Page 1

Newsletter LSRS China

Numărul 5

21.04.2014

În China, cu România în suflet Newsletter LSRS China Cuprins

65 de ani de prietenie

65 de ani de prietenie româno-chineză - 1-2

româno-chinezÃ:

Lansare China în vâltoarea istoriei - 3

Student român în China - 4-5

LSRS China RECRUTEAZĂ - 6-7

Sondaj LSRS - 7

Profil universitate - 8

Fie ca Lumina Învierii să vă aducă în suflete și în case prosperitate, liniște, bucurie și împliniri! Echipa LSRS China vă dorește un Paște Fericit!

FAMILIA BUDURA Anul 2014 este unul special în ceea ce privește prietenia dintre România și China deoarece se împlinesc 65 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări și 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Amplu de Prietenie şi Cooperare. Cu această ocazie, dorim să aducem tribut familiei Budura care și-a dedicat întreaga viață relației de prietenie sino-române, prezentându-vă fragmente dintr-un radio-reportaj realizat de Radio China Internațional în anul 2008.

„În România este un cuplu care a petrecut 18 ani în China. Soţul este considerat cel mai bun vorbitor de limba chineză în rândul românilor, iar soţia sa este autoarea a multe cărţi şi articole despre ţara noastră. Ei sunt Ioan Romulus Budura, fost ambasador al României în China, şi Anna Eva Budura, doctor în istorie. în anul 1950, cuplul Budura a plecat împreună cu alţi trei tineri români la studii în China. Cei cinci erau primii studenţi români sosiţi în China pentru a studia limba chineză la propunerea fostului premier chinez, Zhou Enlai. Familia Budura a absolvit Universitatea Beijing în vara anului 1956, începând amândoi să lucreze la Ministerul Afacerilor Externe. Dl. Romulus Budura a lucrat mult timp la ambasada României la Beijing, fiind translator la multe întrevederi între liderii de stat chinezi şi români. A fost de multe ori apreciat elogios de către Mao Zedong, Zhou Enlai, Zhu De şi alţi lideri chinezi.[...] Dna. Eva Budura a lucrat în perioada 1956-1966 în secţia de presă a ministerului de externe de la Bucureşti și din 1967 s-a dedicat muncii de cercetare în Secţia Internaţională a Institutului de Studii Istorice şi Social Politice, unde a obţinut şi titlul de doctor. 1


Newsletter LSRS China

Numărul 5

21.04.2014

[...] după o despărţire de câţiva ani de China, în 1990 Romulus Budura a pus din nou piciorul pe pământul ţării noastre, începându-şi mandatul de ambasador al României la Beijing. Era o perioadă specială pentru relaţiile chino-române, pentru că după decembrie 1989 risca să apară o fractură în dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Dl. Viorel Isticioaia (ambasador al României la Beijing în perioada 2002-2010 și ginerele familiei Budura), a evidenţiat rolul însemnat în promovarea relaţiilor sino-române jucat de ambasadorul Budura. «Este primul ambasador care a venit la Beijing în anii ’90. Este primul ambasador care a fost numit din rândul specialiştilor de limba chineză, din rândul diplomaţilor cunoscători de limba chineză. A ajuns ambasador într-un moment în care relaţiile bilaterale au intrat într-o nouă etapă. România şi China deja parcuseseră o serie de prefaceri. China, după începutul politicii de reformă şi deschidere de la sfârşitul deceniilor 8, iar România se pregătea în procesul de apropiere de vest de intrare într-o serie de structuri în zona europeană.» Munca excelentă de ambasador a lui Romulus Budura a fost apreciată elogios şi de românologi chinezi din diferite instituţii. Li Donghui, vicepreşedintele Asociaţiei Chineze de Prietenie cu România a declarat: «În calitate de ambasador, este foarte sincer, călduros şi modest şi ştie foarte bine arta diplomaţiei. A stabilit şi a menţinut relaţii bune atât cu liderii chinezi la nivel înalt, cât şi cu românologii din diferite instituţii chineze, câştigând mulţi prieteni.» [...] Familia Budura a făcut multe lucruri pentru prietenia româno-chineză. Dna. Eva Budura a predat din 1995 limba chineză unor copii români între 10-13 ani, având deja 8 elevi. În plus, cei doi Budura au predat ca profesori invitaţi la Universitatea „Ovidius" din Constanţa cursul Spiritualitate şi diplomaţie în spaţiul euro-asiatic. Ei au ţinut cuvântări la unele simpozioane pe tema Chinei, organizate în România şi în ţara noastră. În martie 2006, dl. Romulus Budura a organizat la Bucureşti o expoziţie de documente privind relaţiile chino-române. Dna. Eva Budura a scris multe articole ce prezintă locurile cu monumente istorice din China pentru o rubrică difuzată la Radio România.

