Issuu on Google+

Lucie Prochรกzkovรก portfolio


Lucie Prochรกzkovรก november 2013


content

Competition Extension of elementary school in Roztoky

1HZTXDWHURI.DGDĖâSLWiOVNpRXWVNLUWV Casablanca’s sustainable market square

Funeral hall in Roudnice nad Labem

Lucie Procházková

1


Competition - extension of elementary school in Roztoky

september 2013 Rozoky u Prahy , Czech Republic The task of the competition was to design a new part of the basic school with 10 classrooms, rooms for teachers, two gyms and a conference room . The free space of the site should be preserved as much as possible. Gyms and the conference room should function as community center in afternoons without necessity to enter the school itself. 3


4

longitudial section new pavement

back entrance to courtyard

new gyms

extension

extension

main building

terrace

entrance

main entrance

scool club

plan


concrete

glass vestibul

laminate panels

laminate panels

rotary glass panels

glass vestibul

nortern elevation southern elevation

eastern elevation

western elevation

5


JURXQÀRRUSODQ

RWYtUDYpSDQHO\ RWiþHQtP

SRVXYQpSDQHO\NGČOHQt YVWXSQtKDO\

1st and 2ndÀRRUSODQ

1. classroom 2. computer classroom 3. storage 4. corridor 5. workspace 6. teachers room 7. space for caretaker 8. technical room 6

9. shoe changing room 10. copy room 11. WC men em. 12. WC women em. 13. WC men handicap. 14. WC boys 15. WC girls 16. WC women h.

17. elevator 18. cleaning room 19. technical room 20. conference room 21. entrance hall 22. vestibul 23. cloakrooms women 24. cloakroom men

25. WC women 26. WC men 27. WC handicap 28. shower 29. dancing hall 30. gear room 31. gym 32. escape staircase


3rdÀRRUSODQ

musical classroom 7


courtyard The proposal is based on simplicity, comunication between spaces of old and new buildings and maintainin maximum green space of the site. The extension completes traditional symetrical U shape and the volume of gyms balances the vol ume of the school club on the site. Gyms and the conference room have their own access and there is entrance from the outdoor playground too. Gyms and the conference room can function independently. The entrance hall is pos sible to divide by movable partitions, which separates the dance hall and conference room from the secong gym. If necessary, there may be two different actions at once without disturbing one another. The simplicity and compactness are used in appearence of the building too. The ar chitectural style of the extention is not trying to look like the original building, but to complete it harmonically in a modern style. The proposal works with the latest trends and technologies and of course with materials and design principles that reduce en ergy consumption. Wood, glass or concrete can be recycled , they are locally available and also visually attractive. Double skin facade of gyms is composed of wooden and laminate panels and helps ventilate and heat the space. The transparent laminate al lows the wood to be seen also from exterior. Except new buidings the proposal demands little changes in the old building as well. They were made with attention to create clear organisation of spaces, easy orientation and movement for handicaped children. 8


dancing hall

classroom 9


1HZTXDWHURI.DGDฤ–รขSLWiOVNpRXWVNLUWV MDQXDU\PD\ .DGDฤ–&]HFK5HSXEOLF authors : Lucie Prochรกzkovรก, Helena Suchรก, Jakub Smolka 7KHSURSRVDOIRUรขSLWiOVNpRXWVNLUWV LQ.DGDฤ–RQSODFHZKHUHWKHZKROH quarter of the town was demolished in 1952.


