Page 1

COCHLEAIR IMPLANTAAT SYSTEEM earline

– Where sound meets design

vakblad voor de totale hoorbranche, zomer 2018

Machine learning? Wat is dat?

Oticon Medical presenteert de Neuro 2. Deze - premium geluidsprocessor combineert de toepassing van hoogwaardige technologie met een sterke nadruk op gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid. Zo heeft de Neuro 2 een stof- en waterdichte ranking van IP68. En een ultrasterk, transparante kabel.

Systeemcontrole gebeurt heel eenvoudig, met behulp van stemactivatie. En volledig draadloze connectiviteit. Kortom, de Neuro 2 is ontworpen voor alle leeftijden en elke levensstijl, zodanig dat iedere gebruiker erop kan vertrouwen.

www.oticonmedical.com/Neuro2

vakblad voor de totale hoorbranche, zomer 2018 www.earline-magazine.nl

Ontworpen voor iedere leeftijd en elke levensstijl

Wat doen orkesten aan preventie hoorschade?

DE GEDROOMDE AUDICIEN IS NIEUWSGIERIG

Cognitieve gedragstherapie voor tinnitus

Steeds meer In-Het-Oor oplossingen


DE SLIMSTE OPLAADBARE

Oók leverbaar als ’s werelds eerste oplaadbare CROS systeem!

Hoortoestel technologie

Maak kennis met MUSE iQ oplaadbaar. De slimste én kleinste oplaadbare hoortoestel technologie. Muse™ iQ Oplaadbare toestellen gaan 20 procent langer mee en zijn 30 procent kleiner dan andere systemen. Het gebruiksgemak is ongekend. In slechts 3 ½ uur zijn de hoortoestellen volledig opgeladen en het oplaadstation maakt drie keer opladen mogelijk, zonder dat daarvoor een stopcontact nodig is. Starkey Muse iQ R biedt de zekerheid van een betrouwbare hooroplossing: van instellingen en design tot dagelijks gebruik en onderhoud.

R KIND HOREN | Laan van de Leeuw 50 | 7324 BD Apeldoorn | 055 - 360 21 11 | info@kindhoren.nl | www.starkey.nl

EEN NIEUW LUISTERTIJDPERK

Widex EVOKE™, het eerste hoortoestel ter wereld dat gebruikt maakt van machine learning, leert zowel van haar gebruiker als van gebruikers over de hele wereld. De ontwikkeling vindt dus niet alleen meer plaats in een kliniek of laboratorium, maar vooral ook in het dagelijks leven!

INTELLIGENT TODAY SMARTER TOMORROW

www.widex.nl


COLOFON uitgever LT Media BV Drs. Loes Brussen Creatief directeur loes.brussen@ltmedia.nl hoofdredactie Anneke Pastoor anneke.pastoor@ltmedia.nl eindredactie Frits van den Heijkant redactie Jan de Laat Paul van Weezepoel Wendelina Timmerman Margot Smeyer Marie-Catrien van Deijck Gina van Dijk Frits van den Heijkant webredactie Amanda Morina webredactie@ltmedia.nl art-director Jan Luijk vormgeving Christel Giezen Brigitte van Mierlo Loek Peters Roxanne van Weerden fotografie Loek Peters Willem Noordhoek Amanda Morina

Preventie De column van het NVAB in de vorige Earline heeft gewerkt, want vlak na verschijning ontving Meindert Stolk van de nieuwe staatssecretaris van VWS bericht dat preventie van gehoorschade een belangrijk thema is dat hij met kracht wil voortzetten en uitbreiden. En dat is zeker nodig! Want steeds meer jonge kinderen krijgen hiermee te maken. VeiligheidNL opende daarom een expositie inclusief Kinderhoortest bij Corpus. Ook violiste Caroline Strumphler vertelt dat het volume in het Concertgebouworkest regelmatig ter sprake komt in artistieke ledenvergaderingen. Tinnitus ligt dan bijvoorbeeld op de loer, maar gelukkig sorteren nieuwe behandelingen effect op basis van cognitieve gedragstherapie, vertelt psychologe Rilana Cima. De audiologiemarkt groeit en daarmee ook de vraag naar jongopgeleide audiciens. Ook daar denk ik aan preventie. Want we moeten echt voorkómen dat de belangstelling van jonge mensen voor het vak audicien nog verder afneemt in zo'n ambitieuze markt, toch? Earline is ook ambitieus en groeit hard. We verbinden steeds meer print met online. En dat is logisch nu social media een volwassen marketingtool is. Maar liefst 96 procent van alle Nederlanders is actief op deze online kanalen, dus ook uw klanten. Iets om over na te denken in de zomer. Veel leesplezier!

cover Signia, Widex

Adjunct Hoofdredacteur sales en marketing Eric Smid eric.smid@ltmedia.nl Mangala Jacobs mangala.jacobs@ltmedia.nl

PS) Earline helpt u graag met zoeken naar personeel via onze online kanalen!

traffic Dennis Söser traffic@ltmedia.nl +31 (0)26 3616960 Wilt u onze digitale nieuwsbrief ontvangen? Stuur een mail aan danielle.vanmansom@ltmedia.nl www.earline-magazine.nl www.facebook.com/earline.magazine

abonnementen Bel 026-3616960 of mail danielle.vanmansom @ltmedia.nl met het verzoek om een abonne­ ment. Prijs abonnement voor een compleet kalenderjaar: 25,00 euro. Het abonnement wordt stilzwijgend verlengd, indien geen opzegging plaatsvindt voor 1 november van het lopende kalenderjaar. Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever mag niets uit Earline worden over­genomen. De redactie is niet verantwoordelijk te houden voor de inhoud van interviews.

earline

3


Oticon Opn™ Een stap dichter bij normaal horen Het is tijd om de situaties terug te krijgen die eerder verloren zijn gegaan.

Nieuw bewijs: Oticon OpnTM overwint barrières voor sociale participatie Vergeleken met mensen met een normaal gehoor hebben slechthorenden grote moeilijkheden met communiceren in lawaaiige omgevingen. Buitengewoon nieuw bewijs toont aan hoe Oticon Opn een doorbraak vormt voor deze uitdaging. Oticon Opn vermindert op efficiënte wijze de door lawaai veroorzaakte verstoring, waarmee spraakverstaan toeneemt van 20% tot 75% in restaurantachtige omgevingen. Bovendien neemt de luisterinspanning significant af in een breed scala van alledaagse situaties.* Door meer mentale energie te behouden, stelt Oticon Opn mensen in staat actief deel te nemen in dezelfde lawaaiige omgevingen als mensen met een normaal gehoor**, zoals restaurants en vergelijkbare omgevingen die men voorheen te uitdagend vond. Lees meer op www.oticon.nl/opn-evidence Prestaties kunnen verschillen per hoortoesteluitvoering en voorschift * Le Goff and Beck 2017, Oticon whitepaper ** Lunner et al, Aging and Speech Communication Conference, 2017


INHOUD earline zomer 2018

interview Violiste Caroline Strumphler

6

Frans Story over Week van het Gehoor

13

Audicien Hendri van Veen aan het woord

26

Cognitieve gedragstherapie vs tinnitus

30

Talent voor Horen

33

achtergrond Signia Nx In-Het-Oor

16

Machine learning Widex EVOKE

20

Social media volwassen

22

Terugblik AuDidakt

34

Oticon stap dichterbij normaal horen

37

Review Doof Kind

39

Opening Gehoorexpositie Corpus

40

26

13

39

34 elk nummer

Column Jan de Laat

10

Wendelina's Hooridee

18

Doorgeefcolumn

36

NVAB

41

Column Paul van Weezepoel

42

Nieuws

19, 28, 29

earline

5


IK VIND HET EIGENLIJK HEEL

VERDRIETIG

OM MET DIE DOPPEN IN TE

MOETEN SPELEN de engelse altviolist christopher goldscheider kan niet meer werken en niet meer van muziek genieten. dit komt door gehoorschade, veroorzaakt door een akoestische shock die hij opliep tijdens het repeteren met orkest van het royal opera house. hij claimde minstens 750 duizend pond aan inkomsten te zijn misgelopen. de violist spande een rechtszaak aan tegen zijn werkgever en werd in het gelijk gesteld. naar aanleiding van deze uitspraak vroeg de volkskrant aan de nederlandse orkesten wat zij doen aan preventie van gehoorschade. het convenant voor podiumkunstenaars staat voor meten, limiteren en beschermen. earline geeft hierover een muzikant het woord: caroline strumphler, tweede violiste van het concertgebouworkest. TEKST Margot Smeyer BEELD Rolf Somann

6

"We hadden toevallig een paar weken geleden en algehele gezondheidscheck. 'Dit wordt u aangeboden door uw werkgever, we zouden het prettig vinden als u eraan deelneemt'. Aan zoiets doet nog geen kwart van de orkestleden mee. Ik kreeg te horen dat ik een lichte dip had op de hoge tonen links en dat schijnt heel gebruikelijk te zijn bij violisten; daar zit je instrument. Bij mij werd toegevoegd dat het kleine beetje schade dat ik bleek te hebben ook wel passend was bij mijn leeftijd, de afnemer vond het niet alarmerend. Of deze meting bewaard wordt, weet ik eigenlijk niet, ik denk het wel. Dit werd georganiseerd door een overkoepelende organisatie van Nederlandse orkesten. Zij verzamelen anoniem de gegevens van de leden om uit te zoeken waar er problemen zijn. Bij een van de vorige gezondheidschecks kwam er uit dat collega's die een hoog instrument spelen een beetje verlies hebben in de hoge tonen en bijna alle collega's die een laag instrument bespelen hebben een dipje in de lage tonen. Het schijnt dat we meer last hebben van onszelf dan van de collega's".

ticuliere ziektekostenverzekering er was, deed het orkest van alles om ons gezond te houden. Je mocht naar een fysiotherapeut of een masseur, je kon preventief dingen doen op kosten van het orkest. Op enig moment werd met de vergoeding van preventieve zorg gestopt. Je kunt zelf een aanvullende verzekering nemen, maar daar zit bijvoorbeeld Mensendieck of Alexandertechniek vaak niet bij in. Het noodzakelijke voor gehoorschadepreventie wordt ons aangeboden. Er komt bijvoorbeeld een berichtje op het intranet over een bijeenkomst waar je op maat gemaakte oordoppen kunt laten aanmeten. Dat heb ik ooit gedaan, maar ik heb ze nooit gebruikt. Ik heb het voorrecht om aan de eerste lessenaar te zitten en, dat stond ook in het artikel van De Volkskrant, die paar meters maken wellicht toch uit. Als je echt vlak voor de trompet of de piccolo of het slagwerk zit, is het toch net erger dan als er tien meter tussen zit. Maar ik weet het eigenlijk niet zeker; ik verkeer in de waan dat ik veilig zit".

De preventie van gezondheidsproblemen gaat niet alleen over het gehoor, maar ook bijvoorbeeld over gewicht. "Misschien zijn orkestleden vaker wat te dik, misschien wat minder sportief. Er was ooit een P&O medewerker, een aantal jaar geleden, die zelf erg van hardlopen hield en een hardloopclubje begon. Er deden drie orkestleden mee, onder wie ik, de overige tien waren medewerkers van het gebouw. Maar het werd niet doorgezet, het is niet iets waar ons kantoor zich intensief mee bezighoudt. Voordat de par-

Preventie vanuit de werkgever is beperkt, maar ook vrijblijvend. "Je kunt oordoppen laten maken, een meting wordt niet gedaan. En er is geen voorlichting; er wordt niet uitgelegd hoe belangrijk of zinvol het kan zijn. Ik denk dat ze zich met die doppen een beetje indekken. Als wij gehoorschade hebben, kan de directie zeggen: 'Wij bieden al jaren professionele doppen aan en als je ze niet gebruikt, dan is dat je eigen keuze'. Mijn werkgever zou meer voorlichting of cursussen kunnen geven: wat de gevolgen zijn bij zoveel tijd,

earline


caroline strumphler (eibergen, 1961) studeerde viool bij ramy shevelov in hannover, herman krebbers in amsterdam en masuko ushioda in boston. zij heeft altijd veel kamermuziek gespeeld, vooral pianotrio's en strijkkwartetten. met haar strijkkwartet won ze het kamermuziekconcours van het new england conservatory en met pianiste ellen corver het sweelinck-concours voor viool-pianoduo's. sinds 1989 is caroline strumphler in dienst van het koninklijk concertgebouworkest. bron www.concertgebouworkest.nl


bij zoveel jaar, bij zoveel decibellen. Ik heb de doppen, wel maar ik zou niet weten waar. Ongeveer tien jaar geleden heb ik ze een keer laten aanmeten. Waarom? Als kind van een dokter heb ik toen ook vast gedacht dat mijn gehoor erg belangrijk is. Ik moet een beetje in mijn geheugen graven: ik heb ze wel geprobeerd, maar ik vond het heel onplezierig. Ik had geen controle meer over mijn toonvorming. Ik vind het eigenlijk heel verdrietig om met die doppen in te moeten spelen: je hoort echt heel veel minder en je moet dan puur op bewegingen, op je vingers, spelen". Earline legt de volgende stelling voor: 'Het kost wel een maand om aan oordoppen te wennen. Daarna schijnt dat je het prettiger gaat vinden en dat je gehoor verbetert'. Caroline: “Aan dat soort informatie ontbreekt het dus. Ik denk dat ik het misschien een week heb geprobeerd. Ik vond dat ik als een soort robot door de bewegingen ging. Heel afstandelijk. Ik zie wel dat de collega's die achteraan zitten bij de strijkers, ze wel gebruiken. Die worden echt knettergek van de herrie. Ik heb heel veel begrip voor de strijkercollega's, die vlak voor harde blazers zitten. Er zijn collega's die met hun oor in een piccolo of trompet zitten. Ik vind het eigenlijk een verkeerde weg die we met z'n allen inslaan. Het is net als met vliegen. We reizen steeds meer en kopen dat af; er worden ergens drie bomen geplant en dan hebben we het gevoel dat we goed bezig zijn. Als onze paukenist met doppen in gaat spelen, dan heb ik de indruk dat hij harder gaat spelen. Je ziet allerlei mensen met doppen op het podium en... je ziet zelfs publiek met doppen in de oren. Waarom gaan we niet gewoon met z'n allen wat zachter spelen? Een dirigent zou daarop moet letten, maar die doet dat vaak helemaal niet". "Veel mensen denken dat je spelend in een orkest de grootste klap krijgt, maar uit onderzoek blijkt dat het nauwelijks verschilt met thuis in je eentje spelen". BRON Stage acoustics and sound exposure in performance and rehearsal spaces for orchestras Remy Wenmaekers, Proefschrift 2017

