Page 1

eyeline

NIET VOOR NIETS AL AL JAREN JAREN DÉ DÉ OCT OCT SPECIALIST SPECIALIST

vakblad voor de opticien, voorjaar 2018

TRENDS IN INTERIEURS

VAKGENOTEN IN GESPREK OVER JONGEREN

O’Max onderscheidt zich in de samenwerking met Topcon al jaren op OCT gebied. Na de introducties van de OCT-1000, 3D-OCT 2000, 3D OCT Maestro en de 3D-OCT Maestro Solo, is de nieuwste OCT technologie van Topcon verwerkt in de DRI-OCT. De DRI-OCT maakt gebruik van de meest verfijnde scantechnologie ‘Swept Source’. Deze baanbrekende technologie zorgt voor de snelste scanningssnelheid. De OCT werkt hierdoor niet alleen sneller maar is ook in staat om diepere structuren in beeld te brengen en ondervindt minder last van vertroebelde structuren zoals cataract en glasvochttroebelingen.

TOPCON DRI-OCT

TOPCON 3D-OCT Maestro

Meer weten? Bel naar het O’Max Instruments team: 088-0888 160, of vraag een demonstratie aan via info@omax.nl

O’Max Instruments BV Marconistraat 9, 6902 PC Zevenaar • Postbus 102, 6900AC Zevenaar Telefoon: +31 (0)88 - 0888160 • info@omax.nl • www.omax.nl

an Essilor Company

vakblad voor de opticien, voorjaar 2018 www.eyeline-magazine.nl

KIES OOK VOOR EEN IDEALE OCT OPLOSSING VAN TOPCON

GROTE BEURS TREND SPECIAL

TECHNOLOGIE EN KLEUR OP OPTI

DOL OP INNOVATIEVE PRODUCTEN


11 & 12

MAART

2018

NEDERLANDS CONTACTLENS CONGRES

Het Nederlands Contactlens Congres (NCC) is een initiatief van de NAC (Nederlandse Associatie van Contactlensleveranciers) i.s.m. de ANVC (Algemene Nederlandse Vereniging voor Contactlensspecialisten). Sinds de eerste editie in 2006 is het evenement inmiddels uitgegroeid tot het grootste contactlenscongres in Europa met meer dan 1800 deelnemers uit meer dan 20 landen. Op zondag 11 en maandag 12 maart 2018 vindt het NCC 2018 plaats in het NH Conference Center Koningshof in Veldhoven! Het centrale thema voor deze editie is “Making A Difference�. Tijdens het congres is alles erop gericht hoe jij als aanpasser en ondernemer voor jouw klanten het verschil kan maken.

Je kan je nu registreren! Op onze website www.ncc2018.com vind je alle informatie over hoe te registreren, een overzicht van het volledige programma en nog veel meer.

Naast interessante lezingen, leerzame presentaties en waardevolle paneldiscussies is er tijdens het NCC 2018 een uitgebreide expositie van de contactlensleveranciers en leveranciers van aanverwante producten. Tijdens pauzes kun je je laten informeren over de nieuwste producten en ontwikkelingen op het gebied van contactlenzen.

Met 1500 contactlensspecialisten, meer dan 40 sessies, minimaal 30 sprekers, meer dan 25 exposanten en 1 fantastische avond, is het NCC 2018 het contactlens evenement van 2018!

Volg @NCC_2018

Like Nederlands Contactlens Congres op Facebook


www.nachtlenzen.nl

Overdag scherp zien zonder bril of lenzen! Beleef de ultieme vrijheid. De groep tevreden Nachtlenzendragers wordt steeds groter. Door het aanmeten van deze unieke lenzen creëert u loyale dragers in uw praktijk! Interesse om ook Nachtlenzen aan te meten? Bel NKL Contactlenzen via 0591 - 610 640 en wij vertellen u er graag meer over.

Postbus 47 • 7800 AA Emmen • 0591 - 610 640 • www.nkl.nl


COLOFON uitgever LT Media BV hoofdredactie Drs. Loes Brussen loes.brussen@ltmedia.nl eindredactie Anneke Pastoor anneke.pastoor@ltmedia.nl webredactie Madelon Willems madelon.willems@ltmedia.nl Amanda Morina

Amanda.morina@ltmedia.nl redactie Eef van der Worp Marie-Catrien van Deijck Gina van Dijk Riens Gort Bianca Helmens art-director Jan Luijk vormgeving Christel Giezen Brigitte van Mierlo Loek Peters fotografie Jan Luijk Loek Peters Willem Noordhoek coverfoto Jan Luijk Loek Peters Götti, Heikaus, Essilor sales en marketing Eric Smid eric.smid@ltmedia.nl Mandy Mooren mandy.mooren@ltmedia.nl Mangala Jacobs mangala.jacobs@ltmedia.nl

Sprechen Sie Deutsch? Zoals altijd is ons eerste nummer van het jaar een heel diverse. De beurzen hebben onze aandacht - Opti, Centrop-Sales en Hall of Frames. In onze Vakgenoten in gesprek dit keer jonge ondernemers aan het woord. Hoe groot is de doelgroep jongeren, hoe loyaal zijn ze en hoe krijgen we ze in de winkel? In deze Eyeline veel aandacht voor ondernemers in ieder opzicht. Leveranciers, ketens, discounters, zelfstandigen, ze komen allemaal bij vakblad Eyeline aan het woord. In deze printuitgave, maar natuurlijk ook steeds vaker online. Sinds eind 2016 maken we voor onze lezers onder meer online magazines. Tot onze vreugde bent u hier blij mee, dat zien we aan de openingrates en het doorklikgedrag. Dank! Dit gaf ons het vertrouwen om vanaf 1 januari DACH te ontwikkelen. DACH zult u zeggen? Jazeker, Eyeline wordt nu ook gemaakt voor de Duits sprekende landen Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Met een eigen team, vooral voor online uitingen. Wilt u ook Eyeline DACH ontvangen? Laat ons even weten en we zetten u met alle plezier op de mailinglijst. Over aanmelden gesproken, heeft u zich al ingeschreven voor NCC? Dat wordt weer een geweldig event! We zien elkaar dit weekend op Centrop-Sales en Hall of Frames! Veel plezier!

Creatief Directeur LT Media

traffic Dennis Söser traffic@ltmedia.nl +31 (0)26 3616960 www.eyeline-magazine.nl www.facebook.com/eyeline.magazine

abonnementen Bel 026-3616960 of mail danielle.vanmansom@ ltmedia.nl met het verzoek om een abonnement. Prijs abonnement voor een compleet kalenderjaar: 39,50 euro. Het abonnement wordt stilzwijgend verlengd, indien geen opzegging plaatsvindt voor 1 november van het lopende kalenderjaar. Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever mag niets uit Eyeline worden over­genomen. De redactie is niet verantwoordelijk te houden voor de inhoud van interviews.

eyeline

11


0411 62 44 44 - www.avabrillen.nl

21 januari

04 & 05 februari

12 t/m 14 februari


INHOUD eyeline voorjaar 2018

techniek & innovatie Vakgenoten in gesprek

18

Procornea over de jeugd van tegenwoordig

27

Innovatiekracht in DNA Essilor

28

DNEye-scanner succes bij De Haas Optiek

32

Eef verlegt zijn eyeline: homeostase

35

NIDEK-OCT geeft extra dimensie aan vak

38

18

28

46 38 beurzen OPTI 2018 Opening

44

Munic

46

Safilo

49

Ineurop & Menicon

50

Yohji Yamamoto

51

ZEISS UVProtect

52

William Morris London

54

Maui Jim

56

WSB

57

Eschenbach

58

Dutz

59

eyeline

13


Centrop-Sales

61

Hall of Frames Special

75 - 90

trends Mooie winkels

94

Shop-in-shop, waarom wel of juist niet?

99

Samenwerking Specsavers met Balmain

102

50

106 109

52 ondernemerschap Marchon en Calvin Klein

106

Ralph Optiek en HOYA

109

Optitrade Financiering & Opvolging

112

elk nummer Column Eef Nieuws Doorgeefcolumn

14

eyeline

30 36, 40, 66, 69, 70, 73 114


mido.com

Milano Eyewear Show 24, 25, 26 februari | fĂŠvrier | 2018


BEURSACTIE

PLAYSTATION 4 BIJ MARCHON!

KOOP 100 BRILLEN EN KRIJG EEN PLAYSTATION 4 CADEAU UITSLUITEND GELDIG TIJDENS DE BEURSDAGEN VAN 4 EN 5 FEBRUARI

Benelux@marchon.com | 00800 7200 2020 | www.marchon.com


TECHNIEK & INNOVATIE

jongeren in de optiekzaak

18

De doelgroep jongeren scharen we onder generatie Y de grenzeloze, digitale generatie. Ook wel screenagers genoemd. Helaas hebben ze nul loyaliteit. Willen we ze in de optiekzaak en zo ja, hoe? Lees deze interessante Vakgenoten in gesprek.

innovatiekracht in dna 28 Heeft u ze al gezien en gedeeld? De blogs die Essilor deelt op Facebook en LinkedIn in het kader van de campagne ‘Gemaakt in Nederland’! Zes experts vertellen vanuit hun afdelingen wat er stap voor stap gebeurt met de brillenglazen.

revolutionaire kijkoplossing

32

De 2 dagen dat de DNEye-scanner van Rodenstock ter promotie bij De Haas in Tilburg stond, werden er 3. Maar liefst 120 klanten belden voor een afspraak. Rodenstock maakte er met De Haas een feestje van.


VAKGENOTEN IN GESPREK

JONGEREN ZIJN NIET LOYAAL Willen we ze in de optiekzaak en zo ja, hoe? de doelgroep jongeren gaat over de jeugd van 18-25 à 30 jaar. we scharen ze met name onder generatie y, ook wel de grenzeloze, digitale generatie genoemd. screenagers. generatie einstein. ze zijn vertroeteld door hun ouders, zijn al vroeg in hun leven in aanraking gekomen met sms, internet, profielensites en facebook. kortom, een generatie die digitaal opgevoed is en authentiek wil zijn. zelfverzekerd en optimistisch. maar wel met een korte spanningsboog, een mate van ongeduldigheid en helaas, nul loyaliteit. niet de makkelijkste doelgroep dus. maar... hoe krijg je jongeren meer naar de optiekzaak? en wil je dat eigenlijk wel? TEKST Anneke Pastoor BEELD Loek Peters Sandra Christiaansen Uit de bevolkingsopbouw van Nederland blijkt dat de doelgroep jongeren (18-30 jarigen) langzaam slinkt. Van deze doelgroep is ongeveer 25 procent correctiebehoeftig, waarvan het merendeel unifocale dragers. Daarvan koopt circa 70 procent bij de bekende ketens. Dit betekent dat er zo’n 163 duizend jongeren zijn die verdeeld moeten worden over alle zelfstandige opticiens en online ketens als Ace & Tate en Charlie Temple. Van deze ketens zijn weinig tot geen cijfers bekend. Er blijft slechts een kleine groep over om je op te focussen. Eyeline En waar loopt die groep dan? Jeroen van Esdonk Dat is voor mij de eerste vraag. Als ik naar buiten kijk, dan zie ik weinig jongeren echt winkelen. Ze fietsen meestal doordeweeks voorbij op weg naar studie. Margo Kruytzer Sinds de verbouwing in september 2016 heeft onze winkel een boost gekregen. Als je binnenkomt, is er meteen aan de linkerkant een trendhoek. Daar duiken steeds meer jongeren in, dit heeft echt aantrekkingskracht. Ik zie het ook aan de cijfers in de Kerstvakantie bijvoorbeeld. Diederik van der Heijden Ja, dat herken ik ook. We hebben Optiek van Wely verbouwd in mei 2017. Door de winkel op

andere foto 2 kiezen?

1 18

eyeline

3

Bij BUURT in Den Bosch spraken 5 vakgenoten over het belang van jongeren in de optiekzaak. WIE ZITTEN ER AAN TAFEL?

1

Jeroen van Esdonk Eigenaar Kool Optiek en Kool by Kool

2 Sandra Christiaansen

Commercieel directeur Loyalty Lab

3 Diederik van der Heijden

Eigenaar Optiek van Wely en Loonen Brillenmakers

4 Margo Kruytzer

Eigenaar Kruytzer Optiek en Optometrie

5 Brian Kragt

Algemeen directeur Bobo’s Eyewear

4

5


BENT U BIJ EEN KETEN AANGESLOTEN? NEE HOOR, WE ZIJN GEWOON EEN MOOIE WINKEL!


een andere manier neer te zetten, ervaar ik hetzelfde. Daar komt bij dat we een mix hebben gecreëerd in leeftijd binnen het team, jong en oud. Dat hebben we ook doorgevoerd in de marketing: meer spreektaal, dan schrijftaal en we verpakken onze boodschap op een andere manier. Brian Kragt Vincent Optiek doet dat op een geweldige manier. Het laatste filmpje met die rap op Facebook was briljant. Hij bereikt daarmee heel duidelijk een bepaalde doelgroep. Die pakt hij vast en houdt hij vast. Eyeline Op welke dagen komen jongeren het meeste binnen? Jeroen Meestal op vrijdag en zaterdag. Margo Daar ligt bij ons ook het zwaartepunt. Diederik Bij ons ligt dat toch meer verspreid. Collegezalen werken steeds meer met digitale opnames, zodat je met je laptop thuis kunt studeren. De jongeren die al via de ouders binnen zijn en contactlenzen draagt, heb je binnen. Na de verbouwing kregen we ook echt nieuwe jongeren binnen, die nog nooit correctie nodig hadden. Zij willen ook naar een goede optiekzaak. Eyeline Gaat het dan om een kwaliteitsgevoel? Diederik En om de producten die je aanbiedt, ook op glasgebied. Het gaat erom dat je iets hebt voor deze doelgroep. Ze willen de aandacht die een multifocaaldrager ook krijgt. Een jongere wil een gave, hippe bril en ja, ook met een gepersonaliseerd glas. Eyeline Dus het hoeft niet per se goedkoop te zijn voor deze doelgroep? Diederik Nee, ze sparen juist voor een duurdere bril.

Margo Er komen hier ook regelmatig jongeren binnen die hun keuze voor een bril niet maken op basis van prijs. Jeroen Ik bied met Kool by Kool een ander concept: we verkopen ook brillen van 98 euro en 189 euro incl. glazen. Als er dan een jongere binnenstapt en zegt: ‘dit wil ik niet, ik wil wel een mooie bril’, dan begrijp ik dat niet altijd. Als je bij de Ace & Tate om de hoek binnenloopt, dan vind ik wel dat het totaalpakket klopt. Ze praten dezelfde taal als hun klant, het is vertrouwd, simpel, het spreekt aan. Ik ben zoekende hoe ik mij daarnaast nog beter kan profileren. Met Kool by Kool dacht ik vooral laagdrempeliger door prijs te zijn, maar ik kom erachter dat mijn klant niet echt zit te wachten op een bril van 98 euro. Diederik Niet iedere jongere wil een goedkope bril. We plaatsen deze doelgroep in een te goedkoop segment, we focussen teveel op prijs. Ze zijn veel wijzer dan 15 jaar geleden. De brillen hoeven echt niet high-end te zijn, het gaat vooral om aandacht. Serveer deze groep ook een goede cappuccino of een glas verse muntthee. Sandra Onderschat niet de invloed van het online verkeer via bijvoorbeeld vloggers en bloggers op deze doelgroep. Dat heeft effect op de merken die ze zoeken in de oriëntatiefase. Eyeline Weet deze doelgroep echt duidelijk wat de toegevoegde waarde van een zelfstandige opticien is? Diederik Ze gaan ervan uit dat de zelfstandige opticien meer kwaliteit levert en dat een bril wat duurder is. Tegelijkertijd beseffen ze steeds meer ze bij een zelfstandige opticien echt gewaardeerd worden en dat er naar hen geluisterd wordt. Sandra Wat ik zie, als ik een gemiddelde neem over alle ondernemers die bij Loyalty Lab aangesloten zijn, dat die jongere doelgroep bijna niet meer terug te vinden is in de klantendatabase. Het merendeel van de bestaande klanten in de database is 30+, afhankelijk waar je gevestigd bent. Jongeren vinden moeilijk de weg naar de zelfstandige opticien. Die trend is eigenlijk al jaren aan de gang. Jeroen Je kunt nog zo’n hippe winkel openen, de locatie is heel belangrijk. Ik heb in Rotterdam veel concurrentie. Trekt het winkelcentrum waar je in gevestigd bent überhaupt veel jongeren? Ligt ook aan de schoenen- en kledingzaken die er zijn. Je ziet dat de jongeren liever verder fietsen om echt in een hippe straat met trendy winkeltjes en boetiekjes te winkelen. En daar zit ook een Ace & Tate. Misschien moet ik toch mij gaan richten op 30+. Sandra De vraag is ook: zijn de jongeren de doelgroep die je hebben wilt of focus je je liever op de 30-plussers die meer complexere correctieglazen nodig hebben? Brian Dat is een belangrijke vraag, die de rest van je strategie bepaalt. Wij zijn daar als leverancier ook mee bezig. Bij ons merk Serengeti hebben we de laatste jaren veel inspraak gehad in het marketingbeleid, we willen de groep onder de 40+ ook graag bedienen. Als je al op jongere leeftijd in aanraking komt met de servicegraad van de zelfstandige opticien, dan is het makkelijker om daar te blijven.

20

eyeline


Dit is Kevin. Hij houdt van naar de kroeg gaan met zijn vrienden, hockeyen en de nieuwste sneakers. Een bril of lenzen overdag vindt hij onhandig. Dus draagt hij DreamLite nachtlenzen. ’s Nachts in, overdag uit. De perfecte oplossing voor zo’n actieveling. Heeft u ook klanten als Kevin?

Hier wordt gewerkt aan scherp zicht.

Anders kijken naar scherp zien


A more colorful prescription

P O L A R I Z E D P LU S 2 ÂŽ S U N G L A S S E S N OW AVA I L A B L E I N YO U R P R E S C R I P T I O N

Color. Clarity. Detail.

Recommended as an effective UV filter for the eyes and surrounding skin.


