Page 1

H E L A

b o d E n S

M Å n A d S M A G A S I n

novEMbEr 2011 | ÅrGÅnG 3

vimmel

Från Boden

rebus

Vinn 1500:-

Motor Viper

Energi

Små notiser

Herrmode What to wear

vardag Ekonomi

Skoter

Säsongen 2012

ci flekraigeneblraotiondere...t ä l B Tatuerare 1


november

«Dags för skoter?» Den fantastiska sommaren blev plötsligt en väldigt regnig och mörk höst. Då kommer höstlovet välbehövligt för våra barn och ungdomar som slitit hårt i skolan hela hösten. Alla helgonsdag nalkas som våra yngre ofta förknippar med bus eller godis. Men det är även så att vi behöver minnas våra bortgångna med ett tänt ljus och helt enkelt bara ha det bra med släkt och vänner.

Fyra helt galna hästsportdagar! Ons 26 okt - lörd 29 okt

Snart är även vintern här och skotrarna ska fram från garagen. Behöver du köpa en ny kan du läsa om skoternyheter på våra motorsidor. Vi presenterar även läsarnas val av utmanare i vår följetång företagsfighten vo2MAX där olika Bodenföretagare svettas och sliter för att förbättra sin syreupptagningsförmåga. / Conny Johansson, filialchef

Begränsat antal, först till kvarn...

Ansvarig utgivare: P-O Ahlbin | Postadress: Kyrkgatan 41, plan 2, 961 35 Boden Telefon: 0921-48 99 90 | E-post: boden@guidenmedia.se | Annonser: Conny Johansson 070-349 99 51, conny@guidenmedia.se. Johan Åström 070-349 99 52, johan.astrom@guidenmedia.se | Grafisk produktion: Elin Landström, elin@guidenmedia.se | Skribenter: Johan E. Skoglund, Elin Landström, Fredrik Åström, Adam Andersson, Emma Nilsson | Framsida: Poppen & Jolina, Foto: Emma Nilsson | Vimlare: Emma Nilsson | Fotograf: Nathalie Bourwall, Rickard Johansson och Petra Isaksson | Distribution: Posten. Upplaga: 19 500 ex. Guiden ges även ut i Skellefteå och Umeå kommuner.

nu har vi öppet! ta med morsan & farsan!

höstlovsöppet

Vecka 44 Mån-tor 10-1 8 Fre 10-17

Kolla in våra nya skidor & kläder!

Butiken fylld med nyheter! ZOLO

20% rabatt

Norrlands största hästsportbutik! Vid köp av 10 förpackningar Krafft hästfoder får du samtidigt... Norrlands största hästsportbutik!

på allt foder från

20%

rabatt

på en valfri traveller ridhjälm.

E-mail:_____________________________________________

Erbjudandena gäller t o m 2011-10-29 Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Massor av andra kanonerbjudanden i butiken, välkommen in och fynda! Tervetuloa myymäläämme, meillä on suomea puhuva henkilökunta. Priserna gäller t o m xx/x eller så långt lagret räcker.

Tervetuloa myymäläämme, meillä on suomea puhuva henkilökunta. PS: kaffe-

Kopplingsvägen 10A | 961 38 Boden | 0921 - 10808 Öppet: Mån-tors 14-18, Fre 14-17, Lör 10-13, STÄNGT 5/11

2

Öppet: Mån - fred 10-18, lörd 9-13. Travdagar öppet 30 minuter PrisernaBoden gäller0921-150 t o m xx/x50 eller så långt lagret räcker. efter sista lopp.Travbanan • www.royalhastsport.se

pannan är alltid på...

Öppet: Mån - fred 10-18, lörd 9-13. Travdagar öppet 30 minuter efter sista lopp.Travbanan Boden 0921-150 50 • www.royalhastsport.se

PS: kaffepannan är alltid på...


trött på kylan? ny! s r u k i r teo

15 kilo

249:Ord.pris 399-449:-

Iams Hundmat 15kg * Hög kötthalt * Omega 3 och 6 för hud och päls * Tandstensförebyggande * Prisvärt, räcker ca 75 dagar för en 20-kiloshund.

5 7

|

0 9 2 1

10 kilo

299:Ord.pris 499:-

Iams Kattmat 10 kg *Urinstensförebyggande *Hög kötthalt, ger din katt de taurin den behöver. *Prisvärt, räcker ca 180 dagar för en 4-kiloskatt

-

5 0 1

3 0

Max 1 erbjudande av varje per hushåll t.o.m. 2011-11-02.. Gäller endast på DjurMagazinet i Boden Med reservation för slutförsäljning och ev. tryckfel.

K u n g s g a t a n

Namn: Adress: utfodrar med:

31

Köp någon av produkterna i annonsen och få rabatterat pris Iams Kattmat 10 kg 299:Iams Hundmat 15 kg 249:-

Vi hjälper dig med körkortet!

0

.17.0 /10 kl

PRovA-På-ERbjudANdE

Start

trafikskola

BODEN SPARA PENGAR! Med djurmagazinets klubbkort. Mer information finner du i butiken

Hermelinsgatan 1 | 0921-10692

3


In patrum vestigio ire i nunc

Jolina Holmström är tatueringsdottern som valt att gå samma väg i livet som sin far, den omtyckte och omtalade tatueraren Per-Olof ”Poppen” Persson. För Guiden förklarar hon varför och hur det är att ha sin största hobby som yrke. Det är full rulle i tatueringsstudion på Kungsgatan under fredagseftermiddagen. Kunder kommer och går samtidigt som gamla bekanta kikar in för en pratstund. Stämningen är god, mer familjär än affärsmässig, och trots att den lilla lokalen snabbt fylls på till bristningsgränsen råder ett slags avslappnat lugn. Jolina Holmström och Per-Olof ”Poppen” Persson arbetar koncentrerat med var sin kund och verkar inte direkt besvärade över trångboddheten. - Man ska kunna tatuera i full storm, först då är man tatuerare, säger Poppen och förklarar att de har en flytt till större lokaler inplanerade till den 1:a januari nästa år. Han är som vanligt uppbokad för (minst) ett år framåt, men i och med att även Jolinas besök blir fler och fler är mer plats låter det som en bra investering.

Är du i behov av tandhygienist?

barn tkort presenlapp bröllop k l i ju life st yle körkor t & ID försäkringsfoto presentkor t por trätt gravid dop

Jag erbjuder behandling i lugn och trivsam miljö. Ring för tidsbokning. Välkomna!

Kungsgatan 26 C | 961 34 Boden | 0921- 531 90

4

Anne Nordin Leg. Tandhygienist

FOTO slipvägen 11 (Hantverksrestaurangen) 070 677 88 1o info@fotographic.se

GRAPHIC


AV: Emma Nilsson

Bläck i blodet

-tatuerare i flera generationer...

Talangen har gått i arv Jolina, ja. Som endast 21-åring har hon redan kommit ganska långt på vägen till att bli en fullfjädrad tatuerare. Att talangen verkar finnas i blodet råder det väl knappast någon tvekan om, men för att kunna leva på den är det många års satsande i en bitvis hård bransch som krävs. Själv säger hon att hon ritat så länge hon kan minnas och valet av gymnasieprogram föll sig därför väldigt naturligt: estet bild fick det bli. Därefter har hon arbetat som lärling på ett par studios för att lära sig mer om yrket och hur det går till. Förutom hantverket som sådant är det också mycket annat som man måste kunna: nålar, hälsotänk, maskinkunskap och tekniskt kunnande, bland annat. - Jag är egentligen fortfarande lärling, det är man i tre år, så jag har lite billigare priser och är väl under uppsikt här, kan man väl säga. Jag vill heller inte ta på mig jätteprojekt än och gör till exempel inte porträtt, utan vill ha några års erfarenhet i ryggen innan jag börjar med det.

Jolinas arbete för dagen sker på en kunds fot och tatueringen är ett hopkok av alla de mest efterfrågade motiven; en svala, en text, en dödskalle och en ros. Jolina har själv en tatuering på foten och menar att det inte finns något värre ställe att tatuera sig på. - Det kan inte vara värre att föda barn än att tatuera fötterna! Men hennes kund verkar inte hålla med och hävdar att det går bra så länge man bara slappnar av, trots att han paradoxalt nog lider av tandläkarskräck. Till sist, vad är de största fördelarna med att vara tatuerare? - Det är ju både roligt och varierande och man får bestämma själv hur och när man vill jobba. Det finns dessutom inte så många andra sätt att livnära sig på att måla och rita, och det är ju det jag vill göra. Att faktiskt få kombinera jobbet med ett brinnande intresse.

leksaker Nu utökar vi med ännu fler leksaker

Bok & Bläck

Etablerad 1896 Böcker, kontor, lek & spel

allt fÖr en lyckaD

halloweenfest! alltid söndagsöppet!

www.gillabutiken.se Öppet mån-fre 10-18, lör 10-16, sön 12-16 Drottninggatan 9 • 0921-198 12

5


From Soldier to Soldier Varje gång du köper ett ”From Soldier to Soldier”smycke skänker Aagaard 100 SEK till förbundet Fredsbaskrarna Sverige.

Kungsgatan 38, BODEN

... Möt hösten

a skor

...i nya bekväm

Remonte Dorndorf

Park West

1095:-

850:-

www.boten.se | Drottninggatan 14 Boden. Tel. 0921-124 25 | Öppet: Mån-Fre 10-18 • Lördag 10-15

Sebastians val: Cheap Monday 1 100 kr + glas 2 890 kr Sebastian är kock. Hur maten ser ut bidrar starkt till smakupplevelsen. Han har haft glasögon sedan han var liten och tröttnat på tjocka glas. Sebastian valde ett tunt glas med en ytbehandling som tål jobbet vid spisen. Till det valde han en trendig båge i rostfritt stål från Cheap Monday. Ingen är den andra lik. Både smak och synfel skiljer oss åt. Du väljer de bågar du gillar bäst, från 0-kronorsbågar till ledande varumärken. Tillsammans väljer vi de glas du behöver, från enkla glas till skräddarsydd högteknologi. Svårare än så är det inte.

