Page 1

NYÍRTELEKI ÁLTALÁNOS ISKOLA

I. évfolyam 2. szám

A tartalomból:

s

Itt a suliújság második száma! Reméljük sok érdekeset találsz benne, amit még nem tudtál. Jó olvasgatást!

Megalakultunk

1

10 egyszerű fejtörő

2

A fejtörő megoldása

3

Egy kis tudomány

4

Feltétlenül számítunk Rád!

Naprendszerünk

5

Gazdagítsd írásaiddal TE is a

Érdekességek a naprendszerről

6-7

Szófelhők

7-8

Állati legek

8

Suli-Humor

9

Rejtvények

10

Viccek

11

Gyermekrajzok

11

Fontos közlemények: 12.14. Adventi forgatag 12.20. Karácsonyi műsor 12.21. Utolsó tanítási nap 12.22-től Téli szünet 01.04. Első tanítási nap

FELHÍVÁS rovatait!

Várjuk verseidet, beszámolóidat, híradásaidat, riportjaidat, rejtvényeidet, vicceidet. Írhatsz arról ami érdekel, nyithatsz új állandó rovatot. Megírhatod azt is, hogy miről szeretnél olvasni az újságban. Elküldheted fotóidat, rajzaidat, ötleteidet! Légy te is a munkatársunk, segítőnk!

Adventi naptár


10 egyszerű fejtörő. Te hányra tudod a megoldást?

1. A biciklitolvajokat a rendőrök triciklin üldözik. Összesen 10 keréken gurulnak. Hány biciklit loptak el ?

4. Dani elhatározta, hogy ezentúl hétfőn, szerdán és pénteken mindig igazat fog mondani, más napokon mindig hazudik. Egyszer azt mondta a barátjának: „Holnap igazat fogok mondani.” Melyik napon történt ez?

7. A szobának négy sarka van. Minden sarokban ül egy macska. Minden macskával szemben három macska ül. Minden macska farkán is ül egy macska. Hány macska van a szobában?

2. Az amerikai-kanadai határon lezuhan egy utasszállító repülőgép 15 óra 29 perckor. A repülőn 37 férfi, 49 nő, 15 gyerek utazott plusz a 8 légikísérő, 2 pilóta, 3 technikus. Melyik országban fogják eltemetni a túlélőket ?

5. A kapitány hajója most 40 éves. Kétszer annyi idős, mint amennyi a kapitány volt akkor, amikor a hajó annyi idős volt, mint a kapitány most. Hány éves a kapitány?

8. Meghalt az öreg arab. Végrendelete szerint a két fia közül az örökli mesés vagyonát, amelyikük tevéje egy verseny során LEGLASSABBAN ér a legközelebbi oázisig. A végrendelet felolvasása után a két fiú tevére pattant, és gyors iramban elindultak. Miért?

2. oldal

3. Hány feje van az embernek?

6. A folyó egyik partján állsz, a túlsó oldalon van egy barackfa. Hogyan mész át a másik oldalra nyáron? Van egy csónakod így át tudsz evezni. És télen, hogyan mész át barackot enni? A folyó befagyott így nem tudsz csónakkal menni.

9. Egy datolyaparti mulatságra selyemmajmok és aranyhörcsögök voltak hivatalosak. A nyitótáncon 13 selyemmajom vett részt, közülük 8 volt fiú. A mulatságra összesen 22 fiú érkezett, és 8 aranyhörcsög lány. Hányan voltak a selyemmajmok és aranyhörcsögök összesen?

10. Egy béka egy 30 m-es kút alján csücsül. Naponta egy nagy ugrásra van ereje, ami 3 m-el viszi feljebb, de éjszaka álmában 2 m-t visszacsúszik. Hány nap alatt menekül meg a kútból?


3. oldal

MEGOLDÁS: 1. Két biciklit loptak el a tolvajok, akiket két triciklis rendőr követ. 2+2+3+3=10 2. Egyikben sem, hiszen a túlélőket nem temetik el.

