Ear@line 2020 Mondmaskerspecial

Page 1

ONLINE MAGAZINE voor de HOORBRANCHE

NIEUWE UITDAGINGEN

VOOR SLECHTHORENDEN

MONDMASKER MODUS

WAAROM NIET DOORZICHTIG? AUDICIENS AAN HET WOORD

MONDKAPJES SPECIAL


INHOUD

08

04 09

11


Mondkapjes: we kunnen er niet omheen 04 Mondkapjes dempen geluid en maakt spraak­ verstaan, zeker in combinatie met de 1.5 metermaatregel en plexiglas schermen onmogelijk. Voor u gelezen 08 Wel eens gedacht aan een Limited Hearing sticker? Hiermee maakt uw klant duidelijk zichtbaar op het mondkapje dat hij of zij niet goed kan horen. Audicien Céline Jacobs aan het woord “We hebben al een aantal klanten die hun hoortoestel verloren zijn bij het afdoen van het mondkapje”.

09

Wendelina’s Hooridee 11 Iedere dag werkt Wendelina Timmerman met mensen die leven en werken met gehoorverlies. Bekijk deze actuele vlog over mondkapjes! EUHA Digital 14 Afgelopen vrijdag stonden de eerste chatsessies van EUHA Digital op het programma. Er volgen nog drie momenten.

14

NIEUWE UITDAGINGEN VOOR SLECHT­ HORENDEN In deze bijzondere tijden, waarin het dragen van een mondkapje of -masker op 1.5 meter deel uitmaakt van ons dagelijkse leven, worden met name slechthorenden geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Of het nu gaat om winkelen, in het openbaar vervoer, een bezoek aan de dokter of het ophalen van de (klein)kinderen van school; het verstaan van mensen met een mondmasker is met name vermoeiend voor slechthorenden. Spraakverstaan is niet mogelijk en de combinatie met plexiglas schermen maken het er niet beter op. Het vergroot ook nog eens de eenzaamheid. Gelukkig zijn er oplossingen! #oornaarelkaar

Hoofdredacteur


MONDKAPJES WE KUNNEN ER NIET OMHEEN

beeld rawpixel

mondkapjes zullen de komende periode steeds meer deel uitmaken van ons dagelijkse leven. voor uw klanten is deze ontwikkeling meer dan slechts een klein ongemak. mondkapjes dempen geluid, maken liplezen onmogelijk, blijven achter reeds bezette oren haken en tรณch kunnen we er niet omheen. earline interviewde een aantal audiciens over dit onderwerp.

4

ear @line


AUDICIEN AAN HET

WOORD PETRA VAN RIJN van SCHIPPERS OPTIEK EN AUDICIEN “We merken zeker dat onze klanten meer moeite hebben om te verstaan door de mondkapjes. Zeker nu ze steeds meer gedragen worden door iedereen. Verder maakt ook de anderhalve meterregel het lastig om iemand goed te verstaan. Die combinatie is een ramp voor de slechthorende. Je hoort mensen soms dan ook zeggen dat het eigen cirkeltje steeds kleiner wordt, omdat ze mede door de mondkapjes bepaalde situaties gaan vermijden. Zo vergroten mondkapjes dus helaas de vereenzaming. We doen dan ook ons best om hier oplossingen voor te vinden. Zo zijn er steeds meer hoortoestellen die in combinatie met een app werken en een Mondkapjes Modus aanbieden. Zodra je die aanzet, verande-

ren de instellingen van je hoortoestel. Afgelopen week was er een klant in de winkel die graag een stickertje met ‘Slechthorend’ voor het mondkapje wilde, zodat men er rekening mee houdt. In de winkel doen we ook ons best om het makkelijker te maken voor de klant. Zelf gebruik ik een doorzichtig mondkapje zodat liplezen nog mogelijk blijft. Dat vinden veel klanten erg prettig”.