8

earline

Akoestiek De violiste vertelt over de rol van de akoestiek: "Het samenspel is heel moeilijk in het Concertgebouw, we moeten heel erg op onze ogen spelen. Het geluid komt vertraagd aan in deze zaal. Als je op je oren speelt, ben je vaak te laat. Je moet dus durven, vroeger te spelen dan dat je het hoort; dat is heel lastig. Als we repeteren hebben we tegenwoordig vaak een gordijn dat, akoestisch gezien, het publiek vervangt. Er is bijna geen zaal in de wereld die zo moeilijk is als deze. Het is een soort schoenendoos en het is heel hoog, het geluid gaat zwemmen. Wij zeggen vaak: het is een aquarium. Carnegie Hall of de Philharmonie in Berlijn zijn veel helderder en duidelijker. Dit is ook een donkere akoestiek, dat kun je heel mooi vinden; het heeft iets van een kathedraal. Als we in een andere zaal spelen, oefenen we ongeveer een uur van tevoren. Maar kort, hooguit drie kwartier, we moeten ons dus razendsnel aanpassen. Het begin van de meeste delen even aanspelen en een hard stukje en een zacht stukje. Vaak mag een solist een paar noten spelen. Het gaat er vooral om dat iedereen weet waar hij zit, zijn lessenaar goed staat en om te luisteren: wat doet die zaal. Omdat de zaal in het Concertgebouw zo verdoezelt, lijkt het al gauw heel aardig. Het speelt moeilijker omdat je elkaar niet goed hoort, maar het is makkelijker omdat het geluid wordt verbloemd. Als je dan in een droge of heldere zaal komt, met veel minder nagalm, dan kun je elkaar opeens heel goed horen en dan denk je: 'Oei, dat is ongelijk, of dat is vals!' Wij vinden het dus heel leerzaam en goed om regelmatig in andere akoestiek te spelen. Zes weken per jaar gaan we op tournee, we zijn net een week weg geweest: maandag Wenen, dinsdag Praag, woensdag Dresden, donderdag Parijs. Liefst met de trein, dat is ook minder belastend voor je oren". "Wij hebben in principe een 40-urige werkweek. Daarvan spelen we 27 uur in het Concertgebouw en de overige uren gelden als zelfstudie. Ik denk dat ik gemiddeld 6 uur per dag speel. We hebben bijvoorbeeld vanochtend repetitie gehad van half 10 tot 1 uur. En vanavond hebben we concert. Veel collega's geven tussendoor nog les of hebben een kamer-


muziekrepetitie. Ik geef weinig les, alleen aan mensen van onze orkestacademie, dat zijn (bijna) afgestudeerde conservatoriumstudenten die een jaar met ons mee mogen spelen als stage. In dat jaar mogen ze iemand uit het orkest kiezen van wie ze les willen. Mij vragen ze ook omdat ik op de eerste lessenaar zit, vooraan dichtbij de andere aanvoerders en dichtbij de dirigent. Je bent dan een soort doorgeefluik tussen dirigent en de groep. Alles voor een snelle communicatie. We hebben immers maar drie repetities en dan, woensdag, première. Vervolgens nog drie dagen concerten en maandag is er weer een nieuw programma". Groter, meer, luider "Het Concertgebouworkest heeft 150 leden, waarvan ongeveer 80 op het podium. Er kan dus een aantal rouleren. In Wenen of Berlijn hebben ze wel 200 leden en hebben ze een veel grotere orkestacademie. Zij kunnen vaker een weekje rust nemen. Zo is er in de belasting meer te verdienen. Maar je kunt ook met afwisseling in het programma het gehoor van de orkestleden ontzien. Ik vind niet dat er op deze manier veel gedaan wordt aan gehoorschadepreventie. Maar daar zal de organisatie anders over denken. Er gebeurt ook wel iets. Deze week zag ik dat er achter de fagotten, de achterste rij blazers, die het meeste last hebben van het slagwerk, schermen zijn neergezet. Zwartbeklede schermen die visueel goed aansluiten bij de lessenaars, ik vond het heel mooi. Maar er zit echt niet iemand op het podium decibellen te meten. Af en toe als het heel erg is bij avant-gardistische muziek, zeggen wij weleens tegen de concertmeester dat het echt niet kan. Zoveel toeters en bellen bij elke repetitie. Het ene stuk is het andere niet. Tot en met het klassieke repertoire maar ook nog wel bij stukken uit de romantiek, heb je niet zoveel problemen. Als het enigszins authentiek uitgevoerd wordt, bijvoorbeeld bij Het Orkest van de Achttiende Eeuw, heb je veel minder decibellen. De moderne instrumenten worden gebouwd om steeds meer geluid te kunnen produceren". "Ook componisten schrijven steeds grotere en meer bombastische stukken. Ik weet niet of het waar is, maar ik heb eens gehoord dat de hedendaagse componisten worden betaald voor de hoeveelheid instrumenten waarvoor ze schrijven. Ik heb weleens aan onze artistiek directeur gevraagd: "Waarom geef je niet eens opdracht voor een compositie in een Mozart-bezetting? Met alleen een fluit, een hobo, een klarinet, een hoorn en een klein paukje en voor de rest een gereduceerd strijkorkest?" Maar ik heb de indruk dat ook de artistiek directeurs graag zoveel mogelijk collega's op het podium willen hebben. Je ziet wel bij hedendaagse composities dat het enorme orkesten zijn met heel veel verschillende instrumenten. Dan komen er opeens allemaal instrumenten die normaal gesproken nooit op het podium staan, dan zijn er elektrische gitaren bij en saxofoons en vleugels. En slagwerk dat anders nooit ingezet wordt. Geen idee waarom dat moet. Vooral strijkers worden over het algemeen niet blij van die herriestukken. Wij spelen

Hoofd Personeelszaken van het Concertgebouworkest, in De Volkskrant: ‘Het is een misvatting dat de gehoorschade vooral komt door incidentele pieken. Een constant hoog volume, dat is schadelijk. Wat wij onze musici mee willen geven, is om hun oren genoeg rust te geven. Als je na een zware repetitie in het stadsverkeer bent, doe dán je oordoppen in. Studeer niet te luid, let op de akoestiek thuis.’ BRON De Volkskrant, 8 april 2018 'Hoe voorkomen orkesten dat hun musici doof worden?'

liefst klein en oud repertoire, dat is voor ons het meest bevredigend. Hoe zachter je kunt spelen, hoe meer je in detail en nuance kunt gaan en hoe meer je vakmanschap kunt laten zien. In de bombastische composities gaat het meer om effectbejag, het overrompelen van het publiek, maar dat is effect voor de korte termijn; het wordt één keer gespeeld en dan verdwijnt het weer van het repertoire. Als we de lijst voor het volgende seizoen krijgen, ontstaat altijd een gevecht tussen de strijkers om de oude muziekstukken". "Het volume komt regelmatig ter sprake op artistieke ledenvergaderingen. De gewone medezeggenschapsraad gaat over de werktijden, maar samen met de artistieke commissie kunnen ze ervoor waken dat er niet te veel van die zware stukken na elkaar op het programma komen. Eén keer, bij zo'n avant-gardistisch stuk, ben ik de discussie aangegaan in het orkest. Ook omdat ik aanvoerder van de tweede vioolgroep ben en mijn collega's wanhopig naar me toe kwamen dat ze helemaal gek werden van vier piccolo's die heel hoog en hard zaten te piepen. Toen ben ik naar die spelers toe gegaan, maar een van hen was daardoor zo beledigd; dat is een heel ding geworden. Van de directie moesten we met zijn allen in gesprek. Het kwam erop neer dat de blazers vonden dat de strijkers te hard speelden: als wij nou maar zachter zouden spelen, dan zouden zij ook zachter spelen. Zo blijft het een lastige discussie".

earline

9


COLUM

INNOVATIE HOORHULPMIDDELEN EN GEHOORBESCHERMING Hoorhulpmiddelen en gehoorbescherming worden steeds beter door nieuwe technische ontwikkelingen, zoals miniaturisering, digitalisering, toenemende processorsnelheid, draadloze signaaloverdracht en verhoging van geheugencapaciteit. We spreken over nanotechnologie vanwege de minimale afmetingen van de processoronderdelen (< 10 nm), waardoor er bijna 100 duizend schakelingen op een vierkante millimeter passen. Na het skylake en icelake platform komen we nu in de tigerlake en kabylake architectuur met kloksnelheden > 4 GHz. Hierdoor komen vele nieuwe mogelijkheden in zicht, die langzamerhand hun intrede doen op de markt. Een daarvan is de mobiele tolk: momentane vertaling via de mobiele telefoon van wat je in een vreemde taal hoort, zoals ontwikkeld is door Waverly1. Ondertussen is ook de Nederlandse start-up Travis hiermee bezig. Met deze app kun je zelfs 80 verschillende talen omzetten2.

koptelefoons voor slechthorenden die het mogelijk maken om door middel van spectrale equalizing rekening te houden met het audiogram om de kwaliteit van de muziekwaarneming te verbeteren. Een voorbeeld is de Nederlandse Start-up PYOUR audio4. Andere voorbeelden zijn Behear/Alango, Bragi/Dash en Orosound/Tilde. Al meer dan 40 jaar geleden werd noise cancelling toegepast in de koptelefoon van verkeersleiders en piloten. Sinds enkele jaren is dit ook toegepast in koptelefoons van bijvoorbeeld Bose, Sony, Philips, Sennheiser en sinds kort in de draadloze 'oortjes' die je bij een smartphone gebruikt, zoals die van Doppler5 (inmiddels alweer 'ter ziele') en, betere versies, de Quieton6, en ook de Indiegogo van Bose7; vooral heel handig als je in een onrustige omgeving zonder probleem in slaap wil vallen. En met ingebouwde wekker om weer op tijd wakker te worden! In het kader van nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot gehoorbescherming, mag de Nederlandse Start-up Knops8 met regelbare demping ('volumeknop') niet onvermeld blijven. En ook hoortoestellenfabrikant Phonak is op dit gebied actief met electronisch geregelde gehooorbescherming, de Serenity DP9, vergelijkbaar met de actieve gehoorbeschermingsoorstukjes Music Pro van Etymotic Research10. Het lijkt erop dat deze hoorhulpjes (inclusief online aanpassing) ook de Nederlandse markt aan het veroveren zijn. Hierdoor verdwijnt een verminderd gehoor langzamerhand uit de taboesfeer, omdat 'oortjes' (draadloos verbonden met de smartphone) tot het alledaagse gebruik gaan behoren met heel veel gebruiksmogelijkheden.

Licht tot matig slechthorenden bestellen online hun hoorhulpjes, die instelbaar zijn met de smartphone, maar dan moet ook online een audiogram afgenomen worden. Daarvoor zijn dan ook weer online audiometrieprogrammaâ&#x20AC;&#x2122;s beschikbaar, zoals de app van De Wet Swanepoel uit Pretoria3, waarmee je in een stille omgeving een redelijk betrouwbare gehoorscreening kunt uitvoeren. Veelbelovend is de Nederlands-Belgische firma Samplified Europe, die op de markt komt met de Snowowl op het Clementine platform (app): een combinatie van gehoorversterking, gehoorbescherming (met regelbaar volume en regelbare compressie), equalizing (met balansregeling), ruisonderdrukking, regelbare richtingsgevoeligheid en music streaming. Verschil- jan a.p.m. de laat lende fabrikanten zijn bezig met de productie van klinisch-fysicus - audioloog

Deze verwijzingen vindt u ook op www.earline-magazine.nl 1 2 3 4 5

10

earline

www.youtube.com/watch?v=jq5ylpsKrH0 www.youtube.com/watch?v=7t8BrV2t4o4 https://hearingtest.online/ www.youtube.com/watch?v=i3O2ux_mv9w www.youtube.com/watch?v=tSwC1ZbYvCQ

6 www.youtube.com/watch?v=vslDL53lAiY 7 www.youtube.com/watch?v=-Jk_URFLzlk 8 www.youtube.com/watch?v=W1UgNVdRyXI 9 abiom.nl/nl/catalog/11/32/22/#phonakserenitydp 10 www.etymotic.com/consumer/hearing-protection/mp915.html


SOUNDCLIP-A

GESCHIKT VOOR ALLE MOBIELE TELEFOONS

Voor handige, handsfree telefoongesprekken met iPhone ÂŽ en alle moderne smartphones, kiest u de SoundClip-A van Bernafon*. Een kleine allrounder waarmee direct streamen met zowel iPhones als Android TM telefoons mogelijk is. De clip is gemakkelijk te gebruiken als afstandsbediening voor Zerena hoortoestellen en bevat een externe microfoon voor communicatie op afstand of in rumoerige omgevingen.

*Ga voor meer informatie over compatibiliteit naar www.bernafon.com/products/accessories. iPhone, is een handelsmerk van Apple Inc., gedeponeerd in de VS en andere landen. Android is een handelsmerk van Google Inc.


