Eyeline Magazine NL 4 - 2024

Page 1


VAN ZELFSTANDIGE NAAR MT-LID ONDERNEMERS AAN HET WOORD

NEDERLAND 4 - 2024

Maximale Maximaal Bevochtiging Comfort

16 uren bevochtiging3

Contactlenzen ontworpen met het hoogste vochtgehalte om ogen het comfort te geven die ze verdienen.2

* Based on ACLM Year book. 2019. 1. ACLM Year book. 2019. 2. Bausch + Lomb; 2012. Results from a 21 investigator, multisite study of Biotrue® ONEday lenses, with a total of 414 eligible subjects. After 7 days of wear, subjects completed an online survey. Consumers rated Biotrue® ONEday lens performance across a range of attributes and compared the performance to their habitual lenses. 3. Bausch + Lomb; 2012. Twenty-two subjects participated in a randomized, doublemasked, contralateral eye study to evaluate water loss of Biotrue® ONEday and 1-Day ACUVUE Moist contact lenses. After 4, 8, 12, and 16 hours of wear, lenses were removed and immediately weighed (wet weight). The lenses were then completely dried and reweighed (dry weight). The percent water loss was then calculated for each lens from the wet and dry weights. Bausch + Lomb contactlenzen en contactlensvloeistoffen zijn medische hulpmiddelen CE 0050. 34373

COLOFON

uitgever

LT Media BV

Frank Smits Algemeen directeur frank.smits@ltmedia.nl

Loes Brussen Business strateeg

hoofdredactie

Anneke Pastoor anneke.pastoor@ltmedia.nl

eindredactie

Marie-Catrien van Deijck

redactie

Eef van der Worp Riens Gort

Liesbeth Immink Lola Hamers

Martijn Plantinga Daan Pastoor

gastredactie

Harry Dickhoff Beau van Breda

webredactie

Michèle Claassen webredactie@ltmedia.nl

vormgeving

Christel Giezen

Brigitte van Mierlo

Trends: Loes Brussen, Jan Luijk

fotografie

Miranda Becker Hoff Rob van de Vlierd

Stefan Segers

Paul van der Wal

Beeldbewerking: Loek Peters

cover

Stefan Segers, BBig, Beau Zien en Horen, HOYA, Martin & Martin, Lutz Eyewear

sales

Mandy Mooren mandy.mooren@ltmedia.nl

traffic

Miranda Becker Hoff traffic@ltmedia.nl

www.eyeline-magazine.nl Facebook eyeline.magazine

Instagram eyeline_magazine

LinkedIn Eyeline Magazine

abonnementen

Bel 026-3616960 of mail office@ltmedia.nl met het verzoek om een abonnement. Prijs abonnement voor een compleet kalenderjaar: 42,50 euro. Het abonnement wordt stilzwijgend verlengd, indien geen opzegging plaatsvindt voor 1 november van het lopende kalenderjaar.

Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever mag niets uit Eyeline worden overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk te houden voor de inhoud van interviews.

Myopietsunami

Volgens Caroline Claver is de myopietsunami onderweg. Naast het probleem voor de myope persoon zelf wordt het ook steeds meer een maatschappelijk probleem, bijvoorbeeld qua zorgkosten. Dit vertelde ze onlangs op een researchavond met als thema ‘Myopia, where are we now?’ waar ook de redactie van Eyeline aanwezig was ze. “Elke dioptrie die we dus kunnen winnen, telt”. Dit zegt ook Erin Tomiyama in het interview dat we met haar hadden: “Met 1 dioptrie verminder je het risico op toekomstige oogzorgcomplicaties”. Extra reden voor ons om een Special hierover te maken, gecombineerd met Kinderbrillen. En ja, dan ook meteen maar met een tsunami aan artikelen over dit onderwerp. Wij interviewden vier echte Kinderbrillenondernemers, zoals Kijken bij Marlies, Citybril, Kidzz Eyezz en Dikhoff & Schurer. Eef van der Worp kijkt door de lens van het managen van myopiemanagement en Daisy Laan en Merel Kanters weten alles hierover. Een tsunami aan kennis is voorhanden én moeten we tegelijkertijd nog ontdekken. Want myopiemanagement is nog niet ‘af’. We houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen.

Team Eyeline wenst u een fijne zomer!

Hoofdredacteur Eyeline Magazine

Doe mee met de onze zomercampagne

LAAT zien dat je myopie specialist bent!

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact op met je accountmanager!

INHOUD

EYELINE 3 - 2024

Bescherm hun zicht op de wereld met

MiYOSMART meekleurend.

Kinderen lopen vanwege hun grotere pupillen en transparantere ooglenzen meer risico op oogschade door UV-licht dan volwassenen.1 Bovendien hebben kinderen, die voor progressieve myopie behandeld worden met atropine oogdruppels, een verhoogde kans op lichtgevoeligheid omdat atropine de pupil verwijdt.2-4 Dit kan er toe leiden dat ze bij fel zonlicht liever binnen blijven, terwijl buitenactiviteiten juist goed zijn voor kinderen. Daarom introduceert HOYA MiYOSMART Chameleon; meekleurende glazen voor kinderen die een bril dragen om myopie te corrigeren én de progressie ervan af te remmen.5 1.

20/02/2023).

2. Li FF, Yam JC. Low-Concentration Atropine Eye Drops for Myopia Progression. Asia Pac J Ophthalmol (Phila). 2019;8(5):360-365.

3. Gong Q, Janowski M, Luo M, et al. Efficacy and Adverse Effects of Atropine in Childhood Myopia: A Meta-analysis. JAMA Ophthalmol. 2017;135(6):624-630.

4. Wu PC, Chuang MN, Choi J, et al. Update in myopia and treatment strategy of atropine use in myopia control. Eye (Lond).2019;33(1):3-13.

5. Lam, C.S.Y., Tang, W.C., Zhang, H.Y. et al. Long-term myopia control effect and safety in children wearing DIMS spectacle lenses for 6 years. Sci Rep 13, 5475 (2023). https://doi.org/10.1038/s41598-023-32700-7

ONDERNEMERSCHAP

8

COOPERVISION

MYOPIE MANAGEMENT

We legden vijf vragen over de stand van zaken in myopie management voor aan Daisy Laan en Merel Kanters; twee vrouwen die daar vanuit hun expertise antwoord op kunnen geven. Over aslengtemanagement, lifestyle 12

NIEUW CARRIÈREPAD

Bas Huismans is voor velen een bekend gezicht in de optiek. Vorig jaar verliet hij Optitrade Retailgroep om bij Ursapharm aan de slag te gaan en wij vroegen Bas hoe het hem nu vergaat.

CENTROP RETAIL EXPERIENCE

Eyeline en Centrop organiseerden samen een inspiratiedag in Utrecht. Optiekondernemers konden een kijkje in de keuken nemen bij diverse bijzondere winkels én een hostelconcept. Afgaande op de reacties van de deelnemers is deze Experience voor herhaling vatbaar.

BIJ MARLIES

IN HET CENTRUM VAN ARNHEM IS DE KINDERBRILLENWINKEL ‘KIJKEN BIJ MARLIES’ GEVESTIGD. IN DEZE WINKEL VAN MARLIES NEUTKENS IS IEDEREEN WELKOM, KINDEREN EN HUN OUDERS. DE WINKEL IS HELEMAAL VOOR KINDEREN INGERICHT: EEN SPEELHOEK, LAGE TAFELS, GEEN FELLE WITTE LAMPEN EN ZÉKER GEEN SCHONE SPIEGELS. “DAT IS MET KINDEREN ECHT NIET MOGELIJK.

JE ZOU ER EEN DAGTAAK AAN HEBBEN OM DIE SCHOON TE HOUDEN”, LACHT MARLIES.

TEKST Daan Pastoor BEELD Paul van der Wal

Marlies is opticien en opticiens horen geen kinderogen te meten, vindt ze. “In het ziekenhuis werkt een multidisciplinair team, bestaande uit oogarts, optometrist en orthoptist, die zijn opgeleid om kinderogen te meten. Opticiens zijn opgeleid om subjectieve oogmetingen te doen, waarbij de klant zelf aangeeft of het zicht beter of slechter wordt. Bij kinderen wordt een objectieve oogmeting verricht, waarbij de ogen gedruppeld worden om compenserende mechanismen uit te schakelen. Ook kan afgeweken worden van de gemeten sterkte omdat de ogen van kinderen nog in ontwikkeling zijn. Meting en brilvoorschrift zijn dus niet altijd hetzelfde. Kinderen worden doorgaans door een orthoptist gemeten. De specialismen optometrist en orthoptist zitten tussen de opticien en de oogarts, waarbij de optometrist meer op het medische gericht is en de orthoptist meer op de ontwikkeling van het visuele systeem”. Toch staat er bij Marlies in de winkel

wel een autorefractor. Er worden vaak nog kinderen vanuit de huisarts doorgestuurd. “Ik meet ze dan wel, maar altijd stuur ik ze terug naar de huisarts om ze door te verwijzen naar het ziekenhuis of particuliere oogzorgcentra”.

Marlies verkoopt alleen brillen die bij de leverancier in de actuele collectie zitten. Als er wat stuk gaat aan de bril, en dat gebeurt natuurlijk regelmatig bij een kinderbril, moet je de onderdelen wel kunnen bestellen. Het liefst repareert ze de bril zelf. “Ik vind het heel belangrijk dat brillen reparabel zijn. Ik heb hier regelmatig brillen waarvan de scharniertjes kapot zijn. Deze vervang ik dan zelf zodat er niet meteen een nieuw pootje besteld hoeft te worden”. Marlies merkt dat, vooral bij jonge gezinnen, het ‘geld niet op de rug groeit’, bovendien past het in deze tijd om zorgvuldig om te gaan met middelen en materialen. “Ik kijk altijd wat de vraag van

MARLIES NEUTKENS

de klant is en probeer er op een goede manier op in te spelen. Dan ga ik dus niet alleen voor een ‘fantastische verkoop’, maar denk echt mee. Op mijn website staat ‘Alleen oersterke brillen… maar toch’. Spelen, rennen en ravotten: dat blijft, ook met een bril. Ik werk vooral met merken zoals BBig, Lookkino en Vingino. Voor sportbrillen werk ik met Centrostyle en Milo&Me. Sommige monturen van Nike hebben geen metalen scharnieren aan de binnenkant. Je wilt natuurlijk niet dat het metaal meteen in je hoofd zit doordat er een bal op je bril komt”.

OP AFSPRAAK

Bij Kijken bij Marlies kun je niet zomaar binnenlopen. “Ik werk enkel op afspraak en dat doe ik puur om de rust in de winkel te bewaren. Bij elke afspraak nemen we een uur de tijd om brillen met kinderen te passen en belangrijke zaken toe te lichten aan de ouders. Vaak voelen ouders zich schuldig omdat ze niets in de gaten hadden terwijl hun kind nu een sterkte van bijvoorbeeld +5.00 nodig heeft. Dan leg ik uit waarom het helemaal niet gek is dat ze niets gemerkt hebben”. Natuurlijk spreekt Marlies ook met ouders over myopie. Ze verkoopt myopieremmende glazen van HOYA en Rodenstock. “Hoya MiYOSMART is mijn favoriet omdat de glazen in samenwerking met het Erasmus MC ontwikkeld en daardoor goed onderbouwd zijn. Bij een hoge min-sterkte raad ik vaak MyCon® aan, Rodenstock kan dunnere glazen leveren”. Ook liggen er verschillende folders omtrent myopie in de winkel en kan Marlies bij vragen natuurlijk meer uitleg hierover geven. “Ouders willen te allen tijde het beste voor hun kind; of ze veel of weinig te besteden hebben, maakt dan niet uit. We kunnen ouders in dat opzicht zo gek maken als we willen, daarom aan ons de taak om de goede prijs-kwaliteitverhouding te adviseren. Daarnaast vind ik het belangrijk om samen met het kind te kijken naar een bril waarmee hij of zij vol zelfvertrouwen naar school kan”.

IK REPAREER HET LIEFST

EEN BRIL ZELF

In de twintig jaar dat Marlies in het vak zit, heeft ze wel eens mee gemaakt dat een kind terugkwam. Bijvoorbeeld toen een jongen een tweede montuur had uitgezocht, waarmee hij zich helemaal niet lekker voelde. Zijn moeder belde een week na de aanschaf of ze terug mochten komen. Marlies: “Je calculeert het in, maar je kunt het natuurlijk niet bij iedereen doen”. Bij Kijken bij Marlies krijg je bij aanschaf van een bril drie jaar lang 40 procent ‘stoei- en groeigarantie’. “Dit is een korting op glasbreuk, een wijziging in sterkte of een montuurbeschadiging. Ouders en kinderen kijken dus graag bij Marlies”.

MAAK ER VOOR IEDER KIND EEN FEESTJE VAN

DE ENIGE OPTICIEN MET SPECIALE KINDERAFDELING IN NEDERLAND VIND

JE OP DE COOLSINGEL IN HET CENTRUM VAN ROTTERDAM! TENMINSTE, ZO STAAT HET OP DE WEBSITE… BIJ EYECARE CITY BRIL KUNNEN KINDEREN UIT

MEER DAN 650 MODELLEN KIEZEN OM HET VOOR HEN PERFECTE MONTUUR TE VINDEN. EN DAT IS OOK VOOR OUDERS UIT OMGEVING UTRECHT EN AMSTERDAM REDEN OM NAAR ROTTERDAM TE RIJDEN.

“De kinderen komen echt in een omgeving die voor hen gemaakt is”, opent Xander Pols. “We noemen dit Kids World. Als ouders voor het eerst binnenkomen met hun kind, dan merk je toch vaak dat ze het eigenlijk vreselijk vinden dat hun kind een bril nodig heeft. Het is dus belangrijk dat je er voor het kind een feestje van maakt. Onze kleurrijke brillen hangen op ‘kinderooghoogte’ zodat ze zelf lekker brillen kunnen passen.

IK ZIE KINDEREN MET EEN BRIL ALS

NIEUWE GENERATIE CONTACTLENSDRAGERS

Op die manier is het klinische er meteen voor hen af. Tegelijkertijd vertellen we de ouders dat er mooie, dunne glazen verkrijgbaar zijn in een bril én dat we vaak zien dat een kind er op een gegeven moment overheen groeit en dus helemaal geen bril meer nodig heeft”. Xander benadrukt de kracht van een goede voorraad. “Kinderbrillen doe je er niet bij met een

schillende merken. Vingino en BBig zijn hardlopers, maar we verkopen ook steeds meer Chloé, Dolce & Gabbana en Gucci”. Xander ziet kinderen van kleins af aan in de winkel. “We zien steeds jongere kinderen, vaak al vanaf 2 jaar. Het Oogziekenhuis Rotterdam zit om de hoek; van daaruit lopen ouders met hun kinderen vaak meteen door naar ons”. City Bril is actief als het gaat om myopiemanagement bij kinderen. Op de website is er een speciale pagina waarop ouders kunnen zien wat het beste is voor hun kind om te doen om myopie te voorkomen, zoals lifestyle-advies. “Daarnaast geven we tips op welke signalen ouders moeten letten en welke interventies mogelijk zijn. En, heel fijn, we hebben een eigen orthoptist in dienst”.

WIE DE JEUGD HEEFT…

Xander vindt dat je de kinderafdeling moet zien als jeugdopleiding van voetbalteams. “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Kinderen die je van jongs af aan als klant in huis hebt, kunnen er in hun tienerjaren voor kiezen om over te stappen naar contactlenzen. Ik zie kinderen met een bril als nieuwe

Essilor Stellest™ brillenglazen

vertragen de progressie van myopie met gemiddeld 67%, in vergelijking met enkelvoudige brillenglazen, wanneer ze 12 uur per dag worden gedragen.**

de nummer 1 in brillenglazen wereldwijd*

*Bron: Euromonitor International, Eyewear 2023 editie; Bedrijf Essilor International; Retailwaarde o.b.v. verkoopprijzen. **In vergelijking met enkelvoudige brillenglazen, wanneer ze elke dag ten minste 12 uur per dag worden gedragen. Twee jaar durende, prospectieve, gecontroleerde, gerandomiseerd, dubbel gemaskeerde klinische proef, resultaten van 54 bijziende kinderen die Stellest™ brillenglazen droegen vergeleken met 50 bijziende kinderen die enkelvoudige brillenglazen droegen. Resultaten met betrekking tot werkzaamheid gebaseerd op 32 kinderen die verklaarden Stellest™ brillenglazen elke dag, ten minste 12 uur per dag gedragen te hebben. Bao J. et al. (2021). Myopia control with spectacle lenses with aspherical lenslets: a 2-year randomized clinical trial. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci.; 62(8):2888. ©Essilor Nederland – april 2023. Essilor® en Stellest™ zijn handelsmerken van Essilor International.

MYOPIE MANAGEMENT

HET IS ONZE PLICHT HET GESPREK AAN TE GAAN

TWEE OOGZORGPROFESSIONALS DIE ÁLLES WETEN OVER MYOPIE EN HOE

DAT TE MANAGEN, ZIJN DAISY LAAN EN MEREL KANTERS. DAISY IS WERKZAAM IN HET FLEVOZIEKENHUIS ALMERE ALS OPTOMETRIST, ORTHOPTIST, GEZONDHEIDSWETENSCHAPPER EN DOCENT ORTHOPTIE, EN MEREL IS ALS PROFESSIONAL AFFAIRS SUPERVISOR BIJ COOPERVISION VERANTWOORDELIJK VOOR

TRAINING EN EDUCATIE VAN DE PROFESSIONAL AFFAIRS MANAGERS IN DE BENELUX. TEAM EYELINE STELDE DEZE BEVLOGEN VROUWEN VIJF VRAGEN OVER DE STAND VAN ZAKEN IN MYOPIE MANAGEMENT.

TEKST Marie-Catrien van Deijck BEELD Miranda Becker Hoff

MEREL KANTERS EN DAISY LAAN

ZIJN ER IN MYOPIE MANAGEMENT BEPAALDE TRENDS TE ZIEN?

Daisy Laan Zeker. De grootste verandering die ik zie, is de toename van het aantal patiënten met myopie. Tegelijkertijd is er een toename in de producten, dus we hebben steeds meer te bieden. De juiste oplossing is niet voor iedereen hetzelfde, daar is geen standaard in, dus het is juist goed dat we kunnen kiezen. Er is de laatste jaren steeds meer educatie over myopie, maar dat mag nog wel beter, want sommige ouders weten er helemaal niets van als ze bij me komen. Dan horen ze dus voor het eerst iets over lifestyle, dat een kind pauzes moet houden als het op een scherm kijkt. Dat is best een probleem. We richten ons nu dus behoorlijk intensief op patiëntactivatie. Als behandelaar ben je niet alleen bezig met behandelen, maar ook met patiënten bijbrengen dat ze hun eigen zorg moeten proberen te dragen. Dus ook ouders hebben hierin meer verantwoordelijkheid te nemen. Dat doen we via educatie, uitleg geven en handvatten aanreiken voor wat ze daar in het dagelijks leven aan kunnen doen. Ik woon en werk in dezelfde stad, dus kan heel vaak vragen: ‘Waar zit je op school en hoe ga je naar school?’. En als ik dan hoor dat ze met de bus naar school gaan, terwijl ik weet dat het niet zo ver fietsen is, kan ik daarover in gesprek gaan. En dan gaan ze zelf ook nadenken. Maar kinderen en ouders komen er niet altijd uit zichzelf op, dus hoe meer bekendheid er omheen is en hoe eerder patiënten zelf over hun gezondheid nadenken, hoe makkelijker het op ons spreekuur wordt, omdat we dan niet altijd met de basis hoeven te beginnen.

Merel Kanters Ik denk dat het belangrijk is om oog te hebben voor het kind, zoals Daisy dat aangeeft. Is het een kind met een drukke levensstijl? Gaat hij/zij veel naar buiten of niet? En wat past bij het kind en bij de ouders? Dus er zijn verschillende opties. Levensstijladvies kunnen we altijd aan iedereen geven. Dan volgt de keuze: gaan we voor atropinedruppels, voor een bril, voor contactlenzen? Het is per kind heel specifiek wat de juiste weg is en wat aansluit bij de wens van de ouders. Er zijn in alle opties heel veel keuzes, ook bij CooperVision. Er zijn kinderen die graag contactlenzen dragen, maar ook kinderen die geen bril kunnen ophouden. Ook zijn er kinderen bij wie we toch met druppelen willen starten. Als je na een jaar ziet dat myopiebrillenglazen niet lang genoeg worden gedragen, of het zicht gaat – ook met de lenzen - toch sneller achteruit dan verwacht, omdat de lenzen niet consequent worden gedragen, is het natuurlijk de vraag hoe goed de behandeling is. Die moet passen bij de levensstijl van het kind.

WELKE OPTIES ZIJN ER VANUIT COOPERVISION BESCHIKBAAR?

Merel We hebben een breed portfolio myopie management; we bieden brillenglazen aan en hebben opties in contactlenzen. Zoals gezegd, je kiest wat het beste past bij een kind en de ouders. Het kan zijn dat je een optie kiest die niet blijkt te werken. Dan moet je dit aanpassen en dat is geen falen: als je het niet probeert, weet je het ook niet. Onze brillenglazen zijn in principe toepasbaar vanaf zes jaar. Dat doen we in Nederland onder voorschrift van de oogarts of de orthoptist. Daarnaast hebben we MiSight® 1 day, een daglens die de achteruitgang van de myopie remt. Daar zit een zevenjarige klinische studie achter die laat zien dat het product effectief en veilig is. Op zich een hele goede optie, omdat het zorgt voor hygiëne en gemak. Dan is er DreamLite®, een orthoKlens, ook myopieremmend. Deze zou je vanaf 12 jaar kunnen toepassen. Het is een uitgebreid portfolio, waarin we ook altijd het lifestyleverhaal meenemen. Dat is iets waar we heel veel invloed op hebben. Ook noemen we altijd de mogelijkheid van atropine, omdat dit een optie moet zijn voor ouders. Je moet alles neerleggen zoals het er is, en ze moeten weten waar ze wat kunnen halen. Wel maken we altijd duidelijk dat de atropine onder verantwoordelijkheid van de oogheelkunde valt; dat is ook waar het hoort. Soms kun je de ouders een beetje sturen in de keuze die ze gaan maken, maar soms ook niet. Sommige ouders hebben zich ingelezen en hebben al een voorkeur.

SCREENING WORDT VAAK TE COMPLEX

GEMAAKT, TERWIJL HET DAT

NIET HOEFT TE ZIJN

WAT IS DE PREVALENTIE VAN MYOPIE IN DE VERSCHILLENDE LEEFTIJDSGROEPEN?

Daisy Bij 5% van de kinderen onder negen jaar komt myopie al voor. Hoe ouder de kinderen, hoe hoger het percentage. Maar hoe jonger een kind myopie heeft, hoe groter de kans op hoge myopie. Wanneer je onder jongvolwassenen gaat kijken, zit het percentage tegen 30 aan. Richting 12 jaar begint het te stijgen. Er kan ook een genetische oorzaak zijn, maar als je heel goed op lifestyle let, kan het voor een groot deel worden geremd. Als je lifestyle echt niet goed is, verdubbelt de hoogte van de sterkte die je krijgt. Dat is echt een

hele grote factor en het ziet er niet naar uit dat we minder technologisch worden. We communiceren, gamen, leren en kijken video’s - dat is allemaal dichtbij. Tussendoor pauzes houden, naar buiten gaan, de 20-20-2-regel, dat is wat helpt. Het is niet het digitale van het scherm, want een boek houd je op dezelfde afstand. Maar het digitale houdt iemand lan ger vast; een boek leg je weer eerder weg.