ZELF GEBRUIK IK EEN DOORZICHTIG MONDKAPJE ZODAT LIPLEZEN NOG MOGELIJK BLIJFT ear@line

5


1,5 METER MAATSCHAPPIJ


HOOREXPERT BIEDT

EENVOUDIGE VERBETERINGEN SPRAAKVERSTAAN ‘de 1,5-meter-samenleving blijft de komende jaren wellicht bestaan’ en ‘de kans is meer denkbeeldig dat de huidige toestand niet slechts voor een paar maanden geldt en dan ophoudt, maar vanaf nu de toekomst van iedereen wordt’. Stellingen als deze komen in het nieuws geregeld terug. Het houden van afstand is voor de gezondheid momenteel zeer belangrijk, maar de communicatie kan door de afstand bemoeilijkt worden. Even een stapje dichterbij zetten om de afstand tot de spreker te verkleinen voor een betere spraakverstaanbaarheid, is er niet meer bij. Hoorexpert besteedt al vele jaren aandacht aan het verbeteren van de toegankelijkheid voor mensen met een auditieve beperking in openbare gebouwen. Daarbij spelen zowel het kunnen communiceren als het gevoel van veiligheid een grote rol. Met een eenvoudig hulpmiddel is bijvoorbeeld de verstaanbaar-

heid van een baliemedewerker in het gemeentehuis of het ziekenhuis te realiseren. Veel balies zijn tegenwoordig afgeschermd met plastic schermen, en met tape op de grond wordt een plek aangewezen vanaf waar je met de baliemedewerker mag praten. Hoorexpert heeft meerdere producten (zie advertentie!) die de verstaanbaarheid kunnen verbeteren. Dit kunnen producten zijn die de slechthorende zelf meeneemt. Hoorexpert is echter van mening dat bedrijven, instellingen, organisaties en de overheid in de nieuwe ‘1,5 metermaatschappij’ ook zelf verantwoordelijkheid moeten nemen om de verstaanbaarheid te verbeteren.

www.hoorexpert.nl ear@line

7


VOOR U GELEZEN

Laat uw klant de slechthorendheid zichtbaar maken met Limited Hearing stickers

Tips om jezelf verstaanbaar te maken met mondkapje

www.hoorstyle.nl

www.hoorexpert/hoorhulpmiddelen AANPASGIDS MUZIEK

LEES HET ARTIKEL IN

MUZIEK MET VIRON AANPASTIPS OM OPTIMAAL VAN MUZIEK TE GENIETEN.

EARLINE

MOOIE MUZIEK IS HET RESULTAAT VAN INTENSIEF LUISTEREN.* Dit citaat geldt niet alleen voor muzikanten, maar voor iedere muziekliefhebber. Want alleen wie aandachtig tot in de kleinste details naar muziek luistert, kan muziek waarnemen zoals het hoort te zijn: iets moois. Omdat spraak en muziek fundamenteel verschillend zijn, worden gestandaardiseerde muziekprogramma's of automatische muziekherkenningssystemen al jaren in het aanpassingsproces opgenomen. Maar zijn deze standaardprogramma's met voorgedefinieerde akoestische modellen ook altijd doeltreffend? Want één ding is duidelijk: een gestandaardiseerd akoestisch model vertegenwoordigt nooit de volledige variantie van de muziek. Daarom moeten we ons bij de hoortoestelaanpassing de volgende vragen stellen: • hoe definieert u de gewenste versterking en frequentierespons voor een muzikant? • Voor welk instrument? • Voor welke muziekstijl en onder welke ruimtelijke omstandigheden? • Hoe kunnen we de juiste versterking bepalen om optimale hoorbaarheid, natuurlijkheid en comfort te bieden als we de kenmerken van het doelsignaal (muziek) niet in een model vast kunnen leggen? Muzikanten hebben een gedetailleerde akoestische terugkoppeling van hun instrumenten nodig om deze perfect te kunnen beheersen. Het doelsignaal van het muziekprogramma moet daarom vooral gebaseerd zijn op de akoestische kenmerken van het eigen instrument in het geval van actieve musici. Deze parameters zijn echter niet op voorhand bekend. Het spreekt voor zich dat bij de aanpassing voor musici met gehoorverlies, een individueel programma gecreëerd moet worden.

MONDKAPJESMODUS VAN SIGNIA www.signia-pro.nl

AANPASGIDS ‘VIRON MET MUZIEK’ Ook de verwachtingen van de cliënt over de prestaties van het hoortoestel verschillen fundamenteel. Een muzikant met een hoortoestel is op hetzelfde moment een muzikant, muziekliefhebber en hoortoestelgebruiker, maar dan met drie volledig verschillende verwachtingen.

