Page 1

2017

DESIGNSCAPE DESIGNSCAPE A r C H A i tr EC C H it t S E C t S

dESIGNSCAPE PortFolio 3RD EDitioN

PortFolio PortFolio 2017 2017


Contents

Hardy House

About us

New Houses

House Landsdown

Springfield Farm pg.4

Sydney Buildings

Chilliswood

Court Farm

pg.14

Bannerdown Road

Kelston Road

Twinneys

Dane Rise

pg.86

pg.20

pg.32

pg.40

Refurbishment

The Fosse

pg.52

Dixcroft Holt

Cedar House

pg.134

Lambridge

Meadow View

pg.72

Calderwood

pg.146

pg.152

pg.160

Frankley Buildings

pg.192

pg.198

pg. 202

Work places

pg.142

Gospel Hall

pg.188

Kingsbury Croft

pg.124

Squash House

pg.174

pg.184

Church Lane

pg.116

pg.60

pg.78

Courtfield

pg.102

pg.110

Cornbury Mill

Bloomfield Avenue

Windrush House

pg.94

Innox Lodge

Hart Close

Monkton Farleigh

pg.170

pg.166

Science Formaldehyde Studio

Science Studios

pg.214

Hill Farm Dairy

pg.222

Holcombe Mill

pg.228

© 2017 by Designscape Architects Ltd. The book author retains sole copyright to their contributions to this book.

pg.206


Introduction This book contains a collection of drawings and photographs of projects completed by Designscape since it was founded in 2005. It is intended only as a starting reference point for our work, illustrating the depth and range of the work we have completed to date.

Practice Profile Designscape is a design-led architecture practice, with a wide range of projects throughout the UK. We work across all sectors – our current work ranges from residential projects and larger housing schemes to urban design, commercial and agricultural buildings and a very large art production studio and art gallery for one of the world’s best known artists. We have a track record of inventive problem solving and bringing design flair, sensitivity and expertise to our work. Whatever the size and nature of the project, we are motivated by our desire to ensure that all commissions are completed to the highest possible standard. Our work includes high quality new build projects, as well as schemes that bring new life and identity to historic and listed buildings. We are constantly embracing new technology where this can benefit our buildings and their users, but try to use technology in an intelligent and discreet way. All our projects aim to minimize their environmental impact and keep running and maintenance costs low. We want our clients to find the experience of working with us, and using a Designscape building, an enjoyable and rewarding one.


Annual Study Trips The team at Designscape Architects is motivated and professional. We try to keep it that way with a very open culture where the whole team shares in the responsibilities as well as the rewards. The studio is a friendly, creative and professional environment, where we enjoy the company of our colleagues and value their individual skills and areas of expertise. One way in which we keep ourselves fresh and motivated is to go on a long weekend trip each year, visiting a different city and looking at some of the best and most inspiring architecture around Europe.

Copenhagen 2016

Oxford 2015


.

Springfield Farm


New House

Location: Client: Status:

.

Bath Private Completed 2015

Springfield Farm replaces a 1950s bungalow with a contemporary and innovative two-storey house. Designscape was in charge of the detailed design and construction following the brief given by the clients “we wanted our home to be a contemporary and individual piece of architecture, a home in which to display our art collection, and for the house to sit very comfortably within the rural environment. We asked for spaces, not rooms; divisions, not walls; and vertical and horizontal surfaces to display art, sculpture and ceramics.� The building incorporates living accommodation on the ground floor with two en-suite bedrooms on the first floor. The open plan kitchen and dining area features large full height glazing overlooking the terrace to the views beyond. Multiple floor levels break up the living space and create a sense of different zones within the plan. Care has been taken to select natural and sustainable materials that complement the colours of buildings in the area and the rural surroundings. An extensive green roof on the studio links to the wild flower meadow by a raised bank, planted to blend with the adjacent meadow. In association with Andrew Wood Associates

Before 2012

Winner, Best Residential Development, RICS Awards 2016

After 2015


.

