Page 1

# 35 | FEBRUAR 2008 | GRATIS

SØREN GUDMANNS KAMP MOD TOPPEN DRAMATIK OG DØD PÅ VEJ MOD PAKISTANS GASHERBRUM II

MTB I DEN AUSTRALSKE OUTBACK

ENDELØSE GRUSVEJE OG EKSTREM VARME I CROCODILE TROPHY

2007

BEGIVENHEDERN E OG PERSONERNE, D FREM I 2007 OG ER STOD E DETTE ÅRS HØJD T BUD PÅ EPUNKTER

NYT UDSTYR

• DET FEDESTE GEAR • TEST AF 12 PAR GOGGLES

VIND FLOTTE PRÆMIER

FIND DINE BEDSTE SKUD FREM OG DELTAG I VORES FOTOKONKURRENCE

EN LEGENDE ER DØD

DANSKE BJERGBESTIGERE MINDES SIR EDMUND HILLARY

2008 GEARNYT PETER FALKTOFT BJØRN HARVIG BILLEDREPORTAGE FRA SLUSHCUP KIM BANHAZY MØDER HARLAUT


3

HELLYHANSEN.COM


Forhandlerinfo: www.skizma.dk


INDHOLD #35

Foto: Søren Gudmann, Morten Rygaard, Thore Jürgensen, Bjørn Harvig, Claus Troelsen.

FEBRUAR 2008

FEATURES #35

Side 40

24 Mountainbike i den australske outback En til tider meget øm bagdel var en af konsekvenserne for Jacob A. Troelsen og de andre, der stillede op til det 1.100 kilometer lange mountainbikeløb Crocodile Trophy, der foregår i Australiens smukke, men barske natur.

28 2007 + 2008 Vi kigger tilbage på de største begivenheder i det forgange år, og kigger i krystalkuglen med hensyn til 2008.

34 En legende er død

Side 20 Side 36

For nylig døde Sir Edmund Hillary, der var første mand på Everest. Vi har spurgt et par danske bjergbestigere, hvad den legendariske eventyrer har betydet for deres liv.

36 Introduktion til mixklatring Mixklatring byder på barske vilkår og spektakulært grej. Vi kaster lys over disciplinen, der både kræver is, klippe, økser, luffer og en varm hue under hjelmen.

38 Den lyserøde panter Kristoffer Szilas satte nye standarder for dansk mixklatring, da han i februar sidste år toppede ud på Pink Panther M9+. Danmarks ukronede konge i mixklatring fortæller her om sine oplevelser.

40 Dramatik i luften Bjergbestigeren Søren Gudmann satte for nylig alt ind på at blive første dansker på toppen af det 8.035 meter høje Gasherbrum 2. Tag med på den dramatiske ekspedition, hvor dødsfald var en del af kosten.

Side 66

46 DEKONSTRUKTION: luksusonline.dk I en ny serie, der sætter fokus på personer, objekter og bedrifter, lægger vi ud med at gennemgå vores eget nye website.

54 GALLERI: Visuel vitalitet Et kig på Martin Paldans bedste billeder, der stiller skarp på alt fra klatring til skateboard.

FASTE SIDER #35 08 Leder og bidragydere 13 Buzz Nyheder, interview, gear og andet godt fra ind- og udland. Denne måned byder blandt andet på interview med Kim Banhazy, Anne-Mette Nørregaard, fotoskole med Morten Rygaard og Peter Falktofts snowboardklumme.

48 TEST: 12 par goggles Teastteamet har kigget nærmere på goggles og giver dig desuden en introduktion til de mange slags linser, der findes.

60 Gearnyt Nyt fra den materielle verden.

62 Anmeldelser Overblik og dom over tidens bøger og spil.

64 Kalender De kommende måneders vigtigste begivenheder.

66 Det sidste ord Det sidste ord går til Bjørn Harvig, der har trådt 7.000 kilometer på cykel fra København til Iran.

Side

24

Jacob A. Troelsen beretter fra et ti dages mountainbikeridt gennem den australske outback.

luksusonline.dk februar 2008 LUKSUS 05


LUKSUSONLINE.DK

FEBRUAR 2008

Eksklusivt indhold i februar måned på www.luksusonline.dk KLATRING | BJERGBESTIGNING | SKI | SNOWBOARD | SURF | KAJAK | REJSELIV | URBAN EKSKLUSIVE FEATURES SAMT HISTORIER FRA LUKSUS’ STORE ARKIV På luksusonline.dk kan du følge med i Tommy Braghersens eventyr i worldcuppen for snowboardere.

KONKURRENCER På luksusonline.dk kan du hele tiden deltage i konkurrencer og vinde flotte præmier. Her er et udpluk af de aktuelle konkurrencer og præmier: • Jakke og vest fra H20 • Goggles fra Dr. Zipe • Head Monster SKI • Sko fra Patagonia I februar kan også vinde denne super fede Dragon støvle fra Tecnica’s 08/2009 sæson. vejl. Pris ca. 4.000,Log ind på luksusonline.dk og giv dit bud på, hvad der er dit favorit skisportssted – og hvorfor. Læs mere under ‘konkurrencer’.

> Tommy Braghersen (billedet) rapporterer fra første stop af Freeride World Touren i Mammoth. Følg med i hans sæson henover vinteren.

> Christoffer Hove rapporterer om park og pudder i Absolut Park og Maria Alm.

> Mixklatring med Kristoffer Szilas. Se flere billeder fra artiklen på luksusonline.dk.

VIND

> Brugernes mærkeligste skioplevelser. Følg med og deltag med din egen historie.

ANMELDELSER AF BØGER, FILM, SPIL OG UDSTYR

> Test af de nye Ninthward ski. Hør hvad testerne siger om disse ski, der er den nye frække dreng i freestyleklassen på det danske marked.

> Læs anmeldelsen af DC’s MTN. LAB 1,5 og se trailer og klip fra filmen. 06 LUKSUS februar 2008 luksusonline.dk

> Læs anmeldelsen af Markus Landrøs Skredfare om laviner, risko og rednig.

WWW

LUKSUSONLINE

DK


no stink!

no stink!

k n i t no s Oasis Crewe

kr. 499,-

W Oasis Crewe

kr. 499,-

no stink! Uldundertøjet fra Icebreaker er idéelt til skiferien - både under og after ski!

Den naturlige temperaturregulering er fantastisk! Den hjælper dig med at holde varmen når vinden suser og hindrer at du koger over, når adrenalinen pumper. Selv efter flere dages brug skal du ”sniffe” langt efter den karakteristiske hørm, man kender fra almindelig kunststofundertøj! Hemmeligheden er merinould af højeste kvalitet, tilsat Icebreakers behandling og materialekonstruktion.

no stink!

Find din Icebreaker i en af vore butikker, og oplev en skiferie der ikke stinker...

KØBENHAVN K:

Frederiksborggade 44 & 52

ÅRHUS:

Østergade 30

ROSKILDE:

Karen Olsdatterstræde 4

AALBORG:

Algade 54

INFO:

33 14 51 50 - www.friluftsland.dk - info@friluftsland.dk


DET FØRSTE ORD #35

FEBRUAR 2008

Den stille firkant fyldt med dramatik Nyheden er ude – LUKSUS er gået online. Nu er det ikke længere kun i fast, månedlig form, du kan finde nyheder om gear, beretninger fra hele verden og inspirerende fotos. Luksusonline.dk er din nye outdoor-portal, som vil servicere dig med artikler, billeder, forum, kalender, konkurrencer og meget mere. Tro nu ikke, at magasinet er i færd med at blive udfaset. Det er bestemt ikke meningen. Det trykte magasin kan stadig noget, som internettet har svært ved: Fordybelsen uden fristelser. Med magasinet i hånden kan du læne dig tilbage og nyde fornemmelsen af det håndfaste. Stofligheden flimrer ikke, og trygheden ved at lægge et blad fra sig, velvidende at det ikke ændrer form, skal ikke undervurderes. Med både magasin og luksusonline.dk har vi blot udvidet orkestret med flere instrumenter, så oplevelsen bliver komplet. Dét er vores mål – at kunne spille på flest mulige tangenter, så I, vore læsere, eller med et nyt ord interessenter, får den bedst mulige oplevelse. Fotografiet tilbyder gode oplevelser ad flere omgange. For fotografen er det altid en nydelse at eksponere et perfekt øjeblik. Og senere, når det trykte eller uploadede foto ses af friske øjne, opstår nye oplevelser. Den stille firkant er fyldt med dramatik og liv. Hvis du har skudt nogle gode ‘firkanter’, så husk at vores actionfoto-konkurrence løber indtil 15. februar (se side 20). I det hele taget er vi altid glade for at modtage gode skud. Sir Edmund Hillary døde 11. januar. Den newzealandske bjergbestiger havde stod betydning for sherpaerne, og viste et godt eksempel på, hvordan

filantropi og passion kunne forenes. Nekrolog om Hillary på side 34. En nulevende bjergbestiger hedder Søren Gudmann og har forsøgt at komme på toppen af Gasherbrummerne. Oplev hans Double Trouble, der med tydelighed viser de vilkår, bjergbestigere må indordne sig under. Vil du hellere fornemme duften af sol og støv, så prøv Jacob Agger Troelsens beret–Chefredaktør, Martin Paldan ning fra Crocodile Trophy – dét er vildt!

Foto: Martin Paldan, Claus Troelsen og Søren Gudmann

MÅNEDENS PROFILER

KRISTOFFER SZILAS Sten, klipper og is fylder meget i Kristoffers tilværelse. Som geologistuderende ved Københavns Universitet er han dagligt opslugt af mineralernes molekylære verden, mens han i sin fritid tager mere håndgribeligt fast i bjergarterne. Hans lidenskab for klatring brænder med en klar flamme, og med en målrettethed, der er til inspiration for hele klatremiljøet, har Kristoffer allerede skrevet sig ind i dansk klatrehistorie. På hans cv står der blandt andet Eigers Nordvæg (Heckmair-ruten) ED2, Freak Brothers 7+ og ikke mindst Pink Panther M9+, den sværeste mixrute gået af en dansker. Læs om Kristoffers oplevelse af sidstnævnte på side 38. 08 LUKSUS februar 2008 luksusonline.dk

SØREN GUDMANN JACOB AGGER TROELSEN For ni år siden lagde Jacob fodboldstøvlerne på hylden og meldte sig i stedet ind i en mountainbikeklub. Fraværet af holdkammerater og firkantede mål satte hjulene i gang hos det unge talent, som fra 2005 har kørt MTB som A-rytter. Et længere ophold på New Zealand bragte ham tilpas tæt på det barske Crocodile Trophy-løb i Australien, som han kørte og fuldførte sidste år. Læs hans spændende beretning om sand, tørst og kænguruer på side 24.

Diagnosen er utvetydig: Topfeber! Som første dansker og med en imponerende effektivitet har Søren stået på toppen af alle syv kontinenters højeste bjerge: Everest, Aconcagua, Kilimanjaro, Denali, Vinson, Elbrus og Kosciusko (og senere også Carstenz). Hans fascination af bjerge er ligetil og udgør sammen med respekten for elementernes indflydelse hans ligefremme holdning til bjergbestigning. Hans bog Topfeber beskriver levende hans oplevelser på de Seven Summits. I nærværende blad kan du læse om Sørens forsøg på Gasherbrum 1 og 2 på side 40.


LUKSUS OUTDOOR & FREESTYLE MAGAZINE Esromgade 15, opgang 3, rampen 2200 København N Tlf: +45 38 19 67 01 info@luksusmag.dk www.luksusonline.dk

Udgiver Mediehuset LUKSUS – ISSN: 1602-6578

Chefredaktør Martin Paldan / martin@luksusmag.dk

Ansvarshavende redaktør Bugge Holm Hansen / bugge@luksusmag.dk

Redaktør Anne Vindum / anne@luksusmag.dk

Art director Peter Monrad / monrad@luksusmag.dk

Korrektur Redaktionen Tryk Kolofon Aps Annoncesalg Michael Christensen / michael@luksusmag.dk Tlf: +45 38 19 67 01 / 29 89 92 50 Skribenter Peter Falktoft, Søren Gudmann, Bugge Holm Hansen, Anne-Sofie Helms, Peter Monrad, Martin Paldan, Ramo, Morten Rygaard, Kristoffer Szilas, Jacob Agger Troelsen, Anne Vindum. Fotografer David Gladwind, Jesper Grønnemark, Søren Gudmann, Bjørn Harvig, Thore Jürgensen, Carsten Kidmose, Sanne Olsen, Martin Paldan, Morten Rygaard, Claus Troelsen. Forside Foto: Morten Rygaard. Florian Hasenauer er fanget i eftermiddagssolen ved det østrigske skiområde Diedamskopf. Husk, at du kan deltage i vores fotokonkurrence, hvor Morten Rygaard er en af dommerne. Læs mere på side 20. Oplag, frekvens og distribution LUKSUS er Danmarks største magasin om outdoor og actionsport. Udkommer 10 gange årligt (hver måned på nær juli og september) i 20.000 eksemplarer distribueret over hele Danmark. LUKSUS fås bl.a. i outdoorbutikker, surfbutikker, ski- og snowboardforhandlere, skatebutikker samt på 100 gymnasier. Se distributionsliste på www.luksusonline.dk Næste udgave af LUKSUS er på gaden i starten af marts. Alle henvendelser angående redaktionelle spørgsmål bedes stilet skriftligt til redaktionen. Redaktionen påtager sig intet ansvar for manuskripter, fotografier eller tegninger, der indsendes uopfordret. Artikler, billeder og annoncer må ikke eftertrykkes uden skriftlig tilladelse fra LUKSUS. De i bladet nævnte priser er vejledende, og redaktionen påtager sig intet ansvar for eventuelle fejl. Artiklerne i bladet reflekterer de respektive forfatteres holdninger og ikke nødvendigvis udgiverens og redaktionens.

Besøg os på

www.bjergkaeden.dk - og tilmeld dig vores Kundeklub. Så modtager du vores nyhedsbrev med information om Før-udsalg, arrangementer og andre gode tilbud.

Vestergade 41 s 4600 KøgesT. 5665 2345sM. info@bjergkaeden.dkswww.bjergkaeden.dk


777( 30/2437%!2#/-


BUZZ #35

nyheder fra ind- og udland // 14 Kim Banhazy | 18 Slushcup i DGI-byen | 20 Fotoskole | 22 Dr. Outdoor

BUZZ FEBRUAR 2008

05 hurtige

Anne-Mette Nørregaard blev (muligvis) første danske kvinde til at bestige Mt. Vinson på Antarktis.

spørgsmål Verdens koldeste og mest isolerede kontinent, Antarktis, fik i december besøg af AnneMette Nørregaard og to norske kvinder, som stod på ski fra Patriot Hills til Vinson Massif. De er dermed de første kvinder, der gennemfører denne tur på ski.

01.

Hvorfor stå på ski på Antarktisk og bestige Mt. Vinson? Fordi det var alle tiders eventyr, og den tur, som vi har gået, er der aldrig nogen, der har gået før. At vi samtidig kunne samle penge ind til minerydning i samarbejde med Dansk Flygtningehjælp var jo fantastisk. Vi har betalt turen selv. Til gengæld håber vi på at aflevere en stor check til Dansk Flygtningehjælp i begyndelsen af april. Minerydningsprojektet kører fortsat, men det kan man læse meget mere om på www.verdensvakresteskitur.com. Derudover er jeg fascineret af is og sne, og Antarktis var et drømmerejsemål. Da jeg blev spurgt, om jeg kunne springe til som 3. mand i stedet for Liv Arnesen (hun havde fået forfrysninger på Nordpolen), var det bare om at slå til!

02.

Hvad er din baggrund? Jeg kommer fra en familie, hvor orienteringsløb og udendørsliv var en del af hverdagen. Derfra

FAKTA ANNE-METTE NØRREGAARD • Født 27. juni 1972 • Uddannet fysioterapeut samt diverse friluftsuddannelser. • Har krydset indlandsisen på Grønland, gennemført ekstremture til Norge og Argentina, dyrker MTBorienteringsløb og adventurerace. • Medlem af Danske Kvindelige Æventyreres Klub. • Har udgivet bogen Isdronningerne. • Guide for rejsebureauet Qompagniet.

er det vokset til lidt mere. Jeg har også dyrket en masse adventurerace. Jeg har beskæftiget mig med friluftsliv, siden jeg var 16 og arbejder bl.a. som produktudvikler for qompagniet.dk.

03.

Hvordan gik projektet på Antarktis? Fremragende. Vi har gået en fantastisk skitur igennem et spektakulært område og sluttede af med at bestige Mt. Vinson. Jeg er muligvis første danske kvinde på toppen af Vinson. Hvor meget, vi har fået indsamlet til Dansk Flygtningehjælp, vides endnu ikke, da man fortsat kan støtte vores minerydningsprojekt. Men det bliver forhåbentlig en pæn slat.

04.

Det var en speciel følelse endelig at være her efter så mange timers forberedelse. Den værste oplevelse var på vej op til Vinson basecamp, hvor gik vi forkert og endte med at klatre 48 timer i et sindssygt stort isfald. Vi røg alle tre ned i gletscherspalter, der var lavinefare og seracs, der faldt konstant. Det var ikke morsomt eller smart for den sags skyld. Men heldigvis kom ingen til skade!

05.

Hvad er dit næste projekt? Jeg drager til Argentina for at klatre Aconcagua i februar. Derudover er det familie. Jeg har lovet at tage det roligt et par år og stifte familie sammen med min kæreste. Men jeg har selvfølgelig et par drømme eller to, og de skal nok også blive til noget, men indtil videre holder jeg dem for mig selv.

Hvad var bedste og værste oplevelse på turen? Det bedste tror jeg faktisk var at lande på Antarktis. luksusonline.dk februar 2008 LUKSUS 11


BUZZ #35

tidens toner

Take-off

Fem ting vi snakker om på redaktionen

1.

Smykke eller funktionelt værktøj? Avancerede ure har tendens til at se tekniske, indviklede og maskuline ud. Det hyperdesignede ur fra Suunto med navnet Lumi Terra har både digitalkompas, barometer, højdemåler, digitaltermometer og et design, der oser af eksklusivitet og femininitet. Uret kan bæres på klassisk vis om håndleddet, hænges om halsen som et smykke eller sættes i klatreselen med en karabin. Selv navnet er elegant… Pris 2.500 kr. Info på www.suunto.com

Lav et kickflip og modtag en håndfuld dollars Volcom udlover 10.000 dollars til den første, der sætter et kickflip på et surfboard. De ønsker en videooptagelse af et rent kickflip (ikke heelflip eller fingerflip), der landes rent. Så fat boardet og skriv de danske bølger ind i surfhistorien. Se mere på www.luksusonline.dk under ‘surf’.

3. 7-SUMMITS APS Søren Smidt og Henrik Kristiansen er uden større hype draget ud i verden for at bestige de syv tinder. Angiveligt for at samle viden, information og erfaringer fra hvert enkelt bjerg til brug i deres nystiftede rejsebureau. Deres plan er at kunne tilbyde guidede ture til de syv tinder fra foråret 2009.

5. Styggeste styrt eller hippeste hop Friluftsland er sultne efter action og har lanceret en filmkonkurrence, hvor indehavere af hjelmkameraer opfordres til at indsende klip. Styggeste styrt, hippeste hop og sejeste sving lyder de tre kategorier. Om du er MTB’er, klatrer, surfer, skier eller traceur er lige meget, det er dramatikken, der tæller. Se mere om hjelmkamera-konkurrencen på www.friluftsland.dk.

12 LUKSUS februar 2008 luksusonline.dk

4. Snowboard-oprør! Jake Burton er træt af, at der stadig findes steder, hvor snowboarding er bandlyst. Med Poach for Freedom-kampagnen opfordrer han boardere til at bryde reglerne og lave en film samtidig. De aktuelle anlæg, hvor snowboarding ikke er tilladt, er Deer Valley, Alta Ski Area, Mad River Glen og Taos Ski Valley, alle i U.S.A. Om effekten er kumulering af had, nye muligheder for boardere eller masser af pr, vil tiden vise. Se selv manifestet på www.luksusonline.dk med link til youtube.