WE PRATEN EIGENLIJK OVER ASLENGTEMANAGEMENT; DAT IS WAT WE DOEN

KUN JE STARTEN MET MYOPIE MANAGEMENT ZONDER EEN ASLENGTEMETING?

Daisy De aslengtemeting is essentieel. Eigenlijk praten we niet meer over myopiemanagement, maar het klinkt wat lekkerder dan aslengtemanagement. Terwijl dát is wat we doen. We remmen de sterkte door de aslengtegroei stil te zetten, of zo min mogelijk te laten groeien. Want als de aslengte groeit, gaat de sterkte weer achteruit. Het is niet zo dat je de sterkte gaat remmen, dus je wilt echt de aslengte controleren.

Merel Dat is inderdaad de basis en ook grotendeels wat we doen met contactlenzen. Je kunt goed zien of je behandeling effectief is, of dat je er toch nog iets anders bij moet doen, of de lifestyle nog eens benadrukken, of een combinatiebehandeling. Als je niet over een aslengtemeter beschikt, kun je gebruikmaken van de aslengte-indicator die CooperVision heeft ontwikkeld. De tool geeft een indicatie en werkt prima als screening en ondersteuning in de communicatie met ouders en oogartsen. Ze is beschikbaar op de website van CooperVision of te gebruiken via de OptiExpert app. Daisy We moeten allemaal gaan screenen. Dat kost niet ontzettend veel tijd, zoals vaak wordt gedacht. Het wordt vaak te complex gemaakt, terwijl het dat niet hoeft te zijn. Het begint gewoon met een gesprek met ouders en kinderen. Breng factoren in kaart, welke sterkte heb je, op welk risicoprofiel zit je? En we moeten daarin samenwerken om het kind goede begeleiding te geven; binnen de winkel, richting het ziekenhuis. Heb je een aslengtemeter? Kun je een goede refractie doen? Wanneer je als specialist je werk al in die setting doet,

onze plicht. In principe hebben we op een aantal dingen invloed, maar op een heleboel dingen ook niet. Dus het enige wat je kunt doen, is erover praten. Je kunt veel bereiken door de levensstijl aan te passen, maar die levensstijl vindt plaats buiten jouw hok, dus je moet daar de connectie in zoeken, de bewustwording creëren.

WAT DOET DE NEDERLANDSE VERENIGING

VAN ORTHOPTISTEN (NVVO) OM JE DAARIN TE ONDERSTEUNEN?

Daisy Ik ben zelf bestuurslid bij de NVVO en we hebben een myopiecommissie, dus ik vind dat we daar goed mee bezig zijn. Die commissie neemt de verantwoordelijkheid voor de communicatie met andere beroepsgroepen en beroepsverenigingen om samen te kunnen werken en awareness te creëren. Dat gebeurt via folders, flyers en een boekenlegger met informatie. Daarnaast hebben we een onderdeel Wetenschap, dat zich inzet om samen met het NOG en de OVN een richtlijn op te zetten; dat is hard nodig. Omdat alles nu zo snel verandert, onderzoeken we hoe we de educatie voor orthoptisten in de vorm van nascholing kunnen vormgeven, zodat we hen handvatten kunnen geven. Daar is behoefte aan. Er staat nu een raamwerk voor de richtlijn, een basisdocument waarin de meest uitgevoerde behandelingen staan, met informatie over lifestyleadvies, verschillende typen contactlenzen, bij welke sterkte ze wel en niet kunnen en wat de mogelijkheden zijn met de myopiebrillenglazen. Hierdoor kunnen de orthoptisten een brede uitleg geven over de mogelijkheden naast atropine. Eind 2025 moet de richtlijn klaar zijn.

MYOPIE CONTROLE MET DE ASLENGTEMETERS VAN

Haag-Streit Lenstar

De Lenstar Myopia is geschikt voor het monitoren van bijziendheid door middel van aslengte meting gecombineerd met ‘voorspellende software’.

> Meting Oogas-lengte en keratometrie.

> EyeSuite software voor een overzichtelijke database.

> Dikte centrale cornea.

> Uitgebreide Myopia management mogelijkheden: diverse visuele rapportages, trendanalyses en voorspelling.

Nidek AL-Scan M

De nieuwe aslengtemeter van Nidek met myopie management software. De metingen van de Nidek AL-Scan M kunnen worden gevolgd en vergeleken met de groeicurve (trendgegevens).

Met de MV-1 software kunt u de klant en hun ouders voorlichten over het niveau van bijziendheid in vergelijking met een leeftijdsgroep en de verwachte progressie volgens de groeicurven.

Met deze informatie kunt u de behandelingsopties voor het managen van bijziendheid bespreken.

> Eenvoudig te bedienen, easy, quick en accurate.

> Zeer geschikt voor patiënt voorlichting, preventie en behandelplan. Je kunt zelf een behandelplan toevoegen. > INCLUSIEF VOORSPELLENDE SOFTWARE

> Visualiseert progressie en behandelingsresultaten voor Myopie controle.

> Ook uw huidige Nidek AL-Scan kan worden uitgebreid met de MV-1 software. Informeer naar de mogelijkheden.

KINDER BRILLEN JUNGLE

IN DE KINDERBRILLENWINKEL VAN DIKHOFF & SCHURER OPTICIENS IN SNEEK KOM JE IN EEN WARE KINDERBRILLENJUNGLE TERECHT. WAT BEGON ALS KINDERBRILLENHOEK IN DE WINKEL IS UITGEGROEID TOT EEN APARTE WINKEL. ONZE YOUNG EYELINER DAAN INTERVIEWDE EIGENAAR TJALLING SCHURER.

Kinderen hebben letterlijk een speciale plek bij ons. “Ze vinden het per definitie vaak niet heel leuk om een bril te moeten dragen. Het helpt om de kinderen op een, voor hen duidelijke manier, rustig uit te leggen wat er aan de hand is, wat we gaan doen et cetera. Daarnaast is onze Kinderbrillenjungle helemaal ingericht op kinderen, compleet met speelgoed en knuffels én staat de winkel los van de gewone winkel. Hierdoor is het allemaal wat relaxter voor het kind. Kinderen onder de twaalf jaar worden niet gemeten in onze winkel, maar in het ziekenhuis in de buurt. We hebben hierover afspraken gemaakt, want een orthoptist is hier veel beter in. We kunnen kinderen vanaf acht jaar in de winkel meten, maar onze voorkeur gaat ernaar uit om dat vanaf twaalf jaar te doen”.

een bril is daar niet altijd tegen bestand. Wij zien vaak dat als kinderen een nieuwe bril krijgen, hun oude bril nog prima als sportbril fungeert. We verkopen ook specifiek sportbrillen van Vaude, die wat flexibeler en zachter bij de neus zijn. Daardoor bieden ze net wat meer bescherming. Een kind wil zich altijd zeker voelen met een bril. Het helpt als ze een modieuze bril kunnen uitkiezen. Alle brillen hangen op leeftijd en maat. Zo zet een kind geen bril op die helemaal niet past. Kinderen houden van trends en we merken vaak dat jongens een zelfde soort bril als hun vader willen. Kinderbrillen gaan mee met hun tijd en lijken steeds meer op steeds meer op volwassen monturen. De bril is een mode-item geworden; het is tegenwoordig leuk om een bril te dragen”.

Kinderen zijn vrij. “Ze nemen geen blad voor de mond en komen met opmerkingen die wij als volwassenen niet meer maken. Dat maakt het werken met kinderen leuk. Ik vind het geweldig om met kinderen te werken. Het moet als opticien wel bij je passen”.

Inkoopvoordeel Samenspraak Ondersteunende diensten

ELKE DIOPTRIE WINST IS BELANGRIJK

“VOOR WAT BETREFT DE STUDIE EN DE MOGELIJKHEDEN DIE IK KREEG, DE MENSEN DIE IK OM ME HEEN HAD, WAS HET IN HOUSTON PERFECT. IK HEB DAAR VEEL GELEERD EN ME DAAR OP EEN MOOIE MANIER KUNNEN ONTPLOOIEN. HET WEER WAS MIJN MINST FAVORIETE DING IN HOUSTON. HET IS ER ZO VOCHTIG, HET REGENT TE VAAK EN ER ZIJN OOK ORKANEN. HET WAS ALTIJD MIJN DROOM OM WEER NAAR HET SOUTHERN CALIFORNIA COLLEGE OF OPTOMETRY (SCCO) IN FULLERTON, CALIFORNIA TERUG TE KEREN. GELUKKIG DEED DIE KANS ZICH VOOR EN KON IK DIRECT NA HET AFRONDEN VAN MIJN DOCTORAAL AAN DE SLAG BIJ ‘MIJN’ FACULTEIT”.

TEKST Riens Gort BEELD Miranda Becker Hoff

Erin Tomiyama is jong, ambitieus, ondernemend en heeft haar blik gericht op de toekomst. Vanuit haar enthousiasme en passie heeft Erin de Myopia Management Service aan de universiteit opgericht. “Ik kan een mix doen van alle dingen die ik leuk vind. Ik geef les aan studenten in lectures, ben bezig met laboratoriumsessies en zie patiënten in de kliniek. Als hoofd van onze Myopia Management Service besteed ik het grootste deel van mijn kliniektijd aan het zien van kinderen en het onderwijzen van de studenten over de verschillende therapieën die we kunnen gebruiken om de progressie van de myopie te vertragen. Voor mijn werk als clinical researcher zie ik ook weer veel patiënten zelf en daarnaast ben ik betrokken bij een aantal onderzoeken vanuit de industrie”.

Met haar 34 jaar behoort Erin tot de jongste ‘faculty member’s: “Maar daar gaat de komende jaren verandering in komen”, vertelt ze. “Op de universiteit zijn veel ouderen, die tegen hun pensioen aan zitten. Er komt daardoor de komende jaren ruimte voor veel nieuwe jonge docenten. Ik verheug me op die verandering en op de spirit die de nieuwe docenten met zich mee zullen brengen. We gaan met elkaar de future generation vormen. Ik heb het hier enorm naar mijn zin. Het is bij ons behoorlijk stereotiep dat je met een Aziatisch achtergrond doctor of advocaat gaat worden. Lesgeven staat niet in het rijtje van verwachtingen. Doordat ik naast leraar toch ook doctor geworden ben, voldoe ik gewoon weer aan de verwachtingen”, lacht Erin. “Toen ik heel jong was, wilde ik leraar willen worden. Later kreeg ik meer interesse in de gezondheidszorg. Een gesprek met mijn optometrist (ik heb min-7) en een keertje meelopen in die praktijk maakte mij enthousiast om optometrie te gaan studeren. En nu combineer ik mijn twee liefdes, gezondheidszorg en lesgeven. Zelf heb ik veel gehad aan de mentorondersteuning en het voelt bijna dat ik nu de gelegenheid heb om dat terug te geven aan de nieuwe jongeren. Het voelt goed om studenten die aan het begin van hun carrière staan te helpen met het maken van de juiste keuzes. Ik geef graag aan dat ze zoveel verschillende opties hebben”.

MYOPIEMANAGEMENT, VOORAL SNEL BEGINNEN

Op de vraag aan welke myopieremmende behandeling Erin de voorkeur geeft, vertelt Erin dat het vooral belangrijk is om zo snel mogelijk een behandeling te implementeren. “Direct iets doen is ons advies en onze manier van werken. We beginnen met advies als het gaat om veranderingen in lifestyle en gedrag, waar-

OVER ERIN TOMIYAMA OD, PHD, FAAO

Ze behaalde haar bachelorsdiploma aan de UCLA, de grootste universiteit van California. Vervolgens werd ze Doctor of Optometry aan het SCCO (Southern California College of Optometry) in Fullerton, California om daarna naar Houston in Texas te verhuizen om een Cornea and Contact Lens coschap te voltooien aan de University of Houston. Haar thesis had de titel: ‘The Role of Corneal Astigmatism when Fitting Orthokeratology Contact Lenses’. Tijdens haar coschappen maakte ze kennis met klinisch onderzoek en voltooide ze een MS en vervolgens een PhD in Physiological Optics.

door we mogelijk de verdere start van de myopie kunnen vertragen. Zodra een kind myoop wordt, moeten we de focus naar een interventie verschuiven, zoals atropine, orthokeratologie of zachte myopieremmende contactlenzen. Ik schrijf momenteel atropine voor aan kinderen die nog niet klaar zijn voor het dragen van contactlenzen of die gebruiksgemak willen. Mijn algemene filosofie is om eerst een monotherapie te beginnen en een combinatietherapie te gebruiken wanneer een tweede therapie noodzakelijk is. Iedere dioptrie die we kunnen winnen is winst, geeft minder kans op complicaties op de lange termijn”.

MAAR 1 DIOPTRIE WINST?

Erin is ervan overtuigd dat alle energie die er in myopieremming wordt gestopt, lonend is. “Zeker weten. Als je min-5 kan bereiken in plaats van de verwachte min-6, dan verlaag je het risico op toekomstige oogcomplicaties met 40%. En dat is beslist de moeite waard. Daarbij is minstens net zo belangrijk is dat wij als optometristen die boodschap goed overbrengen aan de ouders. Je merkt dat ouders wel eens twijfelen of het nuttig is wat ze doen in het leven van hun kind”. Op de vraag of Erin denkt dat er een moment komt dat er, in plaats van 1 dioptrie winst, veel meer myopieremming bereikt kan worden, antwoordt ze: “Dat zou mooi zijn. Ik verwacht dit, eerlijk gezegd, niet binnen een paar jaar, maar ik weet zeker dat we daar op langere termijn in zullen slagen. We werken nu met atropine, met contactlenzen, met brillenglazen. Hoe werkt myopie precies en welke methode is het meest efficiënt? Wereldwijd wordt er heel veel onderzoek gedaan, we gaan het een keer winnen”.

COOPERVISION BREIDT TEAM UIT

COOPERVISION BREIDT DE ROL VAN MYOPIEMANAGEMENT BINNEN DE BENELUX-ORGANISATIE VERDER UIT OM KLANTONDERSTEUNING TE BIEDEN

DIE SPECIFIEK NODIG IS IN DE NEDERLANDSE EN BELGISCHE MARKT MET

maken van daglenzen, nachtlenzen of brillenglazen kunnen we de progressie van myopie met ongeveer de helft verminderen¹. Hoe eerder men begint, hoe beter”, aldus Pieter Bas Kampmeinert, Head of Marketing & Professional Affairs Benelux bij CooperVision. “Daarom bieden we relevante ondersteuning met onze uitgebreide Professionele Affairs en Marketing teams, zodat we onze klanten nog beter kunnen ondersteunen bij hun myopie-aanpassingen en communicatie met ouders/verzorgers en kinderen. Eén op de twee kinderen die vandaag geboren worden, zou in hun leven myopie kunnen ontwikkelen. Daarom² is het van groot belang dat we deze kinderen en jongvolwassenen samen met onze klanten kunnen helpen en het bewustzijn rondom myopie vergroten”.

wustwording van myopie te verhogen. “Helaas kan bijziendheid niet worden genezen, maar gelukkig kan het wel geremd worden; houd de symptomen daarom goed in de gaten en ga tijdig naar een specialist”.

ren. Een mooie uitdaging die op lange termijn heel wat teweeg kan brengen in de optiekwereld!”

Hinke van Berkum is sinds 1 april 2024 in dienst als brand marketingmanager myopie en neemt meer dan 10 jaar marketingervaring mee. Zelf is hij vader van twee jonge kinderen en kan zich dus goed verplaatsen in de ouder/verzorger van kinderen met myopieklachten. Zijn

Ann Geldhof is op 1 mei gestart als Project Manager Myopia – Opthalmology & Optical Retail Belux. Ann is geen onbekende in de optiekwereld, ze was werkzaam bij Alcon, CooperVision en ZEISS. Met haar terugkeer naar CooperVision is ze verantwoordelijk voor de succesvolle integratie van het CooperVision myopiemanagementprogramma in België en Luxemburg. Zelf is ze hier heel enthousiast over. “Mijn levensmotto is ‘Enjoy life to the fullest’ en dit kan alleen maar met een goed en helder zicht; van jong tot oud. Het belang van myopiemanagement is groot, maar nog niet altijd even gekend. Die bewustwording in de volledige markt is dus uiterst belangrijk. Ik ga de verschillende betrokkenen in contact brengen en ondersteunen met een aangepaste communicatie, zowel naar oogartsen, opticiens, ouders en kinde-

Katherine Teblick is al bijna vijf jaar Professional Affairs Manager bij CooperVision, waar ze haar expertise inzet om klanten te ondersteunen in met name België en Luxemburg. Met 25 jaar praktijkervaring begrijpt Katherine als geen ander de uitdagingen en behoeften van optometristen. In haar huidige rol, die sterk gericht is op myopiemanagement, organiseert ze trainingen waarin aandacht wordt besteed aan eenvoudige tests om het binoculair zicht bij jonge kinderen te evalueren. Daarnaast begeleidt ze optometristen en opticiens bij het voeren van gesprekken met ouders en de communicatie met oogartsen. Katherine vindt het fantastisch om deel uit te maken van een initiatief dat zo’n belangrijke maatschappelijke impact heeft.

voor meer info: www.coopervision.nl

¹ Arumugam B et al. Modelling Age Effects of Myopia Progression for the MiSight 1 day Clinical Trial. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci. 2021; 62(8): 2333

² Holden B A et al. Global prevalence of myopia and high myopia and temporal trends from 2000 through 2050. Ophthalmology. 2016; 123(5): 1036-1042.

HINKE VAN BERKUM
ANN GELDHOF
KATHERINE TEBLICK

KIDZZ EYEZZ

WALHALLA

VOOR

KINDEREN

IN HARTJE AMSTERDAM

IN HARTJE AMSTERDAM STAAT DE KLEURRIJKE WINKEL VAN KIDZZ EYEZZ. DEZE UNIEKE

KINDERBRILLENZAAK, SINDS 2003 GEVESTIGD AAN DE NICOLAAS BERCHEMSTRAAT, BIEDT EEN

BREED SCALA AAN BRILLEN EN CONTACTLENZEN VOOR KINDEREN VAN 0 TOT 19 JAAR. HIER

KUNNEN KINDEREN TERECHT VOOR ZOWEL EEN PROFESSIONELE OOGMETING DOOR EEN

ERVAREN ORTHOPTIST, OPTOMETRIST, CONTACTLENSSPECIALIST OF OPTICIEN ALS VOOR HET

VINDEN VAN DE PERFECTE BRIL OF CONTACTLENZEN.

TEKST Michèle Claassen BEELD Kidzz Eyezz

Kidzz Eyezz onderscheidt zich met een uitgebreide collectie van 2.500 monturen en contactlenzen en de vrolijke en uitnodigende inrichting. Hierdoor kunnen kinderen op hun gemak verschillende brillen passen. Merken als BBIG en Lafont zijn populair, en de zaak heeft zelfs een aantal eigen merkbrillen in het assortiment. Volgens Annet Jongmans, eigenaresse van Kidzz Eyezz, letten jonge kinderen vooral op de kleur van de bril, niet op het model. Dit maakt de keuze vaak eenvoudiger en leuker voor hen. Het valt daarnaast op dat myopiemanagement steeds belangrijker wordt. Kidzz Eyezz adviseert bij kans op myopie de 20-20-2 regel om het oog niet sneller te laten groeien dan het van nature al doet. Om de toename van de myopie af te remmen, worden speciale brillenglazen (zoals MiYOSMART, MyCon® en Stellest®) of speciale contactlenzen (zoals MiSight en MYLO) gebruikt. Voor behandeling met atropinedruppels worden kinderen verwezen naar een samenwerkend zieken huis met oogartsen.

Naast reguliere brillen en contactlenzen biedt Kidzz Eyezz ook zwembrillen en sportbrillen, zoals Nano Vista. Deze brillen zijn veiliger en blijven beter zitten tijdens actieve beweging. Voor wintersporters zijn er speciale skiclips in goggles om de kijk ervaring te optimaliseren. Als een kind een lage sterkte heeft en zonder bril kan sporten, adviseert Annet de bril af te zetten. “Een kind is natuurlijk veel beweeglijker”, lacht ze.

Kidzz Eyezz heeft sinds het begin een geleidelijke groei ge kend. "In het begin bezocht ik huisartsen om te vertellen over Kidzz Eyezz, maar mond-tot-mondreclame heeft voornamelijk gezorgd voor gestage groei tot de winkel die we nu zijn”. Het advies van Annet voor andere optiekondernemers die in de kinderbrillen willen stappen? “Zorg voor een breed assortiment kinderbrillen, zodat er genoeg keuze is en houd rekening met de snelle groei van kinderen. Verkoop een bril niet te klein. Deze aspecten zullen ervoor zorgen dat zowel kinderen als ouders tevreden zullen zijn en terugkomen in de winkel wanneer ze opnieuw iets nodig hebben”.

Nog meer weten en zien over ons bezoek aan Kidzz Eyezz? Lees het online verslag op onze website!

ANNET JONGMANS

OOGWERELD VAN DE VECHT Meesters voor het oog

OP DE GEVEL AAN DE SPOORHAAG IN HOUTEN STAAT AL PER 1 JANUARI 2023 OOGWERELD VAN DE VECHT, NOVA MARKARIAN IS SINDS DIE TIJD VESTIGINGSMANAGER EN VOORMALIG EIGENAAR FERRAN VAN DE VECHT IS VANAF JUNI VORIG JAAR WERKZAAM BIJ ANDERE VESTIGINGEN VAN OOGWERELD. SINDS 1 MEI JL. IS FERRAN ALS OPTOMETRIST AAN DE SLAG IN HET ST. ANTONIUS ZIEKENHUIS IN UTRECHT. EEN NIEUWE UITDAGING DIE HIJ KAN AANGAAN DANKZIJ DE OVERNAME DOOR OOGWERELD.

TEKST Anneke Pastoor/Marie-Catrien van Deijck BEELD Jasper Loeffen

Optiek Van de Vecht werd in 1984 geopend door Ferran’s vader Tom. In 2011 stapte Ferran mee in en toen Tom in 2020 met pensioen ging, kreeg Ferran hulp van Nova Markarian, eveneens optometrist. Hoewel hij dit jaar het 40-jarig jubileum van de winkel zou kunnen vieren, besloot Ferran de zaak te verkopen. “Ik heb een jong gezin en wil daar meer tijd mee doorbrengen. Als ik iets doe, doe ik dat ‘volle bak’ en dat heb ik jaren gedaan. Dat ik te weinig tijd had voor mijn gezin, familie en vrienden, was de reden om te zeggen ‘ik ga

het anders doen’. En toen kwam Oogwereld in beeld. Ik heb voor deze partij gekozen omdat het een al langer gevestigde partij is met een goede basis. En vanaf het eerste contact voelde het prettig”.

DE CIRKEL IS ROND

Nova Markarian was eigenlijk van plan om in de toekomst iets voor zichzelf te starten toen deze kans voorbij kwam. “Ik had natuurlijk nog niet verwacht dat Ferran zou gaan stop-

pen, hij is nog relatief jong om een zaak te verkopen. Tegelijkertijd is het voor mij superleuk dat ik hierdoor de stap naar vestigingsmanager kon zetten”, vertelt hij. “Ik ben enorm leergierig, dus toen mij door Oogwereld de vraag werd gesteld of ik vestigingsmanager van Oogwereld Van de Vecht wilde worden, hoefde ik daar niet lang over na te denken”. Ferran doorliep samen met zijn vader het overnameproces door Oogwereld. “Mijn vader is bij alle gesprekken aanwezig geweest en dat is fijn. Hij begreep de keuze die ik maakte en stond daar helemaal achter. Zo konden we met z’n tweeën de cirkel rond maken”.

