorad på hela säsongen. Team Boden som även dom spelat i division 4 fick ta steget upp i trean på grund av att division 3-serien utökades från tio till elva lag. Kent Lindenhall tycker verkligen att detta är ett tecken på frammarsch. – Från att gå från inget till två lag i division 3 på herrsidan är ett stort tecken på att det händer något inom herrinnebandyn i Boden, säger Lindenhall I år består Skogså IF:s trupp av 24 spelare. Hela åtta nyförvärv därav en före detta division 1 spelare, David Hedström, som tidigare spelat i Öjebyn. – Vi är ett riktigt bra lag och det ska

bli kul att få vinna lite på hemmaplan här i Boden, säger David. Målet med säsongen då? David svarar utan tvekan, vi ska vinna division 3! Tränare Lindenhall säger även han att det finns stor potential i laget och ser med optimistiska ögon på denna säsong. – Vi är ett spelande lag med mycket fart under fötterna som samtidigt spelar väldigt fysiskt.

nt Lindenhall och David Hedström, Ke Stefan Enström

Nu väntar en spännande säsong för Skogså IF:s innebandyherrar, inte minst heta derbyn mellan de två Bodenlagen i division 3.

VILL ÄVEN DU SYNAS

Tre helt galna foderdagar! Ons 28 okt - fre 30 okt

20%

PÅ FÖRENINGSSIDORNA? Conny Johansson

Johan Åström

070-349 99 51 conny@guidenmedia.se

070-349 99 52 johan.astrom@guidenmedia.se

rabatt på al

lt från

KraffT

Prova

nyheterna!

rider & aktiv

Nu börjar höstterminen gå mot sitt slut och vi närmar oss vinter och Jultider. Går du i Julklappsfunderingar så tipsar vi om presentkort på Studiecirklar, studiematerial eller bra och billiga böcker från En Bok För Alla

Se även vinterns

Nyheterr! Jackor, byxor, tröjo skor, regnställ mm

Butiken med allt för

hästport

Öppet: må-fr kl.10-18 lö kl.10-14

Brog. 29 (vid Jäders Värme) Skellefteå, Tel 0910-536 00 fler erbjudanden hittar du på www.royalhastsport.se

30

ABF Norr Boden Fabriksgatan 6 tel: 0771-96 50 22


Soke YoShimi

förening Text: Maria Bandh

- en av världens främsta karateinstruktörer besökte Boden Internationelle ledaren Soke Yoshimi Inoue, Japan, för karatestilen Shito-Ryu besökte tillsammans med sensei i Sverige, Per-Ola Olsson, Stockholm, Bodens karateklubb måndagen den 19 oktober. Ett unikt besök. Under Inoues besök i Sverige gästade han förutom i Boden karateklubbar i Stockholm, Karlstad, Karlskrona. Han har varit här vid 1 tillfälle, -92, så det här var efterlängtat bland många medlemmar. ”Jag tycker det är viktigt att våra medlemmar får möjligheten av träna för vår högste internationelle ledare och stilgrundare liksom att Inoue även kommer till oss och inspekterar vår verksamhet på plats. Det är viktigt både utifrån inspiration och en del av vår kvalitetssäkring”, säger Mårten Lind, 2. dan svart bälte, sensei och träningsansvarig i Bodens karateklubb (BKK). Soke Yoshimi Inoue är född 1946 och började

träna karate som 16-åring. Han är stilgrundare och internationell ledare för Shito-Ryu,varit japanska karatelandslagets coach flera gånger, tränat fram flera världsmästare och är Special Kata Coach vilket innebär att alla japaner som tävlar utomlands i kata är i kontakt med honom. BKK är en ideell förening som bildades 1979 och har ungefär 100-120 aktiva, varav mer än hälften är barn. Åldersspridningen i klubben är mer än 40 år, och de tränande är uppdelade i grupper för barn, ungdom och vuxen. I den gemensamma träningen med Inoue var de yngsta 11 år och äldsta 50+. Inoue fokuserade på grundteknik, bröt ner rörelser och visade vad som händer led för led för att sen bygga på med hastighet och kraft. En av dem som deltog var Oskar Wallton, 11 år, grönvitt bälte, som tog

