Page 1

T

De Havecontact is een jaarlijks verschijnende nieuwsbrief van Havecon Kassenbouw bv

T

2013

Verbreden van de horizon

Als ondernemer moet je je horizon blijven verbreden. Over de inhoud hiervan kun je vooraf niet altijd inschatten wat dat precies inhoudt. Wanneer zakelijk alles binnen het zichtvlak redelijk op rolletjes verloopt, vinden veel ondernemers het ook niet echt een ‘must’. Tot het moment dat je aan een risicospreiding gaat denken en werken omdat het eigenlijk moet en dan blijkt de wereld toch wel erg groot! De Nederlandse tuinbouw is nog steeds de bron van innovatie en ontwikkelingen. Al moeten we niet onderschatten hoe snel alles in andere delen van de wereld doorgaat. Maar met deze basis van kennis en een grote groep gedreven mensen is het een genot om te zien hoe ons bedrijf in staat is over de grens met dezelfde ideeën projecten te realiseren.

bouwproject Truly Green, Canada, januari 2013

Onderscheidend vermogen en ontzorgen Wat zijn de USP’s van Havecon? Dus kortom wat is je onderscheidend vermogen? Havecon staat voor een kwalitatief uitstekende kas en met de nauwe band met mede-eigenaar en onderaannemer Aad Voorwinden kunnen we iedere gemaakte afspraak garanderen binnen de overeengekomen tijd. Het voordeel van bijna alles in eigen beheer is dat de klant 1 op 1 kan communiceren met de mensen waar de systemen worden ontwikkeld maar ook de slagkracht van de arbeid in eigen beheer is. Havecon hoeft dus niet voor het afgeven van

een planning te gaan “shoppen” en kijken wie er in staat is de gemaakte beloftes na te komen. Wat je ziet is wat je krijgt en daar staan we voor. Zoals boven ook te zien op de foto kunnen wij met sneeuw en regen ook een schone kas neerzetten en zo toch iedereen blij houden! Waar Havecon ook voor staat is “ontzorgen”. Het woord staat niet in de Dikke van Dale maar de betekenis ervan laat geen vragen over. Wij beschikken over een goede groep medewerkers welke van ontwerpfase tot uitvoering kunnen spreken over kennis en ervaring tot in het

detail. In goede samenspraak met de klant vanaf een eerste streep op papier trachten we ons zoveel als mogelijk in de klant te verplaatsen om zo tot de perfecte opzet te komen van het project. De vraag naar nieuwbouw projecten in Nederland en België is misschien nog niet op een wenselijk niveau maar Havecon heeft het toch weten te bereiken om veel van de projecten die er spelen gegund te krijgen. Kortom met een kwaliteitskas, goede communicatie en een juiste planning kunnen we ons onderscheiden en de klant ontzorgen.

In onze nieuwsbrief kun je zien hoeveel projecten we met ons team gegund hebben gekregen in Nederland en België, maar ook in andere landen en werelddelen. Hier zijn we dan ook erg trots op omdat er veel projecten worden verkocht op basis van vertrouwen en bewezen resultaten van gerealiseerde projecten. De tevreden klant zorgt er toch steeds weer voor dat onze naam in een positieve zin wordt genoemd zodat die druppel olie in de plas water zorgt voor een vorm van internationale continuïteit. Maar met een goed antwoord op een kwalitatief goede kas ben je er echter nog niet. De internationale vraag naar complete projecten is groot. Dit houdt in dat wij als kassenbouwbedrijf toch steeds meer partijen aan de club toevoegen die alle elementen kunnen installeren om voor de klant een turn-key project te realiseren. Hierin zijn onze mensen steeds actiever geworden en zo verbreden wij ook op dit front behoorlijk onze horizon.


Koos van de Sande Nootdorp

Frank van der Burg: “Ontzorgen door alles in één hand”

Havecon compleet gebouwd

Dick van Noord van DT van Noord Tomaten B.V.

