Page 1

+Rekening nummer: P 409560 Afgiftekantoor: Leopoldsburg

LEOPOLDSBURG & HECHTEL-EKSEL 3e Trimester 2018

&

Een uitstapje met “vtbKultuur”, altijd leerrijk en gezellig! www.vtbkultuur.be/leopoldsburg-hechtel-eksel Trimestrieel tijdschrift. Verschijnt in maart, juni, september en december. Verantwoordelijke uitgever: Rosina Veyfeyken, Comansweg 72, 3940 Hechtel-Eksel


~2~


~3~

Woordje van de voorzitter Beste vtbKultuurvrienden, In deze zomerperiode bieden we u ook een gevarieerd programma aan: - Blikvanger op 4 juli: busuitstap de 88ste Brusselse Ommegang en het Carolus festival - op 25 juli een bezoek aan de Abdij van Postel en een merentocht met de Zilverlijn - op 11 augustus een dagje Antwerpen met een bezoek aan het Havenhuis en deel 2 van de Vlaamse Meester: “Middelheim Experience Trap” - op 22 augustus de musical Rubens op domein Merode - op 5 september Rondleiding mijnverzakking in Sint-Vincentius kerk en bezoek aan Damhert te Heusden-Zolder - op 26 september busuitstap onbekende plekjes in de Voerstreek ontdekken met een geboren Voerenaar als gids. Nieuw in ons programma: - Op 3 november Slotconcert: “Ode aan Filips Willem – Renaissancemuziek uit de Nederlanden” - Op 9 november The armed man van Karl Jenskins gebracht door Exsultate & andere koren & het Limburgs kamerorkest - Op 13 december het Kerstconcert van de Gidsen - Op 13 januari Nieuwjaarsconcert Stringendo ensemble - Op 14 februari Recital: Valentijnsconcert 14/02 met Loris Lombardo-percussie en Cinzia Bartoli-piano”. Ten laatste medio augustus maken we onze meerdaagse cultuurtrips 2019 bekend via onze website en facebook!

Namens ons team wens ik iedereen: “ontspannende, fijne en warme zomermaanden" met enkele mooie foto's van onze Umbrië-reis als inspiratie!

Rosina


~4~

Zondag, 24 juni: AlbaNova in Alden Biesen Midzomerfestival voor muziek van vroeger en nu ALBANOVA is een festival voor muzikale fijnproevers, leergierige oren en cultuuravonturiers van alle leeftijden. In een historisch decor dat de verbeelding prikkelt, vinden bezoekers een gevarieerd aanbod van klassieke concerten, gedurfde creaties, workshops en installaties. Aandachtig luisterend in de intimiteit van een kapel, voluit meezingend, languit liggend in het gras of genietend van een ambachtelijk ijsje: AlbaNova creĂŤert een rijke en aangename omgeving waar muziek beleven, ontdekken en verdiepen naadloos in elkaar overvloeien. Met bijzondere aandacht voor families, kinderen, jongeren en muziekmakers van nu. Muziek is een menselijke gave. Een talent en een geschenk dat we doorgeven van generatie op generatie, van muzikant tot luisteraar, van mond tot oor. Een ketting van gezongen, gespeelde en geschreven klanken die telkens weer nieuwe betekenis krijgen en uitnodigen tot variatie. Die overdracht en transformatie van muziek vormen het thema van AlbaNova editie 2018. Het programma wordt meer dan ooit een muzikaal cadeau, passend bij een feesteditie. Naar aanleiding van het 40-jarige bestaan van Musica komen heel wat artiesten aan bod die in het verleden een belangrijke metgezel waren op ons muzikale pad.

Park Collegium brengt fragmenten uit het recent ontdekte 15de-eeuwse 'Leuven Chansonnier', in oorsprong vermoedelijk ook zelf een muzikaal geschenk. De Spaanse baroksopraan Raquel Andueza zingt muzikale parels uit het Italiaanse Seicento, Nicolas Callot en Bart Rodyns verrassen met een combinatie van pianoforte en harmonium. Zoals steeds staat er ook veel jong toptalent op de affiche.


~5~

Het volledig programma vindt u vanaf 1 maart 2018 op www.albanovafestival.com. vtbKultuur LHE maakt er voor u een echte belevingsdag van in onze ondertussen gekende en gewaardeerde familiale sfeer. We hebben voor u niet alleen tickets aan voordeelprijs, maar u krijgt ook een broodjesmaaltijd op het moment dat het ú past, inclusief koffie of thee en karafwater. Daarnaast voorzien we nog een beperkt drankenassortiment aan normale prijzen. Bovendien zorgt AlbaNova voor groepsgewijs gereserveerde plaatsen in twee topconcerten: Park Collegium en Raquel Andueza. Kortom, het beste van twee formules: u bepaalt vrij uw parcours doorheen de dag en binnen het festivalterrein, en u bepaalt zelf wanneer u van welke meesterwerkjes wil genieten. Ondertussen zorgen wij voor uw inwendige mens en bieden u gelegenheid uw vtbKultuur-vrienden en -kennissen, ook van andere afdelingen, te ontmoeten.

Praktisch: Wanneer: Zondag, 24 juni 2018, samenkomst om 09:50 u.. Waar: Alden Biesen, juist vóór de ingang van het evenement. Prijs: Leden & niet-leden: € 40, incl. broodjeslunch met koffie of thee Inschrijving: enkel op aanvraag bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305. Ingeval u wil carpoolen als chauffeur of als passagier, dan graag vermelden. Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Uw inschrijving is pas definitief na betaling.


~6~

Woensdag, 4 juli: De Brusselse Ommegang Busuitstap naar een historisch spektakel van wereldformaat! Ieder jaar trekt de Ommegang op de eerste vrijdag van juli en woensdag die eraan voorafgaat, over de betoverende Brusselse Grote Markt. Ommegangen zijn ontstaan als religieuze processies die letterlijk "rond de kerk" gingen. Tijdens deze processies werden de relikwieĂŤn van de heiligen en hun beelden meegedragen. Stilaan kregen deze processies een meer wereldlijk karakter. Nu wordt deze traditie nog steeds voortgezet en is zij een onderdeel van de Brusselse folklore. De huidige Ommegang reconstrueert de "Blijde Intrede" van Keizer Karel in Brussel toen die zijn zoon, de infante Filips (de latere Filips II) aan de Brusselaars kwam voorstellen in 1549.