0

1 2 3 4 5 6

SPRINGFIELD FARM AS PROPOSED 2

studio store & wc utility hallway snug living

3

4

0

2

4

5M

5M

1 2 3 4 5 6

7 dining 8 kitchen 9 upper terrace 10 lower terrace 11 bathroom 12 ensuite 13 bedrooms

studio store & wc utility hallway snug living

4 2

5

3

7 dining 8 kitchen 9 upper terrace 10 lower terrace 11 bathroom 12 ensuite 13 bedrooms

5

3

UP

1 UP

8 7

7

6

9

10

Ground Floor Plan

Ground floor

6


9

.

0

2

3

4

5M

10 1 studio 7 dining 2 store & wc 8 kitchen 3 utility 9 upper terrace 4Ground hallway Floor10Plan lower terrace 5 snug 11 bathroom 6 living 12 ensuite 13 bedrooms

4

5

11

12

UP

13 7

13

6

First Floor Plan

First floor


.

1 2 3 4 5 6

kitchen dining living hallway bedroom ensuite

Long Section


.

1 2 3 4 5 6

kitchen dining living hallway bedroom ensuite

Cross Section


10.


11.


12.


13.


14.

Chilliswood


New House

Location: Client: Status:

15.

Freshford, Bath Private Completed 2015

Domestic clients Mr & Mrs Smith purchased Chilliswood in 2009 with the aim to either redevelop the existing property or replace it with a new dwelling. They have two young children and wanted to build a modern family home to live in for the foreseeable future, they were keen to build a thermally efficient and high quality house which enhanced and complimented the stunning location. The new four-bedroom house is located on the footprint of the existing 1980s dwelling it replaces. Located in the Green Belt and offering panoramic views across the Limpley Stoke valley, the house was designed as two simple interconnecting volumes that make use of the site topography. The split-level accommodation places the open plan living space at its heart with a connection to the garden, and the more private master and guest bedrooms above and children’s rooms at the top. Featuring an internal heat recovery system, it is constructed using a masonry plinth and heavily insulated timber frame (clad with horizontal and vertical cedar boarding) to achieve an sympathetic, economic and sustainable solution.

Before 2010

Shortlisted, Design Quality, BaNES LABC Awards 2016

After 2015


16.

Living/Dining LOWER GROUND FLOOR

Office Utility

UPPER GROUND FLOOR

WC TV Room

Ground floor

Kitchen


17.

Bedroom

Bedroom

LOWER FIRST FLOOR

En Suite

En Suite

UPPER FIRST FLOOR

Bedroom

Bedroom Bathroom

First floor


18.


19.


20.


21.


22.

Bannerdown Road


New Build

Location: Client: Status:

23.

Batheaston, Bath Private Under construction

Located on a site below The Fosse, this scheme is for a new long term home for a private client. They provided a very specific brief that included the provision of a lap pool and ceramics studio. The house and garden are designed to respond to the steep contours of the site and incorporate the ruins of an old ‘poor house’ which will be preserved. At the site entrance off the main highway it is also proposed to build two small houses that will fill the break in the existing street frontage and provide rental income. The architectural treatments of each building is to be linked in a subtle way, with the use of a common language and materials that is both contemporary and modest, as well as being respectful of the village environment.

Before 2010

After 2016


24.

Ground floor (House 1)


25.

First floor (House 1)


26.

Ground floor (House 2 & 3)


27.

First floor (House 2 & 3)


28.


29.


30.


31.


32.

Kelston Road


Private House Extension

Location: Client: Status:

33.

Bath Private Completed 2015

This recently completed project is a single storey annexe on the Kelston Road, designed as a home for our client’s elderly parents, within the curtilage of their existing home. The site is located on the outskirts of Bath within the Greenbelt, we created a design which both preserves and enhances the surrounding environment. The use of a green roof and materials sympathetic to the original dwelling allowed the annexe to become a complementary addition to the site. Before 2014

After 2015


34.

Ground floor


35.

Section


36.


37.


38.


39.


40.

Twinneys


New House in the Green Belt Location: Client: Status:

Charlcombe, Bath Private Completed 2009

LOWER FLOOR PLAN

41.

This award winning new house is built on the site of a former piggery and lies within the Bath & Bristol Green Belt in an Area of Outstanding Natural Beauty. The design is conceived as a low-lying timber and glass structure supported on a terraced landscape, to blur the boundary between building and terrain. Sleeping accommodation is situated on the lower ground floor of the house with the entrance and open-plan kitchen, dining

and lounge spaces above. Three terraces open out from the living areas affording panoramic views across the valley. The thermal mass and high performance of the building envelope is complemented by solar hot water panels to provide a low energy solution. A partially autonomous artist’s studio and gallery is built into the hillside to the rear.