Cuplul Budura a contribuit la promovarea relaţiilor de prietenie cu China şi crescând doi copii care au devenit sinologi. Fiica lor, Tatiana Isticioia, a absolvit aceeaşi facultate ca şi mama sa, Facultatea de Istorie a Universităţii Beijing. Fiul lor, Ioan Budura, a lucrat în anii ’90 ca expert la revista China. Iar ginerele lor este şi el sinolog reputat, ambasador al României la Beijing, Viorel Isticioaia.”

Fragmente din radio-reportajul Ei și-au dedicat viața numai relației cu China, realizat, în trei părți, de Radio China Internațional, în anul 2008.

Partea I Partea a II-a Partea a III-a

2


Newsletter LSRS China

Numărul 5

21.04.2014

Pe data de 27 Martie a avut loc lansarea celei mai recente cărți scrise de prof. univ. dr. distinsa doamnă Anna Eva BUDURA. Lucrarea CHINA - VIEȚI ÎN VÂLTOAREA ISTORIEI a fost prezentată în incinta librăriei Mihai Eminescu, de către prof. dr. Iolanda TIGHILIU - Universitatea Ovidius din Constanța, gl. dr. Alexandru GRUMAZ - Centrul de Studii Strategice de Securitate și de dl. Dorin MATEI - redactor șef Revista Magazin Istoric. Din 1990, dna. Eva Budura a publicat peste 60 de articole despre China. Din 2000 până în 2008 i-au apărut 4 cărţi: Ţara simbolurilor, în care a cules biografiile marilor personalităţi istorice, începând de la Confucius, Qinshiguang, Tangminghua până la Ci Xi, Mao Zedong şi Jiang Jieshi, Triumful Dragonului China în cel de-al Doilea Război Mondial, Diplomaţia Chineză - premise istorice şi spirituale şi Tărâmul Zeilor Shengzhou. Distinsa doamnă Eva Budura a prezentat în limba chineză cele 4 cărţi cu ocazia unei vizite în China la o recepţie organizată la ambasada română din Beijing: «Aceste cărţi reprezintă rezultatele cercetărilor mele şi ataşamentul meu faţă de China. Un prieten mi-a spus odată: Citind cărţile tale se poate observa că-ţi place foarte mult China şi nutreşti sentimente deosebite faţă de această ţară.» Sursă: Ei și-au dedicat viața numai relației cu China, Radio China Internațional