BUZZ FEBRUAR 2008

2. Et ur der kan det hele


STORT UDVALG AF SNOWBOARDUDSTYR

Lyngbystorcenter - tlf: 45850800 - mail: info@momentumshop.dk

Kom ind og se vores udvalg fra bla.:

Volcom•Globe•Vans•DC•Nitro•Demon•Dekline•Carhartt•WESC•Ipath• RVCA•Fallen•Dakine•Sessions•Nixon•Masser af skate hardware


BUZZ #35 Under Airwaves-konkurrencen i Tignes fik Kim Banhazy (th) chancen for at møde sit idol Henrik Harlaut til en sludder om de nye Ninthward-ski, de begge kører på.

som var noget, jeg altid har ønsket mig at have. Næsten hele januar har jeg brugt med Rasmus DJ i det dejlige Tignes, hvor vi skulle prøve kræfter med Airwaves, men desværre var der gået noget galt med vores sign-up, så vi kunne ikke være med. I stedet har DJ og jeg været i parken alle dage og trænet. Selvom Val D’Isereparken ikke har de største kickers, har det faktisk været super godt. Har du udviklet dig som skiløber, og er der kommet nogle nye tricks på repertoiret i år? Jeg har arbejdet meget på double grabs i flere forskellige arter her i Tignes. Jeg har aldrig været fan af at sige, hvad jeg kan, da det altid lægger et kæmpe pres på en. Men jeg har fået en ny cork7 ind, så den håber jeg sidder der til DM. Hvad er ambitionerne i forhold til DM i Freestyle og Frostgun? Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at komme til tops. Næste tur er til Avoriaz, så jeg kan komme i gang med arbejde med mine tre runs. Det bedste for mig er nok bare at være med og ikke komme til skade igen. Det er sgu ikke sjovt at se det hele fra sidelinjen, som jeg har gjort de sidste to år.

Kim møder sit idol

Freestyleskiløberen Kim Banhazy er i fuld gang med sæsonen i Tignes, hvor han bl.a. har mødt sit idol, den svenske jibb-konge Henrik Harlaut

Hvordan var det at møde Henrik Harlaut? Det var super fedt endelig at møde Henrik. Rasmus DJ og jeg havde prøvet at komme i kontakt med ham flere gange. På et tidspunkt var jeg faktisk usikker på, at det var ham, men lige pludselig kom ham kørende imod os. Så viste det sig, at vi havde stået ved siden af hans far hele tiden...super grineren. Da jeg var kommet i kontakt med ham, fik vi en lille skandinavisk snak om de nye ski, og vi var ret enige om, at de var super fede ski og mega gangster designet. Efter 10 minutters 14 LUKSUS februar 2008 luksusonline.dk

småsnak skulle han tilbage til toppen til sit tredje hit på halfhipen. Men en super fyr at møde og en, jeg virkelig vil følge i hans karriere. Hvordan er det gået med din sæson indtil videre? Min sæson er gået utrolig godt, bl.a. fordi jeg har tilbragt meget tid på vandrampe sammen med Gustav Muus i sommer. Så er jeg blevet udtaget til det danske freestylelandshold, hvor jeg er kommet på talentholdet i halfpipe. Det har givet et kæmpe boost for min selvtillid og min tricksbog. Jeg har også været på Hintertux med landsholdet, hvor vi havde en meget respektfuld freestyletræner,

Du er kommet på team 540shop og har fået nye ski. Hvordan er det? Jeg er super glad for det nye team, det er nogle af de bedste mennesker, jeg har mødt. Jonas og Thomas Dupont gør virkelig meget for at hjælpe mig, og så er der altid et smil på læben, lige meget hvornår man ser dem. Mange tak Jonas og Thomas, det varmer! Ninthward-skiene er super fede, de er super lette men også vildt stive, som er godt, når man kører pipe. Det er en freestyleski, som virkelig godt kan lide at flyve.

BORNHOLMERNE BESIDDER BÅDE KANON OG INITIATIV Klippeøen er kommet på kortet over skisportssteder, efter at Slettegård ved Gudhjem har etableret to pister, opsat en lift og indkøbt både snekanon og pistemaskine. Nu venter de på frosten og sneen, mens vi andre venter på billederne fra Slettegård. Fakta om pisterne er: Længde ca. 250 m. Gennemsnitlig faldhøjde er ca. 35 m. (jævnt på den ene pist, kraftigt stejlt stykke på den anden pist). Anlægget drives af SkibakkensVenner.dk, hvor man kan finde yderligere info.


ski & snowboard

Freeride World Touren er skudt i gang. Linjer er valgt, styrt er taget, og de første sejre er i hus. Første afdeling af fem blev kørt på McGhee Mountain syd for Mammoth, USA d. 22.-26. januar. Bjerget er ikke kendt for sine stejle sider, men for sine muligheder for lange linjer. Bjerget har hele 1.000 højdemeter at byde på. Derudover lokker McGhee-bjerget med en naturlig quarterpipe, der løber langs det halve af bjerget. Mon ikke skaren af skiere, snowboardere, mænd og kvinder (56 i alt) har fundet netop deres favoritlinje? Dommerne bedømmer efter følgende kriterier: Valg af linje, kontrol og flow. Eller med to ord: samlet indtryk. Stejlhed, eksponering, snetilstand, terrænets sværhedsgrad, forhindringer, hop, fald, transitioner, stil, teknisk kunnen, hastighed og dynamik er også parametre, der tages i betragtning. Vores deadline tillader ikke resultater, men de burde foreligge på www.freerideworldtour.com.

YO!

Når man (som jeg gør lige nu) sidder og lounger under en palme i Indien, kan sæsonen godt virke lidt langt væk ... just a little bit.

Heldigvis, er jeg snart på vej til Frostgun Invitational 2008. Hvilket også er det eneste danske snowboardevent, der er værd at råbe højt om i denne periode af sæsonen, eftersom DM i snowboarding ikke skal afholdes med les skieurs i AvoriASS, men derimod rykkes til Hemsedal, hvor det skal afholdes engang i slutningen af sæsonen. Old’ news jo, jo, whatever, det er meget muligt. Men er jeg den eneste, der ikke kan finde noget konkret info om snowboard DM i form af websites eller lignende anywhere? I’m getting old .. I guess? Gad vide, hvad det ender med? DRAMA! Anyways: STOP TRAFFIC! Casper Pedersen (Forum Snowboards) har brækket håndleddet og vender derfor hjem til DK. Cap skulle ha’ tilbragt sæsonen i Mammoth, Californien. Det’ synd for ham. God bedring. Johan Aske Koppel Stræde er, (ifølge Vertical Sports) kommet på Holden Outerwear, hvilket sikkert matcher hans nye Dragon goggles. Holden passer godt til Askes steez, da dets fit er langt og tyndt, ligesom Aske selv. Mange gange tillykke med det. WHOOP WHOOP! Ellers kan det herfra oplyses, at übersmovsen Niels Ettrup (Burton Snowboards) har klokket nogle psycho gnarly stillbilleder nytåret over i Østrig. So look out for dat!

FREERIDE DM 2008 Tilmeldingen er startet, og med næsten fyrre tilmeldinger ved redaktionens afslutning ligner arrangementet allerede en succes. Om der er påskeæg på programmet i Les 2 Alpes må forblive en overraskelse. Sikkert er det i hvert fald, at deltagernes egne æg skal beskyttes af en hjelm! Skovl og sonde er også obligatorisk udstyr. Tilmelding, info og opvarmning på www.freeridecreme.dk.

I det store udland er handrails’ godfather, JP Walker endt op på Stepchild Snowboards, (!) hvor han skal tilbringe sin professionelle karrieres efterår. Exciting … YO! P.S. Er der nogen, der har set Ole Kjos? –Peter Falktoft

luksusonline.dk februar 2008 LUKSUS 15

BUZZ FEBRUAR 2008

Me & Mountain McGhee


BUZZ #35

klatring

X MONSTER ISØKSER FRA GRIVEL Hvis man er træt af kalkstøv og sved i hallen, men hader følelsesløse fingre på udendørsvæggen eller Kullen, er X Monster, handsker og drytooling svaret. De særdeles prisgunstige økser (799,- pr stk) virker som en forlængelse af dine hænder, og med mere end ti udviklede grebsteknikker kan økserne hjælpe dig forbi crimps, cracks, sidepulls, underclings etc. på en udfordrende og legende måde. Økserne kan pga. deres fleksible materiale tweakes i sprækker, og det er således kun din teknik og din fantasi, der sætter grænser for, hvor du kommer op. Ved første øjekast virker drytooling måske som en klodset måde at klatre på, men økserne er meget lette og forbavsende stærke. Sæt dem på en flage eller en crimp a la skyhook og af sted med dig! Snart følger figure fours og bat-ons... Skulle det fryse seriøst på Kullen, kan økserne endda bruges til en introtur på is. Grivels Monster-økser har fået rosende omtale af drytool- og mixklatrere verden over, især fordi den billige pris gør denne type klatring tilgængelig for alle og enhver. Monster-økserne fra Grivel i aktion. Bemærk dog den dårlige stil med brug af hælsporer.

Kolde fingre og glatte greb? KLATREKLUBBEN ONSIGHT INVITERER TIL DANMARKS FØRSTE UDENDØRS VINTER-BOULDERKONKURRENCE.

Skal du gøre dig håb om at holde varmen under konkurrencen, så begynd allerede din opvarmning nu! Selvom koldt vejr giver god friktion, mangler der endnu videnskabelige beviser på, at kolde muskler giver 7c. Udover udfordrende klatring på granit kan en opvarmet tipi og grillmad garanteret lokke de mest skeptiske. Stedet for en omgang kølig boulder-powwow er Silkeborg, og tidspunktet er lørdag d. 23. februar. Tilmelding og mere info på www. freeclimber.dk. Billederne her på siden er taget ved muren i Silkeborg, hvor konkurrencen afholdes, men mon ikke vejrforholdene er noget mere krævende, når konkurrencen afholdes i februar.

VIND ET SÆT ØKSER

KLATREHALLEN VI ALDRIG FIK Helt frem til jul så det ud til, at Danmark skulle få et stort nyt klatrecenter på Østerbro i København. Sådan skulle det ikke gå. Forhandlingerne om et fælles halprojekt med Københavns Klatreklub og B93 gik i hårdknude, og i dag er forhandlingerne lagt helt på is.

16 LUKSUS februar 2008 luksusonline.dk

VIND!

Friluftsland giver et sæt til den kyndige klatrer, der kan svare rigtigt på nedenstående spørgsmål. Information om Grivels andre Monstermodeller fås på www.friluftsland.dk og inspiration, teknikker og tricks fås på www.grivel.com. Spørgsmål: Hvad hedder teknikken/positionen som monsteret på tegningen er i færd med? Indtast dit svar på www.luksusonline.dk under ‘konkurrencer’ inden d. 15. feb. kl. 12.00 og bliv samtidig tilmeldt Friluftslands nyhedsbrev (kan afmeldes). Den heldige vinder afsløres i næste nummer af LUKSUS.

Vinderne af de Adidas-goggles, der blev udloddet i sidste nummer er Jonas Togo Jensen, Klaus Henriksen, Heidi Ansethmoen, Jesper Gram Jacobsen, Julia Vendelboe Sogn og Christoffer Hansen. I svarede ganske rigtigt, at LUKSUS’ nye chefredaktør hedder Martin Paldan.

BUZZ FEBRUAR 2008

Den 23. februar er der boulderkonkurrence på denne væg ved Silkeborg. Foto: Carsten Kidmose


NEW GENERATION V2 Tactical Light Duplex • le • ændetid skeg r ig ly timers b t f a r k med Over 400 batterier logi ekno l 20 km • cl. 3 x C t s d i i t n frem tbar op t vetid • I r æ e n • Sig ers l lutio Revo funktion 0.000 tim e 0 s 1 r o D E M um L Galli

V2 Tactical Walkspot id • le • ndet skeg ig ly mers bræ t f a r k ti med Over 50 batterier logi ekno l 20 km • cl. 2 x C t s d i i t n frem tbar op t vetid • I r æ e n • Sig ers l lutio Revo funktion 0.000 tim e 0 s 1 r o D E M um L Galli

V2 Police Tech 2

V2 Police Tech 1

tid • le • skeg brænde ier ly g i s t r f er time -batt d kra i me Over 20 l. 4 x AA g o l • c no stek til 10 km vetid • In mtid r fre gtbar op timers le æ n i o •S luti .000 Revo funktion LED 100 e Mors Gallium W 1,25

• le • detid skeg rs bræn ier ly g i r e ft te m d kra r 10½ ti AA-bat i me e x olog km • Ov • Incl. 2 n k e 2 d st mtid r op til 1 rs leveti r fre onæ • Sigtba .000 time i t u l Revo funktion LED 100 e Mors Gallium W 1,25

V2 Key Finder

• le • etid skeg rænd ftig ly timers b rier a r k 0 tte ed gi m • Over 10 AG13-ba nolo stek til 3 km Incl. 8 x d i t op id • frem nær • Sigtbar ers levet lutio Revo funktion 0.000 tim e 0 Mors m LED 1 u Galli

s o h s e b kø n a k er g N n O i I n T t A e ER orr N f E s t G r o W p s NE e d n e r ø alle f

Test din

Distributør:

Scanlico Denmark A/S telefon: 38 71 69 59 • e-mail: js@scanlico.dk • www.scanlico.dk

inden du køber den


BUZZ #35

Klinger i byen Mens Copenhagen Fægtecup krydsede klinger i DGI-byens store hal, drønede MTB’ere rundt i foyeren. “Hvad pokker foregår der?”, spurgte et par gæster på vej i svømmehallen. Fotoreportage fra Slushcups 4. afdeling. FOTO MARTIN PALDAN

Selvom Kristian Krøyer fra DMK strøg på røven i P-kælderen, fandt han ruten perfekt til hans stil; hurtig acceleration og masser af sving.

18 LUKSUS februar 2008 luksusonline.dk


mtb BUZZ FEBRUAR 2008

Jan Spiegelhauer fra Amager CR svinger 180 grader på den intense rute.

Hvem kommer først ud på Ingerslevsgade? P-kælderen og trappen her bød på potentielle farer.

SLUSHCUP RESULTATER Herrer 1. Peter Riis Andersen, DMK / Team ALB-GOLD 2. Thomas Bonne, HMTBK / Team Rivette 3. Michael Grønbech, Team T-Bikes Damer 1. Annika Langvad, HMTBK / Author 2. Lone Sand, DMK 3. Camilla Frandsen U15 1. Mads Pedersen, Holbæk Cykel Center / Holbæk CR 2. Jonathan Enevoldsen, Team Cycling Ringsted 3. Rasmus Hestbek Lund, KCK-Herlev H40 1. Keld Pedersen 2. Kenneth Kierbyholm 3. Thomas Aaboe, Team T-Bikes Over 400 forventningsfulde ryttere står klar til mødet med en 4,5 km rundstrækning, der blandt andet lægger vejen forbi P-kælder, Øksnehallen og DGI-Byens café.

luksusonline.dk februar 2008 LUKSUS 19


BUZZ #35 FOTOSKOLE PT. 4

MASTERCLASS I FLASHTEKNIKKER Dette er sidste udgave af Morten Rygaards fotoskole, hvor han hjælper dig til at tage bedre billeder. Husk at få sendt dine egne billeder ind til vores store fotokonkurrence. Flash/Blitz Blitz eller ‘Flash’ er kunstigt lys, der bruges til kortvarigt at oplyse et motiv tæt på kameraet for at ændre på utilstrækkelig eller uheldig belysning. I fotografiets barndom brugte man magnesiumpulver, der blev antændt, men som var svært at kontrollere. Senere udvikledes magnesiumpærer til engangsbrug. Udviklingen af den digitale blitz var en utrolig stor forbedring, både fordi den kunne affyres et utal af gange og derfor var billigere og nemmere at bruge, men også fordi den var hurtigere end magnesiumpærerne. På de fleste mindre kameraer er blitzen indbygget i kameraet, men på større kameraer monteres blitzen oftest separat, enten oven på kameraet i en såkaldt blitzsko eller med en ledning, så fotografen selv kan styre, hvilken del af motivet, blitzen skal oplyse ved at håndholde den eller montere den på et stativ. Til studiebrug vil kameraet ofte være tilsluttet flere lyskilder enten direkte eller indirekte.

Tim Beeckmanns er snowboarder fra Extremeteamet Team Beyond. Billedet er taget indendørs, og jeg har brugt blitz, fordi der ikke var utilstrækkelig med lys til at fastfryse Tim.

20 LUKSUS februar 2008 luksusonline.dk

Den legendariske australske dykker Rodney Fox, som er kendt for sin kæmpeindsats for at redde hajerne fra at blive totalt udryddet. Billedet er taget i en indendørs swimmingpool, og jeg har brugt blitz for at fastfryse vandet i luften og Rodney Fox.

Frys bevægelse Hvis man ikke bruger blitz i dårlig belysning, vil mange kameraer automatisk øge den tid, lukkeren står åben, og dette giver uskarpe og rystede billeder, hvis ikke kamera eller motiv holdes helt stille. Hvis man tager billeder af ting eller personer i bevægelse, er det derfor vigtigt at sikre sig, at der er lys nok, og det kan ofte godt svare sig at bruge blitz selv i dagslys, hvis det er gråvejr eller skygge. Husk dog, at indbygget blitz ofte ikke rækker ud over to-tre meter. Oplys forgrunden Hvis baggrunden i billedet er meget oplyst, og forgrunden er i skygge, vil man ofte opleve, at baggrunden enten er overoplyst og helt hvid, eller at forgrunden fremstår næsten sort. Dette er grunden til, at man altid fejlagtigt får at vide, at man ikke må tage billeder mod solen, og i stedet stilles sagesløse personer op, så de får solen i ansigtet, bliver blændet og kniber

øjnene helt sammen på billederne. Problemet løses ved at bruge blitz, så forgrunden/personen oplyses, og man

undgår på denne måde, at dele af billedet enten er over- eller underbelyst. Blitz som eneste lyskilde Ved svag belysning såsom stearinlys etc. vil blitzen være så meget stærkere end baggrundsbelysningen, at den reelt vil fremstå som den eneste lyskilde. Selvom blitz meget effektivt kan oplyse et motiv, har den også nogle ulemper, når den er eneste lyskilde. For det første er lyset hårdt og kaster besværlige og ucharmerende skygger, medmindre man bruger specialudstyr såsom softbox eller lysspreder, og for det andet giver blitz røde øjne. De røde øjne fremkommer, fordi blodkarrene i nethinden oplyses og lyset reflekteres. Røde øjne kan undgås ved 1) at kameraet automatisk affyrer blitzen nogle få gange lige før billedet tages, så pupillen trækker sig sammen og kun en lille del af nethinden belyses (en efterhånden almindelig funktion på mange mindre kameraer), eller ved 2) at lade blitzen oplyse ansigtet fra en anden vinkel end linsens vinkel på personen, hvilket ikke kan lade sig gøre med indbygget blitz. Endelig kan man også ret nemt fjerne de røde øjne i de fleste digitale billedbehandlingsprogrammer.


fotoskole

1. Blitz på almindelige kameraer rækker kun ca. to-tre meter, så hvis der ikke er lys på i baggrunden, er det lukkertiden, der skal øges i stedet. 2. Blitz er ikke kun til indendørs eller aftenbrug. Brug fill in flash i dagslys, hvis baggrunden er lys og forgrunden mørk. 3. Du kan sagtens tage et portræt mod solen, hvis du bruger blitz – så undgår du også, at folk får solen i ansigtet og kniber øjnene sammen. 4. Undgå blitz, hvis du vil fange stemningen af stearinlys eller koncertbelysning. Gå i stedet op i ISO (øget lysfølsomhed) eller brug stativ, så billedet ikke bliver rystet.

Mark Williams er træner for det ene finalehold i den australske AFL liga, 2007. Billedet er taget indendørs, og jeg har brugt blitz for at fastfryse bolde i luften og Mark Williams.

Fotokonkurrencen VIND! Action LUKSUS præsenterer fotokonkurrencen Action i samarbejde med fotograf og Nikon-ambassadør Morten Rygaard, O’Neill og Nikon. Indsend fotos i fire kategorier og vind flotte præmier. Action er fotokonkurrencen, hvor du kan deltage med dine billeder fra ski, snowboard, kajak, mountainbike, faldskærm, klatring, bjergbestigning osv. I forbindelse med konkurrencen giver Nikon-ambassadør, fotograf Morten Rygaard, inspiration til din fotografering igennem fire artikler i LUKSUS Outdoor & Freestyle Magazine. Se side 24 i dette nummer. 1. Masterclass i lysteknikker 2. Masterclass i kompositionsteknikker 3. Masterclass i eksponeringsteknikker 4. Masterclass i flashteknikker Konkurrenceregler • Fotografiet skal være taget efter år 2000. • Fotografierne må ikke være digitalt/ analogt billedmanipuleret. • Fotografen kan både indsende digitale billeder og digitalt indscannede analoge billeder. • Fotografiet skal være indsendt i en af de fire kategorier. • Fotografen må indsende fotos i alle kategorier. • Fotografen må kun indsende tre fotos i hver kategori. • Når et fotografi er indsendt, er det endeligt og kan ikke blive udskiftet med et andet fotografi. • Det er fotografens ansvar at have alle rettigheder til de indsendte fotos. • Fotokonkurrencen er åben for alle over 18 år. DE FIRE KATEGORIER Flyvende Fotografier hvor du fanger atleten i luften: et hop, et spring, frit fald osv.

