__MAIN_TEXT__

Page 1

# 30 | August & september 2007 | gratis

sand under hjulene

Med danske Ida Tin på off road i Mongoliet galleri:

christian als

Den danske fotoekvilibrist viser sine bedste billeder

jubilæumsnummer LUKSUS runder

30

numre! nyt

look

penge og passion

Reportage fra Europas største konkurrence for pro-skatere

stor konkurrence bliv kystlivredder CPH cable park

BIG wall-klatring i mexico pt 2 g test af liggeunderla dr. outdoor anmeldelser af bøger & film efterårets fedeste gear

æ westerhaw tema om windsurf, surf, kite og kajak på vesterhavet


The ManifesTo will sTep up To any TesT. advenTure racers and like-Minded ouTdoor aThleTes need To handle everyThing froM rugged Trails To The occasional sTreaM crossing. Quick drying, breaThable lifa® Technology in The upper, coMbined wiTh ulTra sTorM gripTM and waTer in waTer ouT w2 Technology in The sole ensure long lasTingcoMforT and perforMance. This shoe Makes sure There’s noThing sTopping you.

hellyhansen.coM/ManifesTo


ER DU KLAR TIL NOGET RIGTIGT FORFRISKENDE? Lad dit nye team tage sig af din krop: Palmolive 2in1 Shower Gel og Palmolive Deodorant for Men. En shower gel der gør, at din hud føles fugtig og blød efter dit bad, kombineret med en opfriskende deodorant, der giver dig 24 timers beskyttelse. Et energi kick til hele kroppen!

FEEL ALIVE Apply for adventure-palmolivemen.com


indhold #30

Foto: Martin B. Christensen, Martin Paldan, Jakob Vemmelund, Ida og Hjalte Tin, Jacob Stærk

august & september 2007

29 Side

features #30

29 Tema: Oplevelser ved Vesterhavet

Langs den jyske vestkyst finder du et hav af oplevelser og nye muligheder. Læs Robert Sands fortælling om Klitmøllers historie, hør om projektet Cold Hawaii i Thy samt mulighederne for havkajak i Hvide Sande.

Tag med til Vesterhavet. Her er det Robert Sand, der er gået i luften ved Klitmøller, hvor hans farfar var fisker.

36 Blandt de bedste af de bedste

LUKSUS rapporterer fra Europas eneste skatekonkurrence for professionelle, der blev afholdt i CPH Skatepark.

42 Big wall-klatring i Mexico

Efter et mislykket forsøg på EL Gigante tager Jacob Stærk og Christian Wied udfordringen op med ruten Subiende El Arcoiris. Mon de når toppen denne gang?

46 Off road i Mongoliet

Sæt dig bagpå motorcyklen og kør med Ida Tin gennem Mongoliets fantastiske natur.

50 LUKSUS runder 30 udgaver!

I anledningen af vores fødselsdag kan du læse historien om den intermistiske start af dit yndlingsmagasin, der blandt andet involverede en toptur til Peak Lenin samt 800 kilometers biltur rundt i landet efter hver udgave.

55 Konkurrence

Selvom det er os, der har fødselsdag, er vi i gavehumør. Du har chancen for at vinde ure, solbriller og spil.

56 Friluftsjobs: Kystlivredder

I vores serie om jobs i og med naturen har vi snakket med kystlivredderen Martin Vasehus Madsen.

62 galleri: Christian Als

Side 42

Nyd synet af Christian Als’ smukke billeder og kom tættere bag personen, hvis arbejde pryder dette nummers forside..

faste sider #30

06 Leder og bidragydere 11 Buzz

Nyheder, interview, gear og andet godt fra ind- og udland. Denne måned byder blandt andet på interview med Lena Dahl, gode råd fra Dr. Outdoor, nyt gear, pigeaften i CPH Cable Park og rapport fra årets Roskilde Festival.

17 Katalogservice 58 Test: Selvoppustelige liggeunderlag

Side 36 Side 46

Efterhånden er der ingen grund til ikke at sove ordenligt, når du er på tur. Den nye generation af liggeunderlag puster sig selv op og fylder næsten ingenting. Vi kigger på ni muligheder.

68 Gearnyt

Side 58

Nyt fra den materielle verden.

70 Anmeldelser

Overblik over tidens vigtigste bøger og film.

72 Kalender

De kommende måneders vigtigste begivenheder.

74 Det sidste ord

Mark Hessellund Beanland lukker og slukker.

aug-sep 2007 LUKSUS 05


det første ord #30

august & september 2007

Duften af brød i bageriet... Velkommen til LUKSUS, der holder fem års jubilæum med dette 30. eksemplar af bladet. Derfor sidder du med en udvidet udgave, hvor du ud over de sædvanligvis usædvanlige turberetninger – krydret med gear reviews, core og outdoor fornemmelser – også kan læse om bladets historie og personerne i kulisserne. Da jeg første gang greb et LUKSUS i en friluftsbutik, tænkte jeg ”Kan man dét, og kan de leve af det?” Svaret var: Ja, det kan de – i hvert fald gør de det – med liv og sjæl – også selv om de første par numre kun skabtes ud af stædig tro på, at traditionelt friluftsliv og den nye freestyle bølge kunne forenes i et magasin. Den troskab mod begge verdener mærker man (forhåbentlig) stadig, hvis man stikker hovedet indenfor på redaktionen til en kop kaffe. Jeg kendte dengang selv kun perifert Bugge Holm Hansen og Peter Tranevig fra Nørrebro Klatreklub, hvor Bugge dengang var formand, men jeg kunne godt fornemme, at der var et stort drive mod at skabe noget ud af den kultur, de var en del af allerede dengang. De var begge aktive klatrere, skiløbere og friluftsmennesker, og havde bl.a. startet noget så mærkeligt som en alpin afdeling af en universitetsbaseret klatreklub på Nørrebro. For udenforstående har projekt LUKSUS helt sikkert i starten også virket ret loge-agtigt, når der blev spillet Playstation og kastet håndtegn i lokalerne på Jægersborggade. Var man imidlertid selv en del af kulturen, var det egentlig bare fedt at læse om folk man kendte lidt, når de havde lavet et eller andet spændende! Og rent faktisk er det jo i bund og grund helt almindelige mennesker, der på et tidspunkt bare udlever de mest inspirerende eventyr, de har kunnet forestille sig. Med Peter Monrad som art director har bladet ret hurtigt udviklet sig til et stærkt magasin med en unik designmæssig appeal – og man kan sagtens stadig fornemme duften af brød i bageriet. Det er kunsten, og det bliver der ikke lavet om på. I dette nummer af LUKSUS kan du glæde dig over anden del af historien om de tro klatrepersonligheder Stærk og Wied på bigwall tur i Mexico. Du kan læse om motocross gennem Mongoliet med Ida Tin eller om, hvad det vil sige at arbejde som kystlivredder i Danmark. De fem hurtige spørgsmål går til Lena Dahl, den første danske kvinde, der er optaget på den krævende uddannelse til professionel bjergguide. God læsning.

–Chefredaktør, Jakob Vemmelund

Månedens profiler

Jacob Stærk

Jacob er 25 år gammel og bor for tiden i en lille andel på Vesterbro sammen med sin trofaste roomie “slim guy Jeff”. I år har han taget orlov fra Film- & Medievidenskab for at klatre og for at undersøge, hvor langt evnerne som freelancejournalist og fotograf rækker. Jacob er dybt interesseret i sportsklatring, bouldering, bigwalls og plastik og træner alt, hvad han kan holde til – og ofte lidt mere. Skulle der være nogen, der sidder fast i deres træning, eller bare gerne vil have større underarme, er de velkomne til at besøge Københavns Klatrekub og prikke Jacob på skulderen. Hans næste projekt er at få byens flotteste overskæg og få farvet de røde tal på sin bankkonto blå. I sidste nummer kunne du læse om Jacobs og Christian Wieds big wall klatring på El Gigante i Mexico og i dette nummer kan du på side 42 læse fortsættelsen.

Robert Sand

Windsurfer Robert Sand på 32 år begyndte sin surfkarriere som 14-årig og er i dag kendt verden over og bl.a. danmarksmester i waveperformance. Samtidig er han erfaren instruktør og deltager i både nationale og internationale konkurrencer. Mellem sine ophold i udlandet til konkurrencer i world cuppen og træning deltager han i hjemlige cupper og camps. I 2006 deltog han i RedBullStormChase og herhjemme er han som inkarneret Thyboer med hjemstavn i Klitmøller aktiv i Save Middles og Building the Cold Hawaii. Robert kører VW Transporter og i de mørke vinteraftener designer han surf- og streetwear i sit eget tøjfirma PLASMA. Læs Roberts beretning om Klitmøllers historie i det Vesterhavstema fra side 27.

Ida Tin

Ida Tin har kørt motorcykel 27 af hendes 28 leveår, og der flyder nok en god del motorolie og rejsefeber i hendes blod. Hendes forældre har rejst jorden rundt flere gange på motorcykel med Ida og hendes storebror Emil. Uddannet som KaosPilot har hun gjort eventyret til en levevej. Sammen med sin far har hun startet et rejsefirma, der bringer eventyrlystne mennesker med ud i verden på motorcykel. Hun har senest kørt på Cuba og i Vietnam. I dette nummer af LUKSUS kan du læse om hendes off road tur gennem Mongoliet på side 46. 06 LUKSUS aug-sep 2007


Marmot har produceret soveposer i mere end 30 år, og har idag et af markedets mest komplette udvalg i soveposer. Marmot tilbyder alt fra kostbare, ultralette dunsoveposer til prisbillige soveposer til lejlighedsbrugeren og producerer naturligvis modeller, der er tilpasset begge køn. Poserne har stået distancen på talrige ekspeditioner - fra Himalayas ugæstfrie bjerge til nær-uudholdelige skoleudflugter! Kig forbi din Friluftsland og find din nye Marmot sovepose - og sov godt!

600-FILL SERIES Denne serie er skabt til dem der søger en dunsovepose og de fordele en sådan giver. Serien forener brugen af gåsedun af høj kvalitet og fornuftige priser. Priser fra kr. 1599,-

POUNDER SERIES Serien for dig der kan komme ud for lidt af hvert! Soveposerne er lette, har et lille pakvolumen og kan klare større mængder fugt end dunsoveposer. Priser fra kr. 1299,-

WAVE SERIES Søger du en sovepose af ordentlig kvalitet, der ikke æder hele tur-budgettet? Wave serien er med sit fantastiske pris/kvalitet forhold lige det du søger! Priser fra kr. 599,Foto: Marmot/Ace Kvale

KØBENHAVN K: ROSKILDE: INFO:

Frederiksborggade 44 & 52 ÅRHUS: Østergade 30 Karen Olsdatterstræde 4 AALBORG: Algade 54 33 14 51 50 - www.friluftsland.dk - info@friluftsland.dk


Foto: Steph Davis, copyright 2007 Patagonia, Inc

Miljøvenlig og teknisk friluftsbeklædning Se efterårets nyheder på www.bjergkaeden.dk

LUKSUS outdoor & FREESTYLE MAGAZINE Esromgade 15, opgang 3, stuen 2200 København N Tlf: +45 38 19 67 01 info@luksusmag.dk www.luksusmag.dk

Udgiver Mediehuset LUKSUS – ISSN: 1602-6578

Chefredaktør Jakob Vemmelund / jakob@luksusmag.dk

Ansvarshavende redaktør Bugge Holm Hansen / bugge@luksusmag.dk

Redaktør Anne Vindum / anne@luksusmag.dk

R2 Jacket

Teknisk fleece jakke i nyt miljø venligt Regulator materiale. Fås i dame og herre model.

Pris 1299,-

R1 Flash Pullover

Teknisk tynd fleece med lynlås til brystet. 60% genbrugspolyester. Fås i dame og herre model.

Pris 999,-

Art director Peter Monrad / monrad@luksusmag.dk

Korrektur Redaktionen Tryk Kolofon Aps Annoncesalg michael@luksusmag.dk Tlf: +45 38 19 67 01 Skribenter Ole Clausen, Bugge Holm Hansen, Bjørn Harvig, Sofie Hvitved, Rasmus Johnsen, Peter Monrad, Simon Mortensen, Robert Sand, Jacob Stærk, Jens O. Sørensen, Ida Tin, Hjalte Tin, Martin Paldan, Jakob Vemmelund, Anne Vindum, Christine Bohn-Willeberg, Jakob Åmli.

Vitaliti Crew & Hoody

L/S T-SHIRT & CREW

Pris 449,- & 499,-

Pris 329,- & 499,-

Behagelige, bløde og funktionelle toppe til piger. Økologisk bomuld, tencel og genbrugspolyester.

Langærmet T-shirts til herre i 2 forskellige kvaliteter. Økologisk bomuld med eller uden print.

Fotografer Martin B. Christensen, Christian Flintrup, Bjørn Harvig, Sofie Hvitved, Mette Johnsen, Joshua Langlais, Mykayak.dk, Martin Paldan, Jacob Stærk, Peter Tranevig, Ida Tin, Hjalte Tin. Forside Foto: Christian Als. En tysk windsurfer er fanget af linsen under arbejde med en reportage om det truede surfspot Middles. Oplag og frekvens LUKSUS udkommer otte gange årligt i 20.000 eksemplarer distribueret over hele Danmark. Se distributionsliste på www.luksusmag.dk Næste udgave af LUKSUS er på gaden primo oktober.

Rain Shadow Jacket

Guide Pants

Pris 1249,-

Pris 1349,-

Let vind- og vandtæt jakke med justerbar hætte, gode lommer og udluftning under armene.

Enkel og slidstærk softshell buks til vandring, klatring eller skiløb. Fås i dame og herre model.

Vestergade 41 s 4600 KøgesT. 5665 2345sM. info@bjergkaeden.dkswww.bjergkaeden.dk

Alle henvendelser angående redaktionelle spørgsmål bedes stilet skriftligt til redaktionen. Redaktionen påtager sig intet ansvar for manuskripter, fotografier eller tegninger, der indsendes uopfordret. Artikler, billeder og annoncer må ikke eftertrykkes uden skriftlig tilladelse fra LUKSUS. De i bladet nævnte priser er vejledende, og redaktionen påtager sig intet ansvar for eventuelle fejl. Artiklerne i bladet reflekterer de respektive forfatteres holdninger og ikke nødvendigvis udgiverens og redaktionens.


Ph: Dewey Nicks

Roxy Store – Købmagergade 9 – København


er hele

t e d l an

Foto Dean Fidelman

s nu i Spejder Sp 책 f or t nia o but g a ikk t a e r ov P

Euro rain shadow jacket

Stretch latitude jacket

Trek pants

Daylighter shirt

Juniper gren

Radar Blue

Ilama brown

Arctic blue

S-XL

XS-L

S-XL

S-XL

kr 1.249

kr 2.499

kr 699

kr 579

www.spejdersport.dk


buzz #30 buzz August & september 2007

Foto: Jakob Åmli

nyheder fra ind- og udland // 16 Roskilde Festival | 20 CPH Cable Park | 24 Dr. Outdoor besvarer spørgsmål

05 hurtige

spørgsmål

Fem hurtige til Lena Dahl, 30, den første kvinde, der er kommet ind på den sagnomspundne UIAGM bjergguideuddannelse i Norge de seneste syv år. Samtidig er hun den første danske kvinde, der nogensinde er startet på uddannelsen.

01.

Hvad er din baggrund for at søge ind som bjergguide, og hvornår fandt du ud af, at det var den vej, du ville gå? Jeg har tænkt tanken længe, men besluttede mig for et par år siden for at gøre et seriøst forsøg. Jeg er uddannet både klatreinstruktør og gletscherinstruktør samt friluftsvejleder og har arbejdet med det i nogle sommersæsoner. For at kunne arbejde fuldtid med mulighed for også at arbejde i udlandet faldt det mig naturligt at søge ind på uddannelsen.

02.

Du har været et par år inden for friluftsscenen. Hvordan er det at være kvinde i et mandsdomineret univers?

Personligt har jeg ikke haft dårlige oplevelser. Det kan dog nogle gange være svært at finde legekammerater, da mænd oftest netværker med andre mænd, når det gælder valg af legekammerater i bjergene! Heldigvis kommer der flere og flere kvinder ind i bjergsporten, både som udøvere og på arbejdsmarkedet, hvilket er en sund udvikling.

03.

På hvilke destinationer kommer uddannelsen til at foregå? Idet jeg er kommet ind i det norske bjergguidesystem, vil meget af uddannelsen foregå her. Destinationer som Lofoten, Romsdalen og Jotunheimen vil være centrale i uddannelsen. Men den mere

fakta UIAGM bjergguideuddannelsen

• Koncentrerer sig bl.a. om bjergklatring, offpisteskiløb, isklatring og sportsklatring. • Den højeste og mest omfattende uddannelse inden for faget. • Giver mulighed for at arbejde som bjergguide i hele verden. • I år var der 21 ansøgere i Norge, seks kom ind. • I Norge er der optagelse hvert andet år. I Frankrig er der optagelse hvert år. • Guideassosiationen har medlemsorganisationer i ca. 20 lande. • Koster ca. 100.000 danske kroner. • Uddannelsen varer mellem tre og fem år. • Ved optagelse kræves dokumenteret alsidig erfaring indenfor bjergene sommer som vinter. • I alt er syv danskere blevet optaget.

alpine del af uddannelsen vil foregå i de europæiske Alper, sandsynligvis i Davos og Bergell i Schweiz.

04.

Hvor ser du dig selv, når du er færdiguddannet? Jeg håber, at min jobarena både vil være i Norge – i Jotunheimen og Romsdalen – og i Alperne. Måske med fokus på Chamonix, hvor jeg efter et par vintersæsoner har et godt netværk. Begge lande og områder har sine fordele og ulemper. Norge er mindre stressende, og der er et fantastisk arbejdsmiljø blandt dem, der arbejder i bjergene. Chamonix er på den anden side som en storby med utallige muligheder jobmæssigt, og stedet spirer af liv og bjergglade mennesker.

05.

Har du en favoritdisciplin inden for uddannelsen? Jeg har den fordel, at jeg behersker alle områder på et nogenlunde brugervenligt niveau! Det gælder både skiløb/offpiste, klatring, isklatring og sportsklatring. Jeg kan ikke vælge én disciplin, men jeg nyder især at være på klatretur i bjergene med flotte omgivelser og gode kammerater.

aug-sep 2007 LUKSUS 11


BUZZ #30

tidens toner Foto: Bjørn Harvig

buzz August & september 2007

Take-off

Fem ting vi snakker om på redaktionen

1. Truet ål

Det internationale havforskningsråd, Ices, har i syv år anbefalet et totalstop for ålefiskeri. Ministre fra de 27 EU-lande har da netop også i juni vedtaget en genopretningsplan for at redde europæiske ål fra regulær udryddelse, men fødevareminister Hans Christian Schmidt (V) har på forhånd erkendt, at det måske ikke er nok. EU tilgodeser nemlig Frankrig og Spanien, fordi fiskerne her tjener godt på at eksportere glasål til opdræt i Kina og Japan.

2. 15 millioner kroner til Mølleåen

Danmarks legendariske kano-å, Mølleåen, har længe været truet af tørlægning. Men nu er hjælpen på vej. Miljøminister Connie Hedegaard vil nemlig sørge for, at husholdningsspildevand for fremtiden vil løbe ud i åen. Projektet kommer til at koste 15 mio. kroner og vil betyde en øget gennemstrømning af vand med op til 200 liter i sekundet i den 30 km lange Mølleå. Dette vil være til glæde for de mange kanofarere, der kommer for at besøge en af Storkøbenhavns største naturattraktioner samt ådalens planteog dyreliv.

Foto: J.. Lindeberg

3. Ny outdoorbutik i Bjerringbro

Der er åbnet en ny outdoorbutik i Bjerringbro. Det er manden bag butikken Nordstar-Sport i Odense, Niels Sander Kvindebjerg, der er indehaver af den nye butik, og han har valgt at drive den som deltidsbeskæftigelse, hvorfor butikken kun vil have åbent fra midt på eftermiddagen. Sortimentet i butikken spænder over produkter fra bl.a. Wolfcamper, Robens, Outwell og Nordisk og henvender sig til et bredt publikum med mærker, der også kan anvendes til almindeligt fritidsbrug.

Foto: Kristian Jensen

5. Satellitfotos redder polareventyrere på glatis 4. Jon Olsson tegner kontrakt med CROSS Efter lang tids spekulation om hvem freestyle superstar Jon Olsson skulle repræsentere på beklædningsfronten næste vinter, er spændingen nu udløst. Det blev således hverken Nike eller Oxbow, som løb med svenskerens underskrift, som rygtebørsen ellers sagde, men derimod svenske Cross som bliver Jons nye tøjsponsor. Overraskende for de fleste måske, men helt i tråd med Cross’ nye strategi efter at tøjmærket er blevet overtaget af grundlæggeren af Peak Performance, Peter Blom. 12 LUKSUS FREESTYLE MAGAZINE

Foto: IPF

Lektor Leif Toudal fra Danmarks Rumcenter ved DTU har muligvis reddet to belgiske eventyrer fra faretruende tynd is ved Grønland ved hjælp af satellitbilleder. Toudal er leder af det mangeårige PolarView project, hvis opgave er at overvåge isen i Arktis og omkring Antarktis ved hjælp af satellitbilleder. Normalt er det bl.a. skibe, rederier, forsikringsselskaber, forskningsinstitutioner og olieplatforme, der er brugere af denne service. Men denne gang blev det altså også brugt til at omdirigere de to belgiske eventyrer udsendt af International Polar Foundation. De var på vej imod havis, der uventet var begyndt at brække op. Leif Toudal er tilknyttet polarekspeditionen som rådgiver og kunne omdirigere ekspeditionen fra Østerbro.


BUZZ #30

Rejser og oplevelser

Indtil nu har grænsen for indførelse af toldfri varer til Danmark været 1.350 kr. Nu stiger beløbet til 3.200. Fra årsskiftet kan alle glade shoppere og taxfreeryttere nyde godt af, at EUs økonomi- og finansråd, ØKOFIN, har besluttet at hæve grænsen for tøj, sko og elektronisk udstyr – såkaldt rejsegods – fra 1.350 til 3.200 kr. I praksis betyder det, at du, når du har været på ferie uden for EU, kan købe udstyr uden at skulle betale told og afgifter af varer op til 3.200. Dette beløb gælder, hvis man rejser af vandeller luftvejen, mens rejsende, der kommer ind i EU ad landvejen, må medbringe varer for 2.200 kr. EU har endnu ikke endeligt vedtaget, hvornår de nye regler træder i kraft, men Skat mener, at 1. januar

test

for de glemsomme:

GPS fortæller dig, hvor dine billeder er taget Sony GPS-CS1KA ’beliggenhedsmodtager’ kan via googlemap vise dig, hvor du har taget dine billeder – dog ikke helt uden problemer.

Det lyder sikkert bekendt. Du er kommet hjem fra ferien, og kan ikke præcist huske, hvor fotografierne er taget. Er havbilledet taget ved Grækenlands eller Tyrkiets kyst? Nu er hjælpen her. En lille GPSenhed fra Sony kan bestemme den geografiske placering af stedet, hvor billederne er taget – med to meters nøjagtighed, påstås det. Når du er ude og skyde dine billeder, medbringer og tænder du GPS’en, der modtager informationer om din position hvert 15. sekund. Efter at have overført billederne til din computer, overfører du via USB informationerne fra GPS’en, der sammen med det medfølgende software placerer fotografierne ud fra tid, dato og længde- og breddegrad. Svigter GPS-signalet, udregner softwaren billedets placering i mellem de nærmest optagede GPS-data. Du kan nu på din skærm klikke på det enkelte billede, og på googlemap se på enten kort eller satellitbilleder, hvor du

Det blå eller gule sygesikringskort? Det gule sygesikringskort står hos de fleste lige så højt placeret på pakkelisten som pas og solcreme. Det var derfor en stor overraskelse for mange, da DRprogrammet Kontant i maj offentliggjorde, at det gule sygesikringskort ikke altid dækker tilstrækkeligt.