Potplantenkweker Frank van der Burg kreeg op zijn wens een nieuwe kas te laten bouwen vaak de vraag waarom hij eigenlijk zo’n moderne kas wilde laten bouwen. Zonlicht was en is voor zijn potplanten niet het belangrijkste aspect van telen, dus was zo’n nieuwe kas met maximale lichtinval wel nodig? Van der Burg is er duidelijk over: “Het oog wil ook wat”, maar daarbij komt dat zo’n lichte kas, zeker in de wintermaanden, voor wat extra licht tijdens de donkere dagen zorgt wat de werkomgeving wel een stukje prettiger maakt!

D.T. van Noord Tomaten bereidt zich voor op Het Nieuwe Telen. De teler van tros cocktail tomaten houdt hierbij rekening met een energiezuinige teeltwijze met optimale productie, de twee belangrijkste elementen van Het Nieuwe Telen. Ook Dick vond in Havecon zijn ideale partner om met dit plan verder aan de slag te gaan aangaande het bouwen van de kas. De werkwijze van Ramon Bol en Aad Voorwinden gaf Dick erg veel vertrouwen om met Havecon de strakke planning aan te gaan in het najaar van 2012. Vanaf de eerste fundatie-dag tot aan de laatste ruit hebben we hier het weer zeker niet mee gehad. Desondanks is de kas, in een schoon gebouwde staat, in een zeer korte termijn opgeleverd

Van der Burg kende de mannen van Havecon al, maar was in de overtuiging dat zijn 1 hectare nieuwbouw niet interessant genoeg zou zijn. Henk Verbakel liet de Berkelse kweker echter weten zijn nieuwe, geheel wit gepoedercoate kas graag te willen bouwen en deed een voorstel. Dit voorstel was aanvankelijk in prijs niet het meest aantrekkelijke, maar de flexibiliteit en professionaliteit van Havecon wogen zwaar mee. “Havecon heeft het project in zijn geheel opgepakt en vanaf dag één tot en het met de oplevering goed uitgevoerd. Ze beheersen het coördineren van een turn-keyproject tot in de puntjes en hebben alles geregeld, van kas tot schuur, van kantoor tot sanitair. Een compleet plaatje en met de strakke planning van Voorwinden gegarandeerd op tijd klaar. Door de korte lijnen in de communicatie verliep het bouwproces zorgeloos!

2

D.T. van Noord Tomaten B.V. en Het Nieuwe Telen

Dat Havecon net als Van der Burg in Lansingerland gevestigd is, heeft er bovendien toe bijgedragen dat de langverwachte vergunning na meer dan een jaar eindelijk in het bezit was en met de bouw begonnen kon worden.

Met de vernieuwde teeltaanpak stelt Dick van Noord het gewas centraal en vermijdt onnodig verbruik van fossiele brandstoffen. Dick van Noord: “De bouw van de nieuwe kas is gericht op Het Nieuwe Telen. Er zijn dubbele beweegbare schermen meegenomen in het ontwerp van de kas. Het principe van een gesloten teelt, wat onderdeel is van het Nieuwe Telen, zorgt ervoor dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wordt gereduceerd tot vrijwel nul.” Naast de nieuwe kas zal Dick van Noord de tomatenteelt ook daadwerkelijk volgens Het Nieuwe Telen principe uitvoeren. De ramen gaan minder ver open dan in de standaard kas. Ook wordt er met geforceerde ventilatie droge lucht in het gewas gebracht. “Dankzij deze veranderingen hopen we een energiebesparing van 25% of meer te realiseren”, aldus Dick van Noord. Havecon kijkt met trots terug om deel uit te mogen maken van deze ontwikkelingen.

