Page 1

Film / Pozorište / Televizija

Burek filmski magazin

Septembar

Broj: 1.

Godina: 2011.

FILMSKI BUREK

Septembar 2011.

Magazin

Filmovi 2011. Šta smo gledali ove godine.

Snima se Montevideo 2

Srpski kandidat za Oskara 2012 dobija nastavak.

Ironclad

Priča o časti i krvoproliću čije su stranice istrgnute iz istorije.

Game of thrones

Najočekivanija serija 2011. godine

Biografija Megan Fox


Uvodna reč Glavni i odgovorni urednik: alex 69 Dizajn: alex 69 Saradnici: monk13, zoranjurkovic5@gmail.com, Dzuksi, malkin, marko 284, pleybeck, Latifovich, lightsoft, crazy 123 www.burek.com http://forum.burek.com/film-pozoristetelevizija-b30/ ©Burek Burek filmski magazin 2011 Sva prava zadržana

alex 69 / Urednik

Dobrodošli u prvo izdanje Burek filmskog magazina. Trudićemo se da vam iz izdanja u izdanje predstavimo filmove koje vredi ili ne vredi gledati. Magazin je samo “putokaz”, nešto što otprilike treba da vas zainteresuje za gledanje nekog filma, konačnu ocenu donosite Vi kada odgledate film. O našem kredibilitetu za pisanje svega ovoga govori na hiljade i hiljade zadovoljnih korisnika koji posećuju temu na Burek forumu “Predlozi za gledanje” kao i mnogi koji čitaju teme na kojima društvance sa Burekovog podforuma “Film” ocenjuje i komentariše aktuelna filmska događanja. Društvance čine vrsni poznavaoc filmske kinematografije zoranjurkovic, drug vasabi sa svojim doskocima i filmskim kritikama, mlađana nada insideman, monk13 na koga se uvek možete osloniti za dobru preporuku za film, Dzuksi koji vrlo lepo opisuje novija filmska izdanja, najstrašniji filmski kritičar mrgec, otvarač svih tema za filmove no-

vijeg datuma pleyback, “koreanac” malkin, čovek koji je odgledao sva novija horor ostvarenja Tepachenko, marko284 četverostruki pobednik BFMC takmičenja, veliki poznavaoc filmova te miljenik ženske publike i crazy 123 strog na ocjenama ali veoma iskusan kada je u pitanju prepruka za film. U ovom broju vam donosimo recenzije Ironclada, Whistlerblowera, kratku biografiju Megan Fox, filmove koje smo gledali u 2011. i filmove koje ćemo gledati naredne godine, detaljan pregled najgledanije serije ove godine Igre prestola. Nadamo se da će vam se svideti i da će vam pomoći u izboru filmova koje želite da pogledate.


Sadržaj

Šta nas čeka u 2011. 06

4 Sadržaj 6

Filmovi 2011

8

Snima se “Montevideo 2”

12 Ironclad 16

The Whistleblower

20

How to train your dragon

22

Megan Fox

Ironclad (2011) 14

26 Game of thrones

Megan Fox 22

Game of thrones 26

Zanimljivost Film “Transformers: Dark of the Moon” je deseti film u istoriji koji je prešao zaradu od milijardu dolara, a ujedno i najuspešniji u 99 godina dugoj istoriji postojanja “Paramaunta”. Treći “Transformersi” uspeh duguju i činjenici da su prvi u serijalu koji je snimljen u 3D tehnici. Pre “Transformersa 3” zarade od preko milijardu dolara zabeležili su “Pirati sa Kariba: Na čudnim plimama” i “Hari Poter i relikvije smrti 2”.


09. Source Code 10. Blitz

Filmovi 2011.

11. The Hangover - Part II U nastavku popularne komedije Stu se ženi pa zajedno s prijateljima putuje u egzotični Bangkok na vjenčanje, a stvari opet ne idu po planu!

01. Cowboys & Aliens 12. Rise of the Planet of the Apes

Akcijski SF vestern s Danielom Craigom i Harrisonom Fordom. Svemirski brod spušta se na grad Absolution, a jedina nada za spas im je tajanstveni stranac koji će okupiti bivše suparnike u borbi protiv zajedničkog neprijatelja.

