Eyeline NL #4 2022

Page 1

eyeline

MEER ZIEN?

vakblad voor de opticien, zomer 2022

Kom langs op het NCC! Neem een kijkje op onze stand tijdens het NCC om te zien wat O’Max u kan bieden, met het scala aan optische instrumenten. Zie waar er kansen zijn om uw praktijk uit te breiden, of te vereenvoudigen. Zodat u zich volledig kunt richten op het vinden van de juiste kijkoplossing voor uw klanten.

Terugblik MIDO en OPTI

2 6 & 27 Ju n i 2 0 2 2

MYOPIE

GLAUCOOM

DROGE OGEN

Topcon’s MYAH biedt alle cruciale tools die nodig zijn om myopiebehandeling te ondersteunen. Daarbij biedt het een platform om droge-ogen- behandeling toe te voegen of uit te breiden. Een welkome aanvulling op uw praktijk!

O’Max biedt een aantal betaalbare OCT oplossingen, waaronder de zeer gedetailleerde 3D OCT-1 Maestro2 met hoge beeldkwaliteit en een enorm gebruiksgemak door de diverse automatische functies. Een krachtpatser, die uw optiekbedrijf onderscheidend laat zijn. Tijdelijk inclusief AI! (Vraag naar de voorwaarden)

De E-Eye biedt een revolutionaire behandeling tegen droge ogen, door een serie lichtpulsen (IRPL). Ontdek de potentiële meerwaarde voor uw praktijk, nu ‘droge ogen’ een steeds vaker voorkomend probleem wordt.

ARTIFICAL INTELLIGENCE helpt optometristen met het tijdig opsporen van de oogziekten Glaucoom, DRP en AMD

PORSCHE Design Racedag

vakblad voor de opticien, zomer 2022 www.eyeline-magazine.nl

Ook leuk: MAAK KANS OP UW EIGEN IRIS FOTO! Bezoek tijdens de beurs de O’Max stand. U kunt dan meteen de laatste innovaties zien en kijken hoe deze in uw praktijk toegepast kunnen worden. Laat uw gegevens achter en u maakt kans op een professionele iris foto (en luxe, grote afdruk) door een fotograaf van Picture People.

O’Max Instruments BV Marconistraat 9, 6902 PC Zevenaar • Postbus 102, 6900AC Zevenaar Telefoon: +31 (0)88 - 0888160 • info@omax.nl • www.omax.nl

Part of 1Y 1/4 Y 1/4 Y 1/4 Y 1/4 Y 1/4 Y

Hugo Lens Optiek AUTHENTIEK

The GENIUS is back


GEEF J AANDAE OGEN DE CH VERDIET DIE ZE NEN !

LAST VAN DROGEN OGEN? WIJ HEBBEN DE OPLOSSING!

COMPLETE BRILLEN MET ZWITSERSE BRILLENGLAZEN Ontdekt u nu de Sport Collection van Optiswiss – Kies uit meer dan 20 monturen die Design, Kwaliteit en Comfort samenbrengen!

LensOnline en Rockmed Group hebben de deuren van hun eerste Droge Ogen Expertise Centra in Nederland geopend! Lees er alles over op pagina 106

Optiswiss AG • T +31 (0)85 049 32 34 • F +41 61 337 16 27 • info@optiswiss.ch


COLOFON uitgever LT Media BV Frank Smits Algemeen directeur frank.smits@ltmedia.nl Loes Brussen Business strateeg hoofdredactie Anneke Pastoor anneke.pastoor@ltmedia.nl eindredactie Marie-Catrien van Deijck redactie Eef van der Worp Riens Gort Martijn Plantinga Erik Riemens Lola Hamers Maarten Weidema TEF Bianca Helmens webredactie Emma Hofstede webredactie@ltmedia.nl vormgeving Christel Giezen Brigitte van Mierlo Trends: Jan Luijk fotografie Loek Peters Miranda Becker Hoff Riechelle van der Valk Paul van der Wal Jan Luijk Maarten Coolen Stefan Segers illustratie Annet Scholten cover Wijbren Bergsma, Loes Brussen, Riechelle van der Valk, Alain Miklitarian sales & marketing Mandy Mooren mandy.mooren@ltmedia.nl

Beyond We gaan in de optiekbranche altijd beyond, altijd verder dan en voorbij het soms onmogelijke. Alles om uw klant een zo scherp mogelijk zicht te geven. 20/20 vision zoals ze dat nog zo mooi in Amerika zeggen. Het NCC kon in 2020 natuurlijk alleen maar over dit thema gaan. Maar, zoals bekend, ook dat ging (helaas) beyond… Gelukkig is het eind juni eindelijk zover, we kijken ernaar uit. in de NCC Special in deze Eyeline tips van Jeroen, Carolina en Byki: dit mag u écht niet qua programma missen op 26 en 27 juni. Doe er uw voordeel mee! Zeker beyond fijn was ook het live contact op de internationale beurzen. We vlogen naar Milaan en München en waren met ons team aanwezig op het Circuit van Zandvoort, bij Fokko die tegenwoordig in Heerenveen werkt, bij de EssilorLuxotticaDays, bij het Open Huis van de Oog op Zuid Oogkliniek, in het Amsterdam Logistic Center van Bausch + Lomb, bij Hugo Lens Optiek, Oogwereld, Loyalty Lab, Bril in Mode, in het nieuwe kantoor van Centrop; noem maar op. Veel leesplezier!

Hoofdredacteur Eyeline Magazine

traffic Miranda Becker Hoff traffic@ltmedia.nl www.eyeline-magazine.nl Facebook eyeline.magazine Instagram eyeline_magazine LinkedIn Eyeline Magazine

abonnementen Bel 026-3616960 of mail office@ltmedia.nl met het verzoek om een abonnement. Prijs abonnement voor een compleet kalenderjaar: 42,50 euro. Het abonnement wordt stilzwijgend verlengd, indien geen opzegging plaatsvindt voor 1 november van het lopende kalenderjaar. Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever mag niets uit Eyeline worden over­genomen. De redactie is niet verantwoordelijk te houden voor de inhoud van interviews.

eyeline

3


OPLOSSINGEN

WAAR JE

VAN

WORDT

Sta je op het punt te investeren in oogmeetapparatuur? Noordman Instruments levert een ijzersterk assortiment instrumenten voor de optiekbranche. Én biedt perfecte service. We staan voor je klaar met oplossingen waar je blij van wordt!

7 dagen per week bereikbaar

4 jaar garantie op apparatuur

Noordmaninstruments.nl Noordman Instruments Pasteurstraat 8 2811 DX Reeuwijk 0182 244 036

Gegarandeerd: 4 jaar geen extra kosten

Altijd een bezoek voor maatwerk

100% blijmaak garantie


INHOUD eyeline zomer #4 2022

NCC Special

techniek & innovatie

Théa Pharma

10-17

18

Slimme daglenzen Menicon

Tramedico in de oogheelkunde Fokko Trip naar OptiekXL

20 24 27

Kick-off EssilorLuxottica

29

Optiswiss 85 jaar

34

Alcon blikt terug en vooruit

31

Bausch + Lomb Beyond the expected

36

Essilor rolt AVA meer en meer uit

40

CooperVision plasticneutraal

46

ZEISS verhoogt standaard voorraadaanbod Rodenstock Expert Classes

44

50

10 27

55

34

NVDL Fashionlab

beurstrends

MIDO, good to be there Marcolin WEB Eyewear OPTI, dit viel ons op

Designer aan het woord Robert la Roche

The Genius is back

54

55-58

59

60-69 70 73

75

eyeline

5


INHOUD eyeline zomer #4 2022

ondernemerschap

Hugo Lens over Ray-Ban Authentic

Het Gesprek: Loyalty Lab versus Federmann Optiek Porsche Design Racedag

Centrop zet in op vernieuwing

78

82

84

88

Opticien aan het woord

Achter de schermen bij Oogwereld MauiGreen spiegelkleur

Sales Frank and Lucie naar Brilmode.nl

EyeCare Groep in gesprek met Bril in Mode

Optiekbranche verandert, dus Optitrade ook LensOnline en Rockmed Droge Ogen Expertisecentra

25 jaar (bij) Bobo’s Eyewear

90 92 95

96

100

104

106

108

92

82

90 100 Loyaliteit van personeel

jobline

Tips om personeelstekort op te lossen Word ook lid van #TeamVisser?

Verleg je eyeline

Doorgeefcolumn Nieuws

6

eyeline

111

112

elk nummer

Column Eef van der Worp

110

22

39

114

26, 30, 71, 74, 81, 87, 99


Prestaties geperfectioneerd. Sneller helder. Sneller donker.*

ZEISS PhotoFusion X meekleurende glazen Meekleurende glazen geperfectioneerd. • Kleurintensiteit buiten op zonnebrilniveau • Tot 2.5× sneller terug helder binnen** • Bescherming tegen blauw licht en UV – buiten en binnen

zeiss.nl/vision

* In vergelijking met ZEISS Photofusion brillenglazen. ** In vergelijking met de nieuwste generatie van een bekende meekleurende brillenglazenmerk.


®

VOOR DE BEHANDELING VAN DROGE OGEN

AYZ Reinigingsdoekjes

AYZ Oogdruppels

De lichaamseigen stof hyaluronzuur vormt de basis van AYZ oogdruppels. De druppels bevatten geen conserveermiddelen en zijn door het innovatieve flesje 12 maanden na openen houdbaar.

Adviesverkoopprijs € 19,95

AYZ Ooglid crème

AYZ Allergix spray

Ontwikkeld voor de preventieve zorg en verzorging van droge en geïrriteerde huid van de oogleden. Bevat panthenol (5%), hyaluronzuur en vitamine E.

Deze spray heeft een verfrissend effect, biedt verlichting bij droge, geïrriteerde en rode ogen en kan ondersteunend worden gebruikt bij allergiebehandelingen.

Adviesverkoopprijs € 14,95

Adviesverkoopprijs € 12,95

AYZ Oogzalf

Informatie en/of bestelling plaatsen? Mail naar: info@tramedico.nl of neem contact op met:

Sharon van Oosterhout T 06 53399192

Isotone oogzalf met 0,4% hyaluronzuur. Voor de verlichting van symptomen bij droge ogen. Door hoge mate van viscositeit blijft de zalf haar hydraterende en beschermende functie zelfs ’s nachts uitvoeren.

Adviesverkoopprijs € 11,95

Korte Muiderweg 2, Weesp, www.tramedico.nl

WWW.AYZ.NL

2021-AYZ-024

Adviesverkoopprijs AYZ Start € 11,95 Adviesverkoopprijs AYZ Gel / AYZ Protect € 13,95

Speciaal voor de reiniging van de oogleden, waarbij het natuurlijk katoen met natriumhyalunoraat en natuurlijk tea tree-extract zorgt voor een reinigend, verzachtend en kalmerend effect. Het tea tree-extract helpt demodex mijt te bestrijden.


TECHNIEK & INNOVATIE CONTACTLENZEN – GLAZEN – INSTRUMENTEN

ncc special

10-17

Na 41/2 jaar wachten is het eindelijk zover: het NCC gaat beyond 2020. Er staat ons komend weekend een mooi programma en een spetterende feestavond te wachten. Tot ziens in Veld­hoven!

fokko trip naar optiekxl

27

“Volgens mij hebben wij iemand als jij nodig”. Jurjen Veldhoen zocht met deze woorden contact met Fokko Trip. De transfer vanaf Menicon was onlangs een feit. ‘De puzzel valt in elkaar’, aldus Fokko.

essilor en ava

40

We spraken een enthousiaste Nico Smits tijdens Opti over de verdere uitrol van AVA™-oogmetingen. Is AVA™ inderdaad de toekomst van het oogmeten?

eyeline

9


NCC

BEYOND 2020 IN 2022


EINDELIJK! in maart 2018 begonnen de eerste voorbereidingen voor het komende nederlands contactlens congres (ncc) traditiegetrouw in de abdijbar van nh koningshof. direct na afloop van die editie van het nederlands contactlens congres ontstonden al de eerste ideeën voor aankomende editie, waaronder de link naar vision2020 natuurlijk. toen kon de organisatie niet bevroeden dat het maar liefst 4,5 jaar zou duren voordat het ncc echt beyond 2020 zou gaan. dit jaar, in 2022, dus. aanstaande zondag 26 en maandag 27 juni is het dan écht zover en is er twee dagen lang van alles te beleven in veldhoven; lekker centraal gelegen voor alle deelnemers uit nederland en belgië. natuurlijk kijkt eyeline er, met u, naar uit en zet alvast wat presentaties en sprekers in de spotlights. een inspirerend gesprek met de ncc programmacommissie: jeroen mulder, carolina kunnen en byki huntjens. TEKST Anneke Pastoor BEELD Annet Scholten De hoofdthema’s waren in 2018 al vrij snel duidelijk, Vision2020, keratoconus, myopie management, comfort, scleralenzen… “Maar je wilt meer en doordat het NCC in 2020 niet doorging, werden voorbereide presentaties al gedeeld. Heel logisch dat dat gebeurde”, opent Jeroen. “Omdat mensen eigenlijk continu op zoek zijn naar ‘evidence based’ hebben we besloten de bedachte thema’s voor 2020 wat los te laten en de presentaties meer te relateren aan de grote onderwerpen uit het Clear Report. Voor elke presentatie koppelen we een clinicus, iemand uit de praktijk en iemand uit de industrie zoveel mogelijk aan elkaar. Zo wordt elk onderwerp van meerdere kanten belicht en gaat het veel meer leven. Het wordt dus geen grote samenvatting uit het Clear Report, maar het rapport wordt wel ter ondersteuning in de presentaties gebruikt. Er staan ook veel auteurs van het Clear Report op het podium”. Twee van de auteurs zijn Byki en Carolina. “Het is een handboek voor de contactlensspecialist en bevat alle bewijs dat verzameld is door specialisten wereldwijd”, vervolgt Carolina. “Ik zie ernaar uit om tijdens het NCC toe te lichten hoe je dit kunt implementeren in de praktijk. Ik weet het zelf ook nog goed: het gevoel van volledig geïnspireerd te zijn op een congres, maar de

volgende dag deed je precies hetzelfde. Hoe mooi is het om iemand tools in handen te geven om er echt wat mee te gaan doen. Dan is het NCC voor ons geslaagd”. Byki is het daar helemaal mee eens: “Ik kijk erg uit naar dit NCC en dan vooral naar de sessies die mij triggeren. Er staan fantastische nationale en internationale sprekers op het podium, maar ik ben zelf meer gefocust op de titels van de sessies. Ik ga bijvoorbeeld zeker naar ‘Why evert the eyelids?’, waarom klappen we eigenlijk een ooglid om bij een oogonderzoek? Een gezond ooglid is belangrijk bij het veilig dragen van contactlenzen, dus hoe beoordeel je deze in de praktijk?” Keuzestress Dit en nog veel meer presentaties worden door de programmacommissie verderop in deze Eyeline toegelicht. Carolina: “We hebben voor elk wat wils en diverse tracks op hetzelfde moment. Ga vooral kijken in de Scientific Track, waar veel onderzoeken gepubliceerd worden. En doe mee aan de enquête van NCC Doing Research. Het kost je maar 5 tot 10 minuten, maar het duurt twee jaar voordat zo'n artikel gepubliceerd wordt. Dit jaar gaan we de onderzoeken van 2016 en 2018 presenteren tijdens de sessie ‘Help, mijn optometrist is onderzoeker!’ Ik zie jullie daar!”

eyeline

11


WAT JE NIET MAG MISSEN TIPS VAN JEROEN MULDER, CAROLINA KUNNEN & BYKI HUNTJENS EVEN GEEN WETENSCHAP Ron Beerten, Erik van der Ven, Amanda de Wit, Nelisa Boone, Fabian Janssen Dagelijks krijgt de helpdesk van 3 grote leveranciers te maken met honderden praktische contactlensvragen. Deze gebundelde ervaring willen we met jullie delen door middel van tips & tricks voor de dagelijkse praktijk. Na de sessie kun je direct aan de slag met je opgedane kennis! TIP VAN JEROEN “Wetenschap en het Clear Report zijn belangrijk, maar uiteindelijk gaat het erom wat je met het oogprobleem van de cliënt voor je in de stoel doet. Je kunt een collega vragen stellen, maar je kunt ook een Helpdesk bellen van een leverancier; de Top 10 van meestgestelde vragen bij de Customer Service-afdelingen van passeren de revue. Ik denk dit een klapper wordt”.

COMMUNICEREN IN DE DAGELIJKSE PRAKTIJK Carola Vellekoop, Dave Block, Floortje Fischer de Brabander, Sander Sterk, Tijl Van Mierlo Oogzorgspecialisten hebben de moeilijke taak om voorschriften te verstrekken, te screenen op oogaandoeningen en ziektes, maar ook de inkomsten voor hun kliniek te verhogen door middel van de verkoop van brillen, contactlenzen en andere producten. Is het mogelijk om een paramedisch beroep goed uit te voeren terwijl u tegelijkertijd ook de verkoper bent van allerlei gerelateerde oogproducten? Dit zou namelijk een ethisch dilemma kunnen creëren. Deze sessie bespreekt enkele van de mogelijke ethische dilemma's waarmee we als oogzorgbeoefenaars in de klinische praktijk worden geconfronteerd. Het panel, bestaande uit fabrikanten van contactlenzen en een communicatiespecialist, zal aan de hand van casestudies manieren bespreken om u te ondersteunen in de praktijk. Hoe kunnen we het beste uitstekend comfort, zicht en gezondheid aanbieden aan onze patiënten, maar tegelijkertijd ook evidence-based en ethisch voorschrijven? TIP VAN BYKI “Het is als optometrist soms best moeilijk om ethisch verantwoord en evidence based te communiceren met onze klanten, omdat we én naar ooggezondheid kijken én commercieel moeten denken. Interessante sessie vanuit diverse invalshoeken!”

12

eyeline

NCC/BCLA SCIENTIFIC TRACK Het wetenschappelijke programma van het NCC 2022 is een speciaal track dat in samenwerking met de BCLA wordt georganiseerd. In deze track worden free papers geprogrammeerd die zijn ingediend door wetenschappers, specialisten en optometristen wereldwijd. Het gaat hier allemaal om onderzoeken naar de toepassing van contactlenzen die nog niet eerder openbaar zijn gemaakt. Al deze papers zijn anoniem beoordeeld door een internationale wetenschappelijke commissie. TIP VAN CAROLINA Als je echt ‘cutting edge research’ wilt weten, kom dan naar de korte presentaties van 8 minuten in het Scientifc Track! Hier is de allerlaatste research te vinden in de vorm van rapid fire sessies over nieuwe onderzoeken, nieuwe producten vanuit de industrie etc. Écht het nieuwste van het nieuwste!

WHY EVERT THE EYELIDS? Andrew Pucker, Greg Sawyer, John Gelles Over het belang van een gezond ooglid bij het succesvol dragen van contactlenzen en hoe dit het beste te beoordelen in de klinische praktijk. TIP VAN BYKI Hoe evidence based zijn we eigenlijk bezig in de contactlenspraktijk? Zondag 16.30 uur, be there!

IT’S A MATERIAL WORLD Lynette Johns, Maria Navascues-Cornago, Philip Morgan Ontwikkelingen in contactlensmaterialen en ontwerpen in de afgelopen decennia hebben de gezondheid van het oogoppervlak en het comfort voor de drager verbeterd, maar er kunnen nog steeds veranderingen aan het oogoppervlak optreden tijdens het dragen van lenzen. Deze presentatie geeft een overzicht van fysiologische en mechanische veranderingen die verband houden met de momenteel voorgeschreven contactlenzen, met een bijzondere nadruk op gebieden die momenteel onderzoekaandacht krijgen. Voor veranderingen die in het bijzonder worden geassocieerd met zachte contactlenzen, zullen we twee gebieden beschrijven die het potentieel hebben om ons te helpen zowel de gezondheid als het comfort bij het dragen van lenzen te verbeteren: epi-


theliopathie van het ooglid en subklinische ontsteking van het oogoppervlak. Andere onderwerpen met betrekking tot zachte lenzen zijn onder meer knipperen, gevoeligheid van het oogoppervlak en veranderingen in de Meibomklieren, naast hypoxie die nog steeds een rol speelt in het besluitvormingsproces van hedendaagse oogzorgprofessionals. De presentatie wordt afgesloten met een bespreking van veranderingen die kunnen optreden tijdens het gebruik van starre cornea- en sclerale lenzen. Dit omvat epitheliale microcysten en bullae, corneale kleuring en neovascularisatie. TIP VAN JEROEN Er heerst vaak een sfeer van ‘nieuwer is beter’, maar we moeten wel het ‘waarom’ blijven uitleggen. Als je begrijpt wat de ontwikkelingen precies inhouden, dan is het ook makkelijker te onthouden en toe te passen. Een objectieve presentatie die terug- en vooruitkijkt. Ik kijk uit naar de toelichting op de ‘waarom-vraag’.

HELP, MIJN OPTOMETRIST IS ONDERZOEKER! Byki Huntjens, Carolina Kunnen, Cor Oosting-Klock, Cristian Mertz, Jeanine Lammens, Josien Zeeman, Karolien Elving, Marianne Lindenberg, Maurice Heunen Zo’n 500 deelnemers deden mee aan de afgelopen NCC Doing Research-onderzoeken; als proefpersoon, vrijwilliger of als publiek bij de presentaties. Onder andere een presentatie van de resultaten NCC Doing Research 2018 en uitleg hoe als onderzoeker met de data om te gaan. TIP VAN CAROLINA Een fantastische sessie van én door het NCC Doing Research-team, waarin we uitleggen wat er bij komt kijken om onderzoek te doen. En dat het helemaal niet zo ingewikkeld is. Geniet van deze parodie op ‘Help, mijn man is klusser’; onderzoek is namelijk net als een verbouwingsplan van een huis: we gaan stap voor stap vertellen over onze onderzoektools en hoe we dat doen op het NCC. En natuurlijk laten we de resultaten zien van de afgelopen jaren en wat we daar allemaal mee hebben gedaan, zoals presentaties, publicaties van papers etc. Kortom, onderzoek is helemaal niet zo moeilijk, zeker als je dat op het NCC kan doen. Het is geweldig hoeveel data we in twee dagen tijd kunnen verzamelen!

JEROEN MULDER

KERATOCONUS, VAN DIAGNOSE TOT BEHANDELING Carina Koppen, Eef van der Worp, Nienke Soeters Gericht op de Nederlandse oogzorgsituatie ligt de focus op de ‘customer journey’, te beginnen bij de diagnostiek: de meest vreemde casussen, die vaak geen casussen zijn eigenlijk, doen soms op diverse digitale forums de ronde. Allereerst is de vraag daarom: hoe kan ik met mijn corneatopograaf een keratoconus herkennen? En hoe onderscheid ik een keratoconus bijvoorbeeld van een pellicide marginale degeneratie (PMD) – en wat is het verschil met een keratoglobus? Al deze termen worden vaak als synoniem voor keratoconus gezien – maar zijn verschillende manifestaties van primaire ectasieën. En dan zijn er ook nog secundaire ectasieën (na chirurgie bijvoorbeeld). Vervolgens is de vraag bij deze situaties: wanneer moet ik doorsturen, en wat is eraan te doen? Onderzoek aan het UMC Utrecht, waar twee van de experts in deze sessie werkzaam zijn, heeft aangetoond dat ectasieën waaronder keratoconus aanzienlijk vaker voorkomen dan voorheen werd gedacht. Dan de behandeling: wat is de rol van corneale cross-linking CXL - en wat zijn de indicaties hiervoor? Is er een rol voor intra-stromale ringen? En wie komen er in aanmerking voor een cornea-transplantatie, en welke vorm daarvan dan? Is het beleid in deze anders bij jongeren, dan bij volwassenen? Wat te doen bij progressie bij iemand van 40 bijvoorbeeld? Tenslotte: wat kan de rol van scleralenzen zijn in dit geheel? En welke rol kunnen wij als beroepsgroep spelen in het opsporen van keratoconus, en vervolgens in het begeleiden van de patiënt? Die komt vaak in een vreemde wereld terecht, soms nadat hij voor een ‘simpel’ oogonderzoek voor een bril (of lenzen) bij ons kwam. Wat is de ‘customer journey’ waar deze persoon aan wordt blootgesteld, en hoe kunnen we daar zo goed mogelijk in begeleiden? TIP VAN ALLEDRIE Heerlijke sessie met drie fantastische sprekers. Ook iets wat we allemaal tegenkomen in de praktijk: keratoconus. Hoe herken je een keratoconus en wanneer verwijs je door? En wat is de status van behandelingen zoals crosslinking?

CAROLINA KUNNEN

BYKI HUNTJENS

eyeline

13


PROGRAMMA 2022 GENDER ZAAL

Like Nederlands Contactlens Congres op Facebook

BENELUX ZAAL

08:00

Registratie open - entree

Registratie open - entree

09:15

Congres opening

Congres opening

09:30

Slip Into Something More Comfortable James Wolffsohn, Lyndon Jones & Manbir Nagra

Even geen Wetenschap* Amanda de Wit, Erik van der Ven, Fabian Janssen, Nelisa Boone & Ron Beerten

10.45

Break - Exhibition area

Break - Exhibition area

11.15

How safe is ortho-K? Jacinto Santodomingo, Karin Teuben & Ron Beerten

NCC/BCLA Premium Scientific Track James Wolffsohn

12.15

Lunch op Expo

Lunch op Expo

13.30

Presbyopia the sequel Marco van Beusekom, Ron Beerten & Vincent Molkenboer

Computational thinking Eljakim Schrijver & Greg Dingeldein

14.30

Break - Exhibition area

Break - Exhibition area

15.00

Boobytraps in Myopia Management Jacinto Santodomingo, Mark Bullimore & Nicola Logan

ABC van een myopie praktijk Daisy Laan, Emily Tan & Karin Teuben

16.00

Break - Exhibition area

Break - Exhibition area

16.30

Why evert the eyelids? Andrew Pucker, Greg Sawyer & John Gelles

Daily disposables: Room to grow* Harry Dickhoff, Karen Walsh & Lyndon Jones

17.30

Borrel op Expo

Borrel op Expo

19.30

Start diner & feest Brabantzaal/Meierijfoyer (toegangsticket vereist)

Start diner & feest Brabantzaal/Meierijfoyer (toegangsticket vereist)

GENDER ZAAL

P L AT T E G R O N D

Volg @NCC_2022

1

1

BENELUX ZAAL

08:00

Registratie open - entree

Registratie open - entree

09:15

Congres opening

Congres opening

09:30

Compliance Amanda Bogers, Marco van Beusekom & Mark Bullimore

Defending the ocular surface Andrew Pucker, Greg Sawyer, John Gelles

10.45

Break - Exhibition area

Break - Exhibition area

11.15

Ingredients for Scleral Lens Succes Brian Tompkins, John Gelles & Lynette Johns

Daily disposables: Room to grow* Vincent Molkenboer, Marco van Beusekom & Lyndon Jones

12.15

Lunch op Expo

Lunch op Expo

13.30

Keratoconus - van Diagnose tot Behandeling Carina Koppen, Eef van der Worp, Nienke Soeters

It’s a material world: ocular surface changes with modern contact lenses Lynette Johns, Maria Navascues- Cornago & Philip Morgan

14.30

Break - Exhibition area

Break - Exhibition area

15.00

Science into practice Karen Walsh, Manbir Nagra & Philip Morgan

Consensus on Myopia Clair Enthoven, Nicola Logan, Gabi Steenbekkers

16.00

Break - Exhibition area

Break - Exhibition area

16.30

RANKING THE STARS Brian Tompkins

17.30

Einde congres

Einde congres

* Deze sessie is op zondag én maandag.

2

2


ZONDAG 26 JUNI 2022 BRABANT ZAAL

3

DIEZEZAAL

4

BARONIEZAAL

Registratie open - entree

Registratie open - entree

Registratie open - entree

Congres opening

Congres opening

Congres opening

The Story of Comfort Richard Smith & Carina Koppen, Imke Jacobs

Live stream van Genderzaal

Scientific track

Break - Exhibition area

Break - Exhibition area

Break - Exhibition area

Sponsor track Johnson & Johnson, Bausch + Lomb & Mark'ennovy

Live stream van Genderzaal

Lunch op Expo

Lunch op Expo

Lunch op Expo

Communiceren in de praktijk

Live stream van Genderzaal

Scientific track

Break - Exhibition area

Break - Exhibition area

Break - Exhibition area

Sponsor track CooperVision, Specialty EyeCare & Alcon

Live stream van Genderzaal

Scientific track

Break - Exhibition area

Break - Exhibition area

Break - Exhibition area

NCC Café Eef van der Worp, Jasper van Dam & Jeroen Mulder

ABC van een myopie praktijk Daisy Laan, Emily Tan & Karin Teuben

Borrel op Expo

Borrel op Expo

5

Carola Vellekoop, Carola Vellekoop, Floortje Fischer de Brabander, Tijl van Mierlo, Sander Sterk & Dave Block

Borrel op Expo

Start diner & feest Brabantzaal/Meierijfoyer (toegangsticket vereist)

BRABANT ZAAL

3

DIEZEZAAL

4

BARONIEZAAL

Registratie open - entree

Registratie open - entree

Registratie open - entree

Congres opening

Congres opening

Congres opening

Even geen Wetenschap* Amanda de Wit, Erik van der Ven, Fabian Janssen, Nelisa Boone & Ron Beerten

Live stream van Genderzaal

Scientific track

Break - Exhibition area

Break - Exhibition area

Break - Exhibition area

Sponsor track Menicon, TrueBlue Vision & Ercon

Live stream van Genderzaal

Lunch op Expo

Lunch op Expo

Lunch op Expo

Help! Mijn man is onderzoeker NCC Doing Research

Live stream van Genderzaal

Scientific track

Break - Exhibition area

Break - Exhibition area

Break - Exhibition area

Top(o)tips voor de contactlenspraktijk

Live stream van Genderzaal

5

Byki Huntjens, Carolina Kunnen, Cor Oosting- Klock, Cristian Mertz, Jeanine Lammens, Josien Zeeman, Karolien Elving, Marianne Lindenberg & Maurice Heunen

Arjan de Vecht & Bianca Schut Break - Exhibition area

Break - Exhibition area

Break - Exhibition area

Live stream van Genderzaal Einde congres

* Deze sessie is op zondag én maandag.

