Page 1

eyeline

NIETNIEUW! VOOR NIETS HET OCTDÉ TOTAALPAKKET AL JAREN OCT SPECIALIST BENIEUWD? BEZOEK ONS OP DE CENTROP SALES

vakblad voor de opticien, najaar 2018

Houd rekening met de nieuwe tijdgeest!

Zoals de ouden zongen piepen de jongen, toch?

O’Max onderscheidt zich door de samenwerking met Topcon al jaren op OCT gebied. Na de introducties van de OCT-1000, 3D-OCT 2000, 3D OCT Maestro en de 3D-OCT Maestro Solo, is de nieuwste OCT technologie van Topcon verwerkt in de DRI-OCT. De DRI-OCT maakt gebruik van de meest verfijnde scantechnologie ‘Swept Source’: een baanbrekende technologie welke zorgt voor de hoogste scanningssnelheid. De OCT werkt hierdoor niet alleen sneller maar is ook in staat om diepere structuren in beeld te brengen en ondervindt minder last van vertroebelde structuren zoals cataract en glasvochttroebelingen.

TOPCON DRI-OCT

TOPCON 3D-OCT Maestro

Nieuw is ons OCT TOTAALPAKKET. Meer weten? Breng een bezoek aan de Centrop Sales of bel het O’Max Instruments team: 088-0888 160.

O’Max Instruments BV Marconistraat 9, 6902 PC Zevenaar • Postbus 102, 6900AC Zevenaar Telefoon: +31 (0)88 - 0888160 • info@omax.nl • www.omax.nl

an Essilor Company

vakblad voor de opticien, najaar 2018 www.eyeline-magazine.nl

KIES OOK VOOR EEN IDEALE OCT OPLOSSING VAN TOPCON

Ambachtelijk vervaardigen zeer onderscheidend

ER GEBEURT VEEL IN ONZE BRANCHE!

Bijzondere vormen vieren hoogtij


Onderscheid u met ultiem maatwerk!

SUCCESSFUL

DUTCH RETAIL DESIGN

C O N C E P T S T R AT E G Y - S T O R E D E S I G N - P R O J E C T M A NAG E M E N T - P R O D U C T I O N

SCHERPENZEEL (NL): +31 (0) 33 277 17 14

LONGUICH (DE): +49 (0) 151 70 54 63 20

THE.PERFECT.VIEW. Met Indivisual zachte maandlenzen biedt u uw klant ultiem maatwerk. Perfect passende lenzen zorgen voor een ongekend comfort en superscherp zicht. Dé manier om u te onderscheiden als specialist. Meer informatie? Neem contact op met uw accountmanager.

www.nkl.nl

+31 (0) 33 277 17 14

WWW.WSBINTERIEURBOUW.NL


KWALITEIT. DAT HEBT U ZELF IN DE HAND. DE NIEUWE A11

Ja, we zijn graag nauwkeurig – als we de laatste hand aan iets leggen. Want elke van onze nieuwe A11 acetaat brillen wordt door het handmatig polijsten een unicum. Trouw blijven aan jezelf, karakteristieke eigenschappen behouden, de eigen persoonlijkheid accentueren, het overzicht houden, waarden beschermen, dat is toch wat we willen. Een echte uitdaging in onze bonte wereld. Als het er dan ook nog goed uitziet – des te beter! Acetaat maakt het mogelijk. En met de nieuwe A11 in 4 vormen en elk 6 kleuren is dat nog veel makkelijker. Hallo verlangen! Hier komt de A11 die uit een complete acetaatplaat is gefreesd en ongelofelijk licht en aantrekkelijk is.


EEN

OG O T E H R OO V G N I L E STR


VOLMAAKT Het typische Lunor-scharnier is ĂŠĂŠn van de eerste herkenningstekens en een eenduidig kwaliteitskenmerk voor elk van onze acetaat brillen. Stuk voor stuk en zeer voorzichtig, vervaardigen wij het scharnier hierbij uit het massieve metaal.

ONBERISPELIJK Handwerk is liefde. Altijd weer opnieuw. Het is dan ook logisch dat wij onze monturen van acetaat altijd aan onze geselecteerde vakmensen overdragen die deze vol overgave met de hand polijsten.

VLEIEND Het is een kwestie van smaak wie welke vorm draagt en welke kleur verkiest. Daarom hebben we ze allemaal: havanna donker, havanna licht, zwart havanna, vintage grijs, vintage rood of vintage blauw. En wel in 4 verschillende vormen.


ANNE - LUNOR FOTOGRAAF MET MODELL A11 450 03


COLOFON uitgever LT Media BV Drs. Loes Brussen Creatief directeur loes.brussen@ltmedia.nl hoofdredactie Anneke Pastoor anneke.pastoor@ltmedia.nl eindredactie Frits van den Heijkant redactie Eef van der Worp Riens Gort Marie-Catrien van Deijck Gina van Dijk Madelon Willems Frits van den Heijkant

webredactie Frits van den Heijkant webredactie@ltmedia.nl art-director Jan Luijk vormgeving Christel Giezen Brigitte van Mierlo Loek Peters Roxanne van Weerden fotografie Jan Luijk Loek Peters Tom van Heteren Willem Noordhoek

Groeien In 2017 groeide volgens Euromcontact de marktwaarde van zachte contactlensspecialisten en oogzorgprofessionals met 5,7 procent. De contactlensmarkt in zijn geheel groeide ook met 4,3 procent, waarvan bijna 3 procent in Nederland ten opzichte van het jaar ervoor. Dat is goed nieuws! Groeien doet u ook door de beurzen te bezoeken: CentropSales, BOLD Optical Fair, Hall of Frames en SILMO komen er al snel dit najaar weer aan en presenteren u de laatste trends en ontwikkelingen. Op naar Nijkerk en Parijs dus! Als extraatje sturen wij u na de beurzen in Nijkerk een speciale online Eyeline én er staat nog meer op stapel dit najaar! Dat is allemaal groei, u weet als geen ander dat ondernemen net als fietsen is. Wie stilstaat, valt om. Bij Eyeline gaan print en online daarom steeds meer hand in hand. Geniet van de beurzen!

cover Komono, Lillo Mendola, lilutch, Loek Peters sales en marketing Eric Smid eric.smid@ltmedia.nl Mandy Mooren mandy.mooren@ltmedia.nl Mangala Jacobs mangala.jacobs@ltmedia.nl

Adjunct Hoofdredacteur Eyeline Magazine

traffic Dennis Söser traffic@ltmedia.nl +31 (0)26 3616960 www.eyeline-magazine.nl www.facebook.com/eyeline.magazine

abonnementen Bel 026-3616960 of mail danielle.vanmansom@ ltmedia.nl met het verzoek om een abonnement. Prijs abonnement voor een compleet kalenderjaar: 39,50 euro. Het abonnement wordt stilzwijgend verlengd, indien geen opzegging plaatsvindt voor 1 november van het lopende kalenderjaar. Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever mag niets uit Eyeline worden over­genomen. De redactie is niet verantwoordelijk te houden voor de inhoud van interviews.

eyeline

11


INHOUD eyeline najaar 2018

techniek & innovatie Groei totale marktwaarde

18

Procornea kijkt verder

29

Bausch + Lomb presenteert ULTRA for Astigmatism 31 Mijn Easyscan & ik

33

Essilor in 360Ëš

34

48 33

31 54 beurzen Centrop-Sales

41-55

Hall of Frames

57-75

Bold Optical Fair

79

SILMO

81

trends Shoppen nu en in de toekomst

86

Brusselse Ludovic Elens inspireert

90

Style My Day Lonneke Nooteboom

94

eyeline

13


ondernemerschap Mastering change

99

Opticien aan het woord

100

Nieuw RX Lab Maui Jim

103

Specsavers investeert

104

Future Opinion Leaders

107

Vang jij de tijdgeest

108

Redenen om te groeien

112

WWW.LAEYEWORKS.COM

67

103

79

107

elk nummer Column GabriĂŤlle Janssen

24

Column Eef van der Worp

36

Doorgeefcolumn

114

Nieuws

14

eyeline

44, 47, 48, 51, 61, 71, 73, 77, 83


NIEUW

Uw klanten makkelijk en snel hun contactlenzen online laten bestellen? InContact biedt uw klanten 3 nieuwe online bestelservices aan:

Home

Smart abonnement

Smart+ abonnement

DIT IS IETS VOOR U ALS... U HET SIMPEL EN SPONTAAN WILT HOUDEN!

DIT IS IETS VOOR U ALS... U VAN GEMAK EN FLEXIBILITEIT HOUDT!

DIT IS IETS VOOR U ALS... U GRAAG VOORBEREID EN ZONDER ZORGEN WILT ZIJN!

Ontdek hoe InContact uw klanten kan helpen om contactlenzen online te kopen en professioneel begeleid te worden door u, de contactlensspecialist! Neem contact op met uw Alcon Account Manager voor meer informatie.

© 2017 Novartis. MR2017-1234 12/2017


CARRERA 173/S

#DRIVEYOURSTORY DISCOVER MORE AT CARRERAWORLD.COM


TECHNIEK & INNOVATIE

marktrapport 2017

18

Euromcontact publiceerde onlangs haar marktrapport 2017 over de verkoop van contactlenzen en lensverzorgingsproducten. In 2017 groeide de marktwaarde van zachte contactlensspecialisten en oogzorgprofessionals met 5,7 procent tot 1789 miljoen euro.

myopie vaker en jonger

29

Myopie komt steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. Ook de mate van bijziendheid wordt steeds extremer. Juist jonge bijzienden lopen extra gevaar om hoog bijziend te worden. Hoe hoger de bijziendheid, hoe groter de kans op ernstige oogproblemen op de lange termijn.

ted talk over de vorm

36

‘Vorm’ is belangrijk, dat weten we als geen ander in de contactlenspraktijk. Of we nu vormstabiele lenzen aanpassen, scleralenzen of zachte lenzen; de vorm van het oculaire oppervlak is essentieel. Eef van der Worp vertelt over een Ted Talk over niks.


GROEI

TOTALE MARKTWAARDE

5,7 PROCENT euromcontact heeft recent het marktrapport 2017 gepubliceerd, over de verkoop van contactlenzen en lensverzorgingsproducten. euromcontact analyseert sinds 2003 het kader voor statistische gegevens over marktgegevens en analyses op basis van een verzameling aan data van een onafhankelijk bedrijf. In 2017 groeide de marktwaarde van zachte contactlensspecialisten en oogzorgprofessionals met 5,7 procent tot 1789 miljoen euro. Deze informatie is verzameld door EUROMCONTACT door de gegevens van daglenzen, week-, tweewekelijkse, maand- en conventionele zachte contactlenzen te verzamelen in 31 landen/clusters. De contactlensmarkt voor de 11 gemelde landen (BE-LU, DK, FR, DE, IT, NL, NO, ES, SE, CH, UK-IE) groeide met 4,3 procent. De waarde is 14316 miljoen euro. Deze 11 landen vertegenwoordigen 79,9 procent van het markttotaal. In deze 11 landen groeiden de daglenzen met 7,6 procent, de tweewekelijkse en maandlenzen met 0,4 procent en de conventionele zachte contactlenzen met 5,5 proccent. Wanneer er alleen maar naar de gegevens uit 2017 en 2018 gekeken wordt, daalde de conventionele contactlensmarkt met 8,7 procent. Met een totaal van 14,8 procent (- 0,22 procent) van de 15 tot 64 jaar oude bevolking die contactlenzen draagt, leidt Zweden vóór Denemarken met 13,19 procent (-0,38 procent) en Noorwegen met 11,37 procent (+ 3,25 procent). Silicone Hydrogels (SiHy) hebben nu een aandeel van 83,5 procent in het wekelijkse, tweewekelijkse en maandelijkse segment (in alle 33 landen) en ruim boven de 60, zelfs 70 procent in alle 11 genoemde landen (behalve IT). voor meer info: www.euromcontact.eu


MARKTRAPPORT 2017

Meewerkende merken (2017)

Land/regio

Afkorting

AMO

ALCON

Oostenrijk

AT

Avizor

Bausch + Lomb

Bulgarije

BG

CooperVision

Johnson & Johnson Vision Care

Kroatië

HR

Menicon (Europe)

mark’ennovy

Tsjechië

CZ

Egypte

EG

Finland

FI

Griekenland

GR

Hongarije

HU

Israël

IL

Saudi Arabië

SA

Koeweit

KW

Polen

PL

Portugal

PT

Roemenië

RO

Rusland

RU

Slowakije

SK

tabel 1: meewerkende merken

Land/regio

Afkorting

België en Luxemburg

BE-LU

Denemarken

DK

Frankrijk

FR

Duitsland

DE

Italië

IT

Nederland

NL

Noorwegen

NO

Spanje

ES

Zweden

SE

Zwitserland

CH

Verenigd Koninkrijk en Ierland

UK-IE

tabel 2: gemarkeerde markten (11), afkortingen op basis van de hoogste domeinen op internet

EUROMCONTACT is de stem van de Europese contactlens- en lenszorgindustrie voor de Europese instellingen, media, belanghebbenden en het publiek. EUROMCONTACT is de Europese Federatie van Nationale Verenigingen en Internationale Bedrijven van Contactlens- en Lensverzorgingsfabrikanten. EUROMCONTACT-leden zijn nationale verenigingen van fabrikanten die Nederland, Duitsland, Italië, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigen, de wereldwijde bedrijven - Alcon, Bausch + Lomb, CooperVision, Johnson & Johnson Vision Care, mark’ennovy, Menicon (Europe) en de Europese Federatie voor de Contactlensindustrie EFCLIN.

Slovenië

SI

Zuid-Afrika

ZA

Turkije

TR

Verenigde Arabische Emiraten

AE

tabel 3: markten verzameld in 2016, maar niet meegenomen in dit rapport

Land

MPS / H2O2

Verandering%

BE-LU

4.68

18.9%

CH

0.95

-0.1%

DE

1.48

-10.9%

DK

9.75

-1.9%

ES

10.79

2.9%

FR

6.57

-3.1%

IT

5.61

14.1%

NL

4.84

-7.3%

NO

10.65

30.7%

SE

13.69

9.7%

UK-IE

8.83

5.7%

tabel 4: grootte van het mps-segment versus het hp bij een land

eyeline

19


NO

10.65

30.7%

SE

13.69

9.7%

UK-IE

8.83

5.7%

Table 4: Size of MPS segment versus the HP one by country

figuur 1: contactlensmarktaandeel in de 11 landen

2017 Market Size (in ’000 eur)

Figure 1: Contact Lens Market (Value) in the 11 assessed markets

2017 Split of Market (Value) in & of Total

figuur 2: splitsen van de markt (alle 33 verzameld, waarde, in %) 2017

Figure 2: Split of Market (all 33 collected, value, in %) 2017 Figure 2: Split of Market (all 33 collected, value, in %) 2017

Wearers in % of Population age 15-64 (2017 and 2016 next to each other)

Figure 3: DD-W/B&M-CS wearers in population 15 - 64 years of age 2017 vs. 2016 (forDD-W/B&M-CS values of 2017wearers see alsointable 5) Figure 3: population 15 - 64 years of age 2017 vs. 2016 (for values of 2017 see also table 5)

20

eyeline

figuur 3: dag-, week-, maand- en conventionele contactlensdragers in populatie 15 tot 64 jaar, 2017 en 2016 vergelijkend (voor cijfers 2017, zie ook tabel 5).


ONTWERPEN

De optische ontwikkelingen en technieken die gebruikt worden in de wereld van fotografie en beeldopslag zijn buitengewoon complex. Het beheersen en bijstellen van vertekeningen is een expertise die ook wordt toegepast bij het ontwikkelen van Nikon multifocale ontwerpen.

I SEE THE NIKON DIFFERENCE MATERIALEN MULTICOATINGS

Met de nanotechnologie is Nikon pionier op het gebied van het beheersen van licht en het beperken van reflecties. Nikon SeeCoat multicoatings hebben een perfecte optische kwaliteit en zorgen dat brillenglazen schoon en helder blijven en de duurzaamheid van het brillenglas wordt verhoogd.

Wilt u ook ontdekken wat Nikon en het Partnerprogramma voor u kan betekenen? Tel. 020 6 951 951, info@hocsite.com www.hocsite.com, www.nikonbrillenglazen.nl

De kennis en zuiverheid van de materialen is essentieel voor een microscopisch nauwkeurig resultaat. Dankzij deze know how is Nikon in staat het helderste en dunste brillenglas te produceren. De nieuwste innovatie is Blue Secure, voor optimale bescherming tegen blauw licht.


BEURSACTIE

PLAYSTATION 4 BIJ MARCHON

KOOP 75 BRILLEN EN KRIJG EEN PLAYSTATION 4 SLIM 1 TB + CONTROLLER CADEAU! UITSLUITEND GELDIG TIJDENS DE BEURSDAGEN VAN 9 EN 10 SEPTEMBER.

www.marchon.com | Benelux@marchon.com | 00800 7200 2020


De basiswaarden van zachte lensdragers voor elk beoordeeld land of gebied, gepresenteerd per lenscategorie en in totaal (in vergelijking met 2016). Uitgedrukt als % van totale bevolking van 15 tot 64 jaar. Week- en tweeConventioneel Alle typen (ToDaglenzen Land/regio lenzenassessed,zacht Soft lens wearer base values for each wekelijkse country or region presented by lens taal) category and in total (with comparison to 2016). Penetration expressed as % of total SE 8.10% 6.69% 0.02% 14.81% population of 15 to 64 years of age. DK 10.05% 3.06% 0.07% 13.19%

Country Weekly/Bi-weekly NODaily disposable 7.88% / Region (DD) (W/B-W&M) SE

NL

NO

CH

DK UK-IE NL UK-IE CH

BE-LU IT

IT FR DE ES

8.10% 2.16%

6.69% 6.78% 0.02%

7.88% 3.51% 2.16%

3.44% 3.68% 0.05% 6.78% 0.04%

4.98%

3.65%

10.05% 4.98%

2.15%

3.51% 2.89%

BE-LU FR

2.15% 1.41%

DE ES Total 11

Total 31 Total 11

Conventional 3.44% Soft (CS)

3.06% 3.65% 0.07%

3.95%

NA

3.68% 2.05% 0.02% 3.95% 3.33% 0.02%

All types 0.05% (Total)

0.04% 14.81%

Change from 11.37% 2016 for Total

13.19% NA

0.00% -6.42%

6.12%

0.85%

0.03% 7.20%

4.97% -6.42%

-0.56%

4.77% 0.85%

2.50%

-0.56% 4.28%

3.52%

4.05%

-0.37%

6.04%

1.65%

3.29% 1.65%

1.82%

8.97%

0.02%

8.64%

0.04% 6.12%

2.77% 0.00%

1.01%

3.22%

4.28%

3.52%

4.05%

-0.37%

0.78%

2.61%

2.61% 1.19%

3.18%

3.40% 0.08%

3.40% 2.08% 0.03%

2.77%

3.25% 7.20%

11.37% 0.02%

4.97% 0.04%

0.04%

-0.38%

-0.38% 8.64%

2.05% 3.22% 0.03% 3.33% 0.04%

3.18%

-0.22% 3.25%

8.97% -0.22%

2.89% 1.01% 1.41%

0.78%

Verandering t.o.v. 2016 voor totaal

4.77%

0.08% 0.03%

0.02% 6.04%

Total 31 1.19% 2.08% 0.02% 3.29% tabel 5: drager penetratie per segment voor populatie van 15- 64 jaar Table 5: Wearer Penetration by segment for population 15 - 64 years of age

2.50%

1.82%

Share of SiHY in W/B-W&M in 2017 (blue) & 2016 (red), value

figuur 4: siliconehydrogels als % van wekelijks/tweewekelijks 2017 vs. 2016 – waarde

Figure 4: Silicone-Hydrogels as % of W/B&M 2017 vs. 2016 - value

Cost for ECPs per wearer per year relative to DD (=100%) for each country

Figure 5: Comparison of the 2017 yearly cost of the different systems to the ECP, relative to DD, per Country, includes lens care for W/B&M and CS (where CS data was available), sorted by most affordable for DD (by Purchase Power Parity) to least. In some countries important care product manufacturers are missing (NL, ES, IT etc.)

figuur 5: vergelijking van de jaarlijkse kosten van 2017 van de verschillende systemen tot de ecp, in verhouding tot dd, per land, inclusief lensonderhoud voor wekelijks, tweewekelijks en maandelijks en conventioneel zachte lenzen (waar conventioneel zachte lensgegevens beschikbaar waren), gesorteerd op meest betaalbare voor daglenzen (door ppp = purchasing power parity) op zijn minst. in sommige landen ontbreken belangrijke producenten van zorgproducten (nl, es, it, etc.)

eyeline

23


COLUM

‘VOLUNTOURISM’ IN DE OPTOMETRIE:

DADENDRANG OF DUURZAAM ONTWIKKELINGSWERK? Westerse optometristen gaan steeds vaker voor een korte periode vrijwillig werken in een land om goed te doen, zoals ikzelf ook vanaf 1999 jaarlijks naar Vietnam reis. Er is een groeiende markt van ‘voluntourism’, waarbij westerlingen reizen en tegelijkertijd vrijwilligerswerk doen. Ook zie je deze beweging in de optometrie plaatsvinden en zijn er meerdere optometristen die ‘goed doen’ en naar een ontwikkelingsland reizen. Zo’n tien jaar geleden ontstond er een publieke discussie dat kortstondige passanten in ontwikkelingsgebieden belerend en superieur waren en ongepast dadengedrag vertoonden. Ook werd de duurzaamheid ter discussie gesteld: heeft het zin om een bril voor te schrijven en vervolgens weer te vertrekken om nooit meer terug te keren? De discussie riep bij mij gewetensvragen op waarom en hoe ik dit doe. Het antwoord is niet eenduidig. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat mijn beweegredenen in eerste instantie ‘dadendrang en superioriteit’ waren, en dat is best confronterend om over jezelf te zeggen. Gaandeweg is mijn visie veranderd. Door te werken in een land waar beschikbaarheid van oogzorg niet vanzelfsprekend is, kan ik een bijdrage leveren door mijn kennis in te zetten en leer ik veel van het land zelf. Er is een ruilrelatie ontstaan: het levert mij levens- en werkervaring op en het betreffende land maakt gebruik van mijn kennis. Daarbij gun ik ieder mens goed zicht omdat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een persoon met slecht zicht driemaal meer kans heeft op werkloosheid, driemaal meer kans heeft op een verkeersongeval, driemaal meer kans heeft op een depressie of angststoornis en tweemaal meer kans heeft op valincidenten (WHO, 2012).