de

In 1930 verrees de processie van 1549 uit haar as naar aanleiding van de honderdste verjaardag van BelgiĂŤ. De Ommegang trekt dus al 85 jaar weer door de straten van Brussel. Meer dan 1400 deelnemers defileren door de stad naar de Grote Markt om deze grote gebeurtenis uit de geschiedenis van de stad Brussel weer tot leven te brengen. Keizer Karel V, zijn zoon Filips, kroonprins van Spanje en Hertog van Brabant, de zusters van de Keizer: Eleonora, Koningin van Frankrijk en Maria van Oostenrijk, Koningin van Hongarije en Landvoogdes van de Nederlanden, schrijden er nu in een waardige en luisterrijke processie voorbij de trotse, oude gildehuizen en het majestueuze Stadhuis, een van de mooiste gotische gebouwen van BelgiĂŤ. Merkwaardig detail: de laatste 13 jaar werd de rol van Karel V daarbij vertolkt door markies Olivier de Trazegnies d'Ittre, wiens familie in rechte lijn teruggaat op Keizer Karel! Of het ook dit jaar het geval is weten we nog niet: de markies is ondertussen bijna 75, ruim pensioengerechtigd dus! We wonen dit spektakel bij vanop eersterangs tribuneplaatsen op de Grote Markt! ******** Vanaf de verschillende opstapplaatsen brengt de bus ons in de namiddag naar het Centraal Station in Brussel. Afhankelijk van het verkeer blijft er misschien wat tijd om te shoppen of om van de gezellige drukte te genieten.


~7~

Dan begeven we ons naar 'Chez Léon' waar een 3-gangen-menu op ons wacht (dranken niet inbegrepen). Mosselen en garnalen zoals u ze (waarschijnlijk) nog nooit proefde! Om af te sluiten een chocolademousse.

Daarna wandelen we naar de Grote Markt en genieten we van het spektakel. Aan het einde daarvan, vermoedelijk rond 23:15 u., wandelen we terug naar het station, waar de bus ons oppikt. Middernacht zal al eens stukje achter ons liggen als de bus ons afzet aan onze opstapplaatsen; moe, maar allicht een pak prachtige herinneringen rijker!

Praktisch: Wanneer: Woensdag, 4 juli 2018, opstapplaatsen en -tijdstippen na inschrijving. Waar: Vanaf onze normale opstapplaatsen, incl. beveiligde parking bij Kroon Reizen in Zwartberg. Prijs: Leden € 99, niet-leden € 104, incl. eersterangs tribuneplaatsen, 3-gangen-diner bij 'Chez Léon' (drank niet inbegrepen), busvervoer en fooi chauffeur. Inschrijving: bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305, nog slechts 3 tickets beschikbaar! Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.


~8~

Woensdag, 25 juli: Abdij Postel & Merentocht met de Zilverlijn

De vele gezichten van de Kempen Deze uitstap met eigen vervoer of carpooling beginnen we in 'De Stille Kempen' van landbouw en abdijen om te eindigen met de high-tech van de hedendaagse zand- en glasindustrie. We spreken af om 09:30 u. in Gasthof De Beiaard aan de abdij van-Postel. Daar beginnen we deze dag met koffie of thee en een koffiekoek. We starten met een rondleiding bij de Norbertijnen, een unieke ervaring: acht eeuwen hebben bol gestaan van activiteiten en gebeurtenissen. Ook het hedendaagse leven van de paters blijft boeien. Een bezoek aan de binnenkoer, de Romaanse kerk, de kruidentuin met het pesthuisje, een eigentijdse film van ongeveer 15’ staan garant voor een afwisselende en interessante rondleiding. Een kaasproeverijtje van de Postelse kaas, erkend streekproduct, rondt het geheel mooi af. Om 12u30: zijn we terug in Gasthof De Beiaard voor de lunch. Deze bestaat uit een Kempische koffietafel: verschillende soorten brood (bruin, wit, rozijnen) met verschillende soorten beleg (Postelse abdijkaas, Ardeense Coburgh hesp, gekookte ham en zoetigheden, koffie & thee, en een stuk taart. Voor de Merentocht met de Zilverlijn rijden we in konvooi naar Ecocentrum De Goren, De gids vertelt ons over het graven van de kanalen, de ontdekking van het witzand, de toepassingen ervan, het ontstaan van de meren en de herbestemming ervan. Er wordt ook een bezoek gebracht aan Quartz Experience, een interactief museum van Sibelco dat ons alles vertelt over de toepassingen van het Molse witzand. Foto zilverlijn: © saskia_vangestel@hotmail.com

Praktisch: Wanneer: Woensdag, 25 juli 2018, samenkomst om 09:30 u. te Postel. Waar: Gasthof De Beiaard, Abdijlaan 28, 2400 Mol-Postel. Prijs: Leden € 38, niet-leden € 40, incl. alle bezoeken met gids, kaasproeverij, gebruik van oortjes, de rit met het treintje en de Kempische koffietafel. Inschrijving: vóór 18 juli 2018 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305. Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.


~9~

Zaterdag, 11 augustus: busuitstap Antwerpen Middelheim ('Baroque') en Havenhuis Hedendaagse kunst in de geest van de grote Barokkunstenaars, dat is wat Antwerpen Barok 2018 ons in het Middelheim aanbiedt. Internationaal gerenommeerde kunstenaars worden door het Middelheimmuseum uitgenodigd nieuw of bestaand werk te presenteren op het raakvlak van architectuur, sculptuur, installatie en performance, vertrekkend van de ideeën achter de barokke landschapsarchitectuur. Denk daarbij aan motieven als de grotto, het doolhof, het tableau vivant, de folly, de fontein, de trompe l’oeil…. Deze constructies namen in de hoogdagen van Barok en Rococo een centrale plaats in het landschapsontwerp in. Ze gaven een voorheen ‘klassiek’ landschap een verrassend andere aanblik en lokten daardoor nieuwe ervaringen uit bij de bezoekers. Elk van deze motieven probeert – in ware baroktraditie – het publiek te beduvelen, te verrassen, te imponeren of te verleiden. Onze gidsen vertellen er ons alles over! Ons lunchadres is ons niet vreemd: de 'Comptoir' in Wilrijk! Deelnemers aan de Jaïntempel zullen het zich allicht herinneren. Deze maal gaan we voor dagsoep, kippenfilet met pepersaus, sla en frietjes met een koffie of thee als afsluiter. In het Havenhuis komen verleden en toekomst van de haven van Antwerpen samen. Het onderste deel was vroeger een brandweerkazerne die op het uiterste punt van de haven stond. Bij de renovatie is deze prachtige kazerne behouden en nu wordt deze plek als begin van het uitgestrekte havengebied aangeduid. Een duidelijker symbool van de groei van de haven van Antwerpen is er niet. Samen met een opvallende en hedendaagse bovenbouw in de vorm van een diamant - een monumentaal ontwerp van het befaamde architectenbureau Zaha Hadid Architects vormt het gebouw het volledige Havenhuis. Onze gidsen tonen ons de essentie van deze metafoor voor de haven van de 21ste eeuw: een haven met een rijk verleden, maar die klaar is voor de toekomst. Praktisch: Wanneer: Zaterdag, 11 augustus 2018, opstapplaatsen en -tijdstippen na inschrijving. Waar: Vanaf onze normale opstapplaatsen, incl. beveiligde parking bij Kroon Reizen in Zwartberg. Prijs: Leden € 61, niet-leden € 63, incl. gegidste bezoeken, 3-gangen-diner (drank niet inbegrepen), busvervoer en fooi chauffeur. Inschrijving: vóór 1 aug. bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305. Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.