RCX 5 Run, bike & Multi-funktion. från

2995:-

Intill Gallerian

Boka tid hos oss! Måndag-Fredag 10-18

Lördag 10-14

Välkommen att boka tid! drop-in i mån aV tid

PREUTZ OPTIK SYNSAM STORGATAN 34 · LULEÅ · 0920-22 52 25 DROTTNINGGATAN 13 · BODEN · 0921-126 19

6

Chic dam & herr

lisbeth

anna

H å r v å r d

D r o t t n i n g g . 11 •

0921-122 73


What to wear? Höstens herrkläder har börjat trilla in och vi på Guiden, eller jag har varit dålig på att inspirera herrarna i Boden på klädfronten. Höstens trender faller mig klart i smaken så det blev enkelt. Vad ska jag säga - I like it! Lite motvilligt erkänner jag att duffeln är tillbaka. En kamelfärgad duffel och du är helt på bana. I det stora hela är kamel, marin och läder helt klart i topp - särkilt kombinerat. Fjällräven-inspirerade jackor med vintagekänsla, axelväska och självklart grabbarnas måste, halsväskan. Där du kan välja att köpa en börsvariant eller en ficka att förvara din iPhone i. Inte för att jag är äpplefärgad.

Möbeltyger i lager Start 26/10

Upp till

50%

What not to wear Tyvärr verkar rött börja försvinna till min förtvivlan. Så jag rekommenderar det motsträvigt inte även om sambon kommer att få stå ut med att jag kanske införskaffar någon till innan jag är redo att släppa den känslan av lycka man får av rött. Väskan Det här med väskor och herrar verkar vara lite problematisk. Men, det var väl förr - det finns vansinnigt snygga väskor även till er grabbar. Vintagelook & skinn på bagen när ni drar till gymmet i er kamelduffel, läderkängor & toppeluva. That’s the way the cookie crumble

Elin

d-vitamin Drop-in solarium för dig som kräver lite mer... Våra rör innehåller D-vitamin som gör dig piggare

rabatt

Drottninggatan 12 • 0921-126 55

BODEN: Lulevägen 19. Tel. 0921-194 00 | LuLEå: S. Smedjeg 9. Tel. 0920-138 88

7


Inspiration

Boka tid inför jul - redan nu! Therese Åsa

”Jag har varit till Stockholm & tagit del av alla nya trender inom både naglar & hår”

Helena

RING OSS FÖR TIDSBOKNING

0921-179 49. Kyrkgatan 39

Carina

Nu är vår barnmorska Petronella på plats! Välj Vårdcentralen Åkerbäret du också!

Jessica's

Välkommen!

Åkerbäret i Boden är en komplett vårdcentral med alla resurser det innebär. Du kan enkelt välja Åkerbäret till din vårdcentral genom att fylla i formuläret på: www.akerbar.se/vardval.

Frisyrateljé

Eller ringa: 0921–663 00. Välkommen!

• 15 minuter från centrum • 7 minuter från Heden • 6 minuter från S. Bredåker

www.jessicasfrisyratelje.com

Kungsgatan 22, 961 31 Boden 0921-663 00 www.akerbaret.se

0921- 61113 | Degerbäckens by 51 (ovanför byagården)

tiGer Of SWeDeN.

©2011 specsavers optical group. all rights reserved.

SPeCSAVerS iNtrODuCerAr

Helgjutet! För skönare fötter hela livet

Som enda skobutik i Luleå tar nu Eurosko på Storheden tillsammans med Helgjutet alla fot, knä, höft och ryggproblem på fullaste allvar. Nu har vi utökat vår personal med en fotspecialist så att vi bättre kan ta hand om våra kunders fotproblem samt många knä-, höft- och ryggproblem Helgjutet samarbetar också med ortopedtekniker Peter Wedman som tidigare bl.a. har hjälpt David Beckham, Anja Pärsson, Peter “Foppa” Forsberg, Plannja Basket och Luleå Hockey mfl med specialanpassade fotbäddar. I och med detta samarbete kommer vi att kunna erbjuda egen tillverkning av ortopediska fotbäddar samt lättare inlägg för mindre problem och tips och råd om skor.

2 fÖr 1 märkesbågar

1595:-

från

tiger of sweden 1795:inkl enkelslipade standardglas från pentax

Premiär i butik:

Boden: drottninggatan 8, 0921-133 60 www.specsavers.se 2 för 1 gäller samma recept, när du köper bågar från 795 kr/märkesbågar från 1595 kr inklusive enkelslipade standardglas från PENTAX eller med progressiva standardglas från 1000 kr extra. Vid val av andra glas eller ytbehandlingar tillkommer kostnad för båda glasögonen, enligt ordinarie prislista. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

8

Helgjutet hittar du på EUROSKO i Storheden GRATIS fotanalys, Boka tid i butiken eller på tel 0920-25 18 02 Öppet alla dagar mån. - sön. för bokningar


rebusen

«Tävling» Nu har ni chansen att återigen vinna ett presentkort till ett värde av 1500:- från någon av våra annonsörer i detta nummer. Lös rebusen, fyll i talongen till vänster och skicka in ditt svar till adressen nedan. Förra månadens vinnare är: David Asplund - Grattis!

Lösa rebusen

Översätt de olika engelska orden till svenska. Tillsammans bildas ett namn eller en ort som har anknytning till Boden. Exempel: Tight Stream = Trångfors

Märk kuvertet med ”Rebus” Bodenguiden Kyrkgatan 41 961 35 Boden

Vinn:1500

Namn: Adress: Telefon: Min valda annonsör:

breed Ant PiPe river Field islet Arch swAmP

Förra månadens rätta svar: Brolle Wallmark, Gemträsk, Brännberg, Nedre Flåsjön, Råbäcken.

ulltOfflOr! ng ippni l k n di Boka jul

fr. 249:11% RABATT strl. 19-29

Beställ dina förlovningsringar från Classic senast 11-11-11 och få 11% rabatt* Gågatan BODEN 0921- 560 85

Gilla oss på facebook!

CLASSIC.

11% RABATT Om du beställer dina Classic förlovningsringar senast 11-11-11

Luleå, Strand Galleria tel: 0920 - 199 15 Boden, 36 tel:56 0921 - 140 56 BODEN Kungsgatan 36 |Kungsgatan 0921-140

Hos Smycka ingår alltid invändig gravyr och 12 månaders försäkring vid köp av Classicringar

inför

Frisörerna Emma, Johanna och eleven Hanna hälsar gamla och nya kunder...

Drottninggatan 3, Gågatan, 961 35 Boden | 0921-100 55 info@guys-dolls.se | www.guys-dolls.se | Öppet även kvällstid

3 9


ala test. ubmaxim s t it s i erade son brilj ette Nils

Jean

Gilla & Rösta på

din favorit!

Johan Ekström

, Anders Nyströ

www.faceb ook.com/vo 2maxboden www.faceb ook.com/bo denguiden

m & Carina Alm

kvist

Företagsfighten Vo2Max Vad som började som en god tanke att på något vis skapa ett intresse för motion och rörelse till företagsledare i Boden har under en tid utvecklats till företagsfighten Vo2Max. Under 18 veckor kommer Guiden att följa företagsfighten Vo2Max. Tio modiga deltagare från tio olika företag i Boden har antagit Johan Ekströms utmaning. Däribland jag, Elin, Guidens egna grafiker. Tävlingen går ut på att förbättra sin maximala syreupptagningsförmåga. Målet är helt enkelt att förbättra konditionen, göra den största procentuella ökningen och därmed VINNA Er utmanare - Mullvaden För att öka spänningen ytterligare sökte vi i förra numret en Mullvad - läsarnas utmanare. Den utvalde blev Anders Brännström. Anders liksom de andra deltagarnas syreupptagningsförmåga har kontrollerats och nu är företagsfighten igång. Det är inte bara äran som står på spel Deltagaren med största förändringen vinner ett exklusivt upplevelsepaket i Sörbyn som inkluderar hundspannsfärd med Sibirian Huskeys, 3-rätters middag och boende - allt för 2 personer. Detta och mycket mera finns bland priserna. Jag har antagit utmaningen men jag kommer även att spionera på mina 10

motståndare. Alla som deltar har ”märkts upp”. Så håll utkik efter deltagarnas T-shirtar i elljusspåren och på gymmen runt om i Boden. För att stärka upp oss uppmanar vi nu er läsare att skicka in bilder på deltagarna - om ni hittar någon av dem frossandes på Opalen eller i någon grillkiosk. Bilderna skickar du till boden@guidenmedia.se märk e-mailet med ”Företagsfighten”.

Pizza, korv, skrovmål, chokladpudding, vitt bröd, öl, cola är alla återkommande livsmedel som dyker upp i deltagarnas kostregistrering. Kostregistrering och Facebook Två veckor innan tävlingens start fick deltagarna göra en kostregistrering. Med andra ord skriva matdagbok i en hel vecka. Vi kan minst sagt säga att det har förekommit en hel del doping i form av bland annat pizza och chokladpudding. Chokladpuddingen stod nog mestadels undertecknad för. Med en viktökning på 3,4 kilo och kan det knappats förnekas. Deltagarna har även uppmanats att vara aktiv och registrera träningen på Facebook. All nödvändig information, uppdateringar, avslöjanden och ett och annat munhugg hittar ni på: http://www.facebook.com/vo2maxboden


Syreupptagningsförmåga, ml/kg/min (korrigerat efter kön och ålder) Varje deltagare har konditions-testats och fått ut ett värde på en skala från 1 till 5.