MEER MENSEN

BETER LATEN

HOREN “een hoortest moet onderdeel zijn van je jaarlijkse gezondheidscheck. het is heel gewoon om ogen, bloeddruk en bloedsuikerspiegel te laten testen, maar het gehoor wordt te vaak vergeten. dat zien we ook als er een moeder met dochter onze hoorwinkel in komt. wij vragen dan ook aan de dochter wanneer haar gehoor voor het laatst getest is. ‘op de middelbare school’ horen we dan. of als het een man is: ‘in het leger’. het leeft gewoon niet. daarom wilden we meer aandacht voor het gehoor en organiseerden we voor de eerste keer de week van het gehoor. en die aandacht kregen we”. TEKST Anneke Pastoor BEELD Joshua Walter

earline

13


Van Boxtel hoorwinkels wil mensen beter laten horen en vindt het belangrijk om vanuit de ‘why’ naar de markt te kijken. Met de Week van het Gehoor, die in het voorjaar plaatsvond, wilde Van Boxtel het taboe rond gehoorverlies doorbreken en de urgentie van een gezond gehoor onder de aandacht brengen. Naast het feit dat meer dan 1 op de 6 Nederlanders lijdt aan gehoorverlies, blijkt uit onderzoek1 dat op dit moment 64 procent van de mensen met gehoorverlies de symptomen negeert en (nog) geen hoortoestel heeft2. “Dit kan leiden tot een sociaal isolement waardoor mensen zelfs depressief kunnen worden”, vertelt Frans. “Het hebben van minder sociale contacten is ook een van de risicofactoren voor dementie. Ik vind maatschappelijk ondernemen heel erg belangrijk, maar het moet wel kloppen bij ons bedrijf. Dit deden we eerder met het Nationaal Ouderenfonds bijvoorbeeld. De Voedselbank steunen hoort naar mijn idee meer bij een supermarkt. Met de donatie van twee euro per gehoortest tijdens de Week van het Gehoor, steunden wij Alzheimer Nederland”. Van Boxtel hoorwinkels profileert zich als ‘de audicien om de hoek’. “Voor de Week van het Gehoor richtten wij ons dan ook op lokale awareness: via abri’s, lokale radio en kranten, instore promotie en social media. De response was groot. In de winkel was niet het eerste doel om verkoop te creëren, maar om te zorgen voor de beste service- en klantervaring. We hopen

1 2

14

daarmee te bereiken dat iemand bij ons terugkomt als hij wél een hoortoestel nodig heeft. Of aan een vriend vertelt hoe prettig hij bij Van Boxtel geholpen is. Als wij het geloven en uitstralen, dan gelooft de klant ook dat hij op het juiste adres is”. Dit smaakt naar meer en dat vindt Frans ook. We kunnen dus nog wel meer Weken van het Gehoor in de toekomst verwachten. voor meer info: www.vanboxtelhoorwinkels.nl

https://www.gezondheidsnet.nl/horen/8-vragen-over-beter-horen TNS NIPO-onderzoek ‘Gehoor in Nederland’

earline


De nieuwe standaard in oplaadbaar 1/

4

miljoen

mensen vertrouwen dagelijks op hun Phonak lithium- ion oplaadbare hoortoestellen

Een volle dag horen inclusief streaming Supersnel opladen 15% minder reparaties dan traditionele toestellen Accu gaat 6 jaar mee*

* Versnelde lab test bij kamertemperatuur

De breedste portfolio oplaadbare modellen in de industrie. NIEUW www.phonak.nl/oplaadbaar

AudĂŠo B-R

Bolero B-PR

NaĂ­da B-R RIC

NIEUW

NIEUW

Sky B-PR

CROS B-R


SIGNIA NX IN-HET-OOR

signia zet met de lancering van silk nx en insio nx de nieuwe standaard op het gebied van onzichtbare in-het-oor hoortoestellen. “het fit & go toestel is heel simpel in gebruik en maar liefst 20 procent kleiner dan zijn voorganger, de silk px”, vertelt product manager benjamin den heijer enthousiast. “hierdoor zijn de aanpasmogelijkheden van de silk nx nog uitgebreider. daarnaast heeft de audicien de keuze voor signia insio nx als onzichtbare maatwerk oplossing”. TEKST Anneke Pastoor BEELD Sivantos INFOTORIAL


MEEST NATUURLIJKE LUISTERERVARING Maar liefst 90 procent van de mensen met een licht hoorverlies verbergt dat liever dan er iets aan te doen. Benjamin: “Onze missie is dat we voor iedereen een hoortoestel kunnen leveren. Daar past zeker ook deze, vrijwel onzichtbare, Signia Silk Nx bij met een natuurlijk geluid in elke situatie. De audicien kiest voor de fit & go Click Sleeves in de maten XS, S, M en L. Een instant fit voorzien van een ovale silicone sleeve: flexibel super-soft materiaal, gebogen in de vorm van de gehoorgang. Het is echt een kwestie van uitkiezen, instellen en weer gaan. De open variant is voor licht gehoorverlies, de gesloten variant is toepasbaar als het hoortoestel meer versterking moet bieden. Naast deze fit & go kan een audicien ook een prachtig maatwerk hoortoestel aanbieden met dezelfde technieken en eigenschappen, de Insio Nx, die zowel als CIC als IIC leverbaar is”. De nieuwe Signia Ultra HD e2e™ binaurale link zorgt voor een uitzonderlijk goed klinkende luisterervaring, omdat het linker- en het rechtertoestel continu informatie uitwisselen. “Zelfs telefoongesprekken worden op deze manier in beide oren weergegeven. Hoortoesteldragers genieten daardoor continu van excellent spraakverstaan in lawaaiige situaties”, zegt Benjamin. Dit innovatieve nieuwe toestel is ook beschikbaar voor mensen met een niet behandelbaar gehoorverlies, zoals eenzijdige doofheid of vanwege anatomische redenen. De nieuwe CROS Silk Nx is het enige hoortoestel met CROS-functionaliteit1 dat compleet in de gehoorgang wordt geplaatst én ready-to-wear is. Het toestel is zowel als CROS en als BICROS inzetbaar. “Hierbij leveren we een 10-batterij, dat is uniek in de markt. Het stroomverbruik van de Signia Nx is, zelfs bij continue data uitwisseling, heel laag”. voor meer info: www.signia-pro.nl/insionx, www.signia-pro.nl/silknx 1

Geluid van het dove oor wordt opgevangen door CROS Silk Nx en doorgestuurd naar het andere oor.

sponsor comfoor en jan de laat

earline

17


WENDELINA’S HOORIDEE "Iedere dag werk ik met mensen die een nieuwe stap willen zetten, nieuwsgierig zijn en willen weten wat er bestaat, beter kan en welke mogelijkheden er zijn. Zij hebben allemaal hun eigen vragen over leven en werken met gehoorverlies. In deze rubriek van Earline deel ik ervaringen uit mijn praktijk".

MIJN GEDROOMDE AUDICIEN Zomer Mijn gedroomde audicien vraagt, nu de zomer eraan komt, van welke vakantie ik houd. Als ik zeg dat ik graag zwem, vraagt zij hoe ik dat doe met gehoorverlies. Ik vertel dat ik het heerlijk vind, die stille wereld. De wereld van alle zintuigen. De wind op m’n huid. De kou, de kracht en de zachtheid van de zee word ik intens gewaar als ik vrijwel niets hoor. Zij vraagt door en is benieuwd waar ik mijn hoortoestellen dan laat. Voorheen licht argeloos in een broekzak of een zakje van het zonnescherm. Inmiddels begrijp ik natuurlijk dat deze - letterlijk en figuurlijk - kostbare en kwetsbare oorbellen een veel beter plekje verdienen. Een waterdicht stevig doosje uit de outdoorwinkel is nu onderdeel van mijn basis equipment.

Finetunen Want als ik tijdens een congres in Berlijn als spreker na afloop in de foyer allerlei leuke vragen krijg, merk ik dat het verstaan in rumoer beter moet kunnen. We gaan samen op zoek naar een betere verhouding tussen spraak en ruis. Zij houdt aan en vraagt: "Waar loop je nog meer tegenaan tijdens zo'n congres? Waar loop je nog meer tegenaan als je naar het buitenland reist?" Dit is echt samenwerken, want bij iedere drempel rijst een vraag. En iedere drempel zit vol leermomenten. Avonturen Mijn gedroomde audicien is nieuwsgierig. Iedere keer weer. Ook al kom ik alleen om een paar toonbochten aan te schaffen. Zij vraagt naar nieuwe avonturen in mijn leven. Ik vertel dat het mijn droom is om nog eens ukelele te spelen. Zij schakelt door en vraagt: "Hoe vind je je muziekprogramma nu?" We zoeken op YouTube ukelele songs op. Ze denkt na over de klanken van de ukelele en legt voor wat er met mijn huidige muziekprogramma nog beter kan.

Voltreffer Hoe communiceer je als je je hoortoestellen uit hebt? Ze raakt mij vol in het hart, omdat ze deze vraag stelt en tegelijk ondersteunende gebaren maakt. Ze maakt het gebaar 'hoe' en het gebaar 'communiceren'. Ze wijst naar mij, dan vouwt ze haar beide duimen en wijsvinger als een lemniscaat in elkaar en maakt duidelijk met haar arm Mijn gedroomde audicien vraagt naar mijn audihet gebaar van 'partner'. Ik schater en ben zo ver- tieve avonturen. Zij blijft nieuwsgierig. Zij vraagt rast, samen lachen we voluit. Ze doet al een poos- altijd weer: "Hoe doe je dat?" je een gebarentraining, vertelt ze. Hoe zorg jij ervoor dat je voor je klant een droomaudicien bent? Ik noem haar nu een 'zij', maar Calamiteiten Ik vraag haar hoe zij klanten helpt die op vakan- dit kan natuurlijk net zo goed een 'hij' zijn. Ik ben tie problemen krijgen met hun hoortoestellen. reuze benieuwd. Ze heeft een flitsend A4 gemaakt met aanraders voor calamiteiten tijdens de vakantie. Ze laat even Laat je het weten of wil je sparren: zien hoe ik mijn filters zelf schoon kan houden. Ik timmerman@hooridee.nl. koop extra slangetjes en filtertjes, zodat ik die zelf op maat kan knippen en kan vervangen. Ze mailt de uitdraai van de instellingen van mijn hoortoestellen voor noodgevallen. Doorvragen Mijn gedroomde audicien blijft nieuwsgierig doorvragen. Hoe cruciaal en professioneel is dat! Dit helpt om mijn eigen vragen voor te leggen; de vragen die je juist als klant wilt bespreken met je audicien. Haar vragen aan mij maken het gemakkelijker om over het finetunen van mijn programma ’verstaan in rumoer’ te beginnen.

Wendelina Timmerman en haar team van Hooridee trainen professionals zoals bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen, audiologen en audiciens. Hooridee geeft workshops en biedt individuele trainingen voor werknemers/ ZZP'ers met gehoorverlies.


HANSATON

LANCEERT KRACHTIG NIEUW OPLAADSYSTEEM Met de nieuwste AQ jam SHD met lithium-ion-batterijen voegt Hansaton een Achter-Het-Oor-model toe aan de portfolio van oplaadbare hoorsystemen met SHD-technologie. Dit nieuwe model garandeert optimaal geluidskwaliteit met een batterijlevensduur van 24 uur. Voor de eerste keer is de AQ SHD-serie ook beschikbaar in Performance Level 3 of Economy Class. Afhankelijk van wat de klant wil en nodig heeft, is er hiermee keuze in Performance levels 3,5,7 of 9. Het hoortoestel kan met de compact Light Charger te allen tijde opgeladen worden, want met een vol opgeladen Charger is het hoortoestel tot zeven keer op te laden zonder stopcontact. voor meer info: www.hansatonhoorstellen.nl, info@hoortoestelbenelux.nl

GEEN KATER VOOR JE OREN GEBARENTAAL OP DE ZEEBODEM het is van fundamenteel belang dat er al op vroege leeftijd met een kind gecommuniceerd wordt. dat is bij kinderen met een gehoorbeperking wat lastiger. daarom heeft 8d games, samen met het pento audiologisch centrum friesland, handlantis bedacht. in deze serious game maken ouders, familie en vrienden op een prettige, laagdrempelige manier kennis met nederlands met gebaren (nmg).

Alpine Hearing Protection en biermerk Jupiler bundelden de krachten met een leuke en succesvolle actie van 1 maart tot en met 31 mei. Uit de meer dan 1000 inzendingen werden maandag 11 juni de 5 prijswinnaars bekendgemaakt. Zij laten binnenkort bij Alpine Hearing Protection in Soesterberg de oordoppen aanmeten. Dan lopen zij geen kater meer op als het gaat om gehoorbeschadiging bij festivals en concerten! voor meer info: www.alpine.nl

In de kleurrijke onderwaterwereld van Handlantis help je per dag een slechthorende vis zich klaar te maken voor een activiteit. Om dit voor elkaar te krijgen, voer je gebaren uit voor een webcam. De gebaren betreffen allerlei situaties die in het dagelijkse leven van een slechthorend kind voorkomen. Lees meer op www.earline-magazine.nl over de totstandkoming van deze game. voor meer info: evalien@8d-games.nl, +31 (0)6 14325776

earline

19


HOREN EVOLUEERT MET WIDEX EVOKE earline was op 4 juni bij een historisch moment voor veenhuis medical audio in de prachtige raadzaal van het oude stadhuys in gouda: de introductie van de 'machine learning' widex evoke™. TEKST Anneke Pastoor BEELD Sandra Zeilstra Photography Machine learning heeft tot doel computers in staat te stellen om te leren van hun eigen data. Een machine learning-algoritme herkent patronen, observeert data, bouwt modellen en voorspelt zaken zonder dat daar expliciete regels en modellen voor zijn voorgeprogrammeerd. Machine learning wordt gevoed door data die mensen direct of indirect genereren. “Het laat zich misschien nog wel het eenvoudigste vergelijken met artificiële intelligentie zoals Netflix het toepast”, vertelt Productmanager Richard Koelewijn. “Als je een serie kijkt, dan krijg je daarna vanzelf suggesties 'wat je misschien nog meer wilt zien', op basis van genre, hoofdrolspelers, etc. Spotify geeft tips op basis van je muziekvoorkeur, webshops gebruiken het om gericht artikelen aan te prijzen en Google past het onder andere toe bij Google translate en als je gericht naar afbeeldingen zoekt. Machine learning is de afgelopen tijd (on-) bewust een deel van ons dagelijks leven geworden”. Widex EVOKE is het eerste intelligente, zelflerende hoortoestel. Onder het motto 'Intelligent today, smarter tomorrow' evolueert het toestel door real time te leren van de input van gebruikers en hun voorkeuren. Deze data worden, geheel anoniem, in een cloud verzameld en op basis van deze gegevens ontwikkelt EVOKE zich via de SoundSense-technologie op intelligente wijze door. Een hoortoestel dat continu leert dus, en daardoor steeds meer mogelijkheden biedt. Bijzonder!