~ 10 ~

22 augustus: Westerlo (eigen vervoer) Musical "Rubens" Historalia neemt ons op 22 augustus mee in een betoverende en muzikale reis door de tijd. Eindhalte is deze keer het Antwerpen van de 16de en vroeg 17de eeuw, de tijd waarin Rubens zich opwierp tot een van de beroemdste en meest veelzijdige kunstenaars. Het publiek mag zich verwachten aan een totaalbeleving in openlucht. Een sensationele voorstelling, een spannende en ontroerende verheerlijking van ons eigen erfgoed. Na het succes van MarieAntoinette en Albert I zet Historalia samen met regisseur Luc Stevens het leven van Rubens in de verf. Letterlijk en figuurlijk. De acteurs worden bijgestaan door meer dan 100 figuranten en door een 12-koppig live-orkest. De musical Rubens brengt het intrigerende levensverhaal van een man met duizend talenten. De musical gaat van start in het beroemde veilinghuis Sotheby's. Daar wordt 'Kindermoord in Bethlehem', een van Rubens beroemdste kunstwerken, per opbod verkocht. We ontmoeten er 12 zeventiende-eeuwse schilders, die ons bij de hand nemen door het leven van hun grootste rivaal en inspiratiebron. We leren Rubens kennen als begaafd kind in het Duitse Siegen, ontmoeten samen met hem zijn grote inspiratiebron Caravaggio in Italië en keren met hem terug naar Antwerpen, waar hij thuis is. Hij wordt hofschilder van Albrecht en Isabelle en een gevierd diplomaat. Maar hij kent ook tegenspoed en wordt geplaagd door een slepende ziekte. Voorafgaandelijk aan de voorstelling kan u toegang krijgen tot het interactief Rubensdorp. Dankzij de centrale groepsaankoop genieten we van een redelijke korting. Dit houdt ook in dat er nog enkele praktische afspraken moeten gemaakt worden over de verdeling van de tickets. We trachten zowel de vroeg- als de laatkomers zo soepel mogelijk te bedienen, maar we kunnen pas later meedelen hoe we dit aanpakken! Praktisch: Wanneer: Woensdag, 22 augustus 2018; Aanvang voorstelling 20:45 u., interactief Rubensdorp toegankelijk vanaf 18:00 u. Waar: Merodedreef 2 te 2260 Westerlo, plaats en tijdstip van samenkomst volgt. Prijs: Leden € 42, niet-leden € 43, eersterangstickets incl. programmaboekje per 2 tickets. Inschrijving: nog slechts 2 tickets beschikbaar bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosinajohan.be of 0470 205 305. Ingeval u wil carpoolen als chauffeur of als passagier, dan graag vermelden. Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.


~ 11 ~

5 september: Zolder (eigen vervoer) Een kerk in mijnverzakkingsgebied & Damhert Nutrition We beginnen de dag met een lichte maar lekkere lunch in het MUZEcafé van CC MUZE, voorlopig nog in het 'oude' Cultureel Centrum langs de Dekenstraat. Een lekkere dagsoep gevolgd door een ciabatta met naar keuze ham of kaas. Daarna rijden we samen naar de Sint-Hubertus- en Sint-Vincentiuskerk, gelegen aan het Heldenplein / Pironlaan te Zolder. ****** De kerk van Zolder, haar bezittingen en inkomsten waren een geschenk van graaf Arnold V, soevereine graaf van Loon, aan de abdij van Averbode op 4 september 1304. Van dan tot 1832 werd de parochiale dienst onafgebroken waargenomen door de Norbertijnen van Averbode. In oorsprong stond op deze plaats een romaanse kerk uit de 13° eeuw. Ze was tegen de oude mottetoren van Zolder aangebouwd. In de 15° eeuw wordt de mottetoren verhoogd met een vroeg-gotische kerktoren. In 1526 wordt de romaanse kerk vervangen door een gotisch bouwwerk in Maastrichter (mergel)steen. Hieraan wordt in 1554 een hoog-gotisch koor aangebouwd. De huidige vorm van de kerk dateert uit 1889 – 1890 en is op bouwkundig gebied bijzonder. Ze bestaat immers uit drie beuken die allen even breed, hoog en lang zijn. Hierdoor ontstond een voor Limburg zeldzaam voorbeeld van een gotische hallenkerk. De kerk werd voor de eredienst gesloten in 1980 omwille van instortingsgevaar als gevolg van mijnverzakkingen. Van 2000 tot 2004 onderging het gebouw een grondige restauratie. Door middel van optische compensatie werd getracht de zichtbare wonden van de verzakkingen te integreren in het geheel. Wat nieuw wordt gebouwd gebeurt op een hedendaagse wijze. Onze gids vertelt er ons alles over! Daarna begeven we ons naar 'Damhert', een pilootbedrijf in 'functionele voeding', het bedrijf dat aan de basis ligt van 'Tagatesse', de suikervervanger die ondertussen de wereldmarkt verovert!


~ 12 ~

Damhert staat in voor de ontwikkeling, productie én distributie van functionele, gezonde voeding. Het gaat hier om voeding met een ‘functie’, preventief en ondersteunend te gebruiken door de consument. Deze producten zijn terug te vinden in het dieetschap van elke betere supermarkt! Al meer dan 40 jaar staat Damhert op de eerste rij van de functionele voeding met een ruim gamma gezonde en vooral lekkere producten! Sindsdien is de groep ‘bewuste eters’ onder ons - samen met hun eisen - flink gestegen. Met zijn assortiment suikervrije, glutenvrije, lactosevrije, zoutarme, biologische en vegetarische voeding, heeft Damhert voor ieder wat wils! We beginnen ons bezoek met een bedrijfspresentatie gevolgd door een rondleiding. We sluiten af met een drankje en we vertrekken niet zonder een kennismakingspakketje dat ons toelaat de kwaliteit van Damhert alvast zelf te ervaren!

Praktisch: Wanneer: Woensdag, 5 september 2018, samenkomst om 11:30 u. aan CC Muze Waar: Zolder, samenkomst aan het CC MUZE, hoek Dekenstraat en Beenhouwersstraat. Prijs: Leden € 27, niet-leden € 29 incl. gebruik oortjes en lunch (soep + ciabatta) (dranken niet inbegrepen) Inschrijving: vóór zondag, 6 augustus 2018 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305. Ingeval u wil carpoolen als chauffeur of als passagier, dan graag vermelden. Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.


~ 13 ~

Zomer: BBQ - tijd! BBQ kan ook gezond!