We merken dat er in de optiekwinkels veel verandert, er is de laatste jaren een tweesplitsing ontstaan. De ene groep opticiens focust heel goed per doelgroep, de andere groep wacht te lang met het maken van een keuze aan welke klantgroepen hij wil verkopen. Wij zijn daarom ook bezig de keuze te maken welke deur we nog willen bedienen. Diederik Ik mis vaak de samenwerking met een leverancier om een merk echt samen neer te zetten. Brian We willen graag de dialoog aangaan. Dat kan alleen als het voor ons ook duidelijk is in wie we willen investeren. Door de herindeling van ons bedrijf in 2017 zijn we nu meer klaar voor de toekomst en dus ook voor meer specifieke samenwerkingen. Je moet wel als leverancier, we moeten focussen op de langetermijnvisie met onze klanten. Margo Dus minder dealers, maar wel een bredere inzet. Jeroen Bij echt modische merken vind ik dat lastig. Diederik Bij niche merken hoeft dat ook niet. Jeroen Ik vind het belangrijk dat de marketingmaterialen, direct bij de aankoop van een collectie, digitaal aangeleverd worden. Dan kan ik zelf bepalen waarin ik lokaal wil investeren. Ik heb er als ondernemer best wel wat geld voor over om een merk echt neer te zetten. Margo Inderdaad, geen hardcopy. Ik heb vrijwel alles digitaal van leveranciers momenteel. Diederik Ik wil wel de vrijheid hebben om dit zelf toe te passen. Het gaat om de promotie van het merk. Brian We hebben wel te maken met bepaalde restricties van de merken, dit staat nu overzichtelijk op onze site. Sandra We spreken met elke ondernemer in het persoonlijk marketingjaarplan af waar hij of zij zich op wil focussen qua marketingbeleid, natuurlijk wel gebaseerd op visie en missie. Als je de jongere doelgroep binnen wilt halen, dan moet je hiervoor wel marketingbudget reserveren: het kost immers 6x zoveel om iemand binnen te halen (te acquireren), dan om een bestaande klant te enthousiasmeren en te behouden. De Mosaïc-analyse helpt bij de profilering en maakt het werven van deze doelgroep makkelijk en mogelijk. In onze vernieuwde consumentenloyaliteitsprogramma hebben we een eigen ‘customer journey’ beschreven voor Generatie Y. Deze doelgroep benaderen we anders en met verschillende boodschappen; e-mail, social en direct mail wisselen we af, waarbij de focus iets meer ligt op e-mail. Eyeline Dus wel via e-mail naar deze doelgroep? Sandra Ja, met name voor een oogmeting oproep of contactlenscontrole. Daar reageren ze goed op, want het is elk half jaar een reminder. Het gaat om je ogen, vergelijkbaar met een oproep voor de tandarts. Ook e-mailen we bijvoorbeeld steeds meer nieuwsbrieven met blogs en vlogs over mode en lifestyle. Margo Ik heb er bewust voor gekozen om alleen het oproepsysteem per e-mail toe te passen. De rest gaat alles via DM. Onlangs was de ‘Lenzen-kwijt’-mailing onder jongeren een succes. We hebben diverse reservebrillen verkocht.

Sandra Per 1 mei 2018 verandert de regulering op de Wet op Privacy, met een strengere controle als gevolg. Dit heeft nogal wat consequenties. Je moet bijvoorbeeld vragen: mag ik je benaderen per e-mail of WhatsApp? Margo WhatsApp is een prima communicatiemiddel, maar ik zal dit niet snel voor reclamedoeleinden gebruiken. Sandra En het contactmoment is 1 seconde. Een app of mailtje swipe je weg, een brief of kaart blijft minimaal 15 seconden in iemands handen, wordt dan neergelegd, zwerft ergens in het huis, iemand anders in het gezin pakt ‘m nog een keer op voordat ie in de papierbak belandt. Je moet je als ondernemer steeds afvragen per doelgroep: wat is relevant, wat is de juiste boodschap, op het juiste moment met de juiste inhoud. En met de juiste trigger erin, dan gaat je conversie omhoog. Diederik Ik vind dat veel leveranciers slapen. Gelukkig zijn er leveranciers die ons pro-actief benaderen om in ons te investeren. Die opmerken dat je gaat verbouwen en daarop inspelen. Die willen samenwerken zodat het mes aan twee kanten blijft snijden. Jeroen Misschien maken we het de leveranciers wel té makkelijk? Als het gaat om jongeren wil ik meer samenwerking met leveranciers om deze groep te bereiken via onder andere blogs, vlogs of YouTube. Margo We hebben een ruime etalage waarin we de merken goed kunnen promoten. Ik wil best de kosten met een leverancier delen als ik daardoor meer stopaandacht voor mijn etalage krijg. Jeroen Een vertegenwoordiger moet meedenken, niet traditioneel met koffers binnenkomen.

eyeline

23


Diederik Ze weten welke de beste modellen zijn, stuur ze op en ik presenteer deze. Eyeline Je wilt dus dat leveranciers zoals Bobo’s Eyewear dat pro-actief doet. Diederik Ja, en vervolgens regelmatig contact over wat wel of niet loopt door middel van het uitwisselen van data. Laat de leverancier kunnen inloggen om de collectie te analyseren. Hij kan dan meteen aangeven wat er terug mag en wat er aangevuld wordt. Hier moet je elkaar uiteraard in kunnen vertrouwen. Brian We kunnen zeker als leverancier nog stappen hierin zetten. Dit ligt wel per opticien verschillend, het is goed om de wederzijdse verwachtingen verder in kaart te brengen. Margo Zo kun je als leverancier een schifting maken met wie je in de toekomst zaken wilt blijven doen. Het gaat eigenlijk niet meer om de brillen, het gaat om de samenwerking. Jeroen En om welk goed marketingconcept er voorhanden is. Hoe een brillenveertje gemaakt is, interesseert me minder. Hoe kan ik jongeren bedienen? En tegelijkertijd vraag ik mij af: kan ik deze groep wel aan? Wil ik de strijd aan met het geweld van Ace & Tate en Charlie Temple, hoeveel energie moet ik erin steken om ze in mijn optiekzaak te krijgen? Ze wonen er wel volgens de MOSAIC-analyse, maar winkelen ze daar ook? Kunnen we dat niet analyseren? Sandra Ik denk niet dat je dit helemaal uit enquêtes kunt halen. Gemiddeld willen ze 10 minuten voor een winkel fietsen.

Jeroen Deze doelgroep komt wel op lenscontrole, maar wil dat ik de lenzen daarna gewoon toestuur. Dat doe ik dan ook. Sandra Ze kiezen voor gemak, goed en snel. Jeroen Daar moet een leverancier zich ook bewust van zijn, dus ik verwacht snelle leveringen. Brian Daar spelen we zeker op in: vandaag voor 16.30 uur besteld, morgen in huis. Eyeline Willen we het winnen van de ketens? Margo Winnen is niet het juiste woord, een electronicazaak wint het ook niet van Coolblue. Als je de beleving zo creëert dat iemand zich prettig of aangesproken voelt, dan heb je zelfs de jongeren al bijna binnen. Diederik Drempelverlagend zijn, maar niet je eigen identiteit kwijt raken. We blijven met zowel Van Wely, als Loonen dichtbij onszelf. Brian Is het personeel in de winkel anders gaan werken? Kiezen jullie bewust voor millennials in de winkel? Margo We trainen ons personeel zeker en zijn heel blij met een 19-jarige medewerker die heel veel vriendinnen de winkel intrekt. Sandra Hebben jullie enig idee hoe jongeren zich oriënteren? Vragen jullie wel eens: hoe kom je hier? Dat is steeds lastiger om te duiden. Diederik Een 17-jarige klant vond het een mooie winkel, en kwam binnen door mond-tot-mondreclame. Vaak ook wel via de zoekfunctie op de smartphone. Bij zo’n oriëntatiemoment moet je dan wel bovenaan staan in Google. Eyeline Conclusie? Sandra Kijk naar welk publiek je trekt. Hoe is de verhouding in je database qua leeftijd en in klantwaarde, welke doelgroepen bevinden zich in je verzorgingsgebied? Je winkel is niet voor iedereen, maar je kunt wel je winkel aanpassen aan de diverse doelgroepen. Vanuit de cijfers zou je zeggen: richt je op 30-plussers en belangrijk is dan: maak ze loyaal aan je winkel. Margo We blijven de jongeren wel triggeren, die doelgroep heeft zeker meerwaarde voor ons. Diederik We zullen en mogen jongeren absoluut niet uit het oog verliezen, maar ik merk tegelijkertijd wel dat we deze groep niet continu maximale aandacht hoeven te geven. Daarnaast kunnen we nog veel meer doen met de data die we hebben. Dat doen we nog echt te weinig. Jeroen Als je een mailing doet, doe het dan gefundeerd. Voor welke doelgroep dan ook. Met informatie die relevant is, waarvan de klant denkt: dat is slim, daar hebben we het over gehad. Dat zal zeker voor de jongere doelgroep een trigger zijn. Enne... we hoeven deze groep toch niet altijd maar blijven vertellen dat we zelfstandig opticien zijn? Ik krijg vaak de vraag: bent u bij een keten aangesloten? ‘Nee hoor’, antwoord ik dan, ‘we zijn gewoon een mooie winkel!’ Ook eens meepraten over een onderwerp? Dat kan! Stuur een mail naar anneke.pastoor@ltmedia.nl

24

eyeline


Een Een nieuwe nieuwe kijk kijk op opde dewereld wereld BEVAT NA 16 UUR NOG 98% VOCHT

1

VANAF NU VERKRIJGBAAR

Biotrue. Part of you you.

NIEUW

Bied uw klanten stabiel en helder zicht met een innovatieve daglens! HyperGelTM lensmateriaal Dwarsdoorsnede Biotrue® ONEday contactlens

COMFORT •

Polyvinylpyrrolidone (PVP) staat toe dat de lens 78% water bevat - evenveel als de cornea2

De oppervlak actieve bevochtiger Poloxamer 407 is door polymerisatie permanent geïntegreerd en vormt een barrière tegen dehydratie aan het lensoppervlak

Imiteert de werking van de lipidelaag in de tranenfilm om de bevochtigende werking en de oorspronkelijke vorm van de lens te behouden3

Biotrue® ONEday contactlenzen bevatten na 16 uur nog 98% van het vocht in de lens.1

Een doorontwikkeld peri-ballast lensontwerp

ZICHT Torische ontwerp op de achterkant van de lens om de volledige bolling van het oog te benutten

Een dunne, aflopende randafwerking voor verminderde lens ooglidinteractie Asstand indicator geeft asstand van de cilinder sterkte weer (hier 160o)

Sferische aberratie controle over het gehele sterktebereik en in zowel de sferische als de cilindrische meridiaan om halo’s en lichtschitteringen te verminderen

Geen prisma in optische zone Markering om de rotatie stabiliteit te meten en handig voor de klant tijdens het inzetten

Peri-ballast ontwerp voor een optimale samenwerking met de knipperslag van het oog

Parameters

Asstanden

Materiaal :

Nesofilcon A

Leverbaar vanaf juni 2018

Watergehalte :

78%

Sterktes

0.00D t/m -9.00D (Boven de -6.50D met 0.50D oplopend)

Zuurstoftransmissie :

42 Dk/t @ middendikte -3.00D

Cilinders

-2.25

Basis Curve :

8.4 mm

Asstanden

20°, 90°, 160° en 180°

Diameter :

14.5 mm

Lensontwerp :

Optische zone :

8.00 mm @ -3.00D

Stabilisatie mechanisme:

Peri-ballast Design

Centrale dikte :

0.1 mm @ -3.00D (varieert met de sterkte)

UV Protectie4:

Ja

Sterktes :

+4.00D t/m -4.25D (Vanaf juni 2018 +4.00D t/m -9.00D)

Visitint :

Lichtblauw

Cilinders

-0.75; -1.25; -1.75

Verkrijgbaarheid :

5-pack (trial) en 30-pack

10°, 20°, 60°*, 70°, 80°, 90°, 100°, 110°, 120°*, 160°, 170° en 180° (*alleen in min sterkte)

Asferisch met sferische aberratie controle in beide meridianen

Neem voor meer informatie contact op met uw vertegenwoordiger van Bausch+Lomb. 1) Results from a 21-investigator, multi-site study of Biotrue® ONEday lenses, with a total of 414 eligible subjects (210 daily disposable lens weares with 84 Focus Dailies Aqua Comfort and 33 1-Day Acuvue Moist weares and 204 planned replacement lens wearers.) After 7 days of wear, subjects completed an online survey. Consumers rated Biotrue® ONEday lens performance across a range of attributes and compared the performance to their habitual lenses. 2) Reference: Bergmanson J. Clinical Ocular Anatomy and Physiology. 14th ed. 2007. 3) Result of in victro study in which Biotrue® ONEday, 1-Day ACUVUE Moist, DAILIES AquaComfort Plus, and 1-Day ACUVUE TruEyes lensen were placed on a model cornea with 0.00um of spherical aberration. Images were acquired every 10 seconds up to 180 seconds and analysed using pattern matching algorithms. A score for each 10-second interval is determined by comparing how closely the test image matches the time 0 image. Mean scores over the 180-second interval were determined and compared. 4) WARNING: UV-absorbing contact lenses are NOT substitutes for protective UV-absorbing eyewear such as UV-absorbing goggles or sunglasses because they do not completely cover the eye and surrounding area. The effectiveness of wearing UV-absorbing contact lenses in preventing or reducing the incidence of ocular disorders associated with exposure to UV light has not been established at this time. You should continue to use UV-absorbing eyewear as directed. NOTE: Long-term exposure to UV radiation is one of the risk factors associated with cataracts. Exposure is based on a number of factors such as environmental conditions (altitude, geography, cloud cover) and personal factors (extent and nature of outdoor activities). UV-blocking contact lenses help provide protection against harmful UV radiation. However, clinical studies have not been done to demonstrate that wearing UV-blocking contact lenses reduces the risk of developing cataracts or other eye disorders. 2017 Bausch & Lomb Incorporated. ®/™ geven handelsmerken aan van Bausch & Lomb Incorporated. Andere product-/merknamen zijn handelsmerken van hun respectievelijke eigenaren. 18517


ONTWERPEN

De optische ontwikkelingen en technieken die gebruikt worden in de wereld van fotografie en beeldopslag zijn buitengewoon complex. Het beheersen en bijstellen van vertekeningen is een expertise die ook wordt toegepast bij het ontwikkelen van Nikon multifocale ontwerpen.

I SEE THE NIKON DIFFERENCE MATERIALEN MULTICOATINGS

Met de nanotechnologie is Nikon pionier op het gebied van het beheersen van licht en het beperken van reflecties. Nikon SeeCoat multicoatings hebben een perfecte optische kwaliteit en zorgen dat brillenglazen schoon en helder blijven en de duurzaamheid van het brillenglas wordt verhoogd.

Wilt u ook ontdekken wat Nikon en het Partnerprogramma voor u kan betekenen? Tel. 020 6 951 951, info@hocsite.com www.hocsite.com, www.nikonbrillenglazen.nl

De kennis en zuiverheid van de materialen is essentieel voor een microscopisch nauwkeurig resultaat. Dankzij deze know how is Nikon in staat het helderste en dunste brillenglas te produceren. De nieuwste innovatie is Blue Secure, voor optimale bescherming tegen blauw licht.


DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG

“de jeugd van tegenwoordig, het voelt een beetje gek om te zeggen als 29-jarige”. josine hof, hoofd marketing & communicatie bij procornea nederland, vertelt over deze belangrijke doelgroep voor de optiekbranche. “Niet per se vanwege de potentiële markt, maar vanwege de problematiek omtrent de visus van onze jeugd. We weten inmiddels allemaal dat dé dreiging voor deze groep op dit moment bestaat uit vroegtijdige myopie, onder andere dankzij onze huidige lifestyle met volop dichtbij werk op smartphone, laptop en tablet. Zelf moet ik in een ietwat nostalgische bui toegeven dat ik blij ben dat ik nog net ben opgegroeid zonder deze apparaten. Wat daaraan misschien ook wel heeft bijgedragen is dat, soms tot mijn grote frustratie, mijn ouders zogenaamde ‘late adopters’ of zeg maar gerust ‘laggards’ zijn. Eindeloze zomers, en winters trouwens ook, heb ik buiten gespeeld. Jaloers op de spelcomputer van het overbuurmeisje of niet, dat kan voor mij wel eens het verschil hebben gemaakt; mijn visus is prima. De zogeheten myopie epidemie is in volle gang. De cijfers zijn schrikbarend: onderzoekers voorspellen dat in 2050 bijna de helft van de wereldbevolking bijziend zal zijn. Een vijfde hiervan zal ook het gevaar lopen om permanent blind te worden. Vooral wanneer bijziendheid ontstaat bij kinderen jonger dan 12 jaar is het risico op hoge

bijziendheid op latere leeftijd groot. De jonge bijzienden van nu, zijn de slechtzienden van morgen. Voordat we ons gaan afvragen hoe we jongeren willen aantrekken naar de optiekzaak, moeten we ons denk ik nog een andere vraag stellen: waarom willen we ze in de winkel hebben? Om een hip, mooi montuur aan te passen, of om hun zicht in de toekomst veilig te stellen? Waarom we ons dat moeten afvragen? Omdat we met gedegen advies, begeleiding en de juiste hulpmiddelen als specialisten het verschil kunnen maken voor deze groep”. ‘Making a difference’ is het onderwerp van het aankomende NCC. “Op 11 en 12 maart is Procornea Nederland samen met vele vakgenoten aanwezig bij dit mooie congres. Graag delen wij onze visie over hoe je als specialist het verschil kunt maken in de strijd tegen de myopie epidemie. Het belooft een inspirerende editie te worden. Nog niet geregistreerd? Ga dan naar www.ncc2018.com en schrijf je snel in!” Reageren? jhof@procornea.nl voor meer info: www.procornea.nl

eyeline

27


mia

didier

tamara

erich

erna

sani


INNOVATIEKRACHT IN DNA ESSILOR SPECIALISTEN AAN HET WOORD mia, sani, tamara, erna, didier en erich werken in het productielab van essilor in zevenaar, waar de halffabrikaten via een innovatief proces worden voorzien van de juiste optische specificaties. een bijzonder proces waar essilor erg trots op is. zes experts vertellen vanuit hun afdelingen - warehouse, slijperij, kleurenlab, hardcoat, vacuüm en inslijpatelier - wat er stap voor stap gebeurt met de brillenglazen. het resultaat is de campagne ‘gemaakt in nederland’. essilor deelde de diverse blogs al op facebook en linkedin. heeft u ze gezien én gedeeld? TEKST Anneke Pastoor, Essilor BEELD Maaike van Esch INFOTORIAL Mia: “Een bijzondere afdeling van het productielab, warehouse. Het is namelijk het begin- én eindpunt van het productieproces. Essentieel dus voor een goede start van het proces en voor het uitleveren van de brillenglazen aan de opticien”. Sani: “In de slijperij worden de halffabrikaten van de juiste optische specificaties voorzien. Zoals de sterkte van de glazen, maar ook eventuele cilinders en prisma’s worden hier in het glas geslepen. Essentieel dus voor het vervaardigen van maatwerk brillenglazen op sterkte”. Deze afdeling voelt voor Sani als het hart van het productielab. Tamara: “Als de glazen voorzien worden van kleur, dan gaan deze na de slijperij door naar het kleurenlab. Het kleuren van de brillenglazen gebeurt in verschillende dompelbaden, die elke ochtend klaar gemaakt worden op basis van de drie primaire kleuren rood, blauw en geel. Echt vakmanschap met een modieus randje, want kleurentrends zijn hier meteen zichtbaar”. Erna: “We starten op afdeling hardcoat eerst met het grondig reinigen van de glazen. Daarna volgt een eerste laag, de primer. Op deze basislaag wordt de uiteindelijke laklaag aangebracht. We controleren de glazen om er zeker van te zijn dat de basislaag stabiel is en er écht geen vuiltjes meer op het glas zitten. Pas daarna laten we de laklaag volledig uitharden in de oven”. Didier: “Op de afdeling vacuüm komen innovatie, mens en machine samen. Een groot deel van het proces op deze afdeling is ‘onzichtbaar’, de afwerkingslagen worden gevormd door in een hoog vacuüm machine mineralen op te dampen. Een belangrijke stap in het productieproces want de brillenglazen worden voorzien van diverse afwerkingslagen, zoals de ontspiegeling. Ook vind je hier de ontwikkelingen terug die op het vlak van oogbescherming en -gezondheid plaatsvinden”. 

