Page 1

ARCHITECTURE PORTFOLIO LUCAS PRICE


TABLE OF CONTENTS 1-6

Library & Train Station

7-12

Theater Putxet

Chicago, IL

Barcelona, Spain

13-18 Jacobs Center Renovation Northwestern University

19-22 Campus Honors House University of Illinois

23-24 Boathouse & Campgrounds Kickapoo State Park

25-26 Wedding Hall

University of Illinois Arboretum

27-28 Other Modeling & Drawing 29-30 Travel Sketches & Photography


CHICAGO LIBRARY & TRAIN STATION ARCH 374 - SPRING 2016

The objective of this studio project was to design an L-Stop/Library in the city of Chicago. The Chicago Transit Authority (CTA) is proposing a Brown Line stop at the corner of Division and Orleans and this is where the site is located. For this project, the main design aspect I wanted to focus on was form. I did this by creating a curtain wall system that wraps around the building consisting of triangular panels, forming diamond shapes that create a wavy appearance in elevation view.

SITE CONTEXT


GROUND LEVEL

N 0'

10'

20'

40'

LEVEL 1

LEVEL 2

Programmatically, the challen a space that can be used for tions: the library, the train stat cause it is located in the city hood with much public negle to make this building a social people. That is why I’ve put and south sides of the buildin for people of all different b

EAST-WEST SECTION


LEVEL 3

nge of this project was creating r three completely different function, and the office building. Bey of Chicago, and in a neighborect in it’s history, I really wanted l gathering space for all different two main lobbies on the north g. These spaces are like a place backgrounds to come together.

NORTH-SOUTH SECTION


The form is the structure in itself. For the most part it is a standard steel structural framing system, but with emphasis on added lateral bracing. The diagonal mullions define the highlight of the form, and also function as cross bracing, and the edges of the building cantilever out to provide pop outs for people to look out

PHYSICAL MODEL


WALL DETAIL Half of the panels are double paned glass, and the other half are aluminum composite panels.

WEST ELEVATION


THEATER PUTXET ARCH 476 - FALL 2016

144.43 144.45 142.54 140.87 139.25

147.45 138.46 149.91

154.82 136.12

For my first design studio project in Barcelona, I was given a partner to work with who was also from Illinois. For the first half of the project, we were also partnered with a Spanish architecture student. Different elements of the design were contributed to by all three of us, however, all of the drawings you see here were equally contributed to by myself and my Illinois partner.

151.72 151.7

SITE PLAN

The site for the project is located on a large irregular city block predominantly occupied by the Jardins del Putxet, a small park. There is a very large hill sloping through the site and it includes views of the city and the sea. At the intersection of the two streets surrounding the site there is a historical building. We were given the option to either leave the building as is, demolish the building, or only maintain parts of the building such as the faรงade.

The assignment consists of designing a small theater for contemporary theatrical performances for an audience of approximately 200 people.


NORTH ELEVATION


A B

A

B

GROUND FLOOR

A B

A

B

FIRST FLOOR

A B

A

B

SECOND FLOOR


Our goal was to create an overall enjoyable experience for anyone visiting the theater. When entering on the ground level, you are greeted by a triple height space that invites you upstairs to the lobby and café. This large space on the second floor can be enjoyed by guests before and after performances. There is also an outdoor terrace on the back side of the building that has views to the park. In the lobby, we have designed a sculptural element that resembles a tree. This “tree” symbolizes the forest of trees on the site and breaks up the space in the lobby to allow a better flow of circulation.

LIGHTING/ACOUSTICS

SECTION A


My team wanted to focus on preserving the existing building as much as possible, but transforming it as needed to meet the needs of the theater. We maintained the existing facades facing the streets, and kept the existing structure, but made changes to the floor plates as needed. The courtyard placed in the middle of the building acts as a bridge between the old and the new. We also have used some of the same brick and stone seen in the existing building in any new walls that we would build. The seating hall and stage of the theater is a brand new building that we’ve strategically placed angled to the side of the existing building. The slope of the seating follows along the slope of the topography in the natural terrain. We’ve chosen to create a traditional theater with fixed seating because this eliminates the hassle of constantly having to rearrange seats, and maximizes viewing efficiency. Also, seats can be purchased prior to the performance.


