Vi læser

Page 1

Magasin om bøger, børn og læsning · 2017 · #1

Misbrug. Ensomhed. Incest. Nye bøger tager læserne alvorligt. Merete Flensted fortæller om at fange læselysten.

Hver mandag samles en gruppe børn i sofaerne på skolebiblioteket på Rougsøskolen. Kom med på besøg hos en læseklub.

Sandra Schwartz skriver medrivende historier om jalousi, sorg, drømme og håb. I et sprog, der taler lige ind i hjertet.

Skøre, farlige og lærerige historier. Om alt fra popstjerner og fodboldhelte til brudte venskaber, drømme og drengestreger.

10 — Interview

20 — Reportage

26 — Interview

32 — Se alle de nye titler

Alinea — 1


»Kun børn skaber mirakler, når de læser.« Astrid Lindgren

Vi læser udgives af: Alinea Lindhardt og Ringhof Forlag A/S Vognmagergade 11, 2. sal 1148 København K alinea.dk Vi læser bestilles gratis på info@alinea.dk Eftertryk og kopiering af artikler er ikke tilladt uden skriftlig tilladelse fra Alinea. Der tages forbehold for trykfejl. Ansvarshavende redaktør: Mette Boye Redaktør: Stine Honoré, Cecilie Bogh, Andreas Munk Scheller Skribenter: Michael Kirkeby, Søren Flott, Cecilie Bogh, Josefine Piihl Design: Hjalte Thalund, Marcus Kai Foto: Martin Stampe, Jesper Balleby, Polfoto Produktion: Kailow A/S

2 — Vi læser 2017


Velkommen til Alineas nye magasin om læsning Velkommen til Alineas nye magasin om børn, bøger og læsning. Det er skrevet til dig, som er pædagogisk læringskonsulent, dansklærer, læsevejleder og forælder – kort og godt: til dig, der er vild med at få børn og unge til at læse mere, læse bedre og læse med stor læseglæde! Vi har været ude at tale med nogle af de allerbedste inden for deres felt. Du kan for eksempel læse om, hvordan du starter din egen læseklub, få gode råd til, hvordan elever i læsevanskeligheder bliver bedre læsere, og om, at bøger til børn ikke altid behøver at ende lykkeligt. Du bliver også inviteret med indenfor hos en række af Alineas spændende forfattere og

illustratorer, som blandt meget andet fortæller om at stille krav til sin egen tekst, om kunsten at sætte sig ind i egne og andres følelser, når man er forfatter, og om at finde den helt rigtige balance mellem tegning og tekst. Endelig kan du læse om Carlsens mange nyheder til de unge, og få overblik over de spændende, nye titler, der er kommet i Alineas helt nye serier, Læseklub og Fagklub. De to serier afløser vores gamle PS-serier og skulle dermed være med til at gøre det mere enkelt at finde rundt i frilæsningsjunglen. Rigtig god læselyst!

s. 26

SANDRA SCHWARTZ Unge vil have følelser, de kan spejle sig i. Men bliver det for moraliserende, står de af, mener Sandra Schwartz — en af de senere års mest spændende danske børne- og ungdomsbogsforfattere.

s. 14

KIM DALSGAARD Børn fortjener mere end bananskræller at grine over. Monstre med kæmpe øjne og uhyrer med skarpe tænder i skoletasken. Kim Dalsgaard tegner og fortæller, så drengene i de yngste klasser er med hele vejen.

s. 24

JOSEFINE PIIHL Josefine Piihl blogger om børnelitteratur og læseindlæring. Hun giver gode råd til, hvordan man støtter børn i deres læseudvikling.

s. 6

JANUS KODAL & JENZ KOUDAHL Forfatter Janus Kodal og tegner Jenz Koudahl genskaber skolegårdens konflikter i illustrerede fortællinger, der får børn til at grine og tænke.

s. 10

MERETE FLENSTED »Zlatan sparkede døren ind for mange nye læsere«. Lad overdommeren blive hjemme. Sådan lyder opfordringen fra Merete Flensted Laustsen, når det gælder om at sprede læseglæde blandt børn og unge.

Alinea — 3


Cecilie Bogh og Andreas Munk Scheller er forlagsredaktører hos Alinea, hvor de sammen sidder med frilæsningsområdet. Andreas Munk Scheller er uddannet lærer og har i mange år arbejdet som indskolingslærer og pædagogisk læringskonsulent. Andreas er forfatter til flere bøger — både fagbøger og skønlitterære. Cecilie Bogh er uddannet lærer, har en Master i Børnelitteratur samt en uddannelse som læselærer og læsevejleder. Cecilie har gået på Forfatterskolen for Børnelitteratur og er selv forfatter til en række skønlitterære bøger samt fagog undervisningsbøger.

4 — Vi læser 2017


Store ambitioner for frilæsningen … Tekst Cecilie Bogh og Andreas Munk Scheller

Frilæsningsbøger behøver ikke være kedelige og overpædagogiske, bare fordi de er læsepædagogisk bearbejdet. Ambitionen hos Alinea er at udgive bøger, hvor eleverne kan få en læseoplevelse, en æstetisk oplevelse om man vil, samtidig med, at eleverne støttes i deres læseudvikling. Selvom læsefærdighederne måske endnu ikke tillader så højt et lixtal, kan bøgerne godt være både sjove, spændende og interessante. STØTTE TIL AT BLIVE GODE LÆSERE Alle bøgerne i såvel Læseklub som Fagklub er læsepædagogisk bearbejdede, og målet med bøgerne er at gøre vores læsere til gode læsere. Afhængig af bogens niveau er teksten skrevet nænsomt igennem. Vi gør meget ud af, at sprogtonen bevares, samtidig med at elevernes afkodning og læseforståelse støttes bedst muligt, og graden af kompleksitet tilpasses det givne niveau. I gennemskrivningen fokuseres bl.a. på sætningslængde, grammatisk tid, antallet eller forekomsten af forkortelser og negationer, længden på de enkelte ord, ordvalg og spring i tid. Til en vis grad afspejles dette i lix- og LET-tallet, som er to bud på at taksere en teksts kompleksitet. Men ud over de to værdier ligger også en grundig og mere overordnet vurdering til grund for placeringen i en kategori og for graden af bearbejdning. VIDEN, MAN KAN PRALE AF Vi vil udgive de bøger, som eleverne virkelig har lyst til at læse. For hvis vi finder ind til elevernes læselyst, kan vi få eleverne til at læse mere. Jo mere læselyst, des mere læsning. Og jo mere eleverne læser, des bedre læsere bliver de. I serien Fagklub udgiver vi bøger om de emner, som eleverne gerne vil vide mere om. Bøgerne er således netop lavet med eleverne for øje frem for elevernes lærere. Dette afspejler sig i valget af emner, som dækker alt fra sports-, pop- og YouTubestjerner til klamme kæledyr og rekorder. Kort sagt vil vi gerne give eleverne noget viden, de kan prale af – i skolegården, i frikvarteret og hjemme ved køkkenbordet.

|

Foto Alinea

BØGER, DU IKKE KAN SLIPPE De fleste børn i dag er relativt store kulturforbrugere allerede inden skolestart. Dvs. at de ser film, er på internettet, spiller onlinespil, ser tv, får læst højt mv. Når de selv skal til at knække læsekoden og efterfølgende konsolidere deres læsekompetencer, kan det virke demotiverende, hvis de bøger, de møder, er for kedelige og for pædagogiske. Eleverne vil have tidssvarende, fede bøger. Særligt for de lidt ældre læsesvage elever har der manglet bøger på markedet, der kan matche behovet for vedkommende indhold med lavt lix. Vi har store ambitioner for elevernes frilæsning og vil lave bøger, eleverne bliver optaget af og ikke kan slippe. Lette bøger behøver på ingen måde at være kedelige og barnlige. Bøgerne i Læseklub er skrevet af etablerede skønlitterære forfattere og nænsomt bearbejdet. Det betyder, at der i bearbejdningen af teksten værnes om sproget, uden at der af den grund er gået på kompromis med kvaliteten af den læsepædagogiske bearbejdning. Og det betyder ligeledes, at der i de letteste af bøgerne er mere på spil end: Ole så en so. Selv for de helt lette bøger er der en god historie. Ligesom i alle de andre kulturprodukter, som eleverne møder, er Læseklubbøgerne fængende og berører store følelser som glæde, ondskab, sorg, humor, glæde, frustration, had og håb. På illustrationssiden forsøger vi ligeledes at hæve barren, så illustrationerne ud over ”bare” at støtte læseforståelsen får lov at give teksten et ekstra lag – og dermed tilbyder eleverne en ekstra dimension til læseoplevelsen. Vores yngste læsere har haft et stort ønske til os: De vil læse rigtige bøger. Fra start. Det ønske forstår vi godt, og derfor har vi efterkommet deres ønske, så samtlige Læseklubbøger er udgivet i hardcover. For er der noget, vi vil stå på hovedet for, er det at skabe gode læseoplevelser for vores unge læsere.

Bøgerne er bygget op som almindelige fagbøger med indholdsfortegnelse, faktabokse, stikordsregister mv., og elevernes forståelse støttes af ordforklaringer, modeller, gode illustrationer og fotografier.

Alinea — 5


6 — Vi læser 2017


»Det kan jo sidde i én resten af livet …« Tekst Søren Flott

Forfatter Janus Kodal og tegner Jenz Koudahl genskaber skolegårdens konflikter i illustrerede fortællinger, der får børn til at grine og tænke — og af og til forarger deres forældre. Målet er, at børnene genkender sig selv. ”Det her skal du få betalt. Min far kan tæske din far!” siger Lukas.

|

Foto Martin Stampe

nebøger. Janus Kodal er lyriker. Han debuterede i 1990’erne med mørke storbydigte og var et årti senere blandt de første til at præsentere danskerne for poetryslam. Jenz Koudahl tilhører bureauet Spild af Tid og hans tegninger ender ofte i Berlingske, magasiner og fagblade, ligesom han også har kastet sig over grafik til film og tv. Så hvad skete der lige?

”Ha, ha,” griner Marco, ”min far slår din far til smat!” Der bliver ikke lagt fingre imellem, da Lukas og Marco kommer op at slås i skolen i en situation, som de fleste voksne nok kan nikke genkendende til. Hvad der til gengæld kan få mange til at spærre øjnene op, er, at Lukas og Marcos fædre tilsyneladende er med på idéen, for da de to drenge finder de voksne uden for klasselokalet, er der blod over det hele. ”Der er jo en dansk tradition for, at litteratur til børn ikke behøver at være så tuttenuttet,” siger Janus Kodal, der er forfatter til Din far får tæsk!, som sammen med historien Spis ormen er skrevet til de yngre skoleelever. Og det er ikke blot handlingen, der kan forekomme barsk. Jenz Koudahls tegninger får ganske vist smilet frem på læben i al deres groteskhed, men det er ikke småting, børnene er ude for. Som da Alex i Spis ormen bliver presset til at spise en orm og derefter ofrer sin frokost – der blandt andet har bestået af fisk …

”Det var nok bare et naturligt levnedsforløb fra den ensomme digter i 20’erne til den voksne forfatter med fem børn,” konstaterer Janus Kodal, der blankt indrømmer, at han slet ikke har kunnet lade være med at stjæle fra sine børns hverdagshistorier. Inspirationen kommer også fra det kreative makkerpars egen barndom. Dels i form af tegneserier og billedbøger, dels i form af deres egne oplevelser. Klarest i erindringen står de tidlige skoleår og den nye verden, der åbner sig, når rollinger pludselig skal til at være store børn uden mor og far i nærheden. ”Det handler om at høre til i en ny gruppe,” begynder Janus Kodal. ”Og man vil jo gerne være med i gruppen, men det er samtidig vigtigt, at man får lov til at være sig selv,” slutter Jenz Koudahl.