HAVECONTACT 2013


Naam

Plaats

Land

Opp. in mtrs

Teelt

Royal Pride

Middenmeer

Nederland

71.000

tomaten

Koen Depraetere

Geluwe

België

3.653

aardbeien

CombiVliet fase II

Middenmeer

Nederland

120.424

tomaten

Defour - Goetry

Dentergem

België

8.438

aardbeien

ALA Vollering CV fase II

Berkel en Rodenrijs

Nederland

13.894

snijhortensia's

Luc Becque

Henegouwen

België

444

-

R. van Holsteyn

s Gravenzande

Nederland

5.797

perkgoed

Fa Duijnisveld

Nieuwveen

Nederland

39.960

paprika's

Bernard Verstraete

Franiere

België

6.230

aardbeien

Krikato BVBA

Onze Lieve Vrouwe Waver

België

16.950

tomaten

Ko Kolk Hortensia BV

Amstelveen

Nederland

13.183

snijhortensia's

Platinum Produce

Blenheim

Canada

84.000

pepers

Kwekerij Loek Jansen

Kwinsheul

Nederland

renovatie

perkgoed

Frank van der Burg

Berkel en Rodenrijs

Nederland

10.259

tuinplanten

Jurgen van de Candelaere

Westrozebeke

België

9.244

aardbeien

Wim van der Putte

Ichtegem

België

24.656

tomaten

Mts. Van Marrewijk

De Lier

Nederland

11.145

amaryllis

Tomato Masters BVBA/Groene Huis BVBA (Vlamynck)

Deinze

België

109.251

tomaten

Cambridge - Qatar

Ver. Arabische Emiraten

Qatar

32.000

Cambridge - Pearsons

Kent

Engeland

56.120

tomaten

Sovam - Monsanto

Saint Andiol

Frankrijk

4.349

zaden

Sovam - Carquefou

Nantes

Frankrijk

1.536

proefstation

Sovam - Auvinet

Haute Goulaine

Frankrijk

10.537

tomaten

Cambridge - O'Hanlon

Barnlands

Ierland

2.606

Kruiden

Cambridge - Syngenta

Berkshire

Engeland

1.906

zaadveredeling

DT van Noord tomaten

Sirjansland

Nederland

47.484

tomaten

De Overkant BVBA

Onze Lieve Vrouwe Waver

België

17.084

tomaten

Sovam - Thomas Ploubazlanec

Ploubazlanec

Frankrijk

4.925

planten

PLK Ammerlaan

Bleiswijk

Nederland

6.960

planten

Cambridge - Barnwel

Ridgmont

Engeland

278

Koos van de Sande fase II

Nootdorp

Nederland

15543

gerbera's

Sovam - Valleyguettes

Maillane

Frankrijk

6.800

potplanten

Franky Galle BVBA

Ingelmunster

België

16.911

tomaten

Cedarline Farms

near Chatham ON

Canada

99.000

tomaten

A&G vd Bosch (uitbreiding loods)

Bleiswijk

Nederland

50

Bayer CropScience Pty. Ltd

Victoria

Australië

1.312

Bayer CropScience Pty. Ltd.

Tennessee

USA

4.386

Dhr Verhoeven

Ridderkerk

Nederland

1.616

vollegrond

Budts Handelskwekerij BVBA

Koningshooikt

België

3.383

bamboe

van Gennip Someren Kwekerij

Someren

Nederland

61.000

aardbeien

Gebr. Van Velden

‘s-Gravenzande

Nederland

12.740

amarylis

CombiVliet Fase III

Middenmeer

Nederland

120.875

tomaten

HAVECONTACT 2013

Gebr. Voskamp De Lier

3


Ko Kolk Amstelveen

Nederland versus België Een opvallend verschil tussen de Nederlandse en Belgische glastuinbouw is het areaal aan glas per ondernemer. Hoe komt het dat er überhaubt verschillen zijn in de bedrijfsstructuur terwijl we toch zo dicht bij elkaar wonen en dezelfde taal spreken? Uniform wordt hier door Wim en Kris op geantwoord: “De Belgen werken nog altijd volgens het veiling principe waarbij de kweker zelf zijn product naar de veiling brengt en de veiling daarna het werk overneemt.” Daarnaast zijn er nog een flink aantal verschillen volgens beide ondernemers. Zo is de grond waar de kas op gebouwd staat veelal al jaren in eigen bezit of wordt voor Nederlandse begrippen voor een enorm lage prijs verkocht, 10 euro per m2 grond is al duur betaald. Een derde

