__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

eyeline

DE UNIEKE TOPCON MYAH

vakblad voor de opticien, zomer 2021

Kleine brillen GROTE TRENDS

liu jo www.marchon.com

ogi eyewear www.ogieyewear.com

KLEINE BRILLEN, GROTE TRENDS dit seizoen zijn kinderbrillen meer dan ooit een equivalent van die voor volwassenen. u zou ze in de winkel zó kunnen mixen en op trend rangschikken. het enige verschil is de maat: vormen, kleuren en materialen - met uitzondering van de extravagante oversized modellen - komen overeen. denk rond, cat-eye, hexagon, contrasten, multi-colour. met purple & pink, waanzinnige tinten blauw en een uitgekiend palet in groen.

AS-LENGTE METING, CORNEA ANALYSE EN DROGE OGEN DIAGNOSTIEK IN ÉÉN!

GROTE

Laat uw bedrijf groeien met myopie management en droge ogen onderzoek!

MYOPIE SPECIAL

De nieuwe Topcon MYAH is een combinatie van cornea topografie, myopie management (as-lengte meter) en droge ogen onderzoeken in één. Het unieke

stella mccartney www.keringeyewear.com

3-in-1 instrument is zeer geschikt om myopie te analyseren, behandelingen te MYAH biedt een uiterst nauwkeurige meting en maakt gebruik van de meest recente en uitgebreide axiale lengtegroei curves, ontwikkeld door bijziendheidsexperts van het Erasmus Universitair Medisch Centrum. Hierdoor kunt u direct zien wat uw vervolgstap na het onderzoek zou kunnen zijn. De eenvoudige bediening verbetert de workflow in elke praktijk. Meer weten over de MYAH? Neem vrijblijvend contact op met O’Max Instruments, vraag een demonstratie aan en ontvang een aantrekkelijk (inruil)aanbod. Voorbeeld: aslengte meisje geplot op groeicurve precentiel grafiek.

O’Max Instruments BV Marconistraat 9, 6902 PC Zevenaar • Postbus 102, 6900AC Zevenaar Telefoon: +31 (0)88 - 0888160 • info@omax.nl • www.omax.nl

an Essilor Company

vakblad voor de opticien, zomer 2021 www.eyeline-magazine.nl

EYNL_2021_OPM_Trend Kindermonturen.indd 4-5

monitoren én follow-up toe te passen.

20-20-2 Daar RED je ogen mee

DE HOBBY VAN

johann von goisern www.eyesupply.nl

AI is waardevolle toepassing ZORG


TORISCHE STERKTES ZIJN NU BESCHIKBAAR!

Door veel aanpassers getipt als ‘heel fijn product’

EEN NIEUWE SILICONE HYDROGELMAANDLENS VOOR EEN GEZONDE LEVENSSTIJL

KENMERKEN & VOORDELEN

TECHNISCHE KENMERKEN

Optimale zuurstofdoorlaatbaarheid

MATERIAAL

SILICONE HYDROGEL

HD optisch design

DK/T

119

WATER GEHALTE

45%

UV FILTER

JA - KLASSE 1

Met een Klasse 1 UV filter

HANDLINGS TINT

JA - BLAUW

Goede hanteerbaarheid

DIAMETER (mm)

14.20

BASIS CURVE (mm)

8.60

Verhoogd comfort

NEEM VOOR MEER INFORMATIE CONTACT OP MET UW ACCOUNT MANAGER OF BEL: Customer Care NL: 0800 023 2029 Customer Care BE: 0800 799 18 E: klantenservice@markennovy.com

901261v2

Beschikbaar in Sferisch, Torisch & Multifocaal

erconctl.nl |

info@erconctl.nl |

0592 405000


COLOFON uitgever LT Media BV Frank Smits Algemeen directeur frank.smits@ltmedia.nl Loes Brussen Business strateeg hoofdredactie Anneke Pastoor anneke.pastoor@ltmedia.nl eindredactie Marie-Catrien van Deijck redactie Eef van der Worp Riens Gort Maarten Weidema TEF Lola Hamers Matthias Vanheerentals Erik Riemens Marion de Pater Gabi Steenbekkers René van der Wilk Pieter de Leeuw webredactie Emma Hofstede webredactie@ltmedia.nl vormgeving Christel Giezen Brigitte van Mierlo Trends: Jan Luijk fotografie Loek Peters Upstairs Fotografie PictureMi Photography cover Stella McCartney (Kering Eyewear), PictureMi Photography, Optiplus, Gert-Jan Kombrink

Scherp zicht op myopie Het is bekend: in Zuidoost-Azië worden kinderen steeds jonger myoop. Ook voor ons in Nederland wordt myopie een steeds groter probleem; uit een studie van het Erasmus MC blijkt dat de prevalentie van myopie onder kinderen van 6 tot 9 jaar al 12 procent is. En we weten ook dat op jonge leeftijd ontstane myopie een groot risico op oogaandoeningen op latere leeftijd geeft. Daarom in deze zomeruitgave een grote Myopie Special vanuit allerlei invalshoeken. Want hoe managen we bijvoorbeeld myopie in de dagelijkse praktijk? We bespraken het met een aantal vakgenoten. Ook zoomen we in op apparatuur en de diverse mogelijkheden op het gebied van contactlenzen en glas. Karin, Daisy en Emily behandelen een casus myopie en natuurlijk komt 20-20-2 voorbij. Myopie management dus. Eén ding staat als een paal boven water, we kunnen elkaar vanuit de diverse disciplines versterken in de strijd tegen myopie. Dat is ook scherp (in)zicht.

Hoofdredacteur Eyeline Magazine

sales & marketing Mandy Mooren mandy.mooren@ltmedia.nl traffic Dennis Söser traffic@ltmedia.nl +31 (0)26 3616960 www.eyeline-magazine.nl Facebook eyeline.magazine Instagram eyeline_magazine LinkedIn Eyeline Magazine abonnementen Bel 026-3616960 of mail office@ltmedia.nl met het verzoek om een abonnement. Prijs abonnement voor een compleet kalenderjaar: 42,50 euro. Het abonnement wordt stilzwijgend verlengd, indien geen opzegging plaatsvindt voor 1 november van het lopende kalenderjaar. Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever mag niets uit Eyeline worden over­genomen. De redactie is niet verantwoordelijk te houden voor de inhoud van interviews.

eyeline

3


INHOUD eyeline zomer 2021

techniek & innovatie Vakgenoten in gesprek

10

Scherp zicht op myopie

18

Gastcolumn Gabi Steenbekkers

20

Menicon Bloom

25

Myopie management, wat kunnen en mogen wij? 26 Casus Myopiebehandeling

28

Optiplus promoot 20-20-2

29

O’Max Topcon MYAH

30

Interview Marleen Veldt en David Waardenburg

34

34

18

56 50

Oculus Myopia Master

36

Bausch + Lomb Tafel van Vier

39

Shamir en Alpine F1 Team partners

42

Alcon Sales NL

44

Eyetelligence-Assure ontzorgt

46

Xtensa mark’ennovy ook torisch

50

Nikon Partner programma

56

trends Kekke kinderbrillen Eco

60-65 68

eyeline

5


INHOUD eyeline zomer 2021

horen Keuzeparadox

74

Starkey

77

Moeder & Zoon

78

Terugblik GAIN-event

80

ondernemerschap Opticien Mertens aan het woord

84

SIPO wil einde maken aan personeelstekort

88

Slimme bril en contactlens

89

J&J Cataract-webinars

92

Terugblik MIDO

94

Alcon Marketingcampagne

95

Rodenstock CNXT

96

LensOnline vs VD Wiel Optiek

98

92

98 89

88 jobline Leerlingen zijn de toekomst

100

Ik plaatste een vacature via Optiekvacatures

103

elk nummer Column Eef van der Worp

16

Verleg je eyeline

53

De Hobby van… Doorgeefcolumn Nieuws 6

eyeline

91 106 15, 17, 21, 37, 66, 71, 87, 104


T: +31 (0)320 24 71 04 | +32 (0)2 808 57 16 MAIL@OFAR.NL | WWW.OFAR.NL


Resultaten driejarige MiYOSMART vervolgstudie

Sterk bewijs dat de effectiviteit van de brillenglazen doeltreffend blijft bij het vertragen van myopie progressie bij kinderen. HOYA Vision Care maakte de resultaten bekend van de driejarige klinische vervolgstudie naar MiYOSMART brillenglazen met gepatenteerde D.I.M.S.-technology (Defocus Incorporated Multiple Segments). De driejarige studie1, gepubliceerd in maart 2021 in het British Journal of Ophthalmology, werd uitgevoerd door het Center for Myopia Research van de Hong Kong Polytechnic University. Het is een vervolg op de tweejarige studie2 die eerder bewijs aantoonde van de effectiviteit in het vertragen van myopie progressie met gemiddeld 60% bij kinderen van 8-13 jaar. De driejarige vervolgstudie die werd uitgevoerd bij 120 kinderen in Azië omvatte: - 65 kinderen die bij de vorige studie ook MiYOSMART brillenglazen droegen. - 55 kinderen die bij de vorige studie standaard enkelvoudige brillenglazen droegen en na het tweede jaar overstapten op MiYOSMART brillenglazen. Aan het einde van het derde jaar toonden de resultaten bij de groep kinderen die MiYOSMART brillenglazen droegen aan dat de vertraging van myopie progressie aanhield. Bij de groep kinderen die na het tweede jaar overstapten op MiYOSMART brillenglazen was er direct sprake van een significante vertraging.

Meer informatie: https://info.hoyavision.com/nl/miyosmart-introductie

1. Carly SY Lam, Wing Chun Tang, Paul H Lee, Han Yu Zhang, Hua Qi, Keigo Hasegawa, Chi Ho To. Myopia control effect of defocus incorporated multiple segments (DIMS) spectacle lens in Chinese children: results of a 3-year follow-up study. DOI: 10.1136/bjophthalmol-2020-317664 2. Lam CSY, Tang WC, Tse DY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomised clinical trial. British Journal of Ophthalmology. Published Online First: 29 May 2019. doi: 10.1136/bjophthalmol-2018-313739


TECHNIEK & INNOVATIE CONTACTLENZEN – GLAZEN – INSTRUMENTEN

vakgenoten in gesprek

Dit keer in Eyeline een grote Myopie Special. We trappen af met een Vakgenoten in gesprek met 3 leveranciers en 3 opticiens aan het woord. Want hoe managen we dat? Liever contactlenzen of glas en hoe kun je elkaar als leveranciers versterken als het gaat om de urgentie van myopie management?

SPECIAL MYOPIE

de tafel van vier is terug

10

41

De Academy of Vision Care van Bausch + Lomb ging het derde seizoen in met De Tafel van Vier 2.0 met drie nieuwe uitzendingen van de populaire contactlens talkshow. Dit keer vanuit een nieuwe locatie en met de twee nieuwe tafelheren Tijl Van Mierlo en Harry Dickhoff.

shamir en alpine

44

Het Shamir-Alpine F1 Team partnerschap is het allereerste Vision Performance Lab in de Formule 1 en biedt Alpine F1 hoogwaardig optometrisch onderzoek. Niet alleen voor het Alpine F1 Team en de Alpine Academycoureurs, maar ook de pitcrew en het personeel op de bases van Alpine F1 in Enstone en Viry-Châtillon.

eyeline

9


VAKGENOTEN IN GESPREK

MYOPIE

HOE MANAGEN WE DAT? hoe managen we myopie in de dagelijkse praktijk? liever met contactlenzen of, zoals sinds kort mogelijk is, met glas? hoe maken we het belang van myopie management gezamenlijk groter? het feit dat deze leveranciers met z’n drieën aan tafel zitten, bewijst de gezamenlijke urgentie en de wil tot samenwerking. is myopie management ook niet gewoon een moneymaker? hoe zit dat eigenlijk met de vergoeding vanuit de zorgverzekering? de drie leveranciers nodigden ieder een klant uit. myopie management, maar dan vanuit het oogpunt van ondernemerschap. lees mee alsof u zelf aan tafel zat. reageren? graag!   TEKST Lola Hamers/Anneke Pastoor BEELD Loek Peters Eyeline Hoe actief ben je op het gebied van myopie? Nicole Barendse De Brilshop in Spanbroek is al tien jaar actief met myopie controle en tot voor kort waren zachte contactlenzen mijn favoriet. Ik zocht al vanaf het begin naar een innovatief brillenglas, bij kinderen lukken contactlenzen namelijk niet altijd. MiYOSMART is veelbelovend en wordt ook erg goed ontvangen door onze klanten. Ik krijg zelfvertrouwen in myopie controle door (online) myopie trainingen, praktijkervaring en gesprekken met specialisten. Sinds kort hebben we een aslengtemeter, deze geeft naast een cyclometing meer inzicht in het belang van de behandeling. Als een optiekzaak niet beschikt over de mogelijkheid van een

1

10

eyeline

cyclo- of aslengtemeting kun je altijd doorverwijzen naar een oogkliniek in de buurt. Er komt de laatste jaren meer en meer bekendheid rondom myopie, al denk ik zelf dat de grootste doorbraak nog moet komen. Annet Jongmans Bij mijn Kidzz Eyezz orthoptiespreekuur heb ik veel kinderen met beginnende myopie, die zet ik dan meteen aan de contactlenzen en sinds kort ook aan de glazen. Ik heb een kort lijntje met het OLVG. Zij doen veel in de atropinebehandeling, daar kunnen kinderen al op jongere leeftijd aan beginnen. Zo kunnen we samen het totaalpakket aanbieden. Ook vanwege goede resultaten zijn we steeds eerder geneigd om er wat mee te doen.

2

3


SPECIAL MYOPIE

Jennifer Meerding Optiek Verkerk is ook actief op het gebied van myopie, onder andere door bewustwording te creëren in het hele team. Dat is vooral mijn functie binnen het bedrijf, naast optometriewerkzaamheden. Ik probeer daar iedereen in mee te nemen, iedereen te stimuleren om het onder de aandacht te brengen. Ook op basisscholen en middelbare scholen zijn we langs geweest om te vertellen over de alarmerende myopie trend. Er zijn wel mensen die ervan afweten, maar om echt te laten doordringen hoe serieus en groot het probleem is; daar is nog veel winst te behalen. Het is heel interessant en leuk om daarmee bezig te zijn in de hoop om op deze manier aan te zetten tot actie en gedragsverandering. Basisscholen staan er wel voor open, maar zien het toch al snel als een soort belangenverstrengeling. Dat is niet de bedoeling, het doel is dat zij signalen kunnen herkennen bij kinderen en weten wat ze zelf kunnen doen. De GGD houdt zich ook bezig met onderzoek middels de Kindermonitor. In 2019 is er, mede door de GGD, onderzoek gedaan naar de risicoperceptie van myopie, de invloed van een bril op eigen ontwikkeling en de kennis over een gezonde leefstijl met betrekking tot de ogen bij leerlingen uit groep 7. Op deze manier kan het preventieprogramma meer vorm krijgen om ook de basisscholen erbij te betrekken. Nataly Analbers Wij horen vanuit leverancierszijde ook dat optiekzaken graag in gesprek willen met scholen. Daarom is het goed om die samenwerking op te zoeken, om via zoveel mogelijk kanalen awareness te creëren. Het doel is om myopie onder kinderen terug te dringen, we kijken met partijen als het Oogfonds hoe we scholen, maar ook ouders en kinderen kunnen bereiken. Het is lastig om als optiekzaak objectief bij scholen binnen te komen, omdat scholen helaas nog het commerciële aspect te veel zien.

4

AAN DE VIRTUELE TAFEL

1

Jennifer Meerding Optiek Verkerk Amersfoort

2

Nicole Barendse Brilshop Spanbroek

3 4

Nataly Analbers Head of Benelux CooperVision Specialty EyeCare Annet Jongmans Kidzz Eyezz Amsterdam

5

David Waardenburg Professional Service Manager HOYA Lens Nederland

6

Evert Aaij Commercial & Marketing Manager Menicon

WE KUNNEN ELKAAR ALS LEVERANCIERS ALLEEN MAAR VERSTERKEN

5

6

eyeline

11


T: +31 (0)529 - 438 010 M: info@optiekvision.nl W: www.optiekvision.nl

Aslengtemeter voor Myopie controle SR-9000

De Suoer SR-9000 is een optisch biometrisch instrument, welke specifiek kan worden gebruikt voor de aslengtemeting voor Myopie controle. Daarnaast biedt de Suoer SR-9000 de mogelijkheid voor het meten van de optische as en de berekening voor correcte IOL-metingen met volledige nauwkeurigheid. De hoge meetsnelheid en non-contact zorgen voor comfort van de patiënt tijdens de meting.

• Axiale Lengte • Axiale Lengte • Keratometrie centrale cornea • Keratometrie vanvan de de centrale cornea • Pupil diameter • Pupil diameter • Pachymetrie • Pachymetrie • Voorste oogkamer diepte lensdikte • Voorste oogkamer diepte en en lensdikte (LT)(LT) • White to White • White to White • Wordt geleverd verduisteringskap • Wordt geleverd metmet verduisteringskap • Inclusief software • Inclusief software

Sinds kort werken wij samen met Menicon en Hoya, vragen over deze samenwerking? Sinds kort werken wij samen met Menicon Hoya,met vragen Neem gerusten contact onsover op! deze samenwerking? Neem gerust contact met ons op!


SPECIAL Evert Aaij Als je in een optiekwinkel met ouders bezig bent, kun je via hen de connectie maken naar kinderen. Kijk naar tandartsen bijvoorbeeld: als een ouder naar de tandarts gaat, hebben ze daar snel door dat iemand kinderen heeft. De tandarts geeft dan aan dat hij de dochter van 2,5 jaar ook graag een keer ziet voor controle. Als opticien kun je het kinderoog ook op die manier benaderen; vanaf jonge leeftijd monitoren, een band opbouwen. David Waardenburg Wij zijn nog niet actief op basisscholen, maar in ziekenhuizen hoor je ook wel eens dat oogartsen terughoudend zijn vanwege commercieel belang. Tijdens trainingen proberen we objectief alle variaties te benoemen en bespreken. Uiteindelijk gaat het om het kind en de myopiepreventie. Nataly Het kind staat altijd centraal en of het nou atropine, een contactlens of brillenglas is of een combinatie daarvan: het gaat erom welke therapie het beste bij het kind past. Het is dan ook onze missie om iedereen optimale gezichtsscherpte te bieden. Evert Er zijn hier drie leveranciers aan tafel om een oplossing mee te zoeken; de oplossing moet passen bij het kind. Dat kunnen lenzen zijn maar inderdaad ook glas, als je maar gefocust bent op het vinden van de juiste oplossing. Nataly Ik denk dat wij elkaar als leveranciers alleen maar kunnen versterken. De boodschap wordt krachtiger, en het bewustzijn creëren is het belangrijkste. Hoe meer we dat met z’n allen doen, en met de optiekwinkels en hun voltallige personeel, hoe beter het is. Jennifer Ik denk ook juist dat de leveranciers, die de producten aanbieden, samen nu supergoed zijn. En dat je daar heel veel in kunt bereiken om de boodschap zo sterk mogelijk te maken en zo breed mogelijk te verspreiden; iets waar ik alleen maar achtersta. Ik vind wel dat er wat veranderd moet worden aan het zorgstelsel in Nederland. Contactlenzen zijn duurder dan brillenglazen en ouders gaan vaak uit van een vergoeding van de zorgverzekeraar. Maar vaak krijg je die niet, er zijn heel scherp afgebakende kaders bij de verzekeraars omtrent contactlenzen op medische indicatie. Het zou mooi meegenomen zijn om er een passende vergoeding voor te krijgen. Fysiotherapie zit bijvoorbeeld wel in het basispakket, maar hoeveel kinderen hebben er nou fysiotherapie nodig tegenover kinderen die een bril of lenzen nodig hebben? En dat worden er alleen maar meer. Wellicht kunnen zorgverzekeraars daar een keer naar kijken. Het overkoepelende zorgstelsel (Zorginstituut Nederland) heeft in 2012 een standpunt rond myopie uitgebracht, en zelfs met alle recente kennis en aandacht omtrent myopie is dit standpunt (nog) niet herzien. Myopie onder kinderen wordt omschreven als fysiologische myopie, ofwel ‘schoolmyopie’, die zich op jeugdige leeftijd ontwikkeld waarbij een normale groei optreedt van elk brekend systeem van het oog. Meestal leidt dit tot een milde of matige myopie. ‘Schoolmyopie’ wordt op schoolleeftijd al merkbaar, blijft vaak constant na voltooien van de lichamelijke ontwikkeling en komt vaak niet boven de min-5. Het zou mooi zijn als hier op een andere manier naar gekeken wordt, want ook die min-5 wil je te allen tijde voorkomen natuurlijk. Helaas is er pas een vergoeding mogelijk hoger dan min-6. Het zou mooi zijn om krachten te bundelen en een verandering te realiseren binnen het zorgverzekeringsstelsel in Nederland. Wij begrijpen met z’n allen dat vergoedingen bij min-6 veel te laat zijn.

MYOPIE Nicole Onze vaste myopie klantjes zijn al wat langer voorbereid op de noodzaak van de behandeling en eigenlijk alle ouders staan ervoor open. Wanneer er enthousiast én met de juiste bedoeling geadviseerd wordt, voelen de klanten dit. Natuurlijk zijn er mensen die vanwege de prijs moeten afhaken. Om alle vormen van myopie therapie vergoed te krijgen vanuit de zorgverzekering zie ik voor de leveranciers en een partij

DE MEESTE OUDERS ZIEN MYOPIE SLECHTS ALS VISUEEL ONGEMAK als Oogfonds de optie om de ernst van de epidemie te spiegelen naar de overheid. Ik heb bij twee klanten geprobeerd een vergoeding te krijgen op basis van myopie controle, maar dat lukt mij als individu helaas (nog) niet. Annet In je eentje ben je daar zeker te klein voor, dat gaat inderdaad sowieso niet lukken. Ik weet dat buiten de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) ook de Nederlandse Vereniging van Orthoptisten ermee bezig is. Niet alleen met myopie management, maar ook met kinderbrillen in het algemeen. Daar zijn wel meerdere partijen mee bezig. Mijn ervaring is dat ouders zeker wel bereid zijn geld neer te tellen voor de ogen van hun kind. Maar dat neemt niet weg dat vergoeding op het gebied van myopie natuurlijk het allermooist zou zijn. Nataly Myopie managementtherapie zou voor elk kind toegankelijk moeten zijn. Het zou daarom geweldig zijn als dit onder de zorgverzekering valt. Dan erken je het probleem en kan iedereen er gebruik van maken. Ook voor kinderen uit gezinnen met minder financiële middelen. Dit is niet alleen een gewilde therapie, maar commercieel ook interessant voor de oogspecialisten. Een kind dat met myopie therapie start, zal hoogstwaarschijnlijk langere tijd therapie volgen voor een goed resultaat. Papa en mama komen meekijken, broertjes of zusjes gaan mee naar de winkel. Dus op commercieel gebied liggen daar heel veel kansen en bereik je een nieuwe doelgroep. Evert Op termijn is myopie een onderdeel van ons complete vak. Zorgverzekeringen kunnen daar een grotere rol in spelen, maar we moeten ons door hun afwezgiheid niet laten belemmeren. Je hebt te maken met kinderen, die moet je op een andere manier aanspreken. En je hebt te maken met een behandelplan. Zo’n behandeling is niet na een jaar of twee klaar. Je moet daarmee doorgaan, je moet het blijven monitoren. Het is een complete zichtbehandeling. En dat moeten we zien door te vertalen in de hele winkel. Nicole Als je kijkt hoe myopie het beste onder de aandacht gebracht kan worden, is dat vanuit mijn oogpunt via de schoolarts of het consultatiebureau. Optiekzaken kunnen zonder commerciële doeleinden scholen bezoeken en snel handelen op kleine schaal. Maar let op, ook al kunnen bloedingen en blindheid het gevolg zijn van myopie, we moeten wel letten op de manier waarop we het brengen. Dit voorkomt horrorverhalen aan de keukentafel, haha.

eyeline

13


SPECIAL MYOPIE Eyeline Liever myopie management met contactlenzen of glas? Evert Contactlenzen en glas bestaan naast elkaar. Als een consument binnenkomt bij een optiekzaak, heeft hij of zij een visusprobleem. En dat probleem moet opgelost worden. Het ligt eraan wat bij het kind en bij de ouders past. Leveranciers hebben de taak ervoor te zorgen dat er voldoende kennis is in de winkels en dat er getraind wordt. Menicon kijkt daar heel zorgvuldig naar: hoe wil je ermee omgaan en hoe pak je het op? Als er een consument binnenkomt, wat gebeurt er dan? Want een reguliere brillenverkoper moet ook parate kennis hebben om te kunnen samenwerken met de contactlensspecialist en de optometrist. Dan kun je kijken welke oplossing je waarvoor biedt. Jennifer Uit eerder onderzoek1 blijkt dat de meeste ouders bijziendheid zien als slechts een visueel ongemak. Als je mensen te woord staat in de winkel of aan de telefoon, hoef je niet meteen angstige berichten te verspreiden over de gevolgen van myopie, maar je kunt wel aangeven dat het goed is om bijvoorbeeld preventieve oogmetingen te doen. Betrek het hele gezin erbij. Wij hebben hier veel over nagedacht en besteden er veel aandacht aan. We zijn ons er zeer van bewust welke klant er in de winkel komt. En ik denk dat je je alleen maar kunt verbeteren en versterken als je zowel een brillenglas als een contactlens kunt aanmeten. Een compleet pakket kunnen aanbieden is echt van meerwaarde. David De trainingen voor MiYOSMART worden opgepikt door optometristen en opticiens, maar het is van belang om alle medewerkers daarvoor te trainen. Ze hoeven niet alle ins en outs te kennen, maar dat ze de basis begrijpen en zich ervan bewust zijn dat ze het kunnen aankaarten bij ouders. En orthoptisten; die werken meestal niet in de winkel maar zien de kinderen als eerste. We moeten die ook meekrijgen, want hoe jonger je begint hoe beter. Ook de scholing van deze groep nemen we mee. Nataly Op het gebied van bewustzijn hebben we al behoorlijk wat stappen gezet in vergelijking met een aantal jaren geleden. Toen ik destijds mijn kinderen ophaalde en erover begon op het schoolplein, wist niemand wat van myopie af. Nu is er al veel meer bewustzijn over wat wel en niet goed voor je ogen is en welke gevolgen dit kan hebben. Enkele jaren geleden hebben we een Kinderraad opgericht. Het is namelijk een compleet nieuwe doelgroep waar je mee te maken hebt. Daarom is het is goed om je als oogspecialist af te vragen: hoe willen kinderen

NU NOG DE ORTHOPTISTEN ER VOLDOENDE BIJ BETREKKEN eigenlijk benaderd worden, wat vinden zij prettig? Dat geeft veel nieuwe inzichten. Kinderen blijken vaak op een heel andere manier tegen de zaak aan te kijken of willen op een bepaalde manier communiceren. Annet De orthoptisten vormen de essentiële groep die te maken heeft met kinderen van deze leeftijd, dus neem deze mee in de communicatie. Zij komen als eersten de kinderen tegen die myoop beginnen te worden. De informatie die zij nu hebben, is grotendeels over atropine, en nog (te) weinig over contactlenzen en brillenglazen. En het beeld dat atropine effectiever is, heerst ook nog steeds. Vaak ontbreekt voldoende informatie over de mogelijkheden en goede effecten van contactlenzen en nu ook van glas op de remming van myopie. En ook de combinatie. Stel dat atropine stagneert, dan is het mooi om dat met een contactlens of brillenglas te combineren. CooperVision Specialty EyeCare doet dat al heel goed met voorlichtingen. Nu nog de orthoptisten er voldoende bij betrekken. Jennifer Ik ben het er helemaal mee eens dat orthoptisten daar een belangrijke rol in kunnen spelen omdat kinderen daar als eerste komen, maar het is lastig wanneer atropine wel vergoed wordt en de andere opties niet. Het verschil is daarin te groot. Nicole Voor mij is het pakket momenteel compleet, we kunnen alle kanten op en ik laat me verrassen door de innovatie van de toekomst. We merken dat de meeste klanten afgaan op onze kennis. Bij de Brilshop staat het waarborgen van de ooggezondheid op 1, zonder belangenverstrengeling. Aan een goed advies hangt ook een waardebepaling vast: een trouw klantenbestand. Atropine wordt vanuit de zorgverzekering gedekt en hoort ook bij het intakegesprek. Zo is myopie controle toch voor iedereen toegankelijk en blijft de gezondheid voor de klant altijd centraal staan. Evert Myopie tegengaan is meer dan een product aanbieden. Op jonge leeftijd dien je de consument en ouders te begeleiden met een duidelijk behandelplan. Veiligheid en monitoring staan voorop. Met het Menicon Bloom behandelplan, dat volledig CE-gecertificeerd is, beschik je over een uitgekiend plan om ouders te informeren, de myopie progressie te monitoren en optimaal te communiceren met ouders en kind via een app. We ontzorgen zowel de consument als de opticien en bieden een optimale zichtbehandeling voor myopieremming. Nataly Het is al een aantal jaar onderweg, we maken ons al een tijdlang hard voor myopie en het is mooi om te zien hoe gepassioneerde vakmensen nu echt opstaan en daar actief mee bezig zijn. Als een kind nu in de winkel komt krijgt hij of zij voorlichting, en dat was een paar jaar terug echt nog niet aan de orde. Daar ben ik trots op, dat hebben we goed gedaan met z’n allen! McCrann S, Flitcroft I, Lalor K, Butler J, Bush A, Loughman J. Parental attitudes to myopia: a key agent of change for myopia control? Ophthalmic Physiol Opt. 2018 May;38(3):298–308

1

14

eyeline


ALLES OVER B.I.G. VISION OP DE NIEUWE PRECISION HUB ®

rodenstock zoekt voortdurend naar nieuwe mogelijkheden om met nog meer precisie individuele brillenglazen te maken. met meer dan 140 jaar ervaring in de optiek, een krachtige pioniersgeest en een passie voor het vak streeft rodenstock naar biometrische precisie en daarmee het scherpste zicht voor iedereen. het bereiken van een compleet nieuw niveau binnen de glastechnologie gaat niet vanzelf en heeft jaren aan onderzoek gekost. Om opticiens op de hoogte te brengen van alle facetten van B.I.G. Vision® heeft Rodenstock de virtuele Precision Hub ontwikkeld: één plek waar alle informatie over B.I.G. Vision® te vinden is. Hier vindt u de belangrijkste informatie over de uitdagingen en successen bij de productie van glazen op basis van een compleet biometrisch model van elk individueel oog. Het biometrische oogmodel stelt Rodenstock in staat om precies het scherp zichtcentrum van elk individueel oog te raken. Dit biedt brildragers het scherpst mogelijke zicht onder elke hoek of met elke blik, zowel in de perifere zones van de bril als op afstanden van midden, dichtbij en veraf. voor meer info: www.rodenstock.nl, +31 (0)50 5441599

CHUMS IS GROEN wel eens gehoord van de ‘groene’ brilkoordjes van chums? volgens ofar hét merk bij uitstek voor gebruik bij sport- en outdooractiviteiten; een goed artikel dus om zo net voor de zomervakantie bij een zonnebril te verkopen.