14 LUKSUS aug-sep 2007

befandt dig, da det pågældende billede blev taget. En forbedring fra den første version af GPS’en er, at den nu matcher de fleste digitale kameraer, hvor det før kun var Sonys egne. Et stort minus ved GPS’en er dog, at softwaren ikke er kompatibel med Mac-computere, hvilket afskærer en del mennesker fra at bruge den. I vores test af GPS’en havde vi problemer med at få alle billederne geografisk placeret, idet den ved nogle af billederne viste tidligere placeringer. Om grunden til dette var, at det var en Macbruger, der nu var nødsaget til at bruge PC, eller om GPS’en blot er svær at få til at fungere står

stadig hen i det uvisse. De fotografier, der blev placeret, var dog med nogle få undtagelser meget nøjagtigt placeret. Alt i alt er GPS’en en genial opfindelse til dem, der er på vejen. GPS’en har en hukommelse på ca. 31 MB, og med almindelige alkaline batterier kan den optage i ca. ti timer. Pris 999,- –CBW

Skal du ud og rejse i Europa i mere end 30 dage, har du en kronisk sygdom eller er formålet med rejsen andet end ferie, er det en god idé at anskaffe et blåt sygesikringskort. I flere tilfælde er det i det hele taget en god idé at have med sig, fordi man i nogle lande ikke anerkender det gule sygesikringskort, efter det blå er blevet indført. Sådan lød konklusionen i Kontant. Dog fastholder social- og sundhedsministeriet, at man generelt set er bedst dækket med det gule sygesikringskort, hvis man skal på ferie i op til 30 dage. Det indtil for nylig hemmelige blå sygesikringskort, også kaldet EU-sygesikringsbeviset, har siden 2004 kunnet bestilles hos kommunen. Kortet blev lavet for at gøre det lettere at rejse mellem EU-lande, og med dette kort bliver man sidestillet med borgerne i det land, man besøger. Med det blå sygesikringskort er der ingen tidsbegrænsning, og man får gratis lægebehandling, dog ikke steder med egenbetaling. Dvs., at hvis borgene i det pågældende land skal betale for lægebesøg, gælder det også dig som besøgende. Fordelene ved det blå sygesikringskort er, at lægerne i EU-landene kender kortets anvendelsesområder. Har du en kronisk sygdom, eller skal du arbejde i udlandet, er du bedst dækket med det blå sygesikringskort. En anden fordel ved at have det blå kort på hånden er, at regningerne automatisk sendes til den danske sygesikring, hvis uheldet er ude. Det blå sygesikringskort gælder et år og kan bestilles gratis hos servicecenteret i din kommune eller elektronisk. Servicecentrene landet over er blevet stormet med henvendelser efter tv-udsendelsen, hvorfor der nogle steder kan forventes flere ugers ventetid på at få kortet udleveret. Læs mere: www.im.dk –CBW

buzz August & september 2007

Shop igennem!


outfitting adventures for over years

(vejl.)

backpac ks

100

“Trans Alpine 30” 799,-

rygsække siden 1898

distribueres i danmark af ditlev sport. find nærmeste forhandler på tlf. 59 46 06 59 eller www.ditlevsport.dk

“Aircontact pro 70+15” (vejl.)

2.099,-

www.deuter.com


BUZZ #30

Roskilde Festival buzz August & september 2007 Rasmus Sørensen var som sædvanlig manden bag mikrofonen.

Rune Glifberg lagde vejen forbi Roskilde for at vise sin gode stil. Fotos: Sofie Hvitved

Optakt til regn

Skateboarding, DJs og ekstremcamping – LUKSUS tog temperaturen på Roskilde.

[øverst] DJ Asha sætter gang i pladsen. [nederst] Natasja var ikke glemt på Roskilde.

16 LUKSUS aug-sep 2007

Tilbage i 2003 var der en artikel på Rapspot, som satte spørgsmålstegn ved, hvorledes ’rullebrætskulturen’ i sin essens egentlig har noget at gøre med rim og remser på Roskilde. I 2004 blev det 2500m2 store skateareal bygget på festivalområdet, og i 2006 erklærende LUKSUS’ helt egen skateboardsociolog Per Andreasen atter skatekulturen for død pga. en for stor dosis folkelighed. Vi tog til Roskilde for at kigge til patienten, om end ikke andet så for at være del af en god fest. Roskilde Festivalen havde således atter i år valgt at fyre op under en god gang skate, BMX og aggressiv inline som opvarmning til de egentlige festivaldage i samspil med et lineup af DJs. Som altid var det et stort tilløbsstykke, selvom regnen betød, at en del af programmet måtte aflyses. Vores kommende redaktør Anne Sofie Helms aka DJ Asha fik god gang i musikgryden, og Hurley Claus nåede såmænd også lige at brække armen på rampen. Jo tak, selv om skatekulturen er blevet folkelig, har selve udfoldelsen

på rampen ikke ændret sig synderligt. Og til trods for at subkulturen skulle være sengeliggende, ja så er det da sigende, hvor mange core folk fra det danske boardmiljø, som kunne findes på lægterne under skatearrangementet. Man kan således mene meget, men skate-delen trækker utrolig mange mennesker, og stemningen var virkelig i top. Om folkelighed ved Roskilde Festival betyder, at skateboard som subkultur er død, skal den udsendte redaktion ikke tage stilling til, men festen – ja den fungerer supert trods mængder af regn, som ville gøre enhver regnskovsindianer misundelig. Der var heldigvis høj sol om tirsdagen, hvor størstedelen af konkurrencerne derfor blev afholdt – og adskillige røde skuldre oparbejdet. Vi tjekker således gerne ind på sygestuen næste år. Her er billedserien fra vores udsendte fotograf – nyd især billedet af vores venner, som er taget helt fra Mexico. –BHH


HENNING BRAATEN

WEARS

THE CAPITAL

CONSIDERED AND DETAILED DOWN TO THE ENAMEL-FILLED CROWN.


BUZZ #30

klatring & bjergbestigning

Topas-ekspedition til Cho Oyu hjemme igen – dog uden topbesøg

Sidste nyt... søren gudmann og de 7 kontinenter

Søren Gudmann har tidligere bl.a. besteget Vinson på Antarktis og Mount Everest indenfor ganske kort tid. Som den første dansker nogensinde havde han på godt seks måneder besteget det højeste bjerg på hvert af jordens syv kontinenter, The Seven Summits. I sommeren 2007 har Søren været på tur i Karakoram-bjergene i det nordøstlige Pakistan, hvor fem af verdens 14 bjerge på over 8000 m ligger. Målet var at bestige det 8035 m høje Gasherbrum II, som ikke tidligere har været besteget af nogen danskere, samt det 8068 m høje Gasherbrum I, en af de mere teknisk krævende 8000’ere. To giganter skulle besejres af en international ekspeditionsgruppe med otte bjergbestigere og syv trekkere.

sladder fra feltet

Dansk Topas-ekspedition til Cho Oyu er vel hjemme igen. Mette Bloch Andersen og Jakob Urth er hjemme igen efter en opslidende tur til Cho Oyu. Toppen af Cho Oyu fik desværre aldrig besøg af Jakob og Mette, der blev stoppet af dårligt vejr i et helhjertet topforsøg. Ellers var selve ekspeditionen en succes. Undervejs på den månedlange ekspedition kæmpede de to danskere med isnende kulde, tunge rygsække og manglende ilt i højden. Mette Bloch og Jakob Urth havde på turen besluttet at lave alt

selv uden hjælp fra andre, og den mission lykkedes. Som træning og akklimatisering var de undervejs og som en del af ekspeditionen på topture på Aconcagua (6.962m) i Argentina (hvor topforsøget mislykkedes pga. ekstremt vejr) i februar og Island Peak (6.189m) i Nepal i marts 2007. I april gik turen til Cho Oyu, hvor de brugte en måned på træning, akklimatisering og etablering af lejre, depoter mm. Med varsling om dårligt vejr og storm besluttede de at forsøge at nå toppen et par dage før planlagt. Med slidte kroppe pakkede de rygsækkene minimalt – de sparede

f.eks. soveposerne væk til fordel for dun fra top til tå – og gik mod toppen. Vel ankommet til lejr 3 indså de, at vejret var ved at slå om og de måtte tilbringe verdens længste nat i et iskoldt telt – uden soveposer. Med tæerne over brænderen og skiftevis puffen til hinanden for ikke at sove for længe overlevede de natten og stod op til erkendelsen af ikke at nå toppen denne gang. Et bittert nederlag, men kroppen og vejret bestemte til sidst. Læs hele Mettes beretning om topforsøget i næste nummer af LUKSUS. –AV

gearnyt:

FIXE topanker med DRACO-karabiner Det catalanske firma FIXE, som har produceret ting til klatreverdenen i mere end 20 år, lancerer et nyt topanker, FIXE 363. Det nye ved dette anker er de to rustfrie (INOX) karabiner DRACO. Den største fordel ved ankeret er, at det er udstyret med to modsatrettede DRACO-karabiner, som er skabt til nutidens klatreverden. DRACO er stor med ekstra stål, hvor rebet slider meget på karabinen og er med FIXE Stone lukke, som forhindrer rebet i at blive fanget i det lille indhak i en klassisk lukke. DRACO er med buet duraluminium-lukker, som gør at rebet er hurtigt at clippe i topankeret, når du er allermest presset eller udkørt efter at have toppet en rute. Vægt: 814 g // styrke: 25 kN // pris: 525,- // nærmeste forhandler oplyses hos Aire Libre Import: al-import@mail.dk 18 LUKSUS aug-sep 2007

Mogens Jensen har besteget Everest med hjælp af kunstig ilt, klatresherpa og guide. Danske Lena Dahl er som den første danske kvinde nogensinde kommet ind på den norske bjergguideuddannelse. Læs mere om Lena i Fem Hurtige på side 11. Og så er jungletrommerne nået redaktionen: Et pålideligt rygte forlyder, at et team af unavngivne danskere i 2009 skal forsøge et topforsøg uden ilt på Everest. Vi ønsker held og lykke herfra.

Grønt lys for ny klatrehal i København

DB og KK har i længere tid arbejdet mod nye faciliteter med et ønske om at samle alle aktiviteter under et tag, dvs. klublokaler og klatrehal samme sted – og af højere kvalitet og med større kapacitet end under de nuværende forhold. Hovedbestyrelsen fra B93 har givet tilsagn om muligheden for i fællesskab med DB/KK at bygge en idrætshal beliggende lige bag ved Svanemøllen station. Planen er, at klatredelen skal være op til 17 meter høj og med både rute- og Boulder-faciliteter

buzz August & september 2007

Cho Oyu tur-retur

Mette Bloch og Jakob Urth under topforsøg på Cho Oyu.


Cho Oyu 8.201 meter

im

ng bi

Annoncen er delvist sponsoreret af The Madrid Chamber of Commerce and Industry

cl

c Pas c for sion f c

n sio s a n g p ssio g n “PANTHER” i b pa bin clim bing clim n for r m o sio bing n f r cli n for asEkspedition til toppen af verdens o i o ss on f ssio ing p clim bing for a p r lim i a n bjerg. Fo ng pass 50 p climb on fosjettehøjeste c i ry sio ing b r s i de o 7 t m k rlig b pa ss n f or or 16 1 l.d cli ei nfo or e imp . 49 mai ng pa ssio bing r clim ion f f ww s i a n m t@ o w.g lf arr sio e libr ion t por climb ing p r cli ion f g pas bing for s a.i nfo pa air pass al-im for climb ion fo pass mbin r clim sion g g n i s n li s o i li b g g on or lim climb for c ion f assi mbin pas mbin for c ion f ng pa c g i i for for sion pass ing p r cli mbin or cl sion pass limb n o i b f f io ion pas as ng r c cl s ss clim sion for ssion ing p limbi n fo pa pas bing r s o o n n f g pa ssio ng pa climb for c assi for clim o i n p i n r b bi pa ss g for pa clim bing clim ion fo assio mbin g i r n r p l s i b fo clim fo as ng r c clim sion for ssion ing p limbi n fo s pa sion v pa climb for c assio s pa bing for sion ing p clim sion pas climb s pa bing for clim sion s pa Cho Oyu er verdens sjettehøjeste bjerg men regnes som den ”letteste”

799,-

Hvor ligger din kajak? - Nye kajakker og udstyr - Opbevaring ved vandet - Kursus - Udlejning Alt sammen kun 10 min. fra Rådhuspladsen. Du finder os ved Amager Strandpark. Kontakt os på tlf. 36151610 eller på e-mail: info@kajakhotellet.dk Se mere på:

www.kajakhotellet.dk

created by: www.createdby.dk

Hvis du er interesseret i kajakroning, så har kajakhotellet løsningen til dig.

og sikreste 8.000’er - og den med den største succesrate og bedste sikkerhedsstatistik.

Cho Oyu betyder “Den turkise gudinde” og tager sig meget imponerende ud fra Khumbu såvel som fra Tingri i Tibet. Førstebestigningen er exceptionel - et lille usupportet team besteg bjerget i 1954 efter bare tre dages klatring fra Nangpa La. Vi følger dog fra Tibet og bestiger bjerget fra nordvest . Der er ingen tvivl om, at det er en stor udfordring – en 8.000’er kræver stor fysisk formåen, motivation og et relativt stort erfaringsgrundlag. Således skal du have været i stor højde før. En bestigning af en af Himalayas Trekking Peaks som Mera Peak eller Island Peak, Aconcagua og evt. Elbrus eller lignende er påkrævet. Tag med Bo Belvedere Christensen og et i særklasse stærkt hold af højdesherpaer i foråret 2008 på Danmarks største ekspedition. Afrejse 7. april 2008, Pris 89.980,-

Tlf: 47 16 12 20 www.kiplingtravel.dk


BUZZ #30 Tøserne venter på at komme i vandet. [th] Ann Sofie har fået godt fat. Foto: Sofie Hvitved

CPH Cable Park, –Girls Night

Den længe ventede Cable Park i København (CCP) er åbnet, og nu er der ikke længere nogen undskyldning for ikke at lufte våddragten. LUKSUS sendte sine to skarpeste tøser forbi til Girls Night for at tjekke byens nye legetøj.

Lad os gå lige til biddet: Er det sjovt? Svaret er ja, men man skal lige prøve det et par gange, før det lykkes at komme op, og tålmodighed ved wakeboard er generelt en dyd. Vær forberedt på at stå meget i kø – med ca. 15 nybegyndere går der op mod 10 minutter mellem hvert forsøg. Og det er ikke det sjoveste, når det blæser, og luften er 12 grader. Jeg skal dog helt sikkert derud igen. Så snart man har været oppe at stå, vil man have mere. Selve parken ligger placeret i havnen på Refshaleøen på et sted med en hyggelig og afslappet atmosfære, og det kunne for så vidt være et sted, man også kunne have lyst til at tage hen og hænge ud i solen (hvis der var en sol altså). Den dag vi var der, havde instruktørerne desværre ikke helt styr på det, da vi kom. Der manglede således våddragter i de små størrelser (hallo venner – det er Girls Night!!), hvorfor der gik 40 min, før vi kom i gang. Til gengæld fik vi mulighed for at få ekstra tid i den anden ende, men det var de færreste, der kunne holde til mere end en time 20 LUKSUS aug-sep 2007

pga. kulden. Generelt mangler der lige den sidste finpudsning, før CCP kommer helt op i omdrejninger. Da vi ankom, manglede vi bestemt en eller anden form for generel info eller velkomst, så man som nybegynder fattede, hvad der skulle ske. Instruktøren var venlig, men ellers var de andre folk på arbejde i anlægget præget af lidt surmulen i det kolde vejr. Derfor virkede det ikke til at være det værd at tage en Girls Night, i stedet for en hvilken som helst anden dag. De kunne godt arbejde lidt hen imod en mere informativ og imødekommende service, hvis de gerne vil have deres gæster til at føle sig velkomne og ikke kun vil være et sted for allerede indviede. Dette ændrer dog ikke på, at CCP er skide skægt, hvis man er til vand. Selve banen fungerede fint, og som sådan kan vi altså kun anbefale en tur derud, om end det klart er at foretrække, når det er godt vejr – hvilket bare desværre også betyder mere kø (på de almindelige dage). Man kunne med fordel fra arrangørside sige max. 10 piger til Girls

Nights aftenerne, ligesom man som besøgende i CCP med fordel kan tage sin egen våddragt med, hvis man vil være sikker på at få én, der passer (så bliver det også billigere på de normale dage). Men Wake – det er sgu’ sjovt. –CBW Beskrivelse af Girl Night Blæsende tirsdag aften i juli, ca. 12 grader i luften. 15 piger ca. 20-30 år, de fleste nybegyndere med høje glædesråb, når endelig folk kom op at stå. Ikke vildt meget undervisning, men jeg tror også man skal komme op først, inden man kan få så mange råd (i første runde var der kun to, der kom lidt op). Fakta • Åbningstider: 10-20, onsdag dog kun til klokken 18. • www.copenhagencablepark.dk • Der er en lille café/bar, board shop, men intet bad. • Girls Night koster 300 kroner inkl. alt.


test

Strutter af selvtillid – den ultimative hjelm til vandsport

Spænd buen – BOW kiterne er over os Kitesurf er ikke kun en af Danmarks hurtigst voksende sportsgrene, det er også en af de nye sportsgrene, som passer bedst til vores danske landskab. Eneste minus ved kitesporten har dog været, at man nemt har kunnet få en del knubs i starten af sin kitesurfkarriere. Historierne om, hvorledes folk er blevet slæbt hen over strandene, er således sagnspundne i begyndermiljøet, men faktisk er hjælpen til at undgå de ubehagelige episoder langt tættere på, end de fleste tror. Denne sommer er en ny type drager nemlig dukket op, og de er meget sikrere end de gamle drager. Dragerne er de såkaldte SLE kites (Supported Leading Edge), også benævnt Briedel kites, som begge er markant mere sikre end de klassiske C kites, eftersom disse begge besidder evnen til at depower i et splitsekund. Lidt stereotypt kan man sige, at der nu er tre typer kites på markedet. De klassiske C kites, som stadig udgør mesteparten af de kites, man ser på vandet, Briedel kites og slutteligt hybriderne, som tager de bedste egenskaber fra begge drager; hybriderne er oftest en Briedel med en faldsektion og fire liner. Vi valgte en Havoc fra Liquid Force for at efterprøve dens nye evner på en tur på vandet ved Amagers sydpynt. Er du helt ny i sporten, anbefales det at kigge på en ren SLE kite, hvorimod øvede og letøvede kitere ofte vil opfatte den rene SLE som lidt træg, lidt som at køre en 2CV sagt med en bilmetafor, hvorfor hybriden ofte vil være at foretrække. Lad os sige med det samme, at vi ikke blev skuffede over mødet med vores nye ven. Havocen besidder til fulde evnen til at depower ekstremt hurtigt i forhold til en traditionel C kite. Desuden er den 25% fladere end en traditionel C kite, hvilket gør kiten to m2 større end kitens egentlige størrelse. Den er således ideel for begynderen, men ligeledes en fuldgyldig makker for den øvede kiter, som vil have en stabil, pålidelig og alsidig drage. Når kiten sejles i sit ideelle vindområde, styrer den således som en normal C kite med et let bartryk og en hurtig reaktion, hvorfor man kan sejle den i forhold, hvor vinden er meget stødende, uden at man mister kontrol. Den drejer ekstremt hurtigt om sin egen akse, hvorfor den også er ideel til at ride bølger, da den altid kan stilles, hvor man har brug for det. Havocen er ikke blevet testen op imod andre Briedels kites, men i test mellem de forskellige typer af kites var det kærlighed ved første øjekast. Ses vi på vandet her i efteråret? Det tror jeg nok, vi gør. –BHH Havoc kommer i størrelserne 4/6/8/10/12 & 14 og starter i pakkepris fra 5.995 kroner. Mere info på www.liquidforcekites.com eller på tlf. 28 97 90 98.

De fleste hjelme til actionsport konstrueres efter devisen ”put nok skum i hjelmen, og du er forholdsvis sikker”. Heldigvis er der producenter på markedet, som ikke er tilfredse med en sådan defensiv tankegang, og i førerfeltet af hjelmproducenter er norske Sweet absolut blandt de mest progressive. Hos vores norske broderfolk er mottoet således, at ”tunge hjelme er noget møg, når vi leger”, så derfor har de valgt en helt anden approach i konstruktionen. Problemet med den klassiske hjelm er, at når en hjelm er afhængig af skum alene, så skal al energien i et slag absorberes gennem et enkelt punkt i stedet for at blive fordelt over hele overfladen. Denne problemstilling har Sweet løst gennem brugen af en ny carbonkonstruktion, hvorved et slag på deres hjelm bliver absorberet af hele hjelmen, samtidig med at hjelmen vejer minimalt. OK, det er dyrt med 1.500 kroner for en hjelm, men så har man også en hjelm, som ikke går på kompromis med hverken sikkerhed eller komfort. LUKSUS har testet Strutter hjelmen til kitesurf og giver den 5 ud af 5 stjerner. –BHH Sweet Strutter koster vejl. 1.500 kroner og kan købes i de fleste seriøse outdoor- og surfbutikker. Forhandlerinfo på tlf. 26 22 60 62.

aug-sep 2007 LUKSUS 21

buzz August & september 2007

Foto: Liquid Force

surf


BUZZ #30

adventurerace

Ole Clausen og Thomas Andersen fra Team LUKSUS gav den gas i det hidtil hårdeste Coastzone eXtreme Maraton i Silkeborgskovene. ”Hvor hårdt kan det være at løbe 70 km på to dage?” Det var min makkers kommentar, da jeg spurgte ham, om han ville med til Coastzone extreme maraton, som blev til X70. Planen var at have en hyggelig tur frem for bare at gennemføre, men da startskuddet gik, glemte vi alt om planen og stormede efter de forreste – man er vel konkurrencemenneske. I starten gik det stærk og posterne blev fundet uden de store problemer. Ved post 10 var vi i tvivl om posten lå på den ene eller anden side af en lille sø. Vi tog chancen og løb direkte på posten og fik os en svømmetur. Senere skulle vi krydse Gudenåen et par gange, og der var også et par poster på øer i en lille sø. Efter et par timers løb skruede vi tempoet lidt ned efter at have lagt lidt for hårdt ud. Løbet foregik omkring Silkeborg, og mange af posterne var placeret på bakketoppe, hvor udsigten var fantastisk, men hvor det var hårdt at komme op. Ved post 25 blev vi i tvivl om vejen, mistede nogle minutter og blev overhalet. Da vejen til en af de næste poster var et par km på en landevej, kom konkurrencegenet op i os igen og vi 22 LUKSUS aug-sep 2007

pressede tempoet, så vi kunne overhale dem igen. Set i bakspejlet var det nok ikke den klogeste beslutning, men det var sjovt. Efterhånden begyndte det hårde udgangstempo at sætte sine spor; Thomas fik krampe i læggen, når det gik for meget opad. Vi nåede ikke i mål, inden det blev mørkt, så de tre

Fakta Coastzone eXtreme marathon er et orienteringsløb over to dage, hvor man løber parvis. Der løbes og svømmes med oppakning i området omkring Silkeborg. Der er tre distancer 35 km, 50 km og 70 km i luftlinje. Resultatliste kan ses på www.coastzonex.dk/resultater/2007/ resultat.htm Se også www.coastzonex.dk

Maraton på polerne Jacob Nielsen, der som eneste dansker har løbet ekstremløb i både jungle, ørken og arktisk klima, skal nu udforske begge poler, når han henholdsvis skal løbe maraton på Nordpolen og deltage i det 250 km lange Racing the Planet løb på Sydpolen. Man skal være inviteret for at kunne deltage i Racing the Planet, der finder sted i november. At tilvejebringe de 250 km kommer for Jacob til at tage ca. 30 timer i tre etaper, og missionen for ham er at vinde løbet. North Pole Maraton, der foregår i april 2008, mener han dog ikke, at han har nogle chancer for at vinde, idet nogen af verdens bedste maratonløbere er med her. Udover at han har evnerne til det, er grunden til, at Jacob har valgt at deltage i de to ekstremløb, at han vil nyde og opleve de specielle omgivelser på polerne, inden de måske ikke findes i samme omfang længere. For at forberede sig til løbene bruger Jacob 15-25 timer om ugen på løb og styrketræning. –CBW

World Cup i adventurerace

Det danske hold Roadrunners Adventure Team blev nr. 14 til ARWC Efter syv døgn kom RAT i mål i verdens hårdeste og vådeste adventurerace. Placeringen blev en 14. plads af 49 startende og dermed også bedste danske hold. Holdet, som bestod af Lasse Jensen, Rune Andersen, Tobias Bering Petersen og sydafrikanske Tatum Prins, kæmpede sig gennem løbet med godt humør som det bærende element og havde et fantastisk race. Alt gik perfekt indtil den sidste dag, hvor holdet havde seks punkteringer, to tabte pedalarme og kom 20 minutter for sent på toppen af Ben Nevis og dermed havnede i white out. Stadig ikke nok til at slå dem ud. Lidt ekstra søvn og et langsomt trek førte dem sikkert over målstregen i dette fantastiske løb. Verdensmestrene blev atter Team Nike, som efter fire døgn satte slutspurten ind, og i løbet af det sidste døgn øgede afstanden til nummer to med otte timer. – Niels Madsen. Løbet blev afholdt 26. maj – 2. juni 2007 omkring Fort William i Skotland. Den fulde distance på 530 km var fordelt på 200 km trekking, 200 km MTB, 125 km kajak, 2 km svømning og rebaktiviteter samt 22.500 højdemeter. Se mere på www.arwc2007.com

buzz August & september 2007

100 km hyggeløb i søhøjlandet

sidste poster blev taget i mørke. Vi ankom til nightcamp efter 7 timer og 9 minutters løb, slog telt op og fandt den frysetørrede mad frem. Klokken 6.00 fik vi müsli og pakkede sammen. Vi var overbeviste om, at førstedagens dårlige resultat betød, at vi skulle starte i den samlede start klokken 7.00, men resultatlisten viste, at vi først skulle starte 10 minutter senere – så helt dårlig var vores indsats ikke. Allerede på vej til post 1 fik Thomas problemer med knæet, som blev tapet ind og vi håbede det bedste. Otte af de første ti poster lå på toppene omkring Himmelbjerget, så selvom udsigten var fantastisk, var det ikke den mest behagelige måde at vågne på. Tempoet var faldet, og vi løb kun, når det gik nedad og ligeud. Ved post 12 blev vi overhalet af de samme, som overhalede os ved post 13, selvom vi gik det meste af vejen. Det kunne kun betyde, at vi orienterede godt og gik lige på posterne. De sidste poster foregik i gang: knæet, foden, maven var efterhånden mærket af de 100 km løb. Til de tre sidste poster tæt på målområdet mandede vi os op og løb i adstadigt tempo i mål. Her kunne vi se tilbage på 75 hyggelige orienteringskilometer (omkring 100 km) i en fantastisk natur og vi må erkende, at det godt kan være hårdt at løbe 75 km på to dage. Et hårdt løb med en hyggelig atmosfære. –Ole Clausen


In an emergency, you can always count on

.