Delta

garn

1= LÅG, 2= NÅGOT LÅG, 3= MEDEL, 4= HÖG, 5= MYCKET HÖG Framöver kommer vi att presentera den procentuella förbättringen.

a

1. Jeanette Nilsson

2. Johan Ekström

3. Robert Stubé

4. Elin Landström

Alias: Skofreaken Ålder: 46 Yrke: Näringslivschef Företag: Bodens Kommun Nuvarande status: 5

Alias: Blyger Ålder: 33 Yrke: Föresäljningschef Företag: Vittjärvshus Nuvarande status: 3+

Alias: Lungan Ålder: 42 Yrke: Säljare Företag: Teamsportia Nuvarande status: 3+

Alias: Livsnjutaren Ålder: 29 Yrke: Formgivare Företag: Guiden Nuvarande status: 3

5. Dennis Wikstén

6. Mikael Kraus

7. Linda Vestman

8. Anders Wikström

Alias: Junior Ålder: 28 Yrke: VD Företag: Wiskténs Fastigheter Nuvarande status: 3

Alias: Bagarn Ålder: 39 Yrke: Egen företagare Företag: Opalen Nuvarande status: 2+

Alias: Smiley Ålder: 33 Yrke: Handlare Företag: Vestmans Nuvarande status: 2+

Alias: Mr Mobile Ålder: 39 Yrke: Butikschef Företag: Dialect Nuvarande status: 1-

Mullvaden Anders Brännström Alias: ICA-Stig Ålder: 45 Yrke: Ica handlare Företag: Ica Supermarket Nuvarande status: 3

9. Johan Lundberg

10. Erik Patomella

Alias: Bulten Ålder: 41 Yrke: Köpman Företag: Skifix/Husvagnscenter Nuvarande status: 1-

Alias: Junior Ålder: 33 Yrke: Egen företagare Företag: Bygg & Maskin Nuvarande status: 1-

Flest röster föll på ingen mindre än Anders på Ica Supermarket som med glädje ställer upp på utmaningen. Det var bl.a. Anders fru Emma som ville att hennes man skulle få hjälp att komma igång med sin träning.

11


Fredrika & Magdalena

«Vardag» Mamma sa stop redan efter första hunden men nu har vi tre stycken

pudel då den är allergivänlig och inte släpper något hår, och efter kontakt med uppfödare i Piteå föll valet på en lite tokig men bedårande unghund vid namn Chabo. Sedan dess har det rullat på: i oktober förra året fick Magdalena, som oftast kallas Maggie, hem sin lilla Mickie och i augusti köpte Fredrika hund nummer tre, Pojken.

Chabo, Mickie och Pojken. Tre buspojkar i vitt som för alltid förändrat Fredrika och Magdalena Riströms liv. Det började i april 2009. När Fredrika bestämt sig var det inte mycket annat att göra, varken för systrarna Magdalena och Paulina eller för mamma Katarina. En hund skulle hon ha, och en hund blev det. På grund av (eller kanske tack vare?) Katarinas pälsallergi föll valet på rasen

Många timmar hund per dag Att livet numera cirkulerar kring deras pudlar råder det ingen tveksamhet om. När jag frågar hur en vanlig mitt-i-veckan-dag skrattar de lite och Fredrika tar vid. - Vi kliver upp kvart i sju och går ut med hundarna i minst 45 minuter innan skolan börjar. Efter skolan går vi ut och promenerar någon timme, sedan är det middag och på kvällen

m Vi skryter o n å fr s u h ä tr Boden

försöker vi hinna med både att plugga och att träna hundarna, antingen här i stan – allt från en fotbollsplan till gågatan fungerar bra – eller på Brukshundsklubben. Till sist är det en sista promenad med hundarna innan natten. Hur ser det ut på helgen då? - Haha, oj… svarar de i kör. Jag får veta att Fredrika hade med sig hundarna och kikade på vallhundstävling i Luleå förra helgen och var borta i tolv timmar. Helgen innan det var iväg allihop och tävlade i agillity. En sådan dag far de hemifrån vid sex på morgonen och kommer hem sent på kvällen samma dag. - Hundarna har verkligen blivit vår vardag, säger Maggie. De styr vår dag och de styr vårt liv! Ett begynnande intresse När samtalet flyter in på agility ökar entusias-

Julmys med hemma hos Molly!

Upplev känslan i ett Vittjärvshus - Besök vittjarvshus.se Vittjärvshus AB Tel.0921-664 60, vittjarvshus.se Kontakt Johan Ekström 070-554 55 05

12 2

Gågatan 0921-151 51 Öppet: Mån-fre 10-18, Lör 10-15.


men om möjligt ännu mer hos systrarna. Maggie började träna Mickie i agilityn först i februari i år och Fredrika hakade på efter det, men att det kommer att bli ett bestående intresse märks tydligt. Jag får veta allt om pinnar och klasser och hinder och poängräkning, och som utomstående är det lätt att tappa bort sig i all fakta. Att agility är mer komplext än att bara ta sig runt med hunden på banan förstår jag i alla fall. - Det kan vara lite svårt att tävla med pudlar ibland, berättar Fredrika. De kan få typiska ”pudelryck” när de blir glada och bara springa omkring i cirklar och hoppa glatt. Därför har jag planer på att skaffa ännu en hund så fort jag flyttar hemifrån, men då en Bordercollie. Till dess är hon glad så länge hon får träna och tävla med hundarna så mycket som möjligt, bara för att det är så roligt. Maggie är mer utav en

tävlingsmänniska och har lite tydligare mål med sporten: hon och Mickie ska vara i klass två inom ett år. Eftersom alla pudlarna är renrasiga och har fina stamtavlor har de även testat på utställningar några gånger. Visst har hundarna fått en hel del positiv kritik och tagit vissa titlar, men det är ingenting som de planerar att fortsätta med. - Man gillar ju hundarna som de är… oavsett om de har ett ”bra bett” eller ”rätt pälsfärg”. Sedan första hunden kom in i deras liv för två och ett halvt år sedan har intresset växt både snabbt och mycket. Förutom att vardagarna har förändrats radikalt har även kompiskretsen bytts ut. Idag umgås de nästan enbart med ”hundgänget”, ungefär sju tjejer som de träffar ofta och tar promenader eller tränar tillsammans med. I

och med att hundarna numera tar upp nästan all deras tid passar det perfekt att umgås med både kompisar och hundar samtidigt. - Dessutom blir det så mycket hundprat att andra nog lätt hade lessnat, tror deras syster Paulina. Även framtidsplanerna har hunnit förändrats sedan hundarna kommit in i bilden. Maggie har en dröm om att arbeta som hundförare inom polisen. Fredrika tror att även hon kommer att hålla på med hundar på något sätt även i framtiden fast är inte riktigt säker på inom vilket område. En sak är de i alla fall säkra på, båda två: deras liv kommer alltid att kretsa kring hundarna, på ett eller annat sätt. AV: EMMA NILSSON

servera kaffe med stil

Microvågsugn 499:- Ord. 595:-

Dammsugare 1995:-

Butiken för dig som gillar inredning & design

399:-

Ord. 499:-

i Boden,Verkstadsvägen 2 | 0921-557 10

Kungsgatan 53, Boden (Mitt emot gallerian) | Tel: 0921-123 35

13 3


Företagare & Privatpersoner

Hyr en arbetsplats! från 295:/månad*

Delikatesskorgar

Prisex. inkl. bord, förvaring & stol Vid hyra 48 mån.

Beställ era julgåvor i god tid så slipper ni stressa i december. Vi har korgar med de godaste delikatesser från Norrbotten. Finns i flera storlekar, kom gärna med önskemål. Maila, ring, kom in till butiken eller titta på vår hemsida. Välkommen!

Nytt företag? eller måste Ni utöka? Vill ni slippa binda kapital i kontorsmöbler? Hyr era möbler av KONTEX! Vi har maskintillbehören

-

Kopplingsvägen 8, BODEN. 0921-551 70. Mån-fre 10-17 Lunch 12-13

www.kontex.se

www.handgjortiboden.se | eva@handgjortiboden.se Drottninggatan 14 (vid bekväma skor)• 070-522 50 36

Mio i Boden Väg 97, infart från Luleå Kopplingsvägen 6, 0921-140 00. ÖPPETTIDER: Mån 10-19. Tis-Fre 10-18. Lör 10-15. Sön 11-15. Erbjudandet 15% rabatt gäller t.o.m. 14/11. Resterande erbjudanden gäller t.o.m. 7/11 Gäller så länge lagret räcker. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel. Mer info på mio.se

14


butiken fylld av erbjudanden 3995:-

Rek. pris 4995:-

Hemma klipp

Hemma klipp

Hemma klipp

Rek. pris 4990:-

Rek. pris 4990:-

3995:-

2995:-

Rek. pris 3990:-

Cylinda ft252

Cylinda tk200

Tvättmaskin. 45 cm djup. Energikalss A- 10%. 5 kilos kapacitet

Torktumlare. Energiklass B innerbelysning. 7 kilos kapacitet.

2995:-

ElektroHelios Di8516 Diskmaskin. Helt elektronisk, LED-display, 5 program. Torkeffekt AAA.

samsung ps43d455

43” TV med digitalmottagning för boxer och kabel-TV.

4990:-

Hemma klipp

2696:-

1990:-

Rek. pris 2295:-

Fri leverans & installation inom 30km Från butiken!

Hemma klipp

299:-

Rek. pris 499:-

panasonic tx-l32x3 Miele S5381

Cylinderdammsugare, Påse Uppsamling, 2200 W

LED-TV med utmärkt bild. Lättskött och tydlig fjärr. Inbyggd digital mottagare för boxer och kabel-tv. 54w.

electrolux zusg3901

Cylinderdammsugare, Påse Uppsamling, 1250 W. Ultra Sielence.

Tefal stekpanna

28 cm i diameter. Kan diskas i diskmaskin. Ugnssäker upp till 175°C

2 euro till UNICEF! Hemma klipp

Hemma klipp

995:-

Rek. pris 1495:-

595:-

Rek. pris 795:-

Hemma klipp

499:-

Hemma klipp

Rek. pris 599:-

249:-

Rek. pris 399:-

oral-b PC500

Laddningsbar tandborste 3D Teknologi Refill medföljer

Nilfisk Coupe Neo

Lätt och smidig. Bra sugförmåga

Volta U2330 1600W. Sköljbart mikrofilter.

moulinex maestro Stryksula i rostfritt stål Självrengörande. 2200 W

Vidars Radio & Tv

0921-12661, 0921-15300, info@vidars.se. Drottninggatan 17, Mån-fre 10-18, Lördag 10-15, Söndag Stängt.