O Uvod u priču ‘Planeta majmuna’ - naučnik (James Franco) radi medicinske eksperimente na majmunima i odjednom počinje primećivati da su jako mentalno uznapredovali, te će uskoro doći do bitke koja će promeniti život na čitavoj Zemlji.

02. The First Avenger - Captain America 03. Transformers: Dark of the Moon Treći nastavak akcijskog hita otkriva što se događalo za vreme tajne misije Apolla 11, tokom koje je otkriveno kako se na tamnu stranu Meseca srušila cybertronska letjelica.

13. The Adjustment Bureau

04.  Sucker Punch

Opisan kao triler sa elementima romanse film je baziran na kratkoj priči Filipa K. Dika, koja prati neobičnu vezu političara Dejvida Norisa (Met Dejmon) i balerine Elize Selas (Emili Blant).Ključno pitanje kojim se bavi ovaj film je da li čovek zaista odlučuje o svom životu ili je ipak sve unapred predoređeno.

05.  Green Lantern 06.  Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides 07.  Cars 2 Munjeviti i njegova kompletna ekipa zajedno s novim šefom Šlepom odlazi na put oko svijeta kako bi sudjelovali u utrkama pravih šampiona koje se održavaju u pet različitih zemalja. Međutim, Šlep uskoro upadne u slučaj zamjene identiteta i potpuno neočekivano se nađe u svijetu međunarodne špijunaže.

14. X-Men: First Class 15. Thor

08. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 Posljednji film o Harryju Potteru, u kojem se Harry, Ron i Hermiona vraćaju u Hogwarts kako bi pronašli i uništili Voldemortove posljednje horkrukse. Voldemort otkriva njihovu misiju i započinje velika bitka.

Glumačka legenda Entoni Hpkins poklekao je pred izazovom bajkovite fantazije koja spaja norvešku mitologiju i vanzemaljce.Posebno će biti intrigantno videti kako je Kenet Brana, poznati ekspert za klasičnu dramu, uspeo da režira jednu modernu bajku.


Snima se “Montevideo 2”

Snima se

“Montevideo 2” Posle obimnih produkcijskih priprema,ekipa drugog filma o učešću reprezentacije Kraljevine Jugoslavije na Prvom svetskom prvenstvu 1930. godine, nastavlja da snima na Tenerifama sredinom juna meseca. Ekipa drugog dela filma „Montevideo, bog te video” otputovaće na lokacije gde će provesti oko četiri snimajuće nedelje.

Dok prvi film, koji je u domaćim bioskopima videlo više od pola miliona gledalaca, govori o formiranju državne reprezentacije pred Prvo svetsko prvenstvo u Urugvaju, radnja 8

drugog film prati fudbalere na njihovom p re ko o ke a n s ko m putovanju od marsejske luke do Montevidea, kao i učešće naših reprezentativaca na prvom Mondijalu na kojem su

osvojili treće mesto.

Ambijent na Tenerifama, veoma nalik južnoameričkom, poslužiće za snimanje scena koje se događaju u Montevideu. Nakon prvobit-

nog obilaska terena, u sklopu pretprodukcijskih priprema, određeno je da se snima u dva grada na ostrvu –San Kristobal de Laguna i Santa Kruz de Te-

nerife, na nekoliko snima i u Montevirazličitih lokacija. deu, što će ekipa tek isplanirati i odrediPo povratku sa Teti tačan period sninerifa snimanje će manja u Urugvaju. biti nastavljeno u Beogradu, a planirano je da se deo scena

burek filmski magazin 9


Montevideo 2

Vojin Ćetković i Dragan Nikolić u sceni iz drugog dela filma „Montevideo” Na snimanju nastavka učestvovaće isti glumci koji su tumačili uloge fudbalera u prvom filmu: Miloš Biković (Tirke) i Petar Strugar koji tumači lik Blagoja Moše Marjanovića, kao i Viktor Savić, Andrija Kuzmanović, Aleksandar Radojičić, Uroš Jovčić, Nenad Heraković, Rade Ćosić, Milan Nikitović, Bojan Krivokapić.

fudbalera Ivice Beka. Tu su i trinaestogodišnji dečak Predrag Vasić u ulozi malog Stanoja kao i starije kolege Vojin Ćetković, Nebojša Ilić, Nikola Đuričko, Njima se u drugom delu filmu Srđan Todorović i Srđan Timapridružuje i mladi glumac rov. Ivan Zekić u ulozi poznatog