Vejl. udsalgspris Kr. 229,00

Petzl’s first emergency headlamp. Anytime, anywhere, e+LITE is bright, reliable and ultralight: • shock resistant. • works in all conditions (cold, hot, hazardous locations), waterproof down to -1 m with a shelf life of 10 years. • shines up to 19 m, for up to 4 nights in a row (45 h). • weighs only 27 g, so you can keep it with you at all times.

Forhandles af alle førende outdoor- og sportsforretninger. Nærmeste forhandler henvises på telefon 38 71 69 59


BUZZ #30

Dr. Outdoor

Hos den kære Dr. Outdoor er gode råd gratis, og den gamle klatrenisse sidder klar ved skrivemaskinen for at besvare dine spørgsmål.

Kære Dr. Outdoor Jeg skal løbe mit første maraton. Hvordan skal jeg træne til det? Sofie Maratonløbet er en af de mange glæder, man med fordel kan nyde i naturen. Så jeg vil da starte med at anbefale dig at løbe dit første maraton i naturen i stedet for at vælge et af de store løb som Copenhagen Marathon, Odense eller Århus Marathon. Dels er underlaget ikke så belastende for din krop, og dels giver det efter min opfattelse en bedre oplevelse. I Danmark kan du løbe både bjergmaraton, naturmaraton og skovmaraton. Forskellen er minimal. Hvis du senere skulle begynde at interessere dig for minutter og sekunder, kan du jo overveje at løbe et ”hurtigt” maraton, der er fladere og underlaget hurtigere at løbe på, f.eks. Hamborg Marathon i Tyskland. Hvordan du bør træne, afhænger af din løbeerfaring, din form, dine ambitioner og den tid, du har til rådighed. De ting skulle også gerne hænge sammen, hvis det skal blive en succes. Man kan finde en del maratontræningsprogrammer på internettet, men det giver ikke mening at følge sådan ét slavisk, hvis

24 LUKSUS aug-sep 2007

dit udgangspunkt er et andet end dét, programmet er lavet efter. Jeg vil derfor her nøjes med at give et par ”gyldne regler” fra en garvet rotte (mig selv). Under et maratonløb bruger du primært de ”langsomme” muskelfibre i dine muskler. Den brændstof, de kører på, dannes gennem en proces,

hvor ilt og kulhydrater i din mad omsættes til energi – dvs. evnen til at trække sig sammen og slappe af. Processen kaldes en ”aerob forbrænding” (i modsætning til en anaerob forbrænding), og den er vigtig, for det er de langsomme muskelfibres evne til at fungere som ”små energifabrikker”, du skal træne op til et maraton. Jo bedre de er til dét, jo mindre ilt behøver du, og jo længere ”løber du på literen”. Omvendt – jo bedre du er til at udnytte den ilt, du får til at blive ved

med at løbe i lang tid uden at syre til, jo bedre er du rustet til at løbe dit maraton. Det bliver du bedre til ved at bruge mest tid i din træning på at løbe i et langsomt tempo. Måske 85-90% procent af din træningstid. Så det kan godt være rart at træne til maraton. De sidste 10-15% af din træningstid i løbet af en uge skal du bruge på at gøre dit kredsløb stærkere. Det gør du ved intervalløb, der kan foregå som f.eks. bakkeløb, hvor du naturligt bliver presset op i højere aktivitet, og du syrer til i benene indenfor relativt kort tid. Løb f.eks. op ad en moderat bakke, gå ned igen og gør det en 4-6 gange, indtil du synes, det bliver for hårdt. Især her er det vigtigt at lytte til sin krop og langsomt uge for uge evt. lægge flere intervaller på. Hvis du kan løbe 10 km ud i ét på mellem 45-60 minutter uden at være ødelagt af det bagefter, vil et fingerpeg være, at du kan starte med at løbe ca. 35-40 km om ugen fordelt på 4-5 dage. Når du har løbet ca. tre uger, skal du lægge et ugentligt træningspas ind, der er ca. 40-50% længere end længden på de længste af dine daglige pas. Dagen efter sådan en tur skal du holde hviledag

fra træningen. Det længste, du skal op at løbe på dit lange træningspas inden dit maraton, er ca. 25-27 km. Hvor lang tid, det tager at træne sig op til et maraton, er meget individuelt – men sæt hellere firefem måneder af til projektet end to. Så bliver maratondagen sjovere. God fornøjelse. Kære Dr. Outdoor Hvilke muligheder er der for at overnatte under åben himmel i DK? Hvad kræver det, og hvad er den

bedste måde rent praktisk? Jens I Danmark har det længe været forbudt at slå lejr med telt i den offentlige natur. De fleste steder er det fortsat forbudt, men en slags ’alle-mands-ret-light’ har set dagens lys indenfor de seneste år. På strandene langs de danske kyster må man bivuakere dvs. sove under åben himmel – bare man ikke slår et telt op – og i pt. 44 udvalgte skove er det tilladt for ’den stille skovvandrer’ at overnatte én enkelt nat i sit telt, hvis han/hun gør det med respekt for naturen og dyrelivet. Derudover findes der i dag ca. 800 telt/naturlejrpladser på naturskønne pletter i Danmark, hvor man må slå sit telt op, og/eller benytte sig af shelters og bålpladser. Nogen steder koster det en 20’er, mens det andre steder er gratis. Læs mere på nedenstående links. Det er lettest at bivuakere i tørvejr. Så behøver du kun to vigtige stykker udstyr: 1) et liggeunderlag, 2) en sovepose. Rygsækken med din madpakke eller dit kogegrej kan du placere på en plasticpose og dække den til med et regnslag eller bare stoppe den i en stor plastiksæk. Selvom det er tørvejr, falder der nemlig dug, hvis temperaturforskellen mellem dag og nat er stor nok. Det sker først på natten eller henad morgengry, og det gør soveposen våd og kold. Hvis ikke du har en vandafvisende sovepose eller et vandafvisende overtræk til soveposen, kan det være en god idé med en lille primitiv bivuak, som man kan krybe ind under, når man er færdig med at kigge stjerner. En presenning, fire-fem pløkker, en rulle snor og trompetelastikker i alle hjørner gør ophænget nemt. Det vigtigste er, at der er fald på presenningen, så vand og dug kan falde af. Et andet fif er at slå bivuakken op imod vinden, så det ikke blæser direkte ind i den, når du/I skal sove. Hvis ikke der lige er træer og døde grene til at bygge bivuakken af, kan man bruge sin(e) rygsæk(ke) ibundet en længere 5mm elastiksnorløfter til at lave løftet inde i bivuakken med. God fornøjelse. Links: www.skovognatur.dk www.friluftskortet.dk www.teltpladser.dk Har du selv et spørgsmål om udstyr, træning, rejsemål eller andet, så skriv til Dr. Outdoor på info@luksusmag.dk


Dr. Outdoor & rejseklumme

–1800 km på cykel fra København 1. juli påbegyndte Bjørn Harvig en cykeltur gennem Sverige, Finland, Rusland, Ukraine, Georgien, Armenien, Aserbajdsjan og Iran. Vi følger Bjørn på hans tur, som nu har bragt ham til Skt. Petersborg. Turku Stockholm

Skt. Petersborg

KBH

Havkajakcenter

tvivl om det meste. En anden, uden tænder i overmunden, skovlede brun sovs og bønner indenfor, men undgik af praktiske årsager at gå i gang med kartoflerne. En tredje... Senere er jeg i Hamina i det sydøstlige Finland, hvor jeg får hjælp af unge Mikki. Jeg skal finde den rigtige vej mod Vyborg, den russiske grænseby, og vil gerne undgå motorvejen. Mikki er træt og har sorte negle. Et udseende, der fortæller om lange dage på værkstedet. Han arbejder, ikke overraskende, med biler. ”Vi mødes, drengene og jeg, leder efter politiet, giver dem fingeren og så går jagten. Men de fanger os aldrig. Vi er for hurtige”, siger han. Han fortæller, at han har været impliceret i tre trafikuheld i år. I det sidste tilfælde kørte han med 100 km/t frontalt ind i en husvæg. ”Jeg tog ikke skade, men bilen – den er kaput”, griner han. Jeg siger tak for hjælpen og beder ham tage det lidt med ro. Husker ham på, at der også er os andre trafikanter på vejene. Nogle som sætter pris på at færdes uden for meget larm. Og som bevæger sig langsomt.

I hjertet a f Øhavet

Svendborg

Danmarks førende i havkajak!

På 7 . år tilbyder Havkajakcenteret dig kurser på alle niveauer med nogle af Danmarks dygtigste instruktøre og vejledere. Om du er nybegynder eller vil være instruktør får du den bedste uddannelse her. Havkajakceteret har altid et stort lager af kvalitets kajakker og udstyr så du ikke behøver at gå forgæves. Du kan bestille alle vare online i vores nye webshop! Havkajakcenteret har teltplads lige ned til Øhavet. Det er her havkajakroerne mødes !

WWW.HAVKAJAKCENTER.DK

Skaregaardsvej 9 Skovballe, 5700 Svendborg 62541920

buzz August & september 2007

BJØRNS HARVIGS rejseklumme Brev fra Skt. Petersborg

Om jeg overhovedet var inde i byen, er jeg ikke klar over. Jeg håber det ikke, for så var byen ikke andet end en stor asfalteret parkeringsplads. For enden af den lå der en beværtning og et supermarked i samme bygning. Jeg kom frem til byen, så det passede med frokost, en kaffe og tag over hovedet. Det havde været en af de absolut længste dage indtil videre. Det havde været som at cykle under en bruser. I de store pytter havde det på afstand set ud som om det regnede fra jorden og op i luften. Hvilket naturligvis ikke var tilfældet, selvom jeg nu var kommet til det store ukendte udland i Sveriges Småland. Jeg var gennemblødt og krøb i læ som en våd hund. Tændte en cigaret at varme mig på. En velfortjent en af slagsen. Jeg var den eneste i restauranten. Efter kort tid kom andre besøgende. Ikke fremmede som jeg, snarere velkendte ansigter af huset. De hilste varmt på hinanden, på damen i køkkenet og tog plads. En ældre fyr i hjørnet forsatte snakken med sig selv, overvejede ting højlydt og er stadigvæk, formoder jeg, i


6BC8A;4:8As5A8E 645?8C4E>AH

JJJ!6BC8A;4:8A645?8C4E>!7>


Foto: Copyright Museet for Thy og Vester Hanherred.

Æ aw h r e t Wæs

TEMA

skere af fisk, fede ty lidt gter lu et Vesterhav em tæerne. marehalm mell byder også på stridt g o st ske nordvestky Men den dan tående naturoplevelser til surf. es en s bedste bølger pa ro u rde o N og nogle af

Uanset om man er til at surfe, ro i havkajak eller tage på vandre- eller cykeltur, kan den danske vestkyst tilbyde noget af landets mest enestående natur. Fra Tøndermarsken i syd til den yderste spids af Grenen i nord har Vesterhavskysten uendelig mange muligheder for outdooraktiviteter – lige fra forårsfriske havkajakture og sommervarm solbadning til efterårskold surf og vinterlige vandreture langs stranden. Specielt er kystområdet i Thy verdenskendt for sine bølger, og surfere fra hele verden kommer for at udfordre og besejre netop disse nordvestjyske bølger. I dette nummer af LUKSUS sætter vi fokus på den del af Vesterhavskysten, der ligger i Nordvestjylland, som – alt efter temperament – afgrænses af Ringkøbing Fjord i syd og Hanstholm i nord. Dette stykke Danmark rummer de fleste slags landskab med både kyststrækninger, fjordlandskaber, klitter, vejler og hedeland. Fælles for oplevelserne i dette område og ved Vesterhavet generelt er den voldsomme natur, som på godt og ondt påvirker besøgende og lokale. Vi vender blikket vestpå og lader vestenvinden suse over de næste sider.

aug-sep 2007 LUKSUS 29


TEMA Vesterhavet Klitmøller

The Soul of Klitmøller – Danmarks surfhovedstad

LUKSUS og Robert Sand giver dig her et hurtigt low-down på Klitmøller – et af Nordeuropas bedste steder til at surfe.

K

Klitmøller. Prøv at smage på navnet engang. Man kan næsten fornemme den salte smag af Vesterhavet og det bølgende marehalm i ordet. Den lille landsby ved Jyllands nordvestlige hjørne har en helt speciel betydning for mange mennesker. Egentlig er byen ikke noget særligt, der er ingen tankstation, men til gengæld to campingpladser, et enkelt supermarked (som ironisk nok hedder Klitmøller Indkøbscenter) samt lidt andet erhverv som feriehusudlejning, brugskunst, tre restauranter og en surfshop. Så hvad får så tusinder af mennesker til at valfarte op til den lille flække hvert år? Det kan med beskrives med en enkelt sætning: Bølger i verdensklasse.

Tekst Robert Sand Foto Martin B. Christensen m. fl.

Robert Sand med et backloop. Andreas Mortensen – Roberts farfar – med fisk i rygkurven. Copyright Museet for Thy og Vester Hanherred.

Byen ved havet Klitmøller har navn efter vandmøllerne, der lå ved åen og malede korn til mel og gryn. Produkterne blev sammen med andre varer eksporteret til Norge i den storstilede skudehandel, der havde stor betydning for byen. Senere blev fiskeri hovederhvervet, og nu er det strand, surfing og natur, der tiltrækker turister. Klitmøllers historie går så vidt vides helt tilbage til mellem 2.000 og 1.000 år f.kr., hvor der blev drevet skudehandel fra bugten, som er relativt beskyttet for Vestenvindens hærgen. Og hvad er så skudehandel? Kort fortalt bruger man specielle fladbundede både til at transportere forskellige typer af varer mellem Thy og Sydkysten af Norge.

Typisk fik vi tømmer og til gengæld fik de landbrugsvarer, hvilket fortsatte helt frem til ca. år 1.850, hvor havet efter en storm gennembrød kysten ca. 30 km syd for Klitmøller og derfor gav mulighed for at sejle ind i Limfjorden,

30 LUKSUS aug-sep 2007

der var meget mere fredsommelig at opbringe både i end det åbne hav. På samme tid var der opblomstring i fiskeriet, som overtog rollen som

hovederhverv i den lille by. Fiskeriet var ligesom skudehandlen et job for mandfolk; havet ved den jyske vestkyst er lunefuldt og mange mænd måtte lade livet i deres kamp for at tjene til dagen og vejen. Adskillige skibe er gennem tidens løb havareret, hvilket medførte stor sorg i det lille samfund. Efter opførelsen af Hanstholm havn i 1967 flyttede Klitmøller-fiskerne deres ’havbåde’ fra den åbne strand 10 km nordpå til Hanstholm. Man kan dog stadig se lokale fritidsfiskere stævne ud fra den lille landingsplads for at nyde

godt af havets rigdomme.

I dag er hovederhvervet i Klitmøller turisme – turister som hvert år kommer for at nyde stemningen ved fiskerlejet, solen og havet. Havet har altid været drivkraften for Klitmøller, og fra at have været en arbejdsplads er det nu blevet til en ’legeplads’ for de tusinder af surfere og windsurfere, der hvert år besøger området. Det har enkelte af de lokale unge haft svært ved at affinde sig med. Sådan nogle ’havhippier’ skulle ikke komme og spille smarte, mente


Nick sætter en ‘slimchance’. Peter giver den gas.

flere af de lokale knægte, hvilket i halvfemserne ofte har ført til et blåt øje på det lokale diskotek. I mellemtiden har de fleste

“I mellemtiden har de fleste accepteret, at surferne er kommet for at blive og surfing er blevet en vigtig del af kulturen og fritidslivet i byen.” Fakta Klitmøller

Klitmøller er hvert år vært for adskillige surfstævner, hvor der ofte er besøg af verdensstjerner. Stedet er kendt over det meste af kloden som det kolde Hawaii. Området omkring Klitmøller leverer nogle af de største, reneste og mest kraftfulde bølger, der findes i Nordeuropa. De mest hardcore surfere surfer hele året rundt, også når resten af Danmark tager på skiferie eller til varmere himmelstrøg. På en god dag om sommeren kan der være 2-300 surfere på vandet ved de forskellige spots ved Klitmøller. Kilder Vangså arkivet – Jette Andersen www.northseatrail.org Thy før og nu – C. Steensgård – Aschehoug Redningsvæsenet 125 år – Robert Svalgård

accepteret, at surferne er kommet for at blive og surfing er blevet en vigtig del af kulturen og fritidslivet i byen. Mange af byens børn har skiftet fodbolden ud med et surfboard og unge flytter til byen for at surfe. Der er fundet masser af nye spots i området, siden de første surfere kom til Klitmøller, og området rummer nu adskillige mere eller mindre kendte spots, men Klitmøller er fortsat basen. Omgivet af naturreservat og med højt til himlen er der aldrig langt til en actionfyldt naturoplevelse. Der findes både steder, som egner sig for begyndere og steder for de helt

hardcore med trang til powerful swell, der kan give en solid røvfuld. Men i virkeligheden skal Klitmøller ikke opleves gennem en artikel. Det skal besøges og opleves med sand mellem tæerne og vind i håret, og du bliver sikkert ligeså grebet af surfstemningen, som de fleste andre der besøger stedet hvert år. Vi ses i Klitten! Robert Sand er professionel windsurfer. Hans familie har boet i Klitmøller i fire generationer og de sidste tre generationer har haft arbejde på havet.


TEMA Vesterhavet Cold Hawaii

Hawaii – på Thysk

Vestkysten i Thy er et naturligt surfer’s paradise. I hvert fald, hvis man spørger surferne. Spørger man de lokale politikere, er svaret et andet. LUKSUS har mødt projektleder Rasmus Johnsen til en snak om Building the Cold Hawaii. Bay Area, Reef og Bunkers. I Sønder Vorupør er North Side og South Side attraktive områder. Området mellem Flade Sø og Vesterhavet kaldes Gaza Strip. Her ligger spottet Horseshoe. I den allersydligste del af Thy er det steder som Piza og Long John, der trækker. På Krik Vig-siden findes the Lagoon og Carbon-house. Endelig er Vandet Sø, Pytten eller Puddle (kært barn har mange navne) og Road House Creek områder, som også tillægges stor betydning.

Hvad er masterplanen for surfing i Thy? Det er et godt spørgsmål. Jeg har i samarbejde med en række mennesker arbejdet rigtig hårdt på sagen. Thy er kun et centrum for surfing, hvis brugerne, det vil sige surferne, oplever det sådan. Derfor har projektet et langt stykke ad vejen handlet om at få brugene i tale og

præsenteret over for myndigheder og andre interessenter. Det har været positivt. Hvorvidt man fremover kan og vil (forsøge at) honorere de krav, brugerne stiller, er en anden snak. Formen har været kvalitativ og et

langt stykke ad vejen som mere eller mindre strukturerede samtaler og fokusgrupper bestående af folk med rod i windsurf, kitesurf og paddelsurf. Planen indeholder betragtninger vedrørende surf generelt i Danmark Oversigtskort over området omkring Ørhage i Klitmøller. Spottet hedder The Reef.

13

H

Hvad er Cold Hawaii? I det store perspektiv er vestkysten i Thy så godt som udlignet. Går man tættere på, kan man dog se, at det langt fra er tilfældet. Mange steder er der naturligt, såvel som ved menneskelig intervention, dannet fremspring, moler og høfder som i samspil med vej- og bundforhold enten permanent eller i perioder ordner elementerne på en måde, så vindretning og bølgeforløb gør stedet egnet til forskellige former for freestyle og wave sailing. Det er grunden til, at vestkysten i Thy blandt surfere kaldes det kolde Hawaii eller Cold Hawaii: Det er som Hawaii – bare koldere. Som sådan er Cold Hawaii base for oplevelser. Området afgrænses mod nord af Viksø Rallejer og Hanstholm Kystskrænt. Her findes spots som Gravel Pit, Hamborg, Middles, Fishfactory og Little Fish-factory. Længere mod syd i Klitmøller findes blandt andet

Foto Mette Johnsen & Claus Iversen

A

B


og Thy. 29 surfspots er registreret i Thy. Der er udviklet forslag til en serviceikonografi rettet mod surfspots i området. Muligheder med hensyn til markedsføring af surf belyses. Der fremlægges forslag til håndtering af surfstævner i Thy og forslag til i første omgang en midlertidig løsning for surf på Hanstholm Havn og forsøgsordninger med surfi på Vandet

Sø og ved Agger Tange. Der er udviklet et forslag til en generel terminologi for beskrivelse og indretning af surfspots. Terminologien anvendes på de fem topspots, som brugerne har peget på som særlige væsentlige for værdien af Cold Hawaii. De fem topspots er forsøgt beskrevet med hensyn til regler som følge af fredning, naturbeskyttelse, Natura

Fakta COld hawaii

Rasmus Johnsen har i 12 måneder stået i spidsen for projektet Building the Cold Hawaii – Thy som centrum for surfing i Nordeuropa. Det er sket i samarbejde med arkitektfirmaet By- og Bygning, Munch Design, fotograf Mette Johnsen og en frivillig arbejdsgruppe fra Surfklubben NASA. Masterplanen kan downloades fra www.coldhawaii.eu

“Der er 18 erhvervsvirksomheder og tre kommuner bag det økonomiske setup. ” 2000 og plan- og ejermæssige forhold. De er beskrevet, hvad angår surf, men også med hensyn til det nærområde som berøres af aktiviteten. Endvidere beskrives og visualiseres forslag til konkrete anlæg og koncept for arkitektur. Der har gennem årene været en del surfere, som overnatter i biler uden for campingpladserne. Det har været et problem for lokalbefolkningen. Det belyses og diskuteres og der præsenteres et konkret forslag til en model for en forsøgsordning med standpladser til autocampere i Thy.

Rider Alex Whitman under konkurrencen Cold Hawaii. Foto Claus Iversen. Ny plads ved Vorupør Stilen er nordatlantisk. Pladsen i Vorupør er tænkt som mødested mellem brugergrupper. Bruserne er samtidig en slags skulpturer, og på vinterdage tages dragten af under det varme vand. Man kører sit kort igennem og vælger bruser. Har man abonnement, trykker man bare sin kode ind. Visuals af By & Bygning, Esben Broe

Derudover relateres surf til uddannelse, bosætning og muligheden for en World Cup i windsurf diskuteres. Endelig forsøges surf sat ind i en større sammenhæng, som handler om fremme af kendskabet til og potentialet i friluftsidræt i Thy. Udover Thy tænkes Sydnorge også ind i projektet, da man på to timer kan sejle til Kristiansand, nå endnu flere gode spots og dermed tænke området som ét.

Er du tilfreds med resultatet? Set i bakspejlet var det nok lige lovlig friskfyragtigt at melde det med masterplanen ud. Jeg og vi blev vel alle sammen meget klogere i en verden, hvor surfspots og surf i Thy berører forholdsvis mange steder og rigtig mange forskellige mennesker og interesser både lokalt, nationalt og internationalt. Der er snarere tale om et forsøg på at sætte fakta om surfing i Thy ind i en større og langt mere kompleks sammenhæng. Forhåbningen er, at vi ad den vej får diskuteret os

frem til den bedste plan og tiltag på området.

Hvem støtter surf i Thy? Der er 18 erhvervsvirksomheder og tre kommuner bag det økonomiske setup. De tre kommuner er siden hen blevet til en med en hel del nye politikere. Hvad deres holdning er, har jeg lidt svært ved at finde ud af. Den slags tager jo som regel noget tid. Det er absolut ikke et udtryk for, at projektet har svømmet i penge. Det er snarere et udtryk for, at det har været svært at skaffe økonomisk råderum. Projektet er, når alt kommer til alt, en smule abstrakt – nogen vil måske sige kedeligt – i en verden, hvor det jo dybest set bare handler om at komme ud og skyde den af. Surfs status og betydning har været drøftet med repræsentanter fra blandt andet Skov- og Naturstyrelsen, Thisted Kommune, Thy Uddannelsescenter, Dansk Sejlunion, Friluftsrådets kreds i Nord-Vest, Hanstholm Havneforum, Visit Nordjylland, Thy Turistforening, Borger- og Handelstandforeningen i Klitmøller, Borgerforeningen og Erhvervsforeningen i Vorupør og dele af turisterhvervet – og mange, mange flere. Har det været nødvendigt – ja! Andet er der ikke at sige til det. Hvem er i mod surf i Thy? Jeg er ret overbevist om, at det er meget få, der er imod surfing – det gælder også i Thy. Det, folk er i mod, er at surfing foregår på bestemte steder. Det kan de til gengæld også være rigtig meget i mod. Jeg er ret sikker på, at f.eks. direktøren på Hanstholm havn ikke har det fjerneste i mod surf, så længe det bare ikke foregår på havnens område. For så vidt er det irriterende, at et af de bedste bølgespots til wind- og kitesurf ligger lige der. Det giver nemlig både havnen og os problemer.

aug-sep 2007 LUKSUS 33


TEMA Vesterhavet Havkajakcenter

Nyt havkajakcenter i Hvide Sande Hvide Sande ved Ringkøbing Fjord på den jyske vestkyst har efterhånden en stærk outdoorprofil. Udover surf og kabelbane er det nu også muligt at ro i havkajak. Lars Schmidtsdorff fra myKayak har grundlagt havkajakcentret og fortæller her om intentionerne bag det. Tekst Anne Vindum Foto Mykayak.dk

hinanden i samarbejde med en instruktør. ”Alle kan få fornøjelse af havkajakken. Det kræver ikke en masse udstyr eller et særlig talent. Vi sørger for at stille både havkajakker, våddragter og pagajer til rådighed, og vores udstyr er naturligvis det bedste og mest sikre, der findes,” fortæller Lars Schmidtsdorff, som er uddannet havkajakvejleder fra Institut for Idræt ved Københavns Universitet og har flere års erfaring med at tilrettelægge og arrangere rejser. Lars glæder sig over, at der allerede fra centrets åbning har vist sig stor interesse fra de lokale for at komme ud og ro havkajak.