Kerkstraat 9, Eksel

Rode Kruisplein 12, Hechtel

011 / 460 490 Proxy Hechtel-Eksel steunt vtbKultuur Leopoldsburg / Hechtel-Eksel


~ 14 ~

Busuitstap Voerstreek: minder bekende plekjes! Met een geboren Voerenaar als gids! Op woensdag, 26 september trekken we naar een stukje Limburg dat we denken te kennen maar waar nog veel te ontdekken valt: de Voerstreek en omgeving. We beginnen ons bezoek met koek en koffie (of thee) in de forellenkwekerij aan de commanderie van Sint-Pieters-Voeren. We bezoeken ook de forellenvijvers en de bron van de Voer. Van daaruit is het een korte wandeling naar de werkplaats van een ambachtelijke stroopstoker die, gezien het seizoen, dan allicht volop aan het stoken zal zijn! Vervolgens brengt de bus ons naar het drielandenpunt waar we bij 'De Bokkerijder' een broodmaaltijd nuttigen en genieten van het panorama over de regio rond Aken. Na de middag rijden we via Kelmis (La Calamine) en Neu-Moresnet in de richting van Henri-Chapelle. Onderweg hoort u het verhaal van 'Neutraal-Moresnet', een minuscuul gebiedje dat in het zog van internationale troebelen even onafhankelijkheid genoot waardoor het drielandenpunt even een vierlandenpunt was! We bezoeken dan de prachtige Amerikaanse militaire begraafplaats waar veel slachtoffers van het Ardennenoffensief liggen. En meteen vernemen we wat de band is met de Duitse militaire begraafplaats in Lommel. Terug in Voeren stopt de bus even aan de forellenkwekerij waar we zowel forellen als lokale ambachtelijke kazen kunnen aanschaffen. Best vooraf Rosina verwittigen als u daar gebruik van wil maken en misschien reeds 's morgens uw bestelling doorgeven!


~ 15 ~

Een korte (en optionele) wandeling brengt ons langs enkele vakwerkhuisjes naar het winkeltje van Jetteke, waar u een originele en streekgebonden verrassing wacht. U heeft de gelegenheid om die door te spoelen met koffie of een ander drankje (niet inbegrepen). Een ware tijdcapsule die ons terugbrengt naar het midden van vorige eeuw! Met alle jeugdherinneringen en romantiek van dien! Dit moet je zeker ervaren! Daarna brengt de bus ons terug naar onze opstapplaats!

Praktisch: Wanneer:.woensdag, 26 september Waar: Onze vaste opstapplaatsen: Zwartberg (nieuw!), Hechtel (Schans), Houthalen en Hasselt. Prijs: Leden € 60, niet-leden € 63, incl. audiosysteem, fooi chauffeur, broodjeslunch, koek met koffie of thee inbegrepen en de verrassing. Inschrijving: vóór 15 september 2018 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305. Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.


~ 16 ~

Voorstelling: Sherlock Holmes 5 oktober 2018 – CC Leopoldsburg Vitalski en zijn geleerde companen, de flamboyante wiskundige & filosoof Jean Paul Van Bendegem & de bekende sceptische filosoof Johan Braeckman hebben zich verdiept in het universum van Sherlock Holmes en zijn schepper sir Arthur Conan Doyle voor een geanimeerde voorstelling! Sherlock Holmes is de fictieve Britse detectieve en het geesteskind van schrijver Artur Conan Doyle. Inmiddels behoort hij tot een van de bekendste personages ter wereld. Holmes is vooral bekend vanwege zijn intelligentie en zijn vermogen belangrijke conclusies te deduceren uit kleine, vaak schijnbaar onbelangrijke aanwijzingen. "Sherlock Holmes" is hot: Er is het succes van de BBC-serie 'Sherlock' met Benedict Cumberbatch en een nieuwe vertaling van 'De avonturen van Sherlock Holmes'. Redenen genoeg om de beroemdste detective ter wereld eens grondig onder de loep te nemen. Vitalski (de artiestennaam van Vital Baeken) zal voor deze voorstelling evenwel 'niet thuis' geven wegens andere verplichtingen. Hij is een Belgisch schrijver, dichter, stand-upcomedian, perfomer, mediafiguur en striptekenaar. Jean Paul Van Bendegem is als hoogleraar logica en wetenschapsfilosofie verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. In zijn vrije tijd verzorgt hij columns in het weekblad Knack. In oktober 2007 nam hij deel aan het populaire VRT-programma 'De Slimste Mens ter Wereld'. Johan Braeckman is hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Gent, was van 2003-2008 bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, hij is oprichter van De Maakbare Mens en redactielid van 'Wonder en is gheen Wonder', het tijdschrift van SKEPP. Het lijdt geen twijfel dat deze twee geleerde, maar ook gevatte en humoristische heren de klus schitterend zullen klaren en de afwezigheid van Vital zullen doen vergeten! vtbKultuur Limburg brengt dit ontspannende maar ook interessante spektakel naar het cultureel centrum van Leopoldsburg. Uw vtbKultuur-afdeling Leopoldsburg / Hechtel-Eksel biedt u de tickets aan voor amper € 7. Na de voorstelling biedt vtbKultuur u een drankje aan in aanwezigheid van de performers. Foto performers © Gwenny Cooman Praktisch: Wanneer: vrijdag 5 oktober 2018 om 20:15 u. Waar: Cultureel Centrum Leopoldsburg, grote zaal Prijs: Leden € 7, niet-leden € 7, inclusief drankje achteraf! Inschrijven: volgens beschikbaarheid, maar zeker vóór 16 september 2018 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305 Betaling: na inschrijving door overschrijving op rek. BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur L/H-E.