24

eyeline

Na tweemaal in Vietnam een relatief groot aantal mensen geholpen te hebben, vertrokken wij in plaats van met een goed gevoel met een heel verdrietig gevoel: wij leverden individueel geluk voor een aantal mensen die van blind weer ziend werden, maar wij lieten duizenden mensen achter zonder enige kans op een ziend laatste stukje van hun leven. Zo ontstond in 2001 het idee om de lokale capaciteit te versterken en de infrastructuur te verbeteren. Geen snelle dadendrang door een bril aan te meten en geen plaats voor superioriteit als de hulp duurzaam moet worden. Als relatief kleine ontwikkelingsorganisatie bewandelden wij, Eye Care Foundation, samen met andere non gouvernementele organisaties (NGO’s) en Vietnamese oogartsen de route om een optometrie-opleiding op te zetten, terwijl wij onderaan de heuvel stonden en wij nog niet in staat waren het overzicht te hebben. Wij keken in dit proces tegen de heuvel op en konden er nog niet overheen kijken omdat er geen handboek was hoe in een ontwikkelingsland zo'n opleiding te starten. Een proces van onderzoeken, uitproberen met als uiteindelijk resultaat: de opleiding optometrie is in 2013 gestart en in november 2018 zullen de eerste studenten afstuderen in Ho Chi Minh City en Hanoi. Nu zou je kunnen denken dat wij als team in Vietnam sindsdien achterover leunden, maar niets is minder waar. In Nederland heeft de optometrist een officiële erkenning sinds het jaar 2000. Wijlen oud-minister Borst, die ervoor gezorgd heeft dat het beroep een artikel 34 BIG registratie kreeg, heeft destijds een duidelijk doel voor ogen gehad: de optometrist zou de rol van huisarts in de oogheelkunde vervullen waardoor er minder mensen hoogspecialistische zorg in het


ziekenhuis nodig zouden hebben en bepaalde zorg dichtbij huis gegeven kon worden. Tot op heden heeft de optometrist deze positie niet in de Nederlandse gezondheidszorg verworven ondanks dat het aantal patiënten met een oogheelkundige zorgvraag blijft stijgen door vergrijzing, vroege opsporing van aandoeningen en betere behandelmogelijkheden (Keunen et al, 2011). Er is behoefte aan goedkopere, maar kwalitatief gelijke zorg aan de ziekenhuiszorg. De samenwerking tussen huisartsen, optometristen en oogartsen is momenteel zeer divers. Ondanks dat de behoefte er bij alle stakeholders is, is er na 18 jaar nog geen officiële positionering in de oogzorgketen in Nederland waardoor het beroep optometrie nog onvoldoende ingezet wordt waarvoor het bedoeld is. Momenteel worden er stappen voorwaarts gezet om die positie in te kunnen nemen, maar zal nog een intensief en langdurig traject zijn.

In Vietnam is de opleiding van start gegaan zonder een officiële positie in de gezondheidszorg waardoor er zorgen zijn dat zij, net zoals in Nederland, hun vak niet uit kunnen oefenen zoals het bedoeld is. Aan de andere kant, Nederland heeft er ruim 25 jaar over gedaan om het beroep optometrie op HBO-niveau te krijgen, Vietnam had hier maar een aantal jaar voor nodig. Misschien dat Vietnamese optometristen binnenkort ons komen helpen om de positionering van de grond te krijgen…? gabriëlle janssen Lees op www.eyeline-magazine.nl nog een aantal anekdotes van Gabriëlle over Vietnam.

APOLLO-OPTICS.NL

APOLLO CS

Dé slagvaardige optieksoftware voor uw onderneming! Ons cloud-based softwarepakket ApolloCS wordt inmiddels bij vele opticiens in Nederland, België en Duitsland gebruikt.

Afsprakenboek

Abonnementen

Dashboard

Optoconnect

Marketing

Nog veel meer!

Interesse? Neem vrijblijvend contact op voor een demo: Bel 0412 62 91 11 of stuur een e-mail naar info@bnfgroep.nl

V03-BNF-EYELINE 2018-ApolloOptics.indd 1

11/01/2018 16:19


Geef uw klant een andere kijk op de wereld!

ZEISS Eindejaarscampagne 2018 Premiu m cadeau voor a l uw klanten !

Doe mee en stimuleer uw verkoop! Actieperiode 01/11/2018 tot en met 31/01/2019


Sluit het jaar succesvol af met een premium cadeau voor al uw klanten! ZEISS heeft een geheel nieuwe eindejaarscampagne voor u klaar staan, waarmee u zich kunt onderscheiden in uw regio. Gedurende de periode van 1 november 2018 tot en met 31 januari 2019 heeft u de mogelijkheid om al uw klanten een premium cadeau aan te bieden. Hiermee bereikt u niet alleen multifocaal klanten, maar trekt u eveneens de jongere doelgroep aan.

De volgende premium cadeaus zijn voor u geselecteerd en kunt u aanschaffen tegen een zéér scherpe inkoopprijs:

t.w.v. €79

t.w.v. €299 EN/OF

ZEISS VR OnePLUS

ZEISS Terra ED Pocket 8x25

U heeft tevens de mogelijkheid om gebruik te maken van gepersonaliseerde huis-aan-huis, direct mailing en elektronische direct mailings.

Doe mee en stimuleer uw verkoop! Vragen of meer informatie over deze actie? Neem contact op via telefoonnummer 076 30 35 444 of stuur een e-mail aan marketing.nl@zeiss.com


Specsavers werkt aan de oogzorg van morgen Specsavers zoekt optometristen „ Bij Specsavers zijn wereldwijd maar liefst 5000 optometristen actief

„ Zowel part-time als full-time mogelijkheden

„ Je gaat aan de slag met optometrisch onderzoek in onze winkels

„ Interessante carrièremogelijkheden

„ Klinische ondersteuning altijd beschikbaar

„ OVN lidmaatschap en lidmaatschap kwaliteitsregister

„ Uitgebreide bij- en nascholing (inclusief ADAP punten)

„ Lease auto

Voor meer informatie neem contact op met Deborah Bristow via deborah.bristow@specsavers.com of 06 - 31 78 72 27.


PROCORNEA

KIJKT U OOK VERDER? myopie komt steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. ook de mate van bijziendheid wordt steeds extremer. juist jonge bijzienden lopen extra gevaar om hoog bijziend te worden. hoe hoger de bijziendheid, hoe groter de kans op ernstige oogproblemen op de lange termijn zoals staar, glaucoom en netvliesloslating. nu al spreekt men van bijziendheid als de nummer 1 reden van blindheid. TEKST en BEELD Procornea INFOTORIAL Is dit een trend die we niet meer kunnen stoppen? Er bestaat helaas geen wondermiddel tegen bijziendheid, maar u kunt als specialist wel helpen om progressieve myopie bij kinderen zo veel mogelijk te remmen. En zo het verschil maken voor hun toekomst. Hoe? Door samen met Procornea verder te kijken. Van A tot Z Procornea gaat de strijd aan tegen progressieve myopie met de ‘Kijk Verder’-campagne. Kijk verder staat onder andere voor ver(der) kunnen blijven kijken, nu en in de toekomst. Procornea biedt daarvoor, exclusief aan Myopie Management Experts, een compleet myopie management pakket. • Drie lenzen voor myopie controle: de DreamLite MC ortho-k lens, de zachte maatwerk BYO Premium MC lens en de MiSight® 1 day. Met dit uitgebreide aanbod heeft u altijd een passende oplossing voor uw myopie management patiënten. Een primeur in de Benelux. • Gratis gebruik van de Kijk Verder promotiecampagne met folders, advertenties, informatieve brieven, films en nog veel meer. • Uw eigen Myopie Management coach. • Opleiding tot Myopie Management Expert, speciaal voor optometristen/orthoptisten. • Handige tools om uw myopie management strategie te bepalen, inclusief een myopie management module in MyProcornea. Hier stopt het echter niet. Procornea helpt u met het opstarten van een myopie management praktijk. Uw Accountmanager komt graag naar de praktijk om uw volledige team up-to-date te brengen van myopie management. Daarbij wordt er aandacht besteed aan het creëren van bewustwording bij ouders en verzorgers en aan het bereiken van deze doelgroep. Zo staat niets u meer in de weg om dé Myopie Management Expert in uw regio te worden.

Tijd om verder te kijken! Check de voorwaarden op www.ikkijkverder.nl en schrijf u direct in voor één van de aankomende Myopie Management seminars (vol=vol): • 3 september 2018 • 10 september 2018 • 15 oktober 2018 • 12 november 2018

• 26 november 2018 • 17 december 2018 • 14 januari 2019

eyeline

29


Rx-mogelijk. GETOOND MODEL: MAVERICKS

Alles nog beter in beeld. Onze lichtgewicht PolarizedPlus2ÂŽ-glazen zijn net zo flexibel als jij. In uiteenlopende lichtomstandigheden bieden ze je een geweldig zicht, door schitteringen te elimineren en kleuren te versterken. Probeer het zelf en ervaar het verschil!. Kleur. Helderheid. Detail.

Meer informatie: Maui Jim Germany GmbH Tel. +49 (0) 531 121750 - Carlo Van Delft Tel. +31 6 53853393 Š2017 Maui Jim, Inc.


BAUSCH + LOMB: DOOR PROFESSIONALS, VOOR PROFESSIONALS

OOG VOOR DETAIL MET ULTRA® FOR ASTIGMATISM het digitale tijdperk rukt steeds verder op. steeds meer beroepen hebben te maken met beeldschermen en dus visuele prikkels. een pianist swipet de muziek voor zich, een fotograaf bewerkt steeds meer beeld achter de computer en zelfs een tablet in de keuken van een chefkok is niet vreemd. de nieuwe ultra for astigmatism maakt de ultra-familie compleet. een silicone hydrogel lens, speciaal voor de astigmatische contactlensdrager van nu. TEKST Anneke Pastoor BEELD Mint & Mint Photography Het Optic Align design geeft een snelle en goede stabilisatie en laat weinig of geen rotatie zien bij de eerste aanpassing. De torische ULTRA is in 5 cilindersterktes leverbaar, oplopend tot min 2.75 in stappen van 10 graden. "Daarmee kan een groot deel van de klanten direct

aangepast worden", vertelt René Vaessen van Linneweever in Wateringen enthousiast. De speciale MoistureSeal technologie zorgt ervoor dat de lens, zelfs aan het einde van de dagn, nog vochtig en comfortabel aanvoelt. En belangrijk, de hele dag - ook 's avonds - scherp zicht!

VIDEO’S BINNENKORT IN UW MAILBOX

eyeline

31


CH11466U -GP I CHARMANT Group I www.charmant.com

CH11466U -GP, CH11467U-GP I CHARMANT Group, Divisie Benelux | sales@charmantgroup.nl | 0348-416646

V I N TA G E S P I R I T

M A D E B Y T H E T I TA N I U M E X P E R T S

FINEST TITANIUM

ULTRALIGHT

DURABLE


MIJN EASYSCAN & IK een oogscreening in 3 minuten? het kan met de easyscan! met het, in nederland ontwikkelde, easyscan concept kan elke zelfstandige opticien zich optimaal onderscheiden. belangrijk in deze tijd. "een klant kan heel ­eenvoudig zijn ooggezondheid laten testen door alle medewerkers in de winkel", vertelt rené zwanenburg enthousiast. hij is sinds mei 2018 sales manager nederland en met eyeline op bezoek bij de heus optiek in ede. TEKST Anneke Pastoor BEELD Loek Peters INFOTORIAL

Marcel de Heus

DE HEUS OPTIEK EDE "Met de EasyScan kan ik maatwerk leveren. Ik ben namelijk de specialist van het gezonde oog", zegt Marcel de Heus. "Ik kan heel eenvoudig en snel met de EasyScan pluis/nietpluis differentiëren; dat wil ik zo goed mogelijk en gratis doen. Ik ga met een EasyScan namelijk niet de concurrentieslag aan. Het is heel fijn dat je niet hoeft te druppelen met atropine, dus er ontstaat geen wachtrij in de winkel. De EasyScan is snel, efficiënt, houdt de kosten binnen de perken en helpt mij de service richting mijn eigen vaste klantenkring uit te breiden. Betrouwbaar, goed en snel. Maximale service en maximale klantvriendelijkheid; simplicity, that's it".

René Zwanenburg

SALES MANAGER NL EASYSCAN

"Met het EasyScan concept kan de opticien zich onderscheiden met netvliescontrole en hiermee klantenloyaliteit laten toenemen. Verder hebben wij uitgekiende marketinguitingen ontwikkeld om nieuwe klanten naar de winkel te trekken. De EasyScan software bevat materiaal om de klant het belang uit te leggen van het beschermen van hun netvlies en van glazen met de juiste coatings. Na het onderzoek worden de netvliesfoto’s eenvoudig naar de smartphone van de klant gestuurd. Hiermee kunnen zij hun ervaring delen met familie en vrienden, wat weer leidt tot mond-tot-mond reclame. De EasyScan Academy zorgt ervoor dat medische en commerciële kennis up-to-date blijft. Tenslotte, in oktober organiseren wij een training in samenwerking met een optometrist waarin onder andere praktijkvoorbeelden worden besproken. Wordt vervolgd". voor meer info: www.easyscantest.com René Zwanenburg, +31 (0)6 46347968 Op www.eyeline-magazine.nl delen we dit jaar nog veel meer ervaringen van opticiens in de rubriek 'Mijn EasyScan & ik'!

eyeline

33


ESSILOR IN 360° wat is er nu vollediger dan een 360° perspectief? het geeft niet alleen een kijk op een deel, maar op het geheel. vanuit dit standpunt kijkt essilor naar alle diensten en producten die zij ontwikkelt. TEKST en BEELD Essilor INFOTORIAL


START VARILUX NAJAARSCAMPAGNE: 1 OKTOBER 2018 De Varilux najaarscampagne die volgende maand start wordt volledig uitgevoerd met een 360° aanpak. Als enige glasleverancier in Nederland ondersteunt Essilor haar belangrijkste merkcampagnes in de nationale media. Dit zorgt niet alleen voor bereik van de campagneboodschap, ook wordt er gedacht aan het realiseren van traffic naar de website en het behalen van de campagnedoelstellingen. Maar daar houdt het niet op. Naast de nationale media zijn er binnen de najaarscampagne vele elementen die bijdragen aan de 360° aanpak. Denk aan de uitgebreide set van (gepersonaliseerde) winkelmaterialen, de ondersteunende pakketten voor Direct Mailing en huis-aan-huis, een luxe afleverpakket waarmee u de nieuwe bril met Varilux-glazen in stijl presenteert aan uw klanten. De benadering van de najaarscampagne staat niet op zich. Deze komt namelijk voort uit de Essilor klantreis, die twee jaar geleden tijdens de Centrop-Sales en Hall of Frames werd gelanceerd. De klantreis start bij het moment waarop de consument zich gaat oriënteren op een nieuwe bril. Vervolgens gaat deze over in de aankoopfase en wordt opgevolgd door het aflevermoment. Maar daar eindigt de reis niet, want u ziet uw klant natuurlijk graag weer terug. De nationale mediacampagnes van Essilor spelen een belangrijke rol in deze cyclus. DE CIRKEL IS ROND In dit proces doorloopt de consument drie fasen. De Essilor mediacampagne, actiepagina varilux.nl, shoplocator, Direct Mailing, InApp Advertising en het magazine zorgen ervoor dat de consument in de oriëntatiefase de weg vindt naar u als deelnemende opticien. In de daarop volgende aankoopfase dragen de winkelmaterialen en de Eyecast bij aan het verkopen van de brillenglazen. De training 'Meer brillen, meer beleven' en het Zichtprofiel helpen u om de onbewuste, visuele eisen en persoonlijke behoeften van de consument te achterhalen. Tot slot blijft ook de nazorgfase van cruciaal belang om uw klant tevreden te zien vertrekken, maar ook weer terug te zien. Het afleverpakket en het garantiecertificaat helpen daarbij. Zo is de cirkel rond! 360° IN EEN ANDER LICHT Het thema ‘360°’ is dit jaar eveneens op een hele andere manier relevant binnen Essilor. In maart lanceerde Essilor de nieuwe coating ‘Crizal Sapphire UV’. Deze nieuwe coating houdt rekening met lichtinval uit alle hoeken en re-

duceert de reflecties die hierdoor veroorzaakt worden. De reflecties via zowel de voor- als achterzijde van het brillenglas worden geneutraliseerd. Deze prestatie wordt mogelijk ­gemaakt door de gepatenteerde 360° Multi-Angular Technology™. Deze technologie voorkomt reflecties zodat het zicht ­helderder en natuurlijker wordt. Crizal Sapphire UV is inmiddels beschikbaar in zowel slijpwerk- als voorraadproducten. Op korte termijn houdt dit in dat het nieuwe product Crizal Forte UV volledig zal gaan vervangen. Wilt u meer te weten komen over Crizal Sapphire UV of heeft u vragen over het product, bezoek dan Essilor tijdens de Hall of Frames. Even snel bijspijkeren van achter de computer kan ook. Onze trainer Edward Tjoeng praat u bij in een webcast van enkele minuten. De webcast vindt u via www.essilorpro.nl of de Essilor social media-kanalen. GEEN BELEVING COMPLEET ZONDER INSTRUMENTEN Innovatieve producten en uitgebreide campagnes zijn belangrijk om onderscheidend te zijn. Maar ook op het vlak van instrumenten kunt u als vakprofessional niet achter blijven. Op de Essilor & O’Max Instruments stand op de Centrop-Sales bent u precies hiervoor aan het goede adres. High-end slijpautomaten die passen bij de wensenlijst van uw optiekzaak. Kwalitatieve Topcon refractie-apparatuur en een dienstenpakket waar we voor elke optiekzaak een passende instrumentenoplossing kunnen bieden. voor meer info: Essilor Nederland, +31 (0)88 0888111 Hall of Frames, stand 76 Centrop-Sales Essilor & O'Max Instruments, stand B07

eyeline

35


COLUM

EEN PRESENTATIE OVER OF VAN NIKS In deze serie over presenteren hebben we het eerder gehad over 'Less is more'. Een van de grootste struikelblokken bij sprekers is: 'Ik heb te veel te zeggen en te weinig tijd'. Ook bij schrijvers is dit bekend: het is juist heel moeilijk om iets in mínder woorden te zeggen. Een beroemd citaat, toegeschreven aan grote denkers en schrijvers, die uit het boekje van de TED-methode aangehaald wordt is: 'Als ik meer tijd had gehad, zou ik een kortere brief hebben geschreven'. Zo is het ook met presentaties. Het doel is een inspirerende lezing te geven. In de presentatietraining die ik verzorg, ga ik met de cursisten op zoek naar zijn of haar eigen manier van presenteren en het inspireren van anderen. Eyeline was bij zo'n training, zie pagina 107. Het is daarbij belangrijk mensen mee te nemen op reis. Een reis naar je einddoel. Hopelijk levert dat een inspirerende lezing op. Maar mijn advies is: ga niet op zoek naar die inspirerende lezing. Een inspirerende lezing kun je niet geven, die moet je verdienen, zoals we al hadden vastgesteld in een eerdere editie in deze serie columns over presenteren. Dat is een combinatie van inhoud (daar begint het mee), gebracht als een mooie reis, mét een goede scheut enthousiasme en passie. Maar deze keer wil ik het vooral hebben over de vorm. ‘Vorm’ is belangrijk, dat weten we als geen ander in de contactlenspraktijk. Of we nu vormstabiele lenzen aanpassen, scleralenzen of zachte lenzen; de vorm van het oculaire oppervlak is essentieel. Dit komt op een bijzonder grappige en inspirerende manier naar voren in een TED-talk van Will Stephen. Zijn presentatie van bijna 6 minuten gaat over… helemaal niets! Hij laat voorbeelden zien, hoe je met gebruik van de juiste plaatjes, het gebruik van (in zijn geval willekeurige) getallen, intonatie en gebaren een fantastisch verhaal neer kan zetten. Over niks! Illustratief voor ons vak draagt hij zelfs een bril om intelligent over te komen. Zonder glazen, blijkt aan het eind van de presentatie.