FAKTA MORTEN RYGAARD Fotograf og Nikon-ambassadør Morten Rygaard søger altid nye udfordringer, uanset om det er hængende i et reb fra en isvæg i minus 40 grader eller på ski med 110 km i timen. Mortens specialer er ekstremsport og portrætter, og han er pt. bosat i Australien. Vinteren tilbringer han i de europæiske Alper, hvor han fotograferer nogle af verdens bedste ekstremsportsudøvere. Se flere af Morten Rygaards fotos på mortenrygaard.com og galleri.nikon.dk

Kreativitet Fotografier med en fantastisk visuel idé, en ny vinkel, et anderledes format, lys og flasheffekter osv. Energi Fotos der viser atleternes kraft, hurtighed, styrke og energi under udførelsen af actionsport. Fri kategori Fotos der viser dine kunstneriske

færdigheder, dit bedste foto eller din enestående stil – altså en kategori hvor alt kan ske. Deadline Den officielle indsendelsesperiode er: 24. oktober 2007 til 15. februar 2008. Billeder indsendt før eller efter vil ikke blive accepteret. Indsendelse Fotos sendes på CD-rom/DVD til LUKSUS, Esromgade 15, opg 3, rampen, 2200 KBH N. Du kan også sende dine billeder via www.yousendit. com til info@luksusmag.dk Husk at angive tydeligt, hvilke billeder der hører til hvilke kategorier. Send billeder i høj opløsning og størrelse fra min 1mb til maks 15mb pr billede. Foto copyrights Fotografen beholder alle copyrights til sine fotos indsendt til Action-fotokonkurrencen. Fotografen giver tilladelse til at LUKSUS, Nikon og O’Neill må bruge fotografierne i forbindelse med konkurrencen Action. PRÆMIER Vinderne i hver af de fire kategorier vil få: 1 par Nikon solbriller (699,-) Nikon solbriller model Pilot sort, lavet af Nikon Eyewear i Japan. Inklusiv hårdt brilleetui. 1 par O’Neill shorts (ca. 600,-) 1 stk. O’Neill t-shirt (ca. 300,-) Sit foto publiceret i LUKSUS Der vil derudover være en overordnet vinder af konkurrencen som får: 1 stk. Nikon digitalspejlrefleks D40 (værdi ca. 4.300,-) D40 er inklusiv 2 timers Nikon Dschool Basic, læs mere på www.nikondanmark.dk 1 stk. O’Neill soft shell jakke (1000,- ) Foto publiceret i LUKSUS Dommere i konkurrencen Nikon Country Manager, Peter Kirring O’Neill Brand Manager, Mette Bilde Ansvarshavende redaktør, LUKSUS Outdoor & Freestyle Magazine, Bugge Holm Hansen Nikon-ambassadør, fotograf Morten Rygaard

luksusonline.dk februar 2008 LUKSUS 21

BUZZ FEBRUAR 2008

TIPS


BUZZ #35

Dr. Outdoor

Hos den kære Dr. Outdoor er gode råd gratis, og den gamle klatrenisse sidder klar ved skrivemaskinen for at besvare dine spørgsmål.

Kære Dr. Outdoor Jeg er begyndt at køre MTB og har allerede haft tre punkteringer. Jeg har hørt om punktérfri dæk. Hvad er der egentlig tale om? Med venlig hilsen Lars, Brønshøj Cyklen er et fantastisk redskab, der bruges af rigtig mange. At der ikke er opfundet det ultimative punktérfri dæk er mig lidt en gåde. Jeg mener,

når der kan bygges jetjagere og dykkerklokker, hvorfor så ikke noget så simpelt som et dæk, der holder evigt? Allerførst: Er du træt af punkteringer, så findes der tre simple råd, som er et godt sted at starte: 1. Fjern sten fra dækket, inden du kører af sted. 2. Pump dækket til det rigtige tryk. 3. Brug dækindlæg.

Det er surt at punktere, når man er langt væk fra alting.

Og hvad er så det sidstnævnte? Dækindlæg er et stykke plastic, du lægger ind mellem dæk og slange, således at det beskytter slangen mod objekter, der er trængt igennem dækket. De koster mellem 100 og 150 kr. afhængig af dæktype. De kan volde lidt besvær at montere, men er de først i, beskytter de godt. Én af mine venner laver sit eget

dækindlæg ved at klippe kanten af et mindre dæk, som er godt slidt, og sætte det indeni det egentlige dæk. På den måde opnår han et slags dobbeltdæk, som måske er lidt klodset, men så er slangen i hvert fald beskyttet! Der findes også luftfrie dæk, som i sagens natur ikke kan punktere, men de er tunge og til en vis grad klodsede, tænk blot på de københavnske bycyk-

FADØLSUDLEJNING TIL PRIVATE Pep din fest op med udenlandsk øl! Hos Vestegnens Øl & Vand fører vi nogle af verdens største øl - både på flasker og fadøl. Vi udlejer også fadølsanlæg til private arrangementer. Ring til os så leverer vi både øl og fadølsanlæg! Bestil dit øl og fadølsanlæg på Mail: lqa@vest-beer.dk Telefon: 43 44 40 27 www.vest-beer.dk


dr. outdoor

Hej Doktor Outdoor Er det farligt at løbetræne, hvis det er rigtig koldt? Venlig hilsen Jane, Aalborg

Undersøgelser har vist, at der ikke er påviselige farer ved træning i kolde temperaturer. Jeg vil dog råde dig til at mærke efter, om du finder løbeturen behagelig. Hvis du oplever hosteanfald eller andre gener, bør du nok overveje at vente til varmere dage og i stedet træne indendørs. Vælger du at trodse kulden, er der nogle løbere, der foretrækker at trække vejret ind gennem næsen, da luften bliver hurtigere opvarmet denne vej. Andre siger, at det nedsætter træningsintensiteten, fordi de ikke kan trække nok luft ind pr. åndedræt. Det

er lidt en religion. Husk at klæde dig godt på, når det er koldt. Flere tynde lag er at foretrække, så du bedre kan justere temperaturen undervejs ved at fjerne et lag. Selvom du ikke føler dig ligeså varm som om sommeren, oplever kroppen alligevel væsketab. Husk derfor også at drikke. Væske under motion er en gylden regel. God fornøjelse med vintermotionen Har du selv et spørgsmål om udstyr, træning, rejsemål eller andet, så skriv til Dr. Outdoor på info@luksusmag.dk

“Selvom du ikke føler dig ligeså varm som om sommeren, oplever kroppen alligevel væsketab. Husk derfor også at drikke. Væske under motion er en gylden regel.”

AFLIVNING AF MYTE: NØDDER ER FULDE AF FEDT! Der er fedt i nødder, men mængderne er så små, at det ikke betyder noget. Desuden er det vegetabilsk fedt. Du bliver altså ikke fed af at spise nødder. En håndfuld nødder om dagen (sukkerbrændte mandler gælder ikke!) er et godt kosttilskud, der indeholder både protein, mineraler og fibre. Vidste du i øvrigt, at en nød er en tør frugt?

SKILØBERENS MINKPELS BLIV KLÆDT LUKSURIØST PÅ HOS FRILUFTSLAGERET I ODENSE

HAGLÖFS COULOIR JACKET - EN KLASSE FOR SIG! Se, sådan skal en fuldt funktionel og hamrende flot skijakke anno 2008 se ud! Den tekniske og fuldt udstyrede Couloir Jacket er fremstillet i en meget eksklusiv og lun Gore-Tex® Stretch Soft Shell, der er 100% vandtæt, meget åndbar og let. Fås i flere farver

Mass af tilb er ud

FØRPRIS KR. 3.999,-

TILBUDSPRIS KR. 2.999,-

SE OGSÅ WWW.FRILUFTSLAGERET.DK FOR FLERE GODE TILBUD

BUZZ FEBRUAR 2008

ler! Dem vil jeg ikke anbefale. Kevlar er en forstærkning som hjælper, men som ikke er 100% sikker. Blandt cykelhandlere sælges de ofte under betegnelsen punkterfri-dæk, skønt der ikke gives garanti.

Slangeløse dæk (tubeless/UST) er en anden mulighed, som flere MTBryttere bruger. Ved at gøre dæk og fælg helt tæt med forseglingsvæske, undgår man et luftfyldt kammer, som kan punkteres. I stedet er kammeret fyldt med en slags flydende gummi eller latex, som oven i købet tillader et mindre tryk, således at vejgrebet bliver bedre. Skulle dækket blive perforeret, vil det flydende gummi lægge sig i hullet og atter holde dækket tæt. Slangeløse dæk er dog tungere end dem til slanger. Endvidere kræver det som regel både et specielt dæk og fælg og et lille kit, som man skal bruge for at opnå effekten.


24 LUKSUS februar 2008 luksusonline.dk


MOUNTAINBIKE TEKST JACOB AGGER TROELSEN FOTO CLAUS TROELSEN

Crocodile Trophy

Crocodile Trophy – EN ODYSSÉ PÅ MOUNTAINBIKE

Endeløse grusveje og ekstrem varme er vilkårene i det 1.100 kilometer lange Crocodile Trophy. Jacob A. Troelsen beretter fra et ti dages mountainbikeridt gennem den australske outback med hoppende kænguruer og en til tider meget øm bagdel.

M

ed blot 80 km er første etape et af løbets korteste, og mange har derfor håb om en rolig start med mulighed for at få gang i benene og vænne sig til varmen. Det viser sig dog at blive en krævende etape, da en del af ruten går gennem et kuperet og teknisk krævende terræn, hvor et meget løst underlag gør det yderst vanskeligt at køre op ad stigningerne. Samtidig står luften fuldstændig stille, hvilket får varmen til at føles ulidelig. Der blev fra start af åbnet op fra nogle af løbets stærkeste ryttere, og med masser af energi og adrenalinen pumpende, var vi mange, der forsøgte at følge tempoet og hurtigt glemte, at vi skulle holde til ti dage i sadlen. Men vi er jo ikke kommet for at slappe af – så ‘kette zum rechts’ som man siger, når der ikke skal tænkes for meget, men bare gives gas. Så var løbet i gang! Undervejs på etapen går det for alvor op for mig, hvad jeg har kastet mig ud i. Pulsen drøner derudad, sveden svider i øjnene, og den golde natur giver en indikation om, at vi har forladt civilisationen og begivet os ud i ‘no man’s land’. Ved tanken om at skulle køre med denne intensitet og under disse forhold i ti dage forsøger jeg at finde mit eget tempo.

Verdens hårdeste MTB-løb Crocodile Trophy i det nordøstlige Australien omkring Cairns betegnes som verdens hårdeste og længste mountainbikeløb med meget krævende forhold for både rytter og mountainbike. Tiden mellem etaperne tilbringes i outbacken, hvor rytterne overnatter i telt blandt insekter, kryb og andre svedige mountainbikere. Jeg hørte første gang om Crocodile Trophy for mange år siden, hvor en klubkammerat havde sat sig for at køre løbet. Da jeg i foråret fik udsigt til at skulle flytte til New Zealand, var der pludselig ikke langt til Australien og til deltagelse i et løb, der længe har stået højt på ønskelisten over mountainbikeløb. I Cairns skulle jeg bruge et par dage på at akklimatisere og mødes med min far, som skulle være min ‘accompanying person’ og drøne af sted i en firehjulstrukket jeep for at stå klar med dunke på depoterne. Hides Hotel, hvor der var briefing før løbsstart, var nærmest besat af mountainbikere fra hele verden. Tidligere deltagere havde travlt

med at fortælle historier om, hvad der ventede i bushen. Blandt andet at der var masser af krokodiller i de floder, vi skulle passere, og at slanger ville blive fast selskab i lejren. Samtidig var der rig mulighed for at vurdere hinandens fysiske tilstande, hvor de mest barberede ben som oftest indgyder mest respekt. Så det var med kriblen i maven, ubarberede ben og et håb om at se en krokodille ‘live’, at den sidste nat blev tilbragt i hotelsengen i Cairns.

Koombooloomba Efter godt tre timer kan jeg trille i mål i den lille mineby Irvinebank bestående af en kombineret pub og benzinstation samt et par faldefærdige huse. Anden etape er flad og efter at have forsøgt at sidde med en gruppe anført af Armstrongs tidligere hjælperytter, Astana-rytteren Benoit Joachim, må jeg slippe gruppen og bliver for første men ikke sidste gang straffet for at lade mig rive med i et tempo, der ikke står mål med min fysiske formåen. Nu er det pludselig den mentale kamp, der er den hårdeste. Tankerne om, hvad dette ville koste i den samlede stilling og betyde for min fysiske tilstand de kommende etaper, gør det svært at holde fokus på trådet og vejen. Da jeg endelig kommer i mål i Koombooloomba, er det yderst tiltrængt med en dukkert i den store ferskvandssø og en lur i skyggen til lyden af cikader.

Powerlinetrack og krævende sand Inden tredje etape er strategien klar. Jeg vil køre mit eget tempo og sætte min lid til, at de ryttere, der vælger at følge løbets topryttere, ført an af den tidligere MTB World Cup vinder fra Italien, Mauro Betin, vil gå kolde på powerlinetracken. En meget kuperet strækning på ca. 60 km under en højspændingsledning. Denne strategi lykkes og herefter er det ‘bare’ at holde tempo på de sidste flade, men yderst varme 60 km mod mål. Jeg kommer alene ud på det flade stykke med godt ti ryttere spredt foran mig og får ekstra energi, da to kænguruer kommer hoppende henover vejen lige foran mig, fedt! Hurtigt får jeg selskab bagfra af to ryttere. Vi finder ind i et godt samarbejde, og tempoet bliver skruet en tand i vejret ind mod mål. En hård dag på kontoret slutter ved den øde cattlestation Gunnawarra. Efter den obligatoriske luksusonline.dk februar 2008 LUKSUS 25

44


MOUNTAINBIKE

Crocodile Trophy Veje som et vaskebræt Endelig kommer etaperne med ‘rivercrossings’, som jeg har set frem til. De seneste års tørke har sat sit præg på vandstanden, og mange steder er floderne forvandlet til mindre vandløb, som forholdsvis let kan passeres. Enkelte steder må vi dog have cyklen på nakken og vade gennem vandet. Men ingen krokodiller! Syvende etape byder også på en intens oplevelse, hvor jeg går fra at have kørt i højt tempo med en god følelse i kroppen til at gå gruelig kold med væskemangel. 20 km snegler sig af sted mod depotet, hvor jeg virkelig skal fokusere på at holde gang i pedalerne og kæmpe mod en mere og mere ulidelig tørst. Da jeg når depotet, er min tankegang langt fra klar, og jeg kører derfra med alt for lidt væske til de resterende 30 km. Efter kort tid finder jeg igen mig selv overladt til tørsten og tomme dunke. Ikke smart, men yderst lærerigt! Ottende etape til Cooktown er 80 km på et overdimensioneret vaskebræt. Aldrig er min krop og mountainbike blevet rystet så gevaldigt på plads før, og med en allerede godt medtaget bagdel bliver det en meget lang dag. Så det er en lettelse at løbe op ad trinene til målstregen på toppen af et lille bjerg med udsigt over havet, sandstrande og regnskov. Nu er der ikke langt igen!

Målstreg i Wujal Wujal

Crocodile Trophy betegnes som verdens hårdeste og længste mountainbikeløb.

44 uddeling af førertrøjer og kåring af etapevinder

kryber jeg i soveposen, godt udmattet efter tre hårde men meget oplevelsesrige dage. På fjerde etape skal feltet for første gang stifte bekendtskab med lange passager, der skal køres i sand, og som jeg har fået fortalt, gælder det bare om at holde ‘kæden stram’ for ikke at blive hægtet af. Mødet med sandstykket kan sammenlignes med at få slået alt luft ud af kroppen. Fra at have drønet ud ad en grusvej i fuld fart, bliver al energien suget op af sandet, og følelsen af at arbejde for fuld kraft uden at flytte sig en meter kommer frem i mig. Ansigtsudtrykkene hos de andre ryttere indikerer dog, at jeg ikke er den eneste med denne følelse. Feltet bliver sprængt i mindre grupper, som kæmper sig gennem sandstykkerne inden de sidste 50 km på landevej til Chillagoe.

‘Hviledage’ De næste to etaper er korte og flade, og der er derfor håb om et par rolige dage, der vil give kroppen mulighed for at restituere. Men alt er relativt, og til trods for at der på femte etape bliver kørt langsomt, kan 100 km på en støvet grusvej i 40 graders varme med en gennemsnits26 LUKSUS februar 2008 luksusonline.dk

Niende etape er den sidste rigtige etape, da tiende etape skal køres neutraliseret, således at alle ryttere vil få samme tid, og der vil blive mulighed for at slappe af og nyde naturen. Etapen er en rigtig mountainbikeetape med stejle opkørsler og lange tekniske nedkørsler. Kroppen er ved at være drænet for energi hos de fleste ryttere, og ved morgenmåltidet bliver der indtaget så store mængder Nutella, at det ville blive betegnet som yderst

Da jeg når depotet, er min tankegang langt fra klar, og jeg kører derfra med alt for lidt væske til de resterende 30 km. Efter kort tid finder jeg igen mig selv overladt til tørsten og tomme dunke. fart på 30 km/t vel næppe betegnes som en afslappende dag! På sjette etape får jeg endda en slem forskrækkelse lige før målstregen i Mt. Mulgrave, hvor en rytter kører forhjulet i et sandhul og hiver mig med i faldet. Heldigvis sker der ikke noget, men tanken om, at et så tåbeligt styrt ville kunne koste den videre deltagelse i løbet, rumsterer i baghovedet. Det ville ikke være til at bære! I Mt. Mulgrave bliver teltene slået op i sandet under skyggefulde træer ved bredden af en flod, som hurtigt bliver fyldt med ryttere, der trænger til afkøling efter en etape med op til 46 graders varme. Vi tillader os den luksus at nyde en kold øl i floden. Løbskaravanen er efterhånden omdannet til et omrejsende samfund af mountainbikere, hjælpere, pressefolk og manden fra teleselskabet Telstra, der hver aften via satellit skaber kontakt til omverdenen og giver mulighed for at opdatere hjemmesider.

sundhedsskadeligt ved en dansk morgenbuffet! De sidste kræfter bliver fundet frem, og da jeg suser over målstregen i Wujal Wujal til min hidtil bedste placering som nr. seks, er der ikke mere at komme efter hverken fysisk eller mentalt. Nu venter kun en etape med paradekørsel gennem regnskoven til stranden i Cape Tribulation. Da feltet dagen efter når Cape Tribulation, er der store smil og tid til en velfortjent dukkert i bølgerne. Forude venter en festmiddag med kolde øl og mulighed for at give slip og lade trætheden komme væltende. Jeg har gennemført løbet, oplevet en storslået og unik natur, samtidig med at jeg har leveret en sportslig præstation, som jeg er særdeles godt tilfreds med. Eneste minus er at jeg ikke så en krokodille! Mere info om Crocodile Trophy fås på www.crocodile-trophy.com


Praktikanter søges til Mediehuset Luksus! , Vi har rygende travlt på redaktionen, så vi søger to fuldtidspraktikanter der kan indgå i det daglige redaktionsarbejde. Du får en unik chance for at opleve magasinbranchen indefra. Skrivende praktikant

Vi søger en praktikant til journalistisk og redaktionelt arbejde i et forløb min. tre måneder. Dine arbejdsopgaver vil f.eks. være: • Lave interviews • Skrive nyheder og artikler • Redigere og korrekturlæse artikler • Researcharbejde • Oversætte artikler • Opdatere hjemmeside • Lave bog- og filmanmeldelser • Deltage i redaktionsmøder og idéudvikling

Designpraktikant

r. Vi søger en praktikant til vores grafiske afdeling i et forløb på min. tre månede Dine arbejdsopgaver vil f.eks. være: Illustrator og • Opsætning af magasiner, flyers, plakater mm. Erfaring med InDesign, Photoshop er en fordel. • Webdesign • Idéudvikling • Div. ad hoc-opgaver for hele Mediehuset Luksus • Mindre fotoopgaver

af redaktionen og være med i hele magasinSom praktikant på Mediehuset Luksus vil du indgå på lige fod med resten ende arbejde i et hyggeligt, ungt og uformelt – og processen fra idéudvikling til produktion. Vi kan tilbyde fagligt udfordr som gerne interesserer sig for klatring, ski, løb, til tider travlt – miljø. Vi forventer en engageret og lærenem praktikant, i nye baner. surf o. lign., som fagligt kan sit kram til fingerspidserne og som kan tænke Stillingerne er fuld tid, ulønnede og til besættelse hurtigst muligt. 67 01, skrive til partner Peter Monrad på Har du spørgsmål, er du meget velkommen til at ringe til os på tlf. 38 19 motiveret ansøgning hurtigst muligt en Send snak. en monrad@luksusmag.dk eller komme forbi kontoret til og senest d. 20. februar. Vi glæder os til at høre fra dig. Mediehuset Luksus Esromgade 15, opgang 3, rampen 2200 København N Tlf. 38 19 67 01 venturefilmfestival.dk

www.luksusonline.dk | www.pistnpowder.dk | www.trykwerk.dk | www.ad

ti gange Magazine, som er Danmarks største freestyle og outdoormagasin, som Mediehuset Luksus udgiver bl.a. magasinet LUKSUS Outdoor & Freestyle Pist n’ Powder SKI, tager fire gange om året magasin, andet Husets race. adventure og d snowboar ski, igning, årligt præsenterer stof om klatring, bjergbest sin, det nyeste indenfor skimiljøet. Fra og med marts udgiver vi også et løbemaga pulsen på danske og internationale skiløbere, udstyr, destinationer og husets og ket, Cinemate med de samarbej i Festival Film e Adventur t Danish LøbeMagasinet. Derudover har huset gennem de sidste fem år arrangere løsninger til store og små kunder. designbureau, Trykwerk, har siden 2002 leveret tryksager og grafiske huse sælger, en skrivende redaktionssekretær samt to praktikanter. Vi har til Redaktionen består af to chefredaktører, to AD’ere, en webredaktør, en i et stort kontor på Nørrebro sammen med andre redaktioner.