~ 17 ~

Donderdag, 11 okt. 2018 om 19:30 u. – Leopoldsburg CCL Film: Kon Tiki – avontuur of wetenschap? De Noorse wetenschapper Thor Heyerdahl raakt op jonge leeftijd op de Markiezen-eilanden (Jacques Brel!) gefascineerd door gelijkenissen tussen de lokale scheppingsverhalen en de mythes uit de Inca-tijd. Dit zal leiden tot enkele bijzonder avontuurlijke reizen, enkele boeiende boeken en een hele rits documentaires die zullen culmineren in de licht gedramatiseerde bijna-documentaire die u vanavond te zien krijgt. Kon-Tiki is een historische dramafilm uit 2012, gebaseerd op de Kon-Tiki-expeditie uit 1947 van Thor Heyerdahl. Het was de duurste Noorse film die tot dan toe was gemaakt en was in 2012 de best bezochte film in Noorwegen. De film werd genomineerd voor een Academy Award voor beste niet-Engelstalige film tijdens de 85ste Oscaruitreiking en genomineerd voor beste buitenlandse film tijdens de 70e Golden Globe Awards. Het was de eerste keer dat een Noorse film genomineerd werd voor zowel een Oscar als een Golden Globe. Het is wel héél erg uitzonderlijk dat een bijna-documentaire zo aanslaat in het 'normale' circuit. U zal dan ook snel vergeten dat het een bijna-documentaire is: zeker in het laatste deel zijn er bloedstollende momenten met een stevig 'Indiana Jones'-gehalte, maar dan écht! Van de film werden twee versies uitgebracht, een in het Noors en een in het Engels (met Nederlandtalige ondertitels). De scènes van de film werden tweemaal opgenomen: eenmaal in het Noors en vervolgens in het Engels. Dus geen storende nasynchronisatie! Voorafgaand krijgt een korte introductie door Johan Torfs over de visie van Heyerdahl. Wetenschap moet niet saai zijn, misschien denkt u er na deze film ook zo over! Praktisch: Wanneer: Donderdag 11 oktober 2018 om 19:30 u. Waar: Leopoldsburg, Cultureel Centrum, zaal 1 Prijs: Leden € 6., niet-leden € 8., inclusief pauzedrankje. Inschrijving: vóór 8 oktober bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305 Betaling: door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur L-H-E of ter plaatse.


~ 18 ~

Vierdaagse all-in afdelingstrip:

Holland: De Gouden Eeuw en de Vlamingen! Van donderdag, 18 tot zondag, 21 oktober 2018 Tijdens een bezoek aan de regio Delft / Haarlem begin 2017 zagen we een vooraankondiging van de tentoonstelling 'Frans Hals en de Modernen', die in oktober 2018 zou openen in het Frans Hals museum en een aantal meesterstukken bijeen zou brengen. Frans Hals is één van de vele Vlamingen die na de val van Antwerpen in Holland terecht gekomen zijn en daar mede hun stempel gedrukt hebben op de Hollandse 'Gouden Eeuw'. Tevens zou het vtbKultuur-jaarthema voor 2018 'Vlaamse Meesters' worden. De puzzelstukjes begonnen in elkaar te vallen. Delft leek ons een leuke uitvalsbasis, en we vonden daar snel een aantrekkelijk, goedgelegen hotel. De terugreis: Holland zonder kaas kan niet, en kaas, dat is toch Gouda, niet soms? Voor de heenreis kregen we een leuke tip: Hellevoetsluis. Een tip die ons meteen over de Delta zou voeren, ook al een attractie op zich. En toen was de puzzel gelegd; we denken dat het resultaat mag gezien worden! Ons hotel: We logeren drie nachten in het 4*-Hampshire hotel Delft Centre. Op donderdag en vrijdag maken we gebruik van het drie-gangen menu voor halfpension. Het hotel ligt aan de rand van het historisch centrum, heeft een eigen busparking en ligt op amper 600 m van de markt waarrond zich de meeste bezienswaardigheden bevinden. Het hotel is ingericht met muziek als thema. Het heeft een Booking.com-notering van 8,4 en een Tripadvisor notering van 4 (uitstekend en zeer goed samen 88 %). Algemeen: Dit is een all-in reis, de prijs omvat het volgende: bus, fooi chauffeur, het verblijf in het hotel, taksen, alle vermelde toegangen en gidsbeurten en alle maaltijden vanaf het middagmaal op donderdag tot en met het middagmaal op zondag. Niet inbegrepen zijn: alle dranken (behalve waar anders vermeld), vrije pauzes, persoonlijke uitgaven en verzekeringen. We beschikken ook gedurende de volledige reis over (onze eigen!) “oortjes”.

Praktisch: Deelname: € 600 pp in tweepersoonskamer, supplement 1pk: € 135 / exclusief voor leden. Zoals altijd: all-in, met uitzondering van dranken en consumpties in vrije pauzes. Inschrijven bij Rosina Veyfeyken via e-mail rosina@rosina-johan.be of via GSM 0470 205 305. Betalen van het voorschot (€ 200 pp) dadelijk na bevestiging van de inschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur L/H-E, pas dan is uw inschrijving definitief. Onze partner: Kroon reizen, vergunning A4603 & A5813 Belangrijk: Nog geen lid? Voor slechts € 10 is uw hele gezin lid tot einde 2018 en

genieten zij van de ledenprijs van vtbKultuur in heel Vlaanderen!

Let op: volzet – enkel via reservelijst!


~ 19 ~

Nog enkel te boeken via reservelijst! Reisprogramma Donderdag, 18 oktober We vertrekken vanaf onze vaste opstappunten, met daarnaast de mogelijkheid (voor wie wil) de auto achter te laten op de veilige parking van het busbedrijf in Zwartberg. Onderweg nemen we allicht een vrije pauze omwille van de rij-, en rusttijden. Als het verkeer ons geen parten speelt rijden we via de Volkerak-sluizen, één van de sleutels van het Deltaplan. Uiteraard zorgen we voor een woordje uitleg bij de problematiek van de Delta en de Maas- en Rijnafvoer. Rond 11 uur bereiken we Hellevoetsluis waar we (met gids) het droogdok Jan Blanken bezoeken, destijds (+ 1800) een wonder van moderne techniek met één van de allereerste stoommachines van Nederland. Het is vandaag terug in gebruik, maar vooral voor plezier- en historische vaartuigen. Vlak bij het dok liggen enkele merkwaardige schepen gemeerd: het lichtschip 'Noord-Hinder' en het pantserschip 'Buffel'. Dat laatste heeft een totaal onopvallende loopbaan bij de Koninklijke Marine achter de rug, maar omdat het zo typisch is voor een bijzonder merkwaardige periode in de scheepsbouw krijgt u een woordje uitleg vanop de kade. Onze lunch in het "De Ruyterhuys" (naar de beroemde admiraal) is een broodjeslunch met soep, een kroket, belegde broodjes en koffie of thee (inbegrepen). In de namiddag bezoeken we in Delft het Vermeercentrum: het is gevestigd op de historische locatie van het voormalige St. Lucasgilde, waar Vermeer jarenlang hoofdman van de schilders was. Dit centrum toont het volledige werk van Vermeer, maar dan wel in reproductie, en daarnaast boeiende informatie over zijn leven en zijn werkwijze. Maar ook, verrassend genoeg, over de liefdessymbolen in zijn schilderijen! Afhankelijk van het verkeer en ons uur van aankomst in Delft zullen we vóór of na het bezoek aan Vermeer-centrum inchecken. 's Avonds wacht ons in het hotel een 3-gangen-diner.