15


Vi står inför vintern, med enkla åtgärder går det att spara åtskilliga kWh * Se över klimatskalet, fönster, vind mm. Tilläggsisolering av vind kan ge besparing på upp till 3000 kWh/år. * Byt till lågenergilampor, byt ut de 10 mest använda glödlamporna och spara runt 500 kWh/år. * Styr- och reglersystem ökar komforten och kan minska värmeförbrukningen med upp till 10%. * Onödigt varmt inne? En grads sänkning motsvarar c:a 5 % lägre uppvärmningskostnader.

HÖSTMYS!

* Byt till snålspolande duschmunstycken, besparingspotential 3000-4000 kWh/år * Planera för solfångare till våren, varmvatten från tidig vår till sen höst. * Planera för solceller till våren, en panel på 0,5 kW kan ge upp till 650 kWh/år. Bidrag 60 % av investeringskostnaden. * Nyttiga länkar på internet med massor av information, även utföra beräkningar och få förslag på åtgärder: www.energimyndigheten.se/sv/Hushall/

bli energi smart

Nyhet!

Contura 860T Täljstenskamin

18 900:-

För rådgivning: Besökstid Onsdagar 13:00-16:00, Plan 6 Samhällsbyggnadskontoret. Finns även intressanta läsvärda broschyrer att hämta. Telefon: 0921- 62298.

samhällsbyggnadskontoret Kopplingsvägen 12 • Tel: 075 - 241 1118 öppettider: Måndag - fredag: 07.00 - 18.00 • Lördag: 10.00 - 14.00

Svara och vinn! *

3.000 kr

Vill Vill du du bo bo klokt kloktiiBoden? Boden Vi – Skanska och IKEA tillsammans – bygger prisvärda lägenheter och radhus runtom i Sverige. Nu vill vi ge alla i Boden chansen till ett klokare boende i form av lägenheter och radhus. Tala om var vi skall bygga! *Om du hjälper oss med två viktiga frågor, så har du chansen att vinna ett presentkort till IKEA att handla för. Fråga 1. Var vill du bo klokt? Fråga 2. Hur vill du bo klokt? (Radhus/lägenhet osv) Maila dina svar till boklok@guidenmedia.se eller till Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå. Skriv dina kontaktuppgifter och märkt svaret med ”Boden”. Läs mer om hur bostadsdrömmar blir verklighet på www.boklok.se Vinnare dras den 15/12 och meddelas personligen.

16


Mil itia .co m

Arrows - V.001 - Set.003 - www.Med

iaMilitia.com

dia

1-

Arr ow s-V .00

3

.00

Set

-w w

w.M e

Här försvinner värmen ut ur huset Fortsatt stark utbyggnad av vindkraft Fönster och dörrar 35%

Ve n t ila t i o n 15%

Mil itia .com

dia

3-

.00

w

Golv och källare 15%

03 - w

Set

1 - Set.0

1-

Arrow s - V.00

Arr ow s-V .00

ww .Me

Tak 15%

Väggar 20% ww.M

ediaM

ilitia.com

Här ser du var värmen försvinner ut ur huset. Med bättre isolering kan du hålla kvar mer värme i ditt hus.

Du kan göra mycket för att minska behovet av Energikalkyl värme i ditt hus. Du kan isolera huset bättre el- Med vår energikalkyl kan du bland annat räkna Arrow s - V.00 1 - Set.0 ut hur lång tid det tar innan en värmepump lönar ler värma upp det på ett nytt sätt. Vilket upp03 - w ww.M ediaM ili .com värmningssystem som är bäst för just ditt hus sig och tiahur mycket du kan spara på att tilläggsberor på flera olika saker. Hur är huset byggt? isolera ditt hus. Till Energikalkylen. När är det byggt? Är huset renoverat eller i dåligt skick? Var i landet bor du? Hur mycket värme energiFörbruKning behöver du? Håll kvar värmen Huset behöver ett bra klimatskal, det vill säga väggar, tak, golv och fönster, för att värmen ska stanna kvar längre i huset. Du kan läsa mer om isolering, fönster och dörrar under rubriken Övrig energianvändning i hemmet. Råd och hjälp Behöver du goda råd? I varje kommun finns det energi- och klimatrådgivare. Energi- och klimatrådgivningen är opartisk, objektiv och kostnadsfri! Hitta din energi- och klimatrådgivare här.

300 miljarder Så mycket investerar den svenska energibranschen mellan 2009 och 2019. Förra året motsvarade energibranschens investeringar 70 procent av vad hela den övriga industrisektorn satsade. Källa: Svensk energi

i Det svensKa genomsnittsHuset

Boyta: Hushållsel: Varmvatten: Uppvärmning: Tot. energianv:

149 kvadratmeter 6000 kWh per år 4500 kWh per år 13 480 kWh per år 23 980 kWh per år

Utbyggnaden av svensk vindkraft fortsatte i kraftfull takt i fjol. Under 2010 installerades 574 MW vindkraft fördelat på 308 vindkraftverk, visar färsk statistik från elcertifikatsystemet. I slutet av 2010 fanns totalt 1 655 vindkraftverk och den installerade effekten var 2 019 MW. Elproduktionen från vind uppgick till 3,5 TWh, vilket är en ökning med 42 procent sedan 2009. Gotlands kommun hade mest installerad effekt med 114 MW uppdelat på 155 vindkraftverk.

Ändrade matvanor ökar affärens elanvändning

Uppgifter om hushållsel är hämtat från Energimyndighetens studie 2011, övriga uppgifter från SCB. Observera att det svenska genomsnittshuset är just ett genomsnitt av alla svenska småhus. Det finns hus med betydligt lägre energiförbrukning och hus med betydligt högre.

Kunder utan elavtal förlorade mest Kunder som inte gjort ett aktivt val på elmarknaden förlorade mycket pengar under den hårda vintern som vi har bakom oss. Villakunder med tillsvidarepris har betalat drygt 4 000 kronor mer än de kunder som haft fasta elavtal under november – april. Det visar en samman ställning som Energimarknadsinspektionens jämförelsesajt elpriskollen.se gjort. Elpriskollen har jämfört kostnaden för villakunder med en årlig förbrukning av 20 000 kWh med följande avtal: 1 år, 3 år, rörligt pris samt tillsvidarepris. Kunderna med treårigt fastprisavtal betalade 13 064 kronor för sin el medan kunderna med tillsvidarepris fick betala 17 322 kronor för motsvarande period. De som valt rörligt avtal. Så kom ihåg att göra ett aktivt val inför denna höst/vinter.

Under de senaste 20 åren har elanvändningen i livsmedelsaffärer ökat med drygt 30 procent. Förklaringen är att efterfrågan på färdigmat och fryst mat har ökat. Idag har livsmedelsaffärerna fler och större kyl- och frysanläggningar jämfört med 1990. Livsmedelsbutikerna är den mest energiintensiva butikstypen och drar 399 kWh/ m2 och år (jämfört med snittet i samtliga butiker som ligger på 256 kWh per m2 och år). Av detta står kylningen för cirka 145 kWh per m2 och år. Det visar Energimyndighetens undersökning.Undersökningen visar att det finns en stor potential att minska elanvändningen i handelslokaler, totalt 20 procent med rätt åtgärder. 17


TÄNKVÄRT Vad är du tacksam för? I kyrkan finns det en speciell söndag, Tacksägelsedagen, då vi särskilt visar tacksamhet inför det Gud har gett oss - skapelsen, livet, kärleken. Förr var det vanligt att man bar fram gåvor från naturen i kyrkan denna dag. Frukt, grönsaker, saft och sylt. Nu skördar vi inte så mycket själva längre utan går till affären och handlar. Men trots det så är det här en viktig dag och ett viktigt tema. Så viktigt att jag tycker att vi behöver tänka på det varje dag – det vardagliga enkla och det, som vi så ofta tar för givet.

Vad har du att vara tacksam över? Vi skulle behöva stanna upp en stund varje kväll och tänka på vad vi har att vara tacksamma över. Kanske skriva ner det i en bok som man kan ta fram då livet känns lite jobbigt. Du blir troligen förvånad över, att det blir en lång lista. Att öva sig i tacksamhet är att öva sig i att se det som är gott och bra och inte ta något för givet. Att se allt gott vi redan har och inte alltid sträva efter mer och mer. Tacksamhet är ett förhållningssätt, en attityd som både du och de du riktar din tacksamhet till mår bra av.

Flyttkort

Vad skriver Du i tacksamhetsboken? Jag skriver nog: Tack för kaffestunderna, höstens färger, musiken, vänner att skratta med och min familj.

Vi flyttat kontoren från Kyrkans hus till församlingsgården. Första advent blir det invigning och öppet hus. Då är verksamhetslokalerna möblerade. Vi har samma webbadress och telefonnummer

Carina Westbrandt Församlingspedagog 0921-77 583 carina.westbrandt@svenskakyrkan.se

www.svenskakyrkan.se/boden 0921- 77 500

Nu kan du förboka T3 som din tjänsteleverantör i Boden (BKO). Vi levererar hastigheter upp till 200 Mbit/s! Ring oss på 090-12 93 00. www.t3.se

18


www.smeder.nu / www.plansju.se / Foto: Josefin Wiklund

www.bodensenergi.se

Här bultar Bodens varmaste hjärta

I den nya kraftvärmepannans allra hetaste inre är det mer än 1 000 grader varmt. Där inne i hettan förvandlas ditt hushållsa vfall till el och fjärrvärme. Men pann an värmer inte bara ditt hem. Den värmer också din plånbok . Du som bor i Boden har faktis kt Sveriges lägsta fjärrvärmeko stnad, jämfört med de energibolag som producerar värmen själva. Då har vi lyckats med en av våra ambit ioner; att hålla låga priser. För din sku ll.