De Chums Eco Friendly Cotton Retainer is ­gemaakt van een combinatie van geüpcycled katoen en gerecycled PET kunststof. De Chums Retainers zijn eenvoudig over de brilveren heen te schuiven, waarna ze niet meer loslaten tot het gewenste moment. Met behulp van de handige kraal kunnen de koordjes in lengte versteld ­worden. Verkrijgbaar in twee kleuren in de maat Standard End, voor brilveren tot 9 mm, verkoop per stuk. De Chums Off-Shore zijn sterke nylon brilkoordjes gemaakt van gerecycled visdraad. De stevige rubberen universal fit brilveergrip gaat gemakkelijk over het uiteinde van een brilveer tot 9 mm. Verkrijgbaar als assortiment van 6 stuks. voor meer info: www.ofar.nl

eyeline

15


SPECIAL MYOPIE

COLUMN eef van der worp De toename van myopie schrijdt langzaam voort – maar er is ook steeds voortschrijdend inzicht over myopie management. Waar staan we nu precies, en hoe ‘groot’ is het effect eigenlijk dat we kunnen bewerkstelligen: of eigenlijk: hoe lang?

het gemiddelde oog is 23.5mm lang van de voorkant van de cornea tot aan de pigmentlaag aan de achterkant van de retina. Bij een aslengte van 26mm spreken we van een oog met verhoogd risico op myope retinopathie. De cornea is ongeveer 0.5mm dik. Maar beter is wellicht om over te stappen op micron vanaf nu (1 millimeter is 1000 micron): de cornea is om precies te zijn 540 micron dik en het cornea-epitheel (voor ortho-k heel belangrijk) is 50 micron dik. De retina zelf varieert nogal in dikte trouwens: ter hoogte van de macula is dit maar iets van 250 micron, terwijl dit 3mm van de macula 300 kan zijn. In die zin is het ook belangrijk om goed te kijken met welk apparaat je aslengte meet: de genoemde sonogram (A-scan) meet bijvoorbeeld tót de eerste zenuwvezellaag van de retina: de interferometrie technieken meten tot aan het retinaal pigment. Weet wat je meet dus, want daar zit rustig 200 micron verschil in. Ter vergelijking: de middendikte van een zachte disposable lens van -3D is al gauw 80 micron. In de MiSight-studie werd 0.25D toename in myopie gelijkgesteld aan 100 micron (0.1mm). Gemiddelde groei van een oog tussen het 10e-13e levensjaar is 90 micron per jaar: voor myopen is dit 160 micron per jaar.

0.5MM

Aslengte Aslengtemeting begint steeds meer de gouden standaard te worden bij myopie management. Punt is dat managing van myopie op basis van uitsluitend subjectieve of objectieve refractie te variabel is. Daarnaast zijn de 0.25D stappen te grof. Aslengtemeting dus het liefst: en bij voorkeur door middel van licht (interferometrie) in plaats van geluid (sonogram) als het kan, omdat het eerste minder invasief is (geen verdoving nodig) en betrouwbaarder/stabieler. Op ARVO – hét researchcongres op oogheelkundig gebied – werden de 6-jaars data van een lens (de MiSight) gepresenteerd. Kritiek die er soms is op myopie onderzoeken is dat er geen lange-termijn-data beschikbaar zijn. De resultaten van deze 6-jaars studie sluiten vrijwel naadloos aan bij de voorspellingen van Brennan en Bullimore dat 50 procent reductie niet betekent dat een -6D oog -3D wordt: het betekent dat in de korte periode van snelle groei van het oog (grofweg tussen 8 en 12 jaar) er gemiddeld de helft minder progressie is. Feitelijk komt dat neer op misschien 1.5D reductie. Is dat weinig? De experts lijken het erover eens te zijn dat ‘elke dioptrie telt’. Maar pas dus heel goed op met verwachtingen: de oogzorgmedewerker zelf kan anders teleurgesteld raken, en anders de cliënt zeker. Maak je niet dik Wat laten de 6-jaars data nou precies zien? Dat je gemiddeld met het huidige ontwerp zachte lens voor myopie management 0.5mm reductie in aslengte kan genereren (0.529mm om precies te zijn). Dit zet ons even met beide voetjes op de grond: álle moeite en kosten gepaard gaande met myopie gaan dus over (maximaal) een half millimetertje… Dat klinkt als heel weinig natuurlijk. Maar je moet het wel in perspectief blijven zien. Wat daarbij mogelijk helpt, is de juiste terminologie. Even terug naar de schoolbanken:

16

eyeline

Met welke maat meet je? Het is dus maar met welke maat je meet. Microns lijkt mij een fijnere (letterlijk en figuurlijk) manier om veranderingen weer te geven. Een ouder zal sneller een gat in de lucht springen als we 110 micron myopie progressie hebben kunnen remmen dan bij 0.11mm wellicht. En de parallel met lenzen aanpassen is snel gemaakt: ook daar gaan we steeds meer over op microns, zoals bij zacht (verschil in sagittahoogten tussen lenzen) en scleralenzen (de clearance achter de lens wordt in micron uitgedrukt) bijvoorbeeld. Kortom: microns is het nieuwe millimeter/dioptrie. De titel van deze column is in die zin onjuist: 500 micron had die moeten heten. Dat klinkt al een stuk meer. Aan de redactie van Eyeline even de vraag om dit foutje aan te passen. Sorry nog. https://arvo2021.arvo.org/meetings/virtual/epXopqA9jbQqmAFZr


SPECIAL MYOPIE

HOYA VISION

RESULTATEN DRIEJARIGE VERVOLGSTUDIE

D.I.M.S. BRILLENGLAZEN miyosmart is een brillenglas met d.i.m.s.-technology (defocus incorporated multiple segments) voor behandeling van progressieve myopie. bij de deelnemers die het 2-jarige onderzoek1 voltooiden waarin zij miyosmart brillenglazen droegen, nam de progressie van myopie af met gemiddeld 60% t.o.v. de controlegroep met enkelvoudige brillenglazen. De 3-jarige studie2, gepubliceerd in maart 2021 in het British Journal of Ophthalmology, werd uitgevoerd door het Center for Myopia Research van de Hong Kong Polytechnic University onder: • 65 kinderen die bij de vorige studie ook MiYOSMART brillenglazen droegen. • 55 kinderen die bij de vorige studie standaard enkelvoudige brillenglazen droegen en na het tweede jaar overstapten op MiYOSMART brillenglazen.

Aan het einde van het derde jaar toonden de resultaten bij de groep kinderen die MiYOSMART brillenglazen droegen aan dat de vertraging van myopie progressie aanhield. Bij de groep kinderen die na het tweede jaar overstapten op MiYOSMART brillenglazen was er direct sprake van een significante vertraging. MiYOSMART is nieuw in Nederland, maar kan bogen op eerdere ervaringen in andere landen. Bijvoorbeeld in Azië, Canada, Australië en wat dichter bij huis in Frankrijk, Italië, Engeland en Duitsland. Wereldwijd zijn er meer dan 500.000 dragertjes van de glazen en in Nederland hebben zich inmiddels 900 medische en optiek-oogzorgspecialisten ingeschreven voor certificatie. voor meer info: https://info.hoyavision.com/nl/miyosmart-opleiding

1 Lam CSY, Tang WC, Tse DY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomized clinical trial. British Journal of Ophthalmology. Published Online First: 29 May 2019. doi: 10.1136/ bjophthalmol-2018-313739. 2 Lam CS, Tang WC, Lee PH, et al Myopia control effect of defocus incorporated multiple segments (DIMS) spectacle lens in Chinese children: results of a 3-year follow-up study British Journal of Ophthalmology Published Online First: 17 March 2021. doi: 10.1136/ bjophthalmol-2020-317664.

eyeline

17


monique van bijsterveld, annemarie brüning en alex lamse

merel kanters

SCHERP ZICHT OP

MYOPIE op dinsdag 15 juni jl. organiseerde coopervision sec een inspirerend live online event vanuit het nemo science museum in amsterdam. een interactieve talkshow met diverse tafelgasten. TEKST Anneke Pastoor BEELD Upstairs Fotografie

De avond stond onder de enthousiaste leiding van Annemarie Brüning, bekend van Hart van Nederland. Ze hield de touwtjes strak in handen, zelfs als het blauwe zwaailicht elke 20 minuten ging. Want ja, ook de meer dan 500 deelnemers moesten volgens de 20-20-2 regel die centraal stond tijdens het event, even 20 seconden wegkijken. Heel leuk dat dit dan weer interactief werd gemaakt met een audiofragment. Ook de diverse polls onder leiding van Merel Kanters (CooperVision SEC) voegden echt iets toe. De avond startte met een update over de ontwikkelingen op het gebied van myopie management door Gabi Steenbekkers (CooperVision SEC) en Jan Roelof Polling (Erasmus MC). Het afgelopen coronajaar is er een toename van my-

winfred thijssen, yi-hueng yong en gabi steenbekkers

opie bij kinderen gesignaleerd. Jan Roelof Polling: “Ik noem dat quarantaine-myopie. Met name in Zuidoost-Azië, waar de kinderen 6 maanden binnen zaten, is er een gigantische toename waarneembaar. Gelukkig hadden we in Nederland een zogenaamde ‘intelligente lockdown’ zodat de jonge kinderen, waar het bij myopie management vooral om gaat, lekker buiten konden blijven spelen”. Gabi Steenbekkers: “Er is een onbalans ontstaan tussen dichtbij en ver weg kijken. Dit geldt ook voor het lezen van boeken. Een simpele tip, die ik hoorde op de BCLA begin juni: houd je arm gestrekt, want dat is de ideale leesafstand”. De MiSight® 6 jaar studieresultaten waren duidelijk: in deel 2 van de studie lieten zowel de testgroep, als de voormalige controlegroep (overgezet naar MiSight® 1 day in deel 2) reductie zien op aslengte en sterk-

annemarie brüning en jan roelof polling


SPECIAL MYOPIE PARTNERSHIP MET NEMO: ZO TE ZIEN

teverloop. Gabi: “Conclusie: je kunt dus wel degelijk verschil maken als het gaat om preventieve oogzorg. Het is voor elke opticien dus nooit te laat om te starten met (bewustwording van) myopie management”.

Hoe kijk je als je kleurenblind, slechtziend bent of zelfs blind? Is wat je ziet wel echt? En hoe werkt zien in je hersenen? Van 10 juli t/m 31 oktober 2021 staat het zintuig 'zien' centraal in NEMO Science Museum. CooperVision SEC is partner van deze nieuwe familietentoonstelling, waarin je ontdekt hoe je ogen werken, waarom zicht soms bedriegt en hoe iemand met een visuele beperking kan zien. In NEMO worden de zintuigen van kinderen geprikkeld. Er is van alles te beleven en vooral te zien! Om dat zicht bij kinderen goed te houden, is het belangrijk dat myopie gezamenlijk bestreden blijft worden. Dat onderstreept CooperVision SEC met dit partnership.

Daarna deelden Winfred Thijssen (Oogzorg Thijssen) en Drs. Yi-Huey Yong (Bergman Clinics) ervaringen uit de dagelijkse praktijk. De optiekwereld gaat meer inzien dat er meer samenwerking gezocht moet worden met oogheelkunde. Hoe kunnen we de samenwerking met de oogheelkundige beroepen verbeteren in het belang van de ogen van kinderen, tieners en jongvolwassenen? Hoe belangrijk wordt dit, gezien de trend van het WHO rapport 20151? Winfred Thijssen: “We moeten, als oogzorgprofessionals, de dialoog met elkaar aangaan, contact zoeken met elkaar en elkaar inspireren in dit verhaal”. Drs. Yi-Huey Yong ondersteunt dit: “Zorg dat je met elkaar communiceert. Probeer te achterhalen wat de ander doet en waar je elkaar kan helpen of ondersteunen. Dan pas weet je wat je aan elkaar kan hebben in deze strijd”. Olaf Cox en Lotte Verstijnen (L’eau) deelden een aantal praktische tips in het kader van ‘Hoe ga je met ouders het gesprek aan over 20-20-2?’ en vervolgens werd een interessante zijstap gemaakt naar kindertandarts Paulien Kreuger (TandInZicht). De avond werd afgesloten door Alex Lamse (CooperVision SEC) en Monique van Bijsterveld (Oogfonds). We zijn op de goede weg als het gaat om het creëren van myopiebewustwording bij de consument, maar het kan nog veel beter. “Als blind- en slechtziendheid te voorkomen is, waarom doen we dat dan niet?”, vindt Monique van Bijsterveld. “Hier willen we ook met de politiek over in gesprek”. Alex Lamse besluit: “Het probleem is urgent en we moeten echt samen de boodschap overbrengen. Dat het niet alleen onze missie is, maar ook de missie van de opticien, van de ouders en van het onderwijs”. voor meer info: www.coopervisionsec.nl, www.20202.nl 1

https://www.who.int/blindness/causes/MyopiaReportforWeb.pdf

GOED VOORBEELD DOET GOED VOLGEN

Ook met het Oogfonds wordt de samenwerking steeds verder uitgebreid. Veel ouders zijn zich nog onvoldoende bewust van de oorzaken en gevolgen van bijziendheid. Daarom wordt er een beroep gedaan op de hulp en expertise van de oogzorgspecialisten om te helpen met het verspreiden van de boodschap: 20-20-2, daar red je je ogen mee! Daarvoor is een gezamenlijk promotiepakket samengesteld met diverse materialen, zoals een poster en flyers, die het makkelijk en leuk maken om het gesprek met ouders en kinderen aan te gaan.

EVENT NIET GEZIEN? SCAN DE QR-CODE!


SPECIAL MYOPIE

GASTCOLUMN gabi steenbekkers myopie management manager emea coopervision specialty eyecare

WERELDWIJDE ZORGSTANDAARD VOOR MYOPIE MANAGEMENT Onlangs kwam de Raad van Bestuur van de World Council of Optometry (WCO) met geweldig nieuws. Zij heeft unaniem een resolutie goedgekeurd, waarin optometristen wordt geadviseerd om in hun praktijk een zorgstandaard voor myopie management in te voeren. Daarmee kunnen zij zich verder inzetten om de wereldwijde epidemie van myopie bij kinderen aan te pakken. Als Myopie Management Manager in de EMEA-regio van CooperVision SEC ondersteun ik deze resolutie van harte en heb deze dan ook tijdens het online event ‘Scherp zicht op myopie’ ruim onder de aandacht gebracht. "Myopie neemt in een alarmerend tempo toe, evenals de risico’s op gezichtsscherpte problematiek die met deze aandoening gepaard gaan1. Met de voorspelling dat in 2050 vijf miljard mensen myoop zijn2, moet de wereldwijde gemeenschap

van optometristen haar inspanningen opvoeren om dit volksgezondheidsprobleem te bestrijden", aldus Paul Folkesson, voorzitter van de World Council of Optometry. Daar sluit ik mij volledig bij aan. Maar uiteraard is het ook van belang dat niet alleen optometristen zich gaan bemoeien met myopie management. Ook andere oogzorgspecialisten (oogartsen, orthoptisten, contactlensspecialisten en opticiens) zijn hard nodig om de trend naar 2050 te doen veranderen! Om die progressie van myopie af te remmen, zijn er gelukkig een aantal ‘evidence-based’ myopie management oplossingen. In ons assortiment hebben niet alleen de MiSight® 1 day daglenzen, maar sinds begin juni ook de DreamLite® nachtlenzen een CE-markering voor myopie management. Het vaststellen van een zorgstandaard, waarbij deze interventies regelmatig en consequent worden toegepast, vooral op jonge leeftijd, kan de progressie van myopie doen vertragen. In de WCO-resolutie worden drie pilaren voor de ‘standard of care’ genoemd. Deze drie hoofdcomponenten, waar de ‘evidence-based’ zorgstandaard uit bestaat, zijn: • Mitigatie optometristen moeten ouders en kinderen tijdens pre-screening en routine oogonderzoeken educatie geven en adviseren over levensstijl en andere factoren om het ontstaan van myopie te voorkomen of de ontwikkeling te vertragen • Meten optometristen evalueren de status van een patiënt tijdens regelmatig uitgebreide oogonderzoeken; zowel op zicht (refractie), gezondheid van het oog en de aslengte van het oog waar mogelijk • Management optometristen moeten zich richten op de behoeften van kinderen, tieners en jongvolwassen van vandaag door myopie te corrigeren, terwijl ze ook ‘evidence-based’ interventies aanbieden (zoals contactlenzen en brillen) die de progressie van myopie kunnen vertragen, voor een betere kwaliteit van leven en een betere ooggezondheid vandaag en in de toekomst.

20

eyeline


Het WCO adviseert optometristen ook om de standaardzorg voor myopie management in hun praktijk op te nemen. Die verschuift van het eenvoudig corrigeren van het gezichtsvermogen naar het managen van myopie. Ook omvat die standaardzorg publieksvoorlichting en vroegtijdige, frequente gesprekken met ouders. Daarin wordt uitgelegd wat myopie is, wat de lifestyle-factoren zijn die myopie kunnen beïnvloeden, wat de verhoogde risico's op lange termijn voor de gezondheid van de ogen zijn en wat de beschikbare opties zijn voor myopie management en om de myopie progressie te vertragen. Dit sluit volledig aan bij wat vanuit CooperVision SEC al enkele jaren uitgedragen wordt met innovaties, webinars, events en campagnes, zoals de consumentencampagne OogCheckWeken en ons myopie managementplatform Kijk Verder. Persoonlijk heb ik al veel presentaties gegeven over myopie management en inzetbare opties, maar er kan niet genoeg aandacht voor zijn. Daarom ook de samenwerkingen met Oogfonds en NEMO. Ook wereldwijd zoekt CooperVision op het gebied van myopie management de samenwerking op. Zo is er sinds kort een samenwerkingsverband tussen de WCO en CooperVision, om het bewustzijn over de progressie van myopie te vergroten en alle oogzorgprofessionals aan te moedigen een zorgstandaard te hanteren om myopie te managen. Het partnerschap creëert een wereldwijd platform met meertalige hulpmiddelen en programma's voor myopie management, die momenteel in bepaalde sectoren of landen niet op grote schaal toegankelijk zijn of niet actief worden aangepakt. "De feiten en statistieken die in de resolutie worden aangehaald en die zijn goedgekeurd door de Raad van Bestuur van de WCO namens onze 38 aangesloten leden en 45 landelijke lidorganisaties die meer dan 114 duizend optometristen vertegenwoordigen, zijn onmiskenbaar. Ik roep al onze landelijke lidorganisaties op om hun eigen resolutie aan te nemen, of een vergelijkbare actie te ondernemen. Om zo publiekelijk hun steun te betuigen aan de invoering en implementatie van een zorgstandaard die is gecentreerd rond ‘evidence-based’ benaderingen om de progressie van myopie te behandelen", aldus Folkesson.

OPTISWISS LANCEERT UNIEK PRODUCT #yourStyleyourFlash met deze hashtag introduceert optiswiss verspiegelde brillenglazen met kleurverloop; een flash bicolor-effect. De Flash-verspiegeling reflecteert een bepaalde kleur, de complementaire kleur wordt doorgelaten en ‘vermengt’ zich met de basiskleur van de brillenglazen, waardoor een kleurverandering ontstaat. Vanwege de zwakke kleur in het onderste deel van de glazen is de verandering groter en dit resulteert in het Flash Bicolor-effect. Deze mogelijkheid is beschikbaar voor het geheel Optiswiss-assortiment ORGA Index 150, 160 en 167. De glazen bieden 100% UV-bescherming en zijn 100% Swiss Made. voor meer info: www.optiswiss.com

Daarom doe ik hierbij de oproep aan alle myopie management experts en iedereen die dat wil worden om de zorgstandaard in te voeren en te implementeren in de Benelux en EMEA. Doe je mee? voor meer info over de wco resolutie: https://worldcouncilofoptometry.info/advocacy/ World Report on Vision, 2019. World Health Organization Holden et al, - Global Prevalence of myopia and high myopia and temporal trends from 2000 through 2050. Ophthalmology 2016. 123(5):1036-1042 1

2

eyeline

21


Myopie management instrumenten van EyeVinci Myopie is een groeiende uitdaging voor de oogzorg­ specialist. Met de huidige toename van het aantal myopie gevallen wereldwijd, zal de vraag naar myopie detectie, controle en management steeds groter worden. De cijfers spreken voor zich. U als oogzorgspecialist kunt het verschil maken met de juiste myopie controle en myopie management. Wij helpen u hierbij graag met de keuze uit twee volwaardige instrumenten die u op professionele wijze zullen ondersteunen in de controle en het managen van Myopie.

50% 40% 30% 20% 10% 0% 2020

2050

Myop

High myop

Haag-Streit

Lenstar IN COMBINATIE MET EYESUITE

De Lenstar Myopia in combinatie met Eyesuite is een uitgebreid systeem voor het monitoren van bijziendheid door middel van aslengtemeting gecombineerd met ‘voorspellende software’.

• Meting van oogaslengte, refractiewaarden en keratometrie. • Bijbehorende EyeSuite software voor een overzichtelijke database. • Uitgebreide myopia management mogelijkheden; diverse visuele rapportages, trendanalyses en voorspelling.

• Zeer geschikt voor patiëntvoorlichting, preventie en behandelplan. • EyeSuite maakt gebruik van de nieuwste axiale lengtegroei curves.

EYEVINCI BV Nijverheidsweg 15 2102 LJ Heemstede (nl) Tel.: 088 600 87 00

www.eyevinci.nl www.medmont.nl www.medmontmeridia.nl info@eyevinci.nl


Nidek

AL-Scan BINNEN 10 SECONDEN 6 WAARDES

Het instrument is uitstekend in te zetten voor myopie controle. Dit alles uiterst comfortabel voor de klant op non-contact wijze, dus zonder probe die op het oog gezet moet worden. Voorzien van Nidek’s bekende 3D auto tracking en auto shot is de AL-scan de meest gebruikersvriendelijke en nauwkeurige biometer. Binnen 10 seconden meet de AL-Scan 6 waarden:

• Oogaslengte • Cornea radius • Diepte voorste oogkamer • Dikte centrale cornea • Afstand white-to-white • Pupilgrootte

De myopie management instrumenten zijn contactloos en zeer eenvoudig en snel te bedienen

Kijk voor meer informatie op:

www.eyevinci.nl/diagnostiek/biometrie


Hét meest uitgebreide behandelplan voor myopie controle Het CE-gecertificeerde behandelplan Menicon Bloom remt de toename van myopie bij kinderen. De lenzen (Menicon Bloom Night en Menicon Bloom Day), de app, de consumenteninformatie en verkoopondersteuning zorgen dat u bewezen veilig en effectief zorg kunt bieden aan uw jongste klanten.


SPECIAL MYOPIE

UW JONGSTE KLANTEN HET BESTE ADVIES MET

MENICON BLOOM

u wilt al uw klanten zo goed mogelijk helpen. en al die klanten zijn even belangrijk, maar toch zijn kinderen een bijzondere categorie. het is soms lastiger om goed te meten, je hebt te maken met meerdere meningen (kind en ouders/verzorgers), en de communicatie kan ingewikkelder zijn. zeker als het gaat om myopie controle zijn deze aspecten extra belangrijk. het gaat namelijk niet om het bieden van een zichtoplossing, het gaat om een zichtbehandeling. een traject van meerdere jaren. Daarom is er voor uw jongste doelgroep Menicon Bloom. Met dit behandelplan neemt Menicon al uw vragen uit handen. Eenvoudig uitleggen wat de verwachting is? Check! Welke onderzoeken wanneer? Check! Niets vergeten te bespreken met kind en ouders/verzorgers? Check! Handig uitleggen hoe om te gaan met de lenzen? Check! Menicon heeft een volledig plan van aanpak voor u gemaakt, compleet met duidelijke grafieken om de verwachting en de voortgang te bespreken, een informed consent zodat beide partijen goed geïnformeerd zijn, een handige app met instructiefilmpjes en de mogelijkheid om eenvoudig te communiceren. Aan alles is gedacht.

Aan de slag Heeft u interesse in het aanbieden van Menicon Bloom aan uw jongste klanten? De accountmanagers van Menicon beantwoorden graag uw vragen. Ook als u al gebruikmaakt van het Menicon Bloom behandelplan denkt Menicon mee, bijvoorbeeld als u vragen heeft over een specifieke case. Neem dan contact op met de specialisten van Professional Services. voor meer info: www.menicon.nl info@menicon.nl, +31 (0)591 610640 Scan de QR code om het webinar terug te kijken

infotorial

Verbeteringen binnen Easyfit Onlangs is de Menicon Bloom-module binnen de lenzenbestelsoftware Easyfit voorzien van een aantal updates. Zo zijn er inmiddels opvallende notificaties als er een vragenlijst is ingevuld in de app of als de klant u een berichtje stuurt. Er is tevens een overzichtspagina voor alle abonnementen en het is eenvoudiger om te switchen tussen abonnementen. Ook kunt u nu de prognose inclusief grafieken geprint meegeven aan uw klant.