10 burek filmski magazin

Na Tenerifama su tokom snimanja filma bili angažovani i španski glumci koji su odigrali sporedne uloge, kao i veliki broj statista. Sve traženija španska glumica Karla Sančez odigrala je ulogu lokalne lepotice koja zavodi naše fudbalere, a u filmu „Montevideo 2” publika će videti i Didier Rasel, Elenu Martinez, Dženifer Martin... Snimanje drugog dela „Montevideo” počelo je krajem prošle godine. Scene dvonedeljnog putovanja fudbalera do glavnog grada Urugvaja snimljene su tada u scenografiji posebno konstruisanog broda u Barandi. Prema nacrtima arhitekte Nemanje Petrovića, izgrađen je brod površine od oko 1.000 kvadratnih metara, koji će u filmu predstavljati prekookeanski poštanski brod „Florida”.


Žanr: Akcija,Avantura|Godina: 2011|Trajanje: 121 min

Zemlja porekla: SAD Režija: Jonathan English Uloge: Paul Giamatti, Jason Flemyng Brian Cox Prosečna ocena: 6.2

Radnja filma se odvija u XIII veku.

Nemilosrdni engleski krаlj Džon porаžen je u grаđаnskom rаtu, аli pokušаvа dа povrаti izgubljeno krаljevstvo, kršeći mirovni sporаzum koji je potpisаo sа engleskim plemstvom. Nemilosrdno i po spisku uz pomoć plaćenika.Na tom putu im se isprečio jedan templar i jedan baron sa svojim besprizornim ljudima koji su zauzeli i branili jedno malo ali strateški važno utvrđenje. Film je skoncentrisаn nа bitku oko zаuzimаnjа strаteški vаžne tvrđаve. Razarajuća bitka za Rochester istinita je priča o časti i krvoproliću, čije su stranice istrgnute iz istorije. Mаli budžet, dobri glumci, krvаve bitke.

burek filmski magazin 13


Scena iz Ironclada


The Whistleblower

OUN kao važan međunarodni faktor

The Whistleblower “The Whistleblower” je politički triler kanadske režiserke Larise Kondracki koji govori o Ketrin Bolkovac, Amerikanki u sastavu policijskih snaga UN-a u BiH, koja je krajem devedesetih otkrila umešanost visokih funkcionera te organizacije u trgovinu ljudima i zaštitu organizatora lanca prostitucije. Radnja filma prati istinite događaje koji su se desili u Bosni 1999 godine uključujući jedan veliki lanac prostitucije. Ovo je jedan od retkih filmova koji predstavlja UN u negativnom svetlu. Režiser je uspeo da se izbarata sa materijalom, koji je mnogo nezahvalan. U suštini, uspela je pokazati sve strane onakvim kakvim jesu, bez neke pretjerane pozitivne propagande ili sreće - uspela je da predstavi to na 16 burek filmski magazin

surov i brutalan način. Realnost je ipak da su neki od zločina ipak bili znatno gori nego što ih film pokazuje, ali opet, režiserka je uspela da nađe neki balans.Ono što je zanimljivo jeste da ima jako puno poznatih glumaca sa minimalnim ulogama poput David Strathairna, Monice Belluci, pa sve do ovog novog modernog Sherlocka.

Moldavije, Ukrajine i Rumunije.Ni jedan od muškaraca iz ove organizacije nije optužen, a agencija koja je u SAD regrutovala policajce za BiH dobila je novi, unosni posao u Avganistanu i Iraku. Bolkovčeva je svoju priču ispričala u knjizi “The Whistleblower“, a Lairsa Kondracki je prema njoj snimila poprilično provokativan film.

Katrin Bolkovac je bila policajka u Nabraski koja je krajem devedesetih odlučila da svoj posao nastavi u BiH u sastavu UN-ovih policijskih snaga. Nakon manje od dvije godine otpuštena je nakon što je više puta upozorila da su Amerikanci, ali i još neki pripadnici UN-a, uključeni u trgovinu ženama iz

Uoči svoje američke premijere, 4. avgusta, film je pretpremijerno prikazan grupi novinara u UN-u.