Turene i havkajak foregår både på

I

I forlængelse af surfcenter Nord og kabelpark DK åbnede myKayak 1. juni et havkajakcenter i Hvide Sande. myKayak har hidtil haft base i København, men udvider nu med en afdeling i det vestjyske. Centret tilbyder både havkajakroning til begyndere og til dem, der søger flere udfordringer og mere adrenalinsus. Lars Schmidtsdorff, som er direktør i myKayak, siger om projektet: ”Vi har haft kig på Vestkysten et stykke tid og blev helt tilfældigt kontaktet af Holmsland Klit Turistforening, om vi var interesseret i at lave et samarbejde om et havkajakcenter herovre. Vi er det første rigtigt etablerede havkajaksted på vestkysten og har foreløbig lavet en aftale om en testperiode på to år. Området er genialt, da man både kan ro i Ringkøbing fjord og på åbent vand. I

Fakta havkajakcentret

fjorden, på havet og i havnen, og alle er med uddannede instruktører. For de mere magelige er der havkajakture kombineret med barbeque, der er solnedgangsture og Hvide Sande rundt. Dertil kommer bølgekursus fjorden kan man bunde over det hele og på havet kan man få flere udfordringer i bølger i enten en surfkajak eller havkajak.” Holmsland Klit Turistforening tog kontakt til myKayak, fordi de gerne ville kunne tilbyde havkajakroning til områdets mange turister og gøre Holmsland Klit, som omfatter Søndervig og Hvide Sande, til en af Danmarks mest attraktive sportsdestinationer. Surfcentret, kabelbanen og havkajakcentret ligger samlet i den såkaldte ’Aqua Zone’ ved Gytjevej i Hvide Sande, som på den måde er et stærkt centrum for vandsport i området. Lars fortæller videre: ”Vi har en ret bred målgruppe, da vi tilbyder forskellige kurser og ture til alle aldersgrupper. Der er ture i

Havkajakcentret ligger på Gytjevej i Hvide Sande. Kurserne i at håndtere kajakken koster fra 450 kroner, mens turene koster fra 200 kroner. MyKayak.dk, tidligere Havkajak-KBH, blev startet i 2002 af Lars Schmidtsdorff. Kontakt på www.mykayak.dk eller tlf. 30 22 86 00

34 LUKSUS aug-sep 2007

dobbeltkajak, hvor man kan have små børn med, og vi tilbyder kurser, hvor man kan blive uddannet til at ro og styre en havkajak, og så tilbyder vi arrangementer ude i bølgerne med surfkajakker og havkajakker for de lidt mere adrenalinsøgende.” På turene undervises der efter vejledningsprincippet, der betyder, at hele gruppen instrueres i, hvordan en øvelse skal udføres, og derefter arbejder man sammen to og to, hvor man træner øvelserne og evaluerer

og explorerkursus med udfordringer. Men før man kommer så langt, kan nybegyndere få et kursus i, hvordan man skal gebærde sig i kajakken og lære de grundlæggende færdigheder. Centeret holder åbent hele sommeren og har aktiviteter hver dag. Der er to instruktører fast tilknyttet centret, ligesom Lars Schmidtsdorff selv vil være der ved særlige aktiviteter og kan tilkalde freelanceinstruktører ved behov.


www.540shop.dk


CPH PRO PERCIPIO et til et rk var i tre dage omdann Copenhagen Skatepa , ns fa og er flips, fotograf pas eneste sydende sammenkog af ro Eu til es dt mø hele verden da skatere fra et indtryk fra en Martin Paldan har saml pro-only competition. var i fokus. både penge og passion tekst og foto Martin Paldan begivenhed, hvor

F

REDAG. DJ Wade mangler tohundredehalvtreds stykker cirkulær vinyl. Til gengæld har han masser af øl. Han er rejst fra sunny Los Angeles til plaskvåde København og står nu med sin dåseøl og venter på, at den største begivenhed nogensinde i Copenhagen Skatepark skal begynde. Tre dage i selskab med nogle af verdens mest kendte skatere: Steve Berra, Kerry Getz, Chico Brenes og flere andre. Der er lagt op til international atmosfære, masser af amerikansk lingo og fotoog videografer, der skal levere stof til magasiner, tv og internet. DJ Wade smiler skævt over, at FedEx har fucket op. Manden med de sorte heavymetal-krøller er cool. Han kan levere varen. Han er fast inventar i Spotlight Production.

Mr. Schaefer og Will F. Brian Schaefer er manden bag Tampa Pro og Tampa Am konkurrencerne i Florida, og kører sammen med Ryan Clements og Rob Meronek Spotlight Production. De har udviklet et koncept for afholdelse af skateboardkonkurrencer, som har fået stor succes. Deres motto er ´arrangeret af skatere for skatere´.

[stort billede] Kerry Getz flipper på banken og ender som nummer 3. [til venstre] Den unge Adam Taylor imponerer i verten.

36 LUKSUS aug-sep 2007


skate

Copenhagen PRO Tampa på Enghavevej LØRDAG. DJ Wade mangler stadig sine skiver. Han tripper energisk på stedet, mens han bander og smiler usikkert over situationen. Hvad der startede som en sjov historie, er ved at udvikle sig til en seriøs frustration. Til dagens streetkvalifikationer har han lånt sig frem til rytmerne, der skal få det bedste frem hos pro-skaterne. Brian Schaefer giver den som vært med

Amerikanske Brian Schaefer er en af mændene bag Copenhagen PRO.

Vigtigste element er bevarelse og styrkelse af skateboardmiljøet ved at bringe publikum i tæt kontakt med pro-skaterne. Intet hegn eller afspærringer. Ingen nummererede siddepladser. Kun skateboarding og lysten til at være blandt skatere. Respekt for kulturen er forudsætningen for at kunne bringe fans og idoler helt tæt sammen. Samtidig lægger de ikke skjul på, at begivenheden er toptunet til tvproduktion, til glæde for sponsorer og budget. Da Brian Schaefer så Copenhagen Skatepark, var der for ham ingen tvivl om, at hallen var yderst ’velegnet’ til Tampakonceptet. William Frederiksen, daglig leder af skateparken, slog til med det samme. De to herrer gav håndtryk, og København kunne se frem til den første skatekonkurrence kun for professionelle og med rigtig mange pengesedler i præmier!

Jakob Solbakken er på plads for at filme til DR.

Vigtigste element er bevarelse og styrkelse af skateboardmiljøet ved at bringe publikum i tæt kontakt med pro-skaterne. Kog i gryden / Open bowl Kickflip backside tailslide. By Michael Jensen. Værsgo! Teknisk tricktrylleri er hans bidrag til den boblende gryde. Thomas Madsen smider noget fart og dynamik i, og David Gravette fjoller ekvilibristisk rundt med en dåseøl, mens de lokale mindreårige må rippe i stedet for at drikke. Weekendens store

begivenhed sparkes i gang med en afslappet ´open´ konkurrence, hvor alle kan stille op. Udenlandske professionelle, danske talenter og lokale rødder kommenteres af dj´en og fanges af fotograferne. Fællesskabet er skateboarding, og hierarkiet er indledningsvis ophævet for at bringe lidenskaben frem i rampelyset.

hæs amerikanerrøst, og dommerne sidder parat til at give point. Tampakonceptet ruller professionelt derudaf. Skaterne er tydeligvis vant til store arealer. De popper afslappet henover banks´ene, og ruller videre mod den høje bank foran platformen for at sætte diverse kick- og heelflipvariationer. aug-sep 2007 LUKSUS 37

44


skate

Copenhagen PRO

Med lovning om gratis stickers, hvis de kunne flå t-shirten af DJ Wade, gik børnene amok.

44

Keld Aabjørn, der blot dage forinden har skruet railet bedre fast, ser stolt til mens pro-skaterne udforsker arealets muligheder. Keld Aabjørn har i samarbejde med Brian Schaefer ombygget arealet, så det fungerer optimalt til konkurrencen. At se de hårde drenge flå i hans værk får ham til at lyse af tilfredsstillelse. Til vertfinalen er både publikum og deltagere fremme med de store smil. Der er mennesker overalt, og de følger ophidset det tætte løb mellem Rune Glifberg og Sandro Dias. Unge Adam Taylor ender på syvendepladsen foran en velkørende dansk superhelt: Nicky Guerrero. Hotte handplants, gode airs og legendestatus gjorde definitivt Nicky til én af publikums favoritter. Førstepladsen går til en jublende Rune Glifberg, der får stukket totusindefemhundrede dollars i favnen og en knoglehånd hængt om halsen. Straks efter er der obligatorisk champagnesprøjt til 38 LUKSUS aug-sep 2007

alle sider. København har set vert i verdensklasse!

Sendetid SØNDAG. Dj Wade har endelig fået fat i sine tohundredehalvtreds lp´er og står bagerst på platformen med sine turntables. På samme platform befinder dommerne sig og de to værter, Ryan Clements og Brian Schaefer. De fyrer friske bemærkninger af, og giver stemningen det rette løft med deres amerikanerspas. På arealet er skaterne i gang og sætter tricks overalt: På rails, banks, euro-gap, hubba etc.. Kickflips, heelflips, ditto i switchstance, nosegrinds, slides, 360´ere, olliegrabs og flere til. Fotograferne er på dupperne og skyder løs med deres fiskeøjeoptikker. Videokameraerne bliver også stukket frem. Jakob Solbakken har hele weekenden optaget materiale til en reportage til DR og har lavet

interviews med Brian Schaefer, William Frederiksen, Rune Glifberg og flere andre. Sendetid på DR kan få enhver pr-chef til at rykke helt frem i stolen, mens udsigten til sponsorkroner funkler i deres øjne. Omtale af en begivenhed er afgørende for dens fremtidige udvikling. Hvis arrangørerne ved, at konkurrencen og dermed sponsorer bliver eksponeret i de tunge medier, er vejen banet for, at der kan kræves temmelig høje beløb fra sponsorerne. Og konkurrencen kan således vokse sig stor. CPH PRO er ingen undtagelse. Penge og passion går hånd i hånd.

Det afgørende øjeblik Oppe på platformen gør Brian Schaefer og Ryan Clements deres til at hype stemningen, så tilstedeværende fotografer og videofilmere kan komme hjem med godter i kassen. Med

nystrøgne pengesedler af både dansk og amerikansk art viftende fra deres hænder udlover de dusør til den skater, der sætter et svært trick. Imens kæmper medierne med at formidle deres version af lidenskaben. Ethvert trick har et æstetisk højdepunkt, som ligger lige dér, hvor skateren går fra at være på vej ’ind’ i tricket, til at være på vej ’ud’. Fotografens udfordring er at fange dette øjeblik, dette afgørende øjeblik. Tobias Plass, som er tilknyttet Copenhagen Skatepark, har over ti års erfaring i at få udløseren i bund på det rette tidspunkt. For ham handler det om at stoppe tiden og fange det sublime øjeblik. Skabe et godt billede. Mads Lending er enig: ”Kunsten er at formidle en stemning, så beskueren oplever følelsen af at ha´ været der.” Mads Lending er redaktør på Tacky.dk, og


THE ARTO. INFO: +45 33 63 03 32


skate

Copenhagen PRO

Ryan Clements deler penge ud til dem, der sætter svære tricks. [venstre] Chris Pfanner under streetkonkurrencen. [nederst] Hallens bestyrer William Frederiksen inden den store start.

den afslappede kultur omkring begivenheden. Der bliver aldrig tale om sikkerhedsfolk og afspærringer, vi skal ha´ god stemning, gratis øl og masser af fed skateboarding! København er jo netop kendt for ’hygge’ og tilbagelænethed. Det er dét vi kan, og det vi skal promovere os på,” slutter William.

Med nystrøgne pengesedler af både dansk og amerikansk art viftende fra deres hænder udlover de dusør til den skater, der sætter et svært trick. 44 er til CPH PRO for at fotografere

og rapportere.

Intimitet giver spalteplads Joe Hammeke fra det legendariske Thrasher har i en måned hængt ud i Europa hos diverse skatevenner og snupper en måned til i Europa efter CPH PRO. Konkurrencer får sjældent stor prioritet i magasinet, og store kommercielle events som X Games gider de slet ikke nævne, da de mener, at skatesjælen mangler. Tilskuerne har ingen kontakt til skaterne, og det drejer sig kun om at tjene penge. Han snupper alligevel et par skud af konkurrencen i København, især når der rippes for alvor. CPH PRO er anderledes, forklarer han. ”Mit indtryk er, at de københavnske skatere er dedikerede og 40 LUKSUS aug-sep 2007

passionerede skatere, der bruger en pro konkurrence til at få inspiration. De får en fantastisk oplevelse af at skate sammen med ligesindede fra hele verden og er på den måde med til at styrke skatesjælen,” siger Joe Hammeke.

Verdens største Om CPH PRO giver styrke til den danske skatesjæl, må tiden vise. Dansk skateboarding har gennem årenes løb haft flere døde perioder, men netop nu er kulturen mere levende og synlig end nogensinde før. På godt og ondt. De unge skatere er meget bevidste om sponsormuligheder, samtidig med at magasiner og internet kører hårdt på med en idoldyrkelse, der er med til at skabe et kommercielt billede af kulturen. I stedet for at opsøge

Tilstedeværelse

legen og glæden bliver drivkraften ambitionen om at blive pro. William Frederiksen er ikke bange for ambitioner. Han drømmer om at gøre CPH PRO til Europas største skatekonkurrence (hvad angår præmiesum) og ser en reel mulighed for, at det kan lade sig gøre. ”Omtale i tv, på internet og i magasiner er det vigtigste,” forklarer William. Og allerhelst et par hovedsponsorer, der lægger en ordentlig bunke penge. Store pengepræmier skal lokke endnu flere pro-skatere til hallen på Enghavevej. William frygter ikke, at pengene dræber passionen. ”Det er jo os der er i kontrol,” svarer han og hentyder til mottoet ´af skatere for skatere´. ”Det er vigtigt for os at bevare

Street- og best trick-konkurrencen er afgjort. Der er blevet sprøjtet med mere champagne, hængt medaljer om halsen på vinderne og delt ægte, amerikanske dollars ud i præmier. Weekenden har nået sin ende, og mens ungerne kæmper om stickers og andet promotionlir, bliver hallen langsomt tømt for publikum. Nu gælder det for medierne om at gøre deres job: Fotos, videofootage og refleksioner skal ud på nettet, trykkes i magasinerne og redigeres til fjernsyn. Passionen og pengene skal gøres op, og skatesjælen skal sunde sig efter suset. Men hvad består skatesjælen egentlig af? ”For mig er skateboarding en leg, en aktiv meditation. En dejlig måde at være tilstede i nuet på. Skateboarding er oplevelsen af flow og motorisk æstetik.” Donnie fik det sidste ord.


Lyngbystorcenter - tlf: 45850800 - mail: info@momentumshop.dk Kom ind og se vores udvalg fra bla.:

Volcom•Globe•Vans•DC•Nitro•Burton•Dekline•Carhartt•WESC•Ipath• RVCA•Fallen•Dakine•Sessions•Nixon•Masser af skate harware


big wall-klatring

Mexico

regnbueklatring

Den mexicanske klatrerute Subiendo El Arcoiris lægger ryg til afvekslende klatring af Jacob Stærk og Christian Wied. Læs her, hvordan deres tur udviklede sig fra lortekylling til en Snickers fra himlen. tekst og foto Jacob Stærk

I sidste nummer af LUKSUS kunne du læse om Jacob Stærk og Christian Wieds mislykkede topforsøg på El Gigante og om deres nye idé med at se nærmere på Subiendo El Arcoiris. Læs her, hvordan anden del af ekspeditionen gik.

Halvt knust af kedsommelig venten og lange underlige samtaler med vores storgrinende, storlarmende vært Francisco sidder vi fast i landsbyen. Det er ikke længe siden, vi kom tilbage fra El Gigante med al dens hagl og sygdom, men det føles alligevel langt væk her i den lille landsby i solen. Og så er vi blevet hooked på en ny idé. Vi vil prøve at klatre Subiendo El Arcoiris, en kort, hård men flot rute, der ligger lige rundt om hjørnet. Desværre har vi store problemer med at få hentet bagagen og er dybt afhængige af Danchos, der har lovet at hente den til os. Bundet på hænder og fødder, og jeg kan ikke lade være med at spørge Francisco, hvordan de holder det ud. Keder de unge sig ikke ad helvede til? ”Nej nej,” ryster han sådan lidt uforstående på hovedet. Om jeg da ikke kan se, at de jo kører op og ned ad gaden i deres trucks? ”Nå jo,” siger jeg dumt. Det kunne jeg jo sådan set godt se. Op og ned op og ned. Op og ned op og ned. Vi er klar til at tage af sted. Nu! Endelig kan vi ånde lettede op. Bagagen er tilbage. Der skulle flere skæve forsøg til, før det lykkedes Danchos at hive vores gear ud af dalen, og der falder en boulder fra vores skuldre, da vi ser fire trætte mexicanere komme til syne med udstyret over skuldrene. Oven i hatten viser Christian nu tydelige tegn på bedring, og vi har besluttet at give Subiendo El Arcoiris et skud, inden vi tager herfra. Det er nu tre dage siden, vi kom tilbage fra giganten, og selvom skuffelsen er ved at fortage sig, ville det være for tungt at forlade Chihuahua uden noget som helst.

Regnbuen Subiendo El Arcoiris er svært at oversætte, men betyder noget i retning af overstigende regnbuen.

Ruten går for at være blandt de smukkeste i Nordamerika, og vi kan se hvorfor. Det er linjen, og det er omgivelserne. Subiendo slynger sig opad langs væggens mest prominente arête, og lige ved siden af – mod højre – udstiller den 270 meter søjle af faldende vand sig. Trofast og kontinuerligt slår La Cascada De Basaseachic sig ud som en energisøjle af naturlig orgasme, og som man vinder højde på ruten, spændes en regnbue ud fra vandfaldet under en. I disse omgivelser føles El Gigantes intimiderende nordvæg langt, langt væk. Syv morgen er vi af sted, og efter kun halvanden times gang står vi ved foden af Subiendo. Første pitch er mit og byder på en skøn blanding af renset rids og fjaset fjæs. Klatring a la spaset spas sætter smilet på, og jeg kan lægge mig tilbage i laybacket og mærke solen mod ryggen. Vi er nu mod syd og i venligere omgivelser. Dette er en joyride sammenlignet med El Gigante og vandfaldet, der før var intimiderende og mørkt, er nu nærmere en del af en smuk setting omkring en smuk rute. Et sted i min dagbog opsummerer jeg turen i stikord med ’Vandfald, regnbue, eksponeret, HÅRD, løs, porta-ledge-truble!!! SMUK.’ Første reblængde falder ind under SMUK og deler generøst ud af klatreglæde. Svagt overhængende layback leder ud af ridset mod delikat face til ankeret. Jeg må slippe et lille skrig. Også haulingen kører lettere, nu det er kommet på rygraden. Det varer ikke længe, inden Christian klipper i andet pitch en blocky 7a+, der viser tænder, tager tid, men bliver on-sightet af stædig klatring. Så er det blevet til 7b, og et lækkert on-sight står i vente. On-sight, smonsnight. ”Lort” kommer det nok noget ubeskedent fra mig, da smears og slopede underklings leder til fiasko. Subiendos tredje pitch spytter mig af som en hest, der børster fluer af ryggen. Dette er ikke 7b, brummer jeg bittert til Christian, der vidst bare mener, jeg skal lukke røven og tage mig sammen. Senere, til min store lettelse og smålige

Efter halvanden times kamp i det vertikale giver vi op, lægger os i en uformelig og skizofren flitsbue af en port-aledge og åbner to velfortjente øl under en funklende klar stjernehimmel. Utroligt så tryg og favnende 2 mm nylon føles efter en lang dags eksponering. 42 LUKSUS aug-sep 2007

hoveren, finder vi ud af, at Stefan Glowacz også havde sine problemer, inden han opgraderede reblængden til hård 7c+. Makkeren 8a. Hård nok i hvert fald, og jeg tror stadig ikke engang, jeg ville kunne red pointe den. Jeg klipper i ankeret, og kort efter jugger Christian op med sit evigt positive humør og sætter stemningen tilbage i balance. Han skal til at lægge hænder til Subiendos fjerde pitch, der går for 6c+. Min dagbog kalder den ”Subiendos eneste egentligt dårlige pitch”. Løs og ufed er dommen desværre, og ikke langt oppe må han advare. Kort efter får jeg lynvisit af en stor stenblok, der rammer mig over armen. Hvilken kaffe byder du uventede gæster? Lorte-spasserkaffe! Utroligt nok sker der ingenting, og jeg slipper med en dosis smerte og et chok. Vi stickklipper os forbi en bar sektion, hvor nøglegrebet er trukket ud, men alt hvad der var af dårligdom er glemt efter to pitches med smuk og vedvarende klatring, der leder os til Subiendos cruxpitch. Og det er blevet mørkt. I lyset af pandelamperne starter vi en sejlivet kamp mod vores port-a-ledge. Christian har under hele turen på El Gigante holdt fast i en insisteret, stålsat optimisme, mens jeg til tider har bukket under i eder og muthed. Noget jeg har skammet mig over, dette at trække energi ud af projektet i stedet for at sprøjte det ind i det.

Her ses den skræmmende rute fra sikker afstand.


aug-sep 2007 LUKSUS 43


big wall-klatring

Mexico

44 Så det var med en subtil, smålig tilfredsstillelse,

at jeg her, klokken otte om aftenen i pandelampernes skær havde fornøjelsen at flippe totalt ud sammen med Christian. En stabiliserende jernstang på vores porta-ledge blev ved med at hoppe af, hver gang vi troede den var på plads. Hver eneste fucking gang og efter en times frustrationer med stænger i hovedet og nerver så flossede som rebet vi hang i, gik vi i gang med at råbe. Selv var jeg kørt over i absurde jyske sprogkonstruktioner, mens Christian hang ovenover mig og hylede kaskader af uforståelige, fynske fraser ud over dalen. En hvislen af ord og luft, hyl og skrig. Efter halvanden times kamp i det vertikale giver vi op, lægger os i en uformelig og skizofren flitsbue af en port-a-ledge og åbner to velfortjente øl under en funklende klar stjernehimmel. Utroligt så tryg og favnende 2 mm nylon føles efter en lang dags eksponering.

Godmorgen-crimp Da jeg vågner dagen efter, er det med den der ambivalente, lidt desillusionerede følelse i maven. Under os er der dybt. Over os hårdt. Næste pitch er 8a, og det er vist min tur til at klatre. På tidligere ture har jeg oplevet den samme lidt desillusionerede følelse ved klatringen og dens krav og slid. En slags tvivl. Var det egentlig det her, jeg ville eller lød det bare fedt i mine egne ører? Den der lidt selvbebrejdende tvivlsfølelse, der foreslår, at det i virkeligheden mere er en forfængelig idé om klatringen, romantiseret i rammerne af autenticitetsforestillinger eller lignende, der driver værket og ikke selve oplevelsen, substansen. Et tyndt fernis, der nu kun dårligt skjuler sandheden og kun imiterer billeder til fotoalbummet. Nej, heldigvis ikke. Denne morgen var det anderledes, for følelsen havde jo været der før, og det er jo sådan her, det skal være. Det midlertidige slid er ikke et symptom på et åndssvagt valg, men bare en del af balancen. En del af at nuancere livet herhjemme, der dårligt kan finde værdi, hvis det nøjes med hedonisme og flødeskumskage. Ikke at det skal være farligt, bestemt ikke, men at komplementariteten mellem eventyret og dagligdagen giver livet nuancer. Sådan var det fedt at være her. Sikker og i godt selskab og jeg begyndte langsomt at glæde mig til udfordringen ovenover. Vi havde for længst droppet den lidt

Fakta Subiendo El Arcoiris

Endelig lykkes det Christian Wied (venstre) og Jacob Stærk at komme på toppen.

dumnaive forestilling om at hænge og give 8a’eren skud i solen. Reblængderne havde indtil videre føltes hårde nok, og det ligger i luften, at nu skal vi bare op. Jeg prøver lidt lamt at varme op ved at crimpe lidt i stenene omkring mig. Komisk, men 8a på små crimps har sjældent stået som standardopskriften på opvarmning eller skadesforbyggelse af ømme fingerled så ”what the hey”. Pitchen er fed. Jeg halvt klatrer halvt docker crux-sekvenserne på den lange, velboltede og befriende overhængende pitch og trækker ind på rutens eksponerede, men bombesikre standplads.