Links: Wim Vertommen van De Overkant BVBA en rechts: Kris de Weerdt van Krikato BVBA

bank. Hierdoor is doorgaans de eigen vermogenspositie behoorlijk sterk en kan er wanneer er een uitbreiding plaatsvindt goed met de bank worden gesproken. Als laatste komt ter sprake dat op een kleiner bedrijf de ondernemer zelf nog tuinder is, hiermee wordt geprobeerd om het optimale uit de plant te halen en de nadruk te leggen op de kwaliteit en iets minder op quantiteit, hoewel dit laatste ook steeds moeilijker wordt.

4

verschil is dat Belgen over het algemeen behoudender zijn, de nieuwste kassen staan achterop het perceel terwijl de oudere kassen veelal gewoon in productie blijven. Ze zijn immers toch (bijna) afbetaald aan de

De afgelopen jaar bouwde Havecon voor Kris een nieuwe kas van 17.000 m2 ter vervanging van de oude 12.000 m2 en Wim 17.000 m2 uitbreiding op zijn huidige 30.000 m2. Opvallend is wel dat beide bedrijven gekozen HAVECONTACT 2013

hebben voor de nieuwste glassoorten, Kris koos 91+ met AR behandeling en Wim gehard Hortifuse met AR behandeling. Deze investeringen zijn toch gedaan om een hoger eindresultaat te behalen met de steeds kleiner wordende marges. Enerzijds wel een risicovolle investering wegens het feit dat het redelijk nieuw is maar vol vertrouwen dat het rendabel is. In ieder geval heeft Havecon niet voor niets een vestiging in België. Het is en blijft een zeer belangrijke en bewegende markt voor ons!


Hemisferisch, haze en F-scatter Op iedere kas een ander stuk glas, dat is de realiteit waar we in 2013 met elkaar verkeren. Vroeger werd er niet over gesproken laat staan nagedacht. Gewoon een goed stuk ‘float glas’ met een lichtdoorlaatbaarheid variërend van 89% tot 91% en dan afvragend of deze ‘Low iron’moet zijn.

Gebr. Verbeek Velden

Vandaag de dag is de glaskeuze minstens zo belangrijk als de kassenbouwer zelf. Voor iedere kweker kan een geografische ligging, gevoel of ervaring anders zijn. Wat wij trachten te bereiken is voor iedere kweker het gewenste advies op basis van een grote variatie in de aanbieders. Het doel van een glaskeuze mag dan ook duidelijk zijn dat onder die omstandigheden een zo gunstig mogelijk klimaat wordt gecreëerd en hier een kwalitatief goed product met meer omzet uit wordt gehaald. Er zijn verschillende fabrikanten op de markt welke elk onder eigen vlag een product in de markt zetten, de ontwikkelingen hieromtrent gaan razendsnel en het is dan ook een nek aan nek race tussen de glasleveranciers. Het is uiteindelijk de klant die bepaalt waar de kassenbouwer zijn glas moet kopen en dat werpt een nieuw licht op de zaken. In de loop van dit jaar zal de haze factor worden vervangen door de ‘F-scatter’, de huidige haze factor is te onduidelijk want deze geeft alleen de afbuiging weer ten opzichte van de rechte lijn terwijl de

Tomato Masters BVBA met Agro P87 van Guardian

‘F scatter’ dit in graden kan meten. Het feit dat diffuus glas met een AR-behandeling productieverhoging geeft is onomstotelijk bewezen maar de mate van haze roept nog veel vragen op. Als kassenbouwer hebben wij de laatste jaren een enorme hoeveelheid kennis opgedaan op het gebied van diffuus glas met of zonder AR coating of behandeling. Havecon heeft vele projecten in binnen- en buitenland gebouwd waar de nieuwe types glas in werden verwerkt, door regelmatig contact te hebben met onze klanten weten wij wat de resultaten zijn en wat de rendabiliteit van de investering inhoudt. HAVECONTACT 2013