EVEN SCHAKELEN

“Het team vond de periode vlak na de overname wel spannend”, blikt Nova terug. “Wat gaat er precies gebeuren? Hoe gaan we dat doen? Maar eigenlijk rol je er vanzelf in. Er veranderden wel een paar dingen, maar heel veel bleef hetzelfde. De overstap naar een andere glasleverancier is wel even schakelen. En bepaalde merken waar Oogwereld mee werkt, zijn anders dan wat wij voorheen gewend waren. Wanneer sommige collega’s al jarenlang dezelfde leveranciers gewend zijn, weten ze daar alles van, tot in detail. En als daar dan iets in verandert, is dat nieuw en even wennen. Maar als je er eenmaal mee bezig bent, dan groei je er ook heel snel weer in. En de meeste merken die we nu verkopen, hadden we al, zoals Lindberg, Etnia, Tom Ford, Mykita en Ørgreen. Dus dat hadden we al heel goed neergezet. En sommige andere merken die niet op de lijst van Oogwereld staan, maar voor ons belangrijk zijn, mochten blijven. Er wordt vanuit

Oogwereld echt meegedacht over wat mogelijk is. Het gaat er uiteindelijk om dat wij doorgaan met het scherpste zicht bieden aan onze klanten en dat hun ogen in topconditie zijn en blijven. Oogwereld noemt dat Meesters voor het Oog”.

VEEL KENNIS EN EEN HOOG NIVEAU

Ferran wilde na de verkoop aan Oogwereld vorig jaar niet aanblijven als tijdelijke vestigingsmanager. Hij werkte daarom afwisselend bij diverse Oogwereld-vestigingen in het land voordat hij besloot per 1 mei in het ziekenhuis te gaan werken. “Andere voormalig eigenaren kiezen er meestal wel voor, maar ik ken mezelf goed. Dan had ik er dezelfde tijd en energie ingestoken als ik deed als eigenaar. En het idee achter de verkoop was juist meer privétijd overhouden. Vandaar heb ik vanaf vorig jaar onder andere gewerkt bij Oogwereld in Bilthoven”.

Voor de vaste klanten is het nog steeds wennen dat de familie Van de Vecht nu geen deel meer uitmaakt van het winkelteam. “Klanten vragen wel naar Ferran en zijn vader, wat natuurlijk een compliment is, en zijn dan soms teleurgesteld dat zij uit de zaak zijn”, zegt Nova. “We proberen daar goed mee om te gaan en het serviceniveau dat ze gewend zijn, voort te zetten. Dat voelt de klant. Wat dat betreft is er voor hen niets veranderd. We hebben een team van acht optometristen, contactlensspecialisten en opticiens en beschikken over heel veel kennis en een hoog niveau”.

voor meer info: www.oogwereld.nl

WAT NEEM JIJ MEE ALS JE OP VAKANTIE GAAT? COLUMN

Deze column schrijf ik terwijl mijn vrouw Jacqueline en ik aan het genieten zijn van een heerlijke zonvakantie. Voor vertrek gebruiken wij altijd een handige checklist om te voorkomen dat wij iets vergeten. Beroepsgedeformeerd als ik ben, staat daar uiteraard ook onze visuele garderobe op. Ja, je leest het goed, deze term heb ik overgenomen van Richard Smith, mijn inspirerende Bausch + Lomb-collega uit Engeland. Volgens Richard is het verstandig om als zichtmanager steeds te bedenken hoe de inhoud van ‘the visual wardrobe’ voor jouw individuele klant eruit moet zien.

Voor Jacqueline en mij betekent het concreet: wat hebben wij tijdens onze va-

op attent via een vakantie-nieuwsbrief of leuke socialmediaposts. Vul deze met waardevolle informatie en tips voor een ‘zorgeloos zicht’-vakantie. En een testimonial van tevreden klanten die dit al heel gewoon vinden werkt natuurlijk prima als stimulans.

Vandaag bij het zwembad viel mij overigens weer op dat veel vakantiegangers hun ogen slecht of niet beschermen tegen de felle zon. Ze smeren wel uitbundig dure zonnebrand als protectie op hun huid, maar hebben blijkbaar onvoldoende oog voor hun kwetsbare ogen. Maak het thema ‘bescherming tegen de zon’ daarom structureel, en het hele jaar door, bespreekbaar in de

HARRY DICKHOFF

Reinigt én bevochtigt je lenzen zonder dat je ze hoeft uit te doen.

NAAST PERFECT VISION, IS DE PERSONAL TOUCH OOK HEEL BELANGRIJK VOOR SHAMIR. RICHTING KLANTEN, MAAR ZEKER OOK RICHTING HET TEAM. DE MEESTEN BLIJVEN DAAROM OOK JAREN MET PLEZIER BIJ SHAMIR WERKEN.

TEKST Anneke Pastoor BEELD Miranda Becker Hoff

SIMONE JAGTENBERG
CHRISTIEN VAN ‘T WESTEINDE
THEO BAX
GUUS VAN ZUIDEN
DANNY LIVRAMENTO
JOHN PATER

Guus is zo’n voorbeeld, wie kent ‘m niet? “De prettige werksfeer en de vrijheid die ik bij Shamir ervaar, zorgen ervoor dat ik nooit spijt heb gehad van mijn stap naar de buitendienst. Hiervoor werkte ik dertig jaar in een optiekbedrijf en daarom weet ik precies hoe het voelt als een accountmanager binnenstapt. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat de eerste keuze van de opticien een Shamir-glas is. USP’s zijn absoluut een perfect eindproduct met de meest optimale parameters en de snelheid van leveren vanuit onze fabriek in Porto, Portugal. Ook de R&D-afdeling van Shamir staat heel hoog aangeschreven”.

Twee jaar geleden is het team met elkaar naar Portugal geweest. “Dat is ook zo’n Personal Touch”, benadrukt John. “We hebben door Porto gefietst, een uitgebreide tour door de fabriek gehad en de warme maaltijd met de Portugese collega’s genuttigd. Dit was de basis voor een reis met klanten naar Porto, een jaar later. Reacties als ‘we hebben nog nooit zo’n goed georganiseerde fabriek gezien’, en ‘het was supergezellig’ deden ons natuurlijk goed. Het voornemen is om elk jaar zo’n reis met klanten te maken. Shamir vindt het belangrijk om continu in beweging te blijven en dat zie je ook terug in de fabriek als het gaat om processen, apparatuur etc. De snelle levering wordt bijvoorbeeld mogelijk gemaakt doordat de blanks, het halffabricaat, al aan de voorzijde ontspiegeld zijn. Met een speciale techniek volgt daarna de hardcoating aan de achterzijde. En omdat we niet met vloeibaar metaal locken, maar met UV-lijm en kunststof, beschadigt de coating niet. Dat is echt uniek als glasleverancier én tegelijkertijd milieuvriendelijker. Duurzaamheid is voor Shamir dan ook een belangrijk thema”.

Simone draagt een bril met Shamir PhotoGlamour™ with Transitions, meekleurende dégradé- of uni glazen met hippe kleuren die zich aanpassen aan verschillende lichtomstandigheden binnen en buiten. “Shamir is hier heel succesvol mee in Nederland. En het past ook bij ons in de zin dat we graag iets unieks aan onze klanten aanbieden. Ik werk nu twee jaar als Marketing Manager bij Shamir. John en Theo hebben echt een team gecreëerd dat goed bij het DNA van het bedrijf past én bij de club die er al is. Zowel in de buiten- als de binnendienst. Ik heb al veel inspirerende projecten mogen doen. Zo heb ik verbinding met het Oogfonds gezocht, de kernwaarden van beide bedrijven passen goed bij elkaar”.

Per rayon bezoeken Guus en Christien zo’n 500 winkels. Sinds april versterkt Danny het team in rayon Midden-Nederland. Allemaal ervaren ze de mate van vrijheid als heel fijn. Christien: “Iedereen moet werken, maar als je ’s ochtends wakker wordt en je denkt ‘ik mag werken’, dan is dat een fijn gevoel”. Danny voelde zich vanaf dag één welkom.

“Het is een klein team en de kaders zijn duidelijk, maar niet te strak”. John benadrukt het belang van het werken vanuit je eigen persoonlijkheid en motivatie. “Dit straal je af op je klanten. Christien werkt heel anders dan Guus, en dat past ook bij haar en bij hem”.

RELATIEBOUWERS

Het is duidelijk dat Shamir een relatiebouwer is en dat geldt ook voor het team. Theo: “Iedereen moet een manier van werken ontdekken die persoonlijk bij je past. Tegelijkertijd moet je ook met vrijheid kunnen omgaan. Als ik nu naar het salesteam kijk, dan heeft iedereen zijn eigen manier van werken om de targets te halen. Op ieders, soms wel eigenzinnige, manier. Ik geloof ook dat juist daarom iemand graag langer voor een bedrijf werkt. En klanten graag klant blijven. Dat is wel ‘des Shamirs’. Onze relatiebouwers in de binnendienst – Arent, Chantal, Patrick, Fernando, Karin, Sylvia, Ewa en Desirée – werken daar ook iedere dag hard aan mee. We hebben echt een geweldig team”.

voor meer info: www.shamir.nl, info@shamir.nl, +31 (0)320 218348

GEEN SPIJT VAN CARRIÈRESWITCH

ELINE VLOET

VAN ZELFSTANDIGE NAAR MT-LID

IN 2021 BESLOOT ELINE VLOET, CPO EYECARE GROEP, OM SAMEN MET ZEVEN ANDERE OPTIEKEIGENAREN DE EYECARE GROEP OP TE RICHTEN. EN DIT TERWIJL

ZE PAS ENKELE JAREN DAARVOOR DE KNOOP HAD DOORGEHAKT OM SAMEN MET ZUS MAUD HET FAMILIEBEDRIJF BRILJANT OPTIEK VOORT TE ZETTEN. NU IS ZE ALS CHIEF PURCHASE OFFICER VERANTWOORDELIJK VOOR DE INKOOPAFDELING.

TEKST Martijn Plantinga BEELD Stefan Segers

Eline: “Eerst namen we de grote stap om negen winkels over te nemen en nog geen drie jaar later zaten we al aan tafel met de andere onafhankelijke familiebedrijven om de EyeCare Groep op te richten. We hebben best even getwijfeld. Zijn we niet te jong? Maar we groeiden hard en hadden al 80 mensen in dienst. Dan ga je ook nadenken over de toekomst. Blijven we ‘klein’ en zelfstandig of gaan we verder als groep? We merkten wel dat zaken als HR, administratie en marketing steeds meer tijd in beslag namen en de kosten waren ook aanzienlijk. Als je bijvoorbeeld zag hoeveel marketingbudget je nodig had om een beetje impact te maken… Dit soort zaken gaven uiteindelijk de doorslag om voor de EyeCare Groep te kiezen”.

TIJDROVENDE

ZAKEN UIT HANDEN

Met de oprichting van de EyeCare Groep werd Eline verantwoordelijk voor inkoop, die vanuit het servicekantoor in Naarden wordt gedaan. Maar het is veel meer dan alleen inkoop. Eline: “We willen het onze opticiens en audiciens zo makkelijk mogelijk maken. Natuurlijk hebben we als grote organisatie schaalvoordelen, maar we willen ook zoveel mogelijk tijdrovende zaken uit handen nemen. Dit doen we onder andere door inkoop- en verkoopprocessen te verbeteren. De klant moet altijd centraal staan. Hier willen we datagedreven stappen in maken. Optiekzaken moeten weten waarom ze iets inkopen, wat de rotatie is, hoe het ideale assortiment eruitziet… Daar kunnen wij ze heel goed in ondersteunen. Als grote groep kunnen we ook efficiënter werken. Zo zijn we bijvoorbeeld van zo’n 150 leveranciers teruggegaan naar 25 kernleveranciers. Dit zijn dan wel partnerships voor de lange termijn. Ze moeten geloven in onze groei en hier ook in willen investeren. Tot nu toe zijn de reacties zeer positief.

GROTE STAPPEN

Behalve met onze leveranciers werk ik vanuit Inkoop ook nauw samen met Marketing en Sales. Er zit veel overlap in onze werkzaamheden dus we zitten wekelijks en soms zelfs dagelijks bij elkaar. Ook hier zien we dat we samen processen kunnen verbeteren. Kortom, we houden voldoende uitdagingen, ook met de vele winkels die we blijven toevoegen aan de groep, met zelfs uitbreiding naar België. Persoonlijk is er voor mij veel veranderd na de overname en van zelfstandige opticien naar managementlid van de EyeCare Groep. Maar het is een verandering waar ik geen spijt van heb. De eerste grote stappen zijn gezet. We zijn klaar voor de toekomst”.

Efficiënt en effectief inkoopproces

Onze ambitie is een efficiënt en effectief inkoopproces te implementeren met de best mogelijke producten, waarbij we de tijdrovende handelingen in de winkels verminderen. Daarnaast willen we een duurzame relatie met onze leveranciers onderhouden en blijven groeien. Datagedreven werken speelt hierbij een belangrijke rol en de opticien kan ‘Local Hero’ blijven.

Centralisatie van processen

Eén van de belangrijkste voordelen is dat we bepaalde taken kunnen centraliseren. Denk aan het inboeken en uitprijzen van monturen, maar ook aan administratieve processen en de factuurcontrole. Hiermee ontlasten we de winkels zodat zij zich volledig op de klant kunnen richten. Het is essentieel dat de klant het beste product krijgt dat bij hem of haar past. Voor een optimale ervaring is het goed om te kiezen uit collecties die zijn afgestemd op de doelgroep van de winkel. Diepe inkoop heeft hierbij de voorkeur boven brede inkoop en een duidelijke kerncollectie glas zorgt voor expertise in het verkopen van glas. Verder zorgen we onder andere voor de masterdata van alle artikelgroepen.

Ondersteuning en advies

Een ander groot voordeel is de ondersteuning en het advies dat wij bieden. Onze inkoop is opgedeeld per categorie, waardoor elke winkel ondersteuning kan krijgen van een category manager. Ze denken mee over trainingen, producten, innovaties en geven advies over collecties en productkeuzes. Dit stelt ons in staat om best practices snel te lokaliseren en uit te rollen. Ons doel is om zo veel mogelijk aan te bieden met producten die het best bij onze positionering passen. Dit moeten we constant verbeteren en waar mogelijk uitbreiden. Ook care, innovatie en trends zijn belangrijke onderwerpen binnen de Eyecare Groep. Dit om premium aanbod te behouden naar de klanten.

Schaalvoordelen en leveranciersrelaties

Als groeiende en grote organisatie nemen wij grotere volumes af bij leveranciers, wat leidt tot schaalvoordelen en betere voorwaarden en prijzen. De relatie met de leverancier is erg belangrijk voor ons. Wij streven naar partnerships met leveranciers, met gezamenlijke doelen, samenwerking, innovatie en een focus op de lange termijn. Betrouwbare leveranciers zijn cruciaal voor onze groei. Belangrijk hierbij is ook dat ze nauw samenwerken met onze marketing- en salesafdeling.

Data-analyse en optimalisatie

Tot slot willen we meer data-analyses uitvoeren en deze inzichten delen met de winkels om hun assortiment te optimaliseren en een beter voorraadbeheer te realiseren. Door gebruik te maken van data-analyse kunnen we het assortiment beter afstemmen op de klantbehoeften en de winkels ondersteunen in het blijven verbeteren van hun aanbod. We streven naar een inkoopafdeling die kijkt vanuit het perspectief van de klant, met de inzichten van de opticien.

OPTISWISS

EN OPTIEK SUPPORT

CHEMIE TUSSEN ZWITSERLAND

EN MIDDENBEEMSTER

IN SLECHTS ANDERHALF JAAR TIJD WIST RENÉ AUSTIE ALS COUNTRY MANAGER HET INNOVATIEVE

GLASMERK OPTISWISS IN NEDERLAND OP DE KAART TE ZETTEN. INMIDDELS WORDT HET 100%

ZWITSERSE BRILLENGLAS DOOR 22 ZELFSTANDIGE OPTIEKWINKELS VERKOCHT, VERSPREID OVER HET HELE LAND. ZO OOK DOOR OPTIEK SUPPORT, DE WINKEL VAN IMMY VAN HUIZEN. WE SPRAKEN RENÉ EN IMMY IN DE BIJZONDERE WINKEL IN MIDDENBEEMSTER OVER HUN SAMENWERKING.

TEKST Marie-Catrien van Deijck BEELD Paul van der Wal

Optiek Support is de enige optiekwinkel in het prachtige, oer-Hollandse dorp en aangezien hier enkel wordt gewerkt met Optiswiss ziet een groot gedeelte van de Beemsterlingen de wereld door het Zwitserse glas. Wat Optiek Support onderscheidt van andere optiekzaken, is dat de eigenaar geen opticien, maar technicus is. Immy van Huizen werkt in die hoedanigheid al 24 jaar in de optiek, weet álles van glas en slijptechniek, runde ooit de werkplaats bij een optiekketen en verkoopt sinds acht jaar brillen in zijn eigen winkel, die is gevestigd in een dienstverlenend centrum. De werkplaats waar hij de glazen slijpt, heeft Immy in zijn woonhuis

ondergebracht, maar binnenkort breidt hij de winkelruimte uit en verhuist de werkplaats naar de winkel. Oogmetingen worden enkel op afspraak gedaan door gediplomeerd opticien/contactlensspecialist Esther Braak, een deskundige met 30 jaar ervaring. Sinds november 2023 werkt Optiek Support samen met Optiswiss. Een prille maar toch al stevige relatie waar beiden heel blij mee zijn.

ENKEL VOOR DE ZELFSTANDIGE OPTICIEN

“Immy houdt van uitdagingen en wilde zich verdiepen in compleet nieuw glasprogramma”, vertel René Austie. “We hebben een heel makkelijk en prettig contact, een goede chemie met elkaar. Met Optiswiss trekken we op de een of andere manier op natuurlijke wijze klanten aan die hetzelfde DNA hebben als wij. Wat onze opticiens belangrijk vinden, is samenwerking met een glasleverancier die volledig onafhankelijk is en zich dus enkel richt op de zelfstandige opticien. Optiswiss werkt niet samen met ketens. We leveren al sinds 1937 enkel aan onafhankelijke optiekwinkels. Onze klanten vinden het ook van belang dat alle producten uit één fabriek komen. Elk glas met het Optiswiss-logo komt daadwerkelijk uit Basel, is 100% Swiss made. Bovendien hebben onze producten een verdraagzaamheid van 100% en daarom kunnen consumenten heel eenvoudig switchen naar onze glazen. Daar staan we echt om bekend”.

PERSOONLIJKE BENADERING

“Wat ik belangrijk vind, is dat een glasleverancier mooie producten voor een goede prijs heeft”, legt Immy uit. “En ik wil geen gedoe, geen administratieve rompslomp. Bij Optiswiss verloopt het bestel- en leverproces vanzelf. Ook de service is erg goed. Wat ik mooi vind, is dat het een klassieke bedrijfsstructuur heeft; een familiebedrijf met een persoonlijke benadering, precies zoals ik mijn klanten ook wil benaderen. En er zit een vast team, zodat ik altijd contact heb met dezelfde mensen. Dat schept ook vertrouwen. Wat ik heel bijzonder vond,

RENÉ AUSTIE EN IMMY VAN HUIZEN

was dat ik door een Zwitserse medewerker werd gebeld nadat ik de eerste bestelling geplaatst had; hij bedankte me voor de order. Dan voel je je als klant direct heel erg gewaardeerd”. “Wanneer ik iets tegenkom dat voor Immy interessant kan zijn, waar hij als ondernemer zijn voordeel mee kan doen, stuur ik hem een berichtje”, vertelt René. “Zo hebben we zeker eenmaal per maand contact, maar soms ook wekelijks. Dat wil ik graag zo houden, ook als het klantenaantal is gegroeid, want ik vind dat persoonlijke contact heel belangrijk. Het gaat om een combinatie van dat contact, maximale ondersteuning en het leveren van mooie, innovatieve producten voor een heel scherpe prijs. Ik denk dat wij in de mix van producten gemiddeld zo’n 10% goedkoper zijn dan onze grote concurrenten”.

VEEL VRAGEN EN HEEL GOED LUISTEREN

Eén van de speerpunten van de Optiswiss-collectie is Colors, het zonneglasportfolio, een uitgebreid palet van klassieke tinten en trendkleuren. Sinds april dit jaar zijn er twee nieuwe kleurcategorieën beschikbaar: Essentials - met tijdloze tinten in bruin, groen en de nieuwe kleur carbon-grijs - en de Fashion-collectie, met nieuwe, verfijnde kleuren. Vanaf herfst 2024 wordt Colors uitgebreid met de collecties Lollipop en Contrast. Voor elke kleurencollectie is een boekje met voorbeeldglazen van alle kleuren beschikbaar. Een ander paradepaardje van de Zwitserse fabrikant is BIOMETRICS, een brillenglas met optimale individualiteit. Optiswiss nam altijd al zoveel mogelijk individuele parameters mee in de berekening en productie van premium multifocale glazen en een exclusieve samenwerking met OCULUS heeft geresulteerd in extra mogelijkheden. De aanvullende meting met de Myopia Master® en rekening houdend met bepaalde biometrische parameters van de ogen, in combinatie met de bekende individuele parameters, maken een absoluut nauwkeurige

ben de resultaten van de onderzoeken afgewacht om deze te kunnen integreren in onze glazen. Wanneer een consument een volledig geïndividualiseerd glas wil hebben, kan dat. Maar als het op dat moment niet nodig is, doen we dat ook niet en krijgt de klant een ander product dat voor hem of haar het maximale resultaat biedt, maar dan voor een toegankelijkere prijs. De kwaliteit voor de klant staat altijd voorop. We proberen niet het duurste te verkopen, maar het product waar de klant het beste mee geholpen is. En Immy werkt ook op die manier. Hij geeft heel veel persoonlijke aandacht aan klanten en kent ze allemaal bij naam. Je stapt hier voor je gevoel een huiskamer binnen waar echt naar je geluisterd wordt. Er wordt een inventarisatie gemaakt: wat is nodig om de klant maximaal tevreden te maken, op basis van de oogmeting, interesses, hobby’s. En wat voor brillen horen daarbij”.

Immy: “Heel veel vragen stellen en heel goed luisteren, dat vind ik het belangrijkste. Iemand die hier woont en in Friesland werkt, gaat iedere dag over de Afsluitdijk. Dan heb je dus glazen nodig waarmee je geen last hebt van de schitteringen op het water. Het is belangrijk zulke dingen over iemand te weten. Altijd doorvragen dus. En dan het best passende glas daarbij adviseren. Klinkt heel eenvoudig, maar wordt nog te vaak niet gedaan”.

voor meer info: www.optiswiss.com, rene.austie@optiswiss.ch

CONTACTLENZEN.NL

MYOPIE COÖRDINATIE

KINDEREN ZITTEN STEEDS VAKER ACHTER EEN BEELDSCHERM EN SPELEN STEEDS MINDER BUITEN. OOK DE SPECIALISTEN VAN VISSER CONTACTLENZEN

KRIJGEN DAARDOOR IN TOENEMENDE MATE TE MAKEN MET KINDEREN EN JONGEREN DIE MYOOP ZIJN. MYOPIEMANAGEMENT NEEMT DAN OOK EEN

BELANGRIJKE PLAATS IN BINNEN DE ZORG DIE VISSER CONTACTLENZEN VERLEENT. WE SPRAKEN MET ESMÉE BENNEN, MYOPIECOÖRDINATOR

BIJ VISSER CONTACTLENZEN EN OPTOMETRIST IN OPLEIDING TOT SCLERALENSSPECIALIST. WAT HOUDT HAAR ROL ALS COÖRDINATOR IN?