Einde congres

Einde congres

MAANDAG 27 JUNI 2022


WHAT’S NEXT? UPCOMING (INTER)NATIONALE SPREKERS de programmacommissie is het erover eens: er komen ijzersterke sprekers, zoals lyndon jones, mark bullimore, brian tompkins, karen walsh, philip morgan, eef van der worp en james wolfsohn die je er graag elk jaar bij hebt. dit jaar op het ncc veel europese en nederlandse sprekers en een aantal uit de usa. er zijn ook opkomende talenten… what’s next?

Lynette Johns is onderzoeksmedewerker aan de afdeling oogheelkunde van de medische faculteit van Harvard. Ze is onderzoeker bij Massachusetts Eye and Ear Associates, waar ze sclerale lenzen past. Lynette is auteur en co-editor van Contemporary Scleral Lenses: Theory and Application. Dr. Johns ontving de Founders'; Award van de AAO-sectie van Cornea and Contact Lenses and Refractive Technologies in 2017, de EFCLIN-prijs in 2018 en de Scleral Lens Society Fellow of the Year-prijs in 2020. Lynette heeft internationaal gepubliceerd en spreekt over sclerale en speciale contactlenzen en ernstige ziekten aan oogoppervlakken. Andrew Pucker is Senior Director of Drug Development en hij is praktiserend optometrist. Hij behaalde zijn OD-, MS- en PhD-graden aan de Ohio State University. Andrews onafhankelijke onderzoekscarrière was gericht op droge ogen, contactlenzen en de ontwikkeling van bijziendheid. Hij is auteur van ongeveer 40 peer-reviewed publicaties en ongeveer 140 door redacteuren beoordeelde columns. Hij heeft ook een aantal andere onderscheidingen ontvangen, waaronder twee William C. Ezell Fellowships, de Irvin M. en Beatrice Borish Award, de Rising Star Award van de Association of Schools & Colleges of Optometry, en door de Alliantie voor Oog- en Visieonderzoek.

16

eyeline


NCC DOING RESEARCH

John Gellis is directeur van de afdeling speciale contactlenzen van het Cornea and Laser Eye Institute en het CLEI Center for Keratoconus in Teaneck, New Jersey. Hij is assistentklinisch professor aan de Rutgers New Jersey Medical School in de afdeling Oogheelkunde en Visuele Wetenschappen, en adjunct-klinische professor aan de State University of New York College of Optometry, Illinois College of Optometry en New England College of Optometry. Johns klinische werk is uitsluitend gewijd aan speciale contactlenzen en de behandeling van keratoconus, cornea-aandoeningen, oogoppervlakaandoeningen en postoperatieve cornea-aandoeningen. Daarnaast is hij klinisch onderzoeker voor meerdere keratoconus- en speciale contactlensgerelateerde klinische onderzoeken bij CLEI.

Daisy Laan heeft als orthoptist en optometrist ervaring met de behandeling van myopie in de eerste- en tweedelijns oogzorg. Na 7 jaar ervaring in de optiek, is Daisy nu werkzaam in het Flevoziekenhuis en als docent Orthoptie aan de Hogeschool Utrecht. Haar interesses liggen bij de dagelijkse praktijk en het volgen van nieuwste ontwikkelingen op het gebied van oogzorg, zoals myopie management. Dit heeft ervoor gezorgd dat zij ook is begonnen met de master Klinische Gezondheidswetenschappen. Een dame met echte liefde voor het vak!

THEMA: CONTACTLENSINSTRUCTIES EN HYGIËNE “Onderzoek komt in alle maten en vormen. Dit jaar willen we de deelnemers van het NCC vragen om in een paar minuten een vragenlijst bij ons in te vullen”, roept Carolina Kunnen op. “De vragenlijst komt voort uit een bachelor thesis van Cor Oosting-Klock en Marianne Lindenberg, de basis voor deze NCCvragenlijst. We willen graag laten zien dat het doen van onderzoek niet gecompliceerd of moeilijk hoeft te zijn en dat je als optometrist en contactlensspecialist zonder (veel) ervaring mee kunt doen aan het uitvoeren van onderzoek. Daarnaast is het een prachtige gelegenheid om in twee dagen een enorme hoeveelheid data te verzamelen”. HET TEAM! Byki Huntjens, Carolina Kunnen, Cor Oosting-Klock, Cristian Mertz, Jeanine Lammens, Josien Zeeman, Karolien Elving, Marianne Lindenberg en Maurice Heunen VUL DE VRAGENLIJST IN TIJDENS HET NCC Het kost maar 5 tot 10 minuten! De resultaten worden gepresenteerd tijdens NCC 2024.

Het Nederlands Contactlens Congres (NCC) is een initiatief van de NAC (Nederlandse Associatie van Contactlensleveranciers) i.s.m. de ANVC (Algemene Nederlandse Vereniging voor Contactlensspecialisten). Het NCC heeft als doel de contactlens in de breedste zin des woords centraal te laten staan tijdens een tweedaags congres waar educatie, innovatie, nieuws en ontwikkelingen en netwerken centraal staan. Sinds de eerste editie in 2006 is het evenement uitgegroeid tot het grootste contactlensgerelateerde congres in Europa met ruim 1900 deelnemers uit meerdere landen. voor meer info: www.contactlenscongress.com

eyeline

17


UNIEKE ONTSPANNINGSERVARING

THÉA PHARMA OP NCC théa pharma heeft twee nieuwe producten aan het assortiment toegevoegd, zaspray® en blepha eyebag®, die komend weekend tijdens het ncc in standno. 5 (naast de ingang van de beneluxzaal) gepresenteerd worden. en als u er dan toch bent, geniet dan meteen van een unieke ontspanningservaring en uitdagend interactief element. het team van thea pharma nodigt u van harte uit! Samen met oogzorgspecialisten streeft Théa Pharma er iedere dag naar de visus-gerelateerde kwaliteit van leven van uw droge-ogencliënt te verbeteren. Droge ogen is een complexe aandoening waar veel aandacht voor is binnen de oogzorg, specifiek binnen de optiekbranche. Met behulp van de uitkomsten van de meest recente ‘evidence-based’ richtlijn over droge ogen, de TFOS DEWS II, heeft Théa Pharma een eenvoudig en effectief behandelmanagementplan opgezet. Hierin wordt het assortiment duidelijk gepositioneerd en dit maakt de keuze voor de behandeling die u toepast eenvoudig en doeltreffend. Om deze kennis over te dragen en u goed te informeren over de producten biedt Théa Pharma diverse trainingen en ondersteuningen aan. Neem contact op met Théa Pharma voor de mogelijkheden.

18

eyeline

INFOTORIAL

anhar al khamisi

NIEUW IN HET TEAM Op 2 mei verwelkomde Théa Pharma met gepaste trots een nieuwe collega: Anhar Al Khamisi. Anhar is al tien jaar werkzaam in de optiek, waarvan zeven jaar als optometrist en daarnaast vier jaar als bedrijfsleider bij Wiegand Bruss Optiek. Anhar gaat Théa Pharma inhoudelijk ondersteunen bij het ontwikkelen van diverse trainingsmodules en het geven van droge-ogenonderzoeksdemonstraties en inhoudelijke presentaties. Bovendien gaat hij zijn eigen rayon beheren.


ZASPRAY® is een conserveermiddelvrije oogspray die direct verlichting biedt bij droge ogen veroorzaakt door allergieën. Het product bevat hyaluronzuur, een antioxidant (perillazaadextract) en fosfolipiden voor de ondersteuning van de vetlaag van de traanfilm. BLEPHA EYEBAG® is een tot tweehonderd keer herbruikbaar verwarmend oogkompres voor de voor de behandeling van symptomen van droge ogen, blepharitis en meibomklierdysfunctie. Het masker wordt aanbevolen door oogartsen en is eenvoudig op te warmen in de magnetron. Beide producten zijn goed verkrijgbaar bij alle groothandels en de reacties zijn ontzettend positief! Théa Pharma is hier met recht heel trots op. Binnenkort volgt de lancering van een derde nieuw product. Volg de sociale-mediakanalen van Théa Pharma of neem contact op met één van de accountmanagers om op de hoogte te blijven.

WORLD CLEANUP DAY 2022 Op 17 september is het weer World Cleanup Day. Maar liefst 20 miljoen mensen uit 180 landen werkten vorig jaar mee aan deze dag, allemaal met één missie: de aarde een grote schoonmaakbeurt geven. Théa Pharma ondersteunt de organisatie en Plastic Soup Foundation in het realiseren van hun doelstellingen en organiseert deze dag zelf een schoonmaakactie op het strand van Zandvoort. Leuk als je meehelpt! Aanmelden kan via https://theapharma.nl/cleanup/

world cleanup day 2022

voor meer info: www.theaparma.nl over training en ondersteuning, otc.netherlands@theapharma.com over het team, www.theapharma.nl/teamleden

eyeline

19


VOLLEDIGE RANGE AAN

SLIMME DAGLENZEN VAN MENICON kent u de slimme contactlenzen van menicon al? de miru 1day upside silicone hydrogel daglenzen zijn namelijk voorzien van smart touchtm technologie. een slimme feature die het inzetten van lenzen eenvoudiger maakt, en het dragen van lenzen hygiënischer.

De afgelopen jaren is bij Menicon hard gewerkt om de hele Miru 1day UpSide-range compleet te maken. En nu is dat moment daar, meldt Menicon enthousiast. Met de introductie van Miru 1day UpSide toric is niet alleen de range van Miru 1day UpSide compleet, maar het volledige gamma aan disposable lenzen. En daar is Menicon best trots op.

verpakking conventioneel 20

eyeline

Nu ook in torisch De nieuwe Miru 1day UpSide toric is voorzien van Menicon’s unieke Visiostable design™. Dit verfijnde ontwerp respecteert de natuurlijke vorm van het oog om de visuele stabiliteit en het comfort te verbeteren. De lens is voorzien van verschillende zones die het comfort en de centratie verbeteren en die de stabiliteit van de lens ondersteunen en rotatie voorkomen. Kort samengevat: een comfortabele lens die niet snel verdraait, wat in het geval van torische lenzen natuurlijk van het grootste belang is. De lens is daarnaast voorzien van het Smart Fit-concept, wat inhoudt dat de lens zelf correct ­stabiliseert, ongeacht hoe deze ingezet wordt. Hoge succesratio Ondanks de beperkte bekendheid in de markt kent Miru 1day UpSide een zeer hoge succesratio (vooral multifocaal). Specialisten die met de lens aan de gang zijn gegaan, zijn erg ­enthousiast, net als de dragers. voor meer info: www.menicon.nl

verpakking miru 1day upside

INFOTORIAL

Miru 1day UpSide Miru 1day UpSide is al enige tijd verkrijgbaar op de Nederlandse markt, in een sferische variant. Vorig jaar is hier een, volgens Menicon zeer succesvolle, multifocale variant aan toegevoegd. En sinds 13 juni is ook de torische uitbreiding verkrijgbaar. Hiermee is de cirkel rond en is de lens verkrijgbaar in alle varianten. Miru 1day UpSide is een silicone hydrogel daglens, voorzien van Smart Touch™-technologie. Smart Touch™-technologie is ontwikkeld door te luisteren naar wat belangrijk is voor de contactlensdrager: gezonde, schone lenzen en een eenvoudige handling. Smart Touch™-technologie lost al deze problemen op. In de blister is een zogenoemde ‘smart-zone’ aangebracht. De lens ligt hierdoor met de binnenzijde naar beneden in de blister. Om de lens in te zetten hoeft de binnenkant van de lens niet aangeraakt te worden. Dit zorgt voor extra hygiëne én gemak. De lens is eenvoudig in één poging met duim en wijsvinger te pakken, en op deze manier makkelijk op de

vinger te zetten. De drager hoeft niet te controleren of de lens toevallig binnenstebuiten zit, want de lens is op deze manier altijd meteen klaar om in te zetten.


NIE

UW

Silicone hydrogel daglenzen met Smart TouchTM technologie voor hygiënisch lensdragen zonder gedoe en comfort de hele dag door.

De Miru 1day UpSide-familie bestaat nu uit een sferische, multifocale én torische variant. Ultrazachte lenzen met hoge zuurstofdoorlaatbaarheid en klasse 2 UV-bescherming.

Weten hoe Miru 1day UpSide ook voor uw praktijk een waardevolle aanvulling kan betekenen? Neem gerust contact met ons op: info@menicon.nl of 0591-610 640.


DA’S TECHNO-LOGISCH in het 75e geboortejaar van johan cruijff toch nog even een knipoog naar de meester. het is eigenlijk te voor de hand liggend – maar ik kan het ook niet laten: ‘da’s hartstikke logisch’, technologische ondersteuning in onze contactlenspraktijk. hoe dan? zie dit artikel voor de laatste technologische ontwikkelingen die zowel de voorkant als de achterkant van de lens in steeds toenemende mate vorm geven. letterlijk.

Buitenland In het buitenland – of het nu direct over onze landsgrenzen is, of ver weg – moet ik steeds uitleggen dat we in Nederland nog nauwelijks met passets werken. Niet voor standaard vormstabiel en al helemaal niet voor ortho-K. Vergis u niet: in het buitenland is het aanpassen met behulp van passets bij speciale lenzen (keratoconus, ortho-K, etc.) heel gebruikelijk. Hier is de topografiedichtheid ongeveer 100%. In bijna iedere gemiddelde contactlenspraktijk staat er één. Dat is in het buitenland wel anders. Ga maar eens in Engeland kijken bijvoorbeeld. Een land dat verder toch niet echt achterloopt in de meeste dingen. Vorm geven Niet alleen is het aanpassen van een vormstabiele lens veel sneller en efficiënter met een corneatopograaf in plaats van een passet, er zit ook nog een component van hygiëne aan vast. Het is vooral veel beter. Algoritmen, gebaseerd op tienduizenden ogen, kunnen binnen een mum van tijd aangeven of bijvoorbeeld een ortho-K lens wel/niet geschikt is voor een oog en welke lensgeometrie en parameters dan het meest zinvol zijn. Onmogelijk, zelfs voor de meest er-

22

eyeline

varen aanpasser, dat technisch gezien beter te doen. Daar komt bij dat de jongste generatie steeds minder ervaring krijgt met het aanpassen van de verschillende soorten vormstabiele lenzen. Hier geldt: ‘Corneal topography to the rescue’. A 360° view Met scleralenzen gaat het precies dezelfde kant op. Tien jaar geleden nog maar deden we met een OCT onderzoek aan de Pacific University in Oregon (US), door manueel in acht richtingen de hoeken op de overgang cornea-sclera te meten. We zagen dat de sclera helemaal niet zo sferisch was. Nu kan met speciale topografen in één oogopslag een 360° beeld gecreëerd worden. En iedereen is het er wel over eens dat je in de meeste gevallen beter met een toriciteit (of een variatie daarvan) op de achterkant van de lens kunt beginnen bij een standaard scleralensaanpassing. Ook bij zachte lenzen beginnen we steeds beter te snappen hoe het normale oog eruitziet. Dan kun je namelijk ook met topografen over een gebied van 15 mm het oculaire oppervlak in kaart brengen. Dit gebeurt door het op te meten, of


EEF VAN DER WORP VERRUIMT ZIJN BLIK EN SCHRIJFT MET HET THEMA 'VERLEG JE EYELINE' OVER DIVERSE ONDERWERPEN DIE HEM OPVALLEN IN ZIJN VAKGEBIED.

VERLEG JE EYELINE

door het te berekenen vanuit de corneatopografie middels sagittahoogten. Het gemiddelde normale oog heeft een sagittahoogte van ongeveer 3750 micron. Bij een sagittahoogte die grofweg lager is dan 3500 micron of hoger dan 4000 micron kan het met standaard zachte lenzen wel eens lastig worden. Binnen het normale bereik van standaard zachte lenzen zijn er zeker verschillen in sagittahoogten waarmee te spelen valt, maar andere overwegingen zoals vervangingsfrequentie, materiaal en zelfs vloeistofkeuze zijn dan minstens zo belangrijk. Van achter naar vóór Technologie en de vorm van de achterkant van de lens is eigenlijk gemeengoed geworden in de contactlenspraktijk. Óf de vorm van het oculaire oppervlak wordt zo goed mogelijk gevolgd, óf er wordt gecontroleerd van afgeweken (zoals bij ortho-K). Maar over het toepassen van technologie op de voorkant van de lens… daar is nog veel minder over bekend. Onze ‘meetmethode’ is eigenlijk nog het equivalent van de passet voor de achterkant van de lens: namelijk manuele refractie met grove stappen van 0.25D. En natuurlijk is er een subjectieve component aan de refractiemeting die niet ontkend kan worden. Maar het kan ook niet ontkend worden dat het meten van de optische kwaliteit van het oog met alleen subjectieve refractie enorme beperkingen kent. De optische eigenschappen van het oog en de contactlens zijn complex, ook dat valt niet te ontkennen. De optiek, en dan hebben we het over optische aberraties die verder gaan dan alleen sferische sterkte en cilinder, kunnen we zonder speciale technologie niet meten. Deze zogenaamde hogere orde aberraties zijn een combinatie van de aberraties van de cornea, ooglens en retina samen. Vele corneatopografen kunnen wel de aberraties van de cornea meten trouwens. Maar pas op: dit is dus niet het totale plaatje. Zet je er een vormstabiele lens op, dan corrigeer je wel de bulk (90%) van de corneale aberraties trouwens. Met een zachte lens blijven die aberraties in principe intact. Sommige zachte lenzen kunnen wel de gemiddelde aberraties corrigeren (zoals

sferische aberraties) van een oog door een keuze in optisch voorvlak, maar dat kan wel tricky zijn. Elk oog is immers anders, en je weet ook hier niet of je met gemiddelde aberraties te maken hebt. Terug naar school Daar komt nog bij dat aberraties veranderen door leeftijd, vooral veranderingen van de ooglens zorgen hiervoor (denk daarbij aan toenemende ‘nachtblindheid’ bijvoorbeeld). Maar zelfs bij kinderen zijn er variaties: kinderen op de kleuterschool, lagere school en middelbare school hebben een ander aberratieprofiel. En om het nog complexer te maken (tegen mijn principe, maar het is niet anders): aberraties kunnen drastisch veranderen bij grote of kleine pupillen. Als we met al die variabelen (individuele verschillen, leeftijd, pupildiameter) rekening zouden kunnen houden, dan kan de efficiëntie van bijvoorbeeld myopie management lenzen drastisch verbeteren. Maar niet alleen voor myopie management, ook voor presbyopie is er nog genoeg te verbeteren en te winnen door de optiek voor een specifiek individueel oog te optimaliseren en het kijkcomfort te verbeteren. Er valt nog veel te leren en we zullen ‘terug naar school’ moeten om dit complexe geheel goed te snappen voor we het kunnen toepassen. Saai ‘Never a dull moment’ in de contactlenswereld wat dat betreft. We hebben de laatste paar decennia technologische ontwikkelingen gezien met verstrekkende gevolgen: de introductie van corneatopografie, ortho-K, de herontdekking van scleralenzen, oculaire oppervlaktetechnologie en nu dan aberrometrie en wavefront-technologie. De toekomst ziet er dan ook goed uit, mits we in staat zijn die laatste (optische verbeteringen door wavefront-technologie) ook echt toe te gaan passen in de verschillende soorten lensmodaliteiten en vooral in gaan zetten voor complexe optische geometrieën zoals multifocale en myopie management lenzen. Zelfs 3D-printen als toepassing voor lenzen wordt nu serieus onderzocht. ‘The future looks bright’. Maar da’s logisch natuurlijk, voor een optisch vakgebied.

eyeline

23


TRAMEDICO

IN DE OOGHEELKUNDE het team van tramedico is elke dag vol passie actief in het introduceren van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen en in het ontwikkelen van nieuwe zinvolle oplossingen en diensten voor de zorgverleners en cliënten in nederland. steeds vaker komen mensen met droge-ogenklachten voor advies en begeleiding bij de optometrist, verbonden aan de optiekzaak. BEELD Riechelle van der Valk Om de optometrist een goed assortiment in handen te geven ter verlichting van symptomen rond droge ogen, is Tramedico al enige tijd op de optiekmarkt actief met het merk AYZ; onder andere met Start, Gel en Protect hyaluronzuur kunsttranen. Tramedico werkt hiervoor samen met een Zuid-Duits bedrijf, waarvan ook de énige in Nederland vergoede ongeconserveerde kunsttraan met hyaluronzuur afkomstig is. De accountmanagers van Tramedico zijn daarom ook actief bij oogartsen. AYZ bestaat uit een basaal assortiment: een druppel met hyaluronzuur en vrij van conserveermiddelen (AYZ Start), dezelfde maar dikkere druppel (AYZ Gel) en een druppel met dexpanthenol voor ogen die extra verzorging nodig hebben (AYZ Protect). De oogdruppels zijn verpakt in een steriel flesje dat door een uniek filtersysteem in de dop tot 12 maanden na openen houdbaar is.

voor meer info: www.tramedico.nl

24

eyeline

INFOTORIAL 2022-AYZ-026

Tot ziens tijdens NCC en NOG Congres! Tramedico ondersteunt uw zorgverleningen, biedt nascholingen aan en ondersteunt bij OVN-nascholingen. Natuurlijk is Tramedico ook aanwezig op het NCC en het NOG ­Congres. Het team kijkt ernaar uit om u ontmoeten in de stand!


B op ezo he ek t N on CC s

VERLEG GRENZEN MET DE

MEEST

COMPLETE LENS 1

Grensverleggend, voor u en uw klanten. Alleen Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY combineert een hoge Dk/t, lage modulus, UV block en High Definition Optics met twee innovatieve technologieën die bijdragen aan een gezond oogoppervlak1:

+

Advanced MoistureSeal® Technology zorgt voor 16 uur lang bevochtiging en comfort.2 Om de traanfilm te beschermen, te verrijken en te stabiliseren geeft ComfortFeel Technology tijdens het dragen stoffen af die comfortverhogend werken en de ooggezondheid bevorderen.3

Referenties: 1. Only Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY contact lenses offer a complete moisture + comfort system with Advanced MoistureSeal® and ComfortFeel Technologies plus a complete design of high Dk/t, low modulus, UV blocking and High Definition™ Optics. Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY contact lenses deliver health through its complete system working together to support a healthy ocular environment, the inclusion of eye health ingredients which are retained over 16 hours and the high allowance of oxygen permeability (Dk/t=134). 2. Schafer,J. Steffen,R. Reindel,W; A clinical assessment of dehydration resistance for a novel silicone hydrogel lens and six silicone hydrogel daily disposable lenses. Poster presented at AAO; October 2020 3. Rah M. Ocular surface homeostasis and contact lens design. February 2021.© 2021 Bausch & Lomb Incorporated. ®/™ geven handelsmerken aan van Bausch & Lomb Incorporated. Andere product-/merknamen zijn handelsmerken van hun respectievelijke eigenaren. V.U.: Bausch Netherlands B.V. Koolhovenlaan 110, 1119 NH Schiphol. 30132


HOYA PRESENTEERT RESULTATEN FOLLOW-UP STUDIE MIYOSMART hoya deelde onlangs de resultaten van een 6-jarige klinische follow-up studie naar miyosmart brillenglazen met defocus incorporated multiple segments (d.i.m.s.)technologie tijdens de arvo 2022-conferentie in denver, colorado, usa. De bevindingen van de langste studie naar myopieremmende brillenglazen zijn positief. Bij kinderen die MiYOSMART brillenglazen dragen houdt het myopiecontroleeffect in de loop van de tijd aan. Het bevestigde ook dat

NCC-ACTIE

COOPERVISION SPECIALTY EYECARE hebt u de qr-code al gescand? op de bijsluiter van coopervision sec vindt u de code waarmee u meer informatie krijgt over de speciale ncc-actie waarbij u samen met coopervision sec een maatwerk marketingcampagne kunt realiseren. Scan de code of kijk op www.coopervisionsec.nl/ncc

26

eyeline

kinderen die stoppen met het dragen van MiYOSMART brillenglazen geen rebound-effecten vertonen, vergeleken met de aanvankelijke myopieprogressie tijdens de eerdere 2-jarige gerandomiseerde controlestudie of ten opzichte van algemene bevolking. Scan de QR-code voor het abstract! voor meer info: www.hoya.nl

Speciale NCCactie rondom maatwerk mar ketingcampagn e

Maatwerk lenzen vragen om een maatwerk aan Wil jij ervaren pak. wat partneren in maatwerk me CooperVision Sp t ecialty EyeCare betekent? Is jou optiekzaak toe w aan een volgend e stap als maatw praktijk? Dan pa erk st een maatwerk ma rketingcampagn daar uitstekend e bij. We hebben een geweldige NCC-actie voor jou om gezamen lijk een maatw marketingcam erk pagne te realise ren.

Wil jij een van die

optiekz

KOM NA AR ONZE STAN D,

aken zijn? WIJ VERT Laten we met ELLEN JE DAN ALLE elkaar in gespr S OVER ek gaan om sam een succesvolle en DEZE ACTIE! maatwerk marke tin gcampagne op te zetten en we lke ingrediënten daarvoor nodig Scan de QR-co zijn. de voor meer informatie over deze actie.

Onderscheid jez elf als maatwe rk praktijk me maatwerk lenze t n en een maat werk campagne !


PUZZEL VALT IN ELKAAR “volgens mij hebben we iemand als jij nodig”. jurjen veldhoen van optiekxl zocht met die woorden contact met fokko trip. hij werkte toen nog bij menicon, maar het gevoel was gelijk goed. van contactlenzen naar instrumenten. riens gort interviewde fokko over deze verrassende transfer.

FOKKO TRIP NAAR OPTIEKXL

TEKST Riens Gort BEELD Paul van der Wal “Het lijkt wel of de puzzel van mijn werkzame leven nu in elkaar is gevallen”, opent Fokko. “Ik ben nu bijna 30 jaar werkzaam in de optiekbranche en wat heb ik ‘allemaal’ al gedaan? Toen ik stopte met mijn rechtenstudie ben ik een aantal jaren bij de toenmalige studiefinanciering als ambtenaar aan de slag gegaan. Dat verveelde me al snel en door toeval - de vader van een vriendin had een leerling opticien nodig - ben ik in een optiekwinkel terechtgekomen en deed de sprintopleiding voor opticien. Een paar jaar later zocht het Oogheelkundig Medisch Centrum (OMC) in Groningen een opticien, waarna het contactlensdiploma volgde; daar lag mijn uitdaging. Uiteindelijk ben ik lang hoofd van de afdeling contactlenzen & optiek geweest. Toen ik mijn managementopleiding had voltooid kwam ik in het management van het OMC terecht. In het begin van mijn carrière in de oogheelkunde heb ik nog spreekuren gedraaid met Prof. Dr. Worst, iets om nooit te vergeten. De ouderen onder ons kennen die naam nog wel. De manier waarop hij met patiënten omging, iedere patiënt was voor hem uniek. Hij was eigenlijk een professor, een medisch instrumentmaker en genie in één. Uiteindelijk heb ik in totaal 17 jaar met veel plezier in het OMC gewerkt”. Toen kwam NKL, het latere Menicon, op zijn pad. “Ik heb daar gedurende acht jaar een prachttijd gehad als manager van de Professional Service Afdeling. Ik hield me bezig met lensadvies, lensontwikkeling, het bewaken van de kwaliteit en het geven van trainingen naast de bijbehorende ‘managers-taken’. En nu kan ik alle ervaring meenemen als Algemeen Manager bij OptiekXL. Het optiekvak blijft prachtig, je kunt zoveel kanten op, het bevat vele facetten. Het heeft met mode te maken, met marketing, met techniek en ook met oogheelkunde. Zo’n mooie sector om in te werken. En nu mag ik dit gaan doen! Hier draait het niet alleen om topo­grafen”, lacht hij. “Hier verkopen we van alles, van complete refractie-units tot tangetjes en föhns, die heb ik allemaal wel eens in mijn handen gehad”.

eyeline

27


OptiekXL wil verder groeien Jurjen Veldhoen, eigenaar en founder van OptiekXL voelt zich geen manager. Hij wil vooral met de klanten en de producten bezig zijn. Hij wil verkopen, de klanten willen hem zien. OptiekXL is groot geworden door de manier van werken en men wil en kan nog veel verder groeien. “En Jurjen kan niet beide”, vertelt Fokko. “Je kunt niet én het thuisfront bewaken én het veld overzien en dat bedienen”. Het serviceniveau van dit bedrijf is hoog. Bijna alles is op voorraad. Wil je een nieuwe linker- of rechterunit, dan kan deze bij wijze van spreken over een week bij je in de winkel staan. In allerlei kleuren, dat kan geen enkele leverancier. Datzelfde geldt voor spleetlampen, topografen en andere instrumenten. We kunnen snel schakelen, het servicelevel is daardoor heel hoog en dat met een persoonlijke benadering en behandeling. Er werkt een ploeg mensen die bereid is de handen uit de mouwen te steken. Wanneer het hele magazijn vol gezet wordt met pallets, gaan we met z’n allen de dozen uitpakken en alles klaarzetten zodat het zo snel mogelijk de deur uit kan naar de klanten”. Coolblue van de optiek OptiekXL is geen standaard bedrijf en vooral het Friese nononsense en frisse karakter spreekt veel opticiens aan. Jurjen Veldhoen noemt het graag de ‘Coolblue van de optiek’, dit noemde hij al eerder in een interview met Eyeline. Fokko: “Snelle levering en vooral met een glimlach. Als net aangestelde manager is het fijn om te zien hoe het bedrijf nu al reilt en zeilt. Ik ga de werkprocessen in kaart brengen, iedereen in zijn kracht en puntjes op de i zetten. Kortom, ik ga mij bezighouden van het verder professionaliseren van de, noem het maar, ‘Jurjen-stijl’. Want dat wordt gewaardeerd door de klanten”.