Enkele voorbeelden van projecten welke werden uitgerust met een diffuus en/of AR behandeld glas: -Dirk Verlinden -Gebr Verbeek -Intergrow -Mts van Marrewijk -Tomato Masters en Groene Huis BVBA -De Overkant BVBA -Krikato BVBA Onze praktijkervaring zorgt ervoor dat wij een goede gesprekspartner aan tafel zijn met feitelijke resultaten alswel de laatste ontwikkelingen en prijsvormingen.

5


Truly Green Canada

Truly Green en Platinum Produce, Canada: “Bouwen in najaar en winter”

Ander continent, dezelfde eigen werkwijze.

Het najaar en in de winter in Canada aan het bouwen... Op zich klinkt dit niet echt logisch maar we zullen toch moeten staan daar waar net werk zich aanbiedt. Aangezien Noord Amerika voor ons een 2e thuis is geworden krijgen we hier ook steeds meer projecten op de planning. Na een recent bezoek hebben wij ook kunnen constateren hoe koud het er kan zijn in ieder geval. Vol trots kunnen we dan wel van de mannen van Aad Voorwinden genieten.

6

Je kan hier zien wat werklust inhoudt. Bij een dagtemperatuur van min 22 graden Celsius en een snijdende wind

is het best apart om de mannen nog zo hard tekeer zien gaan met de lach op het gezicht. Platinum Produce is gevestigd in Ontario en heeft gekozen om 8 hectare nieuwbouw voor paprika’s uit te voeren met Havecon omdat de Hollandse mentaliteit en kwaliteit hem prima aanspraken. De start van dit project was wel laat, in de nazomer, die doorliep richting de koudere periode. Ook op 6500 kilometer afstand van huis heeft het team van Havecon en Voorwinden weer prima werk mogen verrichten en de klant een blij gezicht bezorgd.

HAVECONTACT 2013

Truly Green is gevestigd in dezelfde regio en de vertaling van de naam is dan ook echt groen. Hier wordt in de winter van 2013 een project gebouwd van bijna 10 hectare. Een foto van dit project is ook te zien op de voorpagina van deze Havecontact. Als in juli 2013 het gehele project gereed is dan zal het project zijn warmte krijgen van de naastgelegen bio-ethanol centrale. In Canada is het dan ook het eerste project die op deze wijze verwarmd wordt op zo’n grote schaal.


Düzgün Polat: “Kassenbouwen is leuker dan ik had gedacht!” Sinds oktober 2012 is Düzgün Polat ons team komen versterken als 3D projecttekenaar. Düzgün is 23 jaar en afgelopen jaar getrouwd met Beyza. Samen zijn ze woonachtig in het mooie Rotterdam.

Combivliet Middenmeer

De functie 3D projecttekenaar is nieuw binnen Havecon. We willen met deze uitbreiding van de afdeling “werkvoorbereiding” de ontwikkeling van nieuwe concepten en het uitwerken van ruwe schetsen met behulp van professionele animaties van nieuw te bouwen projecten naar een hoger niveau te brengen. Düzgün zijn doel is om volledig met Havecon en de ontwikkelingen zoals we die doormaken mee te groeien en zal daarin een belangrijke schakel zijn. Na een afgeronde MBO studie bouwkunde heeft hij zijn eerste werkervaring opgedaan bij een architectenbureau. Na zijn reactie op de vacature bij Havecon, is hij inmiddels alweer 4 maanden bij ons werkzaam en zoals hij dit zelf mooi kan verwoorden: “Kassenbouwen is leuker dan ik had verwacht.”