TEKST Liesbeth Immink BEELD Rob van de Vlierd

ESMÉE BENNEN, URSULA VAN DEN BEUKEN, SIEN VANDER BEKEN EN ARNO DE KONING

“Toen ik zo’n drie jaar geleden de vraag kreeg of ik de rol van myopiecoördinator op me wilde nemen, werd ik daar meteen enthousiast van. De toename van kinderen met myopie is een groot maatschappelijk probleem, maar ik ben ervan overtuigd dat we het risico op oogproblemen op latere leeftijd kunnen voorkomen als we als optometrist alert zijn, duidelijke voorlichting geven en altijd van de nieuwste inzichten op de hoogte zijn. Ik draai als optometrist in eerste instantie natuurlijk vooral spreekuren, maar daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de coördinatie van myopiemanagement binnen Visser Contactlenzen. In die rol houd ik me bezig met het verder uitrollen van dit vakgebied, bijvoorbeeld door mee te schrijven aan onze protocollen voor de Visser Academie. Ook inventariseer ik wat we binnen onze verschillende vestigingen nodig hebben. Is er bijvoorbeeld ergens een nieuwe aslengtemeter nodig of is het belangrijk dat de interdisciplinaire lijnen verder worden uitgezet, dan coördineer ik dat. Korte lijnen zijn ontzettend belangrijk bij myopiemanagement. Als myopiecoördinator geef ik ook presentaties, zowel intern als extern, en houd ik – net als onze andere myopiespecialisten – de literatuur goed bij. Binnen Visser Contactlenzen hebben we de Visser Journal Club, een groep van tien tot vijftien enthousiaste specialisten die eens in de drie maanden bij elkaar komen. Iedereen van Team Visser kan zich daarvoor aanmelden. We zoeken dan twee of drie artikelen uit die we helemaal doorspitten en vervolgens met elkaar bespreken. Ook in die leesclub spreken we regelmatig over myopie; ik vind het belangrijk dat we up-to-date blijven. Het leuke aan mijn werk is dat geen dag hetzelfde is. Ik zie patiënten van jong tot oud en werk intensief samen met al mijn collega’s. Onze praktijkassistenten zijn van groot belang, we vormen een hecht team. We doen het echt samen”.

INLOOPSPREEKUREN

“Begin mei hebben we op onze locatie in Elst als pilot een

VISSER CONTACTLENZEN OOK IN VLAANDEREN

ALS WE ESMÉE BENNEN SPREKEN, IS HAAR VLAAMSE

COLLEGA SIEN VANDER BEKEN NET AAN HAAR

LAATSTE WEEK BIJ VISSER CONTACTLENZEN IN UTRECHT BEGONNEN. NA HAAR STAGE IS ZE ZEVEN

MAANDEN GEBLEVEN OM ZICH HET SYSTEEM

VAN VISSER CONTACTLENZEN NOG MEER EIGEN

TE MAKEN. NIET ZONDER REDEN, WANT HET IS DE BEDOELING DAT ER BINNENKORT NOG EEN

VESTIGING IN BELGIË GEOPEND GAAT WORDEN, EN IN DIE PLANNEN IS SIEN EEN BELANGRIJKE SCHAKEL.

“Op dit moment houden we al anderhalve dag per week spreekuur in het UZ Leuven. Een van onze collega’s, die op de grens van Nederland en België woont, werkt daarin nauw samen met de oogartsen. Het is de bedoeling dat ik straks ook parallel met een oogarts in UZ Gent ga lopen. Ons hoofdkantoor is gevestigd in Oudenaarde en na verloop van tijd zal ik daar dan ook spreekuur gaan houden. Mooie plannen, want wat Visser Contactlenzen doet vind ik echt een prachtig verhaal. In België valt er op het gebied van contactlenzen wat mij betreft nog veel te winnen. Ik denk dat het belangrijk is om in te springen op nieuwe ontwikkelingen en materialen, ook bij myopiemanagement. Als ik daar mijn steentje aan bij kan dragen in België, dan doe ik dat heel graag. We kunnen nog zoveel meer kinderen helpen!”

#TEAMVISSER

SIEN

VAN BEKENDE IN DE OPTIEK NAAR NIEUWE EXTRA UITDAGING IN MEDISCH EN FARMA

Hoewel hij pas ruim een half jaar bezig is, heeft Bas volledig zijn draai gevonden bij het van oorsprong Duitse familiebedrijf. “We werken wel wereldwijd, maar URSAPHARM heeft écht nog de charme van een familiebedrijf. Dat merk je aan alles. Ik weet dat een ‘warm bad’ als cliché klinkt, maar zo voelt het echt sinds ik hier gestart ben. Er is een geweldige klik tussen het personeel en ook met onze Belgische collega’s is de samenwerking fantastisch. De Belgische markt is wat anders ingericht dan de Nederlandse, daar is medical en farma gesplitst omdat deze markt ten opzichte van Nederland al veel groter is. Je hebt in België veel meer apotheken dan hier. Je ziet onze HYLO® range, oogdruppels, daar overal liggen. Dit in tegenstelling tot Nederland, waar de consument eigenlijk nog te weinig bekend is met onze producten. Hier kom je deze alleen tegen via een optometrist, opticien of oogarts en voornamelijk via de zelfstandige kanalen. Daar valt nog zeker wat te winnen, vooral als je bedenkt hoe groot de markt voor droge ogen in Nederland is. Droge ogen is zelfs één van de meest voorkomende klachten op dit moment door toenemend beeldschermgebruik, klimaatbeheersing, medicatie en bijvoorbeeld overgangsklachten bij vrouwen.

NUMMER 1 IN DE MARKT

Zowel de medische- als de farmatak zijn nieuw voor Bas. “Het is in deze markten ook heel anders werken, met veel lobbyen en sampling”. Een nadeel daarbij is dat we niet

NIEUW BIJ URSAPHARM

De HYLO-DUAL® en HYLO-DUAL® Intense zijn innovatieve bevochtigende oogdruppels. De HYLODUAL staat voor kwalitatief hoogwaardig natriumhyaluronaat en ectoïne, dat zorgt voor een intensieve langdurige lubricatie en een vermindering van de verdamping van tranen bij ontstekingen allergische symptomen. HYLO DUAL INTENSE bevat een bijzonder hoge concentratie hyaluronzuur met lange keten van 0,2%, waardoor ze zeer visceus zijn en lang aan het oogoppervlak hechten. Hierdoor wordt het oog op een bijzonder intensieve en duurzame manier van een stabiele traanfilm voorzien.

‘prescripted’ zijn. Artsen schrijven dan eerder druppels voor die vergoed worden. Bij de commerciëlere oogzorgklinieken zijn we daarentegen wel weer groot, wij zijn zelfs de nummer 1 in de markt van de niet-vergoede oogdruppels. Momenteel houd ik me vooral bezig met innovatie. De uitrol van onze URSAcademy, e-learningprogramma’s en ons nieuwe online bestelplatform staan op de planning. En ook onze compleet nieuwe Posiforlid® Ooglidhygiëne-range is een mooi voorbeeld van onze continue R&D. Verder organiseren we webinars, events en trainingen waarbij we onze kennis en kunde delen met onze klanten. Op 3 juni organiseerden we samen met OLC-Friederichs het webinar ‘Droge ogen en seizoensgebonden klachten’, in samenspraak met Daisy Laan. Goed om te zien dat de honger naar kennis bij opticiens op dit vlak groot is. Aan de andere kant zijn er ook nog veel opticiens die niet goed weten hoe ze hiermee moeten starten en daar kan URSAPHARM goed bij helpen. Er zijn in Nederland wat dat betreft nog heel veel kansen”.

GEEN SPIJT

Tot nu toe heeft Bas nog geen dag spijt gehad van zijn carrièreswitch. “Ik vind de droge ogen-markt heel interessant. Vanuit vorige werkervaringen leerde ik veel over consultancy; samen kijken hoe je elkaar verder kunt helpen. Commerciële win-winsituaties creëren. Bij URSAPHARM pas ik dat ook toe. We doen veel aan sponsoring, trade marketing, displays en events; kortom, alles om professionaliteit uit te stralen en doelgericht bezig te zijn. Het helpt enorm dat we daarvoor een geweldig ervaren en gedreven team hebben. Ik vind het een verademing om met deze toppers te werken. Zo kunnen we niet alleen het beste product bieden voor de markt, maar ook het beste advies en ondersteuning. Kortom, ik zit hier volledig op mijn plek!”

voor meer info: www.ursapharm.nl

OPTIEK PERSONEEL

EEN NIEUWE NAAM IN DE OPTIEK

BARBARA DE BLOK IS HET GEZICHT ACHTER EYEWEAR TRENDS & RECRUITMENT EN SINDS KORT OOK OPTIEK PERSONEEL. AL JAREN IS ZIJ EEN BEKENDE NAAM IN DE OPTIEKBRANCHE. VANAF HET BEGIN ALS ZELFSTANDIG

AGENT VAN VERSCHILLENDE MOOIE MONTURENMERKEN, MAAR SINDS 2020 OOK ALS RECRUITER. OMDAT HAAR RECRUITMENT ENORM GEGROEID IS, WAS HET VOOR

HAAR EEN LOGISCHE STAP OM DAAR EEN APARTE WEBSITE VOOR TE LATEN BOUWEN: EEN OVERZICHTELIJKE SITE

MET VACATURES BIJ GERENOMMEERDE PARTICULIERE OPTIEKZAKEN DOOR HEEL NEDERLAND.

Als vertegenwoordiger bij een grote monturenleverancier heeft Barbara sinds 2008 veel kennis en ervaring op kunnen doen. In februari 2015 is zij gestart met Eyewear Trends. “In eerste instantie als zelfstandig agent van meerdere mooie monturenmerken, maar al gauw kreeg zij ook regelmatig van ondernemers de vraag of zij kon helpen bij de vacatures. Met succes. In 2020 startte zij actief in de bemiddeling van personeel in de optiek en hiermee was Eyewear Trends & Recruitment geboren!

EN NU DUS WEER EEN VOLGENDE STAP

Sinds een paar maanden is de nieuwe website “Optiek Personeel” in de lucht. Barbara richt zich met haar recruitmentbureau op de match tussen zelfstandige opticiens en werkzoekenden in de optiek. “Gerenommeerde particuliere optiekzaken uit het hele land vragen mij om de juiste match voor hun optiekvacature. Bemiddeling in vaste banen voor de lange termijn bij drukke, gezonde winkels, waar op een hoog niveau gewerkt wordt en ze graag de tijd nemen voor de klant.

Wij hebben oprechte interesse in mensen en nemen de tijd voor de kandidaat. Hierbij kijken wij graag naar de persoon achter het CV. We kijken naar ieders wensen, hun voorkeursgedrag en wat hen drijft. Pas dan kun je de juiste match maken.”

Als u besluit om met Barbara samen te werken, wordt u compleet ontzorgd. Zij schrijft en plaatst uw vacature, werft en selecteert de juiste kandidaat en begeleidt het proces van kennismaking en vervolggesprekken, totdat de handtekening is gezet door de nieuwe werknemer. Barbara is DISC gecertificeerd en heeft onlangs de NLP practitioner opleiding afgerond.

voor meer info: www.optiekpersoneel.nl, Barbara de Blok +31 (0)6 41209774

CENTROP RETAIL EXPERIENCE

INSPIREREND DAGJE ‘OUT OF THE BOX’

IN SAMENWERKING MET EYELINE ORGANISEERDE CENTROP OP 21 MEI EEN INSPIRATIEDAG IN UTRECHT. EEN KLEINE GROEP ENTHOUSIASTE OPTIEKONDERNEMERS GING MET ELKAAR OP PAD OM BIJ VERSCHILLENDE ONDERNEMERS IN DE STAD EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN TE NEMEN. ZO TROK DE CLUB LANGS HET BIJZONDERE HOSTEL-/HOTELCONCEPT BUNK EN LANGS DE KWALITEITSFIETSENWINKEL REPUBLIC DUTCH, WAAR ‘OUT OF THE BOX’-DENKEN ÉN HOSPITALITY

CENTRAAL STONDEN. OOK DE EXCLUSIEVE WINKEL VAN SCHMIDT OPTIEK WERD BEZOCHT, NET ALS ANNE&MAX, OMODA, COEF, DAEN’S EN BROESE. KIJK MEE EN LAAT DE INSPIRATIE MAAR STROMEN…

BEELD Miranda Becker Hoff

Het was erg leuk om een kijkje te nemen in andermans keuken, zeker omdat je zo ook een beeld krijgt van andere branches. Zo’n tour opent letterlijk je ogen!

Melvin van Nes, Van Nes Optiek, Krimpen a/d IJssel

We hebben niet alleen inspiratie opgedaan door winkels te bezoeken, maar we hebben ook ideeën gekregen voor kleine aanpassingen in onze winkels door de contacten met collega-opticiens.

Leontien Copini, Copini Opticiens, Harlingen, Sneek en Leeuwarden

Leerzame dag met een leuke groep! Leuk om een dag in andere omgevingen te kijken waar ze klanten of gasten ontvangen en daarvan te leren voor mijn eigen bedrijf. Hizkia van Buiten, Teeling Optiek, Amsterdam

Wat een leuke, verfrissende dag! Ik ben geïnspireerd door de gastvrijheid en hospitality die ik ervaren heb. Daarnaast heb ik een andere kijk ontwikkeld op branding, het combineren van verschillende branches en online zichtbaarheid.

Melvin Sloot, Optiek Freiberger, Burgum

Een leuke, gezellige en informatieve dag, waarbij we kennis hebben gemaakt met mooie ondernemingen én met elkaar. Hoe bepaalde bedrijven (de fietsenwinkel bijvoorbeeld) vertelden over maatwerk en persoonlijke aandacht is herkenbaar.

Quinte Rodermond, Rodermond Optiek, Zeist

BOVEN: MANDY, QUINTE, LEONTIEN, HIZKIA, ROBIN. PATRICIA, IRIS, SUSANNE ONDER: MELVIN, MELVIN (2), PIM

SUCCESVOLLE INTEGRATIE SPECIALTY EYE CARE

OP 1 NOVEMBER 2023 WERD HET

OFFICIEEL:HET

SAMENVOEGEN VAN COOPERVISION SPECIALTY EYE

CARE IN EERBEEK MET COOPERVISION BENELUX IN GORINCHEM. NA EEN LANGE VOORBEREIDINGSFASE

WAARIN HET SAMENBRENGEN VAN DE BEDRIJFSCULTUREN EN DE VERSCHILLENDE TEAMS CENTRAAL STOND, IS DE INTEGRATIE EEN FEIT EN VINDEN ALLE ACTIVITEITEN

PLAATS ONDER ÉÉN NAAM: COOPERVISION BENELUX. LIESBETH BRANDWIJK, HEAD OF SALES, EN MARC BUIJS, HEAD OF CUSTOMER SERVICE & EXPERIENCE, KIJKEN

TERUG OP HET EERSTE HALF JAAR VAN EEN UITDAGEND, MAAR SUCCESVOL SAMENGAAN. LIESBETH & MARC

LEGGEN UIT HOE ZE DE ORGANISATIE HEBBEN INGERICHT OM HUN KLANTEN EN PARTNERS NOG BETER TE KUNNEN

ONDERSTEUNEN OM SAMEN DE CONTACTLENSCATEGORIE VERDER TE ONTWIKKELEN IN DE BENELUX.

“De integratie was uitdagend, maar is heel goed verlopen. Specialty Eye Care was sinds een aantal jaren al onderdeel van CooperVision en we hebben de tijd genomen om twee culturen goed te verweven”, vertelt Liesbeth Brandwijk. “We zagen dat er al een mooie klik zat qua bedrijfscultuur en dat er een goede match was tussen de teams, met veel gedeelde klantkennis. Beide teams vinden het heel interessant om zowel vanuit specialty lenzen als vanuit de zachte contactlenzen kennis met elkaar te delen. Kennis van de contactlenscategorie, kennis van onze klanten; we zien dat de samenwerking heel veel enthousiasme geeft. Iedereen vindt het fijn om nu volledig als één CooperVision Benelux naar buiten te treden. Dit is voor onze klanten ook veel gemakkelijker”. Marc Buijs legt uit: “Voorheen hadden onze klanten in Nederland te maken met twee aparte hoofdkantoren – in Gorinchem en in Eerbeek -, die beide verantwoordelijk waren voor de Benelux. Nu hebben we nog steeds twee locaties, maar hebben onze klanten één vast aanspreekpunt. Hij of zij is verantwoordelijk voor het totale portfolio, dus voor zowel de zachte contactlenzen als de specialty lenzen en onze MiSight® 1 day, de kinderlens waar in het kader van myopie veel aandacht naar uitgaat. Onze Business Development Managers bezoeken nu dagelijks met het complete portfolio de optiekzaken in Nederland, België en Luxemburg. Ook onze Customer Service Teams hebben dagelijks klantcontact over het totale portfolio. We hebben sinds de integratie onderling continu contact, onder meer via een Teams-chatgroep die we ONE TEAM hebben genoemd. Dus de Customer Service Teams in Gorinchem en Eerbeek werken op deze manier intensief samen om onze klanten efficiënt te bedienen. Onze beide teams zijn ondertussen getraind op producten, klantkennis en op systemen. Op deze manier kunnen ze de klanten altijd helpen.”

FOCUS OP MYOPIE

“Toch was het ook best spannend’, blikt Marc terug. “CooperVision is een beursgenoteerd bedrijf, terwijl Specialty Eye Care als een familiebedrijf werd gezien. Desondanks bleek de samenwerking bijzonder goed te passen. Voor beide teams was het met name de insteek om elkaar verder te willen versterken en onze klanten zo goed mogelijk te bedienen. Een aantal teamleden uit Eerbeek zijn nu regelmatig in Gorinchem aanwezig. Op locatie Eerbeek, waar de productie van de specialty lenzen plaatsvindt, zijn Customer Service, Inside Sales en Technical Service ondergebracht voor onze special-

kinderen zelf én bij de grootouders, die vaak bij de op tiekzaak komen en daar iets opvangen over myopie”.

MISIGHT GROEIPLAN EN VISAVY

Om klanten te ondersteunen, ontwikkelde CooperVision het MiSight® partnership programma. “Samen met de klant vullen we een vragenlijst in op basis van hun winkel, de doelgroep en de behoeften. Op basis daarvan zien we welke activiteiten het beste kunnen worden ingezet om deze categorie met onze klanten te laten groeien”, legt Liesbeth uit. “Dat kan een training zijn die onze klanten en hun teams graag willen volgen, maar het kunnen ook communicatiemiddelen zijn om hun doelgroep aan te spreken. Dat is naargelang de behoefte van onze klant. En dat zullen wij dan vervolgens op maat samenstellen”. “Omdat onze mooie klantengroep zo groot en divers is, inclusief onze clinical accounts waar voornamelijk ook specialty lenzen worden aangepast, werken we met een toegewijde Key Accountmanager die samen met het ervaren en gespecialiseerde Professional Affairs team de meer complexe maatlenzen ondersteunt”, vertelt Marc. “Dit team kan alle gerichte vragen van onze klanten met betrekking tot ons uitgebreide assortiment aan spe-

cialty lenzen beantwoorden. Voor de specialty lenzen programma als ondersteunende tool. Hierin kunnen onze klanten onder andere bestellingen plaatsen, verzoeken indienen voor Technical Support of Professional Affairs advies inclusief het opladen van topografische foto’s. Daar zijn drie gespecialiseerde teamleden continu mee bezig, wat aantoont dat deze behoefte groot is onder onze klanten”. Liesbeth: “We wilden bij de integratie ten aanzien van het bestel- en orderproces van de specialty lenzen niet te veel veranderen voor onze klanten. Daardoor kunnen zij de specialty lenzen via de gebruikelijke manier bestellen. Ook kunnen onze klanten nog steeds hun vertrouwde Customer Service contactpersonen contacteren via het bekende telefoonnummer in Eerbeek. Dat geldt tevens voor de technische ondersteuning (Technical Support). We hebben daar het team zelfs uitgebreid, zodat we onze klanten nóg beter te woord kunnen staan. Onze klanten reageren gelukkig positief op onze integratie en één CooperVision Benelux team, met als grootste voordeel alles onder één vlag. Dit maakt het ook mogelijk voor alle klanten om nu met één CooperVision productgids te werken waarin alles te vinden is over ons volledige portfolio, inclusief alle contactgegevens. Het is voor onze klanten op deze manier heel overzichtelijk en compact”.

OPEN VOOR FEEDBACK

Liesbeth sluit af met: “Je kunt nooit alles voor 100% goed doen. Wij staan dan ook heel erg open voor feedback. Juist ook van onze klanten. Wat kunnen we nog beter doen? Voor ons draait iedere dag om de klanten; hen goed te woord staan en hen ondersteuning bieden om samen de contactlenscategorie te ontwikkelen. Vanuit Sales, Customer Service, Inside Sales, Technical Service, Marketing en ons Professional Affairs team. Het gehele team staat elke dag paraat voor onze klanten en daar mag heel veel gebruik van worden gemaakt. Graag zelfs, want dat is waar we het voor doen”.

voor meer info: www.coopervision.nl

SMEYEL LACRIFRESH CLEANING

AVIZOR LACRIFRESH CLEANING IS EEN

OOGDRUPPEL DIE NIET ALLEEN CON-

TACTLENZEN BEVOCHTIGT EN VERFRIST,

MAAR OOK NOG EENS DE LENZEN REINIGT

TERWIJL ZE GEDRAGEN WORDEN. HET

VERWIJDERT DUS EIWITTEN EN VETTEN DIE

ZICH GEDURENDE DE DAG OPBOUWEN.

Lacrifresh Cleaning is geschikt voor alle type contactlenzen en houdt contactlenzen schoon, zonder dat deze verwijderd hoeven te worden. De druppels kunnen meerdere malen per dag gebruikt worden, zodat uw klant de hele dag plezier van zijn of haar lenzen heeft. Ook zeer geschikt voor daglensdragers. Adviesverkoopprijs 8,95 euro.

SMEYEL VOOR ACCESSOIRES

Naast vloeistoffen voor contactlenzen en diverse oogdruppels kunt u bij SMEYEL ook terecht voor handige accessoires. Zo zijn er naast de diverse lenshouders nu ook pincetten voor zachte contactlenzen, contactlenszuigertjes en een lensmat verkrijgbaar.

voor meer info: www.smeyel.com, info@smeyel.com, + 31 (0)481 700219

AYZ BESCHIKBAAR VIA

OLC-FRIEDERICHS

Tramedico is verheugd om te kunnen melden dat het complete AYZ-assortiment vanaf nu rechtstreeks te bestellen is via OLC-Friederichs. Deze samenwerking maakt het bestellen nog makkelijker en sneller, en stelt u in staat om uw klanten nog beter van dienst te zijn. AYZ biedt een assortiment vrij verkrijgbare middelen op het gebied van oogreiniging, oogverzorging en droge ogen. Alle AYZ-producten bevatten hyaluronzuur, en het AYZ-assortiment bevat geen conserveermiddelen. Bovendien is het assortiment volgens Tramedico heel vriendelijk geprijsd.

voor meer info: www.ayz.nl, www.tramedico.nl, +31 (0)88 4222000

MENICON BLOOM VAKANTIE DOEBOEK

Onderdeel van de Menicon Bloom zomercampagne die Menicon momenteel inzet, is het Grote Vakantie Doeboek. Een enorm leuk en speels doeboek voor kinderen, vol met puzzels, spelletjes en kleurplaten. Precies zoals de bekende doeboeken van vroeger. Ook wordt er in het boek aandacht besteed aan de 20-20-2 regel. Zeer belangrijk voor een goede leefstijl als het aankomt op myopie en de preventie hiervan.