11


evolution of mass

functions

before

current paths

1.step

proposal

dense center

proposal for new mass

sprawl on suburbs

legenda housing

commerce

housing with commerce administration

social service

The basic idea of the concept is to sew divided parts of the town together and allow the VSDFHWREHFRPHDSDUWRIWKHFLW\DJDLQ7KHWLPHWHVWHGQHWZRUNRISDWKVDQGSODFHV becomes the spine of the new structure. The proposal atempts to achieve effect of naturally grown city using typology and regulations. Long line of blocks are interuted by YDULRXVSODFHVVTXDUHSDVVDJHVHWF6WUHHWSURÂżOHVFUHDWHYDULHW\RISXEOLFVSDFHV from intimate nature of the quiet streets in the north to denser and livelier character of buildings in the south. The rests of the old structure as an old bridge, church or hospital turn into public spaces with a new use. The bridge becomes center of the square and a FRQQHFWLRQSRLQWWRWHUUDFHVZKLFKIDFHWKHULYHU2KÄœHDQGND\DNWUDFN'HVWUR\HGEXLOG ings of the hospital turn into a brewery and restaurant and serve as refreshing point for DSURPHQDGHDORQJWKHULYHU7KHLPSRUWDQWIDFWLVWKDWWKHÂżQDOSLFWXUHVHUYHVDVD sample solution, which can but doesn´t have to be followed. General rules for building ZLOOEHVSHFLÂżHGE\UHVWULFWLRQVLQPDVWHUSODQ7KH\ZLOOKDYHWKHVDPHEDVHVDVWKH VDPSOHVROXWLRQKHLJKWRIEXLOGLQJVSXEOLFVSDFHVVL]HVRIVLWHVIXQFLRQVDQGVRRQ 12


PDVWHUSODQZLWKJRXQÀRRUSODQV

section

13


typical residential houses in streets

14


placement of houses in new structure KRXVH$ÀRRUDUHDPPJDUDJH KRXVH%ÀRRUDUHDPPJDUDJH KRXVH&ÀRRUDUHDPPJDUDJH KRXVH'ÀRRUDUHDPRXWGRRUSDUNLQJ KRXVH(ÀDWDUHDPPJDUDJH KRXVH)ÀRRUDUHDPRXWGRRUSDUNLQJ KRXVH*ÀRRUDUHDPPJDUDJH

15


square by the old bridge

XQGHUIRUWL多FDWLRQ 16


nearby Maxipes FĂ­ks promenade

from the other side of river 17


Under hubcaps - Casablanca’s sustainable market square VHSWHPEHUMDQXDU\ Casablanca , Morroco The task was to create a proposal for space of the market square which will serve as a comunity center during nights and evenings.

19


The site lies in the center of Casablanca with a direct connection to the famous mosque of Hassan II. It is surrounded by a modern city on western side and by an old residential quater form eastern side. The proposal combines tradition and technique WRJHWKHU:KROHVSDFHRIWKHPDUNHWVTXDUHLVFRYHUHGE\DPHPEUDQHURRÂżQJZKLFK shape derives from shape of hubcaps of tajine pots. Tajine pots are objects of daily XVHIRUPRUURFDQV-XVWOLNHXQGHUWDMLQHKXEFDSVĂ€DYRXUHVDQGVPHOOVPL[WRJHWKHU XQGHUWKHURRÂżQJRIPDUNHWVTXDUHWRRDQGMXVWOLNHEXEOHVWKHSQHXPDWLFVWDEOHVRU VWDJHVFDQSRSXSXQGHULW7KDQNVWRSQHXPDWLFDOVWDEOHVWKHVSDFHLVYHU\YDULD ble, it can function as the marketplace, the comunity center or for large occasions the space can be let totaly free. 7KHUHDUHWZRÂż[HGREMHFWVXQGHUPHPEUDQHDEXLOGLQJFRQWDLQLQJFDIpQHZVVWDQG and public toilets and than a building with a technical room and a space for trash. Un der the technical room is water tank which collects water from the roof. The electric ity is created by photovoltaic desks placed on the wall. The membrane and pneumatic structures are made out of ETFE which is sustainable and durable material, the build LQJVDUHPDGHRXWRIFRQFUHWHZLWKPHWDODQGZRRGHQGHWDLOVWLOWLQJEHQFKHVDQG tables and a metal mesh.