3. Öt feje: 1 Fej + 2 kézfej + 2 lábfej = 5

4. „Holnap igazat fogok mondani.” – ez nem lehet igaz állítás, mert akkor két egymás utáni napon mondana igazat. Így, ezt egy hazudós napján mondta, amit egy újabb hazudós napnak kell követnie, ezért csak szombaton mondhatta. 5. A hajó most kétszer annyi idős, mint a kapitány volt korábban, tehát mivel a hajó 40, a kapitány 20 éves volt akkor, amikor a hajó annyi volt, mint a kapitány most. Ez csak úgy lehetséges, ha a kapitány 30, hiszen ugyanannyit öregedett, mint a hajó, tehát pont 20 és 40 között félúton kell az életkorának lennie.

6. Sehogy, hiszen télen nem terem barack.

7. 4 macska.

8. Mindegyikük a másik tevéjén ült.

9. Összesen 22 fiú, 5 selyemmajom lány és 8 aranyhörcsög lány vett részt a mulatságon, tehát22+5+8=35. 10. Naponta 1 métert halad előre, tehát adódik a válasz, hogy 30 nap alatt. Csakhogy a 27. nap után már 27 métert haladt előre, így mikor a 28. napon ugrik 3 métert, a béka már kijut a kútból.

Remélem ügyes voltál, és mindenre tudtad a választ!

Ismerd meg a faleveleket!


4.oldal

Egy kis tudomรกny

Rร‰GEN...


5. oldal

Csillagászat—Naprendszerünk

Bolygós dal –zenehallgatás

A Napot és a körülötte keringő bolygókat együtt Naprendszernek nevezzük. A Nap egy csillag, a Naprendszer pedig egy csillagrendszer. A Naprendszer 200-400 milliárd másik csillagrendszerrel együtt alkotja a Tejútrendszer nevű galaxist. Napunk a galaxis Orion nevű spirálján helyezkedik el. A csillagrendszerek felében egy csillag van, a maradék többes csillagrendszer, amelyben 2 vagy még több “nap” veti fényét a bolygókra. Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Ceres, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz, Plútó, Haumea, Makemake, Eris (a bolygók vastaggal, a törpebolygók vékonnyal szedve) A Naphoz legközelebbi bolygó, és egyben a legkisebb is. Valóban forró, átlagosan 170°C van a felszínén, de míg a nappali 430°C -ot egyetlen napernyővel sem bírnánk, úgy az éjszakai -170°C-ban sem segítene a bundakabát. 88 nap alatt kerüli meg a Napot. Nagyon hasonlít a mi holdunkra, van rajta sok kráter, és nincs légköre, viszont a közepén egy óriási vasmag van, ami miatt gyenge, de állandó mágnese mező veszi körül. A legendás Messenger űrszonda 2008-ban közelítette megy először a Merkúrt, és 2012-ben a NASA már teljes, 3D-s Merkúr térképet készített. Ekkor hozták nyilvánosságra, hogy vízjég, és szerves vegyületek nyomait fedezte fel a Merkúr északi pólusánál lévő kráterekben. Az űrszonda komoly vulkáni tevékenység nyomait is felfedezte. A Naptól számított második bolygó, amely a római istennőről kapta a nevét. Körülbelül 224 földi nap alatt kerüli meg Napot. A földről nézve a Hold után a második legfényesebb égitest, ezért Esthajnal csillagként is ismerjük (bár nem csillag). Régi korokban nagy segítség volt az utazóknak, hajósoknak a tájékozódásban. Hasonlít a Földre, testvérbolygónak is hívják, mert hasonló a mérete és a tömege is. A nagyrészt szén-dioxidból álló légköre nagyon sűrű, a földi levegőnél 93-szor nehezebb, így a felszínen olyan hatalmas nyomás uralkodik, mint az óceánokban 1 kilométeres mélységében. A bolygót kénsavas, gyorsan mozgó és vastag felhőréteg borítja, így a felszín nem látható. Ez a felhő veri vissza a napfényt és teszi a Vénuszt az égbolt egyik legfényesebb pontjává. A bolygó megfigyelése nem volt éppen egyszerű, a Venyera szondákból a hetedik tudott leszállni a felszínre, de csak 23 percig tudott adatokat küldeni. A Föld a Naptól számított harmadik bolygó. Ezt a bolygót ismerjük leginkább, több millió fajta élőlény él rajta, köztük mi, emberek is. A föld kb. 4,5 milliárd évvel ezelőtt alakult ki, és úgy 1 milliárd évvel később már meg is jelent rajta az első élet. A Föld felszínének 71%-át víz takarja, a maradék pedig kontinensek és szigetek formájában szilárd föld. A tudósok kutatásai alapján a Föld még kb. 1,5 milliárd évig lesz élhető bolygó, utána az egyre erősebb napsugárzás káros hatásait már nem tudják elviselni a mai élőlények. A Földnek egy holdja van, ami egy korábbi meteor becsapódáskor szakadt ki a bolygó anyagából. A Hold nagyban befolyásolja az életet a Földön, például neki köszönhetjük a tengereken az árapály jelenséget.