Vrijdag, 19 oktober Deze dag blijven we in Delft. En we beginnen met het beroemdste Delftse exportproduct: "Royal Delft Blue"! Na het ontbijt brengt de bus ons naar "De Porceleyne Fles", de beroemde fabriek van Delfts Blauw. De fabriek verkreeg extra beroemdheid doordat het echtpaar Kröller – Müller de centrale leefruimtes van hun landhuis "Jachtslot Sint-


~ 20 ~

Hubertus" op de Veluwe volledig liet bekleden met door "De Porceleyne Fles" op maat gemaakte tegels volgens ontwerp van de beroemde architect Berlage. We krijgen het productieproces te zien en het fabrieksmuseum. Na het bezoek brengt een rondvaartboot ons via een grachtentocht naar de 'Kolk' (een oude haven), vanwaar we naar onze lunchafspraak wandelen. In het 'Karrewiel' wacht ons een heerlijke koffietafel met soep, diverse broodjes met beleg, koffie, thee, melk en karnemelk Hierna brengt de paardentram ons naar het startpunt van ons namiddagbezoek. We bezoeken de oude kerk, de nieuwe kerk en de oude stadsgevangenis. Onderweg houden we halt in 'Het Boterhuis' voor een vrije koffiepauze. Een wandelingetje van ongeveer een kwartiertje brengt ons terug naar ons hotel. Naar keuze kunnen we deze verlengen met wat shoppen of sight-seeing en/of genieten van wat vrije tijd in ons hotel. 's Avonds 3-gangen-diner in het hotel. Tevens bieden we u gelegenheid om een (eigen) presentatie te volgen over de geschiedenis en de techniek van de Hollandse bemalingen.

Zaterdag, 20 oktober Vandaag is Haarlem aan de beurt. De bus zet ons af vlak bij het historisch centrum waar we de gids(en) volgen op de 'Vlaamse Wandeling'. Dit brengt ons tegen de middag bij het Frans Hals-museum waar we een belegd broodje nuttigen, voorafgegaan door een kop soep en vergezeld van een beperkte drankenkeuze. Daarna splitsen we in kleine groepjes om zo maximaal te kunnen genieten van de gegidste rondleiding door de unieke tentoonstelling 'Frans Hals en de Modernen' waarvoor unieke kunstwerken vanuit de hele wereld naar Haarlem gereisd zijn (Van Gogh, Manet, …)! Wellicht hét hoogtepunt van deze cultuurtrip!

De bus pikt ons vervolgens op vlak bij het museum en brengt ons naar het Cruquius-gemaal, één van de drie stoomgemalen die de Haarlemmermeerpolder drooggelegd hebben.


~ 21 ~

Vrij bezoek waarbij u evenwel de gigantische stoomcilinder (de grootste ooit wereldwijd!) zult zien bewegen (weliswaar hydraulisch). Verder kuiert u vrij door de tentoonstelling waar u de maquettes kunt zien van gemalen die u al kent uit de presentatie. De bus brengt ons terug naar ons hotel waar we ons even kunnen opfrissen en op adem komen. Daarna gaat het weer richting 'Karrewiel', waar ons ditmaal een oud-Hollands buffet wacht vol met ouderwets Hollands lekkers: soep, stamppotten, rookworstjes, gehaktballen, haring, ‌, voorafgegaan door een welkomstcocktail en vergezeld van drie drankjes naar keuze. Nadien genieten we van een dessertenbuffet en een kop koffie. U krijgt ook nog een klein aandenken aan Delft. Voor de terugkeer naar ons hotel hebben we een leuk "alternatief" in petto!

Zondag, 21 oktober Ontbijten, bagage in de bus en nu richting Gouda! We beginnen met een gegidst stadsbezoek waarbij we ook het stadhuis bezoeken. Dit laatste tenminste als we niet in snelheid worden gepakt door een trouwlustig koppeltje dat we dan uiteraard niet voor de voeten gaan lopen!

Om voldoende gevoed te zijn voor de terugreis opteren we voor een 3-gangen-lunch in een bekend Gouds restaurant. Daarna bezoeken we de 'Waag', het Gouds kaas- en ambachtenmuseum. We sluiten af met een bezoek aan een bekende bakkerij met een geschiedenis van ruim een eeuw en maken daar kennis met de ĂŠchte, traditionele Goudse stroopwafel. Om bestand te zijn tegen de terugrit vullen we hier de laatste gaatjes met een stroopwafel vergezeld van een kop koffie of thee. Tijdens de terugrit volgt allicht nog een vrije pauze in het kader van de rij- en rusttijdenregeling.


~ 22 ~

Slotconcert: 'Ode aan Philips Willem' Zaterdag, 3 nov. 2018 om 20:00 u., Allerheiligenkapel Diest Het Sulpitiuskwartet werd in 1986 opgericht door de organist van de Sint-Sulpitiuskerk te Diest, Michel Verhaegen. Hij maakt sinds toen deel uit van het ensemble, samen met Christel Franssens. Eens per maand en met feestdagen luisterde het kwartet de missen op. In de loop der jaren werden 2 stemmen vervangen. Sinds vele jaren maken Hilde Vandeweyer en Michel Rabaey al deel uit van het kwartet. Op aanvraag brengt het groepje ook wereldlijke muziek tijdens academische zittingen en feestjes. Zingen is niet weg te denken uit het leven van dit viertal. Tijdens het optreden van 3 november brengt het ensemble renaissancemuziek van vooral Nederlandse componisten. Het wordt een afwisselend programma, a cappella en met begeleiding. Dit naar aanleiding van het feestjaar 2018, Filips Willem al 400 jaar te gast in Diest. De Allerheiligenkapel is de perfecte en vertrouwde locatie voor dit kwartet. Al in 1307 is er sprake van een kapel van alle Heiligen, eigendom van de handboogschutters van de Sint-Jorisgilde. Ze werd tweemaal vernield en terug opgebouwd, onder andere na de plunderingen van de Geuzen in 1578. Daarbij gingen het altaar en de glasramen van de Diestse glazenier Fongaerts verloren. In 1854 moest de kapel wijken voor de bouw van de citadel. Ze werd meteen heropgebouwd in een neoclassicistische stijl op de flanken van de toenmalige Kluisberg (nu de Allerheiligenberg). Een ingemetselde gevelsteen uit 1658 herinnert ons aan de eerdere kapel in barokstijl, net als de folkloristische houtsculpturen binnenin. Het concert zelf is gratis. Ter bevestiging van uw deelname vragen wij een bescheiden bijdrage die we zullen schenken aan een goed doel. Vooraf eten we een snack in ons gekende restaurant 'In Den Zoeten Inval': een combinatie van kaas- en garnaalkroketten (3 stuks) met brood en sla, dranken niet inbegrepen. Praktisch: Wanneer: Zaterdag, 3 november 2018 om 18:30 u.. Waar: Diest, 'In Den Zoeten Inval', Grote Markt, 6; concert in de Allerheiligenkapel Prijs: Leden € 17, niet-leden € 19 de opbrengst wordt geschonken aan een goed doel. Inschrijving: vóór zondag, 10 oktober 2018 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305. Let op: we hebben slechts 15 kaarten: op = op! Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.