U filmu se spominje da je OUN nastao na pepelu Aušvica. OUN je ipak nastao mnogo pre a ova izjava iz filma je samo jedna u nizu vešto prikrivenih pamfleta kojim ovaj film obiluje. Aušvic se spominje jer je on između svega ostalog bio povod za prvi promašaj ove nove organizacije koja je nasledila ideje Lige Naroda. Promašaj zato jer su se ipak neke krupne zverke izvukle i nije im suđeno iako se znalo gde su. Ajhman koga je locirao i kidnapovao Mosad je samo jedan od primera. Mnogo godina posle ovog pojavio se Haški tribunal koji je priča za sebe i koji je pod patronatom OUN-a. Sam OUN je do devedesetih godina ipak bilo više pozitivan nego negativan međunarodni faktor. Padom Berlinskog zida rasturio se SSSR,raspao se Istočni blok i SFRJ. Od onda OUN redovno pada na ispitu i postaje ništa drugo nego batina trenutno jedinog policajca koji se toliko osilio da radi sam na svoju ruku. Rezultat svega toga je spoznaja da pomenutom siledžiji više ovakva (dokazano) kriminalna organizacija ne treba čak ni kao paravan,postala je preskupa za njega. Otud ovaj (a verovatno će ih biti još) film koji govori najviše o trgovini belim robljem u Bosni koji je sniman po istinitom događaju koji se tamo desio. Američka policajka je posle potpisivanja ugovora sa privatnom firmom koju angažuje OUN odlazi u Bosnu i suočava se ozmeđu ostalog sa već pomenutom trgovinom.


Samurai trilogija

Miyamoto Musashi (1954)

Samurai trilogija Trilogija o životnom putu Mya- sjajna. Definitivno klasici koje mota Musashia, njegovom ri- vredi pogledati. valstvu sa njegovim takmacem Kojirom Sasukeom i rastrzanosti između želje za slavom i praćenje samurajskog puta i njegove ljubavi prema ženi. Filmovi su sjajni, verno prate japanske običaje tog vremena a radnja je lepo podeljena kroz tri filma tako da se vrlo lepo vidi Musashiev put od najobičnijeg ratnika pa preko čoveka koji ima snagu ali mu nedostaje malo mudrosti i na kraju nekoga ko ima i jedno i drugo. Priča o putu mača, časti i ljubavi i sve se to odlično prožima kroz tri filma i čini jednu celinu koja je 18 burek filmski magazin

Prvi deo trilogije. Za neki uvod i ako uzmemo vreme koje u kome je sniman film, odlično. Samurai 2: Duel at Ichijoji Temple (1955) Prvi je bio početak, u drugome se radnja baš razvila. Samurai III: Duel at Ganryu Island (1956) Završni deo trilogije u kome konačno Miyamoto Musashi postaje pravi i najbolji samuraj gde ima i snagu i mudrost i konačno završava borbu sa njegovim arhirivalom Kojirom Sasakiem. Filmovi su sjajni(ako se prenebrekne činjenica da su snimani kada su snimani i da je

kvalitet slike dosta lošiji u odnosu na današnje standarde), da verno prate japanske obicaje

tog vremena kao i to da je radnja lepo podeljena kroz tri filma tako da se vrlo lepo vidi Musashiev put od najobičnijeg ratnika pa preko čoveka koji ima snagu ali mu nedostaje malo mudrosti i na kraju nekoga ko ima i jedno i drugo. Odlična trilogija i sve preporuke.

19


How to train your dragon.

How to train your dragon

Borba. Momenat u kojem Hikap i Bezzubi u borbi sa velikim glavnim zmajem, uspevaju da odnesu pobedu na veliku radost svih vikinga.

Glavni junak je Hikap vikinški tinejdžer, sin vikinškog poglavara sa ostrva Berk gde je borba sa zmajevima deo života. Hikap radi kod kovača i pravi neku vrstu topa za kojeg ostali ne veruju da može biti koristan. Uspeva da pogodi do tada neviđenog zmaja, Noćnu furiju, ali niko mu ne veruje. Kasnije ide u šumu da pronađe ranjenog zmaja. Ne ubija ga, nego ce se sprijatelji sa njim i uči od njega stvari o zmajevima, pomoću kojih uspeva da pripitomi zmajeve u zarobljeništvu.Kasnije Vikinzi saznaju da je Hikap u vezi sa jednim zmajem koji ih odvodi do zmajevog gnezda, gde ubijaju glavnog zmaja, naravno uz pomoć Bezzubog (Hikapovog zmaja).