Subiendo er med dens kun 10 reblængder og korte approach anderledes mindre forpligtende end Logical Progression. Ruten har pitches i alle sværhedsgrader fra 6b til 8a og er et perfekt setup til det umage par. Den er flot og varieret. Snart putter man sig trygt ind i store dihedral og snart løftes man ud til et skønt sug af eksponering fra den stejle væg. Også klatringen er alsidig og ruten sælger ud af alt fra laybacks og listeklatring til powerklatring på overhæng og små listige slaps. Subiendo er velboltet og særligt crux-pitchet er bolt-tæt, men vær opmærksom på en sandbag af en tredje pitch, der snarere tikker ind på 7c+ end på 7b. Vær også klar til et meget løst fjerde pitch, der mangler et nøglegreb på midten. Pitch 4 er graderet 6c+, men tilføj et A0. Pitches: 1:6c, 2:7a, 3:7b (7c+/8a), 4:6c+ (6c+/A0), 5:6b, 6:6c, 7:8a, 8:6c, 9:7a, 10:6c. Hverken Subiendo eller Logical giver noget ved dørene. Graderne er ikke alpinsofte, men til gengæld er der tale om superb klatring i unikke omgivelser.

44 LUKSUS aug-sep 2007

Det er fantastisk at se grisen (haulbag’en, red.) rive sig løs og gynge ud over afgrunden med flere hundrede meter luft under røven. Regnbuen står under os, og dalen forsvinder langs floden. Tænk at få lov til at opleve det her, her og i det her selskab. Christian er den næste i den skarpe ende, og han on-sighter sig let forbi en overskuelig 6c pitch mod en dejlig, stor luksushylde. Fin og varieret klatring med alt fra lange træk på pockets, en balancekrævende rampe og fint layback. Næste pitch er til mig og er en fornøjelse af en 7a lækkerbisken med alt fra fine powerbevægelser i bunden til hyggeklatring mod toppen. Ikke længe efter hører jeg Christian hyle fra toppen af det sidste pitch, og vi er i hus. Glade og trætte tager vi et par topbilleder, deler en Snickers fra himlen og scrambler os vej ned til vandfaldets plateau. Vi fik en souvenir med fra Basaseachic, nu lægger vi kursen mod sportsruter i Potrero Chico og hvem ved? Måske er det sandt, da vi skråsikkert lover Francisco og Marie, at vi snart ses igen. Giganten – navnet tro – slettes dårligt fra hjernehylden af spøgende gemmer. Ej heller dalen. Men ej heller floden.


Soft

she ll

Lowe Alpine GREPON

Teknisk jakke i Gore-Tex Paclite med forstærkninger på skuldre og albuer i Gore-Tex XCR. Microtapede sømme. 2 brystlommer med Watertight lynlåse. Ventilationsåbning med Watertight lynlås på overarmen. Herre- og damemodel 1.999,-

Millet W3 WIND JKT

Meindl EMOTION

Meindl BORNEO MFS

Asolo FSN 95 GTX

Meindl EMOTION XCR

Fritidssko med meshnylon, der giver god ventilation. Magic Future sål med Kevlar indlæg. EVA støddæmpning i hæl og forfod. 899,-

Let vandrestøvle i vandafvisende læder og med foer af Gore-Tex, der gør støvlen vandtæt og åndbar. Kåret i Backpackers Magazine,USA, som ”Best Backpacking Boot”. Str. 6-13½ 999,-

Jakke i Gore Windstopper Stretch N2S, Next to Skin. Med fast hætte

1.595,-

Vandrestøvle i olieret nubuck læder. God bred læst. Sidder perfekt på fødderne og behøver nærmest ikke at blive gået til. Air-Active system, der ventilerer dine fødder. Foret med handskeskind. Med MFS (Memory-Foam-System) Vibramsål 1.599,-

Fritidssko med Gore-Tex XCR. Velourlæder med mesh. Magic Future sål med Kevlar indlæg. EVA støddæmpning i hæl og forfod. Herre- og damemodel 999,På www.f jeld-fri tid.dk ser du alle vo res tilb ud. Hver u ge: Ugens tilbud.

Lowe Alpine CONTOUR XC 30

Let rygsæk velegnet til cykelbrug. Air Zone ryg, der sikrer god ventilation. Hovedrum, frontlomme og toplomme. Regnovertræk medfølger. Elastisk snøresystem til f.eks. cykelhjelm. Meshlommer i hver side af rygsækken. Grå/sort eller blå/sort 599,-

Frederiksborgade 28, 1360 København K, Telf. 3311 3536 Fjeld & Fritid Outlet: Kultorvet 7, 1175 København K, Telf. 3311 2273


Off road i Mongoliet

tekst ida tin foto Ida og Hjalte Tin

Med løst sand under hjulene og nomader i nærheden har Ida Tin været i Mongoliet og køre off road på motorcykel. Tag med på turen og få 11 gode tips til at køre off road. Det er sjovt at køre på motorcykel. Det kan alle, der har haft to hjul under fødderne, være enige i. For nogle er drømmen dæk med perfekt greb i den glatte asfalt. For mig er småsten, der springer fra forhjulet, fræsende bagdæk, der kæmper sig gennem løst sand og småhop over ujævnt terræn det bedste. Med andre ord off road! Så hvad kan man ønske sig mere end et land på størrelse med det halve Europa, hvor der er så få veje, at man i praksis kører afsted tværs gennem landskabet? Mongoliet er en off roaddrøm, som jeg prøvekørte sidste sommer. Flyet landede midt i de grønne sletter lidt uden for Ulaanbaatar – hovedstaden i landet, der ligger klemt mellem Rusland mod nord og Kina mod syd. Det er den hovedstad i verden, der ligger længst fra en kyst – mere end 3000 km. Mongoliet er yderst tyndt befolket med kun fire millioner indbyggere, hvoraf den ene bor i hovedstaden. Mange mongoler lever stadig et traditionelt nomadeliv med heste, får, kameler, geder og deres flytbare filttelte kaldet gers. Der er enorme vidder af uberørt natur med en enkel lille hvid ger hist og her og en hyrde på hesteryg. Vinteren er ualmindelig barsk, og temperaturer på ned til minus 40-50 grader er ikke unormalt. Sommeren er kort, men kan til gengæld blive ekstremt varm. I Gobiørkenen, der ligger i syd, kan man udsætte sig selv for helt op til 50 grader plus! Sneen var væk og sletterne ved at blive grønne, da jeg ankom i juli, som er det bedste tidspunkt at besøge landet på. Temperaturen er stadig på den rigtige side af 40 graders varme, hvilket man sætter pris på i alt sit motorcykeltøj! I Mongoliet er der alle slags køreforhold; steppe, græs, sten, grus, løst sand, mudder, bjerge og ørken. Samtidig er der et velsignet fravær af grøfter, hegn, motorveje, byer, marker, sump og floder og andet, der kan gøre fremkommelighed til et problem. Jeg blev sat op på min mors motorcykel, da jeg var et år. Siden er det blevet til mange kilometer med mine forældre og siden på egne dæk. Den eneste alvorlige sygdom, jeg har tildraget mig på alle vores rejser, er nok en svær rejsefeber. Sandsynligvis overført med noget motorolie. Jeg elsker at rejse og især på motorcykel. Sammen med 44 46 LUKSUS aug-sep 2007

Den første nat fik de en gigantisk opvisning af lyn.


off road

Mongoliet

aug-sep 2007 LUKSUS 47


Ida Tin og hendes veninde nyder udsigten i den smukke Gobiørken.

44

min far har jeg denne sommer lokket andre ud i afhængigheden af at se verden fra en motorcykel, og nu venter Mongoliet forude. Vi kører af sted med fem motorcykler, en russisk jeep, et russisk firehjulstrukket folkevognsrugbrød og en stor 4x4. Jeg giver den lidt gas i de første sving og er en anelse stiv i kroppen. Det er ikke det samme som at køre på en dansk landevej, og jeg skal lige i gang. Hvordan er det nu, man kommer gennem et sving med løst underlag? Tricket er at lave en kontrolleret udskridning med baghjulet. Hurtigt husker jeg, hvordan jeg lægger motorcyklen ned lidt inden svinget og giver lidt gas – det får baghjulet til at skride. Jo mere gas, jo større udsving. Jeg begynder at slappe af i kroppen og ved at holde en lille acceleration gennem svingene begynder motorcyklen, en topmoderne KTM, efterhånden at makke ret.

det, den skal, og som er uden bagage. Jeg har kørt masser af dårlige veje, endog meget dårlige veje – men altid på motorcykler der blev presset Ørken og skybrud langt ud over deres rimelige Gobiørkenen trækker i os, og vi bevæger os langsomt mod syd. Ørkenen kørevene. Fart er sådan en er en af verdens største og er et kæmpemæssigt område, der breder sig fra mærkelig relativ størrelse. Mongoliet og langt ind i Kina. Det er en ørken med nogen af de højeste Jo dårligere vej, jo højere sandklitter der findes, på op til 800 meter, men også meget andet slags virker hastigheden. Vi kører landskab. Der er forvredne og dramatiske mellem gå-hastighed og ca. 110 km/t, når Forestil dig en blanding det går allerstærkest. Ofte ligger vi vel på bjerge, skarpe klipper, grus, bakkekamme og af lunken flad øl store vidder. Efterhånden som vi kommer 50-60 km/t, hvilket godt kan frembringe en sydpå, skifter farverne fra grønt til brunt enkelt sommerfugl i maven i ny og næ. Sand og tykmælk, til lyst sand. Det er fascinerende at se er tricky, og vi møder så meget af det, at vi så er du ikke helt ved klimazonerne ændre sig og landskabet skifte knaser mellem tænderne. Det er hele tiden siden af smagen kulør og stemning, efterhånden som vi afvejning; hvis man kører langsomt, er det og ikke mindst konsistensen en kører. Det er et foranderligt landskab, hvor usandsynligt svært at styre. Hvis man kører af airag. horisonten bliver ved med at overraske med hurtigt, går det bedre – lige indtil det slet en ny farve og form. Himmelen er enorm, og jeg kører ofte med en rovfugl ikke går, og man begynder at slingre uhæmmet. Det er ikke sjovt at miste svævende over mig længe. kontrollen med 60 km/t – så er det bedre at slingre det mere, men kun med Den første nat får vi et gigantisk skybrud med en fabelagtig opvisning 30 km/t. Det er en mental øvelse at komme gennem lange stræk med løst af lyn på nattehimmelen. Næste dag kommer vi forbi områder, hvor regnen sand. har blødt støvvejene op og gjort dem til mudderspor. Mudder er forræderisk. Jeg tager en dyb indånding, sætter farten ned for at kunne accelerere Det går helt fint, lige indtil du ligger der. Det er glat som grøn sæbe, og gennem sandet. Uden moment er det ikke let at holde sig på ret køl. Vi alle bevægelser skal helst være ret frem uden nogen form for ændring i sveder intenst inde i vores tøj, som vi har på for at være pakket sikkert ind. hastighed. Vi forsøger at komme lige på alt, hvad der ligner buler, spor og Hver eneste gang vi stopper, flår vi jakkerne af og trækker bukserne ned, så andet der kan bringe os ud af kurs. Alligevel ser jeg pludselig motorcykelen det tøj indenunder, der er totalt gennemblødt, kan køle os lidt ned. Har du foran mig lave en elegant lille piruet, hvorefter den kommer lige imod mig! nogen sinde set en mand svede så meget, at der vitterligt løb en bæk af sved Det er en helt ny fornemmelse at sidde på en motorcykel, der kan ud af buksebenet? Det har jeg. 48 LUKSUS aug-sep 2007


off road

Mongoliet

11 gode råd om at køre off road

Det kræver god teknik og øvelse at slippe uskadt igennem mudderet.

Flere gange stopper vi op hos nomadefamilier og bliver budt indenfor til airag, som er gæret hoppemælk. Forestil dig en blanding af lunken flad øl og tykmælk, så er du ikke helt ved siden af smagen og ikke mindst konsistensen af airag. Vi gumler på nogle stenhårde oste, som serveres til en skål fåresuppe, lavet på den lille brændeovn inde i teltet. Alle vi møder er så gæstfri og venlige imod os. De lever i deres hvide gers og har vejrbidte ansigter af de strenge vintre. Over for den lille dør, der er indgangen til deres telt, er husalteret, og ved siden af står tv’et, der kører på et lastbilbatteri, der bliver ladet op af solceller, og som er forbundet med parabolantennen. Mongoliet var et eventyr, og jeg kan stadig mærke fornemmelsen af gigantisk meget plads, suset af endeløst udsyn og duften af vild timian fra sletten. Jeg må tilbage!

01. Fart Den motorcykel du kører på vil påvirke din oplevelse af fart radikalt. Jo mere den rasler, ryster, arbejder, ikke bremser ret godt, har slør i styret, går i bund i affjedringen og generelt er pint, jo hurtigere vil det føles at du kører. Det kan være et godt argument for ikke at vælge en stor, topmoderne motorcykel, hvor du ikke mærker bump og fartvind. En mindre motorcykel, som du kører til grænsen af dens formåen, vil kræve mere af dine køreevner. Du skal skifte gear oftere, være mere forudseende og den redder dig ikke ud af svære øjeblikke med lidt ekstra bundtræk! Det øger alt sammen oplevelsen af fart. 02. Toppen af en bakke Når du skal op ad en bakke, starter du om muligt med lidt tilløb, så du har moment til at komme op – især hvis din motorcykel ikke har uendelige kræfter. Men sæt farten ned mod toppen, der kan være alle slags overraskelser på den anden side. Alt fra lastbiler og dyr til en stejl bakke nedad – hvilket skaber et hop, som du måske ikke lige er klar til at tage. Især sandbakker kan have mange meter lige ned på bagsiden af en fredelig forside. 03. Mudder Mudder, der er dybt og som du synker ned i, kan være nødvendigt at “padle” igennem. Du står op, overskrævs på motorcyklen, med benene på jorden og okser dig vej gennem snasket. Andet mudder er som ler, der sætter sig, så hjulet til sidst ikke kan dreje rundt. Det er noget hejs, undgå det hvis du kan, og ellers må du bare skrabe det ud med en pind! Fælles for al slags mudder er, at det er glat. En ting kan du være sikker på med mudder: du får varmen! 04. Løst sand Gear ned inden strækket med sand, og giv den gas lige inden. Hold motoren i høje omdrejninger. Efterhånden som motorcyklen mister moment gearer du ned for at give den kræfterne tilbage. Hvis du på et tidspunkt ikke har flere gear at give af (og det er slet ikke utænkeligt, at du ret hurtigt er i 1. gear), så kan du fire på koblingen. Forsøg at holde styret lige, her bruger du faktisk lidt armmuskler. Omvendt går tingene lettest, hvis du lader den slingre lidt. Baghjulet bekymrer du dig generelt ikke om, det kan danse alt det det vil. Er baghjulets slingren ved at blive kritisk, giver du lidt gas, så retter den sig op. 05. Ned ad bakke Gear ned, så du bremser med motoren. Hvis du skal skifte gear på vej ned, så gør det hurtigt, så du ikke samler fart i indkoblingen og derefter skrider på baghjulet, når du kobler ud. Brems både med for- og bagbremsen. 06. At vælte Når man forsøger at balancere på to hjul på steder, hvor selv en islænderhest ville snuble, så vælter man en gang i mellem. Så rejser man motorcyklen op og kører videre... Eventuelt efter at have skiftet et koblingsgreb og rettet gearpedalen ud igen... Sådan skal det i hvert fald helst være. Styrt i høj fart er simpelthen noget møg, og det vil du undgå! Sæt farten ned, og vær realistisk omkring dine køreevner. Med lidt øvelse kan man ligesom få sprunget af motorcyklen, når man vælter, så man ikke kommer ind under den. Det gælder dog kun styrt i absolut lav fart! Det er fint at vælte

en gang i mellem, for hver gang lærer du lidt om, hvor grænsen går, og hvad du skal gøre anderledes næste gang. 07. Den rigtige motorcykel Jo, ting bliver lettere, når man kører på den helt rigtige motorcykel, der passer til netop det landskab, man kører i. Og jo, en gang i mellem er store motorcykler bedre end små. Men faktisk kan man ofte føle, at man kører mere til sin egen kant, når man har en motorcykel, der ikke kan køre meget hurtigere, end du nogen sinde kommer til. Her mener jeg ikke på en lige motorvej, men ned ad en bakke med sten og mudder, der er halvt skyllet væk. Her er 2. gear hurtigt, og problemet er mere om tomgangshastigheden er for hurtig, end om topfarten er for lav! Det er både mere sikkert og sjovere at køre på noget, der er let og håndterbart end en stor, og derfor tung sag. 08. Tøj Godt tøj, især støvler, skal man ikke kimse af. Det er ikke kun, hvis du får benet under motorcyklen, at støvler er rare at have på. Sten der springer op, krat, mudder og ikke mindst en varm motorcykel gør støvler til din bedste ven. For resten af kroppen gælder, at det er sjovere at vælte pakket ind. En god hjelm, der ikke har været udsat for store stød, er selvsagt. 09. Fysik Det er ikke store muskler, der gør dig dygtig til at køre på motorcykel. Jo, hvis du planlægger at gennemføre Paris-Dakar, så er din fysiske formåen afgørende. For os andre dødelige er det, hvad der sidder mellem ørene samt motorkraft, moment, en god rute forbi sten og andre udfordringer, balance og reflekser der sidder i kroppen, der holder os på to hjul. Det er kunsten at få motorcyklen til at arbejde sammen med dig, og terrænet du skal øve dig i, mere end du skal ned og løfte jern i dit lokale træningscenter. 10. Ro og aggressivitet Min oplevelse af at køre på motorcykel, og særligt når vejen (eller mangel på samme) gør kørslen udfordrende og sjov, er, at det virkelig både er en kropslig og mental disciplin. Det er din krop, der ved, hvordan du lægger motorcyklen ned for at komme rundt i svinget – men det er din ro, der sørger for at kroppen gør det, den ved, den skal gøre og ikke panikker midt i. Samtidig kan man ikke gøre alting forsigtigt. Nogle gange skal der lidt hidsighed og aggressivitet til for at komme op ad bakken eller gennem sandet. Når du balancerer på kanten af et hjulspor et kritisk sted, nytter det ikke, at du begynder at tvivle midt i akten. Træk vejret dybt inden du begynder og hold hovedet koldt! 11. Hop Fortsæt med at give gas, når du når bakketoppen. Sæt ikke farten ned, tværtimod er det vigtigt at bevare momentet, der gør, at du lander på baghjulet. Det der sker, hvis du tager farten af på toppen, er, at du lander på forhjulet og så flyver du kort sagt ud over styret.. God fornøjelse.. husk hjelm! Links Off Road Klubben www.dormck.dk Teneré Klubben www.tenere.dk Moto Mundo – motorcykelrejser www.moto-mundo.com

aug-sep 2007 LUKSUS 49


5 år & 30 x LUKSUS For en halv dekade siden var der ikke mange magasiner, man som dansk outdoorentusiast med rødder i bylivet kunne vende blikket mod. Det skulle ændre sig i 2002, hvor en vision om at forene outdoor og den nye freestylebølge så lyset. LUKSUS fylder i år fem år, og nummeret, du sidder med i hånden, er # 30. På de næste sider vil vi tage dig med gennem historien om magasinet LUKSUS og samtidig se frem mod de drømme, som i dag stadig er drivkraften på redaktionen.

# 02 | februar-marts 2003

# 01 | december 2002 - januar 2003

# 04 | juni-juli 2003

# 05 | august-september 2003 50 LUKSUS aug-sep 2007

# 06 | oktober-november 2003

# 03 | april-maj 2003

# 07 | december-januar 2004

# 08 | februar-marts 2004

# 09 | april-maj 2004

# 10 | juni-august 2004


# 11 | september 2004

# 12 | oktober-november 2004

# 16 | juni-juli 2005

# 23 | august-september 2006

# 24 | oktober-november 2006

# 25 | december 2006

# 27 | februar-marts 2007

# 13 | december-januar 2005

# 14 | februar-marts 2005

# 15 | april-maj 2005

# 17 | august-september 2005

# 18 | oktober-november 2005

# 19 | december-januar 2006

# 20 | februar-marts 2006

# 21 | april-maj 2006

# 22 | juni-juli 2006

# 28 | april-maj 2007

# 26 | januar 2007

# 29 | juni-jilu 2007 aug-sep 2007 LUKSUS 51


jubilæum

LUKSUS runder 30

Land og rige rundt i en lånt pickup truck

D

Her fortæller Bugge Holm Hansen historien om, hvordan LUKSUS blev til.

De sagde, at det ikke kunne lade sig gøre: At lave et outdoormagasin, som både tog det traditionelle friluftsliv og tidens freestylelivsstil alvorligt. De sagde, at personkredsen, som udgjorde kernen i de respektive outdoor- og freestylemiljøer, aldrig kunne samles under samme tag. At vandring og klatring aldrig ville være foreneligt med skate og surf. De sagde, at vi med valget af navnet LUKSUS til vores magasin havde begået selvmord, allerede før vi ramte gaden første gang. Måske var det netop dikotomien i disse ting, som var drivkraften i vores magasinprojekt. Lysten til at skabe et magasin, som vi selv kunne identificere os med og tillige finde inspiration og meningsdannelse hos. Ønsket om at skabe et medie, som ikke adskilte livet i det urbane rum fra naturen som to uforenelige størrelser, men som derimod samlede vores interesser i drømmen om, hvad der var LUKSUS for os i udøvelsen af en aktivitet – deraf navnet. Et magasin, som ikke værdiladede bouldering fra klippeklatring, men som anså de to aktiviteter som to grene af samme træ. Et magasin, som ikke bevægede sig i magasinekstremerne på fløjene som datidens andre dominerende magasiner: Adventure World med sin ensidige rejsedoktrin med lav stillingtagen til tidens friluftslivs moderne fordringer eller det hedengangne X-life’s anarkistiske urbane livssyn. Vi kunne sagtens genkende dele af os selv i begge livssyn, ja vi læste da begge magasiner, men godtage modstillingen de stillede op, det havde vi svært ved.

LUKSUS var som sådan skabt 52 LUKSUS aug-sep 2007

i drømmen om at gøre en forskel for selve outdoormiljøet, herunder skabe et mødested hvor legen og mødet mellem mennesker kunne være i fokus. Et magasin med internationalt udsyn, men med solid grobund i det danske. Det skulle være slut med, at halvdårlige journalister skulle gengive vores sport, i stedet ville vi skabe et talerør for de aktive, vi selv mødte rundt om i klatreklubberne, i bjergene, på vandet. Vi ville være fri for bindinger og ærligt formidle saglig stillingtagen til vores passion og udstyr. Vi havde fra begyndelsen en fremragende gruppe af Danmarks største outdoorprofiler, som støttede op om projektet gennem deres hjerteblod i historieform. Jeg nævner et par få, som alle har arbejdet mange gratis timer i magasinets tjeneste, vel vidende at mange flere har ydet store bidrag gennem årene: Jesper Ritzau, Jakob Hertz, Jacob Høiby, Bjørn Harvig, Andreas Linnet, Thomas Møller, Thomas Wulff, Morten Fog Quist, Martin Paldan, Thomas Søstrup og Nick Sangill Rasmussen. Målet har aldrig været at lave en kommerciel gigant, men at lave et magasin som havde økonomi nok til at kunne støtte op om miljøets aktiviteter på en konstruktiv måde, herunder sætte fokus på den aktivitet som foregik internt, men også over for de bredere skarer af folk. Det er således med stolthed, at vi gennem årene har været mediepartner på alt fra diverse DM-arrangementer i klatring, ski, board mm, samt støttet op om camps, konkurrencer og events. Set i bagklogskabens klare lys har magasinets tilblivelse været en spændende rejse. Overhovedet at kaste sig ud i opgaven kan i dag

fremstå som et Sisyfos-projekt, men ikke desto mindre var det den opgave, vi påtog os ved magasinet opstart. Indledningsvist måtte der etableres en redaktion – en opgave jeg efter en tids overvejelse indså, jeg ikke kunne gøre alene. Resultatet var, at jeg henvendte mig til Peter Tranevig, med hvem jeg allerede på dette tidspunkt havde lavet en del bjergbestigningsprojekter, bl.a. Peak Lenin i Kirgisistan, hvor kimen til LUKSUS oprindeligt blev lagt (læs næste side). Peter havde boet hos mig en vinter i den periode af mit liv, hvor jeg havde levet i Alperne med fokus på skiløb, ligesom vi havde brugt meget tid sammen med diverse klatreruter. Desuden var Peter næsten færdig som cand. comm. fra RUC, hvilket kun gjorde valget af partner endnu mere oplagt. Problemet var, at hverken

Peter Tranevig eller undertegnede vidste noget om at lave magasiner. Vi havde en klar ide om, hvorledes den gode artikel skulle være, da vi var storforbrugere af alverdens outdoormagasiner, ligesom vi var habile fotografer fra vores mange

Opslag fra LUKSUS #01 om skiløberen Benjamin Rudolph. Artiklen var skrevet af den sagnomspunde Rasmus Kortz, som kun få har mødt.

ture rundt omkring i verden. Men hvordan, selve magasinet skulle sættes op i et designprogram,


Jacob Høiby på vej ned efter bestigning af Peak Lenin. Foto: Peter Tranevig

Historien om forside # 01 og et ikon Af Peter Monrad, art director

forblev et mysterium trods ihærdige forsøg. Heldigvis kendte Peter en anden Peter fra RUC, som havde lavet natklubben RUSTs hjemmeside – og hvis man kunne lave denne, kunne man vel også lave et magasin? Og ganske rigtigt, Peter Monrad ville gerne lave vores første nummer, imod at vi renoverede hans lejlighed. Som sagt så gjort, Tranevig og undertegnede renoverede Peter Monrads lejlighed med hjælp fra et par gode venner, og problemet med de første to numres grafiske produktion var løst og erstattet med et langt samarbejde som siden skulle betyde, at Peter Monrad trådte ind i partnerkredsen. Helt fra start er der blevet spurgt til navnet LUKSUS, ja vi har sågar hørt siden, at folk i outdoorbranchen havde væddemål gående på, hvor længe man kunne drive et magasin med det navn. Det

vidste vi heldigvis ikke noget om på det tidspunkt, hvor beslutningen om magasinets navn blev taget, om end vi da gerne indrømmer, at mere traditionelle navne som ”På Outdoor Eventyr” eller blot ”På Eventyr” bestemt var i spil. Alligevel endte navnelegen hver gang med, at LUKSUS stod tilbage. LUKSUS var og blev grundessensen i vores projekt. Dels fordi magasinet omhandlede alle de aktiviteter, som vi anså for at være luksus i livet, men også fordi vi anså det for den ultimative luksus at kunne leve af arbejdet med sådan et magasin. Magasinet kunne simpelthen ikke hedde andet.