”Børnene er jo godt klar over, at de mere rå ting er for sjov – det sker jo ikke i virkeligheden,” siger Janus Kodal. ”Det rå er heller ikke noget, jeg går bevidst efter,” tilføjer Jenz Koudahl. ”Det er jo din stil, og den passer til historierne. Vi bruger ikke eufemismer, og vi pakker ikke tingene ind – det er mere andre voksne, der ikke kan tåle, hvor råt det kan være i skolen,” understreger Janus Kodal. Det lå ikke ligefrem i kortene, at de to skulle slå sig på bør-

Alinea — 7


Og hvis voksne smiler overbærende af de historier, de to fortæller, svigter deres hukommelse, for det er ikke nogen nem periode. ”De positionskampe, som børnene fører, er nok langt mere rå, end vi voksne vil være ved,” mener Janus Kodal. ”Skolen var da voldsom. Og det kan jo sidde i én resten af livet,” tilføjer Jenz Koudahl. De håber da også, at deres historier sætter tankerne i gang hos de små læsere. Især er det vigtigt, at de kan genkende situationerne fra deres egen hverdag, og at de både kan grine og gyse, når de kaster sig over bøgerne. ”Og så håber jeg især også, at de, der har svært ved at lære at læse, bliver trukket ind i det her univers, fordi der samtidig er noget sjovt at kigge på,” forklarer Jenz Koudahl. Makkerparret har fået kritik for deres univers – af voksne, men det tager de ikke ret tungt. Slet ikke efter de engang modtog et brev fra en folkeskolelærer, der havde læst en af deres bøger højt for sin klasse. Pludselig var en pige brudt sammen i gråd, og det viste sig, at hun blev holdt udenfor, hvilket læreren og dennes kolleger ikke havde opdaget. Historien gav dem så anledning til at tale om problemet i klassen.

»Og så håber jeg især også, at de, der har svært ved at lære at læse, bliver trukket ind i det her univers, fordi der samtidig er noget sjovt at kigge på.« ”Vi griber det faktisk ikke anderledes an, fordi der er tale om en særlig aldersgruppe – ligesom alle andre vil de gerne kunne mærke, at der bliver fortalt til dem,” siger Janus Kodal. ”Ja, det skal være vedkommende – ellers tror jeg ikke, de gider læse og høre om de personer,” slår Jenz Koudahl fast. Og bare rolig. Selv om det tilsyneladende går voldsomt for sig, da Lukas og Marco slås ude på gangen, så de to klassekammerater ender med temmelig sort samvittighed, kan de ikke undgå at bemærke, at blodet lugter underligt. Som ketchup.

8 — Vi læser 2017


JANUS' OG JENZ' YNDLINGE Som børn var Janus Kodal og Jenz Koudahl mest til tegneserier. Rejsen til Saturn af Claus Deleuran og Hergés historier om Tintin stod højt på hitlisten. Det samme gjorde Ole Lund Kirkegaards romaner. I dag læser de stadigvæk Ole Lund Kirkegaard for deres børn, men nye navne er kommet til. Blandt favoritterne er Jakob Martin Strid og Hanne Kvist, hvis børnebøger blandt andet tager fat på emner som skilsmisse og relationer mellem mennesker.

Alinea — 9


»Mange børn og unge kan jo klare sig selv, når det gælder læsning, men der er også dem, der gør modstand, og som vi er nødt til at tage hånd om, hvis de skal komme ud af skolen på en god måde – og der kommer Zlatan ind.« Merete Flensted Laustsen

10 — Vi læser 2016


OM MERETE FLENSTED LAUSTSEN Merete Flensted Laustsen er uddannet musikbibliotekar og har i en lang række år arbejdet som børne- og skolebibliotekar. Har en master i børnelitteratur og er stifter af anmeldersitet bogbotten.dk. Er sammen med Kirsten Jordal forfatter til bogen Børne- og ungdomslitteratur og har netop modtaget årets Klods Hans-pris, som gives til en person, som har gjort en ekstraordinær indsats for at styrke kendskabet til børnelitteraturen og bidraget til børns læseglæde.

Alinea — 11


»Zlatan sparkede døren ind for mange nye læsere« Tekst Søren Flott

|

Foto Martin Stampe & Polfoto

Lad overdommeren blive hjemme. Sådan lyder opfordringen fra Merete Flensted Laustsen, når det gælder om at sprede læseglæde blandt børn og unge. Spiseforstyrrelser. Brudte venskaber. Døden. Misbrug. Incest. Ensomhed. Grænserne for, hvad der skrives om i dansk børne- og ungdomslitteratur er blevet udvidet gennem de sidste årtier, hvor forfattere har taget fat på vanskelige emner, der er del af børnenes og de unges liv. Og det er en god ting, mener Merete Flensted Laustsen, der har en master i børnelitteratur, står bag anmelderhjemmesiden bogbotten.dk og er medforfatter til bogen Børne- og ungdomslitteratur, som blandt andet bruges i undervisningen af kommende bibliotekarer. ”Tidligere mente mange, at bøger til børn og unge burde ende lykkeligt. At der skulle være lys for enden af tunnelen, men der er mange andre holdninger i dag. I dag er alt tilladt,” siger hun. Det gælder både i tekst og illustrationer, som ifølge Merete Flensted Laustsen generelt ligger på et meget højt niveau – blandt andet på grund af den store søgning til forfatterskolerne og det arbejde, som er foregået med billedbøger på flere af designskolerne herhjemme. ”Der udkommer for det første ekstremt meget til det yngre publikum i øjeblikket, og kvaliteten er for det meste høj, så der er ikke noget at sige til, at det kan være svært for formidlerne i skolen og på folkebibliotekerne at vejlede børnene og de unge,” tilføjer hun. Helt centralt i den opgave står dialogen med barnet eller den unge. Der kan være mange udfordringer i forhold til den enkeltes baggrund og faglige niveau, men hvis ikke læseglæden er der, bliver det endelige resultat sjældent godt – og det er derfor, formidleren af den gode læseoplevelse først og fremmest må tage udgangspunkt i, hvad der optager den enkelte.

12 — Vi læser 2017

”I vores fag skal vi ud over indholdet i litteraturen også vide noget om psykologi, pædagogik og børnenes niveau, men vi skal først og fremmest holde vores fordomme for os selv,” slår Merete Flensted Laustsen fast. I mange tilfælde vil de forskellige dele følges ad. Har man en fodbolddreng fra 3. klasse, vil han have nemmere ved at læse en svær bog om fodbold end en lettere bog om heste – dels fordi han i forvejen kender en del af udtrykkene fra sportens verden, dels fordi han kender miljøet i forvejen. ”Zlatan åbnede op for en helt ny kategori af læsere – ligesom Harry Potter,” udbryder Merete Flensted Laustsen begejstret. Og så kan det godt være, at man som formidler har sine egne meninger om fodboldstjernen og hans biografis litterære kvaliteter, men det er slet ikke det væsentlige i denne sammenhæng. ”Mange børn og unge kan jo klare sig selv, når det gælder læsning, men der er også dem, der gør modstand, og som vi er nødt til at tage hånd om, hvis de skal komme ud af skolen på en god måde – og der kommer Zlatan ind. Kvalitet er nemlig kontekstafhængig. Hvis et barn får noget ud af en bog og begynder at læse, så har den pågældende bog kvaliteter,” understreger hun. Det gælder med andre ord om for formidlerne af litteratur at have et lige så bredt udsyn som de forfattere og illustratorer, der skriver og tegner i disse år – både i forhold til emner og forfattere, og når det kommer til genrer. Ifølge Merete Flensted Laustsen er det således værd at kigge på poesien, som der i øjeblikket udgives meget af til børn og unge – i høj kvalitet og ofte ledsaget af illustrationer fra de bedste tegnere. ”Blot man fanger børnenes og de unges interesse. Det kan også være avisartikler eller Billed-Bladet – hvad der skal til. Det behøver ikke at være en stor og farlig bog.”


MERETES YNDLINGE Klarest i erindringen står en tur til familiens ødegård i Sverige, hvor faren læste højt af Emil fra Lønneberg i hele ferien – og den holder endnu, mener hun. Da hun blev ældre, læste hun historiske romaner, kærlighedsromaner og Sherlock Holmes, der lokkede med opklaringsarbejdet. I dag holder hun stadig fast i klassikerne, men ellers er det billedbøger for større børn, der trækker, fordi kvaliteten i øjeblikket er så høj i både tekst og illustrationer.

Alinea — 13


14 — Vi læser 2017


Børn fortjener mere end bananskræller at grine over Tekst Michael Kirkeby

Monstre med kæmpe øjne og uhyrer med skarpe tænder i skoletasken. Kim Dalsgaard tegner og fortæller, så drengene i de yngste klasser er med hele vejen. Når man bladrer rundt i en af Kim Dalsgaards farvestrålende bøger, krydser man hurtigt grænsen mellem det fornuftige og det fantastiske, mellem en rationel verden og et magisk univers, hvor fantasien har frit spil. Som fx i historien om drengen, der i sin baghave for sjov skyder med et luftgevær op mod månen – hvorefter månen falder ned, så drengen bliver nødt til at sende den op igen med nogle balloner. ”Jeg er ikke så meget til socialrealisme og den klassiske måde at behandle forskellige problemer og temaer på. Mine historier handler ikke om at få en ny cykel, om fodbold, om at shoppe eller om at blive drillet. Den slags har helt klart sin berettigelse, men personligt er jeg simpelthen meget mere til sjov, humor, gys og ballade,” forklarer Kim Dalsgaard.

|

Foto Martin Stampe

”Jeg har illustreret mange børnebøger gennem årene. Mange af dem var rigtig fine, men alligevel havde jeg tit lyst til at tilføre dem noget mere fantasi, noget mere skørt, sjovt og vildt – gerne nogle monstre med kæmpe øjne eller en ildspydende drage. Det var faktisk på den måde, jeg begyndte at skrive mine egne bøger. I mine bøger fylder tegningerne helt klart meget. Hvis mine historier ikke er sjove at tegne, så kasserer jeg dem gerne igen.” ”For mig handler det om at finde den rigtige balance mellem tegning og tekst. På den ene side skal tegningerne være med til at understøtte børnenes læsning og forståelse af teksten. På den anden side skal de også tilføre en ekstra dimension. I de bøger, jeg skriver til elever fra 0.-2. klassetrin, må ordene helst ikke være mere end seks bogstaver lange. Men selvom man fx ikke kan skrive ordet ’krokodille’, så kan man jo godt tegne en hel masse krokodiller og på den måde alligevel forhøje lixtallet lidt, bare med illustrationer,” siger Kim Dalsgaard.