Astrid i Hikap lete na Bezzubom. Zmaj shvata da Astrid znači Hikapu. Tako ih odvedi na predivna mesta.

Buđenje Hikap se budi posle velike borbe i shvata da je izgubio nogu. Bezzubi ga posmatra i uviđa da su na neki način jednaki jer i on je ostao bez dela krila bez kojeg nije mogao da leti, al mu je Hikap napravio pomagalo sa kojim mogu da lete zajedno.

Prvi susret Prvi kontakt Hikapa i Bezzubog, posle kojeg se razvije pravo prijateljstvo.

burek filmski magazin 21


Datum rođenja: 16. maj 1986. u Tenesiju, USA

Biografija: Megan Foks je prethodnih godina često bila na listi najseksepilnijih žena. I tu nema dileme. Kada se pojavila na sceni, mnogi su je nazvali novom Andželinom Žoli. Od 18. godine je bila u vezi sa zvedom „Beverli Hilsa“ Brajanom Ostinom Grinom, za koga se udala 2010. Kaže da uživa u savršenom seksu.

Izazovna Megan Foks u novoj kampanji Megan Foks ponovo u “Armani” kampanji. Zvezda od koje zastaje dah. Ona je buntovnica, talentovana glumica, devojka oštrog jezika, a pre svega - iskrena i lepa.

Nedavno je imala problema jer je izbačena sa snimanja filma “Transformersi” zbog neumesne opaske o Hitleru.Odala je priznanje Mikiju Rurkiju, i posvetila mu jednu tetovažu.


Filmovi 2012 Superheroji će imаti veliki prisustvo nа velikom ekrаnu 2012. Stiže nam Spаjdermen sа Andrew Garfield kao Peter Parkerom u 3D. Nicholas Cage se vraća kao Johnny Blaze u Ghost Rider-u: Spirit of Vengeance u februaru. Marvel superheroji, The Avengers, biće predstаvljeni publici širom svetа u julu. Novi film o Supermenu, u režiji Christopher Nolana, očekuje se tokom sezone odmora 2012. Ovo su samo neki od filmova koji nas čekaju naredne godine.

• The Dark Knight Rises • The Amazing Spider-Man • Battleship • Iron Sky • Underworld: Awakening • Ghost Rider: Spirit of Vengeance • Bad boys III • The Avengers • The Hobbit: An Unexpected Journey • Twilight Breaking Dawn 2

burek filmski magazin 25


Game of thrones IGRA PRESTOLA prati kraljeve i kraljice, vitezove i odmetnike, lažljivce i plemiće i njihovu borbu za vlast. Na početku serije, kralj Robert Barateon, koji je oženjen sa Sersei Lanister, pripadnicom korumpirane porodice Lanistera, moli svog starog prijatelja, lorda Edarda „Neda” Starka da mu pomogne da upravlja kraljevstvom nakon sumnjive smrti svog prvog savetnika, kraljeve desnice. U međuvremenu, s istoka prete mlada, proterana princeza Deneris Targarjen i njen brat Viseris čija je

porodica godinama vladala pre nego što su svrgnuti s prestola u krvi. Šire se i glasine da se na granici Sedam Kraljevstava, severno od Zida, dešavaju neobične stvari, baš tamo kuda Džon Snežni, Nedov vanbračni sin, odlazi da postane deo bratstva Noćne Straže koje se zavetovalo da će štititi Kraljevstva po svaku cenu.

U deset epizoda prve sezone Igre prestola, Ned i njegova porodica se suočavaju sa teškim izborima i sve većim opasnostima dok razotkrivaju izdajstvo Sersei Lanister, njenog brata blizanca Džejmija i drugog brata kepeca Tiriona. A što se tiče Targarjena, ugovoreni brak Deneris sa vođom ratničkog plemena daje Viserisu nadu da će jednog dana povratiti Gvozdeni Presto, simbol moći koji priželjkuju svi u Vesterosu. 26 burek filmski magazin

27


28

29


Khal Drogo Scena kada Khal Drogo izaziva Kala na borbu jer se usprotivio njegovoj volji.


Mapa Vesterosa

Mapa Vesterosa

Burek filmski magazin No. 1  

Dobrodošli u prvo izdanje Burek filmskog magazina.Trudićemo se da vam iz izdanja u izdanje predstavimo filmove koje vredi ili ne vredi gleda...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you