Cuvântul autorului: Dragă cititorule, Cu aproape 15 ani în urmă, ţineam în mână cu emoţie şi mare bucurie volumul Ţara simbolurilor. De la Confucius la Mao Zedong. A fost prima mea carte oferită iubitorilor de istorie, celor interesaţi să cunoască lumea fascinantă a Chinei, cu gândul de a-i apropia de această lume prin intermediul descrierii vieţii unor mari personalităţi cu rol determinant asupra mersului istoriei Chinei, prin intermediul elementelor simbolice care caracterizează cultura chineză. Sondând părerile cititorilor, am înţeles că aceste biografii au fost citite cu mare interes şi au lăsat o impresie puternică în sufletele lor. Cuvintele regretatul poet şi tălmăcitor magistral al operelor poeţilor din timpul dinastiei Tang, Ioan Covaci au reuşit să sintetizeze emoţionant aceste aprecieri: “Mă simt îmbogăţit de extrem de interesanta dumneavoastră carte. Ce destine fantastice! Ce vulcani de paradox! Ce giganţi ai moralităţii! Ce apostoli ai cruzimii şi mucenici ai gândirii! Senzaţia este de pură umilinţă.” Ulterior, pe măsura înaintării în cercetările mele în incomensurabila istorie a Chinei, am întâlnit noi şi noi personalităţi ale căror biografii m-au fascinat, m-au impresionat, uneori până la lacrimi, personalităţi de care m-am legat sufleteşte, m-au ajutat să înţeleg sufletul poporului chinez, să percep clocotul unei perioade istorice a Chinei. Sub impulsul acestor stări de spirit, m-am aplecat asupra vieţilor lor şi am redactat noi şi noi biografii. Acum, vi le încredinţez, cuprinse în acest volum, în speranţa că le veţi primi cu sufletul deschis şi le veţi adăuga tezaurului experienţei vieţii dumneavoastră. Lectură plăcută! Cu prietenie, Anna Eva Budura. Bucureşti, ianuarie 2014

3


Newsletter LSRS China

Numărul 5

21.04.2014

TEODORA CĂRĂUȘ

A

CHIN MÂN ÎN O R T N STUDE 生 马尼亚学 罗 的 国 在中

Teodora Cărăuș este din Bârlad și în perioada septembrie 2011iulie 2013 a fost masterandă în Economie Internațională și Economia Chinei la Beijing Normal University.

De ce ai ales China? Ce te-a determinat să vii în această țară? In 2010 am beneficiat de o bursă Erasmus în Italia unde am avut șansa să studiez Istoria Chinei Contemporane. M-a fascinat cursul și mi-am dorit să știu mai multe, să înțeleg mai bine. Așa că am hotărât să-mi continui studiile masterale în China.

Care a fost prima impresie pe care ți-a creat-o China și cum o vezi acum? Când am ajuns în China, singurul lucru pe care știam să îl spun era “nihao”, dar am avut mereu convingerea că va fi o experiență minunată. Primele săptămâni aici au trecut pe nesimțite, în fiecare zi cunoscând oameni noi, vizitând obiectivele turistice și bucurându-mă de mâncarea tradițională. Cu timpul începi să înțelegi mai bine oamenii și cultura, iar în final Beijing a devenit “acasă”.

Ce anume credeai despre China, dar s-a dovedit fals atunci când ai venit aici? Cele mai îngrijorătoare lucruri pe care le auzisem erau vis-à-vis de securitate și alimentație. Cu toate acestea, mi se pare că atât Beijing cât și restul Chinei sunt locuri suficient de sigure, iar mâncarea nu a fost niciodată o problemă pentru mine.

„În ciuda numeroaselor evenimente controversate ce au marcat istoria recentă a Chinei, oamenii și-au păstrat optimismul și determinarea cu care muncesc spre a avea șansa unei vieți mai bune.” Care a fost cel mai dificil obstacol pe care a trebuit să-l depășești în China? Cum ai reușit să treci peste acest obstacol? Cel mai greu mi se pare să-mi văd prietenii pe care i-am cunoscut aici plecând. Majoritatea studenților vin în China pentru un semestru sau cel mult un an, așadar, mulți dintre cei pe care i-am cunoscut în primul an în China și care mi-au devenit prieteni apropiați, nu mai sunt aici. Spre sfârșitul primului an, multe dintre ieșirile în oraș deveniseră petreceri de „la revedere”. Pentru a evita situații similare am încercat să-mi fac mai mulți prieteni chinezi sau străini care lucrează aici pe termen lung. Am nevoie de un sentiment de continuitate, altfel mi-e greu să fiu fericită.