Webinar Op 21 april organiseerde Menicon een webinar met de titel: ‘Myopie controle. Hoe dan?’ Specialisten van Menicon en gastsprekers vertelden over de ins en outs van myopie controle en het behandelplan Menicon Bloom. Vele specialisten hebben het webinar gevolgd en vonden het programma zeer informatief en inspirerend. Heeft u het gemist? Terugkijken kan nog tot 21 juli 2021 via de QR-code!

eyeline

25


SPECIAL MYOPIE

MYOPIE MANAGEMENT

WAT KUNNEN EN MOGEN WIJ? “stel dat ouders na één of twee jaar bij jou in de winkel terugkomen en je verwijten dat je destijds niet over myopie controle bent begonnen”, waren de woorden van karin van hees-teuben in een eerder interview. TEKST Riens Gort 3,7 MILJARD MYOPEN Tijdens het onlangs gehouden Menicon Bloom Online Event benadrukte Jennifer Choo het bekende thema van ‘outdoor’: “Het eerste wat je moet doen als er een kind in je stoel zit met een lage myopie is lifestyle-adviezen geven. Ga naar buiten, daglicht is zo ontzettend belangrijk”. Ze rekende voordat we in de nabije toekomst wereldwijd 3,7 miljard myopen tellen: “Dat is een enorm marktpotentieel en er zullen veel bedrijven zijn die mee willen doen in die markt. Kijk goed met wie je in zee gaat, scheidt het kaf van het koren”. Ze noemde ook de ontwikkelingen in brillenglazen: “Die kunnen zeker ook een bijdrage leveren aan het remmen van de myopie”. 20-20-2 Belangrijk is om het gesprek met kind en ouders te starten met een grondige lifestyle-analyse. Is het een binnen- of een buitenkind? Moet er gestimuleerd worden om minimaal 2 uur per dag buiten te spelen of is dat al gebruikelijk? De 20-20-2 regel moet uitgelegd en uitgevoerd worden. Na 20 minuten op een tablet kijken, moet er 20 seconden pauze worden genomen en per dag 2 uur naar buiten. Heb je de ‘verkeerde’ genen en heb je een verkeerde lifestyle, is myopie onherroepelijk. De genen krijg je mee van je ouders, de lifestyle kun je veranderen. Bij een onderzoek in Taiwan liet men een groep kinderen op een basisschool in de pauze buiten spelen en een controlegroep bleef binnen. In de ‘behandelgroep’ was de myopie 8% en in de controlegroep 18%. Ook was de myopie hoger bij de groep die binnenbleef. HOE VROEGER HOE BETER Het is bekend: de prevalentie van myopie is al alarmerend hoog in bijvoorbeeld Hong Kong, Taiwan en Singapore. 26

eyeline

De kinderen worden steeds jonger myoop (5 of 6 jaar) en tot 80% van de tieners in Hong Kong is myoop. Ook voor ons in Nederland gaat het een steeds groter probleem worden. Uit een studie van het Erasmus MC blijkt dat de prevalentie van myopie onder 6- tot 9-jarige kinderen al 12% is. En we weten dat op deze leeftijd ontstane myopie een groot risico op hoge myopie geeft. Eef van de Worp noemde het onlangs nog: “Uit een studie van HU et al. uit China blijkt dat het risico op hoge myopie relatief groot is bij personen bij wie de myopie ontstaat in de vroege schoolleeftijd. Bij deelnemers bij wie de myopie ontstond op een leeftijd van 7-8 jaar had 53,9% op volwassen leeftijd hoge myopie. Bij ontstaan op 9-jarige leeftijd was dit 32,4% , bij 10 jaar 19,4% en 11 jaar 14,1%”. MYOPIE MANAGEMENT: FARMACEUTISCHE OF OPTISCHE BEHANDELING? Hoe eerder we erbij zijn, hoe beter we hoge myopie kunnen voorkomen. Het NOG onderstreept natuurlijk in haar standpunt over de behandeling van progressieve myopie op kinderleeftijd dat we de progressie van hoge myopie (>6D en/of aslengte >26mm) moeten beperken en voorkomen. Het wrikt echter als je kijkt naar het advies over de leeftijd waarop voor de behandeling succesvolle Ortho-K lenzen voorgeschreven mogen worden: vanaf 12 jaar is het advies. Als je dat advies volgt, dan mis je nogal wat en ben je voor veel jonge, potentieel hoge myopen te laat. In een eerder interview gaf mevr. Prof. Klaver, die zelf ook lid is van het myopie panel van het NOG, aan dat ze er persoonlijk wat genuanceerder over denkt: “We moeten niet vergeten dat de Ortho-K en de multifocale lens echt lenzen zijn die ertoe doen. Dit werkt”. Klaver pleit voor een keurmerk voor de contactlensspecialisten. Het is bekend dat er genoeg contactlensspecialisten zijn bij wie een


kind echt niet met Ortho-K lenzen de deur uitgaat voor hij/zij het echt goed begrijpt. “Goede multidisciplinaire zorg, dat is van deze tijd. We kunnen van elkaar leren, de optometristen weten minder over atropine omdat ze dat zelf niet voorschrijven en de oogartsen weten weinig over Ortho-K omdat ze daar weinig mee doen”. Een alternatief dat in het NOG-standpunt wordt genoemd, zijn multifocale lenzen die bij de behandeling van myopie - net als bij de Ortho-K lenzen - een myope defocus creëren in de perifere retina. Hier noemt men een leeftijd van 8 jaar of ouder. ‘Voorwaarde is wel dat de behandeling plaatsvindt bij een optometrist met kennis van zaken’. Dat klinkt optometristen vast als muziek in de oren. “Ik pleit al langer voor een myopie management werkgroep waarin alle specialisten gelijkwaardig vertegenwoordigd zijn”, zegt Karin van Hees. “Twee oogartsen, twee optometristen, contactlensspecialisten, De Oogvereniging en nog wel meer. Het is ontzettend belangrijk dat we zo vroeg mogelijk starten bij kinderen en die push kun je met elkaar geven. Voorlichting kan bijvoorbeeld veel beter en dat kun je met elkaar oppakken. Een aangepaste lifestyle kan de start van de myopie uitstellen. Het heeft het meeste effect voordat de myopie ontstaat, dus we moeten haast maken. Maar ook en vooral kun je in zo’n werkgroep elkaars kennis en kunde uitwisselen. Ik zou bijvoorbeeld heel graag laten zien hoe secuur wij met Orho-K omgaan en wat voor prachtige resultaten wij boeken. Die dingen wil je graag delen”. Studies naar atropine oogdruppels als behandeling voor myopie laten een significante remming op de progressie van de myopie zien. Een lage dosis atropine (0,01%) heeft beperkt effect, bij 0,05% is er meer werking. Concentraties van 0,5% en hoger moeten zoveel mogelijk vermeden worden vanwege de bijwerkingen. Nieuw en veelbelovend zijn de MiYOSMART-glazen van HOYA. Het glas creëert net als de multifocale lenzen een myope defocus waardoor het oog de neiging heeft minder hard in de lengte te groeien. Een vergelijk in behandeleffect tussen de verschillende methodes laat zien dat atropine in de hoge concentratie het meeste effect heeft, namelijk zo’n 70%. Ortho-K, bifocale contactlenzen en de MiYOSMART-glazen scoren allemaal rond de 60%. Karin van Hees-Teuben in een eerder interview: “Neem je verantwoordelijkheid en verschaf ouders en kind voldoende informatie. Voel je verplicht om ze op de effecten van de lange termijn te wijzen. Eindig je op -2 of -4 dan heb je al een enorm verschil in risico’s op latere leeftijd”. Kleine stapjes in myopie reductie kunnen een groot effect hebben op het met name voorkomen van maculadegeneratie.

WE MOETEN NIET VERGETEN DAT DE ORTHO-K EN DE MULTIFOCALE LENS ECHT LENZEN ZIJN DIE ERTOE DOEN PROFESSOR CAROLINE KLAVER


SPECIAL MYOPIE eyeline verzocht karin van hees-teuben om samen met haar collega’s emily tan (erasmus mc) en daisy laan (flevoziekenhuis) in navolging van het ovn congres the next level een casus te behandelen om de verschillende mogelijkheden van myopie management te belichten.

MYOPIEBEHANDELING TIMO Moeder, zachte lenzen S-2, komt op controle en vertelt over haar 9-jarige zoon Timo. Ze hoort veel verhalen in de media over het feit dat de sterkte bij kinderen zo kan oplopen en de risico’s die dat op lange termijn met zich meebrengt. Ze wil graag advies. De vader van Timo is gelaserd, maar had een sterkte van S -6,5. Karin Advies om een keer met Timo langs te komen voor een visus en aslengtemeting. Het belang van lifestyle wordt uitgelegd en benadrukt. Door de onverwachte eerste corona-lockdown komt het er op dat moment niet van. Een half jaar later: Timo is nu 10 jaar en klaagt over minder goed kunnen zien op afstand. Moeder maakt een afspraak. Timo komt bij Karin in de winkel en ze doet een eerste onderzoek: Cyclometing S-1,5, aslengte 23,55 mm, op het 50ste percentiel. OPTIES Daisy Het lifestyleadvies wordt weer herhaald en ze bespreekt de vier opties. Karin ZACHT MULTIFOCAAL: het is maatwerk en er zijn maand- en daglensopties. Vooral daglenzen zijn een prima mogelijkheid - schoon, praktisch, laag risico. Het is ook mogelijk met hoge cilinders. Karin ORTHO-K: overdag ultieme vrijheid. Wel rekening houden met het NOG-standpunt. Een optometrist moet goed kunnen onderbouwen wanneer van het standpunt wordt afgeweken. Bijvoorbeeld als het kind meerdere keren per week zwemt of veel in een stoffige omgeving komt (zoals paardrijden) en dit met zachte lenzen meer risico geeft. Daisy BRIL: er zijn nu ook brillenglazen met een myopie remming. Zeker een goede optie bij kinderen (of ouders) die druppels of lenzen te eng vinden (bijv. bij autisme of ADHD). Emily ATROPINE: lagere dosis heeft minder bijwerkingen, maar ook mindere werking.

28

eyeline

Hoge dosis vooral bij hoge myopie/grote aslengtes, en dan in combinatie met multifocale meekleurende brillenglazen of multifocale contactlenzen.

karin van hees-teuben

PLAN Ouders kiezen voor Ortho-K Emily Aanmeting en dragen gaat goed. Na een half jaar een aslengtetoename van 0,08 naar 23,63. Zit nog net onder 75ste percentiel, maar is echt wel gegroeid. Goed monitoren dus. De tweede lockdown in winter 2020/21 is een feit. Timo is veel binnen geweest door het slechte weer en heeft ook nog eens veel online thuisonderwijs gehad.

daisy laan

Aan het einde van de winter is de groei 0,33mm en is nu door 75ste percentiel heen geschoten naar 23,96mm. Emily Dit is het moment waarop een optometrist in de eerste lijn echt moet doorsturen naar de oogarts voor een (aanvullende?) behandeling met atropine.

emily tan

TAKE HOME MESSAGES Aslengte meten is cruciaal voor het bepalen en monitoren van je strategie. Myopie management is maatwerk, ieder kind is anders. Kijk naar het totaalplaatje van sterkte, aslengte en eigenschappen van het kind. Zorg voor steun van de ouders. Weet wanneer je moet doorsturen. En als je doorstuurt, geeft dan goede brief mee met alle meetwaardes, zodat het ziekenhuis een duidelijk beeld heeft van de progressie in de afgelopen periode.


SPECIAL MYOPIE

OPTIPLUS PROMOOT 20-20-2

kinderbrillenmerk milo & me van optiplus promoot de 20-20-2 leefregel, in samenwerking met het oogfonds, om verdere myopie bij kinderen tegen te gaan en zo ernstige slechtziendheid te voorkomen. help ook mee om verdere myopie bij je jonge klanten tegen te gaan! informeer ouders en kinderen met het marketingmateriaal van optiplus en de gratis brochure van het oogfonds. Wat doet een hoge minsterkte? Een geringe minsterkte bij een kind is niet problematisch, maar als de oogbol langer wordt dan 26 mm (normaal 23 mm) kan dit op latere leeftijd problemen geven. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een hoge minsterkte (min-6 en hoger) in de kindertijd, een grotere kans geeft op het ontwikkelen van ernstige slechtziendheid op latere leeftijd. Meestal wordt dit veroorzaakt door myope maculadegeneratie, maar ook de kans op netvliesloslating en glaucoom is verhoogd bij een sterke bijziendheid. Eén op de drie kinderen met een hoge minsterkte wordt op latere leeftijd ernstig bijziend. Tijd voor actie dus!

infotorial

20-20-2 Met voorlichting over de 20-20-2 leefregel, help je (verdere) myopie bij kinderen voorkomen: na 20 minuten dichtbij kijken, kijk je 20 seconden ver weg. Zo zorg je ervoor dat je oogspieren zich weer ontspannen nadat ze een tijd gespannen zijn geweest om dichtbij te kijken. Daarbij is het verstandig om elke dag minstens 2 uur buiten te zijn, inclusief pauzes en bijvoorbeeld wandelen of fietsen van en naar school. Daglicht is belangrijk voor de ontwikkeling van gezonde ogen. Brochure en marketingmateriaal Opticiens kunnen brochures bij het Oogfonds aanvragen voor ouders en kinderen over bijziendheid en de 20-20-2 leefregel. Het Oogfonds heeft ook een speciale website over de 20-20-2 leefregel: www.myopie-educatie.nl.

Gebruik de blog en het gratis marketingmateriaal van Optiplus via optiplus.nl/myopie om ouders en kinderen te laten weten dat ze bij jou de brochure kunnen ophalen en advies op maat kunnen krijgen. Bij je bestelling van Milo & Me brillen bij Optiplus, ontvang je de brochure van het Oogfonds om uit te delen aan je jonge klanten. Bovendien doneert ­Optiplus per verkochte Milo & Me bril 1 euro aan het Oogfonds.

eyeline

29


SPECIAL MYOPIE

MYOPIESPECIALISTEN ENTHOUSIAST OVER O’MAX

TOPCON MYAH topcon stelt alles in het werk om zijn goede en innovatieve naam hoog te houden! dat wordt weer bewezen met de topcon myah. het alles-in-één instrument voor myopie management (aslengtemeter), corneatopografie én droge ogen onderzoek. met behulp van de voortgangsrapporten kunnen de aslengte en refractiewaarden progressie in de tijd uitstekend gevolgd worden.

30

eyeline


Een zeer actueel onderwerp in de optiek-/optometriepraktijk is het probleem van myopie bij kinderen en de gevolgen hiervan op lange termijn. Wat heel mooi is om te zien is dat de handen ineengeslagen worden en er goede samenwerkingsverbanden ontstaan. Zowel vanuit de industrie (contactlensen brillenglazenleveranciers) als de oogartsen, opticiens en optometristen en de voorlichtingsorganisaties. Door er een gezamenlijk doel van te maken kunnen we meer kinderen behandelen en hoge bijziendheid voorkomen. Maar hoe kies ik een aslengtemeter voor mijn praktijk? Is mijn huidige corneatopograaf aan vervanging toe? Beschik ik over niet al te veel ruimte? Heb ik nu tools om de myopieprogressie in de tijd te volgen? En kan ik daarmee direct zien of ik een kind zelf kan behandelen of dat ik het direct moet doorverwijzen? Compact, compleet en innovatief! De MYAH is door de zeer nauwkeurige aslengtemeting met myopie controle module om de progressie in tijd te volgen hét instrument voor de diagnose én follow up. De snelle en eenvoudige meting maakt de MYAH bijzonder geschikt voor (beweeglijke) kinderen en met behulp van het ingebouwde scherm kan eenvoudig aan de hand van de grafiekjes uitleg worden gegeven. Ook als er niet direct ruimte is voor een extra aslengtemeter omdat de positie al bezet is door een topograaf kan de MYAH uitkomst bieden. De Topcon MYAH is namelijk ook een volledige Cornea Analyzer. En heeft u een klant met klachten over droge ogen? Topcon MYAH beschikt over een uitgebreid arsenaal aan diagnostische functies zodat u deze klanten optimaal kunt adviseren en behandelen.

voorbeeld myah rapport met duidelijke en gemakkelijk te begrijpen gegevens

infotorial

Degene die naast de aslengtemeting ook wil beschikken over efficiënte tools waarmee direct duidelijk aan het kind en de ouders uitgelegd kan worden wat er aan de hand is en of er actie moet worden genomen, is bij de Topcon MYAH aan het goede adres. Speciaal rapport De Topcon MYAH kan binnenkort namelijk een speciaal rapport exporteren, dat tot doel heeft een duidelijk, gemakkelijk te begrijpen overzicht te bieden voor het kind en de ouders. Ze kunnen de rapporten in de loop van de tijd verzamelen en hun eigen voortgang bekijken. Alle geïmporteerde refractiewaarden worden ook in het rapport opgenomen.

voorbeeld van de aslengte van het rechteroog van een meisje, geplot op de groeicurve percentiel grafiek

eyeline

31


hoger of lager heeft (op basis van leeftijd, geslacht en refractiewaarden). De door u gemeten aslengtewaarde wordt geplot in de groeicurve grafiek. U ziet dan direct of u het kind verder zelf kunt behandelen of dat u direct een verwijzing moet doen naar de oogarts.

Groeicurve percentiel grafiek Deze maand nog wordt de Topcon MYAH uitgebreid met een nieuwe functie: de groeicurve percentiel grafiek van het Myopie Team Erasmus MC. De lijnen geven aan hoeveel procent van de kinderen de genoemde aslengte-toetsingsscore

O'Max Instruments is als exclusief Topcon distributeur uw partner voor refractie en optometrische instrumenten. De service bestaat niet alleen uit het adviseren en leveren van de beste tools voor uw praktijk, O’Max ondersteunt u tevens met digitaal campagnemateriaal bestaande uit een kant-en-klare direct mail voor u om traffic te genereren. Mede ondersteund met instore materiaal, advertentie en de www.hartvoorjeogen.nl website waar voorlichting wordt gegeven op het gebied van myopie, glaucoom en droge ogen. voor meer info: www.omax.nl Mark Terwisscha (Rayon Oost ) +31 (0)6 14809075 Fred van Leeuwen (Sales Manager) +31 (0)6 21267096

OPTOMETRIST JOHAN VAN ESSEN, VAN ESSEN OPTIEK VENRAY “De Topcon MYAH is een machtig snelle machine, heel simpel en gebruiksvriendelijk. Dat zorgt ervoor dat we bij kinderen, die een kortere spanningsboog hebben, toch heel eenvoudig een goed beeld kunnen nemen. Fantastisch dat de percentiellijnen van het Erasmus UMC in de software aanwezig zijn, waardoor wij ons myopiebeleid goed kunnen bepalen. En als het kind in een hoge risicoklasse zit, we direct kunnen doorverwijzen. Daarnaast levert de MYAH meer data aan, waardoor er echt een kwalitatievere berekening gedaan kan worden voor Ortho-K. De combinatie met de corneatopograaf zorgt ervoor dat ik ruimte bespaar en daarvoor nieuwe activiteiten kan ontplooien”. OPTOMETRIST MELVIN VAN NES, VAN NES OPTIEK KRIMPEN A/D IJSSEL “Wij werken sinds een tijdje met de Topcon MYAH en zijn heel enthousiast. Alle kinderen onder de 18 jaar krijgen standaard deze meting en dat resulteert in heel interessante metingen. Met behulp van de MYAH hebben we een concreter beeld van hoe de myopie zich gaat ontwikkelen en kunnen we direct beoordelen of we met myopie management moeten starten of dat we doorverwijzen naar een oogarts. Door de gebruiksvriendelijke beelden (myopie module) waarbij je de ontwikkeling van de aslengte in de tijd ziet, kunnen we een kwalitatief betere indicatie geven aan de ouders en het kind. Door er een spel van te maken, kunnen we van de zeer beweeglijke kinderen toch heel goede beelden maken. Daarbij is de service van O’Max top en wordt er altijd goed met ons meegedacht. Dat hebben we echt nodig voor onze optiekzaak en optometriepraktijk”.

32

eyeline


Optimale prestaties, optimale bescherming


SPECIAL MYOPIE

SPECTACULAIRE

REMMING MYOPIE MET MiYOSMART miyosmart is een enorme verrijking in de strijd van het afremmen van myopie. deze behandelmethode kan wereldwijd een immense impact hebben. miyosmart is nu ook in nederland leverbaar en gaat daarmee een impuls geven aan de myopie behandelingen door orthoptisten en optometristen. de toverterm: ‘myope defocus creëren’. hoya brengt het miyosmart-glas op de nederlandse markt. TEKST Riens Gort

34

“Het is hetzelfde principe als bij zachte lenzen die voor myopie remming ontworpen zijn”, vertelt Marleen Veldt, orthoptist. Zij en haar collega, optometrist David Waardenburg, zijn vanuit hun professie betrokken bij de promotie van MiYOSMART: “We maken met dit glas gebruik van het ‘emmetropisatie’ principe, het natuurlijke aanpassingsprincipe van het oog. Dat doen we door met deze glazen een myope defocus te creëren waardoor het oog de neiging heeft minder hard in lengte te groeien”. Met de MiYOSMART-glazen zorgen we ervoor dat het brandpunt in de periferie vóór het netvlies komt te liggen”.

ten. Binnen een cirkel van 9,4 mm in het optisch centrum van het brillenglas bevinden zich geen defocus segmenten. Als een oog door de behandelzone heen kijkt, vallen er 6 tot 7 defocus segmentjes door de pupil naar binnen. De hersenen richten zich op het scherpe beeld en tegelijkertijd wordt een myope defocus in de periferie gecreëerd. Normaliter is de behandelzone op het glas niet zichtbaar, behalve wanneer het licht er op een bepaalde manier op valt. Deze techniek wordt D.I.M.S.-technology genoemd: Defocus Incorparated Multiple Segments. Dit vormt de basis van MiYOSMART.

Er moest een glas worden ontworpen met handhaving van het centrale zicht en daaromheen een ronde afbuiging die zorgt voor myope defocus. Dr. Chi Ho To, werkzaam bij het Hongkong Myopia Center, zat in de bus op weg naar zijn werk en keek naar buiten door een rolgordijn met een honingraatstructuur. Het verbaasde hem hoe goed hij naar buiten kon kijken, terwijl je er van buitenaf niet doorheen kon kijken. Dit principe werd de start van de ontwikkeling van MiYOSMART.

Onderzoek Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan onder 183 kinderen, met een behandelgroep en een controlegroep. Ze moesten de bril bij voorkeur de hele dag dragen, met iedere zes maanden een controle. Wanneer de sterkte -0,5 of meer veranderde, werd deze aangepast. De conclusie: de progressie van de deelnemers met MiYOSMART-brillenglazen met de D.I.M.S.- technology nam met gemiddeld 60 procent af ten opzichte van de controlegroep.

Defocus Incorparated Multiple segments Het is een glas dat vanuit de basis enkelvoudig is, met een heldere zone centraal en daaromheen een behandelzone in de genoemde honingraatstructuur. Deze behandelzone bestaat voor alle glassterktes uit 396 Segments die een sterkte hebben van 3,5 dioptrie. Ieder segmentje heeft een diameter van 1 mm en het hart ligt 1,5 mm van het andere segmentje af. Daardoor ontstaat er een verhouding in ruimte van 50-50 tussen de vertesterkte en de defocus segmen-

Wat opvalt in de resultaten van de drie jaar follow up studie, is dat de remming over de gehele drie jaar heel constant effectief is. Bij de meeste methodes zie je het grootste effect in het eerste jaar. (De gemiddelde toename myopie is jaar 1: -0.18D, jaar 2: -0.16D, jaar 3: -0.18D en de aslengtetoename is jaar 1: 0.10mm, jaar 2: 0.10mm en jaar 3: 0.11mm). De meeste groei zit normaal gesproken tussen 8 en 12 jaar en daarom is het zo belangrijk het in die fase aan te pakken. Met deze glazen kan dat al vanaf een leeftijd van zes jaar.

eyeline


Marleen: “We denken dat de kans groot is dat myopie met deze optische behandelingen op termijn stabieler blijft dan met atropine. Dit komt omdat een optische behandeling meer stuurt op de homeostase, dat de natuurlijke manier van groei van het oog meer beïnvloedt”. Wanneer je MiYOSMART vergelijkt met andere methodes, scoort alleen een matige tot hoge dosis atropine beter en is het effect van de glazen vergelijkbaar met Ortho-K en zachte dualfocus lenzen. “Maar”, vindt David, “MiYOSMART is zoveel gemakkelijker”. Behandeling “Om deze glazen te kunnen en mogen voorschrijven, moet je een online trainingsprogramma volgen met een afsluitende toets”, vertelt Marleen. “Er zijn twee soorten toetsen: één voor degene die de glazen voorschrijft en één voor de opticien die de glazen verstrekt. Al doet de opticien de meting niet zelf, wij willen wel dat hij of zij op de hoogte is van de technologie van het glas, van de risicofactoren en de inhoud van het behandelplan. Twee pijlers zijn belangrijk in dit behandelplan: de meting in cyclo en de aslengtemeting, en die zijn uiteraard voorbehouden aan de orthoptist of optometrist”. Significante remming David: “D.I.M.S. glazen geven significante remming van de myopie progressie, gemiddeld 60 procent. Een groot voordeel is dat het minder invasief is dan andere behandelmethodes én dat het eenvoudig en veilig is. En - in tegenstelling tot de atropinebehandeling - heb je hierbij geen extracorrectie nodig; die is met dit glas direct geregeld”. “We kunnen niet in de toekomst kijken, maar het kan toch niet anders dan dat MiYOSMART voor een doorbraak gaat zorgen in het myopie management. MiYOSMART biedt de orthoptisten en optometristen in de optiekzaken enorme kansen. Ook de samenwerking met de intramurale orthoptisten kan nu nog gemakkelijker en beter worden. De orthoptist bepaalt de sterkte in cyclo en doet een aslengtemeting en van daaruit kan de bril gemaakt worden. Of het leidend gaat worden, kan niemand voorspellen”, zegt Marleen. “Veel oogartsen volgen het Erasmus met de atropinebehandeling en contactlensspecialisten zijn weer gespecialiseerd in Ortho-K en zachte lenzen. Waar je in eerste instantie met je kind heengaat, zal vaak de keuze bepalen. Belangrijk is dat alle mogelijkheden worden benoemd en samen met de ouders en het kind een keuze wordt gemaakt. Natuurlijk is het ook mogelijk om de combinatie van behandelingen te zoeken bij iemand met heel snelle progressie. De orthoptisten die ik gesproken heb, vinden het fijn dat er nu ook een glas is. Er zijn genoeg kinderen die niet willen druppelen. Het zal tijd nodig hebben, maar aan de andere kant; als je ziet hoeveel inschrijvingen we hebben voor de cursus en het enthousiasme dat daarvan afstraalt, dan hebben we alle vertrouwen”.

marleen veldt

david waardenburg

eyeline

35


SPECIAL MYOPIE

MYOPIA MASTER TECHNOLOGISCH HOOGSTANDJE IN STRIJD TEGEN MYOPIE

wie myopie serieus wil aanpakken in de eigen praktijk, heeft niet genoeg aan een aslengtemeter. het meten, registreren, bijhouden en communiceren van de bevindingen vraagt om een alleskunner. de oculus myopia master® heeft het allemaal in zich en ondersteunt de opticien of optometrist daadwerkelijk bij myopie management.