Fokko heeft er heel veel zin in. “Hier kan ik al mijn ervaring gebruiken, van kennis van de producten tot manager zijn. Ik had het prima naar mijn zin in mijn vorige baan en was gefascineerd door myopie management en maatwerklenzen. Maar nu ben ik hierop gefocust, dit kriebelt, dit daagt me uit. Mijn glas is altijd halfvol. Mijn uitdaging is dat de mensen het naar hun zin hebben, dan gaat het vanzelf stromen. Duidelijkheid en eerlijkheid in de benadering van de mensen, dat heb ik zeker geleerd in mijn vorige werkkringen. Vroeger had je een baas, daar moest je naar luisteren of je het nou wilde of niet. Daar hoef je tegenwoordig niet meer mee aan te komen. Mensen zijn allemaal eigengereid, zijn mondig en maak daar gebruik van. Je personeel, je mensen is je grootste goed”. Oogzorg in hoofdletters Fokko kent de optiekmarkt als geen ander, draait al zoveel jaren mee en kent alle kansen en bedreigingen. “Als je rondkijkt, dan blijven er gelukkig steeds zelfstandig ondernemers die starten en met veel enthousiasme en een eigen verhaal een winkel beginnen. Ik denk zeker dat er een duidelijke toekomst is en blijft voor deze ondernemers, als ze maar visie hebben. Onderscheid je, kies voor iets, voor het hoge segment, voor optometrie of droge ogen, maar maak in ieder geval duidelijke keuzes. Maak het klantvriendelijk, laagdrempelig, en daar komt het weer, geef persoonlijke aandacht. Myopie management is zo’n mooi item waarmee je je kunt onderscheiden en daar geldt nog meer: doe het alleen als je het goed doet. Een bordje ‘myopia expert’ op de deur geeft je een verantwoordelijkheid. Het is geen lenzenplakken of glaasjes verkopen, je moet echt de aslengte meten, in cyclo meten en focus leggen op resultaat. Het is OOGZORG in hoofdletters”. OptiekXL beyond op NCC Op het NCC presenteert OptiekXL de Antares Plus, de nieuwste topograaf van CSO. “Werkelijk een fantastisch apparaat”, aldus Fokko. “De meeste topografen hebben een autofocus. De Antarus Plus werkt weer met een manuele focus, waardoor er veel meer controle is over de traanfilm. Als je focus scherp is, kun je de klant vragen om te knipperen en maak je meerdere opnames; dat komt de kwaliteit van de topobeelden zeer ten goede. Op deze manier heb je veel minder deviatie tussen meerdere plaatjes en een eerlijker beeld. Dit verhoogt de kwaliteit en het resultaat van de contactlensaanpassing. Daarnaast ontvang je heel veel informatie over de traanfilm en de Meibomklieren. Softwarematig wordt het zó mooi en objectief weergegeven dat de klant in één oogopslag zelf al ziet wat er aan de hand is. Hij of zij overtuigt zichzelf. Dit heb ik nog niet eerder bij andere topografen gezien en ik heb toch al heel wat topo­ grafen voorbij zien komen”.

28

eyeline


KICK-OFF ESSILORLUXOTTICA voor het eerst presenteerde essilorluxottica zich als één bedrijf, tijdens de essilorluxotticadays eind april. het tweedaagse event vond plaats in the garden of amsterdam in aalsmeerderbrug, een gigantische kas met planten op elke denkbare plek. aan het dak, op de grond, aan de wanden, overal groen. in plaats van een rode loper lag er een heuse grasloper, die de genodigde partners van essilorluxottica binnen leidde. De plenaire sessies op deze dagen vormden een primeur: Nico Smits, Commercieel Directeur Essilor Nederland, stond op het podium met Toine Zandkamp, Head of Independents Benelux van Luxottica, om zich gezamenlijk te presenteren. Een van de nieuwigheden waarover de aanwezige opticiens werden geinformeerd, is NeyezPay, een oogzorg- en brilabonnement. “Wij zijn als twee grote bedrijven samengegaan en dat moet uiteindelijk ook voordelen gaan opleveren voor u, onze opticiens”, aldus Nico. Een van die voordelen voor Essilor Experts is NeyezPay. “Wanneer je in een gezin twee of drie brildragers hebt, wil je graag de kosten drukken, maar wel de meest innovatieve producten hebben. Wanneer een consument gebruikmaakt van NeyezPay betaalt hij een vast bedrag per maand voor het glas, het montuur en de oogzorg. Het is voor een opticien vaak moeilijk om de oogzorg een waarde te geven, om de klant ervoor te laten betalen. Met dit abonnementensysteem krijgt u als Essilor Expert altijd binnen 30 dagen het geld op uw rekening, dus uw liquiditeit blijft gehandhaafd. Er loopt nu een pilot en vanaf september is NeyezPay beschikbaar voor alle Essilor Experts”. Met elkaar dezelfde consumenten bereiken “Essilor is krachtig in zicht en Luxottica is krachtig in stijl. Een unieke combinatie waar wij sterker door worden, samen met de opticien”, vervolgt Nico. “De vraag naar oogzorg

neemt toe, de kijkbehoefte van de consument verandert en we doen veel research en investeren veel geld om hieraan te kunnen voldoen”. Toine vult aan: “Het merkportfolio van Luxottica is over de hele wereld bekend en we investeren jaarlijks een enorm mediabudget om dit bij de consument onder de aandacht te brengen. Onze naamsbekendheid is heel groot, maar dat betekent niet dat we op onze lauweren kunnen rusten; we moeten blijven doorontwikkelen en dat doen we ook, met R&D afdelingen over de hele wereld. We hebben 11 duizend patenten en jaarlijks 2000 nieuwe producten. Het samengaan van Essilor en Luxottica is een hot topic, zeker ook met de overname van GrandVision door EssilorLuxottica. Ik denk dat het goed is om te benadrukken dat wij voor u de groothandeltak zijn. Daarnaast is er een retailtak, maar deze twee opereren gescheiden van elkaar. Wel hebben we een gemeenschappelijke visie: de oogzorg professionaliseren en de beste oogzorg leveren aan de eindconsument. We werken met een 50/50 procent verdeling in de revenuen die zowel in de groothandel als in de retail worden gerealiseerd. In onze groothandelstak staat onze samenwerking met u als onafhankelijke ondernemer bovenaan, want uiteindelijk moeten wij met elkaar dezelfde consumenten weten te bereiken”. voor meer info: www.essilorpro.nl, www.my.luxottica.nl

eyeline

29


VEEL BELANGSTELLING VOOR OPEN HUIS OOG OP ZUID OOGKLINIEK “wij zijn er, naast voor de patiënt, ook met name voor de optometristen. om digitaal mee te kijken, maar ook om fysiek naar te verwijzen. allemaal binnen redelijke termijnen”. de operatiekamer was met iedere rondleiding propvol met belangstellende optometristen. een prachtig en vooral gewaardeerd initiatief van de oogartsen van de oog op zuid oogkliniek om een open huis te organiseren. dé mogelijkheid om de meer dan een jaar geleden geopende kliniek te zien.

tekst riens gort

Op 4 januari 2021 opende de kliniek haar deuren. De operatiekamer was nog niet af, maar in een hoog tempo groeide het aantal patiënten. En op dit moment lopen er al 23 medewerkers rond. Het idee om een ZBC te starten kwam van de oogartsen Leo Noordzij en Willem Maat. Al een lange tijd hadden ze het gevoel dat het voor veel oogheelkundige zorg beter en makkelijker kon buiten een ziekenhuis. “Onze regel is en was: wat in een ziekenhuis moet gebeuren, dat hoort daar en de rest kan hier”, vertelt Leo Noordzij: “Dat betekent dat specialistischer zorg in de ziekenhuizen om ons heen blijft. Omdat de ziekenhuizen steeds meer de keus maken voor die topklinische en acute zorg bijten we elkaar niet. Een win-winsituatie”. Willem Maat vult aan: “Wij stellen de patiënt centraal en met een ZBC maken we de oogarts een stuk toegankelijker; zowel voor de patiënt als voor de verwijzer. We houden van korte lijnen, een open dialoog en heldere communicatie. Voor spoedgevallen is er altijd plaats en nieuwe patiënten kunnen bij ons relatief snel terecht”.

30

En dat lukt, de wachttijd voor cataract schommelt zo rond de twee weken. Omdat men met een groep van acht oogartsen werkt, kan men die wachttijd steeds consolideren. “Indien nodig werken we gewoon een paar uur langer of een dagdeel meer en zijn we weer bij”, aldus Willem Maat. Passend bij De Juiste Zorg op de Juiste Plek is er ruimte en tijd gereserveerd voor de TeleOogheelkundige zorg. Veel optometristen maken dankbaar gebruik van die korte lijnen en de bereikbaarheid van de oogartsen.

eyeline

Het gebouw is ruim en open. Geen ziekenhuissfeer en patiëntvriendelijk. En dat geldt ook voor de behandeling: “Als er een patiënt in de stoel zit die een kortdurende behandeling nodig heeft, proberen we die als het even kan direct uit te voeren”, zegt Leo Noordzij. De meeste optometristen die naar het Open Huis kwamen, werken al veel samen met de Oog op Zuid Oogkliniek. Een aanwinst voor de regio. Voor iedereen en vooral voor de patiënten.


Alcon blikt terug op lancering TOTAL30™

EINDELIJK DE ULTIEME DRAAGERVARING VOOR LENSDRAGERS we zijn inmiddels een paar maanden verder na de lancering van alcon’s nieuwe maandlens total30™, de eerste en enige herbruikbare contactlens met watergradiënt. dit betekent dat de contactlens uitgerust is met de biomimetische celligent®-technologie om tot een superieure draagervaring te komen. zelfs op dag 30 voel je de lens niet; volgens alcon het ultieme gevoel van ‘niets’. een beetje ongemak hoeft dus niet langer ‘normaal’ te zijn. we blikken terug en een beetje vooruit met vincent molkenboer, head of marketing & professional affairs.

eyeline

31


Wereldwijd dragen naar schatting 140 miljoen mensen contactlenzen. Silicone Hydrogel (SiHy) maandlenzen staan bovenaan de lijst van meest aangepaste en gedragen contactlenzen.1-5 Dat lijkt zo op het eerste gezicht een indrukwekkend getal. Het komt echter niet in de buurt van het geschatte totaal aantal mensen met refractieafwijkingen dat voor de correctie van hun visus baat kan hebben bij contactlenzen.6 Eén van de hoofdredenen voor deze discrepantie is het relatief hoge aantal drop-outs, vooral als gevolg van een minder prettige ervaring met contactlenzen dragen.1,2 Waargemaakte beloftes Onderzoek van Alcon in 2021 gaf een beter inzicht in de meningen en wensen van oogzorgprofessionals en lensdragers met betrekking tot ervaringen met lenzen dragen. Eén van de voornaamste redenen om te stoppen met het gebruik van maandlenzen was het oncomfortabele gevoel tijdens het dragen. “Het is een hoofdvereiste, terwijl ongemak door lensdragers en zelfs door sommige oogzorgprofessionals wordt beschouwd als iets dat bij lenzen dragen hoort”, vertelt Vincent. “De lancering van de TOTAL30™ was bijzonder positief. Het is altijd spannend, zo’n productintroductie. Wij kunnen vanuit ons perspectief een mooi verhaal vertellen, maar de oogzorgprofessionals kijken altijd kritisch naar een nieuw product. Gelukkig komen onze USP’s overeen met de ervaring van de contactlensspecialist: zeer goed comfort, gemakkelijk in gebruik én een hoge tevredenheidsscore bij de consument. Kortom, TOTAL30™ is een lens die alle beloftes waarmaakt. De vele positieve reacties van consumen-

ten sterken de oogzorgprofessionals om te kiezen voor deze nieuwe maandlens; immers je kunt geen beter ambassadeurschap krijgen dan goede mond-tot-mondreclame. En dat bevestigt op zijn beurt weer onze goede relatie en reputatie in de oogzorg”. Pioneer Met de pay-off ‘Make people see brilliantly’ kan Alcon niet stilzitten in een steeds veranderende wereld. Vincent: “De opkomende vergrijzing, de zorg voor het milieu, steeds veranderende omgevings- en lifestylefactoren zoals vaker achter de computer, veel meer binnenshuis werken et cetera. zorgt ervoor dat je als bedrijf moet meebewegen en meegroeien, en navenant met aanpassingen en nieuwe producten komen. Alcon loopt altijd voorop in innovatie. Ons R&D department Vision Care investeert jaarlijks 500 miljoen euro en heeft meer dan 1200 mensen voor productontwikkeling en onderzoek. We hebben veel nieuwe producten in de pijplijn die voortaan uitgerold worden op zogenaamde platforms waarin een product gelanceerd wordt in een range van producten. Dus er gaat nog heel wat moois aankomen. Zelfs dit jaar al op het NCC. Natuurlijk is Alcon daar ook aanwezig. Vincent zit zelfs in het bestuur en is verantwoordelijk voor de expo. “Eindelijk weer een NCC”. Iedereen zal blij zijn om elkaar weer face-to-face te zien, te kunnen luisteren naar interessante sprekers en lekker netwerken onder elkaar. NCC is eigenlijk altijd een grote reünie, dus ik weet zeker dat het nu na vier jaar een heel leuk feestje gaat worden voor deelnemers, sprekers en exposanten. Ik kijk er erg naar uit!”

32

eyeline

INFOTORIAL

references: 1. Hui A. Where have all the contact lens wearers gone? Despite inherent challenges, opportunities exist to increase your patients’ success with contact lens wear. Contact Lens Spectrum. 2019; 34:22–5. Available from: URL: https:// www.clspectrum.com/issues/2019/july-2019/where-have-all-of-the-contactlens-wearers-gone#reference-3. 2. Nichols JJ, Willcox MDP, Bron AJ et al. The TFOS International Workshop on Contact Lens Discomfort: executive summary. Invest Ophthalmol Vis Sci 2013;54(11):TFOS7-TFOS13. 3. Stapleton F, Keay L, Jalbert I et al. The epidemiology of contact lens related infiltrates. Optom Vis Sci. 2007;84(4):257–72. 4. Morgan PB, Woods CA, Tranoudis IG et al. international contact lens prescribing in 2020. Contact Lens Spectrum January 2021. Available from: https://www.clspectrum.com/issues/2021/january-2021/ international-contact-lens-prescribing-in-2020 5. Alcon data on file; 2019. Vision Needs Monitor.


ALCON VERRAST U PNIEUW …

ALCON PAKT ALWEER UIT MET EEN INNOVATIE DIE U NIET HAD VERWACHT! Bezoek de stand van Alcon op 26 juni tijdens het NCC en ontdek onze verrassing met eigen ogen.

Voor indicaties, contra-indicaties en waarschuwingen verwijzen wij u naar de gebruiksaanwijzing van het betreffende product. Contactlenzen zijn medische hulpmiddelen. ©2022 Alcon Inc. BNLX-T3A-2200011 – 05/2022


OPTISWISS 85 JAAR ZWITSERS TOT IN HET KLEINSTE DETAIL in de optiswiss-fabriek in basel worden elke dag duizenden lenzen geproduceerd, voor opticiens in meer dan 20 landen. zoals we van zwitserse producten gewend zijn, voldoet elk brillenglas dat de fabriek verlaat aan de hoogste kwaliteits- en productienormen. we doken in de achtergrond van dit mooie bedrijf, dat groot werd door lokaal en onafhankelijk te blijven werken.

Twee opticiens uit Basel wilden in 1937 de aanvoer van Zwitserse brillenglazen in de politiek onzekere tijden zekerstellen en startten daarom hun eigen productie. Ze richtten J. & R. Flemming AG op en besloten dat lokaal werken het fundament onder het bedrijf moest zijn. Dat is altijd zo gebleven: ook toen de fabriek zich later verbond aan de ZEISS Groep. Inmiddels is het huidige Optiswiss AG weer een geheel onafhankelijk bedrijf, met meer dan 250 werknemers.

34

eyeline

INFOTORIAL

GELIJKWAARDIG PARTNERSCHAP “Wij blijven trouw aan onze waarden. Al meer dan 85 jaar”, vertelt Samuel Frei, CEO van Optiswiss. “Onze producten zijn Zwitsers tot in het kleinste detail, dat was altijd al en

zal ook zo blijven. De kwaliteit en de innovatiekracht van onze producten is groot. Wij streven ernaar altijd producten te maken en diensten te leveren met een toegevoegde waarde voor de traditionele gespecialiseerde handel. Onze jaarlijkse miljoeneninvesteringen in de locatie, technologie en know-how zijn een duidelijke verbintenis aan onze lokale waarden. Onze ingenieurs ontwikkelen innovaties in samenwerking met externe deskundigen en onderzoeksinstituten. Ook werken wij nauw samen met universiteiten en hogescholen. Wij kennen de eisen van de gespecialiseerde handel en hebben gelijkwaardig partnerschap en samenwerking hoog in het vaandel staan”.


NIEMAND DICTEERT ONS “Optiswiss is een zeer wendbaar en innovatief bedrijf waarin persoonlijk klantcontact en authenticiteit nog steeds een centrale rol spelen” aldus Samuel. “Dit zal ook in de toekomst het geval zijn. Niemand van buitenaf dicteert ons. Dit geeft ons meer vrijheid. En vanwege ons compacte formaat blijven we flexibel. Wij willen als de beste onafhankelijke lenzenfabrikant in Europa, de eerste keus partner bij uitstek zijn voor opticiens. Dat is onze visie. Hoe we dit bereiken? Door actief en duurzaam vorm te geven aan de toekomst van de industrie. Met onze innovatieve producten, concepten en diensten bieden wij een tastbare toegevoegde waarde. Wij leveren de hoogste kwaliteit – en dankzij korte leveringsroutes sneller dan bijna elke andere fabrikant. De korte routes voorkomen onnodig transport en dus een extra belasting voor ons milieu. Duurzaamheid is belangrijk voor ons, ook in de productie van de lenzen zelf. We recyclen het water voor het productieproces. Bovendien gebruiken we de afvalwarmte van de coatinginstallaties voor warm water en voor het verwarmen van de gebouwen. Op die manier besparen we water en energie”. Zoals gezegd werkt Optiswiss continu aan nieuwe, innovatieve producten. Een mooi voorbeeld daarvan is BIOMETRICS, een innovatieve lijn brillenglazen die in 2023 in Nederland wordt geintroduceerd. Deze glazen zijn aangepast aan de individuele anatomie van elk oog. Bepalend voor de biometrische optimalisatie zijn, onder andere, de lengte van de oogbol, het draaipunt van het oog en de diameter van de pupil. Deze biometrische parameters worden nauwkeurig bepaald met de OCULUS Myopia Master®, waarvan Optiswiss een officiële verkooppartner is. In combinatie met de parameters is een exacte aanpassing van de lenzen aan de aan het visuele systeem mogelijk. DIENSTEN “Voor ons betekent een echt partnerschap een allesomvattende dienstverlening”, vertelt Samuel. “Met onze online winkel zijn wij er voor onze klanten de klok rond. We bieden hen vele specials, zoals de Tracer Service met de mogelijkheid van een eigen glasvormarchief. Een andere praktische functie is de consultatie-app voor de iPad, met optionele centreerfunctie. Hiermee kunnen alle individuele parameters voor het bestellen van high-end lenzen worden gemeten. Deze kunnen vervolgens eenvoudig worden geëxporteerd in de online Optiswiss-winkel. Daarnaast onderhouden wij onze social-mediakanalen actief met nieuws, aanbiedingen en evenementen. Optiswiss is veel meer dan een lenzenfabrikant”. voor meer info: www.optiswiss.com, Hotline: +31 (0) 85 0493234, service.nl@optiswiss.ch


tijl van mierlo, rob rosenbrand en harry dickhoff

BAUSCH + LOMB

BEYOND THE EXPECTED OP NCC PLUK DE VRUCHTEN EN LAAT JE INSPIREREN niet 1, maar 2 nieuwe professional relations managers bij bausch + lomb; zo werden vorig jaar tijl van mierlo en harry dickhoff, de opvolgers van rob rosenbrand, voorgesteld. we kijken met hen terug naar dit jaar én kijken vooruit naar het ncc. TEKST Anneke Pastoor BEELD Miranda Becker Hoff Voor Tijl is deze baan ‘living a dream’. “Dit is absoluut nog steeds mijn droomjob. Het eerste jaar was hectisch, we zijn echt in het vuur gegooid en de job is een grote schoen om te vullen. Ik had nog nooit zo’n introductie van een nieuwe lens, de Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY, meegemaakt. Met ons nieuwe team creatief leren, met onze Marketing Manager Bas Voorzanger en samen er onze eigen touch aan geven. Dit alles met ondersteuning van onze Europese Profes-

36

eyeline

sional Relations Manager Richard Smith. Hij stimuleert ons te werken vanuit eigen kracht, geweldig”. De benoeming van twee Professional Relations Managers voor de Benelux liep parallel met de expansie van het internationale PRMteam, vertelt Harry. “Bausch + Lomb onderstreept hiermee het belang van educatie en inspiratie in ons Customer Support Programma, waarvan de Academy of Vision Care een belangrijk onderdeel vormt. We hebben dan ook al veel op


dit gebied georganiseerd en gefaciliteerd het afgelopen jaar, zoals Masterclasses, Rondetafelgesprekken, VIP-dagen, trainingen op locatie en natuurlijk weer drie nieuwe afleveringen van De Tafel van Vier in juni. Mét de Tafel van Tijl!”. De nieuwe en eerdere afleveringen, in totaal 12, zijn ‘on demand’ terug te kijken én te luisteren via een Podcast, een idee van Tijl. “Mijn studenten zijn er dol op. Drie thema’s passeren de revue met steeds één tafelgast: De Wens met Carina Koppen, De Mens met Imke Jacobs en De Lens met Kees Broos. Dit alles onder bezielende leiding van Eef van der Worp en zijn vaste side kick Byki Huntjens. De Tafel van Vier is een legacy van Rob Rosenbrand in samenwerking met Eef en LT Media. Een vooruitstrevend format met een inspirerende talkshow dat zijn tijd twee jaar geleden al vooruit was”. Het eerste jaar was voor Harry ook enerverend. “Het is best bijzonder dat drie mensen uit het Benelux Management Team van huis uit ook contactlensspecialist zijn. Dat geeft rust, want je maakt makkelijk verbinding. Zeker als het gaat om het praktisch doorvertalen van de materialen die we vanuit corporate aangeleverd krijgen ten aanzien van de klantreis. Juist het doorvragen tijdens een gesprek met de klant is zo belangrijk. Draai het eens om, focus niet op waarom mensen gestopt zijn met dragen van lenzen, maar vraag ze waarom ze ooit gestart zijn met lenzen. Eerdere negatieve ervaringen, zoals een droge ogen-gevoel, kun je wellicht met een nieuw product als de Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY wegnemen”. De cirkel is rond voor Rob, want hij introduceerde jaren geleden de ULTRA® op de markt. Hij ontmoette Tijl ooit via het Future Opinion Leader-programma en vindt hem didactisch sterk: “Hij communiceert heel makkelijk met klanten, kan USP’s goed uitleggen, zeker ook door zijn ervaring als docent bij Odisee. Harry is natuurlijk het type positieve energie, mensen enthousiast maken en hij kan goed meedenken met een klant als het gaat om de dagelijkse praktijk. Ik vind het een perfecte combinatie en

volg graag hoe Harry en Tijl het doen. Regelmatig hebben we nog contact en spreken over initiatieven vanuit Professionals Relations. In alle jaren dat ik hier werkzaam ben geweest, was het vooral altijd fijn om met zoveel nieuwe producten en zaken bezig te zijn. Innovatie is het sleutelwoord van Bausch + Lomb”. Beyond the expected op het NCC Het is zeker de moeite waard om de stand van Bausch + Lomb op het NCC te bezoeken. U kunt daar op een wel heel speciale manier beleven hoe de innovatie van de Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY tot stand is gekomen. Tijl: “Loop in virtual reality door onze nieuwe contactlens heen en ontvang een leuke gadget die eigenlijk precies de werking van onze nieuwste aanwinst in de ULTRA-familie toelicht. De lens is een ‘soort fabriekje’ voor de traanfilm met essentiële ingrediënten die je traanfilm verrijken en stabiliseren”. Harry: “Beyond the expected is meer dan alleen Beyond vision. Een contactlensspecialist is manager van ooggezondheid, zicht én comfort. De externe omstandigheden zoals droge lucht, beeldschermen, etc. triggeren ons om te blijven innoveren en zo te blijven faciliteren met een product dat meer dan goed is; het is grensverleggend”. Tijl staat voor het eerst op het podium van het NCC voor de presentatie ‘Communiceren in de praktijk’ met moderator Carola Vellekoop. Harry is medepresentator bij ‘Daily disposables: Room to grow’. Ze kijken er naar uit! Harry: “Tijdens het NCC is het wij-gevoel heel sterk en krijg je als deelnemer de unieke kans om een verdiepingsslag te maken, van generieke presentaties tot sponsorlezingen. Doe er je voordeel mee”. Tijl benadrukt om er vooral blanco naar toe te gaan. “Focus je niet op één onderwerp maar grijp alle, voor jou aansprekende onderwerpen, aan. Je leert echt niet alles in twee dagen, maar pluk de vruchten en laat je inspireren om er daarna zelf mee aan de slag te gaan”.

“NA EEN TESTPERIODE VAN ZO'N TWEE MAANDEN BEN IK OM: DEZE LENS BEWIJST ZICH IN ZIJN COMFORT. IK VIND DE BAUSCH + LOMB ULTRA® ONE DAY EEN DIJK VAN EEN LENS!” JUDITH HARING, CONTACTLENSCENTRUM-WFG

eyeline

37


MERIDIA

CLASSIC EN PROFESSIONAL Topografie De topografie van de Meridia is verbeterd met een nog grotere cornea diameter van 17,5 mm, hoge resolutie kleuren beelden en ergonomische sneltoetsen voor het navigeren door de software. Verder is de Meridia uitgerust met een Traanlaag Analyse module. De Meridia Professional breidt de functies van de Classic uit met nog meer opties voor de HD voorsegment kleuren camera en infraroodbelichting om de Meiboom klieren in beeld te brengen en te kunnen beoordelen. Overzichtelijke rapportages en veel gebruikte grading scales vergemakkelijken het overleg met uw klant. Tevens is de Meridia Pro voorzien van een optie om fluorescentie beelden vast te leggen. De topografie van de Meridia Classic is verder verbeterd ten opzichte van de E300 met: > Met een nog grotere cornea diameter van 17,5 mm > Hoge resolutie kleuren camera > Ergonomische sneltoetsen voor het navigeren door de software De Meridia Professional breidt de functies van de Classic uit met nog meer opties voor de HD voorsegment kleuren camera, met onder andere opties voor: > Fluorescentie afbeeldingen > Infrarood afbeeldingen > Video’s van de Meiboomklieren De Meridia Pro biedt ook een ruime keuze in veel gebruikte ‘ droge ogen grading scales’ en overzichtelijke rapporten. Deze inzichtelijke klantrapportage verhoogt de betrokkenheid en communicatie met de klant.

W W W. E Y E V I N C I . N L EYEVINCI BV Nijverheidsweg 15 2102 LJ Heemstede (nl) Tel.: 088 600 87 00

www.eyevinci.nl www.medmont.nl www.medmontmeridia.nl info@eyevinci.nl


COLUMN eef van der worp

Een dubbel verhaal in deze column, over dubbel glas. Ook ons huis moet eraan geloven, maar in een oud karakteristiek pand is niets simpel en recht. Dus natuurlijk kun je met kozijnen.nl bij wijze van spreken beginnen, maar al snel blijkt dat dit echt vakwerk is. Een inmeter (!) is een hele dag bezig geweest – niet overdreven, van ’s morgens vroeg tot laat in de middag – om alle ramen minutieus in te meten en op te meten. Dit is echt maatwerk. En vakwerk. Een parallel met ons vak is snel gelegd natuurlijk: ook ons vak is maatwerk. Of zou het moeten zijn. We hebben allerlei apparatuur om minutieus de sterkte, de aberraties vaak zelfs, en de vorm van het oog (meestal) keurig in kaart te brengen. Maar dan sneller. Daarna kan het echte werk beginnen. Soms is dat inderdaad à la ‘kozijnen.nl’ een standaardverhaal en een ‘check the box’, maar soms ook niet, dan moet het maatwerk worden. Maar die ‘check the box’ of het een normaal oog is of niet, die moeten wíj wel zetten.

Zoals het stoort Wat mij verbaast en wat mij ook wel stoort, is dat het normaal is en er schijnbaar bij hoort, dat in de publieke opinie het nog steeds niet is doorgedrongen dat iedereen rond zijn 45e last krijgt met het nabijzien. Hoe kan dat toch? Ook bril en lensdragers weten het niet, terwijl die toch regelmatig bij ons over de vloer komen. Ik heb geen antwoord, misschien bijvoorbeeld een publieke campagne, maar ik stel wel vast dat het absurd is. We besteden ongelooflijk veel tijd en energie aan myopie en alles wat erbij hoort de laatste tijd (‘guilty as charged, your honor’), maar moeten we niet ook aan basisdingen zoals presbyopie veel meer aandacht besteden? Gewoon in informatievoorziening en voorlichting?

DUBBEL GLAS

Inmeter Terwijl onze inmeter zowel digitaal als handmatig de bestaande kozijnen opmeet, begint hij (natuurlijk) over zijn ogen. U kent het wel: ‘Wat doet u voor werk als ik vragen mag?’ Deze vraag wordt vrijwel onmiddellijk gevolgd door: ‘Ik heb ….’ (invuloefening)’. De inmeter heeft in toenemende mate last van zijn ogen, kan het niet altijd goed zien nabij, vooral bij minder contrast en is daarna bijna een beetje misselijk als hij in de verte kijkt. Het lijkt de laatste maanden snel steeds erger te worden. Hij maakt zich zorgen of er iets met zijn ogen aan de hand is. Hij heeft nooit eerder wat aan zijn ogen gehad, supergezonde kerel zegt hij zelf. Tja, de goede man is 45 jaar oud en natuurlijk gewoon aan een leessterkte toe, zeker gezien zijn werk.