Erich: “Er wordt veel gebruik gemaakt van het inslijplab. Soms omdat het druk is in de optiekzaken en soms omdat het om complexe inslijpopdrachten gaat, waar een gespecialiseerd team goed mee om kan gaan. Flexibiliteit en extra service voor de opticien staan dus centraal in deze afdeling. Hier komt de ‘complete bril’ bij elkaar”. voor meer info: www.brillenglazenuitnederland.nl www.essilor.nl

innovatiekracht van een wereldspeler en toch dichtbij nederlandse markt Innovatie zit in Essilors DNA. Als wereldwijde speler kan Essilor daar het verschil maken, door te innoveren op basis van daadwerkelijke consumentenbehoeften. De introductie van de achtste generatie Varilux multifocale brillenglazen, Varilux X-series, is daar een mooi voorbeeld van. Juist deze hoogwaardige producten worden voor de Nederlandse markt geproduceerd in het productielab in Zevenaar. Daar kunnen ze geleverd worden met de lokale services; zoals een korte levertijd, extra snelle levering indien gewenst, inslijpmogelijkheden of toevoeging van lokale marketingelementen. Wist u dat steeds meer klanten en consumenten een bezoek inplannen naar het Essilor Experience Center? Sinds augustus 2017 zijn dit al meer dan 400 mensen geweest! Ideaal als u uw klanten een kijkje in de keuken wilt geven van uw glasleverancier. Ook interesse? Neem dan vrijblijvend contact op met uw optiekadviseur.

eyeline

29


COLUM

EEN INSPIRERENDE LEZING Presenteren. De meesten van ons vinden het superspannend. Ik ook, nog altijd. Maar het is ook mijn passie. Ik vind weinig dingen leuker en boeiender dan iets dat ingewikkeld is (of lijkt) op een begrijpelijke en te behappen manier uit de doeken te doen. Nu zijn er vele manieren om te presenteren, waarvan er niet één de heilige graal is. Het belangrijkste is dat je je eigen manier van presenteren vindt. Dat is ook het doel van de presentatietraining die ik sinds kort geef: op je eigen manier leren presenteren en anderen inspireren. Kijk op het komende NCC 2018 ook eens naar de presentatietechnieken van de verschillende sprekers: er zijn interessante verschillen, maar ook overeenkomsten. Eén van de overeenkomsten, tips wellicht, is de rode draad in een verhaal. Persoonlijk vind ik het belangrijk om de toehoorder mee te nemen op een reis. Mooie slides en een charismatische persoonlijkheid zijn mooi, maar zonder inhoud (wijsheid) en vooral zonder rode draad blijft er van de lezing niet veel over. Voor wie echt de kneepjes van het vak wil leren (op een leuke manier), kijk nog maar eens naar de Oudejaarsconferences van Youp van ’t Hek en Freek de Jonge. Geweldig om te zien hoe ze altijd en overal zijtakken hebben en afslagen nemen, maar altijd weer terugkeren naar het centrale thema. Laat het publiek dus zien waar je heen wilt. Een lezing moet een feestje worden. Het is een combinatie van taal, uitstraling, inhoud en enthousiasme: kortom, het is de Champions League! Alles moet kloppen. Maar door de toehoorder mee te nemen op een reis, wordt het een boeiende wedstrijd, die hopelijk tot het eind spannend blijft. Ik ben er dan ook voor om wél duidelijk te zijn, de ‘take home message’ moet centraal staan, en daarbij hoeft herhaling niet geschuwd te worden. Sterker nog, herhaling van de ‘take home message’ is essentieel. Misschien mag die wel twee of drie keer terugkomen. Maar tegelijkertijd: hou óók iets spannends over voor op het laatst. Iets onverwachts, een mooie clou of een

30

eyeline

filosofische overweging. Overdrijf het niet, we zijn geen ouderwetse dominee op de kansel met profetische woorden, maar mensen mogen wel met iets om over na te denken naar huis gaan. Kortom, denk dus na over de verhaallijn. Er is niks mis met opsommen van A tot Z, maar het kan soms wat spannender. Als een cirkel, waar het einde terugkomt op het begin: neem mensen mee op een reis, een reis naar je einddoel. Symmetrie in een lezing is mooi. De mens houdt daarvan, net zoals het menselijk lichaam veel symmetrie vertoont. Hopelijk levert dat een inspirerende lezing op. Maar ga niet op zoek naar dé inspirerende lezing. Een inspirerende lezing kun je niet geven, die moet je verdienen. Eens kijken wie dat voor elkaar krijgt op 11 en 12 maart in Veldhoven. eef van der worp BRON De TED-methode: Impactvol presenteren, Chris Anderson, ISBN 9789491845802


PLD 4047/S

ANUSHKA SHARMA


DNEYE-SCANNER RODENSTOCK LEIDT TOT STORMLOOP BIJ DE HAAS OPTIEK


Dat is niet alleen oogmeting 3.0, maar ook optiek ondernemen 3.0 de telefoon stond roodgloeiend nadat walter de haas zijn klanten een uitnodiging had gestuurd voor een kennismaking met de dneye-scanner van rodenstock. dankzij de speciaal hiervoor geplaatste advertenties werden ook nieuwe klanten getriggerd door deze revolutionaire kijkoplossing. maar liefst 120 consumenten belden om een afspraak te maken voor een meting met de dneye-scanner. de twee dagen dat de scanner ter promotie bij de haas optiek in den bosch zou staan, werden er drie. deze oogmeting is dan ook echt iets bijzonders en meet 25 maal nauwkeuriger dan reguliere apparatuur. van de run op de dneye-scanner werd door het team van de haas optiek en een aantal medewerkers van rodenstock een echt feestje gemaakt. een feestje waarop de klant als eregast werd ontvangen. TEKST Marie-Catrien van Deijck BEELD Loek Peters INFOTORIAL

Normaliter wordt de DNEye-scanner gedemonstreerd in een authentieke Airstream-caravan, maar aangezien het geen sinecure is om een caravan in een overdekt winkelcentrum te stallen, had Walter de Haas in zijn winkel een speciale unit laten bouwen waar de scanner in het donker kon staan. En dat was voor de bezoekers geen straf: de winkel van De Haas is zo mooi, dat je daar graag binnenloopt. De exposure buiten de winkel was niet te missen en leidde tot nog meer belangstelling. “Als je mensen nieuwsgierig maakt door creatief in te spelen op een latente behoefte, krijg je ze in beweging”, vertelt Denis Wink van Rodenstock. “De prijs is voor consumenten kennelijk niet altijd de trigger om naar een winkel te gaan en iets te kopen. Ketens communiceren altijd prijs en korting, maar de boodschap die zelfstandige opticiens uitdragen, moet anders zijn. Met de DNEye-scanner biedt Rodenstock een onderwerp én promotie die klanten in beweging brengen en waarbij korting van ondergeschikt belang is”. Toegevoegde waarde “Je moet altijd zorgen dat je zichtbaar bent. En laat vooral zien dat je als bedrijf innovaties omarmt”, zegt Walter de Haas van De Haas Optiek in Den Bosch. “Voor consumenten zijn veel innovaties op glasgebied niet duidelijk zichtbaar, dus als je je klanten iets écht nieuws en bijzonders kunt presenteren, moet je dat zeker doen. In het geval van de DNEye-scanner kan ik hen de toegevoegde waarde heel goed uitleggen. Wij noemen het de oogmeting 3.0. We doen eerst een normale meting en vervolgens een meting met de DNEye-scanner. Deze scant in slechts tien minuten het oog met een onschadelijke lichtstraal waarbij hij 1500 hypernauwkeurige metingen verricht”. Denis Wink vult aan: “De scanner meet het verschil in pupilgrootte overdag en ’s avonds en eventuele nachtblindheid kan direct worden vastgesteld. De toeslag die wordt berekend aan de hand van de DNEye-scanner zorgt voor meer contrast en optimaal kijken. Dit leidt tot de best denkbare, volledig individuele glazen met ongekende scherpte en helderheid, zowel overdag als ’s avonds”.

Ontwikkeling voor jaren “Wij werken over het algemeen niet met de duurste glazen, maar bij hoogwaardige glazen als deze kun je de prijs richting de consument heel goed uitleggen”, vindt Walter de Haas. “Van de 120 klanten die zich hadden aangemeld voor een meting met de DNEye-scanner, heeft tachtig procent daadwerkelijk voor het geadviseerde glas gekozen. Mensen zien en ervaren echt de toegevoegde waarde”. Walter de Haas overweegt dan ook serieus permanent een DNEyescanner in zijn winkel te plaatsen: “Als ik hier mensen blij mee kan maken, dan is het een kwestie van een rekensommetje maken en bekijken wat het rendement is”. Denis Wink: “Voor Rodenstock vertegenwoordigt de DNEyescanner een ontwikkeling die jarenlang van betekenis blijft. Alles draait bij Rodenstock om innovaties; wij investeren ruimschoots in technische vooruitgang waar zowel onze opticiens als consumenten lange tijd baat bij hebben”. Gezien de enorme toeloop bij De Haas Optiek, slaagt Rodenstock daar met de DNEye-scanner wonderwel in. Het gebeurt niet vaak dat een innovatie in brillenglas ook bij consumenten tot zichtbaar enthousiaste reacties leidt, maar zowel leverancier als opticien wisten in dit geval de juiste snaar bij de consument te raken. Dat is niet alleen oogmeting 3.0, maar ook optiek ondernemen 3.0. voor meer info: www.rodenstock.nl

het team van de haas optiek

eyeline

33


Bied uw klanten de Alcon multifocale contactlens aan die tegemoet komt aan hun individuele behoeften EEN LENS VOOR ELKE AFSTAND EN ELKE DRAGER Moeiteloos zien op elke afstand Tot 96% aanpassucces1*

DICHTBIJ

TUSSENAFSTAND

VER

GEKENMERKT DOOR HET TOONAANGEVEND PRECISION PROFILE™ DESIGN 2 dat een vlot verloop van de lenssterkten biedt voor een helder, ononderbroken visus op alle afstanden.

MULTIFOCALE CONTACTLENZENFAMILIE VAN ALCON * Met 2 lenzen of minder per oog, gebaseerd op DAILIES ® AquaComfort Plus ® Multifocal en AIR OPTIX® AQUA Multifocal. 1. In established presbyopes, where n=27 for AIR OPTIX® AQUA Multifocal contact lenses and n=26 for DAILIES ® AquaComfort Plus ® Multifocal contactlenses. Alcon data on file, 2011. 2. Independent third party market audit EU5 (Germany, France, Spain, UK, Italy) FY 2016. © 2017 Novartis MR2017-813 09/2017


VERLEG JE EYELINE EEF VAN DER WORP VERRUIMT ZIJN BLIK EN SCHRIJFT VANAF NU MET HET THEMA 'VERLEG JE EYELINE' OVER DIVERSE ONDERWERPEN DIE HEM OPVALLEN IN ZIJN VAKGEBIED.

HOMEOSTASE

dat droge ogen veel, en steeds vaker, voorkomen zal geen verrassing zijn. natuurlijk staat dit onderwerp prominent op het ncc 2018 programma met een speciaal droge ogen ‘slot’, onder andere ingevuld door mirjam van tilborg. het is dan ook heel mooi dat mirjam recent is gepromoveerd op dit onderwerp aan de universiteit van cardiff in de uk, in samenwerking met de hogeschool utrecht. echt iets om trots op te zijn. voor mirjam in eerste instantie natuurlijk, maar wij mogen ook trots zijn op haar en trots op het feit dat nederlandse optometristen steeds vaker de professionalisering zoeken. Quality of Life Haar onderwerp is extra interessant omdat het de samenwerking zoekt met aanpalende beroepsgroepen. Droge ogen in een kantooromgeving hebben volgens haar onderzoek een negatief effect op de kwaliteit van leven; ook naast het werk, met mogelijk zelfs invloed op het sociale leven van de patiënt. De problemen nemen ook toe daar de pensioengerechtigde leeftijd steeds verder omhoog gaat (en droge ogen gerelateerd zijn aan leeftijd). Het management voor droge ogen is op dit moment vooral geënt op farmaceutische oplossingen volgens Mirjam, aandacht voor nadelige omgevingsfactoren en de patiënt zelf is schaars. Mirjam pleit voor betere communicatie met andere gezondheidsmedewerkers om het probleem van droge ogen structureler aan te pakken. Dry Eye Workshop Resultaten Dat sluit heel mooi aan bij de recent gepubliceerde resultaten in de Tear Film and Ocular Surface (TFOS) dry eye workshop (DEWS II), een internationale samenwerking van experts van over de hele wereld. De groep zocht een consensus: wat weten we nu over droge ogen, en waar kunnen we het met z’n allen over eens zijn. Belangrijk, omdat mensen met droge ogen nogal eens van het kastje naar de muur worden gestuurd; en weer terug soms. Terminologie en plan van aanpak wisselen nogal eens. Daar proberen de TFOS, en Mirjam dus, verandering in te brengen: door bij verwijzing, second opinion en gezamenlijke behandeling in ieder geval dezelfde taal te spreken. Professor James Wolffsohn presenteerde de resultaten van DEWS II onlangs op een congres in Glasgow (UK) waar ik bij mocht zijn. Het is duidelijk dat droge ogen veel voorkomen: hij noemde getallen van 15 procent onder het Kaukasische ras, een hoger percentage (30 procent) bij Aziaten en wel 50 procent of meer onder contactlensdragers. (Per) Definitie Wat droge ogen precies zijn, is nog niet zo simpel. De TFOS-groep komt nu met een eenduidige definitie, waarbij een aantal dingen in het bijzonder opvalt. Dat droge ogen een ‘multifactoriële aandoening’ is, lijkt mij duidelijk, en ook een beetje een open deur. Maar de volgende zin in de definitie raakt aan de kern: ‘er is, per definitie, sprake van een verlies aan homeostase van de traanfilm’. Dat wil zoveel zeggen, vrij vertaald, dat de balans verstoord is. Waardoor, dat doet even niet ter zake (er kan door verschillende omstandigheden sprake zijn van verhoogde verdamping, of de productie van traanvolume is gewoon

eyeline

35


VERLEG JE EYELINE

suboptimaal). Maar bijvoorbeeld refractiechirurgie en contactlenzen worden ook specifiek genoemd: die kunnen ook de homeostase, de balans dus, van de traanfilm op het oculaire oppervlak verstoren. Het voert te ver om de hele DEWS II hier te bespreken. Maar in het kort komt het erop neer dat op basis van de triage risicofactoren goed kunnen worden ingeschat en in kaart worden gebracht (bijvoorbeeld op basis van ras en leeftijd onder andere). Vervolgens kan het onderzoek beginnen om de diagnose vast te stellen. In de definitie van droge ogen is vastgesteld dat er oculaire symptomen aanwezig moeten zijn, voordat we het droge ogen noemen. De Dry Eye Questionnaire (een vragenlijst van minimaal vijf vragen) kan hierbij gebruikt worden, om vast te stellen of dat zo is. Qua meettechniek, kan de osmolariteit gemeten worden (van beide ogen, waarbij het hoogste getal ‘telt’, rekeninghoudend met de mogelijke/waarschijnlijke progressie van de aandoening). De non-invasieve break-up-time (NIBUT) wordt daarnaast als leidraad gebruikt (en dient normaal gesproken meer dan 10 seconden te zijn). Tenslotte staat onderzoek van het oculaire oppervlak op staining met lissamine groen en fluoresceïne (perifeer aanbrengen, temporaal op de oogbol) centraal in het droge ogen onderzoek.

Volume of verdamping Verder onderzoek kan dan gedaan worden om de oorzaak te achterhalen: voor een volume-oorzaak is het bekijken of meten van het traan-prisma bijvoorbeeld een goede optie (Schirmer test en Phenol red draad in mindere mate). Voor verdamping als oorzaak kunnen we kijken naar het functioneren van de Meibomklieren, de knipperslag (frequentie, maar ook vooral de kwaliteit van knipperen) en kunnen we de ooglidranden beoordelen. NCC 2018 Dat is in een notendop de stand van zaken met betrekking tot droge ogen. Voor meer informatie: zie de website van de TFOS met het hele rapport, en het promotieboekje van Mirjam van Tilborg op de website van Cardiff University. Het gaat dus om het vaststellen, en mogelijk herstellen, van de homeostase bij droge ogen. Wellicht een nieuwe en verfrissende invalshoek om het droge ogen probleem aan te pakken. De DEWS II resultaten worden op het NCC 2018 uitgebreid verder besproken. voor meer info: TFOS, www.tearfilm.org Proefschrift Mirjam van Tilborg: orca.cf.ac.uk

INFORMATIEBEVEILIGING OPTITRADE VOLDOET AAN STRENGE NORMERING optitrade kan al haar deelnemende opticiens en audiciens absolute informatieveiligheid garanderen. een officiële derde partij heeft in december vastgesteld dat optitrade retailgroep/optitrade zorgdeclaraties conform de nen 7510 werkt, de norm voor informatiebeveiliging in de zorgsector in nederland. Optitrade voldoet hiermee aan het eisenpakket 2018 van VECOZO (met betrekking tot het declaratieplatform) en aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de nieuwe Europese richtlijn die met ingang van 25 mei 2018 verplicht wordt. Vanuit VECOZO werd Optitrade verzocht te gaan werken conform NEN 7510 (de Nederlandse variant van ISO 27001). Optitrade wilde de informatiebeveiliging echter niet beperken tot haar zorgdeclaratieservice. Aangezien Optitrade op meerdere gebieden met vaak gevoelige data werkt, wilde de organisatie ook daarin absolute informatieveiligheid garanderen richting medewerkers, deelnemers, leveranciers en partners. De audit en de te nemen maatregelen zijn daarom organisatiebreed ingezet. Dit verplicht Op-

36

eyeline

titrade te allen tijde gestructureerd en veilig te werken. De NEN 7510-verklaring moet ieder jaar worden vernieuwd en dit betekent dat Optitrade jaarlijks een auditing ondergaat. Opticiens en audiciens die deelnemer zijn van Optitrade krijgen hiermee de garantie dat op een veilige en gecontroleerde manier met hun gegevens wordt omgegaan. Dit is vastgelegd in een beleid dat is ondertekend door de directie. Optitrade is de eerste full service retailorganisatie die gegarandeerde informatiebeveiliging volgens deze strikte norm heeft bewerkstelligd voor de optiek- en audiologiemarkt. voor meer info: Pascal Deklerck, p.deklerck@optitrade.nl


Nidek RS-330 DuoScan OCT voor de specialist DE 2-IN-1 OCT VOOR PERFECTE SCANS EN FUNDUSFOTO’S De Nidek RS-330 OCT is een combinatie van een High-Definition OCT en funduscamera. Optioneel leverbaar met FAF (Auto-fluorescentie functie). Door middel van autofocus en autoalignment wordt de beeldacquisitie volledig automatisch uitgevoerd.

