Page 1

Kaj lahko sam storim za higieno na kopališčih in za svoje zdravje?

-

-

Pred vstopom v bazen se temeljito oprham.

-

Po plavanju se temeljito oprham. Pred vsakim vstopom v bazen uporabim bazenčke za razkuževanje nog, ki so nameščeni pred vstopom v bazene.

-

-

Dosledno uporabljam stranišče, kadar je potrebno. Kot oče, mati oz. skrbnik mlajših otrok opozarjam svojega malčka o pravilnem obnašanju na kopališču. Otroka opozarjam na uporabo stranišč. Upoštevam kopališki red in oznake z opozorili za kopalce.

BAZENSKA VODA V POMURSKIH KOPALIŠČIH (raziskovalna naloga)

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer Avtorica: Patricija Zver Mentorica: Mateja Godec, prof. V sodelovanju z Zavodom za zdravstveno varstvo Murska Sobota. April 2013.

4

Ljudje kot obiskovalci kopališč

5




Higienske razmere Ustreznost kopalnih voda v Pomurju spremlja Zavod za zdravstveno varstvo Murska Sobota z laboratorijskimi analizami vzorcev kopalnih voda, ki jih v skladu z veljavno zakonodajo opravlja enkrat mesečno v kopališčih, ki obratujejo celoletno, in dvakrat mesečno v kopališčih, ki obratujejo sezonsko. Vsako bazensko kopališče mora imeti na informacijskem mestu objavljene rezultate zadnjih laboratorijskih preizkusov za vsak bazen. Vrednosti

vseh

dovoljenih

parametrov v bazenski kopalni vodi so zapisane v Ur. l. RS, št. 39/2011.

Zakaj so kopališča umazana?

Torej ljudje sami umažemo vodo, v primeru okužbe sečil pa, kar je možno, za to krivimo vzdrževalce kopališč, vendar se ne zavedamo svojih dejanj.

Ljudje pripisujemo umazanost kopališč skrbnikom le-teh, vendar pomislimo! Vsak vstop v kopališče je plačljiv, zakaj potem vzdrževalci kopališč ne bi skrbeli za higieno. Higienska ustreznost kopalnih voda torej ni samo odraz prizadevanja upravljavcev, ampak tudi zelo pogosto slabih higienskih navad kopalcev. Torej, kopališča umažemo ljudje sami. Vzdrževanju higiene obiskovalcev so namenjeni prhe in bazenčki za razkuževanje nog. Nekateri uporabniki bazenov so tako malomarni, da ne uporabljajo niti stranišč in raje urinirajo v bazen med plavanjem

Nekateri niti ne vedo, da obstaja barvilo, ki sproži obarvanje vode, v primeru, da kopalec urinira v bazen. Ali sta torej pomembnejša zdravje posameznika in njegova kultura ali dve minuti uživanja v vodi, ko kopalec urinira v vodo?

Anketiranih je bilo 300 ljudi. Rezultati so pokazali, da je kar 22 % anketirancev priznalo, da vedno oz. občasno urinirajo v bazen. Pri vprašanju, zakaj raje ne uporabljajo kopališč, so dejali, da je to predvsem posledica njihove lenobe. 6%

16%

Da 78%

Ne Včasih

1

2

Zavedajmo se: »Bazen NI stranišče.« Pri anketi je kar 39 % anketirancev dejalo, da prh pred vstopom v bazen ne uporablja. Premislimo in poskrbimo za svoje zdravje in zdravje drugih! 9 % anketiranih je dejalo, da prh ne uporablja niti po plavanju. So ljudje res tako malomarni, da ne želijo poskrbeti niti za svoje zdravje in raje odnesejo snovi iz vode, ki so jih staknili med plavanjem, domov?

3

Ljudje kot obiskovalci kopališč  
Ljudje kot obiskovalci kopališč  

Ljudje kot obiskovalci kopališč

Advertisement