Boven het hoofd Dat presbyoop worden op zekere leeftijd boven ieders hoofd hangt, weet dus bijna niemand. Laat staan dat men weet dat er contactlenzen zijn die ook in de leesbehoefte kunnen voorzien. Die kennis van contactlenzen voor presbyopie groeit ook de gemiddelde brildrager boven het hoofd. Ik kan me voorstellen dat voor deze meneer, de inmeter, een multifocale bril niet per se meteen de beste optie is. Hij moet net zoveel bóven zijn hoofd meten, als beneden of elders. Dus een simultaan multifocale lens is misschien nog niet zo’n gekke optie om te overwegen. Ik stuur hem naar één van jullie door om die optie te onderzoeken. Na het nodige meetwerk natuurlijk. Hij snapt dat. Hij is inmeter.

eyeline

39


ESSILOR

ROLT AVA-OOGMETINGEN MEER EN MEER UIT ® IN SPECTACLE LENSES WORLDWIDE (2)

Essilor

geef commercieel directeur van essilor nederland nico smits het woord over ava™oogmetingen en hij steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen en banken. woorden als voorsprong, jezelf kunnen onderscheiden en ga met je tijd mee, vallen. het roept wel de vraag op: is advanced vision accuracy, oftewel ava™, inderdaad de toekomst van het oogmeten?

A MORE PRECISE EYE EXAM. AN ULTIMATE VISION ACCURACY.

(1)

TEKST Erik Riemens/Anneke Pastoor BEELD Essilor

-1,00D -0,75D

-1,25D -1,50D

-1,75D

-1,81D

-2,00D

40

Essilor® AVATM is a breakthrough cuser journey providing an accurate vision experience, based on a new subjective refraction to 0.01D(3) that is eyeline integrated into our premm Essilor® lens designs.

INFOTORIAL

-2,25D


“Ik denk dat we eind van dit jaar op zo’n 200 winkels zitten, die speciale meetruimtes hebben ingericht en AVA™ aanbieden”, opent Nico Smits. “Nu zijn dat al zo’n 175 winkels en in het hele land is ook al een groot aantal ambassadeurs, dat AVA inmiddels al verkoopt als totaalconcept, want dat is het. Het is geen glasproduct, maar een strategie en die moet je uitleggen”. Dagelijkse leven AVA™ is een uiterst nauwkeurige oogmeting. Om precies te zijn, een instrument om tot 1/100 dioptrie glazen te meten. Dat is mogelijk dankzij een revolutionaire phoropter, de Vision R™ 800. De AVA™-oogmeting biedt een simulatie van de toekomstige correctie dankzij een slim en interactief refractieprogramma. Nico: “Die nieuwe correctie, opgemeten met een precisie van 0.01 dioptrie, wordt vergeleken met de oude, afgerond op 0.25 dioptrie. Dat gebeurt aan de hand van situaties uit het dagelijkse leven van de klant. Uit onderzoek van Essilor bleek al dat 95 procent van de bevolking een visuele behoefte heeft, die nauwkeuriger is dan de huidige stappen van 0.25 dioptrie. AVA™-glazen staan, dankzij hun precisie dichter bij de reële visuele correctie dan standaardglazen. Ze kunnen het zicht evolueren zonder dat nieuwe glazen noodzakelijk zijn. De afwijking ten aanzien van wat de ogen werkelijk nodig hebben, blijft miniem, omdat AVA™ meteen dichter bij die exacte visuele correctie komt”. Met dat onderzoek en de nieuwste ontwikkelingen, ging Essilor die uitdaging aan. Het ontwikkelde een nieuwe correctiemethodiek, die in 2020 het levenslicht zag en steeds meer een vertrouwd gezicht is in meerdere optiekwinkels. Veel trainingen Vorig jaar startte een campagne om consumenten uit te dagen om te kiezen voor AVA™-oogmetingen. Optometristen en opticiens kregen allerlei campagnematerialen om deze onder de aandacht te brengen. “Het eerste jaar hebben we veel trainingen gegeven aan de teams binnen de optiekzaken”, vertelt Nico. “Het is toch een andere manier van meten, al biedt het juist veel voordelen. De oogmetingen gaan niet alleen sneller, maar ze zijn ook veel betrouwbaarder en nauwkeuriger. In het tweede jaar zien we dat de winkels die meedoen hun meetruimtes hebben uitgebreid of aparte meetruimtes creëerden. Sommige teams hebben nog wat extra training gekregen. Ook werken we met ambassadeurs, verspreid over het hele land, zoals Bril 29 in Wageningen, Van der Wiel Optiek & Optometrie in Ede, Optiek Van Wely in Roosendaal, Kruithof Optiek Rotterdam, Hooykaas Opticals in Doorn en Sandmann Optiek in Apeldoorn. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Je ziet nu ook dat de opleidingen interesse hebben. Want docenten hebben ook de plicht om mee te gaan in deze ontwikkeling. Leerlingen moeten weten dat er ook iets anders qua oogmetingen op de markt is, want zo’n 80 procent meet nog op de traditionele manier”. Nico is ervan overtuigd dat AVA™ in de lift

Over twee jaar is AVA™ gewoon de standaard, daarvan ben ik overtuigd zit en tot grote hoogtes kan komen. “Je hebt echt een voorsprong. Op dit moment meet de helft van de winkels die aangesloten zo’n 70 tot 80 procent met AVA. En dat worden er steeds meer. Succes is echt onze grootste groei, al moet je het eerst wel laten zien”. Dure investering? De vraag dringt zich wel op, of optometristen en opticiens met AVA™ niet een hele dure investering te wachten staat. Bijvoorbeeld de VisiOffice, de elektronische meetzuil: in hoeverre kan die je tegenhouden om AVA-oogmetingen meer en meer toe te passen? “Vooropgesteld, de ontwikkelingen gaan hard en ik vind dat je met je tijd mee moet”, zegt Nico. “Je moet AVA™ echt zien als totaalconcept, niet alleen als los instrument. Maak er een speerpunt van. Je hoeft niet meteen de apparatuur te kopen, maar je kunt het huren. Hoe meer je er gebruik van maakt, hoe lager de prijs uiteindelijk. Je zit dus niet met de aanschaf en afschrijving. In dit geval word je geen eigenaar van de apparatuur, maar betaal je een vast maandbedrag. De ontwikkelingen gaan gewoon heel hard en snel. Op deze manier ben je altijd voorzien van de beste oogzorg. Over twee jaar is dit gewoon standaard, daarvan ben ik overtuigd. Ik zie het nu echt als iets waarmee je je als zelfstandige optiekondernemer kan onderscheiden, hoe mooi is dat?” voor meer informatie: www.essilorpro.nl

eyeline

41


The CooperVision Specialty EyeCare Experience Als team van CooperVision Specialty EyeCare kijken we uit naar het NCC 2022 om daar weer heel veel oogzorgprofessionals te kunnen ontmoeten en inspireren met onze producten en services. De stand tijdens NCC staat in het teken van THE COOPERVISION SPECIALTY EYECARE EXPERIENCE. Ontdek dat wij jouw partner voor maatwerk lenzen zijn aan de hand van: • Portfolio • Training • Innovatie • Marketing • Expertise Myopie management Als vooroploper op het gebied van myopie management ligt er uiteraard een belangrijke focus op ons brede myopie managementportfolio met diverse oplossingen die myopie kunnen afremmen. Daarnaast hebben wij nog twee nieuwtjes, die we op de stand gaan delen. Onze experts Ga naar onze webpagina www.coopervisionsec.nl/ncc voor meer informatie over het NCC en het programma. Onze experts, zoals Ron Beerten op het gebied van ortho-k en Gabi Steenbekkers rondom myopie management, zijn ook op het podium te vinden. Tips en tricks voor de dagelijkse praktijk krijg je mee in een van de lezingen van onze Professional Services teamleden Fabian Janssen en Amanda de Wit. Speciale acties op onze stand We hebben een geweldige NCC-actie voor jou om gezamenlijk een maatwerk marketingcampagne te

Nataly Analbers

Head of Benelux 06 - 53 52 62 52 nanalbers@coopervisionsec.com

Michael Groenhof

Accountmanager West-Nederland 06 - 23 48 25 33 mgroenhof@coopervisionsec.com

Jan Zwaenepoel

Accountmanager België NL 06 -13 29 38 59 BE +32 78 48 32 25 jzwaenepoel@coopervisionsec.com

Froukje Nordsiek

Sales & Key Accountmanager 06 - 20 25 51 74 fnordsiek@coopervisionsec.com

realiseren. Lees er meer over op onze NCC-webpagina of scan deze QR-code:

Verder hebben we speciaal voor de bezoekers van onze stand internationale deskundigen op het gebied van myopie management uitgenodigd en bereid gevonden voor een meet & greet op de stand. Je kunt persoonlijk met ze kennismaken en vragen stellen. Houd onze communicatiekanalen in de gaten voor meer informatie. Persoonlijk ontmoeten Graag ontmoet het team van CooperVision Specialty EyeCare jou op 26 en 27 juni op het NCC, stand 15 in de Benelux zaal EXPO. Op onderstaande landenkaart tref je het volledige Salesteam van de Benelux met Accountmanagers per rayon aan. Zoals je ziet, hebben we enkele nieuwe teamleden en kleine wijzigingen aangebracht in de rayonindeling.

Joël Scholing

Accountmanager Noord-Nederland 06 -30 17 02 56 jscholing@coopervisionsec.com

Niek Jansen

Den Haag

Accountmanager Midden-Nederland 06 - 12 42 04 17 njansen@coopervisionsec.com

Simone van den Beukel

Accountmanager Zuid-Nederland 06 - 43 03 33 71 svandenbeukel@coopervisionsec.com

Merel Kanters

Technical Sales Consultant 06 – 83 95 33 51 mkanters@coopervisionsec.com


Jouw partner voor maatwerk lenzen

Portfolio Portfolio Portfolio Portfolio Portfolio Portfolio

Training Training Training Training Innovatie Innovatie Innovatie Marketing Marketing Marketing Expertise Expertise Expertise Training Innovatie InnovatieMarketing Marketing Expertise Expertise Training Innovatie Marketing Expertise

QF2723v1

Ervaar het zelf en bezoek onze stand en lezingen tijdens NCC op 26 en 27 juni 2022. www.coopervisionsec.nl/ncc


ONDERSCHEID U MET VOORRAADGLAZEN

ZEISS VERHOOGT STANDAARD VOOR VOORRAAD AANBOD heeft u moeite echt onderscheidend te zijn in uw enkelvoudig voorraad aanbod? met de nieuwste innovatie van zeiss is het nu mogelijk om uw klant freeform unifocale brillenglazen aan te bieden tegen dezelfde kosten en levertijd als een voorraadglas. Standaard enkelvoudige brillenglazen zijn wereldwijd de meest verkochte glazen. Ze scoren echter minder op één van de belangrijkste kenmerken voor elke brildrager: ze bieden doorgaans niet de beste optische prestaties in de periferie. Met name de vlakkere en dunnere brillenglazen hebben een negatieve invloed op de perifere optische prestaties. ZEISS is als eerste geslaagd om freeform technologie toe te passen op unifocale voorraadglazen, een doorbraak in optica en esthetica.

STANDAARD Sferisch (SF) Geoptimaliseerd met gebruik van slechts 1 vrije parameter in de brillenglasradius

GOED Asferisch (AS) Geoptimaliseerd met gebruik van 5 vrije parameters in één meridiaan

Het voordeel volgens ZEISS voor de drager Nog dunnere en vlakkere brillenglazen, met gemiddeld drie keer grotere zones van uitzonderlijk helder zicht. Kortom, meer kijk- en draagcomfort tegen een aantrekkelijke prijs en een snelle levering. ClearView brillenglazen zijn in alle indexen leverbaar vanuit Nederland, in het UVProtect én BlueGuard brillenglasmateriaal. Uw klant is standaard verzekerd van een UV-bescherming op zonnebrilniveau, maar kan nu ook kiezen voor een blauw licht-bescherming zonder de hinderlijke blauw-paarse weerkaatsing op het glas.

BETER Dubbel asferisch (DAS) Geoptimaliseerd met gebruik van 9 vrije parameters in twee loodrechte meridianen en een aantal punten tussenin

BEST Freeform unifocaal Puntsgewijze optimalisatie van het glasdesign voor een zeer complex brillenglasoppervlak

Ook in PhotoFusion X De prestaties van meekleurende glazen zijn geoptimaliseerd met ZEISS PhotoFusion X. Deze brillenglazen worden sneller helder en sneller donker dan voorgaande uitvoeringen, met een kleurintensiteit op zonnebrilniveau. Met de zomer voor de deur zal er meer vraag vanuit de consument zijn naar dit type brillenglazen. Benut uw kansen en bestel deze nieuwe generatie meekleurende brillenglazen. ZEISS ClearView PhotoFusion X is in index 1.6 in drie tinten, Brown, Grey en ExtraGrey, leverbaar vanuit het ZEISS ­kantoor in Breda.

44

eyeline

INFOTORIAL

voor meer info: www.zeiss.nl of neem contact op met uw Sales & Product Advisor/ Customer Care Center, +31 (0)76 3035444.


Elk oog is uniek Grootte, vorm, sterkte, kleur en gevoeligheid maken uw ogen uniek. De leefstijl, omgeving en leeftijd kan in de loop van de jaren geleidelijk effect hebben op het zicht en de gezondheid van het oog.

Wat is bij u uniek? Grootte Grote | Kleine cornea

Vorm Steile | Vlakke cornea

Sterkte Myoop | Hypermetroop | Astigmatisch oog

Leeftijd 40+, Presbyoop oog

De contactlens moet net zo uniek zijn als het oog van uw klant Bezoek ons op het NCC op stand #23


COOPERVISION BREIDT MILIEUVRIENDELIJK INITIATIEF VERDER UIT coopervision zet zich actief in om een duurzamere wereld te creëren en wil consumenten blijvend bewust maken van het belang daarvan. plasticneutraal produceren is daarin een van de speerpunten. het initiatief van coopervision op het gebied van plasticneutraliteit is uitgebreid naar nog meer landen in europa en latijnsamerika, en wordt binnenkort ook gelanceerd in een aantal aziatische landen. Vorig jaar maakte CooperVision als eerste ter wereld haar daglenzen plasticneutraal. Dit gebeurt door financiering van de inzameling, de verwerking en het hergebruik van plastic afval door Plastic Bank, gelijk aan het gewicht van het plastic in daglenzen en de verpakkingen in NoordAmerika en Europa. Met de groei van het programma verwacht het bedrijf te kunnen voorkomen dat in 2022 het equivalent van bijna 90 miljoen plastic flessen in de oceanen van de aarde terechtkomt.

Groot bereik in de Benelux Eerder dit jaar startte CooperVision een bijzondere campagne met zes influencers met volgers uit de gehele Benelux. Zij plaatsten twee maanden lang Instagram-posts over hun ervaringen met daglenzen van CooperVision en het feit dat deze plasticneutraal zijn. Het doel hiervan was het bereiken van zo’n 470 duizend consumenten in de leeftijd van 16 tot 36 jaar. De campagne startte 18 maart en liep tot eind april. De posts van de zes influencers concentreerden zich vooral rond drie dagen die in het teken stonden van duurzaamheid en ecologie: Global Recycling Day (18 maart), Earth Hour (26 maart) en World Earth Day (22 april). Inmiddels zijn de resultaten van de campagne bekend en hieruit blijkt dat méér consumenten zijn bereikt dan vooraf was gedacht. In plaats van de vooraf berekende 470 duizend mensen zijn er maar liefst 580 duizend consumenten in de Benelux bereikt! Daarnaast was ook het engagement percentage bijna twee keer zo hoog als verwacht! De hoge betrokkenheid vanuit het publiek maakt nogmaals duidelijk hoe belangrijk plasticneutraliteit specifiek en het milieu in het algemeen is voor consumenten. Een goede manier om bij consumenten het gesprek over daglenzen op te starten.

INFOTORIAL

46

eyeline


OL SCH • EC “Voor CooperVision draait plasticneutraliteit om het maken van een betekenisvol, meetbaar verschil in samenwerking met oogspecialisten en gebruikers. Door simpelweg onze plasticneutrale lenzen voor te schrijven en te dragen, maken ze het verschil. Met ons Dashboard kan iedereen zelf de impact van deze bijdragen zien. Het toont de ontnuchterende hoeveelheid oceaan plastic die we tot nu toe hebben teruggewonnen en de lokale gemeenschappen die we hebben ondersteund”, vertelt Simon Seshadri, senior vicepresident internationale marketing van CooperVision.

eyeline

47

GI

Meetbaar verschil Sinds enkele weken kunnen oogspecialisten en dragers van contactlenzen de collectieve impact van het programma – mogelijk gemaakt door hun partnerschap met CooperVision – bekijken met behulp van het nieuwe Plastic Neutrality Dashboard, dat updates biedt over hoeveel plastic afval is ingezameld in samenwerking met Plastic Bank®. Dankzij de nieuwe calculator kunnen consumenten inzicht krijgen in de hoeveelheid plastic die dankzij hen niet in zee terecht is gekomen.

• ECOLO

OGISCH•

O L O GIS

CH

EC


Ondersteuning kustgemeenschappen Naast de positieve impact op het milieu stelt het plasticneutraliteitsinitiatief van CooperVision inzamelaars van Plastic Bank in bijna 200 kustgemeenschappen in staat om hun steden en dorpen op te ruimen, terwijl ze tegelijkertijd tegoeden verdienen voor levensbehoeften zoals boodschappen, kookbrandstof, schoolgeld en zorgverzekeringen. Het dashboard omvat ook een interactieve kaart van de gemeenschappen die het bedrijf tot nu toe heeft ondersteund. Als toonaangevende fabrikant van contactlenzen zet CooperVision zich in om haar ecologische voetafdruk te verkleinen, en deze inspanningen gaan verder dan plasticneutraliteit. Het bedrijf heeft een sterke staat van dienst op het gebied van duurzame productie en werkzaamheden gericht op gebieden waar de grootste impact kan worden gemaakt.

48

eyeline

De ongeëvenaarde productieprocessen van CooperVision hebben bekroonde inspanningen opgeleverd op het gebied van natuurbehoud in Puerto Rico en prestigieuze duurzaamheidscertificeringen in Puerto Rico, Costa Rica, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. voor meer info: www.plastic-neutral.coopervision.com/nl, www.coopervision.com, www.plasticbank.com

NCC

Wilt u meer weten over plasticneutrale lenzen of hoe deze uw praktijk kunnen helpen groeien? Ga dan naar de stand van CooperVision op het NCC!


SHAMIR METAFORM Nano-technologie voor glazen met superpower

Hoge kwaliteit zonder compromis Tot 18 keer sterker*

Millieuvriendelijk

Tot 40% dunner**

FastService

Ingebouwde ontspiegeling * dan de FDA standaard ** Dan standaard glazen in min sterktes Meer informatie? info@shamir.nl 0320 218348

DE HELE MAAND JUNI GRATIS UPGRADE METAFORM™ Voor meer informatie neem contact op met uw accountmanager


AAN DE SLAG MET

RODENSTOCK EXPERT CLASSES

rodenstock organiseerde in mei en juni drie exclusieve workshops voor haar marketingjaarplandeelnemers op prachtige, inspirerende locaties. deze interactieve events stonden in het teken van het optimaliseren van de gewenste klantreis en het vergroten van de zichtbaarheid.

50

eyeline

sessies gingen de deelnemers in kleinere groepjes aan de slag om kennis en ervaringen met elkaar te delen. Samen met collega’s of optiekondernemers stelden de gasten een roadmap op: een ‘eigen’ kaart die het verhaal vertelt van de ervaring van de klant, vanaf het eerste contactmoment tot en met de aankoop en zelfs de momenten daarna; vaak de belangrijkste voor een duurzame klantenbinding. In deze open en creatieve sessies werd er fanatiek gebrainstormd en veel ideeën ter tafel gebracht.

INFOTORIAL

Excap, het onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van customer experience, gaf het startsein bij de Expert Classes. Consultant Rutger van Hijum vertelde meer over het belang van de klantreis en bood de juiste technieken om de shop experience van de (potentiële) klanten nog beter te finetunen. Hoe kun je nog beter in connectie blijven met je klant? Hoe zorg je voor meer piekmomenten tijdens het moment van beslissing en maak je het leuk om het wachten op de bestelde bril te verzachten? Tijdens de actieve break-out


Nieuwe instore promotie: Iris Shoot Event Rodenstock gelooft in een sterke samenwerking en draagt graag bij aan het optimaliseren van de klantreis. “Samen met onze klanten willen we groeien door de kansen te pakken die zich voordoen”, vertelt Mara Koster, Marketing Manager Lenses NL enthousiast. “Daarom kregen onze Marketingjaarplandeelnemers een sneak preview van de nieuwe marketingacties tijdens onze Funshops. Dit najaar presenteren wij een aantal opvallende tools om meer enthousiaste ambassadeurs te maken, zoals bijvoorbeeld de Iris Shoot camera, een nieuw instore event. Met onze slogan ‘Because every eye is different’ leggen we zo nog meer de nadruk op het feit dat elk oog anders is. En dat mag gezien worden met een prachtige foto van de iris van uw klanten. Opticiens kunnen dit nieuwe event bij ons boeken voor een of twee dagen om zo een prachtig souvenir aan te bieden aan hun (nieuwe) klanten. Elke consument die een unieke, biometrische oogmeting met de DNEye® scanner heeft gedaan, ontvangt direct een prachtige foto van zijn of haar iris. Deze foto wordt voorzien van het logo van de optiekwinkel, zodat als de foto getoond wordt aan familie en vrienden de opticien nogmaals in beeld wordt gebracht. En laat hier nu de klantreis van de volgende nieuwe klant starten…”. voor meer info: www.rodenstock.nl

NIEUWE KLANTEN AANTREKKEN GEBEURT BUITEN DE WINKEL

“Als ondernemer wil je echte inzichten verkrijgen van alle stappen die jouw klanten ervaren binnen hun klantreis. De meeste ondernemers zijn op hun eigen terrein een kei in hun werk. In hun eigen winkel zijn zij aan de bal en worden hun klanten vakkundig en naar volle tevredenheid geadviseerd. Maar de wedstrijd wordt niet alleen in de winkel gespeeld. Nieuwe klanten aantrekken gebeurt voornamelijk buiten de winkel. En dat weten de marketingspecialisten van de grote spelers binnen de optiek maar al te goed. Daarom gaat een groot deel van hun campagnebudgetten naar de massamedia, zoals radio en televisie, social media advertising en SEO. Consumenten die een behoefte hebben die gericht is op een specifieke kijkoplossing komen tijdens hun oriëntatie daarom vaak uit bij een ketenbedrijf. En niet bij de zelfstandige opticien. Het is en blijft dus superbelangrijk om zichtbaar te zijn in je verzorgingsgebied”. Mara Koster, Marketing Manager Lenses NL


www.robert-laroche.com


BEURSTRENDS

mido milaan

55-58

Loes en Anneke vlogen eind april naar Milaan om de MIDO in de lente mee te maken. Niet verkeerd op het dakterras van de B&B, waar de bekende optieker Maarten Weidema ook toevallig geboekt had. Een terugblik, want het was ‘good to be there’.

opti münchen

60-69

Twee weken later met de nieuwe ­traffic manager/huisfotograaf Miranda, Mandy en Anneke naar München. Lekker hoor, om elkaar weer live te zien en te spreken. Altijd een gezellige beurs en veel bekenden in het vliegtuig. Een terugblik: dit viel ons op!

designer aan het woord

70

Nick Simons bracht ons in contact met Eva Gaumé, de designer van het AvantGarde merk Emmanuelle Khanh. Zij is verantwoordelijk voor de nalatenschap van dit prachtige merk.

eyeline

53


NIEUW!

NVDL Fashion Lab nelleke van der linde is de vrouw achter nvdl eyewear, een bedrijf met diverse agentschappen in de benelux, waaronder dita eyewear, dita lancier, dita epiluxury, thom browne en anydi nl. “alles heb ik vanuit het niets opgebouwd naar succesvolle merken”, vertelt nelleke. “Helaas gaat Thom Browne deze maand terug naar de fabrikant zelf, na bijna elf jaar samenwerking met Dita Eyewear”, zegt Nelleke. “Ook Andy Wolf behoorde 12,5 jaar tot het bedrijf NVDL Eyewear, maar is teruggenomen door Andy Wolf omdat ze het zelf direct wilden doen vanuit Oostenrijk, met een vertegenwoordiger. Om wat meer de nadruk te leggen op Fashion en meer online te werken en een totaalpakket aan te kunnen bieden, heb ik een nieuw concept bedacht wat wordt ondergebracht in een aparte BV: NVDLfashionlab. In deze BV zitten alle merken van Retrosuperfuture, waaronder Marni, Agent Provocateur en 8000 (Otto Mille) plus diverse collaborations met hippe sportmerken zoals Saint­Woods. Ook ,AndyWarhol colab behoort tot dit pakket. Verder hebben we een nieuw merk van Sicilie Ophy Eyewear, heel innovatief, en een luxe accessoirelijn uit Japan: Diffuser Tokyo met lederwaren voor monturen gericht op mannen. Tijdens mijn carrière in de optiek heb ik een opleiding gevolgd als modestyliste bij Artemis Amsterdam. Hier leer je alles op gebied van styling, zoals modestyling, fotostyling, styling ontwerpen en conceptstyling, maar ook stylingprognose. Dit houdt in dat je zes jaar vooruit leert denken”. Het juiste gevoel Door alle kennis en ervaring in de optiek te combineren met het gevoel bepaal ik of ik met een merk wil werken of niet. Zo heb ik diverse merken ontdekt en grootgemaakt. Bij NVDLfashionlab gaan we breed werken ook om risico te sprei54

eyeline

den. Ik ben een visionair en probeer altijd vooruit te denken, mode is wat er gaat gebeuren, niet wat er al is. Zo had ik een ingeving dat ik toch met Retrosuperfuture moest gaan werken. Ik was in het verleden al eens benaderd hiervoor maar had toen geen behoefte hieraan. Nu paste het opeens en zag ik ook diverse mogelijkheden, dit was al voor ik wist dat Andy Wolf bij ons wegging. Achteraf paste het perfect qua timing. Ik vind het al zeker 20 jaar ouderwets hoe er gewerkt wordt binnen de optiek op gebied van inkoop. Professioneel inkopen doe je buiten winkeltijd op een beurs, in de showroom of op een locatie in alle rust. Het tussendoor inkopen in een winkel werkt niet al te best, opticiens geven ontzettend veel geld uit aan inkoop en zien het vaak als een last. Daarom moet er meer aandacht worden besteed en kun je het beter overlaten aan een goede vertegenwoordiger die de collecties en levertijden kent en dit perfect kan samenstellen voor zijn of haar klant. Verder is rondrijden in een auto ook niet meer van deze tijd, en zonde van de tijd. We moeten echt op een andere manier gaan werken met zijn allen. Daarmee ontzorg je de opticiens en krijgen ze een mooie collectie in de winkel. Bij NVDLfashionlab bieden we alle mogelijkheden tot professioneel inkopen, online en in de showroom en opticiens kunnen het ook door ons laten samenstellen. Ook bieden wij per merk pakketten aan die in één keer online kunnen worden besteld. Daarnaast gaan we een extra - betaalde - service aanbieden, waaronder fotoshoots voor winkels en hulp bij social media”. voor meer info: www.NVDLfashionlab.com


MIDO 2022

res rei

de italiaanse keuken

gigi studio

MIDO 2022 GOOD TO BE THERE Milaan in de lente, dat is geen straf. Vroeger was Mido altijd in deze periode en mede daarom mateloos populair. Dit jaar werd Mido verschoven naar mei als gevolg van het welbekende virus dat de hele wereld in zijn greep hield. En nog wel een beetje eigenlijk. Het was zullen we zeggen een compacte beurs. Geen Aziaten, geen Russen, geen mensen uit het Midden-Oosten of USA. Maar wel ouderwets gezellig. Op zijn Italiaans. Iedereen deed erg zijn of haar best om er een topbeurs van te maken. Want die eer komt Mido zeker toe. Ons inziens is dat gelukt! PRODUCTIE Loes Brussen, Anneke Pastoor en Brigitte van Mierlo

relaxen maar

la eyeworks meets eyeline

altijd een prachtige stand


LIVE THE WONDER wat betekent dat eigenlijk? live the wonder? dat we er weer waren? dat we er konden zijn? opvallend waren de vele kleurrijke stands en dito brillen. levenslustige communicatie, dat is duidelijk. een van de highlights; een enorm ballenbad, in dit geval een brillenbad, waar influencers gretig gebruik van maakten. de projecties op de plafonds van iedere hal waren zoals ieder jaar indrukwekkend. kortom: er was van alles te zien.

MIDO 2023 4-6 februari

een enorm ballenbad


MIDO 2022

mpg eyewear

team marcolin


MIDO 2022

eco area in wit

WITTER DAN WIT de kleur van de onschuld, de non kleur die alles extra mooi maakt. naast al het kleurgeweld was wit volop aanwezig. kuboraum, bekend om haar inktzwarte uitstraling, kiest dit jaar voor neo-classicisme ‘en blanc’. nathalie blanc raakte er zelfs wat van over haar toeren. in de eco-area werden de afscheidingswanden van gerycled materiaal vervaardig. en wit natuurlijk. 58

eyeline


MIDO 2022

WEB EYEWEAR HEEFT

PASSIE VOOR SPORT straalt ook nog eens vreugde en gemeenschapsgevoel uit als het gaat om ‘joie de vivre’, passie, design en onderzoek; dit zijn ook belangrijke kernwaarden voor Web Eyewear. We delen die benadering met Alfa Romeo. Formule 1 is internationaal erg relevant en ‘in the picture’ en dat past precies bij onze internationale benadering als merk. We hebben altijd de Europese, mediterrane uitstraling gehad, maar nu zetten we met de ontwerpen van de nieuwe collectie echt in op de internationale markt. We gaan hiermee een veel bredere doelgroep aanspreken, namelijk iedereen die een kwalitatief product zoekt en geniet van het leven; net zoals Alfa Romeo-liefhebbers”.

matteo blandi

web eyewear is sinds 2008 marcolins huismerk en wordt over de hele wereld verdeeld. recent is het merk een samenwerking van minstens drie jaar aangegaan met alfa romeo f1 team orlen. het nieuwe logo pronkt op de raceauto’s van het team én op de pakken en helmen van coureurs valtteri bottas en guanyu zhou. de samenwerking is bezegeld met een dynamische capsulecollectie. eyeline sprak erover tijdens mido met matteo blandi, marketing, communication and events director van marcolin. De capsulecollectie met drie prachtige modellen is het resultaat van de volledig nieuwe benadering van Web Eyewear. Vrijwel alles is nieuw: het gebruik van andere soorten en kwaliteiten kunststof voor de zonnebrillen, maar ook het logo is moderner en cleaner. Mooi ook, de subtiele verwijzingen naar de kleuren van Alfa Romeo op de neusbrug en hoekstukken!