bel voor een

PROEFPLAAT

SING

088 600 87 00

Tijdelijk

erdp scgh eprijs GRATIS OCT & Fundus fotografie 26 maart (t.w.v. € 150,00 p.p.) Inclusief accreditatiepunten!! Wilt u ook van de expert leren hoe om te gaan met de beelden van uw OCT & Fundus fotografie. Schrijf u dan snel in voor ons EyeVinci college op 26 maart onder leiding van Patricia van Hilten, ophthalmic imaging expert. Kijk op www.eyevinci.nl

Kijk op w w w.eyevinci.nl Nijverheidsweg 15 | 2102 LJ Heemstede (nl) | Tel.: 088 600 87 00 | info@eyevinci.nl

De Wide field OCT maakt opnamen van 12 x 9 mm en heeft 8 scanpatronen voor het achter-segment en met de optionele voorsegmentmodule heeft u beschikking over 4 aanvullende scanpatronen. De uitgebreide normatieve database in Navis stelt u in staat om een brede analyse te maken van de retina. Bij de RS-330 OCT levert EyeVinci een door Nidek gecertificeerde PC, monitor, muis en toetsenbord. Hiermee bent u onder andere verzekerd van een supersnelle beeldverwerking van de gemaakte OCT-scans en fundusfoto’s. Probeer de RS 330 zelf bij Eyevinci! Tijdens de Centrop Sales: 4 en 5 februari Tijdens het NCC: 11 en 12 maart


MARTIN VAN WARMERDAM

DE NIDEK-OCT GEEFT EEN EXTRA DIMENSIE AAN HET VAK


hij vond brillen altijd veel leuker dan optometrie, maar sinds hij de oct van nidek in zijn winkel heeft staan, vindt martin van warmerdam fundus-issues een stuk interessanter. boven de winkel in de bossche ridderstraat -in een van de leukste straatjes in den bosch- staat het apparaat continu stand-by. van warmerdam stuurt het liefst al zijn klanten langs de oct: “dit apparaat doet alles voor me en elke dag ontdek ik wel weer iets nieuws”. TEKST Marie-Catrien van Deijck BEELD Willem Noordhoek INFOTORIAL “De Nidek-OCT staat hier sinds april 2017. Van leverancier EyeVinci mochten we hem eerst een tijd uitproberen en toen we besloten de Nidek aan te schaffen, kregen we een volledig nieuw apparaat en zijn we echt meters gaan maken”, vertelt Martin van Warmerdam, opticien, optometrist en eigenaar van Van Warmerdam Optiek in Den Bosch. “We beginnen het apparaat nu goed te kennen; we hebben het de afgelopen periode dan ook bij iedere klant gebruikt. Gewoon kijken wat er gebeurt en het leren bedienen. Altijd als ik denk ‘maar dit moet hij toch ook kunnen?’, pak ik de handleiding erbij, een heel dik boek, en kom ik weer nieuwe dingen tegen. Iedere dag vind ik wel weer iets waardoor ik het oog en de machine nog steeds beter leer kennen. En het is erg leuk om na 30 jaar in het vak weer nieuwe dingen te ontdekken”. “Dit apparaat kan en doet alles: welk plekje ik ook wil bekijken of aanlichten; alles kan. De OCT van Nidek is heel gebruiksvriendelijk en je kunt heel eenvoudig kiezen voor een bepaalde laag of locatie, diep of ondiep in het oog, maakt niet uit. En hij maakt er perfecte plaatjes van”. Vorig jaar kwam Van Warmerdam de Nidek-OCT tegen tijdens het OVN Congres. Een van zijn optometriecollega’s in de winkel wilde al langer een OCT en op aandringen van haar ging Van Warmerdam overstag. “Dit apparaat van EyeVinci vond ik de mooiste voor de mooiste prijs. Het enige nadeel eraan is dat hij heel zwaar is, 35 kilo, en niet op een normale unit past. Je moet hem op een aparte tafel plaatsen en dat is wel een inbreuk op je interieur. Wij hebben de refractie-unit met keilbouten aan de muur vastgezet, want hij kwam in zijn geheel van de muur af…” Goed voor het imago “Dankzij de OCT kunnen we bij een klant bij wie tijdens een reguliere meting iets niet pluis blijkt te zijn, heel snel, heel duidelijk onderzoek doen en dit heel eenvoudig communi-

ceren met huisartsen en oogartsen in de buurt. De foto’s gaan -met een rood cirkeltje om de afwijkende plek- naar de betreffende arts en hij of zij heeft alle benodigde beelden in één keer voor zich. Andersom werkt het ook: patiënten worden voor een OCT naar ons gestuurd. We moeten ons daar nog iets actiever in gaan presenteren richting de artsen, maar het gebeurt al wel. Dit heeft al een aantal nieuwe klanten opgeleverd; zo doen we nu screenings voor sportbonden, waaronder de screening van alle professionele scheidsrechters van de KNHB, de Hockeybond. We hebben er met de OCT al een keer een scheidsrechter met een progressieve aandoening uitgehaald. De OCT heeft voor ons absoluut toegevoegde waarde: hij geeft een extra dimensie aan mijn bedrijf én aan het vak. Voor mij is het vak er echt leuker door geworden: ik kan aan mensen uit aanpalende beroepsgroepen en aan mijn klanten heel goed laten zien wat ik aan het doen ben. Bovendien is de aanwezigheid van een OCT heel goed voor het imago van je bedrijf”. “Het geeft meer diepgang in de relatie met je klanten” “De begeleiding vanuit Eyevinci is prima: ze houden altijd een vinger aan de pols, denken met je mee en helpen waar nodig, ook bij acute problemen. Ik vind het een prettige firma: alles is altijd helder en duidelijk en er wordt voor gezorgd dat de dingen draaien zoals jij het wilt. Er wordt goede training gegeven én is er een prima helpdesk. Ik ben inmiddels dankzij de OCT bij mijn klanten al behoorlijk wat afwijkingen tegenkomen, waaronder macula pucker, macula degeneratie, papillaire atrofie en netvliesloslatingen. Wanneer je dit soort diagnoses stelt en er vervolgens voor zorgt dat je klanten goed verder worden geholpen, geeft dat meer diepgang in je relatie met de klant. Mensen merken dat je ze serieus neemt en dat wordt erg gewaardeerd”.

eyeline

39


NIEUW

NIKON BLUE SECURE COMBINEERT ESTHETIEK MET BLAUW LICHT BESCHERMING

blue secure zijn esthetisch heldere nikon brillenglazen die binnen en buiten bescherming geven tegen schadelijk blauw licht. dankzij de innovatieve doorbraak van nikon is blue secure een esthetisch helder brillenglas. in tegenstelling tot brillenglazen met een blauwe coating heeft blue secure een neutrale restreflex. de brillenglazen bevatten moleculen in het substraat die schadelijk blauw licht absorberen en kleur neutraliseren. hierdoor blijft de helderheid in balans. Blauw licht is overal om ons heen, door digitale apparatuur, Adviseer Blue Secure brillenglazen in combinatie met Seeled licht, maar met name ook door de zon. De hoeveelheid Coat Blue UV of SeeCoat plus UV multicoatings om de ogen blauw licht van de zon heeft grote invloed op de ogen. 47% van uw klant nóg beter te beschermen: tot 5x méér filter van van de consumenten weten blauw licht te benoemen, maar blauw licht dan een standaard brillenglas (4). Nikon Transislechts 7% kent de negatieve effecten op de ogen. 86% van tions brillenglazen filteren van nature het blauwe licht en de consumenten zegt geïnteresseerd te zijn in brillengla- bieden door hun activering buitenshuis een betere bescherzen die de ogen beschermen tegen de negatieve effecten ming tegen blauw licht dan neutrale brillenglazen (4). van blauw licht (4). Nikon presenteert de oplossing voor deze consumenten: Blue Secure.  voor meer info: www.nikonbrillenglazen.nl, www.hocsite.com Veelvuldige blootstelling aan blauw licht veroorzaakt hinderlijk symptomen zoals visuele vermoeidheid en vermin- bron (1) The blue light paradox: problem or panacea. Prof Marshall J. publication derd contrast. Blauw licht heeft op langere termijn een na- 02/2017 (2) The effect of blue light on visual fatigue when reading on LEDdelig effect op de fototoxiteit van de netvliescellen. Het is backlit tablet LCD’s. Isono H. et al, Tokyo Denki University, Hatoyama-machi, (3) één van de factoren voor het ontstaan leeftijd gerelateerde Saitama 350-0394, Japan 2013 Source Citation (MLA 8th Edition) «Ultraviolet and blue light.» Review of Optometry, Melton R. 15 Feb. 2014, p. S1+. Academic (2, 3) MD (AMD) . Het gevaar voor fototoxiteit ontstaat niet OneFile, Accessed 8 Nov. 2017. in de onzichtbare lichtstralen met de smalste golflengten, (4) Measurement in R&D Nikon in 2017. Level of protection can vary depending maar in de zichtbare lichtstralen tussen 415 en 455nm. Blue on the material. Comparing a clear lens 1.5 with SeeCoat Plus UV and Blue Secure 1.5 lens with SeeCoat Plus UV. Ratio based on the harmful blue light Secure blokkeert blauw licht op de meest schadelijke golf- between 400 and 455 nm, weighted by the light dangerousity on the external side of the retinal cells. lengtes.  


WAT MAAKT UW PRAKTIJK UNIEK

WAT GAAT U DOEN OM HET VERSCHIL TE MAKEN VOOR UW CONSUMENT

ELKE MARK’ENNOVY CONTACTLENS WORDT SPECIAAL EN PERSOONLIJK OP MAAT GEMAAKT

Neem voor meer informatie contact op met uw Sales manager of onze Customer Care. Of bezoek onze stand op het NCC.

Rogier Van Hage: 06 1229 9026 | Ellen Van Dijk: 06 1107 4878 T. 0800 023 2029 | E: klantenservice@markennovy.com mark’ennovy Customer Care: 0800 023 2029

900866v1


IT’S TIME TO JOIN THE CLUB! The Comfort Club is een nieuw initiatief van Centrop. Een exclusieve club, exclusief voor leden van Centrop. In 2017 gestart met een unieke - nu al succesvolle - private label contactlensserie. Hoog gewaardeerde producten met fraaie marges verpakt in een aantrekkelijk, herkenbaar design. Uiteraard heeft The Comfort Club een verdere product en service uitbreiding in het verschiet; alles om de bij het Centrop aangesloten onafhankelijke opticiens nog beter te ontzorgen. The Comfort Club is niet het enige waarvan u kunt profiteren bij Centrop lidmaatschap. Wat dacht u bijvoorbeeld van alle bonussen, die wij voor de volle 100% uitkeren of ons beroemde ‘delcredere’, een extra geldbedrag die u ontvangt omdat wij zo kostenbewust werken. Nieuwsgierig naar zo’n innovatieve en betrouwbare partner, bel dan nu 026 - 364 80 48 om een afspraak te maken en

Join the Club!

powered by Centrop

www.thecomfortclub.nl


BEURZEN

terugblik opti 2018

44

hall of frames

75

Wat een fijne start van het beursseizoen: Opti 2018 van 12 tot en met 14 januari in MĂźnchen. Was u er ook? We hebben ook al via onze eye@line een terugblik gedaan, nu nog een keer in deze Eyeline. Geniet ervan!

centrop-sales

61

Op de Centrop-Sales op 4 en 5 februari zijn weer alle Centrop contractleveranciers aanwezig. Ook model Bo, het gezicht van The Comfort Club is erbij. Gaat u ook een kleurrijke foto met haar maken?

Bent u weer klaar voor de eigenzinnige Hall of Frames, tegelijkertijd met Centrop-Sales in De Loods in Nijkerk? Meer dan 70 leveranciers met heel veel eyewearlabels verheugen zich op uw komst!


PRODUCTIE Jan Luijk en Anneke Pastoor

owp


rolf

silhouette

marchon

OPTI 2018

een optimale start van het beursseizoen: opti 2018 van 12 tot en met 14 januari in mĂźnchen. met 28.430 bezoekers, 668 exposanten uit 40 landen en de extra 5e hal b4 met een futureshop, was de internationale beurs een groot succes. volgend jaar zelfs 6 hallen van 25 tot en met 27 januari 2019, zet vast in uw agenda. maar geniet eerst even van deze terugblik!

safilo

munic eyewear


OPTI

MUNIC

CREĂ‹ERT TRENDS Authentiek, subtiel, bescheiden, basic en zeker nooit saai; munic eyewear is een merk met een grote liefde voor detail. 'Frame your personality' is meer dan een slogan, het staat voor innovatief design, materialen van hoge kwaliteit zoals superdun titanium. De collectie 2018 is verder verfijnd en teruggebracht naar de essentie: met halfrimless modellen, soft transparante kleuren en warm koper. Prachtig! Net zo mooi als de titanium sun-clips, die de munic correctiemonturen omtoveren tot stijlvolle zonnebrillen. voor meer info: www.municeyewear.com, hans@77salessolutions.nl, +31 (0)6 81490276

46

eyeline


OPTI

VAKMANSCHAP EN INNOVATIE BIJ SAFILO

GROUP

Veel te zien bij Safilo Group op Opti, het draaide om vakmanschap en innovatie in de grote stand. Mooie nieuwkomers ook, bijvoorbeeld  het Italiaanse speelse merk Moschino en rag & bone New York. In een speciaal gedeelte van de stand was een atelier ingericht, waar met uiterste precisie gewerkt werd aan een Oxydo, maar waar ook de Swarovski-steentjes op een gold-plated veer van een Elie Saab werden gezet. De techniek Muse werd voor het eerst toegepast in zonneglazen van het sportmerk Smith. Met een sensor in de oortips en neuspads train je je focus door het meten van hersengolven.   voor meer info: www.safilogroup.com, gert.darcis@safilo.com


INEUROP EN MENICON SLUITEN OVEREENKOMST VOOR ONDERSTEUNING ZELFSTANDIGE OPTICIENS vertegenwoordigers van ineurop en menicon maakten op 12 januari tijdens opti münchen hun strategische samenwerking officieel door het tekenen van een overeenkomst. doel hiervan is de ondersteuning van zelfstandige opticiens. Het is geen toeval dat INEUROP en Menicon elkaar gevonden hebben in dit streven: beide organisaties zijn geënt op innovatief denken en handelen. Doordat zij de handen ineenslaan, kunnen zelfstandige opticiens effectief worden geholpen met innovatieve producten die hen duidelijker dan ooit onderscheiden van de ketens. Menicon werkt gericht samen met oogzorgspecialisten die de producten de juiste aandacht geven. Zij worden ondersteund op commercieel-, opleidings- en marketinggebied; de pijlers onder de intensieve samenwerking tussen INEUROP en Menicon. Jan Weber, chairman of the executive board of INEUROP en Remco Engelhart, Business Development Director of Menicon, zijn erg blij met de overeenkomst: “Menicon is de eerste contactlensleverancier die een Europese overeenkomst sluit en daar zijn onze organisaties erg trots op. We werken gezamenlijk aan één streven: de positie van de zelfstandige opticien verstevigen”. NKL is een 100 procent dochteronderneming van Menicon.

remco engelhart en jan weber


OPTI

YOHJI YAMAMOTO Geen begin, geen einde: de sierlijke, ronde vorm is voor de Japanse mode-ontwerper Yohji Yamamoto een eindeloze bron van creativiteit. Yohji staat bekend om zijn avant-gardistische ontwerpen, altijd een manifest voor de toekomst. Hij won dan ook diverse opmerkelijke prijzen gewonnen voor zijn modeontwerpen. Dit model YY7019 lijkt rechtstreeks uit een manga stripverhaal te komen. Wat een mooi model met asymmetrische reflecties. Retrospective en futuristisch tegelijk. voor meer info: www.4is-eyewear.be, info@lindadeplacie.com


ZEISS UVPROTECT zeiss creëert een nieuwe norm voor uv-bescherming in heldere kunststof brillenglazen. vanaf 1 april is de complete productrange – van 1.5 tot 1.74, van enkelvoudig tot multifocaal, zowel voorraad als rx – voorzien van een uv-bescherming tot 400 nm. een ware revolutie in de markt, want tot nu toe wordt er nog geen bescherming tot 400 nm aangeboden voor ieder helder brillenglas. UV-straling is een van de meest schadelijke uitdagingen voor de gezondheid van de ogen op lange termijn. UV-straling is altijd aanwezig. Iedere dag, de gehele dag, zomer en winter, zelfs bij bewolking. Ondanks dat deze straling niet zichtbaar is, kan langdurige blootstelling ernstige schade veroorzaken aan het oog en het omliggende weefsel. Verreweg de grootste potentiële UV-blootstelling bij brildragers komt van licht dat door de brillenglazen heen gaat vanuit de voorwaartse richting. Het overgrote deel van de UV-straling bereikt het oog via de brillenglazen. Het is belangrijk dat brillenglazen onze ogen beschermen tegen deze schadelijke UV-straling. De ISO-standaard voor UV-bescherming in heldere brillenglazen is gesteld op 380 nm. Echter bevindt 40 procent van de UV-straling in daglicht zich tussen de 380 en 400 nm, dit is het bereik van de golflengte die de ISO-standaard op dit moment negeert. De hoogste norm voor UV-bescherming is op dit moment gedefinieerd voor zonneglazen, niet voor heldere brillenglazen. ZEISS verhoogt de standaard voor UVbescherming in heldere brillenglazen tot de risicodefinitie van de World Health Organization (WHO). ZEISS UVProtect bereikt het maximale beschermingsniveau en biedt volledige UV-bescherming in een helder brillenglas, tot 400 nm. ZEISSwetenschappers hebben een manier gevonden om heldere kunststof brillenglasmaterialen te ontwerpen die het volledige spectrum van schadelijke UV-stralen absorberen, zonder hinderlijke veranderingen in zichtbaar licht (bijvoorbeeld kleur en helderheid). De nieuw ontworpen brillenglasmaterialen tonen geen merkbaar verschil in uiterlijk. In een consumentenonderzoek van ZEISS werden standaard kunststof brillenglazen en ZEISS 1.5 UVProtect-brillenglazen getoond aan consumenten, at random en geanonimiseerd. Kijkend door elk brillenglas in zowel een buiten- als binnen omgeving, gaf een meerderheid de voorkeur aan ZEISS UVProtect. Deze innovatie zal de markt verder vormgeven. Zeker wanneer je je bedenkt dat bijvoorbeeld een kinderbril doorgaans wordt uitgerust met 1.5 glazen, tot op heden met een UV-bescherming tot 355 nm. Ook kinderen kunnen - zonder extra kosten - worden uitgerust met een volledige UV-bescherming, ongeacht welk glas er wordt gekozen. Wie wil er nu niet de beste bescherming voor zijn kind? voor meer info: marketing.nl@zeiss.com


Stock point Nederland ZEISS Unifocale brillenglazen

Vanaf nu 15 uurs levering.

Lid van DistrOptiek? Op werkdagen voor 18.00 uur besteld, de volgende ochtend voor 9.00 uur binnen.