”Når jeg skriver en bog om en dreng, der fisker i en sø, men ikke fanger en fisk, så fokuserer jeg ikke på, hvordan man kan tackle skuffelsen — eller hvad det nu kan være. I stedet drejer jeg historien over i et fantasy-hjørne, hvor drengen med sin fiskestang får fanget bundproppen, så al vandet løber ud af søen. Den slags kan jeg selv godt lide, og jeg tror, at det kan langt de fleste børn også – men måske især drenge.” BALANCEN MELLEM TEGNINGER OG TEKST Kim Dalsgaard har de seneste år udgivet en række bøger til de yngste læsere, hvor fortællingen bæres mindst lige så meget frem af flotte tegninger som af teksten. I mange år ernærede han sig som illustrator i forskellige sammenhænge, og faktisk var det også gennem illustrationsopgaver, at lysten til at fortælle egne historier dukkede op:

Alinea — 15


MERE END BARE BANANSKRÆLLER Bøgerne i Alineas serie Blå Læseklub, der er målrettet til børn fra seks år, er på 24 sider, inkl. for- og bagside. Med andre ord har Kim Dalsgaard ikke mange sider og opslag at gøre godt med, når han skal sætte en handling i gang, gennemspille og afslutte den. Det stiller store krav til både tegninger og tekst: ”Man bliver nødt til at være helt skarp på, hvad historien skal handle om, for der er simpelthen ikke plads til at være løs i sin fortælling. Jeg kan godt bruge lang tid på at tænke en historie igennem, så den passer til det her format. Det må hverken være en kæmpe historie, der er presset ned på for få sider – eller en lille historie, der er pustet for meget op.” Vigtigst er det dog, at historierne ikke taber højde undervejs i forhold til det nærvær og den passion, som ifølge Kim Dalsgaard er helt afgørende: ”Jeg synes godt, man kan tillade sig at stille store krav også til børnebøger. Bare fordi man laver historier til børn, skal man ikke springe over, hvor gærdet er lavest. Børn griner af alt muligt, også når nogen glider i en bananskræl. Men jeg synes, de fortjener noget mere, og det forsøger jeg at give dem. Hvis børnene kan mærke, at den, der har tegnet og skrevet en bog, også selv har været engageret og grinet undervejs, så er man nået langt.”

»Jeg synes godt, man kan tillade sig at stille store krav også til børnebøger. Bare fordi man laver historier til børn, skal man ikke springe over, hvor gærdet er lavest.« Kim Dalsgaard har indtil videre udgivet fire bøger hos Alinea, de seneste Alf på rumtur og Alf og hajen, som Dalsgaard her lægger sidste hånd på.

16 — Vi læser 2017


Alinea — 17


PÅ KANTEN Nyhed i Sort Læseklub. Udkommer marts 2017.

Jakob, Bjarke og Thais er bedste venner. Jakob skal altid være først og bedst til alt. Nogle gange får han bare nogle rigtig dårlige idéer. På kanten er en smuk historie om tab, sorg og en joke, der kammer over. Og det er fortællingen om et meget stærkt venskab, der ikke kan ødelægges.

18 — Vi læser 2017

”Hvor er Jakob?” råber jeg og ser ud over vandets bølgende overflade. ”Derovre, der er ikke så langt,” svarer Bjarke. Han stikker en arm i vejret og peger over mod det sted, hvor skyerne er trukket helt sammen. Den gule madras lyser mod de lilla tordenskyer. Vi begynder at svømme ud mod den. Vi er svømmet længere ud end nogensinde. Vi må overhovedet ikke svømme ud, hvor vi ikke kan bunde, når der ikke er voksne med. Hvis det stod til min mor, må vi slet ikke være på stranden alene. Da slet ikke nu i oktober … Skrevet af Sissel Bergfjord / illustreret af Halfdan Pisket


SISSEL BERGFJORD (F. 1972) Dansk forfatter og billedkunstner. Har en BA i kunsthistorie, uddannet fra Forfatterskolen i 2005 og Forfatterskolen for Børnelitteratur i 2012. Debuterede med Min morfars stemme tilbage i 2006 og modtog i 2013 den prestigefyldte Michael Strunge-Pris. Lige nu aktuel med Alineas ungdomsbog På Kanten om et stærkt venskab mellem tre drenge. Af andre børnebøger kan nævnes Fuck det' nok og Blå Vrede. HALFDAN PISKET (F. 1984) Dansk tegneserietegner og graphic novel-forfatter uddannet fra Det Kongelig Danske Kunstakademi. I 2014 udgav han første bind i trilogien om sin tyrkisk-armenske fars liv, som førte til Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat – for første gang nogensinde givet til en tegneserieskaber. Lige nu aktuel med Alineas ungdomsbog På Kanten, som Pisket har illustreret smukt og udtryksfuldt. Kilde: Forfatterweb.

Alinea — 19


Boller, varm kakao – og en mand uden hoved Tekst Søren Flott

|

Foto Jesper Balleby

Hver mandag efter sidste time mødes Læsehyggeklubben i skolebiblioteket på Rougsøskolen i Østjylland for at høre historier. Og her er plads til både stærke læsere og dem, der har svært ved det. Klokken kimer, og både elever og lærere fylder gangene på vej mod cykler, biler og busser uden for Rougsøskolen i Ørsted. Men helt tomt er der ikke denne mandag eftermiddag. En bunke tasker og jakker klumper sig sammen ved døren til skolebiblioteket, hvor duften af nybagte boller blander sig med en stemme, der læser højt. Mellem reoler, der er ved at flyde over af romaner, billedbøger og faglitteratur om dyr, sport og børn i andre lande, flyder en halv snes elever ud i et par sofaer og en række gamle biografsæder. Rundt om dem står krus med dampende varm kakao, og bortset fra gumlen på hjemmebagte boller og æbler er der helt stille – lige med

20 — Vi læser 2017

undtagelse af Lone Nørregaard Braad, læreren med ansvar for skolens bibliotek, der læser op af Charlotte Blays roman Himmelborgens hemmeligheder. Et tilskud fra en af Kulturstyrelsens puljer har gjort det muligt for Birgitte Diemer, bibliotekar på byens folkebibliotek, at købe et eksemplar til hver af Læsehyggeklubbens medlemmer, som derfor kan følge med i teksten. En af dem er Emilia Feldskov fra 6. C. Hun betegner sig selv som en læsehest og var en af de første til at melde sig til klubben, da de to bibliotekarer gik sammen om projektet sidste år. ”Når vi mødes her, er det ligesom en hobby og ikke noget, man skal, fordi det er i skolen, og så får man ny venner på tværs af klasserne,” forklarer hun.


Sammen med veninden Josefine Ottesen fungerer hun som ambassadør, og ved starten af skoleåret var det hende, der stillede sig op foran de andre klasser og fortalte om klubben. ”Når man er flere sammen, oplever man også, hvor forskelligt man forstår bøgerne – vi har alle sammen en mening om dem,” tilføjer hun. Selvom Læsehyggeklubben skal konkurrere med håndboldtræning og de sociale medier, har det ikke været svært at fylde sofaerne på skolebiblioteket op – heller ikke selvom medlemmerne, der går i 4., 5. og 6. klasse, først mødes efter den sidste time klokken kvart i tre om eftermiddagen. ”Mange børn har læsetraditioner hjemmefra, men der er også mange, som ikke har, og den begejstring vil vi gerne give dem,” siger Birgitte Diemer. Derfor er det også vigtigt for de to voksne, at det er oplevelsen og ikke børnenes egen læsning, der er omdrejningspunktet. ”Det er nærværet og fordybelsen, det handler om. På den måde har vi et andet fokus her, end hvis det var en dansktime,” tilføjer Lone Nørregaard Braad. Nærværet opnås især ved, at det er de to bibliotekarer, der læser højt. ”Højtlæsning er noget, vi giver til børn,” som Birgitte Diemer formulerer det, ”for vi ved, at mange børn i netop 5.-6. klasse stopper med at læse for sjov.” ”Det er også derfor, vi kalder det for LæseHYGGEklubben. Det er derfor, vi har kakao og boller – alle børn skal have mulighed for den oplevelse,” supplerer Lone Nørregaard Braad, der som lærer på skolen har den fordel, at hun også ved, hvilke elever der måske har brug for et lille skub for at møde op.

Alinea — 21


Magnus Borup fra 5. C tvivler på, at han var dukket op, hvis man selv skulle læse bøgerne derhjemme – også selvom den varme kakao og de hjemmebagte boller lokker. Han er lige kommet fra Læsecenteret, hvor han har fået en computer, der kan læse teksterne i undervisningen højt for ham, så han ikke skal bruge al sin energi på afkodning, men i stedet kan bruge tid på indholdet og de tilhørende spørgsmål. Det samme gælder i Læsehyggeklubben. ”Det er sjovt at være her med andre, der taler om det samme – især den nye bog, som både foregår i nutiden og i gamle dage. Og så er den spændende på grund af spøgelserne,” siger han. I en af sofaerne viser Birgitte Diemer et billede fra Himmelborgens hemmeligheder frem. Det forestiller en henrettelse, som de foregik i middelalderen.

LONES OG BIRGITTES YNDLINGE Fra barndommen husker Lone Nørregaard Braad og Birgitte Diemer især Astrid Lindgren, og hende holder de fast i på grund af humoren, alvoren, følelserne og historierne, der har flere lag. Også bøgerne om Silas holder de fast i. Når det gælder nyere bøger, er de særligt begejstrede for Maria Parr, som formår at fortælle vedkommende til børn i øjenhøjde. Også Stian Hole er på hitlisten – blandt andet fordi hans bøger indeholder alvorlige emner som døden, kærlighed, had og skoleliv. Hans bøger betegnes allerede nu som klassikere.

22 — Vi læser 2017

”Hvorfor er der børn med?” vil en vide, hvorefter gruppen tager en snak om netop det emne, før historien fortsætter om en hovedløs mand, der vandrer langs med en voldgrav. ”Hvorfor gør han det?” spørger Lone Nørregaard Braad. ”Han leder nok efter sit hoved,” siger flere i munden på hinanden. En gut i en lænestol rækker hånden op. ”Men hvordan det? Hvis han har fået hovedet hugget af, kan han jo ikke vide, hvor det er …” siger han. Lone Nørregaard Braad og Birgitte Diemer smiler og nikker – den logik er svær at sige noget til. ”Vi fortsætter og ser, hvad der sker …” siger Birgitte Diemer.


Sådan starter du din egen klub Går du og overvejer at stifte en læseklub for børn, så har Lone Nørregaard Braad og Birgitte Diemer en række gode råd til dig:

1

Rammerne: Hygge er kodeordet. Det er ikke en skolesituation, så det er i orden at ligge på gulvtæppet eller nusse sidemanden i nakken. Boller, kage eller frugt er et hit.