MUZIKANT 

Controle over het eigen spel

www.bernafon.nl

MUZIEKLIEFHEBBER 

De best mogelijke geluidsweergave

HOORTOESTELGEBRUIKER  Verbetering van de spraakverstaanbaarheid

In dit document willen we ons richten op MUZIKANTEN en MUZIEKLIEFHEBBERS.

Viron 9 | 7 | 5

* Daniel Barenboim, algemeen chef-dirigent van de Staatsopera “Unter den Linden”, Berlijn (Duitsland)

8

ear @line

NIEUWE RICHTLIJN VOOR AUDICIENS

FACE MASK PROGRAM RESOUND ONE™

Lees het hier

Klik hier


AUDICIEN AAN HET

WOORD

DE DREMPEL OM NAAR BUITEN TE GAAN WORDT VOOR DEZE GROEP ALLEEN MAAR GROTER CÉLINE JACOBS van HOORCENTRUM CÉLINE JACOBS “Ja, zeker is het een probleem. Zelfs goedhorende personen kun­nen al problemen ervaren om iemand met een mondkapje te verstaan. Voor slechthorenden is dit nog vele malen erger. Veel mensen met hoortoestellen hebben ook problemen het de mondkapjes omdat ze op dezelfde plek vastgemaakt worden

achter de oren. Zo hebben wij al een aantal klanten die hun toestel verloren zijn bij het afdoen van een mondkapje. De drempel om naar buiten te gaan wordt voor deze groep alleen maar groter. Daarom hebben we tegen het verlies van hoortoestellen nu een oplossing gevonden. Door middel van een soort elastiekje met haakjes eraan kunnen mensen hun mondkapje achter in de hals vastmaken. Daarnaast worden er extra programma’s toegevoegd bij de hoortoestellen om het spraakverstaan met mondkapjes te verbeteren. Tot slot hebben we in onze eigen winkel goede resultaten geboekt met de Roger-producten. Hiermee wordt de spraak direct naar het hoortoestel gestuurd zodat een slecht­ horende het goed verstaat”.

ear@line

9


Veiligheid gaat in Coronatijden verder dan een slimme rookmelder Multi Care Systems (MCS) draagt met haar producten bij aan de bereikbaarheid en veiligheid in huis bij doven en slechthorenden. Veiligheid gaat in deze tijden verder dan op tijd gealarmeerd worden door een slimme rookmelder. Veiligheid bij de installatie heeft door de RIVM-richtlijnen een nieuwe betekenis gekregen. Edwin is monteur van de technische buitendienst van MCS en vertelt over zijn installatiewerkwijze. Hoe ga je om met de RIVM-richtlijnen tijdens jouw werk? De veiligheidsmaatregelen die we moeten treffen beginnen al bij aankomst bij de klant. Ik bel aan en doe twee stappen achteruit. Op het moment dat de deur opengaat stel ik me voor en vraag ik of er gezondheidsproblemen zijn. Zo niet, dan kan het werk beginnen! Natuurlijk houd ik daarbij altijd 1,5 meter afstand. Verder maak ik gebruik van desinfectiegel, latex handschoenen en een mondkapje.

“Een mondkapje dempt mijn stem aanzienlijk en liplezen wordt onmogelijk. Er zijn gelukkig verschillende manieren om een gesprek te voeren” Loop je tegen problemen aan door de richtlijnen? Meestal niet, ik merk dat onze klanten ook steeds bewuster omgaan met de RIVM-richtlijnen. Ze vragen uit zichzelf of ik een mondkapje kan gebruiken of bellen af als ze ziekteverschijnselen vertonen. Tijdens een installatie komt het voor dat klanten onbedoeld te dichtbij komen uit oprechte interesse in wat ik doe. Ik herinner ze dan vriendelijk aan de 1,5 meter afstand met bijvoorbeeld een grapje of vraag om een kopje koffie zodat ik weer genoeg ruimte heb. Soms besluit ik ter plekke dat de afspraak beter verplaatst kan worden bijvoorbeeld bij twijfelachtige ziekteverschijnselen. Ik rijd het hele land door, dus kan ik geen risico’s nemen. Verder maakt een mondkapje een gesprek voeren niet erg makkelijk. Het dempt mijn stem aanzienlijk en liplezen wordt onmogelijk.