Voor vragen en mogelijkheden kunt u contact opnemen met het Customer Care Center op 076 30 35 444

www.zeiss.nl/vision

OPTI


OPTI

robert william morris en heideliek wassink

WILLIAM MORRIS LONDON

De stand van William Morris London valt ons gelijk op, net als de markante persoonlijkheid en het krijtstreep maatpak van Robert William Morris. Hij startte in 1997 met het vooral draagbare merk William Morris London, in samenwerking met een bevriende Franse designer. ""De Black Label-collectie ligt misschien wel het dichtst bij mij persoonlijk", vertelt hij. "De uitdaging is om consistent te zijn en tegelijkertijd, zoals we dat zo mooi in het Engels zeggen, conservatively different". Dit merk heeft Heideliek Wassink van Toptics in de afgelopen drie jaar veel gebracht: "William Morris London is zowel een brede, als gedurfde collectie. De marketing klopt: elk half jaar een compleet nieuw programma, en maar liefst twee keer per jaar nieuwe modellen. Zo kan een zelfstandige opticien continu verversen in de winkel en blijven groeien met dit merk". voor meer info: www.toptics.nl, heideliek@toptics.nl

eyeline

55


MAUI JIM Geïnspireerd door oude Hawaïaanse ambachtslieden en unieke kleuren ontleend aan de natuurlijke schittering van kleurrijke waterkristallen (zeeglas), is de eerste collectie correctiemonturen van Maui Jim een feit; een perfecte balans tussen esthetiek, pasvorm en integriteit. De natuurlijke, soepele kleuren matchen prachtig bij de 7 verschillende decors op de veren volgens de originele 'Kapa Core' tattoos. Helemaal Hawaï dus. En dus onmiskenbaar Maui Jim! voor meer info: Martijn van Eerde, mvaneerde@mauijim.com


OPTI

WSB Hier heet het bedrijf niet WSB Interieurbouw, maar WSB Ladenbau. Kosten noch moeite werden door het WSB team om ook dit keer weer op Opti goed voor de dag te komen. De aansprekende wanden met heel veel voorbeelden van hun succesvolle retailconcepten omlijstten de prachtige grote tafel waar nieuwe ideeĂŤn konden worden opgedaan. voor meer info: www.wsbinterieurbouw.nl


ESCHENBACH Wat een heerlijke drukte op de grote, imposante stand van Eschenbach. De mooie banieren aan het plafond gaven de nieuwe trends per merk duidelijk en onderscheidend aan. Ons vielen vooral de nieuwe Jos. Designs op. De meeste van deze monturen zijn ook op Centrop Sales te bewonderen. En in te kopen natuurlijk! voor meer info: www.eschenbach-optik.nl


SO DUTZ Bezoekers konden niet om Dutz heen. De herkenbare oranje look en feel was voor het derde achtereenvolgende jaar rijkelijk vertegenwoordigd, evenals de trendy nieuwe collectie die hoge ogen gooide. De leuke Dutz ‘rondjes’ en de andere frivole modellen waren het kleurrijke middelpunt op de beurs. Brillen met een knipoog en een eigen karakter, lekker draagbaar en makkelijk verkoopbaar. “De Duitse markt groeit hard momenteel”, zegt Roland Vandermeulen. “Steeds meer Duitse opticiens weten Dutz te vinden”. voor meer info: www.dutzeyewear.com


MENRAD.DE / M OD. 16045 · 16048 Menrad_A4quer.indd 1

15.12.17 09:38

Menrad Nederland B.V., Patricia de Vries p.devries@menrad.nl, +31 10 3160580


CENTROP-SALES op 4 en 5 februari is de loods in nijkerk weer ‘the place to be’ voor optiek nederland. wederom zijn zowel de optiekbeurs centrop-sales als de hall of frames daar aanwezig. Op de Centrop-Sales zijn alle Centrop contractleveranciers aanwezig, zij tonen hun merken op een eigen creatieve wijze. Alle instrumenten-, interieur-, software-, contactlens- en glasleveranciers zijn aanwezig. Voor een compleet optiekaanbod komt u dus naar De Loods! HEEFT U 'M AL IN DE AGENDA STAAN? Zondag 4 februari en maandag 5 februari 2018 Centrop-Sales samen met Hall of Frames in De Loods in Nijkerk! TWEE DAGEN BEURS van 09.30 - 18.00 uur Op zondag incl. kinderopvang en borrel LOCATIE De Loods (Hart van Holland), Berencamperweg 12, Nijkerk AANMELDEN www.centropsales-hallofframes.nl CONTACT Centrop-Sales & Hall of Frames www.centropsales-hallofframes.nl info@centrop.nl

HÉT GEZICHT VAN THE COMFORT CLUB IS TIJDENS DE CENTROP-SALES AANWEZIG.

KOM OP DE FOTO MET ONS MODEL BO ZIJ NODIGT U GRAAG UIT OP DE FOTO TE GAAN IN THE C ­ OMFORT CLUB STIJL, ZEER KLEURRIJK DUS!

eyeline

61


EXPOSANTEN 4 EN 5 FEBRUARI 2018

HAL A

62

A01

Centrop

A02

iCODiS Powered by Famed

A03

OO2 (OS Optiek)

A04

A-Concepts

A05

Osinga Brilmode

A06

Rodenstock

A07

OWP

A08

ENOT

A09

Easyscan

A10

Marchon

A11

AVA Brillen

A12

Eschenbach

A13

Lunor

A14

Talba

A15

Menrad

A16

Silhouette / neubau

A17

Seiko / HOYA

A18

Cazal

A19

Ode

A20

Optiek Vision

A21

Eyefactory / Jill Marketing

A22

Eyevinci

A23

Jos Baijens / De Brillenstylist

A24

B&F

A25

Shamir

A26

More Eyewear

A27

Wecare International

A28

Eyes2Be

A29

Optiplus

eyeline

Dienst

Dienst

Dienst

TOILETTEN

TOILETTEN

A29

A07

A17

A08

A28

A06

A09 A18

A27

A16 A10

A05

A26

A19

A25

A04

A15

A11

A20 A24

A03

A23 A13 A12

A14 Garderobe

A02

A22 Registratie

A01

Entree

A21 Dienst


Standnr. A03

Standnr. A12

www.enot.nl

ENOT Amsterdam Since 1917

Standnr. A08

Standnr. A16

APOLLO-OPTICS.NL

APOLLO CS

Dé slagvaardige optieksoftware voor uw onderneming! Ons cloud-based softwarepakket ApolloCS wordt inmiddels bij vele opticiens in Nederland, België en Duitsland gebruikt.

Afsprakenboek

Abonnementen

Dashboard

Optoconnect

Marketing

Nog veel meer!

Interesse? Neem vrijblijvend contact op voor een demo: Bel 0412 62 91 11 of stuur een e-mail naar info@bnfgroep.nl

V03-BNF-EYELINE 2018-ApolloOptics.indd 1

11/01/2018 16:19


04.02. - 05.02.


EXPOSANTEN 4 EN 5 FEBRUARI 2018

HAL B B01

HOC / HOI

B02

Safilo

B03

Pajuk

B04

Marcolin

B05

Sinner

Bo6

Essilor / O’max

B07

Optiek Centrum Brabant (OCB)

B08

Luxottica

B09

Charmant

B10

Ab Vriethof

B11

TwoBillionEyes

B12

The Comfort Club

B13

Procornea

B14

Alcon

B15

Friederichs

B16

Nuvo

B17

NKL

B18

Bausch + Lomb

B19

Coopervision

B15 B16

Dienst

Dienst

B14 B17

Dienst

B13 B18 B05

B11

B12 B19

B10 B06 B04

B07

B03

B08 B02

B01

B09

Dienst

eyeline

65


CHARMANT LANCEERT STRELLSON

charmant group is blij met de toevoeging van strellson aan haar portfolio. dit mannenmodemerk slaat een nieuwe weg in en zoekt de jonge consument op. de kwaliteit van het product en een duidelijke positionering staat daarbij centraal. de drager wordt neergezet als actief en stijlbewust. door middel van diverse nieuwe communicatiestrategieĂŤn wordt deze doelgroep benaderd. benieuwd naar de casual touch van strellson? loop langs de stand van charmant group! voor meer info: www.charmant.com/nl

66

eyeline


ENOT Amsterdam Since 1917

www.enot.nl


www.silhouette.com Alpha Mod. 5516 ES 7100 / © Silhouette


ATWIRE VAN

SILHOUETTE

De 'Icon Atwire' laat telkens opnieuw de wereld zien vanuit een uniek perspectief. Op het glas zijn metaalachtige elementen aangebracht die speels de contouren aflijnen. De Atwire is verkrijgbaar in een eerder discrete ton sur ton versie of met een contour met kleuraccent, afhankelijk van wat u verkiest. Deze zonnebrillen geven uw klant in elk geval een opvallende en modieuze look. voor meer info: www.silhouette.com

ÖGA VOOR MANNEN MET KARAKTER De nieuwe collectie öga zonnebrillen van Morel heeft een chique-sporty look. Scandinavisch design, eigentijds en gemaakt van metaal, TR90 of acetaat. Voorzien van een nieuw scharnier, een mooi flexibel systeem zonder laspunten dat de collectie een gestroomlijnd uiterlijk geeft. In samenwerking met Divel Italia levert Morel hoogwaardige categorie 3 lenzen, gepolariseerd en ontspiegeld. Verkrijgbaar in verschillende tinten: grijs, blauwgrijs, groen, donkerbruin en bruin. voor meer info: www.ocbrabant.com

MAXMARA SS’18 FASHION SHOW COLLECTION Meet Iris, ze lijkt zo uit de jaren ’90 gelopen te zijn. Dit nieuwste bandage style cate-eye model was dé ster van Max Mara’s Spring/Summer 2018 catwalk show. De ultieme must-have voor de hedendaagse ‘flâneuses’, die de stad als geen ander weten te ontdekken (in stijl uiteraard). voor meer info: www.safilo.com

eyeline

69


11 & 12

MAART

2018

WELKOM OP DE STIJL-AFDELING VAN

NEDERLANDS HUMPHREY’S CONTACTLENS CONGRES

IN & UIT IN 2018 De selfie zou 'uit' zijn, de photobomb 'in'. De smalle, lichte brilmonturen zouden 'uit' zijn, stevige ronde monturen 'in'. Op de Centrop-Sales toont ENOT hoe de Italiaanse ontwer- Stijlvol zijn van top tot teen? Humphrey’s eyewear doet het. pers van Vespa deze trend interpreteren. Ook het Franse Met inspiratie voor de lente/zomercollectie komende uit Lunettes MiNiMA heeft hier een mening over. Wat 'in' blijft sneakers, bewijst het merk nog maar eens het grote belang zijn de Altitude sportbrillen op sterkte, gecombineerd dit van de kleine details. Sneakers worden dagelijks gewisseld, jaar met kanariegele winterkleding en tijdloze aviators. Bij- monturen vanaf nu ook! Er zijn vijf nieuwe lijnen, met naHet Nederlands Contactlens (NCC)als is eenFreaker initiatief vanFrames, Half Lace en Slim Shady. voorbeeld van ProTitan. Bluefilter glazen zijn inmiddels nietCongres men de NAC (Nederlandse Associatie van Contactlensleveranciers) meer weg te denken. Want wie heeft er nou zin in hoofdpijn i.s.m. de ANVC (Algemene Nederlandse Vereniging voor Contactlensspecialisten). Sinds de eerste editie in 2006 is hetvoor evenement inmiddels uitgegroeid tot het grootste of slapeloze nachten in het nieuwe jaar, toch? meer info: www.eschenbach-optik.nl

11 & 12

MAART

NEDERLANDS CONTACTLENS CONGRES

contactlenscongres in Europa met meer dan 1800 deelnemers uit meer dan 20 landen.

voor meer info: www.enot.nl

2018

Je kan je nu registreren!

Op onze website www.ncc2018.com vind je alle informatie over hoe te registreren, een overzicht van het volledige programma en nog veel meer.

Op zondag 11 en maandag 12 maart 2018 vindt het NCC 2018 plaats in het NH Conference Center Koningshof in Veldhoven! Het centrale thema voor deze editie is “Making A Difference”. Tijdens het congres is alles erop gericht hoe jij als aanpasser en ondernemer voor jouw klanten het verschil kan maken. Naast interessante lezingen, leerzame presentaties en waardevolle paneldiscussies is er tijdens het NCC 2018 een uitgebreide expositie van de contactlensleveranciers en leveranciers van aanverwante producten. Tijdens pauzes kun je je laten informeren over de nieuwste producten en ontwikkelingen op het gebied van contactlenzen.

Met 1500 contactlensspecialisten, meer dan 40 sessies, minimaal 30 sprekers, meer dan 25 exposanten en 1 fantastische avond, is het NCC 2018 het contactlens evenement van 2018!

Volg @NCC_2018

Like Nederlands Contactlens Congres op Facebook

Een aantal standhouders van Centrop-Sales is ook op het NCC 2018 aanwezig op 11 en 12 maart in de Koningshof in Veldhoven. De organisatie is in volle gang. Heeft u zich al ingeschreven, zodat u zich twee dagen kunt onderdompelen in alles wat met contactlenzen te maken heeft? Ja 17207 Advtoch! NCC2018 A4.indd 3 Het thema is 'Making a difference': hoe maken we met z'n allen binnen alle ontwikkelingen op contactlens-

gebied het verschil? Het organisatiecomité, bestaande uit Marco van Beusekom, Pieter Bas Kampmeinert, Alex Lamse, Bruno Crepain, Hans Kloes en Liesbeth Brandwijk, is er klaar voor om u te mogen begroeten! 31-10-17 12:14 voor meer info en inschrijving: www.ncc2018.com

Het Nederlands Contactlens Congres (NCC) is een initiatief van de NAC (Nederlandse Associatie van Contactlensleveranciers) i.s.m. de ANVC (Algemene Nederlandse Vereniging voor Contactlensspecialisten). Sinds de eerste editie in 2006 is het evenement inmiddels uitgegroeid tot het grootste contactlenscongres in Europa met meer dan 1800 deelnemers uit meer dan 20 landen.

70

eyeline

Je kan je nu

Op zondag 11 en maandag 12 maart 2018 vindt het NCC 2018 plaats in het NH Conference Center Koningshof in Veldhoven! Het centrale thema voor deze editie is “Making A Difference”. Tijdens het congres is alles erop gericht hoe jij als aanpasser en ondernemer voor jouw klanten het verschil kan maken. Naast interessante lezingen, leerzame presentaties en waardevolle paneldiscussies is er tijdens het NCC 2018 een uitgebreide expositie van de contactlensleveranciers en


UPLOADING CONTENT...

Meer dan 80% van uw klanten gebruiken dagelijks hun smartphone. Ze zijn vooral actief op Instagram, Facebook, e-mail en Google. Binnenkort staat er unieke high-end content voor u klaar, die we momenteel aan het uploaden zijn... Met keuze uit méér dan 2.000 foto’s, video’s, gif’s, acties en posts, die u met één muisklik eenvoudig kan delen. Eindelijk zal u echt verbonden zijn met uw klanten!

meyecontent.com


Property of Charmant Group. Buyout right expiry date: 31/12/2018. Please don´t use after this date. SN33003


OWP LADIES HARMONIEUZE MATERIALEN

AVA KIDS

Spring is coming. Het team van OWP is de natuur ingedoken en kwam eruit met nieuwe acetaat frames. Style 1429 is een frame zonder poespas, met een vrouwelijke luchtigheid. Style 2174 verwerkt decoratieve metalen elementen tussen de verschillende lagen acetaat. Echte blikvangers voor de modebewuste vrouw. voor meer info: www.owp.de

GROEIT GESTAAG VERDER

in 2014 ging ava brillen de uitdaging aan om de kinderen tienerbrillenmarkt van zelfstandige opticiens flink wakker te schudden. het assortiment groeide gestaag, gevolgd door de komst van het eigen merk rex & sue vorig jaar. dit jaar wordt er nog een nieuw merk aan het portfolio toegevoegd! op de opti spraken we jeroen van hest: "ik hoop dat ik de collectie al op de centrop-sales in bezit heb en kan presenteren. welk merk het is ga ik nog niet zeggen, maar wat ik wel kan zeggen is dat het een goede aanvulling is op ons aanbod in tussenmaten, naast ons stoere tienermerk new york yankees". May the force be with independent opticians AVA Brillen is sinds 2017 ook exclusief importeur van Star Wars voor Nederland. Dat sinds de eerste film in 1977 het Star Wars fenomeen nog lang niet in populariteit is gedaald, laat de hype rondom ‘Star Wars-The Last Jedi’ wel zien, die eind 2017 in de bioscopen verscheen. Niet vreemd dus dat de Star Wars gekte ook is overgeslagen op eyewear. Naast herkenbare elementen uit de film zijn de monturen ook uitgerust met het gepatenteerde OBE-flex systeem; het binnenwerk kan eenvoudig worden vervangen bij breuk. Een dikke plus wat betreft service richting de klant waarbij een nieuwe veer bestellen in de meeste gevallen overbodig is! Frisse wind Dat er met kinderbrillen voor de zelfstandige optiek nog veel te winnen is, is volgens AVA Brillen wel duidelijk. Jeroen van Hest blaast het liefste bij alle klanten een frisse wind door de kinderhoek. Mathijn, werkzaam als communicatiemanager bij AVA Brillen, helpt klanten graag om de kinderhoeken te restylen, bijvoorbeeld met een stoere dinoachterwand. Want wie houdt er nu niet van dino’s?! voor meer info: www.avabrillen.nl, Centrop-Sales stand A11, +31 (0)411 624444

eyeline

73


BENT U ER KLAAR VOOR? dit weekend is het weer zo ver:

Hall of Frames Een zeer eigenzinnige beurs in de Loods van Hart van Holland in Nijkerk, met een lekkere industriĂŤle uitstraling. Alle stands zijn open waardoor u de highlights van de gepresenteerde collecties kunt bekijken, zonder de stand binnen te gaan. Meer dan 70 binnen- en buitenlandse leveranciers met een grote verscheidenheid aan eyewearlabels zijn present. Mogen we u verwelkomen? wanneer Zondag 4 februari van 09.30 - 18.00 uur Maandag 5 februari van 09.30 - 18.00 uur locatie Hart van Holland, Berencamperweg 12 aannmelden www.centropsales-hallofframes.nl instagram #centropsales_hallofframes facebook CentropSales.HallofFrames

eyeline

75


ZOVEEL TE ZIEN! U weet bijna niet waar te beginnen waarschijnlijk. Met maar liefst 76 stands kunt u naar hartenlust op zoek gaan naar de juiste bril, een goed concept, gereedschappen, tasjes en etuis en nog veel meer uit binnen- en buitenland. Hier ziet u alle standhouders op een rijtje, handig vast ter oriĂŤntatie!