36

eyeline

OCULUS is bij de meeste opticiens vooral bekend vanwege de pasbrillen en leestests, maar biedt daarnaast een breed assortiment medische en diagnostische apparatuur, waaronder de Myopia Master®, de Keratograph 5M, spleet­ lampen, tonometers en alles voor droge ogen management en contactlensaanpassing. Kortom: alles wat nodig is in een refractieruimte. 7 STAPPENPLAN Samen met EyeVinci is Eye-Med actief om de optiekmarkt in Nederland opnieuw kennis te laten maken met de producten van OCULUS, in dit geval de Myopia Master®.

infotorial

“Wanneer je een myopie spreekuur start, maak je aanspraak op de capaciteit van je winkel en dan heb je een instrument nodig dat die investering waarmaakt”, vindt Ielke-Pieter Smid van Eye-Med, exclusieve distributeur van de Myopia Master®. Het geavanceerde all-in-one instrument dat EyeMed op de markt brengt, is afkomstig van OCULUS, het Duitse familiebedrijf dat wereldwijd opereert en waarvan Eye-Med distributeur is voor Nederland. Ielke-Pieter is geen nieuwkomer in de optiekretail. Zo werkte hij in het verleden voor twee glas- en instrumentenleveranciers. Hij maakte een overstap naar de medische oogwereld, waar hij bijna tien jaar actief was in het surgicals team van Alcon.


“Er valt voor ons nog veel te winnen. Myopie management is veel meer dan een meting met een aslengtemeter. OCULUS heeft hiervoor een 7 stappenplan ontwikkeld dat doorlopen wordt met behulp van de Myopia Master®. Het begint met het meten van alle relevante data, in slechts één meting. De meetgegevens worden verwerkt in een progressie-analyse en aan de hand van een vragenlijst voor lifestyle en risicofactoren wordt de situatie van de cliënt in kaart gebracht”. “Via een stoplichtsysteem (rood, geel, groen) wordt eenvoudig en begrijpelijk de situatie van de myopie en myopie progressie weergegeven. De software bevat keuzemogelijkheden voor diverse behandelopties die aanpasbaar zijn per optiekbedrijf. Aansluitend kan een myopie rapport worden geprint of gemaild met resultaten, adviezen en de eventuele behandeling. Tijdens de vervolgafspraak verschijnen de resultaten van de behandeling zichtbaar in de software, zodat de myopie progressie kan worden beoordeeld en de behandeling, indien nodig, aangepast. Het is echt een allesin-één systeem, waarbij je dus onder andere de stoeltijd voor de cliënt beperkt. Dat is efficiënt en bespaart tijd en ruimte. Het is een investering, maar het levert je veel op voor je praktijk. Dit is nou echt een onderzoek waarvoor je een vergoeding mag vragen of dat je kunt koppelen aan een abonnement. Bovendien biedt professioneel myopie management de ondernemer een tool om betere producten te verkopen en mogelijk de marge te verhogen”. Optometrist Karin van Hees-Teuben probeerde bij Lens Utrecht de Myopia Master® twee weken uit. Haar conclusie: “De Myopia Master® is in mijn optiek een gemakkelijk te gebruiken alleskunner voor myopie management. Hij werkt snel, effectief, nauwkeurig en geeft een mooi rapport voor de cliënt”.

VORM MARTINI VAN CRISIS NAAR CREATIVITEIT van crisis naar creativiteit: dat was het credo van vorm martini het afgelopen jaar. dit hield onder meer het bewerken van nieuwe markten en ontwikkelen van nieuwe producten in. Met kuchschermen, een duurzame thuiswerkplek en benaderen van nieuwe branches als fietsenwinkels kwam Vorm Martini uiteindelijk door deze turbulente periode heen. Ook was er de focus op plekken waar wel beweging was, bijvoorbeeld in het nieuwe en hypermoderne winkelcentrum The Mall of the Netherlands waar Vorm Martini aan 9 concepten heeft gewerkt. Een vernieuwende en uitnodigende uitstraling zorgt ervoor dat klanten nieuwsgierig worden en bij uw winkel naar binnen lopen. Vorm Martini merkt dat de optiekbranche weer in beweging is. Met de huidige versoepelingen en positieve vooruitzichten is dit hét moment om uw winkel aan te pakken. Vorm Martini komt graag langs voor een goed gesprek. voor meer info: www.vorm.com info@vorm.com

voor meer info: Eye-Med, Ielke-Pieter Smid +31 (0)85 0161760, info@eye-med.nl www.eyevinci.nl, +31 (0)88 6008700, info@eyevinci.nl www.oculus.de

ook in het assortiment de ub4 pasbril

eyeline

37


ONDERWIJS EN PRAKTIJK CENTRAAL BIJ DE TAFEL VAN VIER de tafel van vier is terug en hoe! de academy of vision care van bausch + lomb ging het derde seizoen in met drie nieuwe uitzendingen van de populaire contactlens talkshow. dit keer vanuit kanaal30 in utrecht, dichtbij het muntgebouw, en met twee nieuwe tafelheren namens bausch + lomb: harry dickhoff en tijl van mierlo. eef van der worp presenteerde al twee uitzendingen op 14 en 28 juni, aanstaande maandag 5 juli is voorlopig weer even de laatste. ook byki huntjens en carola tükenmez vellekoop zijn dan weer van de partij, net als de ‘eye-tunes’ van gitarist micha sprenger. TEKST Bausch + Lomb BEELD Loek Peters en Anneke Pastoor

eyeline

39


Het derde seizoen van De Tafel van Vier staat volledig in het teken van onderwijs & praktijk in Nederland en België. De gasten gaan in discussie over de thema’s zicht, comfort en gezondheid. In de eerste uitzending schoven Mario Pico van Van der Leeuw Optiek in Delft en Ann Pyck van Contactlens Studio Antwerpen aan. Wat ervaren zij als er een nieuwe medewerker of een stagiair bij hen binnenkomt? Sluit hun kennis voldoende aan bij de verwachtingen? Welke verbeterpunten zien zij en hoe geven zij feedback aan de opleidingen? Wat verwachten zij van het onderwijs en kunnen leveranciers daarbij een ondersteunende rol spelen? De tweede uitzending richtte zich volledig op onderwijs. Aan tafel Viviane De Vries, uitvoerend directeur van de beroepsvereniging APOOB en lector aan de Hogeschool Odisee in Brussel en Henri Eek, docent optometrie aan de Hogeschool Utrecht. Zij vertelden over de ontwikkelingen binnen het onderwijs. Loopt onderwijs voorop, volgt het de markt of loopt het achter? Welke signalen krijgen zij uit de praktijk en kunnen ze daar ook daadwerkelijk op inspelen? Welke aandachtspunten zien zij zelf en hoe kunnen praktijk en leveranciers daarbij helpen? Aan tafel 5 juli: Bianca Schut en Jeroen Mulder De uitzending van circa 35 minuten incl. live chat aanstaande maandag geeft een uniek inzicht in de ervaringen van twee professionals die een functieoverstap hebben gemaakt van onderwijs naar praktijk en vice versa. Jeroen Mulder was senior docent optometrie aan de Hogeschool Utrecht en stapte over naar de praktijk. Hij is nu werkzaam als manager specialisten bij het hoofdkantoor van Visser Contactlenzen in Nijmegen. Bianca Schut, voorheen

40

eyeline

aflevering 7 met mario pico en ann pyck

aflevering 8 met henri eek en viviane de vries

werkzaam bij Menicon, is nu docent Optiek & Contactlenzen bij het Deltion College in Zwolle. Zij gaan in op het samenspel tussen onderwijs en praktijk en vertellen uit eigen ervaring wat vakinhoudelijk de grootste verschillen zijn tussen praktijk en onderwijs. Waar zou meer aandacht voor mogen zijn en wat is minder relevant? U kunt zich nog hiervoor inschrijven: https://ltmedia.webinargeek.com/­detafel-van-vier-bausch-lomb-2021 Inmiddels staan er bijna 9 uitzendingen van De Tafel van Vier op de teller. Ze duren ongeveer 35 minuten en zijn nog allemaal terug te kijken. Doen!


®

VOOR DE BEHANDELING VAN DROGE OGEN

AYZ Reinigingsdoekjes

AYZ Oogdruppels

De lichaamseigen stof hyaluronzuur vormt de basis van AYZ oogdruppels. De druppels bevatten geen conserveermiddelen en zijn door het innovatieve flesje 12 maanden na openen houdbaar.

Adviesverkoopprijs € 19,95

AYZ Ooglid crème

AYZ Allergix spray

Ontwikkeld voor de preventieve zorg en verzorging van droge en geïrriteerde huid van de oogleden. Bevat panthenol (5%), hyaluronzuur en vitamine E.

Deze spray heeft een verfrissend effect, biedt verlichting bij droge, geïrriteerde en rode ogen en kan ondersteunend worden gebruikt bij allergiebehandelingen.

Adviesverkoopprijs € 14,95

Adviesverkoopprijs € 12,95

AYZ Oogzalf

Informatie en/of bestelling plaatsen? Mail naar: info@tramedico of neem contact op met:

Sharon van Oosterhout T 06 53399192

Isotone oogzalf met 0,4% hyaluronzuur. Voor de verlichting van symptomen bij droge ogen. Door hoge mate van viscositeit blijft de zalf haar hydraterende en beschermende functie zelfs ’s nachts uitvoeren.

Adviesverkoopprijs € 11,95

Korte Muiderweg 2, Weesp, www.tramedico.nl

WWW.AYZ.NL

Annemieke Salentijn T 06 82366882

2021-AYZ-024

Adviesverkoopprijs AYZ Start € 11,95 Adviesverkoopprijs AYZ Gel / AYZ Protect € 13,95

Speciaal voor de reiniging van de oogleden, waarbij het natuurlijk katoen met natriumhyalunoraat en natuurlijk tea tree-extract zorgt voor een reinigend, verzachtend en kalmerend effect. Het tea tree-extract helpt demodex mijt te bestrijden.


SHAMIR EN ALPINE

BE THE BEST BUT NEVER

REST


de nieuwe merkstrategie van shamir, waarover we eerder dit jaar schreven, is ‘perfect vision - personal touch’. perfect vision verwijst onder andere naar enkele innovaties die we nog dit jaar van shamir kunnen verwachten, waaronder de grote update van de dataset die gebruikt wordt voor de berekening van autograph intelligence™ glazen. de personal touch is op dit moment een bijzondere: het alpine f1 team, dat voor het innovatieve shamir als optical performance partner koos. TEKST Anneke Pastoor BEELD Alpine Het Shamir-Alpine F1 Team partnerschap is het allereerste Vision Performance Lab in de Formule 1 en biedt Alpine F1 hoogwaardig optometrisch onder­zoek. “Niet alleen voor het Alpine F1 Team en de ­Alpine Academy-coureurs, maar ook voor de pitcrew en het personeel op de bases van Alpine F1 in het Engelse Enstone en Franse Viry-Châtillon”, vertelt John Pater, Managing Director van Shamir Nederland, enthousiast. “Een van onze pijlers is ‘Be the best, but never rest’. Daarin vinden we elkaar duidelijk. Onderzoek en ontwikkeling zijn ons gezamenlijk streven. Dit betekent concreet dat ingenieurs van zowel Alpine als Shamir nieuwe technologieën onderzoeken om de raceprestaties – tegelijk met veiligheidsprestaties – te verbeteren”. Daarbij richten de ingenieurs zich op het zicht, zoals bijvoorbeeld ontspiegelde goggles, gekleurde vizieren, maar ook anti-fog glazen voor de pitcrew helmen.

infotorial

BIG DATA Shamir heeft duidelijk passie voor innovatie. Bij ­Autograph Intelligence is elk paar uniek en op maat gemaakt voor de drager. Dankzij het leefstijlonderzoek dat Shamir continu uitvoert, wordt op basis van het voorschrift bepaald hoe de verschillende zichtzones gebruikt worden. “In de afgelopen drie jaar is ons gedrag flink veranderd. Door de pande-

VERWACHT grote update dataset die gebruikt wordt voor de berekening van de verschillende zichtzones in shamir autograph intelligence™

mie brengen we meer tijd achter een beeldscherm door én zijn we meer in de buitenlucht bijvoorbeeld om te gaan sporten. Daarom vonden onze onderzoekers het tijd voor een upgrade van het Autograph Intelligence design. Uiteraard informeren we onze klanten op tijd wanneer deze glazen gemaakt worden op basis van de nieuwe dataset”, zegt John. Vanuit dit onderzoek zijn weer algemene inzichten opgedaan die Shamir op termijn gaat inzetten bij multifocale glazen uit het middensegment zoals Autograph InTouch™. AI Shamir omarmt kunstmatige intelligentie (AI) al sinds 2018, het jaar van de lancering van Autograph Intelligence. John: “Deze glazen worden op ­basis van AI gemaakt. Om een multifocaal glas met zoveel variabelen te kunnen berekenen, is de productiesoftware van Shamir – Eye-Point Technology – voorzien van kunstmatige intelligentie. De Visual AI Engine™ van Shamir maakt het mogelijk om deze complexe designoptimalisatie uit te voeren. Zonder dit zelflerende algoritme zou het Autograph Intelligence glas niet zo nauwkeurig te berekenen zijn”. voor meer info: www.shamir.nl

eyeline

43


ONTDEK HET NEDERLANDSE SALESTEAM

DE GEZICHTEN ACHTER ALCON het totale salesteam van alcon nederland bestaat uit key account managers, internal sales representatives, business development managers en een business development executive. de business development managers, business development executive en salesmanager stellen zich met veel enthousiasme aan u voor. een gevarieerde groep mensen die elkaar en alcon sterker maken. ze vertellen kort over zichzelf, hoe zij het werken bij alcon ervaren en wat het motto ‘see brilliantly’ voor hen betekent. TEKST Lola Hamers BEELD Upstairs Fotografie

ANNEMIEKE VOS “Mijn rayon bestaat uit NoordHolland, Flevoland en een deel van Utrecht, met een uitloop tot Wageningen. Vanaf dag één heb ik mij bij Alcon heel welkom en gewaardeerd gevoeld. Dat is alweer 11 jaar geleden. Ik heb fijne collega’s en we hebben mooie producten. ‘See Brilliantly’ betekent mogelijkheden zien. Zo heb ik een keer samen met Professional Affairs een klant kunnen ondersteunen met het aanmeten van onze multifocale lenzen. Daardoor blijft hun groep tevreden multi­focaaldragers groeien. Door de vele contact­momenten hebben we inmiddels ook een fijne p ­ ersoonlijke band op­gebouwd. Dat is goud!”

44

eyeline

JEROEN VAN DEN BOGAARD “Wat ‘See Brilliantly’ voor mij betekent? Dat je alles uit het leven kunt halen zonder dat je zicht een beperking vormt. Het leuke aan al meer dan vier jaar werken in rayon Zuidoost-Nederland bij Alcon is dat ik mijn klanten kan helpen met het aanbieden van de meest innovatieve producten en diensten om zo hun business zo optimaal mogelijk te runnen, met onderaan de streep een tevreden klant en een gefundeerd partnership. Maar onze salesmeeting in ­Barcelona met uit­stapje naar een wedstrijd van FC Barcelona zal ik ook zeker niet snel vergeten!”


GERT JAN KOMBRINK “Mijn eerste dag bij Alcon, bijna drie jaar geleden, herinner ik mij nog goed. Ik ging meteen op bezoek bij klanten. Voor ik bij Alcon begon, werkte ik veel met artsen en dat ging er toch net iets anders aan toe. Ik stond versteld hoe gastvrij, open en vriendelijk onze klanten waren. En nog steeds zijn! Alcon levert geweldige producten en wil echt een partner zijn voor haar klanten. Daardoor werk ik niet alleen veel samen met collega’s, maar ook met zeer bedreven en creatieve optiekondernemers. Het is heel gaaf om samen hun bedrijven nog verder te ontwikkelen en het wordt ook erg gewaardeerd. ‘See Brilliantly’ staat voor mij voor van het leven kunnen genieten zonder dat je zicht of de nodige ondersteuning een belemmering is”.

FRANK RIJKSEN “Het zoeken naar kansen en deze verwezenlijken met behulp van innovatieve producten en partnership met klanten vind ik belangrijk in mijn werk. Als dit lukt door gebruik te maken van de verschillende kwaliteiten van mijn collega’s binnen Alcon geniet ik des te meer. Voor mij betekent ‘See Brilliantly’ zoveel mogelijk consumenten laten ervaren wat contactlenzen kunnen toevoegen aan hun leven. Partnership met onze klanten is hierbij cruciaal. Binnen Alcon is het gebruikelijk om als Salesmanager regelmatig op co-travel te gaan met het team. Vanwege COVID-19 kon dit alleen virtueel. Ik kijk er naar uit om dit weer op te pakken. Het is goed om veel klanten te spreken, tijd door te brengen met het team om zo feeling te houden met de markt. Ik kom na die dagen vol nieuwe ideeën en energie thuis”.

MICHAEL GROENHOF “Ik werk inmiddels tien jaar voor Alcon.Wat ik fijn vind aan ons bedrijf is dat we op een vooruitstrevende wijze werken met een state-of-the-art product­ portfolio. We hebben vele facetten in huis om samen met onze klanten het verschil te maken. Voor mij betekent ‘See Brilliantly’ dat mensen voor wie goed zien geen vanzelfsprekendheid is, met onze hulp weer onbelemmerd kunnen kijken. Als Business Devel­opment Manager bij Alcon is enige flexibiliteit soms nodig. Ik heb gesprekken gevoerd met klanten op het schoolplein bij het ophalen van de kin­deren of tijdens het uit­laten van de hond. Maar ook dat schept een band!”

infotorial

NADIRA VAN DAVENHORST “Ik ben een nieuw gezicht in rayon Noordoost-­ Nederland. Ik vind het fijn bij Alcon omdat we een fantastisch product leveren en mijn vele collega’s allemaal mensen zijn die met veel passie voor dit bedrijf werken. Voor mij betekent ‘See Brilliantly’ goed zicht met draagcomfort. Een lens die je niet voelt en die je niet belemmert. Daar draait het allemaal om”.

eyeline

45


BEELD PictureMi Photography

AI MOET VEEL MEER GEZIEN WORDEN ALS EEN WAARDEVOLLE TOEPASSING IN DE ZORG tino joris, business development partner-directeur eyetelligence europa


SOFTWARETOOL EYETELLIGENCE-ASSURE ONTZORGT nederland heeft de europese primeur! eyetelligence-assure is een, in australië ontwikkelde, ai-softwaretool die optometristen meer zekerheid biedt bij het screenen van drie veelvoorkomende oogziekten. in vervolg op het artikel in onze vorige editie interviewde eyeline tino joris, business development partner-directeur van eyetelligence europa: hoe groot zijn de voordelen? wat houdt de softwaretool nu exact in en vooral, vervangt de eyetelligence-assure het werk van optometristen? hij heeft meteen een duidelijk antwoord op de laatste vraag: “kunstmatige intelligentie (ai) moet veel meer gezien worden als een waardevolle toepassing in de zorg”. Met behulp van meer dan 200 duizend gelabelde en gegradeerde fundusbeelden stelt AI optometristen nog beter, uitgebreider en sneller in staat vroegtijdig oogheelkundige en systemische aandoeningen op te sporen. AI helpt op die manier gerichter door te verwijzen naar de oogarts. “Met alle voordelen van dien”, vertelt Tino Joris. “EyetelligenceAssure screent op maar liefst drie meest voorkomende vormen van oogziekten: glaucoom, diabetische retinopathie (DRP) en leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD). De software heeft slechts enkele seconden nodig om de fundusbeelden te interpreteren. Het is snel, efficiënt en nauwkeurig om ook asymptomatische gevallen vroegtijdig te identificeren”. Hoe het werkt De Eyetelligence-Assure softwaretool, geschikt voor bijna alle merken funduscamera’s met of zonder OCT-functie, is ontwikkeld met een gebruiksvriendelijk 'verkeerslichtsysteem'. Hierdoor wordt het voor optometristen eenvoudiger om ziekte vroegtijdig te screenen. De resultaten worden aangegeven met rode (hoog risico), oranje (verdacht) en groene (laag risico) lampjes. Tino Joris: “Op die manier kunnen optometristen cliënten labelen als laag, gemiddeld en hoog risico. De personen die als verdacht (gemiddeld risico) en zeker (hoog risico) glaucoom zijn aangemerkt, kunnen verder worden getest en/of doorverwezen worden naar de oogarts. Met ons product kunnen aanvullende testen gerichter worden uitgevoerd. Dat is de meerwaarde van Eyetelligence-Assure. Het is een zogenaamd beslissingsondersteunend instrument en geen autonoom diagnostisch platform. Het is dus aanvullend en versterkt het werk van de optometristen juist. Het verhoogt de mate van zekerheid. CertAInty, noemen we dat, met een knipoog naar AI.

Het helpt de optometrist om het risico op het missen van een oogaandoening te minimaliseren”. Ook de privacybescherming is goed afgedekt. “De software draait lokaal op de achtergrond en omdat het een offlineoplossing is, is er geen internetverbinding nodig. De fundusbeelden hoeven niet te worden geüpload naar een cloud en worden niet opgeslagen op openbare servers, maar in een lokale map zodat de software herkent waar de beelden zich bevinden. Dat waarborgt de privacybescherming van cliënten enorm”. Cliëntenrapport Eyetellligence-Assure herkent de kenmerken van een oogziekte in enkele seconden met een nauwkeurigheid van 95 procent. Tino Joris: “Dit geeft de optometrist dus extra zekerheid en informatie tijdens het consultatieproces, ­zodat hij of zij beslissingen voor de cliënt kan nemen met nog meer nauwkeurigheid. Dit geeft vertrouwen en voelt goed voor optometrist én cliënt. Na afloop geeft de optometrist een gepersonaliseerd cliëntenrapport mee dat­ automatisch uit het systeem rolt. Het wordt als waardevol ervaren dat de cliënt zijn of haar bevindingen bij thuiskomst ook even met de partner kan bespreken”. 1 maand gratis ervaren op je eigen PC en funduscamera Eyetelligence werkt met maandelijkse abonnementen en biedt optometristen allereerst de mogelijkheid om de tool een maand lang in te zetten zonder direct te moeten betalen. “Dus ervaar het gewoon eens op uw eigen apparatuur”, besluit Tino enthousiast. voor meer info: Eyetelligence Europa, Tino Joris +31 (0)6 53991800, tino.joris@eyetelligence.com.au, eyetelligence-assure.com

eyeline

47


DAGLENZEN Daglenzen, ideaal voor tijdens de vakantieperiode. Elke dag schone lenzen, geen gedoe met contactlensdoosjes of lenzenvloeistof. Gewoon elke dag perfect zicht met je lenzen. Mooie zonnebril erbij en je bent klaar voor de vakantie!

4-VERLEIDINGEN Verleiden hoort natuurlijk bij de zomer. Met deze campagne heb je elke twee weken een nieuwe verleiding. Gedurende de twee zomermaanden juli en augustus. Natuurlijk bepaal je zelf hoe je gaat verleiden. Wij hebben een voorbeeld gemaakt. Aan jou de keuze …laat het verleiden maar beginnen!

Een opvallende campagne gericht op een wat kleinere doelgroep om daglenzen te promoten. Juist nu relevant om te communiceren. Twee versies beschikbaar. Doelgroep: 17 - 40 jaar Inschrijfperiode: NU

Doelgroep: 18 – 75 jaar Inschrijfperiode: NU

MAAK VAN DEZE ZOMER JOUW ZOMER COMMUNICATIEKRACHT VAN ÉÉN VAN DE RESERVEBRIL NAAST LENZEN Het fijne aan contactlenzen is dat ze geen invloed hebben op je uiterlijk, praktisch zijn voor het sporten en ze beslaan niet tijdens het dragen van een mondkapje. Toch is het fijn om af en toe terug te kunnen vallen op een bril, of om naast je lenzen een zonnebril op sterkte te hebben. Contactlensdragers met een sterkte van > 1.75 en automobilisten moeten een reservebril hebben, ook in het buitenland. Vandaar deze leuke campagne die ook nog eens heel effectief is. Doelgroep: 18 – 50 jaar Kopende respons 2020: 2,5% en 7%


Persoonlijk dashboard via Loyalty Lab Als datamarketingbureau is het natuurlijk geen verrassing dat het analyseren, bewerken en verwerken van data in ons DNA zit. Alles wat wij doen is gebaseerd op data. Doelgroepen selecteren, campagnes creëren, ROI’s bepalen, verwachte resultaten managen, programma’s ontwikkelen en vervolgaankopen inschatten. Deze data is essentieel om samen met onze klanten marketingstrategieën te bepalen en ervoor te zorgen dat we de klanten bereiken. Wat is een persoonlijk dashboard? Via onze portals bieden wij persoonlijke dashboards aan waar je de resultaten van je marketingactiviteiten kan inzien. Dit varieert van conversieresultaten van campagnes, open & click rates van verzonden e-mails, inzichten vanuit verstuurde enquêtes, resultaten van lopende loyaliteitsprogramma’s maar ook zie je welke klanten welke mailing hebben ontvangen. Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

DOOR DE CAMPAGNES. VAKANTIEMAILING De vakantiemailing is in een nieuw jasje gestoken met als thema: Samen als vanouds op stap. We hebben gewoon weer zin om op vakantie te gaan. Of het nu in Nederland is of in het buitenland, het kan weer! Dus… plan deze te gekke campagne in en nodig je klanten uit voor die mooie zonnebril, die handige contactlenzen of bescherming voor de kinderoogjes. Doelgroep: 25 – 75 jaar Kopende respons 2020: ± 8,5% Inschrijfperiode: NU

We gaan een stapje verder Ook wij blijven ontwikkelen om onze klanten een nog completer inzicht te geven in de verschillende marketingactiviteiten die wij namens hen uitvoeren. Het Data Science Team van Loyalty Lab is momenteel bezig om een toegankelijk en gebruikersvriendelijk dashboard te ontwikkelen dat alle resultaten m.b.t. alle marketingactiviteiten op dagelijkse basis monitort. Een makkelijk dashboard, gekoppeld aan je eigen winkelautomatiseringspakket met álle marketinginformatie omtrent je winkel en je klanten. Het dashboard toont o.a.: • Het verloop van de conversie binnen de campagne looptijd. • Wat je marketinginvestering heeft opgeleverd. • Hoe je database zich ontwikkelt. Zien we verschuivingen in het soort klant, wat gebeurt er met de gemiddelde leeftijd? • Wat voor soort klanten komen er nu eigenlijk in je winkel en wat is de beste manier om deze klanten te targetten. Kortom, een dashboard met heel veel inzichten waarvan we niet kunnen wachten om hier meer over te vertellen! Mocht je nu alvast vragen hebben. Laat het ons gerust weten. Tot snel. Sandra Christiaansen Commercieel Directeur Schrijf je in via www.essilorexperts.nl of www.openmarketingplatform.nl of neem contact met ons op via 020 757 06 70 / opticien@loyaltylab.nl

Iedere onderneming verdient loyale klanten


mark’ennovy

XTENSA

NU OOK TORISCH IN SIHY de torische lijn is vanaf nu beschikbaar en dat maakt voor mark’ennovy de moulded silicone hydrogel familie xtensa compleet! TEKST Anneke Pastoor BEELD mark’ennovy Na de lancering van deze familie begin april met sferisch en multifocaal, werd op 1 juni volgens planning de torische Xtensa gelanceerd. “Voor klanten met de parameters die vallen binnen het bereik van de standaardlenzen, is de Xtensa SiHy een uitstekende eerste keuze”, zegt Mariëlle van Goor, Group Professional Affairs Director, enthousiast. “In een tijd met meer digitale activiteiten en meer buiten wandelen, fietsen en sporten, is het belangrijk dat goed zicht gecombineerd wordt met voldoende bescherming. Xtensa is daarin de perfecte match voor een gezonde levensstijl”.

mariëlle van goor

50

eyeline


TECHNISCHE KENMERKEN XTENSA

MATERIAAL

SILICONE HYDROGEL

DK/t 119 WATERGEHALTE (H2O)

45%

UV FILTER

JA - KLASSE 1

HANDLINGSTINT

JA - BLAUW

cent UVA en 99 procent UVB filtert. “Naar aanleiding van gesprekken met onze klanten was er een grote vraag om in de standaard range een SiHy te hebben zodat er meer aansluiting is met de lathed lenzen die aangemeten worden”, vertelt Mariëlle. “Vandaar dat wij een upgrade realiseerden van de Xtensa hydrogel naar een silicone hydrogel om het standaardportfolio van het huidige aanbod in de markt meer te spreiden”. Introductiekalender De Xtensa van mark’ennovy wordt volgens onderstaand schema geïntroduceerd. Per 1 juli en 1 september worden weer nieuwe sferische, multifocale en torische uitbreidingen verwacht. De standaard SiHy maandlens is uit voorraad leverbaar.