20

earline

Moeiteloos horen "De Dual Core chipset van EVOKE bestaat uit een gesloten en een open kern", vertelt Audiologisch trainer Noor Bremmers. "In de open kern worden de instellingen en nieuwe algoritmes, ontwikkeld door machine learning weggeschreven. Ook de voorkeuren van de gebruiker worden hierin opgeslagen". De geluidsweergave staat centraal. "De gebruiker wil bij voorkeur een volledig automatisch werkend hoortoestel. Moeiteloos horen noemt Widex dit. Opmerkingen die een audicien herkent, bijvoorbeeld 'het geluid snerkt zo', worden nu in het moment door de gebruiker zelf aangepast met behulp van de EVOKE-app op de smartphone”. Daarnaast biedt EVOKE nog veel meer voordelen. Zo kent EVOKE het verschil tussen klassieke muziek en een DJ en weet dat een vergadering anders klinkt dan een feest. Het omgevingsgeluid wordt continu geanalyseerd en het hoortoestel past zich daarop automatisch aan. En dat is nog maar een greep uit de mogelijkheden. Widex EVOKE is vanaf nu leverbaar via Widex Premium Dealers. Beschikbaar in zes verschillende modellen Achter-Het-Oor en vier modellen In-Het-Oor. voor meer info: www.widex.nl


“Sommige klanten krijgen zelfs tranen in hun ogen als ze de hoortoestellen voor het eerst in krijgen.” Daan van Boven Audicien

Grote passie voor mijn vak Ik heb destijds heel bewust gekozen voor de functie van audicien partner. Niet alleen omdat ik een grote passie heb voor mijn vak, maar omdat ik tijd voor mijn gezin wilde hebben. Het werk is erg gevarieerd met iedere dag weer andere klanten. Uiteenlopende wensen maken het een leuke uitdaging om voor iedere klant de meest passende oplossing te vinden. Dankzij de trainingen die aangeboden worden via het Specsavers servicekantoor blijf ik altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Je bent meer dan je baan Word audicien bij Specsavers Word audicien Als audicien geef je je klanten persoonlijke aandacht en garandeer je ze de beste hoorzorg. Je doet professionele hoormetingen en voorziet klanten altijd van de oplossing die het beste bij hen past. Service en professionaliteit staat altijd voorop. Bij Specsavers ben je nooit uitgeleerd. We vertellen je er met plezier meer over. Ook brengen we je graag in contact met audiciens, zoals Daan, die de stap richting Specsavers al hebben gezet. Voor meer informatie neem contact op met Arjen Maarse via 06-29 04 35 18 of bekijk de vacature op meerdanjebaan.nl

Daarom werk je bij Specsavers „ Veel ruimte voor opleiding en persoonlijke ontwikkeling via onze Academy „ Mogelijkheden voor ambulant, loondienst of partnerschap „ Succesvol en groeiend familiebedrijf


SOCIALMEDIA HET VOLWASSEN MARKETINGKANAAL

het inzetten van social media als bereikmedia is hot. facebook, instagram, linkedin en andere social-mediakanalen raken steeds meer geïntegreerd in de huidige maatschappij. logisch, het ‘nationaal e-mail onderzoek 2017’ laat namelijk zien dat 96 procent van alle nederlanders actief is op deze onlinekanalen. van de 4 procent die niet actief is, is de grootste groep 65+. actief social media als marketingtool gebruiken is dus essentieel. welke ontwikkelingen zien we in 2018 op sociale platformen? TEKST Gina van Dijk BEELD Pixabay

WELKE ONTWIKKELINGEN ZIJN ER IN 2018?

22

earline


#1 IT’S AL ABOUT VIDEO

Bewegende beelden? De maatschappij houdt ervan! Recentelijk gaf Facebook aan dat volgens verwachting binnenkort 70 procent van alle content op het platform video zal zijn. Volgens Cisco, marktleider op het gebied van IT en netwerken, zal zelfs 80 procent van al het internetverkeer in 2019 video zijn. Aan de slag gaan met videocontent is dus een must! Denk aan filmpjes, maar ook stop motions of de welbekende boomerangs op Instagram. Zo lang het beeld maar beweegt, zijn mensen geboeid.

#2 INFLUENCER MARKETING

Inmiddels is Influencer Marketing een bekende term in het ondernemerslandschap. Bekende personen, voornamelijk millennials die grote geloofwaardigheid en idem bereik hebben op social media. Hierdoor heeft deze groep een bovengemiddelde invloed op het koopgedrag van de consument en zetten merken ze actief in voor marketingdoeleinden. Prettig aan deze marketingvorm zijn de lagere budgetten. De ‘micro-influencer’, vaak met zo’n 1000 – 5000 volgers, zijn prima betaalbaar. Een leuke bijkomstigheid: onderzoek laat zien dat de groep met minder dan 2000 volgers relatief meer interactie heeft dan wanneer influencers meer volgers hebben.

#3 MOBILE DEVICES

De mobiele revolutie op social media is groot. Van alle tijd die we met z’n allen op social media besteden, wordt meer dan 80 procent gespendeerd op mobile devices. Daarnaast kijken we gemiddeld zo’n 150 keer per dag op onze mobiele telefoon. Belangrijk is dus dat campagnes vooral mobielvriendelijk zijn. Houd hier ­rekening mee tijdens het maken van video en beeld en gebruik sprekende beelden voor het mobiele scherm.

#4 POSITIEF EN BESCHAAFD

Beschaafd, positief en weird zijn volgens creative strategist Koen de Boer (via Adformatie.nl) de trends voor internet in 2018. Waar vroeger alles kon op het grote web, wordt het de laatste tijd steeds beschaafder. Voor een deel komt dit door de integratie van sociale platformen. Door bijvoorbeeld Google en Facebook met elkaar te koppelen, heeft de gebruiker een handjevol accounts en laat hij meer sporen achter op internet. Persoonlijke informatie is hierdoor beter aan elkaar te linken, waardoor iemand minder anoniem is en zich fatsoenlijker gedraagt. Een trend van tegenwoordig is ook dat het erop lijkt dat mensen steeds meer behoefte hebben aan positiviteit online. Het wordt gebruikt om ons fijn te voelen en niet om ruzie te maken. Een ontwikkeling dat wellicht gevoed is door de nieuwe generatie Gen Z, die vaak omschreven wordt als ‘inclusive by nature’. Voor veel jonge Nederlandse hiphopartiesten zoals Lil’ Kleine en Broederliefde is de boodschap ‘inclusiviteit en positiviteit’ een levensstijl en dit gedrag wordt gekopi-

eerd. De groep laat een kwetsbare kant zien en het mag lief en met humor. De derde trend is ‘weird’, de gedachte dat niet alles logisch hoeft te zijn. Originele vreemde beelden en foto’s, uitspraken en reclames. Originaliteit boven logica, weird is wonderful. Het normale kennen we inmiddels, gekke dingen verrassen ons.

#5 LINKEDIN

Volgens marketingexpert Edwin Vlems wordt 2018 het jaar van LinkedIn. Behalve dat Microsoft bezig is haar Office-producten in dit platform te integreren en de LinkedIn ‘banenmarktfunctie’ van LinkedIn hierdoor verandert, zal de nieuwe privacywet het platform ook laten groeien. “Vanaf 25 mei wordt 'koude acquisitie vrijwel onmogelijk en is het 'inbound' aantrekken van de markt door kennisdeling de beste optie. De makkelijkste manier om dat te doen, is 'content curation': artikelen van anderen op LinkedIn delen. Toch is het zelf schrijven van artikelen op LinkedIn de ideale vorm van kennisdeling”.

#6 ADVERTEREN, ADVERTEREN, ADVERTEREN

Adverteren is key, maar het moet wel persoonlijk zijn. Mensen willen weten met wie ze communiceren en wie het bedrijf is. Dit zal als gevolg hebben dat collega’s worden gestimuleerd om meer bedrijfscontent te delen via social media. Daarnaast willen mensen net als offline meer beleving. Het is dus belangrijk om een goede focus te hebben wat je als ondernemer wil communiceren. Iemand echt weten te boeien en daarmee te binden door vlot te reageren, positieve boodschappen en interessante content.

#7 AVG-WETGEVING

Vanaf mei 2018 is de EU-wetgeving algemene vordering gegevensbescherming (AVG, oftewel GDPR in het Engels) ingegaan. Voor bedrijven betekent deze wet bijvoorbeeld dat custom audience targeting (het eenvoudig vinden van je gewenste doelgroep op basis van e-mailadressen, telefoonnummers en Facebook id's), binnen sociale mediakanalen als Facebook verandert. Bedrijven zullen nu veel scherper moeten omgaan met (persoons)gegevens, want de hoogte van de boetes kunnen flink oplopen.

#8 ‘SOCIAL MEDIA’-PRODUCTIEBEDRIJVEN

Waar social media voorheen voornamelijk interactieplatforms waren, verschuiven deze naar mediaplatforms. We gebruiken Facebook al meer voor nieuws en updates, terwijl echte interactie voornamelijk plaatsvindt via WhatsApp. Een verandering van social-medianetwerken naar productiebedrijven. In 2017 was er al een begin te zien met het live gaan van eigen (unieke) platforms van Twitter en Facebook. Dit is een trend die zich volgens mediaplatform Frankwatching verder gaat ontwikkelen, waardoor deze kanalen concurrenten voor de grote mediaproductiebedrijven van deze wereld.

earline

23


Clinical Conference 2018 Hét oog- en hoorzorg evenement van het jaar  7 oktober

10:00 - 17:00 uur

 Media Plaza Utrecht  Schrijf je in op

clinicalconference.nl Boek nu je gratis ticket

De Specsavers Clinical Conference is de kans om je professionele kennis en vaardigheden te verbeteren, inspiratie op te doen door lezingen van topsprekers en te netwerken met collega’s. En natuurlijk kun je zo ook ADAP-, Kabiz- en StAr-punten verdienen. Professor in Optometrie Phil Morgan* is een van de centrale sprekers van dit jaar. Ga regelmatig naar clinicalconference.nl, want hier vind je de komende maanden meer nieuws. Of je nu werkzaam bent bij Specsavers of daarbuiten, op de conferentie zijn alle opticiens, optometristen, contactlensspecialisten, audiciens, glasadviseurs, retailers en studenten en docenten optiek, optometrie en audiologie welkom. *gesponsord door CooperVision

Clinical Conference


ANNEMIEKE IS MEER DAN HAAR BAAN annemieke faber, 25 jaar, werkt nu ruim drie jaar als audicien in heerenveen. ze maakt onderdeel uit van de ‘je bent meer dan je baan’-campagne van specsavers. hoogste tijd om meer te weten over deze ambitieuze en enthousiaste audicien. TEKST en BEELD Specsavers INFOTORIAL Waarom heb je de switch gemaakt naar het audicienvak? “Vanaf mijn 17e heb ik een aantal jaren gewerkt als operatieassistent in een ziekenhuis. Ik miste vooral het echte contact met mensen. Plotseling zag ik een oproep voor een leerwerktraject tot audicien bij Specsavers voorbijkomen. Ik was meteen enthousiast, vooral omdat ik ook mijn eigen zaak kon starten. Via een intensieve opleiding, waarbij ik naar school ging op de DHTA én naast een audicien in de praktijk werkte, ben ik omgeschoold tot gediplomeerde, StAr-geregistreerde audicien. Daarna heb ik ook nog een uitgebreide managementopleiding gevolgd, gericht op leiderschap en ondernemen”. Wat vind je het mooiste aan je werk? “Ik geniet er echt van, om iemand weer een stuk kwaliteit van leven terug te geven. De reacties van klanten, als ze na lange tijd weer goed kunnen horen, zijn onbetaalbaar. Ik hoor ook vaak terug van klanten dat ze zien dat ik oprecht blij voor hen ben en geniet van mijn werk. In Heerenveen gaan mensen ‘shoppen’ bij verschillende audiciens, maar ze komen vaak bij mij weer terug omdat het een feestje is om bij mij een hoortoestel te halen. Dat is natuurlijk een heel mooi compliment”.

Is je werk goed te combineren met je privéleven? “Ik heb nog voldoende tijd voor mijn andere passie: het opvoeden van honden. Ik zorg ervoor dat honden zich goed gedragen en ze zich op hun gemak voelen. Ook in een omgeving met veel prikkels. De hond pikt de positieve energie op die jij als baas uitstraalt. Die positieve energie heb ik niet alleen in het trainen van honden, maar ook in mijn baan als audicien. Mijn vriend grapte laatst: je laat dus eigenlijk honden beter luisteren en mensen beter horen”. Haal het beste uit jezelf De komende twee jaar wil Specsavers 50 nieuwe winkels openen, met een combinatie van oog- en hoorzorg. Het aantrekken van gediplomeerde audiciens is cruciaal voor deze groeiambitie. Service, professionaliteit en persoonlijke ontwikkeling staan altijd voorop. We vertellen je er met plezier meer over. Ook brengen we je graag in contact met audiciens, zoals Annemieke, die de stap richting Specsavers al hebben gezet. Kijk op www.meerdanjebaan.nl voor de mogelijkheden.