Bent u Menicon Bloom specialist en wilt u ook deelnemen aan de campagne? Dat kan! De volgende ronde van de campagne start op 1 juli.

voor meer info: www.menicon.nl, info@menicon.nl

STREVEN NAAR OPMERKELIJKHEID

Het Franse label Anne & Valentin is groot geworden door eigenzinnig te blijven. De expressieve monturen van het echtpaar uit Toulouse zijn sinds 1980 een begrip – inmiddels wereldwijd. Ook kinderen kunnen hun eigen stijl kiezen bij dit bijzondere merk. neutraal.

TRENDPANEL

Hoe belangrijk zijn kinderbrillen voor onze Trendpanel-leden? Verkopen ze überhaupt kinderbrillen? Zo nee, waarom niet, en zo ja, hoe wordt de collectie samengesteld? We kregen interessante antwoorden. Herkent u zich hierin? Laat het ons weten!

HANDWERK UIT DUITSLAND

Martin & Martin staat voor handgemaakte monturen van kwaliteitsmaterialen, geassembleerd in Duitsland. De eerste collectie werd in 2000 op de markt gebracht door Martin Lehmann, een duizendpoot die alle facetten van zijn bedrijf zelf onder controle houdt.

Wat een fantastisch aanbod in kinderbrillen deze zomer! Van volwassen ogende modellen tot Barbie-roze monturen, van stoer en stootvast tot sportief en spiegelend. Kleurrijk naast zwart of naturel, cat eye naast ovaal, vlinder naast rond. Zie hier een greep uit het aanbod voor dit seizoen. Kinderen hebben de keuze.

BBIG EYEWEAR

JULBO, ESPRIT, ANM EYEWEAR EN VINGINO
MILO&ME, AGATHA RUIZ DE LA PRADA, CHLOÉ EN CAROLINE ABRAM

BRILMODE.NL

DAG HERMAN WELKOM XANDER

LOOK-vertegenwoordiger Herman Jan van Dorth van Brilmode. nl heeft het stokje aan Xander Suilen overgegeven. Herman Jan, een bekend gezicht in optiekland, zat ruim 30 jaar ‘op de weg’. In 1992 begon hij, destijds nog zonder ervaring in de optiek maar wel met verkoop, bij het toenmalige Osinga Brilmode. In eerste instantie ging hij mee naar nationale en internationale beurzen en al vrij snel ging hij ook de weg op met de merken van LOOK. “Dat heb ik tot begin dit jaar gedaan. Het mooie vond en vind ik dat de inmiddels flink uitgebreide LOOK-collecties echt een eigen stijl hebben. We hebben ook vanaf dag één heel intensief contact met de LOOK Occhiali fabrieken in Italië. Wie kent niet het iconische 535-model? Destijds liepen bekende Nederlanders als Karel van de Graaf en Paul de Leeuw met ons brilletje op de neus”. Herman Jan houdt fantastische herinneringen over aan zijn Brilmode-tijd. Dit jaar zal ik nog wel wat hand- en spandiensten verrichten, maar sinds april zit ik niet meer op de weg. Gelukkig hebben we in Xander Suilen een uitstekende opvolger gevonden”.

Vanaf begin januari bezocht Xander samen met Herman Jan de vele klanten in voornamelijk West-Nederland. Herman Jan: “Xander reist behalve met de LOOK merken ook met INVU en COOLOURS. Ik heb met een gerust hart afscheid genomen”.

voor afspraak met xander: xander@brilmode.nl, +31 (0)6 21304754

BOLD

BESTEL OP TIJD UW KAARTEN

NOG EEN PAAR DAGEN EN U KUNT UW TICKETS

VOOR BOLD OPTICAL FAIR RESERVEREN. BEGIN

JULI OPENT DE REGISTRATIE EN GEZIEN HET

PROGRAMMA VAN DE XXL-BEURS ZAL HET

STORM GAAN LOPEN.

Al meer dan 340 merken zijn aangemeld om deel te nemen aan deze editie van Bold XXL, die plaatsvindt op 8 en 9 september 2024 in de Brabanthallen in Den Bosch. Met meer dan 9000 m² gevuld met optiek, is Bold uitgegroeid tot een must-visit evenement voor iedereen in de optische industrie. De nadruk ligt op het presenteren van de nieuwste collecties, trends, ontwikkelingen en innovaties in de optische wereld. De beurs krijgt een upgrade met onder andere een Bold Stage, een Belevingsplein en een heus restaurant op de beursvloer!

Het evenement is exclusief toegankelijk voor opticiens, audiciens, contactlensspecialisten, optometristen, optiekstudenten en optiekgerelateerde bedrijven. Reserveer op tijd uw kaarten!

voor meer info: www.bold-opticalfair.nl

OKKY-EYEWEAR

Okky-eyewear is gemaakt van gerecycled plastic, in samenwerking met Waste Free Oceans (WFO). Met de aankoop van Okky-eyewear worden onze oceanen, rivieren en stranden letterlijk een beetje schoner. De 100% UV-filter in Cat. 3 beschermt tegen het felste licht. Okky-eyewear wordt met plezier gedragen door kinderen van 4 tot 10 jaar.

voor meer info: www.bobos.nl, info@bobos.nl, +31 (0)73 6901777

HERMAN JAN VAN DORTH

SUPERKIDS VAN ANNE & VALENTIN

MADE WITH LOTS OF LOVE

‘PROBEER NIET OP TE VALLEN. STREEF ERNAAR OPMERKELIJK TE ZIJN’. DAT IS WAT DE DESIGNERS ACHTER HET MERK ANNE & VALENTIN NOG ELKE DAG TEGEN ELKAAR ZEGGEN. IN 1980 BEGONNEN ANNE EN VALENTIN, EEN ECHTPAAR UIT TOULOUSE, AAN EEN REIS OM HUN DROOM - EEN BRILLENBOETIEK - TE VERWEZENLIJKEN. TWEE VISIONAIRE OPTICIENS DIE EEN REVOLUTIE IN DE OPTIEKBRANCHE ONTKETENDEN. ZE WAREN OP ZOEK NAAR ORIGINELE, GRAFISCHE EN APARTE BRILLEN VOOR HUN VRIENDEN. MONTUREN DIE EEN STATEMENT MAKEN, EEN VERHAAL VERTELLEN EN DE ESSENTIE VAN DE DRAGER IN EEN ENKEL FRAME VATTEN.

Expressie karakteriseert het best het werk van Anne & Valentin vandaag de dag. Eigenzinnig en uniek. Monturen met persoonlijkheid. Alles bij Anne & Valentin heeft te maken met gevoel en beleving; de tien winkels in Frankrijk en USA én zeker ook de kinderbrillencollectie, genaamd SUPERKIDS. Deze collectie focust zich op de kinderen, de dreumesen, stouterds, schatjes, de belhamels, de dromers, de knapperds, de nerds, de fashionista’s en de sportievelingen. De artiesten in de dop en de toekomstige beurshandelaren. Daarnaast richt de collectie zich ook op de pubers, de nieuwe generatie Z. De monturen in de SUPERKIDS-collectie kenmerken zich allemaal door persoonlijkheid. Ontworpen voor kinderen en voor jongeren. In acetaat en in metaal.

Van generatie op generatie: verschillende stijlen, verschillende verwachtingen… Maar sommige dingen blijven intact, zoals een gedeelde smaak voor alles wat mooi is en favoriete voorwerpen. Made in France en vooral Made with Lots of Love. Alle monturen beginnen met de letter M: de Maddy’s, Mateo, Mahe, Maiko, Mano en Mina in acetaat en de Majoli, Manda, Matabo en Maupiti in metaal. Allemaal monturen voor de slimmerik, de ernstige denker en voor de vrije geest. Kortom, de brillen van Anne & Valentin zijn gemaakt voor de trotse brildrager!

voor meer info: Gerrit-Jan Veenemans en Angela van der Veer, www.eyewearstudio.nl, info@eyewearstudio.nl, +31 (0)174 298901

SUPERKIDS RENNES

Deze winkel is, net als de winkel in Toulouse, exclusief gewijd aan SuperKids. Een prachtige winkel, gelegen achter het Palais du Commerce aan de Rue Vasselot, één van de oudste verkeersaders in Rennes. Dit gebied staat bekend om zijn spectaculaire architectuur, vakwerk en gastvrije sfeer. Elk detail van de winkel is ontworpen om kinderen, van peuters tot tieners, meteen in een goed humeur te brengen: kleurvlakken, strepen, afgeronde hoeken, levendige kleuren en toffe meubels. Elk kind voelt zich meteen op zijn of haar gemak. SuperKids Rennes is een weerspiegeling van de speelse, kunstzinnige geest en vrolijke filosofie van Anne & Valentin.

DE INCARNATIE VAN EEN ICOON

MAARTEN WEIDEMA GING IN GESPREK MET GILLES MACALUSO, DESIGNER VAN STEVE MCQUEEN EYEWEAR. GILLES IS VAN OORSPRONG OPTICIEN EN KOOS DAARNA VOOR EEN AGENTSCHAP VAN BEKENDE DESIGNERMERKEN. IN 2016

STARTTE HIJ HET BEDRIJF MMC’EYEWEAR, OM ZIJN EIGEN COLLECTIES TE KUNNEN ONTWIKKELEN EN DISTRIBUEREN. MET HET MERK STEVE MCQUEEN EYEWEAR CONCENTREERT GILLES ZICH MEER OP DESIGN.

WAT INSPIREERDE JE OM DE ‘KING OF COOL’ TE KIEZEN ALS NAAMGEVER VAN DEZE BRILLENCOLLECTIE?

“Mijn zakenpartner en vriend Pierre voegde zich in 2018 bij mij met het doel om MMC’Eyewear te ontwikkelen via merken met een sterk universum en een sterk imago. Pierre en ik zijn fans van Steve McQueen én van oldtimers en motor-

fietsen, ook de passies van Steve, dus toen we ons afvroegen wat mannen leuk vinden en hoe ze eruit zouden willen zien, kwam de naam van Steve McQueen als een no-brainer voorbij. Steve McQueen Eyewear is niet zomaar een brillenmerk, het is een gemoedstoestand. De monturen zijn niet alleen monturen, maar ze zijn ook de incarnatie van Steve

McQueen. Elke model draagt een naam als een eerbetoon aan het leven van Steve: een plaats, een herinnering, een feit, iets belangrijks in zijn leven, soms maar een klein detail dat voor de meesten onbekend is. Het creëren van een Steve McQueen-montuur is als een reis door zijn leven”.

STEVE STOND BEKEND ALS EEN REBEL, MAAR JE MONTUURONTWERPEN LATEN MEER VAN ZIJN CASUAL KANT ZIEN. IS ER TOCH REBELLIE TE VINDEN IN DEZE COLLECTIE?

“Natuurlijk! We hebben de keuze gemaakt om iets chics, elegants en vintage te ontwerpen, en elk onderdeel is een eerbetoon aan zijn rebelse kant, zijn passie voor racen. Het scharnier is bijvoorbeeld het Porsche Speedster-ontwerp, de eindtips hebben een Triumph Bonneville-tankontwerp. Alle designs zijn gebaseerd op Steve McQueen’s auto’s en motorontwerpen”.

IS DE FAMILIE MCQUEEN NOG STEEDS BETROKKEN BIJ DIT NIEUWE AVONTUUR?

“Ja, volledig. Chad heeft het merk Steve McQueen gecreëerd om betrokken te zijn bij alle projecten, inclusief het imago van zijn vader. Vóór 2019 was de naam Steve McQueen geen merk en de erven van Steve McQueen waren enkele partner schappen aangegaan voor een aantal van de producten die Steve vroeger droeg. Om de exploitatie van het imago van Steve McQueen zoveel mogelijk te beheersen, besloot zijn zoon Chad het handelsmerk Steve McQueen Eyewear in te dienen. Gelukkig hebben we een heel goede band met zijn familie, dus we werken graag met ze samen en laten ze elk nieuw plan voor de brillen zien. Alles wordt gevalideerd door de familie”.

WAARIN ONDERSCHEIDEN DEZE BRILLEN ZICH?

“Steve McQueen is een houding: wees trots op wat je bent, want je maakt de goede keuze. De kwaliteit van de details en de pasvorm van onze producten staan centraal. Dat is belang rijk voor mensen die een product ook voor zichzelf kopen, en niet om alleen maar aan iemand anders te laten zien”.

STEVEN MCQUEEN IS VAN ORIGINE EEN BRILLENCOLLECTIE VOOR MANNEN, GEÏNSPIREERD OP EEN ÜBERMANNELIJK STIJLICOON. TOCH ZIJN ER OOK VROUWEN DIE DEZE BRILLEN DRAGEN. HOE HEB JE DAT GEREALISEERD?

“Deze collectie past zowel bij vrouwen als mannen en is voor vrouwen die het horloge of hemd van hun man lenen. De collectie is ontwikkeld in Europa en elk montuur is authen tiek en speciaal voor Steve McQueen ontworpen. We zijn ooit begonnen met één lijn en nu bieden we met trots vier lijnen aan. Alles is minutieus met de hand gemaakt en maakt de re alisatie van lichte en aangenaam draagbare modellen moge lijk, dankzij een perfecte pasvorm, wat een uniek gevoel van vrijheid geeft. Deze collectie is voor auto- en motor verzame-

DESIGNER IN BEELD

laars, vrije geesten en filmliefhebbers. De brillen kunnen gedragen worden door mensen die op zoek zijn naar iets chics en elegants met een sterk verhaal en van hoge kwaliteit”.

WAT INSPIREERDE JE OM JE BAAN IN DE OPTIEK OP TE ZEGGEN EN ZELF BRILLEN TE GAAN ONTWERPEN?

“Ik ben altijd nieuwsgierig en gepassioneerd geweest door nieuwe en andere dingen en kreeg de kans om in verschillende gebieden van de optiekbranche te werken en de mogelijkheid om verschillende en interessante mensen te ontmoeten die me inspireerden. Het was niet zozeer een verandering, maar een evolutie”.

voor meer info: Walterr Eyewear, info@walterr.nl

DE VRAAG VERKOOPT U KINDERBRILLEN

EN HOE BELANGRIJK

ZIJN ZE VOOR UW WINKEL?

IN ONZE TRENDREPORTS LICHTEN WE IEDERE EDITIE ÉÉN OF MEERDERE BRILLENTRENDS UIT, MAAR WAT GEBEURT ER TRENDTECHNISCH GEZIEN IN DE OPTIEKWINKELS? VOLGEN OPTICIENS DE TRENDS OF MÁKEN ZE TRENDS? WAT WILLEN CONSUMENTEN EN WAAR WORDEN ZIJ DOOR BEÏNVLOED? HIEROVER LATEN WE EEN JAAR LANG IN IEDERE EDITIE VAN EYELINE MAGAZINE ZES OPTICIENS EN INKOOPEXPERTS AAN HET WOORD. ONDERNEMERS MET KLEINE WINKELS, GROTE WINKELS OF MEERDERE WINKELS, AFKOMSTIG UIT ALLE NEDERLANDSE WINDSTREKEN, VAN GRONINGEN TOT LIMBURG.

EELKE VELTMAN, EIGENAAR BRIL&LENS IN MONNICKENDAM Wij verkopen zeker kinderbrillen; we hebben een voorraad van ongeveer 150 kindermonturen verdeeld over BBIG en Red. Voor ons is dat voldoende, al zie ik ook erg mooie andere merken voorbijkomen. Qua omzet zijn kinderbrillen niet echt relevant; wat wel relevant is, is de diversiteit in dynamiek. Het is gewoon gezellig om die jonge leergierige energie in de winkel te hebben en het zorgt voor het kerngevoel van een familiebedrijf. Merkbaar is dat als we marketing om kinderbrillen doen, de verkoop toeneemt.

Zouden we eigenlijk wat meer kunnen doen. Als trend zien we dat er steeds vaker proactief gevraagd wordt naar myopiemanagementglazen zoals MiyoSmart van Hoya. Dat is een trend die ons enorm bevalt. Qua looks zien we dat onze jonge klanten redelijk meebewegen met onze volwassen klanten, onze kinderen kiezen voor stijl.

MADELON GRIT, EIGENAAR GRIT OPTIEK IN UTRECHT

In stadscentra wonen minder kinderen dan in buitenwijken of dorpen. Mijn winkel zit midden in het centrum van Utrecht, dus er wonen weinig tot geen kinderen in de buurt. zijn geneigd eerder te kiezen voor de opticien om de hoek omdat er vaker wat gesteld of gerepareerd moet worden aan de brillen van kinderen. Gelukkig komen ze voor hun eigen bril wél naar mij toe! Kinderbrillen zijn om deze reden geen belangrijk onderdeel van mijn collectie. We hebben er natuurlijk wel een paar, maar bestellen liever voor die ene klant wat op zicht.

INGE VAN DER MATEN,

EIGENAAR ROLING OPTIEK IN WINSUM

Jazeker verkopen wij kinderbrillen, we hebben inmiddels een mooie trouwe klantengroep en dit blijft groeien. Wij zijn 5 jaar terug gestart met een aanzienlijke collectie van zo’n 200 monturen, inclusief zonnebrillen. We hebben gekozen voor merken met een goede omruilservice, zodat we regelma tig nieuwe monturen hebben en een grote keuze kunnen bieden. Al onze kinderbrillen zijn ook gelijk van prijs, zodat de kinderen uit de hele collectie kunnen kiezen. Praktisch al onze kinderbrillen zitten ook in een spaarplan waarbij ze jaarlijks een nieuwe bril krijgen, daardoor kan ik goed in schatten hoe ik de collectie op peil kan houden. Bij ons is er niet per se vraag naar bekende merken qua kindermontu ren, maar wel vaak naar een bepaalde stijl. Dit was een tijdje heel veel metaal en gaat nu weer terug naar kunststof en dan veelal de pasteltinten bij de meisjes. Jongens gaan toch graag nog gewoon voor zwart, donkerblauw of grijs. Ik mis soms in de collecties die wij voeren de iets meer uitgespro ken monturen, maar wij kiezen er bewust voor om de kinder collectie op deze manier neer te zetten; kunnen kiezen uit alle brillen zonder dat de prijs een doorslaggevende factor is. De kindermode staat wel in relatie tot de trends voor vol wassen, maar toch vaak wat neutraler. Kinderbrillen vind ik belangrijk omdat wij graag voor het hele gezin een kijkoplos sing willen bieden, bovendien zijn de kinderen de klanten van de toekomst en zorgt de vroege binding hopelijk voor een trouwe klant. Ook hebben we een grote groep kindjes die een myopiemanagementbril hebben. Dit is voor veel ou ders toegankelijker qua prijs dan lenzen en zorgt uiteraard ook voor klantenbinding.

EELKE VELTMAN
MADELON GRIT
INGE VAN DER MATEN

Bij ons vind je een uitgebreid assortiment aan kinderbrillen. Wij begrijpen hoe belangrijk het is dat ook de jongste klanten de perfecte bril kunnen vinden. Daarom bieden we in geselecteerde winkels, waar we de meeste potentie zien, een speciale collectie kinderbrillen aan. Helaas is het niet mogelijk om in al onze vestigingen kinderbrillen aan te bieden, maar we zorgen ervoor dat de winkels die ze wel hebben, een gevarieerd en kwalitatief hoogstaand assortiment hebben. Zo kunnen kinderen bij ons terecht voor trendy brillen, passend bij hun persoonlijke stijl en behoeften. Kinderbrillen zijn ontzettend belangrijk voor onze winkel: we begrijpen dat kinderen tegenwoordig veel tijd achter schermen doorbrengen, wat vaak leidt tot de behoefte aan een bril. Daarom hechten we veel waarde aan een goed aanbod. Ons doel is ervoor te zorgen dat elk kind de juiste bril kan vinden die niet alleen het zicht verbetert, maar ook comfortabel en stijlvol is. Een goed assortiment kinderbrillen is essentieel voor ons, omdat we ook willen bijdragen aan de ooggezondheid van de jongste generatie. Wij bieden zowel eigen merk kinderbrillen als brillen van externe kinderbrillenmerken in ons assortiment. Kinderbrillen moeten, naast het bieden van draagcomfort, vooral ook ‘hufterproof’ zijn, dus makkelijk te repareren, flexibel en stevig zijn. Hoewel trends soms overlappen, ligt de nadruk bij kinderbrillen vooral op duurzaamheid en gemak. Sommige kinderen vinden het leuk om een bril te dragen die lijkt op die van hun moeder of vader. Toch bieden wij een zeer gevarieerd aanbod dat vaak verschilt van de volwassen collecties. Kinderbrillen zijn vaak kleurrijk en speels, maar er zijn ook modellen in rustige, effen kleuren. Het belangrijkste is dat elk kind een bril kan vinden die past bij zijn of haar persoonlijke stijl en behoeften.

MARIËLLE KOOLEN, INKOPER MONTUREN

BIJ OPTIEK VAN WELY IN ROOSENDAAL Kinderbrillen zijn zeker belangrijk voor ons. Wij hebben dan ook een eigen orthoptist in huis. Wij werken met een KidsPlan: ouders betalen dan € 7,50 per maand en krijgen op alles voor hun kind 50% korting. Dit is een groot succes!

Voor de kindjes die pas beginnen, merken we dat het vooral gewoon heel gangbare brillen moeten zijn, later worden ze wat spannender. Juist om die reden hebben wij een grote collectie kinderbrillen van gewoon naar aparter. In de kinderbrillen zie je vaak wel een verlenging van de trends die er voor volwassenen zijn, maar in mindere mate. We kopen de kinderbrillen ook allemaal zelf in, we willen altijd precies weten wat we in huis hebben. Kinderen zijn de toekomst!

HANS KORSE, EIGENAAR BRIL AMSTERDAM

Nee wij hebben geen kinderbrillen in de collectie. Het is altijd een punt van discussie en steeds besluiten we om het niet te doen. Uiteraard krijgen we wel eens de vraag of we kinderbrillen hebben, maar we kunnen en willen niet alles verkopen in de winkel. De tieners zeg maar, kunnen we goed helpen met de merken die we voeren.

REMCO BOSMAN
MARIËLLE KOOLEN
HANS KORSE

MARTIN & MARTIN

HANDGEMAAKT IN DUITSLAND

MARTIN & MARTIN KENT EEN LANGE TRADITIE ALS ONAFHANKELIJK

LABEL, BEKEND OM DE MONTUREN VAN ITALIAANS ACETAAT MET EEN MODERNE EN TEGELIJK TIJDLOZE STIJL. DE MAN ACHTER DIT BIJZONDERE LABEL IS MARTIN LEHMANN.

