Issuu on Google+


the fruitarium major

project

supervisor:

peter

/

observatory

2013 level 9

design studio

c o r r i g a n supervisor:

4-7

veronica

balance / towers

/ 2013

level

8

design studio

valk supervisor:

8-11

peter

/ 2012

arkadia level

7

design studio

corrigan supervisor:

12-22

paul

/ 2011 minifie

22-26


design for the sound of 4-square house architecture COMPETITION

pavilion level

9

design elective

supervisor:

lindsay

/ 2012

level

7

design elective

holland supervisor:

27

peter

/ 2011

level

6

design studio

holmes supervisor:

28

emiliano

/ 2009

ferry terminal level

3

design studio

roia supervisor:

29-30

emiliano

/ 2007

roia

31


final presentation model 1/500


unearthing / tartu observatory As the visitor approaches the structure for the first time it appears as though it is an extension of the landscape, the structure slowly emerges from the ground as if by some invisible force. The roof of the structure blends seamlessly with the ground, which people can walk onto and use as seating, socialising, and a place to view the landscape and the sky. The structure is positioned on the south-west area of the site, between 2 paths (to the south of the main path which connects the main building and the largest telescope). Entrance to the building can be made from these 2 paths, which leads the visitor into the exhibition space. The structure is broken into a series of linear strips running parallel with one another and perpendicular to the gradient of the site. Each strip member has the same width (1.5m) and all are at slightly different angles to the horizontal. The different angles create window gaps as the members separate, which are designed to allow light to enter the spaces below. At the south end of the building and at their maximum height, the strip members are folded down into the ground, forming the main exhibition wall and completing the enclosure. Like the roof members, these are also angled differently from one another to create window gaps, allowing light to enter the exhibition but also provide a dynamic way to view the landscape and interior space. Along the north end of the building a retaining wall zigzags along the perimeter of the plan (following the outline of the roof members where they hit the ground), forming the north wall of the building and supporting the roof members. 5 of the longest members act as beams supported by columns, and each hold up the 4 adjacent members (2 on either side). The remaining shorter members are selfsupporting. The variations in the height and angle of these members create tiny pockets that visitors can inhabit. The exhibition space runs along the south end of the building linking the two entrances. Adjacent to the exhibition are the toilets, amenities, coat hangers and storage cabinets, kitchen and seating area. Between the exhibition and the theatre is a classroom and learning space, separated by movable walls to allow flexibility. This space can be closed off from the exhibition for intimate individual classes, or can be opened up to help the gallery spill out to into the exhibition space and invite visitors in. Adjacent to the learning spaces to the north is the theatre which is submerged into the landscape. The theatre slopes down to the north, approximately following the slope of the roof / ground above. Behind the theatre is a backstage area with a staff meeting room, storage space, toilet as well as a private entrance stair and elevator for bringing large objects onto the stage. Each structural member is made from a metal grid system comprising of 2 linear channels and interlocking ribs each 1m apart. The ribs support the members’ outer layers which are made from aluminium. The interior is treated differently to the exterior, where the exterior surface is clad in aluminium the interior walls and ceiling is clad in gyprock with a finish between white and grey depending on its position in the structure. By treating each individual element in a slightly different colour the overall space is enriched by light entering the space, and further highlighting the structural members as separate elements. Broken tiles are embedded into the concrete floor slab in a random pattern in contrast to the linear nature of the structure. Where the entrance to the building meets the main path, 3 strip members reach out over the path, guiding the visitors in. Entrance from the east side is heightened by 2 strip members pointing to the sky. Automatic sliding glass doors are inset into the plan so that the transition between outside and inside is seamless.


presentation models 1/200 + 1/20


“Have you noticed ethics creeping into some of these deals lately?�

- Henry Martin

The Triumph of the

Chinese Censors


Bring in the Ballerinas Tower


greenhouse plan 1/1000

section 1/1000 apartment plan 1/1000 napoleon’s mind clock tower


22nd floor plan 1/500

22nd floor

3rd floor plan 1/500

3rd floor ground floor plan 1/500 ground floor

section 1/1000


N e d K e l ly + G e r h a r d R i c h t e r T o w e r


The Right of Spring Tower of...

...Life ...and... Death...

section aa 1/500

section bb 1/500


Rehabilitation Tower for the Paranoid Android


“ t h e w a n t o n b o y t h at k i l l s - William Blake

t h e f ly s h a l l f e e l t h e s p i d e r ’ s e n m i t y ”

Obituary for Kevin Talor


KNUT HAMSUN CENTER Hamarøy, Norway steven holl /precedent model


T

his project is about desire. It is born out of a fascination with different collections of objects people make - (cosmetics, dessert dauces, watches, bracelets, sunglasses, hand bags...) overwealmingly present in the retail universe. The success of a product is fundamentally reliant on how successfully it captures the public’s unguided attention, at a glance. It is no surprise then that cosmetic chains obsess at great lengths in finding the perfect way to package and arrange their products, in the effort to make them as desirable as possible. In cosmetics, it is about finding the right composition which ignites the greatest tension between the different objects, bringing out the individual objects as well as excemplifying the overall image. Some architectural precedences include the buildings of Pisa, Niemeyer’s Brasilia, and Corbusier in Chandigarh. These projects all operate at the compositional scale as well as at the individual building scale.... ...Specifically relating to the old Myer site on Lonsdale and Lt Bourke St, the project aims to create a ‘collection of desirable objects’ - buildings, which each serve a unique and important visual function, but also function as unique places to shop and visit in the CBD.

Long Section 1/500

A Collection of Desirable Objects


• The ‘crumpled bag’ - opposite the David Jones building on Lt Bourke St houses general shopping and eating, and forms a visual connection with the David Jones building by borrowing from it’s facade treatment but in a more expressive fashion. • The Lt Bourke St Myer facade has been retained, mirrored and extruded to construct a 5m wide ‘laneway’ shopping experience and holding an important historical connection to the site. • The tallest building is a folded geometric ‘origami’ inspired form, which learns uncomfortably close to the existing tower on the corner of Elizabeth and Lonsdale St. This tower has been re-clad, with a pattern that marries with the folded leaning tower, helping to beautify the site. There is a cantilevered building hovering above Swanston St, clad in a vibrant blue/ white skin and houses sports and recreational activities.

concept drawing

Short Section 1/500


Aerial View


lt bourke st

elizabeth st

swanston st lonsdale st

Ground Floor Plan 1/500


formal strategy diagram

lt bourke street

S T U D Y M ODE L S

final model 1/500

lonsdale street


facade study model 1/500

section

/ concept design 1/500


_tensegrity pavilion design 1 “creepy crawly”

final model 1/50

final model 1/50

_tensegrity pavilion design 2 “spring-box”


presentation model 1/100


work completed 2014 for richard szklarz architects

34-43


site plan 1/200

view looking north



Architecture Portfolio