Onno Korsen +31 (0)6 203 847 34

Optical Agency, standnummer 29 + 37

Frame Holland, standnummer 66

Optical Supply NL, standnummer 11 + 12

Insighter, standnummer 7 + 8

Spectacular Eyewear, standnummer 71 + 72

Julbo, standnummer 26


17

16

15

14

13

12 12

11 11 Stand

65

18 64

49

48

10

33

66 66

09 63

50

47

34

32

19 08 08

67 62

46

51

35

31

20 07 07

68 69

61

45

52

36

30

21 06

70

71 71

60

44

53

37 37

29 29

22

72 72

05 59

43

54

38

28

23

73

04 58

55

42

39

27

24

57

56

41

40

26 26

25

74

03

75

02

76 01

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76

Exposant RVS VISION Komono Monkeyglasses JF Rey Eyewear Creatief Brillen Hotstegs Service Center Insighter, the latest on eyewear Insighter, the latest on eyewear Dick Moby BIREI Optical Supply Nederland Optical Supply Nederland Speets Brillen Yellows Plus Mykita Etui & Zo Amsterdam Blend Bar GFC- Lafont Benelux Penn&Ink N.Y Eyewear Wissing Brillenfassungen JUP / Van Loon Callai Eyewear Jazz Eyefashion Traction Julbo Toptics Kruytzer Trend Eyes Piero Massaro / F + M private label Eye Supply Eye Supply Kinto / Netoptic Etnia Barcelona Etnia Barcelona J.C.L. Brilmode For Local Heroes Only Götti Switzerland Dutz Eyewear Dutz Eyewear FUNK International Face a Face Pro Design Goudezeune, Growth Architects Goudezeune, Growth Architects l.a. Eyeworks / L.G.R. Style 22 Optibytes TD Tom Davies Matttew Eyewear Bloomdale Eyewear Fleye Roger Bacon Eyewear Optimaal Agenturen You’s Amsterdam by Eurovisie De Stijll / Kilsgaard Gijs Dutch Design Lookizi My-Eyewear FashionOptics Decadent Ideas Kering Eyewear Visibilia Ofar Eyefunc Bellinger, Blac & Entourage of 7 Frame Holland "Preciosa" Norwegian Eyewear BV Johnny Loco Eyewear IZIPIZI All Eye Trading Spectacular Eyewear Spectacular Eyewear Nespral Spectacles Eye Design BBIG Essilor


info@designeyeweargroup.com | www.kilsgaard-eyewear.com | +45 36 98 28 00


Bij Kilsgaard draait het om passie en persoonlijkheid kilsgaard eyewear is een deens brillenmerk met een internationaal perspectief. de monturen zijn een modern en urban eerbetoon aan deense designklassiekers, gemaakt met passie voor eenvoud en elegantie. Bij Kilsgaard Eyewear volgen ze trends en dogma’s niet om hip of modieus te zijn. Ze blijven trouw aan een eenvoudig elegant ontwerp dat nooit uit de mode raakt. Hun nieuwste collectie heeft dezelfde visie en bestaat uit een mooie bril die de persoonlijke stijl van de drager niet creëren maar juist zal verbeteren. “Designerbrillen maken gaat over passie, persoonlijkheid en stijl. We zijn bijzonder trots op de fijne detaillering en expressieve kleur van de nieuwste collectie. Het bouwt voort op onze passie voor het creëren van duurzame producten”, zegt Charlotte Ellegaard, hoofd Marketing bij Kilsgaard Eyewear.

de kilsgaard stijlen 2018

De nieuwe stijlen zijn minimalistisch en clean, doch uniek en elegant. De vormen variëren van tijdloos, klassiek mannelijk tot vrouwelijk vintage.

conrad, goud

Conrad is een titanium frame dat is geïnspireerd op de iconische frame-vormen van de jaren 1920 en 1930. Het model is gevormd met verwijzing naar fantastische Deense meubeldesigntradities, vereenvoudigd tot een rigoureuze en moderne look, zonder overbodige details – gewoon zo elegant en verfijnd.

model 96, zwart

Model 96 is een aluminium frame met een delicate, matte afwerking die het design minimalistisch en cool maakt. De nauwkeurigheid van het aluminium bepaalt de vormen en creëert een stijlvol en verfijnd vrouwelijk silhouet.

Design Eyewear Group +45 36 98 28 00 info@.designeyeweargroup.com www.designeyeweargroup.com

42

standnummer eyeline 79


OPTICAL SUPPLY NEDERLAND 033 4946740 INFO@OPTICAL.NL ORGREENOPTICS.COM


Ørgreen

morderne architectuur in de geschiedenis van de moderne architectuur vinden we enkele van de stoutmoedigste uitdrukkingen van visionair ontwerp – gekenmerkt door een onderzoek naar vorm en ruimte terwijl het de functionaliteit kruist. de erfenis leeft nog steeds voort, niet alleen via vele majestueuze architectonische wonderen overal ter wereld, maar ook via de voortdurende invloed op hedendaags design, mode en kunst. Ørgreen is verheugd de lancering aan te kondigen van een nieuwe capsulecollectie van zonnebrillen die twee van de grootmeesters van de moderne architectuur viert: Eero Saarinen en Ludwig Mies van der Rohe. De Duits-Amerikaanse Mies van der Rohe (1886-1969) was een leider van de modernistische beweging, die hij zowel als toegepast architect, ontwerper en opvoeder aan de beroemde Bauhaus-school leidde. Als auteur van het aforisme “less is more”, geloofde hij in een uitgeklede benadering van ruimte en vorm. Saarinen, van FinsAmerikaanse origine, ontwikkelde samen met Mies van der Rohe een specifiek neo-futuristische visie op modern design, die de esthetiek van nieuwe technologieën omarmt en toepast op industrieel ontwerp en architecturale projecten.

mies

“Minder is meer”, zei Mies van Der Rohe ooit – en als de laatste directeur van de Bauhaus-school was de architect en de ontwerper gretig voorstander van eenvoud van modernistisch design. Deze stijl breidt deze gevoeligheid uit tot een elegante zonnebril voor mannen in afgeronde rechthoekige vorm. Van Mat Black en Sandblast Honey Gold tot Mat Vanilla en Blue, Mies van Der Rohe wordt aangeboden in twee monochrome en drie multi-gekleurde frame fronten, en vier verschillende chroomlenzen.

Optical Supply Nederland +31 (0)33 494 6740 info@optical.nl www.optical.nl, www.orgreenoptics.com

Tussen Mies van der Rohe en Saarinen zien we de onverzadigbare drang om te breken uit het verleden en juist het design te zuiveren voor een beter leven. Dit ethos resoneert sterk met Ørgreen, die voorstander is van een minimalistische benadering van brillenontwerp gecombineerd met hoge handgemaakte kwaliteit en duurzaamheid sinds de oprichting in 1997. In deze collectie is de geest van deze architecturale meesters vertaald in twee verschillende stijlen: een afgerond rechthoekig frame voor mannen en een rond frame voor dames. Beide worden aangeboden in verschillende kleurencombinaties, van monochrome frames in Mat Navy en Sandblasted Honey Gold tot veelkleurige frames, in navolging van de subtiel sensuele kleurblokkering van de modernistische architectuur. De kenmerkende Japanse titanium frames van Ørgreen roepen verder een architecturale gevoeligheid op in de ontwerpen die schoon, eenvoudig en elegant zijn.

eero

Van de Gateway Arch in St. Louis tot de iconische ‘sokkelzetel’, de Fins-Amerikaanse architect Eero Saarinen nam de taal van het architectonisch modernisme aan en gaf het een futuristische draai. Deze stijl eert deze speelse gevoeligheid in een paar ronde zonnebrillen voor vrouwen, aangeboden in drie gewaagde multi-color mat fronten – van blauw en groen tot mosterd en marine.

11+12 standnummer eyeline

81


Spectacular Eyewear +31 (0)36 549 50 40 info@spec-eyewear.nl 82 eyeline www.spectacular-eyewear.nl

71+72 standnummer


FRAME HOLLAND DUTCH DESIGN HANDMADE EN KWALITEIT de preciosa brildrager is een beetje eigenzinnig. hij wil zich anders profileren. met een flirt naar het verleden en met een hang naar authenticiteit. met een keuze voor kwaliteit en gevoel voor mode.

Frame Holland +31 (0)172 50 61 22 info@frameholland.com www.frameholland.com

66

eyeline

83

standnummer


Gezien op

Opti? Dit

weekend in te kopen op Hall

of Frames

lafont standnummer 19 84

eyeline


gรถtti standnummer 37

dutz eyewear standnummer 38 + 39

kering eyewear standnummer 61

etui & zo standnummer 16

insighter standnummer 7 + 8

traction productions standnummer 25

julbo standnummer 26

spectacular eyewear standnummer 71 + 72

toptics standnummer 27


Modèle ★ Gizmo ★ C1

Spectacular Eyewear +31 (0)36 549 50 40 info@spec-eyewear.nl 86 eyeline www.spectacular-eyewear.nl

www.freak-show.fr

71+72 standnummer


insighter

Lamarca Eyewear Kleurrijk, poëtisch, spannend, stijlvol en origineel. Zomaar vijf woorden die de Lamarca Eyewear collectie samenvatten. Het streven van Lamarca is om een unieke collectie te maken waarin elk model het resultaat is van nauwgezette aandacht voor detail. Van concept tot ontwerp en van keuze van kleuren tot productie.

• Trendy en kleurrijke modellen • Levering uit voorraad • Uitstekende service

Dit ambacht is terug te zien in diverse exclusieve processen zoals graveren, thermovormen en verlijmen. Achter deze processen gaat een lange geschiedenis schuil van creativiteit en handwerk. Handmade in Italy with love. standnummer: 7 + 8 voor meer info: www.insighter.nl

götti

Een nieuw perspectief Een antwoord op de zoektocht naar het minimalisme. De Götti Perspective Collection weet een stijlvol statement te maken, door juist simpele monturen op de markt te brengen. Technisch. Esthetisch. Simpel.. Een bril van Götti heeft weinig onderdelen. Ook geen lijm of schroeven. Een licht model, waarbij het belangrijke verbindende stuk tussen het roestvrijstalen montuur en het glas wordt vervaardigd met een 3D printer. De componenten van de bril worden geproduceerd in de eigen fabriek in Zwitserland. Hier wordt het roestvrijstalen Sandvik verwerkt, een materiaal met precies de juiste mate van flexibiliteit. Het resultaat: ultralichte modellen “Made in Switserland”.

Ricky Martin met Blackfin Ricky Martin, de beroemde zanger uit Puerto Rican, houdt van Italiaanse stijl en klasse. Tijdens de Gold meets golden Party, een Golden Globes afterfeestje van format, liet hij zich graag op de foto zetten met zijn Brunswick van Blackfin. standnummer: 13 voor meer info: www.speetsbrillen.nl

standnummer: 37 voor meer info: www.gotti.ch

eyeline

87


NO MATTER THE WEATHER Ontwikkeld voor liefhebbers van outdooractiviteiten op alle terreinen en onder alle omstandigheden. De fotochrome REACTIV-technologie past zich direct aan de lichtsterkte aan. Zo ben je onder alle weersomstandigheden altijd verzekerd van uiterst scherp zicht. Afhankelijk van de lichtintensiteit worden de lenzen donkerder of lichter. De CamĂŠleon-lens is ideaal voor de extreme omstandigheden in de bergen. De lens past zich snel aan de lichtsterkte aan. Je zicht is gegarandeerd scherp en je ogen worden beschermd. Bezoek ons op de Hall of Frames. standnummer: 26 voor meer info: www.julbo.com

Julbo bart@julbo.ch +31(0)641247376 88 eyeline www.julbo.com

26

standnummer


eyeline

89


John van Loon 25 jaar in de optiek in februari 1993 begonnen bij luxottica, waar john de fijne kneepjes van het vak leerde van de verkoop in de optiekbranche. in 2002 de overstap gemaakt naar osinga brilmode, waar naast de verkoop ook een deel van de inkoop van de zonnebrillen erbij kwam. en in 2007 besloten om te starten met van loon oogmode. John is als een vis in het water in de optiek en alle ervaring uit het verleden kwam hem goed van pas bij het runnen van Van Loon Oogmode. In eerste instantie alleen nog als agent aan de slag, maar al snel kwam de mogelijkheid om JUP Eyewear over te nemen. Dit is hem op het lijf geschreven. Zelf de inkoop doen en nieuwe, trendy

modellen ontwerpen voor de Nederlandse, Belgische en Duitse markt. Vele opticiens kennen John van Loon en zijn bedrijf inmiddels. Naast JUP voert Van Loon Oogmode ook de mooie merken River Woods en Sea2See. Deze laatste zijn monturen vervaardigd uit gerecycled plastic uit de oceaan. Snelle levering en goede service zijn de speerpunten van Van Loon Oogmode. Ook op de Hall of Frames presenteren wij weer vele nieuwe, kleurrijke trendy modellen. Graag begroet John u op de Hall of Frames. standnummer: 22 voor meer info: www.vanloonoogmode.nl

Koningin Rania met Mykita Niet alleen een belangrijk vorstelijk persoon in het Midden-Oosten, maar ook een stijlicoon van jewelste: Koningin Rania van Jordanië. Hier draagt zij een MMESSE010 van de MYKITA + MAISON MARGIELA collectie tijdens haar bezoek aan de Dana Biosphere Reserve in Jordanië.

toptics

Royal Lilac bril van William Morris London

standnummer: 15 voor meer info: www.mykita.com

op-en-top brits met william morris london. dit brillenmerk maakt collecties die uit het hart van de modemetropool londen komen. alle collecties zijn modern, modebewust en van een hoge kwaliteit. we zetten graag royal lilac bril van william morris london in het middelpunt. Royal Lilac bril van William Morris London: een betoverende paarse, koninklijke lila zorgt voor een theatrale link naar de andere kleuren in het palet. Geïnspireerd door onze echte Britse koninklijke geest. Wij zijn niet alleen fan van het Royal Lilac montuur, uiteraard ook van de andere modellen! standnummer: 27 voor meer info: www.toptics.nl


www.essilorpro.nl

INNOVATIE

MARKETINGONDERSTEUNING

KLANTBELEVING

TRAININGSPARTNER

PARTNERSHIP

WIJ STAAN KOMENDE BEURS WEER VOOR U KLAAR De Centrop en Hall of Frames beurzen staan weer voor de deur. Een mooie gelegenheid in eigen land om u te oriënteren op nieuwe apparatuur voor uw werkplaats of om de nieuwe monturencollecties in te kopen. Maar de beurzen staan ook voor het samenkomen van vakmensen en relaties. Komt u ook op de koffie bij het team van Essilor? Op de Centrop beurs kunt u zich oriënteren op de totaaloplossingen die Essilor Instruments en O’Max Instruments u kunnen bieden. Essilor is weer hoofdsponsor van de Hall of Frames en dit betekent dat u bij onze stand terecht kunt voor

Essilor Nederland, Marconistraat 9, 6902 PC Zevenaar Tel. 088-0888 111 www.essilorpro.nl www.essilor.nl

een overheerlijk kopje koffie. Ons team vertelt u daar graag meer over de (nieuwe) diensten en services die u kunt inzetten voor het optimaliseren van de klantreis in en om uw winkel. Informeer dan meteen naar de nieuwe module binnen Eyecast waarin u online de sociale anamnese kunt afnemen. Daarnaast kunt u ook eenvoudig uw marketingactiviteiten voor heel 2018 in kaart brengen via de Uneyeted jaarkalender.

CENTROP BEURS STAND B06 HALL OF FRAMES BEURS STAND 76


TRENDS

mooie winkels

94

Eyeline zet een aantal mooie winkels uit Capelle a/d IJssel, Schiedam, Heemstede en zelfs Londen op een rij. Wat een diversiteit in interieurs en vooral: wat een mooie winkels!

shop-in-shop

99

Het consumentenvertrouwen is hoog, de consumentenbestedingen groeien en de verkopen van winkeliers zitten in de lift; offline en online. Tegelijkertijd verandert het consumentengedrag, is de concurrentie gegroeid en zijn winstmarges beperkt. Is het antwoord een shop-in-shop?

samenwerking specsavers-balmain 102 Specsavers wil fashion en high-end fashion toegankelijk maken voor iedereen en ging een samenwerking aan met het Parijse modehuis Balmain. De collectie damesmonturen heeft een duidelijke Balmain-handtekening.


MOOIE WINKELS DIVERSITEIT IN INTERIEURS

GROENEVELD Groeneveld Brillen & Contactlenzen heeft twee jaar terug haar nieuwe huisstijl in Capelle aan den IJssel geïntroduceerd. Nu twee jaar later volgt onze winkel ik Krimpen aan den IJssel. Na een grote verhuizing & verbouwing sluiten beleving en kwaliteit beter op elkaar aan dan ooit tevoren. De verhuizing naar een ander pand was nodig. We hadden 80m2 en hebben nu een totale oppervlakte van 180m2. Genoeg ruimte om ook een shop-in-shop te creëren met de mooie collectie van Lindberg. Lindberg heeft de wand, voorzien van 4 units en het videoscherm, zelf ontworpen en past helemaal in het ontwerp van onze eigen architect. Hierdoor krijgt onze nieuwe winkel een prachtige uitstraling. Maar monturen van onze andere merken zoals o.a. Andy Wolf, Götti, Cazal, Orgreen en Lunor komen in onze nieuwe winkel veel beter tot hun recht. Onze twee refractieruimtes zijn voorzien met het nieuwste apparatuur op gebied van optiek en contactlenzen zodat we onze klanten oogzorg op het hoogste niveau kunnen geven. Naast de twee refractieruimtes hebben we een ruimte ingericht voor het aanmeten van hoortoestellen waarmee we in de nabije toekomst willen gaan starten. In deze ruimte hebben we alle voorzieningen getroffen zodat we ook hier de hoogste kwaliteit kunnen aanbieden.


TEMPEL SINDS 1963

Eind september was het zover, de heropening van Tempel in Schiedam na een verbouwing van 4,5 maand. Alleen het dak bleef, de rest is gesloopt, weggehaald en opgehoogd. Het hele project nam zo'n anderhalf jaar in beslag. De zwarte plafonds en gele objecten zijn geinspireerd op de kleuren van Schiedam. Hartger Fijten weet hoe hij 'Tempel sinds 1963', de nieuwe naam die in neonletters op de gevel prijkt, wil vermarkten. "Je overleeft alleen als je iets doet wat anderen nog niet doen. We kiezen uitsluitend voor het hoogsegment, hebben de beste mensen aan boord - we noemen ze Tempeliers, we verkopen de meest aparte brillen en zijn gespecialiseerd in maatwerk. We hebben geinvesteerd in branding. Onze klant stapt geen optiekwinkel binnen, maar een beleving. Een echte stadswinkel. Storemanager Bryan werkte bij de hipste koffiewinkel en zorgt nu bij ons voor koffie, thee, muziek en vooral sfeer; hij doet alles behalve optische zaken. We zijn onlangs gestart met het organiseren van events op iedere laatste zaterdag van de maand, zoals bijvoorbeeld een Saturday Live Party of een Beachparty. Vrijwel elke dag draait er een DJ en als je meteen een tattoo wilt bij de aankoop van een montuur, dat kan! We hebben regelmatig 'tattoo art'-demonstraties".

eyeline

95


CUBITTS Eyeline was laatst in Londen en spotte Cubitts, een brillenatelier annex optiekzaak. Cubbits is gevestigd in het Jermyn St Atelier. Dit ligt in de Londense Jermyn Street, vlakbij Oxford Street en Regent Street. Een prachtige locatie met een industriĂŤle en avontuurlijke inrichting. Bij Cubitts worden op geheel traditionele wijze de meest schitterende brillen van onder andere acetaat, buffelhoorn en goud gemaakt. In het optiekgedeelte kun je een oogmeting laten doen en zijn de elegante en exclusieve brillen te koop. Als klanten een geheel gepersonaliseerde bril willen laten ontwerpen, behoort dat ook tot de mogelijkheden!