36

eyeline

Uiteraard gaat het bij onze lezingen vrijwel altijd puur om de inhoud. Dat is de basis van alles. Ik zie nog wel eens lezingen, waarbij ik echt denk dat die basis flinterdun is, al wordt het dan mooi gebracht. Dat is een presentatie over niks. Maar andersom is ook niks, en helaas zie ik dat ook vaak (zo niet vaker): een lezing over een fantastisch onderwerp, maar gebracht door een stoffige professor (letterlijk soms) die er grafieken en tabellen bij haalt die niet te lezen en niet te volgen zijn. Dat is ook een presentatie van niks. Vroeger daalde er dan na zo’n betoog langzaam een stofwolk neer, zodat je achteraf kon zien wat er op het bord was 'gekalkt'. Nu is het een digitale wolk data, waarmee je om de oren wordt geslagen. Ik weet niet wat erger is. Het middel moet niet heiliger worden dan het doel. Albert Einstein, wie anders, zei het heel treffend: 'Alles moet zo simpel mogelijk worden uitgelegd'. Toegegeven, dat is niet echt een uitspraak waar je een wereldberoemde Nobelprijs winnende theoretisch-natuurkundige voor hoeft te zijn. Maar de quote is nog niet afgelopen. Hij vervolgt simpelweg met: ‘maar niet simpeler’. Als je mij nu vraagt, waar ligt het geheim van een goede lezing, dan zeg ik: dáár. Voor een goede presentatie, in welke vorm dan ook, moet je de essentie en de finesse begrijpen om iets wat redelijk complex en/of omvangrijk is terug te brengen naar de essentie. Zonder de waarheid geweld aan te doen. Het is balanceren tussen een presentatie over niks en een presentatie van niks. Referenties How to sound smart in your TEDx Talk - Will Stephen, www.youtube.com/watch?v=8S0FDjFBj8o De TED-methode: Impactvol presenteren. Chris Anderson. ISBN 9789491845802


ULTRA® KIJKCOMFORT VOOR DE KLEINSTE DETAILS “We are as focused on your patients’ needs as you are.” Dan Hook, PHD Bausch+Lomb Senior Principal Scientist

Bausch+Lomb ULTRA® for Astigmatism contactlenzen Voor stabiel, helder en comfortabel zicht1 uur comfort met MoistureSeal® technologie2

OpticAlign™ Design NIEUW

• Na 16 uur dragen bevat de lens nog 95% van het vocht2 • Het zicht is even helder aan het einde van dag als aan het begin van de dag1

• Ontworpen voor snelle stabilisatie voor een succesvolle eerste aanpassing1 • Sferische aberratie controle geoptimaliseerd om in beide meridianen halo’s en lichtschitteringen te verminderen en de accommodatie te ondersteunen1,2

Uw collega’s rapporteren een rotatie van 5 graden of minder bij 94% van de klanten1

Parameters Stabilisatie mechanisme :

OpticAlign™ Design (geoptimaliseerd ballast design)

Cilinders :

-0.75, -1.25, -1.75, -2.25, -2.75

Sterktes :

+6.00D t/m -9.00D (in stappen van 0.50D boven -6.00D)

Asstanden :

10° t/m 180° (in stappen van 10°)

Ga voor meer informatie naar www.bausch.nl/professionals of neem contact op met uw vertegenwoordiger van Bausch+Lomb.

1. Results from a 7-investigator, multi-site 2-week study of Bausch+Lomb ULTRA® for Astigmatism contact lenses on 157 current soft contact lens wearers. 2. B+L unpublished data, 2013. 16-hour, bilateral, dispensing clinical evaluation of methacrylamide lenses as compared to Air Optix Aqua, Acuvue Oasys and Biofinity. © 2017 Bausch & Lomb Incorporated. ®/™ geven handelsmerken aan van Bausch & Lomb Incorporated. Andere product-/merknamen zijn handelsmerken van hun respectievelijke eigenaren. 20011


IT’S TIME TO JOIN THE CLUB! The Comfort Club is een nieuw initiatief van Centrop. Een exclusieve club, exclusief voor leden van Centrop. In 2017 gestart met een unieke - nu al succesvolle - private label contactlensserie. Hoog gewaardeerde producten met fraaie marges verpakt in een aantrekkelijk, herkenbaar design. Uiteraard heeft The Comfort Club een verdere product en service uitbreiding in het verschiet; alles om de bij het Centrop aangesloten onafhankelijke opticiens nog beter te ontzorgen. The Comfort Club is niet het enige waarvan u kunt profiteren bij Centrop lidmaatschap. Wat dacht u bijvoorbeeld van alle bonussen, die wij voor de volle 100% uitkeren of ons beroemde ‘delcredere’, een extra geldbedrag die u ontvangt omdat wij zo kostenbewust werken. Nieuwsgierig naar zo’n innovatieve en betrouwbare partner, bel dan nu 026 - 364 80 48 om een afspraak te maken en

Join the Club!

powered by Centrop

www.thecomfortclub.nl


BEURZEN

centrop-sales

41

bold optical fair

79

Op de Centrop-Sales zijn alle contractleveranciers aanwezig, die hun merken graag aan u tonen. Ga dus langs bij de monturen-, instrumenten-, interieur-, software-, contactlens-en glasleveranciers en zorg dat u op de hoogte van alle productinnovaties en trends.

hall of frames

57

Exclusieve designlabels en eigenzinnige niche merken: daarvoor moet u op de Hall of Frames zijn. Alle stands zijn open en dat is fijn. Zo zie je in een oogopslag de highlights van de gepresenteerde collecties.

ARE YOU READY FOR MORE BOLD? LET’S GO!! Op Landgoed De Salentein bent u van harte welkom. Bestsellerauteur en gastspreker Jos Burgers gaat op maandag 10 september aan de hand van herkenbare voorbeelden proberen om in 30 minuten de mindset van de aanwezige opticiens bij Bold Optical Fair te veranderen.


Menrad_A0hoch.indd 1

MODEL: DA1006 BLACK © 2018 DUCATI. ALL RIGHTS RESERVED. IMAGE EXPIRES 07/05/2019

MENRAD.DE / MOD. 16053 · 16054

PERFORMANCE AND STYLE

12.06.18 13:20

Menrad Nederland B.V., Patricia de Vries p.devries@menrad.nl, +31 10 3160580


CENTROP-SALES Op 9 en 10 september is De Loods in Nijkerk weer prachtig voor twee dagen omgetoverd tot Centrop-Sales. Ook Hall of Frames is van de partij op deze locatie, dus het optiekaanbod is breed. Op de Centrop-Sales zijn alle contractleveranciers aanwezig, die hun merken graag aan u tonen. Ga dus langs bij de monturen-, instrumenten-, interieur-, software-, contactlens- en glasleveranciers en zorg dat u op de hoogte van alle productinnovaties en trends. TWEE DAGEN BEURS Zondag 9 september en maandag 10 september 2018 Centrop-Sales samen met Hall of Frames van 09.30 - 18.00 uur op zondag incl. kinderopvang en borrel LOCATIE De Loods (Hart van Holland) Berencamperweg 12, Nijkerk AANMELDEN www.centropsales-hallofframes.nl CONTACT Centrop-Sales & Hall of Frames www.centropsales-hallofframes.nl info@centrop.nl

eyeline

41


WIE GAAT ER NAAR DE CENTROP-SALES? En wat hoopt men daar te vinden? Eyeline vroeg het vijf opticiens. PIM ENGELEN - DEVENTER BRILLENCENTRALE “De Centrop-Sales staat zoals altijd weer keurig in de agenda. We gaan iedere editie langs, voornamelijk om de bestaande collecties uit de winkel aan te vullen. Tegelijkertijd is het een prachtig moment om nieuwe collecties te zien en om collega’s te spreken, al is het netwerken natuurlijk geen doel op zich. We komen om in te kopen en om ons te laten inspireren”.

GUUS WOKKE - GUUS WOKKE OPTICIEN “De Centrop-Sales staat vast in onze agenda. We gaan altijd alleen op de zondag, omdat het dan veel rustiger is op de wegen en op maandag willen we onze winkel weer op tijd open hebben. We kijken dan vooral bij de leveranciers waar je normaal gesproken geen zaken mee doet. Ook gaan we ‘op bezoek’ bij vaste leveranciers om even bij te praten. We gaan voor inspiratie, gezelligheid en inkoop”.

DOLF NIESTERS - JONGEN OPTICIENS & OPTOMETRIE “Vroeger gingen we altijd op maandag, maar de laatste jaren willen de andere collega’s ook graag mee waardoor we op zondag gaan. Omdat het in eigen land is en er veel leveranciers aanwezig zijn, gaan we graag met meerdere collega’s. Samen bekijken we de verschillende collecties die we mogelijk aanvullen met mooie nieuwe merken. Ook bekijken we hoe de collecties gepresenteerd worden en hoe we dit zelf kunnen doorvoeren in de winkel”.

ILONA EN RON POELSMA - BRILMODE ZEIST “Aankomende editie gaan we weer met plezier naar Nijkerk. Afhankelijk van de drukte in onze agenda bepalen we of we één of twee dagen gaan. We gaan vrijwel iedere leverancier langs bij de Centrop-beurs om inspiratie op te doen. Daarnaast gaan we ook naar de beurs om aankopen te doen en om bepaalde onderwerpen met leveranciers te bespreken. Hier is het een erg geschikt evenement voor”.

NIELS VAN BORN - VAN BORN OPTICIENS “Maandag zijn we geopend voor onze klanten, dus we gaan altijd ’s zondags naar de Centrop-Sales. De belangrijkste reden is voor ons om de nieuwste ontwikkelingen te volgen van ons vakgebied en qua apparatuur. We richten ons vooral op de nieuwe merken tijdens de beurs, omdat de voor ons bekende merken bij ons al in de winkel komen. We vinden het ook erg belangrijk om te netwerken tijdens de beurs. Online worden veel nieuwe dingen vermeld, maar face-toface krijg je net wat meer te horen”.

eyeline

43


NIEUW BIJ MENRAD THE VISION menrad nederland is per 1 september gestart met de distributie van de merken ducati en maje. deze merken komen uit de stal van mondotica en menrad the vision zal, naast een aantal andere europese landen, ook in nederland verantwoordelijk zijn voor deze twee merken. Ducati Ducati is ontstaan in 1945 uit de radiofabriek Societa Scientifica Radio Brevetti Ducati die na de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd door de regering werd overgenomen. De eerste producten waren 48 en 65 cc motorfietsen en scooters, waaronder de beroemde 48 cc viertakt 'Cucciolo', waarvan de productie in 1946 werd gestart als onderafdeling van Siata. In 1952 kwam de eerste echte Ducati, de '98', op de markt. Onder de liefhebbers van motoren is het merk Ducati een begrip en vandaag de dag niet meer weg te denken. Met motorcoureur en eyewear-ambassadeur Andrea Dovizioso is Ducati ook in de motorsport actief. In samenwerking met Andrea is een speciale capsule collectie ontworpen waarbij de nadruk op de techniek ligt. De Ducati-collectie kenmerkt zich als echte herencollectie waarbij de nadruk ligt op design en techniek. De collectie bestaat zowel uit optische modellen als ook zonnebrillen. Maje Judith Milgrom is in 1998 gestart met Maje. Haar visie is een collectie te ontwerpen voor de dynamische vrouw, onderscheidend en draagbaar is voor elk uur van de dag. Haar gevoeligheid en oog voor detail hebben haar geholpen om een uniek ontwerpster te worden in de fashion wereld. Het is niet voor niets dat winkels als de Bijenkorf en de Belgische royals dit merk in hun armen hebben gesloten. Deze highend damescollectie met optische monturen en zonnebrillen sluit naadloos aan bij de trend van vandaag de dag.

Model: MJ1011 007. Š 2018 Maje. All rights reserved. Image expires June 2019

voor meer info: www.menrad.de/nl

TITANFLEX 30 JAAR SMARTER. TOUGHER. LIGHTER Dertig jaar geleden lanceerde Eschenbach Optik het revolutionaire Titanflex. Het merk is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in de optiekwereld. De designers zoeken out of the box naar inspiratie voor nieuwe monturen. Innovaties uit de vliegtuigindustrie en motorsport worden meegenomen in de ontwikkelingen. Zoals bijvoorbeeld de nieuwe ultradunne monturen die indruk maken door de pure uitstraling en extreme flexibiliteit. Deze zijn slechts 0,6mm op het smalste punt zonder af te doen aan de unieke eigenschappen van Titanflex.

PASTEL EASE VAN BRENDEL In navolging op de huidige modetrend komt Brendel eyewear met een nieuwe collectie pastelkleurige monturen. Pastel Ease is de naam voor dit prachtige kleurenpalet. Pasteltinten in combinatie met zachte zilver, goud en rosĂŠgoud metalen. Zeer vrouwelijke monturen gemaakt door vrouwen! De highlights van de collectie zijn de monturen met verschillende kleuren aan de vooren achterzijde waar een derde kleur aan toegevoegd is. Brendel: Fashion for the face! voor meer info: www.eschenbach-eyewear.com

44

eyeline


HOYA Lens Nederland B.V. Amsterdamseweg 27 1422 AC Uithoorn Telefoon 0297-514314 www.hoyanet.nl

3 D TA I L O R E D EY EW E A R BY Y U N I K U


Kosby en Carven AVA BRILLEN

ava brillen voorziet al ruim 35 jaar de zelfstandige opticien in de benelux van kwalitatief hoogstaande collecties. de twee absolute highlights zijn kosby eyewear en carven eyewear. Kosby Eyewear is het resultaat van een intensieve samenwerking en onderzoek naar een collectie die technisch en esthetisch verfijnd is en waarop verschillende patenten rusten. Een prachtige collectie voor brildragers die op zoek zijn naar een bril die opvalt, maar niet schreeuwt. Het modehuis Carven is al sinds 1945 een groot begrip in de modeindustrie met tassen, kleding en parfum. De aanvulling van de eyewearlijn in 2016 is dan ook een logische stap geweest. De modern-chique stijl van Carven Eyewear spreekt de modebewuste vrouw aan met elegant afgewerkte monturen en zonnebrillen. Â voor meer info: www.avabrillen.nl, +31 (0)411 624444

ICONISCH MINIMALISME de essence collectie zet in op de lange traditie van silhouette en combineert stijlvol de grootste troeven van het oostenrijkse merk: 100 procent topkwaliteit en uniek comfort. De pure, strakke lijnen van de Essence-collectie zijn ontworpen met het oog op een comfortabele en ergonomische pasvorm. Terwijl de smalle onderdelen de essentie van een verfijnde en sportieve levensstijl vertalen, werkt de opvallende lijn op de veren de look mooi af. voor meer info: www.silhouette.com ET17577

TWEE SPECIALS VAN CHARMANT CHARMANT Benelux introduceert een nieuwe Retro-lijn binnen de titaniumcollectie. Deze nieuwe collectie brengt de populaire vintage trend tot uiting in opvallende monturen, gemaakt conform de waarden van dit premium brillenmerk: uitstekende kwaliteit, eersteklas titanium materialen, ultralicht en een verfijnde afwerking. Esprit Eyewear heeft voor dit najaar een Limited Edition set ontworpen. De set bestaat uit 12 monturen, gemaakt van dun kunststof materiaal met metalen veren, inclusief een speciale presentatie box. Trendy modellen voor een leuke prijs! CHARMANT Benelux laat u de twee specials graag zien op de Optical Kick Off, evenals de andere nieuwigheden van Charmant Perfect Comfort, Charmant Z, Line Art Charmant, Aristar, Ad Lib, Esprit, Strellson en ELLE.

esprit

voor meer info: www.charmant.com

eyeline

47


NIEUWE

DUNNE METALEN STIJLEN LIU JO HEEFT ZE drie nieuwe stijlen in drie verschillende kleuren: liu jo heeft een nieuwe summer release uitgebracht waarin de vraag naar metalen frames wordt vervuld met vrouwelijke, optische modellen. ieder model heeft een kenmerkende vorm en is verrijkt met kleur aan de voorzijde, een perfecte expressie van liu jo world. naast metaal, lichtgewicht en ronde en octogonale vormen hanteert liu jo de ideale prijs om een grote doelgroep te bereiken. Over Liu Jo Liu Jo werd opgericht in de jaren 90 en staat synoniem voor een moderne Italiaanse stijl. De filosofie benadrukt de natuurlijke vrouwelijkheid en schoonheid van iedere vrouw. De stijl van Liu Jo is altijd verfijnd, betoverend en staat open voor individuele interpretatie. De collectie bestaat uit verschillende looks die harmonieus samengaan. Zo is er een montuur bij iedere stemming. De collectie bevat charmante details, modekleuren en trendy vormgeving. De verfijnde versieringen op deze monturen geven een vrouwelijk tintje. Dit maakt de Liu Jo-vrouw zelfverzekerd om ze op elk willekeurig moment te dragen.

48

eyeline

Waarom Liu Jo Eyewear? Materialen: zyl en metalen dunne frames. Prijs: prijsklasse tussen 89 en 155 euro winkelverkoop. Glazen: alle zonnebrillen kunnen makkelijk op sterkte. Klant: sterke verleidelijke damescollectie voor dames tussen 20 en 50 jaar. voor meer info: Noord Nederland: Anouk Bruinink +31 (0)6 46058151 Zuid Nederland: Saskia van Loon +31 (0)6 21101122


Ready-to-wear leesbrillen

NU OO K VERK RIJGB AAR MET M AGNE TIC SUN-C LIP

Very friendly priced quality frames & sunglasses

Alles voor winkel en werkplaats

Bescherming tegen blauwlicht voor de hele familie

OBLUE

Centrop Sales, standnummer: A04

0411 - 74 00 00 www.a-concepts.eu


EXPOSANTEN 9 EN 10 SEPTEMBER 2018

HAL A A01

Centrop

A02

iCODiS Powered by Famed

A03

OO2 (OS Optiek)

A04

A-Concepts

A05

Osinga Brilmode

A06

Rodenstock

A07

Visus/Vivid Vision

A08

OWP

A09

ENOT

A10

Talba

A11

Marchon

A12

AVA Brillen

A13

Eschenbach

A14

Lunor

A15

HOC/HOI

A16

Menrad

A17

Silhouette / neubau

A18

Seiko / HOYA

A19

Cazal

A20

Odé

A21

Norwegian Eyewear

A22

Optiekvision

A23

Eyevinci

A24

B&F (Apollo)

A25

Shamir

A26

More Eyewear

A27

Wecare International

A28

Eyes2Be

A29

Optiplus

C01

Sinner

Dienst

TOILETTEN

TOILETTEN

A07 A29

A18 A08

A09 A28

A06

A10 A19

eyeline

A27

A17 A11

A05

A26

A20

A25

A04

A12

A16

A21 A24

A03 A14 A13 Garderobe

A15

A23

Registratie

A02

A22

A01

Entree Dienst

C01

50

Dienst

Dienst


Party time op de stand A 28 van EYES 2 BE

Standnr. A03

Standnr. A28

JOS EYEWARE DO-DOUBLE B-ME

ENOT Amsterdam Since 1917

Standnr. A09

LOODS 3 STAND A16

Voor de nieuwste collectie van Jos Eyeware reisde Jos zelfs naar Azië om het productieproces nauwlettend te volgen. Het resultaat is te zien op de Centrop-Sales. Echt Dutch Design, onconventionele ontwerpen, vernieuwend en zeer verkoopbaar. De juiste pasvorm voor hem en haar: BAYSIk, BAISICK en BAIJSIC, 3 ronde modellen met als 'basis' één ronde schijf want rond is hip. Lekker anders, de ontwerper mág zichzelf zijn. B-Me is het model wat hij ontworpen heeft voor zichzelf, de toekomstige drager wordt uitgenodigd om zich te voelen zoals de ontwerper. DO-Double is een ontwerp waarbij de 'dubbele' subtiele kleurencombinaties op het voorstuk boven en onder dé eyecatcher zijn. Een onderscheidend ontwerp. De collectie heeft in totaal 5 nieuwe modellen in 4 kleuren. Benieuwd? Kom langs op Centrop-Sales bij OCB, stand B08! #joseyeware, www.joseyeware.com, www.ocbrabant.com