+

2007

SNOWBOARD

2008

LUKSUS gør status over året der gik og giver en række bud på de begivenheder, der kommer til at rykke i året, der kommer.

D

en grønne bølge har ligget og vugget i lang tid, men sidste år skyllede den for alvor ind over os og oversvømmede hr og fru Danmark i bæredygtig kaffe, økologiske Levi’s og seriøse klimadebatter. Kunst og natur blev en hip kombination, og land-art og happenings i bjergene satte yderligere fokus på klimaforandringerne. Bølgen fortsætter i 2008, og allerede nu proklamerer de første skisportssteder bæredygtigt skiløb og økologiske restauranter. Hvad bølgen har efterladt, når den trækker sig tilbage, må vi afvente i saglig aktivitet. God fornøjelse med passionen i 2008.

KLATRING 2007 > Nordeuropas største kunstige bjerg åbnede 12. maj ved Gymnastik- og Idrætshøjskolen i Viborg. Kort forinden havde den engelske superklatrer Neil Gresham været forbi, og han var forbløffet over ‘bjergets’ naturlige følelse. > Kristoffer Szilas klatrer Pink Panther M9+, Kandersteg, Schweiz, 1. februar. Uden hælsporer. Sværeste mixrute sendt af en dansker! Se billeder fra ruten andetsteds her i magasinet. > Planer om en ny kæmpe klatrehal i København skrinlægges, da forhandlingerne mellem KK og boldklubben B93 bryder uhjælpeligt sammen. 2008 > Bornholms Klatreklub barsler med planer om en DWS-konkurrence (deep water solo) i Opalsøen. Med den flotte natur som ramme for en 28 LUKSUS februar 2008 luksusonline.dk

spændende og tilskuervenlig konkurrenceform, hvor den eneste sikring er vandet nedenunder, er der basis for en fantastisk oplevelse. Lad os håbe, det bliver til noget. > Danmarks største klatrecenter skal bygges i det tørlagte Gellerupbad ved Århus. Forventes færdig i slutningen af året.

BJERGBESTIGNING 2007 > Igen må nævnes Kristoffer Szilas som sammen med makkeren Allan Christensen klatrede Eigers nordvæg ad Heckmair-ruten, 12. april. Svært sikret og umulig at abseile fra er ruten en stor fysisk og ikke mindst mental præstation. LUKSUS bragte hele historien, og du kan finde billeder fra turen på luksusonline.dk > [Årets lavpunkt] Bjergbestigeren og eventyren Jesper Ritzau dør af hjerteslag 5. januar i en alder af kun 42 år. På bjergklubbens forum udtaler nære venner tristhed over, at et så aktivt og levende liv skal ende på en så meningsløs måde. Men som der står i ét af indlæggene “...da han døde, sørgede han for at være indenfor rækkevidde, så vi alle kunne sige farvel”. 2008 > Kristoffer Szilas drager til Patagonien for at forsøge sig på Cerro Torre. Sammen med engelske Jim Broomsfield, samt en anden dansker, Kasper Berkowitz, gælder forsøget Kompressor-ruten. > Dansk kommerciel 8.000’er ekspedition (Cho Oyu), medio april. Ekspeditioner til de højeste bjerge er ikke længere forbeholdt klubmed-

lemmer og loger, men formen, teknikken og ambitionerne må formodes at skulle være i orden. Ekspeditionen arrangeres af Kipling Travel. > Opvarmning til Dansk Everest 2009. Selvom det først er til næste år, er forberedelserne i fuld gang og ekspeditionen vil uden tvivl skabe stor debat og glæde i bjergbestigningsmiljøet hele 2008. www.everest2009.dk

2007 > Tommy Braghersen var i færd med at skrue ned for ambitionerne, da han via et wildcard pludselig kom med i Artix Tamok freeridekonkurrencen i Norge. Hans imponerede ottendeplads iblandt verdens bedste freeridere sendte ham direkte ind på en samlet 44. plads på verdensranglisten. En placering som kvalificerede ham til 2008 Freeride World Qualifying Tour. Resultatet gav genlyd i hele verden. > En dårlig 2007-sæson satte den danske snowboardbranche under press, og detailleddet pev over manglende omsætning. Bobby’s Boardshop på Nørre Voldgade er en af dem, som lukkede – men den åbnede heldigvis igen. > For LUKSUS’ faste snowboardskribent Peter Falktoft var årets højdepunkter følgende: “Premieren på Heartkåre var for mig (og Niller og resten af Nimb Familia) en epic oplevelse. Fordi det massive fremmøde gjorde os endnu mere opmærksomme på, at der er en pænt stor interesse for snowboarding i DK. Og måske more importantly, så var det, efter min mening, den første film, der

+

Tommy Braghersen udnyttede sit wildcard til Artix Tamok til fulde og røg ind som nummer 44 på verdensranglisten i freeride. Foto: Jesper Grønnemark


2007 + 2008

+ Viborg fik i 2007 Nordeuropas største kunstige bjerg. Foto: Martin Paldan

FLERE HØJDEPUNKTER PÅ NÆSTE SIDE >


+ 2007 + 2008

Både Vejle (billedet) og Billund har planer om indendørs skihaller. Foto/illustration: Cobe

Med Frostgun Invitational på Rådhuspladsen i København fik vi endelig en freestyle konkurrence på dansk jord. Foto: Martin Paldan

ikke stank. Og hvor man kunne skimte en konkret fremgang. Både filmisk og niveaumæssigt.” Endvidere nævner han: “> Ole Kjos, der stomper en 1080, first try i snestorm på den store booter efter at være blevet informeret af undertegnede om, at han skulle til at steppe sit game op. EPIC!” Et par minuter efter blev slopestylefinalen til DM07 aflyst pga vejret. > Gak & Gøgl-parken ved Silkeborg åbnede med dinosaur og jibbing. Sneen leveredes fra den nærliggende skøjtehal. 2008 > Tommy Braghersens imponerende 44 plads på 2007 årets verdensrangliste giver ham som eneste dansker adgang til Nissan Mammoth Quest, U.S.A. og Nissan Freeride Montafon, Østrig. Der gælder det Freeride World Qualifying Tour som dog i første omgang desværre ender brat med et møde med et træ. Alle holder vejret og venter på, hvordan Tommys nerver reagerer fremover. > Første selvstændige DM for snowboardere afholdes i Hemsedal i 30 LUKSUS februar 2008 luksusonline.dk

uge 14. Tidligere har det været holdt sammen med skierne i Avoriaz. Der er slopestyle, halfpipe og boardercross på programmet, og det bliver spændende at se, hvordan det bliver, når nu snowboarderne ikke behøver bruge energi på at svine skierne til. Tag selv derop eller læs mere på www.snowboard.dk. > Peter Falktoft udtaler: “HjerterPistoler-filmprojektet som måske rent faktisk bliver til noget i år er noget, man bør holde øje med. Det hele står og falder dog med, at Ole Kjos tager sig sammen, og vi rent faktisk har noget footy, come the end of the season.”

SKI 2007 > Sæsonen ender ud med at blive den værste sæson i mange år, hvad angår snemængder, hvilket får alle de store skiproducenter til at iværksætte nødplaner for overlevelse i en fremtid uden de mængder sne, som vi er vant til.

> SKImagasinet fra skiforbundet og Aller og magasinet Pist n’ Powder fra Mediehuset Luksus slår sig sammen til en samlet udgivelse af DK’s største skimagasin, Pist n’ Powder SKI. > Frostgun vs. The City 2.-3. nov. Freestyle-konkurrence midt på Rådhuspladsen med deltagelse af Danmarks bedste på både ski og snowboard. Et af mange højdepunkter var torpedoen Esben Lunde, der bogstaveligt talt nedlagde en model under Aftenshowets direkte afvikling. 2008 > Første officielle Danmarks mesterskab i freeride afholdes i franske Les Deux Alpes i påsken med brødrene Hansen og Lasse Surland som organisatorer. Læs mere på www.freeridecreme.dk > Frederik Lundby tildeles et wildcard til freeride world tour ved hjælp fra skimagasinet Pist n’ Powder SKI, men uheldigvis aflyses den konkurrence som han er inviteret til, og hans deltagelse i worldtouren sættes på hold. > En driftig landmand på Bornholm søger EU om en stor pose penge, og åbner sit eget skianlæg med to lifte, snekanon, pistemaskine og to nedfarter. www.skibakkensvenner.dk > Beslutningen om at starte byggeriet af Danmarks første indendøres skihal skal tages på godt og ondt. Det ligger i luften, at det bliver et ja til en hal bygget af Parken sport og intertainment ved Lalandia ved Billund. Beslutningen skal efter sigende tages i april. Vi venter med spænding. > Der barsles med at laves Danmarks største freestyleevent i hjertet af

København, med besøg af en række af verdens bedste atleter. Idéen bakken op af flere pengestærke sponsorer, og sommeren vil vise, om Københavns Kommune vil give de tilladelser, som et sådan arrangement påkræver.

SURF 2007 > Copenhagen Cable Park åbnede i nærheden af Amager Strandpark i juni og gav kitesurfere og wakeboardere nye muligheder for effektiv træning uden at være afængige af det til tider lidt sløje danske vejr. www. copenhagencablepark.dk > Kitesurf boomede og fik 15 minutter på landsdækkende tv. Midt i DR-sportens sædvanlige opremsning af håndboldresultater, kom der et 15 minutter langt indslag om kitesurfing med bl.a. Nick Jacobsen. Lad os se mere af den slags fremover! > Dynamit-surf på en af de københavnske søer. Der blev taget utraditionelle midler i brug og resultatet udeblev ikke... Fik du set videoen på YouTube, hvor en gruppe unge surfere smider dynamit i Sortedamssøen og surfer på bølgerne fra eksplosionen? Søg på dynamite surf, den er værd at se igen. Quiksilver, der stod bag kampagnen, vandt efterfølgende flere priser for deres kreative virale markedsføring. 2008 > Kitesurfing i bølgerne. Nu er det ikke længere nok med vind, nu skal der også bølger til! Efter et godt år for dansk kitesurf, bliver det spæn-


+

Copenhagen Cable Park åbnede i 2007 i nærheden af Amager Strandpark. Foto: Martin Paldan

dende at se, hvad det nye år byder på. > Til juli samles fremtidens sejlsportsstjerner i Århus til Volvo Youth Sailing ISAF World Championship. Den 38. udgave af ungdomsverdensmesterskabet i windsurf forventes at tiltrække mere end 250 unge sejlere fra over 60 lande. Det er første gang, mesterskabet bliver afholdt i Danmark, og det har allerede fået royal opbakning.

MTB 2007 > Mads Weidemann deltog i tre World

Cup-afdelinger i DH og fik gjort sig erfaringer til 2008-sæsonen. > Jakob Fuglsang blev U23-verdensmester i MTB! Og efterfølgende kåret som Årets Cykelrytter. > Tour de France-kyllingen Michael Rasmussen var at finde på startlisten i DM i MTB 19. august i Viborg, men sprang fra, da han havde problemer med Dansk Cykel Union. > Sandra Dolcerocca vandt DM i MTB (igen!) og var på forsiden af LUKSUS. 2008 > Konkurrencen Slushcup havde for første gang (i januar) en runde på asfalt! Over 400 ryttere bliver sendt

2007’S MEST UHELDIGE OPTRÆDEN? Endelig noget ski og snowboard i dansk primetime-tv. DR 1’s A ‘ ftenshowet’ sender live fra Rådhuspladsen, hvor Frostgun vs. the City er i fuld gang. I forgrunden er der modeshow med vinterjakker, og i baggrunden fyres der op for tricks på railet, mens snebolden og Simon Juul holder crowden i gang. Ind kommer Esben Lunde, og lige pludselig ligger modellen på jorden efter en kollision med en snowboarder ude af kontrol. Ingen kom dog til skade – andet end måske Esbens ry. Måske skulle du bare være blevet nede?

Mads Weidemann blev danmarksmester i 2007 og deltog i tre udenlandske worldcups.

ud på brosten og glatte gulve i P-kælder! www.slushcup.dk. Hvad finder de på til Dustcuppen? > Mads Weidemann har planer om fire afdelinger af DH Worldcuppen samt deltagelse i både EM og VM i DH (begge i Italien).

REJSELIV 2007 > Den legendariske Eventyrernes Klub

slækkede på kravene og åbnede op for nye medlemmer. > Bjørn Harvig cyklede fra København til Iran og tilbagelagde i alt 7.000 km. I LUKSUS kunne man følge hans rejsebreve. 2008 > Bliver der udnævnt endnu flere nationalparker i Danmark? Mols Bjerge, Skjern Å eller Kongernes Nordsjælland er allerede vedtaget. www.skovognatur.dk. luksusonline.dk februar 2008 LUKSUS 31


2007 + 2008 > Bjørn Harvig arbejder på en bog om sin lange cykeltur fra København til Iran. Forventet udgivelse til august på Mediehuset Luksus’ eget forlag.

HAVKAJAK 2007 > Nyt havkajak-center i Hvide Sande. Ambitionen om at være Nordeuropas mest attraktive vandsportsby er kommet et skridt nærmere. www. mykayak.dk 2008 > Surfkajak. Dette heftige koncept, der som navnet antyder, kombinerer bølgesurf og kajak er ved at slå igennem rundt omkring i verden. Bliver det den nye trend for saltvandselskere? Tjek f.eks. www.kayaksurf.com. > Sea-challenger Bornholm – øen rundt i kajak.

+

Copenhagen Pro fik rettet den internationale skatescenes øjne mod København. Foto: Martin Paldan

URBAN 2007 > Skatekonkurrencen CPH Pro sidst i juni tiltrak navne som Chico Brenes, Steve Berra og Kerry Getz til København. CPH Skatepark var pludselig at finde på alverdens skatesites. > Parkour-fænomenet etablerede sig som en seriøs disciplin, og sidst på året vises Kaspar Astrup Schröders parkourfilm Citysurfers ved Danish Adventure Film Festival og vinder kategorien bedste danske film. > Henrik Edelbo vandt ved selv samme festival prisen ‘Den Filmiske Pris’ for Stroka Mozak. Det var anden gang, han vandt ved D.A.F.F. og udover at slå en tyk streg under hans talent, viser det, at skatefilmere kan noget, som få andre kan nemlig poesi og aktion i samme ramme. > Uganda Skateboard Union støttefest den 28. juli. Kim Møller arrangerede i samarbejde med CPH

32 LUKSUS februar 2008 luksusonline.dk

Skatepark en indsamling af brugte boards, hjul og trucks. Det hele blev samlet i en container, som venter på afsendelse til skaterne i Uganda. > Efter at Tony Hawk Pro Skaterspillene i mange år har været det, man spillede på sin konsol eller computer, når man ikke selv var ude på skateboard, kom EA Games ind fra sidelinjen med ‘Skate’. Med et revolutionerende styresystem og langt mere realistisk gameplay er der kommet et seriøst alternativ til den digitale Tony Hawk. 2008 > CPH Pro var en stor begivenhed, men ambitionen er, at 08-versionen skal være endnu større.

ADVENTURERACE 2007 > Startskuddet til Århus CoastZone Challenge lød for første gang 20. oktober og præsentererede et løb, der prioritererede adrenalin og ikke ‘døde kilometer’. TV2 var på pletten og producererede udsendelsen “Et døgn i Danmark”, der med ægte AR-dramatik viste kampen mellem WATeam og Team Quinnerne. > Raid450 introducerede kategorien ekspeditionrace i et 3-døgn langt løb, der gik fra Fyn, over Langeland, Lolland, Falster, Møn og helt til Køge. > Ekstremløberen Jacob Nielsen deltog i 4 Deserts ekstreme løbekonkurrence. I det sidste løb på Antarktisk fik han en imponerende femteplads.

Raid 450 introducerede kategorien ekspeditionrace i et 3-døgn langt løb der gik fra Fyn, over Langeland, Lolland, Falster, Møn og helt til Køge. Foto: Sanne Olsen

Læs mere om konkurrencen på www.4deserts.com. 2008 > Bornholm opgraderer deres løb til et seriøst AR med ekstreme udfordringer og nye krævende discipliner. > Raid450 bliver fuldvoksent og præsenteres i år som et internationalt ekspeditionrace med roadbooks og info på både engelsk og dansk. > Den Danske Adventure Race Cup har fået sit helt eget udvalg, som allerede nu arbejder på at gøre ARcuppen 08 til én af årets vigtige begivenheder indenfor AR. > Ekstremløberen Jacob Nielsen skal deltage solo i en række af verdens mest barske løb. Bl.a. planlægger Jacob Nielsen og to andre danskere

at deltage i et maraton på Nordpolen. Se mere på www.npmarathon.com.

SÆT DIT PRÆG PÅ LISTEN Mon ikke du synes, der er noget, som mangler fra listen? Du sidder helt sikkert med en masse minder fra 2007, og ting du glæder dig til i 2008. Klik ind på www.luksusonline.dk og vær med til at gøre listen komplet. Gå ind under ‘forum’ og vælg dig ind under den kategori, du vil tilføje begivenheder til. P.S. At du skal på teltferie i Sverige uden brug af kunstig ilt tæller ikke med.


# Klip ud og send ind eller bestil på www.pistnpowder.dk Esromgade 15, opg 3, 2200, København N

Abonnementstilbud

Ja tak, jeg vil gerne have (sæt kryds):

4 x Pist n’ Powder Ski + goggles 299 kr. Få tilsendt fire udgaver af Danmarks bedste skimagasin + et par lækre Dr. Zipe goggles. Du sparer 379 kr og får det portofrit. 4 x Pist n’ Powder Ski 149 kr. Få tilsendt fire udgaver af Danmarks bedste skimagasin. Du sparer 49 kr og får det portofrit.

PIST N’ POWDER SKI +++ 2778 +++ 2200 København N

Fra hvilken udgave af magasinet vil du starte:

Fra seneste udg. (feb #12)

Fra næste udg. (okt #13)

Afsender (skriv tydeligt) Navn: Vej: Postnr./by: Email: Efter afsendelse af kuponen vil du modtage en faktura med oplysninger angående betaling m.m. Tilbudet gælder så længe lager haves. Efter de fire udgaver modtager du Pist n’ Powder SKI portofrit fire gange årligt i løbende abonnement, der når som helst kan opsiges. Goggles tilsendes når betaling er registreret.