6.oldal

Mars: Más néven: a Vörös Bolygó. Azért olyan vörös, mert berozsdásodott. Ez nem vicc: ugyanis a felszíni porban található vas-oxidok adják a bolygó jellegzetes színét. Ritka légkörében porviharok és kisebb tornádók vannak. A Marson található a Naprendszer legmagasabb hegye: 27 km magas (Olympus Mons). Jupiter: légkörében legalább 340 éve kavarog a "Nagy Vörös Folt"-nak nevezett hatalmas vihar. A Naprendszer óriása: egymaga nagyobb, mint az összes többi bolygó, hold, üstökös együttvéve! Ahhoz, hogy "kitöltsük" a Jupiter belsejét, kb. 1300 Föld méretű bolygót kellene "beletenni". 63 ismert holdja van. Szaturnusz: a gyűrűje egy katasztrófa nyomán keletkezett. Az óriási bolygót túlzottan megközelítette egy kisbolygó, amely az óriásbolygó tömegvonzásának hatására darabjaira tört, a törmelék pedig a bolygó körül gyűrűbe rendeződött. A második legnagyobb bolygó, de sűrűsége kisebb, mint a vízé. Tehát "könnyű bolygó". Uránusz: 27 holdja és 11 nagyon vékony, nagyon sötét, még a koromnál is feketébb gyűrűje van. Az Uránuszon 21 évig tart a tél. Neptunusz: legnagyobb holdján, a 2700 km átmérőjű Tritonon óriási gejzírek törnek a felszínre, melyek a sötét színű anyagot akár 8 km magasra is kilövellik. Pluto, akit " visszaminősítettek" : 2006 augusztusában határ ozat született: csak azok az égitestek lehetnek bolygók, amelyek egy csillag körül keringenek, de maguk nem csillagok; nagyjából gömb alakúak és gravitációs terükkel tisztára söprik környezetüket. A Pluto az utolsó feltételnek nem felelt meg, ezért már nem minősül bolygónak. (Jelenleg kisbolygó kategóriában van…)

Milyen messze vannak a bolygók? A rajzokon, videókon közelinek tűnnek, de valójában nagyon messze vannak. A Földhöz legközelebb a Vénusz van, kb. 40 millió kilométer távolságban. A Föld a Naptól 150 millió kilométerre kering, de Neptunusz 30-szor ilyen messze van a Naptól. A Föld és Mars távolsága 6100-szor akkora, mint a Föld mérete. Mekkorát ugranék a Marson? A Marson a Földi gravitáció 38%-a mérhető, így ha otthon fél méter magasra tudsz ugrani, ott 2,6-szor nagyobbat, 132 centimétereset is ugorhatnál! Hogy találhatnak meg az UFO-k? A Voyager-2 űrszonda fedélzetén elhelyezték “A Föld hangjai” nevű aranyozott felületű réz lemezt, amelyen 55 nyelvű köszöntést – magyar nyelvűt is – hangokat (gyereksírás, nevetés, kutyaugatás), néhány zenei mű részletet és 115db képet helyeztek el a tudósok. Az ilyen lemez nem egyedi, számos űrszonda vitt hasonló információkat az űrbe – azt remélve, hogy egyszer idegen civilizációk megtalálják majd, és tudomást szereznek a Földi életről.


7.oldal

Érdekességek az univerzumról, bolygókról.           