Hoe ervaar je werken bij Specsavers? “Het is een mooi bedrijf, met veel ruimte voor ontwikkeling voor mijzelf als ondernemer maar vooral aandacht voor de klant. Helaas heersen er nog wel wat vooroordelen over ons. Zo zouden we ‘hoorzorg er maar een beetje bij doen, alleen simpele hoortoestellen in het assortiment hebben en geen tijd voor de klant maken’. Dat is zeker niet het geval en zo zien mijn klanten dat helemaal niet. Als ze al een vooroordeel hadden dan is dat, nadat ze bij mij zijn geweest, helemaal verdwenen. Ik heb ook niet het gevoel dat ik er alleen voor sta. Ik werk nauw samen met collega’s van de optiekwinkel, krijg ondersteuning van het servicekantoor en wissel nog vaak ervaringen uit met mijn collega’s uit de opleiding.”

earline

25


AUDICIEN AAN HET

WOORD

TOEGANKELIJKHEID

IS mijn MISSIE

hoewel de autowereld niet zo veel van de hoor- en optiekbranche lijkt te verschillen als we hendri van veen mogen geloven, besloot hij toch snel de auto’s achter zich te laten om het familiebedrijf voort te zetten. de overname van horlogerie en optiek van kernebeek van opa van veen in 1952 was het begin van het familiebedrijf optiek van veen, inmiddels uitgebreid met het onafhankelijke oog+oor zorgcentrum noordwest veluwe. hoewel zorg en product zoveel mogelijk gescheiden worden, lijken de twee ondernemingen elkaar te versterken met ‘toegankelijkheid’ als duidelijke kernwaarde. TEKST Frits van den Heijkant BEELD Loek Peters Geboren twee deuren verder, waar in het verleden Optiek van Veen gevestigd zat, leek de toekomst voor Hendri al snel uitgestippeld. Toch werd er thuis nauwelijks over werk gesproken en besloot eerst Hendri autoverkoper te worden. “Ik vind het leuk om mensen te helpen, en geld is daarin niet de drijfveer. In de autoverkoop waren er veel targets. Als je niet de aantallen haalt, lig je eruit". Op zijn twintigste besloot Hendri aan zijn vader te vertellen dat hij ook opticien wilde worden. “Hij zei: ‘Ja, dat is prima, maar niet bij mij’, een reactie waar ik volledig achter sta. Als je het vak wil leren, doe het dan ergens anders voordat je thuis komt. Je blijft anders de zoon van de baas. Als je onderaan begint, je je eigen plekje moet verwerven en moet laten zien wat je kan, leer je daarvan. Er zijn natuurlijk ook voorbeelden van familiebedrijven bij wie het als ‘zoon van de baas’ heel goed gaat". Tijdens Hendri’s werkzaamheden bij Ben Verkerk van Optiek Verkerk in Nijkerk/Amersfoort ontwikkelde hij een frisse blik, maar ervoer ook dezelfde ondernemerschapsvisie als bij Optiek van Veen, namelijk ‘Help eerst de klant, dan komt de rest vanzelf’. “Er is veel bewaard gebleven en dingen zijn verbeterd. Ik heb hierna negen jaar met mijn vader gewerkt en dan ga je mixen. Soms hoor ik: ‘Ik kon zo goed met je vader praten, maar dat zie ik ook terug bij jou’. Dat is dan iets wat je meegenomen hebt van je pa".

26

earline

Audiologie “Halverwege de jaren 80 hadden we een aparte ruimte waar één dag in de week een audicien spreekuur had. Toentertijd zaten hier 40 mensen in een uur te wachten, wat niet ten gunste was van de optiek. Mijn vader heeft toen in overleg een aparte ruimte net buiten de optiek geplaatst, want twee deuren verder zat de juwelierszaak van mijn ouders. In 2007 werd het via interne opleidingen eenvoudiger om ook audiologie te gaan volgen, wat nu een hele aparte tak is geworden. Op een gegeven moment heb ik het logo erbij gepakt en het woord ‘optiek’ weggehaald. Mijn vader waarschuwde dat ik dat niet moest doen, maar ‘optiek’ dekte de lading niet meer en klanten snapten het niet meer. Van Veen Oog en Oor was een feit. Toen de mogelijkheid er kwam om uit te breiden heb ik audiologie ondergebracht in het zorgcentrum. Bij de opening van dit centrum heb ik mijn vader erop gewezen dat ‘optiek’ weer terug in de naam was". Ik wil de AutoRAI zijn “Toegankelijk zijn, dat is de grote missie van bedrijven. Internet is lekker snel en toegankelijk, maar dat kan ook in een fysiek bedrijf; daar geloof heel sterk ik in. De klant moet gewoon een bericht kunnen sturen. Het is nog niet


zo ver dat ik een fulltime werknemer op social media en WhatsApp hoef te zetten. Ik heb ook een mobiel waarmee ik 24/7 bereikbaar ben. Een klant mag mij altijd bellen. Mijn collega’s verklaarden mij 3 à 4 jaar geleden voor gek, maar dat toegankelijke is mijn missie. Niet mijn eigen nummer, maar een ander kaartje. Tot op de dag van vandaag ben ik 6 keer gebeld. Ik ben inderdaad om half tien ’s avonds een keer iemands contactlens uit zijn oog gaan halen. Maar dan heb ik de avond van mijn leven, hartstikke gezellig en je drinkt nog een kop koffie samen. Het liefst zeg ik: 'Geef me maar de arm, dan zorg ik dat je bij de juiste persoon komt. Wij kunnen met onze kennis en apparatuur bepalen wat er is, maar is dat dan toegespitst op het probleem? Mijn kwaliteit ligt in het ontzorgen en het idee dat er wordt meegedacht. Het grote dilemma in de audiologie is dat je steeds meer volgens de wensen van de zorgverzekeraar moet werken. Op zich niet erg, maar is dit ook altijd de wens van de klant? Het labeltje mag bij de één 70 euro kosten en bij de ander 30 euro. Drie verschillende mensen in mijn winkel betalen dan dus andere bedragen en voor 30 euro kan ik niet verkopen. Als je er dan aan denkt om over te stappen van leverancier, dan knabbel je aan de kwaliteit. Als ik naar de auto’s kijk, dan wil ik de AutoRAI zijn. Voor ieder segment wil ik er zijn. Maar geef de klant de keuze, en leg deze niet op wat die wel of niet mag”. Toekomst “Tegenwoordig bestaan er al kant-en-klare hoortoestellen en ik heb het idee dat we binnenkort continu een telefoon dichtbij ons oor zullen hebben, een soort Google Glass waardoor we continu ondersteuning en communicatie hebben. Gelukkig is er nog veel specialisme, maar de apparatuur gaat ook wel steeds makkelijker. Een auto kun je ook op de website kopen terwijl een dealer toch toegevoegde waarde heeft. Maar wat mag dat kosten? Daar komt opnieuw toegankelijkheid om de hoek kijken. Wij hebben gediplomeerd personeel en we gaan net zo lang door totdat de klant tevreden is. Een hoortoestel is een grote investering. Een contactlens is voor een half jaar, maar een hoortoestel koop je voor vijf jaar waarin er veel kan gebeuren. Na vijf jaar is er ook veel technologie verouderd. Een online platform voor Concertplugs zou wel mogelijk zijn in die zin. Voor deze oordoppen krijgt de klant een oproep per jaar voor controle. Je ziet steeds vaker dat je naast de bar ook oordoppen kunt kopen. Dat is een goede zaak wel, maar dat stukje beleving zit er nog niet helemaal in. Als dat verandert, zie ik de toekomst hoopvol tegemoet".

earline

27


MUZIEK MOET JE HOREN we kondigden het al aan via ons online platform, ieder jaar wordt tijdens het international kamer muziek festival in wassenaar een symposium over muziek georganiseerd: dit jaar op 31 mei jl. met het thema 'muziek moet je horen'. Twee KNO-artsen, Dr. Berend Glazenburg en Dr. Evert Rijntjes vertellen over de Golden Hearing Project Groep. "Onze activiteiten zijn er vooral op gericht om het horen en beluisteren van muziek door slechthorenden te verbeteren. De eerste stap hiertoe is gezet op de afdeling Audiologie van het LUMC waar onder verantwoordelijkheid van dr. ir. Jan de Laat een 'digitale' muziekperceptietest is ontwikkeld. Deze test, ook wel de Leidse Muziek Perceptie Test (LMPT) bestaat inmiddels uit 7 onderdelen zoals het juist kunnen horen van toonhoogte verschillen en melodie herkenning".

en verbeterd kan worden. Aan het slot van de avond werd de muzikaliteit van de deelnemers in de zaal getest aan de hand van een hilarische, muzikale quiz met diverse geluidsfragmenten. Lees nog veel meer over de Leidse Muziek Perceptie Test in onze online Earline, binnenkort in uw mailbox.

Prestigieuze awards Neuro 2

Het cochleair implantaat systeem Neuro 2 van Oticon Medical is nog maar net op de markt en wint al de ene na de andere prestigieuze (design) award! Los van het feit dat het implantaat en de geluidsprocessor volledig nieuw ontwikkeld zijn, valt ook het ontwerp behoorlijk in de prijzen. Na al 4 onderscheidingen, waaronder 2 Red Dot Awards, ontving de Neuro 2 de prestigieuze iF Design Award voor productdesign in de categorie 'Medical Devices' en de gouden A'Design Award in de categorie 'Scientific Instruments'. Earline feliciteert Oticon Medical met deze onderscheidingen! Voor meer info: www.oticonmedical.nl

beeld claudine grin

Als eerste spreker op het symposium gaf Jan de Laat uitgebreide uitleg over de achtergronden van deze test. Vervolgens schetste KNO-arts dr. Evert Rijntjes de mogelijkheden om met de uitkomsten van de LMPT de muziekperceptie te verbeteren; niet alleen in een hoortoestel, maar ook in de koptelefoon en zelfs in de smartphone. Nouri Khalass, student aan de afdeling elektrotechniek aan de TU in Delft, gaf daarna uitleg over het Musicality Game, dat in Delft is ontwikkeld en waarmee muzikaliteit getraind

berend glazenburg ontvangt microfoon van de wethouder van wassenaar

AUDIOLOGIEMARKT IN APRIL DE CIJFERS VAN OPTITRADE In april ziet Optitrade binnen audiologie een groei van maar liefst 20,2 procent. Deze wordt vooral toegeschreven aan een verschoven omzet bij een van de leveranciers. Ze zien deze stijging niet terug in de omzet van de zelfstandigen binnen Optitrade. Die realiseerden in april een groei van 3,1%, waardoor de totale groei uitkomt op 3,6%. De gehele markt groeide in de eerste 4 maanden van dit jaar 5,2%. Vergeleken met vorig jaar wordt in categorie 3 een lagere omzet behaald, terwijl binnen Optitrade het aandeel van de vrije markt weer stijgt.

De verhouding in ZN-categorieĂŤn is als volgt:

earline

APRIL GAIN MARKTCIJFERS Markt 2018 Markt 2017 0% 0% 2% 3% 37% 40% 25% 27% 22% 15% 14% 15%

OPTITRADE April 2018 0% 5% 34% 19% 17% 25%

bron www.optitrade.nl

28

Categorie ZN categorie 1 ZN categorie 2 ZN categorie 3 ZN categorie 4 ZN categorie 5 Vrije markt


Gehoor om te voelen

STARKEY iQR starkey presenteerde in maart de iq series met het allernieuwste op het gebied van directionaliteit. gebaseerd op het beproefde synergy platform met acuity os 2, helpen iq hoortoestellen het leven van slechthorenden écht te verbeteren: gehoor om te voelen! Het gebruiksgemak van de Muse iQR, Starkey’s lithium-ion oplossing en de slimste plus kleinste oplaadbare hoortoesteltechnologie, is groot. In slechts 3,5 uur zijn de hoortoestellen volledig opgeladen en het oplaadstation maakt drie keer opladen mogelijk, zonder dat daarvoor een stopcontact nodig is. Muse iQR Rechargeable toestellen gaan 20 procent langer mee en zijn 30 procent kleiner dan andere systemen. Voordelen Muse iQR oplaadbaar • Alles-in-één oplader: slaat voldoende stroom op om drie keer als draagbare accu te dienen zonder tussentijds laden. • Automatisch inschakelen: hoortoestellen schakelen automatisch in als ze van de oplader gehaald worden.