Vi delar din vardag 19


14 nya tomter i Sävast Bodens kommun släpper 14 nya tomter i området Hornsberg, Sävast under vintern 2011.

Endast bokningar via “Mina sidor” Tomterna kan inte reserveras utan kommer endast att kunna bokas via “Mina sidor” där kommunens e-tjänster finns samlade. Mina sidor når du via www.boden.se där du klickar på e-tjänster. E-legitimation krävs För att du ska kunna logga in på Mina sidor måste du ha en e-legitimation. E-legitimationen använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Om du inte har e-legitimation kan du läsa mer på din banks hemsida eller www.e-legitimation.se.

20

Först till kvarn-principen Kommer att tillämpas vid bokningen/försäljningen. Fullständig information om tomterna kommer att finnas på www.boden.se/tomter i god tid innan tomterna släpps för bokning.

E-tjänster Sök bl.a. bygglov, feriearbeten, böcker, lokaler och mark.


Redan användare? För dig som redan använt våra tjänster via Dexter innebär detta att du måste byta inloggningsförfarande. Den tidigare tjänsten kommer att tas ur drift vid årsskiftet.

Skolans utbud av e-tjänster Nu samlar vi alla skolans E-tjänster på kommunens e-tjänst sida. Samtidigt ger denna förflyttning en ökad säkerhet eftersom inloggningen sker med e-legitimation.

Förskolan och fritidshem

Skola

Som vårdnadshavare till barn i förskola eller fritidhem kan du använda följande tjänster:

Som vårdnadshavare till barn/ungdomar i grundskola eller gymnasium kan du använda följande tjänster:

• Ansöka om plats • Erbjudande om placering.

• Klasslistor. • Kontaktuppgifter personal och andra vårdnads- havare i klassen. • Betyg och nationella prov. • Anmäla frånvaro. • Närvaro/frånvaro underlag. • Ansökan om ledighet. • Byte av skola. • Ansökan om skolskjuts. • Byte av skola. • Inackorderingstillägg.

Efter placering kan du hämta: • Kontaktuppgifter personal och vårdnadshavare på förskolan/fritidshemmet. • Placering t.ex. söka till annan förskola. • Önskemål om förändrad omsorg. • Scheman. • Inkomstuppgifter. • Övriga kontaktuppgifter. • Säga upp din plats på förskola/fritidshem.

Om du inte har e-legitimation redan kan du surfa in på din banks hemsida eller www.e-legitimation.se och läsa mer.

21


Med vuxenutbildningen mot framtiden! Vill du byta yrke eller behöver du komplettera dina betyg? Kom till LÄRCEnTRuM för att planera för dina studier. Vi startar hela tiden nya kurser som kan komplettera din utbildning för att du ska kunna få ett slutbetyg, för att göra dig behörig till vidarestudier eller för att få en hel yrkesutbildning. Hos oss får du möjlighet att diskutera dina mål och vi hjälper dig att göra en studieplanering utifrån dina erfarenheter, kunskaper, behov och önskemål. Vänd dig till LÄRCEnTRuM och vuxenutbildningen nu! LÄRCEnTRuM Hedenbrovägen 2 Tel: 0921-627 52, 624 59, 782 19 E-post: larcentrum@boden.se Hemsida: www.boden.se/larcentrum

Sök nu!

ELON i Boden finns på Pontonjärvägen

lekonlekon n med

“Det är mysigt att börja dage lekon en värmande brasa”

lekon

Pris från

19775:T-avdrag

Inkl. RO

Skandinaviens mest sålda värmepump!

ELON i Boden | Pontonjärvägen 6a | Tel. 0921-172 20 Öppet måndag - fredag 09.30-18.00, lördag 10.00-14.00 22

Vi erbjuder: Skorstenslösningar Hemleverans installation


Ring André för kostnadsfri offert 070-555 44 81

helhetslösningen för dig Pa’s kontor finns på Älgvägen 10 i Boden

Boka nu! innan frosten!

Upp till

80% besparing

Smartast i familjen! NIBE™ F1245 – en avancerad bergvärmepump som alla kan använda. Och den sänker din energikostnad med upp till 80%. Läs mer om våra bergvärmepumpar, testa displayen och se alla smarta funktioner på www.nibe.se

KOM TILL OSS, VI ÄR EXPERTER PÅ NIBE VÄRMEPUMPAR

Peter 070-537 44 49

Andre: 070-555 44 81

23 jAnne: 070-268 90 98


ekonomi

«Vardag» Bankerna i Boden berättar om sina bästa placeringstips. Har du frågor eller funderingar? Skicka in till boden@guidenmedia.se så kanske just din fråga blir besvarad.

r! o g å s fr

n e d a Mån

e ansk nga k d är å m a h ig oc arn. V mar s ch barnb r ä n n arn o . Jule lapp klapp till b k l u J l ju ing” de h is k g av aran parande i s p a S c ” ) n 1 ts visen r hanteri gå ent? e bor la de fö vill g sparpres att t m t a u l g e n a vi h Den tide r . m e t ge a g en br r m erin Hur ser f rer? Kom för tips at t n a u fä nth sliten. har d h i af onta 2.) K bli alltmer kkontor oc chip? Vad r d n börja ter på ba ingar me ing? n n l a a t t t n er e kon kortb ontantha l l i t r k öve rare n säk för e

Ulla C. Eriksson, Swedbank 1.) En bra sparpresent tycker jag är en fond. Man ska inte krångla till det för mycket utan hålla sig till fonder då det gäller barn och barnbarn. Fonden tycker jag man ska välja utifrån när barnet eller barnbarnet ska använda pengarna samt vilken risk man vill ta. En bra present kan vara ett månadspar i en fond.

2.) Varje dag begås det mer än 26 rån. Oftast drabbas privatpersoner men butiker och banker utsätts också. Minskad mängd kontanter ger en tryggare plats för alla. Mitt bästa tips är att du handlar med kort. Chip på alla kort är obligatoriskt och har förbättrat säkerheten. Jag tror att sedlar och mynt kommer att finnas kvar i samhället men att mängden minskar, det tror jag alla tjänar på. .

Din lokala bank i Boden med personlig service för dig. Hör gärna av dig för ett personligt möte med någon av våra rådgivare. Inget ärende är för litet.

Bank, Fastighetsmäklare & Juristbyrå - under samma tak 24 2

Drottninggatan 1 | Boden | 0921-57600 | boden@swedbank.se


Anna Mattsson, Handelsbanken 1.) Välj ett sparande som växer med

Birgit Markström, Nordea 1.) En bra sparpresent är beroende av

barnen. Tiden går fort- innan du vet ordet av är det dags för ditt barn/barnbarn att ge sig ut i vuxenlivet. Oavsett vilken sparform du väljer kan du alltid spara lite varje månad eller göra större engångsinsättningar.

när mottagaren skall använda pengarna. Pengar som ska användas i närtid, och planerade händelser inom 3 år, rekommenderar vi placering huvudsakligen på konto eller räntefond. Då barn och barnbarn oftast har många år kvar innan de skall använda pengarna kan man ha en del aktier i placeringen, beroende på risk och förväntad avkastning. I Nordea har vi en placeringsstrategi som gör att kunden får en portfölj som är utformad efter just deras behov.

Sparexempel: Månadsspara 500:- per månad (efter 10 år har det blivit 60000 kronor) Har avkastningen varit 5% per år så har kapitalet vuxit till 77496 kronor. Detta är ett exempel och inte en prognos. Kontakta oss på kontoret så hjälper vi dig att välja sparform som passar.

2.) Det som bekymrar oss mest kring kontanter är rånrisken, både för oss och för butikerna. Så på sikt kommer kontanterna att minska, samtidigt som kortbetalningarna ökar. Tipset är att använda kortet till att betala med, och att avrunda uppåt så du får ut kontanter när du är och handlar. På så sätt bidrar du till att minska den dyrbara och riskfyllda kontanthanteringen, samtidigt som du slipper köa både i bankomaten och på affären.

2) Ja, den gamla devisen är ute idag. Nu gäller - Alltid redo för en bra affär, med kort finns ju pengarna där. Tjuven får ingenting, Cash is no longer king. För en säkrare och tryggare arbetsmiljö åt anställda i affärer och banker måste kontanthanteringen minska. Idag kostar den ca 13 miljarder kronor för samhället. Frakt av pengar till bankomater och värdedepåer är dåligt för miljön och ger rånare möjlighet att slå till. Enbart kortbetalning med chip är kanske möjligt framöver, men nu vill vi minska kontanthanteringen så långt det går. Tips för att redan idag leva ”kontantfritt” – betala med ditt bankkort, ha bara några hundra i börsen som reserv, sköt räkningar via internet, autogiro eller kuvertgiro. Det är billigare, enklare och framförallt säkrare.

Check-in-fördelar - för dig som är 18-28 år

Ditt lokala bankkontor. När du behöver göra vanliga bankärenden och få goda råd av kunniga banktjänstemän. Då finns vi här för dig. Våra öppetider: Mån-Ons 09.00-16.00 Torsdag 09.00-18.00 Fredag 10.00-15.00 Tidsbokning övriga tider.

Boden · Kungsgatan 34 · 0921-792 50 www.handelsbanken.se/boden

Check-in är ett fördelaktigt erbjudande till dig som är 18-28 år. Med Check-in får du en mängd förmåner som förenklar din vardag, vare sig du studerar eller jobbar. För mer information, ta kontakt med ditt bankkontor, ring 0771-22 44 88 eller besök nordea. se/check-in så får du veta mer.

Öppettider på Boden-kontoret Bokad rådgivning Mån, Tis, ons, Fre 08.00-16.30 Tors 08.00-18.00 Kassa/Kundtjänst Mån-Fre 10.00-15.00 Lunchstängt 11.30-12.30

Drottninggatan 2, Boden • 0771-22 44 88 • www.nordea.se

25 3


VI FIXAR ”Jag vill att Boden skall ha ett aktivt kulturliv ” www.bodensmaleri.se

Ledig annonsplats

Ring eller maila för info.