DIAMETER (mm) 14.20 BASISCURVE (mm) 8.60

De Xtensa SiHy is een silicone hydrogel maandlens die uitstekend zicht en optimaal comfort biedt. Het silicone Introductiekalender hydrogel materiaal combineert een uitstekende zuurstofDe Xtensa(119 van mark’ennovy volgens dit schema geïntroduceerd. Per 1 juli voor meer info: www.markennovy.com transmissie Dk/t) met een klassewordt 1 UV-filter die 90 pro-

en 1 september worden weer nieuwe sferische, multifocale en torische uitbreidingen verwacht. GEOMETRIE

FASE 1 5 april 2021

FASE 2 1 juni 2021

Sferisch

Sf: -8.00 tm +6.00

Sf: -10.00 tm +8.00

Multifocaal Sf: -6.00 tm +4.00

Sf: -10.00 tm +6.00

Add: 1.00, 1.50, 2.00 Torisch

FASE 3 1 juli 2021

Add: 1.00, 1.50, 2.00 Sf: -6.00 tm +4.00

Sf: -8.00 tm +6.00

Cyl: -0.75, -1.25, -1.75

Cyl: -0.75, -1.25, -1.75, -2.25 Cyl: -0.75, -1.25, -1.75, -2.25

As:10, 20, 90, 160, 170, As: 10, 20, 30, 60, 80, 90, 180

infotorial

FASE 4 1 september 2021

Sf: -10.00 tm +6.00

As: Alle

100, 130, 160, 170, 180

INTRODUCTIEKALENDER

Voor meer info: www.markennovy.com

eyeline

51


? t s m o k e o t n ij m t e m t e h it Ho e z “Ik wil later ” skateboarder worden Max, 5 jaar

OCULUS Myopia Master® Voor diagnose en management van myopie Myopie of bijziendheid bij kinderen en jong volwassenen neemt wereldwijd toe. Het op tijd

vaststellen en behandelen daarvan kan het proces van myopie vertragen of stoppen. Met behulp van de OCULUS Myopia Master® meet u aslengte, refractie en keratometrie. Daarnaast is de Myopia Master® uitgerust met een uitgebreid software programma voor myopie analyse en myopie management.

Myopie Management – eenvoudiger en betrouwbaarder dan ooit!

info@eyevinci.nl 088 600 87 00

info@eye-med.nl 085 016 17 60

www.myopia-master.com


EEF VAN DER WORP VERRUIMT ZIJN BLIK EN SCHRIJFT MET HET THEMA 'VERLEG JE EYELINE' OVER DIVERSE ONDERWERPEN DIE HEM OPVALLEN IN ZIJN VAKGEBIED.

VERLEG JE EYELINE

IK ZIE, IK ZIE… WAT JIJ NIET ZIET (MAAR HET IS ER WEL) en het is…. ja wat is het eigenlijk? het is subklinisch zoals de officiële term luidt, dus dat wil zeggen dat het voor ons in een klinische setting niet waarneembaar is. subklinische keratoconus bijvoorbeeld, is een keratoconus die er wel is, maar die wij met onze middelen in de praktijk (nog) niet kunnen vaststellen. Deze Verleg je Eyeline is tot stand gekomen op basis van het CLEAR-report. Het gaat in dit CLEAR-report om verandering in aanwezigheid van corneale epitheliale dendriforme cellen. Deze cellen worden genoemd als belangrijke indicator van ontstekingsreacties die we dus niet met het blote oog (of spleetlamp) kunnen zien -vandaar 'subklinisch'. Maar dit fenomeen is wel gelinkt aan het afweersysteem van het oog, aan het ontstaan van corneale infecties, aan droge ogen en aan oculaire allergische reacties. Het verlegt écht je eyeline deze keer – ook voor mij. Als we potentieel miljoenen kinderen met lenzen willen uitrusten wereldwijd voor myopie management, dan kunnen we maar beter weten wat we precies aan het doen zijn. CLEAR Even bij het begin beginnen: voor de CLEAR-papers werd een hele batterij aan contactlensexperts van overal ter wereld gevraagd mee te denken over een blauwdruk van waar we staan met contactlenzen op dit moment: alles 'evidence based' natuurlijk: daar slaat de naam ook op (CLEAR staat voor Contact Lens Evidence-based Academic Reports). Het rapport

waar zeker een jaar aan gewerkt is, bestaat uit elf stukken, ingedeeld naar onderwerp. Het varieert van anatomie en fysiologie van het voorste oogsegment tot specialty lens topics (zoals scleralenzen en medische toepassingen) en beslaat ruim 300 pagina's. Deze zijn vooralsnog vrij toegankelijk te downloaden van de BCLA-website. Hiermee hebt u in één keer een basishandboek, een naslagwerk én een handleiding naar de laatste maatstaven en ondersteund door iedereen die onderzoek op het gebied van contactlenzen doet. Het is ondoenlijk om verslag te doen van alles, maar als ik er één item uit zou willen halen, is het wel ‘subclinical inflammation’, wat belicht wordt in het CLEAR-paper van Morgan et al.: “Effect of contact lens materials and designs on the anatomy and physiology of the eye”. Kanarie in de Mijn Het gaat hierbij om een minieme ontstekingsreactie van het oog op het dragen van contactlenzen. Even voor de goede orde: een ontstekingsreactie is in de basis vaak een proces dat wordt ingezet met goede bedoelingen. Het lichaam detecteert een probleem, en probeert dit op te lossen. Bij het oog uit zich dat

eyeline

53


VERLEG JE EYELINE

bijvoorbeeld in conjunctivale roodheid: er wordt meer bloed naar het probleemgebied gestuurd. Op die manier kunnen meer voedingsstoffen worden gestuurd, of meer zuurstof als daar het probleem zit. Óf afvalstoffen kunnen juist sneller worden afgevoerd. Onderdeel van dat ontstekingsproces is dat de permeabiliteit van de bloedvaten groter wordt en dat witte bloedcellen uit de bloedbaan kunnen lekken. Dat uit zich dan in infiltraten in de cornea. Ook dit is in principe gunstig: de witte bloedcellen kunnen helpen het probleem op te lossen en zijn onderdeel van het afweersysteem. Het ontstekingsmechanisme is dus de spreekwoordelijke kanarie in de mijn: er is iets aan de hand. De ontstekingsreactie kan een toxische of allergische oorzaak hebben, of een mechanische. Maar het kan ook een micro-organisme zijn dat de reactie veroorzaakt (een bacterie, virus, schimmel of parasiet) en kwaad in de zin heeft. Dan rukt het brandweerteam van de ontstekingsreactie in alle hevigheid uit. De infiltraten die dus kunnen ontstaan als onderdeel van het ontstekingsproces, kunnen we in een klinische setting wél waarnemen, en dit is op jaarbasis het geval bij 10% van alle lensdragers volgens Morgan et al. Subklinische tekenen van ontsteking komen echter veel vaker voor. Sterker nog: het zou wel eens alomvertegenwoordigd kunnen zijn, wanneer het oog voor het eerst wordt blootgesteld aan een contactlens. Recent onderzoek wijst uit dat er veranderingen in de dichtheid, de morfologie (verandering van vorm) en de distributie (ze migreren meer centraal) van de genoemde Corneale Epitheliale Dendriforme Cellen plaatsvinden. Deze CEDCs zijn pathognomonisch van aard volgens onderzoekers. Pathognomonisch is een woord in de geneeskunde dat betekent dat een ziekte door een bepaald symptoom of combinatie van symptomen bewezen aanwezig is. In deze context is er een relatie met het afweersysteem van het oog. CEDCs worden dan ook meer waargenomen bij corneale infecties, maar ook bij droge ogen, bij allergieën én dus bij contactlensdragers in het algemeen. Veranderingen bij contactlensdragers Middels in-vivo confocale microscopie is een verhoogde CEDCs concentratie centraal op de cornea vastgesteld bij zachte-lensdragers, wat suggereert dat deze cellen naar het centrum zijn gemigreerd

54

eyeline

als onderdeel van een ontstekingsreactie. Er is nog veel onbekend; maar het effect is tijdelijk, en het lijkt erop dat het afhankelijk is van het type lens dat gedragen wordt. In een recente studie was de centrale CEDC-dichtheid 16 cellen/mm2 bij niet-lensdragers, terwijl bij lensdragers dat getal varieerde van 32 tot 62. Verhoging van de CEDC-dichtheid kan al twee uur na het inzetten van een silicone hydrogel lens bij niet-lensdragers zichtbaar zijn. Onderzoek bij muizen heeft aangetoond dat dendriforme cellen zich best snel kunnen verplaatsen, met een snelheid van ongeveer drie micron per minuut, dus die waargenomen verandering is misschien niet geheel verrassend. De CEDC-dichtheid in de centrale cornea keerde terug naar normale waarden na zes maanden lensdragen. Er lijkt dus een adaptatie-mechanisme in werking te treden. Dit is in lijn met ander onderzoek dat aantoont dat de CEDC-waarden bij ervaren lensdragers niet verhoogd hoeven te zijn. Het type lens kan hierbij een rol spelen: daglenzen vertoonden bijvoorbeeld een verlaagde CEDC-respons (dus gunstig). Er werd geen verhoging in het aantal cellen waargenomen na een week lensdragen als de lens elke dag vervangen werd, maar de dichtheid nam wel toe als dezelfde lens hergebruikt en gedesïnfecteerd werd. Welk materiaal beter is en welke rol zuurstofvoorziening speelt, is nog onduidelijk. Alle mogelijke uitslagen qua zuurstofdoorlaatbaarheid (hogere, lagere, geen verschil) werden gerapporteerd in verschillende onderzoeken tussen silicone hydrogel en niet-silicone hydrogel lenzen. Kortom: helemaal CLEAR is het nog niet allemaal. Maar wordt vervolgd: dit kon wel eens een ‘gamechanger’ zijn als het gaat om het monitoren van de gezondheid van het oog, en de reactie op verschillende soorten lenzen. Een echte ‘verleg-je-eyeline’ wat mij betreft. We zien het niet. Maar het is er wel. referenties: https://bcla.org.uk/ Wolffsohn JS, Morgan PB, Barnett M, Downie LE, Jacobs DS, Jones L, Richdale K, Stapleton F, Vincent SJ, Willcox M. Contact Lens EvidenceBased Academic Reports (CLEAR). Cont Lens Anterior Eye. 2021 Apr;44(2):129-131. Morgan PB, Murphy PJ, Gifford KL, Gifford P, Golebiowski B, Johnson L, Makrynioti D, Moezzi AM, Moody K, Navascues-Cornago M, Schweizer H, Swiderska K, Young G, Willcox M. CLEAR - Effect of contact lens materials and designs on the anatomy and physiology of the eye. Cont Lens Anterior Eye. 2021 Apr;44(2):192-219.


INTRODUCTIE VAN ® ACUVUE OASYS MULTIFOCAL met PUPIL OPTIMISED DESIGN NIEUW

Ontdek vanaf september onze allernieuwste multifocale lens in een 2-weken formaat, ACUVUE® OASYS MULTIFOCAL met PUPIL OPTIMISED DESIGN.

Een ander optisch design dan ACUVUE® OASYS for PRESBYOPIA Hetzelfde optisch design als 1-DAY ACUVUE® MOIST MULTIFOCAL

PUPIL OPTIMISED DESIGN

HYBRID BACK-CURVE TECHNOLOGY

HYDRACLEAR® PLUS TECHNOLOGY

Belangrijke veiligheidsinformatie. Raadpleeg voor meer informatie over correct dragen, onderhoud en veiligheid de gebruiksaanwijzing of bezoek onze J&J-website jnjvisioncare.nl of jnjvisioncare.be. Alle ACUVUE® contactlenzen zijn voorzien van een Klasse 1 of Klasse 2 UV-filter om bescherming te bieden tegen schadelijke UV-straling die het hoornvlies en het oog binnendringt. UV-absorberende contactlenzen zijn GEEN vervanging voor beschermende UV-absorberende brillen, zoals een skibril of een zonnebril met UV-blok, aangezien zij het oog en het gebied eromheen niet volledig bedekken. UV overdracht gemeten met -1.00D lens. ACUVUE®, ACUVUE® OASYS for PRESBYOPIA, ACUVUE® OASYS MULTIFOCAL en 1-DAY ACUVUE® MOIST MULTIFOCAL zijn handelsmerken van Johnson & Johnson Medical BV/NV. © Johnson & Johnson Medical BV/NV 2021. PP2021AVO4279


OPTICIENS OVER NIKON

HET IS EEN SUCCESVERHAAL het exclusieve nikon partner programma dat hoc eerder dit jaar introduceerde, werpt zijn vruchten af. opticiens zijn erg tevreden over de samenwerking met nikon en de ondersteuning in marketing en training wordt zeer gewaardeerd. optiekondernemers sam boulis en monika bekker vertellen waarom. TEKST Marie-Catrien van Deijck BEELD Sam Boulis en Bekker Optiek Tegelijk met het Nikon Partner programma lanceerde HOC in maart de bijzondere Nikon consumentencampagne ‘Everything starts with a detail’. De aansprekende campagnebeelden raken bij veel mensen een gevoelige snaar. De uitgebreide campagne bevat POS-materialen voor in de winkel én voor buiten. Een belangrijke rol is weggelegd voor de social-mediaposts en video’s.

w w w. n i k o n - l e n s w e a r. n l

56

eyeline

INNOVATIEF “Het is een prachtige campagne waarmee we actief zijn op onze sociale media en in de winkel” vertelt Monika Bekker van Bekker Optiek in Middelburg. “Ni-


kon heeft heel veel materialen beschikbaar waarmee we de campagne ook in de winkel zichtbaar kunnen maken. Daarnaast – en dat is heel belangrijk - praten we erover met de klant. Nikon is een bekende naam, maar mensen kennen Nikon nog steeds vooral van fotocamera’s en niet van brillenglas. Maar met een goed verhaal kun je dat bekend maken. Je moet het merk wel waarmaken bij consumenten. Je verhaal moet helder en stevig zijn. We werken nu bijna vijf jaar met Nikon samen en hebben nog nooit eerder zo’n dun en helder glas kunnen verkopen, terwijl we 25 jaar ervaring hebben met andere glasleveranciers. Voordat we met Nikon in zee gingen, hebben we onderzoek gedaan naar kwaliteit en innovatie en daarin sprak Nikon ons erg aan. Het innovatieve karakter en de helderheid van het product maken Nikon echt bijzonder. Klanten wennen heel gemakkelijk aan het glas, ook bij multifocaal. Je moet natuurlijk wel de juiste stappen maken in je advies en daarin de adviezen van de fabrikant ook meenemen. Ook de coatings en ontspiegelingen zijn van hoge kwaliteit. In de vijf jaar dat we Nikon verkopen, hebben we nog geen enkele klacht gehad over een loslatende coating. Dat hebben we niet eerder meegemaakt”.

infotorial

BIJZONDERE SLIJPTECHNIEK “Het glas is prachtig dun”, vindt ook Sam Boulis van Boulis Optiek in Nieuw-Vennep. “Ik werk nu ruim een half jaar met dit product en het is een bijzonder succesverhaal. De klanten zijn absoluut tevreden over het zeer stabiele en heldere beeld. Nikon scoort enorm hoog in mijn winkel. Toen ik - na 22 jaar ervaring in optiekketens - voor mezelf begon, ben ik op zoek gegaan naar wat bij mijn winkel paste en kwam ik uit bij Nikon. Ik heb voor het design van Nikon gekozen vanwege hun innovatieve slijptechniek. Nikon houdt rekening met de ‘horizontal power’ en stemt de isosferische lijnen in sterkte op elkaar af. Dat is uniek. Ook de naamsbekendheid van Nikon speelde een rol. Het is niet voor niets dat de camera’s zo succesvol zijn; daar zit een bijzondere lenstechniek achter”. En de nieuwe campagne zetten we actief in, al mag voor mij ook best een nóg jongere doelgroep worden aangesproken, bijvoorbeeld via TikTok”. ACTIEVE ONDERSTEUNING Wat betreft de marketingondersteuning en trainingen is Monika erg enthousiast: “In het najaar is HOC gestart met digitale uitleg en actieve ondersteuning om aan de slag te gaan met sociale media. Ze hebben cursussen online geplaatst en het heel goed opgepakt. We konden er echt direct mee aan het werk. Dat heeft ons echt geholpen om zichtbaar te zijn en blijven. En wat ook een upgrade heeft gekregen, is de

sam boulis

monika en herman bekker

presentatie van hetgeen wij aan de klant meegeven. Nikon levert chique afleverdozen en mooie mapjes voor de facturen, met daarop onze naam gedrukt. Als particulier opticien wil je een uniek product leveren en je onderscheiden van de rest en dat is aardig gelukt”. voor meer info: HOC klantenservice +31 (0)20 6951951, info@hocsite.com of voor meer info over het Partner Programma marketing@hocsite.com.

NIKON PARTNER EVENEMENT HOC organiseert ook in het tweede deel van 2021 diverse campagnes en activiteiten om Nikon onder de aandacht te brengen. In het najaar vindt het eerste Nikon Partner evenement plaats. Hierin blikt HOC terug op het jaar 2021, maar ligt het accent vooral op 2022 en de aankomende innovaties en ondersteuning waarmee Nikon nog duidelijker op de kaart wordt gezet.

always closer


passie voor optiek


TRENDS

kleine brillen, grote trends 60 Dit seizoen zijn kinderbrillen meer dan ooit een equivalent van die voor volwassenen. U zou ze in de winkel zó kunnen mixen en op trend rangschikken. Het enige verschil is de maat: vormen, kleuren en materialen - met uitzondering van de extravagante oversized modellen - komen overeen.

optiek wordt groener 6 8 Ecologie speelt een belangrijke rol in de optiekwereld. De groene initiatieven blijven elkaar in sneltempo opvolgen. Silhouette verminderde haar waterverbruik en plaatste zonnepanelen. Tokai Optecs neemt soortgelijke initiatieven en Ace & Tate introduceerde een lenshouder met 80 procent minder plastic.

eyeline

59


KEKKE KINDERBRILLEN

stella mccartney www.keringeyewear.com


liu jo www.marchon.com

– TREND –

ogi eyewear www.ogieyewear.com

KLEINE BRILLEN, GROTE TRENDS dit seizoen zijn kinderbrillen meer dan ooit een equivalent van die voor volwassenen. u zou ze in de winkel zó kunnen mixen en op trend rangschikken. het enige verschil is de maat: vormen, kleuren en materialen - met uitzondering van de extravagante oversized modellen - komen overeen. denk rond, cat-eye, hexagon, contrasten, multi-colour. met purple & pink, waanzinnige tinten blauw en een uitgekiend palet in groen.

johann von goisern www.eyesupply.nl

PRODUCTIE Brigitte van Mierlo en Jan Luijk ism Maarten Weidema TEF

eyeline

61


lookkino www.brilmode.nl

– TREND –

liu jo www.marchon.com

vingino www.more-eyewear.com

nike www.marchon.nl

62

eyeline


IK ZIE IK ZIE WAT JIJ NIET ZIET EN DE KLEUR IS… BLAUW

– TREND –

sons & daughters www.wearesonsanddaughters.com


IK ZIE MIJN TOEKOMST GRAAG GROEN lindberg www.lindberg.com


milo & me www.optiplus.nl

– TREND –

kidz iwear www.talba.nl

ogi eyewear www.ogieyewear.com

julbo www.julbo.com

eyeline

65


ICONISCHE FRIDA VAN

GÖTTI

de samenwerking tussen grafisch ontwerper stefan sagmeister en götti kwam samen in een iconisch meesterstuk, genaamd frida. De veren en scharnieren zijn zo onopvallend ontworpen dat ze slechts een iconische penseelstreek achterlaten. De glazen hebben een antireflecterende binnencoating, beschermen 100 procent tegen UVA en UVB én zijn meekleurend: binnen een lichtabsorptie van 12 procent, buiten in de zon 85 procent. voor meer info: www.opticalagency.nl

NIKE ASCENT focust op duurzaamheid de nieuwe ascent-collectie van nike, (zonne)brillen voor volwassenen en kinderen, is ontworpen vanuit de gedachte less is more. De modellen zijn bestsellers uit eerdere releases, maar nu ontdaan van verf, rubber, metaal en spiegelafwerkingen. Dit was mogelijk dankzij het gebruik van castorbonen, een zeer duurzaam en plantaardig materiaal.

Collectiekenmerken: - verf, rubber, metalen scharnieren en spiegel­ afwerkingen zijn geëlimineerd; - de zonnebrillen hebben PolyRay plant-based lenses (gemaakt van 44% plantaardige materialen); - de geïnjecteerde modellen zijn gemaakt van minimaal 40% castorbonen-olie; - de oortips hebben aan de binnenkant een textuur van castorbonen; - de brillenhoezen zijn gemaakt van gerecyclede ­waterflessen. voor meer info: www.marchon.com, www.nikevision.com

Jill Marketing

HET OOG WIL OOK WAT jill marketing helpt de zelfstandige opticien door doelgerichte marketingcampagnes op te zetten. Jill helpt u graag om op effectieve manier onder de aandacht te komen bij jouw doelgroep. Zowel offline als online. Mét meetbare resultaten. Want of het nu een spetterende zomer wordt of een sfeervol najaar: het oog wil ook wat! Lees meer in de bijsluiter bij deze Eyeline! voor meer info: jillmarketing.nl, +31 (0)85 2019711, info@jillmarketing.nl 66

eyeline


Linksbo ven: Ho w to tr Linkson ain a d der: Str ragon: ong Ey “Dream ewear Works by More Dragon Eyewea s © 20 r, Midd 21 Dre en: Lille amWork bi: “© s Anim Steinbe ation L ck” by LC. All Ivko, R Rights echts m Reserv idden: ed.” by Vaude Ivko, M sport b iddenb y Ivko, oven: V Rechts ingino onder: Eyewea Vulkan r by Mo i by Ivk re Eyew o. ea

r, Rech

More for Kids is de shop-in-shop module voor de onafhankelijke opticien. Samen met u stellen wij een collectie samen voor uw winkel met de tofste kinderbrillenmerken, zoals Vingino, Vulkan en Strong Eyewear. Met onze omruil service zorgen wij ervoor dat de collectie altijd up-to-date blijft. Daarnaast regelen wij een doorlopende online campagne, zodat er meer klanten de collectie komen bekijken. Er zijn geen extra kosten. U heeft altijd een up-to-date collectie, nu en in de toekomst. Dus twijfel niet en sluit u aan bij More for Kids. Contact: More Eyewear info@more-eyewear.com + 31 (0)20 4080737

tsbove

n: Vulk

an by Iv

ko ,


OPTIEKWERELD SERIEUS BEZIG MET ECOLOGIE


EC

ISC H •

ISC H •

G

OLO G

EC

OLO

LESS IS MORE ecologie speelt een belangrijke rol in de optiekwereld. de groene initiatieven blijven elkaar in sneltempo opvolgen. silhouette verminderde haar waterverbruik en plaatste zonnepanelen. tokai optecs neemt soortgelijke initiatieven en ace & tate introduceerde een lenshouder met 80 procent minder plastic. TEKST Matthias Vanheerentals BEELD Silhouette, Tokai, Ace & Tate Ecologie is een belangrijk thema in de optiekwereld, zoveel is duidelijk. Het Nederlandse brillenmerk Ace & Tate betreedt de snelgroeiende lenzenmarkt met haar eigen premium hydrogel daglenzen genaamd ‘Contacts’. De lenzen zitten in ‘s werelds dunste lenzenhouder, ontworpen voor maximale hygiëne, en dragen daarnaast ook bij aan een groener milieu. De lenshouder is nog geen millimeter dik – ruim acht keer dunner dan standaard houders. De plastic verpakking is gemaakt van oude productiematrijzen en is na gebruik 100 procent recyclebaar. Ace & Tate startte in het najaar met nog een ander project: Reframe. Oude brillen worden ingezameld, gereinigd, gepolijst en weer verkocht. De ingezamelde brillen krijgen via geselecteerde winkelpunten en Depop een tweede leven. Ace & Tate slaat deze weg in omdat het zo de brillenindustrie duurzamer wil maken. “We zijn echt wel een voortrekker geweest met dit circulair businessmodel”, zegt David Anthony, hoofd optometrie van Ace & Tate UK & Ireland. “Nu recyclen we al meer dan 60 procent van de componenten, zoals acetaat, bio-acetaat en metaal. We doen volop onderzoek in Nederland om de overige niet-recyclebare componenten alsnog te kunnen recyclen. Het einddoel is een volledig circulaire bril produceren. We proberen klanten nog meer bewust te laten worden van de milieu-impact van dit project”. Ace & Tate wil deze ecologische business nog verder laten groeien. Bij de werving van opticiens speelt milieu een belangrijke rol. “We zoeken verschillende kwaliteiten”, zegt David Anthony. “Maar we vinden het belangrijk dat ze onze kernwaarden wat betreft duurzaamheid én milieu ­delen en erkennen”. Zonnepanelen Ook glasfabrikanten nemen hun verantwoordelijkheid. Tokai Optecs, de enige Belgische brillenglasfabrikant, verbruikt jaarlijks 300 tot 350 MWh energie en wil dat verlagen. Daarom neemt het bedrijf energiebesparende maatregelen, zoals het plaatsen van zonnepanelen. “Momenteel zijn we de mogelijkheden van het grasveld achter het gebouw aan het onderzoeken, zowel voor vaste zonnepanelen

als panelen met een meedraaiende basis”, vertelt Kurt Leuridan van Tokai. “We hebben ook de optie van windenergie bekeken, maar dat bleek niet rendabel”. Tokai nam nog andere maatregelen naar waterrecuperatie. In de generatoren wordt water met snijolie gebruikt om de temperatuur van de beitels laag te houden en de spaanders af te voeren. “De scheiding en afvoer van slijpafval verloopt zo efficiënter en er is minder geluidshinder in de productie”, zegt Leuridan. “Dit eenvoudige systeem zorgt voor minder verbruik van

silhouette smart flowers

eyeline

69


EC

G

ISCH •

ISCH •

OLO G

EC

OLO

water, snijolie en elektriciteit. Er is geen koelgas nodig”. Verder plaatste Tokai een regenwaterrecuperatiesysteem van 40 m3. Vier tanks zijn zes meter diep ingegraven, waardoor een natuurlijke koeling in de grond optreedt. Alle productieglazen moeten geslepen worden volgens bepaalde assen. Om het halffabrikaat glas vast te klemmen, worden natuurlijke harsen gebruikt. Tien jaar terug werd hiervoor nog snelkoelend metaal gebruikt dat milieuonvriendelijk was en niet echt gezond voor de operatoren. Tokai behaalde met al haar inspanningen al een milieucertificaat. tokai optecs behaalde voor zijn inspanningen al een milieucertificaat

bij tokai optecs worden milieuvriendelijke harsen gebruikt

een beeld van het productieproces bij tokai optecs

ace & tate ontwikkelde een lenshouder die 80 procent minder plastic verbruikt

70

eyeline

Silhouette Waar het gaat over de impact van het bedrijf op milieu en omgeving, neemt ook het Oostenrijkse Silhouette haar verantwoordelijkheid zeer serieus. In het najaar van 2020 werd een zonne-installatie van 2500 m2 - inclusief 1156 fotovoltaïsche modules en tien wisselstroomomzetters - in gebruik genomen op het dak van het hoofdkantoor in Linz. “Alle energie die door de zonne-installatie wordt opgewekt, wordt ter plaatse gebruikt om brillen en lenzen te vervaardigen”, zegt Sandra Van Renterghem van Silhouette. “Dit stelt ons in staat de CO2-uitstoot met ongeveer 240 ton per jaar te verminderen”. De on-site zonne-energie-installatie levert een nominaal vermogen van 393 kWp bij een jaarlijkse piekcapaciteit van 276 kW. Dat is goed voor 400.000 kilowattuur aan milieuvriendelijke stroom of genoeg elektriciteit voor ongeveer 200 gemiddelde Oostenrijkse huizen. Met de nieuwe installatie kan Silhouette de hoeveelheid energie die van externe bronnen wordt gekocht, elk jaar met wel tien procent verminderen. Silhouette heeft van milieuvriendelijke energie een topprioriteit gemaakt en is van plan de capaciteit in de toekomst verder te vergroten. Er werd ook een groendak voorzien. Waterrecuperatie Verder recyclet Silhouette elke dag zo'n 104.000 liter water en worden er strenge richtlijnen gehanteerd met betrekking tot het milieu. De brillen van Silhouette zijn vederlicht en ontworpen volgens het motto 'less is more'. Daarom koos de brillenfabrikant voor SPX. “SPX wordt in mallen gegoten waardoor er weinig restafval is”, vertelt Sandra. “We gebruiken geen acetaat, wat een zwaarder materiaal is”. Silhouette heeft recent een nieuw logistiek, digitaal systeem geïnstalleerd voor de opticiens. Als een opticien een bril wil terugsturen – vanwege een fabricagefout bijvoorbeeld – wordt het logistiek proces via een QR-code afgehandeld, zodat het pakket niet onnodig hoeft te worden opgestuurd. Begin 2020 kreeg Silhouette haar certificaat van de Climate Alliance Company, de grootste milieuorganisatie van Oostenrijk. Silhouette is dan ook van plan het certificeringsproces voor het eerst uit te voeren op de productielocatie in Trhové, Tsjechië, met het oog op voltooiing van het proces in 2022. De EMAS-certificeringen zijn extra mijlpalen in de duurzaamheidsstrategie van Silhouette International.