A Föld tömege körülbelül 6 588 000 000 000 000 000 000 000 tonna. Egy 45 kilogrammos ember a Marson csak 17 kilogramm. 500 millió évvel ezelott egy nap csak 20.6 órából állt. A Naprendszerben a Vénusz ellentétes irányban kering, mint a többi bolygó. A Pluto bolygó olyan messze van a Naptól, hogy 248 év alatt kerüli meg. Bár közel kétszer akkora távolságra található a Naptól, a Vénusz felszíne mégis forróbb, mint a Merkúré. A Naprendszer valamennyi bolygója elférne a Jupiterben. Az Uránusz bolygón a nyarak 21 földi évig tartanak. A leghosszabb, nő által végrehajtott űrutazás 188 napig, 4 óráig és 14 másodpercig tartott. Sir Harold Spencer Jones királyi csillagász 1957-ben szemfényvesztésnek nevezte az űrutazást - két héttel az orosz Szputnyik-1 felbocsátása előtt. A Naprendszer bolygói közül csak a Merkúr és a Vénusz nem rendelkezik saját holddal. A Holdra lépett második űrhajós, Edwin "Buzz" Aldrin anyjának leánykori neve "Moon" (hold) volt.

Érdekességek a Földről

Nyolc bolygó –zenehallgatás kicsiknek

1. A Föld nem gömb alakú Tévedés ne essék, nem vagyok lapos-Föld csoport párti. Egyszerűen csak arról van szó, hogy ideális állapotban gömb alakú lenne, de a gravitációs erők torzítják hihetetlenül szabálytalan alakúra. Például az egyenlítő mentén erősen domborodik, a sarkak mentén pedig homorú, így egyáltalán nem nevezhető szabályos gömbnek. 2. A “Föld” megnevezés az angol-szász nyelvből ered Minden más bolygó a Naprendszerben valamilyen ógörög vagy római istenről kapta a nevét, a miénk miért ennyire egyszerű? A Föld (Earth) elnevezés az angolszász Erda szóból ered, amely földet, vagyis inkább termőföldet jelent, és nagyjából 1000 éves megnevezés. Ironikus, hogy épp ez a bolygó, amelynek 71%-át víz borítja, folyékony halmazállapotban. 3. Egy nap nem kereken 24 óra Sokan panaszkodunk arra, hogy kevés a 24 óra ügyes-bajos dolgaink rendezésére – és igazunk is van, ugyanis 24 nem is áll rendelkezésünkre. A valóság az, hogy egy kerek nap 23 óra 56 perc és 4 másodpercből áll. 4. A Föld az egyetlen bolygó (tudtunk szerint), ahol tektonikus lemezek léteznek Legjobb tudásunk szerint 7 nagy kőzetlemez alkotja földünk külső burkát, amelyek átlagosan évente 2,5 cm-t mozdulnak arrébb. Ahol egymásnak ütköznek, ott hegyek gyűrődnek, ahol pedig távolodnak egymástól, ott völgyek képződnek. Ezeken a repedésvonalakon a leggyakoribbak a vulkánok és földrengések, és ezek a legideálisabbak a kőszén kitermelésre is. 5. A Föld sziámi ikre: a Theia A tudósok csak manapság kezdik elismerni, hogy az elmélet bizonyítható tudományosan, miszerint a távoli múltban a Földnek ikertestvére is létezett, amelyet Theiának neveztek el, és nagyjából a Marssal megegyező mérete lehetett. 4,5 milliárd évvel ezelőtt a Theia a Földnek ütközött, és ebből a robbanásból szakadt le a Hold, majd kezdett keringeni a Föld gravitációs erejétől foglyul ejtve. 6. A Hold, szemben a Földdel, szabályos gömb alakú Tökéletes gömb alakját az égboltra tekintve is ellenőrizhetjük, és a Föld gravitációs ereje erodálta ilyen mértani alakra. Létezik neki egy sötét oldala is, amit a Földről nézve sosem láthatunk, ugyanis szabályos szinkronmozgást végez, amely miatt mindig nagyjából ugyan azt az oldalát láthatjuk. Érdekes, hogy a Nap a földi égbolton cirka ugyan akkorának látszik, pedig 400-szor nagyobb mint a hold, és kábé ugyan ennyiszer távolabb is van tőlünk. 7. Az óceánok 90%-a úm. felfedezetlen terület A tudományos világ hatalmas erőkkel fordul a Hold és Mars bolygó kutatása felé, de mégis miért? A földi óceánok több, mint 90%-áról szinte semmit sem tudunk, és ebbe beletartozik a teljes élőviláguk is. Becslések szerint a mélytengeri állatok 10%-át (ha) kategorizáltuk és azonosítottuk mindeddig, pedig az óceánok 99%-a állítólag lakható. 212.906 tengeri állatot tartunk ma számon, és cirka 25 millió vár még felfedezésre, amikről egyáltalán semmit sem tudunk.