Shortlisted, RIBA Awards 2011 Highly Commended, B&NES Design Quality Awards 2011 Winner, Residential Category, RIBA Town & Country Awards 2010

Section

Studio / Gallery

Bedroom

SECTION

Bedrooms


42.

N

Gallery

0

Snug Dining Living

Kitchen

UPPER FLOOR PLAN

Ground floor

2

4

6

8

10 M


N

43. 0

UPPER FLOOR PLAN

Plant

Bedroom

Bedroom Bedroom

LOWER FLOOR PLAN

SECTION

First floor

Bedroom

2

4

6

8

10 M


44.


45.


46.


47.


48.


Artist Studio

To the rear of the new Twinneys house is a private artist’s studio and gallery built into the hillside. The green roof is planted with wild flowers to blend into the surrounding landscape with a linear rooflight being the only indication of the space below. Inside, large sliding glass windows flood the internal areas with natural daylight and open out onto a private sculpture courtyard.

Exposed bush hammered concrete complements the dry stone 49. walling to the separate entrance. The studio is designed to operate independently from the main house with its own washing and cleaning facilities, affording the opportunity for other artists to work there.


50.


52.

Monkton Farleigh


Private House Extension

Location: Client: Status:

53.

Bath Private Completed 2015

The project involved the refurbishment and extension of a grade II listed cottage in the picturesque village of Monkton Farleigh (Green Belt and AONB). One of a row of two, formally three cottages, the building had been extensively remodelled and was badly in need of modernisation. Challenges included a flying freehold over the neighbouring cottage. Designscape were appointed as having the knowledge and experience best suited to the owner’s needs and objectives. The brief was to undertake a sympathetic renovation of the house, strip out modern alterations, make minor modifications to the layout, upgrade building services, and where feasible, upgrade the building fabric. The attic became a main bedroom suite and a poorly constructed C20th extension replaced with a new design built to a high standard and making the most of the garden and views across the fields beyond.

Before 2012

The result is a series of high quality, light, airy, warm and healthy living spaces which retain and enhance much of the old character, whilst adding a new layer which will age sympathetically with the dwelling. The project stands out in achieving a successful marriage of thoughtful design, an understanding client, and some conscientious workmanship from the builder which in our experience is a rare commodity in projects of this scale and complexity. Shortlisted, Design Quality, BaNES LABC Awards 2016

After 2015


54.

Ground floor


55.

First floor


56.

Attic


57.

Cross Section


58.


59.


60.


61.


62.

Cornbury Mill


Interior Refurbishment

Location: Client: Status:

63.

Devizes, Wiltshire Private Completed 2016

Described as “a picture book C18th mill house set in beautiful mature gardens�, the project to refurbish an old watermill near Devizes turned out to be very challenging. Designscape were appointed to convert the mill for use as a calming weekend retreat. The building had previously undergone many changes and was dark and damp, suffering from low ceilings and made up of many small rooms. Surprisingly perhaps it is not listed and the alterations did not require planning permission. Our approach was to undertake a sympathetic renovation, stripping back recent alterations and opening up the floorplan to let in more daylight. This simple architectural intervention transformed the interior by providing a light and airy open plan living space, aided by the use of light finishes throughout. Major challenges were overcome during construction including a high water table, significant roof structure repairs, and the reconstruction of a substantial masonry chimney breast. These were addressed in a collaborative fashion by the design team and contractor, assisted by the clients’ understanding approach and trust in their professional advisors. The house is transformed on the inside but little altered externally. It remains a gem and as charming as it always was, but now the interiors are clean, warm, light and a joy to be in.

Before 2014

Shortlisted, West of England LABC Awards 2016 Shortlisted, RICS awards (Conservation) 2017

After 2016


64.

Site Plan


65.

First floor


66.

First floor


67.

Short Section

Long Section


68.


69.


70.


71.

Practice Portfolio 2017 - Part 1 of 3  

This book contains a collection of drawings and photographs of projects completed by Designscape since it was founded in 2005. It is intende...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you