2

Arbejdstiden: Som lærer kan det være nødvendigt at være fleksibel omkring aftalerne om arbejdstid. Man skal synes, det er fedt – det må ikke være en pligt.

3 4 5

Tid: 10 børn oplever en historie på 10 forskellige måder og har brug for at tale om det. Derfor tager det altid længere tid at læse en bog i klubben, end man tror. Fordybelsen er vigtigere end et bestemt antal romaner. Omtale: Lad børnene selv være ambassadører for klubben. Andre elever bliver mere interesserede, hvis det er deres kammerater, der fortæller om aktiviteterne. Teksterne: Det kan mærkes, hvis man læser højt af noget, der ikke siger én noget. Derfor skal bøgerne være egnede for både børn og voksne. Det er også vigtigt, at bøgerne har en tyngde, der får børnene til at tænke – men de må helst ikke være belærende.

Alinea — 23


Josefine Piihl blogger om børnelitteratur og læseindlæring på bloggen MitBogskab.dk. Josefine læser pt en Master i børnelitteratur, hun er uddannet folkeskolelærer i 2005 og har siden 2007 arbejdet på Tjørnegårdsskolen i Gentofte.

Velkommen i første Tekst Josefine Piihl

Det er første skoledag i første klasse, og som du står oppe ved tavlen, kan du sagtens mærke de 25 elevers forventningsfulde blik, der hviler på dig. Hvad du også kan mærke, er forældrenes blik. For ikke nok med du byder velkommen til de små, så byder du samtidig velkommen til deres forældre, for på sin vis starter de også i 1. klasse — igen. Nu er det din opgave som dansklærer at guide både elever og forældre frem mod læsningens ædle kunst.

24 — Vi læser 2017

|

Foto Martin Stampe

Mit absolut bedste fif er at invitere forældrene med ind i undervisningen, om ikke bogstavelig talt, så ved at lade dem forstå, at I nu er sammen om den opgave, det er at lære børn at læse. At blive en sikker læser, der både afkoder og forstår det læste, er ikke noget, der magisk sker henne i skolen, det sker gennem hele barnets dag. Allerede i 0. klasse introduceres børnene for bogstavets tre alfabeter: bogstavets navn, lyd og form. På første forældremøde er det en god idé at introducere forældrene for det samme og tydeliggøre, hvordan de hjemme kan støtte deres barn ved at have fokus på alle tre elementer.


IDÉER TIL, HVORDAN FORÆLDRE STØTTER DERES BARNS LÆSNING Leg bogstavdetektiver og gå på jagt alle steder efter bogstaver: i avisen, på computeren, på skilte, når I køber ind. I kan starte med barnets forbogstav og derefter gå videre til de andre bogstaver. Når barnet har styr på størstedelen af bogstaverne, kan I være bogstavdetektiver, der går på jagt efter vokaler eller konsonanter. Leg lydfindeleg, hvor barnet skal finde ting, der starter med en bestemt lyd. Gå på jagt hjemme eller udenfor efter alle de ting, der starter med den bogstavlyd, I har fokus på. Bogstaver kan skrives, de kan tegnes og males, de kan formes i modellervoks, de kan laves i dej og spises, de kan formes med snor, de kan bygges i Lego, de kan skrives med kastanjer, og de kan blive til pynt på en pizza. Forklar forældrene, at du i læseundervisningen bruger bogstavernes lyde frem for navne. Inviter forældrene til at deltage et par gange om ugen i skolens læsebånd. Hvis I ikke har det, kan I starte et morgenmodul eller to om ugen med Stjernestund, hvor alle børn læser med en voksen. Jeg organiserer det på den måde, at jeg har en kasse med bøger, og så sidder forældrene med deres barn og læser. På den måde kan du som lærer hjælpe forældrene med to ting; dels at forældre og børn bruger bogstavernes lyde frem for navne, og dels i at finde bøger i en passende sværhedsgrad. Gennem hele indskolingen er det vigtigt, at børnene hjemme og på skolen præsenteres for mange forskellige slags bøger. Der er dem, der skal læses højt, og her er jeg fortaler for et bredt syn på god børnelitteratur. Jeg synes, børn skal præsenteres for mange forskellige genrer og typer af tekster og bøger. De bøger, børnene læser selv, skal vælges med omhu og skal passe til børnenes læsefaglige niveau. Med andre ord så skal barnet nogenlunde kunne læse en side selv, før jeg mener, at det er en passende selvlæsningsbog. Jeg giver forældrene den tommelfingerregel, at hvis barnet skal have hjælp til mere end to ord på én side, så er bogen for svær. Vælg bøger ud fra børnenes interesse. Hvis kattens pleje er det mest sagliggørende, ja – så vælg da en fagbog om det, og udvid evt. efterfølgende med at præsentere en skønlitterær bog, hvor der optræder en kat. Sommetider sker det, at forældre glemmer, hvor stor en rolle de spiller i deres børns læseudvikling. Derfor kan det være en god idé med en god gammeldags huskeseddel med gode råd til læsning hjemme.

Gode råd til forældrene SÅDAN STØTTER DU DIT BARNS LÆSEUDVIKLING:

+ Prioriter højtlæsningen hver dag, også selvom barnet har knækket læsekoden.

+ Hav fokus på de tre alfabeter; at hvert bogstav har et navn, en lyd og en form.

+ Inddrag dit barn, når der skrives indkøbssedler, huskelister, postkort, fødselsdagskort og invitationer.

+ Gør bogstaver tydelige og let tilgængelige.

Det kan være bogstavmagneter til køleskabet eller en kasse med skumgummibogstaver.

NÅR DU LÆSER HØJT FOR DIT BARN:

+ Lad barnet være med til at vælge bogen, og husk at introducere forskellig slags litteratur og forskellige genrer.

+ Sæt jer tæt sammen, så dit barn kan kigge med i bogen og se de ord, du læser.

+ Snak om handlingen i bogen. + Forklar de ord, barnet ikke kender. + Lad det blive en rar og rolig læsestund.

NÅR DIT BARN LÆSER HØJT FOR DIG: + Vær tålmodig. Lad barnet prøve selv først.

+ Hvis dit barn går i stå, så foreslå ham/hende

at se på det første bogstav og sige bogstavets lyd. Lad barnet hente hjælp i billederne. Husk at bruge bogstavernes lyde frem for deres navn.

+ Du skal ikke afbryde, hvis dit barn læser forkert, kun hvis fejlen ødelægger forståelsen.

+ Det er vigtigt, at du opmuntrer og roser dit barn.

Alinea — 25


26 — Vi læser 2017


Kunsten at sætte sig ind i egne og andres følelser Tekst Michael Kirkeby

|

Foto Martin Stampe

Unge vil have følelser, de kan spejle sig i. Men bliver det for moraliserende, står de af, mener Sandra Schwartz – en af de senere års mest spændende danske børne- og ungdomsbogsforfattere.

Fortsættes

Alinea — 27


»Hvis man skal have de unge til at vælge bogen frem for altid iPad’en og telefonen, handler det om at skrive sig ind på de emner, som optager dem – som de kender fra deres hverdag, som vækker følelser, som de både kan grine, græde og græmmes over. Jeg elsker selv at kunne grine og græde over en god historie. Mere kompliceret er det egentlig ikke.« Sådan lyder budskabet fra Sandra Schwartz, hvis eget hjerte i særlig grad banker for at skrive romaner, der giver børn og unge i aldersgruppen 10 til 15 år gode og meningsfulde læseoplevelser. Hendes evne til at opbygge klare karakterer og skrive i øjenhøjde med sin målgruppe har på få år skaffet hende et stort publikum blandt de unge. Sandra Schwartz skriver også historier med drenge som hovedperson, men størstedelen af de 16 mindre og større fortællinger, hun hidtil har udgivet, har unge piger i centrum. Netop nu er hun aktuel med to nye ungdomsbøger hos Alinea. ”Selvom verden forandrer sig, forbliver visse temaer eviggyldige. Jeg skriver gerne historier, hvor der er god plads til kærligheden – som handler om det første kys, om at være genert, om kropslighed, fester, jalousi, musik, drenge osv. Det er emner, som optog min mormor, min mor og mig selv, da vi var unge. De optager unge piger i dag, og de vil også optage min egen pige, når hun kommer i den alder,” siger Sandra Schwartz. ”Udfordringen ligger i at gøre det på en måde, hvor det ikke bliver klichefyldt. Det må gerne være lidt dramatisk, det elsker mange unge piger. Men det må ikke blive for banalt, forudsigeligt eller moraliserende, for så står de helt af.”

28 — Vi læser 2017

HISTORIEN BEGYNDER MED KARAKTERERNE Når Sandra Schwartz skal i gang med en ny roman, begynder hun typisk med at udvikle karaktererne, mens handlingen først kommer senere. Et eksempel er hovedpersonen Tara fra romanen Syng for mig – en 14-årig pige, som elsker at synge, og som er god til det. Men som samtidig er forfærdeligt genert og hader tanken om at stå frem for andre. ”Den slags problemstillinger er vi mange, der kan spejle os i. Jeg trækker ofte på mine egne erfaringer, og som Tara har jeg også selv været genert som ung og sunget i et kor, hvor man både kan synge højt og være lidt skjult. Det er en spændende dynamik at skrive på. Derfra opbygger jeg andre figurer, der kan sætte hovedpersonen i scene. Det kan være en veninde, som har det stik modsat, som ikke kan synge, men godt kan lide at optræde – eller en lærer, som hun bliver hemmeligt forelsket i. I takt med at persongalleriet udvikler sig, plejer handlingen gerne at komme lidt af sig selv. Det hårde arbejde består ikke i at finde på historien, men at få den skrevet ned.”


MIDT I EN PRÆSTATIONSKULTUR En gang om ugen underviser Sandra Schwartz i en skriveklub for unge på Valby Bibliotek. Det er både en stor inspirationskilde og en god lejlighed til at tjekke, om visse udtryk – som fx ’nederen’ eller ’BFF’ (best friends forever) – stadig bruges af de unge. Og selvom temaerne ofte er klassiske i Sandra Schwartz’ romanunivers, er hun langt fra blind over for den tid og virkelighed, unge i dag vokser op i. ”Vi lever midt i en buldrende præstationskultur og i en X-faktor-tid, hvor det nogle gange fremstilles som en fejl, hvis man fx er lidt introvert. Det kan godt bekymre mig, og jeg synes, det er vigtigt at tilbyde de unge nogle fortællinger, hvor de kan genkende og acceptere sig selv som de forskellige personligheder, vi alle er.” I en hverdag, som for mange unge mennesker kan opleves både fragmenteret og fuld af forvirrende mange valgmuligheder, er det ikke altid let at finde tid og ro til at fordybe sig i en bog – og måske navnlig ikke, hvis bogen ikke kun alene fungerer som et spejl for egne, men også kræver indlevelse i andres følelser og liv. Det er et vigtigt aspekt, som Sandra Schwartz altid forsøger at indbygge i sine fortællinger. ”Læsning er alment dannende, og det behøver ikke at være finlitteratur for at øge evnen til at føle empati. Jeg vil meget gerne være med til at fremelske evnen hos unge til at sætte sig ind i andre personer. Det er der altid brug for og måske ikke mindst i den se-mig-kultur, vi liver i nu,” siger Sandra Schwartz.