In het jaar 2000 zag de eerste Martin & Martin-collectie het licht op de optiekbeurs in Parijs. Urban monturen in uitsluitend zwarte, witte en transparante materialen. Een combinatie van charismatisch design en bijzonder hoge kwaliteit. De collectie werd in korte tijd een succes op de Europese markt. In de loop der jaren is het assortiment geleidelijk verder ontwikkeld en vandaag de dag biedt Martin & Martin een grote verscheidenheid aan vormen en kleuren, waarbij veel transparant acetaat in zachte tinten en de favoriete matte combinaties met hout/hoornlook aan de binnenzijde. De collectie bevat opvallende modellen als Tina, Wolf en Mila en tijdloze klassiekers als Eva, Sven en Markus; stuk voor stuk met een uitmuntende pasvorm en degelijke flexveren. Een charismatische stijl die al 24 jaar in het hart van Keulen wordt ontwikkeld en klanten in meer dan 20 landen blijft boeien.

Na een studie filosofie en literatuur ging Martin Lehmann tuinieren, om uiteindelijk af te studeren in economie. Zijn studie bedrijfskunde en de vele jaren professionele ervaring in controlling resulteerden in de interessante mix die de basis legde voor de oprichting van het bedrijf. Sindsdien heeft Martin zich vooral gericht op de ontwikkeling van de collectie met haar verschillende vormen en kleuren, de structuur van de verkoop en de merkcommunicatie. Martin Lehmann is sinds 2011 de enige eigenaar van Martin & Martin. Alle brillen worden handgemaakt in de eigen fabriek in Duitsland en exclusief verkocht aan een selectief aantal particuliere optiekzaken.

In Nederland wordt het merk vertegenwoordigd door Barbara de Blok. Hebt u private label wensen? Die zijn ook mogelijk bij Martin & Martin. Barbara kan u daar alles over vertellen.

www.eyeweartrends.nl, Barbara de Blok +31 (0)6 41209774

MARTIN LEHMANN

De slimme keuze voor jonge ogen

Myopie Management met Optiswiss

TECHNIEK & INNOVATIE

CONTACTLENS – GLAS – INSTRUMENT

FUSION 7DAYS

Het portfolio van Ercon omvat sinds kort ook het Safilens-gamma, met daarin de weeklens Fusion 7days, een bijzondere lens die gebruikmaakt van revolutionaire Fusiontechnologie en geschikt is voor myopen.

RODENSTOCK MYCON

ALCON DUAL WEAR

78 71 82

Tot medio september kunt u uw voordeel doen met de Alcon-campagne voor jongeren van 15 tot 30 jaar. Hierin staat Dual Wear centraal: het dragen van daglenzen naast een bril. In de zomer is dat actueler dan ooit.

85

Rodenstock richt zich actief op myopiemanagement en ontwikkelde het brillenglas MyCon. Einde zomer lanceert Rodenstock de campagne Gezonde Ogen, Gezonde Toekomst, eveneens om bijziendheid onder de aandacht te brengen.

TEGEN MYOPIE

Om myopieprogressie te monitoren en beheren, hebben oogzorgprofessionals geavanceerde instrumenten nodig. EyeVinci levert hiervoor de HaagStreit Lenstar en de Nidek AL-Scan M, twee essentiële benodigdheden in de myopiemanagementpraktijk.

MYOPIE MANAGEMENT MET MYAH EN STELLEST®

BETROUWBAAR, BEWEZEN EN EFFECTIEF

BINNEN DE OPTIEK GELDT DE TOENAME VAN MYOPIE OP DIT MOMENT ALS EEN VAN DE GROOTSTE UITDAGINGEN. LOGISCH DUS DAT MYOPIE MANAGEMENT OOK BIJ ESSILORLUXOTTICA AL JAREN EEN BELANGRIJK ONDERWERP IS. DE MYAH, EEN INSTRUMENT MET ASLENGTEMETING, CORNEA-ANALYSE EN DROGE OGEN-DIAGNOSTIEK IN ÉÉN,

VORMT SAMEN MET DE STELLEST-BRILLENGLAZEN VAN ESSILOR DE OPLOSSING VAN ESSILORLUXOTTICA OM DE PROGRESSIE VAN MYOPIE EEN HALT TOE TE ROEPEN. WE SPRAKEN HEINRICH SMIT, DIRECTEUR INSTRUMENTEN, EN EDWARD TJOENG, EDUCATION MANAGER BIJ ESSILORLUXOTTICA. WAT IS VOLGENS HEN DE KRACHT VAN DEZE COMBINATIE?

“Ik ben van oorsprong optometrist”, opent Heinrich Smit het gesprek. “Patiëntenzorg is voor mij dus heel belangrijk. Als opticien en optometrist is het onze taak om te zorgen voor het gezichtsvermogen en de gezondheid van onze klanten. Myopie heeft daar heel duidelijk invloed op. Daarom is het ontzettend belangrijk om de progressie van myopie op tijd af te remmen. Daarnaast biedt myopie management vanuit zakelijk oogpunt ook een kans om als optiekzaak een extra service te creëren en het bedrijf te laten groeien. Maar om dat goed te kunnen doen, heb je wel de juiste oplossingen nodig. En om de juiste oplossingen te vinden, moet je eerst een goede diagnose stellen. Daar komt de MYAH om de hoek kijken”.

KOPPELING ERASMUS MC

Edward: “Heinrich kan het misschien beter vertellen dan ik, maar zonder aslengtemeter kan je geen goede diagnose stellen. Als je alleen op refractieresultaat stuurt, geeft dat misschien een goede indicatie, maar de échte indicator is natuurlijk of het oog langer wordt. Het mooie van de MYAH is dat die een screening maakt van het oog. Hij meet de as-

lengte, maakt mede op basis van het geslacht een prognose en bepaalt dan wat de uiteindelijke sterkte op latere leeftijd wordt. Vervolgens kan de conclusie worden getrokken of er wel of niet met myopie management gestart moet worden. Is dat het geval, dan kan de opticien Stellest-brillenglazen voorschrijven. MYAH en Stellest sluiten namelijk naadloos op elkaar aan in advisering en opvolging”.

DE MYAH IS NIET ALLEEN EEN

ASLENGTEMETER, MAAR OOK EEN TOPOGRAAF EN DROGE OGEN-METER

“Het unieke van de MYAH”, vervolgt Heinrich, “is dat deze gekoppeld is aan alle bijziendheidsonderzoeken van het Erasmus MC. Daardoor werkt de MYAH exclusief met data van recente Nederlandse studies. De groeicurven die de MYAH laat zien, en die ook ouders inzicht bieden, zijn dus gebaseerd op de meest recente Nederlandse populatie, wat bij andere bio-

meters vaak niet het geval is. Het meest recente onderzoek aan het Erasmus MC is het onderzoek van professor Caroline Klaver, oogarts en epidemioloog. Zij startte vorig jaar de grootste Nederlandse studie naar bijziendheid tot nu toe, waar vijf opticiens aan deelnemen en waarvoor op dit moment de inclusie van patiënten nog plaatsvindt. We zitten dus dicht bij de bron”. “Wat ik mooi vind om te zien”, vult Edward aan, “is dat uit alle afgeronde klinische onderzoeken nu al blijkt dat het Stellest-brillenglas binnen Essilor de meest succesvolle myopie oplossing is. De effectiviteit is duidelijk aantoonbaar”.

H.A.L.T., MYOPIE!

Stellest-brillenglazen bieden een correctie van bijziendheid en garanderen scherp zicht veraf, dankzij de innovatieve H.A.L.T.technologie (Highly Aspherical Lenslet Target). De basis is een enkelvoudig glas, waarop verspreid in elf concentrische ringen 1021 asferische lensjes zijn verspreid, variërend in sterkte. Die lensjes zorgen ervoor dat het licht in elke kijkrichting niet op het netvlies wordt gefocust, maar daarvóór, in mooi gevormde lichtbundels. Daardoor wordt het oog niet gestimuleerd om te groeien en wordt de progressie van myopie vertraagd. Edward: “Sinds kort verkopen we ook Stellest-zonneglazen in verschillende kleuren. Daar zijn we ontzettend blij mee, want myopie remmende brillenglazen moeten minimaal twaalf uur per dag gedragen worden willen ze optimaal effect hebben. Omdat ouders en kinderen bij myopie vaak voor één oplossing kiezen, een bril of lenzen, zijn deze zonneglazen een prachtige aanvulling. We krijgen er veel enthousiaste reacties op”.

STELLEST-BRILLENGLAZEN ZIJN

NU OOK VERKRIJGBAAR IN

ZES VERSCHILLENDE ZONNETINTEN

KRACHTIGE COMBINATIE

“Bij myopie management zijn de controles van groot belang”, gaat Heinrich verder. “Met de MYAH worden de aslengte en de sterkte regelmatig gecontroleerd, zodat de opticien kan beoordelen of de afremming nog steeds naar verwachting verloopt of eventueel bijgestuurd moet worden”. Edward: “De kracht van MYAH en Stellest zit ‘m wat mij betreft echt in de combinatie. Als je alleen Stellest zou verkopen, dan ben je er nog niet. Je verkoopt tenslotte ook geen brillenglas zonder phoropter. Omdat de MYAH zo nauwkeurig is in de analyses van het oog, met name van de oogas en de prognose daarvan, sluit Stellest daar heel goed op aan”. “Betrouwbaarheid is daarbij misschien wel de belangrijkste factor”, sluit Heinrich af. “Ouders en kinderen kunnen best onzeker zijn bij het aanpassen van myopie remmende brillenglazen. Maar als je het samenspel in huis hebt van het meest accurate meetinstrument en de beste kijkoplossing om de progressie af te remmen, dan kan je heel resultaatgericht te werk gaan. Dat we die gezamenlijke kennis bij EssilorLuxottica in huis hebben, daar zijn we allebei heel trots op”.

voor meer info: www.essilor-pro.com, info@essilor.nl, +31 (0)88 0888111

“DE MYAH ZORGT ERVOOR DAT WIJ ONS KUNNEN DIFFERENTIËREN MET MYOPIE MANAGEMENT.

HET IS DE PERFECTE TOOL OM DE ASLENGTE TE METEN, TE DIAGNOSTICEREN EN DE RESULTATEN MET DE OUDERS TE BESPREKEN. ZODOENDE KUNNEN WE OP EFFICIËNTE WIJZE DE PROGRESSIE VAN MYOPIE

MONITOREN EN ZELFS REMMEN”. RIK VAN DE WIEL, VD WIEL OPTIEK & OOGZORGCENTRUM EDE

• Voortgangsrapporten voor analyseren én behandelen van myopie

• Trendanalyse aslengte

• Ruimte- en kostenbesparend

• Koppeling met recente Nederlandse studies

STELLEST IN HET KORT

• Innovatieve H.A.L.T.-technologie

• Bewezen effectief

• Nu ook Stellest-zonneglazen verkrijgbaar

LEERZAAM WEBINAR DROGE OGEN

OP MAANDAG 3 JUNI JL. ORGANISEERDE OLC FRIEDERICHS IN SAMENWERKING MET URSAPHARM HET WEBINAR ‘DROGE OGEN & SEIZOENSGEBONDEN KLACHTEN’. HET INTERACTIEVE WEBINAR WERD GELEID DOOR DAISY LAAN, MCS EN GERENOMMEERD OPTOMETRIST EN ORTHOPTIST. HET WEBINAR WAS ZOWEL ONLINE ALS OFFLINE TE VOLGEN.

Tijdens het webinar werd de casus van ‘Jeroen’ behandeld. Een 24-jarige klant die contactlenzen draagt en last heeft van droge-ogenklachten. Via het interactieve platform Woo clap konden kijkers vragen insturen die zij aan Jeroen zou den stellen als hij hun klant was. Er kwamen ontzettend veel verschillende en goede vragen binnen zoals: Wat voor me dicijnen gebruik je? Is de last erger tijdens het dragen van de lenzen of als je ze uit hebt? Wat voor oplossingen heb je al geprobeerd? Komt het jaarlijks terug? Het advies was om ook goed te letten op wat klanten doen als ze in de winkel zijn. In de casus van Jeroen - hij kwam vanwege geïrriteerde ogen in het voorjaar - waren zijn ogen wat rood en wreef hij er een aantal keer in tijdens de afspraak.

BLIJF DOORVRAGEN

Een vraag die Daisy nog miste tussen de resultaten was of er afscheiding uit het oog kwam. Het antwoord van Jeroen op die vraag was ‘nee’. Opnieuw konden mensen via de interactieve tool delen aan wat voor diagnose ze nu dachten. Allergieën of hooikoorts kwamen daarbij duidelijk als winnaar uit de bus. Maar om daadwerkelijk een diagnose te stellen, moet er natuurlijk eerst onderzoek worden gedaan. Er werd uitgebreid behandeld waar op gelet moet worden bij de anamnese, welke allergieën naast hooikoorts veel voorkomen en wat voor gedetailleerde vragen goed zijn om te stellen. De anatomie van de voorkant van het oog en verschillende

INTERACTIEVE QUIZ

DEELNEMER

IK HEB NUTTIGE TIPS EN KENNIS GEKREGEN

DIE IK METEEN KAN INZETTEN OM MIJN

KLANTEN BETER TE ONDERSTEUNEN

varianten van conjunctivitis werden ook nog besproken. “Vaak geeft de klant je best wel waardevolle informatie, waardoor je na het geven van advies de keer erop effect zult zien. Maar als je start met iets waarvan jíj denkt dat het dat is, kan het zijn dat het oppervlakkig blijft omdat de klant zijn echte zorgvraag nog helemaal niet verteld heeft. Dus ook na de anamnese zorg je ervoor dat je de klant centraal houdt en altijd goed doorvraagt”, was het advies van Daisy. Na de uitgebreide, duidelijke presentatie werd er nog veel tijd genomen om vragen te beantwoorden.

Vervolgens vertelde productspecialist Erik van Zwieten van Ursapharm over producten die behulpzaam kunnen zijn bij droge ogen en seizoensgebonden klachten. Hij hield zijn presentatie interactief door middel van een korte quiz. Ook behandelde hij de kwestie: wat als het géén allergie is? Dan kan het bijvoorbeeld een chronische aandoening zijn als blepharitis, een chronische ooglidontsteking. Daar is geen remedie voor, maar wel andere producten die klachten kunnen verlichten. Na deze presentatie was opnieuw ruim de tijd om uitgebreid vragen van kijkers te beantwoorden. Mooi dat OLC Friederichs dit soort inspirerende webinars faciliteert! Alle deelnemers van dit evenement ontvangen binnenkort de goodiebag met samples van de besproken producten via de accountmanagers van Ursapharm.

Als u het webinar wilt terugkijken, kan dat via de Optitrade en OLC-Friederichs nieuwsbrief waarin deze wordt gedeeld.

voor meer info: www.optitradelogistiekcentrum.nl, www.ursapharm.nl

ERIK, BAS, NICK EN DAISY

ZOMERVOORDEEL HOYA MiYOSMART

MEEKLEUREND & POLARISEREND

DE INTRODUCTIE VAN MIYOSMART MEEKLEURENDE EN POLARISERENDE GLAZEN VORIG JAAR BLIJKT VOLGENS

HOYA EEN POPULAIRE AANVULLING OP HET MIYOSMARTPROGRAMMA TE ZIJN.

Deze glazen maken gebruik van D.I.M.S.-technologie voor de effectieve en niet-invasieve behandeling van progressieve myopie. Daarnaast bieden ze bescherming tegen fel zonlicht en zijn ze bijzonder nuttig bij pupilverwijding en/of fotofobie in combinatie met atropinedruppels. Om het voorschrijven van MiYOSMART meekleurende en polariserende glazen verder te stimuleren, heeft HOYA de inkoopprijs van beide glazen tot september 2024 verlaagd naar die van MiYOSMART heldere glazen. Bovendien blijft het duo-aanbod (2 brillen = 1 glas cadeau) van kracht en geldt voor MiYOSMART meekleurend de ‘tevreden of ruilen’-garantie.

Neem voor meer informatie over MiYOSMART en de ondersteuning die HOYA biedt contact op met uw HOYA Account Manager.

BENUT DE KRACHT VAN AI BIJ CENTREREN BRILLENGLAZEN

HOYA PRESENTEERT HET NIEUWE, GEÜPGRADEDE

CENTREERSYSTEEM VISUREAL MASTER AI. DEZE VERNIEUWDE VERSIE IS HET RESULTAAT VAN GEAVANCEERDE ARTIFICIAL INTELLIGENCE-TECHNOLOGIEËN, WAARDOOR HET SYSTEEM SNELLER EN NAUWKEURIGER IS GEWORDEN DAN OOIT TEVOREN.

De nieuwe visuReal Master AI biedt verder verbeterde precisie, waardoor de metingen volgens HOYA nog betrouwbaarder worden. AI-algoritmen maken metingen niet alleen nauwkeuriger, maar ook gemakkelijker te verwerken. Dit verbetert de efficiëntie voor de gebruiker. Naast de nieuwe versie biedt HOYA ook een upgrade-optie van de huidige visuReal Master naar de AI-versie.

Interesse in het verkennen van de mogelijkheden van de nieuwe visuReal Master AI? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de HOYA Account Manager, voor alle benodigde informatie, waaronder een volledig op maat gemaakte oplossing om deze tool perfect te integreren in de winkel.

voor meer info: HOYA Lens Nederland, www.hoyavision.com/nl, +31 (0)20 7652310

Supporting your vision with Japanese quality

Fusion 7days

SAFILENS NIEUW IN PRODUCTGAMMA ERCON

MET DE OVERNAME VAN TRUEBLUE OPTICS LEVERT ERCON OOK HET PRODUCTGAMMA VAN SAFILENS.

EEN UNIEKE WEEKLENS VOOR SFERISCHE CORRECTIE IS DE FUSION 7DAYS. DEZE CONTACTLENS IS GESCHIKT VOOR MYOPIE EN HYPEROPIE EN PROFITEERT VAN DE REVOLUTIONAIRE FUSIONTECHNOLOGY™. DE SYNERGETISCHE WERKING VAN HYALURONZUUR EN TSP® (TAMARIND SEEDS POLYSACCHARIDE)

NORMALISEERT EN HOUDT DE FYSIOLOGISCHE RELATIE TUSSEN TRAANFILM EN OOGOPPERVLAK STABIEL.

“Dit geeft dragers meer natuurlijk, langduriger comfort dan voorheen, zelfs in een droge omgeving of met veeleisende activiteiten”, vertelt Erwin Jansen. “Wij zijn erg blij met deze uitbreiding van het assortiment. Hiermee maken we ons portfolio nog completer”. Hij noemt de redenen om voor de fusion 7days, oftewel voor een lang en natuurlijk comfort te kiezen: “De fusion 7days zorgt voor een verhoogde traanfilmstabiliteit en een langdurige werking door de muco-mimetic actieve ingrediënten. Daarbij heeft de contactlens een verhoogd vermogen om watermoleculen vast te houden, is er een constante hydratatie en smering voor uitstekende visuele kwaliteit en verminderde wrijving tussen contactlens en ooglid”.

Gelijktijdig met de overname nam het team afscheid van Melany. “Zij was jaren een vaste waarde in ons team. We wensen haar succes in haar nieuwe uitdaging. Gelukkig is Herma onlangs ons team komen versterken. We zetten er met z’n allen de schouders onder om de service op het niveau te brengen en houden, zoals men van ERCON gewend is”.

voor meer info: www.erconctl.nl

OVER DE FUSIONTECHNOLOGY™

Fusiontechnology bevat een co-polymerisatie van hyaluronzuur, het meest hydrofiele molecuul dat in de natuur bestaat en van Tamarind Seed Polysaccharide (TSP®), een vertakt molecuul. TSP simuleert natuurlijke tranen dankzij zijn muco-adhesieve en muco-mimetische eigenschappen. Het geïntegreerde HA+TSP®-biopolymeer, dat vrijkomt uit de plastic structuur van de lens, is het belangrijkste proces om de delicate lens-traanfilm-relatie fysiologisch te herstellen. Beide polysachariden werken samen door de lensinterfaces te smeren en te hydrateren, waardoor de natuurlijke traanfilm wordt genormaliseerd en volumineus blijft. De geleidelijke en gecontroleerde afgifte van de actieve ingrediënten en de optimale viscositeit garanderen een langdurige en constante smering.

ZEISS VISUCORE 500

Jules Mestrini, van Mestrini Optiek & Optometrie in Meerssen, Maastricht en Margraten mocht als eerste de VISUCORE 500 in Nederland testen. In zijn vestiging in Maastricht werkte zijn team er drie maanden mee. Hoe heeft hij deze nieuwste innovatie van ZEISS ervaren?

“Ik ben ontzettend positief over de VISUCORE 500, het apparaat kan wonderlijke dingen voor de meters die het nodig heeft”, vertelt Jules Mestrini. “Ik heb hem bewust in onze vestiging in Maastricht getest, omdat dat onze drukste winkel is. Als we in de huidige indeling van die winkel een nieuwe meetruimte zouden willen openen op de weinige meters die we beschikbaar hebben, dan zou dit refractieapparaat absoluut een uitkomst zijn”.

“De ZEISS VISUCORE 500 is een combinatieapparaat van toestellen, een VISUSCREEN en een phoropter”, gaat Jules verder. “Dat ze zoveel techniek in zo’n klein apparaat kunnen stoppen, is echt bijzonder. Het voordeel toestellen in plaats van één, is dat de snelheid van de autorefractor bijna drie keer zo hoog ligt, omdat je beide ogen tegelijkertijd instelt en meet. Dat levert al direct veel tijdswinst op. Je hoeft niet door naar een andere ruimte of een andere stoel, maar kunt meteen doormeten. Als je als winkel te maken hebt met ruimtegebrek of personeelstekort, dan kan dit apparaat dus een onderdeel van de oplossing zijn. Je zou ‘m ook kunnen inzetten als autorefractor voor een snellere en completere voormeting, om vervolgens naar een andere meetruimte door te gaan”.

“De meetresultaten zijn heel erg goed. Het feit dat de refractie sneller gaat doet daar absoluut geen afbreuk aan. Daarnaast is het apparaat ook heel eenvoudig te bedienen, dankzij de Guided Mode, die de gebruiker stapsgewijs door het refractieproces leidt. Stel dat je te weinig handen in de winkel hebt, dan zou dit voor een waardevolle aanvullende route kunnen zorgen”.

COMPACT, VOLLEDIG EN NAUWKEURIG

MET DE ZEISS VISUCORE 500 BIEDT ZEISS ZIJN EERSTE COMPLETE REFRACTIEAPPARAAT VOOR KLEINE RUIMTES, WAARMEE ZOWEL OBJECTIEVE ALS SUBJECTIEVE METINGEN KUNNEN WORDEN UITGEVOERD. SINDS DE INTRODUCTIE IN DE BENELUX WORDT DE EFFICIËNTE TWEE-IN-ÉÉN REFRACTIE-UNIT AL DOOR VERSCHILLENDE OPTICIENS IN BELGIË SUCCESVOL GEBRUIKT. OOK IN NEDERLAND IS DE VISUCORE 500 UITGEBREID GETEST. WE VROEGEN EEN NEDERLANDSE EN EEN VLAAMSE OPTICIEN NAAR HUN ERVARINGEN.

WAT MIJ BETREFT VERVANGT DIT

Ook Tim Rasschaert van het onlangs geopende Tim Optiek in Overijse, België, is enthousiast over de VISUCORE 500. Sinds het meetapparaat bij hem in de refractieruimte staat, heeft hij de phoropter nauwelijks meer gebruikt. “Deze unit kan de phoropter wat mij betreft volledig vervangen”.