STE FÅ DANMARKS BED … N E R Ø D IL T E IG L IN S A G A SKIM FÅ 4 NUMRE AF PIST N’ POWDER SKI (VÆRDI 198 KR) + ET PAR DR. ZIPE GOGGLES (VÆRDI 480 KR) I ALT 678 KR

DU BETALER KUN 299 KR INDSEND KUPONEN I DAG ELLER BESTIL PÅ WWW.PISTNPOWDER.DK

SPAR

379 KR TURKISH DELIGHT Tyrkiet byder på spændende kultur og uforstyrret skiløb NYE TILTAG I SKIOMRÅDER VERDEN OVER Få inspiration til hvor årets skitur skal gå hen

# 09 | OKTOBER 2007 | 49,50 KR

D!NCE VINURRE

   

Køb de rigtige

pisteski 18

Vi tester par racecarvere & allround-carvers

Interpress

+

JOHNNY ALBERTSEN SIGER FARVEL Interview med Danmarks hurtigste skiløber

# 11 | JANUAR 2008 | 49,50 KR

DANSK SKILØB Guide til skiløb indenfor landets grænser

[

]

+ TRICKTIP

14

Frederik Lundby viser dig, hvordan du dropper klipper

VINTERENS FEDESTE SKISTØVLEREn dansk freerider, der lever for det løse pudder

> SKIEVENT 07 > TRÆNINGSTIPS > VINTERENS SKIJAKKER > FROSTGUN INVITATIONAL > INDENDØRS SKIHALLER > NYHEDER FRA SKISCENEN > JOB I SNEEN

PÅ SKI I CANADA Tag med på roadtrip i pudderens eget land THE RAD PACK Stort galleri fra årets danske skifilm

LASSE SURLAND

ORT INKL. LIFTK

I SAMARBEJDE MED DANSK SKIFORBUND

# 10 | DECEMBER 2007 | 49,50 KR

  

STOR KONK UGES VIND ENI ØSTRIG SKIFERIE SONER FOR 4 PER

LUKSURIØS SKIFERIE Både på og udenfor pisten er Ischgl klar på at forkæle dig

VINTER I TYROL Ski & wellness der batter i østrigske Obergurgl

Tema om

ski & miljø:

par ski til

park & pipe

Bæredygtige skiområder i USA Hvad skyldes den manglende sne? På miljøvenlig skitur i Norge

ang-Sølling Mød Sophie Fjellv

DEN DANSKNENING + SNEDRO > TOMMY BRAGHERSEN > DM I SKI > LÆKRE HELDRAGTER > TRÆNINGSTIPS > NYHEDER FRA SKISCENEN > JOB I SNEEN

I SAMARBEJDE MED DANSK SKIFORBUND

Interpress

15

TEST AF PAR SKI TIL

I SAMARBEJDE MED DANSK SKIFORBUND

Interpress

11

9 776042 433007

FREERIDE TIPS: SÅDAN FINDER DU RUNDT I FORSIKRINGSJUNGLEN

SKISKADER: GODE RÅD TIL AT UNDGÅ AT SKADER ØDELÆGGER FERIEN

GALLERI: MØD SEKS AF TIDENS BEDSTE DANSKE RIDERS


Illustration: Peter Monrad, på baggrund af den new zealandske 5-dollar seddel.

“…WE FINALLY KNOCKED THE BASTARD OFF!” LØD DET BEGEJSTRET FRA EDMUND HILLARY, DA HAN 29. MAJ 1953 OVERBRAGTE DEN GODE NYHED OM EVERESTS EROBRING TIL GEORGE LOWE.

SIR EDMUND HILLARY BLEV 88 ÅR

Første mand på bjerget 34 LUKSUS februar 2008 luksusonline.dk


NEKROLOG

Sir Edmund Hillary

Inden han udtalte de berømte ord, havde Hillary brugt timer på at tø sine støvler op, inden han selv og Tenzing Norgay kunne nyde udsigten fra verdens tag. Hillary fik smag for bjergene som sekstenårig under en skoleudflugt til vulkanen Ruapehu i hjemlandet New Zealand, hvor han opdagede sin overlegne udholdenhed og styrke. I de new zealandske alper fik han gjort sine første erfaringer med alpinisme, og tolv-tretten år senere er han med Eric Shipton på Everest-rekognosering. Hans erfaringer fra denne ekspedition medvirker til, at han bliver inviteret med på briternes ambitiøse Everest-ekspedition i 1953, ledet af John Hunt. Et af ekspeditionens andre hold er meget tæt på toppen, da deres iltforsyning gør vrøvl. De vender om, og John Hunt giver ordren videre til Hillary og Tenzing; det er deres tur til et topforsøg. Et par dage med sne og hård vind holder dem fanget på South Col, men d. 28. maj får de med støtte fra et hjælpeteam kæmpet sig højere op på bjerget og etablerer camp i 8.500 m., mens hjælpeteamet returnerer til campen længere nede. Næste morgen opdager Hillary, at hans støvler er stivfrosne og bruger flere timer på at tø dem op. De får pakket deres rygsække og begiver sig på vej op mod ukendt terræn. Sidste forhindring før toppen er den korte klippevæg, der senere døbes Hillary Step, og som Hillary populært sagt onsighter. Klokken 11.30, 29. maj 1953, står de på toppen. Everest er besteget! +++++ Anders Strange om Sir Edmund Hillary Da jeg som dreng begyndte at interessere mig for eventyr og bjergbestigning, fandt jeg i min fars bogreol den danske oversættelse af John Hunts bog Vi Besejrede Mt. Everest. Jeg læste den mange gange og var i tankerne ofte på vej mod toppen sammen med Tenzing og Hillary. Da jeg senere i livet begyndte at interessere mig for og dyrke bjergbestigning, faldt Hillary mere i baggrunden og var ikke længere det bjergbestigningsikon, som var i fokus. Nu handlede det mere om tidens navne som Messner, Profit og Güllich. Jeg genopdagede Hillary, da jeg læste hans selvbiografi A view from the summit og også læste om hans andre eventyr på Makalu og som polarfarer på traktor. Her lærte jeg frem for alt mennesket Hillary at kende. Han profiterede ikke selv ret meget på sin Everest-stjer-

nestatus, men brugte den i høj grad til at bygge skoler og lave humanitært arbejde i Nepal. Han fremstår for mig som et ikon for integritet, beslutsomhed og ikke mindst viljen til at gøre en forskel med humanitært arbejde. Anders Strange er indehaver af Frontpoint Sport og har flere års erfaringer og eventyr bag sig indenfor bjergbestigning, klatring og offpisteski. +++++ Bo Belvedere Christensen om Sir Edmund Hillary Edmund Hillary har betydet meget for bjergbestigningsmiljøet, men er også specielt kendt for alt det, han har gjort for Nepals befolkning, bl.a. i relation til uddannelse og sygehusforhold. På det personlige plan har Hillary betydet meget for mig, idet jeg i en alder af 20 år søgte efter en ny fritidsbeskæftigelse, efter at mine idrætsudfoldelser bare havde ledt mig ud i et skadeshelvede. På biblioteket faldt jeg over bøger om førstebestigningen af Mt. Everest, heriblandt Hillarys egen beretning. Det var en meget stærk oplevelse for mig, faktisk så stærk, at jeg efter læsningen var sikker på, at bjergbestigningen specielt på de helt store bjerge var det, jeg søgte som udfordring, men også et sted jeg ville føle mig hjemme. Derfor kan jeg med rette sige, at Hillary har været en af ikonerne, som jeg har målt mig op imod, og han har været inspiration for et liv i bjergene. Hillarys ydmyge holdning og taknemmelighed over at kunne nå toppen har jeg altid haft stor respekt for, da det også er de følelser, jeg selv har for de mægtige bjerge. Bo Belvedere Christensen er klatrer, fotograf, bjergguide, ekspeditionsleder og foredragsholder. +++++ Lars Gundersen om Sir Edmund Hillary Hillary var en sand gentleman fra Himalaya-alderens guldalder. Han var med ret tidligt, fra 1951, med forsøg i Everestområdet, Cho Oyu, Nup La – over Everest til Ama Dablam og Makalu. Hans vedvarende energi og væsen gjorde ham til et enestående ikon. Og for sherpaerne var han nærmest en levende gud, da han i den grad var eksponent for dem – udover at han startede The Hillary Trust med skole og hospitalsbygning. For mig personligt har han stået som en af de største Himalayaklatrere, måske også da han på mange måder har været en indgang for mig til bjergene, det er jo ikke så få bøger, han har skrevet (en del af dem er oversat til dansk). Lars Gundersen er indehaver af rejsebureauet Kipling Travel, som hvert år arrangerer topture til bjerge verden over. +++++ Glimt af Sir Edmund Hillarys liv • Født 20. juli 1919 i Auckland på New Zealand. • Bestiger verdens højeste bjerg i 1953. • Bliver kort tid efter slået til ridder af Dronning Elisabeth den Anden. • Har været både på Nord- og Sydpolen. • Efterlader en søn, der også har besteget Mt. Everest (to gange, anden gang med Tenzings søn). • Initiativtager til Himalayan Trust, hvis formål er at støtte lokalbefolkningen i Himalaya gennem bygning af skoler og lignende tiltag. • Hans kone og datter dør i flystyrt nær Kathmandu i 1975. • Bliver afbildet på den new zealandske femdollar-seddel i 1990. • Dør i en alder af 88 år af hjertefejl.

luksusonline.dk februar 2008 LUKSUS 35


Vil du ud at træne med økserne, kan du f.eks. gøre som Kristoffer Szilas, der her drytooler i Hans Tausens Park på Nørrebro.

36 LUKSUS februar 2008 luksusonline.dk


MIXKLATRING

Introduktion

Mixklatring – hvad er det? Is, klippe, økser, luffer og en varm hue under hjelmen. Mixklatring byder på barske vilkår og spektakulært grej. Kristoffer Szilas kaster lys over disciplinen, der endnu kun dyrkes af et fåtal danskere. TEKST KRISTOFFER SZILAS FOTO MARTIN PALDAN, THORE JÜRGENSEN & DAVID GLADWIND

MIXKLATRING ER KLATRING, hvor der indgår både klippe og is på samme tid. Dette gør, at det oftest er lettere at klatre ruten med steigeisen og isøkser frem for at fjerne udstyret undervejs. Teknikken har altid være brugt på alpine bjergruter, fordi det er mere effektivt frem for at stoppe op, hver gang terrænet skifter. Mixklatring er bare én af de mange discipliner, en alpinist skal beherske. Mixklatring kan ses som en kombination af klippe-, is- og aidklatring, fordi man bruger isudstyr, men bevæger sig som på klippe og har den samme mentale usikkerhed på sine placeringer som ved artificielklatring, så det er en krævende kombination. Ikke bare skal man være fysisk stærk men også have rigtig god psyke og bred erfaring med klatring for at vurdere placeringer og sikringer. Barske ruter Jeg har, lige siden jeg begyndte at klatre, været fascineret af denne type klatring, fordi ruterne ser frygtindgydende ud og er meget fysisk og mentalt krævende. Jeg kan huske, at jeg så en video med Stevie Haston (primus motor for moderne mixklatring) på en vanvittig mixrute, og det så totalt umuligt ud. Det var inspirerende at se en tilsyneladende livsfarlig rute blive klatret med kontrol. Selv lette mixruter ser barske ud, og blandingen mellem is og klippe gør klatringen varieret og spændende.

økserne til at blive på grebene. Da ruterne tilmed ofte er kraftigt overhængende, skal der også en god mængde råstyrke til.

Forbudte hælsporer I løbet af de seneste år har der været en voldsom udvikling i den maksimale sværhedsgrad for, hvad der er muligt at klatre med denne teknik. Dette skyldes til dels, at der er udviklet specifikt udstyr til disciplinen, såsom ergonomiske økser uden håndstropper og lette støvler med fastmonterede steigeisen, men også at træningsmulighederne er blevet bedre med helårstræning indendørs og træningsfelter dedikeret til denne type klatring på ellers uanvendte klipper. Udviklingen er gået så hurtigt, at man indenfor få år nåede at udvikle hælsporer på støvlerne for at kunne hvile med en heel hook. Det er dog nu blevet bandlyst i World Cuppen, fordi det gør, at man kan hvile stort set alle steder på en rute, og det kan derfor diskuteres, om det er friklatring. Mixklatring uden hælsporer gør, at man virkelig skal have fart på og ikke bare kan hænge ud på ruten. Klatringen bliver mere dynamisk og spændende, men også en hel del mere udfordrende.

Mental- og muskelstyrke Man kan sagtens risikere at skulle bruge økseplaceringer på klippen, som ikke er ret meget større end hovedet på en knappenål, og hvor én forkert bevægelse resulterer i, at man får øksen lige i hovedet, når den smutter af grebet. Denne usikkerhed gør klatringen ret mentalt belastende, og der kræves desuden megen teknik for at få

FAKTA MIXKLATRING GRADERING: Mixklatring graderes efter M-systemet, hvor M1-M3 i den lette ende er ubesværet klatring på is og klippe, som regel uden brug af isøkser og M7-M12 i modsatte ende gives til mere overhængende ruter, som dermed teknisk og fysisk er meget krævende. Minus og plus efter graden angiver, at ruten er enten en anelse lettere eller sværere, f.eks. Pink Panther M9+. NØDVENDIGT UDSTYR (udover standard klatregrej): Ergonomiske isøkser uden håndstropper, steigeisen med monofronttakker. KENDTE MIXKLATRELOKALITETER: Rjukan (Norge), Golsjuvet (Norge), Cogne (Italien), Kandersteg (Schweiz), Vail, Colorado (USA). KURSER/KLUBBER: Dansk Bjergklub, www.danskbjergklub.dk BØGER: Ice and Mixed Climbing af Will Gadd, Mixed Climbing af Sean Isaac, Extreme Rock and Ice af Garth Hattingh. WEBSIDER: www.bivuak.dk/szilas // www.extremedv.net/vidclips.htm // www.seanisaac.com

Træning til bjerge Drytooling er en underdisciplin i mixklatring, hvor man klatrer med steigeisen og isøkser, men udelukkende på klippe. Dette kan være nødvendigt, hvis temperaturen er for lav til at klatre med bare hænder eller for at friklatre en artificiel passage. Men sportsdrytooling er for mixklatring, hvad indendørs klatring er for klippeklatring. Det er god træning, men i sig selv meningsløst. De bedste mixruter er dem, der starter og slutter på is og forbinder en åbenlys linje. Men samtidig er mixklatring i sig selv kun træning til de store bjergruter. De bedste øjeblikke i klatring er, når man er på en stor rute og alting bare kører perfekt. Man er i fuldstændig kontrol, er afslappet og får pludselig set sig over skulderen og opdager, hvilken fantastisk situation man er midt i. Det er disse øjeblikke, der gør klatring noget særligt og ofte er det mixklatring, der kræves for at nå dette.

Skotsk trad-mix Drytooling og sportsmixklatring anvender oftest borebolte til sikringer, fordi klippen, der bruges til dette, for det meste er løs eller umulig at sikre, hvilket gør risikoen lille. Skotsk-type mixklatring derimod har, som navnet antyder, rødder i Skotland, hvor de har en meget stærk klatreetik med hensyn til brugen af borebolte – de sætter dem simpelthen ikke! Det sætter en ekstra dimension på mixklatringen, fordi det kan være meget svært at sikre i isede klippesprækker. Men tilfredsstillelsen ved at klatre en rute, hvor man selv sikrer, er langt større, fordi det kræver overskud og erfaring at sætte og vurdere sikringerne. Desuden klatres disse ruter ofte i de mest umulige vejrforhold for at gøre træningen bedst mulig til de rigtige bjerge. Det er derfor denne disciplin, der skal trænes, hvis man vil ud på de helt store alpine ruter. luksusonline.dk februar 2008 LUKSUS 37

44


MIXKLATRING

Pink Panther

V

interen 2007 var præget af en usædvanlig varme, så der var ikke særlig gode forhold for isklatring. Jeg havde trænet specifikt til is og mixklatring siden september og blev mere og mere bekymret for, om jeg overhovedet ville få en chance for at klatre bare en smule denne vinter. I uge fem tog jeg dog alligevel af sted med to kammerater til Kandersteg i Schweiz, hvor den verdensberømte mixklatre-lokalitet Uschinen ligger. Her findes omkring 40 ruter i alle sværhedsgrader og selv, hvis der ikke er frost, er det muligt at klatre med isøkser på klippen, hvilket kaldes drytooling. Klatringen kan beskrives som sports-mixklatring, hvilket vil sige, at ruterne kun er én reblængde lange og boreboltede. På den måde kan man klatre på sin maksimale fysiske grænse uden at risikere at komme til skade. Anmarchen til ruterne tager omkring en time fra nærmeste P-plads og følger en elv op gennem en fabelagtig kløft med stejle vægge og et fantastisk skovlandskab.

Den Lyserøde Panter De første par dage gik med at prøve et par lettere ruter for at vænnes til denne type klatring, som er meget anderledes end isklatring, men efter et par ruter var vi klar til at prøve nogle sværere ruter. Mit projekt var et let valg: Pink Panther, M9+. I følge guidebogen er det den bedste mixrute, man kan forestille sig, og den siges desuden at være blandt verdens ti bedste sports-mixruter! Ruten starter med et par meter lodret klatring på noget meget tynd is og derefter følger et ca. ti meter langt overhæng ud til en frithængende istap, som man klatrer til et anker på klippen ovenfor. Jeg havde trænet som besat de foregående fem måneder med denne rute i tankerne, dog uden at vide om det overhovedet var et realistisk mål. Det skulle også vise sig at blive den hårdeste rute, jeg nogen sinde har forsøgt mig på. Jeg havde helt bevidst valgt ikke at bruge såkaldte hælsporer på mine støvler, som gør, at man kan hvile hængende i foden undervejs på ruten, og som nu, af langt de fleste mixklatrere, anses for at være decideret snyd. Det ville dog gøre denne rute til den sværeste sports-mixrute klatret af en dansker indtil nu.

Et sidste forsøg Mine første forsøg på ruten var elendige, og det virkede helt umuligt, at jeg skulle kunne gennemføre den. Jeg trænede på den meter for meter og fandt de få gode placeringer, der var til isøkserne, og efter en hel dag på ruten kunne jeg mentalt sammensætte den. Der er dog lang vej fra at kunne forestille sig bevægelserne i hovedet til at kunne udføre dem. De tre næste dage gik med at øve på ruten og klatre længere og længere passager ad gangen. Når jeg ikke var fysisk på ruten, visualiserede jeg den og begyndte sågar at drøm38 LUKSUS februar 2008 luksusonline.dk

me om sekvenserne om natten. Den tredje dag havde jeg forsøgt ruten rigtig mange gange og havde lagt et alt for stort pres på mig selv for at få gennemført projektet. Jeg var derfor helt udslidt og trængte til en hviledag, men vi skulle snart hjem, så det ville også være en satsning, hvis det så ikke gav mig nok tid til at træne på ruten. Jeg besluttede mig dog at prøve ruten en sidste gang denne dag, og med al dette i baghovedet virkede det ret håbløst. Jeg var både mentalt og fysisk for træt til at sætte mig selv op til et rigtigt forsøg, så jeg fortalte mig selv, at jeg bare lige ville klatre starten og så blive firet ned igen. Uden nogen særlige forventninger begyndte jeg på ruten og tænkte ikke rigtigt over bevægelserne, men opdagede pludselig at jeg var kommet forbi det stykke, hvor jeg egentlig ville have været firet ned. Jeg følte mig ikke rigtig træt endnu, så jeg fortsatte lidt mere og fandt en måde, hvor jeg kunne aflaste mine arme lidt ved at sætte den ene hæl på en lille flage. Mens jeg hang der, så jeg ud på istappen, hvor ruten endte og tænkte, at der egentlig ikke så ud til at være så langt til den, så jeg satte af sted igen og fandt endnu et hvil og stod kort efter med en fod på klippen og den anden på isen. Min sidste sikring sad et stykke inde på klippen, og istappen var for tynd til, at man kunne sætte isskruer i den. Jeg havde nu valget mellem at lade mig fire ned og håbe, at jeg ville få chancen til at forsøge ruten igen en anden dag, eller jeg kunne forsøge at klatre ud på istappen og op på bagsiden og håbe, at jeg kunne nå ankeret, selvom jeg ikke før havde forsøgt mig på denne del af ruten.