I første nummer af LUKSUS var det de store eventyr, som var i fokus. Legendariske Rasmus Kortz skrev historien om Benjamin Rudolph, som dengang var den

første dansker, der satsede stort på freerideski i international sammenhæng. På udstyrssiden tog vi emnet om hjelme til skiløb op, før hjelmen blev allemandseje, og Morten Fog Quist og Jacob Høiby tog os med til bestigning af Elbrus, Europas højeste bjerg, selv om de fleste stadig mente, at Mont Blanc var Europas top. Thomas Wulff tog os med op ad væggen på en af verdens helt store Big Walls, nemlig El Capitan, ligesom vi fik bragt vores første skitest, modeserie og fokus på internettet. Alt sammen mikset med gode billeder og med eventyret i fokus. Største udfordring var uden tvivl forsiden, hvortil vi manglede et godt billede, men i bedste Andy Warhol-stil blev et billede af Jacob Høiby fra Peak Lenin passet til. Billedet har siden været model for vores LUKSUSikon, som bruges den dag i dag. 44

De første numre af LUKSUS blev lavet i min nyrenoverede lejlighed som en slags betaling for, at Bugge Holm Hansen og Peter Tranevig med flere netop havde slidt og slæbt i den i flere uger. Vi anede intet om at lave magasiner, så det første vi gjorde var at kigge en stak blade igennem og prøve at finde ud af, hvordan man satte tekst og billeder ind i QuarkXPress. Da vi kom til forsiden, var vi helt blanke, og ingen af de billeder vi havde fået scannet, var specielt velegnede. Vi var ved at gå lidt i panik – dagen før deadline – da vi pludselig opdagede et filter i Photoshop, der kunne lave et billede til grafik. Vi var ret imponerede over resultatet og lagde en blå farve ind bag silhouet-figuren samt tegnede nogle stjerner, så det virkelig var outdoor-agtigt. Det lagde stilen for de tre næste udgaver, der havde meget grafiske omslag. Manden på billedet er for øvrigt vores gode ven Jacob Høiby, der har skrevet flere historier og anmeldelser her i bladet siden hen. Peter Tranevig har taget billedet under en tur til Peak Lenin. Vi undrede os længe over, hvordan man kunne have så heftig en hængerøv i stramme outdoorbukser, men det så sejt ud. Fra næste nummer brugte vi figuren som et ikon, og det har optrådt på forsiden og inde i LUKSUS lige siden.

aug-sep 2007 LUKSUS 53


Eigil Strand under den tur til Peak Lenin, hvor ideen til LUKSUS opstod. [venstre] Opslag fra LUKSUS # 01.

jubilæum

Foto: Peter Tranevig

LUKSUS runder 30

44

Set fra vores bankmands perspektiv skulle vi nok have ladet magasin være magasin efter første udgivelse – som vi stort selv finansierede – og hvis man skulle have målt tid og energi, ja så skulle vi bestemt have ladet magasinet være blevet ved drømmen. Faktum er, at man ikke kan evaluere et projekt født i hjerteblod. I stedet udviklede projektet sig til en blanding af passion og mission. Et magasinoprør, hvor vi insisterede på at gøre det på vores egen måde, godt eksemplificeret ved at vi det første år kørte rundt i en god vens Toyota High Ace og personligt afleverede

på Blytækkervej i Nordvest, og til vi sidste år flyttede ind på Esromgade, hvor vi i dag har kontor. I mellemtiden har Peter Tranevig fået andet job og er trådt ud af ejerkredsen, imens Jakob Vemmelund er kommet til på chefredaktørposten. I processen er vi vokset til otte personer på kontoret, og vi gået fra at sidde i en skummel kælder, selv pakke magasiner og ikke få løn til faktisk at have ansatte, praktikanter, piccoline, GLS-aftale og firmafrugt. Vi er stadig outdoorfolk by heart, men vi lever i byrummet, og på den måde lever vores magasiner

det første år kørte vi rundt i en god vens Toyota High Ace og personligt afleverede magasiner til samtlige outdoor- og skibutikker i hele landet. magasiner til samtlige outdoor- og skibutikker i hele landet for at få en personlig kontakt med hver butik. Det tog en lille uge hver gang, kan vi afsløre, men sjovt var det. Vi mente, at det var vigtigt at snakke med hver enkelt butik, som havde vore magasiner. Det virkede faktisk, og vi møder stadig masser af de gamle ekspedienter fra butikkerne fra dengang, og mange er blevet virkelig gode venner af huset her. Det tog tre dage at komme landet rundt, og det kostede en bondegård, men idealet om at lave et magasin, som var nærværende via en personligt kendskab, tiltaler os stadig den dag i dag. Vi tror stadig på, at det er et stort ansvar at gøre en forskel. Snart flyttede LUKSUS ud af undertegnedes lejlighed og ned i et kælderlokale på Jægersborggade i København. Siden blev denne kælder byttet ud med en anden kælder, inden vi fik større lokaler 54 LUKSUS aug-sep 2007

videre i den ånd, som startede det. Vi savner helt sikkert ikke

den første pakkeprocedure, som i alt sin enkelthed gik ud på, at vi pakkede 16.000 magasiner om ude i en baggård, uanset om det var sne eller slud. Til gengæld kan man godt tænke tilbage på begyndelsen med lidt vemod, når man tænker på de første års personlige aflevering af magasiner til butikker i hele landet og med frokost i Vejle, hvor forældrene har til huse. Her i sommerregnen er vi stolte af, at vores skimagasin Pist n’ Powder SKI fra i vinter skal være officielt magasin for Dansk Skiforbund, samt at vores

filmfestival D.A.F.F. er Cinematekets 5. største filmfestival målt på besøgende. Vi er slet ikke færdige med at fortælle historier, og vi glæder os til fortsat til at være del af alle de spændende projekter, som i dag findes. Flere magasiner i relation til aktiv sport er ligeledes på vej, men hvad disse er, må blive en overraskelse for nu. Til alle jer, som har været med på turen frem til i dag, er der bare at sige tak for selskabet, med et håb om at der venter mange gode LUKSUS oplevelser for os alle i fremtiden.

I audiens hos Lenin & Emilio Hos LUKSUS bliver vi ofte spurgt om, hvad der oprindeligt tændte gnisten til at lave outdoormagasiner i det jo ganske flade Danmark. Svarene hertil er mange, men alligevel er der et personmøde tilbage i 2001, som skiller sig markant ud i aktualiseringen af magasinprojektet, nemlig mødet med Emilio Previtali aka ”Amalio” på Peak Lenin i Kirgisistan. I 2001 var undertegnede og Peter Tranevig på bjergbestigningsekspedition i Kirgisistan sammen med en gruppe danskere for at klatre og stå på ski ned af det 7.134 meter høje bjerg Peak Lenin. På bjerget mødte vi tilfældigt en italiensk ekspedition bestående af to telemarkere og en snowboarder, som ligeledes var på bjerget for at stå ned fra toppen. Mødet udviklede sig til en periode på bjerget i magasinernes tegn, hvor undertegnede og verdens hyggeligste italiener, Emilio Previtali, gennem mange dage i diverse camps op ad bjerget ivrigt diskuterede muligheden for at starte et outdoormagasin i Danmark, herunder hvilke muligheder og begrænsninger sådan et projekt indeholder. Amalio vidste, hvad han snakkede om i forhold til magasiner. Han havde nemlig året før selv startet sit eget magasin kaldet FREErider i Italien, et magasin for freeride ski og snowboard, og udlevede nu drømmen om at kombinere sin gerning som bjergguide med sin skribentvirksomhed. Med base i det legendariske offpisteparadis Alagna rejste han således verden rundt på jagt efter kombinationen af høje bjerge og stejle snowboard decents som levevej. (Af meritter kan nævnes hans snowboardekspedition til Shishapangma (8.027m) samt Cho Oyu (8.202m), hvor han lavede verdens første snowboardnedkørsel fra den Polske Rute (snit 55°)). Magasinet FREErider var på rekordtid blevet det førende magasin i Italien, hvor det havde vippet en række gamle og mere holdningsløse magasiner af pinden ved hjælp af et holdningsbaseret indhold med solid grobund i det italienske core outdoormiljø. En situation vi sagtens kunne genkende fra den daværende danske magasinverden. En situation vi med det samme drømte om at gøre noget ved i Danmark. Hjemme i Danmark kunne drømmen ikke slippe sit tag, og efter kort tid blev der taget en beslutning om at gøre magasinprojektet til virkelighed. En æra af alt for lange arbejdsdage, hårdt slid og ingen penge var begyndt, men også en tid, som vi set i bakspejlet ikke ville have været foruden i vores liv. LUKSUS var født fra ide til handling.


Jubilæumskonkurrence

Vind lækre præmier! Svar på tre spørgsmål og vind fede præmier! Vi kan afsløre så meget, som at det – måske – bliver lettere at svare, hvis du har læst dette nummer af LUKSUS rigtig grundigt... God fornøjelse.

1. Hvad hedder det projekt, som skal bevare og udvikle surfspots i Thy? 2. Hvad hedder den store ørken, der ligger i Mongoliet? 3. Hvordan blev LUKSUS distribueret rundt i landet det første år? Sådan deltager du i konkurrencen Send dine svar til info@luksusmag.dk og skriv ’Konkurrence’ i emnefeltet. Svaret skal være os i hænde senest 10. september kl. 12. Husk at angive om du ønsker spil til PS3 eller XBOX 360 og herre eller damebrille. Der trækkes lod om præmierne og vinderne offentliggøres i næste udgave af LUKSUS.

1

Førstepræmie 1 x Nixon The Capital Førstepræmien er dette lækre ur fra Nixon til en værdi af 1.799,- Uret har 3 Hand japanese quartz og kassen er i rustfrit stål med bl.a. sapphire krystal.

2

Andenpræmie 2 x Solbriller fra Oakley To heldige vindere får fede solbriller fra Oakley. Behave i polished gold med VR35 Gold Iridium lens, til damerne værdi 1.895 kr og Hijinx i Matte black med Grey polarized lens til mændene værdi 1.595 kr.

3

Tredjepræmie 5 x Skate fra EA sports SKATE er det kommende spil fra EA Sports, der lover god action og realistisk styring. Det fås både til XBOX 360 og PS3, og vi udlodder et eksemplar til fem heldige vindere. Værdi 599,-

aug-sep 2007 LUKSUS 55


friluftsjobs

Kystlivredder

med naturen som arbejdsplads

kystlivredder

Martin er på stranden hver dag hele sommeren. Veltrænet, solbrun og vellidt af badegæsterne. Og så får han penge for det. LUKSUS har mødt kystlivredder Martin Vasehus Madsen til en snak om at gøre en forskel og finde det rigtige job. tekst anne Vindum

P

iger i bikini og en solbrun overkrop er ikke den primære grund til at arbejde som kystlivredder for Martin Vasehus Madsen. Han bruger seks uger af sin sommer på at holde skarpt øje med de badende fra sit rød/hvide tårn på de danske strande. Selvom det selvfølgelig ikke direkte generer ham, at de fleste unge kvinder er letpåklædte, er det ikke hans drivkraft for at blive kystlivredder: ”Det vigtigste for mig er, at jeg kan gøre en forskel. At der faktisk er forskel på, om jeg er der eller ej. Det er et stort ansvar, der følger med jobbet, og det tiltaler mig meget. Selvom det er en kliché, så er det vigtigste egentlig, at jeg kan betyde forskellen mellem liv og død. Samtidig kan jeg være udendørs hele dagen og det er helt fantastisk at være ude hver dag hele sommeren. Uanset vejret er jeg ude fra morgen til aften og får lov at opleve vejrlig og naturen i alle udtryk.”

Martin har flere gange været med til at redde nødstedte svømmere, uden at det dog har været kritisk. Ofte er opgaverne på en dag af mere pædagogisk karakter: ”Jeg oplever af og til, at forældre ikke kigger ordentligt efter deres børn, og da det er i min interesse, at det ikke sker noget med nogen, skal jeg på en pæn måde opdrage dem til at være mere opmærksomme forældre. Men forældre er sjældent interesserede i at blive korreksede af en ung livredder, så der skal jeg virkelig fare med list.” Ellers skal han på en dag på stranden f.eks. hjælpe folk, der er blevet brændt at brandmænd eller skal have et godt råd om badesikkerhed.

Ikke David Hasselhoff I Københavns havnebade sker det også, at Martin på en pæn måde skal gelejde fulde folk ud af badet og hjem i seng. En gang var der

Kystlivredderne træner på stranden, så de hurtigt kan komme i vandet.

Martin er uddannet kystlivredder ved Tryg På Stranden, som er et af de to steder i Danmark, der uddanner kystlivreddere. Uddannelsen er temmelig krævende både med fysiske prøver, teori, førstehjælp og kendskab til bil, båd og andet redningsudstyr. Martin fortæller, at mange er fascinerede af arbejdet som kystlivredder, men bliver forskrækkede over uddannelsens både fysiske og psykiske udfordringer. Udover at være en habil svømmer, kunne lave redningsøvelser og være i god form skal man også kunne bevare overblikket i stressede situationer og til enhver tid kende sin funktion i en redningssituation. Der er meget psykologi forbundet med jobbet, som ikke kun er stille dage i solskin. 56 LUKSUS aug-sep 2007

en indisk mand, der ikke kunne svømme, men som alligevel sprang i det dybeste bassin i havnebadet på Islands Brygge. Martin og hans kolleger måtte fiske ham op og smide ham ud, da han både var til

fare for sig selv og andre.

På en typisk arbejdsdag møder Martin kl. 11 og begynder med klargøring af tårn og udstyr, hvilket indebærer snorkel, maske, iltkuffert,

hjertestarter, båd, bil og surfboards. Derefter er opgaven at holde øje med badende, svare på spørgsmål og udføre førstehjælp i forskellig grad. Martin holder mest af at være på arbejde på Rørvig strand, hvor der hovedsagligt er familier med børn. Det er fredeligt og hyggeligt med velopdragne børn, der gør hvad han siger. Dertil får han mange beundrende blikke fra 7-årige drenge, der er misundelige på udstyr og position. Det sker også, at helt unge piger fnisende kommer og skal have smurt kroppen ind i den creme, som dulmer smerterne fra et møde med en brandmand. På Bellevue og Islands Brygge går der meget tid med at opdrage og skælde ud, hvilket ikke rigtig huer Martin. Jobbet som kystlivredder lugter lidt af Baywatch, som kan virke ret drengerøvsagtigt med at køre rundt


foto: Christian Michel Sørup og Christian Bruun Jensen

end til at læse jura. Hos sine livredderkolleger har han oplevet den samme interesse for sport, friluftsliv og klatring, og miljøet er alsidigt og giver plads til forskellige mennesker. De fleste kolleger er mænd i alderen 18-27 og jobbets sociale aspekt er vigtigt for Martin.

i en Landrover Defender, sejle i seje både og se på damer, og Martin har oplevet, at unge mænd føler sig truede af ham. Martin understreger, at det ikke er Baywatch og at der selvfølgelig er lidt frynsegoder i form af søde piger, men at jobbet faktisk er temmelig krævende og fordrer et stort ansvar og overblik.

Sommerjob finansierer bjergbestigning Martin er inkarneret sportsmand ved siden af studierne på jura, hvor han lige er blevet færdig med 2. år. Udover svømning og løb dyrker Martin bjergbestigning med sin ven Kim Holm Christensen, med hvem han i 2006 besteg en unavngiven 6000+ top i Ladakh (se LUKSUS nr. 26). Sammen er de ved at planlægge en tur til Kirgisistan i 2008. Sådan en tur

kræver ikke kun meget forberedelse og planlægning, men også penge, hvilket er endnu en motivation til at arbejde hele sommeren: ”Det er vildt motiverende at vide, at hver gang jeg har været på arbejde, har jeg tjent lidt flere penge til vores tur til Kirgisistan næste år. Jeg sparer målrettet op til turen, og det er en god gulerod at have, når jeg skal på arbejde. Jeg lever for at komme på ture og udfordre mig selv, så det er vigtigt at kunne fremskaffe midlerne til at kunne komme af sted.” Martins mål med bjergbestigning er at komme over 7000 m, hvilket kræver teknisk træning. Hans erfaring med klatring begrænser sig stort set til at lære knob i Den Kgl. Livgarde, hvor han aftjente sin værnepligt. Modsat mange andre bjergbestigere er Martins væsentligste egenskab, at han elsker eventyret og i øvrigt

ikke mener, at det er sværere end som så. Martin lader sig ikke skræmme væk af tekniske udtryk, gradueringer og klatreuddannelser. Bjergbestigning kræver ikke teoretisk klatreviden på højde med raketvidenskab, men ofte blot, at man tør tage imod udfordringen og komme af sted. Den største bedrift er måske udfordringen i kort, rute og oplevelsen undervejs. Følelsen af at stå på en top og helt selv være kommet derop. Det skinner efterhånden igennem, at Martin er mere dedikeret til at dyrke sport, være udendørs og til at bestige bjerge

Generelt tiltrækker kystlivredderuddannelser mennesker, som kan lide at udfordre sig selv, tage ansvar og være udendørs. Man ved, at ens handlinger får konsekvenser, og at situationen kræver det maksimale af en. Altså nogenlunde de samme egenskaber, som fordres af bjergbestigere og udøvere af ekstreme sportsgrene. Martin læser jura, fordi det er spændende, men ved endnu ikke, hvad han skal bruge det til. Til gengæld ved han, at han skal blive ved med at bestige bjerge og være ude, for det er det, hans hjerte banker for.

Fakta Hvordan bliver man kystlivredder?

Man kan tage kystlivredderuddannelsen ved Tryg På Stranden, hvis livreddere dækker hele Danmark undtagen Nordsjælland fra Bellevue og nordpå. Det andet sted, man kan uddanne sig er hos Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste, som dækker den sjællandske nordkyst. Uddannelsen hos Tryg På Stranden tages over tre forlængede weekender, hvor man gennemgår redningsøvelser, fysiske prøver, kendskab til udstyr etc. Uddannelsen koster 1500 inkl. forplejning og udstyr. Læs mere om optagelser og uddannelse på www.bliv-livredder.nu.

Hvor kan man få job?

Martin er kystlivredder på Rørvig Strand, ved Marienlyst og i havnebadene i Københavns Havn. Der er tårne med fast kystlivredder på 40 strande i DK og i alt er der ca. 200 kystlivreddere i Danmark, hvoraf ca. 140 er i Tryg På Stranden. Uddannelsen er international og kan tages med til udlandet med undtagelse af Australien, hvor man skal tage et ekstra kursus.

aug-sep 2007 LUKSUS 57


test #30

Hjælp til selvhjælp Test af ni lette, selvoppustelige liggeunderlag

D

Tekst og foto Jakob Vemmelund

et var en stor dag, da det selvoppustelige liggeunderlag så dagens lys første gang. Friluftslivets glæder kom nærmere vanemennesket, der hidtil havde brugt den dårlige sovekomfort som påskud til at blive hjemme. Der konceptudvikles stadig, og fra det første selvoppustelige liggeunderlag kom, er der frem til i dag sket rigtig meget mht. vægt og design. Vi har testet en stak af dem.

Skum eller luft? Både-og!

Jordkulden kan gøre selv den bedste sovepose utilstrækkelig. Hvis du vil campe ude under alle forhold, er et liggeunderlag nødvendigt. Der findes tre-fire forskellige typer af liggeunderlag. Der er det traditionelle skumunderlag med åbne skumceller (a). Det er enkelt, billigt, og isolationen er ikke i top. Dernæst er der det traditionelle skumunderlag med lukkede skumceller (b). Det isolerer bedre, også selvom det skulle blive vådt, og det har en længere levetid. Og så er der selvfølgelig det

selvoppustelige liggeunderlag (c), der byder på en noget anden teknologi og komfort. Der er også luftmadrassen – men den vejer typisk for meget til at særlig mange gider slæbe den med på gåben, men den er komfortabel! Det særlige ved et selvoppusteligt liggeunderlag i forhold til de andre typer er et indvendigt skumlag, der hjælper med at isolere, holde på faconen og med at suge luft ind, når det foldes ud. Det med det

Et par fif Oppustning Åbn for ventilen, fold liggeunderlaget ud – og lad det ligge i 5-7 minutter. Så minimerer du behovet for at puste selv. Men du kommer også til at puste selv – uanset model. Opbevaring Når ikke du bruger det, så opbevar det i udfoldet tilstand med åben ventil. Ellers risikerer du, at det rådner indvendig af gammel luft og udåndingsfugt. Indånd ikke luften fra et gammelt liggeunderlag. Lapning Du kan (og bør kunne) lappe næsten alle selvoppustelige liggeunderlag. En almindelig cykellap kan ofte bruges. Der medfølger eller kan købes lappegrej til de fleste modeller. Ventilen Du kan (og bør kunne) erstatte en ødelagt ventil. Til mange modeller kan du købe en ny for få håndører, hvis ikke den følger med.

58 LUKSUS aug-sep 2007

’selvoppustelige’ skal man dog tage med et gran salt, da man selv skal bidrage med omkring 30-50% af luften ved egne lungers kraft. Ellers kombinerer liggeunderlaget det bedste fra ideen med de lukkede skumceller som vand- og lufttætte skodder med noget af komforten ved luftmadrassen og de superisolerende og indlysende vægtmæssige fordele ved luften.

Levetid?

Valget mellem et fast liggeunderlag af skum og et selvoppusteligt liggeunderlag er dog aktuelt – også i dag. Der er stadig fordele og ulemper ved begge typer afhængig af brug. Et traditionelt liggeunderlag kan ikke rigtig gå i stykker, og det kræver ingen særlige manøvrer at få i brug. Det mister dog noget af sin isoleringsevne efter længere tids brug, da skumcellernes


Studér til EvEntyr evne til at folde sig ud, efter du har ligget på det, vil forringes. Vægten kan være større eller mindre end det selvoppustelige, men det fylder meget mere i oppakningen og komforten er markant ringere. Det selvoppustelige liggeunderlag er til gengæld mere sårbart. Det kan punktere, hvis man ligger på skarpe eller spidse ting, og det kan delaminere/eksplodere, hvis det ligger længe i solen, så luften indeni udvider sig. Men den funktionsdygtige levetid på det selvoppustelige er alligevel som regel længere med det rigtige vedligehold. Det gode selvoppustelige liggeunderlag opfylder selvfølgelig dine krav til størrelse, længde, facon, dvs. komfort contra vægt, hvilket er meget individuelt. Det primære, objektive kvalitetstegn er isoleringsevnen. Den skabes bl.a. ved, at de indvendige skumforstærkninger

har udfræsninger, der på en gang minimerer vægten, men samtidig minimerer luftcirkulationen i den vertikale retning. For at opnå dette, kan de ligge i en sandwichkonstruktion, hvor udfræsningerne overlapper hinanden. På den måde kan kulden ikke vandre direkte gennem underlaget. Det næstvigtigste er komforten. Er bredden ok – og har overfladerne friktion nok til at undgå, at underlaget glider nedad i teltet på en hældning eller at man selv glider af, mens man sover? Endelig skal det komme med en pakpose, der er solid, evt. vandtæt, og har den rigtige størrelse til liggeunderlaget. Ud over komforten er pladsbesparelse i sækken et godt argument for at vælge et selvoppusteligt liggeunderlag. Endelig findes der ofte en konverteringsmulighed til friluftsstol – vha. ekstraudstyr. En finesse som rigtig mange værdsætter.