“Voor ik mijn eigen zaak begon”, vertelt Tim Rasschaert, “heb ik een aantal jaar als Sales & Product Advisor voor ZEISS gewerkt. Eerlijk is eerlijk: ik had dus wel wat voorkennis. Al bij de eerste demo van de VISUCORE 500 was ik onder de indruk en dacht ik: ‘Als ik ooit mijn eigen zaak open, ga ik deze voor de metingen gebruiken’. De snelheid en de nauwkeurigheid zijn heel bijzonder”.

GUIDED MODE

“Bij mij staat de unit in de refractieruimte. Niet omdat ik een kleine refractieruimte heb, wat op zich een goede reden zou zijn, maar omdat ik het gewoon een fantastisch apparaat vind en het daar wat mij betreft thuishoort. Er zit een Guided Mode in die ongelooflijk snel werkt en die ik heel veel ge bruik. Die modus zorgt voor pure tijdswinst en het resultaat is fantastisch. De VISUCORE 500 biedt uitkomst aan iedere opticien die de stoeltijd wil verminderen, bijvoorbeeld omdat hij of zij net als ik alleen in de winkel staat en daarom niet te lang achter elkaar in de refractieruimte wil zijn. Ook voor iedere optieker die geen plek heeft voor een tweede refrac tieruimte bewijst de VISUCORE 500 zijn meerwaarde”.

DE PHOROPTER

ENTHOUSIASTE KLANTEN

“Ook mijn klanten reageren heel positief. Omdat ik een zaak heb overgenomen is mijn clientèle al wat ouder. ‘Dit is toch wel beter dan vroeger, hè?’ krijg ik weleens als reactie. Dat vind ik een mooi compliment. Mensen komen bij mij binnen omdat ze een oplossing willen voor hun kijkprobleem, de manier van meten maakt hen verder niet zo uit. Wel willen ze dat het snel en goed gebeurt, en met kennis van zaken. Ik eindig de meting overigens wel altijd met de pasbril; daarin zit voor mij een extra stukje persoonlijke aandacht. Laatst zei een klant nog tegen me dat ze dit een betere meting vond dan bij de oogarts. Aan dat soort complimenten merk je wel dat een klant heel tevreden is”.

KLEINSTE BRILLENFABRIKANT

WIL GROTE IMPACT MAKEN LUTZ EYEWEAR

AL KENNISGEMAAKT MET LUTZ EYEWEAR? DE MONTUREN

WORDEN MET TROTS GEPRODUCEERD IN DE KLEINSTE BRILLENFABRIEK IN NEDERLAND. DRIJVENDE KRACHT

ACHTER DIT MERK IS CLEO LUTZ, DIE DOOR HAAR VADERS LEVENSLANGE PASSIE VOOR BRILLEN IS GEÏNSPIREERD.

LUTZ EYEWEAR IS EEN VERHAAL VAN TRADITIE EN TOEWIJDING AAN VAKMANSCHAP.

“Mijn roots liggen diep in de optiekwereld. Ik ben opgegroeid in een familie van opticiens en modebewuste makers. Als kind opende ik al op jonge leeftijd de eerste optiekwinkel van mijn vader en deze liefde voor brillen heeft me nooit meer losgelaten”, vertelt Cleo enthousiast. Met een achtergrond in Kunst & Economie heeft ze geleerd hoe belangrijk innovatie is in elke industrie. ”Hoewel ik mij, tijdens de studie, in verschillende sectoren verdiept heb, ben ik toch teruggekeerd naar mijn passie voor brillen. Ik wil mensen zien stralen door de impact van een montuur. Brillenmode gaat voor mij verder dan alleen een accessoire; het is een uiting van identiteit, stijl en persoonlijkheid”.

Bij Lutz Eyewear streven ze naar tijdloze elegantie en draagbaarheid. Cleo: “Elk montuur is ontworpen om aan te sluiten bij de unieke identiteit van de drager, zonder te overheersen. Als een klein bedrijf met direct contact tussen inkoper en maker, kunnen we snel handelen en een persoonlijke service bieden die verder gaat dan de norm. Onze missie is om met Lutz Eyewear, als de kleinste brillenfabrikant in Nederland, een grote impact te maken. We geloven in lokale productie en gebruiken uitsluitend Europese materialen voor onze monturen. Met trots maken we deel uit van een traditie van vakmanschap en streven we ernaar om de Nederlandse brillenmode naar nieuwe hoogten te tillen”.

voor meer info: www.lutzeyewear.nl, Cleo Lutz +31 (0)6 21928592, info@lutzeyewear.nl, @lutz_eyewear

MYOPIA CONTROL WHERE ARE WE NOW?

DIT WAS HET THEMA VAN DE TWEEDE MYOPIERESEARCH AVOND DIE OP 28 MEI DOOR

HET ERASMUS MC IN SAMENWERKING MET OOGARTS ROB WOUTERS IN HET PRACHTIGE OOGCENTRUM NOORDHOLLAND WERD GEORGANISEERD. “MYOPIE IS BOOMING OP ONZE CONGRESSEN. KUNNEN WE ER WAT AAN DOEN EN HOE GAAN WE DAT BENADEREN?” MET

DEZE WOORDEN OPENDE PROF. DR. CAROLINE KLAVER DE BIJEENKOMST.

Het myopieonderzoeksteam van het Erasmus MC, met sprekers Caroline Klaver, Jan Roelof Polling, Sander Kneepkens, Dirk van Hemert en Hozan Zebari, staat garant voor een boeiende avond die in het teken staat van lopende en netgestarte onderzoeken.

NIET ALLEEN ERFELIJKHEID

Caroline Klaver: “De myopietsunami is onderweg, de gevolgen zijn nu al zichtbaar met de veel te grote toename van ablatio’s en myope maculadegeneratie. We weten allemaal dat de verwachting is dat in 2050 50% van de wereldbevolking myoop is. Naast het probleem voor de betreffende myope persoon wordt het ook steeds meer een maatschappelijk probleem. Denk bijvoorbeeld aan alle zorgkosten. Voorkomen is beter dan genezen en we kunnen het, we zullen wel moeten. Elke dioptrie die we kunnen winnen, telt. Tot 25 jaar kan het myopieoog doorgroeien en in de basisschoolperiode groeit dit het hardst. Dus we moeten daar al ingrijpen. Erfelijkheid is natuurlijk belangrijk, maar de invloed is beperkt omdat er ook andere factoren meespelen. Ondanks een hoog genetisch risico heb je ook kans om minder of niet myoop te worden, om emmetroop te blijven. Die andere fac-

toren doen er zeker toe, en daar ligt onze kans, daar ligt de uitdaging. Lifestyle, omgevingsfactoren, wat het kind doet, dat maakt wel degelijk uit. Buitenspelen is enorm belangrijk en de 20-20-2 regel helpt. Bij een hoger omgevingsrisico is de kans groter op hoge myopie. Om dat in kaart te krijgen, hebben we een app ontwikkeld die de schermtijd van de kinderen aangeeft. Meer smartphonegebruik betekent meer myopie. En de episoden zijn belangrijk: des te langer achter elkaar, des te erger”. Sander Kneepkens merkt een verschuiving op: “In het verleden kwam myopie meer voor bij mensen met een hoog opleidingsniveau. Bij de huidige generatie is dat verschil aan het verdwijnen”.

Dirk van Hemert: “We weten dat er een associatie is tussen licht en myopie. Omdat dat beter te begrijpen, is er onderzoek gedaan bij kuikens. Een omgeving met minder licht veroorzaakte meer myopie. Maar het is niet alleen de intensiteit, ook de kleur is belangrijk. Rood licht beïnvloedt de dikte van de choroid en wanneer deze dikker wordt dan wordt de aslengte korter. Dus is het dan echt een afname van lengte of alleen de verdikking die een ander getal geeft?” Van Hemert gaat dit de komende jaren verder onderzoeken bij het Erasmus MC.

ASLENGTE METEN IS DE TARGET, EN PLOTTEN!

Jan Roelof Polling noemt de enorme toename van publicaties: “Toch is het nog altijd even moeilijk om de diverse therapieën te vergelijken. We zijn daarom steeds meer bezig met geprotocolleerd vastleggen van factoren zoals leeftijd eerste bril, familiaire belasting, verloop aslengtegroei en niet te vergeten mogelijke pathologie, om op die manier meer grip te krijgen en meer te begrijpen”. Polling adviseert: “Plot vooral de gevonden aslengtes in een curve en je hebt overzicht. Internationaal is het echt ook alleen aslengte waarmee we communiceren”.

MAD

Erasmus MC is een studie gestart onder de naam MAD, Myopie Atropine Dosis, waarin de effecten en bijwerkingen van 0,05% en 0,5% atropine wordt vergeleken. Wereldwijd is het de grootste studie op dit terrein en ook voor het ontwikkelen van de richtlijn ontzettend belangrijk. Op dit moment doen 21 centra in Nederland mee en er zal uiteindelijk een totaal van 550 kinderen aan deelnemen. Hoe meer hoe beter, dus wilt u deelnemen of meer informatie over verwijzen? Neem dan contact op via: mad@erasmusmc.nl.

WELKE INTERVENTIE WERKT HET BESTE?

Polling: “Voor zover we nu weten, is er niet veel verschil in het effect, in reductie tussen de verschillende methodes.

CO-MY

“We willen middels de real life study CO-MY (control myopia) in kaart brengen wat de langere termijneffecten zijn van de verschillende myopieremmende behandelingen”, vertelt Hozan Zebari. “Veel is nu gebaseerd op eigen ervaringen van oogzorgprofessionals, een richtlijn is er (nog) niet en de klinische studies duren 2 tot 3 jaar terwijl een myoop oog veel langer doorgroeit. Bij deze studie worden de data door oogprofessionals ingevoerd in een visueel aantrekkelijk dashboard, met aslengtegrafieken en refractiesterkte in een overzicht weergegeven. Je hebt dan gelijk voor jezelf en de ouders van de kinderen een helder overzicht op je scherm. Het geeft je snel duidelijkheid en het ziet er professioneel uit.

OOGCENTRUM NOORDHOLLAND

MORE FOR KIDS ORGANISEERT DE KINDERBRILWEKEN!

VAN 2 T/M 13 OKTOBER 2024

More Eyewear lanceert de Kinderbrilweken 2024, met als thema “de magie van scherp zicht”. De lancering van de campagne start tijdens de Kinderboekenweek van 2 t/m 13 oktober met de “Design your own eyewear” campagne.

De lancering is de kick-off van een periode van 6 maanden waarin u kinderbrillen extra onder de aandacht brengt. More Eyewear ondersteunt u in deze periode met diverse on- en offline contactmomenten.

Design your own eyewear

Haal meer klanten naar uw winkel met onze interactieve campagne!

Tijdens de Kinderbrilweken kunnen kinderen hun eigen bril ontwerpen middels een kleurplaat die huis-aan-huis verspreid wordt. Het ontwerp kan bij u worden ingeleverd tijdens de Kinderboekenweek. Elk kind dat deelneemt, gaat niet alleen met een glimlach naar huis, maar ook met een prachtig voorleesboekje als geschenk!

Door middel van ons online stemplatform kan er lokaal gestemd worden op het meest favoriete ontwerp. De lokale winnaars doen vervolgens mee in de landelijke stemronde, waaruit 3 winnaars worden gekozen

Deze winnende monturen worden echt geproduceerd en zijn straks bij u in de winkel te bewonderen.

Wat kunt u van ons verwachten?

U ontvangt van ons bij aanvang van de campagne:

doet u ook mee met de KINDERBRIL WEKEN?

• Deelname aan de ontwerpwedstrijd met de kleurplaat

• Levering voorleesboekjes

• Eigen online stemplatform

• “Ontdek de magie van scherp zicht” campagne uitingen in uw huisstijl (huis-aan-huis flyer, poster, social media posts)

Daarna ondersteunen we u gedurende 6 maanden met e-mail nieuwsbrieven, social media posts en een afsluitende huis-aan-huis campagne over wanneer de winnende monturen in uw winkel te bewonderen zijn.

Doet u ook mee?

Mis deze kans niet om samen met More Eyewear aandacht te geven aan de kinderbril én aan het kinderboek. Scan de QR-code voor meer informatie en schrijf u vandaag nog in.

Voor meer informatie over More for Kids kunt u terecht op www.moreforkidsbrillen.nl.

In samenwerking met:

Scan de QR-code voor meer informatie

DUAL WEAR

ALCON ZET IN OP JONGE EN ACTIEVE CONSUMENTEN

NET ALS VORIG JAAR ZET ALCON DEZE ZOMER DUAL WEAR IN HET ZONNETJE. DE FOCUS VAN DE CAMPAGNE ROND HET DRAGEN VAN DAGLENZEN NAAST EEN BRIL, LIGT OP

GENERATIE Z, JONGEREN VAN 15 TOT 30 JAAR. ZIJ ZIJN POTENTIËLE LENSDRAGERS, REIZEN VEEL, ZIJN ACTIEF EN STAAN OPEN VOOR NIEUWE TECHNOLOGIEËN. DE CAMPAGNE LOOPT

TOT MEDIO SEPTEMBER EN IS OPGEBOUWD ROND PRECISION1™ EN DAILIES TOTAL1™. EEN MOOIE BUSINESS OPPORTUNITY VOOR U ALS OOGZORGPROFESSIONAL!

Het festival- en vakantieseizoen staat garant voor een groeiende vraag naar daglenzen, vooral onder jongeren. Op de consumentenleaflets die Alcon ontwikkelde als onderdeel van de campagne, staat duidelijk aangegeven in welke omstandigheden contactlenzen de beste zichtoplossing zijn, inclusief een QR-code om uit te vinden hoe makkelijk het is.

WATER SURFACE

PRECISION1™ daglenzen en DAILIES TOTAL1™ zijn volgens Alcon bij uitstek geschikt om te starten met lenzen. Beide lenzen zijn gebaseerd op de Water Surface-technologie. Ze bieden een optimaal draagcomfort omdat ze een ingrediënt vrijgeven dat van nature voorkomt in tranen1. Zo helpt het oppervlak van DAILIES TOTAL1™ daglenzen contactlensgerelateerde droogheid te verminderen1-2. PRECISION1™ daglenzen bevatten >80% water aan het oppervlak, wat langdurig comfort garandeert3-4. Voor DAILIES TOTAL1™ is dit ~100% en het oog komt bij deze lenzen enkel in contact met een zacht kussen van vocht2,5

TOOLKIT

Om met de campagne de juiste consumenten te bereiken, heeft Alcon diverse marketingmaterialen ontwikkeld die in uw optiekzaak en contactlenspraktijk kunnen worden ingezet. We noemden al het consumentenleaflet, maar er zijn ook bijvoorbeeld mooie visuals voor uw eigen social media beschikbaar. Alle off- en online communicatie is natuurlijk gericht op de potentiële, jonge lensdrager of dual wearklant. Doe er uw voordeel mee.

voor meer info: www.myalcon.com/nl

1 Pitt WG, Jack DR, Zhao Y, Nelson JL, Pruitt JD. Loading and release of a phospholipid from contact lenses. Optom Vis Sci. 2011;88(4):502- 506.

2 Thekveli S, Qui Y, Kapoor Y, et al. Structure-property relationship of delefilcon A lenses. Contact Lens Anterior Eye. 2012;35(Suppl 1):e14.

3 PRECISION1 (DDT2) Lens with Smart Surface study; Alcon data on file, 2019.

4 Fogt J, Patton K. Long day wear experience with water surface daily disposable contact lenses. Clin Optom. 2022(14):93-99

5 Angelini TE, Nixon RM, Dunn AC, et al. Viscoelasticity and mesh-size at the surface of hydrogels characterized with microrheology. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2013;54:Eabstract 500.

Voor indicaties, contra-indicaties en waarschuwingen verwijst Alcon u naar de gebruiksaanwijzing van het betreffende product. Contactlenzen zijn medische hulpmiddelen.©2024 Alcon Inc. BNLX-DT1-2400026 05/2024

BRIL LENZEN

DOOR DE LENS VAN...

Eef van der Worp

AF(GE)ZIEN MYOPIEMANAGEMENT MANAGEN

De gevolgen van myopie voor de gezondheid van het oog kennen we nu zo langzamerhand wel. Wat moeilijk blijft bij al die onderzoeken naar myopie, is om de vertaling te maken van die gemiddelde waarden van al die onderzoeken met al die verschillende typen interventies naar dat éne kind nu bij jou in de stoel. Maar we gaan een poging doen in dit artikel. We kijken naar de állerlaatste ontwikkelingen, gebaseerd op

EEF VAN DER WORP VERRUIMT ZIJN BLIK

EN SCHRIJFT MET HET THEMA 'VERLEG JE EYELINE' OVER DIVERSE ONDERWERPEN

DIE HEM OPVALLEN IN ZIJN VAKGEBIED.

onder andere nieuwe research van ARVO 2024 - een megagroot congres in de VS met meer dan 10 duizend oogonderzoekers van over de hele wereld die 5 dagen lang alléén maar nieuwe research op ogengebied deelden – en proberen dat te combineren met ‘common sense’ in de dagelijkse praktijk. Kortom: myopiemanagement in perspectief.

ZIEN

In mei trok heel de researchwereld op oogheelkundig gebied naar Seattle (WA, VS) voor ARVO 2024. Wat bijzonder is, afgezien van de enorme hoeveelheid deelnemers, is dat verschillen in ‘bloedgroep’ (oogheelkunde, optometrie, optiek, etc.) elkaar daar vinden (zie www.arvo.org voor alle abstracts). Een zeer breed scala aan myopie-onderwerpen werd belicht. Letterlijk bijvoorbeeld met onderzoek naar roodlichttherapie, en natuurlijk verschillende doses atropine. Over beide is het laatste nog niet gezegd.

Maar laten we niet vergeten dat het om ‘zien’ gaat, met vooral op de lange termijn natuurlijk de gezondheid voor het netvlies in ogenschouw nemende. Maar als we dan toch een interventie instellen, dan heeft het de voorkeur als er meteen ook een zien-optie wordt aangeboden: een correctie voor de myopie dus. Het gaat niet alléén om myopierémming: het kind moet ook vooral gewoon comfortabel zien.

Wat pleit voor contactlenzen in dit kader is dat deze interventiemethode niet makkelijk gedurende de dag kan worden onderbroken, zoals dat met brillenglazen in de praktijk (veelvuldig zo blijkt) gebeurt (door de bril af te zetten). Lenzen bieden continue interventie: even uithalen is niet echt een optie, zeker niet bij ortho-k. Daarnaast worden lenzen zeer regelmatig vervangen, zacht weer meer dan ortho-k, waarbij het gemakkelijk is de sterkte aan te passen aan de laatste refractie. Zoals we weten, betekent myopiemanagement namelijk níét dat de myopie stopt (we remmen alleen).

Veel aandacht op ARVO ging uit naar combinatietherapie: ook van atropine met brillenglazen, én ook van brillenglazen sámen met lichttherapie. Combinatietherapieën lijken over het algemeen een betere effectiviteit te hebben dan monotherapie.

AFZIEN

Als we eerlijk zijn, zijn niet de optische of farmaceutische interventies het belangrijkste, maar de preventieve interventies. Een kind dat vóór het 9e levensjaar begint met myopie ontwikkelen, wordt vrijwel zeker hoog-myoop. Het vertragen van het ontstaan van myopie in de tijd is zonder discussie de meest effectieve interventie. We weten dit, en we kennen de 20-20-2 regel: maar toch is het bij ouders en in de maatschappij nog niet doorgedrongen hoe belangrijk ‘buiten’ en een groene omgeving zijn. Een recent onderzoek uit China kon zelfs aantonen dat als er meer groen is in de omgeving van scholen (middels satellietbeelden vastgesteld), er minder kans is op myopie. Daarnaast weten we inmiddels steeds beter hoe belangrijk bewegen en sporten zijn voor de algemene gezondheid. Negatieve berichten over te weinig bewegen of sporten overspoelen wél de media. Een beetje ‘afzien’ door buiten te zijn en te sporten is zeker niet slecht dus. Wellicht kunnen we binnen de oogzorg een beetje meeliften op die nieuwe golf van inzichten over het belang van bewegen en sporten.

AF

Helaas is myopiemanagement nog niet ‘af’: er zijn nog steeds veel vragen, en er komen steeds weer nieuwe inzichten bij. Hoe kan het bijvoorbeeld dat het ene oog (rechts bijvoorbeeld) heel goed reageert op een interventie, en het andere oog niet of nauwelijks? Dat komt voor. Een andere onzekere factor die veel aandacht kreeg op ARVO is seizoenschommelingen. In de winter is er aantoonbaar meer progressie dan in de zomer. Dat pleit er volgens onderzoekers voor om bij beoordeling van een therapie mínstens een jaar follow-up aan te houden. Belangrijk is dus open-minded te blijven, en kritisch te zijn naar wat er allemaal geroepen wordt. Myopiemanagement is inmiddels ook een business geworden. Pas bijvoorbeeld op met ‘voorspellende’ programma’s (in apps en online platforms) voor myopieprogressie. In een onderzoek uit Ierland van de ‘myopiegoeroe’ Ian Flitcroft werd de mate van myopieprogressie onderzocht aan de hand van gegevens uit optometrische praktijken en vergeleken met controlegroepgegevens uit klinische onderzoeken. De waargenomen leeftijdsgebonden remming van myopieprogressie was significant lager in de praktijk dan die gerapporteerd werd in klinische onderzoeken. Dit betekent dat de gegevens uit onderzoeken optimistischer zijn en daardoor beperkt toepasbaar zijn in de praktijk. Houd een beetje de boot ‘af’ misschien.

AFGEZIEN

Afgezien van het feit dat ‘preventie’ sowieso het voornaamste voorbehoedsmiddel voor ooggroei is, rijst de vraag: wat is nou de beste interventie? Een onderzoek uit China keek onlangs naar de effectiviteit van ‘defocus-incorporated multiple segment’ (DIMS) brillenglazen, vergeleken met ortho-k. De studie betrof 540 proefpersonen (7–14 jaar) verdeeld in drie groepen: DIMS-lenzen (180 gevallen), ortho-k (180 gevallen) of enkelvoudige brillenglazen (SVS - 180 gevallen). Na een follow-up van één jaar werden de veranderingen in axiale lengte (AL) gemeten. De gemiddelde verandering in AL bij de ortho-k, DIMS-lenzen en SVS waren respectievelijk 0,20±0,18mm, 0,30±0,22mm en 0,38±0,19mm. Gedurende een behandelingsperiode van één jaar kunnen OK en DIMSlenzen de verlenging van de AL dus aanzienlijk vertragen in vergelijking met SVS was de conclusie, al was in dit onderzoek ortho-k effectiever dan de DIMS-lenzen in het controleren van AL bij patiënten met hogere graden van myopie.

Maar: voor dat ene individu in de stoel zegt dat dus niet zo veel. Je kunt niet voorspellen dat het éne beter is dan het andere voor dát kind. Dit met uitzondering van zeer hoge dosis atropine voor hoge myopie misschien (met de bekende bijwerkingen). Belangrijker is te kijken welke interventie het kind het beste ligt: compliance in de zin van ‘trouw aan de therapie’ is in deze belangrijker dan een paar procent verschil in effectiviteit in de literatuur. In die keuze kan ‘compliance’ in de zin van veiligheid van contactlens dragen wel een rol spelen: is dat risico wat groter, dan zouden daglenzen of een bril het overwegen waard zijn – andersom (veel sporten, zwemmen, bril vaak afdoen of last hebben van prikkende ogen bij atropine) zijn ortho-k of andere contactlensopties wellicht te prefereren.