Runout på istap Jeg valgte at forsøge at gøre ruten færdig med det samme. Egentlig burde jeg være nervøs, for jeg vidste ikke, hvad der ventede mig, andet end at hvis jeg faldt, ville det blive meget langt, og at jeg sikkert ville rive omkring et ton is med mig. Nu var jeg bare fokuseret og havde ikke nogen forventninger eller pres på mig selv. Det er lige præcis denne situation, mixklatrere drømmer om; brutal klatring ud gennem stejl klippe til en delikat istap, som kræver fuldstændig kontrol. Jeg fik listet mig rundt om istappen og var kort efter oppe ved et anker bestående af en borebolt med en gammel korroderet karabin. Jeg havde ikke de mindste problemer med at klippe rebet ind i noget, jeg ellers ville finde ret suspekt, fordi der ikke var noget alternativ, ud over at tage det ubehagelige styrt med rebet vinklet omkring den én meter tykke istap. Ruten var ovre, og jeg følte en enorm lettelse, da jeg blev firet ned, og det gik op for mig, at projektet var fuldført. Nøglen til succes er nogle gange at fjerne det selvpålagte pres og bare give frie tøjler. At være i fokus og give alt, hvad man har, uanset hvor håbløs en situation man er i, må være det, mixklatrere søger. Kristoffer Szilas ønsker at takke sine sponsorer, som bl.a. er Kipling Travel, Mackpack og Millet.


det

perfekte

mix

Kristoffer Szilas satte nye standarder for dansk mixklatring, da han i februar sidste år toppede ud på Pink Panther M9+. Danmarks ukronede konge i mixklatring fortæller her om sin oplevelser i Kandersteg. TEKST KRISTOFFER SZILAS FOTO THORE JÜRGENSEN & DAVID GLADWIND

luksusonline.dk februar 2008 LUKSUS 39


BJERGBESTIGNING

Gasherbrum 2

Double Ingen dansker har endnu set udsigten fra toppen af Gasherbrum 2. Søren Gudmann var tæt på, og fortæller her om sine dramatiske oplevelser på bjerget, der måske ikke længere skal betragtes som det letteste af 8.000’erne. TEKST OG FOTO SØREN GUDMANN

Bussen trækker ud på siden af bilen

foran, der allerede er ved at overhale. Ud i tredje spor og med en lastbil der kommer imod os! Jeg bliver næsten religiøs, Insh Allah – lad os komme ind i den rigtige kørebane. I det nordøstlige hjørne af Pakistan ligger Karakoram, en af verdens højeste og mest spektakulære bjergkæder. Fem af verdens fjorten ottetusind-meter bjerge ligger heroppe. Vi er to grupper, som følges ad. En gruppe på syv som skal trekke op ad den 60 km lange Baltoro-gletscher til K2 basecamp. Vi andre er otte bjergbestigere, som skal ind for at bestige Gasherbrum 1 (8.068 m) og/eller Gasherbrum 2 (8.035 m). To giganter som til en vis grad lever i skyggen af det berygtede K2 (8.611 m).

Tre millioner kubikmeter is Trekket på Baltoro-gletscheren er en af de mere krævende og spektakulære. Flere af os får en hård dag pga. maveproblemer og varmen i sig selv.

40 LUKSUS februar 2008 luksusonline.dk

Vi går heldigvis langs floden og kan køle os med vand. Næste morgen er vi oppe ved femtiden for at komme af sted, før det bliver alt for varmt. Terrænet bliver langsomt mere barskt, bjergene højere og dalen smallere. Bjergene er ekstremt spidse, ru og takkede, helt anderledes end i Nepal. I overmorgen skal vi op på gletscheren mod næste lejr. Det bliver en lang dag med fem hundrede meter højdeforskel. Baltoro-gletscheren er 60 km lang, hvilket groft regnet er tre millioner kubikmeter is! Lejren ligger oppe på bjergskråningen, og vi har en fantastisk udsigt over dalen. Desværre er ikke alle bærerne kommet frem, så nogle mangler deres udstyr. Det kommer forhåbentlig i morgen, Insh Allah.

Rgasha Brum Det er tid for at trekkere og bjergbestigere skal skilles. Trekkerne skal en tur op mod K2, på Godwin Austen-gletscheren, mens vi andre fortsætter mod den øvre Baltoro. Det er en fantastisk morgen, is på små vandpytter glitrer som diamanter i solstrålerne. Ved 12-tiden svinger vi op ad Abruzzi-gletscheren, og Gasherbrum 1 (G1) kommer til syne. Navnet Gasherbrum menes at komme fra Balti, som er en tibetansk dialekt. ‘Rgasha brum’ betyder ‘det smukke bjerg’, mens nogen mener, at det betyder ‘Shining wall’. Der er fem af dem, beliggende i en gigantisk hestesko, som omgiver South Gasherbrum-gletscheren. De er nummereret fra højre mod venstre, G1 den højeste osv. G2 blev første gang besteget af østrigere i 1956, mens G1s førstebestigning var i 1958 af et amerikansk team. G1 blev besteget af danskere i 1998, mens G2 endnu ikke har haft Dannebrog på toppen, trods flere forsøg. 44

Der hviles i Camp 2 på Gasherbrum 2. En af de sultne bærere smiler efter at have indtaget nogle kiks.


luksusonline.dk februar 2008 LUKSUS 41


BJERGBESTIGNING

Gasherbrum 2 44

(Næsten) fuld pakke Jeg er i Pakistan med Adventure Tours Pakistan (ATP). Vi var tre, som havde planlagt at klatre med blot basecampsupport. En australier, Jake, som jeg traf i 2003 på Shishapangma og Adrian, en engelsk ven af ham. Men Jake trak sig, kort før vi skulle af sted. Han var tydeligt flov og vidste, at det ikke var en god situation for os andre. At bestige et 8.000 m bjerg med en, jeg ikke kender, turde jeg ikke satse på, så nødløsningen blev fuld pakke. I øjeblikket er pakken dog langtfra fuld, da udstyret ikke er kommet frem. Noget af det manglende bagage dukker dog op senere, blandet ind i en iransk gruppes – på vej til Broad peak. Jeg er ikke imponeret over ATP’s evner indenfor logistik! Vi er altså ni deltagere plus en leder, Jamie McGuiness. Ellers er det englænderne Ian, Adrian og Dave, hollænderen Kees, australierne Catherine og Clive og endelig den konstant snakkende skotske Tia.

Farlige forhold Jeg vil op. Alle de andre vil have en hviledag. Jeg har lyst til at gå op til Lejr 2 og så sove dér. Må få nogen nætter i større højde, og sådan bliver det. Det er tungere i dag, jeg hoster og harker og hiver efter vejret. Er fremme cirka kl. 8. Har løbende radiokontakt med Jamie; vejrudsigten lover sne. Han nævner, at jeg kan blive så længe, jeg føler mig sikker i forhold til laviner. Lejrene ligger i udgangspunkt sikkert, men jo mere det sner, jo større bliver faren. Natten bliver lang og kold. Som sædvanlig hører jeg drønene fra enorme laviner rundt omkring. Radiokontakt kl. 8, de andre kommer heller ikke op i dag, vejrudsigten er sne og mere sne. Mange er gået helt ned til basecamp. OK, jeg kommer ned, selvom det også er farligt. Nu gælder det om at være så hurtig som mulig, og gerne sparke lavinerne i gang, før jeg går ind i et område, og ellers bevæge mig forsigtigt. Pudderlaviner skyder af sted fra mine fødder. Sneen er stadig let og løs, ikke tung nok til at danne flagskred, som er det farligste. Ved senere stejle sektioner skrider sneen, så snart jeg træder ud på den, og rydder en stribe ned langs rebet og blotlægger den gamle isede overflade. Fint.

Trouble Den 17. juli begiver vi os af sted mod bjerget. Et topforsøg, hvis vejret holder. Vi er Ian, Kees og

En gruppe bærere ankommer til Gasherbrumbasecamp.

for dem. Og jeg siger dig, der er et gustent område oppe lige under Lejr 3, stejlt, og dyb sne hvor du ikke kan sikre. Jeg stak øksen i til albuen og fik ikke fat i noget hårdt.” Gasherbrum 2 har ofte været beskrevet som det letteste af alle 8.000 m’erne. Det er muligt, det var sådan før, men det er det ikke længere. Forholdene har ændret sig, og specielt i år er det vanskeligt. Er fremme ved ottetiden og føler mig i fin form. Lægger mig ind i teltet for at hvile. Lavine! Jeg hører nogen råbe: “Lavine! Den er stor – der er folk i den!” Jeg skynder mig ud og ser i samme øjeblik strømmen af sne stoppe på et fladt område i samme højde som vores lejr 2-300

Natten bliver lang og kold. SOM SÆDVANLIG HØRER JEG DRØNENE FRA ENORME LAVINER RUNDT OMKRING. Radiokontakt kl. 8, de andre kommer heller ikke op i dag, vejrudsigten er sne og mere sne. jeg. Rygsækken føles tung, så jeg tager den med ro, holder puls og åndedræt nede. Guiderne Blair og Ryan fra Field Touring indhenter os, og jeg spørger dem, hvor deres kunder er? “De er vendt om,” svarer Blair. “Dette bjerg er for vanskeligt 42 LUKSUS februar 2008 luksusonline.dk

m længere inde på bjerget. Jeg ser umiddelbart to personer i overfladen, som kæmper for at komme fri. Jeg får bukser, støvler og sele på og knokler også derover. Tre personer er fundet og allerede gravet fri, en kom fri ved egen kraft og er stort set

uskadt, mens de to andre er kvæstede. Da jeg kommer derover, er der nogen, som er ved at bære deres rygsække over mod lejren. Jeg råber: “De var fire mand, fuck rygsækkene, vi må finde den sidste!” Vi gennemsøger området og følger diverse rebstumper, som går ind i sneen. Vi graver febrilsk. Men at finde nogen uden radiosender i et område på 100x100 m er meget vanskeligt. Efter et kvarter giver vi op og koncentrerer os om de tre andre. Senere erfarer jeg, at en amerikaner mener at have set den sidste af de fire 500 m længere nede.

Skæbnens tilstedeværelse De var fire: tre tyskere og en japaner. Japaneren har brystskader, og den ene tysker har brækket benet og slået hovedet. Så snart vi får dem over til lejren, bliver de anbragt i en sovepose, får morfin og ilt. Der er heldigvis læge og det nødvendige udstyr. Snart har nogen kontaktet basecamp og forsøgt at få fat i en helikopter. På et tidspunkt, da jeg tror, at der ligger fem mand derude, sætter jeg mig ned i sneen, betragter bjerget, græder og tænker: “Hvorfor skal det være sådan?” Efter dette lille følelsesmæssige pusterum fokuserer jeg og er klar igen. I løbet af en times tid får vi både japaneren


Solen skinner på camp 2, og alt ånder stadig fred og idyl.

og tyskeren ned. Jeg går derefter over og hjælper med at grave en landingsplads. Desværre dør tyskeren, han må have slået hovedet alvorligt, selvom der ikke var så meget at se udenpå. Trist. Kort før ulykken kom en mand gående ned til Lejr 2. Han var femtemand i gruppen, lidt ældre end de andre, og vendte af en eller anden grund om. Nu står han her dybt rystet, med en død kammerat og tanken om at han har reddet sit eget liv. Jeg går hen og giver ham et kram, ved ikke rigtig hvad jeg skal sige. Der ikke så meget mere at gøre. Jeg går op til mit telt. Ved syvtiden om aftenen hører vi helikopterne. Der er to; de cirkler over lejren flere gange, men lander ikke. De stoler nok ikke på, at landingspladsen er stærk nok. Den ene flyver ned til militærbasen og henter en slæde, og vi får besked på at transportere japaneren ned for foden af bjerget, så vil de komme i morgen. Det bliver en hård nat for ham. Midt i det hele har jeg bare lyst til rejse hjem, føler det hele er slut. Ian og Kess er helt sikre, de vil hjem. Ikke mere bestigning. Til aften tænker jeg situationen igennem. Lige nu er sektionen herfra Lejr 2 og op til Lejr 3 for farlig og vanskelig at sikre. De faste reb der var, blev revet ned af lavinen.

På vej mod basecamp efter at topforsøget måtte droppes.

En japaner, der blev taget i en lavine, er bugseret ned til camp 1.

Tilbage på bjerget Det bedste er at fokusere på G1. Det er krævende klatring, men mere sikkert. Ian, Kees, Adrian, Catherine og Clive beslutter at gå hjemover en af de kommende dage. Kun Tia, David og jeg ønsker at give det en chance til. Jamie snakker om, at alle skal forsøge på G1, da den er mere sikker. Det er jo dog kun mig, som har tilladelse til den. Status er, at 20 personer har besteget The Killer Mountain (K2), mens det ‘letteste’ 8.000 m bjerg endnu ikke har haft besøg på toppen via sin

normal rute i år. Nu handler det om G1. Vejrudsigterne antyder et vejrvindue i slutningen af måneden, et par dage hvor der ikke er for meget hverken vind eller sne. Vi diskuterer, hvornår vi skal gå op. Jeg mener, vi bør gå op den 24., da vi så har lidt margin, hvis vejrudsigten ændrer sig. Udsigterne er nok rigtige, men det kan være, at det spåede vejr kommer en dag tidligere eller modsat. Jamie planlægger på minuttet efter vejrudsigterne og insisterer på, at vi først skal gå op den 25. Sent om eftermiddagen den 24. kommer der en ny melding, som viser nøjagtig det, jeg frygtede, nemlig at vejret har ‘flyttet sig’. Nu skal vi stresse af sted og kommer af sted, netop som det bliver mørkt. Op igennem isfaldet i mørke, og Jamie har ingen lygte! Vi knokler rundt, men ved ti-tiden har vi fundet vejen og steamer roligt derudaf. Oppe på plateauet binder vi os ind, og Tia går forrest, støt og roligt. Vi ankommer til Lejr 1 kl. 03. Det er bidende frost. Teltene er stivfrosne og dækket af en del sne. Da jeg vil rage det ned, krakelerer teltdugen flere steder – ups! luksusonline.dk februar 2008 LUKSUS 43

44


BJERGBESTIGNING

Gasherbrum 2

Den 27. vågner vi til smukt, stille vejr. Så fint at selv Jamie mener, at det er på tide at klatre videre op, og at vi alle fire skal rykke op og tage det store firemands Himalayan Hotel med op. Vi bliver lastet som muldyr. Vi skal op ad den Japanske couloir. Den er stejl, men der er heldigvis fixreb det meste af vejen. Der er ca. 600 m op til et lille plateau, hvor Lejr 3 ligger. Jeg klatrer forrest. Det er tungt, men det går helt fint. Men pludselig føler jeg mig dårlig tilpas, svimmel. Øjeblikkelig beslutter jeg at gå ned. Jeg lader de andre klatre udenom, hvilket ikke er let, og så begynder jeg at abseile ned. Stopper flere gange og overvejer, om jeg virkelig vil vende om, det betyder jo, at jeg ikke får besteget bjerget. Men hver gang fortsætter jeg nedover. I går, da jeg lå i det blafrende telt, havde jeg nærmet mig beslutningen om at baile ud. Vi har ikke rigtigt været heldige med vind og vejr eller nogen ting. Jeg havde stort set affundet mig med tanken om, at der ikke bliver nogen toppe på denne tur. Da jeg kommer ned i passet, lægger jeg

ungarerne ned, de har været på toppen og har altså klaret sig helskindede tilbage. Men det har været farligt; løs sne og potentielle laviner. De har brugt 12 timer op. Efter ulykken vil Jamie definitivt ikke videre op. Jeg ved ikke helt, hvad jeg vil. Vil stadig gerne bestige bjerget, men det virker for farligt, jeg vil ikke gå alene.

Should I stay or should I go?

“Glem topforsøg, bjerget er farligt, der er lige en tjekke, som er faldet ned og er død, vi har lige begravet ham!” mig på madrassen udenfor teltet, helt afslappet, mens jeg ser på de andre snegle sig opover. Aldrig har jeg været så afklaret med hensyn til at vende om på et bjerg.

Manglende tilladelser Efter nogle timer kommer jeg – selvfølgelig – på andre tanker! Hvis nu jeg går derop i morgen, så kan jeg måske alligevel få et topforsøg. Bare en let rygsæk, ingen sovepose, jeg sover i duntøjet. Jeg skal lige checke med Jamie, at de andre ikke går ned, når jeg kommer op, men da jeg forsøger at kalde ham på radioen, virker den ikke. Jeg kan høre alle de andres samtaler, men kommer ikke igennem selv. Jamie fortæller basecamp, at han og Mick er i Lejr 3, og at både jeg, Tia og Dave er vendt om. Jeg kan ikke forstå, at de er vendt om, de var næsten oppe, og da det senere på aftenen blæser op, bliver jeg bekymret. Jeg kan ikke se nogen oppe på ruten. Forestiller mig det værste. Næste morgen gennemskuer jeg det. Jamie har selvfølgelig løjet på radioen fordi liason officererne lytter med. Tia og Dave har ikke søgt G1 44 LUKSUS februar 2008 luksusonline.dk

tilladelser endnu, og skal derfor helst bare ‘være’ i Lejr 2. Jeg begynder på couloiren igen. Totalt tager de 600 højdemeter mig seks timer. Formen er fin, da jeg stikker hovedet opover kanten til det lille lejrplateau. Hi guys, here I am.

Bad news Jeg får de dårlige nyheder med det samme. Tia står og snakker med nogle fra en anden gruppe og udbryder: “Glem topforsøg, bjerget er farligt, der er lige en tjekke, som er faldet ned og er død, vi har lige begravet ham!” Mick, fem ungarere og tre tjekker var i gang med et topforsøg, da den ene tjekke, efter sigende en meget erfaren og dygtig bjergbestiger, skrider og begynder at falde ned ad en sneskråning. Der er ingen fixreb på G1 over Lejr 3. Der var nogen tidligere, men de er nu begravet i sneen. Han magter ikke at stoppe, forsøger at lave self-arrest med sin økse. Efter hundrede meter rammer han nogle klipper, tipper over og ramler med hovedet først ind i flere klipper. Død på stedet. Hen på eftermiddagen kommer Mick og

Om morgenen må jeg tage en beslutning. Jeg lægger ulykken, sneforholdene, vejrudsigten og min akklimatiseringsgrad i regnemaskinen, drejer håndtaget og ud kommer: Nej – ikke noget topforsøg på G1 denne gang. Skuffende og ærgerligt, men jeg er ikke villig til at tage risikoen. Når man er tvivl, skal man ikke gøre det. Det vil uden tvivl irritere mig mange gange senere, men lige nu vil jeg ikke videre op. Altså går jeg med de andre ned. En af tjekkerne vil have os med op og lave en ordentlig grav af sten i stedet for sne til hans kammerat, men manden har symptomer på både lunge- og hjerneødem, så vi overtaler ham til at gå ned. Tia og jeg vil helt ned til basecamp allerede i aften. Vi går videre kl. fire. Vejret er stadig fint. Tia går langsomt, vi beholder rebet på indtil midt i isfaldet. Så slipper jeg fri og knokler af sted, det bliver snart mørkt. Jeg er i base camp kl. otte og bliver hjerteligt modtaget af vores crew. De udtrykker glæde over, at jeg er sikkert tilbage. Jamie har adviseret dem på radioen, så de har lavet mad. Ungarerne skal fejre, totalt fik de seks på toppen, og de skal videre til K2. Vi skal ikke så meget mere end at pakke samme og vente på at bevæge os hjemover. I forsøget på at bestige 8.000 m bjerge må man regne med, at det ikke altid lykkes. Der er diverse faktorer, som skal falde på plads, og i år blev det altså ingen bestigninger overhovedet af G2 fra den pakistanske side. Tough luck. Gasherbrum 2 venter således stadig på den første danske bestigning.


Brug for et frisk pust i hverdagen?

Start dagen på www.luksusonline.dk og mød en ny verden på nettet… • Eksklusive interviews og features • Diskuter og del erfaringer med andre • Nyheder, kalender og det fedeste gear • Anmeldelser af bøger, spil og film • Konkurrencer – vind lækre præmier • Artikler fra tidligere numre

www.luksusonline.dk


Her er der oplevelsesrigt læsestof til mange dage. Der ligger både nye og gamle historier om alt fra kitesurf på paradisøen Rodigues, over fantastiske bjergbestigningsfortællinger til ski i Himalaya. Tjek også de mange fotos i billedgallerierne.

· Features

Her kan du få et overblik over dagens nyheder og holde dig opdateret med, hvad der sker indenfor (outdoor- og freestylescenen) eller klatring, bjergbestigning, ski, snowboard, surf, kajak, rejseliv eller på den urban-orienterede scene. Læs bl.a. hvordan Tommy B fik sit første trælår til Freeride World Touren i Mammoth.

· Nyheder

I denne nye serie vælger vi et objekt, en person eller begivenhed og splitter det ad. Første emne i maskinen er websitet luksusonline.dk.

emne: www.luksusonline.dk type: website

Dekonstruktion *

I forummet kan du tage del i alverdens debatter, stille spørgsmål, få gode råd og udveksle erfaringer med andre Luksusonline brugere.

· Forum

være hvilken som helst ) Den direkte vej til skiuniverset. Alle nyheder, features, anmeldelser mm., der omhandler ski, ligger her.

· Ski (en af kategorierne, kan

Opret dig som bruger, så du kan deltage i konkurrencer, skrive indlæg i forummet, kommentere i bloggen og modtage nyhedsbreve.

· Login

Om Mediehuset Luksus, kontaktinfo, samarbejdspartnere mm.

