Page 1

Airnews

Upp, upp och iväg! I detta nummer: Vi summerar... | ArrangÜrer till ting | Scoutforum

#43 Maj 2013


Airnews

#43 Maj 2013

Inledande ord Sommar, sommar och sol! Okej, kanske inte riktigt än, men vi är snart där. I skrivande stund är det 24 grader i solen! Våren är äntligen här och med det kommer min absoluta favoritdel av scouting. Nämligen att vara ute i underbart väder med underbara vänner. För det är exakt vad jag vill göra när det är fint väder. Ta vara på vädret mina kära scoutvänner.

24 grader i solen! Låt inte era möten passera med er inne i er scoutlokal utan stick ut och gör något. Hett tips är alltid att paddla kanot vilket i alla fall jag tycker är något av det mysigaste som man kan göra när det är fint väder. Bara paddla ut någonstans, stanna och bara låta sig själv ta det lugnt där mitt ute i vattnet där ingen kommer och stör en. Ingen mobil, inget facebook och inga jobbiga skoluppgifter.

1

inget facebook och inga jobbiga skoluppgifter En annan favorit är att ta sitt utmanar- eller roverlag ut på en liten vandring eller varför inte en helghajk i skogen? Grilla marshmellows över elden där man precis lagat värsta gourmetmaten (typ i form av makaroner och stekt falukorv) och sova väldigt trångt och mysigt i ett vindskydd. Eller varför inte bara hålla ert redan planerade möte utomhus? Skulle ni träna på att knyta kärleksknopar så går det lika bra att göra det utomhus. Så kort och gott, ut ur stugorna och stick ut i vår kära natur! Njut av det fina vädret medan det finns här för som Thomas Ledin sjunger: ”Sommaren är kort. Det mesta regnar bort. Men nu är den här så ta för dig, solen skiner idag!”

Josefine Wahlström


Airnews

#43 Mars 2013

w

Vi summerar Step Up Efter många månaders arbete, med möten och idéer, genomfördes för första gången luftakursen Step Up. Ett tiotal deltagare kom och huserade i LKS scoutstuga på Kaninstigen i Landskrona för att ta del av det material som vi i Luftakommittén jobbat fram för att kunna lära ut. Schemat för helgen var fullspäckat med aktiviteter och workshops, bland annat fick deltagarna lära sig om utmanarprogrammet utifrån boken “Våga Utmana”. Arrangemang och projektplanering, hur man planerar och går tillväga för att hålla i ett ett arrangemang. Hur man använder sig utav projektmetoden. Samt normer och värderingsövningar.

g

På kvällen hölls det ett klassiskt lägerbål med både Låtar som, “Trampa på gasen” och “Jonnie”. När mörkret tätnat fick deltagarna gå ett ljusspår med kärlekstema, därefter följde kvällsmys med tårta och möjlighet att basta. Deltagarna testade även på några små smakprov av Lufts återkommande arrangemang i en sorts organisationstävling, som vi valde att kalla för luftakampen. Vi körde även en variant av luftakaveln som på Step Up kallades Mini-kaveln. Vi ser fram emot att få genomföra Step Up igen nästa år!

Vi hade även besök av Therese Herrmann som pratade om kreativitetens rum och Erika Wernbro från ROKO som visade hur man blir mer, och kanske bättre kreativ.

2


Airnews

#43 Maj 2013

Luftaporträttet Martin Björgell sitter just nu som ordförande i Scouternas styrelse men visste du att han har varit aktiv i Luft och även suttit i Luftakommittén? Vad förknippas du ofta med? Jag förknippas ofta med Scouterna eller med Handelsbanken, som är min nuvarande arbetsgivare. Det tror jag hänger ihop med att jag är en offentlig person som ofta företräder de båda organisationerna. Som person förknippas jag nog ofta med engagemang, ledarskap och en positiv attityd. Hur länge har du varit Luftascout? Första gången jag var med på ett Lufta-arrangemang tror jag var Luftatinget 2004. Därefter blev det många aktiviteter som Julös, Nattvolley, Nattbandy, Tåpar, utbildningar och läger. Alla de mötesplatserna är otroligt viktiga i den åldern man är i som utmanare eller roverscout - för att lära känna nya scouter och utmana sig själva. De vänner jag lärde känna under tiden som aktiv i Luft och i Luftakommittén tror jag spelat en stor roll för mitt fortsatta engagemang i Scouterna. Vilket är dit favvo-arr? Som tonåring tror jag Julös var det jag såg fram emot mest under året. Som lite äldre har jag alltid varit förtjust i våra ting, stämmor och årsmöten. Det är otroligt häftigt att se hur alla unga scouter samlas för att tillsammans besluta om gemensamma mål och framtiden för vår scoutrörelse.