Model: MJ1011 007. © 2018 Maje. All rights reserved. Image expires June 2019

Standnr. A16

NIEU

IJ WB

R

DS

LOO

AND 3 ST

MEN

AND

ERL

ED AD N

A16

Standnr. A16

eyeline

51


EXPOSANTEN 9 EN 10 SEPTEMBER 2018

HAL B

B15

B01

Marcolin

B02

Safilo

B03

Pajuk

B04

Rockmed Opto

B05

Worldline

Bo6

Easyscan

B07

Essilor/O’max

B08

Optiek Centrum Brabant (OCB)

B09

Luxottica

B10

Charmant

B11

CooperVision

B12

NKL

Dienst

B13

Friederichs

B14

Nuvo

B15

The Comfort Club

B16

De Brillenstylist

B17

Bausch + Lomb

B18

Procornea

B19

Alcon

RX7151__42x29.7.pdf

1

12/04/18

B14

B16 Dienst

B13

B17

B12

B18

B11

B19

Dienst

B05

B07 B04

B06

B08

B03

11:57

B02

B09

B01

B10

Dienst

Luxottica Standnr. B09 eyeline

53


A-CONCEPTS LEVERT TOTAALCONCEPTEN VOOR OPTICIEN, WERKPLAATS ÉN WINKEL vanuit het brabantse dorp haaren runt corrie van hest het bedrijf a-concepts. “a-concepts levert verschillende totaalconcepten met een fantastische prijs/kwaliteitverhouding aan zelfstandige opticiens in de benelux”, vertelt corrie trots. “een compleet concept correctiebrillen, leesbrillen, zonnebrillen en blauwlicht-brillen, maar ook losse accessoires en werkplaatsonderdelen. een divers assortiment dus! via de vernieuwde webshop is het mogelijk om bijna alles online (na) te bestellen. natuurlijk sta ik je nog steeds ook graag telefonisch te woord of kom in de winkel langs voor een uitgebreide presentatie van de producten”. TEKST Sanne van der Willik BEELD A-Concepts, Loek Peters INFOTORIAL De optiek zit goed verankerd in het DNA van de familie van Hest. Jeroen van Hest is eigenaar van het succesvolle bedrijf AVA-brillen, waar ook de oudste zoon Jean-Luc werkt. Corrie: “Vijf jaar geleden ben ik gestart met A-Concepts, als antwoord op de vraag van de consument naar optiekwaardige leesbrillen voor een aantrekkelijke prijs. Deze consument heeft geen behoefte aan een leesbril van de drogist op de hoek, maar wil die leesbril juist kopen bij de zelfstandige opticien vanwege de service, garantie en het advies. Daarom introduceerde A-Concepts het ready-to-wear leesbrillenconcept van Proximo. Met de Proximo Colour Kit heb je gelijk een prachtige houten display in de winkel, met ruimte voor leesbrillen in verschillende modellen en kleuren. De leesbrillen zijn in vier sterktes leverbaar, eventueel met

magnetic sunclip. Het leesbrillen ready-to-wear concept was vrijwel direct een succes. En nog steeds. Wél de service, maar geen hoge kosten voor de consument. En de opticien behoudt zijn klant. Een win-win situatie dus”. Gepolariseerde zonneglazen Om ook aan de vraag naar aantrekkelijk geprijsde gepolariseerde zonnebrillen te voldoen, is A-Concepts leverancier geworden van HENKO Sun. “Met HENKO Sun heeft de opticien een collectie zonnebrillen in huis met een hoge kwaliteit gepolariseerde zonneglazen voor de beste prijs. De HENKO Sun Kit, een mooie houten display met ruimte voor 24 zonnebrillen (12 modellen in 2 kleuren), maakt het plaatje compleet”, vertelt Corrie.

jeroen en corrie van hest

54

eyeline


oblue-bescherming

Hoge blauwlicht-filter met OBLUE! Nu de consument zich steeds meer bewust is van de schadelijke straling van blauwlicht, afkomstig van beeldschermen, springt A-Concepts daar op in door OBLUE aan te bieden voor de hele familie. “De plano-glazen filteren maar liefst 30 procent van het blauwlicht. Deze brillen hebben een trendy vorm, zijn verkrijgbaar in 5 maten en iedere maat in 2 kleuren. OBLUE is speciaal ontwikkeld voor de niet-brildragers. Om deze doelgroep naar de opticien te krijgen is best nog een uitdaging, maar ik ben ervan overtuigd dat de markt hiervoor binnenkort aantrekt”. Alles voor de werkplaats én winkelvloer Sinds 2017 is A-Concepts exclusief importeur van de producten van het merk Centrostyle in Nederland. “De samenwerking met deze grote speler op de Italiaanse markt was voor ons een belangrijke stap vooruit”, zegt Corrie. “Centrostyle heeft écht alles voor de optiek, voor in de werkplaats én winkel. Van neuspads tot machines en van tangen tot een complete werkplaatsinrichting. Bovendien biedt Centrostyle een zeer compleet aanbod brilaccessoires en monturen voor een zeer aantrekkelijke prijs. Bestsellers zijn de ‘active’ sportbrillen voor jong en oud en de monturen met magnetische clip-ons voor kinderen en volwassenen! Daarmee heb je geen gedoe met een aparte zonnebril, je klikt eenvoudig bijpassende clip-on op je bril”. Nieuw: Owlet Na een test periode van 6 maanden met 2 zéér kritische opticiens is Owlet toegevoegd aan het assortiment van A-Concepts. “Owlet ondersteunt de zelfstandige opticien

bij het aanbieden van een goedkoop kwaliteitsmontuur of zonnebril. Handig als tweede bril, zonnebril op sterkte, een bril voor erbij voor contactlensdragers of als een goedkoop startmontuur voor de enkelvoudige brildrager. Wij bieden het Owlet-concept aan in een pakket van 50 bestsellers, met de keuze tussen correctie monturen en of zonnebrillen. Achteraf bijbestellen is mogelijk met kleinere aantallen”. Vernieuwde webshop Met de vernieuwde webshop wil A-Concepts de klanten een stukje extra service bieden. “Ons assortiment van ruim 18 duizend producten wordt de komende periode stap voor stap overzichtelijk ingedeeld. Zo wordt online bestellen nog gemakkelijker. We leveren natuurlijk nog steeds met dezelfde persoonlijke service. Iedere bestelling wordt door mij of collega Marie-Louise gecontroleerd, ingepakt en gereed gemaakt voor verzending. We krijgen twee keer per week nieuwe voorraad uit Italië, opticiens hebben de bestelde producten dus snel in de winkel. Heb je vragen of bestel je liever via de telefoon? Dat blijft natuurlijk ook mogelijk”, lacht Corrie. De webshop is te bereiken via www.a-concepts. eu. Mits alles volgens planning verloopt, is de webshop na de Centrop beurs volledig operationeel. Corrie en Marie-Louise maken graag een afspraak, zodat vertegenwoordiger Paul de Koning de complete collecties van A-Concepts kan presenteren. Of kom kennismaken tijdens de Centrop Sales-Hall of Frames op 9 en 10 september in Nijkerk, stand A04.

eyeline

55


WHO ARE WE? Kering Eyewear is part of the Kering Group, a world leader in apparel and accessories with an ensemble of powerful Luxury and Sport & Lifestyle brands. We are not just another eyewear company, we are the first luxury company in eyewear. For the first time in the optical industry’s history, a luxury group has set up a dedicated eyewear company that has pooled expertise in design, marketing, production and distribution for the brands of the Group. OUR STRATEGY Kering Eyewear is taking a long-term view ensuring consistency in terms of approach and of brand image. The decision to design and develop the eyewear collections in house facilitates greater synergies with our brands and allows us to create best-in-class products with the highest attention to detail and quality.

Visit Kering Eyewear at Hall of Frames 2018 Sunday 9th September 9:30 – 18:00 Monday 10th September 9:30 – 18:00 Hart van Holland, Berencamperweg 4, 3861 MC Nijkerk. Stand 69/70

To book an appointment or for further details contact customer services: +44 (0)20 7898 3078 / KeringEyewear.uk.cs@kering.com


U BENT VAN HARTE WELKOM Hall of Frames Exclusieve designlabels en eigenzinnige niche merken: daarvoor moet u op de Hall of Frames zijn. Alle stands zijn open en dat is fijn. Zo zie je in een oogopslag de highlights van de gepresenteerde collecties. Bent u er klaar voor? De meer dan 70 binnen- en buitenlandse leveranciers wel! wanneer Zondag 9 september van 09.30 - 18.00 uur Maandag 10 september van 09.30 - 18.00 uur locatie Hart van Holland, Berencamperweg 12 aannmelden www.centropsales-hallofframes.nl

instagram #centropsales_hallofframes facebook CentropSales.HallofFrames

eyeline

57


JE KIJKT JE OGEN UIT! Ga op zoek naar de bril die je in je collectie wilt hebben, dat goede concept of die tasjes en etuis waarmee je je wilt onderscheiden en je klant blij maakt… 76 stands in 2 dagen, dat moet toch lukken? Hierbij vast de plattegrond, zodat je vast de perfecte looproute kunt maken!

F+ M

private label

Creëer uw eigen merk! Onno Korsen F+ M +31 (0)6 203 847 34 private label

Optical Agency, standnummer 36 + 28

Frame Holland, standnummer 65

Optical Agency, standnummer 36 + 28

Insighter, standnummer 7 + 8

Spectacular Eyewear, standnummer 71 + 72

Traction Productions, standnummer 24


16

15

14

13

12

11 stand

64 17 65 65

63

48

47

10

32

09 66

67

62

49

46

33

31

18 08 08

61

50

45

34

30

19 07 07

68

69

60

51

44

35

29

20 06

70 71 71

59

52

43

36 36

28 28

21

72 72

05 58

53

42

37

27

22

73

04 57

54

41

38

26

23

74

03

39.1 56

55

40

25 39.2

24 24

75

02

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39.1 39.2 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76

exposant

RVS VISION Komono Bloomdale Eyewear JF Rey Eyewear Creatief Brillen Hotstegs Service Center Insighter, the latest on eyewear Insighter, the latest on eyewear Dick Moby BIREI Optical Supply Nederland Optical Supply Nederland Speets Brillen Yellows Plus Mykita Etui & Zo Bar GFC- Lafont Benelux Penn&Ink N.Y Eyewear Wissing Brillenfassungen JUP / Van Loon Callai Eyewear Jazz Eyefashion Traction Julbo Toptics Kruytzer Trend Eyes F+M Private Label / Ultra Limited Eye Supply Eye Supply Kinto / Netoptic Etnia Barcelona Etnia Barcelona J.C.L. Brilmode Woodys Barcelona Götti Switzerland Dutz Eyewear Dutz Eyewear FUNK International Coblens Eyewear Face a Face Pro Design Goudezeune, Growth Architects Goudezeune, Growth Architects l.a. Eyeworks / L.G.R. Style 22 Optibytes TD Tom Davies Matttew Eyewear Monkeyglasses Fleye Roger Bacon Eyewear Optimaal Agenturen You's Amsterdam by Eurovisie De Stijl / You’s Amsterdam Gijs Dutch Design Lookizi My-Eyewear Kapten & Son Decadent Ideas B Eyewear Visibilia Ofar Eyefunc Bellinger, Blac & Entourage of 7 Frame Holland "Preciosa" Henau Eyewear Silmo / Promosalons Nederland IZIPIZI Kering Eyewear Kering Eyewear Spectacular Eyewear Spectacular Eyewear Nespral Spectacles Eye Design BBIG Essilor

76 01

PLATTEGROND HALL OF FRAMES: LOODS 1


insighter

Lamarca Eyewear kleurrijk, uitdagend, stijlvol en origineel. zomaar wat woorden die de lamarca eyewear collectie samenvatten. De missie van Lamarca Eyewear is om een unieke collectie te maken waarin elk model het resultaat is van nauwgezette aandacht voor detail. Van concept tot ontwerp en keuze van kleuren tot productie. Dit ambacht is terug te zien in diverse exclusieve processen zoals graveren, thermovormen en verlijmen. Achter deze processen gaat een lange geschiedenis schuil van creativiteit en handwerk. Handmade in Italy with love. Kom een kijkje nemen bij Insighter op de Hall of Frames, stand 7 + 8. Liever een afspraak maken op de Silmo in Parijs of in de winkel? Neem dan contact op met Daniël van Gool +31 6 4818 6905 of mail naar info@insighter.nl standnummer: 7 + 8 voor meer info: www.insighter.nl

Trendy en kleurrijke modellen Levering uit voorraad Uitstekende service Van Loon Oogmode

Hall of Frames Stand 21

ultra limited

Nieuw bij Optical Agency op HOF tijdens de hall of frames is de unieke gevarieerde collectie van ultra limited te zien. echt unieke brillen met de ultieme expressie van kleur. ultra limited werkt met 196 verschillende kleuren cellulose acetaat – van opvallend tot minder opvallend. in iedere bril worden 8 tot 12 verschillende platen acetaat gecombineerd. Ook de dikte van de kleurlaag verschilt waardoor er een prachtig spel van kleurtonen en kleurcontrasten ontstaat. In totaal zijn er 3 triljoen kleurcombinaties mogelijk. Iedere 6 maanden wordt er zorgvuldig een nieuwe kleurset geselecteerd. De brillen zijn handgemaakt in Italië door ambachtslieden afkomstig uit de regio van Valle di Cadore. Zij zijn gespecialiseerd in deze manier van acetaat verwerken en alleen zij kunnen de hoge kwaliteit van dit complexe maakproces waarborgen. Zo duurt het maar liefst 41 dagen om één enkele bril te maken. Om het unieke karakter te waar-

borgen heeft iedere bril een eigen serienummer, ook de eigen naam graveren behoort tot de mogelijkheden. De klant heeft met Ultra Limited een echte eyecatcher op zijn of haar neus waar op diverse gelegenheden als verjaardagen flink over gesproken zal worden. Een ideaal product voor opticiens die juist die uniekheid willen benadrukken in hun winkel. standnummer: 36 + 28 voor meer info: www.opticalagency.nl

eyeline

61


NIEUWE WEBSITE VOOR YELLOWS PLUS BENELUX Yellows Plus heeft een nieuwe Nederlandstalige website voor zowel consumenten als de opticien. Hier presenteren wij de complete nieuwe collectie en verwijzen we via de store locator naar onze partners. Door sterk beeldmateriaal te combineren met een compacte maar krachtige inhoud nemen wij u graag mee in onze visie. Wij streven ernaar om met deze website optimale beleving, service en gebruiksgemak te combineren. In de overzichtelijke catalogus vindt u bij ieder montuur een uitgebreide uitleg over de productie en materialen van ieder montuur op zich. Dit is zowel voor uw team als consument een leuk en interessant onderdeel waar wij veel waarde aan hechten. De website biedt onze partners de mogelijkheid om de collectie te bestellen. Echter is ook de gehele collectie door iedereen te bekijken. Ga dus snel naar www.yellowsplus.nl of www.yellowsplus.be en laat u inspireren door deze bijzondere collectie!

EYEWEAR STUDIO Distributeur Benelux info@eyewearstudio.nl 0174 - 29 89 01 www.yellowsplus.nl www.yellowsplus.be

Eyewear Studio info@eyewearstudio.nl +31 (0)174 298901 www.yellowsplus.nl


ADAM

TRADITIONEEL AMBACHT EN EEN MODERNE VISIE Yellows Plus is in Japan een van de meest gerespecteerde montuurcollecties. De monturen zijn schitterend afgewerkt, hebben een stijlvolle uitstraling en uitzonderlijk draagcomfort. De basis van de gehele collectie is geproduceerd in titanium. De eenvoud en pure vormen van oprichter en ontwerper Toshiaki Yamagishi geven het merk een krachtig design. Een goede opbouw in vorm, formaat en consistentie in de constructies bieden de opticien een fijne collectie om mee te werken.

COLET Toshiaki Yamagishi is ook vandaag de dag dagelijks actief op de werkvloer, ieder ontwerp komt van zijn hand. Zijn sterke visie is zichtbaar in de verfijning en herkenbaarheid van de gehele collectie. Voor diegenen die het leuk vinden om hem te ontmoeten; Hij is tevens persoonlijk aanwezig op de beurzen in Tokyo, Parijs, Milaan en München. Een kenmerkende Japanse toewijding waar we trots op zijn, en waar we ons graag door laten inspireren.

RIX

Komend jaar positioneren we Yellows Plus zeer actief met een uitgebreide campagne die zowel online als offline zichtbaar is. Daarmee ondersteunen we de opticiens en zullen we bij de consument vaker op de radar verschijnen. De campagne bestaat onder meer uit een nieuwe huisstijl, fotografie, website, print, outdoor en social media uitingen. Via Facebook & Instagram worden potentiële klanten door Yellows Plus naar een aangesloten opticien bij hen in de buurt verwezen. De Nederlandstalige website www.yellowsplus.nl en www.yellowsplus.be brengt het merk direct in contact met de opticien én de consument.

14

standnummer


CORRIGERENDE MONOLENS VOOR DE ZONNIGE SPORTER U ITB R EI D I NG RX L AB PRO GR A M M A

Aero, Aerolite en Aerospeed; de nieuwste monolensmodellen in de zonnebrillencollectie van Julbo zijn nu ook verkrijgbaar met de RX Zebra Light meekleurend glas, zeer geschikt om mee te mountainbiken of trailrunnen. Door twee (verschillende) corrigerende lagen direct in de lens te monteren, ontstaat er een zeer breed zichtveld met een uitgebreid corrigerend bereik. Prachtige oplossing, het RX-glas direct in de shield! Met de Aero, Aerolite en Aerospeed profiteren sporters van de beste prestaties op het gebied van optische zonnebrillen.

aerospeed

aerolight

aero

Julbo bart@julbo.ch +31 (0) 641247376 www.julbo.com

25

standnummer


MET AANBIEDINGEN ZOUDEN WE l.a.Eyeworks TEKORT DOEN l.a.eyeworks denkt net even iets anders en conventies worden verbannen. door de levendige en kleurrijke monturen, weet de drager maar ook de opticien op te vallen. en opvallen wil de zelfstandige opticien! eyeline sprak met mareille kerssens en samira ali over hoe l.a.eyeworks de rol van de zelfstandige opticien versterkt. De Oogkamer “Bij de zelfstandige opticien leg je de klant in de watten, dus zeker ook bij De Oogkamer”, aldus Mareille Kerssens. “De persoonlijke aandacht die wij bieden, vind je niet online. Je wilt een bril toch ook passen, voelen en zien? We onderscheiden ons met onze collectie exclusieve (design)monturen die niet overal te koop is en die wekelijks verandert. Niet voor niets verkopen we l.a.Eyeworks al 18 jaar! De verrassende kleuren en modellen zorgen voor een heel eigen stijl. Met aanbiedingen zouden we l.a.Eyeworks tekort doen. Liever organiseren we een evenement rondom het merk. Door ons alleenrecht in de hele omgeving komen klanten speciaal naar De Oogkamer voor l.a.Eyeworks. Hiermee onderscheiden wij ons van de grote massa. ‘Hey, draag jij een Oogkamer-bril?’ zegt men hier in de buurt dan ook”.

Magali Somers +32 (0) 498126012 info@magali-occhiali.com www.laeyeworks.com

Roosdorp Opticiens “Met de tijd meegaan is een van de belangrijkste zaken voor de zelfstandige opticien”, verzekert Samira Ali ons. “Met een jong, ambitieus team willen we op de hoogte blijven van de laatste trends in de optiekbranche. De klant willen we zo compleet mogelijk helpen en naast onze specialisatie in oogzorg, willen we een actueel en onderscheidend aanbod aanbieden. Met l.a.Eyeworks heb je een gedurfde en onderscheidende collectie in huis. Hier heb je een team voor nodig dat dit soort brillen waardeert en adviseert. De klant wordt bij ons dan ook niet verleid met korting, ze moeten het écht mooi vinden en het moet passen bij de persoonlijkheid. Doordat we l.a.Eyeworks aanbieden, komen er ook klanten bij ons die op zoek zijn naar een bril die net iets anders is. Ons aanbod is hiermee veel completer”.

44

standnummer


WWW.LAEYEWORKS.COM


FRAME HOLLAND DUTCH DESIGN HANDMADE EN KWALITEIT de preciosa brildrager is een beetje eigenzinnig. hij wil zich anders profileren. met een flirt naar het verleden en met een hang naar authenticiteit. met een keuze voor kwaliteit en gevoel voor mode.