· Kontakt/info

Se hvor du kan købe Pist n’ Powder SKI og få overblik over alle tidligere Pist n’ Powder SKI udgivelser.

· Pist n’ Powder SKI

Oversigt over alle LUKSUS Outdoor & Freestyle Magazine udgivelser.

· Luksus

DEKONSTRUKTION

luksusonline.dk


Luksusonline disker op med en lang række flotte præmier.

· Konkurrencer

Luksusonline skriver om det, vi har på hjerte og inviterer også dig til at give din mening til kende.

· Luksus blog

Her kan du læse dagens seneste nyhed.

· Seneste nyt

luksusonline.dk februar 2008 LUKSUS 47

[ Kan du ikke læse resten af siden, skal du blot dreje magasinet 90 grader med uret] Her kan du hurtigt få et overblik over de seneste nyheder indenfor hvert område.

· Nyhederne for neden

*Dekonstruktion /-’sjo’n/: At nedbryde et værk på en måde hvor de enkelte elementer, der udgør helheden, sættes i fokus.

Sælg dit surfboard og køb en isøkse.

· Køb og Salg

Luksusonline omtaler, vurderer og afsiger dom over tidens interessante bøger og film.

· Anmeldelser

Her kan du følge med i, hvad der sker af interessante arrangementer på outdoor- og freestylescenen. Du kan også selv oploade dine eller andres arrangementer.

· Kalender


TEST #35 INTROTEKST MARTIN PALDAN FOTO ANNE-SOFIE HELMS

dig ved skarpt sollys. Kører du om natten, skal du bruge en klar linse, så du kan se mest muligt.

DUG SKAL UNDGÅS

TEST

TEST AF GOGGLES

SE GODT UD

Beskyt dine øjne og få et optimalt udsyn. LUKSUS har testet tolv par goggles til både mænd og kvinder. ALLEREDE eskimoerne vidste, at de skulle beskytte øjnene. Sneblindhed var en kendt fare, og af rensdyrgevir fremstillede de primitive goggles med smalle sprækker, der nedsatte indtrængen af de skadelige UV-stråler. Moderne goggles er i forhold til eskimoernes gevirbriller supereffektive og har forskellige features til 48 LUKSUS februar 2008 luksusonline.dk

at gøre livet behageligt for skiløbere og snowboardere. Ikke bare overfor solens skadelige stråler og sneens hvide refleks, men også mod sne, vind og hagl.

GUL, FERSKEN ELLER ROSA? Udskiftelige linser – vælg farve efter

vejret. Farven på linsen betyder rigtig meget for dit syn. I dårlig belysning og tåge skal du vælge gul, fersken, pink eller rav-linse. De filtrerer det blå lys ud og forhøjer kontrasten, så skygger og konturer anes bedre på pisten. Rosa-linsen virker godt ved en rigtig kedelig grå dag, mens en mørkegrøn, guld eller endda sort linse er nødven-

Når dit varme åndedræt rammer den kolde linse, er duggen uundgåelig. Og dødirriterende. Dobbelte linser hjælper på problemet ved, at kondensationen har sværere ved at opstå. En anti-dug coating på den indvendige side af linsen er også en mulig feature, mens ventilation langs brillens sider og i top og bund, der kan lede varmen væk, er et must. Om disse ventilationskanaler skal være store eller små afhænger især af, i hvilket klima du kører. I et barsk, højalpint miljø vil mindre kanaler være at foretrække, da dit ansigt også skal holdes varmt.

COATING Linserne kan desuden være coatede med forskellige materialer, der har til opgave at bremse skadelige stråler og fjerne reflekser og genskin. Den populære spejlcoating bremser lidt af skinnet fra sneen, men har størst værdi i sin lir-effekt. De vigtigste coatings er UVA- og UVBbeskyttelsen, som fjerner risikoen for sneblindhed. Bliver øjnene udsat for en stor påvirkning af ultraviolette stråler,


GOGGLES

“EN GOD GOGGLE SKAL HOLDE MINDST 95% AF UV-STRÅLERNE UDE. HUSK AT UVSTRÅLER OGSÅ FINDES PÅ OVERSKYEDE DAGE.” stykker på pisten, før det er for sent.

SYNSFELT OG FORING Når du vælger et nyt sæt goggles, er det også vigtigt at vurdere, hvor godt udsynet er til siderne. Ideelt skal du kunne se 180 grader fra den ene side til den anden, så du kan fornemme og undgå andre skiere og boardere. Foringen omkring skibrillen, der støder op til dit ansigt, skal være behageligt, men skal holde vind, sne og is ude. Omvendt skal foringen ikke være for tæt, men også tillade at sveddampe kan slippe ud, så brillen ikke dugger. I tilfælde af et styrt er det også foringen, der skal afbøde slaget, hvis du er på vej headfirst!

hårdført materiale, der holder langt bedre ved slag, end plastic og glas gør. Graden af fleksibilitet i både ramme og linse har også indflydelse på sikkerheden, idet sandsynligheden for, at linsen sprækker eller falder ud i tilfælde af et rigtig uheldigt styrt, er langt mindre, hvis ramme og linse kan give sig.

MATERIALE Linserne i de fleste goggles er lavet af polycarbonat, som er et

FAKTA OM TESTEN

kan man opleve en smertefuld brændende fornemmelse. Oplever man dette, skal øjnene beskyttes fra lys og holdes i ro. Længere tids tilstand af sneblindhed, der ikke reageres overfor, kan føre til permanente skader på øjnene. En god goggle skal holde mindst 95% af strålerne ude. Husk at UV-stråler også findes på overskyede dage. Nogle goggles leveres med en scratch-resistent coating, der forlænger levetiden på dine briller. Ridser

forstyrrer øjnene og sender reflekser af sted i alle retninger. Husk derfor altid at opbevare dine goggles i etui, når de ikke sidder på dig.

POLAROID Om dine goggles skal have polaroid-linser eller ej er lidt en smagssag. Polaroid filtrerer skinnet væk fra blanke overfalder og mætter farverne, så bjergene og himlen ser rigtig lækre ud. Ulempen kan være, at det bliver sværere at opdage isede

FEM GODE RÅD VED KØB AF GOGGLES 1. Giv dig god tid. Undgå hurtige beslutninger, da dårligt udstyr giver dårlige oplevelser. 2. Køb dine goggles i din favoritbutik herhjemme, inden du tager af sted, så du er sikker på, du kan stille de rigtige spørgsmål. 3. Linsen er det vigtigste. Gør dig dine behov klart: udskiftelige linser, polaroid og bredt udsyn? 4. Prøv dem på. Gerne udenfor hvis butikken tillader, så du kan se, hvordan de fornemmes i dagslys. 5. Stil krav til ekspedienten. De er der for at rådgive dig. Der findes rigtig mange muligheder og kombinationer, og det kan være svært at overskue alle.

De tolv goggles er testet af fem personer af forskelligt køn, i forskelligt vejrlig. Testen er baseret på aktivt brug og testpersonernes oplevelse af brillernes funktionalitet på pisterne i Avoriaz, Frankrig. Linsernes brudstyrke og holdbarhed er af tekniske grunde ikke testet, og scratch-resistens har vi valgt heller ikke at teste, da dette kræver særligt udstyr. Disse features må du forsøge at tage med i din egen vurdering, baseret på producentens udtalelser. TESTPARAMETRE PASFORM: Hvordan sidder brillen. REMFUNKTIONALITET: Er justeringen i orden. Kan den strammes og løsnes efter behov. LINSE: Hvordan opleves linsen. DUGFRI: Hvor godt virker ventilationskanalerne. Dugger den let. STIL: Subjektiv vurdering af brillens stil og design. Dette parameter får kun mindre betydning ved vurdering af helhedsindtryk. HELHEDSINDTRYK: Det samlede indtryk også i forhold til pris. BEDØMMELSE Der gives en karakter mellem 1 og 6, hvor 6 er højeste karakter. Karakteren (helhedsindtrykket) er ikke et matematisk udtryk for de karakterer, produktet har fået under de enkelte parametre, men en subjektiv helhedsvurdering. Testvinder: Produktet der udmærker sig særligt i forhold til kvalitet, design og anvendelse. Et godt køb: Et rigtigt godt produkt, hvor man får meget for pengene. Til sidst skal vi understrege, at der yderst sjældent findes produkter, der opfylder alles behov, men at man som bruger skal se på ens egne behov og brugsområder og derefter vælge sit udstyr. Testen i LUKSUS er ment som et værktøj til at gøre disse beslutninger nemmere.

TESTVINDER

ET GODT KØB

luksusonline.dk februar 2008 LUKSUS 49


TEST #35 1

2

3

4

1. ADIDAS BURMA

2. ROXY CHIKADEE

3. ELECTRIC BUBBLEDUMB

4. ELECTRIC GREYGOOSE

PASFORM REMFUNKTION. LINSE DUGFRI STIL HELHED

PASFORM REMFUNKTION. LINSE DUGFRI STIL HELHED

PASFORM REMFUNKTION. LINSE DUGFRI STIL HELHED

PASFORM REMFUNKTION. LINSE DUGFRI STIL HELHED

Pasformen er god, og brillen leveres med en god allroundlinse. Adidas Burna er også lavet til motocrossbrug. Vi fandt stilen lidt for plastic-bling.

Brillen sidder ikke optimalt på en lille næse. Linsen gav meget gult lys, der gav testpersonerne indtryk af solnedgang allerede fra formiddagen.

Rigtig lækker og stor goggle med plads til briller, hvis det skulle være nødvendigt. Pasformen er god, og remmen er let at justere. God brille med detaljerne i orden.

Pris: 999,Forhandlerinfo: 43 20 65 00 Web: www.adidas.com/eyewear

Pris: 700,Forhandlerinfo: 39 61 62 65 Web: www.roxy.com

Fedt look. Dugger dog for meget. Sad ikke optimalt på én af testpersonerne, mens andre var meget tilfredse. Leveres med en god allround linse og ekstra bonuslinse, som dog er lidt besværlig at skifte.

50 LUKSUS februar 2008 luksusonline.dk

Pris: 849,Forhandlerinfo: 36 77 09 19 Web: www.electricvisual.com

Pris: 1.399,Forhandlerinfo: 36 77 09 19 Web: www.electricvisual.com


DER GIVES STJERNER FRA 1-6

5

6

7

TESTVINDER

8

5. DR. ZIPE ESCORT BRAT

6. OAKLEY STOCKHOLM

7. OAKLEY A FRAME SHAUN WHITE

PASFORM REMFUNKTION. LINSE DUGFRI STIL HELHED

PASFORM REMFUNKTION. LINSE DUGFRI STIL HELHED

PASFORM REMFUNKTION. LINSE DUGFRI STIL HELHED

PASFORM REMFUNKTION. LINSE DUGFRI STIL HELHED

En meget lille goggle, der kun virker på små hoveder. Linsen er fin, men brillen dugger for let. Testpersonerne fandt remmen en anelse irriterende at justere. Et plus er den fleksible påhæftning af remmen, der gør pasformen god til hjelm.

Denne brille dugger ikke! Selv i duguundgåelige situationer forsvandt duggen med det samme. Stilen er i orden, og linsen er perfekt til allround. Silikone i rem.

Rigtig god linse og super god pasform. Testpersonerne havde en god oplevelse med denne gennemførte brille. Eneste minus er, at det kræver lidt træning at skifte linse.

Pris: 1.150,Forhandlerinfo: 80 01 06 31 Web: www.oakley.com

Pris: 1.095,Forhandlerinfo: 80 01 06 31 Web: www.oakley.com

Stor goggle. Remmen er lidt for lang og kan ikke spændes rigtig stramt. Vær opmærksom på pasform: Slutter ikke tæt ved små næser. Stilet med grøn-blå gradering i linsen. God pasform til hjelm med fleksible rempåhæftninger.

Pris: 500,Forhandlerinfo: 70 25 77 20 Web: www.drzipe.com

TESTVINDER

8. VONZIPPER FEENOM

Pris: 1.000,Forhandlerinfo: 45 95 05 70 Web: www.vonzipper.com

luksusonline.dk februar 2008 LUKSUS 51


TEST #35

DER GIVES STJERNER FRA 1-6

9 ET GODT KØB

10

11

12

9. VONZIPPER SIZZLE

10. KARI TRAA NIPA

11. ZEAL LINK PPX

12. QUIKSILVER Q1

PASFORM REMFUNKTION. LINSE DUGFRI STIL HELHED

PASFORM REMFUNKTION. LINSE DUGFRI STIL HELHED

PASFORM REMFUNKTION. LINSE DUGFRI STIL HELHED

PASFORM REMFUNKTION. LINSE DUGFRI STIL HELHED

God pasform. Dugger ikke. Rigtig god til høj sol med mørk guldspejlreflekslinse. Bling på den fede måde. En gennemført brille.

Pasformen er ok, men indtrykket er en lidt voldsom brille med et kantet design. Kari Traas gennemførte farveholdning og design er henvendt til en bestemt målgruppe, som naturligvis ikke imødekommer alles smag. Linsen er meget gul. Silikone i rem.

Brillen leveres i hardcase, oven i købet med en ekstra linse i rosa med polaroid og photochromatic (linsen skifter densitet afhængig af lyset). Den gule linse til lav kontrast og tåge har spejlrefleks, men skift imellem linserne er lidt besværlig. Dugger ikke. Silikone i rem.

Rigtig god pasform og foring der føles behagelig. Tidløs, elegant stil. Brillen havde tendens til at dugge, hvilket desværre tæller ned i den samlede vurdering.

Pris: 1.299,Forhandlerinfo: 20 68 00 64 Web: www.karitraa.com

Pris: 1.199,Forhandlerinfo: 56 38 01 40 Web: www.zealoptics.com

ET GODT KØB

Pris: 900,Forhandlerinfo: 45 95 05 70 Web: www.vonzipper.com

52 LUKSUS februar 2008 luksusonline.dk

Pris: 950,Forhandlerinfo: 39 61 62 65 Web: www.quiksilver.com


snowboard & ski

springsession

SpringDogs CNRGTPGUDGFUVGHTQMQUV

slopestyle & BC-battle

Ol´ School 85 New School URTKPIUGUUKQPJ[NFGTÂŒGTPGUHTGGUV[NG

springsession RTÂ&#x;UGPVGTGT

SUSPEKT LOGO -

Slopestyle RTQCOUNQRGUV[NGMQPMWTTGPEG

DJ Skovsnegl FQPLQJPUQPOGFGPRNCFGURKNNGT

YoungbloodSession ULQXHTGGUV[NGMQPMWTTGPEGHQTDÂ TPQIWPIGWPFGT

Gigant-PicNic

snowboard & ski

springsession

TignesHTCPMTKI PĂĽsken ski & snowboard OCPOCTVU Slopestyle QPUOCTVUYoungbloodSession HTGOCTVUBackcountryBattle musik NKXGMQPEGTVOGFRNCFGXGPFGTGRmDLGTIGVQIVKNCHVGTRCTVKGUDJ Skovsnegl  DJ AskaOno slopestyle & BC-battle

SUSPEKT LOGO - (sort)

Ol´ School 85 New School VKXQNKNagel FGDGT OVGSpringDogsDGUVBBQ DEDCVVNGGigant-PicNic www.springsession.dk DGUVKNTGLUGPRmwww.ski-xtreme.dk ITWRRGTGLUGTUMTKX³URTKPIUGUUKQP´UQODQQMKPIPWOOGT

springsession klassikere spring-info


GALLER I

VISUEL VITALITET For LUKSUS’ nye chefredaktør er kameraet en kilde til oplevelser, og det bliver slæbt med overalt, hvor Martin Paldan øjner dramatik, lidenskab og vitalitet.

Bouldering

Monolith kaldes linjen, der pryder én af Kjugekulls mange blokke. Problemet overgiver sig ikke bare, det kræver en fokuseret indsats, og tæt på toppen bliver du testet for alvor. Klatrer: Jacob Stærk Sted: Kjugekull, Sverige


Natur

Det vindblæste figentræ på toppen af bakken har efterhånden hørt lyden fra mit kamera rigtig mange gange. Det står jo bare dér og lader sig gnave i af hyrdens geder, ruske i af vinden og dryppe på af regnen. Sted: Andalusien, Spanien.

Rejseliv

Lukker jeg øjnene og tænker Vietnam bliver alt grønt. Bag mine øjenlåg dukker billeder op af rismarker i insisterende grønne nuancer. Langs floderne er bevoksningen tæt og frodig, og selv visse floder og kanaler har grønheden også indtaget. Sted: Hanoi, Vietnam

Skate

Klassisk kickflip på Sønder Boulevard. Min første egentlige skatefoto-session. Bagefter spiste vi pizza fra Itzi Bitzi, mens jeg i stilhed håbede, at der mindst var én skarp optagelse. Skater: Michael Jepsen

56 LUKSUS februar 2008 luksusonline.dk


luksusonline.dk februar 2008 LUKSUS 57


Parkour

Kokken inde i cafÊen kom i sin pause ud, og betragtede hovedrystende den unge traceur. Sted: Islands Brygge, København.


Klatring

Turen mod El Polvorin går gennem mørke togtunneler, som er hugget ud af klippen. Det er ikke en særlig stor sektor i El Chorro, men leverer lækker face-klatring i smukke omgivelser. Klatrere: Daniel Clausen og Nicklas Tønnesen Sted: Andalusien, Spanien

CablePark

Uafhængig af vindens vilje kan kitesurfere træne tricks og underarmsmuskler på kabelbanen ude på Amager. Parken er et godt bud på fremtidens urbane rum med industri og actionsport side om side. Sted: Copenhagen Cable Park, København.

luksusonline.dk februar 2008 LUKSUS 59


OUTRO #35

2

3

1

gearnyt

*

*DE SENESTE TENDENSER FRA DEN MATERIELLE VERDEN

4

5

6

60 LUKSUS februar 2008 luksusonline.dk


tøj, sko, udstyr og accessories

6

Med en snert af firsercharme er der lagt op til kvikke one-liners og håndtegn, når Underground vises frem til afterski eller brunch. Forhandlerinfo hos ATS Sports på 39 64 13 13.

THE FACTOR | CA. 4.000,- KR.

Black Diamond har efter tre år i laboratoriet skabt en støvle, der er specifikt rettet mod freeride. Med et væld af spændende detaljer og justeringsmuligheder ligner dette en støvle, der vil få masser af opmærksomhed. The Factor er blot én af i alt ni nye støvler fra Black Diamond. Info på www.bdel.com

7

2

7

Fly away

NAISH CULT KITE | 6.995,-

Eksklusivt fra Quiksilver

LA CIENEGA OG CARDIGAN | 500,- OG 2.000,-

Skal det være dyrt, skal det også være lækkert. Med 100% cashmere nærmer vi os rimeligheden. Lad nu være med at spilde på den. Mere info på www.quiksilver.dk

8

Hættie

BURTON UNDERGROUND FLEECE | 799,-

Innovation og revolution er kendetegnende for Naishs linje af kites. Nyeste bud er Cult, som med lavt bar pressure, depower egenskaber, vandstart og nem håndtering gør denne kite perfekt til alle forhold og alle typer riders. Leveres med 2008 SLE barsystem, liner og pumpe. www.nautic-surfogski.dk 8

Haute Cuisine

OPTIMUS CRUX | 499,-

3

Stillbilledmaskine

Det ultrakompakte køkken fra Optimus har været med en fransk ekspedition på Everest og blev benyttet i helt op til 8.300 m.o.h. Ekspeditionslederen Pascal Jouanny lovpriser både vægt og funktion i det lille gaskøkken, som blot vejer 93 gram. Mere info på 48 18 93 04.

SONY A200 | 6.000,-

Alfa-kameraet er Sonys bud på et seriøst DSLR. 10.2 megapix, steadyshot billedstabilisering, høj lysfølsomhed og stor 2,7” LCDskærm er nogle af de specifikationer, der skal bruges i kampen mod de andre DSLR-giganter. Mere info på 43 55 70 62.

9

9 4

Krager i sneen

BLACK CROWS | PRIS UKENDT

Bruno Compagnet og Camille Jaccoux er folkene bag det nye Chamonix-mærke Black Crows, som Norrøna bringer på det danske marked. Bruno og Camille er begge anerkendte freeridere, der har masser af sæsoner bag sig, og med Black Crows har de samlet alle deres erfaringer og ønsker i tre modeller. Den viste hedder Navis. Mere info på www.blackcrows-skis. com

10

11

5

Djævel til eventyrræs

SALOMON RAID DEVIL 25 | 800,-

Når deltagerne i Marathon des Sables kan bruge den, kan du vel også. Løberygsækken har plads til en toliters vanddunk (blære), har speciel GPS-lomme, er udført i stærk Ripstop nylon og leveres med en fløjte til nødsituationer.