Fakta om testen Sådan gjorde vi • Vi målte og vejede selv alle liggeunderlagene uden pakpose. • Vi testede luftkompressionen i liggeunderlaget ved maksimal oppustning og punktvise trykbelastninger. Hvis man kan mærke jorden gennem liggeunderlaget, dannes der kuldebroer og det isolerer dårligt. • Vi observerede, om der var gennemgående udfræsninger under overfladematerialet, der kan nedsætte isolationsevnen. • Vi pakkede alle liggeunderlag op, pustede luft i og pakkede dem ned igen mindst to gange, inden vi tog tid på selvoppusteligheden. • Forskellige typer overflader blev forsynet med en almindelig cykellap for at se, om dette kunne reparere evt. huller. • Vi tippede alle liggeunderlag med en banan på for at se ved hvor stor en hældning overfladefriktionen tillod bananen at glide ned. • Vi lå på alle liggeunderlagene i fuldt oppustet tilstand for at sammenligne komforten. TestparametRE Isolation: Evnen til at isolere den sovende mod jordkulde nedenfra. Et tykkere liggeunderlag vil næsten altid isolere bedre, men materialer, skum og udfræsninger i skummaterialet har også noget at sige. Friktion: Liggeunderlagets evne til at ligge fast i et telt med glat bund på en skråning. Særligt undersidefriktionen må gerne være høj, men også oversiden må have friktion. Friktion på oversiden kan dog også gå ud over komforten, da man får svært ved at vende sig. Pakket fylde: Jo mindre den fylder i sækken desto bedre. Reparation: Følger der lappegrej med og kan materialet lappes med en almindelig cykellap? Selvoppustelighed: Hvor godt er liggeunderlaget til selv at suge luften ind, når det foldes ud? Komfort: Hvor behageligt ligger man? Helhedsindtryk: En subjektiv karakter, der forsøger at sammenfatte plusser og minusser i en samlet karakter. Bedømmelse Der gives en karakter mellem 1 og 6, hvor 6 er den højeste karakter. Karakteren (helhedsindtrykket) er ikke et matematisk udtryk for de karakterer produktet har fået under de enkelte parametre, men en subjektiv helhedsvurdering. Testvinder: Produktet, der udmærker sig særligt i forhold til kvalitet, design og anvendelse. Et godt køb: Et rigtig godt produkt, hvor man får meget for pengene. Sluttelig skal vi understrege, at der yderst sjældent findes produkter, der opfylder alles behov, men at man som bruger skal se på ens egne behov og brugsområde.

aug-sep 2007 LUKSUS 59

Spejder Sport søger aktuelt elever til vores butikker i Århus, City2 i Taastrup, Hillerød og Frederiksborggade i København. Som elev i Spejder Sport får du, udover en bred detailhandelsuddannelse, mulighed for at dyrke en forhåndsinteresse for grej og beklædning til aktivt brug i fx den australske ørken, på sneklædte pister eller en dansk bøgeskov. Kort sagt: aktivt brug i naturen i hele verden. Et typisk elevforløb i Spejder Sport kunne se således ud: • Daglig tilknytning til en af vores butikker. • Praktikophold i administrationen i Ishøj, herunder indførsel i arbejdsrutinerne i indkøbsafdelingen og salgsafdelingen. • Ophold på fagskolen i Odder af forskellig varighed. • Praktik i en af vores andre butikker i 3 dage. • Eksternt praktisk kursus, fx 5 dages havkajak kursus. • Intern uddannelse i produktkendskab, fx ski kursus. Vi forventer, at du som elev i Spejder Sport: • Har en forhåndsinteresse for frilufts- og rejseliv. • Har lyst til at vejlede og rådgive vores kunder, så deres besøg i Spejder Sport bliver en positiv del af deres oplevelse med produktet. • Har lyst til at være en del af et team der løfter i flok. Elevtiden er som udgangspunkt 2 år og arbejdstiden 37 timer om ugen. Løn efter overenskomst. Tiltrædelse snarest muligt. Skriftlig ansøgning og spørgsmål til uddannelsen rettes til salgschef Claus Damgaard Nielsen på mail claus@spejdersport.dk Flere ledige stillinger på www.spejdersport.dk Aktuelt søger vi en butikschef i vores Næstved samt Nørre Farimagsgade afdeling. Hvem er vi: Om Spejder Sport • Spejder Sport er Danmarks største udbyder af udstyr og beklædning til et aktivt udendørsliv. • Virksomheden er grundlagt i 1945, som uniformsdepot for Det Danske Spejderkorps. Virksomheden ejes 100 % af Det Danske Spejderkorps. • Spejder Sport er i dag en landsdækkende, moderne detailhandelsvirksomhed med 11 butikker og en velfungerende web butik. Spejder Sport har endvidere en afdeling, som varetager BTB salg til professionelle brugere af outdoor udstyr og beklædning. • Spejder Sport markedsfører en række førende mærker indenfor Outdoor f.eks.: Fjällräven, The North Face, Patagonia, Bergans, Gregory, m.fl. • Spejder Sport har i de seneste år oplevet en kraftig vækst i omsætningen og omsætter i dag for 100 mio. • Det er Spejder Sports målsætning at sikre en forsat vækst gennem åbning af flere butikker, opkøb og vækst i det eksisterende butiksnet, og derigennem fastholde positionen som den førende kæde af Outdoor butikker i Danmark. Om butikken: • Butikken i Nørre Farimagsgade er Spejder Sports ældste og største butik. Butikken er renoveret i foråret. • Butikschefen vil få den daglige ledelse af et lille team på 4-5 medarbejdere. Dertil kommer en stab af løse arbejdere på 10 – 12. • Butikken omsætter i dag for et tocifret millionbeløb.

www.spejdersport.dk


test #30 Robens // Robens Lite Isolation Friktion Pakket fylde (12Øx26) Reparation Selvoppustelighed Komfort Helhedsindtryk

Et godt, kompakt liggeunderlag fra det ikke så kendte mærke Robens. Symmetriske, gennemgående krydsudfræsninger gør underlaget lettere. Den yderligere vægt i forhold til Therm-a-rest må komme fra de små gummi-friktionsdutter på undersiden. Ellers er det oplagt at sammenligne det med Therm-arest. Både hvad angår oppustelighed, størrelse og design.

God undersidefriktion med små gummidutter. Lappegrej og to pakremme.

Den gennemtestede, velkendte Therm-a-rest kvalitet i det nyeste Fast and light design med rigtig gode selvoppustelige egenskaber, dvs. god kvalitet skum, og godt ”løft” af luftkompressionen. Dette kombineret med den lave vægt giver et pålideligt liggeunderlag med mange gode nætters søvn i udsigt. Therm-a-rest var nogen af de første seriøse på markedet, og også de første til at tage de lave vægtkrav alvorligt. Gode materialer og god friktion på under- og overside.

God friktion, lav vægt. Godt ”løft” af luftkompressionen. Der fås lappegrej til alle Therm-arest samt et kit til at omdanne underlaget til en friluftsstol.

Ikke så effektiv ventil. Lidt for stor pakpose.

Vægt: 700g Dimensioner: 51x183x2,5 Materiale: Ripstopnylon Farve: Orange Pris: 499,Forhandlerinfo: 70 22 85 00

Therm-a-rest // Prolite 3 Isolation Friktion Pakket fylde (12Øx26) Reparation Selvoppustelighed Komfort Helhedsindtryk

Svær at få ned i den lille kompressions/pakpose, der følger med.

Vægt: 580g Dimensioner: 51x183x2,5 Materiale: Ripstopnylon Farve: Orange Pris: 799,Forhandlerinfo: 44 47 90 94

Therm-a-rest // W Prolite 3 Isolation Friktion Pakket fylde (11Øx26) Reparation Selvoppustelighed Komfort Helhedsindtryk

TESTVINDER

Den velkendte Therm-a-rest kvalitet i ekstra kort design til små kvinder og med færre udfræsninger omkring mave og overkroppen – dvs. de steder, der behøver ekstra varme. God friktion både på KØB De færre udfræsninger giver undersideET ogGODT overside. dog også lidt mindre ”løft” af den komprimerede luft. Liggeunderlagets største force er klart den lave vægt, uden at man går væsentligt på kompromis med komforten. Det gør det attraktivt for ikke bare kvinder men også de mange vægtbevidste herrer.

Ultra lav vægt og god pakvolumen. Ikke så langt.

Vægt: 560g Dimensioner: 151x168x2,5 Materiale: Ripstopnylon Farve: Lyserød Pris: 799,Forhandlerinfo: 44 47 90 94

Pacific Outdoor // AOLite Insul Mat Dame (+Herre) Isolation Friktion Pakket fylde (0Øx25) Reparation Selvoppustelighed Komfort Helhedsindtryk

TESTVINDER

Vægt: Dame: 640g / Herre: 620g Dimensioner: 53x185x2,5/5 Materiale: Ripstopnylon Farve: Grøn Pris: 499,Forhandlerinfo: 48 18 93 04

Sigma // Ultra Isolation Friktion Pakket fylde (14Øx26) Reparation Selvoppustelighed Komfort Helhedsindtryk Vægt: 880g Dimensioner: 51x183x3,8 Materiale: Ripstopnylon, gummi coating Farve: Gul Pris: 399,Forhandlerinfo: 43 55 35 00

60 LUKSUS aug-sep 2007

ET GODT KØB

Et innovativt liggeunderlag, der fremstår meget kompakt og nemt at få ned i pakposen efter brug. De ringe selvoppustelige egenskaber skyldes til dels, at det første luftindtag går til de høje kanter hele vejen rundt langs liggeunderlaget, som bl.a. er med til at forhindre, at man rutsjer af underlaget i søvne. Disse kanter gør det også lidt tungere, men hjælper på isolationen og komforten. Både AO lite herre og dame udgaverne har kropskontur, der sparer vægt, og udfræsningerne i skummet er forskellige til de forskellige kropsdele. Således er der i denne model ekstra isolation til fødder og numse! Herreudgaven

En speciel klik-ventil gør det nemt at puste dette tykke, komfortable liggeunderlag op. Egentlig falder det lidt udenfor kategori, da det også fint ville kunne bruges om vinteren, og de andre producenter laver også glimrende firesæsoners liggeunderlag – men har man ikke noget imod at slæbe på 200 gram mere for den bedre komfort, og har man god plads i rygsækken, så har man et godt liggeunderlag til pengene. Et komfortabelt liggeunderlag til større personer eller vinterbrug. Rigtig god undersidefriktion. Lappegrej medfølger. Twist lock ventil. Lidt tungt og stort for et letvægtsunderlag.

har flere udfræsninger dvs. endnu lavere vægt, lidt ringere isolation – men ellers samme egenskaber. Super pølseformede kanter, der forøger komfort, isolation og pakkeegenskaber. God plast/alu ventil. Komplet med lappegrej og velcro pakrem. Ringe selvoppustelighed. Samme materialefriktion på over- og underside. Kort til høje mennesker.


Der gives stjerner fra 1-6

Vango // Ultralite (full) Isolation Friktion Pakket fylde (15Øx26) Reparation Selvoppustelighed Komfort Helhedsindtryk

Vango har fremstillet et liggeunderlag af den ”gamle” skole uden synlige hensyn til vægten. Der er ingen udfræsninger, og materialet er helt glat på begge sider. Til gengæld virker det meget solidt, og det er let at reparere med en cykellap, da overfladen er skinnende. Ultralite er lettere konturskåret og lidt bredere over skuldrene end de øvrige i testen. Alt i alt fremstår det som et jævnt godt liggeunderlag med fokus på det simple, men holdbare.

Kraftigt liggeunderlag til hårdt brug. Pakpose, lappegrej + ekstra ventil. Lidt tungt og stort. Dårlig friktion.

Vægt: 800g Dimensioner: 55x183x2,5 Materiale: Ripstopnylon Farve: Orange Pris: 699,Forhandlerinfo: 75 58 57 00

SIM Light // Exped Isolation Friktion Pakket fylde (16Øx18) Reparation Selvoppustelighed Komfort Helhedsindtryk Vægt: 760g Dimensioner: 50x182x2,5 Materiale: Ripstopnylon Farve: Beige Pris: 599,Forhandlerinfo: 61 71 08 00

Ortlieb // no name Isolation Friktion Pakket fylde (10Øx53) Reparation Selvoppustelighed Komfort Helhedsindtryk Vægt: 980g Dimensioner: 52x183x2,5 Materiale: Gummi ribstop canvas Farve: Mørkeblåt Pris: 650,Forhandlerinfo: 33 11 35 36

Pacific Outdoor // CruiserLite Isolation Friktion Pakket fylde (12Øx26) Reparation Selvoppustelighed Komfort Helhedsindtryk Længde: 800g Dimensioner: 51x183x3,8 Materiale: Børstet nylon og ripstopnylon Farve: Grøn Pris: 499,Forhandlerinfo: 48 18 93 04

Et jævnt godt liggeunderlag uden de store dikkedarer fra Exped. Det mangler lidt i undersidefriktion, og selvoppusteligheden er ikke imponerende, men det rådes der bod på ved en brugervenlig effektiv ventil af samme type som Sigmas, der gør det lidt lettere at puste op. Pakkefylden er lidt speciel, da pakposen opfordrer til at det foldes i tre lag. Det gør det kort og tykt i fylden nede i rygsækken. Pakvolumen er dog lav, hvilket retfærdiggør den gode pakfylde karakter.

Lappegrej medfølger. Twist lock ventil. Ingen særlig friktion på undersiden.

Her er et vandfast liggeunderlag fra Ortlieb, kendt for at producere vandtætte paksække og -poser. Her med et tilsvarende liggeunderlag. Ortlieb skriver selv, at det er punktérfrit, skridsikkert og vandtæt. For så vidt er alle liggeunderlag vandtætte, men yderstoffet kan rigtignok suge vand, hvilket kan fremprovokere delaminering på længere sigt. Dette er man fri for med Ortliebs underlag. Punktérfrit er det nok kun så længe, man ikke stikker i det. Satser man på soliditet frem for letvægt er dette svaret. Friktionen er også superb – faktisk så meget, at det går ud over komforten: Soveposen følger ikke med rundt, når man vender sig i søvne.

Let at spænde udenpå rygsækken. Vandtæt, solidt. Pakremme medfølger.

Her opnår man super komfort og firesæsoners egenskaber i et relativt let liggeunderlag. Det eneste minus i den sammenhæng er, at det fylder lidt mere i bagagen. Den bløde overflade kombineret med underlagets store tykkelse, giver en ”tæt-påluftmadras” fornemmelse. Faktisk er liggeunderlaget tykkest for oven ved hoved og overkrop og ret tyndt ved fødderne – kun 1,9 cm. Ret smart. Der er god friktion i overfladen – til gengæld halter det med underfladen – så man må hellere stille teltet på et plant underlag, da det ellers vil kure ned i bunden. Som følge af tykkelsen er isolationen i top.

God at spænde udenpå rygsækken. Pakpose, velkro pakremme og lappegrej medfølger.

Tungt, stort, ingen pakpose.

I den større ende af skalaen for et letvægtsliggeunderlag.

aug-sep 2007 LUKSUS 61


Med indignation som drivkraft

Mød den 32-årige fotojournalist Christian Als og hans fantastiske billeder

Christian Als fortæller: ”Min makker i bjergene Lee Z Jensen er netop ved at klikke sig ind i et fixreb på vej ned ad West Butress-kammen på Mount McKinley. Længere nede står Martin Ploug. Efter to dages snestorm i højdelejren klarede det pludseligt op og vi fik hurtigt pakket sammen og begyndte nedstigningen selv om klokken er over midnat. På grund af det usikre, løse nysne besluttede vi at droppe at gå reb, men vi brugte de få fixreb, som lå der i forvejen. Det er absolut en af de smukkeste klatreoplevelser jeg har haft i mit liv. Enhver der havde stået her sammen med mig ville 100% forstå, hvorfor jeg elsker at bestige bjerge.” 62 LUKSUS aug-sep 2007


Christian Als fortæller: ”I 2004 blev jeg sendt op for at dække DM i downhill et sted i Sverige. Det er noget af det mest hjernedøde, jeg har oplevet, men der var mange gode billeder i de mange ryttere, som i høj fart hamrede ned gennem skoven. Det gik tit galt, og ambulancerne kørte i pendulfart til den nærmeste by det meste af dagen. For at fastfryse rytteren og hans koncentrerede blik har jeg sat en flash på hver side af ruten, mens jeg har en lukketid på 1/30 sekund, så skoven bliver bevægelsesuskarp. Med den teknik opnår man masser af action, og den kan overføres til mange sportsgrene med hurtig bevægelse.” 64 LUKSUS aug-sep 2007


Jeg er blevet fotojournalist, fordi jeg elsker at dokumentere verden og dens mange spændende mennesker. Når mit arbejde virkelig lykkes for mig, føler jeg mig mere som historiefortæller end fotograf. At give beskueren eller læseren en oplevelse, som de ikke havde forventet, er noget af det, jeg elsker mest ved mit arbejde. Mit fotografi skal helst give indsigt, rejse spørgsmål eller bare underholde. Jeg kan blive meget indigneret over en masse uretfærdige ting rundt om i verden. Den dag jeg ikke længere føler mig indigneret på vegne af mennesker, der bliver behandlet skidt, holder jeg nok op med at fotografere. Så man kan vel sige, at min største motivation for at fotografere er at oplyse, belyse og afdække verdens skyggesider og uretfærdigheder. Man kan groft sagt dele mit fotografi op i tre dele; reportage, portræt og adventure. Det første er det, jeg brænder mest for, det andet er det jeg laver mest af og det sidste er det jeg gør, når jeg udlever mine egne bjergeventyr rundt om i verden. Efter mange års rejser og ekspeditioner fik jeg mere og mere lyst til fotografere og dokumentere verden omkring mig. Efter mine rejser fik jeg ofte at vide, at mine billeder ikke lignede de ’normale’ feriebilleder. Efter en lang rejse gennem Himalaya i 2000 søgte jeg ind på Danmarks Journalisthøjskole, som er det eneste sted i Danmark, hvor man kan blive uddannet fotojournalist. Uddannelsen tager fire år,

som både består af skole og praktik, som jeg tilbragte på Berlingske Tidende. Jeg blev færdiguddannet fra DJH i 2006. I løbet af de sidste par år har jeg fotograferet i så forskellige lande som Rusland, Kina, Tibet, Uganda, USA, Argentina, Nicaragua og Syrien, så det er et job, hvor man kommer lidt omkring. Den side af jobbet sætter jeg stor pris på, da jeg altid har haft en vis form for udlængsel mod det fremmede og det fjerne. Ud over mit arbejde som fotojournalist har jeg i mere end ti år været en passioneret bjergbestiger med hang til verdens høje bjerge. Jeg har klatret og været på ekspeditioner i så forskellige egne som Alaska, Kaukasus, Andesbjergene, Himalaya, Karakorum og Afrika. Er over halvvejs med bestigning af Seven Summits sammen med ven og klatremakker Lee Z Jensen. Har planer om at bestige min store drøm, Mount Everest, i foråret 2009. Holder jævnligt foredrag om både fotografi og bjergeventyr. Seneste eventyr: Cho Oyu i efteråret 2006 (læs LUKSUS #26). Næste mål: enten en 7000’er i Pamir eller en 8000’er i Pakistan.

Christian Als fortæller: ”I 2001 var jeg i Karakorum i Pakistan for at forsøge en bestigning af det 7000 meter høje Gasherbrum II. Vi var klatrere fra England, Japan, New Zealand og Danmark. Vi nåede desværre ikke toppen på grund af snestorme og dermed for stor lavinefare. Billedet er taget i dagens første solstråler i knap 6000 meters højde på min første tur op til højdelejren, og jeg har altid følt, at dette billede er det tætteste, jeg nogen sinde kommer på at fotografere et maleri med mit kamera. Seks timer tidligere startede jeg ud fra lejren nede ved gletsjeren, hvor solen rammer.”

aug-sep 2007 LUKSUS 65


Christian Als fortæller: ”I forbindelse med Seven Summits besteg Lee Z Jensen og jeg Kilimanjaro i 2005. Selv om det er det letteste bjerg, jeg har besteget, var det en stor oplevelse at opleve alle jordens fire klimazoner på blot tre dage. Billedet er taget på Shira Plateau i 3840 meters højde, og ude i skyerne til venstre for træerne kan man lige skimte Mount Meru stikke op. Kilimanjaro er en overkommelig kraftanstrengelse, hvor man skal have viljen i hjertet. Ellers når man ikke toppen.”

”Det er min gode ven og klatremakker Martin Ploug, som går forrest i vores lille reblag. Vi er godt en halv time fra toppen af Mount McKinley (6194m) i Alaska og udsigten til tundraen var fantastisk i det sene aftenlys. Med sin beliggenhed på 63° breddegrad er McKinley det nordligste bjerg i verden over 6000 meter, og om sommeren er der lyst 24 timer i døgnet. Vi nåede toppen alle fire klokken 23.00 efter 11 hårde timer. Trods temperaturer omkring 40 grader på toppen fik jeg skiftet film i mit kamera og jeg skød i alt 60 billeder i de tyve minutter, vi var der.”

”Som forberedelse til vores Cho Oyu-bestigning i efteråret 2006, var Lee Z Jensen og jeg en tur i Chamonix for at købe de ekstremt varme 8000 meter klatrestøvler, som er så uundværlige på verdens højeste bjerge. Her er vi en tur oppe på Petite Aiguille Verte, en klassisk, alpin alperute, for at teste dem af. På vej ned blev vejret rigtigt øv, men vi havde varme fødder. På billedet er Lee i gang med at abseile ned fra toppen.”

66 LUKSUS aug-sep 2007


aug-sep 2007 LUKSUS 67


OUTRO #30 01. soft Sh Dette er den id ell eelle makker til løb, cykling, lan kajak og klatri grend, ng, ikke mindst fordi den er fo med en kilekon rsynet struktion unde r ærmerne, de at du ikke løfter r gør, he le trø jen med op, nå armene. Acceler r du hæver o Pullover Zip fra Ar c’t eryx er lavet af avanceret, st rækbar polyest er med fantastis åndbarhed og så er den oven k i købet vindtæ vandafvisende t, meget og har en vægt på sølle 241 g. Fås til både kvinder og mænd. Pris 999,- Info på www.toursp ort.dk 02. Holder

vandet ud Dry-Shield er na e vnet på Deuter s nye rygsækserie, de r har specialise ret sig i at holde vandet ud e, så dit udstyr forbliver tørt og – ifølge Deuter selv i de n slemmeste regnskylle. Vand et holdes ude v.h .a. sømfrie lukninger og va ndtætte lynlås e. Serien består af tre modeller på henholdsvis 10, 20, 30 liter. Pris 999, - Info på www.de uter.com eller Danmark på ww i w.ditlevsport.dk . 03. Til efte r

årssolen Det bliver tidlig t efterår hos Qu iksilver. Denn brille med navn e et Pancherello er nemlig fra de efterårslinje, de res r dog er at finde i butikkerne all nu. Pris 800 kr erede . Info på www.qu iksilver.dk

04. Salomo

n bestselle Techapmhibian r er Salomons bedst sælgend Måske skyldes e sko. det, at det er en ultralet sko, de til alle sommer r passer ens eventyr bå de til lands og er bygget op om vands. Skoen kring en solid så l, de som står godt r giver god støtt fast på våde un e og derlag. Fås i bå damemodel. Pr de herre- og is 699,- Info på 45 56 55 30.

05. Van

dtæt letvæ Pneumo-serie gt n fra Pacific Ou tdoor Equipm har fået nyt eft ent ernavn. Navnet er LTW og står lightweight. De for t er derfor nu bl ev et endnu “lettere at holde grejet ” tø rt på ka no- eller kajaktu Poserne er lav ren. et i let og slids tærk 40D-LW den påmontere nylon, og de ventil gør de t samtidig muli komprimere al gt at overflødig luft ud af posen, så en så lav volum du får en som muligt . Serien består størrelser fra 5 af fem – 65 liter. Pris fra 125,- Mere info på www.abcampi ng.dk, tlf. 48 18 93 04 eller www.pacoutdo or.com


tøj, sko, udstyr og accessories outro August & september 2007

06. Let som

fjer Hvis det danske sommervejr sk ulle blive utilregne lig

t, er denne vest fra Patagonia m ed sine kun 19 8g en let sag at sn uppe med. Vest en er lavet i super let og slidstærk t mini-ripstop m ateriale, som er både vindtæt og vandafvisen de. Vesten er fyld t op med gåse dun og har andre fine detaljer som f.e ks. letvægtslynlås. Fås til både he rre og damer. Pris 1.199,- Info på www. bjergkaeden.dk eller tlf. 56 65 23 45.