Zomercampagne De zomercampagne van Web Eyewear is gericht op ‘joie de vivre’ en natuurlijk zijn de coureurs van Alfa Romeo F1 Team ORLEN daar ook bij betrokken. “Niet alleen Valtteri Bottas maar zeker ook Guanyu Zhou, de allereerste Chinese Formule 1-coureur. Hij is zeer bereid tot samenwerking, en met zijn hulp hopen we wellicht de Aziatische markt meer aan te kunnen spreken. We gaan dit natuurlijk breed op social media promoten, en tijdens fysieke evenementen zijn de coureurs onze ambassadeurs. De coureurs en het team inclusief Robert Kubica dragen allemaal monturen uit de Alfa Romeo F1 capsulecollectie, ongeveer 80 mensen totaal. Voor de zonnebrillencollectie hebben we een kunststof bril gekozen dat volgens ons past bij de race-ervaring, en een verfijnde metalen montuur. Naast de zonnebrillen bieden we ook een optisch nylor montuur aan. Een interessante capsulecollectie dus die iedere opticien met passie voor sport zeker gezien moet hebben!” voor meer info: www.web-eyewear.com, www.marcolin.com

Matteo Blandi: “We willen met Web Eyewear duidelijk internationaal inzetten en ondernemen daarom verschillende marketinginitiatieven. De samenwerking met Alfa Romeo F1 is daar één van: het is voor ons de ideale combinatie om twee Italiaanse bedrijven aan elkaar te koppelen. Alfa Romeo is een sterk merk dat ik persoonlijk altijd bewonderd heb. Tegelijk ook echt een fijn merk om mee te samen te werken. Dus nu zij deel uitmaken van de Formule 1 voelt dat erg goed. Alfa Romeo belichaamt de Italiaanse leefwijze in een competitieve omgeving. Formule 1 is een omgeving van performance en technologie. Alfa Romeo

eyeline

59


johnny loco

xaviergarcia

nirvan javan

raen


OPTI MÜNCHEN

OPTI 2022 DIT VIEL ONS OP

PRODUCTIE Miranda Becker Hoff, Mandy Mooren, Anneke Pastoor en Brigitte van Mierlo

EEN TERUGBLIK

OPTI 2023 27-29 januari in München! woody’s

in totaal kwamen er 13 duizend bezoekers uit 71 landen. natuurlijk was team eyeline ook in de messe münchen van de partij. het was absoluut heerlijk om elkaar weer live te zien en te spreken en nieuwe trends te spotten. welke? u ziet ze in deze terugblik!

eyeline

61


komono

rolf spectacles

cazal

givenchy (in de stand van thèlios)

bloomdale eyewear


OPTI MÜNCHEN

kaleos

out of – piuma

xaviergarcia


OPTI MÜNCHEN

henau

lunor

dutz

carin


momi


lightbird


OPTI MÜNCHEN

menicon

parasite

modo

rodenstock


OPTI MÜNCHEN

rolf spectacles


IT’S ALL ABOUT DETAILS in het kader van de grote dingen die in de wereld spelen, zijn het bij de brillen vooral de details die het verschil maken. dat kan de materiaalkeuze zijn, de kleurcombinaties of juist de marketing achter een merk. sommige bedrijven zijn in bijna alles goed, rolf is niet voor niets trots op zijn award.

helden

wallenfels eyewear

kaleos

peter and may

eyeline

69


OPTI MÜNCHEN

DESIGNER EVA GAUMÉ AAN HET WOORD

EMMANUELLE KHANH de nalatenschap van emmanuelle khanh, geboren in parijs en overleden in 2017, ging na haar dood naar ontwerper eva gaumé. eyeline sprak eva tijdens opti, over haar passie, over de bijzondere stijl van dit merk en over haar inspiratie. TEKST en BEELD Anneke Pastoor “Emmanuelle Khanh en ik ontmoetten elkaar voor het eerst in levenden lijve in 2016. Ze betrad eind jaren 50 de modewereld als model voor modehuizen zoals Balenciaga en Givenchy. Aan het begin van de jaren 60 raakt ze geïnteresseerd in styling & design en al snel belichaamt ze de avantgardistische straatstijl van de Franse New Wave. Haar collecties weerspiegelen altijd de actieve, geëmancipeerde vrouw. In 1972 lanceert Emmanuelle voor het eerst een brillencollectie. Ze werkt samen met de traditionele werkplaatsen van Oyonnax in de Franse Jura en presenteert direct een iconische lijn van oversized frames. Met Emmanuelle Khanh worden brillen volledig een modeaccessoire, gewaagd en elegant. Iets waarin Emmanuelle en ik op elkaar lijken; ik woon ook in Parijs en houd ook enorm van mode. De ontmoeting met haar was bijzonder, want over een merk lezen is één ding, maar haar echt voor je te zien… ik realiseerde me toen pas hoe Avant-Garde ze was. Het inspireerde mij hoe Emmanuelle zich als vrouw ontwikkelde tot een zeer goede selfmade ontwerper in haar huwelijk met Quasar Khanh, een Vietnamese ingenieur en ontwerper. Ze raakte mij letterlijk in mijn ziel. Zo’n nalatenschap door te zetten en te vernieuwen is dus een eer, en tegelijkertijd best een uitdaging. Emmanuelle 70

eyeline

vond het belangrijk om te ontwerpen voor de vrouwen en vrienden om haar heen, dus dat heb ik doorgezet. Zo maak ik het merk weer modern in de stijl van vandaag. Ik omarm het merk alsof het mijn eigen merk is, ik ontwerp voor mijn vrienden en familie die ik bewonder. Daarbij kijk ik naar allerlei type vrouwen; iemand die haar persoonlijkheid en stijl echt omarmt, die mooie items verzamelt en graag draagt. Daarbij is Emmanuelle Khanh meer dan alleen stijlvol en design, er is ook veel knowhow aanwezig. Al meer dan 35 jaar werkt Emmanuelle samen met Henri Guillet, die alle monturen van Emmanuelle Khanh produceert. En ja nog steeds in Oyonnax, het historische hart van de Franse brillenproductie. Vandaag de dag geeft La Maison nog steeds voorrang aan uitmuntendheid en authenticiteit door te kiezen voor artisanale, doelbewuste en duurzame productie. Wij blijven de Franse expertise promoten door jaar in, jaar uit ons partnerschap te vernieuwen met de brillenmakers van de Jura, die al generaties lang gespecialiseerd zijn in de productie van handgemaakte acetaatmonturen”. voor meer info: Nick Simons, frmsbynick@gmail.com +31 (0)6 21481986, www.ek.fr


BEYOND THE EXPECTED SAMENGEVAT u ontvangt u bij deze eyeline de brochure ‘beyond the expected’ van bausch + lomb.

SEA2SEE 5 OCEANS COLLECTIE KUNSTZINNIG GEPRESENTEERD De 5 Oceans zomercollectie 2022 van het duurzame merk Sea2see is vastgelegd door fotograaf Weston Fuller. Fuller heeft vijf beelden gemaakt om de schoonheid en diversiteit van onze vijf oceanen over te brengen: voor iedere oceaan één beeld. Ook plasticvervuiling komt in de kunstbeelden naar voren. Het is voor het merk erg belangrijk om aandacht te besteden aan de klimaatcrisis en het probleem van plasticvervuiling in de zee. In samenwerking met Weston Fuller doen ze dat met de kracht van beeld: indrukwekkende, gedenkwaardige fotografische kunstwerken.

Hierin uitgebreid aandacht voor de innovatieve Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY, de daglens die het verschil maakt, én voor ReNu® Advanced, de enige multi-purpose solution met een drievoudig desinfectiesysteem dat binnen vier uur 99,9 procent van de aanwezige microben doodt. Daarnaast een artikel van PRM Richard Smith over de ComfortFeel Technology én een Rondetafelverslag. Handig om te bewaren, zo’n brochure!

GO Beyond the

Expected

BAUSCH + LOMB ULTRA® ONE DAY

DE DAGLENS DIE HET VERSCHIL MAAKT RENU® ADVANCED

MEER DAN SCHOON

De 5 Oceans collectie bevat zes unisex modellen die geïnspireerd zijn op de zee. De gevarieerde monturen hebben marinekleuren en -texturen, en golf- en schelpeffecten. voor meer info: www.sea2see.org

LAFONTAINE EN LESSON een mooie limited edition van lafont op mido. overschotten van eigen acetaat worden her­ gebruikt om nieuwe brillen te maken. Daarom zijn er geen nieuwe grondstoffen meer nodig, zoals petroleum en katoen. Het is zelfs zo dat de nieuwste kinderbrillencollectie van Lafont alleen uit gerecycled acetaat vervaardigd wordt. voor meer info: www.lafont.com

eyeline

71


A LO H A

MODEL: SHORE BREAK Op sterkte verkrijgbaar

It's going to be a good day. MAUIJIM.COM

|

ZONNEBRILLEN

|

OP STERKTE

|

BRILLEN

©2022 Maui Jim, Inc.


Robert La Roche

BRILLEN VOOR DE

LANGE TERMIJN een frisse maar tijdloze collectie van robert la roche. hoe is deze tot stand gekomen, wat waren de inspiratiebronnen? en hoe komen de monturen aan hun namen? eyeline sprak erover met kamilia kusz, directrice van het merk. TEKST Lola Hamers “Voor deze collectie was het belangrijk voor ons om een goede mix te hebben van mannen-, vrouwen- en uniseksmodellen, voornamelijk uniseks. Tegenwoordig kunnen heel veel dingen voor beide genders – natuurlijk zijn er erg mannelijke en erg vrouwelijke stijlen, maar ook dat zit niet muurvast. Zelf draag ik ook een mannenmodel. Een goede mix was in ieder geval het uitgangspunt. We zijn ongeveer twee jaar geleden met de nieuwe collectie begonnen en we zijn nu een jaar op de markt. Ons handelsmerk is gewaagde, karakteristieke stijlen. Mensen moeten hun persoonlijkheid ermee kunnen uitdrukken. De andere ontwerpers en ik houden van stijlen die wat langer meegaan. We willen ze langer op de markt hebben dan een halfjaar of een jaar, het moet iets voor de toekomst zijn. Mode is wat dat betreft vergelijkbaar met muziek. Muziek uit bijvoorbeeld de jaren 80 wordt nog steeds opnieuw gebruikt en geremixt, en bepaalde kledingstijlen blijven ook terugkomen. Daaraan zie je welke ontwerpen goed waren. Daar bouwen wij op voort, maar vanuit een nieuwe geest. Het oud met het nieuw combineren en het een moderne touch geven”. Romy en Edith Veel van de modellen dragen de naam van een bekend persoon, maar de monturen komen altijd eerst. “Dan kijken we: aan wie doet ons dit denken, welke figuur zou deze bril dragen of heeft een vergelijkbare bril gedragen? Ik heb een muur vol met namen en daar kies ik uit. En soms kom ik per toeval iemand tegen. De Romy bijvoorbeeld, ik was aan het nadenken: wie zou dit dragen? En toen kwam ik Romy Schneider tegen, en het klopte helemaal. Zij had een soort-

kamilia kusz

gelijke bril gedragen. En Edith is vernoemd naar Édith Piaf. Ik hou van haar en haar muziek, en ik vond het model perfect staan bij haar gezicht. Het zou goed bij haar passen. Dit merk heeft een erfenis, wat ik erg mooi vind, dus ik wilde ook namen met een erfenis”. Signatuur “Onze ontwerpen hebben een nieuwe signatuur: aan de binnenkant van de veer zit een soort kleine button. Het was heel belangrijk om zulke details op het montuur te krijgen en het herkenbaar te maken voor klanten en consumenten. Mensen die er een dragen kunnen zeggen: ‘Kijk, dit is een Robert la Roche’, omdat ze zich er zelf ook bewust van zijn. Dat is heel leuk. En de kwaliteit is erg belangrijk, het moet comfortabel zitten. Dat is ook de feedback die ik krijg van opticiens, de pasvorm is van groot belang. Les Deux, Christoph Rumpf en ikzelf hebben veel ervaring in deze business, dus we weten wat er gebeurt op het gebied van mode: wat de klanten willen, wat ze graag zouden dragen, wat ze zouden moeten dragen om er goed uit te zien. Mijn ontwerpers zijn ook opticiens, al meer dan 20 jaar, dus die weten ook waar ze mee bezig zijn. Daarmee onderscheiden we ons. Wij zijn niche, we zijn een onafhankelijk merk en vaak niet in grote ketens te vinden. We bestaan sinds 1973, we hebben een achtergrond en zijn al een tijd op de markt. Het gaat ons om de lange termijn. Ik denk dat het soms nodig is om een merk met erfgoed te verversen, zoals ik hier heb gedaan, zodat het in de tijdgeest past. Maar altijd met het erfgoed in het achterhoofd. Je moet blijven ontwikkelen, en ik ben klaar voor de volgende 50 jaar”.

eyeline

73


NIKE KIDS FLEXIBEL, SPEELS EN DUURZAAM onder het motto see sport better™ belichamen de brillen van nike vision dezelfde inspiratie en innovatie voor atleten als de andere producten van nike. de eyewear collectie, variërend van op sport geïnspireerde lifestylezonnebrillen tot correctiemonturen voor zowel volwassenen als kinderen, is ontwikkeld voor de atleet die in ieder van ons zit.

Nike Kids is al jarenlang een zeer succesvol merk onder de opticiens. Dankzij de hoogwaardige materialen, opvallende kleuren en natuurlijk het Nike-logo – de beroemde swoosh - op de veren, wordt de Teens-collectie van Nike heel graag gedragen door stoere kinderen van alle leeftijden. Nike Vision lente/zomer 2022, de optische collectie voor kinderen, is opgebouwd uit klassieke, gemakkelijk te dragen vormen. De kleuren zijn levendig en speels, de monturen duurzaam, lichtgewicht en bestand tegen alle activiteiten op het veld of in de speeltuin.

NIKE 5042_606

© 2022 NIKE, INC

Nike 5042 Deze acetaatstijl is gemakkelijk te dragen, voelt de gehele dag comfortabel en ontworpen om lang mee te gaan. De klassieke vierkante vorm is verkrijgbaar in een mix van speelse pop-kleurencombinaties, met de Nike swoosh op beide veren. Te koop in (001) Mat Zwart, (034) Mat Donkergrijs, (411) Mat Obsidiaan en (660) Mat Mystic Hibiscus. Nike Flexon 4313 Dit flexibele Nike Flexon optische montuur heeft een semirandloze vorm en is ontworpen met Flexon-geheugenmetaal voor ultiem comfort. Verkrijgbaar in (001) Satijn Zwart, (006) Satijn Zwart/Universitair Rood, (070) Satijn Gun­ metal, (410) Satijn Marine. voor meer info: www.marchon.com

SUMMER SALE INVU BIJ BRILMODE.NL invu, als je de letters op z’n engels uitspreekt, dan hoor je ‘i envie you’. met invu heeft uw klant een ‘jaloersmakende’ bril op zijn neus. en ja, u bent ‘in view’ bij brilmode.nl want het is summer sale bij brilmode by osinga! Tot 27 augustus worden pakketten van 50 of 100 stuks van het Zwitserse zonnebrillenmerk INVU, met hoge kortingen verkocht. De pakketten worden als ‘assorti’ samengesteld en zijn direct leverbaar. INVU is mede door de ongeëvenaarde 9-laags gepolariseerde lens en de sterke positie in het middensegment één van de best verkochte gepolariseerde zonnebrilmerken. INVU biedt dan ook draagbare fashion voor een zeer brede doelgroep. Jong, oud, man, vrouw, kids, van basic tot trendy en van modieus tot sportief. voor meer info: Peter Ten Voorde, Noord-Nederland, peter@brilmode.nl of Carla Vos, Zuid-Nederland, carla@brilmode.nl

74

eyeline


THE GENIUS IS BACK dansharian, de nieuwe collectie ontworpen door alain miklitarian in samenwerking met het italiaanse brillenmerk danshari, is nu verkrijgbaar bij style22. Alain Miklitarian en Hans Zwijsen, co-owner van STYLE22, kennen elkaar al van eerdere collecties die ongekend populair waren. Hans: “In de optiekbranche is Alain Miklitarian één van de meest meesterlijke designers. Met zijn eigenzinnige creativiteit weet hij altijd weer een collectie te ontwerpen waarmee de opticien zich kan onderscheiden. Pure schoonheid tot in de kleinste details en altijd kwalitatief hoogstaand”. Zo heeft deze collectie een vernuftig gepatenteerd scharnier waarmee de veren, eenmaal gesloten, perfect horizontaal liggen zonder spanning of vervorming van het montuur. “Alain timmert aan een nieuw Miklitarian-hoofdstuk dus zorg dat je erbij bent. En dit is pas de eerste set in de reeks die nog gaat komen, dát smaakt naar meer”.

EXCLUSIVITEIT MET 222 SETS De collectie bestaat uit 7 modellen in 3 of 2 kleuren en wordt in een complete set van in totaal 19 stuks verkocht. De modellen hebben natuurlijk allemaal het typische handschrift van Alain Miklitarian en zijn vrijwel uniek want er worden in totaal slechts 222 startsets gemaakt. Gezien Alains Armeense achtergrond, ademt de Dansharian-collectie een mix uit van Armeense cultuur, Frans design, Japanse technologie en Made in Italy-productie. RESERVEER TIJDIG UW EERSTE SET De Dansharian-collectie is vanaf september 2022 leverbaar. De eerste sets zijn al aangekocht door enkele vooruitstrevende opticiens, dus wacht niet te lang. voor meer info: info@style22.eu, Hans Zwijsen +31 (0)6 53636177, Magali Somers +32 (0) 498126012

eyeline

75


MAAK VAN DEZE ZOMER

JOUW ZOMER DOOR DE COMMUNICATIEKRACHT VAN DEZE CAMPAGNES [plaats], [datum]

4

mailcode

Verleiden hoort natuurlijk bij de zomer. Met deze campagne heb je elke twee weken een nieuwe verleiding. Gedurende de twee zomermaanden juli en augustus. Natuurlijk bepaal je zelf hoe je gaat verleiden. Wij hebben een voorbeeld gemaakt. Aan jou de keuze ... laat het verleiden maar beginnen! 4 aanbiedingen,

Meneer Naam Adres 12

elk 2 weken geldig

2611 PC Stad

met verleidelijke kortingen

conk_ixcode

verleidingen voor het oog

Kopende respons 2021: Vind ons ook op:

[straatnaam] [woonplaats] [telefoonnummer] [e-mailadres] [url]

Middelen: direct mailing in combinatie met 4 e-mails inclusief mobiele voucher en online banners

ZONNEBRIL OP STERKTE

4 aanbiedingen, elk 2 weken geldig met verleidelijke kortingen

14,9%

15 tot 31 augustus

20% korting op 30-pack nachtlenzen

In het donker

Doelgroep: klantenbestand vanaf 18 jaar en ouder

de kleine uurtjes: een setje nachtlenzen. als laatste verleiding een korting voor in paartje: complete bril meets zonnebril. En glazen. Gevolgd door een korting op een snel een scherp aanbod van multifocale

1 tot 14 augustus

Merkzonnebril bij aanschaf complete bril met Eyezen glazen

Zonnig

alle aanbiedingen.

zwoele korting op zonnebrillen. Dan even

P.S. Houd uw e-mailbox in de gaten voor

We beginnen met een uitzonderlijk

Een simpele campagne met een groot effect. Dat is deze direct mailing eventueel in combinatie met een e-mail om de klanten die het afgelopen jaar een bril hebben gekocht, te voorzien van een zonnebril op sterkte. Natuurlijk in dezelfde sterkte als hun gewone bril! Een effectieve wijze om jouw klant te voorzien van een tweede bril. Kopende respons 2021: <naam opticien>

hoort er wel een beetje bij.

Met vriendelijke groet,

Want ook dat - stiekem toch even kijken geven u stiekem alvast een voorproefje.

15 tot 31 juli

01 juli t/m 31 augustus

weer een nieuwe verleiding aan. We

Elke 2 weken een nieuwe verleiding.

2 weken. Want er dient zich telkens snel

De visuele verleidingen duren maar kort,

150 euro korting op een multifocale bril met Eyezen HD-glazen

hoofd op hol te brengen. Kijk maar eens.

Scherp

4 visuele verleidingen; 4 deals om u het Nu het weer kan. Daarom deze zomer

flirten, verleiden, verrassen en genieten. zonnebril bij een vol terras. We lonken, Verleiden hoort bij de zomer als een

14,2%

1 tot 14 juli

Genoeg visuele verleiding voor een zomer lang.

Beste <naam klant>,

30% korting op alle zonnebrillen

Zwoel

Kom langs

Doelgroep: klanten die het afgelopen jaar een bril op sterkte hebben gekocht Middelen: direct mailing en e-mail reminder of alleen via online

1 2 3 4

4 VERLEIDINGEN VOOR HET OOG

Afzender: Postbus 58275, 1040 HG

ONBEZORGD OP VAKANTIE - NIEUWE CAMPAGNE 2022 Iedereen kon het. Onbezorgd op vakantie. We vlogen vroeger in een wip naar Wenen of Parijs. Een stedentrip hier, een duikvakantie daar. Lui op het strand, actief in de bergen. Met je maten, vrienden of familie. Maar ...we mogen weer! Tijd voor nieuwe vergezichten. Nodig je actieve klanten uit voor een onbezorgde vakantie met een kant-en-klaar vakantiepakket (zonnebril + daglenzen of reservebril).

view, vista,lizza, vue, visua sicht, vy R

KIJK MAA

jouw langs voor Waai nu akket de vakantiep ruppels onbezorg oogd enzen + setje dagl ndoekje ay + brille + brillenspr

25 euro Geldig tot

Doelgroep: de actieve consument Middelen: online pakket of online in combinatie met een direct mailing [plaats], [datum]

Samen op stap. Met deze 4 zomerdeals is het prettig uitpakken

>

en met <datum

NIEUWE CAMPAGNE 2022

VAKANTIEMAILING We hebben zin in de vakantie! Of het nu in Nederland is of in het buitenland. Dus... plan deze te gekke campagne in en nodig je klanten uit voor die mooie zonnebril, die handige contactlenzen of bescherming voor de kinderoogjes. Kopende respons 2021: Doelgroep: klantenbestand vanaf 18 jaar en ouder Middelen: direct mailing, e-mail, online banners, POS

Schrijf je in via www.openmarketingplatform.nl of www.essilorexpert.nl of bel/mail met onze marketing

10,1%

consultants voor marketingadvies en de juiste selecties uit jouw database: 020 757 06 70 / opticien@loyaltylab.nl

mag. eer et w aal. Nu h iet digit t. n dach oi buur. . Even aan jn /h zi f wat ag ma weg Gee a/d eer llo p ogen w “Ha we m hier. Kijk, jn we zi aal. Dus allem ons van r. eten aar daa Gro n hier Van snel.” Tot

ur Stu r een weeartje ka

Iedere onderneming verdient loyale klanten!

Iedere onderneming verdient loyale klanten


ONDERNEMERSCHAP

samenwerking brilmode.nl en frank and lucie

96

Binnenkort gaat Brilmode by Osinga de sales in Nederland verzorgen voor de leesbrillen van Frank and Lucie in Nederland. Wilco de Jong en Monique Zoeter zijn er nu al enthousiast over.

eerste droge ogen expertisecentra open 106 LensOnline heeft genoeg ambities. De eerste Droge Ogen Expertisecentra zijn, in samenwerking met Rockmed, een feit en met hulp van investeringspartner Quadrum Capital krijgen ook andere plannen meer vorm.

#teamvisser

112

Visser Contactlenzen zoekt (ook) personeel, een uitdaging in deze tijd. Jeroen praat met Bert en Ahmed die hier nog niet zo lang geleden startten. Zij leggen uit waarom werken bij Visser iedere dag zo leuk is.

eyeline

77


AUTHENTIC het succesvolle glasprogramma van Ray-Ban

EEN ORIGINELE RAY-BAN

ZONNEBRIL OP STERKTE MÉT ECHTHEIDSKENMERK je kunt hugo lens, van hugo lens optiek in oostvoorne, gerust de ray-ban ambassadeur van nederland noemen. het is geen toeval dat inge bussing, prescription business development manager bij essilorluxottica, ons juist hier heeft uitgenodigd om te praten over authentic, het succesvolle glasprogramma van ray-ban. . TEKST Martijn Plantinga BEELD Riechelle van der Valk

WIJ BIEDEN ALLE MONTUREN IN VERSCHILLENDE COMBINATIES AAN HUGO LENS

INFOTORIAL

78

eyeline


Al in 2017 werd gestart met Ray-Ban Prescription, maar na de EssilorLuxottica fusie in 2021, veranderde de naam van het glasprogramma in Ray-Ban Authentic. Hetzelfde product, maar - zeker internationaal gezien - een naam die beter de lading dekt. Vol enthousiasme vertelt Hugo hoe het programma werkt en welke grote voordelen het biedt voor opticien én consument. “Stel je komt als consument de winkel binnen en zoekt een mooie zonnebril. Je hebt een mooie Ray-Ban op het oog, maar wil eigenlijk een ander kleur glas en het liefst ook nog op sterkte. Wij kunnen je alle monturen in verschillende combinaties aanbieden. Met het glastype dat je wilt en met keuze uit maar liefst dertig kleuren. Gepolariseerd, spiegelcoatings, alles is mogelijk… Dat konden we in het verleden ook wel, maar het bijzondere is dat je altijd het Ray-Ban logo in je glas behoudt. Het grappige is dat als ik mensen vertel dat het beroemde echtheidskenmerk ‘gewoon’ op de bekende plek staat, dat 99% reageert met: ‘Kan dat dan?’ Daarnaast hebben wij er ook veel minder werk aan. Met beduidend minder voorraad, doe ik eigenlijk mijn normale werk. Als de klant een keuze heeft gemaakt, teken ik netjes af, leesgedeelte erin, deze glazen, die kleur, de juiste sterkte en klaar. Een druk op de knop, verzenden en binnen drie à vier dagen staat er een koerier op de stoep met één of meerdere doosjes onder zijn arm. Heel praktisch en economisch ook zeer interessant. Nu moet ik zeggen dat wij relatief veel zonnebrillen op sterkte verkopen en als mensen een zonnebril zoeken is dat vaak een Ray-Ban, maar als de marges ook nog goed zijn, wat wil ik dan nog meer?”

OP STERKTE, MÉT LOGO Inge vult aan: “Ons echtheidskenmerk dat vroeger verdween als je andere glazen wilde, was wel vervelend inderdaad. Sinds de introductie van ons nieuwe glasprogramma in 2017 bestaat dat probleem niet meer. Tot grote vreugde van de consument, die wil laten zien dat hij of zij een Ray-Ban draagt. Ook als deze op sterkte is. Dat je dit verschil aan de voorkant niet meer kan zien, is ook een kracht van dit product. Je kunt je hiermee als opticien echt onderscheiden. Na de fusie vorig jaar kunnen we ook meer technologieën van de Essilor Group gebruiken. Sommige glazen zijn net iets dunner, iets andere coatings, dus nog meer kwaliteit. Authentic is echt iets waar consumenten al jaren op zaten te wachten”. Hugo: “Ik snap ook wel dat mensen zeggen: was dat nou zo ingewikkeld? Nu zeg ik nee, maar vroeger kon het simpelweg niet. De behoefte kwam echt vanuit de consument. Een Ray-Ban zonder logo was toch wel een dingetje voor veel mensen”. EENVOUDIG BESTELSYSTEEM Het aantal gebruikers van het glasprogramma groeit hard. Iedere Ray-Ban-dealer kan er mee werken. Inge: “Als klanten ermee gaan starten, kom ik eerst langs om alles uit te leggen. Hoe werkt het bestelsysteem, waar moet je op letten, wat is de glasopbouw? In de praktijk blijkt het bestelsysteem redelijk eenvoudig. En anders kunnen ze me altijd bellen voor hulp”. Hugo: “Prima service, maar je mag je er ook zelf wel een beetje in verdiepen. Kon jij meteen autorijden? Als je naar een andere glasleverancier gaat, zul je je ook even moeten inlezen toch? En wat Inge zegt, als ik vragen heb, is één telefoontje voldoende”.

eyeline

79


HELDER GLASPROGRAMMA We hebben het steeds over zonnebrillen. Maar, zo benadrukt Inge, er is ook een heel mooi helder glasprogramma van RayBan. Dat werkt op dezelfde manier, maar dan voor correctiemonturen. Ook hierover is Hugo enthousiast. “Zo’n jaar of twee geleden zijn we meer met blank glas gaan doen. Volgens mij hebben we er vorig jaar rond de 300 verkocht! Voor ons is dit een perfect instapmodel. Hoe raar ik het ook vind, veel mensen vinden een bril nog steeds duur. Het mooie bij Ray-Ban is dat ik mijn klanten een fixed prijs kan aanbieden. We zijn altijd heel transparant over de prijzen. Ik zeg bijvoorbeeld: als we mooie glazen van Essilor erin zetten, kost u dat zoveel euro extra. Als opticiens kunnen we onze klanten natuurlijk best goed inschatten. Als ik zie dat iemand schrikt van de prijs, zeg ik: Maar we kunnen u ook een enkelvoudige Ray-Ban bril aanbieden. Laten we maken bij Ray-Ban, compleet met glazen en natuurlijk het logo erin, dat kost u 289 euro. Dat klinkt toch heel aantrekkelijk? En ook hier is onze marge prima. Het is geen brilletje van 99 euro, maar wel een hele fraaie bril, bij de vakman-opticien en voor een zeer redelijke prijs. Die vaste prijzen zijn heel helder voor de consument. Wil je blueblocker glazen erbij? Of wat

luxer glas? Dat kost je veertig euro extra. De klant mag zelf kiezen en ziet direct wat het extra kost. Het is soms ook een beetje een vooroordeel dat sommige mensen hebben. Voor zo’n zevenhonderd euro koop je hier een hele mooie multifocale bril. Dat betalen ze bij een keten ook. En dan heb je echt een mooi product. En natuurlijk het gemak voor ons: bestellen en drie dagen later in huis. De uren die ik vroeger kwijt was met brillen maken en slijpen, sta ik liever in de winkel. Want klanten helpen en ze met een goed gevoel de winkel te zien verlaten, blijft toch het mooiste van ons vak…” “Daar doen we het voor”, lacht Inge. “Het glasprogramma is heel compleet, blueblockers, ontspiegelingen, leesondersteuning, het is er allemaal. En daarbij: consumenten kennen het merk. Nu kun je als opticien ook zeggen: je krijgt een bril met echte Ray-Ban glazen! Opticiens hebben er minder werk aan, ze hebben veel minder voorraad en niet te vergeten: de omloopsnelheid gaat enorm omhoog!” INTERESSE IN RAY-BAN OF OAKLEY AUTHENTIC? U kunt contact opnemen met Inge Bussing of één van de Essilor Optiek Adviseurs voor meer informatie.