Frame Holland +31 (0)172 50 61 22 info@frameholland.com www.frameholland.com

65

standnummer


Spectacular Eyewear +31 (0)36 549 50 40 info@spec-eyewear.nl www.spectacular-eyewear.nl

71+72 standnummer


john dalia

Drie keer goud! nieuw in nederland, drievoudig goud in de collectie van john dalia. de broers john en ben hebben sinds 2011 een stormachtige entree gemaakt op het eye-fashion toneel. Hun unieke collecties kenmerken zich door het gebruik van hoogwaardige materialen en 22 karaat goud. Elk model komt in drie varianten, waarbij sommige gecombineerd met acetaat. Zwart, rosé en geel: drie keer goud dus voor elk uniek montuur. Waarbij grootheden als Beyoncé, Chris Brown, Karl Lagerfeld en Raphael Nadal zich vanaf het eerste uur in de perfect gebalanceerde eigentijdse designs herkennen. Binnen 10 jaar heeft het merk met een epische visie dan ook z'n vaste plek weten te veroveren in de high end eye-fashion. Waarbij de Parijse broers grote waarde hechten aan de exclusieve ontwerpen van 22 karaat goud, vervaardigd uit 5 microlagen met hoogwaardige technische kwaliteit, en 100% handmatig traditioneel Frans fa-

bricageproces. Elk montuur komt met een uniek stempel waarmee de authenticiteit is gewaarborgd. Alvaro Fernandez Nespral, van Nespral Spectacles, is sinds 2018 de trotse en bevlogen vertegenwoordiger in de Benelux. Het motto: brilmonturen zijn juwelen, is wat hen in de basis verbindt. standnummer: 73 voor meer info: www.nespral-spectacles.nl

Veel nieuws bij OFAR ofar presenteert veel nieuws op de hall of frames. natuurlijk allereerst de nieuwste modellen uit de art&jack zonnebrillencollectie. voor volgend seizoen wordt de art&jack collectie uitgebreid met een aantal eyecatchers. ofar is bijvoorbeeld zelf heel enthousiast over model zo0075: leverbaar als zonnebril in diverse kleuren, maar ook met contrastverhogende night view glazen. Natuurlijk zullen de FitOfar overzetzonnebrillen ook prominent aanwezig zijn op de stand. Met de nieuwe modellen speelt Ofar in op de huidige brilmode: panto, piloot, rechthoekig en vooral wat grotere modellen. De overzetbril VZ0039 (panto) is tevens leverbaar met night view glazen.

Verder is ook zeker de multifocale computerbril met blueblock lens de moeite waard om de stand van Ofar te bezoeken. René van der Steen en Jaap Keukens verwelkomen u graag op de stand. standnummer: 62 voor meer info: www.ofar.nl

De leesbrillen met passende magnetische zonneclip zijn nog een noviteit bij Ofar. Ze zijn leverbaar in 2 modellen en in diverse kleurcombinaties. Opvallend is zeker ook het gebruik van kleur; de leesbril mag gezien worden!

eyeline

71


Spectacular Eyewear +31 (0)36 549 50 40 info@spec-eyewear.nl www.spectacular-eyewear.nl

71+72 standnummer


van loon oogmode

Gewoon JUP! ook deze keer kunt u ons weer vinden op stand 21 van de hall of frames. uiteraard presenteren wij onze collecties river woods, sea2see eyewear en natuurlijk gewoon jup. we hebben bij jup mooie aanvulling op onze uitgebreide glasbrillencollectie. Dat deze in de smaak zullen vallen, daar zijn wij gewoon zeker van. En ook dit keer hebben we met onze nieuwe monturen ingespeeld op de vraag vanuit de markt. Klassieke modellen uitgevoerd in topkleuren. Wij zijn er trots op en horen ook graag uw mening. Zoals u van ons gewend bent, wij leveren snel, tegen scherpe prijzen en alles uit voorraad. Dat is bij ons heel gewoon. River Woods borduurt verder op de zeer succesvolle lijn en komt met een grote aanvulling in de meest aantrekkelijke uitvoeringen en kleuren. Vooral de doublé monturen springen in het oog. Sea2See heeft een mooie uitbreiding van de collectie met topmodellen voorzien van gepolariseerde lenzen. En wat blijft staan is natuurlijk het mooie verhaal achter het merk. Monturen gemaakt van afval uit de oceaan en alles geproduceerd in Italië. Kom gewoon maar eens bij ons kijken als u durft. standnummer: 21 voor meer info: www.vanloonoogmode.nl

katja, peter, evelyn, hans-peter

SPECTACULAR EYEWEAR ROCKS! het elegante merk tonysame is de nieuwste aanwinst van spectacular eyewear. net als evelyn klerks, hoewel zij enige tijd in de binnendienst werkte. peter lippens: "we zijn heel blij dat evelyn de overstap naar de buitendienst maakt. natuurlijk is zij ook aanwezig op de hall of frames. loop even bij haar langs voor de collecties van braunclassics en freak show of maak een afspraak met haar". Spectacular Eyewear is op koers en heeft zin in komende beurzen. De zomerse foto straalt het enthousiasme uit. Natuurlijk draagt het team een zonnebril uit de eigen collectie van Vinyl Factory: Katja Souljé draagt de Midler C1 in wit parelmoer met glazen op sterkte in de originele spiegelcoating, Evelyn Klerks heeft de Milton C3 op haar neus in licht havana met een grove structuur en hippe goudkleurige veren, Hans-Peter van der Mispel draagt de Mills C1 in zilver metaal met blauw acetaat en Peter Lippens de Coleman C2 in transparant groen gevlamd. "Een ideale zonnebril voor de hogere sterktes". voor meer info: www.spectacular-eyewear.nl standnummer: 71+72

Trendy en kleurrijke modellen Levering uit voorraad KRAS & WIN GEGARANDEERD Uitstekende service

MET TOPTICS

Van Loon Oogmode

Hall of Frames Stand 21 Trendy en kleurrijke modellen

Levering uit voorraad Vier de 5e verjaardag van Toptics mee met de leuke 'Kras & TrendyUitstekende en kleurrijke modellen service Win Gegarandeerd'-actie en hoor meteen wat uw prijs is op Levering uit voorraad de Hall of Frames. En dat is nog niet alles! Bij een William Van Loon Oogmode Hall of Frames Stand 21 Uitstekende service Morris-order mag u uw visitekaartje in de feestbus gooien en op 10 september trekt Heideliek Wassink de eerste winVan Loon Oogmode Hall of Frames Stand 21 naar. De feestvreugde gaat namelijk nog door tot eind oktober, dus op Silmo nog een keer kans! Meer over de actie in de flyer die bij deze Eyeline is bijgesloten!

voor meer info: www.toptics.nl, heideliek@toptics.nl standnummer: 27

WE KUNNEN

eyeline

73


Nespral Spectacles nespral.spectacles@gmail.com +31 (0)6 21265872 www.nespral-spectacles.nl

73

standnummer


Niche — Stand 15 Hall of Frames — Stand 2 Silmo — Hall 5 — Stand D089 www.komono.com


Eyewear Studio Distribiteur Benelux Postbus 37 2290 AA Wateringen info@eyewearstudio.nl +31 (0)174 29 89 01


ENOT 100 JAAR Visuel CERCLEE [Aude Jane]-3-A4•12-16.qxp_Mise en page 1 14/12/2016 15:19 Page1

wie jarig is, trakteert!

enot amsterdam viert dit hele jaar het 100-jarig bestaan en trakteert daarom de opticien iedere maand op een aanbieding. September is Centrop- Sales maand met als aanbieding: Bij aankoop van iedere 10 merkmonturen uit de collecties Vespa Eyewear, Lastes, Lunettes MiNiMA en Altitude Sportbrillen mogen nog eens twee gratis exemplaren worden uitgezocht. Voor de exclusieve collecties Algha Savile Row en het splinternieuwe EIKON uit Italië geldt één extra gratis montuur. voor meer info: www.enot.nl

Nieuw merk bij STYLE22 STYLE22 heeft een prachtig en innovatief concept toegevoegd aan haar merkenportfolio: You Mawo, 'Your Magic World'. Een merk waarmee de opticien zich echt kan onderscheiden en de klant op maat kan bedienen. Uiterst keurig afgewerkte 3D geprinte brillen, ruime keuze uit 10-tal kleuren alsook enkele zonnebrillen, supersnel leverbaar én desgewenst volledig op maat te fabriceren eveneens binnen een onvoorstelbare levertijd. Daarbij is ook nog eens een prototype verkrijgbaar zodat je helemaal safe zit én de klant nog extra beleving kan bieden. voor meer info: www.style22.eu

eyeline

77


IT’S NOT JUST A HEARING AID. De nieuwe Signia Styletto: • Revolutionair design zorgt voor optimaal draagcomfort • Meer dan 16 uur draagtijd met een volle lading • Lithium-ion draagbare oplader voor vier dagen gebruik zonder het gebruik van een stopcontact • Beschikbaar in drie stijlvolle kleurcombinaties: Dark Granite / Silver, Cosmic Blue / Rose Gold en Snow White / Rose Gold • Styletto‘s Sound Clarity laat u genieten van een levensechte luisterervaring in elke situatie

www.signia-pro.nl/styletto


BOLD

OPTICAL FAIR ARE YOU READY FOR MORE BOLD? LET’S GO!! ZONDAG 9 SEPTEMBER 2018: 10.00 TOT 18.00 UUR. MAANDAG 10 SEPTEMBER 2018: 09.00 TOT 18.00 UUR

LOCATIE Landgoed de Salentein Putterstraatweg 5 - 9, Nijkerk ONTBIJT Op beide beursdagen staat er een gratis ontbijt* voor u klaar. Kom dus vroeg en start de dag bij BOLD. LINE-UP Superdry, Comma, Yana, GF Ferre, Timezone, Charmossas, KunoQvist, WeSC, Wood Fellas, Ana Hickmann, Hickmann Eyewear, TCharge, Dusseldorf Eyewear, HOOKON, ic! Berlin, Philippe V, Plein Les Mirettes, FHONE, Portrait Eyewear, Ross and Brown, SOL SOL ITO, KERL Eyewear, H E L D E N, Naratiezzi, Suzy Glam, KOMOREBI, Kuboraum, Veronika Wildgruber, Rigards, Selima Optique, Bob Sdrunk, DAVETTE's Lunettes, Kristian Olsen Denmark, Histoire de Voir, Pierre Eyewear, colibriS, GOUV/AU, Gouverneur, Elie Saab, Rag & Bone, Jacques Marie Mage, Victoria Beckham, Yohji Yamamoto, Laurence D’ari, La Matta, Kaos, Genesis Art, Voor't Optiek, TrueBlue Optics, ZEISS Vision Care. Artisan Area Tijdens de Bold Optical Fair, organiseert design ambassadeur Maarten Weidema en editor van The Eyewear Forum een ‘Artisan Area’ vol unieke progressieve merken voor de eerste keer gepresenteerd aan de Nederlandse markt. Maarten neemt je mee door de wereld van Eyewear design.

GASTSPREKER Bestsellerauteur en gastspreker Jos Burgers gaat aan de hand van herkenbare voorbeelden proberen om in 30 minuten de mindset van de aanwezige opticiens bij Bold Optical Fair te veranderen. Gelukkig is het idee simpel: fans helpen je bedrijf verder. Sales is tenslotte steeds vaker het gevolg van service, in plaats van andersom. Maandag 10 september, 12.00 en 13.30 uur, locatie ArgentinArte. Aanmelden via info@bold-opticalfair.nl om verzekerd te zijn van een plaats. BOLD SPONSOR PROJECT Ook deze editie zal Bold zich inzetten voor een goed doel: Stichting Saling Kids biedt ernstig zieke en/of chronisch zieke kinderen samen met hun familieleden of vrienden de mogelijkheid een geheel verzorgde vakantie te vieren aan boord van een zeilklipper. De veelal intensieve zorg en aandacht voor een ziek kind heeft ook grote invloed op het dagelijkse leven van de overige gezinsleden en vrienden. Wat u kunt doen? Doneer tijdens Bold een Salentein-muntje en help meer vakanties mogelijk te maken. WIN 1 DAG IN EEN PORSCHE Ook deze editie zal Porsche Centrum Leusden weer gave nieuwe Porsche modellen neer zetten voor het Huis de Salentein. Laat uw visitekaartje achter en maak kans op ‘1 dag in een Porsche rijden’. AANMELDEN EN MEER INFO www.bold-opticalfair.nl BoldOpticalFair

*Ontbijt is tot 11 uur en op = op

eyeline

79


Centrop Sales, standnummer A12

0411 - 62 44 44 www.avabrillen.nl


SILMO PARIS 2018 ZOVEEL MEER DAN ALLEEN EEN BEURS van 28 september t/m 1 oktober 2018 vormt de silmo paris meer dan ooit een uniek evenement waar alle mondiale marktspelers elkaar treffen. de vooruitzichten zijn positief; er zijn al meer dan 100 nieuw ingeschreven exposanten, waaronder ongeveer 20 startups. ook bedrijven als menicon en de rigo keren terug. En SILMO Paris is zoveel meer dan alleen een beurs! Innovatie en creatie staan centraal, het essentiële trefpunt voor het veroveren van nieuwe markten. De aandacht gaat eveneens uit naar content marketing met behulp van verschillende evenementen en aanvullende informatiemedia: SILMO Next Een gemeenschappelijk forum met daarin alle elementen die het toekomstperspectief van de markt belichten: • THE SELECTION, expositie van trendy producten in een schilderachtig decor • TRENDS BY SILMO, het digitale magazine vormgegeven als een trendboek • FUTUROLOGY, een nieuwe ruimte voor de presentatie van toekomstige producten en ontwikkelingen voor de optiekindustrie, voor het koppelen van traditionele marktspelers aan nieuwkomers en voor het ontwikkelen van nieuwe markten Überisering is een fenomeen dat momenteel alle sectoren treft. Het is belangrijk om de noodzaak van elk onderdeel van de activiteiten voor de complete keten te bevestigen, om nieuwe hulpmiddelen en producten toe te passen en het vak te ontwikkelen. Dankzij SILMO Next positioneert de Parijse optiekbeurs zich opnieuw als vlaggenschip voor de sector en presenteert nieuwe mogelijkheden voor alle optiekprofessionals. De nieuwe beursruimte Futurology belicht producten en startups rondom 4 belangrijke thema’s: sport, welzijn en gezondheid, entertainment en additive manufacturing.

SILMO Academy Het 9e wetenschappelijk congres behandelt het thema ‘Visie en groei’ (van 0 tot 20 jaar) met een compleet programma op zondag 30 september 2018. Session 1 - 10:00 A.M. EYE MATURATION AND VISUAL FUNCTION DEVELOPMENT Session 2 - 2:30 P.M. VISION AND GROWTH: WHAT DYSFUNCTIONS? De Silmo Academy kent een beurs van 10 duizend euro toe aan een wetenschappelijk onderzoeksproject in de optiekbranche. SILMO M@tch De applicatie associeert producten met de juiste koper en is verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Deze ‘personal shopper’, voorzien van kunstmatige intelligentie, suggereert producten op basis van smaak en inkoopcriteria die door bezoekers zijn aangegeven tijdens hun voorregistratie. Aan de hand van keuzes en selecties door de gebruikers verbetert het systeem de nauwkeurigheid van de productsuggesties. De ‘match’ kan vervolgens leiden tot een afspraak met de betrokken exposant. De 2e versie van de Silmo M@tch kan gedurende het hele jaar gebruikt worden door bezoekers en is beschikbaar vanaf eind augustus. voor meer info: www.silmoparis.com

SILMO D’OR De Belgische designer en interieurarchitect Michel Penneman is internationaal bekend vanwege zijn hotelrenovaties en is dit jaar voorzitter van de Silmo d’Or jury. Michel Penneman is gepassioneerd door conceptuele architectuur en ontwerpt graag globale projecten rond een verhaal. Hij heeft het bijzondere Pantone Hotel in Brussel ontworpen en beperkt zich nooit tot een bepaalde stijl; hij past zich aan de sfeer van het gebouw aan en richt deze in met veel aandacht voor lichtinval en transparantie van ruimtes. Michel Penneman is eclectisch en nieuwsgierig en heeft de rol van Silmo d’Or 2018 voorzitter enthousiast aanvaard en verheugt zich erop om de nieuwe ontwerpen en innovaties te ontdekken.

eyeline

81


NIET ALLEEN OP PAPIER COMMUNICATIEPLATFORM VOOR DE TOTALE OPTIEKBRANCHE VIDEO!

Promotievideo of bedrijfsvideo laten maken? Neem contact op.

WEBSITE 15.000 bezoekers

NIEUWSBRIEF 2.800 adressen

FACEBOOK 2.500 likes

B2B INSTAGRAM 625 volgers

LINKEDIN

EYELINE HEEFT NAAST HAAR GEPRINTE MAGAZINE OOK EEN ACTUELE WEBSITE, ONLINE NIEUWSBRIEVEN, PARTNERMAILINGS, VIDEO’S, FACEBOOK EN B2B INSTAGRAM

VOOR MEER INFORMATIE ERIC SMID | eric.smid@ltmedia.nl | +31 (0)6 4844 6360 MANDY MOOREN | mandy.mooren@ltmedia.nl | +31 (0)6 1043 9665


Nikon innovatief, iconisch en sterk merk nikon, een sterk merk en bekend om innovaties in onderscheidende optische producten met een hoogwaardige kwaliteit zoals steppers, beeldopslagtechniek en natuurlijk digitale en reflexcamera’s en brillenglazen. dit doet nikon al meer dan 100 jaar! mede door de ontwikkelingen van innovatieve optische technologieÍn en het exclusieve nikon optical design engine (node) calculatieproces voor brillenglazen, heeft nikon een toonaangevende positie verworven in de optische industrie. NIKON BLUE SECURE Dankzij de innovatieve doorbraak van Nikon is Blue Secure een esthetisch helder brillenglas, die zowel binnen als buiten bescherming geeft tegen schadelijk blauw licht. Blauw licht bevindt zich in de golflengte van 380nm tot 500nm en Nikon is erin geslaagd uitsluitend het schadelijke deel, in de range van 415nm tot 455nm, te filteren. Van digitale apparatuur, led verlichting tot aan de meest intense bron de zon, overal om ons heen is blauw licht. Het is belangrijk om niet al het blauw licht te filteren, maar alleen het schadelijke deel, omdat we een bepaalde hoeveelheid nodig hebben om de melatonine aanmaak op de juiste momenten te stimuleren. Doordat Blue Secure juist dat deel blokkeert wat het meest schadelijk is, is een bril met Blue Secure uitermate geschikt voor permanent gebruik.

I SEE A STRONG NIKON BRAND Nikon brillenglazen geven consumenten de unieke kans om de beleving van het Nikon merk en onderscheidende optische kwaliteiten te ervaren. Nikon streeft ernaar mensen te inspireren iedere dag het beste uit zichzelf te halen en te laten genieten van scherp en comfortabel zicht in alle situaties. Zo is er een herkenbaar Nikon signatuur voor consumenten. Ter ondersteuning van de presentatie van het Nikon merk en brillenglazen heeft HOC een exclusief Nikon Partner programma ontwikkeld om exclusief onderscheidend te zijn voor consumenten. voor meer info: www.hocsite.com

eyeline

83


STYLE22 zoekt nieuwe agenten voor haar huidige portfolio ĂŠn nieuwe merken Wie is STYLE22

Wat zoeken we

Wij zijn een jong bedrijf dat barst van de energie. We

Een enthousiaste agent die snapt waarom het draait.

hebben een enthousiast team en opereren in de Benelux,

Klantenbinding, door het vuur gaan en teamverband zijn

Frankrijk, UK en Portugal. Met onze huidige en nieuwe

daarbij essentieel. Actief meedoen aan de groei van het

topmerken in ons portfolio zijn we op zoek naar agenten

bedrijf. Ervaring in de branche is noodzakelijk.

voor de Benelux. Onze organisatie heeft een sterkte

Mogelijkheid om bestaande merken te vertegenwoordigen

binnendienst, een eigen marketing en volop kansen om

of onze nieuw te lanceren merken vanaf de start op te

te groeien.

zetten. Een prachtige kans!

STYLE22 is gelieerd aan Magali Occhiali, Opticlip en Optibytes. De bedrijven met verschillende disciplines

Zin in een leuke baan?

hebben een sterke link met elkaar.

Zin om echt mee te denken? Zin om je schouders ergens onder te zetten?

Wat bieden we Een dynamisch bedrijf met volop kansen. We bieden je

Zin om goed te verdienen? Loon naar werken?

een attractieve commissie op de omzet die jij binnenbrengt. We geven support en ondersteuning in een fijne

Stuur je cv naar magali@style22.eu en we zullen zeker

werkomgeving.

contact met je opnemen.

?

?

voor meer informatie:

www.style22.eu


TRENDS

shoppen nu en in de toekomst 86 Collect memories, not things. Het lijkt tegenwoordig het credo te zijn van de alles gewende en verwende consument. Maar hoe ga je hiermee om als detaillist, die van oudsher juist gericht is op de verkoop van producten? Natascha Klootsema neemt een kijkje in de toekomst van retail en e-commerce.

ludovic elens maakt een bril op maat 90 Maak kennis met Ludovic Elens, die de Belgische optiekwereld als geen ander kent. Na een aantal omzwervingen in de optiek volgde hij een aantal opleidingen in de Jura om het ambacht van brillenmaker onder de knie te krijgen. Intussen heeft hij al drie jaar een eigen brillenzaak aan de beroemde Zavel in Brussel.

lonneke nooteboom over dÊ trends 94 Succesvol ondernemen, laat dat maar aan Lonneke Nooteboom over! We spraken met de founder van het online magazine Stylemyday en instagramhit @lonnekenooteboom. Hiermee is ze inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste influencers van Nederland. Naast blogger en influencer is ze ook styliste en vertelt ze Eyeline over haar carrière, ondernemerschap en de trends van dit moment.