MAUI JIM

NIET ALLE GEPOLARISEERDE ZONNEBRILLEN ZIJN HETZELFDE iedereen die wel eens een paar gepolariseerde zonnebrillen heeft geprobeerd kan bevestigen dat deze vele voordelen hebben. polarisatie vermindert schittering, vergroot de helderheid en contrast en vermindert oogvermoeidheid. autorijden in fel zonlicht wordt makkelijker. het zicht wordt duidelijker en levendiger. maar is alle polarisatie hetzelfde? maui jim vindt van niet. Polarisatie is zeker iets goeds als het gaat om zonnebrillen. Maar wat maakt gepolariseerde zonnebrillen nou beter (en duurder) dan andere? Het zit ‘m allemaal in de kwaliteit van de gepolariseerde filter en de technologie die is gebruikt. Sommige goedkopere zonnebrillen beweren polarisatie te bieden, maar blokkeren mogelijk slechts 10 procent van de reflecterende schittering. Dit komt omdat hun polarisatiefilter simpelweg te veel horizontaal licht door de lens laat gaan. Aan de andere kant kan een premium zonnebril met een goede kwaliteit polarisatiefilter bijna alle schittering blokkeren. Maui Jim PolarizedPlus2 lenstechnologie elimineert niet alleen schittering, maar beschikt ook over een gepatenteerde mix van drie zeldzame aarde-elementen die op de lens zelf zijn aangebracht. Door rode, groene en blauwe lichtgolven te versterken, resulteert dit niet alleen in meer helderheid en detail, maar in feite verhoogt en balanceert het de verzadiging van kleuren die we zien. Verschillen in materialen, technologie en toepassing kunnen helpen de wereld in een heel nieuw licht te zien. voor meer info: www.mauijim.com

eyeline

71


De zomer, dat hoor je toch graag! Met de Livio AI Edge 2400 ITC R heeft Starkey zoveel meer ontwikkeld dan een hoortoestel alleen. Dit eerste multifunctionele IHO-hoortoestel is gemaakt voor persoonlijk comfort en gemak. Discreet - bediening via een onopvallend tikje op het oor - praktisch én Lithium-ion oplaadbaar. Naast de allerbeste geluidskwaliteit maakt dit hoortoestel het leven makkelijker met functies als een ingebouwde virtuele assistent, live vertalen, valdetectie en alarmering. Gebruikers profiteren verder van features zoals discrete in-ear herinneringen, bijvoorbeeld voor het innemen van medicatie. Of de unieke zelf-check waarmee een diagnostische test kan worden uitgevoerd. En natuurlijk hoorzorg op afstand. De nieuwe ITC-modellen werken samen met de smartphone voor o.a. fitness-tracking. Geïntegreerde biosensoren maken het mogelijk om de lichamelijke activiteit van de gebruiker te volgen via de Thrive-app. ITC R is leverbaar als Livio Edge AI 2400, AI 2000, AI 1600, AI 1200 en AI 1000. Starkey Hearing Technologies - KIND HOREN - Distributeur voor Nederland en België

+31 (0)55 360 2111

info@kindhoren.nl

www.starkey.nl

Starkey is lid van vereniging GAIN


HOREN

keuzeparadox in de audicienwinkel 74 Elke dag staan we voor tal van keuzes, ook bij het kopen van producten. Wanneer we in de supermarkt de dagelijkse boodschappen in ons mandje leggen, is het keuzeproces meestal eenvoudig. Totdat we een product nodig hebben waar we niet zo bekend mee zijn…

moeder & zoon

78

Een bijzonder verhaal van Moeder Mojgan Ahmadi en Zoon Payam Jayband. Twee ondernemers die Iraanse warmte in Limburg brachten. Naast de huidige vestiging van Hoorkliniek in Amstenrade hebben de twee onlangs een vestiging in Maastricht geopend.

een zandkorrel als hoortoestel 80 GAIN, de branchevereniging voor fa­ bri­kanten van hooroplossingen in Nederland, bestaat 30 jaar. Dat werd eind mei gevierd met een online event met aandacht voor het verleden en een bijzonder interessante blik op de toekomst door econoom/futuroloog Peter van der Wel. Het thema: de kracht van innovatie.

eyeline

73


KEUZEPARADOX IN DE AUDICIENWINKEL

elke dag staan we voor tal van keuzes, ook bij het kopen van producten. wanneer we in de supermarkt de dagelijkse boodschappen in ons mandje leggen, is het keuzeproces meestal eenvoudig. totdat we een product nodig hebben waar we niet zo bekend mee zijn. TEKST René van der Wilk ILLUSTRATIE Annelien Smet


VOOR DE PERFECTIONISTISCHE INSTELLING VAN DE MAXIMIZER IS 'GOED GENOEG' GEEN OPTIE Zo kun je als consument plots voor een schap terecht komen met wel dertien kokosmelkvarianten: een bekend merk in zowel de gewone als de bio-uitvoering, blikken met een Fairtrade-logo, een ‘easy’ variant die suggereert dat het gebruik ervan extra eenvoudig is, een paar blikken met palmbomen die je een tropisch vakantiegevoel bezorgen en een flink aantal huismerkverpakkingen waaronder een ‘kokos koken’-variant. Die laatste optie kan je doen twijfelen of alle andere blikken wel geschikt zijn voor je geplande kookkunsten. Dan is er ook nog eens de keuze uit blikken en kartonnen verpakkingen, variatie in inhoudsmaten, geconcentreerde varianten en natuurlijk nog de prijsverschillen tussen de producten. Dat laatste vormt weer een ware test voor de hoofdrekencapaciteit van de prijsbewuste consument. KEUZES KUNNEN TWIJFEL VOEDEN Dat een grote hoeveelheid aan keuzes het lastiger kan maken om te beslissen, behoeft geen betoog. Voor de een zal het meer het geval zijn dan voor de ander. Bij een product als kokosmelk gaat het natuurlijk slechts om een paar euro. Je kunt als consument in de haast eenvoudigweg de beslissing nemen om voor de zekerheid maar een extra blik of kartonnetje mee te nemen of gewoonweg voor de goedkoopste te gaan. Maar wat nu als je een product gaat kopen, zoals een hoortoestel, waar je vele jaren mee moet doen? Een product waar je niet een paar euro, maar enkele honderden of duizenden euro’s voor moet neertellen. Dan kan bij bepaalde consumenten de twijfel helemaal toeslaan. Zij zullen naarstig het internet afzoeken naar de verschillende merken en types en op zoek gaan naar reviews en producttesten. Ook zullen ze willen weten of er mogelijk binnenkort een nieuw en beter type uitkomt. Maar dat nieuwe product kan natuurlijk onbekende kinderziektes hebben en wellicht is het dan toch beter voor de oudere versie te kiezen. Er zijn talloze mogelijkheden. Dilemma’s! Een grote hoeveelheid aan keuzes kan zelfs leiden tot verlamming. Er zijn dan zo veel opties dat er uiteindelijk voor geen enkel product gekozen wordt. MAXIMIZERS VERSUS SATISFICERS Er bestaat een groep consumenten die zoveel mogelijk zekerheid en profijt wil hebben van hun aankoop. Ze maken weloverwogen en goed onderbouwde keuzes op grond van tal van criteria. In de psychologie wordt deze groep ook wel met ‘maximizers’ aangeduid. Dit in tegenstelling tot de ‘satisficers’ die hun keuze maken op grond van vaak een beperkt aantal relatief eenvoudige criteria. Deze satisficer

maakt zich in tegenstelling tot de maximizer weinig zorgen of zijn keuze nu wel of niet de (aller)beste is. Voor deze groep geldt: goed genoeg kan zeer goed zijn. De satisficer realiseert zich dat het in een wereld met ongelimiteerde keuze onrealistisch is om echt het beste te kiezen. Het lukt immers nooit om bij elke keuze al de alternatieven te kennen en te evalueren. Het begrip 'satisficing' is voor het eerst naar voren gebracht door econoom Herbert Simon. Het is een samenstelling van de woorden 'satisfying' (bevredigend) en 'sufficing' (voldoende of adequaat). MAXIMIZER SNELLER SPIJTOPTANT Je zou in eerste instantie misschien verwachten dat de maximizers uiteindelijk het meest tevreden zijn over hun beslissing; ze hebben immers een weloverwogen en slimme keuze gemaakt. Toch blijkt dit vaak niet zo te zijn. De kans dat maximizers spijt krijgen van hun aankopen is juist groter. Ze zullen zichzelf verwijten gaan maken als blijkt dat er toch nog een beter product is. Dit doen ze ook als ze niet het maximale uit hun gekozen product weten te halen. Spijt zorgt zo voor een reductie in voldoening. Maximizers zijn dan ook eerder zogeheten ‘mismatchers’ dan ‘matchers’: ze zien wat ze niet bereikt hebben met het product en waar het product niet aan voldoet of wat er beter aan had kunnen zijn. Dit in plaats van wat er wél goed is aan het product en wat ze er allemaal mee bereikt hebben. ‘Matchers’ zien juist wel de behaalde voordelen en de positieve kanten van het product. KEUZEPARADOX: GROTERE KEUZE VOEDT TWIJFEL Het bieden van een grote keuze aan verschillende producten, zeker als de verschillen op het eerste oog klein zijn, zal de twijfel van de maximizer alleen maar voeden. Het risico bestaat dat hij of zij daar alleen maar ontevredener van wordt. Dit is door psycholoog Barry Schwartz de ‘paradox of choice’ (keuzeparadox) genoemd. Maximizers worden uiteindelijk niet tevredener van een groter productaanbod: meer mogelijkheden zorgen voor meer twijfels. Achteraf zullen ze altijd het gevoel hebben verkeerd gekozen te hebben. Voor de perfectionistische instelling van de maximizer is ‘goed genoeg’ geen optie. Daarnaast is het zo dat hoe aantrekkelijker de verschillende keuzes worden, hoe moeilijker het wordt om een keuze te maken. Dat kan er weer toe leiden dat een consument een beslissing uitstelt of helemaal niets kiest. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat maximizers in het algemeen juist minder tevreden zijn over

eyeline

75


hun leven. Het blijkt dat ze niet alleen minder gelukkig zijn, maar ook minder optimistisch. Ze voelen zich ook sneller schuldig en hebben een grotere kans op depressie. Wanneer satisficers voor een beslissing staan, zullen zij nagaan wat ze willen bereiken, de verschillende opties onder de loep nemen en kiezen voor het hoorhulpmiddel dat aan hun eisen voldoet. Spijt hebben ze niet snel. Ook maken ze zichzelf geen verwijten over een niet optimale keuze. BESLISSINGEN UIT DE WEG Maximizers zullen beslissingen eerder uit de weg gaan. Ze hebben immers meer tijd nodig om na te gaan welke voor- en vooral nadelen aan elke keuzemogelijkheid zitten. Toch blijken maximizers tegen de verwachting in juist ook soms een impulsieve keuze te kunnen maken. Mogelijk willen ze de verlamming tijdens het keuzeproces voorkomen en weten ze dat bij hen uitstel tot afstel leidt. Toch wachten maximizers in het algemeen langer met hun keuze dan satisficers, ook al staan ze onder tijdsdruk. In de korte tijd die ze dan hebben, pogen ze voordat ze kiezen alsnog een vergelijking van de alternatieven te maken. Omdat satisficers genoegen nemen met de keuzeoptie die net voldoende is, hebben ze ook veel minder tijd nodig om een keuze te maken. OP ZOEK NAAR INFORMATIE Van de consumenten die voor het eerst aan een hoortoestel gaan, zoekt 75% op internet naar gezondheidsinformatie. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van Oticon onder 1500 beginnende gebruikers boven de vijftig. 48% van deze groep vindt het belangrijk om informatie over slechthorendheid en de symptomen te hebben vóórdat ze naar hun eerste afspraak gaan bij de audicien. Ook wil 36% van deze potentiële cliënten graag vooraf informatie over de mogelijkheden van verschillende hooroplossingen. “WIJ LEVEREN ALLE MERKEN HOORTOESTELLEN” Sommige audiciensbedrijven prijzen zichzelf aan bij consumenten met de reclame dat ze alle merken hoortoestellen kunnen leveren. Zowel maximizers als satisficers zullen dat in eerste instantie aantrekkelijk vinden. Want hoe meer keuze we hebben, hoe groter het gevoel van vrijheid. We hebben gezien dat voor maximizers geldt dat een teveel aan keuzes hen uiteindelijk ontevredener maakt. Daar zijn ze zichzelf natuurlijk meestal niet bewust van. Ook op de satisficer heeft een grotere keuzevrijheid trouwens een effect: deze zal bij een toename van het aantal keuzemogelijkheden zijn standaard verhogen. Er zijn ook bedrijven die juist bewust de keuze beperkt houden in hun winkel. Ze leveren een beperkt aantal merken of bieden zelfs alleen huismerkhoortoestellen aan. Daar

76

eyeline

kunnen meerdere redenen voor zijn. Eén daarvan is om het keuzeproces makkelijker te maken en zo de uiteindelijke tevredenheid van de consument te vergroten. Dit zal soms goed uitpakken, maar zeker niet in alle gevallen. Zo willen consumenten die al een hoortoestel hebben veelal dat de audicienwinkel in ieder geval hun vertrouwde merk levert. Daarnaast willen ze graag ook een keuze uit een of meerdere andere merken. BEPERKT AANBOD Een overzichtelijk aantal merken kan goed werken voor de maximizer, maar even zo goed is te beargumenteren dat die zich er beperkt door kan gaan voelen. De maximizer wil immers kunnen vergelijken en is bang dat hij een ander (mogelijk beter) hoortoestel niet betrekt bij zijn keuze. Uit het aangehaalde onderzoek blijkt ook dat 75% van de respondenten meer dan één audicien bezoekt. Ze doen dit onder meer omdat ze graag een second opinion willen. 25% van de respondenten geeft aan bij een concurrent op bezoek te gaan omdat ze prijzen willen vergelijken. Dit wordt voor hen wel bemoeilijkt door de huismerkhoortoestellen, wat bij de maximizer tot twijfel kan leiden. Zeker omdat uit een van de onderzoeken naar de verschillen tussen maximizers en satisficers bleek dat bij maximizers juist prijs de doorslag gaf. De relatief jonge groep slechthorende maximizers die gewend zijn informatie van internet te halen en nog flink mobiel zijn, zal mogelijk ook behoefte hebben aan meer keuze. Voor die groep kan een beperkt productaanbod juist onzekerheid in de hand werken en tot shopgedrag leiden. ACHTERAF KEUZE RECHTVAARDIGEN Consumenten zullen gedurende de testperiode en zeker ook ná hun aankoop informatie over hun product opzoeken. Dit laatste doen ze om hun keuze te rechtvaardigen. Ook dan kan bij de maximizer ontevredenheid ontstaan. De grote audiciensdichtheid in Nederland en het internet maken de wereld van de consument vele malen groter dan de winkelvloer en website van het eigen audiciensbedrijf alleen. Een audiciensbedrijf zal zeker invloed op het keuzegedrag kunnen uitoefenen in de eigen winkel en zo ook op de tevredenheid van de maximizer, maar deze moet niet worden overschat, zeker niet bij de doelgroep tussen de 55 en 65 jaar. KLANTTEVREDENHEID BLIJKT OOK RELATIEF Te verwachten is dat maximizers en satisficers ook verschillen in hun keuze voor een audiciensbedrijf. Zeker de maximizer wil in eerste instantie zoveel mogelijk keuzevrijheid en transparante informatie om tot een weloverwogen keuze te komen. Zo’n maximizer tevredenstellen kan echter wel een stuk lastiger en ook tijdsintensiever zijn dan een satisficer. De kans dat deze elders ook nog een paar hoortoestellen gaat testen is vrij groot. Uiteindelijk kan een audiciensbedrijf dat zich richt op de satisficers met minder moeite en tijd een even zo hoge klanttevredenheid behalen. Daarmee lijkt ook klanttevredenheid maar relatief.


STARKEY’S SPAARACTIE VOOR SALESTRAINING OLIVER VON BORSTEL hoe onderscheid je jezelf als audicien? op die vraag heeft oliver von borstel, alias ‘de man met het strikje’, het antwoord. starkey heeft hem gestrikt voor een exclusieve samenwerking. een geheel gratis salestraining om uw omzet een flinke boost te geven.

Oliver von Borstel is een begrip in de hoorbranche. Hij verzorgt al meer dan 12 jaar salestrainingen, workshops en personal coaching. Met zijn beproefde methode Non-Manipulative Ethical Selling leert hij audiciens hoe ze hooroplossingen verkopen in plaats van een hoortoestel. Oliver: “Door niet direct over producten en prijzen te beginnen, maar eerst in te gaan op de specifieke behoeften van de klant, bied je zo’n oplossing”. Over de meest gehoorde klacht van slechthorenden, het Cocktail Party effect, zegt hij: “De meeste klanten die een hoortoestel nodig hebben, weten niet wat ze eigenlijk nodig hebben. Als personal coach heb ik ervaren dat ongeveer 80 procent van de gebruikers van hoortoestellen (nieuw of bestaand) een behoefte heeft die alleen kan worden inge-

Spaar 20 zegels en krijg een gratis salestraining!

1. Inkopen

2. Plakken maar!

3. Gratis training

Spaar zegels bij inkoop van Livio hoortoestellen! U ontvangt één zegel voor ieder AI 2000 hoortoestel en twee zegels voor iedere Livio Edge AI 2400.

Plak de zegels op de achterkant van deze spaarkaart tot dat de kaart vol is.

Gefeliciteerd! U ontvangt een gratis salestraining van niemand minder dan Oliver von Borstel! Neem contact met ons op voor een afspraak.

Starkey Nederland - KIND HOREN - Laan van de Leeuw 50 - 7324 BD APELDOORN - Tel 055 360 2111

vuld met geavanceerde hoortoestellen, namelijk spraakverstaan in rumoerige omgevingen. Audiciens laten zich soms te veel leiden door het product en de functies. Maar het gaat hier om Patient Centered Care. Laat het klanten zien en ervaren”. Meer succes met beter verkopen Met de salestrainingen voor intakegesprekken en met klantbehoefte-analyses van Oliver von Borstel hebben audiciens zeer positieve en meetbare effecten gemerkt op hun verkopen. Bovendien veranderden hun klanten in fans, die mond-tot-mond graag reclame maken. Zo’n salestraining is dus een waardevolle investering in uw bedrijf. En Starkey helpt u daar een handje bij. Spaaractie Starkey heeft Oliver von Borstel gestrikt voor een bijzondere salestraining. Met een volle spaarkaart van 20 zegels kunt u deze training gratis aanvragen. U ontvangt één zegel voor elk Livio 2000 hoortoestel en twee zegels voor elke Livio Edge 2400. Volle spaarkaart? Stuur deze op naar Starkey in Apeldoorn. Na ontvangst, neemt Oliver contact op om een datum in te plannen voor uw salestraining. Zorg dat u erbij bent en begin meteen met sparen, want de actie loopt nog tot en met 1 september 2021.

oliver von borstel

voor meer info: www.starkey.nl, www.kindhoren.com, info@kindhoren.nl, +31 (0)55 3602111

eyeline

77


IRAANSE WARMTE IN LIMBURG

het grote nieuws is dat zij naast hun huidige vestiging van hoorkliniek in het limburgse amstenrade, een vestiging hebben geopend in maastricht. moeder mojgan ahmadi (53) en zoon payam jayband (31) brengen het nieuws echter op een toon alsof er niet zoveel verandert. maar dat is niet helemaal het geval: het filiaal in maastricht zal namelijk door payam worden geleid, waardoor er in zekere zin een einde komt aan de nauwe samenwerking met zijn moeder. TEKST Pieter de Leeuw BEELD Loek Peters “Van het begin af aan liep onze samenwerking soepel”, vertelt Payam. Dat zal er ook mee te maken hebben dat toen hij vijf jaar geleden in de zaak van zijn moeder stapte, zij samen al het één en ander achter de rug hadden. Ruim twintig jaar geleden besloot Mojgan met haar toen negenjarige zoon haar vaderland Iran te ontvluchten. “We hebben daar verschrikkelijke dingen gezien en meegemaakt”. In Nederland besloot Mojgan een opleiding tot audicien te volgen. Haar praktijkervaring deed ze op in een filiaal van een landelijke keten in Amstenrade. Toen de vestiging gesloten zou worden omdat deze niet meer rendabel was, zag Mojgan haar kans schoon. Ze werd gesteund door de reacties van de vele trouwe klanten die zij - zonder haar familie in het verre Iran - al haar aandacht en warmte gaf. Steeds vroegen zij om te worden geholpen door ‘die buitenlandse mevrouw’ omdat haar naam nu eenmaal lastig bleek te onthouden. Angst voor een onzeker avontuur voelde ze nauwelijks. Haar ervaringen in haar geboorteland en haar vlucht naar Nederland relativeerden de risico’s. “Wat had ik eigenlijk te verliezen?” Achtergrond een issue? “De naam ‘Hoorkliniek’ is bewust gekozen”, legt Payam uit. “Hiermee leggen we de nadruk op de kennis die hier aanwezig is. We willen duidelijk maken dat die kennis de basis is om iedere klant pas naar huis te laten gaan als het toestel volledig op hem of haar is afgesteld”. En het leek hen allebei niet zo handig om hun exotische achternaam als bedrijfsnaam te gebruiken. De mensen staan nu eenmaal snel klaar met hun oordeel. Worden zij regelmatig geconfronteerd met vooroordelen? “Ja en nee”, zegt Payam diplomatiek. “Onze klanten kennen ons en vertrouwen ons. Voor hen is onze achtergrond geen issue meer. Maar ik heb wel de overtuiging dat wij om vertrouwen te winnen iets harder moeten werken dan een Nederlandse audicien”. Wat dus ge-

78

eyeline


lukkig geen beletsel is geweest om een vestiging van Hoorkliniek in Maastricht te openen. Gaan er nog meer vestigingen volgen? Payam: “Als ik aan Hoorkliniek denk, denk ik aan de klant die wij willen helpen. Die is toch het begin en het eind van dit werk. Ik heb het nu over het afstellen van een toestel; dan bedoel ik niet zoals het uit de fabriek komt, maar dat ik een toestel zo fijn afstel dat het opentrekken van een besteklade geen pijn in de oren meer doet. In dat proces kan ik me helemaal verliezen en ik neem dan ook net zoveel tijd als daarvoor nodig is. Ik heb nu zelfs een klant met wie ik al een jaar bezig ben”. Maar hij voelt zich niet alleen maar een audicien. “Ik ben ook ondernemer. En dan moet ik zeggen dat het me geweldig lijkt om op nog meer plekken in Limburg ons werk te kunnen doen en de mensen kennis te laten maken met onze service”.

MOEDER ZOON

mojgan ahmadi

Genoeg aan een half woord Groeien is geen doel op zich, zegt hij even later, maar het is duidelijk dat hij verder kijkt. Mojgan voelt die ambitie minder. “Wat voor ons de doorslag heeft gegeven om een filiaal in Maastricht te openen, is dat hier in Amstenrade heel veel mensen uit België komen. We willen het hen iets gemakkelijker maken door dichterbij te gaan zitten”. In het dorp heeft Mojgan het naar haar zin. ”Oh ja, ik houd van het kleinschalige hier”. Het zal wel even wennen zijn, haar zoon in Maastricht. Over de samenwerking zegt zij: “We zijn een groot deel van ons leven met zijn tweeën geweest en natuurlijk was ik altijd de moeder, maar ook al toen hij nog een klein jochie was, had ik het gevoel dat ik op hem kon steunen. Ik heb dan ook geen moment twijfel gevoeld om hem te vragen met mij samen te werken”. Payam: “We zijn eigenlijk hetzelfde. We begrijpen elkaar al met een half woord. Zeker nu het drukker wordt - we hebben inmiddels 1800 klanten en een assistent die ons team versterkt - merken we iedere dag dat onze samenwerking bijzonder is”.

eyeline payam jayband

79


GAIN-event over toekomst en innovatie

EEN ZANDKORREL ALS HOORTOESTEL

gain bestaat 30 jaar en dat werd eind mei gevierd met een online event met aandacht voor het verleden – geen jubileum zonder terugblikken – en een bijzondere interessante blik op de toekomst, afkomstig van econoom/futuroloog peter van der wel. het thema: de kracht van innovatie. TEKST Marie-Catrien van Deijck en Lola Hamers BEELD Loek Peters/Nikki Holleman ‘Innovatie staat centraal in ons dynamische vakgebied en dit is dan ook het thema van ons jubileumjaar en ons jaarlijkse GAIN-event. Samen werpen we een blik op de ontwikkelingen van de afgelopen 30 jaar en we kijken vooruit naar de komende 30 jaar. We nemen u mee op reis door het verleden, het heden én de toekomst van de hoorzorg’. De uitnodiging van GAIN voor het jubileum-event dekte perfect de lading. Het anderhalf uur durende online event vloog voorbij, mede dankzij een aantrekkelijke presentatie van audicien/verzamelaar Roland Zweers, die instrumentarium en hoortoestellen uit de oude doos tevoorschijn haalde - tot hilariteit bij de online aanwezigen die een en ander van weleer herkenden. Vanuit dit uitstapje naar het verleden werd een grote stap

80

eyeline

gezet in de toekomst. Econoom, futuroloog en auteur Peter van der Wel houdt zich al meer dan 30 jaar professioneel bezig met de toekomst. Om het heden te begrijpen en een beeld te krijgen van hetgeen we in de toekomst kunnen verwachten, is het belangrijk om het verleden te kennen. “Wat gaat er de komende 30 jaar voorbijkomen?” vraagt Peter zich af. “We kijken eerst twee keer zo ver terug, omdat richting de toekomst alles twee keer sneller gaat. Als we kijken naar 1961 en de verschillen met nu, geeft dat een aardig beeld van wat we komende 30 jaar kunnen verwachten. We hebben allemaal last van hier-en-nu-bijziendheid: we kunnen ons nu al haast niet meer voorstellen hoe het leven was zonder internet -en dat is maar vijftien jaar geleden”.