Visit wekker, rookmelder en CO-melder

Edwin Hinrich, monteur MCS Hoe maak je je verstaanbaar met een mondkapje? Hoewel 80% van onze klanten gebruik maakt van liplezen heb ik nooit een afspraak hoeven afzeggen omdat ik een mondkapje moet dragen. Er zijn verschillende manieren om een gesprek te voeren. Ik heb een tablet waarop ik kan uitschrijven wat ik wil zeggen of ik gebruik een app die mijn gesproken woorden omzet in tekst. Klanten bereiden zich voor met pen en papier of vragen een horend familielid te helpen bij een gesprek. Daarnaast hebben al onze monteurs een cursus gebarentaal gevolgd zodat wij veel voorkomende woorden in ons werk kunnen uitbeelden zoals meterkast en deurbel. Klanten zijn aangenaam verrast als ik in gebarentaal spreek, maar denken daardoor dat ik vloeiend kan gebaren. Dat leidt weleens tot grappige situaties: ik vroeg een keer naar de kat in plaats van naar de wc.

“Klanten zijn aangenaam verrast als ik in gebarentaal spreek, maar denken daardoor dat ik vloeiend kan gebaren. Dat leidt weleens tot grappige situaties” Heb je tips voor andere hoorprofessionals bij het toepassen van de RIVM-richtlijnen? Als hoorprofessional kan je de verwachtingen van de klant managen door bij het maken van een afspraak helder te zijn over jouw werkwijze. We vergeten allemaal weleens de richtlijnen dus help elkaar die na te leven. Zeker nu het griepseizoen weer voor de deur staat. Ik maak mij sterk voor de campagne van de overheid: alleen samen krijgen we Corona onder controle.


WENDELINA'S HOORIDEE Iedere dag werkt ervaringsdeskundige Wendelina Timmer­ man met mensen die een nieuwe stap willen zetten, nieuwsgierig zijn en willen weten wat er bestaat, beter kan en welke mogelijkheden er zijn. Zij hebben allemaal hun eigen vragen over leven en werken met gehoorverlies. Bekijk deze actuele vlog over mondkapjes van Wendelina!

www.hooridee.nl

ear@line

11


'Thrive up your life!' In deze bijzondere tijden, waarin het dragen van een mondmasker steeds vaker deel uitmaakt van ons dagelijks leven, worden slechthorenden geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Starkey Livio series* biedt hiervoor - in combinatie met de Thrive App op de smartphone - een oplossing.

LEES HIER

STARKEY WHITEPAPER

De nieuwe 'maskermodus', maakt een optimale aanpassing van Livio hoortoestellen voor specifiek deze situaties mogelijk. Een eenvoudige instelling in de Thrive App is voldoende om spraakverstaan te optimaliseren.

SPECIAAL OVER MOND­MASKERS!

Ons Signature model - Starkey Livio 2400 Edge AI - voert met een simpel dubbeltikje op het hoortoestel direct spraakoptimalisatie uit op basis van kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld voor de 'mondmasker situatie' waarin men zich op dat moment bevindt.

NEW!

Made for

Masks Starkey Hearing Technologies - KIND HOREN - Distributeur voor Nederland en BelgiĂŤ

+31 (0)55 360 2111

info@kindhoren.nl

www.starkey.nl

*Vanaf Livio 1200 en hoger


het dragen van een mondmasker maakt inmiddels deel uit van ons dagelijks leven en wordt straks zelfs verplicht. het zorgt voor slechthorenden voor nieuwe uitdagingen want het verstaan van mensen met een mondmasker is extra moeilijk.

NIEUWE UITDAGINGEN VOOR SLECHTHORENDEN

Starkey Livio series biedt hiervoor in combinatie met de Thrive App op de smartphone - een oplossing. De nieuwe functie heet ‘maskermodus’ en maakt een optimale aanpassing van Livio hoortoestellen voor specifiek deze situaties mogelijk. Een eenvoudige instelling in de Thrive App is voldoende om het spraakverstaan te optimaliseren.