ÅRETS LEDARE 2009

till vara på möjligheten att komma den japanska karaten lite närmare. ”Jag tyckte Inoue var jättebra på att lära ut. Det bästa var när vi gick igenom alla blockeringar”. ”Klubben har löpande kontakt med Inoue främst genom Mårten Lind som även tillsammans med Daniel Engberg gästade Inoue i Japan -08. Inoue utvecklar stilen hela tiden, så kontakt är en förutsättning till att vi ska fortsätta hålla samma höga nivå. Och bättre. Vi har flera jätteduktiga juniorer och även landslagsmeriterade medlemmar. Men jag vill framför allt lyfta att karate är en sport för alla oavsett förutsättningar och man kan träna helt enkelt för att bara må bra, som vilken frisksport som helst. Och man är aldrig för gammal för att prova på”, säger Tord Jansson, ordförande i BKK.

Pauline, Soke och Saga ”Inoues besök är kronan på verket i vårt 30 årsjubileum och en fantastiskt stor ära för oss. Och att möta han som person var en stark upplevelse. Han lyckades förmedla både sitt inre lugn samtidigt som han gav energi”

IBK Boden

Vem blir årets ledare 2009 i Bodens Kommun?

Sedan 1992 har en av alla duktiga ledare i Boden fått pris varje år. Nu är det dags att kora den 18:e i raden. Ha er förening någon Ni skulle vilja nominera? Ange namnförslag (en person), dennes roll i föreningen och en kort motivering (högst 30 ord).

Hemmamatcher Div 1

Plats

Söndag 22/11 14.30

Boden Arena

IKSU Ungdom

Hemmamatcher Div 2 Lördag 31/10 16.00

IBF Argentum 91 Boden Arena

Förslag önskar vi oss tillhanda senast torsdag 19 november 2009 till: ”Årets ledare” Kultur- & fritidsförvaltningen, 961 86 Boden eller maila till roger.arespang@boden.se eller faxa på 0921-50340 Såväl föreningar som enskilda kan nominera en kandidat. Stipendiet är på 10 000 kronor och kommer att delas ut på Idrottsgalan 5/12 på Bodensia.

www.ibkboden.com BODEN

IBK Boden Gynnar sponsorerna. Du hittar alltid våra annonser i Boden Guiden. För mer information eller eventuella ändringar besök vår hemsida.

31


the world is spinning. -Do you dare to stop it? Jag skulle mer än enkelt kunna rada upp alla anledningar till varför jag valde att åka som au pair. Varför jag kände mig manad att flyga till en annan världsdel. Jag skulle som så många andra kunna upprepa dem anledningar jag lämnade till allmänheten och skippa det för mig, mer väsentliga. Men då skulle min berättelse lika gärna kunna ta slut just här. Ett av mina mål var att uppleva något utöver den småstad jag växt upp i, Boden. Inte för att jag inte ser staden i ljuset av nostalgi och minnen från blåögda barnsben. Inte för att jag egentligen ansåg att det inte var nog, men för att utöka den vy av verkligheten som så lätt avskärmas. Min första semestervecka tog form sex månader in i min resa, i slutet av juni månad. Jag åkte som många gånger