Care a fost cea mai frumoasă experiență trăită în China ca student străin? Sunt foarte multe experiențe minunate pe care nu aș fi avut șansa să le trăiesc în afara Chinei. Îmi amintesc cu drag de excursiile din Yunnan și Sichuan alături de colegii mei chinezi, de căldura cu care familiile lor m-au primit. A fost o experiență unică să am șansa să mă trezesc dimineața într-un sătuc din Yunnan, să beau ceai verde pentru că nu se găsește cafea și să folosesc toată chineza pe care am învățat-o la școală pentru a vorbi cu localnicii.

Ce ai putea spune că ai învățat din cultura chineză? Pot spune că sunt multe aspecte din cultura Chinei pe care am ajuns să le cunosc îndeaproape. Personal, găsesc rezistența și curajul oamenilor de lăudat. În ciuda numeroaselor evenimente controversate ce au marcat istoria recentă a Chinei, oamenii și-au păstrat optimismul și determinarea cu care muncesc spre a avea șansa unei vieți mai bune. Totodată, când m-am întors acasă după primul an, am realizat cât de mult m-a schimbat experiența în China. Am avut un “șoc cultural.” Mergeam în oraș și îmi era dor de “străzile cu mâncare”, acceptam cu greu bunele maniere în restaurant și mi-ar fi plăcut să stau la o masă rotundă și să gust din mâncarea tuturor. Imaginează-ți că am încercat să-mi conving amicii să bea “apă caldă” spunându-le că este mai sănătos (am eșuat, bineînțeles).

4


Newsletter LSRS China

Numărul 5

21.04.2014

Ce aspect al culturii chineze l-ai introduce în România pentru că ți se pare că ar putea duce la schimbări în bine? Cred că tradiția Confuciană, care poziționează familia drept nucleul cel mai important din viața individului merită introdusă în România. Este deja celebră dihotomia individualism – țările europene, America de Nord și colectivism – țările asiatice. Am ajuns să apreciez respectul pe care chinezii îl poartă familiei și cât de puternice sunt legăturile familiale. Am avut ocazia să observ strânsa legătură dintre rude când, în vizită la familia amicului meu chinez, toată lumea mi se adresa spunândumi “sora.” Fiind singură la părinți, atunci a fost prima dată când am “devenit” sora cuiva. Îți poți închipui cât de puternic impresionată am fost.

La interviurile pentru un loc de muncă suntem adesea întrebați dacă avem un plan pentru următorii 5 ani. Unde te vezi după terminarea studiilor? Cum a influențat experiența în China acest plan? Pot spune cu certitudine că experiența în China a fost foarte importantă, atât din punctul de vedere al cunoștințelor academice acumulate, dar și la nivel personal, făcându-mă (îmi place să cred) un om mai tolerant, mai înțelegător. Tocmai pentru că m-a schimbat experiența în China, îmi e greu să mă văd întorcându-mă în România. Mi-ar plăcea să mai rămân în Asia o vreme, dar în calitate de angajat, nu de student.

„Am ajuns să apreciez respectul pe care chinezii îl poartă familiei și cât de puternice sunt legăturile familiale.”

Care este principiul după care te ghidezi în viață? Ai un citat de suflet în care crezi cu tărie? Încerc să văd fiecare experiență ca pe o oportunitate de a deveni un om mai bun și sper mai educat. Iar toate obstacolele încerc să le privesc ca pe un proces de învățare. Un citat de suflet ar fi: “Dacă vreți să vă răzvrătiți împotriva părinților, atunci învățați mai mult, trăiți mai mult și înțelegeți mai bine decât ei” “If you really want to rebel against your parents: outearn them, outlive them, and know more than they do.” Henry Rollins

Ce sfaturi ai da unui student care este pe cale să vină la studii în China? Am citit recent un citat: “Mergeți în Est, tinerilor, și crește-ți o dată cu țările” („Go East, young men, and grow with the countries”) și mi se pare că este îndemnul perfect pentru tinerii care vor o experientă diferită și, spun eu, mai specială. Un alt sfat ar fi să nu se aștepte să găsească experiența în China similară celei din România sau alte țări europene. Dacă pleci de la premiza că vei avea o viață ușoară aici și îți petreci timpul căutând familiarul e posibil să fii dezamăgit. Cel mai important lucru este să accepți faptul că în China viața ta va fi diferită și experiența aici trebuie să fie o provocare.