~ 23 ~

Muzikale herdenking: 'The Armed Man' Vrijdag, 9 november 2018, kerk Leopoldsburg Met o. a. koor 'Exsultate' en 'Het Limburgs Kamerorkest' in symfonische bezetting! Meer dan welke moderne oorlog ook, leeft de Eerste Wereldoorlog’14-’18 in de herinnering voort als het ultieme voorbeeld van een onevenwicht tussen inzet en kosten. De oorlog van een ‘opgeofferde generatie’! Vele Limburgse steden en gemeentes, o.a. Leopoldsburg als grootste garnizoensstad van België en grootste oefenkamp van West-Europa destijds, beleefden op heel intense en vaak heel persoonlijke wijze deze wereldoorlog. Een bijzondere herdenking meer dan waard! Dit jaar slaan CC MUZE en CC Leopoldsburg de handen in elkaar om het indrukwekkende koor- en orkestwerk, “The armed man” van Karl Jenkins in deze regio te laten uitvoeren met maar liefst 100 zangers en 50 musici in combinatie met uniek beeldmateriaal. De Welshe componist Karl Jenkins droeg dit werk op aan de talrijke slachtoffers van de Kosovocrisis, die hevig woedde terwijl hij aan zijn compositie werkte. “A Mass for Peace” – een mis voor de Vrede - is de ondertitel van het werk. Op sublieme en haast filmische wijze laat Jenkins de luisteraar de ellende en de gevolgen van geweld haarfijn aanvoelen. Teksten die hoop brengen, bv. van een overlevende van het bombardement op Hiroshima, en die er op wijzen dat duurzame vrede mogelijk is. Uniek is ook de keuze om vanuit verschillende godsdiensten op te roepen tot vrede: bv. een ‘Benedictus’ uit de Christelijke geloofsleer, Adhaan, de Islamitische oproep tot gebed en de Hindoeïstische Mahābhārata. Het hoeft niet te verwonderen dat het werk sinds zijn première in de The Royal Albert Hall in London in 2000 ondertussen al meer dan duizendmaal wereldwijd werd uitgevoerd. Meer dan 150 uitvoerders (!) zorgen voor een onvergetelijke herdenking: een groot koor met meer dan 100 zangers– o.a. Exsultate & andere koren - en het Limburgs Kamerorkest, speciaal voor deze gelegenheid uitgebreid tot symfonisch orkest, o.l.v. Ronny Ramakers en Bruno Sprengers. Praktisch: Wanneer: Vrijdag, 9 november 2018 om 19:45 u. voor de ticketverdeling. Waar: Leopoldsburg, O.-L.-V.- Hemelvaartkerk Prijs: Leden € 15, niet-leden € 15. Inschrijving: vóór zondag, 30 september 2018 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305. Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.


~ 24 ~

Zaterdag, 10 november: Alden Biesen De Graven van Loon: Lezing door dr. Jan Vaes en geleid bezoek aan tentoonstelling. Het graafschap Loon ontstond omstreeks 1018 – duizend jaar geleden - en eindigde in 1795: een grote brok Limburgse geschiedenis, die zich niet in de Nederlanden afspeelde: anders en daarom zo interessant. Door leenbanden met de prins-bisschoppen van Luik en de Duitse keizer speelden de graven van Loon een aanzienlijke rol in de regio Maas-Rijn. De millennium-viering (2018) van deze oude feodale entiteit is dè gelegenheid om dat unieke Limburg-gevoel, dat in talloze aangelegenheden de rest van Vlaanderen al verbaasde, nu ook een solide historische basis te geven. De landcommanderij Alden Biesen organiseert daarom een prestigieuze historische tentoonstelling die start in het najaar van 2018 en meer dan vier maanden loopt. Vanuit talrijke musea in binnen- en buitenland komen topstukken die een overzichtelijk, toegankelijk en aantrekkelijk beeld geven van deze geschiedenis. Vele objecten zijn nog nooit vertoond. Digitale en interactieve toepassingen omringen het geheel: een moderne opstelling. In de voormiddag krijgen we een lezing door dr. Jan Vaes, auteur van het prachtig geïllustreerd boek voor over de graven van Loon (330 bladzijden), geschreven op vraag van de overheid en toegankelijk voor een breed publiek. De lezing vat het boek samen en wil op een bevattelijke en aanschouwelijke wijze twee hoofdrolspelers in de geschiedenis van de Euregio Maas-Rijn voorstellen: het graafschap Loon en het prinsbisdom Luik. Deze lezing is meteen de ideale inleiding voor het gegidste tentoonstellingsbezoek! En uiteraard vergeten we de inwendige mens niet: vanaf 09:30 u. wordt u ontvangen met koffie en koek, er is een lekkere lunch voorzien (dagsoep, varkensgebraad met appeltjes en kroketten en crème brulée, dranken niet inbegrepen) evenals koffie met Haspengouws gebak als afsluiter. Bovendien is er gelegenheid om uw exemplaar van het boek (dat u eventueel dan nog kunt aankopen) te laten signeren door de auteur! Dankzij de tussenkomst van het Provinciaal Bestuur van vtbKultuur Limburg kunnen we u dit aanbieden voor de prijs van € 35.-, zowel voor leden als niet-leden! Praktisch: Wanneer: Zaterdag, 10 november 2018; ontvangst vanaf 09:30 u. Waar: Alden Biesen, Kasteelstraat 6 te Bilzen Prijs: Leden € 35, niet-leden € 35, incl. ontvangst, lunch (dranken niet inbegrepen) en afsluiter Inschrijving: vóór maandag, 1 oktober 2018 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305. Ingeval u wil carpoolen als chauffeur of als passagier, dan graag vermelden. Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.


~ 25 ~

18 november: Musical "'40 – '45" Opnieuw een spektakel van topklasse! Na het overdonderend succes van de spektakelmusical 14-18, komt Studio 100 nu met een opvolger: de spektakel-musical '40 – '45. Deze productie belooft zo spectaculair te worden als zijn voorganger en zal het verhaal vertellen van het verzet in Vlaanderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De première is voorzien voor 2018, exact 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog én het moment waarop helaas de kiem voor de Tweede Wereldoorlog werd gelegd. Gert Verhulst: “335 000 mensen kwamen kijken naar 14-18. Het was overweldigend. Avond na avond staande ovaties, ontelbare positieve reacties van ontroerde toeschouwers. Ik ben ervan overtuigd dat we met deze nieuwe musical een verhaal gaan vertellen dat minstens zo aangrijpend is, maar tegelijkertijd toch helemaal anders.' Het verhaal gaat als volgt: Antwerpen, net na de eerste wereldoorlog. Staf en Louis Segers worden met een jaar verschil geboren. Ze groeien op in een warm nest. De broers worden hartsvrienden en niets lijkt hun band te kunnen breken. Tot het onvermijdelijke gebeurt: de Tweede Wereldoorlog breekt uit en dat laat sporen na in elke huiskamer, in elk gezin. Ook in het gezin van Staf en Louis. De voorstelling duurt ongeveer 1 uur en 45 minuten (zonder pauze). Aangezien er busvervoer geregeld wordt vanuit de provincie en nog niet alle deelnemende afdelingen bekend zijn kunnen we nog niets definitiefs zeggen over opstaplocaties en tijdstippen. Onze deelnemers mogen op de ondertussen gebruikelijke service rekenen! Wel kunnen we al zeggen dat ook deze uitstap gebeurt met onze nieuwe buspartner voor 2018: de firma Kroon Reizen. Praktisch: Wanneer: Zondag, 18 november 2018; aanvang voorstelling 15:30 u. Waar: Precieze locatie nog onbekend – volgt later, samen met de opstappunten en tijdstippen Prijs: Leden € 65 niet-leden € 67, eersterangstickets incl. busvervoer Inschrijving: enkel op aanvraag bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305. De kaarten worden toegekend vanuit centrale groepsaankoop (prijsvoordeel!). Tijdig inschrijven is dus de boodschap! Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.


