Issuu on Google+


EDUCATION

ABOUT ME

JENSEN GYMNASIUM, STOCKHOLM. 08/2007 - 2010 Social science & Economics

My name is Lukas and I am 22 years old. As long as I can remember I have always loved to create things whether it be drawings or huts in the backyard. I have many ideas and like to work in team to bounce ideas with other people. I am good with most Adobe programs and this is also where I feel most comfortable. Overall I learn new software quite easily when needed.

UMEÅ SCHOOL OF ARCHITECTURE, UMEÅ. 08-2011 - 2014 Current, Bachelor of Architecture NAME: LUKAS BIDÖ BIRTH: 1991-10-10 CONTACT: Lukasbido@gmail.com +46700909540 LANGUAGES SWEDISH ENGLISH SPANISH

5 4 3

PROGRAMS PHOTOSHOP ILLUSTRATOR IN-DESIGN SKETCHUP REVIT

1

5 4 4 3 3


THE UGLY DANCE

STUDIO: DANCE HALL 2012 - 1ST YEAR, 2ND SEMESTER PAGE 3-8

PSYCHOLOGY HOUSE

STUDIO: DWELLING IN UMEÅ 2012 - 2ND YEAR, 3RD SEMESTER

TOWARDS THE RIVER STUDIO: FOOD HALL IN UMEÅ 2013 - 2ND YEAR, 4TH SEMESTER PAGE 15-20

PAGE 9-14

LUMIFRAME

WORKSHOP: LIGHT 2012 - 1ST YEAR, 2ND SEMESTER PAGE 21-22

GIANT MARSHMALLOW

WORKSHOP: INTERVENTION FOR GATHERING 2012 - 2ND YEAR, 3RD SEMESTER PAGE 23-26

EXPERIMENTAL STRUCTURE

WORKSHOP: CONSTRUCTION 2012 - 1ST YEAR, 2ND SEMESTER PAGE 27-28

2


THE THEUGLY UGLYDANCE DANCE STUDIO: DANCE SPACE VT-12 STUDIO: DANCE SPACE VT-12

In my second term in Umeå School of Architecture In my second term in Umeå School of Architecture I created a dance dance. I created a dance hallhall for for thethe uglyugly dance. ThisThis is ais a dance guided spontaneity, often performed dance guided by by spontaneity, often performed by by those don’t really know to dance. those whowho don’t really know howhow to dance. Spontaneity, curiosity playfulness what I was Spontaneity, curiosity andand playfulness what waswas I was really after to create in this space. Playing really after to create in this space. Playing withwith thethe hardness softness of materials I wanted to conhardness andand softness of materials I wanted to condance bursting through hard veyvey howhow thethe dance waswas bursting through thethe hard concrete shell, symbolizing often strict values concrete shell, symbolizing thethe often strict values of of society. society. While dancing inside giant bubbles a light-play While dancing inside thethe giant bubbles a light-play would displayed onto adjacent public square, would be be displayed onto thethe adjacent public square, creating curiosity to explore building thusthus creating curiosity to explore thethe building andand dance. joinjoin thethe uglyugly dance. Inside building I worked unusual building Inside thethe building I worked withwith unusual building materials such fabric grass to try materials such as as fabric andand grass to try andand putput thethe visitor of context promote exploration of the visitor outout of context andand promote exploration of the building. building.

3


4


ATMOSPHERE Giant dance bubbles represent the majority of the interior spaces and makes a grand impression as you enter the building. Shadows from people dancing inside the bubbles creates an intriguing light-play inside the building and make the visitor curious to investigate the spaces. The light shifts inside the bubbles to account for different atmospheres and can both increase/ decrease in intensity and color. Floor materials change from hard to soft depending on which bubble you are to inspire different dance moves.

5

THE UGLY DANCE


TRANSITIONS & MOVEMENT An underground walkway acts as the entrance to the dance hall, thus creating a feeling of mystery and as a transition - building up expectations as you are about to enter the building. When entering the underground walkway the outer noise of the street quickly fades and gets replaced by a calmness and when closing in to the main hall music slowly fades in. When entering the building you are allowed a view of all the dance spaces, inviting you to investigate them further one by one in a circular movement.

SECTION B:B

SECTION A:A

6


8

CONSTRUCTION & MATERIAL The materials are mainly steel, concrete and durable, weather proof fabric. The steel construction creates the pattern that the fabric stretches over in order to create the bubble effect that bursts through the concrete outer shell of the dance hall. The fabric has translucent properties which allows for shadows to be cast onto around the building as LEDlights shines on the visitors dancing inside the bubbles.