Alinea — 29


FLERE LÆSER BEDRE Tekst Michael Kirkeby

|

Foto Martin Stampe

Det går fremad med læsekompetencerne i skolerne. Men læsebåndet er ikke et mirakelmiddel i sig selv, og Danmark er endnu ikke i mål med at gøre alle børn til gode læsere, lyder vurderingen fra læsekonsulent i Ballerup Kommune, Stina Grøndal Jakobsen. Langt de fleste skoler har gennem de senere år arbejdet med læsebånd og læsekontrakter, hvor der er fokus på at få læst i et antal minutter om dagen eller et antal sider på en måned – i skolen, i hjemmet eller begge steder. For Stina Grøndal Jakobsen, der som konsulent for sprog og læsning i Ballerup Kommune arbejder med at fremme elevernes læsekompetencer på kommunens skoler, er der ingen tvivl om, at det har været med til at skabe en struktur for udviklingen af læsekompetencer, som virkelig gør en forskel.

30 — Vi læser 2017

”Jeg er faktisk fuld af fortrøstning. Over hele landet er skolerne i gang med nogle greb nu, som bestemt virker. Eleverne er med til at definere deres mål, og lærerne er generelt både dygtige og meget motiverede. Landsdækkende undersøgelser viser da også, at eleverne læser bedre end før. Men vi må samtidig være ærlige og erkende, at læsebånd, hvor eleverne stillelæser alene, mest gør en forskel for dem, som i forvejen er gode til at læse og i stand til at finde mening i en tekst. Børn med læsevanskeligheder kan have store udfordringer med at udnytte stillelæsningslæsebånd. De risikerer nemt at komme til at sidde alene, gentage de samme fejl og udvikle ukritiske læsestrategier som fx at springe svære ord over, læse overfladisk, sætte bogstaverne sammen til ord, der ikke findes osv. Det er selvfølgelig slet ikke hensigtsmæssigt,” siger Stina Grøndal Jakobsen.


80%

GODE LÆSERE En af målsætningerne i folkeskolereformen er, at mindst 80 procent af eleverne skal være gode til at læse. De nationale test fra skoleåret 2015/16 viser, at alt afhængig af klassetrin så læser mellem 67 og 76 procent af eleverne på landsplan godt. ”Det er klart, at der kan være store forskelle fra skole til skole og fra kommune til kommune. Men grundlæggende er der altid en restgruppe, som kræver en særlig opmærksomhed. Det handler ikke bare om, at de skal hjælpes målrettet til at afkode bedre. Det handler også om, at vi sørger for, at de får viden på et alderssvarende niveau. Hvis elever i læsevanskeligheder kun læser læseletbøger i deres læsebånd, så har vi et problem, fordi meningsuniverset ofte er ret forsimplet i bøger med et lavt lixtal. Det betyder, at de dårlige læsere bliver mindre stimuleret og ikke får den samme viden om verden som deres jævnaldrende, der læser bedre,” forklarer Stina Grøndal Jakobsen. En løsning på det problem kan fx være højtlæsning eller at bruge elektronisk oplæsning, så elever i læsevanskeligheder ikke går glip af de historier, deres kammerater læser. Overordnet findes der en lang række digitale og andre hjælpemidler, som kan træne elever til at blive bedre læsere, og som på varierende vis imødegår de op mod 50 forskellige faktorer, som ifølge en rapport fra EVA har indvirkning på elevers læsefærdigheder.

Seks gode råd Her er Stina Grøndal Jakobsens seks grundlæggende gode råd til, hvordan flere elever i læsevanskeligheder kan blive til gode læsere:

1 2

Skab mening: Sørg for, at den enkelte elev er bevidst om og med til at beslutte, hvad han eller hun har af læsemål – fx et vist antal sider – og ikke mindst hvorfor. Betydningen af dette kan næsten ikke overvurderes. Støt overgangen fra træning til læsning: Lærerne skal aktivt hjælpe eleverne med at overføre erfaring fra træning til læsning af en konkret tekst. Selvom man er god til fx at opdele ord i stavelser, kan mange ikke automatisk bruge det i en læsesituation.

3

Få forældrene med: Lærerne skal hjælpe eleverne med at læse derhjemme ved at give forældrene nogle helt konkrete råd til, hvordan de støtter bedst.

4

Tank børnene op med selvtillid: Alle har brug for succesoplevelser. Sørg for, at eleverne får selvtillid med lette tekster – og brug hjælpemidler til at læse de svære tekster.

5

Genlæsning: Læs svære tekster flere gange, ellers får eleven kun den dårligst læste udgave af bogen og når aldrig frem til en optimal forståelse af handlingen eller indholdet.

6

Lad eleven læse op! Man kan ikke læse højt og bruge betoninger og fraseringer uden at fokusere på tekstens mening. Derfor er højtlæsning altid et vigtigt element til at styrke læsekompetencen.

Alinea — 31


Vidste du ... at du og dine elever fra 1. jan. 2017 kan finde gratis læseforståelsesopgaver til alle titler i Fagklub og Læseklub?

Alineas Fagklub:

Viden, du kan prale af Fagklub er Alineas nye serie af fagbøger til elever fra 0. til 9. klasse. Bøgerne er spændende og motiverende frilæsning til elever, der holder af fagbogsgenren. Bøgerne følger principperne for en eksemplarisk fagtekst og handler om alt fra popstjerner, fodboldhelte og YouTube-stjerner til drabelige dyr, kæledyr og klodens ekstreme vejr. Bøgerne er læsepædagogisk bearbejdet og findes i fire sværhedsgrader, angivet som grøn, blå, rød og sort. Som pisterne på fjeldet er de grønne lettest og de sorte sværest.

fra 6 år fra 7 år fra 8 år fra 9 år

Vi udgiver løbende nye titler. Hold dig opdateret med vores nyhedsbrev. Tilmeld dig på alinea.dk/nyhedsbrev

32 — Vi læser 2017


Alinea — 33


GRØN FAGKLUB Grøn Fagklub er fagbøger til elever fra 6 år.

›› NYHED – UDKOMMER MAJ 2017 Søren Hemmingsen BATMAN Batman

Batman slår først og taler senere. Det og meget mere kan du læse om i denne lille fagbog om superhelten. PRIS 97,00 kr. ISBN 9788723522054

SØREN HEMMINGSEN

LET-tal 13

Batman ALINEA

CECILIE BOGH

ANDREAS MUNK SCHELLER

Fugleedderkop

Undulat – et kæledyr

ALINEA

Andreas Munk Scheller FUGLEEDDERKOP

ALINEA

9 788723 513540 www.alinea.dk

Slange

Hamster

ALINEA

ALINEA

– et kæledyr

– et kæledyr

Let-tal: 15

ALINEA

ALINEA

9 788723 513557 www.alinea.dk

ANDREAS MUNK SCHELLER

CECILIE BOGH

CECILIE BOGH

– et kæledyr

Let-tal: 14

Hamster

ANDREAS MUNK SCHELLER

I denne bog kan du læse om et sejt kæle-dyr. Har du set en slange? Har du rørt en slange? Har du en slange hjemme hos dig? Eller har du en ven, der har en slange? Vil du gerne have en slange?

Slange

Undulat

Fugle-edderkop

sejt kæledyr.

Andreas Munk Scheller HAMSTER

Cecilie Bogh UNDULAT

Cecilie Bogh SLANGE

Fugleedderkoppen er et sejt dyr, men kan man have en fugleedderkop som kæledyr? Spiser den levende mus, og kan du gå tur med den?

Undulater er søde. Læs om, hvordan du skal passe dem. I Australien lever undulater frit, men her i Danmark er det for koldt.

Slangen er ikke et kæledyr som alle andre. Den vil helst være i fred. Men hvis man er rolig, kan man godt kæle med den.

Læs om, hvordan du passer en hamster, hvad den spiser, og hvor mange unger den får.

PRIS 97,00 kr. ISBN 9788723513557 LET-tal 15

PRIS 97,00 kr. ISBN 9788723513571 LET-tal 14

PRIS 97,00 kr. ISBN 9788723513540 LET-tal 15

PRIS 97,00 kr. ISBN 9788723511829 LET-tal 15

34 — Vi læser 2017

07/04/16 12.19

9788723513540_omslag.indd All Pages

19/09/2016 08.29


BLÅ FAGKLUB Blå Fagklub er fagbøger til elever fra 7 år.

CECILIE BOGH

›› NYHED

SKAK

Cecilie Bogh SKAK Bliv klogere på de basale skakregler, og lær seje tricks, der kan afgøre spillet. Læs om Bondeskak og Bondejagt og om forskellige skakformer, som fx hurtigskak og simultanskak. Mød også nogle af de bedste skakspillere gennem tiden.

ak. måde. ko-mager-åbningen? ste skak-spillere.

En let tilgængelig og brugbar skakbog. CECILIE BOGH

SKAK

PRIS 129,00 kr. ISBN 9788723516756 LIX 17

Lix: 17

ALINEA

9 788723 516756 www.alinea.dk

ALINEA

ANDREAS MUNK SCHELLER

ANDREAS MUNK SCHELLER

CECILIE BOGH

CECILIE BOGH

NADIA NADIM

KEVIN MAGNUSSEN

LUKAS GRAHAM

CHRISTOPHER

ANDREAS MUNK SCHELLER

LUKAS GRAHAM

CHRISTOPHER

ALINEA

ANDREAS MUNK SCHELLER

NADIA NADIM ALINEA

ALINEA

ALINEA

ALINEA

ALINEA

ALINEA

KEVIN MAGNUSSEN

CECILIE BOGH

CECILIE BOGH

ALINEA

Cecilie Bogh CHRISTOPHER

Cecilie Bogh LUKAS GRAHAM

Andreas Munk Scheller KEVIN MAGNUSSEN

Andreas Munk Scheller NADIA NADIM

Læs om Christopher og hans liv som popstjerne. Han har spillet musik, siden han var 11 år og har mange fans.

Lukas Graham er navnet på en sej sanger og hans lige så seje band. Læs alt om bandet.

Kender du Kevin Magnussen? Kevin har kørt ræs, siden han var to år. Det er hans drøm at blive verdensmester.

Læs om Nadias liv fra afghansk flygtning til landsholdsspiller for Danmark og om at være fodboldspiller i den bedste kvindelige fodboldrække.

PRIS 129,00 kr. ISBN 9788723516367 LIX 17

PRIS 129,00 kr. ISBN 9788723516794 LIX 16

PRIS 129,00 kr. ISBN 9788723516398 LIX 17

PRIS 129,00 kr. ISBN 9788723516770 LIX 16

Alinea — 35


RØD FAGKLUB Rød Fagklub er fagbøger til elever fra 8 år.