SHOPPEN

nu en in de toekomst collect memories, not things. het lijkt tegenwoordig het credo te zijn van de alles gewende en verwende consument. maar hoe ga je hiermee om als detaillist, die van oudsher juist gericht is op de verkoop van producten? trendwatcher en ondernemer natascha klootsema neemt een kijkje in de toekomst van retail en e-commerce. TEKST Natascha Klootsema BEELD Levi Visser We leven in een disruptieve wereld. Technologische veranderingen volgen elkaar in een steeds hoger tempo op. Tegelijkertijd zijn ook wij volop in beweging. De volgende generatie wordt zomaar 100 jaar. Je relatie, huis of carrière: niets is meer voor een lifetime. Het standaardgezin maakt steeds vaker plaats voor patchwork families, love-hoppers, latters en framilies (een familie bestaande uit vrienden). Met een tiny-house verkas je binnen een handomdraai en áls je al een dikke hypotheek hebt, druk je de kosten door je huis regelmatig met wildvreemden te delen door het te verhuren via Airbnb. Jobhoppers zijn eerder regel dan uitzondering, en waarom zou je op je 45e niet nog kiezen voor een heel nieuwe carrière? En die carrière zou wel eens van een heel andere aard kunnen zijn dan je ooit had bedacht, aangezien een groot deel van onze banen door robots zal worden overgenomen. Een tendens die nu al in werking is gezet. INTERNETREUZEN Ook op het gebied van winkelen zijn er veel veranderingen gaande. De kaalslag binnen de retail heeft flink huisgehouden en is nog niet ten einde. Voornaamste oorzaak: de digitale revolutie. Het zijn dan ook vooral de winkelketens die niet of onvoldoende hebben ingespeeld op de ontwikkelingen binnen de e-commerce die het niet hebben gered, of het niet gaan redden. Maar ook online liggen de bedreigingen op de loer zoals de snelle groei van internetreuzen als Alibaba en Amazon. Hoe leer je de consument van nu én van de toekomst beter begrijpen zodat je als retailer je business hierop kunt afstemmen? Wie als ondernemer in de wereld van retail of e-commerce het jaar 2040 wil halen, zal moeten innoveren, schakelen en moeten inspringen op de vele kansen en mogelijkheden die er zijn. Laten we eens kijken naar drie belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen die er zomaar voor kunnen zorgen dat de wereld van het shoppen er over pakweg twintig jaar wel eens héél anders uit kan gaan zien.

Ontwikkeling 1: consument wordt producent - de prosument De mogelijkheden van 3D-printing zijn ongekend. De consument wordt prosument door de opkomst van 3D-printers. Bestaande productiemodellen kunnen zomaar op de schop gaan. De computer wordt een fabriek. Ontwikkeling 2: sharing is caring In de transparante wereld van nu staat de deeleconomie centraal. Delen is het nieuwe ‘hebben’ en toegang daartoe wordt belangrijker dan bezit. Ontwikkeling 3: de macht bij de burger Waar vroeger veranderingen vooral top-down werden aangestuurd, is nu eerder het omgekeerde het geval. De burger is in opstand gekomen en via blogs, vlogs en social media kan iedere willekeurige burger machtiger worden dan het grootste televisiestation of de grootste producenten. Maar welke gevolgen kunnen dergelijke veranderingen nu hebben voor de wereld van retail en e-commerce? En waar staan we in pakweg 2030? Trendwatchen is geen toekomst voorspellen. Wat wél kan: het op basis van bepaalde waarde verschuivingen in de maatschappij definiëren van winkelbehoeftes, die je voor ogen kunt houden bij het uitoefenen van je bedrijf. 130 pop-up shops op Flavourites Live Van vrijdag 23 t/m zondag 25 november a.s. vindt in de industriële Kromhouthal in Amsterdam-Noord de tiende editie van het webshopevent Flavourites Live plaats. Zo’n 130 pop-up shops van webshops, designers, foodstalls en workshops zijn hier dan te bezoeken. Alles draait om het thema ‘feel good’ en de bezoeker kan een totaalbeleving op het gebied van shoppen ondergaan. Van shoppen tot workshops volgen, genieten van food en drinks, naar de kapper gaan of de handen laten lezen en heel veel meer. meer info: www.flavourites.nl/live

eyeline

87


EXPLORIENCE Nu kunnen we verschillende winkelbehoeftes onderscheiden, waarbij een en dezelfde persoon meerder behoeftes kan hebben. De ene keer wil je immers snel en efficiënt de noodzakelijke boodschappen doen, de andere keer wil je juist shoppen als vrijetijdsbesteding. Zo zijn er situaties te bedenken waarbij de consumenten wil ontdekken en beleven. Noem het explorience: een combinatie van experience en explore. In deze situatie wil de consument vooral beleven en ontdekken. Hij is nieuwsgierig, staat open voor nieuwe ontwikkelingen, laat zich graag verrassen en wil vermaakt worden. Dankzij technologie zijn de mogelijkheden om deze consument te triggeren legio. Zo lanceerde Samsung al een experience center waar je van alles kunt beleven, zonder dat je daadwerkelijk iets koopt. EASYFIËNT Maar soms wil de consument juist easy en efficiënt winkelen: easyfiënt. In deze situatie wil de consument juist snelheid en gemak ervaren tijdens het shoppen. Ook op dit vlak gebeuren interessante ontwikkelingen. Wat te denken van een drive-in supermarkt, of de Shell tap-up waarbij een tankauto je auto voor de deur tankt zonder dat je zelf thuis hoeft te zijn? Interactieve winkelruiten en winkelen in een onbemande winkel zijn inmiddels al gelanceerd. En dat is nog maar het begin. SERVERTISE Wanneer er bij de aanschaf van een bepaald product juist uitgebreide uitleg nodig is, gaan service en expertise een grote rol spelen: servertise. Het is de kunst geworden om de overwegend (zeer) goed geïnformeerde consument te voorzien van de juiste informatie; zowel on- als offline. Ook

hierbij kunnen technologische ontwikkelingen een grote rol spelen. Virtuele passpiegels of medewerkers die voorzien zijn van een tablet waarop de laatste informatie te vinden is, zijn manieren om tegemoet te komen aan deze veeleisende consument. En dankzij augmented reality kunnen producten ‘tot leven komen’ en een verhaal vertellen. CRAFT CONSCIOUS Temidden van al deze technologische ontwikkelingen en mogelijkheden is bij tijd en wijle juist de behoefte aan rust groter dan ooit. Dit zijn de situaties waarbij de aandacht voor het ambacht groter is dan ooit: craft conscious. En dan vooral: grote aandacht voor kleine dingen. In zo’n situatie is storytelling belangrijk. Transparantie en duurzaamheid zijn hierbij belangrijke pijlers. Mooi voorbeeld is het prijzenwinnende warenhuis Social Label. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen hier een podium. Iedereen doet ertoe; dit label brengt op sympathieke wijze kunst en design in de samenleving. En het Britse label Everlane laat met de hashtag #knowyourfactories zien wat er zich binnen de fabrieken afspeelt, hoe de prijs van het product tot stand komt. Alles draait om eerlijke informatie naar de klant. Natuurlijk: het blijft altijd lastig om die dikwijls zo ongrijpbare consument in een hokje te duwen, en te weten wat hem echt beweegt… Maar wie openstaat voor het signaleren van nieuwe ontwikkelingen en wie de kunst verstaat om kleine signaleringen op te pakken en juist te interpreteren, kan wel eens heel succesvol zijn met zijn of haar business. Zeker in deze tijd die soms weliswaar bedreigend kan lijken, maar waar vooral ook ongekend veel ruimte is voor kansen.

CONCEPTSTORES, WINKELS VAN NU EN VAN DE TOEKOMST bij een conceptstore draait het om meer dan alleen het verkopen van producten. de totaalbeleving staat centraal: een conceptstore is dan ook gericht op een bepaalde lifestyle. er zijn ondernemers die dit heel slim hebben aangepakt door een écht nieuw concept te lanceren. vijf goede voorbeelden van innovatieve conceptstores: Sukha Bij Sukha in Amsterdam klopt alles: van productassor­timent tot winkelstyling, online zichtbaarheid en ­social media. Met recht een totaalbeleving waarbij on- en offline herkenbaarheid zorgen voor een perfecte branding. www.sukha.nl Groos Rotterdam Bij Groos vind je een uniek assortiment van producten die door Rotterdammers op de markt zijn gebracht. Een helder concept, waarbij de selectie van producten ook nog eens een belangrijke rol speelt. www.groosrotterdam.nl Hutspot In een rijtje van goede conceptstores mag Hutspot niet ontbreken. Een van de eerste winkels die het aandurfde om de term ‘conceptstore’ in de mond te nemen.

88

eyeline

Waar je niet alleen kunt winkelen, maar ook kunt koffiedrinken, naar de kapper gaan en exposities kunt bezoeken. ­ www.hutspot.com Boxpark Bijzonder concept in de hippe wijk Shoreditch in ­Londen, waarbij een aantal op elkaar gestapelde zeecontainers ruimte biedt aan diverse soorten ondernemers: van winkels tot eettentjes. Feitelijk eerder een pop-up winkelcentrum, maar door de uitstraling ook wel concept store ­genoemd. www.boxpark.co.uk Story Deze conceptstore in New York is als een magazine waarbij zowel het assortiment als het uiterlijk van de winkel elke zes ­weken compleet verandert en volledig aansluit op steeds weer een ander thema. www.thisisstory.com


ELKE BRIL IS EEN

UNIEKE CREATIE Brusselse Ludovic Elens maakt op ambachtelijke manier een bril op maat eyeline inspireert u graag met een prachtig voorbeeld van ondernemerschap bij onze zuiderburen. maak kennis met ludovic elens (32), die de belgische optiekwereld als geen ander kent. na zijn studies optometrie in antwerpen ging hij aan de slag bij een grote optiekketen. “dat heb ik drie jaar volgehouden”. toen kon hij terecht bij optiekzaak hoet in de brusselse dansaertstraat. “heel veel van geleerd. fantastische zaak. maar ik miste het ontwerpen”. uiteindelijk volgde hij een aantal opleidingen in de jura om het ambacht van brillenmaker onder de knie te krijgen. intussen heeft hij al drie jaar een eigen brillenzaak aan de beroemde zavel in brussel. TEKST Dave Cuypers BEELD Lillo Mendola, lilutch Op zijn jaren bij de optiekketen kijkt hij met gemengde gevoelens terug. “De kwantiteit was er belangrijker dan de kwaliteit. Dat principe, de omgang met klanten en met personeel staat mijlenver af van wie ik ben en waar ik voor sta. Achteraf beschouwd is het een wonder dat ik het drie jaar heb volgehouden. Ik was ook veel te jong om storemanager te zijn. Ik had te weinig ervaring in het aansturen van personeel en stond tussen de hoofdzetel en het winkelpersoneel in. Een heel moeilijke situatie. Onhoudbaar voor mij”. Advies geven Ludovic Elens stapte er uit en ging een jaartje herbronnen in onder andere Togo. “Hier heb ik in alle rust uitgemaakt wat ik dan wel wilde. Door die afstand te creëren wist ik haarscherp waar ik naartoe wilde toen ik terugkwam. Ik heb alle interessante optiekzaken in het Brusselse aangeschreven en uiteindelijk kon ik beginnen bij de bekende optieker Hoet in de Dansaertstraat. Dat was een echte verademing na de keten. Hun manier van brillen verkopen vond ik bijzonder aangenaam. Ze nemen er de tijd voor hun klant en geven advies. De manier waarop zij de klanten informeren en helpen kiezen, daar heb ik veel van geleerd en probeer ik nu ook toe te passen in mijn eigen winkel”.

Exclusieve brillen Maar de creatieve kant van Ludovic bleef kriebelen. Hij volgde intussen in Frankrijk in de Jura een speciale opleiding tot het ontwerpen van brillen. “Ik miste een atelier bij Hoet. En door die opleiding tot brillenmaker kwam ik al snel tot de conclusie dat me dat bijzonder goed ligt. Ik heb dan bij mij thuis in de kelder nog een tijdje brillen ontworpen, maar na een tijd zocht en vond ik dit pand hier op de Zavel. Een heel interessante buurt”. Lunetier Ludovic doopte hij zijn zaak die drie verdiepingen telt. In de kelder is het atelier gevestigd. Hier maakt Ludovic de brillen en staat ook de slijpmachine. Op het gelijkvloers is de optiekzaak gevestigd en op de eerste verdieping is er het salon waar hij de klanten ontvangt die een bril op maat willen. In de optiekzaak verkoopt hij enkel brillen van onbekende ontwerpers die een eigen collectie op de markt brengen. “Omdat ik die enorm bewonder en wil steunen. Ik weet hoe moeilijk het is om een eigen collectie op de markt te brengen. En welke risico’s daarmee gepaard gaan. Ik wil ook onafhankelijk zijn. Die brillen zijn daarom niet bijzonder exclusief of uitzonderlijk. Ze zijn speciaal omdat ze met liefde en passie ontworpen zijn. Exclusieve brillen die maak ik zelf wel”.

eyeline

91


Ambacht Brillen maken is een echt ambacht. “Ik heb me in het begin wel eens gewaagd aan een collectie, maar dat was veel te intensief. De manier waarop ik brillen maak, vraagt gewoon om bij elke bril 'from scratch' te beginnen. Voor elke persoon die hier binnenstapt, ontwerp ik een bril exclusief voor hem of haar. Zo’n proces neemt een tweetal maanden in beslag. De persoon voor wie ik ontwerp, komt vier keer langs. Tijdens een eerste bezoek tast ik de persoon een beetje af. Wie is hij, welke richting wil hij uit met zijn bril, waar houdt hij van. Ik probeer zijn karakter te lezen. Ik moet die persoon in levende lijve zien. Ik heb het eens geprobeerd via Skype, maar dat bleek toch niet te werken. Ik heb de afgelopen twee jaar zo’n driehonderd brillen exclusief gemaakt. Die ervaring leert je om gegevens op te pikken uit een gesprek en te voelen welke richting hij uit wil. Ook meten we dan zijn hoofd. Om een bril op maat te maken die perfect zit, doen we twaalf verschillende metingen. Bij een tweede bezoek heb ik al een zestal voorontwerpen gemaakt uit karton. Die voorontwerpen leggen we naast elkaar, bespreken we, passen we aan om uiteindelijk tot hét model te komen. Dan kiezen we de materialen waaruit ik de bril zal maken, de kleur van de klinknagels. Kortom, elk detail komt aan bod”. Daarna maakt Ludovic de bril. Na een aantal weken komt de klant voor de derde keer. “Hij past dan de bril, we bespreken de laatste details en doen een oogmeting om er de juiste glazen in te kunnen zetten. Een week later kan hij dan zijn bril komen afhalen”. Niet alvorens Lunetier Ludovic er de laatste details heeft aangebracht. “Ik maak elke bril persoonlijk door er de naam van de drager in te graveren en ook mijn naam komt er in te staan. Die touch geeft de bril een heel luxueuze uitstraling en de klanten waarderen dat enorm. Hun naam staat er in en het is ook echt een bril van hem. Er bestaat geen tweede exemplaar van”. Art deco Lunetier Ludovic heeft tientallen materialen waaruit hij de bril kan maken. “Dat kan gaan van hoorn van schapen, buffels of herten tot verschillende houtsoorten en metalen. Door die dan nog eens met elkaar te combineren zijn de mogelijkheden eindeloos. Mijn inspiratie vind ik door gewoon eens hier in de buurt rond te wandelen. Ik ben een grote fan van art deco. Daarvan vind je wel wat voorbeelden hier in Brussel. Maar in deze buurt zijn ook heel wat antiekwinkels in deze stijl gespecialiseerd. Langs die etalages wandelen kan inspirerend zijn. De bekende recensent ‘The permanent Style London’ vergeleek ons met een aantal brillenmakers uit Parijs en Londen en kwam tot de conclusie dat de mogelijkheden bij ons oneindig zijn en dat we de klant werkelijk bij zijn ontwerp betrekken. Daar ga je van blozen als je dat leest. We maken brillen voor de meest uiteenlopende klanten. Uiteraard hangt er een zeker prijskaartje aan de brillen die we maken. Er lopen intussen brillen van ons rond in zowat elk werelddeel. Niet alleen mensen met een afwijkend gezicht of iemand met een heel specifieke neus kan bij ons terecht. Sommige mensen zijn gewoon op zoek naar iets exclusiefs en iets excentriek. En dat vinden ze bij ons. Dat dan kunnen ontwerpen én maken waardoor die klant echt tevreden is. Dat maakt mij enorm blij en geeft veel voeldoening".

92

eyeline


De derde maandag van september heet voortaan

Optitrade Day Alle opticiens en audiciens, leveranciers en partners van Optitrade Retailgroep worden op 17 september 2018 verwelkomd op de allereerste Optitrade Day! Dit unieke event vindt plaats op een al net zo unieke locatie: DeFabrique in Maarssen. Optitrade Day 2018 staat in het teken van Changes & Chances.

De veranderingen in de optiek- en audiologiemarkt gaan in vliegende vaart, maar bieden tegelijkertijd kansen voor de ĂŠchte ondernemers. Negen bijzonder interessante sprekers -onder wie Rupert Parker Brady- delen deze dag hun retailexpertise en gaan in op actuele onderwerpen die met Changes & Chances te maken hebben. Het programma is gesplitst in een ochtend voor leveranciers en een middag voor opticiens en audiciens en alle genodigden kunnen elkaar ontmoeten bij de tussenliggende netwerklunch. Wilt u meer weten over Optitrade Day of wilt u er sowieso bij zijn? Ga dan naar www.optitrade.nl/optitrade-day.

O P T I T R AD E DAY C H AN GES & C H AN CES

www.optitrade.nl


STYLE MY DAY succesvol ondernemen, laat dat maar aan lonneke nooteboom over! zij is founder van het online lifestyle magazine stylemyday en deelt haar unieke stijlgevoel nu voornamelijk op instagram via @lonnekenooteboom. daarmee is ze inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste influencers van nederland. naast blogger en influencer is ze ook styliste en vertelt ze eyeline over haar carrière, ondernemerschap en de trends die ze gespot heeft. TEKST Madelon Willemss Hoe ziet een dag er bij jou uit? “Elke dag is weer anders, ik doe zoveel verschillende dingen. De ene dag ben ik bij een modeshow en op de andere dag ben ik weer bij een fotoshoot voor een modeblad. Geen enkele dag is hetzelfde. Juist dat afwisselende past heel goed bij mij".

94

in de mode zijn, maar wat ik mooi vind. Binnen drie maanden had ik 3 duizend volgers op Facebook. Nu zijn dat er 40 duizend (!), dat had ik nooit verwacht".

Waar haal je je inspiratie vandaan? "Zeker niet uit een boek of een tijdschrift, maar uit de plekken waar ik kom. De mensen die ik ontmoet, in winkels, restaurants, noem maar op. Eigenlijk krijg ik overal om mij heen inspiratie".

Secret of success? "Ik ben één van de grootste influencers in mijn leeftijdscategorie van 30-50 jaar. Deze groep wil blijkbaar ook geïnspireerd worden door iemand waarvan ze de stijl leuk vinden. Bovendien ben ik toegankelijk en wil graag echt dat deel van mezelf tonen. Die spontaniteit én het laten zien dat je ook vrouw en moeder tegelijk kunt zijn, maakt mijn werk als influencer op Instagram tot een succes".

Hoe is Style My Day ontstaan? "Een collega adviseerde mij om een online inspiratiebord te maken, waarop ik mijn ideeën kwijt kon. Tegelijkertijd was dat dan ook inspirerend voor andere mensen. Ik dacht: 'Wie zit daar nu op te wachten?', dus ik had het in eerste instantie naast me neergelegd. Een half jaar later maakte ik toch een Facebook-pagina met foto’s van dingen die niet per se

Hoe ben jij als ondernemer? "Ik kom uit een ondernemersgezin en ik ben met een ondernemer getrouwd, dus ik ben wel een echte ondernemer. Ik ben heel strategisch en doelgericht. Ik ga net zo lang door tot ik mijn doel bereikt heb. Verder ben ik ook een people player, dus ik maak makkelijk contact. Dat vinden mensen altijd heel fijn bij mij. Wie ik ook voor me heb, ik ben gewoon mezelf".

eyeline


Nog tips voor zelfstandige ondernemers? “Ga er 1000 procent voor en werk keihard, want niks komt je aanwaaien. Ondernemen is vallen en opstaan. Ik ben ervan overtuigd dat je alles kunt bereiken wat je wilt, als je er maar hard voor werkt. Natuurlijk heb je ook een dosis geluk nodig. Maar dat dwing je af, zeg ik altijd". Welke retailontwikkelingen zie jij? "Ik zie dat winkeliers het moeilijk hebben. Wat ik heel jammer vind, is dat ondernemers vaak op safe spelen. Ze kopen heel veilig in, waardoor ze zich niet onderscheiden van de rest. Juist nu moet je je onderscheiden. Verder denk ik ook dat ondernemers die niet op de een of andere manier online gaan, zullen verliezen van de spelers die wel online opereren. Dus ga online!” En trends op het gebied van (zonne)brillen? "De cateye en de vierkante vormen zijn helemaal hip. Verder zijn statementbrillen ook helemaal trendy. Grote brillen, brillen met veel kleuren of glitters en bloemen, alles kan. Ik zie ook veel zonnebrillen met lichte glazen, waar je de ogen doorheen ziet. En de kleine (zonne)brilletjes, die komen ook weer terug. Tenslotte zijn de druppelvormige glazen ook helemaal in. Onder andere Chloé heeft die nu, erg mooi".