förr buss mellan Boston och New York. Snart skulle jag befinna mig i ”staden som aldrig sover” för sjätte gången. Jag klev av bussen mitt i NYC, klockan var 11pm. Jag hoverade åt en förbikörande taxi i gul skepnad, humpade in väskan i bilen och tog plats innan chauffören hann reagera. Jag angav adressen till hotellet och dörrarna gick i lås runt om mig. Vid ögonblicket var jag övertygad om bortrövandet av mig själv och hjärtslagen ökade takt. Varje minut kändes likt en evighet men det var inte långt kvar. Som jag betalade för mig och steg ur taxin kom män i röda kostymer och hatt för att bära mitt bagage in till lobbyn. Jag tackade men höll mig för bäraren obekvämt nära min väska som sprang iväg framför mig. Snart stod jag vid disken och frågade efter rumsnumret som man på grund av sä-

kerhet var information som inte kunde lämnas ut. Jag ringde upp till rummet. Inom kort var dem påväg ned med hissen för att möta mig. Händelser sekunderna innan mötet har jag inget minne av. Jag minns dock hur hissdörren öppnades och hur jag föll i armarna på familjen från hemmet, från Sverige. Tillsammans skulle vi uppleva New York innan vi flög vidare mot Karibien. Jamaica baby, it is all about Jamaica. Som vi anlände till Kingston väntade skjuts som skulle transportera oss till en annan del av ön, Negril. På vägen såg vi hemlöshet, skjul, vandrare, gamar, grönlöshet eller även omnämnt likt; fattigdom.

Vinn ditt exemplar av We Sing till Nintendo Wii! Svara på en enkel fråga och vinn ett av de många ”We Sing”- spelen till Wii som går att vinna!

Tävla på www.bodencity.net

Spelet innehar massor av artister som Lady Gaga, Lily Allen, Amy Winehouse, Tom Jones, Roxette och UB40 med flera 32

A

Efter oberäkneliga timmar i bil var vi framme. Vi lämnade väskorna i dem små lägenheter vi hyrt inom anläggningen White Sands och gick ut. Det var redan mörkt, värmen var överväldigande. Min första syn som vi stängde dörren efter oss var en upplyst gång med en bar på höger sida. Framför mig stod två palmer som ramade in stentrappan ner till stranden. Jag och min syster skyndade ned för att känna på vattnet. Det var varmt. Ett lyckorus gick igenom kroppen, äntligen hade vi hittat vårat paradis. ”Not even a master would be able to describe the existence of heaven with words”


Au pair SiSta minuten till Kalifornien Som en spontangrej bokade jag och en av mina närmaste vänner en resa till Kalifornien när vi fick reda på att vi hade ett par dagar av oväntad ledighet från au pairandet. En vecka efter min hemkomst till Boston och min svenska familjs tårfyllda färd tillbaka till Sverige befann jag mig alltså åter igen på ett flygplan. Vi hann uppleva allt som goda turister bör i Los Angeles. Det vill säga se Hollywood, walk of fame, sola på Santa Monica och Venice Beach, se kändisar på röda mattan samt besöka Downtown, Bel Air och Bevery Hills. Denna fyradagars tripp var mer än väl värt innan vi båda resande möttes av nya jobbveckor.

manSion Enligt mig själv jobbade jag oavbrutet under en lång period efter Los Angeles. Men i bakhuvudet fanns hela tiden min kommande tid i Miami. Då skulle jag äntligen få träffa en av dem vänner som jag lämnat efter i Sverige men så även en annan mycket betydelsefull som fanns inom USA:s gränser. Jag mötte upp mina partyprinsesssor i New York, vi spenderade natten i New Jersey och dagen efter satt vi på planet till Florida, Miami. Där bodde vi

på ett hostel i ett rum med sex sängar, i lobbyn spelades konstant hög musik och värden försökte fler än en gång värva oss till de arrangerade festerna som skulle ta oss in på Miamis mest attraktiva nattklubbar. Men vi tackade nej, för att ta oss in på egen hand. När fyra tjejer vandrade Ocean Drive i stilettklackar hann vi inte längre än två kvarter innan vi bar VIP band runt handlederna som släppte in oss på ”the place to be” för kvällen/natten, Mansion. I jämförelse med Jamaica var hettan en annan. Det var inte riktigt lika fuktig och havet inte riktigt lika varmt. Men missförstå mig inte, Miami i augusti är varmt, väldigt varmt. Det vita stränderna bländade även den infödde och med ett sällskap på fem njöt vi till fullo. Jag har haft möjlighet att resa endel under min vistelse i USA, vilket jag är evigt tacksam för. Än är dock inte resan slut, Washington DC och Canada väntar innan jag klappar händerna för Sverige. Anledningen till varför det är så viktigt för mig att se och uppleva mer beror till viss del på att jag har hört för många diskutera livsöden utan