HUGO LENS OPTIEK RUIM 30 JAAR EEN BEGRIP IN OOSTVOORNE In het fraaie pand van Hugo Lens Optiek, aan de Stationsweg in Oostvoorne, werden vanaf 1934 luxe huishoudelijke artikelen verkocht. In de jaren 60 kwam hier zelfs een optiekafdeling bij. Toen Hugo de zaak in 1989 overnam, kwam de focus 100% op optiek te liggen. Hugo: “Er zat dus al iets met brillen, maar toen we net open waren, kwamen er mensen binnen die zeiden: hèhè, eindelijk eens een brillenwinkel in het dorp. We hebben vanaf dag 1 geprobeerd een echte speciaalzaak te zijn. En volgens mij doen we dat, tegenwoordig met 11 personeelsleden, heel aardig. In 2017 begonnen we met Oakley’s op sterkte. Ik zat tijdens mijn skivakantie altijd zo te klooien met zonnebrillen, dat ik eens een Oakley op sterkte probeerde. Ik wist niet wat ik zag! Dat was voor mij een echte trigger. In het eerste jaar verkochten we meteen iets van 80 of 90 brillen. Het gemak dat je hebt om dit soort brillen niet meer zelf te hoeven slijpen. Dat is zo ingewikkeld! Vlak na Oakley begonnen we met Ray-Ban. Dat verhaal is bekend”.

80

eyeline


BOLD OPTICAL FAIR EN HALL OF FRAMES IN WERKSPOORKATHEDRAAL “witte rook, we zijn eruit!”. dit hoorden we op maandag 9 mei: bold optical fair en de hall of frames vonden een gezamenlijke oplossing voor de verdeeldheid in optiekland qua beurzen: de najaarseditie 2022 wordt door hall of frames georganiseerd en de voorjaarseditie 2023 door bold optical fair. er is gekozen voor één locatie: werkspoorkathedraal utrecht. Op Opti in München half mei was het onderwerp van gesprek. Zeker een stap in de goede richting volgens velen, maar tegelijkertijd de vraag of er nog meer gezamenlijke initiatieven mogelijk zijn. We zijn benieuwd wat de andere partijen gaan doen, binnenkort meer hierover. SAVE THE DATES Hall of Frames: 11 & 12 september 2022 Bold Optical Fair: 15 & 16 januari 2023 Locatie Werkspoorkathedraal Tractieweg 41, 3534AP Utrecht voor meer info: info@hallofframes.nl, info@bold-opticalfair.nl

EYEVINCI MEDMONT MERIDIA loop tijdens het ncc eens langs de stand van eyevinci! de topografie van de medmont meridia is verbeterd met een nog grotere corneadiameter van 17.5 mm, hoge resolutie kleurenbeelden en ergonomische sneltoetsen voor het navigeren door de software. verder is de meridia uitgerust met een traanlaag analyse module. De Meridia Professional is uitgebreider dan de Classic met nog meer opties, zoals de HD voorsegment kleurencamera en infraroodbelichting om de Meibom-klieren in beeld te brengen en te kunnen beoordelen en fluorescentiebeelden vast te leggen. Overzichtelijke rapportages en veel gebruikte grading scales vergemakkelijken volgens EyeVinci het overleg met uw klant. De Medmont Meridia is verkrijgbaar in 2 uitvoeringen, de Meridia Classic en de Meridia Professional. voor meer info: www.eyevinci.nl

eyeline

81


HET GESPREK

REBECCA SHEPHARD & INGRID VAN AMSTEL rebecca shephard van federmann en ingrid van amstel van loyalty lab staan op de voorgrond. achter hen hangt op de muur ‘het gesprek’ van het pistorius kunstcollectief. ernaast de tekst: ‘de objecten kenmerken zich met name door specifieke vormen en aaibare, zacht ogende materialen’. zacht en aaibaar? deze twee powervrouwen niet! ze zijn allebei volgens eigen zeggen ‘niet de makkelijkste’, maar juist daarom een perfecte match om de loyaliteitsmarketing van federmann naar een hoger plan te trekken. TEKST Anneke Pastoor BEELD Miranda Becker Hoff “Rebecca denkt heel goed na welke richting ze uit wil met Federmann als het gaat om het verdienen en behouden van loyale klanten. Dat vind ik zo leuk aan haar”, opent Ingrid. “Ze kijkt kritisch naar het waarom van elke campagne, naar de specifieke doelgroepen, naar de respons rates en dat soort zaken. Aan het begin van het jaar nemen we door wat er goed en niet goed heeft gescoord, of de benadering goed was en of we visuals of teksten nog beter kunnen maken”. Een gesprek met feedback waar Rebecca altijd naar uitkijkt. “Ik ben soms van tevoren helemaal overtuigd dat

82

eyeline

we een bepaalde campagne echt niet gaan herhalen, en dan blijkt ie de hoogste respons te hebben! Ik doe veel op gevoel, maar ik heb geleerd dat ik daar niet volledig op kan vertrouwen als het gaat om loyaliteitsprogramma’s. Loyalty Lab is daar absoluut de expert in”. Ingrid vult aan: “Het gaat om een combinatie van emotie en ratio. We doen het samen, maken een campagne helemaal ‘Federmann-eigen’ en daardoor krijgen we de beste resultaten. Rebecca en ik voelen elkaar goed aan, zijn altijd eerlijk en soms ook glashard tegen elkaar. Heerlijk”.


Customer Loyalty Program Het Federmann-marketingjaarplan, samen bepaald door Ingrid en Rebecca, bestaat uit het Customer Loyalty Program, aangevuld met diverse campagnes om specifieke doelgroepen te bereiken via verschillende kanalen. Ingrid: “Dit programma gaat helemaal in op consumentenloyaliteit: we ontwikkelen diverse klantreizen voor specifieke doelgroepen met als doel loyale klanten voor de ondernemer”. Rebecca vult aan: “Onze klant ontvangt op het juiste moment de juiste boodschap via het juiste kanaal op basis van zijn of haar aankoop. Daarmee stimuleren we herhalingsaankopen en het verkorten van draagtijd van een bril of contactlenzen”. Voorbeelden van de aanvullende campagnes bij Federmann zijn de Varilux-, Zonnebrillen-, Zomer- en Zorgcampagne. In het najaar ligt de focus op de Oogmeetweken. “Totaal ongeveer zes campagnes per jaar met af en toe een, zoals wij dat noemen, ‘stand alone’: een campagne waar je inspeelt op de dagelijkse actualiteit”, vervolgt Ingrid. “Kortom, met het Customer Loyalty Program én de diverse maatwerkcampagnes zetten we Federmann echt neer als concept, met duidelijke lijnen wat er wel en niet past bij de vijf winkels in Haarlem en omgeving; een onafhankelijke, zelfstandige opticien die zichzelf als merk exclusief maakt. Federmann is meer dan een opticien en precies dát proberen we te vangen in onze campagnes”. Rebecca benadrukt het feit dat een bril kopen tegenwoordig een beleving is. “Je moet geen nieuwe bril, je mág een nieuwe. Ook contactlenzen staan

tenminste één keer per jaar in de schijnwerpers. Het is goed om te blijven communiceren hierover, zeker als optie naast een bril bijvoorbeeld. Voor de introductie van myopie management nemen we echt de tijd, we zitten in de opstartfase. Ik vind absoluut dat we als Federmann mee moeten met de tijd, dus ook met dit soort belangrijke onderwerpen qua oogzorg. Continu alert en innovatief zijn, zeker als zelfstandige opticien. Maar we willen er wel helemaal klaar voor zijn, ook dat is kwaliteit”.

rebecca shephard

ingrid van amstel

Blijven innoveren Meegaan met de tijd is een belangrijk onderwerp voor Rebecca, zeker met de huidige verschuivingen in optiekland. “En dan bedoel ik ook écht meegaan, blijven innoveren. Niet zomaar een monturencollectie introduceren, maar constant opletten wat je doet en hoe je communiceert. Je kunt je niet meer onderscheiden met heel veel merken, maar focus je op de merken met een verhaal. Dan kun je er ook helemaal achter staan, hoewel het soms lastig voor mij is om mijn enthousiasme over een ingekocht merk over te brengen op mijn andere 32 collega’s”, lacht ze. “Kortom, we kijken non-stop, met Loyalty Lab, of we nog de goede kant opgaan en luisteren naar wat klanten willen. Het is gewoon heel belangrijk om mee te buigen. Niet tien jaar vasthouden aan iets, want dan zijn de winkel en de (optiek)wereld weer totaal anders”. voor meer info: www.loyaltylab.nl, www.federmann.nl

eyeline

83


PORSCHE DESIGN RACEDAG


RIJDEN IN EEN PORSCHE 911 OVER HET CIRCUIT VAN ZANDVOORT eindelijk was het zover, de porsche design racedag! rodenstock keek er in april, met nederlandse en belgische klanten, reikhalzend naar uit. want wie kan zeggen dat je in een porsche 911 hebt geracet, en ook nog op het circuit van zandvoort waar max verstappen zijn thuiswedstrijd won, net voordat hij wereldkampioen formule 1 werd. nou, 180 zelfstandige opticiens die op hetzelfde asfalt en door dezelfde bochten reden! zij hadden, samen met het team van rodenstock, de ultieme racing experience en vierden 50 jaar porsche design. het was ook nog eens een superzonnige dag wat het evenement absoluut een gouden randje gaf. eyeline was erbij en doet verslag. TEKST Martijn Plantinga BEELD Wijbren Bergsma De dag wordt in alle vroegte geopend door Michel en Jeroen Bleekemolen; voor de autosportfanaten geen onbekenden. Patrick Dempsey heeft als brand ambassadeur van Porsche Design Eyewear met Jeroen samengewerkt. Jeroen vertelt dat hij al voor de 17e keer mee doet aan de 24 uur van Le Mans. Met een kopje koffie, een broodje en op de achtergrond het geluid van brullende motoren, kan het niet anders dan een enerverende dag worden. De opticiens zijn vooraf verdeeld in drie groepen. In de ochtend de klanten uit Midden-Nederland, daarna de Belgische klanten en in de middag de regio’s Noord- en Zuid-Nederland. Het programma bestaat uit meerdere onderdelen: Simracen, Dragracen, Race Taxi én de ultieme racing experience: zelf rijden in een Porsche 911! Na afloop van het programma was het tijd voor de prijsuitreiking in de Porsche Design Lounge, waar je ook met eigen ogen de nieuwe 3D Iconic kon bekijken (slecht 911 stuks wereldwijd beschikbaar!), de Vision Drive collectie van Porsche Design en de high end shop-in-shop presentatie. “We hebben waardevolle discussies met onze partners over de optiekmarkt”, vertelt Rick Hogendoorn. “Belangrijk is dat we met z’n allen de doorverkoop blijven stimuleren, elke kans verzilveren om zo steeds een volgende stap te kunnen zetten. We denken graag mee met het organiseren van promotionele activiteiten. Zo kunnen consumenten in juni en juli die een nieuwe bril van Porsche Design aanschaffen kans maken op een echte Porsche race experience in Zandvoort.”. Het was stil bij Simracen Meer dan af en toe een ‘ahhhh’ of zucht hoor je eigenlijk niet bij het Simracen. In een levensechte racesimulator rijden de optiekcoureurs hun rondjes, net als in het echt,

compleet met kwalificatie en race. Hier en daar blijk je toch niet met z’n vieren door de bocht te kunnen en zie je direct wie al enige race-ervaring heeft en wie niet. Voor het tweede onderdeel, Dragracen staan twee Dodge Chargers klaar met van die zware V8- motoren. Wie heeft de beste reactie en trekt het snelste op? Behalve een goede reactie moet je ook nog gevoel in je rechtervoet hebben, want plankgas betekent wielspin en weg snelste tijd… Hebben vrouwen dan toch meer gevoel? Opvallend bij het Dragracen was in ieder geval dat de Nederlandse winnaars beide vrouw zijn... G-krachten in de racetaxi Op naar onderdeel drie, de Race Taxi. Een echte coureur die de gasten meeneemt, weet het gaspedaal goed te raken. Met hoge snelheid scheuren de deelnemers over het circuit, snijden bochten aan en zien we bij het uitstappen hier en daar wat zweetdruppeltjes op de voorhoofden. En ze hebben niet eens zelf gereden… Tot slot het hoogtepunt van de dag: zelf over het Circuit van Zandvoort racen in een Porsche 911! Indrukwekkend! Wauw! Wat een beleving! Iedereen stapt met verhit, maar met een grote glimlach de Porsche 911 uit. Het gebeurt tenslotte niet elke dag, dat je op zo’n historisch circuit in de meest iconische Porsche ter wereld rijdt. Kortom, een zeer geslaagde dag in Zandvoort, waar alle aanwezige opticiens met veel enthousiasme en grootse verhalen op terugkijken. Met de adrenaline nog in het lichaam was het alleen wel even wennen om met 100 km per uur naar huis te rijden… PRIJSWINNAARS GEFELICITEERD ➞


GEFELICITEERD! PRIJSWINNAARS SIM & DRAG NEDERLAND

Simracen Jurriaan Molenaar (Optiek Wiegand Bruss) en Willem Andriessen (Klaassen Optiek) Dragracen Linda Mulder (Optiek Verdonk) en Sanne (Optiek Van de Kamp)

Alles klopt bij het merk Porsche Design, ik had daar meteen een klik mee Willem Andriessen is raceliefhebber én Porsche (Design) liefhebber. “Ik had wel eens in Assen geracet, maar nog nooit op Zandvoort. Het was een fantastische dag met een mooi gevarieerd programma. Dat ik ook nog een prijs won met de snelste tijd bij Simracen, was extra leuk. Ik ben van plan om bij onze zaak in NieuwAmsterdam ook een Porsche weekend te organiseren”.

Ik had nooit verwacht dat ik het snelste zou zijn

86

eyeline

Linda Mulder won het Dragracen. “Ik vond het een superleuke en goed georganiseerde dag. Het was een hele ervaring, want ik was nog nooit eerder op zo’n groot circuit geweest. Ik ben geen super racefan, al keek ik wel van kinds af aan met mijn vader in het weekend naar autosport op TV. Misschien dat ik daar het een en ander heb opgepikt, maar ik had nooit verwacht dat ik het snelste zou zijn. Dat was wel een verrassing!”


MAUI JIM SPONSORT DP WORLD TOUR De Europese golfcompetitie DP World Tour heeft de samenwerking met Maui Jim vernieuwd. Het merk is de officiële brillenleverancier van het toernooi. Als modern, hoogwaardig merk past Maui Jim goed bij DP World Tour; beide partijen zijn zeer positief over het partnerschap. Voor Maui Jim betekent de samenwerking wereldwijde marketingrechten en aanwezigheid bij een aantal eve-

nementen gedurende het golfseizoen. Daarnaast wordt het merk ook nog brillenleverancier bij twee andere evenementen: het BMW PGA Championship at Wentworth Club in het Verenigd Koninkrijk, en het DP World Tour Championship in Dubai. Maui Jim ontwikkelt ook samenwerkingen in tennis en Formule 1, en met SailGP en Manchester United.

ESCHENBACH WINT DRIEMAAL

RED DOT AWARD de red dot design award staat voor de hoogste designkwaliteit. de internationale red dot-jury kende maar liefst drie awards toe aan eschenbach: één aan een montuur van marc o'polo eyewear en twee aan titanflex. Terwijl het model 820900 van TITANFLEX met een materiaalinnovatie komt en het randloze model 823018 nieuwe wegen inslaat op het gebied van brildesign, scoorde model 502168 van Marc O'Polo Eyewear met zijn eigentijdse hommage aan klassieke designelementen. TITANFLEX model 820900 biedt een primeur: de eerste combinatie van Titanflex en randen van kunststof zonder metalen versterking in de rand - mogelijk gemaakt door het nieuwe hightech polymeer PPSU. Deze innovatieve con-

820900

823018

502168

structie zorgt voor lichtheid en stabiliteit tegelijk. De sterke zeshoekige vorm met de dominante brug aan de bovenkant is bijzonder harmonieus vormgegeven. De uitstekende combinatie van design en functie overtuigde moeiteloos de internationale designexperts van de Red Dot-jury. Het randloze model TITANFLEX 823018 scoort met innovatieve technische oplossingen. Enerzijds met de eerste dubbele brug van Titanflex in een randloos model, anderzijds met de gebogen brugvorm, die voor dit materiaal nieuw ontwikkeld moest worden. Dit maakt lichte beglazing mogelijk -ondanks de nieuwe structuur. De derde Red Dot Award gaat naar het Authentic Windsor model 502168 van Marc O'Polo Eyewear. Het montuur is een eerbetoon aan het vakmanschap van de jaren 1920 en biedt een geraffineerd productontwerp: het fijne, dun-gerande roestvrijstalen montuur is gecoat met hoogwaardig Italiaans acetaat. Een techniek die zijn 100-jarig bestaan viert. Het hoogwaardige veerscharnier van het winnende model is geïntegreerd in een welgevormde, afgeronde veer. voor meer info: www.eschenbach-optik.com

eyeline

87


Het nieuwe interieur staat voor alles wat Centrop is: open, verbindend en klaar voor de toekomst koos bastiaansen

rob schaap

CENTROP

ZET IN OP VERNIEUWING Bijzondere samenwerking bij verbouwing pand de belangrijkste opdracht die rob schaap van het centrop-bestuur meekreeg toen hij eind 2020 begon als directeur, was om vernieuwing door te voeren. meer van deze tijd en klaar voor de toekomst. “dat begint natuurlijk met uitstraling”, vertelt rob. samen met koos bastiaansen (manager ontwerpen & maken bij wecare), die een belangrijke rol speelde in de verbouwing van het kantoorpand, kijkt hij terug op een bijzonder project. en hoe hij erin slaagde om drie verschillende bedrijven samen aan tafel te krijgen. TEKST Martijn Plantinga BEELD Loek Peters Als vereniging zoekt Centrop vooral naar verbinding. Rob: “Bij het herdefiniëren van onze positie, met een nieuwe huisstijl en een verbeterde uitstraling, hoorde natuurlijk ook een nieuwe inrichting en functie van het pand. Toen ik hier vroeger (als leverancier) zelf kwam, dacht ik ook wel eens: het zou best wat moderner kunnen. Je hebt natuurlijk te maken met geld van de leden, maar na een jaar of twintig met hetzelfde interieur, mocht het stof eraf. Gelukkig vond het bestuur dit ook en begin vorig jaar startten we met plannen maken. Wat willen we precies, is dat haalbaar en wat zijn de kosten? In de zomer konden we van start. En niet omdat hij naast me zit,

88

eyeline

maar Koos was een heel fijne partner in dit proces”. Koos vervolgt: “Wij hebben natuurlijk veel ervaring met zelfstandige opticiens. Die hebben vaak dezelfde vragen: is de uitstraling nog actueel, hoe gaan we het pand gebruiken en hoe willen we klanten ontvangen?” Centrop wilde een vertaling waar ze voor staan; verbinding maken en ‘met elkaar’, vertelt Rob. “Ik vond het belangrijk om partijen te vinden binnen onze bestaande leveranciers en relaties, al wist ik dat het niet makkelijk was om ‘concurrenten’ in een samenwerkingsverband te krijgen. Het werden uiteindelijk Bureau Baijens, Wecare en Vorm Martini. Bij een eerste gesprek met Jos Baijens maakte


Ik had meteen een samen-gaan-we-hét-doen-gevoel; en dat is gelukt! jos baijens

hij al een schets voor de begane grond en wilde direct doorpakken. ‘Wacht even’, zei ik, ‘ik wil graag meerdere partijen betrekken’. Ik zocht daarom contact met Koos en met Jochem van de Ven van Vorm Martini en vertelde ze dat ik het mooi zou vinden als ze onze verbouwing samen zouden uitvoeren. Daar hebben ze alle drie mee ingestemd en uiteindelijk zijn ze van ‘concurrent’ naar ‘collega’ gegaan”. Koos: “Het was voor ons ook nieuw. Best spannend, maar ook heel leuk. Als iedereen zijn rol heeft, vind je wel de juiste weg. En uiteindelijk hebben we er natuurlijk allemaal belang bij om iets moois neer te zetten”.

samen­werking verliep uiteindelijk ook prima. Rob: “Naast Jos, Koos en Jochem wil ik ook Paul van de A nog even noemen. Als projectleider bij Wecare heeft hij een belangrijke rol gespeeld in het geheel”. De complete verbouwing is in slechts 6 weken gerealiseerd. Een bijzondere prestatie voor zo’n grote verbouwing! Eind mei werd de Algemene Ledenvergadering al in het vernieuwde pand gehouden. Vooheen moest men daarvoor uitwijken naar een andere locatie. De officiële opening was op 13 juni. “Op onze website staat een mooi ‘before and after’-filmpje van de verbouwing. Maar leden of leveranciers die nieuwsgierig zijn, kunnen altijd binnenlopen. Ik geef ze met alle plezier een rondleiding. Ze kunnen nu ook een eigen meeting of bijeenkomst hier houden, als ze dat willen. Er zit zelfs een volwaardige keuken in. We hebben nú de ruimte! Ruimte om te ondernemen! Ik ben blij en trots dat het gelukt is in deze toch wel bijzondere samenwerking”.

“Jos startte met een schets voor de begane grond”, vervolgt Rob. “Samen met Wecare en Vorm Martini zijn we verder aan de slag gegaan om een definitief ontwerp te maken van het complete pand. Koos: “Hoewel het verschillende ruimtes zijn, wilden we beneden en boven meer met elkaar verbinden. Je kijkt dan onder andere naar het gebruik, de ontvangst, werkplekken, akoestiek; allemaal belangrijk om tot een goed ontwerp te komen”. Rob zat voorheen als enige beneden en de andere vijf mensen boven. “We hadden letterlijk een afstand tussen de medewerkers. Nu heeft iedereen een mooie werkruimte op de begane grond en er is zelfs ruimte voor meer medewerkers. En we gaan nog verder met het vernieuwen van Centrop. Op verschillende vlakken zelfs. We begonnen met een nieuwe huisstijl en kijk wat er allemaal uit voorkomt”. Koos: “Ik dacht wel eens: Rob doe je niet teveel? Kantoor, huisstijl, infrastructuur… Petje af voor al die energie!” Rob: “Dank, maar ik moet er ook bij zeggen dat de vernieuwing al voor mijn aanstelling was ingezet”. Het resultaat mag er zijn. Het interieur is niet alleen modern, er is ook gekeken naar duurzaamheid. Een nieuwe pui met dubbel glas, recyclebaar materiaal, hergebruik van onder andere verlichting en meubilair plus een nieuwe klimaatinstallatie. Het energielabel ging van G naar C. De

Het interieurontwerp is ‘live’ nog fraaier dan de al prachtige 3D-visualisatie: een uitstekende mix tussen functie en huiselijke sfeer jochem van de ven

eyeline

89


DAAN OPTIEK OPEN ATELIER ZET AMBACHT VOOROP dit keer gaan we over de grens voor onze opticien aan het woord. eigenlijk moeten we dan zeggen ‘optieker in de kijker’. daan vangramberen startte in 2011 met een optiekzaak in het belgische noorderwijk in een klein, landelijk dorpje met 6000 zielen vlakbij herentals. “natuurlijk richten we ons tot een bovenlokaal publiek. onze klanten komen uit een straal van 15 tot 20 km. dat wil zeggen dat ze soms een andere optiekzaak voorbijrijden om tot bij ons te komen. onze aanpak slaat dus duidelijk aan”. TEKST Dave Cuypers BEELD Maarten Coolen

Die aanpak is kort samen te vatten tot ‘no nonsense’. Daan houdt van recht-toe-recht-aan en dat kunnen zijn klanten wel appreciëren. “Ik zeg altijd waar het op staat. Als een bril echt niet past op een gezicht, dan ga ik die niet verkopen. Daar heeft de klant niks aan, en ik als opticien word daar ook niet vrolijk van. Dat persoonlijk advies en ons ambacht, daarin zit onze meerwaarde”.

90

eyeline

Die twee zaken komen ook heel duidelijk terug in het interieur van de zaak. “Twee jaar geleden zijn we in dit gloednieuwe pand getrokken. Het was een heel proces dat we samen met een interieurarchitect hebben afgelegd. Ik wilde absoluut een interieurarchitect die nog nooit een optiekzaak had ontworpen. Vooral voor de frisse kijk op de zaken en de andere benadering die dat oplevert. Het leverde out of the


OPTICIEN AAN HET

WOORD

box-ideeën op en dat vind ik wel interessant. Ik mag wel zeggen dat de inrichting geslaagd is. Zowel naar kleurgebruik als materialen en stijl”. RUST De zaak straalt rust en warmte uit. Een magistraal kunstwerk hangt prominent in de ruimte zonder te dominant te zijn. De verschillende zones lopen naadloos in elkaar over en ondersteunen de visie van Daan Optiek: no nonsense, geen stress en open. “Ons atelier is op een mooie manier in de zaak geïntegreerd. Zo zien klanten wat we doen. Ik wilde het ambacht graag in de kijker zetten. Dat vind ik belangrijk. Die open sfeer was voor mij echt een voorwaarde. Maar ook het bureau is zichtbaar voor de klanten. Daarnaast is er een wachtruimte, een zone waar de meettoestellen staan en een plaats waar klanten een bril kunnen passen. Die zone ligt centraal in de zaak, daar draait het om. We tonen maar enkele monturen om wat sfeer te brengen, maar de rest zit opgeborgen in lades. Dat brengt heel veel rust”. Daan heeft samen met zijn vrouw Anneline Jaspers de optiekzaak. “Daan Optiek komt dus niet alleen van mijn naam, maar is een samentrekking van Daan en Anneline. We studeerden samen af als opticien, maar het was pas jaren later tijdens een reis in Australië dat de vonk oversloeg. Samenwerken is voor ons geen probleem. Ieder heeft zijn eigen rol en taak. We wonen hier ook vlakbij en ook dat brengt rust. En eigenlijk is dat iets waar ik altijd naar op zoek ben: balans, rust en vooral: geen stress. En dat gevoel zit ook in onze zaak. Zowel in het interieur als in onze klantenbenadering. Klanten voelen zich op hun gemak. Het gaat er hier gemoedelijk aan toe”. NAAMSBEKENDHEID “We proberen die rust ook in onze social media door te trekken. We maken zelf foto’s van brillen hier in de zaak. Door dezelfde sfeer te brengen, spreken we toch heel wat klanten aan. Wij houden ons vooral bezig op social media om onze naamsbekendheid te vergroten. Dat lukt aardig goed en zo merk je hoe krachtig social media kunnen zijn”. Daan selecteert zorgvuldig de merken die hij aanbiedt. “Daarin zit de grootste factor waarmee je je kan onderscheiden. We popelen om terug naar de beurzen te kunnen gaan. We zoeken voornamelijk naar kleinere nichemerken die zich vooral met brillen bezighouden. Grote modemerken zal je bij ons niet vinden. We gaan altijd voor kwalitatieve merken met een goede service. Meestal zitten die in het iets hogere segment. Kwaliteit heeft een prijs. Tenslotte is een bril ook iets waar je dagelijks plezier van hebt”. KRUISBESTUIVING MET OOGARTSEN Daan Optiek heeft de wind volop in de zeilen voor een prachtige toekomst. “Onze zaak draait goed dankzij onze visie en onze vakkennis. We hebben flink

daan vangramberen

geïnvesteerd in meettoestellen. Daarin ligt zeker een deel van de toekomst. Ik schat dat samenwerking met (oog)artsen steeds belangrijker gaat worden. Goede oogzorg kunnen bieden gaat veel verder dan enkel voor een bril zorgen. We hebben goede communicatielijnen met de oogartsen uit de buurt. We informeren elkaar waar nodig en dat is een interessante kruisbestuiving”. Daan schat dat de markt de komende jaren heel hard gaat veranderen. “We merken nu al heel goed dat de technologische kennis binnen onze branche heel snel grote sprongen maakt. Maar daarnaast staan we technologisch aan het begin van een heel nieuwe samenleving met zelfrijdende auto’s, metaverse en avatars. Er zijn al mogelijkheden waarbij je je gezicht kan laten scannen en dan thuis online uit een brillen-database een bril kan passen. Je kan deze van huis uit bestellen en de maat zal altijd perfect zijn want die is gebaseerd op die meting. Het is technisch mogelijk. Maar of dit ook werkelijkheid zal worden, valt af te wachten. Misschien voor enkelen. Maar persoonlijk contact zal altijd een blijver zijn. Ikzelf vind dat net het leukste aan ons beroep: dat handwerk en persoonlijk advies”.

eyeline

91


oogwereld verwelkomde nét haar 65e winkel in nederland en in belgië heeft de groep inmiddels tien vestigingen. de oogwereld-formule – lokale helden via overname ontlasten van ondernemerstaken – slaat aan. maar wat gebeurt er binnen oogwereld zelf? hoe ziet bijvoorbeeld de functie van hendrik-jan wildenbeest eruit? hendrik-jan is salesmanager regio noord en staat in die hoedanigheid de winkels en vestigingsmanagers bij. TEKST Marie-Catrien van Deijck BEELD Stefan Segers Oogwereld was aanvankelijk vooral actief in het zuiden van ons land, maar onder leiding van CEO Julius Remarque worden sinds 2019 ook steeds meer bedrijven aangesloten in Noord-Nederland. Verantwoordelijke voor de winkels in deze regio is Hendrik-Jan. Hij maakte 1,5 jaar terug de overstap van een glasleverancier bij wie hij 21 jaar werkte, naar Oogwereld. “Ik wilde meer contact met de winkels”, legt Hendrik-Jan uit. We spreken hem in het kantoor in Den Bosch, waar hij naar eigen zeggen niet vaak aanwezig is. Minimaal drie dagen per week is Hendrik-Jan en route, onderweg naar zijn klanten. “We voegen steeds meer lokale helden uit het noorden toe. Na de toetreding van Jochem voor Ogen (Zwolle) in 2020 volgden afgelopen jaar onder andere Vellinga in Leeuwarden en Remon in Lemmer. Dit jaar kwamen daar - tot nu toe - Vos Vision in Paterswolde, en sinds kort ook twee van Marree Opticiens in Assen bij. De voormalige eigenaar van de winkels in Assen blijft daar de komende jaren werken als vestigingsmanager en daar zijn we heel blij mee. Samen met het team is het de vestigingsmanager die verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen in de winkel”.