07. Hold væ

*de seneste tendenser fra den materielle verden

skebalanc Hydratorpack en rygsækken fra Helly Hansen det muligt at ho gør lde væskebala nc en, selvom man farten. Rygsæ er på kken indeholder en to-liters vand der med en drikk dunk, eslange gør de t nemt at slukk tørsten, uanset e hvor der skulle blive behov fo Derudover er ry r det. gsækken udst yret med vand lynlåse, refleks tætte er og er designe t til at transpo væk fra ryggen rtere fugt . Pris 400,Info på www.he llyhansen.com

GEARNYT * 08. Klipkla ppere i læd Smukke omgiv er elser, menne

sker og kulture på Cuba har giv n et mærket Teva inspiration til designet af diss e klipklappere i læder, der fin des til både til mæ nd og kvinder. Pris: 699,- Info på www.tevas.d k

09. Let at m

ontere Nu er det slut med ufleksibel og klodset mon af bilens navig tering ationssystem. Sonys nye bæ navigationssys rbare temer NV-U72 T og NV-U52 ko med en speciel mmer sugekop af siliko ne, der nemt og bekvemt foldes ind i selve appa raterne, når de gemmes væk ell skal er tages med. Derudover byde navigationssys r temerne bl.a. på Sonys nye GPSteknologi, der fastholder rute n selvom signa perioder svigt let i er, f.eks. i tunn eller. Modellen giver desuden NV-U72T varsel om trafik propper og be alternative rute regner r, så man undg år de værste tra problemer. Pris fikale NV-U72T 2.89 9, -, NV-U52: 2.19 Info på www.so 9,ny.dk 10. Red ver

denshaven Ved køb af denn e e t-shirt går fe m dollars til no organisationen nprofitOceana, som ar bejder for at be miljøet i og om vare kring verdensh avene. Det er de miljøbevidste t mærke Patago nia, der star ba i 100% økologis g t-shirten k bomuld. Pris 249,- Info på ww bjergkaeden.dk w. eller tlf. 56 65 23 45. aug-sep 2007 LUKSUS 69


OUTRO #30 Den tidligere Siriusmand Ulrik Vedel og hans makker kæmper sig frem på Grønland.

Anmeldelser

Bøger Flygt eller kæmp Ulrik Vedel Politikens Forlag // 249,-

Ninja/ Jægersoldat? Nej, men i Ulrik Vedels bog er du i hvert fald i selskab med stemmen af en tidligere Siriusmand, der på en gang må føle sig beslægtet med David Crocket og B.S. Christiansen, både hvad erfaring og naturromantik angår. Denne bog kommer da også i slipstrømmen af en række hårde ’naturmænds’ trang til at udtrykke deres inderste. Bogens titel Flygt eller kæmp er ikke et gennemgående tema i bogen, men et eksempel på, hvad Vedel opfatter som sin livsfilosofi eller ’krigerfilosofi’. Han mener grundlæggende, at der findes tre menneskelige arketyper. Læreren, krigeren og den omsorgsgivende, hvoraf det er krigeren, han anvender til mest indgående at beskrive sig selv. Og det er netop, hvad bogen er, en selvbeskrivelse. Bestemt ikke uspændende, men til tider ret selvhøjtidelig. Han beretter

om sin tilgang til de forskellige krisesituationer, han har befundet sig i og til sine jobs som bl.a. politimand på en af verdens mest usædvanlige arbejdspladser midt i Alaskas indianerreservater. Her arbejder han med at opspore og anholde organiserede krybskytter og sågar som undercoveragent for FBI ved afsløringen af ulovligt salg af bjørnegaldeblærer til den koreanske mafia.

min inspiration... Christine Bohn-Willeberg Praktikant på LUKSUS som skribent. Christine læser Europæisk Etnologi og Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet. Derudover beskæftiger hun sig også en del med grafisk design. Bedste bog? Undtagelsen af Christian Jungersen. Den fænger helt vildt, og stemningen i den er, så hårene rejser sig. Jeg er lige begyndt på Drageløberen af Khaled Hosseini, som jeg også har høje forventninger til. Bedste film? Det er svært at vælge én, men den første jeg lige kommer på er Science of Sleep, der er instrueret af Michel Gondry. Bedste musik? Det sidste musik, jeg har købt er Speaker Bite Me Action painting, men jeg kan lide meget forskelligt. Foretrukne rejsemål? Ved ikke om jeg har været der endnu. Det mest spændende sted, jeg har været, er nok Cuba pga. deres kultur og musikken, der flyder i gaderne. Hvad har været din største inspiration indenfor det seneste år? Det har selvfølgelig været at være praktikant på Mediehuset LUKSUS og få indsigt i en masse nye ting inden for freestyle- og outdoormiljøet.

Sproget vinder nok ikke en litterær pris, men det er spændende at få indblik i denne alternative militærmands liv, der også har en udpræget spirituel side. Hans gang i indianerreservatet har smittet af på en i forvejen selvbevidst og naturreligiøs sjæl, og det er faktisk bogens force: Han er ikke bange for at lægge alle kortene på bordet. Det eneste, der trækker ned i dét regnskab, er en tilbøjelighed til at ville retfærdiggøre eller forklare sin livsfilosofi med den gennemsnitsdanske-sødsuppesofaelskende type som modpol. Det kan ikke andet end køre af sporet – selvom man er tilbøjelig til at give ham ret: Kun hvis man helt fundamentalt tager ansvar for sit eget liv og sikkerhed, kan man drive det til noget, for så kan man regne med sig selv. I Vedels tilfælde er det blevet til et eventyr om at indgå i naturen på naturens egne præmisser og opnå en højere mening. Jakob Vemmelund

Burton Holmes’ Travelogues – The Greatest Traveler of His Time, 1892-1952 Redaktør: Geneo Caldwell Taschen // 350,-

Travelogues er en såkaldt coffee-table book, som er tænkt til at have liggende på bordet. Det er en 366 siders stor

LUKSUS anmeldelseskategorier Brug hellere tid og penge på nyt udstyr eller en tur i skoven | 70 LUKSUS aug-sep 2007

Kun for fanatikere |

bog fyldt med billeder fra de op mod 40 lande spredt over hele jordkloden, som Burton Holmes nåede at portrættere i sin 88 år lange levetid. Fra boulevarderne i Paris i 1895 til Den Store Mur i Kina som den så ud i 1901, fra opbygningen af Panama Kanalen i 1912 til ja, da den første motordrevne bil kørte på Møn i 1902. Det første han har skrevet om Danmark er: ”Denmark is one of the most admirable countries in Europe” og så kan man jo ikke undgå at blive lidt stolt. Det er faktisk ret imponerende, så meget han har oplevet – og så meget han har indfanget med sit kamera. Det er interessant at se den verden, han portrætterede mellem 1892 og 1952 – at se og læse om verden, inden det blev normalt at tage en billig verdensrundrejse som 19-årig. De fleste af de sort/hvide billeder er efterfølgende farvelagt i hånden, og det er med til at give dem et meget gammeldags men samtidig også levende udtryk. Udover de mange billeder følger der også en del tekst, som forklarer Holmes’ liv samt små underholdende tekster, som han selv har skrevet til de enkelte billeder. Vi har ikke helt et ord for det på dansk, men på engelsk er det bedste ord for Burton Holmes en ’traveller’. Han opfandt ordet ’Travelouge’, i

God, hvis man i forvejen er interesseret i emnet


alternativer til den virkelige verden

Klassikere Boghandlernes hylder bugner i dag af rejsebøger, ekspeditionsskildringer og dokumentarer om eventyrere. Men hvordan så rejselitteraturen ud for 50 eller 100 år siden? Vi har været en tur i antikvariatet og fundet en bunke bøger fra gamle dage, som vi løbende anmelder her på siden.

skrevet af erfarne rejsende. Nok bliver projektet af og til toppatetisk, men det legitimeres af bogens simple og meget gennemarbejdede udtryk. Men får lyst til at tage ud i verden, lyst til at møde alle 6,5 mia. mennesker. Når man ikke det, kan man begynde her. Anne Vindum

Heart of Darkness Joseph Conrad Penguin Popular Classics 1902 // 100,- (antikvarisk)

Den uomgængelige klassiker Mørkets Hjerte af Joseph Conrad skildrer en rejse op ad Congofloden og ind det ’mørke’ Afrika. Bogen udkom første gang som serie i et engelsk magasin, der hyldede den engelske kolonialisme i 1899 og udkom i bogform i 1902. På dette tidspunkt var England endnu stærkt præget af victoriansk dydighed og opdragelsens overlegenhed. Joseph Conrad var selv kaptajn på Congofloden i 1890’erne. Det var ulykkelige år, og det er delvis de strabadser han gennemlevede her, som ligger til grund for hans skildringer i bogen. Titlen Mørkets Hjerte er en metafor på en mands indre opløsning og en kritik af den imperialistiske tanke og et billede af dennes eroderende effekt på det kolonialistiske samfunds styrke indefra. Det er forholdet til skæbnen og dødens gru, Conrad skildrer i romanen. Dybt inde i junglen møder hovedpersonen Marlow den myteomspundne Kurtz, som er udstationeret af den engelske regering for at indsamle værdifuldt elfenben. Men på trods af, at Kurtz’ station leverer mere elfenben end samtlige andre stationer i området, er noget gået galt. Kurtz har fået storhedsvanvid og er samtidig blevet leder af sin egen lokale stamme. Han er i følge Marlow en stærk og dragende personlighed, som lever ”på tærsklen af det synlige”, en dyster åndelignende sjæl, der ikke ligger under for nogen begrænsninger, tro eller frygt. I Mørkets Hjerte males derved et billede af, hvordan det i kolonialiseringens og profittens navn kan gå galt for de udsendte europæere, hvis de får for meget magt. Kurtz symboliserer ’den hvide mands’ regenerering til et tidligere stadie i menneskets udvikling forårsaget af for lang tids ensomhed i den vilde natur. Kurtz’ person står for bestialsk og ubehersket voldelig terror. Men ikke desto mindre står han og Congoflodens vilde natur ligeså meget for en indre rejse hos Marlow. For Marlow er han en tidslig erindring, der åbner for muligheden for at tage den historisk bevidste europæer tilbage til en tidløs fortid, hvor det næsten er en paradisisk tilstand. Kurtz siger: ”jeg ønsker ikke andet end retfærdighed”, hvilket står i modsætning til den berømte ”Horror!”, som den europæiske tanke om profitvirksomhed i form af udnyttelse af naturen står for. Romanen er blevet en af de mest omdiskuterede bøger i det 20. århundrede og samtidig litterært forlæg til Francis Ford Coppolas film Apocalypse Now (1979) med en fedladen Marlon Brando i rollen som Kurtz. Jens O. Sørensen og med han forsøgte at indfange verdens forskelligheder gennem billeder og film, som han i mere end 60 år videreformidlede i sine mange efter sigende underholdende shows og udstillinger i USA. Han var kendt verden over for dette, men de fleste har dog næppe hørt om ham i dag. Han var én af de første, der brugte levende billeder som del af offentlige fremvisninger – og han gjorde et stort nummer ud af at være ’The World’s Greatest Traveller’. I dag kan alle gøre det samme, men det mest imponerende er dog at tænke på, hvordan rejserne foregik dengang. Travelogues er for dig, som er fascineret af at rejse og tage billeder af det, du ser – og samtidig har en interesse for historie og små fortællinger. Det er en bog, man kan bruge lang tid på at kigge igennem, men det kræver en vis interesse for ovennævnte. Og hvis du er rejsefotograf er bogen helt sikkert et must! Sofie Hvitved Kan inspirere og imponere de fleste |

Et folk – mange rejser Lonely planet Forlaget Aktium // 149,-

Uanset om man kommer fra Bangladesh, Canada eller Sverige skal man igennem alle livets faser. I den enkle version skal man fødes, ældes og dø. I den udvidede version skal man også indgå i en familie, lege, gå i skole, blive forelsket, arbejde og reproducere sig selv. Fødsel, følelser og død er det samme uanset indtægtsforhold, geografisk tilhørssted og ansigtsfarve. Lighederne mellem mennesker er større end forskellene og til fælles er bl.a. lysten til at lære andre mennesker at kende og lysten til at rejse ud i verden for at møde den og sig selv. Det er i hvert fald det meget idealistiske udgangspunkt for Lonely Planets fotobog Et folk – mange

rejser, som fotodokumentarisk tager læseren med jorden rundt til utallige møder med mennesker, mennesker, mennesker. Bogen er inddelt i kapitler svarende til menneskets faser i livet; ånde, lege, leve, arbejde elske, fejre, reflektere og dø. Mennesker fra alle egne af verden portrætteres i deres vante omgivelser, hvorved bogen både bliver en fortælling om mennesker og deres grundvilkår, men også et testimonium om verdens tilstand i disse år. Og der er langt fra den fabrik i Californien, hvor de fremstiller silikonechips til en primitiv flygtningelejr i Somalia og til traditionelle dansere på Papua Ny Guinea. I det hele taget er verden stor. Et folk – mange rejser er en fascinerende billedodyssé, der fint minder læseren om, at verden ikke består af dem og os, men kun af os. Det er en væsentlig – også politisk – pointe, som man med fordel kunne hviske i gangene på Christiansborg. Billederne er flotte og fulde af detaljer og teksterne til de forskellige kategorier er tydeligt

Et rigtig vellykket bud på et levedygtigt værk |

Film Medister Surf Team TABS productions Mustoline films // 249,-

Medister Surf Team er produceret i samarbejde mellem Mustoline films og TABS productions og følger en flok drenge fra Nørrebro i deres udfoldelse indenfor skate-, snow- og mountainboarding samt surfing og windsurfing. Filmen varer ca. 17 minutter og består af en kavalkade af actionspækkede videoklip fra de forskellige board-discipliner krydret med et par Jackass stunts og en ordentlig portion drengerøvshumor. Billedsiden i Medister Surf Team fremstår måske en anelse skrabet og er væsentlig mere upoleret end andre danske fusionsproduktioner som f.eks. Soulsurfer og er til tider ret hjemmevideoagtig i sit udtryk. Men heldigvis forhindrer det ikke Medister Surf Team i at være god underholdning og en fin introduktion til de forskellige former for board-discipliner, som de tager sig ud på Sjælland og i Sverige, hvor det meste footage er optaget. Medister Surf Team prøver at vise, at man sagtens kan have det sjovt med surf, mountain-, skate- og snowboard, selvom man bor i Danmark, og det lykkes ret godt. I modsætning til mange andre produktioner i genren falder Medister Surf Team ikke for fristelsen for at sætte aktørerne på en himmelstræbende piedestal eller tærske langhalm på alle livsstilsklicheerne. I stedet formår filmen gennem dens lidt trashede undergrundsstil at give et ærligt og kompromisløst indblik i de medvirkendes entusiastiske tilknytning til de forskellige boarddiscipliner, og dette gør Medister Surf Team til en fin oplevelse for langt de fleste med en bredere interesse indenfor miljøet. Simon Mortensen

Den perfekte gave til alle LUKSUS’ læsere! aug-sep 2007 LUKSUS 71

outro August & september 2007

Har du relevante bøger, film eller spil til anmeldelse? Skriv til info@luksusmag.dk


OUTRO #30

LUKSUS guider dig til de bedste begivenheder...

fra 1. august Dykkerbane ud for Amager Strand

www.amager-strand.dk “Havheksen” er et kunstigt undersøisk rev ud for Amager Strand. Revet ligger nord for Pynten på mellem 3,5 og 4 meters dybde. Det er tilladt både at dykke og snorkle på revet. Aktiviteten er gratis, og man skal huske sit eget udstyr. 18. august Go High! Copenhagen Deep Watersolo Comp 2007 i Københavns Havn www.klatreforbund.dk

En særdeles publikumsvenlig klatrebegivenhed på den overhængende klatrevæg ved Gefion-springvandet og Nordre Toldbod i Københavns Havn. Klatringen er uden reb eller sikring og bliver sværere og sværere, jo længere man kommer op. Man bliver ved, til man falder i vandet.

18.-19. august PLASMA GIRLS SURF CAMP www.campone.dk

GIRLS ONLY! Så er det blevet tid til Camp Ones årlige PLASMA girls surf camp (tidligere Roxy Girl Camp). Campen afholdes i Klitmøller og arrangørerne forventer op mod 45 glade surfpiger, begyndere som øvede. Hvor det før kun var windsurf, er det nu muligt også at vælge padlesurf. Pris med eget udstyr: 450,-. Pris med lejet udstyr 800. Overnatning kan arrangeres til 110,- pr nat.

18.-19. august DM I MTB

WWW.DMMTB2007.DK De officielle danmarksmesterskaber i MTB XC afholdes i Klostermarken tæt ved Gymnastik- og Idrætshøjskolen i Viborg. Lørdag køres motions- og ungdomsmesterskaber, og søndag er der løb for eliten med deltagelse af bl.a. Michael Rasmussen – hvis han altså dukker op. 24.-25. august Copenhagen moves www.cphmoves.kk.dk 72 LUKSUS aug-sep 2007

Nu viser Københavns Kommune sig som en aktiv og kreativ kommune, og promoverer Parkour og Urban Tricking. Der vil på to forskellige pladser (bla. ved Nørrebrohallen) i det indre København blive opstillet en Parkour bane, hvor der vil være en opvisning og præsentation samt workshops for interesserede. Der vil også være street basket.

31. august – 1. september FMS 2007 www.farout.dk

Startstedet for multisportsløbet FMS er Blekinge, og løbet byder på en række udfordringer som havkajak i skærgården, mountainbike og orienteringsløb i de svenske skove. Man kan vælge imellem to distancer. Pris: 1500,- pr hold.

1. september Firma Multi Motion www.dfif.dk

Holdkonkurrence der kombinerer samarbejdsevner og udendørs motion. Saml dit eget team på mindst 3 personer og tag udfordringen op med f.eks. MTB, o-løb, kano, klatring og forskellige teamopgaver. Sted: Langesøskoven Sandra Dolcerocca er danmarksmester i cross country MTB. Foto: Christian Flintrup

og omegn. Pris: Kr. 750,- pr. hold. Tilmeldingsfrist: 19. august 2007. Kontakt: Steen S. Pedersen, Dansk Firmaidrætsforbund. E-mail: steen@dfif. dk, mobil 40 51 10 02.

4. september Nepal og Himalaya – trekking på verdens tag www.kiplingtravel.dk

Kipling Travel står bag flere informationsaftener om forskellige rejsemål. Denne aften er Nepal, verdens bedste trekkingland, på dagsordenen. Kl. 20 på Café Globen. Turesensgade 2b, 1368 Kbh. K. Tilmelding er nødvendig på www.kiplingtravel.dk

2., 5. og 9. september Slackline www.slackline.dk

Kasper Trojlsgaard der i perioder har boet og arbejdet i Grønland i gennem de sidste 10 år, bringer os med sit foredrag på tur igennem det arktiske Grønland fra syd til nord. Culture Adventure står for arrangementet som foregår på Café Spisebilletten, Skindergade 3, 1159 København K, kl. 19. Pris: 40,Tilmelding på 76 10 00 70

22. September Boulder DM 2007 www.danskklatreforbund.dk

Tilmeldingsfristen er 15. september, og man skal være mindst 15 år for at deltage.

23. september Viking Cup www.vikingcup.klatreforbund.dk

Slackline er ekstrem-sportens svar på linegang, og blev eftersigende opfundet i klatremiljøet for at træne balancen. I forbindelse med Århus Festuge arrangerer slackline.dk gratis demo og instruktion i Rådhusparken i Århus mellem kl. 12-17.

17. september Foredrag om Grønland www.cultureadventure.dk

Under navnet Viking Cup er klatreklubberne Rishøj, Bramnæs, Hvalsø, Roskilde og Skibby gået sammen om at afholde en række fælles konkurrencer, som de skiftes til at lægge klatrevæg til. 23. september er der ruteklatring i Rishøj.

#

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV! Gå ind på www.luksusmag.dk og tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du info om arrangementer m.m. og går aldrig glip af noget. Har du et arrangement til kalenderen, så skriv til info@luksusmag.dk

outro August & september 2007

Kalender

kalender (lige til at hænge op)


BRUG EFTERÅRSFERIEN PÅ AT BLIVE BEDRE PÅ SKI ELLER SNOWBOARD! Freestyle Academy er en Camp for dig, som ønsker at tilbringe en fed uge med andre unge, som også brænder for at blive bedre og for at have det sjovt, på ski eller snowboard. Gennem de sidste år er campen blevet afviklet med stor succes. Masser af nye venskaber er opstået, og mange af de danske talenter fra ski og snowboard scenen er startet her og har alle fået viderudviklet deres talent gennem en uge på Freestyle Academy. I skolernes efterårsferie (uge 42) drager et hold af de bedste på ski og snowboard til snowparken i Hintertux i de østrigske alper for at undervise i half pipe, kickers og rails. Uanset dit niveau, vil du på campen få en masse redskaber du kan arbejde videre med på din næste tur i sneen, der er plads til alle....

Tilmelding og yderligere info på

www.freestyleacademy.dk


DET SIDSTE ORD #30

Q&A outro August & september 2007

Mark Hessellund Beanland Det sidste ord går til kommende kaospilot Mark Hessellund Beanland, som sammen med Philip Hahn-Petersen, Rune Barfred, Gaute Næspe og Heba Júllíusdóttir har været på Azorerne for at støtte unge i projektet Radical Surf.

oplevelser den kan byde på, og for en uddannelse der kan bringe én til tops. Er man derimod som størsteparten af lokalbefolkningen fattig, og måske endda en del af en børneflok på 15 eller 20, er mulighederne nærmest ikke-eksisterende. For langt de fleste er den eneste vej at følge i sine forældres fodspor, hvilket som regel betyder at blive fisker eller husmor.

Der surfes i den smukke natur på Azorerne. Foto: Joshua Langlais

Hvad går projektet ud på? Projektet Radical Surf går ud på at forbedre vilkårene for unge mennesker på Azorerne og give dem et alternativ til stoffer. Det kan f.eks. være surf, som er helt oplagt på Azorerne. Vi har grundlagt en ny ungdomsorganisation på São Miguel, Azorernes største ø, som har til formål at gøre det nemt at arrangere events for unge. Foreningen Somos o Futuro (vi er fremtiden) modtager penge fra EU og fra den lokale

Mark Hessellund Beanland, 24 år KaosPilot in spe fra Århus. Blandt interesserne er mennesker i alle afskygninger, og de forskelle der gudskelov stadig findes imellem os. Naturen og alle de unikke ting vi har ansvaret for at bevare og min passion for musik og den magt en på hinanden følgende række af toner kan have over et menneskes humør.

74 LUKSUS aug-sep 2007

regering. Privatpersoner med en idé til en aktivitet kan søge penge for at få deres udgifter dækket. Det giver de unge mulighed for at realisere egne drømme. Vores mål er at gøre en forskel for unge med problemer og vise en livsførelse, der byder på et ligeså stort kick som at tage stoffer. Et liv, der tvinger én ud af sengen tidligt om morgenen for at fange de bedste bølger, sejle ud over havet for at fiske i solopgangen, eller for at hoppe på jernhesten og sætte kursen mod den nærmeste bjergside. Projektet er gjort muligt gennem det netværk, vi har opbygget af ressourcepersoner indenfor bl.a. surfing, sejlads, mountainbike og dykning samt folk fra skolevæsenet, ungdomsorganisationer og organisationer med belastede unge, folk fra regeringen og fra medieverdenen på øen. Hvorfor sætte fokus på unge surfere på Azorerne? Projektet er et eksamensprojekt hos KaosPiloterne. Vi fik idéen

til at lave vores projekt på São Miguel, efter at to af os besøgte øen i december. Naturen her er perfekt til alt det, vi kun tør drømme om i Danmark: Trekking, surfing, windsurfing, mountainbiking, dykning og sejlads. Desværre kan man også opleve døddrukne mænd eller unge mennesker, der sælger hårde stoffer til deres jævnaldrende på parkeringspladserne langs de sorte vulkanske sandstrande. Alkohol- og narkotikamisbrug plager øen og ødelægger unges chancer for en bedre fremtid. For kun et par år siden måtte øens helt store talent indenfor kajakroning for eksempel lade livet til en overdosis heroin. Vi fik i løbet af vores tid på São Miguel ofte bekræftet behovet for at gøre noget ved problemerne. Hvordan er unges muligheder på Azorerne sammenlignet med i Danmark? Anderledes. Svære. Er man rig på Azorerne, står alle døre åbne. Både for et liv i pagt med naturen og de

Hvad er din egen surferfaring? Min surferfaring er begrænset til et år i Sydney. Philip er inkarneret windsurfer, Rune kitesurfer og Gaute er decideret gal med freestyleski. Vores fotograf er mountainbiker, og selvom Heba ikke kan bryste sig af den vilde sportsmentalitet repræsenterer vi tilsammen en bred vifte af ekstremsport. Fem ord, der beskriver dig selv? Jeg vil hellere sætte et enkelt udtryk på hver af os: Gaute: ekstremsport, Rune: kosmopolit, Heba: networker, Philip: naturelsker og Mark: politiker. Hvornår følte du sidste gang lykke? At arbejde med projekter er altid en regulær rutschebanetur fra modløshed og desperation til noget nær ekstase over de resultater man pludselig opnår. Sidste optur var, da vi så os selv i primetime på Azorernes lokale tv-station i en 20 minutter lang reportage omkring vores arbejde. Det var en god manifestation af de ting, vi har opnået indtil nu. Hvad har du i lommerne lige nu? Min mobiltelefon, og nøglerne til den bil vi har været så heldige at låne her på São Miguel. Hvor skal du hen efter dette interview? I seng – kl. er halv fire om natten og vi flyver tilbage til Danmark om ca. syv timer. Jeg skal skynde mig, hvis jeg skal nå at få en nogenlunde nattesøvn – det er nu vist alligevel for sent.


Profile for LUKSUS

LUKSUS Outdoor & Freestyle Magazine # 30  

Issue # 30 of LUKSUS Outdoor & Freestyle Magazine.

LUKSUS Outdoor & Freestyle Magazine # 30  

Issue # 30 of LUKSUS Outdoor & Freestyle Magazine.

Profile for luksus
Advertisement