Pink farming en 3D-prints “Iedere twee jaar worden de computerkracht en de digitale opslag- en transportcapaciteit de helft goedkoper. Je krijgt dus twee keer zoveel voor hetzelfde geld. Dat is een verdubbeling van een verdubbeling. Dit is de eerste wet van de informatiesamenleving en dit is de geheime drijvende kracht achter heel veel maatschappelijke ontwikkelingen. Deze wet is in 1965 voor het eerst beschreven. Een computer is nu meer dan 46 miljoen keer zo snel als in 1965. En over twee jaar 92 miljoen keer sneller. We kijken nu 30 jaar vooruit: naar 2051. In 2051 rijdt je auto op gratis energie en is er onbeperkte voedselproductie via pink farming, waarbij groente en fruit wordt gekweekt in gesloten kassen zonder licht en lucht. Je hebt dus geen insecticiden nodig. Met een kas van 100 x 100 x 100 meter kun je het hele jaar door groente en fruit kweken voor een stad van Abraham 150 duizend inwoners. Er hoeft niets meer te worden ingevlogen. In Tokio staat zo’n kas en daar groeien 150 duizend kroppen sla per dag. We hebben in 2051 onbeperkt gratis energie. We kunnen alles recyclen, dus alle grondstoffen hergebruiken. Dit is dé oplossing voor het klimaatprobleem en grondstoffen-schaarste. Schud bij wijze van spreken je vuilniszak uit boven de 3D-printer: alle componenten worden eruit gehaald en je drukt op de knop voor wat je wilt hebben. Print voor mij maar en hoofdkussen en twee cola. 3D-printers

kunnen al 300 verschillende materialen printen. Ook in de medische wereld wordt deze techniek veel gebruikt. Zo kunnen we nu al simpele organen printen en is de voorspelling dat we rond 2031 ook complexe organen als een hart kunnen printen -de oplossing voor donorproblemen”. Hoortoestellen met superpower “Voor de hoorzorg gaan de nieuwe technologieën – sensoren, kunstmatige intelligentie, batterijtechnologie en big data - samen heel veel veranderen. Er komen hoortoestellen aan met supervermogens, bijvoorbeeld het vermogen onhoorbare geluiden te horen, een andere taal om te zetten in je eigen taal, je gezondheid te monitoren en misschien ook wel met je hond te communiceren. Of epilepsie te genezen, of je stemming te verbeteren. Een toestel dat de hersengolven beïnvloedt. Dat is geen toekomstmuziek; Lincoln dat gaat komen. En dat zijn geen hoortoestellen zoals wij ze nu kennen, maar dat kan een zandkorrel zijn die in je middenoor wordt geïmplanteerd. Veranderingen gaan steeds sneller en zijn kansen; kansen op superapparaten. Je kunt twee kanten in: de toekomst over je heen laten komen en doen wat je altijd al deed, of de toekomst veranderen en keuzes maken voor die betere wereld. Zorg ervoor dat u en wij de toekomst krijgen die mogelijk is en die beter is voor ons allemaal”.

De beste manier om de toekomst te voorspellen, is hem zelf te maken

behind the scenes

eyeline

81


ONDERNEMERSCHAP

opticien aan het woord

84

Eric Mertens runt al bijna 30 jaar een werkelijk prachtige optiekzaak in een monumentaal pand in Weert met binnentuin. De muurschildering van een leesboek springt direct in het oog. Samen met zijn vrouw Caesarine, Joy en Max verkopen ze mooie brillen voor een leuke prijs.

alcon marketingcampagne 93 Alcon startte een wel heel leuke mar­ ketingcampagne voor starterlens PRECISION1™! sinds 21 juni duikt de ster van de videocampagne overal op: een toffe dame, die de consument vertegenwoordigt op zoek naar langdurig draagcomfort met contactlenzen.

jeroen yntema over rodenstock cnxt

94

Jeroen Yntema van JIJ brillen en meer in Zuidlaren is enthousiast over Rodenstock CNXT®: een duidelijk en overzichtelijk systeem zonder te veel poespas. Daar houdt hij wel van! Lees meer over deze slimme dataservice.

eyeline

83


OPTICIEN

MERTENS AAN HET

WOORD

BEZIGE BIJ ZIJN SMAAK IS APART EN SOMS EXTREEM hij oogt rustig en neemt de tijd, maar wie eric mertens wat beter kent, weet dat hij altijd in de weer is. hij runt al bijna 30 jaar een optiekzaak in één van de mooiste monumentale panden van weert, is lid van meerdere stichtingen, zet zich in voor het welzijn van de stad, is actief lid van een lokale politieke partij, heeft een groot netwerk en weet op ludieke wijze zijn optiekzaak in de kijker te zetten. TEKST Marion de Pater BEELD Loek Peters

Binnen hebben Eric en zijn vrouw Caesarine het karakteristiek ingericht met grote houten vitrinekasten die het hoge plafond accentueren. Eric vertelt: “Het was in 1992 dat wij op zoek waren naar een pand. De eigenaar van dit pand was architect en wilde absoluut niet dat er iets gewijzigd zou worden. Wij vonden de indeling juist geweldig en wilden de stijl in ere houden. In 2004 is het wel uitgebouwd met twee meetruimtes en hebben we de originele keuken en de gewelvenkelder erbij gekregen”.

met z’n tweeën gerund. Nu vormen ze al enige jaren een team met Joy en Max. De collecties zijn speciaal, maar wel voor elk wat wils. Iedereen is welkom. Mooie brillen voor een leuke prijs. Toch is zijn smaak apart en soms extreem, zegt hij zelf met een knappe blauwpaarse Theo op z’n neus. Eric: “In het begin luisterde ik erg veel naar de vertegenwoordigers van een merk die mij dan vertelden wat ik moest inkopen. Met als resultaat dat ik veel minder verkocht omdat ik er niet achterstond. Je moet toch de merken verstaan, je moet het mooi vinden, er verliefd op zijn, en dan pas kun je je enthousiasme overbrengen op de klant. Als je het merk niet echt beleeft, blijft het op de plank liggen. Wij onderscheiden ons wel met onze collecties, maar dat is geen bewuste actie richting de concullega’s. Wij als team kopen in wat wij mooi vinden en dat kan soms best apart zijn. Hetgeen anderen niet durven in te kopen. Ondernemen is en blijft een risico. Ik probeer wel om niet te veel merken te voeren. En soms nemen we ook afscheid van een merk als we zien dat het niet goed loopt. Dat moet je ook durven doen”.

De merken verstaan Weert telt meerdere zelfstandige opticiens en ketens, maar dat weerhield Eric niet om te starten in zijn geboortestad. De eerste acht jaar hebben ze de zaak

Schoenmaker blijf bij je leest Zijn kracht is ook dat hij zijn vak heel goed verstaat en een groot netwerk van specialisten heeft. Zelf zou hij nooit prisma’s aanmeten gewoon omdat hij geen

Eén van zijn visitekaartjes is natuurlijk het mooie pand met prachtige binnentuin. In het midden van de tuin is een put, met daaromheen Romeinse bankjes. Maar wat onmiddellijk de aandacht trekt is de muurschildering van een boek. De speelse tekst, een leestoets, is geschreven door de Nijmeegse kunstenaar Jac. Splinter. Speciaal voor Eric Mertens Optiek. Ook uitgegeven als boek waarbij de lettergrootte van de teksten en de paginanummering overeenkomen met de bijbehorende visus.

84

eyeline


eric mertens


OPTICIEN

MERTENS AAN HET

WOORD

­ rthoptist is. “Wij verkopen het enkel op recept van oro thoptisten. Zíj hebben de ervaring en de juiste kennis. Wij als opticien en optometrist niet, dus we werken graag samen met vakmensen uit aanverwante disciplines. Ook in onze verkoop zijn we eerlijk en oprecht. En als het niet goed is, dan lossen we het op. Een tevreden klant is de beste reclame voor je zaak. Waar wij bekend om staan, zijn onze metamorfoses. Jij laat je door ons adviseren over de juiste bril en wij geven jou een middagje bij de kapper en visagist. De ‘voor en na’ foto’s plaatsen we op onze website. Mooie reclame!” Eigen illustraties Sowieso maakt Eric nooit reclame-uitingen met brillen of merken. Hij is bekend om zijn illustraties. Dát is Eric Mertens Optiek. “Ik wilde nooit die oude houten grijze saaie rolluiken voor mijn etalage, maar werd ertoe gedwongen nadat ik werd lastiggevallen door junks. Iemand bracht mij in contact met Roel de Leeuw, een Nederlandse illustrator onder pseudoniem Raoul Deleo (https://raouldeleo.com). Hij maakt echt fantastische illustraties en animaties en beschilderde onze rolluiken met een speciaal voor ons gemaakte illustratie. Zo staan zijn illustraties ook op onze visitekaartjes, tasjes, kaarten, spelkaarten, brillendoekjes en auto. Zeer herkenbaar voor de Weertenaar”. Eric maakte ter gelegenheid van zijn 15-jarig jubileum een stripboek op basis van de karakters uit die illustraties. Met het stripboek, genaamd Eric en de Optische Oogleden, wilde hij de zorg voor ogen meer onder de aandacht van het grote publiek brengen. Het boekje is ook in Wieërts dialect uitgegeven. “We hebben hiervoor een stichting opgericht: Goed Doel Voor Ogen! In samenwerking met Dorus en Geert Loijen (instagram @sapolicious) heb ik een ‘Wieërter Laesplênkske’ (leesplankje voor kinderen) ontwikkeld. De plannen voor een volgend plênkske liggen al klaar. De opbrengst gaat onder andere naar KWF, Stichting Oogfonds, De Hospice en het Toon Hermans Huis Weert, een inloophuis voor iedereen die met kanker geconfronteerd wordt”. De verbindende factor En dan in 2017 brengt zijn ondernemersgeest hem, samen met enkele andere ondernemers uit de Maasstraat, tot een samenwerking met het in dezelfde straat gelegen klooster. Samen richten ze een stichting op, de Vrienden van de Birgittinessen Weert.

86

eyeline

MYOPISATIE Als we aan Eric vragen hoe hij tegen myopie management aankijkt en of hij daar mee bezig is, zegt hij: “Om hoge min-sterktes bij kinderen te voorkomen zullen ze vaker moeten buiten spelen en minder tijd spenderen achter de laptop of TV. Begin niet te vroeg met die iPad. Deels een kwestie van opvoeden. Hier in Weert valt het nog mee met de toename. Waarschijnlijk omdat hier veel open leefgebied is, dus gaat de jeugd vaak naar buiten. Sporten en spelen. Uiteraard geldt het ook voor ouderen om eens wat vaker achter die computer vandaan te komen. Dat verslechtert toch je zicht. Essilor, mijn hoofdleverancier, zal naar verwachting in het najaar met een speciaal glas komen. Persoonlijk ben ik geen voorstander van de atropine oogdruppels aangezien het nog niet duidelijk is wat het effect over tien jaar zal zijn”. Door het organiseren van de jaarlijkse kerststal in de kloostertuin hopen ze op meer reuring in de Maasstraat. En dat is gelukt. Inmiddels zijn de plannen voor de vierde editie al in de maak en zullen meer evenementen volgen die een bijdrage leveren aan de levendigheid in de straat. Dat alles komt ten goede aan de zelfstandige ondernemers zoals Eric Mertens Optiek. Tenslotte zijn politieke carrière: in 2018 was hij lijstduwer bij de gemeenteraadsverkiezingen voor de lokale partij DUS, De Ultieme Samenwerking. Hij had toen geen tijd om daadwerkelijk een zetel te bezetten, maar in 2022 wil hij zich wel verkiesbaar stellen.­ Hij is geboren en getogen in Weert en wil wat betekenen voor zijn stad. Luisteren naar de ideeën die leven bij de mensen in Weert en zich richten op vernieuwing en verandering. Dus nee, Eric zit absoluut niet stil. En ook al zou hij het wat rustiger aan willen doen, zijn ondernemende brein zal hem altijd tot iets nieuws bewegen. Trouwens, mocht je in de buurt zijn van Eric Mertens Optiek, check dan even de fascinerende etalage, ­gemaakt met fantasierijke dieren uit Raoul’s nieuwste boek: Terra Ultima, de ontdekking van een nieuw ­continent.


Bedankt

VOOR UW SUPPORT & BEZOEK AAN En dát is 7!

AYZ OOGZALF AYZ biedt een assortiment vrij verkrijgbare middelen op het gebied van droge ogen, oogreiniging en oogverzorging en breidt snel uit met nu alweer het 7e product: AYZ Oogzalf, een isotone zalf met 0,4 procent hyaluronzuur dat symptomen van droge ogen verlicht. Door de hoge mate van viscositeit kan de zalf haar hydraterende en beschermende functie zelfs gedurende de nacht uitvoeren. Adviesverkoopprijs 11,95 euro.

EDITIE 10

2021-ayz-025

voor meer info: Sharon van Oosterhout, +31 (0)6 53399192 Annemieke Salentijn, +31 (0)6 82366882 www.ayz.nl, info@tramedico.nl

Afgelopen 13 & 14 juni was het eindelijk weer tijd om te genieten van de eerste fysieke beurs in Europa, Bold Optical Fair. De line-up was top, het weer en de sfeer fantastisch. Zowel deelnemers en bezoekers waren blij dat ze weer konden netwerken, prachtige collecties konden bekijken en inkopen. Namens alle deelnemers: Bedankt voor het bezoeken van de beurs! NEXT: De volgende Bold is gepland op 10 & 11 oktober 2021 in Nijkerk. Tot dan!


SIPO

WIL EINDE MAKEN AAN

PERSONEELSTEKORT bas de nes

sinds kort is de optiekbranche een stichting rijker: sipo, wat staat voor stichting instroom personeel optiekbedrijven. sipo is een initiatief van nuvo en bas de nes, behalve nuvo-directeur nu ook bestuurslid van sipo, legt uit hoe het zo kwam en wat de plannen zijn. “we gaan minimaal tien jaar aan de slag en starten met drie belangrijke actiepunten”. Het ontstaan van SIPO vereist enige toelichting. Het begon allemaal met een pensioenpot. “De optiek had vroeger eigen pensioenpot, Bedrijfstak Pensioenfonds Optiekbedrijven, en die ging over in de pot van Pensioenfonds Detailhandel, BDFD”, legt Bas de Nes uit. “NUVO reserveerde destijds een bedrag voor vervroegd uittreders, een VUT-reserve. In 2019 kwamen wij erachter dat het VUT-potje weinig werd gebruikt en eind 2020 zou overgaan in het algemene pensioenpotje van de BPFD. Mits wij een doel konden realiseren waarbij het ten gunste kwam van de werkgelegenheid. We zijn daarom terug in gesprek gegaan met de vakbonden, onze sociale partners van destijds, want het potje was voor 50 procent opgebouwd door werkgevers en voor 50 procent door werknemers. Omdat we een structureel tekort hebben aan personeel in de optiek, wilden we als NUVO een stichting opzetten die de instroom van personeel in de optiek gaat helpen. We hebben een plan gemaakt en kregen groen licht van de vakbonden en het pensioenfonds”. Inmiddels heeft SIPO een bestuur, dat nu twee keer bij elkaar is gekomen, en een Raad van Toezicht. Het bestuur bestaat uit Julius Remarque (voorzitter), Bas Wilbers (penningmeester), Ton Juffermans (secretaris), Arie van Vliet en Bas de Nes. De Raad van Toezicht wordt gevormd door Rob Tokkie (voorzitter), Arnold Sterk en Henno Cysouw.

88

eyeline

Tien jaar vooruit NUVO-onderzoek uit 2020 laat zien dat Nederlandse optiekwinkels kampen met een personeelstekort van 10 tot 13 procent (opticiens en medewerkers). “Door corona was de toestroom op de optiekopleidingen het afgelopen schooljaar beduidend kleiner dan daarvoor. Optiekopleidingen zijn te weinig bekend en het is hoog tijd dat SIPO hier iets aan doet”, vindt Bas. “Daarom hebben we een instroomplan gemaakt met drie belangrijke actiepunten: we willen zichtbaar worden bij decanen op middelbare scholen, bij toekomstige studenten en hun ouders en bij zij-instromers; mensen van 35 tot 50 jaar die van baan moeten wisselen. Zo’n 20 procent van het personeel in optiekwinkels is ­zij-instromer, dus dat is voor ons een belangrijke groep. Als NUVO proberen we al langere tijd de instroom te stimuleren, bijvoorbeeld door de campagne Word Opticien en via ziewatjekan.nl, een platform voor scholieren die zoeken naar carrièremogelijkheden in de optiek. Als SIPO hebben we dit platform overgenomen en gaan we het verder uitbouwen. Met het geldpotje dat we nu hebben, kunnen we minstens tien jaar vooruit om onze doelstellingen te ­realiseren”. voor meer info: www.nuvo.nl


BENT U ER KLAAR VOOR?

DE SLIMME BRIL ÉN CONTACTLENS KOMEN ERAAN futuroloog mike van rijswijk is ervan overtuigd: het is een kwestie van enkele jaren en dan zijn de contactlens met een schermpje en de slimme bril een feit. “wil je daar als optiekondernemer in mee, moet je wel alles weten over de techniek en nu al de juiste deals gaan sluiten”. TEKST Marie-Catrien van Deijck BEELD unsplash/@xrexpo

CONTACTLENZEN EN TECHNOLOGIE KOMEN STEEDS DICHTER BIJ ELKAAR mike van rijswijk

“De hele wereld is bezig met virtual reality en augmented reality; ook waar het gaat om de optiek. We leven in nieuwe dimensies en die worden richting de toekomst steeds groter”. Mike van Rijswijk is futuroloog, schrijver van het zojuist verschenen boek ‘Mensen worden robots, robots worden mensen’ en oprichter van The Innovation Playground, een bedrijf dat innovatieve start-ups naar de markt brengt. “Contactlenzen en technologie komen steeds dichter bij elkaar. Lenzen worden schermpjes op je oog. Daar kun je als opticien content aan koppelen, zodat je een zichtoplossing én technologie levert. Dit is een belangrijke ontwikkeling voor de optiekbranche: als brillen of contactlenzen een scherm worden, is dat heel interessant. Als opticien zou ik die ontwikkeling zeker in de gaten houden”. Ray-Ban en Facebook, Mojo, Google Glass Mojo Lens is ’s werelds eerste smartlens – gebaseerd op augmented reality – en de verwachting is dat deze al in 2022 op de markt getest gaat worden. “Als die testen eenmaal lopen, gaat de ontwikkeling in rap tempo door”, zegt Mike. “De virtuele wereld en de fysieke wereld worden steeds meer verweven. Er is heel veel gaande op dat gebied”. Zo zijn RayBan en Facebook vorig jaar een samenwerking aangegaan om een bril met smart glass te ontwikkelen,

eyeline

89


waarbij het montuur wordt voorzien van camera’s. Wat de bril precies zal kunnen, is nog niet bekend gemaakt. Duidelijk is wel dat hij draadloos verbonden gaat worden aan een smartphone. Facebook bracht al eerder zonnebrillen met ingebouwde camera’s op de markt. Ook Google Glass deed eerder al een poging, maar die kreeg geen voet aan de grond. “Google Glass kwam zo’n tien jaar geleden te vroeg op de consumentenmarkt, maar de ontwikkeling ervan is gestaag verdergegaan. De haven van Rotterdam heeft de gehele infrastructuur voor de mensen die de schepen binnen laten komen, ingericht via Google Glass. Er werken 300 mensen fulltime aan een nieuwere versie en ook dit gaat uiteindelijk in de richting van een contactlens. Wil je hier als optiekondernemer in mee, moet je wel alles weten over de techniek en nu al de juiste deals gaan sluiten. Het wordt werkelijkheid, sowieso. Het kan één, twee of drie jaar duren, maar het komt, daar ben ik heel stellig in”. Ieder mens zijn eigen webshop In zijn boek schrijft Mike over ‘e-commerce 6.0’. De futuroloog gelooft dat webshops in de toekomst niet meer gemaakt gaan worden door bedrijven, maar door de gebruikers zelf. Zij kunnen in hun eigen virtuele wereld hun eigen winkel ontwerpen en met producten vullen, zoals kinderen dat nu al doen in de game Minecraft. Het is dan niet meer zo dat een merk een winkel heeft waar consumenten heengaan, maar de klant zelf heeft een digitale omgeving waar bijvoorbeeld brillen liggen die anderen kunnen kopen. Webshops beheerd door consumenten. “Facebook is bezig met een virtuele wereld. Je kunt je profiel als avatar maken in 3D, als persoon. Dat ben jij dus en op die manier kun je straks zelf in 3D in de wereld van Facebook aanwezig zijn. De VR-brillen worden steeds goedkoper en duiken straks onder 150 euro. Een VR-bril bevat een computer, is draadloos en heeft genoeg rekenkracht om toegang te geven tot een eigen

90

eyeline

wereld die je in de virtuele Facebook Horizon kunt bouwen met je handen als controllers. Je zet daar een boompje neer, daar een gebouw, of een winkel. Een brillenshop bijvoorbeeld. Je draagt zelf een bril, je bent trendy, je sleept een aantal brillen in je winkel en je nodigt je vrienden uit om bij jou een bril te komen kopen. Bij Lego en Nike kun je nu al je eigen producten ontwerpen en die binnen je eigen netwerk verkopen. Dat is een wereld die er uiteindelijk wel gaat komen. En als je tienduizend Facebook-vrienden hebt, heb je tienduizend potentiële klanten”. Het boek van Mike van Rijswijk – Mensen worden robots, robots worden mensen – is verkrijgbaar bij alle (online) boekhandels en via www.managementboek.nl.


DE HOBBY VAN

GERT JAN KOMBRINK Business Development Executive bij Alcon

EÉN KEER DE BERGEN IN EN HIJ WAS

VERKOCHT “Als kind werd ik al meegesjouwd door mijn ouders. Zij wandelden zoveel, dat ze later dachten: wat hebben we dat arme kind aangedaan? Ik ben inderdaad wel eens midden op een bospad gaan zitten omdat ik niet meer wilde, maar als mijn ouders dan om de bocht verdwenen, rende ik er toch maar weer achteraan. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, de schoonheid daarvan te zien, de buitenlucht in te ademen, de wind te voelen, de rust te ervaren. Voor mij was het één keer de bergen in en toen was ik helemaal verkocht. Mijn vriendin en ik delen gelukkig deze passie. We zijn allebei sportief en houden ervan om veel meters te maken en onszelf af te peigeren. Als we gaan hiken, maken we lange dagtochten vanuit een camper of trekkershut, of gaan we met een rugzak en een lichtgewicht tentje de berg op, om met het mooiste uitzicht te overnachten. Dan kan het soms zo zijn dat je je tent op een heel smal richeltje moet neerzetten, maar dat neem je dan voor lief om met dat uitzicht wakker te worden. In de bergen kan het ’s avonds flink afkoelen. Dan nemen we klein pannetje en een brandertje mee om warme thee, soep of een simpele maaltijd te maken. Zelfs knakworsten uit blik smaken heerlijk na een lange wandeldag. Twee jaar geleden zijn we met een camper vier weken naar Noorwegen geweest om daar te lopen -dat was een van de mooiste vakanties. De ongereptheid van de natuur daar is geweldig. Ook Nieuw-Zeeland was prachtig en heel divers. Maar meestal gaan we naar Oostenrijk, Zwitserland of Italië. Je hoeft echt niet heel ver weg te gaan om heel veel moois te zien. Sinds vorig jaar hebben we een hond, een Viszla, die we dit jaar voor het eerst mee gaan nemen op onze tochten. We hebben haar één keer in Nederland in de tent meegenomen toen ze nog klein was en bij ons in de slaapzak kon liggen. Ik ben benieuwd hoe het nu gaat; ze heeft in iedere geval een tomeloze energie. Wat nog op mijn wensenlijstje staat? Canada en Chili. Maar na een jaar te hebben moeten overslaan vanwege de lockdown, ben ik al heel gelukkig als we deze zomer weer de bergen in kunnen, welke dan ook. Vooralsnog staan de Dolomieten in Italië op de planning”.


JOHNSON & JOHNSON VISION

CATARACT-WEBINARS VAN STAARSTEEK TOT MULTIFOCALE IOL meer dan 250 opticiens, optometristen en contactlensspecialisten namen deel aan het tweedelige webinar over cataract, georganiseerd door johnson & johnson vision, eind april. oogarts khalid allali en optometrist ella mol gingen tijdens deze interactieve sessies in op de oorzaken en verschillende vormen van cataract en de behandelmogelijkheden met (multifocale) intra-oculaire lenzen.

Johnson & Johnson toont een weidse blik op de ogen, en die gaat verder dan contactlenzen. Alles wat met oogzorg te maken heeft, in de breedste zin van het woord, kan voorbijkomen in de webinars en andere vormen van kennisdeling die Johnson & Johnson initieert. Dat dit wordt gewaardeerd door oogspecialisten, blijkt wel uit het grote aantal deelnemers.

92

eyeline

Waarom een webinar over Cataract? Johnson & Johnson ontwikkelt toch contactlenzen? “Ja, dat klopt”, vertelt Greg Dingeldein. “Maar het leuke van een bedrijf als Johnson & Johnson is dat we actief zijn op veel verschillende vlakken. De Vision-afdeling richt zich op contactlenzen en vloeistoffen. De afdeling Surgical Vision is


een aparte afdeling en richt zich, zoals de naam al doet vermoeden, op het operatieve/invasieve gedeelte. En zo ook de ontwikkeling van intra-oculaire lenzen (IOL’s) bij cataractoperaties. We merken dat de specialisten die wekelijks onze webinars volgen geïnteresseerd zijn in meer dan alleen contactlenzen. De koppeling en samenwerking met onze collega’s van Surgical Vision was daarom snel gemaakt”.

infotorial

De perfecte lens (bestaat nog niet) Khalid Allali, oogarts en cataractchirurg in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en refractiechirurg bij FYEO deed de aftrap en vertelde in het eerste webinar over de geschiedenis en de verschillende vormen van cataract. Ook ging hij in op de behandeling en de mogelijkheden die er zijn op het gebied van IOL’s. “Het eerste dat ik zeg tegen cataractpatiënten die interesse hebben in een premium IOL, is dat de perfecte lens – nog niet – bestaat. Het is belangrijk dat je realistisch bent en niet te hoge verwachtingen schept. Overal zitten nadelen aan; onze natuurlijke lens is ook niet perfect. Die wordt namelijk in de loop der jaren minder transparant en ontwikkelt daardoor staar. Dat een lens troebel wordt, kan verschillende oorzaken hebben, maar het meest voorkomende is toch wel seniel cataract (ouderdomsstaar).” De onverdoofde staarsteek Wazig wordend beeld en verminderd zicht zijn de bekendste klachten bij cataractvorming. Maar dubbelbeeld, kleurveranderingen en een steeds wisselende brilsterkte kunnen gerelateerd zijn aan staar. Een staaroperatie is wereldwijd de meest uitgevoerde én meest succesvolle behandeling, aldus Khalid. De 500 tot 600 oogartsen in Nederland voeren samen ieder jaar tussen de 175.000 en 190.000 staaroperaties uit. “De huidige behandeling, waarbij de lens met ultrasoon geluid wordt vergruisd en het plaatsen van een kunstlens, bestaat pas sinds de jaren 70”, vertelt Khalid. “Tot de 18e eeuw was de staarsteek de enige behandeling. Hierbij werd de lens met een stomp of scherp voorwerp naar beneden geduwd, het glasvocht in. Zonder verdoving. Later werd de extracapsulaire cataractextractie toegepast, waarbij de lens via een sneetje in de cornea uit het kapsel wordt gehaald, in de jaren ’60 gevolgd door de intracapsulaire cataractextractie, een ingreep waarbij lens én kapsel worden verwijderd.”