96

eyeline


LUKX

LUKX in Heemstede is verbouwd: van superstrak is het interieur warm en toegankelijk geworden, met achterin de diepe winkel een koffiebar waar klanten met elkaar kunnen 'socializen'. Arjan van der Klei is blij met het resultaat: "Licht- en interieuradviseur Lars van Westerop heeft ons geholpen om onze verbouwingswensen te vertalen. Toen we acht jaar geleden deze winkel openden, hadden we overal de nieuwste snufjes in verwerkt, bijvoorbeeld in de verkooptafels. In de praktijk willen mensen echter gewoon dat je naar hen luistert en niet de hele tijd naar een beeldscherm zit te loeren. Daar hebben we nu rekening mee gehouden. We hebben ook een koffiebar gemaakt die het verzamelpunt is voor onze klanten. De bar zit vrij diep in de winkel en het was een doel op zich om de klanten verder de winkel in te krijgen. Het pand is vrij lang en het is de bedoeling dat klanten overal waar ze staan of langslopen iets te zien hebben. Dat is nu goed geregeld.


SAY IT

PRECISELY OR SAY NOTHING AT ALL.


SHOP-IN-SHOP WAAROM WEL OF JUIST

WAAROM NIET? TEKST Loes Brussen BEELD Jan Luijk

Het consumentenvertrouwen is hoog, de consumentenbestedingen groeien en de verkopen van winkeliers zitten (offline en online) in de lift. De verkoopvolumes van retailers stegen in de eerste negen maanden van 2017 met 3,4%, jaar-op-jaar. De online retail bereikte het hoogste groeipercentage (+19%), maar ook in de fysieke winkel is groei te zien. Tegelijkertijd verandert het consumentengedrag, is de concurrentie gegroeid en zijn winstmarges beperkt. Je zou het verschil kunnen maken met een shop-in-shop? Shop-in-shop? Waarom? Een goede combinatie van producten verrast de consument en biedt de mogelijkheid om met één winkelbezoek meerdere behoeften te vervullen. Maar scherpte is nodig: een shop-in-shop is niet zonder meer een garantie tot succes. Online groei zet door, maar de fysieke winkel blijft het ­primaire verkoopkanaal. Hier kun je producten, voelen, ruiken, proeven, testen en advies van personeel inwinnen. ­Onderscheidend vermogen is echter cruciaal. Hier komt shop-in-shop om de hoek kijken.

excelsior milaan

Nieuwsgierig Denk bij een shop-in-shop bijvoorbeeld aan de barbier die een eigen plek heeft in kledingwinkel Only for Men in Doesburg. Een dergelijke combinatie verrast de consument en maakt nieuwsgierig een winkel te bezoeken. Ook vestigingen LaPlace in de supermarkten van Jumbo zijn een voorbeeld van shop-in-shop. De consument kan met één bezoek aan de winkel direct aan meerdere behoeften voldoen. Deze vorm van ‘gemak’ is ook een voordeel van een shopin-shop. Maar opgepast: bij het faillissement van V&D werd ­publiekelijk bericht over ‘een strop’ voor de shop-in-shop.

eyeline

99


ray-ban corner in optiekzaak

VIJF FOCUSPUNTEN VOOR SUCCES MATCH Het succes van een shop-in-shop staat of valt met een goede ‘match’ tussen de bedrijven die onder hetzelfde dak producten verkopen. Anders dreigt het merkimago te verzwakken. Bij die match zijn identiteit, uitstraling en kernwaarden zoals kwaliteit sleutelwoorden. Het is belangrijk dat bedrijven die shop-in-shop-ambities hebben, hier veel aandacht aan besteden. Cafetaria Kwalitaria bijvoorbeeld vond haar match met lunchroom Délifrance. In diverse Kwalitaria-vestigingen liggen sinds 2012 de belegde broodjes van lunchroom Délifrance. In het waarborgen van een goede ‘match’ is de toewijding van het personeel essentieel. Bij een shop-in-shop kan een situatie ontstaan dat het personeel van de ene winkel, de producten van de andere winkel verkoopt. Om de juiste deskundigheid en de service te bieden, moeten de medewerkers voldoende kennis hebben van beide productgroepen. LOCATIE Op welke locatie wil je als winkelier zitten? Die vraag is essentieel. De beste locatie hangt af van branche en doelgroep. Verdiep je in de regionale kenmerken van een gebied. CBS en Planbureau Leefomgeving kunnen hierbij helpen. KLANTENGROEPEN Shop-in-shop bieden de kans aan retailers om nieuwe typen klanten te bereiken. Om dit voordeel te benutten, is het belangrijk vooraf een analyse te maken welke nieuwe klanten je als retailer kan en wil bereiken. Door hun producten in ­supermarkten te verkopen maakt The Read Shop bijvoorbeeld de ‘supermarktbezoekers’ bekend met de boeken, ­tijdschriften en wenskaarten die men verkoopt.

100

eyeline

VLOERPRODUCTIVITEIT Het ruimte bieden aan een shop-in-shop is een goede aanvulling voor een retailer van wie de vierkante meters niet goed genoeg worden benut. Die situatie kan bijvoorbeeld ontstaan als een deel van de omzet verschoven is naar online kanalen. Wie dan een deel van de winkel op de juiste manier benut voor een shop-in-shop van een andere retailer, slaat twee vliegen in één klap: meer verrassing, meer vloerproductiviteit. Op die manier verlaagt men ook de ­huis­vestingkosten ten opzichte van de omzet. AFSPRAKEN Bij een shop-in-shop raken minimaal twee partijen afhankelijk van elkaar. Het karakter van de afspraken die men maakt en contracten die men tekent is van groot belang. Als deze afspraken niet passend zijn, kan dit een van de partijen schade opleveren bij onvoorziene situaties. Om daarop een antwoord te geven, is het goed om eerst diverse vormen van samenwerking te onderscheiden. Shop-in-shop komen in vele soorten en maten voor. De beste vorm om samen te werken kan per situatie verschillen, stelt branchevereniging InRetail. Zij adviseren om zo laagdrempelig mogelijk te beginnen, op basis van 'eigen inkoop' of 'consignment'. De flexibiliteit is dan het grootst om bijvoorbeeld dingen snel te wijzigen. Lijntjes tussen partners moeten kort zijn en ga voor heldere afspraken waarin ook risico's goed afgedekt zijn voor alle partijen. bron: insights.abnamro.nl


Lucie Frank

MODEL: EYEGLOBE SPRING/SUMMER COLLECTION 2018

WWW.FRANKANDLUCIE.COM WWW.THEREADINGCOMPANY.NL


BALMAIN SLAAT HANDEN INEEN MET

SPECSAVERS na succesvolle samenwerkingen met h&m, l’oreal en onlangs victoria’s secret, is het parijse modehuis een samenwerking aangegaan met specsavers. en dat levert een prachtige collectie van vijftien damesmonturen op met een duidelijke balmain handtekening. Specsavers wil fashion en high-end fashion toegankelijk maken voor iedereen. Daarom worden er steeds meer designermerken toegevoegd aan het portfolio. Na Karl Lagerfeld en Love Moschino is het nu tijd voor Balmain. Goud, zwart en ivoor zijn dé kleuren die ontwerper Olivier Rousteing koos voor deze collectie en dit sluit prachtig aan bij de kledinglijn van Balmain. De collectie bestaat uit mooie cat-eye’s, klassieke ronde modellen en opvallende hoekige vormen. De monturen stralen stuk voor stuk vrouwelijkheid en elegantie uit en op elk montuur zijn de subtiele merkdetails terug te vinden inclusief een gouden ‘B’ op de brillenpootjes. Opvallend aan de collectie zijn de gevlochten details op veel van de monturen, geïnspireerd op Balmain’s riemencollectie. “De samenwerking met Specsavers biedt ons de mogelijkheid om iedereen in het ‘Huis van Balmain’ te verwelkomen”, vertelt Maï Dao-Vuz, woordvoerster van Balmain. “We hebben ervoor gekozen klassieke vormen te gebruiken en daar een ‘Balmain twist’ aan toe te voegen. De monturen stralen zowel exclusiviteit, als eenvoud uit; ze bieden het Parijse chic en zijn tegelijkertijd goed draagbaar”. Nathalie van der Linden, Head of Product Specsavers Nederland: “De Balmain monturencollectie kenmerkt zich door de luxueuze uitstraling. We zijn dan ook ontzettend trots om Balmain te mogen toevoegen aan ons bestaande designerportfolio. Balmain is een van ’s werelds bekendste en meest invloedrijke high-end fashion merken. We zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe collectie iets unieks biedt voor onze klanten’’. voor meer info: www.specsavers.nl/balmain

102

eyeline


Klassieke vormen met een Balmain twist


Van sferisch tot specialistisch

Only Biofinity®

Een premium contactlens voor bijna alle refractieafwijkingen. Of uw klanten een sferische of andere correctie nodig hebben, ze verdienen het premium comfort, zuurstofdoorlaatbaarheid en visuele prestaties van Biofinity®. Biofinity® maandlenzen bieden de ideale balans van innovatief lensmateriaal, lensdesign en de modernste optiek voor de grootste groep lensdragers. Biofinity® lenzen zijn gemaakt met Aquaform® Technology voor een natuurlijke bevochtiging en hoge zuurstofdoorlaatbaarheid. Meer weten? Vraag het aan uw CooperVision contactpersoon of kijk op www.coopervision.nl Aquaform,® Biofinity,® CooperVision® and Live Brightly.® are registered trademarks of The Cooper Companies, Inc. and its subsidiaries. © 2017 CooperVision.


ONDERNEMERSCHAP

marchon en calvin klein

106

Het huwelijk tussen de twee Amerikaanse grootheden Marchon en Calvin Klein werdonlangs geprolongeerd: de komende jaren blijft Marchon verantwoordelijk voor de productie en distributie van alle collecties van Calvin Klein Eyewear.

vrienden voor het leven

109

De wegen tussen twee vrienden Ralph Bouwman en Patrick Wieland blijven elkaar kruisen. Ralph opende onlangs een prachtige winkel aan de Westerstraat in Amsterdam, voor het glas koos hij voor HOYA waar Patrick werkt.

financiering & opvolging

112

Optitrade Retailgroep startte onlangs, samen met haar partner Essilor, Optitrade Financiering & Opvolging om expertise en financiĂŤle middelen te bieden om een nieuwe winkel te openen, een bestaande winkel te upgraden of over te dragen aan de volgende eigenaar.


matthé marquet

MARCHON

HEEFT SPANNENDE PLANNEN MET

CALVIN KLEIN

dat marchon en calvin klein elkaars grote liefdes zijn, blijkt wel uit de langdurige verlenging van hun contract. het huwelijk tussen de twee amerikaanse grootheden duurt al twintig jaar en werd onlangs geprolongeerd. de komende jaren blijft marchon verantwoordelijk voor de productie en distributie van alle collecties van calvin klein eyewear, die nu voor het eerst ontworpen worden door de ‘golden boy of fashion’: raf simons. matthé marquet, directeur van marchon benelux, is erg trots op dit partnerschap en heeft volop plannen om de relatie spannend en dynamisch te houden. TEKST Marie-Catrien van Deijck BEELD Willem Noordhoek


“Dat Calvin Klein bij Marchon heeft bijgetekend, zegt iets over onze bedrijven en over loyaliteit; iets dat in deze hectische tijden soms ver te zoeken is”. Matthé Marquet, zelf al 16 jaar loyaal aan Marchon, is bijzonder verheugd over de verlengde samenwerking met mode-icoon Calvin Klein. “De licentie van Calvin Klein Eyewear is altijd in handen van Marchon geweest en dat is iets om trots op te zijn, zeker omdat er de laatste jaren zoveel gaande is in de optiekwereld. Er zijn ongelooflijk veel producenten en leveranciers die ons label heel graag zouden willen overnemen, omdat het met het bedrijf Calvin Klein heel erg goed gaat en het merk in veel verschillende opzichten in de picture staat. Wij hadden Calvin Klein al in de jaren ’90 en in die periode heeft hij er, samen met Giorgio Armani, voor gezorgd dat optische merkbrillen populair zijn geworden. In de jaren ‘90 ontstond de trend dat een bril meer was dan een correctiemiddel. Een bril werd iets waarmee je, vooral als man, kon laten zien dat je smaak had. Wij adverteerden destijds met Calvin Klein in Elsevier, met mannen aan wie je kon zien dat ze hun bril met smaak hadden uitgekozen; dat zei iets over hun persoonlijkheid. Daarmee is de opkomst van de optische merkbrillen begonnen”. Raf Simons, de golden boy Wat Calvin Klein ook in de kaart speelt, en daarmee dus ook Marchon, is de komst van de Belgische ontwerper Raf Simons als Chief Creative Director van Calvin Klein, in 2016. Kortom: degene die de scepter zwaait over álles wat met design te maken heeft, variërend van de kledingcollecties en het interieur van de winkels tot de eyewearcollecties. “Raf Simons is de laatste jaren uitgegroeid tot de meest begeerde ontwerper ter wereld”, vertelt Matthé Marquet. “Hij heeft modehuis Dior terug op de kaart gezet, nadat hij dat ook met Jil Sander had gedaan. Mede dankzij Raf Simons is Calvin Klein hotter dan ooit. Dit voorjaar presenteren we zijn eerste eyewearcollecties. We gaan in 2018 heel veel nieuwe modellen uitbrengen en een veel bredere selectie dan voorheen, met voor elk wat wils. Van high-end modellen van titanium voor de optiek, tot goedkopere zonnebrillen voor een jongere doelgroep. Raf Simons heeft een andere benadering, een bepaald stijltje. We worden aan de bovenkant én aan de onderkant wat rebelser en we verversen de binnenkant van de collectie een beetje. Dit wil niet zeggen dat we onze bestaande doelgroepen verliezen, maar wel dat we onze doelgroepen kunnen uitbreiden”. ‘Wij geloven nog steeds in de kracht van de individuele opticien” “Een heel aparte bril tekenen is best eenvoudig en wordt soms ook overschat, maar een bril tekenen die heel veel mensen staat, is een ander verhaal. En dat is iets waar wij samen met Calvin Klein altijd heel goed en ook constant in zijn geweest. Dat wij al twintig jaar zo’n constante omzet halen met Calvin Klein, heeft ook te maken met de constantheid van de collecties. Wij geloven nog steeds in de kracht van de individuele opticien en de fysieke winkel. We hebben de lat

voor onszelf hoog gelegd: ons doel is de komende jaren onze omzet met Calvin Klein te verdubbelen. Daar gaan we alles aan doen: Marchon is op het gebied van communicatie de afgelopen tien jaar al best dominant geweest, met veel billboardreclames en een PR-bureau dat fulltime voor ons aan het werk is in Nederland en België, en daar gaan we actief mee door. We hebben prachtige promotiematerialen en heel veel nieuwe etalagematerialen; anders en aparter dan voorheen. Ook gaan we heel veel doen in de bladen en op social media. Als wij onze schouders eronder zetten, kunnen wij wel iets bewerkstelligen waar ook de opticien blij van gaat worden. Daar hebben we echt zin in en we hebben de ontwerpers en de materialen ervoor in huis. We hopen dat we dat hand in hand met onze opticiens kunnen doen”. Groeibriljant “Wij zijn onderdeel van een Amerikaanse oogverzekeraar, VSP, waar 85 miljoen Amerikanen bij verzekerd zijn. We zijn een ‘not for profit’ bedrijf: we maken wel winst, maar alles wat we verdienen, gaat terug in de organisatie. Dat maakt onze organisatie een groeibriljant. Toen ik zestien jaar geleden bij Marchon begon, werkten we met vijf mensen in Amsterdam; nu zijn dat er 180. De groeibriljant heeft effect. Ons moederbedrijf werkt van oorsprong met individuele opticiens, ook in de VS. We hebben geen eigen retail en geen eigen webshops. Wij denken dat als we samen met de opticien Calvin Klein op een nieuwe manier in de markt zetten, er nog heel spannende dingen kunnen gebeuren in de optiek. We staan aan de vooravond van een heel interessante periode”.

eyeline

107


Stud ent. Yoga fan. Prijsbewust. NIEUW

NIEUW: ACUVUE® VITA™ for ASTIGMATISM met HydraMax™ technologie Uitzonderlijk zicht en comfort waarop je kunt vertrouwen – de hele maand lang.1

++ +

HydraMax™ technologie

EYELID STABILISED Design

Een niet-gecoate silicone hydrogel die helpt bij het maximaliseren en behouden van hydratatie.2

Werkt op een natuurlijke manier met de oogleden samen om de lens in de juiste positie te houden.3

Belangrijke voordelen voor uw klanten en uw praktijk.

