Page 1

Airnews

#34 Augusti 2012

För utmanar- & roverscouter i Skåne-Blekingeregionen LUFT

LK är tillbaka med fulladdade batterier efter Wild Wild West Tjugo tolv!

scouta Pausa I detta nummer: Luftating | Valberedningen | GLÖD & XFM2 | Nya arrangemang | Prag Festival 2013


Airnews

Inledande ord

“Ett beslut och du har skickat något från är till var”

När drömmar blir verklighet och bara minnen finns kvar.

Men det finns en kraft även i mörket. En strimma ljus som kan förändra allt. Vi är nämligen bara ett beslut bort. Ett enda litet beslut och man är på väg mot något annat. Ett nytt beslut och livet ändrar riktning. Ett beslut och du har skickat något från är till var.

Tomhet. Kalle Anka är slut, presenterna är öppnade och russinen har flyttat från skålen till de små kopparna fulla med glögg. Ni vet hur det känns – tomt, fast fullt på samma gång. Fullt med värme, gemenskap, glädje och minnen. Det känns precis på samma sätt nu.

“Jag har under de knappa två åren lärt mig otaliga saker om lägerplanering” För nästan exakt 24 månader sedan började planeringen av vad som skulle bli ett nytt fantastiskt regionsläger för Skåne- Blekinge området. Jag har under de knappa två åren lärt mig otaliga saker om lägerplanering och fått erfarenheter för livet och nya vänner. Sommaren börjar nu lida mot sitt slut och för varje dag bleknar minnet av allt slit som lägerplaneringen innebar och minnena av den soliga lägerveckan växer sig starkare för var bild som läggs ut på facebook. Det kanske allra bästa med scoutlägret var alla de underbara människorna som jag lärde känna och det sämsta är ovissheten om att man inte vet när man får se alla igen.

1

#34 Augusti 2012

Det enda som krävs när sommarkvällen en efter en blir mörkare är ett beslut från dig att besöka nästa luftaarrangemang för att sprida ledljus i höstmörkret. Walt Disney sa en gång ”If you can dream it – you can do it”, och det tror jag precis är vad det handlar om att ha attityden - vill man så kan man. För många är det ett önsketänkande, men om vi fantiserar och drömmer så kommer det tillslut bli verklighet. Verkligheten kommer slå mot oss, ge oss erfarenheter och färdigheter även om det från början bara är en tanke eller till och med en dröm. För varje dag som går, kommer du en dag närmare dina drömmar. Gör verklighet av dina drömmar och ta beslut som är bra för dig. Dina drömmar kan bli verklighet redan imorgon och bli till vackra minnen i övermorgon. Tre fingrar mot pannan!

Er vice-ordförande i luften

Johan Svensson


Airnews

Luftatinget Me(e)Ting, 21-23e September Årets ting kallas Me(e)Ting och temat handlar om att mötas. I år möter vi både SUS och USB och ordnar en jättestor Me(e)Ting-helg den 2123 september på Sundsbroskolan i Bunkeflo, Malmö. Är du inte så intresserad av alla fantastiskt roliga aktiviteter, utan bara vill vara med på själva tinget, så är det lördagen den 22 du ska skriva upp i kalendern. Facebookeventet kan man hitta här men Luftascouter ska anmäla sig på arrangemangssidan på luftascout.se. Här kan man läsa ett förslag till föredragningslista.

#34 Augusti 2012 Dessa motioner ska vara inne till luft@luftascout.se senast tre veckor innan tinget (31e augusti). Hur motionerar jag? En motion är ett förslag till förändring som man tar beslut om på tinget. Som exempel: Tycker att vi ska vara ute/inne? Att vi ska ha gratis fika på alla arrangemang? Att Luft ska skriva ett uttalande om scoutsituationen i Angola? Ingen idé är för liten, för stor eller för dum! Du motionerar (ja det heter så) genom att skicka in ditt förslag med en liten förklaring till luft@luftascout.se. En motion kan se ut såhär:

Motion om vegetarisk mat på arrangemang Eftersom det både är bra för miljön och för djuren att äta vegetariskt så anser jag att det är en scouts plikt att göra det. Genom att göra alla arrangemang vegetariska så kan vi genomföra detta. Därför yrkar jag... ...att alla luftaarrangemang ska vara helt vegetariska. ...att luftakommitten ska erbjuda utbildning i vegetarisk matlagning.

Visste du att samtliga medlemmar i Luft har rätt att motionera till tinget?

Alla motioner ska vara hos Luftakommittén senast den 31 augusti.