Best of Test

CASCO POWDER | 900,-

Som testvinder i det østrigske Konsument (forbrugertest-institut) er denne tyske hjelm værd at checke ud. Powder er en ski- og snowboardletvægtshjelm med god ventilation og 4-punkts goggle strap-holder og et spændesystem, der kan justeres under kørsel. Info på 47 93 76 48. 10

Cesario Multi Splatter

CR8TIVECREATION | 1.199,-

Disse spraglede sneakers fra Cr8tiveCreation inspirerer til kreativitet – eller får dig i hvert fald til at se kreativ ud. Forhandlerinfo hos Vernon Sport på 39 16 17 40. 11

Trækerne

NAISH HAZE KITEBOARD | 4.495,-

Hazeboardet er Naishs freeridemodel med twintip og 100% woodcore. Holdbarheden og stabiliteten er i top, og boardet skulle efter sigende være utroligt let at sejle. Leveres med Grav-D fodstropper og aluminiumsfinner. www.nautic-surfogski.dk

luksusonline.dk februar 2008 LUKSUS 61

OUTRO FEBRUAR 2008

1 4.130 gram freeride støvle


OUTRO #35 Jan Kofod Winthers billeder i bogen Himmelskud er fantastiske.

Anmeldelser Tidens alternativer til den virkelige verden

Bøger HIMMELSKUD – DANMARKSBILLEDER FRA MIT FLY Jan Kofod Winther Gyldendal // 299,-

Med et enestående blik for mønstre, farver og former har fotograf Jan Kofod Winther indsamlet 62 LUKSUS februar 2008 luksusonline.dk

vidnesbyrd om det danske land(-skab), som det tager sig ud fra en fugls perspektiv. Det er der kommet en himmelråbende smuk bog ud af. Winther har gennem en årrække overfløjet Danmark i selskab med sit Hasselblad-kamera og sit Cessna 172-fly. Det har udmøntet sig i en række mesterlige fotografier, som på enklest mulige vis op-hæver de dagligdags og ofte fra jorden usynlige mønstre til grafik, til mening, til kunst. Blikket er både rettet mod det ‘rent naturlige’ i det omfang, der stadig findes i Danmark, og mod det menneskeskabte, kulturen i landskabet. Både markernes levende hegn, sandformationer i vadehavet og kridtbrydning i

Aalborg er med, ligesom kolonihaver i Københavns Vestegn, motorvejsudfletninger og den grønne, grønne bøgeskov er med. Med biolog Michael Stoltzes lavmælte kommentarer til billederne er Himmelskud en fuldbyrdet fotobog, der kan få beskuerens øjne op for, at verden består af mønstre, og at Danmark trods sin lavstammethed også har vertikale værdier. Det flade land er trukket ud i et tredimensionelt rum, der med Stoltzes formulering hedder: “Uden fugle ville Lolland være flad.” –Anne Vindum

PILGRIMSREJSEN Paulo Coelho Bazar // 199,-

“Jeg er misundelig på det første ord i denne sætning.” Sådan skriver Paulo Coelho dog ikke i bogen om sin pilgrimstur, men samme selvrefererende og –optagede facon præger bogen. Og allerede nu skinner det vist igennem, at jeg ikke er vild med bogen.


Mountain Equipment TDS

medier

På omslaget gøres opmærksom på, at det er Paulo Coelhos første bog, og dét er værd at have i tankerne, når man læser dette stykke...tja...teenage-kristen-logeselvhøjtidlige-Ruth-sekt-jeg har fundet både vejen og svaret-agtige stykke litteratur! I centrum af bogen er først og fremmest Paulo Coelho og dernæst den vidt berømte og meget benyttede pilgrimsrute Santiago de Compostela. Forfatteren får anvist en guide, og sammen drager de ud på en vandretur, der bringer dem fra Saint Jean Pied-de-Port i Frankrig, over Pyrenæerne og helt til Santiago de Compostela ved Atlanterhavskysten. Undervejs får forfatteren anvist forskellige øvelser, som indirekte skal give ham kendskab til hans eget indre univers. Én af disse øvelser hedder hastighedsøvelsen og lyder således: “Gå halvt så hurtigt, som du plejer, i tyve minutter. Vær opmærksom på alle detaljer, personer og landskaber rundt om dig. Det bedste tidspunkt at udføre denne øvelse på er lige efter frokost. Gentag øvelsen i syv dage.” Disse øvelser fungerer som bogens kapitler og er Paulo Coelhos egentlige ærinde. Alt for tydeligt presser han en filosofi nedover en handling, der kvæles i pseudofilosofiske ambitioner. Ovenstående øvelse er én af de mere harmløse og kunne endda give stof til eftertanke, hvis forfatteren argumenterede og levendegjorde en diskurs. Jeg oplever manglende modstand i bogen, og selvom den indeholder både bidske hunde og mærkelige folk, træder hovedpersonen aldrig i karakter. Forfatterens tilstedeværelse som det formulerende menneske foran skrivemaskinen er al for tydelig. Han er alle karaktererne i bogen, personerne gives intet selvstændigt liv, og dét lugter af prætentiøsitet. Læs bogen og lad os tage diskussionen. –Martin Paldan

Film CODERED 12

OUTRO FEBRUAR 2008

Har du relevante bøger, film eller spil til anmeldelse? Skriv til info@luksusmag.dk

Sleepwalker og Dreamcatcher soveposer har elastiske syninger i benområdet, så du har større bevægelsesfrihed end i almindelige soveposer. De har 2 lynlåse, så du kan lyne 2 soveposer sammen eller lyne soveposen op både i siden og i fodenden. Etuiet har blød mikroÀeece indvendig, så du kan bruge det som hovedpude. Sleepwalker har Polar-loft ¿berfyld Dreamcatcher har dunfyld, 90% Dreamcatcher 300 TDS Dreamcatcher 500 TDS Dreamcatcher 750 TDS

1.395,1.695,1.995,-

Henrik Edelbo, Jan Rasmussen, Frederik Bengtsson m.fl. Købes i skatebutikker // 50,-

Introen starter med lidt pæne, enkle tricks. Men herefter kommer en usammenhængende og næsten kedelig sidste halvdel, som ødelægger idéen med en intro. Første part er med Gabriel Engelke, og da vi har at gøre med en forholdsvis kort film, er det efter min mening for meget med en hel part med en svensk skater i et af Danmarks eneste videomagasiner. Filmen indeholder nogle udmærkede parts med Andreas Pedersen og Michael Nielsen, samt noget footage fra det danske Nike SB’s tour til Hong Kong. Mix-parten er god med et hav af forskellige skatere og spots og en stak gode tricks. Denne part viser, at scenen i Danmark slet ikke er så lille, som vi går og tror, den er. Det er uden tvivl Mads Sand, der giver mest gas, og det er nok heller ikke uden grund, at han er røget på coveret. Sidste sektion er med Mads Christensen, og han får da også skabt klimakset i filmen med en god og stilren part. Generelt er hele filmen filmet godt og overskueligt, men der mangler de mere spændende effekter og redskaber, som man tidligere har set fra CodeRed crewet. CodeRed er faldet i pris men det samme er kvaliteten desværre også. –Ramo

Dreamcatcher og Sleepwalker fås også i ekstra længde og i kvindemodel Sleepwalker Ultralite TDS Sleepwalker I TDS Sleepwalker II TDS Sleepwalker III TDS

799,899,999,1.099,-

ll she Soft

Cocoon AIR CORE

Oppustelig, blød hovedpude. 33 x 43 cm

120,-

Lowe Alpine TWO ZIPPER WAIST SAFE Lowe Alpine MULTI PITCH

Softshell jakke i strækmateriale. Vind- og vandafvisende Stormweave nylon. Herre- og damemodel 799,-

Pengebælte med 2 lynlåsrum. Svedtransporterende stof mod kroppen. 60 g. 100,På www.f jeld-fri tid.dk ser du alle vo res tilb ud. Hver u ge: Ugens tilbud.

Asolo FLAME Gore-Tex

Topmoderne vandrestøvle med overdel i 1,6-1,8 mm læder og ekstrastærk nylon. EVA støddæmpning. Mellemsål med Matrix teknologi. Str. 6-13½ 1.199,-

ANMELDELSESKATEGORIER Mesterværk. Den perfekte gave til alle LUKSUS’ læsere Fantastisk. Et rigtig vellykket bud på et levedygtigt værk God. Kan inspirere og imponere de fleste Middel. Især relevant, hvis man i forvejen er interesseret i emnet Ringe. Kun for fanatikere Makværk. Brug hellere tid og penge på nyt udstyr

luksusonline.dk februar 2008 LUKSUS 63

Frederiksborgade 28, 1360 København K, Telf. 3311 3536 Fjeld & Fritid Outlet: Kultorvet 7, 1175 København K, Telf. 3311 2273


OUTRO #35

kalender (lige til at hænge op)

LUKSUS guider dig til de bedste begivenheder... 13. FEBRUAR Havkajak Under Fremmede Himmelstrøg WWW.MYKAYAK.DK

Gratis. Kl. 10.00 ved Frederikshøj i Slagelse.

26. FEBRUAR Indien – kulturrejser, Goa samt trekking- og vandreture WWW.KIPLINGTRAVEL.DK

Foredrag om havkajakture til Spanien, Grækenland, Argentina og Grønland. Kl. 19.30 i Café Globen, Turesensgade 2B, København K. Gratis adgang, men tilmelding nødvendig.

22.-24. FEBRUAR Øen Møn Rundt – Havkajaktur WWW.KANO-KAJAK.DK

I år afholder snowboarderne deres eget DM. Det sker i Hemsedal i uge 14. Foto: Andrew Hirschpold

Vintertur rundt om Møn og til Møns Klint. Der stilles krav til vintererfaringer i både kajakken og på land; der overnattes i telt. Turen er på ca. 100 km. Arrangeret af Dansk Kano og Kajak Forbund.

23. FEBRUAR MTB-O vinter karrusel løb WWW.ORIENTERING.DK

INDTIL 2. MARTS Himmelskud

9.-16 FEBRUAR (UGE 7) Frostgun Invitational

WWW.DGI-BYEN.DK

WWW.FROSTGUN.DK

Fotoudstilling. Anderledes grafiske og abstrakte danmarksbilleder taget fra oven af Jan Winther. Gratis adgang, DGI-byens foyer, Tietgensgade 65, København V.

4.-8. FEBRUAR (UGE 6) DM i Freestyleski WWW.DMINFO.DK

Frostgun Invitational foregår igen i år i Avoriaz, og bagmanden Michael Fugmann lover, at det bliver endnu større i år. Desuden er det i år ikke kun en invitational, så hold øje med hjemmesiden, hvis du selv ønsker at gøre dig gældende i parken og pipen.

12., 13. OG 14. FEBRUAR Extreme Runner WWW.SPEJDERSPORT.DK

Traditionsrig, årlig konkurrence om titlen som Danmarksmester i disciplinerne under freestyle. Avoriaz, Frankrig.

5. FEBRUAR Kilimanjaro, safari og Zanzibar badeferie WWW.KIPLINGTRAVEL.DK

Afrikas højeste bjerg er noget ganske særligt. Flot vandring og efterfølgende muligheder i særklasse. Foredraget fortæller om grupperejser og ekspeditioner. Både de lette ruter og Western Breach samt individuelle rejser med daglig afgang. Gratis. Kl. 19.30. Tilmelding nødvendig. Turesensgade 2B, Kbh K.

64 LUKSUS februar 2008 luksusonline.dk

Foredrag af Marvin Overgaard, hvor han fortæller om sin deltagelse i Marathon Des Sables – et ørkenløb på 237 km gennem Sahara. Desuden kommer foredraget ind på faren ved at blive ensporet, og hvordan tomheden indfinder sig, når målet er nået og eventyret overstået. Pris 50,- kr. Billetter kan købes i Spejder Sport butikker. Kl. 19.30 12. februar: Naturhistorisk Museum, Universitetsparken bygn. 210, Århus. 13. februar: Lokal Historisk Bibliotek, Klosterbakken 2, Odense. 14. februar: Kulturhuset Indre By, Ahlefeldtsgade 33, København.

Arrangeret af FIF Hillerød. Kl. 11.00 i Store Dyrehave / Tokkekøb Hegn.

Foredrag om landet der kan tage pusten fra de fleste: Indien. Kom og hør om kulturrundrejser i Rajasthan, Varanasi og Nordindien, om trekkingture i Indisk Himalaya, Kerala og Tamil Nadu samt badeferie i Sydindien og Goa. Kl. 19:30 på Café Globen, Turesensgade 2B, København K. Gratis, men tilmelding nødvendig.

28. FEBRUAR Scoresbysund og Ilulissat Isfjord – to sider af Grønland WWW.QATANNGUT.DK

Foredrag af Eve Eisenhardt og Frank Nielsen. Kl. 19.30 i Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6, København K. Gratis for medlemmer, 30,- kr. for ikke-medlemmer.

UGE 14 DM i snowboard WWW.SNOWBOARD.DK

23. FEBRUAR Vinter Boulder 08 WWW.FREECLIMBER.DK

Danmarks første udendørs boulderkonkurrence i vinterhalvåret! Arrangørerne lover blod, kulde og grimme fald, men også opvarmet tipi og grillmad. Hvis ikke det sner, er friktionen sikkert rigtig god! Kl. 10-17 ved Silkeborg. Tilmelding på www.freeclimber.dk.

DM i snowboard bliver for første gang ikke holdt sammen med DM i freestyleski. I stedet indtager boarderne Hemsedal i uge 14, og der konkurreres i slopestyle, halfpipe og boardercross.

24. FEBRUAR Slushcup 6. afdeling (finale) MTB-løb WWW.SLUSHCUP.DK

Sidste afdeling af vinterens MTB-cup. Se www.slushcup.dk for yderligere info.

24. FEBRUAR 3. afd. af VinterCuppen WWW.VINTERCUPPEN.DK

X-duathlon (MTB og løb) på i alt 41,5 km.

Mon Peter Riis kan vinde den samlede Slushcup? Foto: Martin Paldan

#

KALENDER

OUTRO FEBRUAR 2008

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV! Gå ind på www.luksusonline.dk og opret dig som bruger. Så får du info om arrangementer m.m. og går aldrig glip af noget. Har du et arrangement til kalenderen, så skriv til info@luksusmag.dk


Hemsedal er kendt for at have en af verdens bedste snowboardparker. Området har tidligere lagt faciliteter til store konkurrencer som Norske og Nordiske mesterskaber og The Artic Challange. Hemsedal vil tage det bedste fra deres tidligere erfaringer og smede dem sammen til DM. Konkurrencer i Slopestyle, Halfpipe, Boardercross - ydderligere vil der hele ugen op til DM være sessions i området og andre happenings for snowboardere, plus massere lir og gear hver dag hele ugen. For Mere info kontakt Christoffer Hove på christofferhove@yahoo.dk eller Rasmus Sørensen på skatekult@hotmail.com eller tjek www.snowboard.dk


DET SIDSTE ORD #35

Q&A OUTRO JANUAR 2007

det SIDSTE ord!

ØRN HARVIG BJ Det sidste ord får eventyreren Bjørn Harvig, der har trådt 7.000 kilometer på cykel fra København over bl.a. Finland, Rusland, Georgien, Armenien og helt til Iran.

Bjørn Harvig har søgt læ for regnen i et lille skur langt inde i Georgien.

Hvorfor cykle fra København over Rusland til Iran? Jeg har siden tidligere rejser opbygget en stor fascination af Rusland og de gamle Sovjetrepublikker. Det var primært dem, jeg ville besøge på denne tur. Desuden er det at rejse på cykel, den måde jeg helst vil bevæge mig på. Det var en fed tanke at starte hjemmefra – ikke blive smidt ud af et fly og så dumpe ned et eller andet sted – at roligt tilvænne sig forandringerne. Det tiltrækker mig meget. På cyklen får jeg detaljerne med. Jeg bilder mig ind, at jeg møder menneskene og deres land på en anden måde. Hvordan er det at rejse alene? Engang imellem føler jeg mig virkelig alene. Til gengæld indebærer det, at jeg er mere åben og opmærksom. Andres hjælp er nødvendig for mig, så jeg møder mange mennesker. Desuden er det lettere for andre at få kontakt til mig – netop fordi jeg er alene. Hvis jeg er af sted med andre, kan jeg til en vis grad ‘gemme mig’ i

deres selskab. I deres nærvær. Det er umuligt når man er alene, og derfor bliver mange episoder mere intense. Hvad er dit næste projekt? Jeg er gået i gang med en ny ‘rejse’. Foran computerskærmen – på tastaturet. Er i gang med en bog, en rejseerindring, der omhandler min seneste tur. Det føles i øjeblikket, som om jeg ikke har andet i hovedet. Den forfølger mig. Lige for tiden spiser, skider og sover jeg den bog. Nævn fem ord, der beskriver dig som person? Langsom, social, nysgerrig, tolerant og hjælpsom. Hvor vil du allerhelst bo? I København. Det er her, jeg har min familie og mine venner. Snakker vi om den bedste udsigt fra en teltåbning, det smukkeste sted at bo eller slå lejr – i forbindelse med en tur – så er det nordlige Pakistan ikke et dårligt sted at starte.

BJØRN HARVIG Bjørn er 27 år gammel, bor i København, er politibetjent på orlov og arbejder i en ungdomsklub på Nørrebro. Bjørns bog udgives af Mediehuset Luksus og ventes at være på gaden i august 2008.

66 LUKSUS februar 2008 luksusonline.dk

“På cyklen får jeg detaljerne med. Jeg bilder mig ind, at jeg møder menneskene og deres land på en anden måde.” Hvilken bog har du sidst læst? Dobbeltgængeren af Dostojevskij. Om en personligheds gradvise opløsning, om en sindssyg mand, hans nedværdigelse og tab af kontrol. Er lige gået i gang med George Orwells 1984 – kan ikke lægge den fra mig. Hvilket stykke musik har du sidst lyttet til? Promise and The Monster. Lyden af de mørke skove i Sverige. Har faktisk lige fundet en gammel Swollen Members skive frem. Deep End giver mig stadig kuldegysninger! Hvilken materiel ting sætter du størst pris på? For oplagt at sige min cykel ikke? Den er i hvert fald i top 5, men den for hård konkurrence af cd’er, bøger, min computer – og hvad fanden skulle jeg gøre uden mine sko? Hvilken begivenhed har været den stærkeste i dit liv? På et hotel i Delhi kæmpede jeg sammen med en tysk turist om at holde liv

i to engelske turister, der havde taget en overdosis af heroin. Det lykkedes mig at redde den ene – den anden døde. Den oplevelse slipper mig aldrig. Hvornår følte du sidst frygt? Da jeg sidst slog op i avisen og så et billede af Dansk Folkeparti. Hvad er din værste vane? I øjeblikket har jeg svært ved at sove. Enten ligger jeg til langt ud på morgenen og tænker bog, eller også vågner jeg hver halve time. En ny ide eller en skæv tanke popper op. Jeg har så mange episoder, mennesker og oplevelser inde i mit lille hoved, der hele tiden banker på. Hvad har du i lommerne lige nu? For lidt penge, for meget luft. Hvor skal du hen efter dette interview? Have noget at spise – er altid lidt sulten. Derefter ind foran computeren igen.


FREDO ROBIN

WEARS

THE 51-30

SEVEN SEAS, ONE WATCH. THE PERFECT WATCH FOR ANY LIFE AQUATIC.

NIXONNOW.COM INFO HOS SLIDE DISTRIBUTION APS PÅ INFO@SLIDEDIST.COM ELLER +45 36 77 09 19


Når Serge Caillault er på vej i kælderen, ved han, at han altid kan stole på sin Petzl pandelampe.

Uanset om han er på vej ned i en kælder eller en grotte, ved Serge Caillault hvor vigtigt det er, at han kan se klart og tydeligt og samtidig have begge hænder frie. Dette er årsagen til at Petzl igennem de seneste 30 år har fremstillet kompakte, letvægtspandelamper, anerkendt verden over for deres exceptionelle driftssikkerhed.

Kombinationen af kraftfuldt lys og lange brændetider, giver pandelamperne fra Petzl den afgørende evne til at se hvor der ellers ville have været mørkt. Petzl’s mange pandelamper forhandles af alle førende outdoor- og sportsforretninger. Nærmeste forhandler henvises på telefon 38 71 69 59. www.scanlico.dk

LUKSUS Outdoor & Freestyle Magazine # 35  

Issue # 35 of LUKSUS Outdoor & Freestyle Magazine. Originally published February 2008.

LUKSUS Outdoor & Freestyle Magazine # 35  

Issue # 35 of LUKSUS Outdoor & Freestyle Magazine. Originally published February 2008.

Advertisement