Myopiemanagement is dus maatwerk. En daar kunnen wij een heel mooie en belangrijke rol in spelen. Myopie-interventies moeten geen ‘afzien’ worden. Afgezien dat het er niet gezelliger op wordt tussen oogzorgmedewerker, patiënt en ouders – werkt het ook nog contraproductief dus. Gezien dat feit, is de beste optie voor goed zien op de lange termijn de interventie waarbij het kind het minst afziet.

1 Yang Y, Liao H, Zhao L, Wang X, Yang X, Ding X, Li X, Jiang Z, Zhang X, Zhang Q, He H, Guo L, Lin H, Dong G, Spencer B, He M, Congdon N, Morgan IG, Lin H. Green Space Morphology and School Myopia in China. JAMA Ophthalmol. 2024 Feb 1;142(2):115-122.

2 Moore M, Lingham G, Flitcroft DI, Loughman J. Myopia progression patterns among paediatric patients in a clinical setting. Ophthalmic Physiol Opt. 2024 Mar;44(2):258-269.

3 Lu W, Ji R, Jiang D, Shi L, Ding W, Tian Y, Zhao C, Leng L. Different efficacy in myopia control: Comparison between orthokeratology and defocus-incorporated multiple segment lenses. Cont Lens Anterior Eye. 2024 Apr;47(2):102122.

RODENSTOCK

RICHT ZICH OP

MYOPIECONTROLE MET MYCON

ALLE KINDEREN MET BIJZIENDHEID HEBBEN EEN MYOPIEOPLOSSING NODIG1. RODENSTOCK MYCON® KAN DE ONTWIKKELING VAN BIJZIENDHEID VERTRAGEN. WANNEER BIJZIENDHEID WORDT VASTGESTELD, KRIJGEN DE MEESTE KINDEREN TEGENWOORDIG ENKELVOUDIGE BRILLENGLAZEN, HOEWEL WETENSCHAPPERS PLEITEN VOOR EEN ACTIEVER BEHEER VAN MYOPIE EN SUGGEREREN DAT ALLE KINDEREN MET BIJZIENDHEID ONDER CONTROLE MOETEN WORDEN GEHOUDEN OM DE PROGRESSIE TE BEPERKEN2 ONDERZOEKEN TONEN AAN DAT BIJZIENDHEID HET SNELST ONTWIKKELT OP JONGE LEEFTIJD VANAF 6 JAAR3. GLASLEVERANCIER RODENSTOCK ONTWIKKELDE EEN OPLOSSING OM BIJZIENDHEID BIJ KINDEREN ONDER CONTROLE TE HOUDEN EN LANCEERDE MYCON® BRILLENGLAZEN.

MYCON

• MyCon is preventief in te zetten vanaf -0.25 dpt.

• Esthetisch glasdesign, de myopiecorrectie is niet zichtbaar in het glas. MyCon is verkrijgbaar in diverse materialen (index 1.50, 1.60, 1.67 en 1.74) en te bestellen met de top coating X-tra Clean.

• De glazen zijn beschikbaar voor alle kinderen, het is niet noodzakelijk de axiale ooglengte te meten voor het bestellen.

• Ook verkrijgbaar als zonneglas, polarized of meekleurend ColorMatic®

• Aantrekkelijk netto geprijsd glas zodat een myopie oplossing voor meer gezinnen toegankelijk is.

• Myopie Management module in digitale adviestool CNXT®

Bijziendheid kan het gevolg zijn van een iets te lange oogbol. De manier waarop normale enkelvoudige brillenglazen bijziendheid corrigeren, zorgt ervoor dat licht in de periferie achter het netvlies valt. Bij sommige kinderen proberen de ogen zich aan te passen en worden ze nog langer, waardoor de bijziendheid verder toeneemt. Rodenstock MyCon® brillenglazen breken het licht in de periferie, zodat het voor het netvlies valt, wat helpt de oogverlenging te vertragen. Daarom zijn de progressiecontrolegebieden in MyCon® glazen aan de zijkanten van het glas geplaatst en zorgen ze ervoor dat licht in de periferie niet achter het netvlies valt. Hier kunnen ze de progressie van bijziendheid of oogverlenging vertragen, terwijl ze de belangrijkste zichtzones van het glas ongemoeid laten en scherp zicht creëren. Het focusgebied in het glas zorgt ervoor dat het kind scherp kan zien waar het zijn ogen ook op richt4. Een onafhankelijk klinisch langetermijnonderzoek naar de progressie van bijziendheid bij Europese kinderen over een periode van vier tot vijf jaar heeft aangetoond dat myopiecontroleglazen met dezelfde principes als MyCon® effectief zijn in het verminderen van de progressie van bijziendheid met gemiddeld 40%5

MARKETINGCAMPAGNE ‘GEZONDE OGEN,

GEZONDE TOEKOMST’

Rodenstock ontwikkelde de marketingcampagne ‘Gezonde Ogen, Gezonde Toekomst’ om ouders en kinderen te informeren over de risico’s van myopie en het belang van vroege detectie en behandeling. De campagne start wanneer de kinderen weer ‘Back to School‘ gaan. Opticiens spelen een cruciale rol in het bevorderen van een passende levensstijl met betrekking tot kijkgedrag en ooggezondheid. Via deze campagne kunnen ze helpen bij het verspreiden van belang rijke informatie over myopie en het bevorderen van gezonde ooggewoonten bij kinderen en hun ouders.

voor meer info: marketing@rodenstock.nl

BRON

1 Brennan, Noel A., et al. “Efficacy in myopia control.” Progress in retinal and eye re search 83 (2021): 100923. 2 Chen, K.S., Au Eong, J.T.W. & Au Eong, KG. Changing pa radigm in the management of childhood myopia. Eye (2023). https://doi.org/10.1038/ s41433-023-02831-2. Brennan, Noel A., et al. “Efficacy in myopia control.” Progress in retinal and eye research 83 (2021): 100923. 3 Lisa A. Jones-Jordan, Loraine T. Sinnott, Raymond H. Chu, Susan A. Cotter, Robert N. Kleinstein, Ruth E. Manny, Donald O. Mutti, J. Daniel Twelker, Karla Zadnik, for the CLEERE Study Group; Myopia Progression as a Function of Sex, Age, and Ethnicity. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci. 2021;62(10):36. 4 Ta bernero J, Vazquez D, Seidemann A, Uttenweiler D, Schaeffel F. (2009). Effects of myopic spectacle correction and radial refractive gradient spectacles on peripheral refraction. Vision Res. 2009. 5 Tarutta EP, Proskurina OV, Tarasova NA, Milash SV, Markosyan GA. (2019). Long-term results of perifocal defocus spectacle lens correction in children with progressive myopia. Vestn Oftalmol. 2019;135(5):46-53.

Twee in één: Refractie vereenvoudigd.

ZEISS VISUCORE 500

• Een compleet objectief en subjectief refractieapparaat geschikt voor kleine ruimtes;

• Snelle en betrouwbare refractie;

• De nieuwe gestandaardiseerde Guided Mode leidt de oogzorgprofessional stap voor stap door het refractieproces.

Kom langs bij het ZEISS Experience Center in Breda en ontdek de voordelen van de VISUCORE 500.

MYOPIE IS EEN GROEIEND PROBLEEM BIJ KINDEREN EN ADOLESCENTEN OVER DE HELE WERELD. DE BEHOEFTE

AAN EFFECTIEVE MONITORING EN BEHANDELING VAN MYOPIE WAS NIET EERDER ZO GROOT. IN EUROPA

HEEFT BIJNA DE HELFT VAN DE MENSEN TUSSEN 25 EN 29 JAAR EEN DIOPTRIE VAN -6 OF EEN ASLENGTE VAN

<26 MM. DEZE ALARMERENDE CIJFERS MARKEREN DE OPKOMST VAN EEN STILLE EPIDEMIE.

EYEVINCI INNOVATIEF IN MYOPIEBEHEERSING

In de voortdurende strijd tegen bijziendheid bij kinderen en jongeren hebben oogzorgprofessionals toegang nodig tot geavanceerde instrumenten voor het monitoren en beheren van de groei van het oog. Zowel de Haag-Streit Lenstar als de Nidek AL-Scan M biedt krachtige oplossingen om deze uitdaging aan te gaan.

GEAVANCEERDE MONITORING EN PERSONALISATIE

De Haag-Streit Lenstar vormt in combinatie met het EyeSuite-softwarepakket een uitgebreid systeem voor het monitoren van bijziendheid. Het belangrijkste kenmerk van dit systeem is de nauwkeurige aslengtemeting, waarmee de groei van het oog kan worden gevolgd. Met behulp van ‘voorspellende software’ kunnen optometristen en oogartsen prognoses maken over de progressie van myopie bij jonge patiënten. Naast de aslengtemeting biedt de Lenstar een uitgebreide reeks metingen waaronder keratometrie, pupillometrie, wit-naar-witmeting, diepte van de voorste oogkamer en de centrale cornea-dikte.

Dit stelt professionals in staat om op maat gemaakte be handelplannen te creëren, waarbij allerlei lifestyle- en omgevingsfactoren kunnen worden meegenomen. Deze behandelplannen kunnen worden ingesteld met een specifieke tijdsduur en aangepast aan de individuele behoeften. Efficiënte voorlichting en behandelplanning zijn cruciaal bij het beheer van myopie. Het systeem biedt diverse visuele rapportages in het Nederlands, trendanalyses en voorspellingen, die allemaal helpen om complexe informatie begrijpelijk te maken voor klanten en hun families. Deze visuele hulpmiddelen spelen een cruciale rol bij het betrekken van ouders bij het behandelplan van hun kind. Met duidelijke grafieken en diagrammen kunnen ze de progressie van de ooglengte en andere belangrijke parameters volgen, wat bijdraagt aan het vertrouwen in de gekozen behandelaanpak.

INNOVATIE IN MYOPIEBEHEERSING

De Nidek AL-Scan M is een geavanceerde aslengtemeter die specifiek is ontworpen voor het monitoren en beheren van de groei van het oog, met krachtige aslengtemetingen en myopiebeheer-software. Met een reeks van zes metingen, waaronder oogaslengte, cornearadius en pupilgrootte, biedt de AL-Scan M nauwkeurige en betrouwbare resultaten binnen 10 seconden. Deze gegevens kunnen worden vergeleken met groeicurves en trendgegevens, waardoor oogzorgprofessionals de progressie van myopie effectief kunnen volgen en visualiseren. De bijbehorende software, MV-1, stelt professionals in staat om de metingen te integreren in bestaande klantendatabases en uitgebreide analyses en visualisaties uit te voeren voor effectieve patiëntvoorlichting en behandelplanning. Ouders en patiënten kunnen zien hoe de bijziendheid zich ontwikkelt in vergelijking met leeftijdsgenoten, wat een belangrijk hulpmiddel is bij het begrijpen van de noodzaak van tijdige interventie.

voor meer info: www.eyevinci.nl

MYLO TORIC

WINNAAR VAN DE PRESTIGIEUZE “CONTACTLENS AWARD” VAN DE OPTICIAN AWARDS 2023

MARK’ENNOVY BLIJ MET MYLO TORIC

DE MYLO VAN MARK’ENNOVY IS EEN ZACHTE SILICONE HYDROGEL

CONTACTLENS EN IS SPECIAAL ONTWORPEN VOOR DE AANPAK VAN

MYOPIE. DE LENS IS VERKRIJGBAAR IN EEN UITGEBREID ASSORTIMENT

SFEREN, CILINDERS EN ASSEN; ESSENTIEEL OM TE VOLDOEN AAN DE BEHOEFTEN VAN KLANTEN MET ASTIGMATISME, EEN CRUCIAAL ASPECT VAN MYOPIEMANAGEMENT.

“De originele Mylo was er in 2019 en in maart 2023 lanceerden we de Mylo Toric met het oog op maatwerk en personalisering. We willen zo veel opties bieden als de klant nodig heeft”, vertelt Mariëlle van Goor, Professional Affairs & Myopia Management bij mark’ennovy. “De Mylo Toric viel op tijdens de prestigieuze Opticians Awards en valt ook op in Nederland, merken we. Veel oogzorgprofessionals passen de lens met succes aan”.

De Mylo wordt aangedreven door de gepatenteerde Extended Depth of Focus (EDOF)- technologie van het Brien Holden Vision Institute. “De contactlens vertraagt de ontwikkeling van bijziendheid en ondersteunt een comfortabele gewenning aan de lens. Hierdoor wordt de gehele draagervaring verbeterd. De Mylo heeft een hoog watergehalte en een lage wrijvingscoëfficiënt. Dit zorgt samen voor meer comfort gedurende de hele dag. Het brede scala aan parameters en de lage elasticiteitsmodulus zorgen voor een uitstekende pasvorm en eenvoudige hantering, vooral voor onze jongste contactlensdragers”, aldus Mariëlle. voor meer info:www.markennovy.com, +31 (0)800 0232029

LENSONLINE ACADEMY EN COOPERVISION

TIPS & TRICKS VOOR MYOPIEMANAGEMENT

DE VIJFDE LENSONLINE ACADEMY VAN DIT JAAR STAAT IN HET TEKEN VAN MYOPIEMANAGEMENT.

TIJDENS DEZE SESSIE KAN DE LENSONLINE-PARTNER KENNISMAKEN MET DE NIEUWE DIGITALE TOOL VAN COOPERVISION, DE ASLENGTE-INDICATOR. U LEERT HOE DEZE GEGEVENS KUNNEN WORDEN

GEPLOT OP TIDEMANGRAFIEKEN, EEN KRACHTIGE VISUELE COMMUNICATIE-TOOL DIE U KUNT

GEBRUIKEN OM OUDERS EN OOGARTSEN OP EEN DUIDELIJKE EN EFFECTIEVE MANIER TE INFORMEREN.

Wie deze LensOnline Academy avond bezoekt, wordt officieel door CooperVision erkend als Myopie Expert en komt op de store-locator van CooperVision terecht. CooperVision heeft hemel en aarde bewogen om ervoor te zorgen dat oogartsen deze store-locator zullen gebruiken om patiënten door te verwijzen naar de Myopie Experts in de buurt. Simone van den Beukel, Professional Service Manager van LensOnline, geeft antwoord op enkele vragen.

WAAROM WIL LENSONLINE MYOPIEMANAGEMENT EEN ‘STANDARD OF CARE’ MAKEN VOOR IN DE PRAKTIJK?

“Wij kunnen voor de jongeren een groot verschil maken voor hun toekomst. Voor en met onze LensOnline-partners willen we alle mogelijkheden en kansen die er zijn, inzetten om de progressie van myopie te reduceren. De risico’s die met progressieve myopie kunnen ontstaan, zijn nog steeds niet

algemeen bekend in de maatschappij. Juist daarom is het zo belangrijk om de klanten te kunnen voorzien van de juiste informatie over myopiemanagement. Veel oogzorgspecialisten hebben zich gespecialiseerd als myopie-oogzorgspecialist. Zij spelen een vitale rol om preventief advies te kunnen geven, om vroegtijdig myopie te kunnen constateren en hierbij de juiste behandelopties in te kunnen zetten. Alles om de levenskwaliteit van de jongeren zo min mogelijk te laten beïnvloeden door progressieve myopie”.

WAT KAN IK NA HET BEZOEKEN VAN LENSONLINE

ACADEMY MYOPIEMANAGEMENT?

“De laatste jaren is er heel veel informatie over gedeeld op congressen en in trainingen, maar hoe ga je dit praktisch omzetten in de praktijk? Tijdens de volgende LensOnline Academy Myopiemanagement workshop gaan we hier dieper op in om myopiemanagement een standard of care te maken in de praktijk. De workshop heeft als doel om zo effectief mogelijk aan de slag te kunnen gaan met myopiemanagement. Hier gaan we dieper op in om dit op praktische en innovatieve manieren beter bespreekbaar te maken. CooperVision heeft een nieuwe digitale tool die hiervoor ingezet kan worden. De aslengte-indicator is in combinatie met de Tidemangrafieken een krachtige visuele communicatietool die we kunnen gebruiken om ouders en oogartsen op een duidelijke en effectieve manier te informeren”.

WAT IS UW ROL ALS MYOPIE EXPERT BINNEN LENSONLINE?

“Een myopiemanagementpraktijk vraagt tijd en aandacht omdat deze nog vol in ontwikkeling is. Myopiemanagement is een therapie en het aanbieden hiervan is überhaupt al nieuw. Ik kan een coachende rol spelen of een sparringpartner zijn bij het neerzetten van een goed concept in de winkel. Het is niet alleen de myopie-oogzorgspecialist die de rol op zich neemt om myopiemanagement te bespreken en adviseren. Het is een team effort. Iedere medewerker in de winkel kan het gesprek aangaan. Maar wat dan? Hoe ga je de klantreis invullen? Hoe volg je een therapie nou goed op? Wie of wat komt daarbij kijken? Vragen waarmee ik, met de kennis en ervaring die ik in huis heb, de partners probeer te helpen, om het zo efficiënt en praktisch mogelijk in te richten”.

SIMONE VAN DEN BEUKEL

• CAST MOULDED VOOR HOOGSTE REPRODUCEERBAARHEID

• EENVOUDIG AAN TE METEN

Multifocaal torische lenzen nu nog eenvoudiger aan te passen met de FitBetterTM app

De FitBetterTM app van Bausch + Lomb ondersteunt u als contactlensspecialist bij het aanpassen van contactlenzen. De app maakt de selectie voor de juiste lens niet alleen makkelijker, hij zorgt er ook voor dat de aanpassing nauwkeuriger is.

Na het invoeren van uw refractiegegevens genereert de app voor uw klant de beste paslenzen. De ingebouwde lenscalculator berekent alles voor u en de app biedt de bijbehorende aanpasrichtlijnen en productinformatie aan. De gebruiksvriendelijke FitBetterTM app is nu uitgebreid met de Bausch + Lomb ULTRA® Multifocal for Astigmatism. Het leveringsbereik van deze succesvolle multifocaal torische lens is onlangs sterk uitgebreid. Inmiddels kunt u met de beschikbare parameters circa 80% van de astigmatische presbyopen aanpassen.

Het leveringsbereik van de succesvolle multifocaal torische lens is onlangs sterk uitgebreid

Download de FitBetter TM app

U kunt de app voor uw tablet of smartphone downloaden in de App Store of Google Play Store. Wilt u de app gebruiken op uw computer, ga dan naar https://fitbetter.bausch.com

GO BIG OR GO HOME

Wat leuk, een column schrijven voor Eyeline. Bedankt voor het doorgeven Famke! De titel van deze column is mijn ondernemersmotto, ontstaan uit geloof, twijfel en ook onzekerheid. Een uitspraak waarin ik geloof en die mij ertoe zet stappen te nemen en groot te dromen. Een soort van stok achter de deur.

Inmiddels ben ik 33 lentes jong en draai ik zo’n 15 jaar mee in de interessante wereld van optiek. Al vrij snel nadat ik in de optiek kwam wist ik: ooit wil ik in deze wereld ondernemen. Bijvoorbeeld door het openen van een nieuwe of het overnemen van een bestaande winkel. En zo geschiedde. Per 1 mei 2021 nam ik Optiek Foudraine over en toverde ik deze winkel om tot Foudraine by Beau. Nu, ruim 3 jaar later, mag ik mezelf de trotse eigenaresse van Beau Zien en Horen noemen.

Met het openen van Foudraine by Beau begon ik met het bouwen aan mijn droom, mijn toekomst. Het overnemen van een bestaande winkel kent vele voordelen. Je hebt een klantenbestand om mee te werken en er is apparatuur en een interieur aanwezig. Om mijn eigen draai te geven aan de winkel heb ik ervoor gekozen om vóór de opening het interieur te vervangen en de winkel opnieuw te schilderen. Hierdoor voelde het ineens ‘echt’ als mijn winkel. Ook zitten er nadelen aan een overname, de zogenoemde ‘erfenis’. Je weet namelijk niet hoe de apparatuur onderhouden is of hoe er met klanten werd omgegaan. Dit heeft voor mij in het eerste jaar voor een aantal uitdagingen en spannende momenten gezorgd. Meerdere keren riep ik (om mezelf op te peppen) ‘go big or go home!’. Kijk waar ik nu sta: sinds 3 maanden heb ik een compleet nieuwe winkel, in een ander pand, omdat we zo snel uit ons jasje zijn gegroeid op de oude plek. In deze nieuwe winkel mag ik werken met de nieuwste apparatuur en de fijnste medewerkers!

Op 2 april opende om 04.00 uur ‘s nachts mijn nieuwe winkel: Beau Zien en Horen. Een kleurrijke winkel met een speelse twist. Iedereen die mij beter kent zegt dat het ‘een echte Beau-winkel’ is. Ik koos voor een terrazzovloer, gekleurde muren, een open werkplaats, gouden accenten, een gouden discobal op het toilet en ik ontwierp de wandmeubels zelf. De winkel heeft een audioruimte en daarnaast zijn er 3 meetruimtes gebouwd. Hiervan zijn er op dit moment 2 in gebruik.

Het openen van mijn droomwinkel wilde ik niet zomaar voorbij laten gaan en je las het al; we zijn om 04.00 uur ‘s nachts geopend. Waarom zo vroeg? We konden gewoon niet wachten om open te gaan. Mijn doel was om tijdens de opening een rij voor de deur te hebben staan en hiervoor werd een campagne bedacht. Hoe eerder de klant kwam, hoe meer korting er gegeven werd. We trapten af met 60% korting op een complete bril. Hiervoor moest je tussen 04.00 uur en 04.30 uur in de winkel zijn en een montuur uitzoeken. Deze korting werd vervolgens met 5% korting per half uur afgebouwd. Wat denk je? Er stonden 100 mensen in de rij! Samen met mijn collega’s, familie en vrienden hielpen we iedereen die zo vroeg uit bed was gekomen. We zorgden voor drinken, een ontbijt en natuurlijk het beste briladvies. Wat een hectische, gezellige en succesvolle opening heeft Beau Zien en Horen gehad. Ik heb ervan genoten. Mijn eerste echt ‘eigen’ winkel is een feit en ik ben zo benieuwd wat de toekomst mij, mijn team en de klanten gaat brengen!

VOLGENDE DOORGEEFCOLUMN:

Tom Gerritse

BEAU VAN BREDA

HARMONY

DATA MANAGEMENT PLATFORM

ONTGRENDEL UW DATA EN OPTIMALISEER UW WORKFLOW

Maak kennis met Topcon’s Harmony en ervaar een nieuwe efficiënte workflow

Ontgrendel nieuwe mogelijkheden met de Harmony-software van Topcon. Ons web-based platform verbindt naadloos uw optische instrumenten, oogzorgprofessionals en toonaangevende technologieën.

• Veilige, webbased applicatie: Inzicht in uw gegevens overal en altijd.

• Merkneutraal platform: Te koppelen met uw huidige instrumenten.

• Moeiteloze integratie: Integratie met Artificial Intellgence (AI), WAP en externe software.

• Naadloze samenwerking: Communicatie direct met zorgprofessionals voor betere patiëntenzorg.

• Meer weten over Harmony?

Neem vrijblijvend contact op met O’Max Instruments voor een verhelderende demonstratie of vraag een brochure aan.

O’Max Instruments BV

Showroom Amsterdam: Eduard van Beinumstraat 24 1077 CZ Amsterdam

T: +31 (0)88 - 0888160

E: info@omax.nl www.omax.nl

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.