section

20


surrounding

structure evolution mosque

modern city

hubcaps of pots for tajine residential ghetto

membrane, connected hucaps

21


ÀRRUSODQ

fru ve it, ge ta b

se ÀR a s o n ZH , UV le ne ws FD

m ¿V

K

ea

ot h pr e r od uc ts

t

pneumatic stands, stages, benches

23

Ip

construction of pneumatic stand


construction

membrane

pneumatic ribs

eastern elevation

western elevation

22


Funeral hall in Roudnice nad Labem VHSWHPEHUPD\ Roudnice nad Labem, Czech Republic 7KHWDVNZDVWRGHVLJQDGLJQL多HGSODFHRIWKHODVWIDUHZHOOLQ Roudnice nad Labem.


25


plan

jewish cemetery

alley lawn

current graveyard

5

10

ÀRRUSODQ 1. 2. 3. 4. 5.

funeral hall entrance hall atrium WC women WC men

6. corridor 7. technical room for funeral hall 8. space for mourners 9. storage 10. tehcnical room

4

11. space for ventilation 12. fridge 13. facility for emploees H[KLELWRQURRPIRUFRI¿Q 15. preparation room

7

9

10

11

16. vestibule RI¿FH 18. kitchen 19. corridor 20. garage

20

12 13

2

3

1

8 5

26

19

6 14

15

18 16

17

m


northern elevation

southern elevation

western elevation

eastern elevation

section

5

m 27


The site for the funeral hall lies at the end of town Roudnice nad Labem next to an old jewish cemetery and a current grave yard. The concept is based on contrasts and live cycle. The main inspiration derives from a cycle of life. Every path on the site is con nected to the other, there is also a direct way to the graveyard in case the ceremony will contain the burrial. Columns leading to the hall symbolize our guides through life, our parrents, friends who we give our last farewell. In the hall they leave us through gate to their own path and we go back to our lives. The constrast of black and white color symbolize the clarity and materia of life and the dark secrets of afterlife. The hall is designed with attention to moaners. The back light from the large window makes faces of moaners a bit less visible for a speaker which helps to concentrate on his grief and talking, he sees the way back to the life as well. Skylights provide diffuse light. For the overall appearance of the building were used archetypes to create a monumental and appropriate building for the last farewell to our beloved.

funeral hall 28


entrance

funeral hall 29


Lucie ProchĂĄzkovĂĄ -XO\ The long term project which is evolving every day.

0\YHU\¿UVWVWHSDVDQDUFKLWHFWGLGQ�WHQGXSYHU\ZHOOP\JUDQGIDWKHUWRRNP\ pencil away and prohibited me to draw on any wall again. Since then, I have learnt that the quality of architecture, design and urban planning, is not made only by personal creativity and I hope I can make part of the team now. Every day I try to improve my skills and try to open my mind to new ideas, learn other information and improve myself in all aspects. I like the modern elegant and timeless design of houses which your design studio produce, I think that there is seen strong connection to a client and site and that is also the way I would love to design. I´m young with few experience, but also a quick learner and I am willing to work KDUGIRUWKHVWXGLR,DPFUHDWLYHÀH[LEOHDQGKLJKO\PRWLYDWHGWRZRUNLQ architecture. It is not just a job to me, during all these years it became a part of me. I don´t have high expectations for the job position or paycheck. I understand that everything has to be learnt from basics, therefore I don´t expect to be team leader right away, but I would like to become one in few years. For now, I would be VDWLV¿HGWRSDUWLFLSDWHLQDQ\SDUWRIDGHVLJQSURFHVV7KHUHDVRQZK\,FKRVH*UHDW Britain as a starting point is that there is large mixture of cultures, including the English one, from which I can extract my inspiration and I would like to improve my English to use it in practice of architecture and to understand all technical vocabulary. Thank you for giving me the opportunity to introduce my work. Lucie Prochåzkovå

30


31


Lucie_Prochazkova_portfolio