HOE DE MASKER MODUS WERKT

Starkey Livio 2400 Edge AI gaat zelfs nog verder Want Edge zoomt in op precies de situatie van dat moment. Met slechts een onopvallend, dubbel tikje op het oor, voert de Edge Modus direct een Kunstmatig Intelligente analyse van

de hooromgeving uit, maakt in een fractie van een seconde – en met inzet van alle adaptieve parameters van Hearing Reality Pro - slimme aanpassingen en zorgt voor optimaal spraakverstaan, ook van mensen die een mondkapje dragen.

www.starkey.nl ear@line

13


EUHA DIGITAL op vrijdag 16 oktober 2020, exact een week na de opening van de digitale euha en future friday, stonden de eerste chatsessies van euha digital op de planning. dit is de eerste van vier vrijdagen op rij, waarbij onze branche internationaal online samenkomt om vragen te stellen aan de sprekers wiens lezingen deze maand beschikbaar zijn via het platform van euha. Zolang de digitale EUHA loopt, zijn elke vrijdag diverse sprekers tussen 14.00 en 15.00 uur beschikbaar voor een live-chat sessie met het publiek. De eerste sessies werden afgelopen vrijdag gedaan door Prof. Dr. Birger Kollmeier, Dr. Jérôme Servais en Dr. Florian Schmidt. Achin Bhowmik PhD en Dave Fabry PhD uit de USA verzorgden samen een chatsessie. Ze stroomden al snel vol en er werden veel interes-

sante vragen gesteld. Het valt op hoe betrokken de community van professionals in onze branche is. Het bieden van de beste hoorzorg staat bij iedereen duidelijk bovenaan. Wie deze eerste chatsessies gemist heeft, heeft nog drie vrijdagen de kans om wel mee te doen. Voor elke chatsessie is een bijbehorende lezing beschikbaar. Deze lezingen duren elk ongeveer 30 minuten en zijn nog tot 8 november beschikbaar voor iedereen.

NIEUW LOGO ÉN WEBSITE!

14

ear @line


©euha/foto rechtnitz

CHAT MEE Vrijdag 23 oktober 14.00 – 14.15 Dr. Habil. Tobias Weißgerber, Frankfurt am Main 14.15 – 14.30 Prof. Dr. Tobias Moser, Göttingen 14.30 – 14.45 Sascha Haag, M.A., Erlangen 14.45 – 15.00 Prof. Dr. Dr. Ulrich Hoppe, Erlangen Vrijdag 30 oktober 14.00 – 14.15 Dr. Hendrik Husstedt, Lübeck 14.15 – 14.30 Erich Bayer, München 14.30 – 14.45 Hans-Christian Drechsler, Ballerup Vrijdag 6 november 14.00 – 14.15 Dipl.-Ing. Horst Warncke, Hamburg 14.15 – 14.30 Melanie Krüger, M.Sc., Oldenburg 14.30 – 14.45 Christophe Lesimple, Bern 14.45 – 15.00 Simon Müller, M.Sc., Stuttgart


WAAROM NIET

DOORZICHTIG? Welke mogelijkheden zijn er als het gaat om doorzichtige mondkapjes? Audiciens willen dat wel, maar moeten medische mondmaskers dragen voor de veiligheid. Hopelijk is een doorzichtig mondkapje snel op veilige manier mogelijk, zodat spraakverstaan eenvoudiger wordt.


uitgever LT Media BV creatief directeur Loes Brussen, loes.brussen@ltmedia.nl hoofdredactie Anneke Pastoor, anneke.pastoor@ltmedia.nl eindredactie Marie-Catrien van Deijck redactie Mark Zwartkruis webredactie Emma Hofstede, webredactie@ltmedia.nl cover rawpixel vormgeving Brigitte van Mierlo, Christel Giezen fotografie Loek Peters sales & marketing Eric Smid, eric.smid@ltmedia.nl traffic Dennis Sรถser, traffic@ltmedia.nl, +31 (0)26 3616960 www.earline-magazine.nl www.facebook.com/earline.magazine