RepoRtage Text: Elin Larsson

kunskap. Det är för många som tror sig veta en annans situation utan att ha upplevt eller sett detta med egna ögon. Vi talar om tragedi som om vi förstår känslan och pratar framgång med ord som endast stämmer in på ett fåtal. För att förenkla refererar jag till benämningen förutfattade meningar, vilket är något jag vill sträva bort från.

För att jag skall kunna utvecklas inom mig själv och med mitt skrivande måste jag ”leva”. Omfamna dem ögonblick

Om du lyckats ta dig till dessa sista rader tackar jag nu för mig, i denna avslutande del av en följetång och triss i reportage om min resa till Amerika.

”Some people hear their inner voice with great clearness. And they listen, live based on what they hear. Such people become crazy, or become legend.” som stärker mig och genomgå dem som lämnar ovisshet. Små ord som för mig är viktiga, men för en annan, kanske inte fullt så.

”To become an au pair” och inse hur mycket man redan har men även vad som finns att hämta. I samband med min hemkomst kommer jag att ställas mot nya val och vägskä, jag önskar att varje sådant skall bli ett lyckat. Men om så är fallet kan endast framtiden utvisa.

Elin Larsson

33


SUCCé.

Sushibiten slog försäljningsrekord när oktobernumret av Guiden trillade ned i alla brevlådor i kommunen. Totalt sålde man över 3000 mat på tre dagar - tack vare ett bra erbjudande och annonsen i Guiden. Vill du prata om hur du kan förbättra din marknadsföring? Vi står för kvalitén och idéerna. Störst totalt - starkast lokalt!

GUiden Ger effekt

Sverige och FÖrintelSen – FranSSon Skottar SnÖ 18 oktober 2009 – 21 mars 2010

Granatvägen 2, 961 43 Boden • Tel. 0921-506 70 • www.forsvarsmuseum.se Öppettider: Onsdag till söndag kl 11-16

| Johan Åström 070-349 99 52 | boden@guidenmedia.se | Conny Johansson 070-349 99 51 |

Behöver du komplettera din utbildning eller återuppta dina studier? Vill du stärka din kompetens inför framtiden? Vill du byta yrkesinriktning? Ta steget till Lärcentrum och vuxenutbildningen nu! Vi erbjuder dig utbildning av högsta kvalitet på grundläggande och gymnasial nivå, inom svenska för invandrare (sfi), särvux och kvalificerad yrkesutbildning. Du kan läsa både teoretiska och mer praktiska kurser. Allt detta i en trivsam miljö präglad av mångfald och närhet, glädje och utveckling! Vecka 47 startar nya kurser här på Lärcentrum. Behöver du diskutera dina mål och planera din framtid? Vill du ha hjälp med att komma igång? Välkommen att kontakta oss: Adress: Hedenbrovägen 2 Tel: 0921-782 19, 624 59 E-post: larcentrum@boden.se Hemsida: www.boden.se/larcentrum

Näringslivsförvaltningen

34


YRKE Av: Pontus Johansson

49kr

Mellan

ord.pris 66 kr Gäller i Boden och Luleå t o m 25 nov. 2009

Cheesemeny

49kr

Mellan

ord.pris 66 kr Gäller i Boden och Luleå t o m 25 nov. 2009

Klipp ur och ta med

Cheesemeny

Klipp ur och ta med

bagare

När började du iNtressera dig iNom detta yrke?