~ 26 ~

Woensdag, 5 december: Gallo-Romeins Museum Stonehenge – voorbij het mysterie! Lezing door dr. Jan Vaes en geleid bezoek aan tentoonstelling. 2500 v.Chr. In het zuiden van Engeland verrijst een indrukwekkend bouwwerk. Cirkelvormig, zoals de zon. Met gigantische rechtopstaande stenen. Vandaag staat de constructie bekend als Stonehenge. Ontdek er alles over in een intrigerende tentoonstelling. Afspraak in het Gallo-Romeins Museum op woensdag, 5 december 2018. Wat is Stonehenge eigenlijk? Waarom ligt het net daar? Wie liet het grootse monument optrekken? En hoe gingen de bouwers concreet te werk? Recent archeologisch onderzoek biedt boeiende feiten én verrassende inzichten. Tegelijk roept het nieuwe vragen op. Het GalloRomeins Museum bundelt alle kennis in één grote expo: interviews met archeologen, kwaliteitsvolle 3Dvisualisaties, mooie schaalmodellen ... Authentieke grafvondsten getuigen van de feesten, ceremonies en begrafenisrituelen die het leven van de Stonehenge-mensen kleurden. Sfeervolle filmbeelden tonen een glimp van hun cultuur. vtbKultuur Limburg maakt er voor u een boeiende en leerrijke dag van in de lijn van onze traditie. De gidsen van het GRM zullen ons wegwijs maken doorheen dit boeiend verhaal. Raak in de ban van Stonehenge: één van de grootste mysteries uit de menselijke geschiedenis.

We beginnen de dag om 10:00 u. met een lezing door dr. Jan Vaes die ons via de megalietenculturen in Europa zal meenemen naar Stonehenge, wat we er over weten en wat nog niet. De lunch gebruiken we in de brasserie 'Bazilik': soep met een broodje, koninginnenhapje met frietjes en een frisse salade. We sluiten af met een koffie. De overige dranken zijn niet inbegrepen. Praktisch: Wanneer: Woensdag, 5 december 2018; samenkomst om 09:45 u. Waar: Gallo-romeins Museum, Kielenstraat 15 te Tongeren Prijs: Leden € 38, niet-leden € 40, incl. lunch (dranken niet inbegrepen) Inschrijving: vóór maandag, 5 november 2018 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305. Ingeval u wil carpoolen als chauffeur of als passagier, dan graag vermelden. Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.


~ 27 ~

Donderdag, 13 december 20:15 u. in het CCL

Het traditionele kerstconcert van 'De Gidsen'! Harmonieorkest met zeventig topmusici met daarbij een uniek cavalerie-trompetterkorps onder leiding van kapitein-commandant kapelmeester Yves Segers. Al voor de 27ste keer te gast! De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen bestaat uit 84 streng geselecteerde musici, allen titularis van verschillende Eerste Prijzen van onze Koninklijke Conservatoria. Sinds haar ontstaan in 1832 heeft deze Muziekkapel door haar uitzonderlijke kwaliteiten zowel specialisten, onder wie talloze grote componisten - gaande van Berlioz tot Strawinski -, als het grote publiek in binnen- en buitenland weten te boeien. Naast het Groot Harmonieorkest beschikt de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen ook over een Trompetterkorps, enig in zijn soort, dat sinds maart 2013 onder de leiding staat van Adjudant-Chef Olivier Brichau. Ook dit ensemble heeft ook een opmerkelijk staat van dienst met diverse prestigieuze optredens in binnen- en buitenland. Een organisatie van het 18de Bataljon Logistiek. De opbrengst van deze avond gaat naar De Veerkracht in Lommel, ’t Volderke in Meerhout en St.- Oda in Overpelt Praktisch: Wanneer: Donderdag, 13 december 2018; samenkomst ticketverdeling om 19:45 u. Waar: Cultureel Centrum Leopoldsburg, Kastanjelaan 1 Prijs: Leden € 16 niet-leden € 17, Inschrijving: vóór maandag, 3 september 2018 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305. Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.

Zaterdag, 26 januari: CC Leopoldsburg Show: 'Aangenaam, ik ben Ish' Wie 'So You Think You Can Dance' of 'Dance Around the World' gezien heeft, kent Ish! Ish stands up met woorden, met dans, met muziek en alle andere “Tools" om zijn boodschap over te brengen naar het grote publiek. Autobiografisch, realistisch, verbindend, grappig en met een gezonde portie relativeringszin. Praktisch: Wanneer en waar: Zaterdag, 26 januari 2019; om 19:45 u., Cultureel Centrum Leopoldsburg, Prijs: € 16 door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE.


~ 28 ~

Colofon: Bestuur Afdeling Leopoldsburg / Hechtel-Eksel Rosina Veyfeyken, voorzitter Marie JosĂŠe Drees, ondervoorzitter Luc Baldewijns, penningmeester Johan Torfs, secretaris Rita Vanden Poel & Carine Mentens, medewerkers Contact: Comansweg 72 3940 Hechtel-Eksel Tel.: 0496-57 85 11 rosina@rosina-johan.be Website: www.vtbkultuur.be/leopoldsburg-hechtel-eksel Facebookpagina: www.facebook.com zoek vtbKultuur-Leopoldsburg/Hechtel-Eksel Provinciaal Bestuur Limburg Johan Torfs, voorzitter Tel.: 0496-57 85 11 E-mail: johan.torfs@vtbkultuur.be

vtbKultuur Nationaal: Grotehondstraat 44 b1/1 2018 Antwerpen Tel.: 03-224 10 52 info@vtbkultuur.be www.vtbKultuur.be

Denk aan uw cultuurpas 2018!

Ts 2018 q3 v 01  
Ts 2018 q3 v 01  
Advertisement