7

THE UGLY DANCE


MODEL DEVELOPMENT A lot of experiments with models where carried out during this project to explore the core sensations of the dance. In these models I tried to explore spontaneity, curiosity - an exploration that later would lead me to the final space.

8


PSYCHOLOGY HOUSE STUDIO: DWELLING SPACE HT-12

In my third term I was given the assignment of making a dwelling. The scenario was that two groups of four and three people was going to share a small and narrow site in the outskirts of Umeå, between city and forest. My concept quickly evolved as I decided that the dwellers were students and teachers of the same profession, psychology. The dwelling was going to be a meeting ground for students of their fifth year - doing their internship whilst working closely to the teachers. A practice was added to the program to enhance this “learning by doing” approach. The project developed mainly from the notion of openness and a sense of security. An open environment would be provided for the dwellers whilst not invading the space of the practice which was supposed to be a place of serenity, taking in the calmness of the forest outside.

9


10


1

2

ATMOSPHERE The residents part of the dwelling provides an openness between floors whilst still providing nooks to hide in when more privacy is needed. The kitchen space in combination with the reception and lower floors is the most social space where interesting conversations spark and ideas are being exchanged. The waiting room offers a calm environment, overlooking the forest. A water-wall sets the waiting room apart from the dwelling whilst providing a soothing atmosphere.

3

11 PSYCHOLOGY HOUSE

The practice has windows made out of glass block in order to take in diffuse light and some of the forest whilst not having to feel threatened that people walking by on the bicycle road can see in.


A

B

PLANS 3

1

LEVEL 1

A

The first floor is where the dwelling meets the psychology reception. This floor houses a small hangout space adjacent to the reception, a waiting room and three reception rooms. The second floor houses a large kitchen and a meeting space whereas plan three and four are private rooms for the residents, somewhat bigger rooms for the teachers. The dwelling has a privacy grid that gets more and more private the further up you get.

B

WAITING ROOM PRACTICE RECEPTION HANG-OUT KITCHEN TOILET SLEEPING IN-BETWEEN SPACE

2

13

LEVEL 2

LEVEL 3

LEVEL 4

12


Volumes There are two main volumes, the residents part and the practice that tries to work in a contrast. The volume of the practice takes a discrete approach to its surroundings and tries to mimic the forest to blend in. It is organically shaped and takes in the forest via an s-shape. It has a grass roof and uses concrete that plants can grow on in order to camouflage itself in the surroundings.

SECTION A:A

The residents part take a whole another approach. This is instead boxy and very visible in its surroundings to take the attention from the other volume.

SECTION B:B

13 PSYCHOLOGY HOUSE


MOVEMENT A lot of the project developed through movement - or rather how I wanted the different groups to move in the building to make for smooth transitions and meetings. While the visitors of the practice would have a slower pace, the dwelling could have a more hectic one without the two intervening with each other. This was mostly developed through sections and plans.

14


TOWARDS THE RIVER STUDIO: FOOD HALL IN VT-13

“Towards the river” is a food hall created during my 4th term at Umeå School of Architecture. Whilst living in Umeå for almost two years at this time it had become clear to me that the river was underused and that a lot of architecture looked away from it. With the food market I wanted to reconnect Umeå to the river again. By locating the market between the river and an unused park close to the city center, I wanted to bridge two points of attraction whilst creating a lot of public space around the building. The concept evolved as a continuation of a street where temporary selling units could move around freely in the in-between spaces of the market hall.

SECTION A:A 15


ROUTES LORRIES/UNLOADING OUTDOOR MARKET LORRIES CAR ROUTES PARKING MARKET BUILDING HARBOR DÖBELNS PARK

16


2

1

ATMOSPHERE The public spaces created around the food market was very important in this project and therefore they feel very welcoming. The restaurant overlooks the river and also has an outdoor seating area overlooking the outdoor market.

3

4

The bakery is very open towards the park where the upper floor has a panoramic view over the whole area so that you can take place in the activities outside even while inside. The spaces around the food is constantly moving and changing as temporary selling units moves and transforms along the path down to the river. As you move, you are granted with different views of the surroundings.

17 TOWARDS THE RIVER


LEVEL 3

PLANS The plan is divided into three sections, fruit & vegetables, meat and fish sections. Closest to the river lies the fish section, fruit and vegetables is closest to the park and the meat section bridges them. In the in-between space there is room for temporary selling units to move around freely. At each end of the building lies a restaurant, connecting to the public spaces which are created in and around the building. These are made for the visitor to take a break, enjoy the view and watch other people.