0921-50189, info@bodensmaleri.se

återförsäljare av värmepumpar

0921-55525 Tvärgatan 2

takVErkEt Micke 070-302 42 43 Peter 070-632 70 88

TORO gräs och snö Dinli och Goes ATV TIKI släpvagnar Rep. och service Finansiering med WASA-kredit

Sävast Maskin i Boden

Melonvägen 19 • 0921-732 61, 070-376 02 61 www.savastmaskin.se

& tapetsering

BODEN

www.moderaterna.se

All typ av husmålning! Nyttja ROT-avdraget Vår branschvana, er trygghet.

JÄrnFelDts Måleri

Hasse 070-331 37 00 • Eddie 070-330 25 24

Passa på att beställa nu! • • • •

Målning Tapetsering Golvslipning trägolv Inläggning trä- och laminatgolv

Å.DEC.AB S.M BODEN Ditt lokala måleriföretag!

0921 - 156 50 e-mail info@smadec.se • www.smadec.se

• Trappor • Bänkskivor • Sprutmålning • Kök & butiksinredning • Bygg- & inredningssnickerier

Andre: 070-555 44 81

Din lokala fastighetsskötare • Vi sköter dina fastigheter • Inre och yttre skötsel av fastigheter • Snöskottning - sandning • Reparationer • Ronderingar mm

www.treab.com 26

Vi moderater vill att sång, musik, dans och gymnastik får en allt mer framträdande roll i Bodens kulturliv. En satsning på en kulturskola är en viktig komponent och Centralskolan som aktivitetshus kan bli ett nav där unga och äldre Bodensare möts. Visionen om ett konstmuseum i Havremagasinet måste förverkligas samt vårt fina hembygdsområde bör få en rejäl översyn med en särskild satsning på skomakeriet.

Målning

vi hjälper dig med...

www.byggochinredning.se Industrivägen 5B • 0921-611 38

Vi utvecklar Boden

Brännkläppsvägen 5A, 961 62 Boden, 070-319 58 85

Proffs På tak

• Takskottning • Takläggning • Byggnationer • Kaminmontering www.takverket.se

Göran Ahlman

H e d e n b r o v ä g e n 1 4 • Te l . 0 9 2 1 - 5 0 0 8 0

Snart är det jul igen Du Bodensare som har en gran i din ägo är välkommen att ringa oss på parkavdelningen. Det skall vara en gran som vi bedömer som lämplig att bli en kommunal julgran. Om vi anser den vara ett bra exemplar tar vi den och använder den som kommunal julgran någostans i kommunen, förutsättningen är att vi kan ta ner den utan risk för annan skada. Om det blir många granar som bedöms som användbara är det parkavdelningen som avgör vilka som skall få ståta som kommungranar under 2011-2012. Övriga bra granar får chansen nästa år. Tack på förhand, vi ser fram emot många granna granar. Ring: Arbetsledare Ulf Havh 0921-624 28 eller 070-630 93 40, Parkchef Lennart Stubé 0921-621 79 eller 070-329 11 79.

Tekniska förvaltningen


«Guidenkrysset» Guidenkrysset Presenteras av:

Har du lösNingen? Lös korsordet och skriv sedan ner de ord som bildas i de färgade rutorna.

månadens vinnare Förra månadens vinnare: Vi villFörra ha ditt svar senast 16/11 Kerstin Keskitalo, Catarina Berglund, Solveig Blom, Svante Andersson Inga-Britt, Skellefteå Guiden, Björkhammargatan 15F och Gudrun Klavenes Box 177, 931 22 Skellefteå Skelleftehamn E-post: info@guidenmedia.se Priserna hämtas på Namn: Skellefteå Guiden, Hörnellgatan 17

Skicka lösta senast Tillsammans med ditt namn Skicka in dittditt svar medkorsord vykort eller ett 22 mailNov. till Skellefteå Guiden. & din adress till oss på Guiden. Du kan vinna badbiljetter till Nordpoolen.

Sudoku

Adress:

Guiden Boden, Kyrkgatan 41 Plan 2, 961 35 Boden.

Adress:

l ätt

medel

Höstkampanj på kaminer!

svår

Din lokala byggvaruhandlare!

www.lidbergstra.se Jøtul F 236 NU! 16.900:- (Ord. 19.900:- )

Jøtul F 373 NU! 18.900:- (Ord. 20.900:- )

Scanspis 58-9/10 NU! 21.900:- (Ord. 24.900:- )

Scanspis 58-6 NU! 22.900:- (Ord. 24.900:- )

Hermelinsgatan 1, 961 73 Boden • Telefon: 0921-123 30 ÖPPET: Mån-Fre 7-18, Lör 10-14

27


Service till högsta kvalité och lägsta pris!

Nu har vi även...

Boka

däckbyte bilreparationer kamremsbyte hjulinställningar förbesiktningar och mycket mer

vinterser vice!

0921-164

välkommen till parkgatan 25

00

lånebil för våra kunder!

Vi utöKar & hälSar tOmmy VälKOmmen! Betala med OK-kortet!

tommy

25:-

johan

/påbörjad mil inkl. bensin

Välkommen in!

n Johaström bilserVice ab Å

din personliga tekniker

Brogatan 32, 0921-164 00 Mån-tors 7-16.30, Fre 7-14, Lunch 11-11.45

Parkgatan 25 | 0921- 161 60 | 070-360 16 00 | www.recond.net

Förberedd? En varm bil är bra för dig, bilen och miljön.

Är din bil redo? Ladda upp med ett Varta startbatteri.

s!

Nytt extralju

Skräddarsydd styrka till alla bilar. Det är stora skillnader mellan vanliga batterier för bilar. Långt ifrån alla klarar till exempel att starta bilen en kall vintermorgon.

Rallye 3003 Nu med längre räckvidd.

Det visar Testfaktas stora laboratorietest av bilbatterier.

Köp 2 torkarblad få 4 liter spolarvätska på köpet! Alltid på Laitis!

Ansök om Laitiskortet, ränte- och krångelfritt!

När du är trött på mörkret?

Värde 89:-

Hella Rallye 3003 har High Boost-reflektor med samma fina ljusoptik som i Luminatorstrålkastarna, vilket är den bästa halogentekniken som går att erbjuda idag. Den nya designen; extraljuset har fått en silverfärgad sarg med skruvinfästning och ett tufft designat hus med tydlig Hella-profilering som gör Rallye 3003 till det modernaste och tuffaste extraljuset på marknaden.

Vi har rese rvdelar till alla bil modeller. Sök på www.la

itis.se

Boden: Hermelinsgatan 1. Tel: 0921-510 35 Gällivare: Exportvägen 8. Tel: 0970-553 50 Luleå: Hummergatan 4. Tel: 0920-24 73 00 Piteå: Fläktgatan 22. Tel: 0911-23 23 70 Skellefteå: Tjärnvägen 12. Tel: 0910-71 54 40 Umeå: Björnvägen 11. Tel: 090-70 64 00 • www.laitis.se 28


AV: Elin Landström

DoDge viper srt-10 Det påstås att en Dodge Viper ACR nyligen satte nytt varvrekord för produktionsbilar på Nürburgring och är i så fall snabbare än både Corvette ZR1 och Lexus LFA. Det här är inte första gången Dodge Viper ACR sätter rekord på Nürburgring. 2008 var ett team på plats och körde då runt Vipern på 7:22,1, ett rekord som stod sig rätt länge. Vipern slog då det bara två månader gamla rekordet som GM satt med sin nya Corvette ZR1 på 7:26,4. Sedan finns det förstås ännu snabbare bilar som kört fantastiska varvtider, men då glider vi ifrån begreppet ”gatlegal”. På grund av krisen försökte Chrysler sälja varumärket Viper under 2008. Någon lämplig köpare hittades inte och tur var kanske det eftersom Sergio Marchionne är äkta bilnörd och gärna ser en fortsättning på Viper.

”Det finns tillfällen när du får möjlighet att ge liv åt något som är så vackert och unikt att det bara känns helt rätt. I det läget tänker du inte så mycket på siffrorna, den ekonomiska verklighet som omger projektet.” En naken kvinna på stranden Nästa generation Dodge Viper sägs ska bli ”dösnygg” och sno kunder från såväl Porsche som Corvette. Förra året stoppades tydligen produktionen av Dodge Viper men en ny är tänkt att se dagens ljus som årsmodell 2013 nästa år. Nya modellen liknas med ”en naken kvinna på stranden”. Exakt vad som menas med det är svårt att tyda, möjligtvis en något mer välsvarvad

och kurvig modell. Med andra ord - inget mera Amerikanskt muskelberg utan graciösa linjer. Dodge, som är en del av Chrysler Group har ingått ett partnerskap med Fiat S.P.A., som i sin tur är en del av Ferrari, men ingeting utav det ska plockas in i nya Vipern. Drömbilen och den personliga favoriten Är helt klart Dodge Viper SRT-10 2008. Med en 8,4 liters v10, venom motorstyrningssystem, Borla rostfritt avgasystem, dubbelskivig koppling, 6 växlad Borgh Warner Tremac låda uppnår Vipern 645 imponerande hästkrafter och mäter upp till 795 newtonmeter. Noll till hundra gör hon på 3,4 sekunder och topphastigheten är mullrande 330 kilometer i timmen. Så låt oss önska och hoppas att Chrysler och Fiat forsätter prestera och producera, att ryktet stämmer om den ”nakna kvinnan på stranden”.

bilVerkstad för alla märken Vi utökar med...

däckVerkstad!

Sturegatan 14 | 961 33 Boden www.mofix.se | Tel: 0921 - 520 00 Öppet: Mån-Tors 7-16 Lunch 11-12, Fre 7-14 Lunch 11-11.30

boka gratis förbesiktning hos oss!

Välkommen in! 29


SNOWMOBILES2012

butikserbjudande!

695:-

TIPS!

Köp till Stenskottsskydd

175:-

(Ord. 1119:-)

Xenonkonverterade

fr. 995:-

PURE PASSION.