Zie je al toekomstige trends? "Retro is helemaal terug! Denk aan brillen met vierkante en gekleurde glazen. Verder zie je ook veel transparante monturen zien en monturen met zachte pastelkleuren. Ook de glasbril is booming". Draag je zelf een bril? "Ik heb een aantal jaren geleden mijn ogen laten laseren, dus ik heb geen bril nodig om veraf te kunnen zien. Maar sinds kort heb ik wel een leesbril nodig. Ik ben nog een beetje in de ontkenningsfase, maar als het nodig is draag ik een leesbril van Frank and Lucie. Ik draag ook heel graag zonnebrillen". Waar koop jij je zonnebrillen? "Al mijn zonnebrillen koop ik bij Schmeck in Maastricht. De eigenaresse appte mij zojuist dat ze een nieuwe zonnebril van Chloé heeft en vroeg of dat iets voor mij was. Dat is service! Zij is heel jong en heeft super veel stijl. Bovendien is ze heel goed in marketing en inkoop. Zij weet precies welke merken en monturen men nu in de winkel moet hebben".

MEER OVER LONNEKE Lonneke Nooteboom is al 21 jaar styliste. Het signaleren van trends zit bij haar in het bloed. Ze is personal shopper en styliste van onder andere John Ewbank en Kelly Weekers, werkt regelmatig samen met Leontine & Marco Borsato, schuift regelmatig aan als stylist bij Koffietijd van RTL4 en schrijft voor een aantal modebladen. Daarnaast geeft ze styling workshops, masterclasses en lezingen over influencer marketing. Ze is founder van online lifestyle magazine Style My Day en is momenteel voornamelijk te volgen op Instagram @lonnekenooteboom. Hierop deelt ze alles wat haar inspireert op mode- en lifestylegebied.

eyeline

95


ENOT Amsterdam 1917 - 2017


ONDERNEMERSCHAP

ik wil de autorai zijn

100

Toegankelijk zijn, dat is de grote missie van bedrijven. Internet is lekker snel en toegankelijk, maar dat kan ook in een fysiek bedrijf; daar gelooft Hendri van Veen heel sterk in. Hoe hij onderneemt, leest u in onze rubriek Opticien aan het woord.

nieuw rx lab maui jim

103

Onlangs opende Maui Jim, na twee jaar intensieve voorbereiding en 10 miljoen investering, een eigen RX Lab om hun klanten nog beter en sneller te voorzien van de beste producten. Eyeline was uitgenodigd om de fabriek te bewonderen.

groeien met uw bedrijf

112

U bent ondernemer, dus denkt altijd aan de volgende stap om uw bedrijf op een gezonde manier te laten groeien. Met kleine stapjes blijven vernieuwen. Maar dat lukt niet altijd. Eyeline geeft u graag 6 redenen om te groeien!


Benieuwd naar de nieuwe identiteit van Transitions? Bezoek de Essilor stand op de Hall of Frames. www.essilorpro.nl


MASTERING CHANGE in een wereld die in sneltreinvaart verandert, is het voor veel retailers aanpassen of het speelveld verlaten. innovatie en “change” zijn momenteel hot- topic binnen de retail. maar uit het online survey onder retailers door rabobank en q&a consultancy blijkt echter, dat retailers worstelen met de noodzakelijke aanpassing aan veranderingen door te weinig innovatie (bron: eyeline zomer 2018). is innoveren dan zo moeilijk? Verandering of innovatie vraagt om een goede organisatie. En moet dit vaak organisatorisch worden losgemaakt van de ‘normale’ activiteiten. Veranderen is geen eenheidsworst en laat zich niet managen volgens een vastomlijnd stappenplan. Zou dit een mogelijke reden zijn van de innovatieworsteling binnen de retail? Om enig hulp te bieden bij veranderen zet ik in dit artikel een aantal aandachtsgebieden op een rijtje. De cultuur binnen een bedrijf is van grote invloed op het realiseren van een verander- of innovatiestrategie. Je hebt dan ook een bedrijfscultuur nodig die meteen kan inspelen op voortdurend wijzigende omstandigheden. Cultuur wordt dan gedefinieerd als datgene wat medewerkers daadwerkelijk doen binnen de organisatie. En die cultuur begin bij jou. Niets verandert zolang jij geen actie onderneemt. Om veranderingen succesvol te leiden, moet je als leider eerst een helder en volledig beeld hebben van de werkelijkheid. Hoe ziet mijn huidige cultuur eruit en welke aanpassingen zijn er nodig? Heb ik de capaciteit om de juiste afwegingen te maken? Kan ik/kunnen we de bijbehorende druk aan? Hebben we de juiste mensen aan boord en zitten deze op de juiste plek? Hoe dan ook, een succesvolle verandering is nooit het resultaat van de volle overgave van een enkele persoon. Het is cruciaal dat iemand de verandering leidt, maar

moeten ook medewerkers een rol hebben bij het veranderproces. En moeten deze medewerkers betrokken en bevlogen zijn. Dit alles vraagt om effectief leiderschap. Een effectieve leider beschikt over drie basisvaardigheden. In de eerste plaats ben je vakinhoudelijk goed onderlegd. In de tweede plaats kun je niet zonder conceptuele vaardigheden. Daartoe is er een abstractieniveau vereist dat jou in staat stelt hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden én een visie op de toekomst te ontwikkelen. In de derde plaats moet een effectief leider goed met mensen kunnen omgaan. Dit houdt onder meer in dat je anderen kan enthousiasmeren, dat je ideeën helder kan overbrengen en dat je conflicten op de juiste manier weet op te lossen. Met betrekking tot punt drie, een paar tips: een vriendelijke aanpak is niet altijd even duidelijk. Stel je eigenbelang wat meer voorop. Reageer niet meteen om zo een ander meer ruimte te geven. Tel eens tot twintig, misschien wel tot honderd. Denk niet alleen aan het resultaat, definieer gezamenlijke doelstellingen. Focus niet teveel op details en hou niet te star vast aan regels en procedures. Neem iets van een ander aan. Maar vooral: bekijk de positieve kant van veranderingen! voor meer info: www.mpulse.nl, +31 (0)6 23434075, mark@mpulse.nl

eyeline

99


OPTICIEN AAN HET

WOORD

TOEGANKELIJKHEID

IS mijn MISSIE

hoewel de autowereld niet zo veel van de hoor- en optiekbranche lijkt te verschillen als we hendri van veen mogen geloven, besloot hij toch snel de auto’s achter zich te laten om het familiebedrijf voort te zetten. de overname van horlogerie en optiek van kernebeek van opa van veen in 1952 was het begin van het familiebedrijf optiek van veen, inmiddels uitgebreid met het onafhankelijke oog+oor zorgcentrum noordwest veluwe. hoewel zorg en product zo veel mogelijk gescheiden worden, lijken de twee ondernemingen elkaar te versterken met ‘toegankelijkheid’ als duidelijke kernwaarde. TEKST Frits van den Heijkant BEELD Loek Peters Geboren twee deuren verder, waar in het verleden Optiek van Veen gevestigd zat, leek de toekomst voor Hendri al snel uitgestippeld. Toch werd er thuis nauwelijks over werk gesproken en besloot eerst Hendri autoverkoper te worden. “Ik vind het leuk om mensen te helpen, en geld is daarin niet de drijfveer. In de autoverkoop waren er veel targets. Als je niet de aantallen haalt, lig je eruit". Op zijn twintigste besloot Hendri aan zijn vader te vertellen dat hij ook opticien wilde worden. “Hij zei: ‘Ja, dat is prima, maar niet bij mij’, een reactie waar ik volledig achter sta. Als je het vak wil leren, doe het dan ergens anders voordat je thuis komt. Je blijft anders de zoon van de baas. Als je onderaan begint, je je eigen plekje moet verwerven en moet laten zien wat je kan, leer je daarvan. Er zijn natuurlijk ook voorbeelden van familiebedrijven bij wie het als ‘zoon van de baas’ heel goed gaat". Tijdens Hendri’s werkzaamheden bij de heer Ben Verkerk van Optiek Verkerk in Nijkerk/Amersfoort ontwikkelde hij een frisse blik maar ervoer ook dezelfde ondernemerschapsvisie als bij Optiek van Veen, namelijk ‘Help eerst de klant, dan komt de rest vanzelf’. “Er is veel bewaard gebleven en dingen zijn verbeterd. Ik

100

eyeline

heb hierna negen jaar met mijn vader gewerkt en dan ga je mixen. Soms hoor ik: ‘Ik kon zo goed met je vader praten, maar dat zie ik ook terug bij jou’. Dat is dan iets wat je meegenomen hebt van je pa". Onafhankelijkheid “We hebben bewust twee verschillende ingangen bij het OOG + OOR Zorgcentrum Noordwest Veluwe, want als optometrist moet je onafhankelijk blijven. Je denkt als klant al gauw: als ik goed behandeld ben bij het zorgcentrum, dan zal de winkel ook wel goed zijn. Dat is ook zo, maar mijn grote doel is dat zorg en product gescheiden is. Achter mijn duurste plek, de optometrie, wordt het minst verdiend. Hier declareren we nu alle uren omdat we die plek hebben verworven. Voor een standaard oogmeting in de optiek rekenen we ook een prijs en gelukkig zijn de heftige reacties op twee handen te tellen. Het is hoe je het aan de klant brengt want je moet weten waarom de klant de optiek binnenstapt. Als de klant na een oogmeting hier een bril wil uitzoeken, krijgt het product een andere prijs. Interessant is dat de jongere generatie het logischer vindt. ‘Voor een loodgieter moet je toch


ook betalen, dus dan toch ook voor een oogmeting?’ zeggen zij.” Wil je een oogmeting van Eyelove? Prima, dan ga je naar Eyelove. Eyelove, Ace & Tate en andere ketens hebben een goed doordacht verdienmodel. Moeten we daar tegen vechten? Nee, je moet laten zien waar het verschil in zit. Van de autowereld heb ik meegenomen: je kunt een goedkope basisuitvoering auto 1.0 kopen, maar de één wil andere velgen en de ander wil airco. Bij auto’s is het heel logisch dat je gaat uitbouwen met accessoires, zoals airco en een open dak. De consument gaat er bij een bril van uit dat deze accessoires er al bij zitten, terwijl het verdienmodel van Eyelove en Ace & Tate juist gebaseerd is op een basisuitvoering.” Verantwoording en verwachting “De zelfstandige opticien mag best een flinke marge op een bril hebben, maar dat moet te verantwoorden zijn. Als een ondernemer van rond de 60 zonder investeringen en personeel nog steeds de marge rekent, dan is dat scheef. Ik kan me verantwoorden met mijn investeringen, apparaten en kunde dat aanwezig is. Een Eyelove of Ace & Tate kan daarom ook prima naast mijn collega’s en mij bestaan. Maar waar zit mijn toegevoegde waarde? Ik weet dat ik mijn oogzorg beter kan doen en ik persoonlijk kan kijken wat ik kan doen. Wij moeten ook meer doen, want dat mag je verwachten. Hier is veel over te doen, bijvoorbeeld door de NUVO met het kwaliteitskeurmerk. Ik zeg dat ik de beste zorg verleen en dan moet je me maar geloven. Wie zegt dat ik gelijk heb? Ik was een van de eerste die FOAB- en KIWAgecertificeerd was, maar helaas is dit destijds niet doorgetrokken in de hele optiekbranche.” Ik wil de AutoRAI zijn “Toegankelijk zijn, dat is de grote missie van bedrijven. Internet is lekker snel en toegankelijk, maar dat kan ook in een fysiek bedrijf; daar geloof heel sterk ik in. De klant moet gewoon een bericht kunnen sturen. Het is nog niet zo ver dat ik een fulltime werknemer op de sociale media en WhatsApp hoef te zetten. Ik heb ook een mobiel waarmee ik 24/7 bereikbaar ben. Een klant mag mij altijd bellen. Mijn collega’s verklaarden me 3 à 4 jaar geleden voor gek, maar dat toegankelijke is mijn missie. Niet mijn eigen nummer, maar een ander kaartje. Tot op de dag van vandaag ben ik 6 keer gebeld. Ik ben inderdaad om half tien ’s avonds een keer iemands contactlens uit zijn oog gaan halen. Maar dan heb ik de avond van mijn leven, hartstikke gezellig en je drinkt nog een kop koffie samen. Het liefst zeg ik: 'Geef me maar de arm, dan zorg ik dat je bij de juiste persoon komt’.

eyeline

101


ZOVEEL MEER DAN ALLEEN EEN BEURS

28 SEPTEMBER T/M 1 OKTOBER 2018 PA R I S N O R D V I L L E P I N T E silmoparis.com

Vraag uw gratis toegangsbadge aan op silmoparis.com met de code PRESS18 Voor vragen, neem contact op met Promosalons Nederland, T. 020 4620020 of E. info@promosalons.nl


NIEUW RX LAB MAUI JIM Onze doelstelling? De beste glazen maken! onlangs opende maui jim, na twee jaar intensieve voorbereiding en 10 miljoen investering, een eigen rx lab in het duitse braunschweig, om hun klanten nog beter en sneller te voorzien van de beste producten. niet met als doelstelling de grootste glasleverancier te worden, maar om de beste te blijven. eyeline was uiteraard uitgenodigd om de fabriek te bewonderen. samen met nog een aantal andere journalisten van de vakmedia uit europa. TEKST Loes Brussen Wat direct opvalt, is de enorme rust en ingetogen kwaliteit die het bedrijf uitstraalt. Het lijkt wel de Willie Wonka Chocolate Factory! Alles is schoon, netjes, met respect voor het milieu en de mens ontwikkeld. Maui Jim mikt op een productie van 15 duizend orders per week, ze zijn er klaar voor. Een aantal nieuwe producten ligt klaar voor de opticien en zijn klant: de HEV-managing lens, een beschermende lens voor intensief smart devices gebruik, de high contrast lens die nog meer kleur contrast en definitie biedt. Ideaal om ook ’s nachts in de auto te gebruiken. En als laatste: Maui Brilliant, een lichtgewicht en zeer helder lensmateriaal. Momenteel werken er 5 mensen, allemaal lokale medewerkers, intensief opgeleid door de Amerikaanse specialisten van Maui

Jim zelf. Aangezien het om een complex technisch product gaat, zijn de medewerkers van het grootste belang. Aan het eind van het jaar zullen het er 17 zijn, met een uitloop naar 100 productiemedewerkers. Een aantal stappen wordt nu nog handmatig uitgevoerd, deze zullen in een latere fase ook geautomatiseerd worden. Toch zal het menselijk beoordelingsvermogen van groot belang blijven. De nadruk ligt op alle vlakken vooral op de kwaliteit en dus ook controle. Nogmaals het bedrijf wil graag de beste zijn in comfort, fit en design. Mede daarom wordt elke stap gefaseerd ingevoerd. Haast is immers nooit een goede raadgever. Aloha! voor meer info: www.mauijim.com

walter hester en mike dalton

eyeline

103


WE GAAN FLINK INVESTEREN IN HET VERSTEVIGEN EN UITBREIDEN VAN OOGZORG Remko Berkel Directeur Specsavers


SPECSAVERS

WIL PROFESSIONELE OOG- EN HOORZORG TOEGANKELIJKER MAKEN "vorig jaar hebben we het startsein voor groei gegeven en openden we in totaal negen nieuwe winkels. dit jaar zijn er in hoog tempo zes winkels geopend in delfzijl, schagen, best, dordrecht en tweede winkels in arnhem en amersfoort. aan het einde van het jaar hopen we er nog zo’n tien te openen op a-locaties. we willen professionele oog- en hoorzorg toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen en onze diensten zo dichtbij mogelijk aanbieden". TEKST Anneke Pastoor BEELD Specsavers Directeur Remko Berkel is enthousiast. Specsavers sloot in Nederland het afgelopen boekjaar af met een stijging van de omzet ten opzichte van het vorige boekjaar. De totale opbrengst van de retailketen kwam in Nederland uit op 140 miljoen euro ten opzichte van 135 miljoen euro het jaar ervoor. De omzet werd voornamelijk gestuwd door de goede resultaten van hoorzorg en het openen van nieuwe winkels. Dit boekjaar zet de retailketen tevens volledig in op verdere professionalisering van de oogzorg. Beste prijs, beste oogzorg "Het komende jaar investeren we flink in het verstevigen en uitbreiden van oogzorg in de winkels. We zien een trend dat steeds meer aanbieders, ook zonder enige opleiding, een oogmeting afnemen en een bril aanmeten. Consumenten leggen hun zicht hiermee op de waagschaal. Wij zien dit als een zeer risicovolle ontwikkeling en nemen hierin onze verantwoordelijkheid", vertelt Berkel. "Zo zijn we recent een pilot gestart waarmee we een preventief ooggezondheidsonderzoek introduceren in een aantal van onze winkels. Een flinke investering in de winkelformule, maar wat ons betreft noodzakelijk om kwalitatieve oogzorg en vanaf nu ook optometrie dichterbij de consument te brengen. Zeker gezien het feit dat door vergrijzing steeds meer Nederlanders te maken krijgen met slechtziendheid en de vraag naar oogzorg sterk toeneemt". Specsavers zet

daarmee duidelijk in op 'Beste prijs, beste oogzorg'. "We zijn de enige landelijke keten die lid is van de NUVO en als partner van het Oogfonds zijn we samen bezig met mooie initiatieven om mensen bewust te maken van het belang van oogzorg". Op onze vraag of er voor het preventieve ooggezondheidsonderzoek betaald moet worden, antwoordt Berkel: "Ja, maar wel tegen een 'Specsavers'-prijs". Weer volumegroei hoorzorg De hoorzorg liet bij Specsavers ook dit jaar weer een volumegroei zien van ruim 20 procent. Een onafgebroken groei sinds de afgelopen vijf jaar. Daarmee verwerft Specsavers een stevige plek in de Top 3 binnen de hoorzorgmarkt. “Wij richten onze hoorzorg er volledig op in om de financiële en emotionele drempel voor mensen met gehoorverlies zoveel mogelijk te verlagen", zegt Berkel. "Daarnaast heeft onze unieke propositie, waarbij wij de eigen bijdrage van onze klanten betalen, een positieve uitwerking op de audiologische markt. Er is echter een tekort aan geschoolde audiciens en die vraag neemt alleen maar toe. Daarom zijn we in de afgelopen jaren al drie intensieve opleidingstrajecten gestart in samenwerking met de Dutch Health Tech Academy. Om de aanwas van gediplomeerde audiciens voor onze nieuw te openen winkels in de toekomst te garanderen starten we eind deze zomer met het vierde leerwerktraject".

eyeline

105


Wat ben jij? Ondernemer of leidinggevende? Ook al ambieer je geen leidinggevende rol, als ondernemer moet je toch mensen aansturen en inspireren.. Ook als dat ongemakkelijk voelt. Word de ‘leider’ die je wilt zijn.

Mpulse is gespecialiseerd in maatwerk programma’s voor intensieve leiderschapsontwikkeling. Meer weten? Mail naar mark@mpulse.nl

mpulse.nl


BAUSCH+LOMB INVESTEERT IN JONG TALENT op 2 juli was eyeline te gast bij de bijeenkomst voor future opinion leaders (fol) in de eijckmankamer van het academiegebouw van de universiteit van utrecht. wat een prachtig gebouw recht tegenover de dom, sommige ruimtes ademen gewoon nog donders en snellen. deze dag was een vervolg op de sessie van half juni met rob rosenbrand van bausch+lomb en eef van der worp. bausch+lomb creëert en begeleidt namelijk toekomstige loyale opinion leaders door hen een podium te bieden, zodat onder andere vakinhoudelijke kennisdeling door blijft gaan, maar ook praktijkervaringen uitgewisseld worden. in oktober wordt een masterclass op de hogeschool van utrecht georganiseerd en wellicht zien wij een van de fol's wel op het podium van ncc 2020! TEKST Anneke Pastoor BEELD Loek Peters Bausch + Lomb investeerde in de cursus 'Passievol presenteren' door Eef van der Worp, die de officiële TED-gids voor spreken in openbaar als basis gebruikte. Eyeline mocht bij de presentaties zijn en werd blij verrast. Op basis van twee artikelen van Szcozotka Steele en Efron Morgan werden vijf thema's bedacht: Steriel vs infectieus door Daisy Laan van Ellerman Optiek, Hygiëne Lens Care/Vloeistof door Imke Jacobs van Jongen Opticiens, Nieuwe lenzen/reductie complicaties door Maurice Heunen van Optometrisch Centrum Geleen, Hoe een 53 stappenplan simpel te houden door Maarten Christiaans van Lukx Optiek en Hoe het verschil te maken met discomfort door Gabi Steenbekkers van Loonen Opticiens.