Jag började som lärling på ett bageri i Voullerim när jag var 14 år gammal. Sedan började jag jobba på Hedenbrofiket, i Boden. Efter det jobbade jag med lite olika saker. Och 1982 startade jag ett bageri i Svartlå och numera egenföretagare.

har du skapat Något eget bakVerk?

Ja, många. Men en favorit är Svartlårierska. Som jag gjort tillsammans med min son. har du Något sorts faVoritbakVerk som iNte du själV har producerat?

Nej, inte vad jag kommer på direkt. Det finns så många.

Vad är tjusNiNgeN med att arbeta som bagare?

Det är ett mycket varierande yrke, även fast inte många tror det. Det är nya uppgifter varje dag. Och känslan att man verkligen producerar något är uppiggande. Vad är för och NackdelarNa?

Nackdelarna är att det är väldigt tidiga morgnar. Det är väldigt mycket som måste förberedas innan kunderna får en färdig produkt. Fördelarna är att man får sluta tidigt och ta det lugnt resten av dagen.

NamN: Ingemar Holmström ålder: Snart 66 år. fritid: Jaga och Fiska. äter gärNa: Revbensspjäll dricker: Öl till maten film/serie: Sällskapsresan familj: Fru, två vuxna barn.

35


Norrbottensmusiken presenterar

NorrBoTTeNs

kAmmArorkesTer Violin: Isabelle van Keulen Dirigent: Petter Sundkvist Violinkonsert e-moll Felix Mendelssohn Ludwig van Beethoven Symfoni nr 7

boka plats idag

Plats: BODEN Björksalen Tid: Lördag den 21 november kl.16.00 Biljetter: 150 kr. 0-20 år Fri entré (Fribiljetter hämtas i kassan - konsertdagen. I mån av tillgång) Förköp: Bodens Turistbyrå, 0921-624 10 Arrangör: Kultur- och fritidsförvaltningen, 0921-624 90

Händer på Bodensia! November Anmälan, begränsat antal.

helikopter.nu

4/11 Whiskeyprovning med Putte Pohjanen.

Hörselslinga finns!

Kultur- och fritidsförvaltningen

5/11 Danskväll med Dubbelt Upp. 11/11 Whiskeyprovning med Putte Pohjanen. Anmälan, begränsat antal.

jul & Nyår 29/11 & 6/12 Klassiskt julbord. Boka bord. Kom och smaka julens läckerheter från vårt stora, hemlagade julbord. Botanisera mellan sillar, revbensspjäll, köttbullar, gravad lax, röror av olika slag och en massa annat som hör julbordet till.

31/12 Nyårsfirande i Relaxen. På nyårsafton skålar vi in 2010 från toppen av Bodensia, våning 11. Här kan ni njuta av en fantastisk utsikt, mysig miljö och god mingelmat. Liveband står för underhållningen. Anmälan, begränsat antal.

PS! Vi har after work med trubadur varje fredag mellan kl. 17.00-20.00 t.o.m 18/12!

dag eN S lu N C H

À l a Carte

Vardagar kl. 11.00-13.30. Nyhet! Nu även vegetariskt och GI-inspirerat på menyn.

Serveras kl. 18.00-21.00 i vår restaurang. Välkomna!

En man. En rEsa. Ett spEl på liv och död. Tid för avgång. Passagerarångaren ska snart lämna New Yorks hamn. Ombord finns bland andra schackmästaren Mirko Czentovic. Hans rykte är knappast smickrande. Trots detta inviteras han under resan till ett parti och accepterar motvilligt utmaningen. Många åskådare bevittnar spelet. Inför ett kommande drag utbrister en anonym beskådare: – Nej för Guds skull, gör det inte! Johan Ulveson gör båda rollerna i en föreställning fylld av cliffhangers. Publiken hålls på helspänn när den dramatiska berättelsen med små medel avslöjas bit för bit och schackspelet blir en symbol för helt andra uppgörelser. Regissören Thor Tulinius (som även satte upp och spelade Schackspelaren på Island där den blev en publik- och kritikersuccé) beskriver pjäsen som dramatisk, lättillgänglig, mänsklig, vacker, riktigt rolig och otroligt spännande.