LINE FRIIS FREDERIKSEN

›› POPULÆRT VALG

DRABELIGE DYR

Line Friis Frederiksen DRABELIGE DYR Vidste du, at giftslanger slår 50.000 mennesker ihjel hvert år, at en hvidhaj kan sluge en søløve i én mundfuld, og at en lille, gul frø er verdens giftigste dyr?

ULTRA

år,

PRIS 132,00 kr. ISBN 9788723513649 Læsepædagogisk bearbejdet

LINE FRIIS FREDERIKSEN

DRABELIGE DYR

364-9

ALINEA

649

dk

ALINEA

25/05/16 11.26

VILDT VEJR

I denne bog kan du læse om vildt vejr. Vejret på Jorden er for det meste roligt. Men det kan ske, at vejret ændrer sig og bliver til vildt vejr.

Denne bog handler om de største sprintere. At sprinte er det samme som at løbe. Men når man sprinter, går det stærkt. Meget stærkt.

DANIEL ZIMAKOFF

Vidste du, at Usain Bolt kan løbe 100 meter på 9,58 sekunder, at Florence Griffith Joyner lavede sine egne løbe-dragter, og at Carl Lewis har deltaget fire gange ved OL?

FODBOLDHELTE ALINEA

9788723516497_omslag.indd All Pages

Vidste du, at en tornado har en top-hastighed på over 400 km/t, at det kan regne 26.000 mm på bare ét år i Cherrapunji i Indien og at der er blevet målt minus 89 grader på Syd-polen?

ANDREAS MUNK SCHELLER

ISBN 978-87-23-51649-7

9 788723 516497 www.alinea.dk

18/11/15 13.48

FAGKLUB ULTRA er fagbøger til børn fra 8 år.

ULTRA

ALINEA

9788723512000_omslag.indd All Pages

ISBN 978-87-23-51200-0

9 788723 512000 www.alinea.dk

ULTRA

MIKKEL FØNSSKOV

VILDT VEJR

Alt det og meget mere kan du læse om i Fagklub Ultra – Vildt vejr.

ALINEA

ULTRA

ULTRA

SPRINTERE

Alt det og meget mere kan du læse om i Rød fagklub, Ultra – Sprintere.

ALINEA

ALINEA

9 788723 511850 www.alinea.dk

ULTRA

SPRINTERE

FODBOLD-HELTE

ULTRA

ISBN 978-87-23-51185-0

MIKKEL FØNSSKOV

ULTRA

ANDREAS MUNK SCHELLER

DANIEL ZIMAKOFF

-helte. gle

æson, vler og meter?

ALINEA

25/05/16 12.15

18/11/15 14.11

Daniel Zimakoff FODBOLDHELTE

Andreas Munk Scheller SPRINTERE

Mikkel Fønsskov VILDT VEJR

Vidste du, at Messi har scoret 50 mål i en sæson, at Ronaldo kan løbe 33 km i timen i fodboldstøvler, og at Zlatan har scoret på saksespark fra 28 meter?

Vidste du, at Usain Bolt kan løbe 100 meter på 9,58 sekunder, at Florence Griffith-Joyner lavede sine egne løbedragter, og at Carl Lewis har deltaget fire gange ved OL?

Vidste du, at det kan regne 260.000 mm om året i Cherrapunji i Indien, at en tornado har en tophastighed på over 400 km/t, og at den koldeste temperatur, der er målt, er minus 89 grader?

PRIS 132,00 kr. ISBN 9788723511850 Læsepædagogisk bearbejdet

PRIS 132,00 kr. ISBN 9788723516497 Læsepædagogisk bearbejdet

PRIS 132,00 kr. ISBN 9788723512000 Læsepædagogisk bearbejdet

36 — Vi læser 2017


SORT FAGKLUB Sort Fagklub er fagbøger til elever fra 9 år.

CECILIE BOGH

›› NYHED – UDKOMMER FORÅR 2017

YOUTUBERE

Cecilie Bogh YOUTUBERE Læs om nogle af de mest populære YouTubere, og få tjek på ord som collab, sister tag, daily vlog og click bait.

CECILIE BOGH

YouTubere ALINEA

ALINEA

En indbydende fagbog, der bringer dig helt tæt på de største YouTubere i Danmark og resten af verden. PRIS 150,00 kr. ISBN 9788723517357 Læsepædagogisk bearbejdet

CECILIE BOGH

›› NYHED – UDKOMMER FORÅR 2017

E-GAMER

Thomas Bense E-SPORT Professionel gaming, også kaldet E-sport, er den hurtigst voksende sportsgren i verden. De bedste spillere har mange millioner fans og tjener mange penge.

THOMAS BENSE

E-SPORT ALINEA

ALINEA

Du kan læse om de største spil og grundlæggende regler samt møde nogle af de bedste spillere, vi har i Danmark. PRIS 150,00 kr. ISBN 9788723522283 Læsepædagogisk bearbejdet

Alinea — 37


Vidste du ... at du og dine elever fra 1. jan. 2017 kan finde gratis læseforståelsesopgaver til alle titler i Fagklub og Læseklub?

Alineas Læseklub:

Bøger, du ikke kan slippe I Læseklub finder I sjove, skøre og skæve historier til elever fra 0.-9. klasse. Bøgerne er læsepædagogisk bearbejdet og findes i fire sværhedsgrader, angivet som grøn, blå, rød og sort. Som pisterne på fjeldet er de grønne lettest og de sorte sværest.

fra 5 år fra 6 år fra 8 år fra 12 år Alle Alineas skønlitterære titler udkommer fremover i serien Læseklub.

Vi udgiver løbende nye titler. Hold dig opdateret med vores nyhedsbrev. Tilmeld dig på alinea.dk/nyhedsbrev

38 — Vi læser 2017


Alinea — 39


GRØN LÆSEKLUB Bøgerne i serien indeholder mange lydrette og lydnære ord. Desuden er der fokus på korte, enkle sætninger og hyppige gentagelser. Læseniveauet er til tidlig læsning, læseløft og læseindsats.

ANNE-MARIE DONSLUND

›› NYHED – UDKOMMER FORÅR 2017 LYDRET

Anne-Marie Donslund NOMA ER KOK

noma er kok

Noma vil lave mad.
 Noma vil være en fin kok.
 “Spis, mor og far!” PRIS 72,00 kr. ISBN 9788723516459 LIX 5 | LET-tal 9

ANNE-MARIE DONSLUND

NoMa er kok

l: 9

ALINEA

59 k

ALINEA

Vera må få slik. Vera må få ti kroner.

„Men vi skal have pizza?“

Lix: 6

Lix: 5

LET-tal: 7

GRØN LÆSEKLUB LYDRET indeholder mange lydrette og lydnære ord. Desuden er der fokus på korte, enkle sætninger og hyppige gentagelser.

LET-tal: 9

Mio skal lave

LYDRET

Fest i hulen

en fed hule.

Lix: 5

LET-tal: 7

9 788723 513960

www.alinea.dk ALINEA

Lix: 5

LET-tal: 7

9 788723 513953 www.alinea.dk ALINEA

ALINEA

Uma kan spå

GRØN LÆSEKLUB LYDRET indeholder mange lydrette og lydnære ord. Desuden er der fokus på korte, enkle sætninger og hyppige gentagelser.

ALINEA

9 788723 516466 www.alinea.dk ALINEA

ALINEA

ALINEA

9 788723 516350 www.alinea.dk

Vera må få slik Vil Lea hjælpe?

GRØN LÆSEKLUB LYDRET indeholder mange lydrette og lydnære ord. Desuden er der fokus på korte, enkle sætninger og hyppige gentagelser.

ge s på r.

LYDRET

HANNE SCHELLER

Fest i hulen

„Åh nej, Gro. Du skal dø!“

Vera må få slik

Uma kan spå

Uma vil spå Gro.

p.

LYDRET

HANNE SCHELLER

HANNE SCHELLER

LYDRET

ANNE-MARIE DONSLUND

HANNE SCHELLER

ANNE-MARIE DONSLUND

ANDREAS MUNK SCHELLER

ANDREAS MUNK SCHELLER

ALINEA

Anne-Marie Donslund UMA KAN SPÅ

Hanne Scheller VERA MÅ FÅ SLIK

Noa og Alba vil lave te, men kan ikke få varmt vand. En sjov bog om at løse et problem på en underfundig måde.

Uma vil spå Gro.
 “Åh nej, Gro. Du skal dø!” “Men vi skal have pizza?”

Vera ser en pige tabe sin pung. Nu kan Vera pludselig købe meget bland-selv-slik. Men skal hun ikke aflevere pungen tilbage?

Mio skal bygge en fed hule. Men det er svært at bygge alene. Så Lea må hjælpe.

PRIS 72,00 kr. ISBN 9788723516350 LIX 5 | LET-tal 7

PRIS 72,00 kr. ISBN 9788723516466 LIX 5 | LET-tal 9

PRIS 72,00 kr. ISBN 9788723513960 LIX 5 | LET-tal 6

PRIS 72,00 kr. ISBN 9788723513953 LIX 5 | LET-tal 7

Andreas Munk Scheller IS-TE

40 — Vi læser 2017

29/08/2016 16.08

9788723513960_omslag.indd All Pages

9788723513953-Omslag.indd All Pages

01/07/2016 11.29

Hanne Scheller FEST I HULEN

15/07/2016 17.24


BLÅ LÆSEKLUB Blå Læseklub er frilæsningsbøger til elever fra 6 år.

alle. „Er det en lort?“

„Det er din far, der får tæsk,“ siger Lukas.

ger Isak. „Hvor klamt!“

bleen. den kravler af sted.

Polly og kæmpen

Mimi, Elsa og Berta synes kæmpen Kaj er alt for sød. De vil gøre ham sur. Polly må hjælpe Kaj. Han må gemme sig.

Hans vil gerne med sin far og onkel Leo på fiske-tur. „Jeg har bid.“ Hans hiver alt, hvad han kan.

Men kan Polly finde Kaj igen?

Men Hans har ikke fanget en fisk.

BLÅ LÆSEKLUB er bøger til børn fra 6 år.

BLÅ LÆSEKLUB er bøger til børn fra 6 år.

KIM DALSGAARD

Hans på fisketur

Hans på fisketur

„Ja, det kan du tro,“ siger Marco. „Din far får tæsk!“

KIM DALSGAARD

„Kommer din far i dag?“ siger Lukas.

KIM DALSGAARD

Polly og kæmpen

DIN FAR FÅR TÆSK!

Er det en lort?

Er det en lort?

JANUS KODAL

KIM DALSGAARD

JANUS KODAL

SANDRA SCHWARTZ

SANDRA SCHWARTZ

Der har aldrig været en far, der slås mod en anden far. Det vil alle se.

!“ råber Kalle. !“

Lix: 5

Lix: 7

LET-tal: 12

LET-tal: 13

Sandra Schwartz ER DET EN LORT?

Lix: 6

Janus Kodal DIN FAR FÅR TÆSK!