• Gemakkelijk te openen oplader: dat tevens dienstdoet als opbergsysteem wanneer de hoortoestellen niet in gebruik zijn. • LED-oplaadindicators: gebruikers zien direct wanneer hun hoortoestellen opgeladen worden en wanneer het laden is voltooid. • Het kleinste oplaadbare hoortoestel dat vandaag de dag verkrijgbaar is. • Altijd gereed voor gebruik: snelladen in 15 minuten. • Primeur! De Muse iQR is leverbaar als ’s werelds eerste oplaadbare CROS-systeem! voor meer info: www.starkey.nl, info@kindhoren.nl, +31 (0)55 3602111

BANAAN IN JE OOR OP VAKANTIE Samen met een snurkende partner in een tent? Relaxed rijden op de motor? Geen pijnlijke oren meer in het vliegtuig? Gewoon lekker zwemmen zonder ontstoken oren? Of kwaliteitsoordoppen scoren voor iedere muziekstyle, want het is tenslotte festivaltijd? Banaaninjeoor.com is onderdeel van horendgoed.nl, een overzichtelijke webshop voor gehoorbescherming. voor meer info: www.banaaninjeoor.com, +31 (0)75 2025203

earline

29


TINNITUSEXPERT DOET STOF OPWAAIEN RILANA CIMA


GEDRAGSTHERAPIE EFFECTIEVE BEHANDELING VOOR TINNITUS in december 2017 werd een nieuwe behandeling voor tinnitus geduid; een effectieve behandeling op basis van cognitieve gedragstherapie. door deze totaal nieuwe benadering van tinnitus zijn inmiddels al heel veel patiënten geholpen. de initiator van de ingebruikname van deze behandelmethode is rilana cima, geen audioloog maar psycholoog. haar aanpak en het feit dat deze door het zorginstituut nederland is geduid en sinds januari 2018 in het basispakket van de zorgverzekering zit, zorgt voor de nodige dynamiek in de audiologie- en psychologiebranche. earline sprak met deze bevlogen psycholoog. TEKST Marie-Catrien van Deijck BEELD Loek Peters Cima is als klinisch psycholoog met twee masterdiploma’s op zak verbonden aan Adelante Zorggroep in Hoensbroek én als hoofdonderzoeker aan de Tinnitus onderzoeksgroep van Maastricht University. Haar onderzoek naar een nieuwe behandeling voor tinnitus oogstte internationale lof na een publicatie in The Lancet. Deze publicatie betekende voor Rilana Cima een doorbraak die uiteindelijk leidde tot de officiële erkenning van haar behandelmethode CBT4T (Cognitive Behavioural Treatment for Tinnitus). Tinnitus of oorsuizen is een veelvoorkomend probleem dat voor de betreffende patiënten de kwaliteit van leven vaak ernstig aantast. In Nederland hebben zo’n vijfhonderdduizend mensen hinderlijke tinnitus. Perceptie “Wat je waarneemt, is afhankelijk van wie je bent, wat je hebt meegemaakt, wat je op dat moment voelt en van psychologische factoren. Wat je waarneemt, is subjectief. Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in menselijk gedrag en perceptie. Tinnitus heeft daar ook mee te maken. Ik ben zelf ook geluidsgevoelig; ik ben heel snel afgeleid door geluid en toen ik bij Adelante werd aangenomen als psycholoog voor mensen met tinnitusklachten, was ik direct geboeid door het bestaan van oorsuizen. Tinnitus is geen ziekte. Mensen met tinnitus zijn in principe gezonde mensen die beperkt raken door de hinder van het geluid dat ze waarnemen. Zodanig beperkt zelfs dat het een groot psychologisch probleem wordt, zonder dat er per se psychologische pathologie achter zit. Het valt binnen de Health psychology: het gaat om ‘normale’ gezonde mensen die in abnormale

earline

31


omstandigheden terechtkomen en daardoor beperkende psychologische reacties krijgen. Je kunt het vergelijken met chronische pijnklachten. Ik wilde uitzoeken hoe je tinnitus kunt behandelen op een manier die voor veel mensen een positief effect heeft. Hiervoor hebben wij in 2005 een subsidieaanvraag gedaan dat werd gehonoreerd door ZonMw”. “Tinnitus zit tussen de oren” “Professor Johan Vlaeyen (KU Leuven) introduceerde de cognitieve gedragstherapie voor mensen met chronische pijn én een model om deze te behandelen. De belangrijkste klachten zijn namelijk afhankelijk van psychologische factoren. Samen met hem ben ik gaan kijken of zijn model ook toepasbaar was op chronische tinnitusklachten. Ik heb een behandeling geschreven die gebaseerd is op zijn model: het vreesvermijdingsmodel. Je gaat eerst kijken hoe mensen de tinnitus waarnemen, hoe ze zich daarbij voelen en wat de emotionele en gedragsmatige reacties zijn. In veel gevallen is dat de vreesreactie: er is iets mis! Wat is er aan de hand met mij? Ik moet hieraan ontsnappen! We weten inmiddels dat van alle mensen die tinnitus kunnen waarnemen, slechts een heel klein deel hier last van krijgt; 3 tot 6% ontwikkelt een chronische klacht. Dat is interessant: tinnitus op zich is dus geen klacht, maar de reacties die kunnen plaatsvinden veroorzaken de klacht. Tinnitus zit inderdaad tussen je oren, in je brein namelijk; het is een breinactiviteit die je waarneemt als een geluid. Een fantoomgeluid, dat daadwerkelijk bestaat en wordt waargenomen, net als fantoompijn, wanneer een geamputeerd lichaamsdeel nog pijn doet. Het brein maakt dat wij dingen waarnemen, ook al is de stimulus in de reële wereld weg. Er zit daardoor wel een stigma op: het idee heerst dat tinnitus vooral voorkomt bij mensen die zeuren of overbezorgd zijn. Maar zo’n klacht verzin je niet voor jezelf én je kunt hem niet controleren. Vergelijk het met een spinnenfobie: deze patiënten kunnen in een witte ruimte de zwarte vlekjes op de muur niet negeren. In het brein van iemand met een spinnenfobie zijn spinnen levensgevaarlijk en dan kun je dus niet niet op tekenen van gevaar letten, want het is de functie van je brein om jou daarop alert te maken. Onze hypothese is dat in het brein het tinnitusgeluid een alarmbetekenis heeft

32

earline

gekregen, dat het gevaarlijk is. Mensen gaan zich daardoor steeds meer zorgen maken: ‘het wordt steeds harder, ik kan mijn werk niet meer doen, ik kan zo niet leven’. Vervolgens proberen ze het te gaan vermijden of eraan te ontsnappen. Patiënten willen niet in de stilte zijn en proberen geluiden en activiteiten te vermijden waarvan ze denken dat ze de tinnitus erger maken. Maar als je dat blijft doen, ga je je complete gedrag en leven aanpassen en dan kan het een chronische beperking worden. Op een gegeven moment zijn mensen er zo door gehinderd dat ze veiligheidsgedrag gaan vertonen en zichzelf op alle mogelijke manieren tegen de tinnitus proberen te beschermen. Ze spreken niet meer graag af met anderen, willen niet naar feestjes, omdat daarna de stilte duidelijker aanwezig is en ze kunnen hun werk niet meer doen omdat ze steeds worden afgeleid door dat geluid. Vervolgens gaan ze slecht slapen door verhoogde spanning en omdat het ’s nachts stiller is en ze minder afleiding hebben. Mensen die bij ons op consult komen, zijn vaak erg verward. De schijnbare oncontroleerbaarheid van het geluid maakt het erg; ze kunnen het niet uitzetten en worden er wanhopig van”. Niet vermijden maar jezelf eraan blootstellen “Mensen in hun omgeving zeggen: let er maar gewoon niet op. En ook artsen zeggen dat er verder niet veel aan te doen is en je ermee moet leren leven. Maar er is dus wel iets aan te doen! Alles wat de patiënten doen om het gevaar te ontlopen, is tegengesteld aan wat noodzakelijk is. De kern: je moet je er juist aan blootstellen. Onze behandelmethode is contra-intuïtief. Hoe meer je je afschermt voor het geluid, hoe gevoeliger je systeem wordt en door het vreesvermijdingsgedrag bevestig je hoe gevaarlijk het is. Door die vreesvermijding gaat je brein de tinnitus steeds belangrijker vinden. Wat wij doen, is patiënten blootstellen aan hun eigen meest intense tinnitusgeluid. Ze ervaren dan dat de tinnitus niet erger wordt, dat ze geen paniekaanval krijgen en niet doordraaien. Het geluid is er toch, of ze in paniek raken of niet. En zo leert het systeem dat de verwachtingen niet waar zijn. Wanneer mensen zich vervolgens aan het ‘risico’ van de tinnitus durven blootstellen door allerlei activiteiten weer opnieuw aan te gaan, zijn ze wat mij betreft genezen. Dan komen ze weer in balans. Ze kunnen de geluiden nog wel als indringend ervaren, maar weten ook dat het weer passeert en dat er niets hoeft worden aangepast. Dit is iets wat je met hen moet oefenen en waar we patiënten bij moeten helpen, want het is contra-intuïtief”. Consternatie Rilana Cima heeft drie jaar lang onderzoek gedaan met in totaal 497 mensen. In 2016 werd de landelijke richtlijn voor de behandeling van tinnitus afgerond, mét daarin CBT4T opgenomen als behandelmethode. Het audiologisch centrum van Adelante in Hoensbroek is gekoppeld aan een


groot revalidatiecentrum, waar gebruik kan worden gemaakt van psychologen en fysiotherapeuten. Hier werd het Tinnitus Expertisecentrum opgericht. Dit is nu onderdeel van Tinnitus Instituut Nederland, een nieuwe landelijk instituut met Cima als coördinator. Nadat CBT4T eind 2017 officieel werd geduid en sindsdien vergoed wordt uit de basisverzekering, ontstond er volgens Cima de nodige consternatie. “Het is moeilijk in den lande: het lijkt dat ik als psycholoog kom zeggen dat datgene wat KNO-artsen en audiologen hebben gedaan, niet zo goed is. Dat is niet zo en dit wíl ik helemaal niet zeggen. Ik wil wel tegen de verzekeraars en zorgaanbieders kunnen zeggen dat iedere tinnituspatiënt, ongeacht leeftijd, recht moet hebben op CBT4T. Het werkt, dat is duidelijk bewezen. Je laat die mensen toch niet jarenlang rondlopen met die lijdensdruk? Om ervoor te zorgen dat andere audiologische centra ook deze hulp kunnen gaan bieden, richten wij het Tinnitus Instituut Nederland op. Een klinisch expertiseteam leidt andere teams op, een onderzoeksteam zorgt voor in-

novaties en een kwaliteitscommissie zorgt ervoor dat de kwaliteit van wat we weten en doen, behouden blijft. De methode moet trouw blijven aan de bewezen CBT4T en geen afgeleide daarvan worden. Wanneer dat gaat afwateren, krijgen we te maken met ineffectieve behandelmethodes en teleurgestelde patiënten”. Lopende onderzoeken Consumenten met tinnitus die willen meewerken aan een vervolgonderzoek kunnen zich aanmelden bij Adelante via https://www.adelante-zorggroep.nl/nl/gehoor-taal-enspraak/tinnitus/. Ook kunnen consumenten meewerken aan een online onderzoek, waarbij hen wordt gevraagd iedere 3 tot 6 maanden enkele vragenlijsten in te vullen. Na afloop wordt een Europese stedentrip voor 2 personen verloot. Aanmelden kan hier: http://bit.ly/2ob4Fzi. Kijk voor meer info op https:// soto.maastrichtuniversity.nl/users/rcima/prospect/info.asp. Deze verwijzingen vindt u ook op www.earline-magazine.nl

TALENT VOOR HOREN talent voor horen is één van de labels van talentengroep nederland; een jonge, ambitieuze netwerkorganisatie die altijd met als uitgangspunt ‘de langere termijn’ instroom, doorstroom en uitstroom van personeel in alle functies regelt. kracht achter de talentengroep is sandra van nimwegen-jansen, zij is samen met haar team continu op zoek naar talenten. ze nam zelf ook onlangs zo’n talent aan: katinka snijders startte in april en is aanspreekpunt voor talent voor horen. en o ja, kantoorhond pim is mental coach en bewegingstherapeut. “Find the Best, Keep the Best!, daar maken we ons sterk voor”, vertelt Sandra enthousiast. “We assisteren bedrijven in de hoorbranche bij een kwalitatieve en doelmatige werving en selectie van personeel op MBO-niveau. Altijd StAr-geregistreerde audiciens. Daarnaast helpt Talent voor Horen werkzoekenden aan een nieuwe stap in hun carrière. Het belangrijkste is dat we een klik hebben met een bedrijf of werkzoekende. Daarnaast hebben we zeker geen 9-tot-5 mentaliteit, zijn we flexibel, laagdrempelig en behandelen we elke opdracht discreet. De hoorbranche is natuurlijk wel een kleine wereld”. Talent voor Horen is hard op zoek naar talenten, vooral in de particuliere sector. “Bijvoorbeeld een optiekzaak die steeds vaker een audicien zoekt. De hoorbranche is een niche markt, en daarin is Talent voor Horen gespecialiseerd. Daarin zit onze meerwaarde”.

Naast Talent voor Horen bestaat de TalentenGroep Nederland ook uit Talent voor Ogen en Talent voor Tanden. Wat belangrijk is om te weten, de TalentenGroep werkt op ‘no cure, no pay’-basis: geen startfee en alleen een factuur na succesvolle bemiddeling. voor meer info: www.talentvoorhoren.nl, Katinka Snijders +31 (0)76 3035872

earline

33


ZIT HET 'IN EN TUSSEN DE OREN'? op een zonovergoten zaterdag en maandag, 26 en 28 mei, zaten vele audiciens en andere gasten binnen voor het jaarlijkse audicienscongres van audidakt. met het thema ‘in en tussen de oren!’ dekte audidakt zowel de lezing van gertjan dingemanse/allart knoop, audiologen van het erasmus mc, over real-ear-metingen als de lezing van klinisch fysicus – audioloog dyon scheijen over auditieve illusies. er heerste een energieke sfeer vol leerzame lezingen, afgewisseld met een inspirerend innovatiecarrousel. TEKST Frits van den Heijkant BEELD AuDidakt, Co Bliekendaal Het AuDidakt Audicienscongres 2018 zat vol afwisseling. Waar de audicien de ene keer kon genieten van een inspirerende lezing, werd er een andere keer interactie verwacht met een online vakkennistest. Audiciens pakten hun smartphone erbij om vakinhoudelijke vragen te beantwoorden, wat een leerzame methode bleek te zijn. Er werd genoten, geïnspireerd en gelachen. Kortom,een succesvol congres, georganiseerd door onder andere Dorothé van den Aker en Funs Janssen, die helaas zijn afscheid aankondigde. Dagindeling Na welkom te zijn geheten door Dorothé van den Aker, kwam er al snel een zakelijke mededeling: AuDidakt lanceert binnenkort PE-online, een digitaal scholingsdossier waarin punten, gevolgde scholingen en het scholingsaanbod te vinden zal zijn. Rob van der Hulst presenteerde namens StAr de nieuwe data voor de verplichte REM-metingen (1-1-2019) met het daarbij behorende handboek. Allart Knoop volgde met technische presentatie over het aflezen van REM-metingen, waarin de vakkennis goed werd herhaald en aangevuld waar nodig. Na de pauze volgde Dyon Scheijen met een fascinerende presentatie over psychoakoestiek, vol visuele en auditieve illusies. Hier werd dé auditieve illusie van het moment besproken: hoort u Yanny of Laurel? Tot slot werd door Jan van Setten op een humo-

34

earline

ristische manier antwoord gegeven op de vraag waarom hoortoestellen toch zo duur zijn: "Niet door antwoorden te geven, maar door te dansen!". Innovatiecarrousel Het innovatiecarrousel zorgde voor een welkome afwisseling. Audiciens zijn toch al geen stilzitters en dus vielen deze ‘kort maar krachtige productpresentaties’ goed in de smaak. Phonak, GN ReSound en Hoorexpert lieten in sneltreinvaart zien wat hun nieuwste producten zijn en wat er vergoed wordt. De één overhandigde een handige powerbank, de ander schreef een prijsvraag uit. De audicien werd getriggerd, maar moest vol belangstelling alweer snel door naar de volgende ronde. Reacties Naast honderden audiciens (waaronder leerling-audiciens) waren er ook leveranciers, beleidsmakers en zorgverzekeraars aanwezig, waaronder VGZ: “We willen graag op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en daarnaast in contact komen met de audiciens. Je ziet elkaar anders zo weinig en dat zorgt voor miscommunicatie. Het liefst zou ik dan ook met een VGZ-vlag zwaaien om alle vragen te kunnen beantwoorden”. De reacties kwamen verder veelal overeen: een verhelderende bijeenkomst met misschien iets té veel nadruk op de REMmeting.