Lokale kwaliteitszelfstandigen Omdat oogzorg en uitstraling van de winkel een belangrijke rol spelen bij Oogwereld, vindt er een nauwkeurige overnameselectie plaats. “We zijn een groep van kwaliteitszelfstandigen”, vertelt Hendrik-Jan. “We zijn vooral op zoek naar winkels met een sterke reputatie lokale mensen die weten wat er speelt in hun dorp of stad en ook op lokaal niveau actief zijn met bijvoorbeeld de sponsoring van de plaatselijke voetbalclub. Onze winkels voeren mooie merken; niet alleen in monturen, maar ook op het gebied van glas en lenzen. Als groep tillen we alles naar een hoger niveau, waarbij we allemaal gebruik kunnen maken van de kennis en kunde die aanwezig is. Iedere winkel blijft verantwoordelijk voor de inkoop van zijn eigen monturen. Wat op het Muntplein in Amsterdam wordt verkocht, werkt niet vanzelfsprekend in Haaksbergen of Maastricht”. Eigen look & feel “Elke dag verloopt anders dan vooraf gepland, maar wat vaststaat is dat ik dagelijks veelvuldig contact heb met de winkels. Ik ben zoveel mogelijk op de winkelvloer om te sparren met de vestigingsmanager of het gehele team. We sparren over datgene waar behoefte aan is en dat kan variëren van het verder ontwikkelen van een medewerker tot aan de verkoopcijfers of winkelpresentatie. Alles wat beter of mooier kan, komt daarbij aan bod. Dat doen we altijd aan de hand van het vestigingsplan van de betreffende winkel. We begeleiden de vestigingsmanager daarin en bieden handvatten om het team en de winkel nog verder te verbeteren of binnen het vakgebied te verdiepen. Onze winkels hoeven niet allemaal hetzelfde uit te stralen; juist niet! De winkels hebben allemaal hun eigen look & feel en die moet vooral passen bij de plek en de klanten ter plaatse. We werken in het voor- en najaar met een overkoepelende campagne, maar verder is het belangrijk dat iedere vestiging de eigen lokale naam en identiteit behoudt”.

INFOTORIAL

Aandacht voor oogzorg De lijnen zijn kort bij Oogwereld en iedereen staat op een laagdrempelige manier met elkaar in contact. Hendrik-Jan: “We zijn een platte organisatie, met Julius Remarque aan het hoofd, mijn collega Nico Deen en ik als respectievelijk Salesmanager Zuid en Noord, en enkele ervaren vestigingsmanagers die tevens een rol hebben als Clustermanager. Zij coördineren onder meer de bezetting voor een groep van winkels in een regio. Het centrale team bij Oogwereld bestaat uit zo’n 25 mensen, inclusief specialisten voor marketing, controlling en personeelszaken. De winkels die zich aansluiten bij Oogwereld, komen op een rijdende trein: wij faciliteren en zorgen dat het goed geregeld is aan de achterkant. En heel belangrijk: er is veel aandacht voor oogzorg. Wij kiezen voor kwaliteit op alle vlakken en zeker ook in de oogzorg. In onze winkels werken optometristen, contactlensspecialisten en ook orthoptisten. Als een winkel nog geen toegevoegde waarde biedt op dit gebied, dan helpen wij dat opstarten. Wil je met de tijdgeest meegaan en blijven inno-

veren, dan zul je moeten investeren. Oogwereld heeft onlangs 30 funduscamera’s aangeschaft; een flinke investering om verschil te blijven maken voor je klanten. We omarmen de oogzorg en dat dragen we uit, ook naar buiten toe”.


ACHTER DE SCHERMEN BIJ

OOGWERELD

WE SPARREN VOORTDUREND OVER WAT ER BETER OF MOOIER KAN HENDRIK-JAN WILDENBEEST

eyeline

93MAUIGREEN® SPIEGELKLEUR BESCHIKBAAR OP STERKTE maui jim introduceert de populaire mauigreen® spiegelcoating nu voor haar volledige assortiment correctieglazen. de groene spiegelcoating is beschikbaar in enkelvoudige en multifocale sterkten in zonne- en correctiebrillen.

INFOTORIAL

Alle Maui Jim zonnebrilglazen zijn verkrijgbaar in de spiegelkleuren Blue Hawaii, MAUI Sunrise, HAWAII LAVATM en nu MAUIGreen®. Het meest geavanceerde lensmateriaal MauiBrilliantTM geeft de Maui Jim zonnebrillen een optiek die bijna net zo helder is als glas, met slechts een derde van het gewicht. Zoals bij alle Maui Jim zonnebrillen levert de gepatenteerde PolarizedPlus2®-technologie een eersteklas kleurverbetering en helderheid, terwijl het ook 100% van de schadelijke UV-stralen tegenhoudt. De gedistingeerde groene spiegelapplicatie is geïnspireerd op de weelderige, met regenwoud begroeide heuvels van Oost Maui, waar groene vergezichten zich vermengen met stukken azuurblauwe oceaan. Ditzelfde samenspel van groen en blauw is te zien in deze nieuwste mode-spiegelkleur die op recept verkrijgbaar is. "We hebben de laatste tijd een enorme toename gezien in consumenteninteresse en vraag naar groene stijlen", vertelt Diego de Castro, Senior Director Brand Marketing & Management van Maui Jim. "We zijn trots dat we ons huidige aanbod kunnen uitbreiden met kleurenopties op recept die passen bij een verscheidenheid aan persoonlijke stijlen en esthetiek van de consument". voor meer info: www.mauijim.com

eyeline

95


wilco de jong

monique zoeter

Lucie says: Brilmode is the apple of my eye


SALES FRANK

AND LUCIE NAAR BRILMODE BY OSINGA frank and lucie is al vijf jaar een succes met stijlvolle pret-a-porter leesbrillen van hoge kwaliteit acetaat. een merk dat haar gelijke niet kent in de markt. het bedrijf achter frank and lucie, the reading company, verkoopt eerder ‘totaalconcepten’ dan brillen. vanaf 1 augustus gaat brilmode by osinga de sales voor nederland verzorgen. commercieel directeur wilco de jong van brilmode en international salesmanager monique zoeter van frank and lucie zijn zeer enthousiast en vertellen met veel plezier over de samenwerking. TEKST Martijn Plantinga BEELD Riechelle van der Valk, Jan Luijk

INFOTORIAL

Monique: “Het idee voor Frank and Lucie ontstond zo’n vijf jaar geleden. De consument kon tot dan toe nergens terecht voor een echt mooie kant-en-klare leesbril rond de 50 euro. Er bleek veel vraag naar kwalitatief hoogwaardige leesbrillen in de juiste prijs/kwaliteitverhouding. Toen ik drie jaar geleden startte als salesmanager werkten ongeveer 80 klanten in Nederland en België met Frank and Lucie. Ik dacht destijds direct: als er in Nederland jaarlijks acht miljoen leesbrillen worden verkocht (in Europa zelfs 400 miljoen), waarom zitten daar dan vrijwel geen kwaliteitsbrillen bij? Dit is toch een uniek product? Ik zag gelijk internationale mogelijkheden. Momenteel hebben we dealers in 18 landen, waar we met verschillende distributeurs en agenten werken”. Opticiens waren al snel enthousiast. Soms hoor je in de markt zelfs dat het product bijna té goed is. Het klinkt ook haast te mooi om waar te zijn. Consumenten kopen een fraaie leesbril van hoogwaardig acetaat, met flexveer en blauwlichtfilter voor slechts 49,95 euro. Ieder seizoen lanceert Frank and Lucie een aantal themacollecties, passend bij de modekleuren van dat moment. Een leesbril wordt vervolgens geleverd met een unieke softpouch met de origine-

le quotes, in een fraai papieren aflevertasje. Dat tasje wordt bovendien regelmatig gevuld met leuke gadgets, zoals een boekenlegger of acetaten broche. Het is dan ook niet voor niets dat ze bij Frank and Lucie liever spreken van een totaalconcept dan over zomaar een leesbril. Monique: “Wat wij vooral zochten was meer continuïteit in de sales, met name in Nederland. Wij hebben een prachtig product en een goed marketingapparaat en Brilmode is zeer sterk in sales en aftersales. Als we de handen nou eens ineen zouden slaan? Binnen twee dagen was de samenwerking beklonken!” Presentatiebox als display De vertegenwoordigers van Brilmode by Osinga zijn de hele week op de weg, reizen met hun koffers door heel Nederland. Wilco: “Frank and Lucie is niet alleen voor opticiens, maar ook voor hen een mooie aanvulling. Het is een prachtig product. De basis is een vegan leather presentatiebox, die tevens als display fungeert. Hierin zitten 12 modellen, ieder in vijf sterktes verkrijgbaar (van +1 t/m +3). De modellen kan de klant zelf kiezen en door de verschillende kleuren en vormen heeft hij keuze uit zo’n 100 modellen totaal. Vaak horen wij bij opticiens dat ze weinig ruimte hebben. De box is slechts 35 bij 35 centimeter, dus dat probleem is

eyeline

97


snel opgelost”. Monique: “Er zijn veel klanten die 15 duizend euro omzet doen op die 35 bij 35 centimeter. We gaan echt voor kwaliteit. Als je als consument bij een opticien binnenloopt, dan verwacht je toch kwaliteit op alle fronten? Dat geldt ook voor leesbrillen. Het is dan vreemd als je ergens uit de onderste la een paar plastic leesbrillen gepresenteerd krijgt”. Wilco: “Daarom is die presentatiebox ook zo mooi. Staat fraai in de winkel, neemt weinig ruimte in beslag en de klant ziet meteen wat er verkrijgbaar is. Onze vertegenwoordigers Carla Vos en Peter ten Voorde reizen vanaf 1 augustus met een compleet portfolio: INVU zonnebrillen, Materika correctiemonturen én Frank and Lucie leesbrillen. In juni komt Monique een training geven voor onze salesmensen. Heel belangrijk, want het concept doet het werk in de winkel. Tevens krijgen we ook nog wat meer uitleg over het complete assortiment. Ik verwacht echt dat het voor beide partijen een succes gaat worden”. Bovenop de trends Het complete assortiment van Frank and Lucie is nog wat uitgebreider. Monique: “Belangrijkste zijn natuurlijk de genoemde leesbrillen, de Essentials, allemaal met blauwlichtfilter, waarmee we vooral mikken op de doelgroep 40-plus. Daarnaast hebben we een serie Screens (ook met blauwlichtfilter) zonder sterkte, waarmee we ook jongeren aanspreken. De collectie wordt compleet gemaakt met goed verkoopbare accessoires zoals hippe en handige brilkettingen

en een jaarlijkse limited edtion exclusieve zonnebrillenlijn in een kleine aparte box. Deze heet Frank and Lucie Sunday. Ons PR-bureau en de vele influencers zorgen voor een stortvloed aan attentie in bladen als Linda, Nouveau, Elegance, Margriet, Vrouw en Libelle. Zo zorg je ook voor vraag vanuit de consument. De collecties, veelal een mix van klassiek en fashion, zijn geïnspireerd op de actuele trends in mode, maar ook door interieurs en kunst. Zo’n twee of drie keer per jaar wordt de collectie uitgebreid met nieuwe modellen en kleuren. Dat houdt het beeld altijd up-to-date en zo valt er ook altijd weer iets nieuws te kiezen”. Wilco heeft er zin in. “Vanaf augustus gaan we dus officieel starten in heel Nederland. Dan zitten we mooi voor de beurzen in het najaar. Wij schrijven de orders en de verzending en after sales blijven gewoon bij Frank and Lucie. We bieden nieuwe klanten de complete box aan, de marges voor de opticiens zijn zeer goed, en bij bestaande klanten nemen we losse bestellingen op. Het mooie is dat ze bij aanvullingen ook standaard de pouches en papieren tasjes erbij krijgen. Dat zit bij de prijs in. Kortom, we hebben alle vertrouwen in een succesvolle samenwerking!” Monique: “Nou Wilco, wij zien het ook helemaal zitten met jullie. Lucie says: Brilmode is the apple of my eye”. voor meer info: Zuid-Nederland - Carla Vos carla@brilmode.nl Noord-Nederland - Peter ten Voorde peter@brilmode.nl

Saleskracht Brilmode.nl gecombineerd met marketingpower Frank and Lucie 98

eyeline


SILMO PARIS

na de succesvolle reünie in 2021 nodigt silmo u uit om van 23 t/m 25 september in paris villepinte ‘terug te duiken in het waanzinnige tempo van de optiekindustrie, om het heden te inspireren en de toekomst vorm te geven’. Wat u kunt verwachten? Een gezellige beurs met een uitgebreide keuze aan merken en producten en informatie in de vorm van training, innovatie, futurologie en creativiteit. Nieuw is de Optical Design Contest 2022 met juryvoorzitter en ontwerper/artistiek directeur Emmanuel Gallinar. voor meer info: www.silmoparis.com

DANK RODENSTOCK! Rodenstock lanceerde in het voorjaar een compleet nieuw glasportfolio met de introductie van B.I.G.NORM™ en B.I.G. EXACT™ glazen: een nieuw level van biometrische precisie dat biometrische glazen voor iedereen beschikbaar maakt. Dit was ongeveer een jaar na de introductie van CNXT® smart, een uniek platform waarbinnen alle Rodenstock apparatuur kan worden gekoppeld en met elkaar communiceert. Niet alleen meetapparatuur zoals de DNEye Scan-

ner 2/2+, ImpressionIST 4 en de nieuwe Fundus Scanner, maar ook de meest gebruikte automatiseringspakketten. We hopen binnenkort Studio Rodenstock te bewonderen op het Benelux-hoofdkantoor in Groningen, maar voor nu genoten we van de uitgebreide ontvangst in de stand van Rodenstock op Opti. Dank team Rodenstock! voor meer info www.rodenstock.nl, +31 (0)50 5441599

JAARCONGRES NOG Op woensdag 29 juni, donderdag 30 juni en vrijdag 1 juli vindt in Martiniplaza Groningen het jaarlijkse NOG Congres plaats. Onderwerpen als Medische retina in de dagelijkse praktijk, update keratitis, the future is now, spleetlamponderzoek bij corneapathologie en follow-up glaucoompatiënten met perimetrie passeren de revue. Een greep uit het aanbod! voor inschrijving: www.congresdienst.nl/nog

eyeline

99


DELEN IS VERMENIGVULDIGEN

WE WILLEN BLIJVEN GROEIEN

bas, tim, barak en harry


EYECARE GROEP IN GESPREK MET BRIL IN MODE het gaat goed met de eyecare groep. na de start, vorig jaar oktober, van de onafhankelijke familiebedrijven bril in mode, briljant groep, city lens groep, eyecare, iris optiek, saton optiek, van der leeuw optiek en verhoeven groep, zijn de eerste overnames inmiddels een feit. dit keer zijn we te gast bij bril in mode, met acht winkels een begrip in de achterhoek. we spreken met oprichter barak en zijn compagnons harry, tim en bas; de ‘harde kern’ van het optiekbedrijf. TEKST Martijn Plantinga BEELD Paul van der Wal

INFOTORIAL

We worden ontvangen in Winterswijk, één van de acht vestigingen van Bril in Mode. Barak: “Na mijn VWO-opleiding heb ik twee studies afgerond; eentje in werktuigbouwkunde en eentje in chemische procestechniek. Na enkele jaren werkervaring bij onder andere Essilor als productmanager op een marketingafdeling en bij een franchise brillenketen, besloot ik de optiekopleiding te volgen. Nadat ik deze in één jaar had afgerond, besloot ik in 2005 echt voor mezelf te beginnen. In Lochem kocht ik het toenmalige Bril in Mode. Op dezelfde wijze volgden al snel drie andere filialen in Groenlo, Borculo en Winterswijk. Vrij kort hierop namen we winkels over in Lichtenvoorde, Ulft, ’s-Heerenberg en de laatste aanwinst is Hengelo”. Delegeren Het gaat dus goed in de Achterhoek. Maar groeien betekent ook dat je meer moet delegeren. Personeelszaken, contracten, gesprekken, inkopen, marketing, financiële aspecten; dat kun je onmogelijk alleen. De oprichter verdween langzaam steeds meer van de winkelvloer naar de achtergrond en de meeste operationele taken worden nu uitgevoerd door Harry (Winterswijk), Tim (Groenlo) en Bas (Lichtenvoorde). Harry is optometrist en afgestudeerd docent. Zijn passie is verbinden, mensen helpen en kennis delen. Tim zorgt ervoor dat alle medewerkers ‘blij’ in de winkel staan. Regelmatig komen nieuwe medewerkers eerst een tijdje bij hem in de winkel. “Als mensen gelukkig zijn, werken ze veel beter; dat is mijn drijfveer”. Bas is de creatieve van het drietal. Hij heeft onder andere de marketingactiviteiten in zijn portefeuille. “Maar we doen het uiteindelijk samen. Laatst was ik een tijdje druk met een nieuwe bedrijfsfilm. Taken die dan bij mij blijven liggen, worden moeiteloos overgenomen door de andere jongens. Dat is de kracht van ons bedrijf!”

Voordelen van de EyeCare Groep En toen kwam de EyeCare Groep… Bril in Mode kreeg een heel mooie aanbieding om aan te sluiten bij deze Groep. “Samen met zeven andere zelfstandige bedrijven één grote en sterke groep beginnen. Naast financiële voordelen, zie ik ook synergievoordelen”, vertelt Barak. “Ik zeg altijd: delen is vermenigvuldigen. We willen blijven groeien. Als we daarbij de, binnen de groep aanwezige, kennis en kwaliteiten kunnen gebruiken, is dat natuurlijk hartstikke mooi”. Een optometrist, een marketingman en een HR-specialist: wat zijn voor hen de voordelen van de EyeCare Groep? Bas: “Allereerst zijn er natuurlijk praktische en financiële voordelen, zoals dezelfde softwarepakketten. Nu werken we met vier verschillende pakketten, maar je wil database gedreven zijn. Met één database kun je ook de financiële pakketten veel makkelijker koppelen. We kunnen een enorme automatiseringsslag maken. Daarnaast hebben we een breed assortiment merken, maar we kunnen niet alle merken in onze winkels hangen. Elke zaak en doelgroep is ook net iets anders. In Lichtenvoorde verkopen we bijvoorbeeld wat meer brillenmerken en in Lochem wat meer modemerken. Wellicht krijgen we als onderdeel van de EyeCare Groep nu makkelijker toegang tot de meer exclusieve merken voor bepaalde winkels van ons. Daarnaast doen alle aangesloten bedrijven natuurlijk iets heel goed. Dat moet je ook niet veranderen. Laten we vooral leren van elkaar. Sommige bedrijven zijn bijvoorbeeld heel sterk in omnichannel-strategieën. Daar doen wij nog niet heel veel mee. Wij kunnen als bedrijf ongetwijfeld profiteren van de kennis binnen de groep”. Barak vult aan: “Of abonnementen, bijvoorbeeld bij contactlenzen. Doen wij nu niet, terwijl ik weet dat sommigen het ook al met brillen doen. We hebben wel ideeën, maar hierin nog geen ervaring. Daar moeten we iets van

eyeline

101


oppikken, ik zie daar namelijk wel toekomst in. Maar omgekeerd geldt het ook hè! De anderen kunnen ook weer wat van ons meenemen. Omdat ik in de basis een technische achtergrond heb, heb ik geleerd om heel efficiënt te zijn. Dat zie je terug in onze bedrijfsresultaten”.

te wisselen met collega’s uit de Groep. Ik kan goed kennis overdragen, maar heb zelf ook wel eens vragen. Als we in de toekomst bijvoorbeeld een clubje met experts kunnen creëren binnen de Groep, lijkt me dat hartstikke mooi”.

Tim: “Veel nieuwe medewerkers komen eerst een tijdje bij Harry: “Persoonlijk vind ik het altijd prettig om ruggespraak mij in Groenlo. Het is belangrijk om ze goed voor te bereite hebben. Dat is ook een kracht van ons bedrijf. Niemand den. Hoe werkt alles bij Bril in Mode? Wat vind je leuk? De is alwetend. Als ik een vraag heb of wil weten hoe een kracht van ons bedrijf is dat we een hele compacte orgacollega-optometrist over een bepaalde case denkt, bel ik nisatie zijn, die heel efficiënt werkt. Er is veel synergie. We hem gerust op om te overleggen. Met de EyeCare Groep hebben bijvoorbeeld twee Eyecenters voorzien van een wordt dat netwerk alleen maar OCT en op alle andere locaties groter. Dat komt ten goede aan een funduscamera. Als iemand de klant. Veel draait om verklachten heeft, kan Harry vantrouwen. Laatst was iemand uit Winterswijk zo even digitaal JE IDENTITEIT BEHOUDEN, naar me op zoek in de winkel. meekijken in een ander filiaal. Ze had een operatierapport geEn als het nodig is, rijd je vanuit MAAR AANVULLEN MET kregen in het ziekenhuis, maar Groenlo bijvoorbeeld in 10 minuALLE KENNIS EN KUNDE begreep het niet helemaal. Dat ten naar Winterswijk. Dat werkt ze dan speciaal naar de winsuper. Ook staan overal dezelfde BINNEN DE EYECARE GROEP; kel komt en mij vertrouwt om slijpautomaten. Daar kan iederuitleg te geven die ze blijkbaar een op werken”. DAAR WORD JE ALLEEN in het ziekenhuis niet gehad MAAR STERKER VAN! heeft, doet me heel goed”. Bas: Blijven groeien “Harry heeft op dit vlak veel De ambitie van de EyeCare Groep meer kennis dan wij en daar is om te groeien naar ongeveer profiteren wij ook van. Ik heb 200 winkels. De groeiambitie is wel eens een klant met een verdenking op een bepaalde er zeker ook bij Bril in Mode. Barak: “En die ruimte ligt er. Als aandoening. Dan zeg ik bijvoorbeeld: ik zie wel iets, maar we een interessante winkel kunnen toevoegen die past binik ken iemand met veel meer kennis. Breng ik hem of haar nen het bedrijf, dan zullen we daar zeker voor gaan”. Kortmet Harry in contact. Dat vinden mensen echt prettig. Je om, er is veel vertrouwen in de toekomst. Bril in Mode zal de moet je kennis en kunde delen”. Als optometrist en afge- eigen identiteit behouden en een begrip blijven in de Achstudeerd docent, zit dat laatste bij Harry in het bloed. De terhoek, maar wel verder kunnen groeien. Harry: ”Formeel is Academy, waarmee de EyeCare Groep bezig is, kan hem het natuurlijk een overname, maar ik zie het gevoelsmatig dan ook zeker bekoren. “We geven zelf ook bijscholingen, meer als een fusie. We slaan de handen ineen en gaan stermaar het lijkt me hartstikke leuk om kennis te delen en uit ker worden door te leren van elkaars kwaliteiten”.

102

eyelineelisabeth weiland-pap

DE OPTIEKBRANCHE VERANDERT EN

OPTITRADE DUS OOK de afgelopen jaren is er veel veranderd in de branche. het optieklandschap van nu is niet te vergelijken met hoe het eruitzag in de tijd dat optitrade startte als inkooporganisatie. hoewel het doel van optitrade altijd hetzelfde is gebleven – het sterker maken van de zelfstandige opticiens en audiciens – beweegt de organisatie met de ontwikkelingen mee door haar services voortdurend bij te sturen en te enten op de actualiteit.

104

eyeline


clear business services biedt meer inzicht met o.a. maandelijkse rapportages

INFOTORIAL

Om de actualiteit in de kaart te spelen, zet Optitrade gerichte campagnes in. Deze worden ontwikkeld door het team van Optitrade Retail Marketing. In alle campagnes zorgt een combinatie van online en offline materialen voor meer zichtbaarheid van de ondernemer en extra traffic naar de winkel. Consumenten zien de merken van hun lokale opticien niet alleen in de winkelstraat, maar ook thuis via een DM-kaart en mobiel middels diverse online kanalen. De online advertenties worden zo gemaakt dat ze voor de juiste doelgroep zichtbaar zijn. In samenwerking met een aantal leveranciers zorgt Optitrade ervoor dat de opticiens en audiciens hier geen omkijken meer naar hebben. Het enige wat zij hoeven doen, is samen met een marketingconsultant kiezen wat het beste bij hun winkel past. Regiobijeenkomsten “Wij vinden het belangrijk om contact te houden met onze klanten”, vertelt Elisabeth, Field Sales Manager bij Optitrade. “Wij plannen dan ook zoveel mogelijk afspraken bij onze opticiens en audiciens, zodat we samen in gesprek kunnen gaan. Nu alle coronamaatregelen losgelaten zijn, willen we ook weer starten met het organiseren van regiobijeenkomsten voor onze klanten. Daar informeren we hen over de laatste ontwikkelingen rond een aantal nieuwe services en gaan we met hen in gesprek over Optitrade. Klanten van Optitrade die graag een regiobijeenkomst bijwonen, kunnen altijd contact opnemen met hun accountmanager”.

Clear Business Services Recentelijk introduceerde Optitrade een nieuwe service: Clear Business Services (CBS). “Hiermee ontzorgen we zelfstandige opticiens en audiciens op diverse gebieden”, legt Elisabeth uit. “Bijvoorbeeld bij de financiële administratie; voor veel ondernemers een tijdrovende en complexe taak die CBS uit handen kan nemen. De medewerkers beschikken over veel branchekennis en geven via een aantal efficiënte systemen de ondernemers meer inzicht in cijfers. Ze krijgen overzicht en besparen veel tijd. Daarnaast kan CBS onze ondernemers helpen bij hun crediteuren- en debiteurenbeheer. Ook op het gebied van belastinggerelateerde zaken kan CBS ondersteuning bieden. Denk aan het opstellen van jaarrekeningen, het archiveren voor de Belastingdienst, het voorbereiden van de VPB en de BTW-aangifte. Tot slot biedt CBS ondersteuning bij de salarisadministratie en personeelszaken, zoals contractbeheer en personeelsverzekeringen”. voor meer info: Elisabeth Weiland-Pap (optiek), +31 (0)6 82316004 Anouk Bruinink (optiek) +31 (0)6 12460213 Silvia Boender (audiologie) +31 (0)6 82288482 *Clear Business Services is powered by Optitrade Retailgroep

eyeline

105


QUADRUM CAPITAL INVESTEERT IN

TOEKOMSTVISIE LENSONLINE in belgië is lensonline marktleider op het gebied van online contactlensverkoop. ook in nederland is het bedrijf met 75 partneroptiekzaken geen onbekende speler meer. daarnaast heeft het bedrijf nog genoeg ambities. de eerste droge ogen expertisecentra, in samenwerking met rockmed, zijn een feit en met hulp van investeringspartner quadrum capital krijgen ook andere plannen steeds meer vorm. TEKST Bianca Helmens BEELD LensOnline

Veel van die plannen zijn gericht op groei. Het LensOnlineconcept staat op het punt om verder uit te rollen in Italië, de mogelijkheden voor de Duitse optiekmarkt worden verkend en in Nederland hoopt LensOnline binnen drie jaar door te groeien naar 140 optiekpartners. Toch is groei niet het enige waar LensOnline op focust. Bert Boon, eigenaar LensOnline: “We gaan het netwerk en de diensten rondom oogzorg uitbreiden, te beginnen bij de Droge Ogen Expertisecentra”. Grote zorgvraag Waarom droge ogen? Bert: “Dit probleem werd vaak aangekaart door onze partneroptiekzaken. De oogdruppels in ons assortiment waren niet voldoende. Toen zijn we terechtgekomen bij Rockmed. Zij zijn onder meer leverancier van de EyeLight-technologie die wordt gebruikt om droge ogen te behandelen”. Jessica de Groot, optometrist en Manager Diagnostics and Application bij Rockmed: “Droge ogen staan in de top vijf van meest gestelde oogheelkundige diagnoses, maar ziekenhuizen kunnen er weinig mee. Het valt onder onverzekerde zorg. Daarnaast is er vaak gebrek aan tijd en apparatuur om droge ogen te behandelen. Ook bij optiekzaken worden de behandelingen amper gedaan. En dat terwijl er wel een grote zorgvraag is”.