Echipa LSRS China îi mulțumește Teodorei pentru interviul acordat.

ÂN NT ROM

STUDE

A ÎN CHIN 学生

罗马尼亚

在中国的

Și tu ești student român în China? Dacă dorești să împărtășești cu noi experiența ta de pe meleagurile chinezești, te invităm să ne scrii pe adresa ramona.tudosa@cn.lsrs.ro.

CAMPANIA 2 % LSRS continuă să ofere un sprijin important studenților români de pretutindeni. Ca organizație bazată exclusiv pe voluntariat LSRS are nevoie de ajutorul vostru. Relansăm astfel Campania 2 %. Sprijină și tu implementarea proiectelor noastre, redirecționând 2% din impozitul tău pe venit către LSRS! Citește aici procedura și descarcă formularul: http://www.lsrs.ro/campania-2/

Mai multe detalii despre proiect: http://www.finantare.ro/ghid-2-doi-la-suta

5


Newsletter LSRS China

Numărul 5

21.04.2014

LSRS CHINA... RECRUTEAZĂ Liga Studenților Români din Străinătate are nevoie de voluntari activi, flexibili și cu inițiativă! Lansăm astfel o nouă campanie pentru ocuparea următoarelor posturi vacante din filiala China:

Departamentul Comunicare și Informare Prim Consilier Comunicare  Identifică informații de interes pentru membrii LSRS China  Identifică și sintetizează informații relevante pentru activitatea filialei LSRS  Moderează discuțiile de pe formul LSRS corespunzatoare filialei  Coordonează și se implică direct în activitățile publicistice ale filialei LSRS China *Newsletter LSRS China  Identifică și valorifica oportunitățile de promovare și mediatizare LSRS în China  Gestionează și actualizează baza de date a contactelor media  Evaluează imaginea publica a LSRS China  Asigura acoperirea media a evenimentelor organizate de LSRS China  Concepe și propune materiale și mesaje de promovare și campanii de comunicare LSRS destinate fie membrilor, fie publicului larg din țara respectivă;  Identifică și valorifică oportunitățile de promovare și mediatizare a LSRS China, cum ar fi mijloace online, presa scrisă sau TV, evenimente naționale și internaționale; Consilier Design și Multimedia (IT)

Departamentul Relații Interne Consilier Membri LSRS  Acționează pentru dezvoltarea bazei de membri LSRS din țara respectivă;  Acționează pentru identificarea studenților români din China, pe universități și pe nivele de studiu, ținând o evidență strictă a acestora, la cererea Directorului de Relații Interne și a Coordonatorului LSRS China;  Acționează pentru promovarea legăturilor dintre studenții români din China;  Informează membrii LSRS China cu privire la activitățile Filialei LSRS, la cererea acestora.

Departamentul Relații Externe Consilier Relația cu Diaspora  Se implică și participă activ în comunitatea de studenți pentru a identifica necesitățile grupului;  Răspunde întrebărilor de pe forum;  Execută calitativ solicitările care îi sunt atribuite;  Vine cu noi idei, dorință și entuziam pentru îmbunătățirea relațiilor cu Diaspora; 6


Newsletter LSRS China

Numărul 5

21.04.2014

LSRS CHINA... RECRUTEAZĂ! Departamentul Proiecte Consilier Proiecte  încurajează inițierea, promovarea, implementarea și dezvoltarea proiectelor LSRS China. -propune și execută, împreună cu echipa sa, evenimente și proiecte în beneficiul membrilor LSRS China  propune și execută, împreună cu echipa sa, evenimente și proiecte în beneficiul membrilor LSRS China  inițiază proiecte împreună cu echipele externe LSRS  menține o comunicare strânsă între colaboratorii externi și filiala LSRS China" Alături de noi ai șansa de a lucra într-un ONG românesc şi ocazia de a îți îmbogăţi experienţa şi activitatea extra-curiculară. Activitatea în cadrul LSRS se desfășoară exclusiv pe bază de voluntariat. Dacă dorești să ni te alături și să ajuți la dezvoltarea filialei noastre, completează formularul de aplicație LSRS sau contactează-ne pe adresa contact@cn.lsrs.ro pentru mai multe detalii!