NIET ALLEEN OP PAPIER COMMUNICATIEPLATFORM EARLINE VOOR DE HOORBRANCHE VIDEO!

Promotievideo of bedrijfsvideo laten maken? Neem contact op.

earline

Stereo streaming vanaf elke smartphone

vakblad voor de totale hoorbranche, voorjaar 2018

HOERA! Hippe Hoorwinkel

Met de nieuwe ConnectClip kan iedereen met een Android™, iPhone® of andere smartphone* zijn Oticon Opn hoortoestellen veranderen in een draadloze headset van hoge kwaliteit, voor hands-free telefoneren of het afspelen van muziek of iedere andere vorm van audio. ConnectClip werkt daarnaast ook als externe microfoon (remote mic), afstandsbediening en meer.

ConnectClip: Verandert Oticon OpnTM in een draadloze headset

NIEUW

Nu verkrijgbaar voor Oticon Opn

OticonPeopleFirstNL | www.oticon.nl

vakblad voor de totale hoorbranche, voorjaar 2018 www.earline-magazine.nl

Apple, het Apple-logo, iPhone, iPad en iPod touch zijn handelsmerken van Apple Inc., gedeponeerd in de VS en andere landen. App Store is een dienst van Apple Inc. Android, Google Play en het logo van Google Play zijn handelsmerken van Google Inc.

Hoge kwaliteit streaming van alle soorten audio naar beide oren

INNOVEER en overleef

NIEUW: vakgenoten in gesprek

ALLES OVER TINNITUS

Refereeravond GROOT succes

*Alle smartphones met Bluetooth vanaf 2010

OTNL-0251 Earline advertentie 7 februari 2018 - ConnectClip.indd 1

5-2-2018 11:17:33

WEBSITE 3.200 BEZOEKERS

NIEUWSBRIEF 1.800 ADRESSEN

FACEBOOK +325 LIKES

EARLINE HEEFT NAAST HAAR GEPRINTE MAGAZINE OOK EEN ACTUELE WEBSITE, ONLINE NIEUWSBRIEVEN, PARTNERMAILINGS, VIDEO’S EN FACEBOOK

VOOR MEER INFORMATIE ERIC SMID | eric.smid@ltmedia.nl | +31 (0)6 4844 6360 MANDY MOOREN | mandy.mooren@ltmedia.nl | +31 (0)6 1043 9665


COLUMN D

O

O

R

G

E

E

F

MAAIKE DE VRIJER

VAN PENTO AUDIOLOGISCH CENTRUM

EEN BREDER PERSPECTIEF Allereerst wil ik Lisette Kolenbrander bedanken voor haar uitnodiging om het columnstokje van haar over te nemen. Het heeft me ertoe gezet om weer eens op een andere manier na te denken over wat me bezighoudt en motiveert in mijn werk. En het bracht me terug naar een mooie herinnering: Drie jaar geleden was ik op vakantie in Nepal, een land waar de meeste mensen het niet breed hebben. Toevalligerwijs stuitte ik in Pokhara, de tweede stad van het land, op het ‘audiological centre’, een klein gebouwtje waarin ik enthousiast werd rondgeleid door een medewerker. Het kleine centrum, dat slechts beschikt over de hoognodige apparatuur, was opgericht door een Australische audioloog. Deze man heeft zichzelf ten doel gesteld om de audiologische zorg in Pokhara en omgeving op poten te zetten, want die bestond simpelweg nog niet. Inmiddels zijn er enkele audiologische medewerkers opgeleid, zodat die in de meest afgelegen dorpjes gehoordiagnostiek kunnen verrichten, met name bij kinderen. De gehoorscreening bij pasgeboren baby’s is in dit land helaas nog toekomstmuziek. Er lopen hierdoor dus honderden, zo niet duizenden slechthorende kinderen (en volwassenen) rond zonder enige vorm van gehoorrevalidatie. De negatieve effecten die dat heeft op hun taal- en spraakontwikkeling, en daarmee ook op hun kansen op scholing en op de arbeidsmarkt, is evident. Als audioloog in een Nederlands audiologisch centrum (Pento Amersfoort en Ede) bevind ik me daarmee vergeleken in een bevoorrechte positie. Ik beschik over geavanceerde apparatuur, deskundige en goedopgeleide collega’s en ik leef en werk in een land met een fantastisch ingerichte hoorzorg. Toch vind ik mezelf soms terug in geklaag over dingen die in mijn ogen niet goed gaan: veeleisende cliënten, onbereikbare en eigenwijze audiciens, oppermachtige en rigide zorgverzekeraars en slechthorende peuters die weigeren om mee te doen aan een gehooronderzoek.

Ik schrijf deze column niet om een lange klaagzang te houden. Integendeel. Ik wil juist laten zien hoe ik, door een ander, breder, perspectief aan te nemen, weer kan terugkeren naar mijn motivatie om dit werk te doen. Met een breder perspectief bedoel ik dat ik me verplaats in het standpunt van de ander. Zo kan ik horen en begrijpen dat die veeleisende cliënt met een licht gehoorverlies zich ontzettend geïsoleerd voelt tussen zijn collega’s. Ik kom erachter dat de audicien, op aandringen van de bezorgde zoon van de dementerende 90-jarige, heeft gekozen voor het duurste buitencategorie-toestel. Ik zie dat de zorgverzekeraar maatschappelijke verantwoording moet afleggen en ervoor moet zorgen dat de kosten voor hoorzorg wel binnen het budget blijven. En ik zie dat de peuter gewoon moe is en veel liever buiten was gaan spelen dan naar het audiologisch centrum te gaan. Hoewel ik het niet altijd eens ben met de andere partij (behalve misschien met die peuter), ontstaat hiermee wel weer ruimte voor overleg en wederzijds begrip. Door me te verplaatsen in het perspectief van de ander, wordt mijn werk ook direct weer veel leuker. Hierdoor raak ik gemotiveerd om te zoeken naar een oplossing die recht doet aan het belang van alle betrokken partijen. Dat is soms een behoorlijke uitdaging. Én ik realiseer me, door terug te denken aan de situatie in Nepal, dat ik blij ben met wat er wél is! reageer op deze column via www.earline-magazine.nl!

Volgende Doorgeefcolumn: Dorien Sandbergen-Jongkees 36

earline


OTICON OPN

een stap dichter bij normaal horen oticon blijft de mogelijkheden voor oticon opn™ uitbreiden ten voordele van slechthorenden en hun audiciens. op de academy of audiology association (aaa) conferentie 2018 in de verenigde staten, deelden oticon onderzoekers vroege onderzoeksresultaten waarbij de luisterinspanning van mensen met een normaal gehoor wordt vergeleken met die van opn 1 hoortoestelgebruikers. de resultaten tonen aan dat, dankzij de extreem snelle en precieze geluidsverwerking van de opensound navigator™ technologie in opn 1 hoortoestellen, het weer mogelijk is voor slechthorenden om te participeren in moeilijke luistersituaties, net als hun goedhorende leeftijdsgenoten. Eerdere onderzoeken, met gebruikmaking van pupillometrie, toonden aan dat slechthorenden het proberen te begrijpen van geluid opgeven op het punt waarbij de mogelijkheden voor het meedoen in uitdagende omgevingen worden beperkt, zoals in lawaaiige restaurants. Pupillometrie is een beproefd middel voor het meten van inspanning en de resultaten van pupillometrie kunnen worden gebruikt om vast te stellen wanneer het punt van ‘opgeven’ ontstaat. Voorgaande onderzoeken hebben aangetoond dat OpenSound Navigator (OSN) in Opn 1 hoortoestellen luisterinspanning vermindert voor slechthorenden, zelfs in omgevingen waar relatief weinig lawaai is.

Oticon Opn 1 slechthorenden laat participeren in dezelfde sociale situaties als hun goedhorende leeftijdsgenoten", zegt Ole Asboe Jørgensen, President, Oticon Brand, Global. “Dit is een belangrijke conclusie die hoorzorgprofessionals laat zien dat het voor slechthorenden mogelijk is om actief te communiceren in moeilijke luistersituaties zoals lawaaiige restaurants. Deze wetenschap stelt professionals in staat om mensen aan te moedigen Opn 1 hoortoestellen te dragen en daarmee luistersituaties aan te laten gaan die zij in het verleden zouden hebben opgegeven". voor meer info: www.oticon.nl/opn-evidence

INFOTORIAL

Nieuw bewijs luisterinspanning in lawaaiige omgevingen Een nieuw onderzoek levert nu bewijs dat Opn 1 hoortoestellen met OSN een stap dichterbij normaal horen komen. Door de luisterinspanning significant te verminderen, maakt OSN communicatie minder vermoeiend voor slechthorenden. Tegelijkertijd wordt het omslagpunt, ofwel het punt van ‘opgeven’, verplaatst naar hetzelfde ‘opgeef’ punt als dat van mensen met een normaal gehoor. “Twee onderzoeken, met gebruikmaking van dezelfde methodologie maar met verschillende populaties – normaal horende luisteraars en luisteraars met een gehoorverlies – tonen dat

earline

37


DOOF KIND doof kind is een documentaire door alex de ronde. de dove cultuur wordt in beeld gebracht. een regiedebuut voor de directeur van het amsterdamse filmtheater het ketelhuis en een verhaal die hem na aan het hart ligt. het gaat namelijk over zijn eigen zoon tobias. een doof kind. TEKST Amanda Morina BEELD Cinemien De toon wordt in de openingsscène al gezet: dit is geen zielig verhaal. We zien Tobias op straat staan. Een aanstekelijk kind. In gebarentaal vertelt hij over een gelovige op straat, die zei hem wel te kunnen genezen. Tobias moest erom lachen en zei: “Weet je wat? Geef mij je e-mailadres. Als het gewerkt heeft, mail ik je”. Uiteraard is dit mailtje nooit verzonden. Deze anekdote opent een betoog dat door verschillende oude homevideo’s en interviews nog verder wordt uitgewerkt: doof zijn is geen handicap. Doof zijn is een cultuur. Een uitstervende cultuur, want technologische ontwikkelingen maken andere communicatiemiddelen populairder dan gebarentaal. Tobias maakt zich hier zorgen over, want hij merkt dat kinderen met cochleaire implantaten nu tussen wal en schip vallen. Ze weten niet of ze in de horende gemeenschap passen of eigenlijk ‘nog doof zijn’. “Uiteindelijk gaat iedereen weer gebaren, omdat ze er dan achter komen dat dit gewoon het beste werkt”, aldus Tobias. Tobias heeft geluk. Zijn ouders hebben direct gebarentaal geleerd toen Tobias doof bleek te zijn. Ook kon hij naar de enige universiteit voor doven ter wereld, Gallaudet in Amerika. Voor het eerst kon Tobias doen wat vanzelfsprekend is

voor de horende: hij kon met iedereen om hem heen communiceren. “Zelfs de agenten kunnen gebarentaal!”, roept hij trots voor zijn vaders lens. Dat hij door de agenten op zijn vingers werd getikt, leek hem niet te deren. Het was in gebarentaal. De omgeving heeft zich aangepast aan Tobias en niet andersom, zoals meestal wel verwacht wordt. Doof Kind probeert duidelijk te maken aan de kijker dat ‘omdenken’ belangrijk is. Het begint al met het aanbieden van gebarentaal als vak op de middelbare school. Het kan geen kwaad als de horende wereld zich wat meer aanpast aan doven. Een interessante stelling, die met humor aan de kijker duidelijk wordt gemaakt. Zo staat Alex op een bepaald moment naast Tobias in beeld met geluidsapparatuur. Tobias gebaart naar ons, de kijker, zijn verhaal. Aan het eind van het stukje zet zijn vader lachend de microfoon terug op de grond. “Zo, dat was nutteloos”. Doof Kind zet je aan het denken over je eigen identiteit, maar is ook vooral een lief verhaal van een vader die zielsveel van zijn zoon houdt. Zoals Tobias zelf zegt: “Vroeger zei je: sorry, ik ben doof. Na afloop van de film zeggen mensen: sorry, ik kan geen gebarentaal”. Doof Kind is de winnaar van de publieksprijs IDFA 2017 en draait nog in enkele bioscopen.

earline

39


CORPUS

OPENT GEHOOREXPOSITIE de eerste gehoorschade begint vaak al op jonge leeftijd. zo heeft onderzoek van de hoorstichting, onderdeel van veiligheidnl, aangetoond dat bijna 30 procent een ‘niet goed’-score krijgt bij het doen van de online kinderhoortest. ook overschat één op de vier kinderen het eigen gehoor. om kinderen in de basisschool en voortgezet onderwijs leeftijd meer bewust te maken van hun eigen gehoor, opende veiligheidnl afgelopen maand in samenwerking met corpus een expositie in het museum. earline was aanwezig bij de feestelijke opening en sprak met saskia kloet, programmamanager gezond gehoor bij veiligheidnl. TEKST en BEELD Amanda Morina CORPUS is een interactief museum in Oegstgeest, waarbij de bezoeker in 55 minuten een 'Reis door de mens' maakt. Begeleid door een audiotour, stapt de bezoeker bij de knie het lichaam in en eindigt de reis via de hersenen bij het oor. Saskia Kloet: “Doordat de educatieve Reis door de mens eindigt bij het oor, sluit de nieuwe expositie die je hierna als eerste tegenkomt in het interactieve deel van CORPUS hier perfect bij aan. Kinderen kunnen daar in speciaal ontworpen cabines een kinderhoortest doen".

vangen de data uit CORPUS en gaan deze analyseren. Het is even kijken welke conclusies we eruit kunnen trekken, je ziet namelijk al dat papa’s en mama’s nu toch mee in de cabine gaan en misschien invloed uitoefenen, terwijl begeleiding bij de test alleen nodig is bij kinderen tot 8 jaar. We hopen eigenlijk dat er door deze groep bezoekers een grotere en representatievere groep ontstaat die de hoortest doet maar vooral dat meer en meer kinderen zich bewust worden van het belang van goed horen en dat zo houden".