106

eyeline

INFOTORIAL

Extra traffic De investering vormt vaak het grootste struikelblok. Bert: “Dankzij Rockmeds contacten met oogartsen en ons netwerk van optiekpartners kunnen we garanderen dat er een patiëntentoestroom gaat komen. Daarom nemen wij voor onze expertisecentra de volledige investering van hardware, opleidingen en marketing op ons. De extra traffic ontstaat uit doorverwijzingen vanuit de ziekenhuizen, vanuit onze partners, onze database van klanten die oogdruppels hebben besteld en via onze nieuwe ‘Tijd voor Oogzorg’-


website. We gaan ervoor zorgen dat patiënten die online zoeken op droge ogen of gerelateerde klachten op deze site terechtkomen. De website fungeert vervolgens als doorverwijsportaal”. Droge Ogen Expertisecentra Inmiddels zijn Brillenliefde in Utrecht, Akkerman in Rotterdam en Maalsen Optiek in Nijmegen officiële Droge Ogen Expertisecentra. Wat houdt dat in? Jessica: “Het zijn geselecteerde LensOnline-partners met een optometrist en relevante apparatuur. Wij leiden vanuit Rockmed de optometristen op in de droge ogen-problematiek. De eerste dag behandelen we de patiënten samen. Ook organiseren we jaarlijks een terugkomdag om de kennis op te frissen en elkaar te ondersteunen. Uiteindelijk zullen er tien à vijftien van zulke expertisecentra komen. Daarnaast zijn we bezig met het opzetten van onze eigen optometrische centra. Optiekzaken kunnen daardoor hun klant binnen de LensOnline-familie doorverwijzen als ze zelf geen optometrist in dienst hebben”. Bert vult aan: “De doorverwijzende opticien wordt op de hoogte gehouden van de behandeling. Het blijft hún klant”. Bruggen bouwen Bert vat de ambities als volgt samen: “We zijn op volle snelheid onderweg naar LensOnline 3.0, waarbij onze optiekpartners een kijkoplossing gaan aanbieden. Zo’n kijkoplossing is voor iedere cliënt anders. Het vereist wel een goede samenwerking tussen de verschillende partijen, waaronder de oogheelkunde. Die partijen willen we dichterbij brengen”. Ook Rockmed heeft als doel om de samenwerking tussen verschillende oogzorgdisciplines te verbeteren. Jessica: “Daarom wilden we graag de handen ineenslaan: LensOnline heeft contacten binnen de optiek, wij in de oogheelkunde. Samen kunnen we oogzorgbehandelingen naar een hoger niveau tillen”. Knowhow Dankzij Quadrum Capital is ook de financiële slagkracht aanwezig, maar de investeringsmaatschappij is meer dan alleen geldschieter. Hedzer Wester, Investment Manager bij Quadrum Capital: “Wij worden voornamelijk gefinancierd door een groep van ongeveer 150 ondernemers. Die investeren naast hun geld ook hun expertise. Er is binnen onze EYELIGHT De EyeLight-technologie leidt bij 85 procent van de patiënten tot aantoonbare verbetering. EyeLight maakt gebruik van de allernieuwste lichtpulstechnologie en een geavanceerd lichttherapiemasker. Bijzonder is dat de lichtsterkte wordt aangepast op basis van persoonlijke parameters, zoals het huidtype en mate van droge ogen. Bovendien kunnen beide oogleden tegelijkertijd behandeld worden en is er geen gel nodig.

groep altijd wel iemand met kennis van e-commerce, gezondheidszorg, IT of andere sectoren. Dat helpt ons om bedrijven verder te brengen”. Dat is waarom LensOnline koos voor Quadrum Capital. Bert: “We waren niet alleen op zoek naar groeikapitaal, maar ook naar knowhow. Naast hun ondernemersnetwerk heeft Quadrum bedrijven onder zich die mooie sparringpartners vormen”. Hedzer: “We geloven in het unieke model van LensOnline. Het heeft enerzijds het gemak van e-commerce, maar tegelijkertijd dat persoonlijke, die advisering van de opticien en het stukje ondernemerschap dat daarin geborgd is. We gaan nauw samenwerken om de ambitieuze plannen waar te maken”. Marketing Meer groei, meer traffic en meer oogzorg met de klant als uiteindelijke winnaar. Diezelfde consument speelt een sleutelrol in het slagen van de plannen. Bert: “We gaan daarom de komende drie à vier jaar nog meer inzetten op omnichannel marketing”. voor meer info: www.tijdvooroogzorg.nl, Marco Stolk +31 (0)6 15820590

eyeline

107


brian kragt en ron bouwmans

25 JAAR (BIJ) BOBO’S EYEWEAR het is feest in den bosch! bobo’s eyewear, leverancier van serengeti, prego, bollé, spy+ en cébé bestaat 25 jaar. tijd voor een korte terugblik met voormalig directeur ron bouwmans, zijn opvolger brian kragt en zus angelique kragt. en na 25 jaar neemt henk kolhoff afscheid. TEKST Martijn Plantinga BEELD Bobo’s Eyewear “We komen allemaal uit de stal van Metzler-Bonnier”, opent Ron. “Na een reorganisatie in 1997 werd Bobo’s Eyewear opgericht, destijds met het nog niet zo bekende Serengeti en Fossil als de enige twee merken. In het begin werkte ik alleen met Angelique en Henk Kolhoff. Ad Punt heeft ook nog even bij ons gewerkt, maar we zijn met z’n drieën in een klein kantoor begonnen. Angelique: “We hadden een klein keukenblokje, vier apothekerskasten met de voorraad en deden alles zelf; van telefoontjes, administratie, contact met klanten en leveranciers tot brillen verzenden. Al snel werd het te klein en moesten we verhuizen”. Ron weet dat nog goed. “Dat deden we toen Angelique op vakantie was. Toen ze terugkwam, lag er een adreswijziging bij haar op de mat. In de eerste drie jaar groeiden we hard en verhuisden

angelique kragt

108

eyeline

we drie keer. Mijn vrouw Saskia zei destijds: Op het vierde adres moeten jullie minimaal vier jaar blijven zitten! Dat zijn er inmiddels meer dan 20 geworden”. De afgelopen jaren is Serengeti uitgegroeid tot internationaal A-merk. Ron: “Eén van de redenen van het succes is dat Serengeti van oorsprong een technisch product is. Dat begint bij de glazen. Opticiens vinden het mooi om hun klanten het verhaal achter het merk te vertellen. We kijken dan ook met een goed gevoel terug naar de groei die het merk in de jaren heeft doorgemaakt”. Trots vertelt hij over de vele trouwe klanten, die vaak al vanaf het eerste uur geloofden in het merk. “Wij deden graag iets terug in de vorm van feestjes op beurzen, van chocoladefonteinen en oestermeisjes tot roze Tuktuks. Heerlijk!” Algemeen directeur Brian werkte van 2003 tot 2006 al bij Bobo’s en na een kort uitstapje keerde hij in 2010 terug. “Ik kende Ron en hielp hem wel eens met presentaties enzo. Van het een kwam het ander en inmiddels heb ik het stokje overgenomen van Ron, al is hij op de achtergrond nog steeds actief”. Het afscheid van Henk Kolhoff komt nu snel dichtbij. “We willen Henk hartelijk bedanken voor zijn inspanningen al die jaren en hebben alle vertrouwen in zijn opvolger Jeroen. Maar laten we ook de anderen niet vergeten. We zijn een hecht team, inmiddels met 16 mensen, en iedereen heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan dit 25-jarig jubileum!”


MR. SERENGETI NEEMT AFSCHEID

wie kent hem niet? henk kolhoff, mr. serengeti! in de loop van dit jaar neemt hij officieel afscheid als vertegenwoordiger serengeti en prego voor regio west van bobo’s eyewear. hij geeft na 25 jaar het stokje over aan jeroen privé, die na een lange periode bij luxottica weer terug is waar hij ooit begon.

henk kolhoff

Henk Kolhoff zit al zijn hele leven in de optiek, via onder andere Buchmann Opticals kwam hij bij Metzler-Bonnier terecht. Eén van de merken was toen al Serengeti. “Dit merk stond toen echt nog in de kinderschoenen”, opent Henk. “Metzler Duitsland ging slecht en met Ron Bouwmans en Angelique Kragt begonnen we vol passie om Serengeti op de kaart te zetten. We startten letterlijk met niks: een panto modelletje, vele pilotenmodellen en nog één ander model. Ik ben er best trots op hoe de huidige collecties van Serengeti eruit zien. Niet alleen de collectie, maar ook de doelgroep is enorm uitgebreid. In het begin was het hard werken om opticiens te enthousiasmeren voor het merk; het is een cliché, maar verkopen begint vaak met ‘nee’. Leuk om te vermelden is dat veel van deze nee-zeggers nu trouwe en loyale klanten zijn”. Bobo’s Eyewear is een prachtig familiebedrijf volgens Henk. “We hebben ook altijd veel voor én met onze klanten gedaan. Daar heb ik heel goede herinneringen aan. Een ijskoude Solex-toer door Den Bosch, midden in de winter, en dan stond Ron, onze kookliefhebber, einde van de middag klaar met grote pannen dampende hutspot en boerenkool. En de vele beurzen, waarbij we nog altijd proberen iets extra’s te doen voor onze klanten. We zijn natuurlijk echte Bosschenaren, dus er zijn

jeroen privé

in de jaren heel wat Bossche bollen verslonden. Of het boottochtje over de Binnendieze, daar hebben mensen het nog steeds over. Na een middagje productinformatie nog even een rondje varen door de prachtige binnenstad, dan waren mensen echt verrast”. Jeroen Privé gaat Henk per 1 juli opvolgen. Hij heeft ook een verleden bij Bobo’s, want zijn eerste baan was bij Metzler-Bonnier, bij Rons schoonvader. “Ron was mijn manager. Na een paar jaar in de buitendienst ben ik vertrokken naar Luxottica, waar ik 24 jaar heb gewerkt. Ik had nog steeds contact met Bobo’s en miste het familiebedrijf en de korte lijnen toch wel. Op 1 maart ben ik officieel begonnen, met Serengeti als mooie uitdaging. We liggen natuurlijk al in een groot deel van Nederland, maar willen nog meer aanwezig zijn in de winkels. Een mooi voorbeeld zijn de shop-in-shop kasten. Die passen heel goed op de A-locaties, zeker in het westen”. Dat beaamt Henk. “Jeroen kan mooi verder bouwen aan dit prachtige merk. Je kunt in ons vak nooit stil zitten, dat weet hij als geen ander. Vanaf juli blijf ik nog wel op de achtergrond betrokken. Ik zou tegen Jeroen willen zeggen: blijf elke dag als een uitdaging zien en wees er voor je klanten. Dat hebben wij de afgelopen 25 jaar ook gedaan. Met héél véél plezier!”


JOBLINE

LOYALITEIT VAN PERSONEEL loyaal personeel is goud waard! wij onderzochten hoe lang de gemiddelde medewerker in de optiek nu werkt bij zijn/haar werkgever. Op LinkedIn hebben wij even geleden een poll gehouden met de vraag: Hoe lang werk jij momenteel bij jouw werkgever? 175 mensen gaven een antwoord op deze vraag. De uitslag is als volgt:

110

PERIODE WERKZAAM

AANTAL STEMMEN

PERCENTAGE VAN # STEMMEN

Korter dan 1 jaar

16 stemmen

9%

1 tot 5 jaar

59 stemmen

34 %

5 tot 10 jaar

42 stemmen

24 %

Langer dan 10 jaar

58 stemmen

33 %

een grote groep stemmers erg loyaal is aan zijn/haar werkgever. Een mooi compliment dus voor deze groep werkgevers! De kleinste groep stemmers is korter dan 1 jaar werkzaam bij zijn/haar werkgever. Deze groep is dus recent gestart met een nieuwe baan of komt vers uit de schoolbanken. Gezien de grote vraag naar personeel op dit moment, valt het op dat deze groep relatief klein is. De grootste groep mensen werkt 1 tot 5 jaar bij zijn/haar huidige werkgever. En dat is toch opvallend gezien de coronacrisis die we (hopelijk) achter de rug hebben. De mensen die 5 tot 10 jaar werkzaam zijn bij de huidige werkgever vallen percentueel gezien in de middenmoot. Uit diverse landelijke onderzoeken blijkt dat de gemiddelde Nederlandse werknemer eens per 10 jaar van baan wisselt. De afgelopen jaren gaat deze wisseling echter steeds sneller. Vooral de jongere generaties veranderen vlotter van baan en zijn minder trouw aan hun werkgever dan de oudere generaties.

De stemmers Met 175 stemmen hebben we slechts een klein percentage van de werkzame groep optiekers te pakken. De mensen die hebben gestemd, zijn werkzaam als opticien, contactlensspecialist of hebben een andere relevante rol in de optiek. Zij werken bij ketenbedrijven en particuliere winkels. Ondanks het relatief lage aantal stemmen kunnen we uit deze poll toch een paar mooie conclusies trekken. Vooral omdat wij ook zagen dat dezelfde poll in een andere doelgroep behoorlijk in dezelfde richting kwam.

Als u onze cijfers afzet tegen de landelijke cijfers, kunt u daar als werkgever ook uw eigen conclusies uit trekken. Bekijk daarbij goed de opbouw van uw eigen personeelsbestand en ga rekenen. Op basis van de cijfers die hieruit komen, kunt u een solide personeelsplanning maken voor de komende jaren. Houd daarbij ook rekening met de gevolgen van corona en de krapte op de arbeidsmarkt. Veel mensen die eigenlijk al toe waren aan een nieuwe baan zullen de stap misschien niet hebben gezet de afgelopen twee jaren. Wellicht dat ze dat na enig uitstel nu wel zullen gaan doen…

Wat zeggen de cijfers? Meten is weten en cijfers liegen niet… Wat de cijfers in ieder geval zeggen over de loyaliteit van medewerkers in de optiekbranche, is dat het grootste deel van de stemmers al langer dan 10 jaar bij de huidige werkgever werkt. Dat betekent dat

Vragen en ondersteuning? Hebt u naar aanleiding van ons artikel vragen, of een stukje ondersteuning nodig op het gebied van personeel en/of werving? Neem dan vooral contact met ons op via info@ optiekvacatures.nl of +31 (0)85 1305487.

eyeline


6 TIPS

OM JE PERSONEELSTEKORT OP TE LOSSEN goed personeel is momenteel moeilijk te vinden. als werkgever zal dit je niet vreemd in de oren klinken. het tekort aan personeel loopt in vrijwel alle sectoren steeds verder op. in zo'n krappe arbeidsmarkt is het daarom lastig om eruit te springen. lees hieronder 6 oplossingen voor personeelstekort! 1 REFERRAL RECRUITMENT Waarschijnlijk denkt u nu: wat is referral recruitment? Dit is een manier om uw eigen medewerkers in te zetten om personeel te werven. Uw personeel is als het ware een ambassadeur van het bedrijf. U kunt bijvoorbeeld een beloning aan een medewerker geven als deze een geschikte kandidaat aanlevert. Ook kunt u aan medewerkers vragen of zij nieuwe vacatures via LinkedIn willen delen. Het grote voordeel is dat via-via reclame geen geld kost en dat je op deze manier van 'adverteren' een hele grote doelgroep bereikt. Een win-win situatie dus! 2 EEN PAKKENDE VACATURETEKST Het is goed om na te denken over wat uw bedrijf onderscheidt van andere bedrijven. Misschien bent u gevestigd in een prachtig pand, zijn er goede secundaire arbeidsvoorwaarden of een mooi (marktconform) salaris. Denk daarbij wel goed na over de doelgroep die u wilt bereiken! Als u bijvoorbeeld als bedrijf veel starters aanneemt, noem dan in de vacaturetekst dat er jaarlijks een skivakantie gepland kan worden. Als u meer mikt op een iets oudere doelgroep (bijvoorbeeld personeel met kinderen), dan is het goed om in te zetten op de mogelijkheid tot thuiswerken en flexibele werkuren.

BRON Met dank aan ASR.nl

3 OMSCHOLEN VAN PERSONEEL Als u een open vacature hebt, kijk dan ook eens naar het huidige personeelsbestand. Misschien is er wel een medewerker die zich om kan laten scholen tot die functie. Dit stimuleert medewerkers zich verder te ontwikkelen én het lost personeelstekort (deels) op.

4 PAS SELECTIECRITERIA AAN Als u voor een openstaande functie iemand zoekt met meer dan 5 jaar relevante werkervaring (senior), dan is het soms lastig om een geschikte kandidaat te vinden. U kunt er dan voor kiezen om de selectiecriteria iets bij te stellen. Misschien volstaat voor deze functie een medior (2-5 jaar relevante werkervaring) of een junior (0-2 jaar relevante werkervaring). Het voordeel is dat deze nieuwe medewerker vanzelf doorgroeit naar een senior-rol en dat u kunt volstaan met een minder hoog salaris. U kunt ook de selectiecriteria van bijvoorbeeld het opleidingsniveau naar beneden bijstellen van bijvoorbeeld WO naar HBO. Op deze manier is de vijver waar uit gevist wordt gelijk een stuk groter! 5 PROMOOT ONTWIKKELINGSMOGELIJKHEDEN Persoonlijke ontwikkeling is voor veel mensen heel belangrijk. Zet daarom tijdens een sollicitatiegesprek en in een vacaturetekst in op persoonlijke ontwikkeling! Geef bijvoorbeeld aan dat als een potentieel nieuwe medewerker zijn werk goed doet er voldoende doorgroeimogelijkheden zijn binnen het bedrijf. Als u toekomstperspectief biedt, dan is er gewoon meer interesse om te werken voor uw bedrijf. 6 HET SALARIS VERHOGEN OF DE SECUNDAIRE ARBEIDSVOORWAARDEN VERBETEREN Het is aan te raden om eerst de 5 voorgaande tips te proberen. Maar als u er al alles aan hebt gedaan om een geschikte kandidaat te werven, maar het is nog steeds niet gelukt? Dan is het goed om na te gaan of het salaris dat bij de vacature hoort marktconform is. Als u bijvoorbeeld een laag salaris biedt voor een zware functie, dan kan het zijn dat sollicitanten afhaken. Wil of kunt u het salaris niet verhogen? Kies er dan voor om de secundaire arbeidsvoorwaarden te verbeteren.


WO R D J IJ OOK LID VAN #T EAM VI SSER

CONTACTLENZEN EN OPTOMETRIE VORMEN EEN PRACHTIGE COMBINATIE nederland gaat meer en meer gebukt onder een breed personeelstekort. de juiste vakmensen op de juiste plaats, dat is een hele opgave tegenwoordig. een vacature-advertentie levert niet altijd het gewenste resultaat op. bij visser contactlenzen verruimen ze hun blik en organiseren ze inspirerende gesprekken. om met elkaar te praten over de enerverende wereld van de contactlenzen, het uitdagende beroep van optometrist en uiteraard waarom werken bij visser contactlenzen iedere dag vol passie en trots gebeurt. een gesprek met twee, nog ‘redelijk nieuwe’ collega’s van manager specialisten jeroen mulder: optometristen ahmed ibrahim en bert drentje van visser contactlenzen. TEKST Erik Riemens/Anneke Pastoor BEELD Miranda Becker Hoff

112

eyeline

Jeroen Is dat laatste een goed voorbeeld van de cultuur bij Visser Contactlenzen? Bert Jazeker, ik vind de sfeer vanaf de start erg prettig en warm. Bij Visser Contactlenzen is alles op gelijk niveau. Er is geen hiërarchie, we doen echt met z’n allen het werk en vullen elkaar goed aan. Gelukkig is er ook tijd voor een praatje, of dat nou met een andere optometrist is of met iemand van het magazijn. Ik had dat ook direct al bij de eerste ken-

ahmed ibrahim

INFOTORIAL

Jeroen Mulder Bij Visser Contactlenzen zijn we voor een aantal vestigingen op zoek naar nieuwe mensen, vooral in het oosten van ons land, Doetinchem en Hengelo. We hebben een compleet nieuwe ‘werken bij’-website. Daarnaast geven we iedereen die interesse heeft om bij ons te komen werken, op deze manier graag een kijkje in de keuken van Visser Contactlenzen. Jullie werken allebei nog kort bij ons. Waarom heb je destijds juist bij Visser Contactlenzen gesolliciteerd? Ahmed Ibrahim Dat komt omdat ik hier heel veel kan en mag betekenen voor de cliënt. Vaak worden deze doorverwezen door de oogarts. De focus ligt bij Visser Contactlenzen grotendeels op het persoonlijke contact, dat wil zeggen: het eerlijke verhaal vertellen en écht laten weten wat je met de contactlens allemaal kan doen. Dat contact vind ik het mooiste en belangrijkste van mijn werk. Voor mij was dat de trigger om juist bij Visser te solliciteren. Bert Drentje Hier sluit ik mij helemaal bij aan. Ik ben ook technisch oogheelkundig assistent in een ziekenhuis en daar is een heel andere dynamiek. Bij Visser Contactlenzen heb je de rust en tijd voor je cliënten, dat spreekt mij heel erg aan. En de combinatie van contactlenzen en optometrie. Dat miste ik een beetje in mijn vorige baan en juist die combi trok mij over de streep om hier te gaan werken. Daarnaast is het heel zelfstandig werk. Je moet in de contactlenswereld echt aanpoten. Dat betekent veel zelf nadenken en doen, al kun je natuurlijk altijd je collega’s om hulp vragen.


WWW.WERKENBIJ

VISSER CONTACTLENZEN.NL nismaking met directeur Edwin Krijgh. Ik had met hem en met Jeroen een heel open sollicitatiegesprek. Ik heb geen moment het idee gehad dat ik met de directeur aan tafel zat. We leken wel drie goede vrienden. Ahmed Ik vond die gesprekken ook heel aangenaam, gezellig en sociaal. Zo gaan we bij Visser Contactlenzen allemaal met elkaar om. Wat ik nog wel eens lastig vind, is dat je als het ware eigen baas bent en je heel zelfstandig werkt. Omdat we een grote organisatie zijn met 30 specialisten door het hele land heb je een berg van expertise, maar dat gaat inderdaad op afstand via Mail en de Siilo app. Dat vond ik wel even wennen. Jeroen Wat staat jullie nog bij van jullie introductie? Bert Wat ik wel heel fijn vond, is de informatie die je allemaal kreeg; van iedere afdeling. Je werd met open armen ontvangen. Ahmed Wat mij vooral is bijgebleven, is de tekst en uitleg tijdens mijn introductie. Alle stappen in het proces werden uitgelegd. Jeroen Onze werkwijze is ook geborgd binnen de Visser Academie. Maar noem eens een voorbeeld. Ahmed Vaak weet je niet wat er gebeurt als je op het knopje ‘bestellen’ drukt. Nu kreeg ik daar tekst en uitleg over. Ik werk hier bijna een jaar en als ik één woord moet noemen om die periode te omschrijven, dan is dat ‘leerzaam’. Toen ik hier kwam werken, had ik er uiteraard wel een voorstelling van, maar ik leer hier nog elke dag. Jeroen De naam zegt het al: Visser Contactlenzen. Dat betekent dagelijks bezig zijn met alleen maar contactlenzen. Missen jullie de brillen niet? Ahmed Nee, helemaal niet. Wat het werk nog extra aantrekkelijk maakt, is dat we mogen werken met de nieuwste apparatuur; dat maakt Visser Contactlenzen innovatief. Mijn werk bestaat uit meer dan alleen maar een lenscontrole en de contactlens als commercieel product. De oogmetingen, het netvlies beoordelen en de vele andere raakvlakken met optometrie zijn hier aan de orde van de dag. Soms geef ik presentaties buiten Visser Contactlenzen en ook dan ben ik weer heel veel bezig met optometrie, heerlijk. Bert Onze cliënten verwachten ook veel meer oogzorg dan alleen maar een contactlenscontrole. Voor mij is dat de essentie van optometrie. Niet alleen de contactlens beoordelen, maar ook alles ervoor én erachter, van wimpers tot hoornvlies tot netvlies! Ik blijf het zeggen: het verbinden van contactlenzen en optometrie is zo mooi en kan ook heel goed. En ja, droge ogen zijn gewoon op te lossen met contactlenzen. Ik zit helemaal op mijn plek bij Visser Contactlenzen. Wil je een dagje meelopen om te kijken of werken bij Visser Contactlenzen wat voor je is? Dat kan! Jeroen, Ahmed en Bert maken graag een afspraak met je! voor meer info: www.werkenbijvissercontactlenzen.nl

jeroen mulder en bert drentje


D O O R G E E F

COLUMN kaoutar bouayad In de optiekzaken zijn optometristen een spin in het web. Voor een ingewikkelde oogmeting, voor een screening vanwege een systematische aandoening of voor een uitdagende contactlensaanpassing, maar ook voor contactlensdragers waar de contactlenzen niet fijn bij zitten. De optometrist is de professional waar je naar toe kan stappen. En dat laatste zie ik vaak gebeuren. Net zoals klanten die steeds vaker contactlenzen laten staan vanwege droge ogen. Ik zeg: laat onnodige contactlens drop-outs geen negatieve impact leveren op jouw klanten. En zorg in plaats daarvan voor een geoptimaliseerd oogoppervlak en informeer je klanten voor een langere termijn tevredenheid en succes.

lans van deze drie is van het grootste belang voor de ervaring van de cliënt met contactlenzen. Het oogoppervlak waarop de contactlens rust is de belangrijkste factor. Als je een verstuikte enkel hebt, kan een nieuw paar schoenen op korte termijn goed werken, maar het uiteindelijke probleem niet oplossen. Hetzelfde geldt voor onze contactlensdragers met een aangetast oogoppervlak. Wijziging in de Meibomkliertjes, verlaagde TBUT (tear break up time), ontsteking van het oogoppervlak en/of traanonregelmatigheid spelen allemaal een rol bij het uitvallen van contactlenzen. Elke keer dat we een contactlens plaatsen, onderzoeken we nauwkeurig of er tekenen zijn die een uitstekend comfort en zicht in gevaar kunnen brengen.

OPTIMALISEER OCULAIRE MILIEU OM DROP-OUTS TE VOORKOMEN

Een paar weken geleden kwam een ​​klant bij mij voor een uitgebreid oogonderzoek. Tijdens ons gesprek vertelde ze me dat ze eerder contactlenzen had gedragen, maar daarmee was gestopt omdat ze tegen het einde van de dag aanvankelijk ongemakkelijk werden. Ze meldde dat de lenzen vanaf het begin eigenlijk nooit helemaal comfortabel in haar ogen zaten. Na haar refractie en kijkend naar haar oogoppervlak, vertelde ik dat we contactlenzen konden en zouden krijgen als ze nog steeds gemotiveerd was om dat te doen. Haar houding veranderde onmiddellijk naar enthousiasme en hoop. We hebben een plan opgesteld en ze draagt ​​nu de hele dag contactlenzen zonder compromissen. Ze is extatisch over de oogzorg en heeft al een aantal klanten naar de praktijk verwezen! Dit lijkt me een goed verhaal, toch? Maar het had nooit zo hoeven te zijn. In patiënten-enquêtes zijn de belangrijkste redenen waarom patiënten geen contactlenzen meer dragen, comfort (50 procent) en zicht (25 procent). Als we nadenken over alle verschillende aspecten van het dragen van contactlenzen, hebben we een gezond oogoppervlak, geoptimaliseerde lenstechnologie en lensverzorgingssystemen nodig. De ba-

Preventie van aandoeningen aan het oogoppervlak vermindert aanzienlijk de drop-outs. Het gebruik van enquêtes is nuttig om subjectieve informatie van cliënten te krijgen. Er zijn verschillende opties om te bepalen of er mogelijke onderliggende problemen zijn, zoals CLDEQ-8 (Contact Lens Dry Eye Questionnaire-8) en de SPEED (Standardized Patient Evaluation of Eye Dryness). Deze laatste is relatief kort en nauwkeurig voor cliënten met aandoeningen aan het oogoppervlak. Beide zijn onderzocht om de bruikbaarheid aan te tonen bij het bepalen van droge ogen bij dragers van contactlenzen: ‘Dragers van contactlenzen zijn gemotiveerd om in lenzen te blijven, dus blijf tijdens het hele proces voorlichting geven en klanten complimenteren met hun ijverige inspanningen’. Je zult er versteld van staan​​ hoeveel mensen niet wisten hoe goed het kon voelen om de droogte te behandelen. Zonder beter naar het oogoppervlak te kijken en meer gerichte vragen te stellen, weet je ook niet wat je níét weet over de klant. Laat onnodige uitval van contactlenzen je klant of je praktijk niet negatief beïnvloeden. Zorg ervoor dat je jouw contactlensklanten elke keer dat je hen ontmoet, voorlicht en op de hoogte houdt.

VOLGENDE DOORGEEFCOLUMN: Aysel Amir Fallah-Turgut 114

eyeline


GEEF J AANDAE OGEN DE CH VERDIET DIE ZE NEN !

LAST VAN DROGEN OGEN? WIJ HEBBEN DE OPLOSSING!

COMPLETE BRILLEN MET ZWITSERSE BRILLENGLAZEN Ontdekt u nu de Sport Collection van Optiswiss – Kies uit meer dan 20 monturen die Design, Kwaliteit en Comfort samenbrengen!

LensOnline en Rockmed Group hebben de deuren van hun eerste Droge Ogen Expertise Centra in Nederland geopend! Lees er alles over op pagina 106

Optiswiss AG • T +31 (0)85 049 32 34 • F +41 61 337 16 27 • info@optiswiss.ch


eyeline

MEER ZIEN?

vakblad voor de opticien, zomer 2022

Kom langs op het NCC! Neem een kijkje op onze stand tijdens het NCC om te zien wat O’Max u kan bieden, met het scala aan optische instrumenten. Zie waar er kansen zijn om uw praktijk uit te breiden, of te vereenvoudigen. Zodat u zich volledig kunt richten op het vinden van de juiste kijkoplossing voor uw klanten.

Terugblik MIDO en OPTI

2 6 & 27 Ju n i 2 0 2 2

MYOPIE

GLAUCOOM

DROGE OGEN

Topcon’s MYAH biedt alle cruciale tools die nodig zijn om myopiebehandeling te ondersteunen. Daarbij biedt het een platform om droge-ogen- behandeling toe te voegen of uit te breiden. Een welkome aanvulling op uw praktijk!

O’Max biedt een aantal betaalbare OCT oplossingen, waaronder de zeer gedetailleerde 3D OCT-1 Maestro2 met hoge beeldkwaliteit en een enorm gebruiksgemak door de diverse automatische functies. Een krachtpatser, die uw optiekbedrijf onderscheidend laat zijn. Tijdelijk inclusief AI! (Vraag naar de voorwaarden)

De E-Eye biedt een revolutionaire behandeling tegen droge ogen, door een serie lichtpulsen (IRPL). Ontdek de potentiële meerwaarde voor uw praktijk, nu ‘droge ogen’ een steeds vaker voorkomend probleem wordt.

ARTIFICAL INTELLIGENCE helpt optometristen met het tijdig opsporen van de oogziekten Glaucoom, DRP en AMD

PORSCHE Design Racedag

vakblad voor de opticien, zomer 2022 www.eyeline-magazine.nl

Ook leuk: MAAK KANS OP UW EIGEN IRIS FOTO! Bezoek tijdens de beurs de O’Max stand. U kunt dan meteen de laatste innovaties zien en kijken hoe deze in uw praktijk toegepast kunnen worden. Laat uw gegevens achter en u maakt kans op een professionele iris foto (en luxe, grote afdruk) door een fotograaf van Picture People.

O’Max Instruments BV Marconistraat 9, 6902 PC Zevenaar • Postbus 102, 6900AC Zevenaar Telefoon: +31 (0)88 - 0888160 • info@omax.nl • www.omax.nl

Part of 1Y 1/4 Y 1/4 Y 1/4 Y 1/4 Y 1/4 Y

Hugo Lens Optiek AUTHENTIEK

The GENIUS is back