Alle FOL's zijn vereerd dat Bausch + Lomb hen heeft gevraagd. Reacties als 'presenteren is iets wat ik van nature nooit wilde doen, maar nu heb ik voor het eerst handvatten gekregen' en 'Maak er een feestje van, probeer het luchtig te houden'. Of 'Doordat wij uit de praktijk komen, prikkelen we collega's eenvoudig. Vertel bij voorkeur iets wat je morgen in praktijk kunt brengen'. We blijven de FOL's graag volgen!

eyeline

107


VANG JIJ ALS ONDERNEMER

DE TIJDGEEST? wat is de invloed van jouw winkel? passen jouw medewerkers bij jouw concept? waar zit de connectie tussen je doelgroep en je product? deze vragen - en heel veel antwoorden - kwamen langs tijdens het jaarcongres trends & transities in retail, dat onlangs plaatsvond in amsterdam. een boeiende middag met inspirerende sprekers en prachtige voorbeelden van hedendaagse communicatie, met de millennials als middelpunt. TEKST Marie-Catrien van Deijck BEELD Shutterstock De millennials (Generatie Y) zijn een demografische generatie, volgend op de pragmatische generatie. Hoewel er geen eenduidige definitie van millennials is, wordt deze meestal gehanteerd als geboren tussen 1980 en 2000. Hun ouders zijn veelal van de babyboomgeneratie (1940-1955) of van de generatie X (1955-1980). In 2015 is maar liefst 45 procent van de bevolking tussen de 15 en 35 jaar, ofwel millennial. Een bijzonder bepalende doelgroep dus en daarmee een perfect speerpunt in een congres over ­ontwikkelingen in retail. Deze vierde editie van het Jaarcongres Trends & Transities in Retail, eind juni in het WTC in Amsterdam, was wederom georganiseerd door trendanalist Christine Boland en RetailTrends Media. De vragen die aan bod kwamen: welke transities zijn er gaande binnen retail & brands en wat is hun impact op jouw discipline of formule? Welke nieuwe begrippen komen daarbij kijken en welke skills moet je als retailer hebben om daarmee om te gaan? Hoe gaan millennials om met deze ontwikke­lingen en hoe bereik je die generatie? Maak overal een feestje van, ook van een klacht Christine Boland bouwde het congres op rond het thema Principles of Progress. "We maken een tsunami aan vernieuwing mee", vertelt de trendanalist. "Een enorme nieuwe golf van kansen en inzichten. De wereld is gefragmenteerd en we zitten in een filterbubble; alles wat we doen op internet resulteert in de echo van ons eigen gelijk. We zien alleen wat bij ons gedrag past. In alles is een algoritme aan-

toonbaar. Daarnaast heerst er op grote schaal onzekerheid en daarom moeten we het vertrouwen dat er wél is, koes­teren. Het is een moeilijke tijd, maar ook een heel spannende". Een van de items van­ Boland’s presentatie luidde ‘Cultivate Compassion’. We moeten met onze klanten de dialoog aangaan, tolerantie tonen, niet bang zijn voor diversiteit, maar er juist uit oogsten én we moeten een businessprofiel hebben dat ‘generosity’ uitstraalt. Of, zoals een van de sprekers verwoordde: bij je klantenservice moet ook een klacht een feestje worden. Kortom, altijd je klant met een goed gevoel achterlaten en laten zien dat je begaan bent met de wereld. Een holistische visie wordt steeds belangrijker. Schoenzolen van gerecyclede kauwgom Wat de diversiteit van onze samenleving betreft, kwamen er tijdens het congres mooie voorbeelden voorbij van bedrijven die de tijdgeest goed vangen. Zo vulde Halal Fried Chicken tijdens de Ramadan een abri met een advertentie waarop overdag enkel tekst te zien was, en na zonsondergang ook een foto van de gebraden kip. De Bijenkorf maakte een parfum met de naam Eau de Tolérance en een flink aantal bedrijven werkt ­inmiddels met een zogeheten Give Back Box: een doos waarin jouw pakket wordt geleverd en die je direct - gevuld met iets dat je niet meer gebruikt, maar een ander wel kan gebruiken - mee teruggeeft. Beter voor het milieu en je medemens.

eyeline

109


Dat geldt ook voor een heel origineel Amsterdams concept: Gumshoe, sneakers met zolen van gerecyclede kauwgom van de straat. Alleen al in Nederland belanden er ieder jaar 1,5 miljoen kauwgoms op straat. Met behulp van een stoomapparaat wordt de kauwgom van straat gehaald en verwerkt tot kleurrijke schoenzolen met daarin een print van typisch Amsterdamse dingen. Er is leer dat is gemaakt van druivenpitten, er is een collectie Lacoste-polo’s waarop geen krokodil prijkt, maar een patch van een bedreigde diersoort (in een helaas vrij ruim assortiment dieren). Zelfs Mattel, moeder van Barbie, speelt in op de nieuwe tijdgeest en bracht onlangs een serie Barbie-poppen uit die een eerbetoon brengen aan sterke vrouwen uit het verleden, zoals Frida Kahlo. Ook lanceerde Mattel een speciale versie van Ken: Millennial Ken. Behalve het product zelf, bieden steeds meer merken de consument een ervaring. We gaan van ‘looking good’ naar ‘feeling good’. Op Schiphol opende Bombay Sapphire onlangs een glazen ruimte waar de bezoekers geluid van vogels en stromend water horen, terwijl ze zwevende, geurende dampdruppels kunnen opvangen. Druppels die ruiken naar de smaken in de gin: citrus, bloemen en specerijen. Make or break op winkelvloer "Jouw klanten kopen met de drie h’s: hart, hoofd en hara, Japans voor intuïtie", vertelt Jacqueline Welbers, eigenaar van Lovelyday, een bedrijf dat zich bezighoudt met het verbeteren van de resultaten van organisaties. Haar visie is dat mensen beter functioneren als ze zich verbonden voelen met de organisatie én gebruik kunnen maken van hun potentieel. "Dan worden ze gelukkiger en productiever. Je mensen moeten echt passen bij jouw concept, want zij zijn het die jouw klanten moeten inspireren. Is het ‘make or break’? Dat wordt op de winkelvloer bepaald". Concept belangrijker dan omzet en winst Een onderneming die vanaf de start in de jaren 70 altijd volledig haar eigen koers heeft gevaren en daarmee tot op de dag van vandaag succesvol is, is Dille & Kamille. De eerste winkel opende in 1974 haar deuren aan de Oude Gracht in Utrecht. In een tijd dat alles ineens van plastic werd gemaakt en overal een stekker of batterij bij hoorde, koos deze winkel bewust voor natuurlijke eenvoud. Dille & Kamille wilde toen al oases van rust in de stad bouwen en doet dat nog steeds. 44 jaar later zijn er 32 Dille & Kamille-winkels in de Benelux, stuk voor stuk geënt op de filosofie van des-

110

eyeline

DE SPREKERS

Christine Boland is als trendanalist gespecialiseerd in consumentengedrag, fashion en retail. Ze is eigenaar van het bureau Christine Boland Trends & Mindsets en werd in 2012 uitgeroepen tot trendwatcher of the year in de categorie fashion & design. Hans Geels is algemeen directeur van Dille & Kamille. Daarvoor werkte hij tien jaar bij CliniClowns. Dat hij van de non-profit naar retail is overgestapt, vindt hij niet ongewoon: ook Dille & Kamille is een bedrijf met een welomschreven ideaal. Melanie Bosveld is oprichter en managing director van Kult & Ace, een PR-bureau dat gespecialiseerd is in stedelijke twintigers en dertigers, met een focus op millennials. Hoe bereik je deze doelgroep, met welke middelen, wat voor tone-of-voice werkt? Jacqueline Welbers is eigenaar van Lovelyday, een bedrijf dat zich bezighoudt met het verbeteren van de resultaten van organisaties. Haar visie is dat mensen beter functioneren wanneer ze zich verbonden voelen met de organisatie én gebruik kunnen maken van hun potentieel. Ariane van Mancius is eigenaar van Now New Next. Haar bureau richt zich op food, beverage, packaging en hospitality. Ariane werkt voor vier kanalen, die in hun benadering sterk van elkaar verschillen: retail, airline, petrol en food service. Yfke Laanstra is auteur van het boek Bits Bytes & Bewustzijn. Zij houdt zich bezig met het snijvlak van bewustzijn, computertechnologie en menselijk potentieel. Deborah van der Velde praatte het programma aan elkaar. Zij is presentator, muziektheatermaker, songwriter en orthopedagoog. tijds. En er is een webshop, want ook een onderneming waar natuurlijke eenvoud centraal staat, kan de digitalisering niet ontlopen. Hans Geels, managing director van deze bijzondere onderneming: "Wij geloven in duurzaamheid, in rustplekken in de stad. Je kunt pas een sterk merk bouwen als je relevant bent, onderscheidend en geloofwaardig. Je concept is belangrijker dan omzet en winst". Wil je alle presentaties van Trends & Transities in Retail zien en horen? RetailNieuws.nl


vochtgehalte zuurstofconsumptie1

modulus

filter

De wetenschap achter onovertroffen comfort MyDayÂŽ daglenzen met AquaformÂŽ technologie: ontworpen voor een uitzonderlijke zichtkwaliteit, onovertroffen comfort en gezonde lensbeleving.1

www.coopervision.nl 1. Brennan NA: Beyond Flux: Total Corneal Oxygen Consumption as an Index of Corneal Oxygenation During Contact Lens Wear. Optom Vis Sci 2005. * Waarschuwing: UV-filterende contactlenzen zijn geen vervanging van beschermende uv-brillen, zoals brillen met uv-filtering of zonnebrillen, omdat ze niet het hele oog en de omgeving van het oog bedekken. Lensdragers moeten daarom uv-filterende brillen blijven gebruiken.


GROEIEN MET UW BEDRIJF?


DIT ZIJN DE 6 REDENEN! zoals veel ondernemers denkt ook u waarschijnlijk na over uw volgende stap. uw bedrijf op een gezonde manier laten groeien. blijven vernieuwen. met kleine stapjes tegelijk. maar veel bedrijven slagen er op dit moment niet in om te groeien. ondernemen is net als fietsen. wie stilstaat, valt om. wij geven u graag 6 redenen om te groeien! TEKST Loes Brussen MEER BESTAANSRECHT Groeien betekent overleven, ook al doet u het met kleine stapjes tegelijk. Zeker in een markt die continu beweegt, is het belangrijk om mee te gaan. Uw concurrenten zitten ook niet in een hoekje verscholen. Ook zij blijven hun producten vernieuwen. Als u niet meebeweegt, komt het moment waarop u niet meer kunt leveren wat de markt verlangt steeds dichterbij. Het gevolg? Klanten stappen over en uw omzet daalt. Blijven vernieuwen dus! MEER CASH Als ondernemer worden uw ambities vast wel eens geremd door een gebrek aan geld. U heeft 101 wensen en ideeën. Herkenbaar? Veel daarvan kunt u nu niet uitvoeren omdat het u simpelweg ontbreekt aan voldoende cash. Een nieuwe bus, de huur van een loods of een handig softwarepakket om klanten beter te bedienen; het kost allemaal geld. En wie groeit, krijgt meer financiële mogelijkheden. Zo kunt u uw ambities bekostigen en met een aantal ideeën aan de slag die al een poosje op de plank lagen. Bovendien bent u op deze manier beter bestand tegen een stootje. MEER NAAM, MEER KLANTEN Veel mensen doen het liefst zaken met bedrijven van enige omvang. Dat heeft vooral te maken met vertrouwen. Als een bedrijf namelijk wat groter is, dan hebben ze sneller het gevoel dat hun verwachtingen worden waargemaakt. ‘Ik ben niet de enige die hier spullen koopt’, is dan het idee. ‘Dit is geen eendagsvlieg en het zal dus wel goed zijn’. Door je bedrijfsnaam op de kaart te zetten, trekt u een nieuwe groep klanten aan die anders was weggebleven.   MEER RUST U neemt de telefoon op, zorgt voor het binnenhalen van opdrachten en bent in veel gevallen ook de projectmanager. Als kleine ondernemer leunt het bedrijf grotendeels op uw eigen schouders. Een weekje op vakantie? Het zit er vaak niet in. Met veel pijn en moeite kunt u misschien een dagje weg en dan nog ligt de telefoon altijd binnen handbereik, voor het geval u toch nog even nodig bent. Maar wordt uw bedrijf steeds groter, dan gaat u merken dat er geen man overboord is wanneer u er een keer niet bent. Iedereen weet wat hij moet doen en het kantoor is gewoon bereikbaar. Mailtjes die om een snelle reactie vragen blijven niet liggen tot overmorgen. Het bedrijf is met andere woorden minder afhankelijk van u. En dat is een fijne gedachte.

met dank aan rabobank

MEER COMPLETE ONDERNEMER Door te groeien met uw bedrijf wordt u een meer complete ondernemer. Ga maar na, u krijgt waarschijnlijk te maken met zaken die eerder nog niet of in veel mindere mate speelden. Denk aan personeel, marketing, sales en – heel belangrijk – leiderschap. Als kapitein van het schip is het uw taak om ervoor te zorgen dat iedereen aan boord zo goed mogelijk presteert. Al die zaken die spelen in een groeiend bedrijf doen een beroep op uw vaardigheden als ondernemer. Daardoor blijft u zich continu ontwikkelen. BETER VERKOOPBAAR U wilt er misschien nu nog niet aan denken, maar er komt een moment waarop u uw bedrijf wilt verkopen. Gewoon, omdat u iets anders wilt doen. Of u nadert de leeftijd waarop het tijd wordt om te gaan afbouwen. Heeft u zich wel eens afgevraagd wat er van uw optiekzaak overblijft als u er geen onderdeel meer van uitmaakt? Niet veel, is het antwoord dat voor veel ondernemers geldt. Dat kunt u tegengaan door te groeien naar een stevigere organisatie. Eén die ook zonder uw aanwezigheid een basis heeft om door te gaan. Daardoor is uw bedrijf in de toekomst beter verkoopbaar. En een groter bedrijf levert u sowieso meer geld op.

eyeline

113


COLUMN D

O

O

R

G

E

E

F

Hans Profijt van Brilonline.com

ONLINE IS ONZIN De aarde draait, mensen evolueren en het klimaat verandert. Het leven is volop in beweging. Ook de consumentenmarkt. Al 150 jaar zijn er continue ontwikkelingen gaande. Van 'hoe we winkelen' tot 'wat we winkelen'. Er zijn producten die niet weg te denken zijn uit ons leven. Producten die in vroegere tijden verguisd of gelabeld met 'Onzin'. Denk aan de auto, de metro, het vliegtuig of meer recent de mobiele telefoon en het internet. Toen Henry Ford een koets voorstelde zonder paarden werd hij voor gek verklaard. De mobiele telefoon dan? 'Volstrekt overbodig’ was de publieke mening. We weten inmiddels beter. Ook nu verandert de manier van winkelen nog steeds. We willen mensen en goederen zo dicht mogelijk bij elkaar brengen met de mogelijkheden die we hebben. Zo ontstonden ooit de eerste warenhuizen. Of teleshopping. Ontwikkelingen die werden afgedaan als 'onzin'. Maar uiteindelijk waren de kopers er ontzettend blij mee, het bracht comfort en gemak. Consumenten zochten en zoeken nog steeds nieuwe dingen; nieuwe producten en nieuwe manieren om te winkelen. Is online ook onzin? Hebben alle online tegenstanders wel gelijk? Of leert het verleden ook nu hoe de toekomst eruit ziet? Is online een bedreiging, een modegril of juist een aanvulling op het winkelaanbod? Is Jeff Bezos van Amazon per ongeluk de rijkste man op aarde geworden? Kopen mensen online vliegtickets omdat het zo onhandig is? Sommige (optiek)winkels voelen online als een gevaar, 'het gaat vast aan onze deur of branche voorbij'. Men levert kritiek op nieuwe ontwikkelingen. Daar is niks mis mee, kritiek houdt mensen scherp.En scheidt de zin van de onzin.Kritiek maakt van een jonge onzekere automobilist een ervaren coureur. Maar is online echt een bedreiging? Kijk om ons heen en het antwoord dient zich aan.

Hoe vaak kijken we op onze smartphone op zoek naar nieuws? Vrienden of familie zonder Facebook-accounts zijn uitzonderingen. Het woord ‘Googlen’ is opgenomen in het woordenboek en zelfs bij de Belastingdienst vul je online je aangifte in. Een treinkaartje boek je online. Een hotel vergelijk je op Trivago. Het internet is de grootste winkelstraat ter wereld. Veel bedrijven die in het begin kritiek leverden op online, zijn nu zelf online. Ze omarmen het. Over de hele wereld zijn er ruim 3 miljard mensen actief op het internet. Dat is bijna de helft van de gehele wereldbevolking. Dat is geen bedreiging, maar een kans. Lokale winkels hebben ineens het hele land als potentiële klant. Of zelfs Europa en soms de hele wereld. Hoeveel klanten wil je hebben? Het internet neemt echt niet alles over. Online is een heel belangrijk onderdeel in het koopproces. Eerst online oriënteren van producten is de nieuwe manier winkelen. Wat is er te koop? Daarna bepaal je bij wie je koopt en hoe. Laat je het thuis bezorgen, of ga je naar de winkel voor persoonlijke service. Dat is aan de klant. Maar het is aan de winkelier om te zorgen dat de klant je kan vinden, waar de aankoop steeds vaker begint. Online dus. Daar begint de koop en de relatie. Wat er daarna gebeurt, ligt in handen van de ondernemer. Koppel een goed product aan een goede service en maak dit aanbod online vindbaar. Op een manier die klanten waarderen. Zo simpel is het recept. Boots online de werkelijkheid zo goed mogelijk na. Dan zie je meteen resultaat bij ondernemers. Ook in de optiek. Dan heeft online heel veel zin.

Volgende Doorgeefcolumn: Leon Planken 114

eyeline


Onderscheid u met ultiem maatwerk!

SUCCESSFUL

DUTCH RETAIL DESIGN

C O N C E P T S T R AT E G Y - S T O R E D E S I G N - P R O J E C T M A NAG E M E N T - P R O D U C T I O N

SCHERPENZEEL (NL): +31 (0) 33 277 17 14

LONGUICH (DE): +49 (0) 151 70 54 63 20

THE.PERFECT.VIEW. Met Indivisual zachte maandlenzen biedt u uw klant ultiem maatwerk. Perfect passende lenzen zorgen voor een ongekend comfort en superscherp zicht. Dé manier om u te onderscheiden als specialist. Meer informatie? Neem contact op met uw accountmanager.

www.nkl.nl

+31 (0) 33 277 17 14

WWW.WSBINTERIEURBOUW.NL


eyeline

NIETNIEUW! VOOR NIETS HET OCTDÉ TOTAALPAKKET AL JAREN OCT SPECIALIST BENIEUWD? BEZOEK ONS OP DE CENTROP SALES

vakblad voor de opticien, najaar 2018

Houd rekening met de nieuwe tijdgeest!

Zoals de ouden zongen piepen de jongen, toch?

O’Max onderscheidt zich door de samenwerking met Topcon al jaren op OCT gebied. Na de introducties van de OCT-1000, 3D-OCT 2000, 3D OCT Maestro en de 3D-OCT Maestro Solo, is de nieuwste OCT technologie van Topcon verwerkt in de DRI-OCT. De DRI-OCT maakt gebruik van de meest verfijnde scantechnologie ‘Swept Source’: een baanbrekende technologie welke zorgt voor de hoogste scanningssnelheid. De OCT werkt hierdoor niet alleen sneller maar is ook in staat om diepere structuren in beeld te brengen en ondervindt minder last van vertroebelde structuren zoals cataract en glasvochttroebelingen.

TOPCON DRI-OCT

TOPCON 3D-OCT Maestro

Nieuw is ons OCT TOTAALPAKKET. Meer weten? Breng een bezoek aan de Centrop Sales of bel het O’Max Instruments team: 088-0888 160.

O’Max Instruments BV Marconistraat 9, 6902 PC Zevenaar • Postbus 102, 6900AC Zevenaar Telefoon: +31 (0)88 - 0888160 • info@omax.nl • www.omax.nl

an Essilor Company

vakblad voor de opticien, najaar 2018 www.eyeline-magazine.nl

KIES OOK VOOR EEN IDEALE OCT OPLOSSING VAN TOPCON

Ambachtelijk vervaardigen zeer onderscheidend

ER GEBEURT VEEL IN ONZE BRANCHE!

Bijzondere vormen vieren hoogtij

Profile for LT Media

Eyeline Magazine #3 najaar 2018  

Eyeline Magazine #3 najaar 2018

Eyeline Magazine #3 najaar 2018  

Eyeline Magazine #3 najaar 2018