Sagateatern; Boden Hotell Bodensia är ett modernt stadshotell som sätter möten och mat i centrum. Vi erbjuder 100 nyrenoverade rum, 6 fullutrustade konferensrum och restaurang för 400 gäster i centrala Boden. Känn dig välkommen.

K u N g S gataN 4 7 , b o d e N | 0 9 2 1 - 1 7 7 1 0 | w w w. b o d e N S i a . S e

36

Lördag 7 november kl. 18.00 Förköp i Folkets Hus, tel 0921-185 50, Turistbyrån, tel 0921-624 10, spelkv. i teaterkassan, 0730-979757. Internetbokning, www.bodens.fh.se. Entré 220:-, stud. 110:-, med scenpass 20% rabatt. (Serviceavgift kan tillkomma på priset) Längd: 90 min, ingen paus. Arr: Bodens Teaterförening


Smakfullt Av: Peter Holmbom

E

mmelie, Beatrice och Lina har för guidens läsare komponerat flera maträtter med halloweentema. dessa recept kommer att ge inspiration till alla människor som uppskattar skräcktema och som kanske bjuder in vänner till ett halloweenparty. Lycka till med recepten och var snäll mot barnen som knackar på dörren för att köra ”bus eller godis” .

inGreDienser 500 g små potatisar 400 g pumpa 4 kycklingfiléer 1 kruka färsk salvia 4 skivor parmaskinka 2 msk olivolja 200 g gröna ärtor 1 ask cocktailtomater 1 röd lök 1/2 dl oliver saften av ½ citron

sås 6 sardeller 1 msk kapris 1 1/2 dl finhackad persilja saften av ½ citron 3-4 vitlöksklyftor 1 dl olja, gärna olivolja salt

emmelie Doverstål, Beatrice Johansson och Lina Bylund. Hotell- och Restaurangprogrammet, Björknäsgymnasiet Boden.

ParmakyckLinG Med ROstAde gRönsAKeR OcH sALsA veRde 4 portioner. 200º c Gör så här Börja med såsen. Hacka sardeller eller ansjovis och kapris och lägg i en skål. Blanda i persiljan. Pressa över citronsaft och skalad vitlök. tillsätt oljan. Krydda med nymalen peppar, vänta med saltet. Låt såsen stå och dra, smaka av om salt behövs. tvätta potatisen men låt skalet sitta kvar. skär pumpan i bitar. salta och peppra kycklingfiléerna, lägg på salviablad och vira om parmaskinkan. Fäst med tandpetare. Lägg potatis, pumpa och kyckling i en långpanna. Ringla över olivoljan och sätt in i 200° varm ugn i 15 minuter. Förväll bönorna under tiden ca 3 minuter. spola dem kalla. skär löken i klyftor. Lägg bönor, tomater, lök och oliver i långpanna. Pressa citronsaften över. salta och peppra på grönsakerna och sätt in i ugn ytterligare 10 minuter.

DryckestiPs PumPasOPPa Med ingeFäRA 4 portioner Gör så här skala pumpan, dela den, ta bort kärnorna och skär köttet i små tärningar. Fräs dem med lök och äpple i olja i en gryta. tillsätt buljong, ingefära och citron. Koka på svag värme tills pumpan är mjuk. Mixa soppan slät med mixer eller mixerstav. smaka av med salt och peppar. strö på kryddgrönt och eventuellt lite rivet citronskal. Kan serveras med ett grovt bröd

inGreDienser 1 pumpa (ca 1 kg) 4 gula lökar, skivade 2 skalade äpplen, urkärnade, tärnade 1,5 msk olja 1,5 liter grönsaksbuljong av tärning eller fond. 1 tsk ingefära, riven 2-3 msk pressad citron salt och peppar. Kryddgrönt