LEVEL 1

FRUIT & VEGETABLE-PART MEAT-PART FISH-PART HALL FOR TEMPORARY SALES

3 4

LEVEL 2

BAKERY RESTAURANT ADMINISTRATIVE AREA TOILETS

1

2

18


TARRED WOOD

MATERIAL & CONSTRUCTION The building is constructed out of a steel beam structure cladded with tarred wood to make it stand out in its surroundings.

POLISHED CONCRETE

IRON BEAMS

CLEAR GLASS

19 TOWARDS THE RIVER

A polished concrete floor is used throughout the building to allow for intense use and durability. Glass is used to frame certain views in the surrounding to make for an interesting journey as you move through the building.


TRANSFORMABLE SELLING UNIT The temporary selling stalls are transformable and movable to make the building feel more street like - a space that is always changing and transforming. The selling unit can be rented by local farmers who want to sell their food at the food market. When not used, the stall can easily be transformed into a bench to be enjoyed by the visitors instead. It is easy to move around and therefore it is possible to move the unit anywhere in the building, even outside for certain outdoor events.

EASY TO TRANSPORT

TRANSFORMING - FROM BENCH TO SELLING UNIT

20


LUMIFRAME LIGHT WORKSHOP VT-12

COLLABORATION: LUKAS BIDÖ, ANDREAS HÄGGBLOM, JOHANNES NILSSON, GUSTAF RIDDERSTRÖM, ERIC BENGTSSON

For a one week workshop in my second term I and a couple of other students assessed the theme light in a light workshop. We were given a headlight from which we were to build a measuring device. At the weeks end we had Lumiframe, a giant hanging device which captured the light at the different stages it was changing.

21


MEASURING LIGHT The workshop started from the light source, in this case the headlight of a car which we studied by drawing. This was the first step of getting familiar with the light and its possibilities. The next step was to create a measuring device around the headlight, to measure it’s qualities. We decided to build a frame on which a flexible screen could be moved in order to measure the character of the light at different distances from the light source. In the final model we decided to manifest the changes of the light by literally framing it at its changing points which we had discovered from the measuring device. By hanging the measuring device vertically with the frames tilted in different directions inside off it we created a dramatic scene, manifesting the power off the light - launching the frames out into open air.

22


THE GIANT MARSHMALLOW WORKSHOP HT-12

COLLABORATION: LUKAS BIDÖ, ANDERS THELAUS, HANNA JOHANSSON, JOHANNA BOSTRÖM, AMANDA HÄRD, HANNA KARLSSON For a two week workshop during my third term I and a group of other students critically assessed gathering. By mapping how people have gathered in history throughout the world and how it has changed in our society we came to the conclusion that todays society was going towards a more linear way of gathering instead of a circular. So we asked ourselves: what do you do in a society where people are getting more and more isolated by the digitalization but still need to be close to one another in order to feel good? Our answer was The Giant Marshmallow, a fluffy seating device which connects multiple apartments and by transferring body movement and heat lets you feel the closeness of another person whilst still being by yourself. VIDEO LINK: http://www.youtube.com/watch?v=_ locieanSQc&feature=c4-overview&list=UUjmxMGx51wAQda_D4juePOw 23


WHO BROKE THE CIRCLE?

In a series of experiments we tested out different formations to gather in. The circular formations won by far over the linear ones, interestingly two very common formations in our society today.

BEST IN TEST

We started out by gathering in circles and ever since the circle has slowly been breaking up into smaller parts. Now often gather in a much more linear way, but is this really preferred?

24


CONSTRUCTION

A

A

SECTION A:A

2m

DORM-ROOMS

25 THE GIANT MARSHMALLOW

3m


FINAL MODEL Our conclusion was that people preferred to gather in circles but have adapted great sensibility for privacy over the years. Therefore we proposed a solution where you can both be gathered and private at the same time. The Giant Marshmallow sits between multiple apartments and is a comfy seating device. It lets you feel the physical presence of your neighbor through the thin fabric walls and it transports your body heat through its Styrofoam filling.

26


EXPERIMENTAL STRUCTURE WORKSHOP VT-12

COLLABORATION: Daniela Lamartine, Christina Lövald Hellberg, Andeas Häggblom For a one week workshop I and a couple of other students worked together in a structural workshop. The workshop was lead by two structural engineers. We wanted to make a tensile structure, balancing on its own weight over cliff edge.

27


MODEL DEVELOPMENT The project was mainly developed through models where the aim was to make a stable structure balancing its own weight through tension strings. As we made models we made more and more extreme variations of the same concept, where less and less of the actual structure was touching the ground. The aim was to make a structure that touched the ground as little as possible while still hanging out in the open as much as possible.

28


THANK YOU LUKAS BIDÖ Lukasbido@gmail.com +46 70 090 95 40


Architecture Portfolio Lukas Bido