Page 1

AIRNEWS

Futurum I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp ‘14 / Vilda UtRo /

#49 April 2014


AIRNEWS

#49 April 2014

INLEDANDE ORD Tanzania, en del av Afrika! En del av min livshistora! Jag har precis varit i Tanzania under min praktikperiod som varade i en månad. Under den månaden lärde jag mig saker hela tiden. Jag hade min praktik på Meru District Hospital som är ett statligt sjukhus och ligger utanför staden Arusha. Sjukhuset i Tanzania hade sina olikheter från ett svenskt sjukhus. Men trots det så har man samma vision att vårda så många patienter som möjligt på bästa sätt. Om det inte är personal på sjukhuset så är det patienter som hjälper andra patienter under svåra stunder. Man delar med sig av kärlek, omsorg och en bit bröd till någon som inte har. Att vara på sjukhuset var mycket lärorikt, jag trodde aldrig att jag skulle kunna få så många intryck varje dag. Ingenting slutade förvåna mig, men det är deras vardag. Om det var något jag inte visste så drog jag inte mig för att fråga för att kunna få lära mig så mycket som möjligt. Eller jo,

1

en gång slutade jag fråga saker som jag undrade. Läkararen som jag var med just för stunden svarade på en av mina funderingar “jag svarar på din fråga om du gifter dig med mig.”. Det var dock vissa frågor som jag fortfarande inte har svaret på. Till exempel: Hur går en kvinna, som är så krokig i ryggen så att handtaget på käppen är högre upp än huvudet, på toaletten? Eller, blir golvet rent om man skurar det med tvättmedel till kläder? Varför tvättar man fönstren med en sopkvast och sedan kastar vatten på de öppna fönstren så att patienterna blir blöta och sura?

“JAG HADE MIN PRAKTIK PÅ MERU DISTRICT HOSPITAL” Det stressfria samhället och samhörigheten till alla människor är något jag bara kan älska! Att gå tyst och ensam är något jag sällan gjorde. Det var alltid någon som ville prata med en och

är man pratglad som jag så är det bara roligt. Alla intressanta möten jag hade med människor har gett mig minnen, funderingar och fyller mig av lycka! Det var så intressant att träffa så många personer med så olika bakgrunder och inställningar till livet! Jag känner mig inte färdig med Tanzania. Jag måste tillbaka för att ta reda på frågor som fortfarande är obesvarade och för att få utlopp av min äventyrssida. Att stå på toppen av Kilimanjaro är en ny önskning i mitt liv! Den fantastiska naturen och landet har jag inte heller njutit färdigt av.

Anna Edstedt


AIRNEWS

#49 April 2014

Luftakommitténs förslag för framtida arbete har gått igenom! Vi är nu en roverkommitté som arbetar över hela Skåneregionen och är en del av alla distrikten! Det betyder att vårt arbete ska rikta sig till roverscouter, scouter som är födda -96 eller senare, över hela Skåne. Kommittén ska bestå av representanter lika fördelat över distrikten. Det spelar ingen roll vad man har varit med i förbund tidigare, är man roverscout så är man välkommen på arrangemangen och varmt välkommen att kandidera till att vara med i kommittén. Arrangemangen ska ha en bättre geografisk spridning över Skåne.

Roverprogrammet är något som vi i Luftakommittén ska jobba mer med och förhoppningsvis komma fram till en inspirerande idé! Missa inte paddelhajken som Luftakommittén arrangerar som ett steg mot våra nya riktlinjer. Vi välkomnar alla som är födda -96 eller senare hjärtligt välkomna!

Har ni frågor på hur framtiden kommer att se ut, dra er inte för att fråga! Ring, maila eller kom i kontakt med oss i Luftakommittén på något annat vis.

1r

h 2


AIRNEWS

#49 April 2014

Paddelhajk

med luftigt mys Eventlänk

Den 24-25 maj är det dags för mys och inte vilket mys som helst utan utomhusmys i form av en Paddlingshajk som Luft anordnar. Den kommer att vara i Rönne Å som ligger vid Ljungbyhed i nordvästra Skåne. Trevligt vatten och natur och självklart trevligt sällskap. Kanotturen kommer att bli cirka 30 km lång men eftersom vi har två dagar på oss kan vi ta det lugnt och ha trevligt längs med vägen.