Parmaskinka & sardeller ger en sälta åt kycklingen som mår bra av ett vin med bra struktur, ett vin med både fyllighet, generositet & strävhet. Rött vin frånAustralien: 6352 Opal springs, 3 liter bag-in-box Färg: Mörk, blåröd färg. serveras vid 16-18 grader. Många viner av den typen blir lätt för kraftfulla för kyckling men Opal springs från Australien lyckas kombinera fyllighet och elegans på ett sätt som passar utmärkt till den här rätten. som alkoholfritt alternativ rekommenderas mineralvatten.

37


VILL DU SYNAS PÅ BODENS HETASTE NÖJESSIDOR? Conny Johansson

Johan Åström

070-349 99 51 conny@guidenmedia.se

070-349 99 52 johan.astrom@guidenmedia.se

HALLOWEEN

fest

MED

BASIC ELEMENT

LÖRDAGEN 31 OKT 21:00-02:00

Entre: 150 kr Åldersgräns: 18 år Biljetter: Bodens turistbyrå: 0921-624 10 Ticnet: 077-170 70 70 www.ticnet.se Gratis bussar på: www.westernfarm.se

SLOTTENÄS MUSIC PRODUCTION PROUDLY PRESENTS

A CHRISTMAS SHOW IN A GLENN MILLER MOOD 2009

Farsdagsmiddag Söndag 8 november

Njut av våran goda och omtalade mat tillsammans med ett gott vin från vårt fina vinurval. Öppettider : Mån-tor 11-14, 16-21, Fre 11-22, Lör 15-22, Sön 15-20 Kungsgatan 7 • 0921-55720

JAN SLOTTENÄS STORBAND KULTURENS HUS

Fredag 18 december kl 19.30 Säcken är i vanlig ordning packad som en show med Glenn Millermusik och julmusik i Glenn Millers anda. Biljetter i Biljettkassan 0920-45 59 00 samt www.ticnet.se

D

t för Perfek n e julfest

Prova äv vår jul en tallrik eller ju lb övriga ord dagar

Whiskyprovning med julbord

Kom och träffa engagerade och kunniga Nick Rawenhall från Bowmore distillery som är på ett unikt besök i Norrbotten. Lördag 5 december kl 18.00

Vi börjar med en trevlig whiskyprovning av 8 olika sorters whisky; Bowmore Lamrig 15 year, Auchentoshan three wood, Glen Garioch 1990, Bowmore 1992 wine matured, Yamazaki 12 year, Bowmore tempest, Hakusu 12 year, Hibiki 12 year.

Boka bord! Vi har fullständiga rättigheter.

After work FREDagaR 16.00-19.00

gen. när ni äter i restauran 25% rabatt på all mat 30/10, 6/11, 13/11, 20/11

jaPanSKa DRycKER Öl (33cl) Sake (3cl) Whisky (1cl)

NU! 25:NU! 15:NU! 15:-

% 5 2

Vårt 1-års jubileum blev en succé! Tack alla bodensare!

Efter provningen väntar vårt uppdukade julbord i Skotsk touch, kvällen till ära, med julens alla läckerheter.

Allt detta till priset 895:-/person Missa inte denna unika och trevliga kväll! Anmälan till Garniz 0921-13301 eller på info@garniz.se • www.garniz.se

38

www.sushibiten.se

Kungsgatan 23 | 961 61 Boden | 0921-138 38 | ÖPPETTIDER : Mån-Tors 11.00-19.00 Fre 11.00-19.30 | Lördag 13.00-19.30 | Söndag 15.00-19.00


Månadens

erbjudande

120:-

Plankstek

Ord. 200:-

Dryck tillkommer.