Informationsansvariges notering: Luftaporträtten som följer var tänkta till tidigare Airnews. Därför kan följande texter vara en smula konstiga /Max

2


Airnews

#34 Augusti 2012

Luftaporträttet Caroline ger energi! När jag själv får en pratstund med Caroline så går jag där ifrån med energi, det spelar ingen roll vad man pratar om, det kommer alltid något positivt från henne. Det kan vara frågor, eller kanske något som hänt i veckan, hennes åsikter om något eller så lämnar hon bara en mycket vänlig kommentar. Vad förknippas du ofta med? Den var svår men efter lite funderande så får det nog bli mina påhittiga och kreativa idéer. Hur länge har du varit luftascout? Jag åkte på mitt första lufta-arrangemang i december 2007, så snart 5 år.

Vilket är ditt favo-arr? Måste jag välja en, det går knappt. Men ja, måste jag välja så får jag väl säga Amazing Race. Förut var det Julös, men känner att jag har nog tyvärr växt ifrån det lite. Bästa luftaminnet? Julös 2009, då träffade jag min nuvarande sambo för första gången på ett lufta-arrangemang. Så det minnet slår alla andra med hästlängder. Har du planerat något till Luftacouterna under den senaste tiden? Ja, Amazing Race 2012. Det planerade jag tillsammans med min bror, hans sambo Elin och min sambo Viktor. Även om det inte blev riktigt som man tänkt sig så gör jag gärna om det igen. Vad står närmast i kalendern? Wild Wild West tjugotolv så klart! Om man inte räknar ett snabbt besök på Sjöbo scoutkårs kårläger förstås.

Roverway 2009

3

Caroline Palm är 22 år från Östra Ljungby Scoutkår

Lägisansvarig på Wild Wild West Tjugotolv

Luftaläger och Luftating 2009


Airnews

#34 Augusti 2012

Vill du lyfta utmanar- och roverscouting i Skåne-Blekinge till nya höjder? “Luftakommittén finns till för att stötta” Luftakommittén finns till för att stötta utmanar- och roverlag i deras verksamhet. de ser också till att det finns roliga arrangemang att åka på för dig som är utmanar- och roverscout och hjälper till i marknadsföringen av dessa.

“Att sitta i Luftakommittén är både roligt och utvecklande” Att sitta i Luftakommittén är både roligt och utvecklande. Till verksamhetsåret 2012-2013 söker vi dig som är ansvarsfull, drivande och positiv!

Låter det här intressant? Känner du någon annan som skulle passa? Visa ditt intresse eller nominera någon annan redan nu! Vi vill helst ha din kandidatur så fort som möjligt. Kontakta valberedningen på valberedningen@luftascout.se

Vänliga hälsningar, Valberedningen: Erika Wernbro, Andreas Rubenson och Elin Vilhelmsson

4


Airnews

#34 Augusti 2012

GLÖD

XFM2 Det extra Förbundsmötet kommer att hållas under cirka två timmar på lördag förmiddag som en del av programmet på GLÖD.

Jönköping, 12-14e oktober

“Kaffe kommer att serveras i rikliga mängder under helgen” Spana in evenemanget på facebook

I år fokuserar GLÖD på att visa på bredden och utbudet av aktiviteter och program inom ramen för KFUM. Under helgen kommer deltagarna att erbjudas ett smörgåsbord av aktiviteter som finns tillgängliga via Ungdomens Hus.

Har man frågor, kan man skicka ett mail till info@km.scout.se eller ring 08-677 30 50. Kaffe kommer att serveras i rikliga mängder under helgen, ta gärna med er egen kåsa.

“Spännande och viktig dialog om scoutförbundets vision för 2016”

Läs handlingarna till XFM2

Det kommer också att erbjudas seminarier och workshops kring aktuella ämnen, t ex Hur påverkar Samverkansavtalet scoutkåren, Hjälp att skriva om scoutkårers stadgar, Information om byte av medlemsregister samt också en fortsatt spännande och viktig dialog om scoutförbundets vision för 2016. Mer information kommer att publiceras på scout.kfum.se så snart program är spikat. Där kommer det även finnas information om vad helgen kommer att kosta.