8. oldal

Hogyan kell szófelhőt készíteni! Éva néni informatika órán megmutatta, hogyan kell könnyedén látványos szófelhőt készíteni! Az osztályok munkáját láthatjátok itt. Az elkészült szófelhők a közelgő ünnepeket idézik:

6.a

6.b

7.a


9. oldal

5.a

7.b

5.b Suli -Humor A tanár figyelmezteti a diákokat: - El ne mulasszátok 20:50-kor a holdfogyatkozást! A hátsó padból megszólal egy Sorolj fel néhány állatot! hang: mondja a tanár az iskolában. - Melyik csatornán lesz? - Kutyuska, tehénke, disznóka. - Jó, de nem kell mindig utána mondani a kicsinyítő képzőt! - Macs, kecs, csir, puly.

A kisfiút az anyja az iskola kapujában várja, mert ez volt az első napja az iskolában. - Na, és mit tanultatok ma? - kérdezi tőle. - Képzeld anya, ma megtanultam írni! - feleli a kisfiú büszkén. - Igen? Egyetlen nap alatt? És mit írtál? - Azt nem tudom, olvasni még nem tanultam meg.


Rejtvény

10. oldal

Kicsiknek:

Nagyoknak ... KVÍZ –játék Egy kis játékra invitálunk benneteket. Válaszoljatok helyesen a következő kérdésekre, küldjétek el a válaszokat a szerkesztőségbe (lukieva5@gmail.com) – névvel és osztállyal ellátva dec.15-ig! A helyes megfejtők között ajándékot sorsolunk ki. Jó keresgélést, kutakodást kívánunk! Kérdések:

SODOKU

1. Milyen magasak lehetnek a legnagyobb hullámok? (a cunamikat kivéve!) 2. Mikor keletkezett a szörf sport? 3. Mennyi idős a Föld? 4. Melyik sportág a legártalmasabb a környezetünkre? 5. Hány éves kortól vállalhat munkát egy gyerek Magyarországon? 6. Mennyi gyereknek kell még ma is szerte a világon dolgoznia? 7. Melyik állat költözik be szívesen az elhagyott földimalac odukba? 8. Hol nőnek fel a fiatal csikóhalak? 9. Mikor tárja szét a farkát a siketfajd? 10. Hová rakják a temetőbogarak a petéiket?


11. oldal

Versenyeink: Elsősegély vetélkedő 1956-történelmi vetélkedő –helyi verseny

Hetedhét Határ Országos

Szép magyar beszéd –iskolai forduló

Matematika Verseny döntő

Bolyai Matematika Csapatverseny


12. oldal

Várom továbbra is ötleteiteket, cikkeitek, rajzaitokat, bemutatkozásaitokat!

Szerkesztette: Szabóné Lukács Éva Béla Márk 4.b Ízelítő a A Nyírteleki Általános Iskola valamint a Nyírteleki Közösségi Ház és Városi Könyvtár által közösen szervezett rajzpályázat képeiből.

Mészáros Benedek 4.b Fazekas Bianka 4.b

Fülöp Evelin 2.b

Manyók Csanád 3.b


Áldott, békés, szeretetteljes karácsonyi ünnepet, sikeres, boldog , reményteli új esztendőt kívánunk valamennyi diáknak, tanárnak és minden kedves olvasóknak!

Téli szünet: 2016. 12. 22 - 2017.01.03. A szünet előtti utolsó tanítási nap 2016. december 21. (szerda) A szünet utáni első tanítási nap: 2017. január 04. (szerda)

13. oldal

I évfolyam 2 szám  
I évfolyam 2 szám  
Advertisement