EAST ELEVATION

ACOUSTICS/LIGHTING

SECTION B

FULL BUILDING SECTION


JACOBS CENTER RENOVATION SUMMER INTERNSHIP - 2016 EXISTING

PROPOSED

During a 12-week summer internship with the design firm SmithGroupJJR in Chicago, I was given the opportunity to take part in an “intern design challenge�, where one other intern and myself were tasked with creating a conceptual design for the Jacobs Center at Northwestern University, a project they would soon be working on in real life. The renovation takes place as the building is filled with 8 new majors of study. The Jacobs Center is located right on the entryway to the university and the path along it drives people to the center of campus. However, it is currently very hidden from view by dense landscaping, and underutilized in the outdoors, which is unfortunate because of the very large amount of students that pass through there every day. After addressing these issues among others, we came up with the following design concepts.


DESIGN CONCEPTS


Jacobs Center Renovation Proposal

Jacobs Center Renovation Proposal

PAGE

WEEK 1 SKETCH

WEEK 2 SKETCH

12


FINAL DESIGN:

SITE PLAN


PRESENCE - ENTRY TO CAMPUS

GATHER - SOCIAL HUB


SECONDARY PRESENCE - BUFFETT INSTITUTE ENTRANCE INTERACTION - BENCH WALL

GATHER - AMPHITHEATRE


CAMPUS HONORS HOUSE ARCH 374 - SPRING 2016

The goal of this project was to design a new house for the Campus Honors Program. I want this new house to encourage students to excel, and create a strong, diverse interaction between interior and exterior spaces, as well as student and staff spaces.

I want the house to be immersed within the site and fit in with the university, while also making it stand out. I want everyone to know that it is the Campus Honors House and have it be a memorable building of the university. I accomplished this by having the corner of Goodwin and Oregon highlighted in such a way that it stands out. The shaded area with plants and benches will be very welcoming to both students and staff, providing a pleasurable walk for anyone entering from that corner.

EAST ELEVATION 










SITE PLAN

STUDENT CIRCULATION STAFF FIRST FLOOR

SECOND FLOOR

STUDENT/STAFF SPATIAL RELATION

AXIS OF SYMMETRY

NORTH ELEVATION

CIRCULATION


B-B

(17(57$,10(17 5220 6)

$57&/$665220 6)

3$5.,1*

6725$*( 6)

2)),&( 6)

67$))%5($. 5220 6)

A-A

83

5(&(37,21 2)),&( 6) '1

83

2)),&( 6)

25(*21

&21)(5(1&( 5220 6)

&2857<$5' 6)

',5(&725 6 2)),&( 6)

2)),&( 6)

83

%$7+ 6)

&2$7 5220 6)

/281*( 6)

:($7+(5 9(67,%8/( 6)

1

FIRST FLOOR PLAN

%$7+ 6)

*22':,1 









I want visitors to feel very welcomed when they enter which is why Iâ&#x20AC;&#x2122;ve made the entrance an all glass atrium space. When you enter, you are immediately greeted by the reception desk and then can go up the grand curved staircase, or visit the student lounge. These three things being placed right at the entrance show a clear divide, and connection between the three sectors of the building: student, staff, and circulation. I also want there to be a place where students and staff can meet in the middle which is the courtyard. The courtyard is the highlight of this project because it is located on center with everything else in the building. It lies directly on the main central axis.The courtyard is important because it contributes to the exchanging of ideas amongst students of all different backgrounds and majors.

SECTION A-A


B-B

&/$665220 6)

&/$665220 6)

2)),&( 6)

2)),&( 6)

A-A

2)),&( 6) '1

&20387(5/$% 6)

/,%5$5< 6) '1

&20387(5 $'0,12)),&( 6)

%$7+ 6)

%$7+ 6)

2)),&( 6)

2)),&( 6)

&23<5220 6)

&20387(5/$% 6)

1

SECOND FLOOR PLAN

SECTION B-B












KICKAPOO BOATHOUSE & CAMPGROUNDS ARCH 373 - FALL 2015 - The task for this project design a campsite that include a boathouse, ing structures that can 20-25 people, and a

was to would sleephouse dock.

- We visited the actual site at Kickapoo State Park several times to get an idea of the scale, atmosphere, and overall feel of the place.


A

B

SITE PLAN

SITE SECTION A


WEDDING HALL AT THE ARBORETUM ARCH 373 - FALL 2015

- This gathering space that I have designed can be used for a variety of events including weddings, graduation parties, and other family events. - It is strategically placed deep in the Arboretum, far from the noisy Lincoln Avenue, to allow guests to feel safe and secluded when attending events. - Circulation is a key part of my design as the arrow shaped plan promotes movement. The many exterior doors encourage visitors to go out and explore the Arboretum before and after their ceremony.


Cruck form roof structure


LUCAS PRICE

Lucas Price Architecture Portfolio  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you