9788723516329_omslag.indd 3

9788723516282_omslag.indd 3

23/06/2016 10.08

Kim Dalsgaard POLLY OG KÆMPEN

09/06/2016 09.37

LET-tal: 12

9 788723 516237

9788723516237_omslag.indd 3

ALINEA

Kim Dalsgaard HANS PÅ FISKETUR

15/04/16 10.11

15/04/16 09.55

Lukas og Marco har været oppe at slås, fordi Marco har drillet Lukas. “Det her skal du få betalt,” siger Lukas. “Min far kan tæske din far!”

Mimi, Elsa og Berta synes, kæmpen Kaj er alt for sød. De vil gøre ham sur. Polly må hjælpe Kaj. Han må gemme sig.

Hans vil gerne med sin far og onkel Leo på fisketur. “Jeg har bid.” Hans hiver alt, hvad han kan. Men Hans har ikke fanget en fisk.

PRIS 107,00 kr. ISBN 9788723516343 LIX 5 | LET-tal 12

PRIS 107,00 kr. ISBN 9788723516329 LIX 7 | LET-tal 13

PRIS 107,00 kr. ISBN 9788723516282 LIX 6 | LET-tal 11

PRIS 107,00 kr. ISBN 9788723516237 LIX 7 | LET-tal 12

ALF OG HAJEN

Almas nye støvler

BIRK OG OKSEN

ALF OG HAJEN

Bare far havde dræbt den okse. Almas nye støvler

Alma fylder 9 år i dag.

t hul. t til sig.

JIM HØJBERG

SØREN HEMMINGSEN

ALF PÅ RUMTUR

KIM DALSGAARD

JIM HØJBERG

KIM DALSGAARD

ALF PÅ RUMTUR

er nu det?

Lix: 7

www.alinea.dk ALINEA

Isak skal i seng. Men inden vil han lige sige godnat til sin fugleedderkop Egon. Det går dog helt galt, da hans far og lillebror Kalle blander sig.

KIM DALSGAARD

KIM DALSGAARD

øs. æve ud af døren.

LET-tal: 11

9 788723 516282

www.alinea.dk ALINEA

ALINEA

9 788723 516329 www.alinea.dk

ALINEA

ALINEA

ALINEA

ALINEA

www.alinea.dk

„Her er gaven fra os,“ siger mor. Alma pakker den op.

Birk er sulten, men han må ikke gå med på jagt. Der er ulve og bjørne i skoven.

Bi r k og ok sen SØREN HEMMINGSEN

Men så får han en ide ...

„Hurra,“ råber hun glad. Det er et par nye fodbold-støvler. Dem hun har ønsket sig. Nu er Alma klar til kamp.

Lix: 6

Lix: 5

LET-tal: 12

LET-tal: 11

LET-tal: 15

ALINEA

Lix: 5

LET-tal: 12

9 788723 516848 www.alinea.dk

ALINEA

Kim Dalsgaard ALF PÅ RUMTUR

Lix: 8

www.alinea.dk ALINEA

ALINEA

9 788723 517395

www.alinea.dk ALINEA

ALINEA

ALINEA

9 788723 516244 www.alinea.dk

ALINEA

Kim Dalsgaard ALF OG HAJEN

Jim Højberg ALMAS NYE STØVLER

Alf vil ikke sove. Han drømmer altid sådan nogle vilde ting. Men Alf skal sove, og så sker det igen. Alf er vægtløs.

”Det er min tur til at vælge film,” siger Bo. Åh nej, tænker Alf. Bo vil altid se gys. ”Lad os se Hajen,” siger Bo. ”Tør du det?”

Alma fylder ni år i dag. “Her er en gave fra os,” siger mor. “Hurra,” råber hun glad. Det er nye støvler. Men noget går galt ...

Bare far havde dræbt den okse. Birk er sulten, men han må ikke gå med på jagt. Der er ulve og bjørne i skoven. Men så får han en ide …

PRIS 107,00 kr. ISBN 9788723516244 LIX 6 | LET-tal 12

PRIS 107,00 kr. ISBN 9788723517395 LIX 5 | LET-tal 11

PRIS 107,00 kr. ISBN 9788723513809 LIX 8 | LET-tal 15

PRIS 107,00 kr. ISBN 9788723516848 LIX 5 | LET-tal 12

16/09/2016 15.37

9788723513809_omslag.indd 1

09/06/2016 09.16

Søren Hemmingsen BIRK OG OKSEN

Alinea — 41


RØD LÆSEKLUB Rød Læseklub er frilæsningsbøger til elever fra 8 år.

ANDREAS MUNK SCHELLER

›› NYHED – UDKOMMER MARTS 2017 Andreas Munk Scheller FODBOLDBRØDRE SLÅR KONTRA

Fodboldbrødre

Pep er 13 år og er blevet udtaget til Astrups U15-hold. Kan Pep klare det høje tempo og følge trænerens taktik?

SLÅR KONTRA

Fodboldbrødre

SLÅR KONTRA ALINEA

ANDREAS MUNK SCHELLER

Der er masser at komme efter for de fodboldinteresserede i denne første bog om de to fodboldbrødre Pep og Johan. Illustrationerne er tempofyldte og realistiske, så man kan leve sig helt ind i historien. PRIS 142,00 kr. ISBN 9788723516732 LIX 11

›› NYHED – UDKOMMER MARTS 2017 Andreas Munk Scheller FODBOLDBRØDRE HAR TALENT

Fodboldbrødre

Johan og Pep er brødre og spiller sammen på Astrups U15-hold. Men en dag bliver Johan opdaget af en talentspejder fra FC Barcelona. Pep ville ønske, det var ham.

HAR TALENT

Fodboldbrødre

HAR TALENT ALINEA

42 — Vi læser 2017

Drømmen om at blive professionel fodboldspiller lever hos de fleste, der elsker fodbold. I denne anden bog om fodboldbrødrene går drømmen i opfyldelse, men med den følger også op- og nedture. PRIS 142,00 kr. ISBN 9788723521996 LIX 11


SORT LÆSEKLUB Sort Læseklub er frilæsningsbøger til elever fra 12 år.

›› NYHED – UDKOMMER MARTS 2017 Sissel Bergfjord PÅ KANTEN Illustreret af Halfdan Pisket Jakob skal altid være først og bedst til alt. Og nogle gange får han bare nogle rigtig dårlige idéer. På kanten er en smuk historie om tab, sorg og en joke, der kammer over. Og det er fortællingen om et meget stærkt venskab. PRIS 165,00 kr. ISBN 9788723516862 LIX 19

ALINEA

venner med. Han skal bare hente øl til sin far i Brugsen. Men så møder han slænget.

drer spillet sig voldsomt og bliver uhyggeligt

FESTEN Vegas mor har fået en ny kæreste. Igen. Vega kalder ham Klamme Kurt. En aften, hvor Vega skal til fest, er Kurt på besøg. Og han er faktisk cool nok! Men så skal hun af sted. „Hold da op nogle røde læber!“ siger Vegas mor, da Vega

Der er en, der flår posen ud af hans greb. Vika! Hun

er klar til at gå.

løber hen til Viggo og åbner posen. Så hiver hun den

å tastaturet. Intet sker.

ene sixpack op, så alle kan se den.

kontrol over spillet mere.

„Sådan, Teo!“ siger Viggo.

r sig om mod skærmen.

SANDRA SCHWARTZ

KLAMT KYS

Vika. Men ikke Teo. Han er en taber, ingen gider være

SANDRA SCHWARTZ

Der er fest i Teos klasse. Alle skal med, også smukke

olen og verden omkring ham bliver ligegyldig.

SANDRA SCHWARTZ

FESTEN

ar mistet sin far, har han lukket sig mere

g selv.

lugt af sit nye computerspil, CC, Caused City.

SANDRA SCHWARTZ

LONA ANDERSEN

LONA ANDERSEN

„Ja, og hva’ så?“ siger Vega tvært. „Jeg smutter altså nu!“ „Ikke før du har givet mig et kys!“ griner Kurt og puster sin kind op.

mod Hugo.

Viggo griner til Teo og dunker ham i ryggen. „Det havde

æsenet at banke på skærmen.

jeg sgu ikke troet om dig. Du kan følges med os.“

Vega stivner og kigger på sin mor. „Kom nu!“ siger hun med et smil. „Det er jo kun et lille kys.“

Lix: 17

Lix: 15

Lix: 13

Lona Andersen FARLIGT SPIL 9788723515414_omslag.indd 3

20/09/2016 09.37

9 788723 515421 www.alinea.dk

ALINEA

Sandre Schwartz FESTEN 9788723515421_omslag.indd 3

19/09/2016 07.47

ALINEA

9 788723 515414 www.alinea.dk

ALINEA

ALINEA

ALINEA

9 788723 515346 www.alinea.dk

ALINEA

Sandra Schwartz KLAMT KYS

19/09/2016 07.20

Hugo har mistet sin far og lukker sig mere og mere ind i sig selv. En dramatisk historie om et computerspil, der bliver til virkelighed.

Der er fest i Teos klasse. Alle skal med, også smukke Vika. Men ikke Teo. Han er en taber, ingen gider være venner med.

Vega kalder sin mors nye kæreste for Klamme Kurt og har ikke lyst til at være hjemme, når han er der. En medrivende bog med et vigtigt indhold.

PRIS 165,00 kr. ISBN 9788723515346 LIX 17

PRIS 151,00 kr. ISBN 9788723515414 LIX 15

PRIS 151,00 kr. ISBN 9788723515421 LIX 13

Alinea — 43


Carlsen, der er Danmarks største forlag for børne- og ungdomsbøger, ønsker at sætte et markant aftryk med sine ungdomsbøger. Det gælder både i udvikling af nye og etablerede danske forfattere, der kan skrive ind i en dansk virkelighed, og i indkøbet af udenlandske titler, der sætter dagsordenen med universelle temaer og tendenser. Flere af bøgerne indgår i den populære Sonar-serie rettet mod især unge kvindelige læsere.

44 — Vi læser 2017


›› NYHED Jennifer Mathieu SANDHEDEN OM ALICE ”Alle ved, at Alice Franklin gik i seng med to fyre til den samme fest. Men vidste du også, at hun skrev frække beskeder til Brandon, da han kørte galt? Det passer. Det siger alle. Alle ved, hvad Alice har gjort. Selv hendes tidligere bedste veninde siger det, og historien bliver vildere og vildere. I virkeligheden er der vel kun én person, der ved, hvad der skete: Alice selv. Men vil nogen lytte til hende?” En stærk og spændende historie med en overraskende slutning om et emne, som har vist sig at være meget aktuelt, også i Danmark. Historien fortælles fra flere synsvinkler, så man også får et indblik i, hvad der får de andre elever til at sprede rygter om, hvem Alice har været sammen med, selvom de ikke selv har set noget af det ske - og selvom de kan se, at det har ødelæggende konsekvenser for Alice. PRIS 269,95 kr.