5

På dagordningen under det extra förbundsmötet står fyllnadsval av ordförande, vice ordförande samt ledamot i Scoutstyrelsen.

a Om ni är många som vill åk l så fixar Luft en luftabuss til och från GLÖD. /LK

Läs inbjudan till GLÖD


Airnews

#34 Augusti 2012

Luftaporträttet Oskar, han som vi känner till som den äldre luftascouten, han som satt i kommitten i 5 år, eller han som är en av lägercheferna för sommarens läger, Wild Wild West Tjugotolv. En luftascout som är lägerchef, det är grejer det! Han är en som man verkligen kan ha som vän, som man kan lita på och som man alltid kan få sig ett gott skratt av. En sån person ska man ta vara på! Vad förknippas du ofta med? Min generation känner till mig som “SnyggeOskar”. Ett välkommet smeknamn som kom till under lägret Snapphane 2000. Det var en patrull engelska flickor som tyckte jag såg bra ut och lyckades få in en notis om detta i lägertidningen om jag inte minns helt fel på äldre dar. Den yngre generationen känner nog till mig som spamaren! Hur länge har du varit luftascout? Det måste bli 12 år nu.

Luftating 2008

Vilket är ditt favo-arr? Ojoj, det måste vara numera mitt skötebarn Julös. Men det är inte arrangemanget som gör arrangemanget utan deltagarna som gör arrangemanget.

Oskar Larsson Jarl är 28 år från Torns Scoutkår

Bästa luftaminnet? När jag fick “förtjänstmärket” rosa elefanten för mitt år i luftakommittén. Det värmde. Och spontantalet jag höll efteråt! Vad står närmast i kalendern? Skyltverkstad inför Wild Wild West Tjugotolv. Hur kommer det sig att du blev lägerchef? Det är en lång historia men för att göra den kort, jag hade redan axlat vissa delar inför våra uppstartsmöten och tyckte det lät som en spännande utmaning. Så jag frågade min kära vän Frida om vi skulle ta det. Och här är jag. Vad är det roligaste med att vara lägerchef? Alla utmanande frågor och att få se hur vi har växt fram från ett litet frö till en stor buske. Hur ser din outfit ut inför lägret? Det tänker jag inte avslöja i förväg. Kom till lägret så kan ni få fotografera er bredvid mig ;) Vad ser du mest fram emot under lägret? Inryckningsdagarna, glädjen från deltagarna när de är med i programmet, min personliga utmaning och utveckling samt utmanande problemlösningar.

Jiingijamborii 2007

6


Airnews

Nya arrangemang Redo för en ny utmaning, ett nytt projekt? Ni luftascouter behöver ha roligt, skratta och uppleva saker! Ni behöver exempelvis ut och röra på er, ni behöver mysa och ni behöver fira jul, och hur gör ni detta bäst om inte på ett LUFTAARRANGEMANG! Men tyvärr blir det inga luftaarrangemang utan er, och inte heller utan planering. Planeringen är en viktig punkt i ett arrangemang, utan det blir det ju inget. Att planera ett arrangemang är ett superbra sätt att komma varandra lite närmare samtidigt som man utvecklas tillsammans och individuellt. Så om ni är ett gäng som brukar ha roligt tillsammans, anta då en utmaning och planera ett arrangemang. Satsa lite! Gör som Johan skriver i inledningen, följ din dröm, och gör den till verklighet. Planera ERT arrangemang, det betyder att ni bestämmer, ni väljer. Ni har helt fria händer att göra precis vad ni vill... Har ni hört talas om skumpartyt på Kansas i somras tex? Go crazy! Känner ni att ni vill testa och anta denna fantastiska utmaning, hör av er till Filip på filip@luftascout.se Tveka inte! Luftakommitten finns alltid som en höger hand! (Eller vänster om du är vänsterhänt)

7

#34 Augusti 2012


Airnews

#34 Augusti 2012

Prag Festival 2013

Love 2 Live-festivalen i Prag kommer att bli en livsförändrande upplevelse. Se till att vara där den 4-10e augusti 2013! Mellan den 4-10 augusti 2013, kommer Love 2 Live-festivalen att ge en unik möjlighet för 10,000 unga människor från hela Europa och resten av världen att samlas och fira livet, fira kultur, fira mångfald och fira allt som är inspirerande att vara ung i Europa och i omvärlden.

Om festivalen Under loppet av en vecka kommer festivalen att ta unga människor på en färd: som utforskar deras drömmar, ambitioner & talanger; utveckla deras ledaregenskaper; och utmana utmana dem att förstå den världen som vi lever i lokalt, nationellt och globalt.

Volontär under festivalen Är du redo för en utmaning, redo att ge järnet, redo att arbeta hårt och samtidigt ha kul? Överväg att åka som volontär på festivalen 2013. Ditt bidrag hjälper oss att göra festivalen till ett minne för livet.

www.yefestival.com 8

Airnews 2012 - Augusti  

Nummer 34 i ordningen från räkningen

Airnews 2012 - Augusti  

Nummer 34 i ordningen från räkningen

Advertisement