Te așteptăm în echipa LSRS China! 我们欢迎你! Ajută-ne să te ajutăm! Completează chestionarul LSRS despre experiențele de studiu în străinătate și perspectivele de întoarcere acasă. Astfel faci posibilă organizarea și dezvoltarea proiectelor LSRS destinate exclusiv ție! Ajută-ne să facem diferența și să-ți oferim programe și evenimente pentru necesitățile tale! --> http://goo.gl/LD8tGn

7


Newsletter LSRS China

Liga Studenților Români din Străinătate - Filiala China LSRS China reprezintă Liga Studenților Români din Străinătate pe teritoriul Republicii Populare Chineze. LSRS China a fost înființată în noiembrie 2010, ceremonia de lansare oficială a LSRS China având loc pe data de 3 iunie 2011, la sediul Ambasadei României la Beijing.

Numărul 5

21.04.2014

Coordonator Filială: Ema Stoian Coordonator Adjunct: Vasile Gâdinceanu Director Relații Interne: Petra-Lin Gyongyossy Director Relații Externe: Marius Wamsiedel Director Comunicare și Informare: Ramona Elena Tudosă Consilier Informare: Ioana Pribeanu Consilier Comunicare: Ruxandra Nuță Consilier Dezvoltare: Sebastian Demciuc Consilier Proiecte Externe: Valentin Ghiuș Consilier Design&Conținut Media: Călin-Ciprian Andrei LSRS.ro Gala LSRS Wiki LSRS China Info studii China Facebook LSRS China Flickr LSRS China

Realizator newsletter: Ramona Elena Tudosă

Profil universitate: SHANDONG UNIVERSITY Ca în fiecare lună, vă oferim un scurt profil al unei universități din China în ideea de a vă familiariza cu universitățile cele mai populare printre studenții români din China. Fondată în 1901, în orașul Jinan, Universitatea Shandong (SDU) este una dintre cele mai vechi și prestigioase universități din China aflate sub conducere guvernamentală. Fiind cea mai renumită instituție academică din provincia Shandong, SDU este și membru al unor proiecte universitare importante, aflate sub jurisdicția Ministerului Educației din China, ce susțin dezvoltarea universităților de top din China. Universitatea Shandong oferă numeroase programe de studii, la toate nivelurile și formele de pregătire universitară, de la istorie și economie, la inginerie și medicină. Este printre primele universități din China care a acceptat studenți străini, iar din 1980 și până în prezent, universitatea a primit peste 10 000 de studenți străini din peste 100 de țări. Numărul acestora crește în fiecare an, deoarece colaborările internaționale ale SDU constituie un punct strategic de

mare importanță pentru dezvoltarea universității. Universitatea dispune și de 6 campusuri, localizate in diferite zone ale orașului Jinan, denumit și ”the City of Springs” datorită numeroaselor izvoare naturale. Provincia Shandong nu este doar una dintre cele mai dezvoltate provincii de pe coasta estică a Chinei, ci și locul de naștere al lui Confucius, marele filozof chinez al perioadei antice – localitatea Qufu. În plus, Shandong este o provincie binecuvântată cu multe frumuseți, cele mai cunoscute atracții turistice fiind: râul Galben, Muntele Taishan (1532 m), stațiunea Qingdao și muntele Laoshan. Dintre acestea, Qufu și muntele Taishan, unul dintre cei 5 munți sacri ai Chinei, fac parte din patrimonial UNESCO.

8

Newsletter LSRS China #5  

Echipa LSRS China vă aduce numărul 5 al newsletterului filialei noastre! Cu ocazia celor 65 de ani de prietenie româno-chineză, am dorit să...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you