Erbjudandena gäller så länge lagret räcker

nyheter!

Lysande!

NBB Alpha 225 Original halogen

rykande!

Castrol Snowrace 4L 2-taktsolja av hög kvalité CApi TC+ 800 RUSH PRO PRO-R R

600 RUSH PRO 6 PRO-R RO R

600 IQ SHIFT IFT

295:-

550 IQ SHIFT

(453:-)

SkoternS dag!

Lör 29/10 10-16, Sön 30/10 10-15

Butiken fylld med årets skoterkläder

www.polarisindustries.com

brp.com ski-doo.se

Vi bjuder på fika! Öppettid er 29-30/1

0kl. 10-15

.

70% upp till

på fjolårets

hjälmar, kläder, skor m.m.

VÄLKOMMEN HIT! SKI-DOO® - VÄRLDENS MEST SÅLDA SNÖSKOTERMÄRKE.

TORDS

MOTORSERVICE Malmgatan 10 | 0921-102 09 | w w w . s i x t e n n i l s s o n s . c o m

30

Norra Bredåker 58 | Tel 0921-47 02 90 www.tordsmotorservice.com


skoter 2012

AV: Elin Landström

lynx xtrim™ Commander™ 600 e-teC

polaris 800 switChbaCk pro-r

En Crossover som har bred drivmatta med höga kammar vilket gör att den klarar av den svåraste terrängen. Denna storsäljare har aluminiumchassi och är förvånansvärt lätt att manövrera, den har ypperliga djupsnöegenskaper och ergonomin är finslipad till perfektion. Commandern känner sig hemma på led och utbudet av tillbehör är stort till denna maskin .

Ledpresterare med lössnöegenskaper. Premium lättviktskomponenter, komfortsäte, progressiv bakvagn, 345 RipSaw matta med 38mm kammar, racerutvecklad framvagn. En skoter som branschen längtat efter. Tunneln är förlängd och högre för att klara 44mm kammar. Du som vet hur bra en RUSCH går i lössnö kan bara föreställa dig hur den här maskinen skottar.

arCtiC Cat m 800 proClimb sno pro 153”

ski-doo tundra™ extreme e-teC600 h.o.

Välj M 800 Sno Pro 152” för den ultimata mountainkörningen. Sno Pr-paketen har unika bergsslukande funktioner som aggressiva Fox Float 2 stötdämpare, lättvikts Fox Float 2 bakfjädring, låg vindruta, Power Claw matta med 57 mm kamhöjd samt deluxinstrument.

Denna skoter drar full nytta av ett lätt men hållbart REV-XU chassi, teleskopfjädring fram och ett 3923 mm drivband för att enkelt flyta fram genom djup pudersnö. REV-XU™-chassi, SC™-5U-bakfjädring PowderMax-drivband, 57,2 mm kammar, LTS-framfjädring, RER™ backväxel, Aluminiumstyre med J-hooks, handtagsrem, låg vindruta NYTT! REV-XP™ X-säte.NYTT! Brembo stålomspunnen bromsslang.

LyssNa 98,2 på! www.bo

densrad

io.se

Skotersläp

hittar du hos oss!

Snöslungor finns i lager!

Lyssn a även på webben !

Närradion Boden - Folkets radio 0921-500 27 • 070-341 30 29 • studion@bodensradio.se • bosse. westin@bodensradio.se

Sävast Maskin i Boden

Melonvägen 19 • 0921-732 61, 070-376 02 61 www.savastmaskin.se • Finansiering med WASA-kredit

31


1

HonDa HonDa CR-V 2012 CR-V 2012

STYLEPAKET. STYLEPAKET. Takvinge Takvinge Instegslister Instegslister Dimljusdekor Dimljusdekor Hasplåt sida Hasplåt sida Hasplåt fram och bak Hasplåt fram och bak

Pris från Pris från

7.900 7.900 kr kr ** ord pris ord pris2121600 600kr kr

CR-V CR-V

från från239.900 239.900kr kr

Motor: i-VTEC, 150 / 2,2 i-DTEC,150 150hk hk Motor: 2,02,0 i-VTEC, 150 hkhk / 2,2 i-DTEC, Bränsleförbrukning: 6,5–8,4 l/100km km Bränsleförbrukning: 6,5–8,4 l/100 Koldioxidvärde: 171 –195 g/km Koldioxidvärde: 171 –195 g/km Nybilsgaranti: 3 år/10 000 mil Miljöklass: Miljöklass:2005/2005 2005/2005 PM PM Nybilsgaranti: 3 år/10 000 mil

VinTErPAKET. VinTErPAKET. Gummimattor

Pris från

Pris från

7.900 kr kr ** 7.900

Gummimattor Bagagerumsmatta Bagagerumsmatta Vinterhjul Vinterhjul

Värde 15 900 kr

Värde 15 900 kr

* Erbjudandet gäller t.o.m. 31/10 2011. Går ej att kombinera med andra avtal,

* Erbjudandet gäller 31/10 2011. Går ej att kombinera med andra avtal, kampanjer eller t.o.m. rabatter. kampanjer eller rabatter. * Erbjudandet gäller t.o.m. 31 Okt 2011.

Gäller odubbade vinterhjul. Går ej att kombinera med andra avtal, kampanjer eller rabatter. Reservation för eventuella tryckfel. Läs mer på: honda.se

www.bosses-bil.se

Ostrongatan 4 LULEÅ (intill Coop arena) Telefon: 0920-877 70 Öppettider: Mån-Tors 9-18, Fre 9-17, Lör 11-14 1

2011-10-18 12:01:07

4

0 okt kl. 10-1 rdag 29 Okt - 3

! n e n g a v r e t Riktiga vin

Husvagnens dag

2011-10-18 12:01:07

Vi

ch

t

at

32

ec

0:

Gjutvägen 8, 961 38 Boden • Telefon: 0921-180 50 www.bothniafritid.se • Öppet Mån-fre 10-18 • Lör 10-14

00

Försäljning • Tillbehör • Service

er

ab ir or on r. kr mbe n se ve tu No tio 9 få m. 1 h . oc t.o r nu ll älle G

s Bä

10

nt

k


TexT: Transportstyrelsen

Köra snöskoter? Reglerna för att få köra snöskoter förändras 1 oktober 2009 för att öka trafiksäkerheten. Ett separat förarbevis som endast gäller för snöskotrar införs och krävs om du vill börja köra ett sådant fordon. Vad är en snöskoter? Snöskoter är en benämning som används om terrängskotrar som är avsedda för att köras på snötäckt mark och som är försedda med band och medar. Tidigare har snöskotrar varit registrerade som terrängskotrar. Tidigare behörigheter gäller Tidigare utfärdade förarbevis för terrängskoter gäller även efter 1 oktober 2009. Dessa äldre förarbevis kommer att bytas ut och ersättas med ett förarbevis för terränghjuling och snöskoter. Utbytet ska ske senast under 2012. Körkort (oavsett behörighet) eller traktorkort utfärdade före 1 januari 2000 ger dig även i fortsättningen rätt att köra snöskoter. Körkort (oavsett behörighet) eller traktorkort utfärdade från och med 1 januari

2000 ger dig rätt att köra snöskoter enbart inom ramen för organiserad turistverksamhet. Observera att också en innehavare av körkort med behörighet AM (moped klass I) har rätt att köra snöskoter enligt dessa förutsättningar även om han eller hon inte fyllt 16 år. Värt att tänka på Förarbevis för snöskoter kan från och med 1 oktober 2009 återkallas vid trafikbrott. Detta gäller även tidigare utfärdade förarbevis för terrängskoter. En återkallelse kan senare innebära svårigheter för en person som ska ta körkort för personbil. Du får inte genomföra ett kunskapsprov för snöskoter innan du fyllt 16 år. Men du kan påbörja din utbildning vid en tidigare tidpunkt. Övningskörning får ske först när du är 15 år och 9 månader. Privat övningskörning med snöskoter är inte tillåten.

Tänk på säkerheten & låt skoterfärden bli en fröjd! skaffade som snöskotrar. För att få ett förarbevis krävs att du har, fyllt 16 år, gått en utbildning hos en behörig utbildare och blivit godkänd vid ett kunskapsprov hos en behörig provförrättare.

Förarbevis för snöskoter Ett förarbevis för snöskoter ger dig rätt att köra snöskotrar och äldre terrängskotrar som är be-

Frihetskänsla... trafikskola

Vill du också känna den omtalade känslan? Vi hjälper dig med körkortet!

r e t o k s kurs

okad - Fullb 31/10 kl.13.00 1 var! 3/1 tser k Få pla ! S B O

K u n g s g a t a n

5 7

|

0 9 2 1

-

5 0 1

3 0

33


wib

it finns h på h os oss östlo vet.

Vem blir årets ledare 2011 i Bodens Kommun? Sedan 1992 har en av alla duktiga ledare i Boden fått pris varje år. Nu är det dags att kora den 20:e i raden. Har er förening någon Ni skulle vilja nominera? Ange namnförslag (en person), dennes roll i föreningen och en kort motivering (högst 30 ord). Såväl föreningar som enskilda kan nominera en kandidat. Stipendiet är på 10 000 kronor.

Förslag önskar vi oss tillhanda senast: Onsdag 16 november 2011 till:

”Årets ledare” Kultur- & fritidsförvaltningen, 961 86 Boden Mail: roger.arespang@boden.se Fax: 0921-50340

Kultur- och fritidsförvaltningen

Höstlov!

Vi Vill ha snö!