Jennifer L. Armentrout FOR ALTID

Nicola Yoon ALT ELLER INTET

Elin Cullhed GUDERNE

Danielle Younge-Ullman IKKE ALLE DRØMME DØR

Mallory kan ikke lide at tale. Hun har stadig ar efter de år, hvor hun boede hos en voldelig plejefamilie. Og arrene havde været flere, hvis ikke det var for det andet plejebarn, Rider, der tog de fleste tæsk for hende. Det er nu fire år siden, at et sidste voldeligt opgør splittede plejefamilien ad, og Mallory og Rider har ikke set hinanden siden.

Madelines liv ligner ikke nogen andens: “Min sygdom er lige så sjælden, som den er berømt. Jeg er dybest set allergisk over for verden. Jeg har ikke været uden for huset i 17 år. De eneste mennesker, jeg nogensinde ser, er min mor og min sygeplejerske.” En historie om, hvad det er, der gør livet værd at leve. Filmrettighederne blev solgt, allerede inden bogen udkom i USA, og der er nu en instruktør tilknyttet. Bogen er solgt til udgivelse i 33 lande.

Vi er ikke ‘piger’ — vi er GUDER! Janna, Bita og Lilly er 16 år og dødtrætte af det lorteprovinshul, de bor i. Der skal ske noget! Anything! Og de starter med at kalde sig selv guder. Hævet over de røvhuller, der bor i byen. En stærk, rå og humoristisk historie om at være ung og finde sin egen identitet i et samfund, der mener at kunne finde den for dig. Fucking Åmål anno 2015 — fortalt af en ny og stærk stemme!

Livet er da meget nemt! Der er bare så mange fjolser, der står i vejen ... Ingrid på 16 år er, meget mod sin vilje, blevet tilmeldt en overlevelsestur for unge af sin mor, for at få lidt jord under neglene og ‘tænke lidt over tingene’. Ingrid mener ikke, at hun har problemer, der skal ‘tænkes over’. Tværtimod. Livet er ligetil. Der er bare mange fjolser, der står i vejen. En stærk bog om stor sorg, om at erkende tab og stadig føle sig hel, selvom din verden er knust.

PRIS 299,95 kr.

PRIS 249,95 kr.

PRIS 269,95 kr.

PRIS 269,95 kr.

Alinea — 45


›› NYHED Heather Demetrios LIDT TÆTTERE PÅ STJERNERNE Skylar har kun ét mål: at komme væk fra Creek View. Kun tre måneders sommerjobs adskiller hende fra college i storbyen — indtil hendes mor mister sit job, og alt begynder at ramle sammen. Skylar bider tænderne sammen og knokler endnu hårdere, for hun vil væk. Det sidste, hun har brug for, er at forelske sig ... Josh var den hotteste dreng i high school, som alle pigerne ville have, og alle fyrene ville være venner med. Han slap ud af Creek View ved at blive marinesoldat, en solstrålehistorie, indtil den dag han pludselig er tilbage med nogle ar efter krigen i Afghanistan, som aldrig vil gå væk ... En smuk og barsk historie om den slags kærlighed, som man bare ikke kan sige nej til. Den kommer kun én gang i livet, men hvad nu hvis prisen for den er at opgive ens drøm? PRIS 129,95 kr.

Sally Green HALF BAD

Sally Green HALF LOST

Sally Green HALF WILD

Malene Sølvsten RAVNENES HVISKEN

Selvom Nathans far er en af de mest berygtede og frygtede sorte hekse, vokser han op blandt hvide hekse, der lever i ubemærkethed iblandt os. Men Nathan er anderledes – halvkode – og derfor bliver der holdt særligt øje med ham. Efterhånden som Nathan bliver ældre, strammes kontrollen, men det lykkes ham alligevel at strejfe omkring i det skjulte og endda også fra tid til anden at få et glimt af dejlige Annalise, den hvide heks, der som en af de eneste ikke lader til at være bange for ham.

Nathan er på flugt igen. Han er stærkere end nogensinde — og mere forhadt end nogensinde. For at redde Alliancen er han nødt til at risikere sit liv — og imens søger han hævn over dem, der har svigtet ham. En voldsom og gribende afslutning på Half Bad-trilogien, der gemmer på et tvist til slut, som man ikke har set komme. ”En af den slags bøger, hvor man ikke kan vente på fortsættelsen” - Weekendavisen ”Half Bad er en fantastisk god bog!” - Bogboxen.dk

Nathan har langt om længe mødt sin far, Marcus, og fået de tre gaver, der gør ham til heks. Men han er stadig på flugt fra jægerne, og han må samtidig prøve at finde sin ven Gabriel og redde Annalise, der bliver holdt fanget af den magtfulde og farlige sorte heks, Mercury. Nathans søgen trækker ham ind i en uhellig alliance mellem sorte og hvide hekse, der sammen forsøger at bekæmpe jægerne, der på brutal vis har taget magten over Rådet for Hvide Hekse.

Fantasy, krimi og nordiske guder krydser hinanden, da en række bestialske mord viser sig at hænge sammen med en urgammel profeti om verdens undergang. Anne kan se hændelser i fortiden, og en nat genoplever hun et uhyggeligt gammelt mord. En rødhåret pige bliver myrdet og får skåret et runetegn i ryggen. Men kort efter begynder rødhårede piger at blive dræbt på egnen, og tegnet er på dem alle.

PRIS 149,95 kr.

PRIS 269,95 kr.

PRIS 269,95 kr.

46 — Vi læser 2017

PRIS 199,95 kr.


›› NYHED Sarah Engell HJERTET ER 1 ORGAN Marie går i 1. g, og indtil for nylig var hun en af de dygtigste elever. Nu er hun på vej til at gå under i et selvdestruktivt helvede af cutting og regler, der skal straffe hende for noget, der skete i en garderobe til en fest. Maries hemmelighed truer med at ødelægge hendes perfekte liv, og mens hun kæmper for at holde sandheden skjult, bliver hun forelsket. I en pige. En stærk ungdomsroman af Sarah Engell om kærlighed, cutting og kontrol. PRIS 199,95 kr.

Rick Riordan MAGNUS CHASE

Rick Riordan APOLLONS PRØVELSER

Meredith Russo HVIS JEG VAR DIN PIGE

S. J. Kincaid DIABOLIK

Magnus Chase er helten i en ny serie af Rick Riordan, som skriver i sin kendte blanding af spænding og humor, men denne gang om de nordiske guder. Magnus Chase har ikke haft det for let. Siden en forfærdelig nat for to år siden, da hans mor sagde, at han skulle løbe for livet, har han levet alene på gaden i Boston på flugt fra politiet og myndighederne.

Hvordan straffer man en udødelig? Ved at gøre ham til et menneske. Efter at have vakt sin far Zeus’ vrede bliver guden Apollo bortvist fra Olympen. Svag og desorienteret lander han i New York som en almindelig teenagedreng. Uden sine guddommelige kræfter må den 4.000 år gamle gud lære at overleve i nutidens verden, indtil han kan finde en måde at formilde sin far, så han igen kan blive en gud.

Amanda Hardy er den nye pige på skolen. Ligesom alle andre vil hun gerne få nye venner og passe ind. Men Amanda har en hemmelighed. Og hun vil ikke så tæt på nogen, at de risikerer at opdage den. Men da hun møder den søde og venlige Grant, kan Amanda ikke lade være med at lade ham komme tæt på. De tilbringer mere og mere tid sammen, og det begynder at gå op for hende, at hun mister for meget ved at holde ham på afstand.

Nemesis er en Diabolic. En genetisk fremstillet bodyguard, der er bundet til sin ejer hele livet. Nemesis ejes af pigen Sedonia Empyrian, der er datter af en magtfuld senator i et intergalaktisk rige, der styres af en gal kejser. Da kejseren befaler, at familien sender Sedonia som garanti for senatorens loyalitet, frygter familien for Sedonias liv og sender i stedet Nemesis, der skal udgive sig for at være senatorens datter.

PRIS 269,95 kr.

PRIS 269,95 kr.

PRIS 199,95 kr.

PRIS 299,95 kr.

Alinea — 47


NEMT , BILL OG GO IGT D KVALI TET

NYHED Bogpakker fra Alinea Få 5 nyheder 2 gange om året til en fast, lav pris ›› 375 kroner pr. bogpakke

LYDRET

Slange

Cecilie Bogh SLANGE

ANDREAS MUNK SCHELLER

CECILIE BOGH

Andreas Munk Scheller IS-TE

ANDREAS MUNK SCHELLER

›› BOGPAKKEN — NOVEMBER 2016

I denne bog kan du læse om et sejt kæle-dyr. Har du set en slange? Har du rørt en slange? Har du en slange hjemme hos dig? Eller har du en ven, der har en slange? Vil du gerne have en slange?

Noa ser på Alba.

Alba vil samle sne i en kop. Cecilie Bogh SKAK

CECILIE BOGH

GRØN LÆSEKLUB LYDRE indeholder mange Kim Dalsgaard lydrette og lydnære ord. Desuden er der fokus på korte, enkle sætninger og hyppige gentagelser. ALF PÅ RUMTUR T

Lix: 6

– et kæledyr

9 788723 513540 www.alinea.dk ALINEA

9788723513540_omslag.indd All Pages

ALF PÅ RUMTUR

SKAK

Alf er vægtløs. Han kan svæve ud af døren. Åh nej, hvad er nu det?

29/08/2016 16.08

KIM DALSGAARD

ALF PÅ RUMTUR

ALINEA

19/09/2016 08.29

LONA ANDERSEN

CECILIE BOGH

KIM DALSGAARD

9788723516350_omslag.indd All Pages

ALINEA

9 788723 516350 www.alinea.dk

Let-tal: 15

ALINEA

Lona Andersen FARLIGT SPIL

Slange

LET-tal: 7

LONA ANDERSEN

Efter at Hugo har mistet sin far, har han lukket sig mere og mere ind i sig selv. Han er helt opslugt af sit nye computerspil, CC, Caused City. Så meget, at skolen og verden omkring ham bliver ligegyldig. Men en dag ændrer spillet sig voldsomt og bliver uhyggeligt virkeligt.

Det er et sort hul. Det suger alt til sig. Også Alf.

Hugo trykker på tastaturet. Intet sker. Han har ingen kontrol over spillet mere. Væsenet vender sig om mod skærmen. Øjnene ser ud mod Hugo.

e. ager-åbningen? kak-spillere.

Så begynder væsenet at banke på skærmen.

CECILIE BOGH

SKAK Lix: 17

9 788723 516244 www.alinea.dk

ALINEA

ALINEA

Lix: 17

LET-tal: 12

ALINEA

ALINEA

9 788723 516756 www.alinea.dk

Lix: 6

9 788723 515346 www.alinea.dk

ALINEA

9788723515346_omslag.indd 3

9788723516244_omslag.indd 3

20/09/2016 09.37

16/09/2016 15.37

Med et abonnement på Alineas bogpakke får I 5 nyheder to gange om året til en fast pris på 375 kroner pr. bogpakke. Bogpakkerne udkommer hvert år i maj og november. Bestil bogpakken på alinea.dk

ALINEA