100

96 BIJNA

SUCCES BIJ DE EERSTE AANPASSING

voor meer efficiëntie in uw praktijk4

voor sferische en torische ogen5

DEKKING

ACUVUE® VITA™ for ASTIGMATISM is verkrijgbaar vanaf 1 maart. Voor meer informatie: www.jnjvisioncare.nl/be Alle ACUVUE ® contactlenzen zijn voorzien van een Klasse 1 of Klasse 2 UV-filter om bescherming te bieden tegen schadelijke UV-straling die het hoornvlies en het oog binnendringt. UV-absorberende contactlenzen zijn GEEN vervanging voor beschermende UV-absorberende brillen, zoals een skibril of een zonnebril met UV-blok, aangezien zij het oog en het gebied eromheen niet volledig bedekken. UV overdracht gemeten met -1.00D lens. 1. JJV data on file 2017. Subjective Performance and Clinical Outcomes of ACUVUE ® VITA™ Brand Contact Lenses with HydraMax™Technology for ASTIGMATISM. 2. JJV data on file 2016, HydraMax™ Technology. 3. JJV data on file April 2017, ACUVUE ® Brand Contact Lenses for ASTIGMATISM overall fitting success, orientation position, rotational stability and vision performance. 4. JJV Data on File 2017; 30-day dispensing evaluation, monthly replacement DW study, n=108 soft toric CL wearers in USA. Rx range -1.00 to -4.75DS, -0.75 to -1.50DC, axes 180±25 and 90±15. Acceptable fit: absolute lens rotation ≤20 degrees, lens stability with blink ≤ 5 degrees. 5. JJV data on file 2017. Proportion astigmats accommodated with ACUVUE ® Brand Contact Lenses for ASTIGMATISM. ACUVUE, ACUVUE ® VITA™ for ASTIGMATISM en HydraMax™ zijn handelsmerken van Johnson & Johnson Medical BV/NV. © Johnson & Johnson Medical BV/NV 2018. VPVA 1050-Jan18


RALPH OPTIEK EN HOYA VAN VRIENDSCHAP TOT SAMENWERKING de jordaan is sinds enkele maanden een prachtige optiekwinkel rijker. ralph optiek opende haar deuren op een zeer gewilde locatie in de westerstraat, slechts enkele meters van de noordermarkt. het is de eerste eigen winkel van ralph bouwman; een spannende stap in deze onzekere optiektijd. het fundament onder de nieuwe winkel is kwaliteit. daar doet ralph geen concessies aan. voor het glas koos hij hoya, de firma waar zijn goede vriend patrick wieland werkt. de wegen van deze twee veertigers blijven elkaar steeds kruisen. tijd voor een duo-interview. TEKST Marie-Catrien van Deijck BEELD Willem Noordhoek

“We komen elkaar steeds weer tegen. In 1996 zijn we allebei de optiek ingegaan. We kwamen elkaar vaak tegen in de winkels waar we werkten en bleken tegelijk de optiekopleiding te volgen. Daar zijn we vervolgens we drie jaar lang samen heengereden”. Opticiens Ralph Bouwman (45) en Patrick Wieland (41), die sinds zeven jaar accountmanager bij HOYA is, hebben sinds kort op een andere manier met elkaar te maken. Van collega’s zijn ze klant en leverancier geworden. Ralph Optiek is een eigenzinnige winkel, opvallend en stijlvol ingericht door Karel van Schooten van Harmeling. Klanten kunnen plaatsnemen op een grote, rode poef in het

midden van de winkel en zich vervolgens met heerlijke koffie én mooie brillen in de watten laten leggen. Een greep uit het merkenaanbod: Preciosa, het Nederlandse vintagemerk en de ‘grote trots’ van Ralph, Look, Götti, Etnia Barcelona, Helden en Vinyl Factory, een superhip label uit Frankrijk. Omdat Ralph twintig jaar in Amsterdamse optiekwinkels heeft gewerkt, altijd trouw de metingen deed van veel vaste klanten én zelf in de buurt woont, heeft hij in de Jordaan en omliggende wijken een behoorlijke kennissen- en klantenkring opgebouwd. Dit was dan ook de reden de winkel zijn eigen naam te geven: wie opticien Ralph googlet, heeft hem zo gevonden.

eyeline

109


Toegevoegde waarde geeft bestaansrecht “De eerste drie maanden heb ik bewust geen reclame gemaakt”, vertelt Ralph. “Wanneer iets nieuw is, komen mensen uit nieuwsgierigheid vanzelf binnen. Wel heb ik me laten zien op social media. Nu moet ik mijn bekendheid wat verder uitbouwen en daarom heb ik onlangs in de buurt geflyerd en een stuk in een krantje laten geplaatst. Maar of deze vorm van reclame echt werkt, is moeilijk te meten. Het is inderdaad geen gemakkelijke tijd om een zelfstandige optiekwinkel te openen; de vergrijzing neemt toe en individuele opticiens verdwijnen eerder dan dat ze beginnen. Maar: ik ben ervan overtuigd dat je een mooie kans maakt als je toegevoegde waarde kunt tonen. Ik doe dat door uitgebreid advies te geven en alle problemen van mijn klanten op te lossen, koste wat kost. Als een klant niet tevreden is of niet lekker kijkt, los ik het op, hoe dan ook. Daar zal ik echt alles aan doen. En je moet uiteraard hoge kwaliteit leveren; dat is voor mij vanzelfsprekend”. “Je moet een hogere prijs goed kunnen verklaren” Dat Ralph voor HOYA koos, heeft niet alleen te maken met zijn vriendschap met Patrick. Ook bij deze keuze heeft hij zich laten leiden door de kwaliteit. “Het succes van het glas is bepalend voor de tevredenheid van de klant. Je moet je klant precies uitleggen wat hij van het gekozen glas kan verwachten. Zodra de verwachtingen worden waargemaakt, komt er geruststelling; je klant weet dan dat hij de juiste keuze heeft gemaakt. Laatst kwam hier een man met moeilijke ogen: -6 en -3. Hij had bij een andere opticien standaardglas gekregen. Ik heb hem alles uitgelegd over de optische werking van glazen en geadviseerd individuele glazen van HOYA te nemen. Dat glas was twee keer zo duur als het glas dat hij had, maar toen hij zijn bril kwam halen, wist hij niet wat hij zag. De hogere prijs is daarmee direct verklaard. Je moet alleen een bepaald glas verkopen als de klant ook echt de meerwaarde ervaart. Ik heb de afgelopen twintig jaar met verschillende glasleveranciers gewerkt, waaronder HOYA. Een goed contact is belangrijk, maar dat heb ik met meerdere leveranciers. Wat voor mij echter de doorslag heeft gegeven bij mij keuze, zijn de coatings die HOYA gebruikt. Die zijn onovertroffen. En kans op loslating wil ik uiteraard, zeker bij een eerste kennismaking, voorkomen. Daarnaast past HOYA zich heel snel aan nieuwe marktontwikkelingen aan; het bedrijf zit overal bovenop en reageert razendsnel”. Het ideale glaspaar “Ruim de helft van de optiekomzet komt uit glas, dus als leverancier daarvan ben je een heel belangrijk aanspreekpunt voor de opticien”, vertelt Patrick Wieland. “Wij zijn altijd op zoek naar de juiste samenwerking, de juiste klik, zodat we er samen een succes van kunnen maken. HOYA heeft veel tools en apparatuur waarmee we bij de consument beleving bij het glas kunnen creëren. Het is cruciaal dat je de consument heel duidelijk de meerwaarde van een bepaald glas kunt laten zien. Met onze Visu Real kunnen we het ideale glaspaar bepalen: het apparaat, dat leverbaar is in een zuil voor op de winkelvloer en in een versie voor een tablet, meten we alle parameters en berekenen we wat het ideale glaspaar is; 110

eyeline

dus niet rechts en links apart”. Ralph vult aan: “HOYA Identity is een fantastisch enkelvoudig glas. De voorkromming is sferisch en dat is vrij uniek bij enkelvoudig glas met een hoge sterkte. Ik heb best veel klanten met hoge sterktes en ook met prisma’s op die glazen gezet en ze merken direct het verschil. Doordat de voorkant sferisch is, kijkt het veel comfortabeler”. Patrick: ”Veel individuele glazen zijn aan beide zijden asferisch en zo plat als een dubbeltje, waardoor ze moeilijk in een montuur te zetten zijn. De Identity-glazen hebben een curve aan de voorkant die we aan het montuur kunnen aanpassen. Dat ziet er erg mooi uit”. Een andere kwaliteit van HOYA is de HOYA Faculty. “We geven veel trainingen, zowel technisch als commercieel”, vertelt Patrick. “Al onze klanten kunnen van alle faciliteiten gebruikmaken. Ook vergelijken wij per klant zijn resultaten met de landelijke cijfers en bekijken we samen waar mogelijke verbeterpunten liggen. Op die manier kun je proberen je klant nieuwe inzichten te geven. Uiteindelijk gaat het niet om ons, of onze naam, maar om de klant”.


“Een mooie uitdaging” Francis Vermolen Optiek partner

Het beste van twee werelden Ik ben ooit begonnen als winkelmedewerker. Al snel kreeg ik de mogelijkheid om tot opticien opgeleid te worden. De functie optiek partner was dan ook een logische vervolgstap. Het uitdagende aan mijn functie is dat het allesomvattend is. Naast het helpen van klanten en het uitvoeren van het oogonderzoek is het ook belangrijk om het team te blijven motiveren. Gelukkig krijg je veel vrijheid om de winkel op je eigen manier te runnen. Zo kan ik mezelf blijven uitdagen door het stellen van nieuwe doelen. Eigenlijk heb ik gewoon het beste van beide werelden... een eigen onderneming én voldoende tijd voor mijzelf en mijn drie kids! Een druk gezinsleven naast mijn functie als optiekpartner zie ik vooral als een mooie uitdaging.

Je bent meer dan je baan Word optiek partner bij Specsavers Word ondernemer Het partnerschap bij Specsavers is dé manier om je werk als opticien met een grote mate van zelfstandigheid en als ondernemer voort te zetten. We vertellen je er met plezier meer over. Ook brengen we je graag in contact met optiek partners, zoals Francis, die de stap richting het partnerschap bij Specsavers al hebben gezet.

Voor meer informatie neem contact op met Arjen Maarse via 06-29 04 35 18 of bekijk de vacature op meerdanjebaan.nl

Daarom onderneem je met Specsavers  Een gegarandeerde maandelijkse managementfee.  Zelfstandig ondernemen op een A-locatie.  Een zeer aantrekkelijke winstdeling.


OPTITRADE

FINANCIERING & OPVOLGING optitrade retailgroep startte onlangs, samen met haar partner essilor, optitrade financiering & opvolging om expertise en financiële middelen te bieden om een nieuwe winkel te openen, een bestaande winkel te upgraden of over te dragen aan de volgende eigenaar. een gesprek met commercieel manager pim föster. De toekomst van zelfstandige opticiens staat onder druk. Dit is aan de ene kant het gevolg van de marktontwikkelingen waarbij ketens en online aanbieders een steeds groter aandeel krijgen en de prijsdruk laten toenemen, aan de andere kant heeft het te maken met het stijgen van de gemiddelde leeftijd van de zelfstandige opticien. “Die leeftijd ligt namelijk ruim boven de 50 jaar en in veel gevallen staat er geen opvolger klaar om de winkel over te nemen”, vertelt Pim. “Bovendien is het voor potentiële opvolgers lastig om de financiering rond te krijgen. Hierdoor zijn de afgelopen twee jaar te veel mooie, zelfstandige winkels overgegaan naar de ketens of kon er geen opvolger gevonden worden en moesten de winkels sluiten. Daarom zijn we nu gestart met Optitrade Financiering & Opvolging. Een compleet pakket dat een succesvolle financiering en opvolging van uw optiekzaak garandeert of een jonge ondernemer de kans biedt te starten”. Optitrade Financiering en Opvolging bestaat uit 4 pijlers: waardering van de winkel, mogelijkheid tot financiering, opleiding en coaching. “Allereerst speelt de locatie van een optiekzaak een belangrijke rol in het lokale ondernemerschap”, zegt Pim. “Daarvoor werken we samen met diverse partners die de waarde van de winkel kunnen bepalen. Daarbij wordt niet alleen uitgegaan van de huidige waarde, maar ook van de toekomstverwachtingen. We zijn echter geen makelaar, maar kunnen de ondernemers ondersteunen bij de aan- of verkoop van een optiekzaak”. Optitrade ondersteunt tevens op diverse manieren op financieel gebied tijdens het hele proces via onder andere het Optitrade Fonds voor starters en ondernemers die een winkel overnemen, het ABN Amro financieringspakket of controle/normalisatie van de cashflow na overname van de winkel. Pim: “Een verplichting bij financiering is het aanleveren van een gedegen strategisch en financieel businessplan, met indien mogelijk een aanvullend ondernemersplan. Optitrade biedt hierbij ondersteuning in de vorm van coaching en opleiding, zodat in samenspraak een goede basis kan worden gelegd. Daarom hebben we samen met NIMA en Essilor een praktische opleiding ontwikkeld, gericht op het opstellen van een businessplan, het managen van personeel, beheer van de financiële analyses en de opzet van een marketing & communicatieplan. Deze opleiding is verplicht als de winkel wordt gefinancierd uit het Optitrade Fonds”. Tot slot beseft Optitrade dat er veel wordt gevraagd van zelfstandige opticiens: ze moeten beschikken over vakmanschap, productkennis én ondernemerskwaliteiten. Hulp en ondersteuning op maat zijn dan ook vaak welkom. “We werken met ervaren coaches, zoals Bert Smelik, Ton Juffermans en Gerard Eijkholt met jarenlange ervaring in de optiekbranche die helpen bij de ontwikkeling én uitvoering van een businessplan”, besluit Pim enthousiast. voor meer info: Pim Föster, +31 (0)30 6343132 of neem contact op met uw Optitrade accountmanager

eyeline

113


COLUMN D

O

O

R

G

E

E

F

Han Schippers Mede-eigenaar Schippers Optiek te Beuningen

PERSONEEL Ik wens u veel personeel… Als ondernemer kent u deze uitdrukking vast en zeker. Je start, in onze situatie 22 jaar geleden, vol passie met je eigen optiekonderneming met al de ervaring die je denkt te hebben. Je ontwikkelt een visie, een missie. Je denkt na over klantbeleving en houdt de markt in de gaten met al haar veranderingen. En dan groeit je bedrijf en kom je niet meer onder personeel uit. Dat is wel even een andere tak van sport. Inmiddels hebben we negen medewerkers en een audicien in dienst. Van optometristen tot contactlens-specialisten en verkoopmedewerkers. Je probeert je medewerkers continu op jouw koers te houden, ze hun eigen verantwoordelijkheden te geven en zoals wij het altijd zeggen: het ‘Schippersgevoel’ uit te laten dragen. Hierdoor blijft het voor de klanten nog steeds de zaak zoals ze die kennen van het begin. Maar natuurlijk heb je ook verloop, er komen nieuwe medewerkers bij, er vallen er ook wat af, en zo blijf je steeds bezig met het leiden en sturen. Verkooptrainingen, evaluaties, het hoort er allemaal bij. Nu groei je daar zelf ook in, maar op een gegeven moment ben je alleen nog met randzaken bezig en heb je geen tijd meer voor datgene waarvoor je uiteindelijk bent opgeleid. Personeelsmanagement is toch werkelijk een vak apart. Volgen je medewerkers jou nog? Zijn je ideeën nog steeds duidelijk voor hen? Hoe laat je medewerkers groeien en zorg je ervoor dat ze hun talenten laten zien? Zitten ze nog steeds op de goede plek of slijten er ook gewoontes in? Vorig jaar kwamen we op de Centrop Sales in contact met Mark Prenen van Mpulse Company Improvement. Met een online test brengt hij het kleurenprofiel van je medewerkers in kaart. Hierdoor leren ze zichzelf kennen en ontdekken ze

hun verborgen drijfveren en ambities. Wat geeft energie, wat juist niet? Maar ook onszelf werd hier de spiegel voorgehouden. De reacties op het kleurenprofiel waren erg verrassend, iedereen herkende zich in het persoonlijke rapport. Tijdens gesprekken en een teambijeenkomst evalueerden we de uitkomsten. Hoe passen de medewerkers als groep bij elkaar? Hoe kunnen ze onderling beter communiceren? Weten ze van elkaar wel wat ieders exacte taken zijn? Als eigenaar krijg je hiermee duidelijk inzicht in de samenstelling van je groep. Afgelopen jaar begeleidde Mark ons tijdens dit traject. Hij had een zeer positieve invloed op het gehele team. De medewerkers voelen zich verantwoordelijk, durven elkaar aan te spreken en zichzelf te verbeteren. Ze communiceren veel beter en zijn ook opener naar ons toe. Er zijn ook taakwisselingen geweest. Als een bepaalde taak beter bij een ander past, komt deze wisseling automatisch ten goede aan het hele team. Een voordeel hiervan is dat wij er minder bovenop zitten. Wij moesten leren loslaten en het team ons vertrouwen geven. Dat viel in het begin niet mee, maar Mark coachte ons hierin ook. Het kostte wel wat moeite, want het is niet gemakkelijk om je organisatie open te gooien. Na acht maanden plukken we hier nu echt de vruchten van. Er is meer rust op de werkvloer, en dus ook meer rust voor ons. De juiste mensen zitten nu op de goede plek. Het is wel belangrijk om het proces continu in de gaten te houden. Meer begeleiden, regelmatig overleg en bijsturen waar nodig. Een veranderproces zoals dit kun je niet vanaf de zijlijn bedenken en uitvoeren; dat doe je echt samen met je medewerkers. Dus voor 2018… Wij wensen u veel personeel!

Volgende Doorgeefcolumn: Emmy van Thiel, The Visual Theatre 114

eyeline


11 & 12

MAART

2018

NEDERLANDS CONTACTLENS CONGRES

Het Nederlands Contactlens Congres (NCC) is een initiatief van de NAC (Nederlandse Associatie van Contactlensleveranciers) i.s.m. de ANVC (Algemene Nederlandse Vereniging voor Contactlensspecialisten). Sinds de eerste editie in 2006 is het evenement inmiddels uitgegroeid tot het grootste contactlenscongres in Europa met meer dan 1800 deelnemers uit meer dan 20 landen. Op zondag 11 en maandag 12 maart 2018 vindt het NCC 2018 plaats in het NH Conference Center Koningshof in Veldhoven! Het centrale thema voor deze editie is “Making A Difference�. Tijdens het congres is alles erop gericht hoe jij als aanpasser en ondernemer voor jouw klanten het verschil kan maken.

Je kan je nu registreren! Op onze website www.ncc2018.com vind je alle informatie over hoe te registreren, een overzicht van het volledige programma en nog veel meer.

Naast interessante lezingen, leerzame presentaties en waardevolle paneldiscussies is er tijdens het NCC 2018 een uitgebreide expositie van de contactlensleveranciers en leveranciers van aanverwante producten. Tijdens pauzes kun je je laten informeren over de nieuwste producten en ontwikkelingen op het gebied van contactlenzen.

Met 1500 contactlensspecialisten, meer dan 40 sessies, minimaal 30 sprekers, meer dan 25 exposanten en 1 fantastische avond, is het NCC 2018 het contactlens evenement van 2018!

Volg @NCC_2018

Like Nederlands Contactlens Congres op Facebook


eyeline

NIET VOOR NIETS AL AL JAREN JAREN DÉ DÉ OCT OCT SPECIALIST SPECIALIST

vakblad voor de opticien, voorjaar 2018

TRENDS IN INTERIEURS

VAKGENOTEN IN GESPREK OVER JONGEREN

O’Max onderscheidt zich in de samenwerking met Topcon al jaren op OCT gebied. Na de introducties van de OCT-1000, 3D-OCT 2000, 3D OCT Maestro en de 3D-OCT Maestro Solo, is de nieuwste OCT technologie van Topcon verwerkt in de DRI-OCT. De DRI-OCT maakt gebruik van de meest verfijnde scantechnologie ‘Swept Source’. Deze baanbrekende technologie zorgt voor de snelste scanningssnelheid. De OCT werkt hierdoor niet alleen sneller maar is ook in staat om diepere structuren in beeld te brengen en ondervindt minder last van vertroebelde structuren zoals cataract en glasvochttroebelingen.

TOPCON DRI-OCT

TOPCON 3D-OCT Maestro

Meer weten? Bel naar het O’Max Instruments team: 088-0888 160, of vraag een demonstratie aan via info@omax.nl

O’Max Instruments BV Marconistraat 9, 6902 PC Zevenaar • Postbus 102, 6900AC Zevenaar Telefoon: +31 (0)88 - 0888160 • info@omax.nl • www.omax.nl

an Essilor Company

vakblad voor de opticien, voorjaar 2018 www.eyeline-magazine.nl

KIES OOK VOOR EEN IDEALE OCT OPLOSSING VAN TOPCON

GROTE BEURS TREND SPECIAL

TECHNOLOGIE EN KLEUR OP OPTI

DOL OP INNOVATIEVE PRODUCTEN

Eyeline Magazine Nederland - 1-2018  

Eyeline Magazine Nederland - 1-2018

Eyeline Magazine Nederland - 1-2018  

Eyeline Magazine Nederland - 1-2018