Bad & mat från 90kr heldagstaxa 29/10-6/11

Ordinarie öppettider hela veckan! Måndag, Onsdag & Fredag: 08.00-21.00 tisdag & torsdag: 07.00-21.00 lördag: 07.00-18.00 Söndag: 10.00-20.00

0921-624 00 • www.nordpoolen.com

34

FöRaRBEVis snösKOTER Vi har intensivkurser och helgkurser hör av dig till oss för mer information Britt-Marie Olsson Kurskoordinator 0921-48 92 10 Christer Andersson Verksamhetschef/Bitr. Regionschef 0921-48 92 01, 076-167 71 78 www.medborgarskolan.se/boden


Foro: Tomas Bergman

”Det bästa är

ungdomarna” Vi som arbetar med ungdomar ser vilken fantastisk resurs de är. Och det är viktigt att de har en positiv känsla för Boden eftersom de är våra ambassadörer och blivande företagare. Vi lyssnar på de unga och hjälper dem till möjligheter och delaktighet. De är alla Bodens nutid, framtid och det viktigaste vi har. Göran Ahlström och Roger Arespång

För oss som bor här.

www.boden.se 35


Våra klassiker

r-

gens lunch

Hungrig?

Matchkalendern

- 14.00. Kaffe ingår efter maten.

emålFrassemål 60kr Ord.pris 74 kr

60kr Ord.pris 74 kr

leå t o m 20 sept 2011. Gäller endast i Boden, Luleå t.o.m 22 nov 2011. andra erbjudanden. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

meny 60kr Baconmeny Ord.pris 74 kr

- seniormatcher

match för Bodenlagen i våra idrottsanläggningar Boden Arena, Hildursborg och Ishallen. Du hittar den på: www.boden.se/matchkalendern

60kr Ord.pris 74 kr

leå t o m 20 sept 2011. Gäller endast i Boden , Luleå t.o.m 22 nov 2011. andra erbjudanden. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

emeny 60kr Cheesemeny Ord.pris 69 kr

Kolla in matchkalendern för att se när det är senior-

Kultur- och fritidsförvaltningen

60kr Ord.pris 69 kr

leå t o m 20 sept 2011. Gäller endast i Boden , Luleå t.o.m 22 nov2011. andra erbjudanden. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

almeny 60kr Barnbox Ord.pris 65 kr

19kr Ord.pris 34 kr

leå t o m 20 sept 2011. Gäller endast i BodenLuleå t o m 22 nov 2011. andra erbjudanden. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

meny 60kr Starkmeny Ord.pris 74 kr

Dags för...

60kr Ord.pris 74 kr

uleå t o m 20 sept 2011. Gäller endast i Boden , Luleå t o m 22 nov 2011. andra erbjudanden. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

5kr

Ord.pris 12 kr

Kexbägare Kexbägare

ongerna äller en-

5kr Kexbägare 5kr Ord.pris 12 kr

5kr

Ord.pris 12 kr

Gäller endast i Boden, Luleå t o m Gäller endast Boden Luleå t o m Gäller endast i Boden , Luleå t o m 20 sept 2011.iKan ej, kombineras 22 novandra 2011.erbjudanden. Kan ej kombineras 22 nov 2011. Kan ej kombineras med med andra erbjudanden. med andra erbjudanden.

Klipp ur och lämna in kupongerna vid köp. Erbjudandena gäller en dast i Boden och Luleå.

es.se www.frass n 34 • 0921-550 10 BODEN • Kungsgatan 34 • 0921-550 10 n 11 • 0920-697 LULEÅ •97Hertsövägen 11 • 0920-697 97 36

Kontakta någon av våra rådgivare. Manusstop 15/11 och utgivningsdag 23/11

Ord.pris 12 kr

leå t o m bineras

JULKLIPPET

Behöver du hjälp med din marknadsföring inför jul?

es.se

www.frass

Johan Åström: 070-349 99 52, johan.astrom@guidenmedia.se Conny Johansson 070-349 99 51, conny@guidenmedia.se


Höstprogram

»vimmel«

Familjesöndag

30 oktober kl. 11.30 och 13.30 Rädda historien! Familjevisning av utställningen och vi pysslar i återvinningstema.

Höstlovsvecka

31 oktober-4 november Vecka 44. Mån-Fre 11-16

Besök vår spökkällare… om du törs! kl. 13-15

nna, Lisa Therese, Ha Sara & Maja

golvet

ns Full fart på da

Bodensia var välbesökt unde r nattklubbskväl len & Enter hade et t arrangemang för världens barn .

Nathalie var ut e med sin vän

Halloweenpyssel. Familjetipsrunda med spöktema.

SS-Varulvar

6 november kl. 14 Författaren Lars Gyllenhaal föreläser om SS-varulvar på Nordkalotten.

Historisk Spökvandring

Anders var på

plats

17 november kl. 19-22 Vi låter besökarna följa med på en historisk spökvandring i museet. Tidsåtgång 45 min. Barn i vuxet sällskap, minst 10 år. Förköp och bokning sker på 0921-628 00.

lla Hanna & Be

Nina & Disa tit tade på konsert

Öppettider: Onsdag till söndag kl 11-16

Håkan h

emlin s jöng vandrare n

amlig Världens barn ins

Granatvägen 2, 961 43 Boden • Tel. 0921-628 00 • www.forsvarsmuseum.se 37


å sp os lj Fö

Upplevelsebastu

Gratis behandling

Vi på NordPoolen erbjuder dig som relaxkund gratis behandling i vår nya bastu. Aufguss är en bastukultur som har utvecklats i Tyskland och som på svenska betyder “hälla på”. En bastuvärd presenterar dofterna och dess effekter. Vissa är uppiggande, andra avslappnande, du som kund kan komma med önskemål om vilka effekter du vill ha. Under behandlingen hälls dofterna på bastustenarna, därefter viftar värden med en handduk över ångan och du möts av en härlig värme och arom. Under sittningen kan det ingå peeling och honungsbehandling. Aufguss är en upplevelse som ger en känsla av totalt lugn och renhet.

Boka gruppbehandling

Varje fredag After work flyttar upp igen. Försnack, härlig buffé, livemusik och mingel hos oss har blivit för populärt för att vi ska rymmas på bottenplan. After work-buffé 109:-/p. | Boka bord Servering mellan kl. 17.00-20.00.

Fortsätt gärna kvällen i vår lobbybar. Ta 3 À la carte betala för 2* Måndag - lördag

Hos oss äter ni den perfekta sport-à la carten. Vi serverar bl.a. plankstek, ribs, wings och numer egengjorda hamburgare. Ta 3 betala för 2* * Vid köp av förrätt och varmrätt bjuder vi på dessert.

Dagens lunch Måndag - fredag

Vi tar emot rikskuponger

Alltid husman, soppa, laktos- och glutenfritt, vegetariskt, stort salladsbord och färskt bröd. Dessert på onsdagar och fredagar. Nyhet! GI-rätt och kockens egna hamburgare. Dagens lunch 85:-/p. | Öppet 11.00-13.30

Fira fars dag 13/11 Hos oss kan ni äta en trevlig middag när restaurangen håller specialöppet för högtiden 13/11. Boka gärna bord.

9-10/12 Glöggmingel, trubadur och klassiskt julbord inkl. julmust. Endast mot förbokning.

s Aufgus

0921-624 00 • www.nordpoolen.com

38

After work med livemusik

Klassiskt Julbord 395:-/p

Det finns även möjlighet till gruppbokningar av relaxen med olika Aufguss sittningar. Ring:

0921-624 00

h e liko p te r.n u

Aufguss

Game on

30 Fre 18. .00 Lör 11 0 .3 Sön 18

Boka senast 30/11.

Höstlovserbjudande!

Familjerum fr. 1090:-/familj och natt (gäller 2 vuxna + 2 barn under perioden 28/10-6/11)

0921-177 10 | WWW.BODENSIA.SE | INFO@BODENSIA.SE


7 2 + a r o t s s Året

da

est f r a d n ä hemv

p

an

d tt re

tt re bilje

öp

r

n eda

K nu!

a

red

v i förs a n Bbiljetter

pcé och p ä suc

Köp

r

nu!

»vimmel« tt bilje

p p ä

Kö nu!

bilje s ’ p e ö i Mov as dan nu! K slrdet av ti viste o X-m y p biljett re t partn nu! Kö ljeann innan v tt bilje

u! nn

n eda

Claes Jansson sjö ng Nat King Cole tillsa mmans med Bodens Stor band på Sagabiografen, ja g besökte även Strajk Alley y & Emma Linnea, Jenn ngen... så r stod fö

n l ar e v t s re

å t rra ö F t

Rolf & Astrid Er icsson

Juldagen 25 december Festen startar 21.00

Boka nu!

s med ...tillsamman n Claes Jansso

Begränsat antal platser. Pris: 150:Köp biljetter i Biokassan Folkets Hus 0921-185 50

EST 1981

⻁⺞⺴⺺⺭

a Anita & Janne kom änd na från Luleå för att lyss

Varje fredag. 17.00-20.00

afterwork Välj mellan 3 asiatiska rätter. 1 öl (33cl.) eller 1 glas vin. Alkoholfritt finns.

99:-

Inger & Kurt

Nicklas, Tobia s, Erik, Johanne s& Jimmy bowlad e också

10.30-14.00

dagenslunch 75:Nu dukar vi upp en ny meny! Välj mellan 3 asiatiska och 1 svensk husmanskost

besökte Elin & Malin StrajkAlley

Ink. Salladsbuffé, bröd, dryck & kaffe

Vi har även

caterino g Ring för inf

www.nordpol.nu | 0921-628 47

/Emma Nilsson Fler vimmel på www.guidenmedia.se/boden 39


2

sk

ot

0

er 11 n da s g!

lör 2 9 söN 3 okt 0o kl.10-1 kt 6

Butiken fylld! Kollektion 2012 Kampanjpris:

995:-

Kampanjpris:

1695:(Ord. 3995:-)

raggy

Huvtröja i Fleece. Vindtät. Dragsko på huvan Fickor med dragkedjor. Ribbstickad mudd nertill och på ärm.

40

Pro-X KNight

För dig som har de absolut högsta kraven på en hjälm Skalet är tillverkat i kolfiber, glasfiber och kevlar. 1200 gram. uttagbar/tvättbar inred. Extra skärm medföljer även proffsig hjälmväska.

Björkelundsvägen 2 • 961 62 Boden • 0921-48 11 06• www.motorochfritid.se

Bodenguiden November 2011  
Bodenguiden November 2011  

November utgåva av guiden

Advertisement