Scan de QR-code en bekijk het wekelijkse aanbod webinars van Johnson & Johnson Vision Voor de volgende special in samenwerking met Surgical Vision over droge ogen is de inschrijving geopend! Multifocale IOL’s Na de technische uitleg over refractieve, diffractieve en accomoderende multifocale IOL’s vervolgt Khalid: “Steeds meer mensen willen minder brilafhankelijk zijn. Daarom worden steeds meer multifocale IOL’s geplaatst. In Nederland zijn dat er momenteel ongeveer 5.250 per jaar. Bij de keuze van een lens ga ik geen technisch verhaal ophangen; ik ga altijd uit van de behoeften van de patiënt. Je kunt de cataractpatiënten verdelen in drie groepen. De patiënten die het niet erg vinden om na de staaroperatie een bril te blijven dragen (die krijgen een monofocale lens), de groep die in de verte optimaal wil zien zonder bril en het niet erg vindt om af en toe een leesbril te dragen (die krijgt een torische lens met wat ondersteuning voor nabij) en tot slot de patiënt die op meerdere afstanden goed wil zien zonder bril (die krijgt een multifocale lens). Ik zeg bewust ‘meerdere afstanden’ en niet ‘alle afstanden’, want dat is niet haalbaar. Het succespercentage van de multifocale IOL’s is groot, dat heeft te maken met een goede selectie van de mensen die in aanmerking komen voor een multifocale IOL én de juiste voorlichting over wat ze kunnen verwachten. De parallel naar de contactlens Interessant is het natuurlijk om de parallel te trekken naar de contactlens. Ook bij multifocale contactlenzen heb je te maken met verschillende motivaties en wensen van klanten. En het uitzoeken van de juiste multifocale oplossing voor jouw klant is hierbij de grootste uitdaging. Belangrijk hierbij, en daarin zie je de gelijkenis, is dat je wel meerdere oplossingen moet kunnen aanbieden. En verstand van zaken moet hebben. Ofwel, ga je aan de slag met multifocale IOL’s of contactlenzen, zorg dan dat je precies weet hoe ze werken, wat de klant ervan kan verwachten en hoe je ze moet aanmeten. voor meer info: www.jnjvisioncare.nl

eyeline

93


TERUGBLIK

MIDO DIGITAL EDITION op 12 februari 2022 vindt mido eindelijk weer als fysieke bijeenkomst plaats. met deze aankondiging sloot mido 2021 | digital edition, de online versie van het wereldwijde optiekevenement die dit jaar van 5 tot en met 7 juni plaatsvond. het online b2b-tradingplatform blijft beschikbaar tot de volgende editie. we blikken kort terug. Er waren meer dan 30 evenementen om online bij te wonen, met in totaal 60 sprekers. Op de lijst van prominente internationale gasten prijkten bekendheden uit verschillende disciplines, zoals fotograaf Albert Watson, kok Massimo Bottura en ontwerper Fabio Novembre. Ook waren er natuurlijk veel bekende namen uit de optiek, en werd het geheel ondersteund door technische experts die de digitale lounges en rooms beheerden. Een mooie online samenspeling van optiek, kunst, cultuur, mode, design, actualiteit en technologie. Voorzitter Giovanni Vitaloni vertelt dat er veel meer deelnemers en interacties waren dan verwacht. “We hebben een online tradeshow neergezet die zo dicht als mogelijk in de buurt kwam van een fysieke beurs. We kijken we nu nóg meer uit naar de volgende fysieke ontmoeting in Milaan volgend jaar”.

COOPERVISION SPECIALTY EYECARE

CE-KEURMERK DREAMLITE NACHTLENZEN DreamLite® nachtlenzen hebben het CE-keurmerk gekregen voor het vertragen van de myopieprogressie bij kinderen en jongvolwassenen. Deze populaire Ortho-k lens had als product al een CE-markering voor de correctie van bijziendheid en heeft nu dus ook het CE-keurmerk op myopie management gekregen. Dit in aansluiting op MiSight® 1 day, de zachte daglens van Cooper­Vision SEC voor myopie management. voor meer info: www.coopervisionsec.nl

94

eyeline


SAMEN SUCCESVOL MET

PRECISION1™ VAN ALCON

alcon startte een wel hele leuke marketingcampagne voor starterlens precision1™! sinds 21 juni duikt de ster van de videocampagne overal op: een toffe dame, die de consument vertegenwoordigt op zoek naar langdurig draagcomfort met contactlenzen en voluit leeft met precision1™. Zij werd als winnaar van de uitgezette wedstrijd door Alcon geselecteerd, en zag haar droom werkelijkheid worden dankzij PRECISION1™. Dat deed ze overigens niet alleen, ze kreeg hulp van niemand minder dan influencer Kimberly Fransens! Haal het maximale eruit De marketingcampagne loopt deze hele zomer door tot september. De reeks originele advertenties en de video zorgen ervoor dat er meer nieuwe lensdragers naar uw optiekzaak en contactlenspraktijk geleid worden. Uw taak is vooral om het maximale uit de Alcon-campagne te halen. Herkenning van de campagne is tenslotte belangrijk als er een potentiële lensdrager in de buurt is. Eyecatcher Alcon levert daarom graag opvallende POS-materialen én een eyecatcher van een etalage1. Plaats het promotiemateriaal onder andere bij de kassa en op de route van de ingang tot aan de toonbank: zo zorgt u voor optimale zichtbaarheid. En denk ook aan de wacht- en oogmeetruimte. Alcon is ervan overtuigd dat gericht en opvallend POS-materiaal beslist geïnteresseerde klanten over de streep trekt. Neem voor meer info contact op met uw Alcon-vertegenwoordiger.

infotorial

Online mediacampagne + all-in POS-materiaal = verkoop én winst

1 Zolang de voorraad strekt, onder voorwaarden beschikbaar

eyeline

95


RODENSTOCK

INTRODUCEERT SLIMME DATASERVICE de cnxt® smart service biedt een intelligente en automatische gegevensuitwisseling tussen de rodenstock dneye® scanner 2+, de impressionist® 4, het rodenstock bestelprogramma winfit reference® en het winkelautomatiseringspakket.

Jeroen Yntema van JIJ brillen en meer in Zuidlaren, één van de pilotklanten van Rodenstock, heeft deze ervaring ook opgedaan: “CNXT® werkt efficiënt, vraagt minder handelingen en dus is er ook minder kans op typefouten. Een duidelijk en overzichtelijk systeem zonder te veel poespas. Daar hou ik wel van. Omdat ik in april m'n eigen winkel ben begonnen, is het starten met de CNXT® smart pilot dus ideaal. Scheelt mij een hoop tijd”.

Met CNXT® vereenvoudigt u de registratie van de klantspecifieke gegevens tijdens het advies- en verkoopgesprek en vermindert u de tijdrovende administratieve klussen. Meetgegevens voor evaluatie, advies en bestelling van brillenglazen worden altijd in real time gesynchroniseerd en zijn flexibel toegankelijk op alle digitale devices, zoals laptop, desktop, tablet en smartphone. In de toekomst wordt ook de Rodenstock Fundus Scanner aan het platform toegevoegd. Meer tijd voor uw klanten U kunt alleen maar profiteren: in combinatie met B.I.G. Vision® tilt CNXT® het advies en gegevensbeheer naar een hoger level en vereenvoudigt het de dagelijkse werkzaamheden. Dankzij de intelligente gegevensuitwisseling van meet- en klantgegevens worden administratieve en handmatige activiteiten versneld of volledig geëlimineerd. De opticien hoeft 60% minder te klikken dankzij de 100% beschikbaarheid van gegevens op alle apparaten, wat kan leiden tot een tijdsbesparing van wel 80%. Back-ups, updates en back-ups van gegevens worden ook automatisch uitgevoerd. Effectieve trainingen in de winkel Rodenstock biedt uitgebreide ondersteuning aan opticiens bij de introductie van CNXT® smart. Begrijpelijke tutorials en een praktische stap-voor-stap-training vergemakkelijken de introductie en helpen om de functionaliteiten snel en gemakkelijk te leren kennen. De technische specialisten komen bovendien graag bij u langs voor een training in de winkel.

jeroen yntema

96

eyeline

voor meer info: www.rodenstock.com, +31 (0)50 5441599

infotorial

DE CNXT® ERVARING VAN JEROEN YNTEMA


BIJ ONS IS ER ALTIJD TIJD VOOR OOGZORG rik van der wiel van vd wiel optiek & oogzorgcentrum ede is nog steeds erg te spreken over de huidige samenwerking met lensonline®. zo’n zeven jaar geleden werd deze optiekzaak uit ede strategisch partner. vooral de enorme marketing en reclame, landelijk maar zeker ook lokaal, worden door hem als groot voordeel gezien. “de shots van de tv-commercial van lensonline zijn in onze winkel opgenomen”. TEKST Erik Riemens BEELD LensOnline

rik van der wiel, vd wiel optiek & oogzorgcentrum ede


VD WIEL OPTIEK & OOGZORGCENTRUM EDE SAMEN MET LENSONLINE

VOOR BESTE ZICHTOPLOSSING LensOnline® en VD Wiel Optiek & Oogzorgcentrum Ede hebben elkaar helemaal gevonden. Zo legt LensOnline met de nieuwste campagne ‘Tijd voor Oogzorg’ de nadruk op het belang van de contactlensspecialist en een optimale verzorging van de ogen en lenzen. Er wordt nadrukkelijk gestimuleerd een afspraak te maken bij een LensOnlinepartner, waarvan het Oogzorgcentrum er dus eentje is. “We verlenen een belangrijk stukje oogzorg in ons centrum en werken daarbij samen met huis- en oogartsen. We adviseren graag als het gaat om de beste kijkoplossing die past bij iemands lifestyle”. Goede oogzorg begint volgens Rik al op jonge leeftijd. “Wij adviseren elk half jaar een oogtest voor kinderen tot 12 jaar bij een orthoptist en vanaf 12 jaar bij de optometrist. Wanneer we er op tijd bij zijn, kunnen we de ontwikkeling van de ogen volgen en bijsturen, bijvoorbeeld met contactlenzen”.

Groeiende praktijk Sinds 1953 is VD Wiel Optiek is een begrip in Ede. Al jaren draagt de winkel bij aan de beste zichtoplossing voor de klanten. “Door de samenwerking met LensOnline kunnen wij dit nog breder uitdragen en onze klant ook veel beter online bedienen”, zegt Rik. “We hebben echt een groeiende contactlenspraktijk. Op die manier maken we dagelijks gebruik van de kracht van online. De EyeDefinition® lenzen van LensOnline zijn overigens voor ons Oogzorgcentrum een zeer goede kwalitatieve toevoeging en het assortiment is breed. Dat maakt dat de klant vrij is om de beste lens te kiezen. Kortom, de samenwerking met LensOnline is voor ons een mooi middel om de verkoop van contactlenzen te vergroten. En we versterken elkaar. Dat is ons eerlijke verhaal richting de klant. Ook blijven we adviseren over de beste contactlens voor de klant. Dat doen we op maat, want de ene klant gebruikt alleen daglenzen, de ander doet ze in bij het sporten en weer een ander wisselt het af met maandlenzen. Al met al zijn wij in ons Oogzorgcentrum heel positief over de samenwerking met LensOnline en blij dat we deze zet jaren geleden gemaakt hebben”.

infotorial

Partnership VD Wiel Optiek & Oogzorgcentrum Ede verricht oogmetingen, geeft advies en bestelt voor de contactlensklant zachte lenzen en vloeistof bij LensOnline. “Er zijn misschien wat optiekbedrijven die een beetje huiverig zijn op het moment dat je je klantbestand overzet en ook lever je wat marge in, maar voor ons is het partnership erg interessant. We doen namelijk allebei waar we goed in zijn: wij verrichten oogmetingen en geven advies, LensOnline zorgt voor het gemak van de thuisbestellingen, de automatische oproepen voor lenscontroles en de thuisleveringen, die overigens tijdens de corona-lockdowns gratis waren”. Rik is samen met zijn vader Herbert eigenaar en is blij met de prettige

samenwerking. “LensOnline organiseert ook inhoudelijke trainingen. Op die manier doen we nog meer kennis op en ontmoeten we weer andere collega’s. Ook krijgen we dan updates over allerlei marketingacties die eraan komen. Het mooie is dat we die marketing ook lokaal kunnen inzetten. Dat kan via bepaalde campagnes, gepersonaliseerde mailings of kaarten. En heb je als optometrist zelf een goed ­online idee, dan denken ze heel goed met je mee”.

team vd wiel optiek & oogzorgcentrum ede, rachelle, dennis, manon, lies en rik

eyeline

99


JOBLINE

LEERLINGEN ZIJN DE TOEKOMST al jaren is er krapte op de arbeidsmarkt voor opticiens, contactlensspecialisten en optometristen. met elkaar doen we hard ons best om mensen aan te trekken. maar kijken we wel breed genoeg? Nu de coronacijfers flink dalende zijn, de winkelstraten weer geopend en het vertrouwen bij de consument weer groeit, is dat duidelijk merkbaar in onze sector. De groei zit er goed in en voor velen is de verwachting dat de omzet in 2022 weer terug is op het niveau van 2019. Dat betekent dat u op volle sterkte moet zijn! Op de websites optiekvacatures.nl en eyeline-magazine. nl staan meer vacatures dan ooit. Vakspecialisten worden overal gevraagd. Op het moment van schrijven staan er alleen op optiekvacatures.nl 143 vacatures online: 93x opticien, 35x contactlensspecialist, 9x optometrist, 4x leerlingopticien en 2x verkoper. En wat valt op? Iedereen is op zoek naar een kant-en-klaar-pakket! Er zijn in verhouding zeer weinig vacatures voor leerling-opticiens, terwijl iedereen weet dat er krapte heerst en ook iedereen weet dat er te weinig studenten in de schoolbanken zitten ten opzichte van de behoefte in de branche. Leerlingen zijn de toekomst Bij sommige bedrijven is dat besef al goed ingedaald en zie je dat er doorlopend één of meer leerlingen werkzaam zijn. Het is investeren en het is zeker niet altijd gemakkelijk, maar als je vooruitkijkt en rekening houdt met eventueel verloop van medewerkers, dan heb je binnen twee (versneld) tot vier jaar (regulier) dé vakkracht waar iedereen continu een tekort aan heeft.

100

eyeline

Tegenargumenten zijn er natuurlijk altijd: want wat nu als iemand weggaat nadat ik hem of haar heb opgeleid? Wat als ik straks overbezetting heb? Straks gaan de personeelskosten weer flink omhoog… etc. etc. Toch wegen de voordelen een stuk zwaarder, want een leerling… • groeit in korte tijd enorm in zijn/haar kennis • is breed inzetbaar • mag binnen de kortste keren (onder begeleiding) zelfstandig meten • leert werken met de nieuwste technieken • trekt familie en vrienden richting de zaak • is vaak erg loyaal door de kans die hij of zij krijgt • is financieel aantrekkelijk. Tekort kan in 4 jaar opgelost zijn Ja, in het allerslechtste scenario verlies je een vakkracht en een gewaardeerde collega. Al heb je dan toch al twee tot vier jaar plezier gehad van iemands inzet. Daarnaast help je ook nog eens een collega-ondernemer aan een goed opgeleide vakkracht. Zou iedere ondernemer deze route doorlopend bewandelen, dan is na vier jaar het tekort aan vakspecialisten opgelost! Ondersteuning of vragen Hebt u vragen over dit onderwerp of in het algemeen over het aantrekken van personeel? Neem dan contact op met Tim de Vries van Optiekvacatures via +31 (0)85 1305487 of info@optiekvacatures.nl. Optiekvacatures werkt exclusief samen met Eyeline Magazine.


WAAROM EEN VACATURE PLAATSEN BIJ OPTIEKVACATURES EN EYELINE MAGAZINE? • Wij zijn het grootste, samenwerkende platform op het gebied van vacatures in de optiek • 99% van de kandidaten dat ons platform bezoekt en/of hierop reageert, is een gediplomeerd opticien en/of contactlensspecialist • Wij zorgen voor een doorlopende, goede zichtbaarheid en zorgen voor de juiste aandacht voor uw vacature(s) via Google, Facebook, Instagram, LinkedIn en onze Nieuwsbrieven • Zodra kandidaten reageren op uw vacature, ontvangt u direct de sollicitatie in uw mailbox • Wij hebben ruim 15 jaar aan specialistische recruitmentkennis opgebouwd en kennen de branche als geen ander!

VACATURE PLAATSEN? Dat kan al voor een bedrag van 249 euro excl. BTW! Heeft u uitgebreidere wensen en wilt u deze doornemen? Dan horen wij natuurlijk ook graag van u.

BEREIK GECOMBINEERD HEBBEN WIJ EEN BEREIK VAN Websites: 15.000 unieke bezoekers per maand Nieuwsbrief: 3.000 adressen Social Media: 5.000 volgers

TIM DE VRIES, +31 (0)85 1305487, INFO@OPTIEKVACATURES.NL

FRANK SMITS, +31 (0)26 3616960, FRANK.SMITS@LTMEDIA.NL


Verspiegelde brillenglazen met kleurverloop #yourStyleyourFlash Mix het nu!

Optiswiss AG • T +31 (0)85 049 32 34 • F +41 61 337 16 27 • info@optiswiss.ch


JOBLINE

AHMED HUSSEIN

IK PLAATSTE EEN VACATURE VIA

OPTIEKVACATURES.NL in deze rubriek laten we normaliter iemand aan het woord die een baan heeft gevonden dankzij optiekvacatures.nl. deze keer bekijken we het eens van de andere kant en horen we hoe het is om een vacature op de website te plaatsen. “Tim de Vries was ooit een collega van mij bij Specsavers. Via-via heb ik zijn telefoonnummer weten te bemachtigen en vervolgens heb ik hem gebeld over de vacature. Ik zocht een opticien voor Chic Optiek in Eindhoven. Ik heb de samenwerking als heel positief ervaren. Ik heb Tim verteld wat ik wilde, hij heeft daarmee een tekstopzet voor de vacature gemaakt en die weer aan mij laten zien. Daarna zijn we er samen nog eens overheen gegaan, en na akkoord is de vacature online geplaatst. Helemaal op maat gemaakt. Binnen heel korte tijd had ik vier reacties, terwijl ik ook wel eens heb meegemaakt dat er maanden na het plaatsen van een vacature via andere kanalen nog geen enkele reactie was. De sollicitatiegesprekken konden nu meteen ingepland worden, geweldig. Dat is heel goed gegaan. Uiteindelijk is geen van die vier kandidaten het geworden, maar ik zou zonder enkele twijfel in het vervolg weer via Optiekvacatures.nl adverteren. Het was een heel fijn proces waar ik zeer tevreden over ben”.

eyeline

103


HET LEUKSTE VISITEKAARTJE VOLGENS ERCON zeker voor u als opticien! ercon verkoopt graag af en toe iets geheel anders dan contactlenzen en heeft als exclusief distributeur de glens kunnen inlijven: een ‘geinig leeshulpje en natuurlijk slim’ voor in de portemonnee of achter je telefoon. De kleinste back-up reader die je kunt bedenken en natuurlijk het slimste visitekaartje voor een opticien. De GLENS is uitgevoerd met zeer handige plaatsingspunten om grip te krijgen op de reader. Vraag ERCON naar de personalisatiemogelijkheden en de verrassende prijzen. voor meer info: www.erconctl.nl/leukste-visitekaartje

GAAN WE WEER ‘BEURZEN’ DIT NAJAAR? Wat zou het fijn zijn om elkaar weer fysiek te ontmoeten! In september staan mogelijk een nationale en twee internationale beurzen op stapel: Silmo in Parijs van 24-27 september en DaTE in Florence van 11-13 september. Deze laatste data, 11-13 september, worden ook genoemd als mogelijke 3-daagse van de Nederlandse

Optiekdagen. Een dag meer dus. De plannen zijn om de beurs voortaan één keer per jaar te organiseren én op een nieuwe locatie. Net voor het ter perse gaan van deze editie hoorden we van de organisatie van Bold Optical Fair dat de najaarseditie gepland staat: 10-11 oktober. We kijken uit naar de beurzen en houden u op de hoogte!

ERIK VAN ZWIETEN

NIEUW BIJ URSAPHARM vanaf 1 juli 2021 verwelkomt ursapharm nl erik van zwieten als productspecialist. hij komt graag snel bij u langs om zich voor te stellen in het gebied midden-nederland (lijn amsterdam, amersfoort, enschede). Voor Erik zijn zowel optiek als oogheelkunde nieuwe terreinen. Na zijn opleiding biomedische wetenschappen heeft hij zich een aantal jaren bezig gehouden met recruitment binnen life sciences. Hij kijkt ernaar uit om nieuwe kennis op te doen op het gebied van oogheelkunde en zijn al op­gedane kennis binnen biomedische wetenschappen hiermee te combineren. Hij

104

eyeline

wil graag samen met u op zoek naar de beste oplossing voor u en de cliënt en voorziet u graag van alle informatie over het brede gamma van ­URSAPHARM (bijvoorbeeld de HYLO Eye Care®range), ­zodat u de cliënt de juiste behandeling kunt geven op het gebied van droge ogen. voor meer info: e.vanzwieten@ursapharm.nl, +31 (0) 30159805


WEG TRUI . WEG JAS . WEG BRIL . Maak nu een afspraak en ervaar S1ngles daglenzen


D O O R G E E F

COLUMN eefje lamers Een bizarre, onzekere tijd. Er is al veel over gezegd en er valt nog steeds heel veel over te zeggen. Al meer dan een jaar staat op sommige vlakken de wereld even stil. Maar op andere gebieden gaat alles gewoon verder, soms zelfs in rap tempo.

OPTOMETRIE, EEN VAK DAT NOOIT STILSTAAT

Waar de een lijdt aan eenzaamheid en verveling, is het voor de ander juist nog nooit zo druk geweest. Iedereen heeft moeten omschakelen. We hebben nog meer geleerd om flexibel en creatief te zijn, te denken in mogelijkheden. Naast onze normale baan kwamen er soms nog wat baantjes bij zoals meester of juf. En klusjes, zoals boodschappen doen voor iemand die in quarantaine zit. Quarantaine, een woord waar ik vroeger nog nooit van had gehoord, maar voor de huidige jeugd een zeer bekend begrip. Op het gebied van optiek en oogheelkunde staat de wereld zeker niet stil. We gebruiken onze ogen misschien wel intensiever dan ooit tevoren. Veel mensen werken thuis, waarbij gemakkelijk zo’n acht uur per dag beeldschermtijd gehaald wordt. Vergaderingen zijn digitaal. Thuisonderwijs verloopt veelal digitaal. Ook sociale contacten verlopen veel meer via een scherm dan ‘live’. Kortom, er wordt veel van onze ogen gevraagd. Maar gelukkig is dit ook steeds beter te ondersteunen met de juiste correctiemiddelen. Met onder andere verschillende soorten glazen, beschermende filters en metingen per 0,01 dpt nauwkeurig kunnen we onze klanten voorzien van een perfect op maat gemaakte correctie. Als optometrist houd ik me vooral bezig met de gezondheid van de ogen. Een veel gehoorde klacht, zeker nu men meer achter het beeldscherm zit, is droge ogen. Door een uitgebreide anamnese, aangevuld met spleetlamponderzoek en een aantal extra testen, proberen we te achterhalen wat de oorzaken zijn van de droge of geïrriteerde ogen. Door on-

106

eyeline

der andere lifestyleadvies en uitleg over ooglidhygiëne, aangevuld met gebruik van druppels en/of gels, is er vaak al veel te verbeteren.

Een ander probleem bij veel beeldschermgebruik is de korte kijkafstand. Dit kan grote invloed hebben op de ogen van kinderen, door het ontstaan van myopie. En hoge myopie kan op latere leeftijd ernstige gevolgen hebben op de gezondheid van de ogen. Door op tijd optische interventie in te zetten, kunnen wij als oogzorgprofessionals deze kinderen helpen om uiteindelijk slechtziendheid te voorkomen. Naast droge ogen en myopieremming verschuift steeds meer oogheelkunde naar de optometrist. En dat maakt ons vak steeds leuker en interessanter! Door goed te luisteren naar het probleem of de klachten van onze klanten, kunnen we heel gericht gaan zoeken naar oorzaken en oplossingen. Het is heel fijn om een klant hiermee te kunnen helpen en de beste oplossing te bieden. Aandacht en goede uitleg is iets wat klanten hierbij erg waarderen. Door het verklaren van klachten of afwijkingen, kunnen we veel ongerustheid wegnemen en dat is veel waard. Ook de therapietrouw is hoger als voor een klant duidelijk is waarom een bepaalde behandeling wordt ingezet. In ons bedrijf kunnen we hierdoor klanten op een breed gebied van oogproblemen helpen. Het is mooi om dit samen te kunnen doen, ook in deze bizarre tijd. En samen betekent niet alleen met collega’s binnen ons bedrijf, maar ook samen met andere oogzorgprofessionals, huisartsen enz. De beste oplossing voor de klant kan soms ook betekenen dat je iemand doorverwijst naar een oogarts, orthoptist, huisarts of andere specialist. Goede contacten en samenwerkingen zijn essentieel om alle klanten goed te kunnen helpen. Alleen ga je sneller, samen kom je verder.

VOLGENDE DOORGEEFCOLUMN: Hilde Hooijmaijers, Oogziekenhuis Rotterdam


TORISCHE STERKTES ZIJN NU BESCHIKBAAR!

Door veel aanpassers getipt als ‘heel fijn product’

EEN NIEUWE SILICONE HYDROGELMAANDLENS VOOR EEN GEZONDE LEVENSSTIJL

KENMERKEN & VOORDELEN

TECHNISCHE KENMERKEN

Optimale zuurstofdoorlaatbaarheid

MATERIAAL

SILICONE HYDROGEL

HD optisch design

DK/T

119

WATER GEHALTE

45%

UV FILTER

JA - KLASSE 1

Met een Klasse 1 UV filter

HANDLINGS TINT

JA - BLAUW

Goede hanteerbaarheid

DIAMETER (mm)

14.20

BASIS CURVE (mm)

8.60

Verhoogd comfort

NEEM VOOR MEER INFORMATIE CONTACT OP MET UW ACCOUNT MANAGER OF BEL: Customer Care NL: 0800 023 2029 Customer Care BE: 0800 799 18 E: klantenservice@markennovy.com

901261v2

Beschikbaar in Sferisch, Torisch & Multifocaal

erconctl.nl |

info@erconctl.nl |

0592 405000


eyeline

DE UNIEKE TOPCON MYAH

vakblad voor de opticien, zomer 2021

Kleine brillen GROTE TRENDS

liu jo www.marchon.com

ogi eyewear www.ogieyewear.com

KLEINE BRILLEN, GROTE TRENDS dit seizoen zijn kinderbrillen meer dan ooit een equivalent van die voor volwassenen. u zou ze in de winkel zó kunnen mixen en op trend rangschikken. het enige verschil is de maat: vormen, kleuren en materialen - met uitzondering van de extravagante oversized modellen - komen overeen. denk rond, cat-eye, hexagon, contrasten, multi-colour. met purple & pink, waanzinnige tinten blauw en een uitgekiend palet in groen.

AS-LENGTE METING, CORNEA ANALYSE EN DROGE OGEN DIAGNOSTIEK IN ÉÉN!

GROTE

Laat uw bedrijf groeien met myopie management en droge ogen onderzoek!

MYOPIE SPECIAL

De nieuwe Topcon MYAH is een combinatie van cornea topografie, myopie management (as-lengte meter) en droge ogen onderzoeken in één. Het unieke

stella mccartney www.keringeyewear.com

3-in-1 instrument is zeer geschikt om myopie te analyseren, behandelingen te MYAH biedt een uiterst nauwkeurige meting en maakt gebruik van de meest recente en uitgebreide axiale lengtegroei curves, ontwikkeld door bijziendheidsexperts van het Erasmus Universitair Medisch Centrum. Hierdoor kunt u direct zien wat uw vervolgstap na het onderzoek zou kunnen zijn. De eenvoudige bediening verbetert de workflow in elke praktijk. Meer weten over de MYAH? Neem vrijblijvend contact op met O’Max Instruments, vraag een demonstratie aan en ontvang een aantrekkelijk (inruil)aanbod. Voorbeeld: aslengte meisje geplot op groeicurve precentiel grafiek.

O’Max Instruments BV Marconistraat 9, 6902 PC Zevenaar • Postbus 102, 6900AC Zevenaar Telefoon: +31 (0)88 - 0888160 • info@omax.nl • www.omax.nl

an Essilor Company

vakblad voor de opticien, zomer 2021 www.eyeline-magazine.nl

EYNL_2021_OPM_Trend Kindermonturen.indd 4-5

monitoren én follow-up toe te passen.

20-20-2 Daar RED je ogen mee

DE HOBBY VAN

johann von goisern www.eyesupply.nl

AI is waardevolle toepassing ZORG

Profile for LT Media

Eyeline NL #4 2021  

Eyeline NL #4 2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded