Page 1

Културни центар Калеидоскоп Представљa пројекат

“САВРЕМЕНА СРПСКА САКРАЛНА УМЕТНОСТ” Културни центар Србије у Паризу 2019. године


“САВРЕМЕНА СРПСКА САКРАЛНА УМЕТНОСТ” Културни центар Србије у Паризу 2019. године


Културни центар Калеидоскоп

Дуња Ћирић Лука Новаковић

Др Горан Јовић

Др Тодор Митровић Биљана Јовановић Вишња Деврња Јована Пурић Лука Новаковић Дуња Ћирић

Лука Новаковић

Гордана Тадић


“Савремена српска сакрална уметност” је пројекат Културног центра Калеидоскоп посвећен ликовном стваралаштву у оквиру сакрално – црквене уметности, који за циљ има презентовање савремене српске сцене француској публици. Када говоримо о упознавању и презентовању српског националног идентитета неопходно је имати за циљ приближавање верског и духовног наслеђа кроз сакралну уметност на овим просторима. Како велики део српске културне баштине сачињавају


управо споменици културе из духовног спектра, многобројни манастири, задужбине, фреске, иконе и др. oкренули смо се овом сегменту уметности, само из угла данашњег рада и деловања уметника на овом пољу. Француска је почетком 20. века открила и прихватила уметност Истока, као и византијско сликарство и иконографију. Многи француски сликари попут Пола Гогена, Пола Сезана, Винсента Ван Гога, Жоржа Руоа су се директно ослањали на просторну и естетску форму иконографских решења, који су на тај начин француску публику припремила, на подсвесном нивоу, на иконографска решења која би смо приказали публици. Према незваничним подацима Република Француска и град Париз под својим окриљем имају око 2.000 ствараоца сакралне уметности. За свој циљ пројекат “Савремена српска сакрална уметност” има да упозна француску стручну и ширу јавност о савременој српској сцени на овом пољу, као и да буде спона између француске и српске уметничке


сцене и у будућности. Један од директних циљева овог пројекта јесте и промоција културног и духовног наслеђа Републике Србије и српског народа. Како је сцена савремене сакралне уметности веома богата у разним земљама Европе и света, као што су: Енглеска, Пољска, Украјина, Румунија, Русија, Грчка, Француска... за Републику Србију и њене ствараоце ово је одлична шанса да се нађу на мапи значајних културолошких збивања у свету и Европи.


ТОДОР МИТРОВИЋ Рoђен је 1972. године у Београду. Дипломирао је на Факултету ликовних уметности (ФЛУ) у Београду 1997. године. Магистрирао на ФЛУ 2006. године са магистарском тезом “Иконографија као савремена слика”, док је докторирао 2015. године на тему “Икона – између импресије, слике, и речи”, такође на Факултету ликовних уметности. Oд 2009. године је члан УЛУС-а, међународне уметничке групе “Eikona”, међународног истраживачког центра “Centre Iconographè”, као и Универзитета у Букурешту. Излагао је на осам самосталних изложби и многобројним групним изложбама у земљи и иностранству (Атина, Берген, Битољ, Букурешт, Велико Трново, Јаши, Јоенсу, Кембриџ, Лондон, Мадрид, Москва, Осло, Париз, Рејкјавик, Санкт Петербург, Солун, Софија, Ставангер, Тронтхајм, Хановер, Хелсинки...). као и са неколико међународних уметничких група. Професор је Високе школе – Академије СПЦ за уметност и конзервацију од 2002. године.


БИЉАНА ЈОВАНОВИЋ Дипломирала је на Факултету примењених уметности и дизајна (ФПУ) на одсеку Зидно сликарство 2000. године, док је Специјалистичке студије завршила из области енкаустике на Атинској Академији Лепих уметности (Athens School of Fine Arts) у Атини, Грчка у класи проф. Павлоса Самиоса. Годину дана се усавршавала и кao гост студент на постдипломским студијама на катедри за Иконографију и Византијску естетику Теолошког факултета у Атини, Грчка код проф. Јоргоса Кордиса. Излагала је на пет самосталних и великом броју групних изложби (САД, Грчка, Шведска, Исланд, Норвешка, Велика Британија, Бугарска, Румунија, Македонија,...). Доцент је на Високој школи – Академији СПЦ за уметност и конзервацију од 2014. године. Члан је УЛУПУДС-а, Удружења ликовних уметника Грчке (ЕЕТЕ) и међународне уметничке групе “Eikona”.


ВИШЊА ДЕВРЊА


ЈОВАНА ПУРИЋ


ЛУКА НОВАКОВИЋ


ДУЊА ЋИРИЋ


ХВАЛА!

Презентација  

Презентација

Презентација  

Презентација

Advertisement