De kinderhoortest is een spraak-in-ruistest. Tijdens de test krijgt een kind verschillende woorden te horen, met een variërende mate van ruis er doorheen. Op het beeldscherm staan de mogelijke woorden met plaatjes en moet het kind aangeven welk woord ze zojuist gehoord hebben. De test is niet nieuw, maar dat is een bewuste keuze. “Deze test is gemaakt en gevalideerd door het LUMC en het AMC. De kinderhoortest in CORPUS is hetzelfde als de kinderhoortest online, hij is nu enkel geschikt gemaakt om te draaien in zo’n cabine. De kinderen kunnen niet zomaar naar een andere website. Wij ont-

Bewustwording De expositie is voornamelijk bedoeld om kinderen en jongeren bewust te maken van het eigen gehoor. “Natuurlijk is deze test niet te vergelijken met de test die een kind maakt bij de audicien. Het is eigenlijk bedoeld als een soort voorscreening. Kinderen leren zo: wat is normaal? Wat niet? Ik kan mij ook heel goed voorstellen dat het referentiekader van een kind heel anders is. Zo kon ik zelf als kind eigenlijk het bord nooit zo goed lezen, maar ik dacht daar verder niks van. Tot ik op mijn twaalfde naar de opticien ging en al min 2.5 bleek te hebben. Je weet gewoon nog niet beter. Daar is de expositie ook voor. Om kinderen bewust te maken van het eigen gehoor en wat er gedaan kan worden om het te beschermen". DJ Barry Paf, die de expositie opende, benoemde ook deze bewustwording. “Het begint vaak met het iets harder zetten van je muziek, een piep na het uitgaan en dat wordt een erge piep in de oren. Dan is het eigenlijk al te laat". De expositie is in eerste instantie geopend voor drie jaar, maar als het een succes wordt, zijn de partijen zeker geïnteresseerd de samenwerking te verlengen. “We hopen op deze manier kinderen in de basisschoolleeftijd op een leuke interactieve manier met het thema in aanraking laten komen, waardoor ze erover na gaan denken. Dit willen we zo lang mogelijk doen", besluit Saskia Kloet. voor meer info: Kinderhoortest online: www.kinderhoortest.nl VeiligheidNL: www.veiligheid.nl/gezond-gehoor CORPUS: www.corpusexperience.nl


STAATSSECRETARIS BLOKHUIS

ONDERKENT BELANG PREVENTIE GEHOORSCHADE in het vorige nummer schreef ik over het overleg dat binnenkort in de tweede kamer wordt gehouden over het thema ’preventie’. een van de vele onderwerpen die daar worden besproken, is het actieplan preventie gehoorschade. dit actieplan is door toenmalig staatssecretaris van rijn van vws in 2015 overeengekomen met de nationale hoorstichting, brancheorganisaties van muzieklocaties en organisatoren van festivals, oordopjesfabrikanten en de ggd ghor. deze partijen hebben daarna twee jaar gewerkt aan het voorkomen van gehoorschade door meer voorlichting en bewustwording. met de vereniging van nederlandse poppodia is daarbij een convenant gesloten over de geluidslimitering op muzieklocaties. Najaar 2017 schreef staatssecretaris Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer dat het actieplan was uitgevoerd en dat hij het aan zijn opvolger zou overlaten of er een vervolg aan wordt gegeven. Daarna werd het echter stil en in maart gebruikte ik mijn column om mijn zorgen daarover te uiten. Preventie is immers nooit ‘af’. Het voorkomen van gehoorschade moet blijvende aandacht hebben. Audicienbedrijven zien dagelijks de gevolgen van gehoorschade. Uit praktijkervaring en uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat mensen met gehoorschade meer gezondheidsklachten hebben zoals vermoeidheid, hogere kans op burn-outs, depressiviteit en daarnaast ligt sociale uitsluiting op de loer. Preventie van gehoorschade is buitengewoon belangrijk. Het is immers niet te genezen of te repareren. Het was een positieve verrassing dat kort na het uitkomen van Earline er een brief verscheen van de nieuwe staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis. In zijn brief schrijft Blokhuis dat hij preventie van gehoorschade een belangrijk thema vindt en het met kracht wil voortzetten en uitbreiden. Voor de korte termijn zal hij het huidige beleid continueren. Ondertussen wil hij de plannen voor komende jaren uitwerken en het Convenant een vervolg geven, mede aan de hand van

gesprekken met partijen uit het veld. De staatssecretaris gaat in gesprek met mogelijke samenwerkingspartners en streeft ernaar om nog voor het zomerreces het vervolgconvenant te ondertekenen. Verder zal hij extra budget vrijmaken om te faciliteren dat VeiligheidNL de basiskennis over preventie van gehoorschade verder kan uitbouwen. Als brancheorganisatie van audicienbedrijven vinden wij het uiteraard buitengewoon positief dat staatssecretaris Blokhuis het belang van preventie ook onderkent. Namens de NVAB-leden hebben we de woordvoerders in de Tweede Kamer daarom ook opgeroepen om de staatssecretaris daarin van harte te ondersteunen. Daarnaast hebben we aangegeven dat de leden van de NVAB graag gesprekspartner en samenwerkingspartner blijven in het vervolg op het actieplan. Door expertise en ervaring beschikbaar te stellen, dragen we graag bij aan het nog effectiever maken van het preventiebeleid. De titel van mijn vorige column was ‘Actieplan Gehoorschade verdient een vervolg’. Het is zonder meer positief dat ik deze keer kan afsluiten dat dat vervolg er ook echt gaat komen. meindert stolk, Voorzitter NVAB

earline

41


COLUM

MET SPOED GEZOCHT: NIEUWE AUDICIENS Geen echte verrassing, maar niettemin gewoon goed nieuws: vorige maand bevestigde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de Nederlandse economie in de turbostand zit. In het vierde kwartaal van 2017 kwam de groei 0,8 procent hoger uit vergeleken met het voorgaande kwartaal en vergeleken met een jaar eerder lag de groei 2,9 procent hoger. Voor 2018 zal de groei uitkomen op 3,1 procent; het hoogste niveau in 10 jaar. Dat soort cijfers heeft Nederland lang niet gezien, het is 10 jaar geleden dat er sprake was van hoogconjunctuur. De Nederlandse economie draait op drie motoren: een zeer snel groeiende export, extra investeringen in woningen en machines en vooral ook consumenten die de portemonnee weer trekken. De bestedingen aan kleding, woninginrichting en elektrische apparaten blijven toenemen, net als de uitgaven aan bijvoorbeeld horeca, recreatie en cultuur. En ook onze hoortoestelmarkt lijkt te profiteren van dit nieuwe economisch elan: tot en met april groeide de markt naar bijna 90 duizend stuks hoortoestellen, ruim 5 procent meer dan vorig jaar en nu al een historisch voorjaarsrecord. Een sterk dalend percentage private markt hoortoestellen zal diverse partijen in de markt tot tevredenheid stemmen. Hoe anders was dit ruim 5 jaar geleden. Het CBS had in 2012 vrijwel uitsluitend somber nieuws. Het aantal openstaande vacatures was in jaren niet zo laag en de omzet van de detailhandel kromp met maar liefst 5 procent. In Den Haag maakte men zich op om de economie te ondersteunen met talloze bezuinigingsmaatregelen. Met één achteloos genomen maatregel – het voortaan functioneel voorschrijven van hoortoestellen – zouden we allemaal te maken krijgen in 2013. Die bezuinigingen waren trouwens maar in beperkte mate bedoeld om de economie te redden; meer om te voldoen aan de eisen van Brussel om het nationale financieringstekort te beheersen en daarmee de euro te ondersteunen. Maar de economie anno nu groeit dus onstuimig en het gevolg is snel toenemende tekorten

42

earline

aan personeel. Veel bedrijven zijn uit alle macht op zoek naar medewerkers en dat is even wennen, want in de meeste sectoren hadden werkgevers het lang voor het uitkiezen. Maar na jaren van economische neergang en almaar stijgende werkloosheidscijfers is er nu overal weer werk. Sterker, er is in steeds meer sectoren een groeiend tekort aan bekwame mensen. Het aantal openstaande vacatures loopt dit jaar op tot 1 miljoen, verwacht werkbemiddelaar UWV. Economische groei is positief voor onze audiologische markt, maar ook voor de vraag naar arbeid in onze sector. De nationale lijst met moeilijk vervulbare vacatures is groot en omvat inmiddels ook steeds vaker audicienvacatures. Bedrijven, de ketens voorop, hebben steeds meer moeite om aan personeel te komen. Dat is jammer want het houdt de groei in onze markt tegen en is vooral uiteindelijk ook niet goed voor de kwaliteit van onze dienstverlening. Ik heb al eerder vastgesteld dat we er als branche gewoon niet goed voor staan nu de vraag naar audiciens in rap tempo toeneemt. Het gebrek aan belangstelling van jonge mensen voor het vak van audicien heeft er de laatste jaren toe geleid dat de beroepsopleidingen een bijna zieltogend bestaan leiden. Kandidaat-studenten worden afgeschrikt door het, door zorgverzekeraars afgedwongen, magere verdienmodel van audiciensbedrijven. Het door overheid, pers en patiëntenvereniging opgedrongen (niet terechte) negatieve imago van audiciens helpt ook niet mee. Het is beslist positief dat verschillende ketens weer eigen opleidingsmogelijkheden bieden. Maar het is daarnaast ook hoog tijd om in brede zin de aantrekkingskracht voor het beroep van vak audicien nieuw leven in te blazen. Een gegarandeerde, prima betaalde baan in een snelgroeiende ambitieuze markt zou die potentie toch moeten hebben. Ik wens u een warme zomer, thuis en op de zaak. paul van weezepoel


DE SLIMSTE OPLAADBARE

Oók leverbaar als ’s werelds eerste oplaadbare CROS systeem!

Hoortoestel technologie

Maak kennis met MUSE iQ oplaadbaar. De slimste én kleinste oplaadbare hoortoestel technologie. Muse™ iQ Oplaadbare toestellen gaan 20 procent langer mee en zijn 30 procent kleiner dan andere systemen. Het gebruiksgemak is ongekend. In slechts 3 ½ uur zijn de hoortoestellen volledig opgeladen en het oplaadstation maakt drie keer opladen mogelijk, zonder dat daarvoor een stopcontact nodig is. Starkey Muse iQ R biedt de zekerheid van een betrouwbare hooroplossing: van instellingen en design tot dagelijks gebruik en onderhoud.

R KIND HOREN | Laan van de Leeuw 50 | 7324 BD Apeldoorn | 055 - 360 21 11 | info@kindhoren.nl | www.starkey.nl

EEN NIEUW LUISTERTIJDPERK

Widex EVOKE™, het eerste hoortoestel ter wereld dat gebruikt maakt van machine learning, leert zowel van haar gebruiker als van gebruikers over de hele wereld. De ontwikkeling vindt dus niet alleen meer plaats in een kliniek of laboratorium, maar vooral ook in het dagelijks leven!

INTELLIGENT TODAY SMARTER TOMORROW

www.widex.nl


COCHLEAIR IMPLANTAAT SYSTEEM earline

â&#x20AC;&#x201C; Where sound meets design

vakblad voor de totale hoorbranche, zomer 2018

Machine learning? Wat is dat?

Oticon Medical presenteert de Neuro 2. Deze - premium geluidsprocessor combineert de toepassing van hoogwaardige technologie met een sterke nadruk op gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid. Zo heeft de Neuro 2 een stof- en waterdichte ranking van IP68. En een ultrasterk, transparante kabel.

Systeemcontrole gebeurt heel eenvoudig, met behulp van stemactivatie. En volledig draadloze connectiviteit. Kortom, de Neuro 2 is ontworpen voor alle leeftijden en elke levensstijl, zodanig dat iedere gebruiker erop kan vertrouwen.

www.oticonmedical.com/Neuro2

vakblad voor de totale hoorbranche, zomer 2018 www.earline-magazine.nl

Ontworpen voor iedere leeftijd en elke levensstijl

Wat doen orkesten aan preventie hoorschade?

DE GEDROOMDE AUDICIEN IS NIEUWSGIERIG

Cognitieve gedragstherapie voor tinnitus

Steeds meer In-Het-Oor oplossingen

Earline 2018 #2  
Earline 2018 #2