Kupongen gäller vid ett köptillfälle t.o.m. 24/11

VIMMEL Av: Mirja Wahlström

Nordic rage

metal festival

120:-

Plankstek

Ord. 200:-

Dryck tillkommer.

Kupongen gäller vid ett köptillfälle t.o.m. 24/11

Hamburgertallrik 90 g, strips och dryck.

Kupongen gäller vid ett köptillfälle t.o.m. 24/11

Hamburgertallrik 90 g, strips och dryck.

Kupongen gäller vid ett köptillfälle t.o.m. 24/11

45:-

Gabriel och Nathalie

Ord. 65:-

Nippe, Bengt, Jonas och Erik

45:Ord. 65:-

Fredagar

Kristin, Frida, Christoffer, Magnus & Johan

17-20

afterwork 75:-

Leif & Tharos

Dryck tillkommer

Dagens

Andreas, Erik, Olle, Degen och Joel

10.30-14.00

lunch

Sofia och Emelie

70:-

Ink. Salladsbuffé, bröd dryck & kaffe

Öppettider

Helena, Annika, Mikael

Erik, Niklas Yxan & Jocke

Måndag, Onsdag, Fredag 08-21 Tisdag, Torsdag 07-21 Lördag 07-18 Söndag 10-20

Yxan i bandet Wolf

www.nordpol.nu | 0921-628 47

SE fLEr VIMMELbILdEr på:

www.guidenmedia.se/boden

39


erbjudande Hundfoder 6-15 kg

kattfoder 8-10 kg

Ur Royal Canins sortiment av torrfoder.

Ur Royal Canins sortiment av torrfoder.

75:-

75:-

Rabatt

Rabatt

Namn:

Namn:

adress:

adress: butiksnr:

Kontrollnr: boDEN

boDEN

PH 256

Lös in kupong (gäller endast hos Djurmagazinet i boden) och du får och du får 75:- rabatt vid köp av minst 6 kg valfritt hundfoder ur Royal Canins sortiment. En kupong per hushåll och tillfälle. Kupongen gäller fr.o.m. 28/10 t.o.m. 1/12 2009 eller så länge laret räcker.

Pk 266

Lös in kupong (gäller endast hos Djurmagazinet i boden) och du får och du får 50:- rabatt vid köp av minst 8 kg valfritt kattfoder ur Royal Canins sortiment. En kupong per hushåll och tillfälle. Kupongen gäller fr.o.m. 28/10 t.o.m. 1/12 2009 eller så länge laret räcker.

Hundfoder 1,5 - 4 kg

kattfoder från 1,5 kg

Ur Royal Canins sortiment av torrfoder.

Ur Royal Canins sortiment av torrfoder.

50:-

50:-

Rabatt

Rabatt

Namn:

Namn:

adress:

adress:

butiksnr:

Kontrollnr: boDEN

butiksnr:

Kontrollnr: boDEN

PH 126

Lös in kupong (gäller endast hos Djurmagazinet i boden) och du får och du får 50:- rabatt vid köp av minst 1,5 kg valfritt hundfoder ur Royal Canins sortiment. En kupong per hushåll och tillfälle. Kupongen gäller fr.o.m. 28/10 t.o.m. 1/12 2009 eller så länge laret räcker.

Pk 226

Lös in kupong (gäller endast hos Djurmagazinet i boden) och du får och du får 50:- rabatt vid köp av minst 1,5 kg valfritt kattfoder ur Royal Canins sortiment. En kupong per hushåll och tillfälle. Kupongen gäller fr.o.m. 28/10 t.o.m. 1/12 2009 eller så länge laret räcker.

BODEN

40

Kontrollnr:

Hermelinsgatan 1 | 0921-10692

Erbjudandet gäller fr.o.m. 28/10-1/12 2009 eller så länge lagret räcker

butiksnr:

Guiden Boden  
Guiden Boden  

Guiden Boden November

Advertisement