3

Kanoter fixar vi så allt ni behöver ta med är ett glatt humör och lite godis att ha i kanoten. Så alla roverscouter där ute (födda -96 eller tidigare) den 24-25 maj gäller det!

tu

Var och när?

I Rönne Å den 24-25 maj.

Kostnad

Vi har inte spikat något pris. Preliminärt har vi tidigare när vi kollade intresse sagt 350kr/person. Detta lär ändras, så håll utkik på hemsidan där all uppdaterad information finns att hitta.


AIRNEWS

#49 April 2014

! N E P P O H S A T F U L I T T Y N luftashoppen.spreadshirt.se

Gul tröja med Lufts välkända ballong Även vår röda modell finns kvar :) 4


AIRNEWS

#49 April 2014

Arret från 2010 återuppstår! Eventlänk

Nu när det verkligen har blivit vår här i Skåne så börjar man även längta till sommaren. Sola, bada eller bara chilla på stranden låter frestande, eller hur? Dessutom, varför inte göra allt det där med scouter? Detta tänkte vi i Luftakommittén också på, därför gör vi det till verklighet!

Den 25-27 juli får vi hoppas det blir fint väder i Åhus för då kommer det hållas Beachcamp där. Förvänta dig massa badande och skoj på stranden. Mot natten kommer vi även tälta ute på stranden för att sedan kanske tävla om vem som lyckas få minst sand i sovsäcken? Skriv in datumet redan nu så kan du också börja längta till sommarens sandigaste läger!

h 5

e

Var och när?

Vi planerar att husera i Åhus mellan den 25-27 juli.

Kostnad & anmäldan

Hittar man lättast på luft.scout.se under sin egen flik på arrangemanssidan.


AIRNEWS

#49 April 2014

1

Vilda Ut Ro

i Kristianstad

Missa inte UtRo-byn på Vilda Kristianstad. Vi har tagit steget längre och gjort Vilda vildare genom att bosätta hos i en stadspark under en veckas tid. Planeringen för lägret är i full gång och är snart nere på detaljnivå. Vad sägs om badhusdisco, träffa franska scouter eller att sova i tält som vi står för?

Det kommer garanterat bli ett läger som inte är som alla andra! Eller har du nånsin varit på ett sommarläger förlagt i en stad? Ta med ditt utmanar- eller roverlag och upplev skillnaden från ett vanligt skogsläger. Definitivanmälan görs till vilda@snapphane.scoutdistrikt.se senast den 31/5. Kram från the queens of UtRo Anna, Isa, Anneli & Hedvig.

Gilla sidan!

6


AIRNEWS

#49 April 2014

Hjälp till att öka ungas makt, delaktighet & inflytande i Scouterna. Enkätlänk

På Scouternas stämma 2012 beslutades att genomföra en utredning om ungas makt, delaktighet och inflytande i Scouterna. Nu har du chansen att komma med dina synpunkter och idéer. Utredningsgruppen har på uppdrag av Scouternas styrelse satt ihop ett formulär med frågor som handlar om hur ungas makt, delaktighet och inflytande i Scouterna ska kunna öka. Målgruppen för den här undersökningen är alla som på något sätt är engagerade i Scouterna

7

och samverkansorganisationerna. Du kan vara scout, scoutledare, funktionär, engagerad på distriktsnivå och/eller i en arbetsgrupp på nationell nivå. Frågorna handlar om hur unga bäst lär sig mer om demokrati och hur det ska bli enklare för unga att lyfta frågor på regional och riksnivå. Kanske har du massor av bra idéer om hur vi tillsammans kan bli bättre och få ungas delaktighet och inflytande att öka?

Airnews #49 April 2014 - Futurum  

Våren har nått vårat luftrum! Man kan sitta i shorts utomhus och låta strålarna bättra på ens bränna utav skinnet. I detta korta marsnummer...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you