Onze nieuwe werkwijze middels 3D

Daarnaast is Düzgün momenteel bezig om in de avonduren de HBO studie bouwkunde af te ronden, wat behoorlijk pittig is naast zijn fulltimebaan bij ons. Wat Düzgün al direct in de eerste week merkte, is dat het werktempo en de werkdruk een stuk hoger ligt dan wat hij gewend was bij zijn vorige werkgever. De collegialiteit en gezelligheid maken echter veel goed: “ We doen alles MET elkaar, we zijn echt een team.” Door de prettige werkomgeving en informele werksfeer kan Düzgün een werk- en studieweek van bij elkaar 60 uur volhouden.

HAVECONTACT 2013

7


Voorwinden Groep groeit lekker door…. Daar waar veel collega ondernemers moeite hebben om het hoofd boven water te houden blijft Voorwinden er ondanks de crisis in slagen te groeien en banen te scheppen. “We kiezen er bewust voor om in deze tijden te blijven investeren op de langere termijn” aldus Aad Voorwinden. Ook afgelopen jaar hebben we veel geïnvesteerd.

planning gewenst is. Mede door de gerealiseerde uitbreiding kunnen we aan deze vraag voldoen. Vooral dat de Voorwinden Groep nu ook het beton zelf uitvoert is een unicum. Nu wordt de totale bouw van een project van het begin tot het eind door één partij gecoördineerd en uitgevoerd. Met deze aanvulling bieden we een compleet pakket waarmee we goed in staat zijn om complexe projecten uit te voeren.

Niet alleen was er een flinke toename van het personeelsbestand, ook het machinepark werd met maar liefst 25 verschillende voertuigen en kassenbouw machines uitgebreid. Hierdoor zijn we nog beter in staat om in te springen op de veranderende vraag.

In Canada is ‘Voorwinden Greenhouse Building Inc’ opgericht. Hierdoor kunnen wij ook in Canada het hele bouwproces zelf in handen houden met eigen personeel en hulp van lokale aannemers, die zich al bewezen hebben.

Onze klanten vragen steeds meer om korte en flexibele planning van hun projecten. Terwijl in andere gevallen een snelle startdatum en een hele strakke

Ook in Canada is het machinepark flink uitgebreid zodat we daar, waar het weer nog extremer is dan in Nederland, te allen tijde de planning kunnen waarborgen. Het

aantal machines in Canada is nu gestegen tot boven de 20, waarmee dit jaar meer dan 25 hectare kassen zullen worden gebouwd.
 De Voorwinden Groep houdt vast aan hun bedrijfsfilosofie “zorg voor de klant en zorg voor de medewerkers.” Ons succes danken

we mede aan onze betrokken en gedreven medewerkers die dag en nacht investeren in hun werk. Dit vraagt om blijvend anticiperen en investeren in de toekomst. We gaan 2013 met het volste vertrouwen tegemoet. van Gennip, Someren, februari 2013.

Beurzen Serres Havecon Kassenbouw bv Postbus 25, 2665 ZG Bleiswijk tel. +31 (0)10 2663270 info@havecon.com www.havecon.com

Havecon Serres BVBA De Keyserlei 5 bus 58 2018 Antwerpen, België tel. +32 (0) 32059232 info@havecon.com www.havecon.be

Havecon North America Inc. Peachwood Drive Kingsville, N9Y 4G4, Ontario, Canada tel. 00 1 519 9629116 info@havecon.com www.havecon.ca

De Havecontact is een uitgave van Havecon Kassenbouw bv en verschijnt 1x per jaar in een oplage van 2.500 stuks. Blijf op de hoogte en bezoek regelmatig onze website of volg ons op twitter.

 www.havecon.nl

@Havecon HAVECONTACT 2013

19, 20 en 21 februari 2013 Tuinbouwrelatiedagen in Gorinchem

6,7 en 8 november 2013 HortiFair in Aalsmeer

Havecontact 2013  

Havecontact is de nieuwsbrief van Havecon Kassenbouw bv uit Bleiswijk

Advertisement