3

Femkamp 2008

Martin Björgell

26 år från Bunkeflo Scoutkår

Bästa luftaminnet? Det är så många, men bland de bättre minns jag galna upptåg i en Luftabuss på väg mot en femkamp och en maskerad då jag klädde ut mig till “sjöscout”. Vad gör styrelsen just nu? Just nu arbetar styrelsen mycket med flera områden. Men för att hålla det kort handlar det om arbetet med Scouternas nästa strategi för åren 2015-2025, vårt arbete med rekrytering och mångfald samt olika sätt att förenkla och underlätta för den lokala verksamheten. Det kommer också bli en del fokus på utbildning framöver samt på vår långsiktiga ekonomi. Nu under våren kommer vi också tillsätta den arbetsgrupp som ska utreda en framtida organisation och syfte för utmanarscouter respektive roverscouter. De som är intresserade att vara med får gärna höra av sig till oss ordföranden så berättar vi mer!

Riksting 2009

Luftating 2004


Airnews

#43 Maj 2013

Facebookeventet

Scouternas stämma genomförs vartannat år. Men däremellan vill vi också träffas, utbyta idéer och inspireras av allt som sker runt om i Scoutsverige. Därför bjuder vi in till Scoutforum 2013 – en helg med aktiviteter, workshops och inte minst – fika. Vem kan delta? Programmet riktar sig främst till utmanarscouter och uppåt, men scouter i alla åldrar är självklart välkomna att delta. Kom själv eller ta med hela laget. Samla ihop till en återträff eller ta med hela ditt ledarteam för en planerings- och inspirationshelg. Scoutforum är till för alla scouter.

Hur ser programmet ut? Programmet kommer att bestå av en mängd olika workshops, spontanaktiviteter, utställningsområde och gott om möjligheter till mingel. Det kommer också att finnas café för den som vill umgås över en fika eller så kan man besöka Scoutshopen. Lördagen avslutas med en gemensam middag och aktivitet. Mer information om programmet (bland annat lista över workshops) kommer att publiceras på hemsidan längre fram. Vill du själv bidra med en aktivitet? Eller har du tips på en aktivitet? Mejla scoutforum@scouterna.se senast 31 juli.

Var

Tornerparken, Uppsala

Tider

21 - 22 september. (Incheckning från fredagen 20e september. )

Kostnad och anmälan

300 kr. (Avgiften faktureras efter Scoutforum.) Anmälan öppnar inom kort. på hemsidan.

4


Airnews

#43 Maj 2013

Arrangörer till ting

Framtiden... Snart... är ett ganska så vitt begrepp, låt oss istället säga såhär: om några månader är det dags för Luftating! Till dess vill vi givetvis att du motionerar... nej nej, inte jogga eller springa. Motionera genom att skriva ner förslag och yrkande till luftatinget som bestämmer hur kommitten och Luft ska verka kommande år. I år har vi ett mycket viktigt ting framför oss, vi måste bestämma hur vi ska fortsätta i nyformade scoutsverige. För att kunna ha ting behöver vi arrangörer, några som känner att det här med att ordna lokal och kringaktiviteter är precis vad jag och mitt lag vill göra för Luft.

5

Givetvis kommer Luftakommittén att finnas till hjälp. (Det är ju faktiskt ni som hjälper oss!)

Airnews #43 Maj - Up, up och iväg!  

I helgen som gått genomförde vi i LK för första gången vår kurs Step Up, det kan man bland annat läsa (lyssna) om (på) i detta nummer.

Advertisement