Vi læser

Page 1

Bogpakker fra Alinea Få 5 nyheder 2 gange om året til en fast, lav pris ›› 375 kroner pr. bogpakke

Vi læser · 2017 · #2

NEMT , BILL OG GO IGT D KVALI TET

Magasin om bøger, børn og læsning · 2017 · #2

I 1967 blev dansk børnelitteratur revolutioneret af fem værker, hvis indflydelse kan spores helt op til i dag.

Højtlæsning, forfatterbesøg og skriveværksteder. I Fredensborg bruger man tid på læseheste og forfatterspirer.

Læs 20 minutter hver dag! Sådan lyder et velment råd. Men nye læsere skal slet ikke læse alene, mener Louise Rønberg.

Fascinerende, farlige og gribende historier. Om alt fra heste og lorte til hackere og kunstig intelligens.

6 — Interview

16 — Reportage

28 — Interview

32 — Se alle de nye titler

LINE FRIIS FREDERIKSEN

UNIVERSET

CECILIE BOGH

Efterår

ANDREAS MUNK SCHELLER

Spider-Man

JANUS KODAL

Grøn Fagklub Cecilie Bogh EFTERÅR Grøn Fagklub Andreas Munk Scheller SPIDER-MAN

med Marco.

Anne-Marie Donslund

JAGTEN UNDERCOVER

ISBN 978-87-23-524225

9 788723 524225 Lix-tal: 9

UNIVERSET

›› BOGPAKKEN — NOVEMBER 2017

JANUS KODAL

SKAL VI VÆDDE?

med Marco,“ gør alting.“ a. e.

LINE FRIIS FREDERIKSEN

Let-tal: 15

Med et abonnement på Alineas bogpakke får I fem nyheder to gange om året til en fast pris på 375 kroner pr. bogpakke. Bogpakkerne udkommer hvert år i maj og november og sendes direkte til skolebiblioteket. Bestil på alinea.dk/bogpakker

Omslag_vilaeser2-hth_seperatUV.indd 1

Rød Fagklub Line Friis Frederiksen Anne-Marie Donslund UNIVERSET

JAGTEN

Blå Læseklub Janus Kodal SKAL VI VÆDDE?

Sort Læseklub Anne-Marie Donslund JAGTEN – UNDERCOVER

LORTELIV

Anne-Marie Donslund

INTERVIEW

JAGTEN TORBEN KIDNAPPET

WEINREICH Mød dansk børnelitteraturs grand old man

27/06/17 13:09


Velkommen til

Vi læser Velkommen til andet nummer af Alineas nye magasin om børn, bøger og læsning. Det er skrevet til dig, som er pædagogisk læringskonsulent, dansklærer eller læsevejleder. Eller som vi ynder at sige: til dig, som er vild med at få børn og unge til at læse mere, læse bedre og læse med stor læseglæde! Også denne gang har vi været ude og tale med nogle af de allerdygtigste i Danmark på deres felt. Du skal møde dansk børnelitteraturs grand old man, Torben Weinreich, der fortæller om arven fra ’67, og du kommer med en tur til Fredensborg, hvor man har satset stort på en række spændende læseinitiativer rettet mod de elever, der både er dygtige læsere og har en stor interesse for at folde deres egne skriveevner ud. Også i dette nummer går vi tæt på forfatterne til en række af vores nye frilæsningsbøger, hvor du blandt andet får indblik i, hvor vigtigt det er, at bogens hovedpersoner spejler læserne, og at den gode historie både fascinerer og overrasker. Bagerst i magasinet får du overblik over vores mange nye titler.

Nicola Yoon SOLEN ER OGSÅ EN STJERNE

Kristina Aamand FOR ENDEN AF DIN PEGEFINGER

Marie Duedahl SNESTORM I APRIL

Kit A. Rasmussen TIL DØDEN OS SKILLER

Natasha: Jeg er en pige, der tror på videnskab og fakta. Ikke skæbne. Eller drømme, der ikke går i opfyldelse. Daniel: Jeg har altid været den gode søn, den dygtige elev, levet op til mine forældres høje forventninger. Aldrig digteren. Aldrig drømmeren. Men da jeg ser hende, glemmer jeg alt om det. Bogen er en smuk kærlighedshistorie fortalt på en måde, man ikke har set før.

17-årige Sheherazade føler sig klemt imellem sin mors forventninger om, at hun skal være en god muslimsk pige, og sine klassekammerater, som lever et helt andet liv. For at holde sig oven vande, skriver hun om de ting, hun oplever som flygtning i Danmark. En rå og gribende roman om at blive forelsket i den forkerte og betale prisen for at følge sit hjerte.

14-årige Aprils verden falder fra hinanden, da hendes forældre flytter fra hinanden. Aprils far kan ikke tage ansvar for sig selv, og da slet ikke for April og hendes lillebror. Derfor bliver de tvunget til at flytte til København. Det hele så ellers lige så lyst ud med en udtagelse til ungdomslandsholdet i basket, men uden holdet i ryggen, kan det så lade sig gøre? Denne bog er en del af "Sommerfugleserien 2".

Til trods for en hård opvækst har Nick nogenlunde styr på livet: Arbejde på værkstedet, byture med vennerne, ikke for meget hash, løs aftale med Emma om sex. Så møder han Isabelle. Hun er alt for god til ham, det kan han se med det samme. For smuk, for rig, for intelligent. Alligevel kaster han sig ud i kampen for at vinde hende.

Alder 15+

Alder 13+

Alder 12+

Alder 13+

Ditte Wiese PROVINSPIS

Rob Lloyd Jones JAKE ATLAS OG SMARAGD-SLANGENS GRAV

Rick Riordan MAGNUS CHASE OG DE NORDISKE GUDER – THORS HAMMER

Malene Sølvsten RAVNENES HVISKEN – BOG 2

For kort tid siden var jeg en skoleelev med dårlige karakterer og endnu dårligere opførsel. Jeg havde verdens skrappeste forældre, en søster, som knap nok gad tale til mig, og en evne til at lave ballade, selv når jeg prøvede at lade være. Indiana Jones møder Mission Impossible!

Thors hammer er forvundet. Igen. Tordenguden har en tvivlsom vane med at miste sit våben - den stærkeste kraft i de ni verdener. Men denne gang er hammeren ikke bare væk, den er faldet i fjendehænder. Andet bind i trilogien om Magnus Chase og de nordiske guder.

Alder 11+

Alder 12+

Rigtig god læselyst!

Alinea Lindhardt og Ringhof Forlag A/S Vognmagergade 11, 2. sal 1148 København K Der tages forbehold for trykfejl. Ansvarshavende redaktør: Mette Boye Redaktion: Cecilie Bogh, Stine Honoré & Andreas Munk Scheller Skribenter: Søren Flott, Michael Kirkeby & Hans Henrik Rasmussen Design: Hjalte Thalund / Alinea Marketing Foto: Daniel Hjorth, Rumle Skafte, Martin Stampe, Sisse Stroyer Trykt hos Livonia Print, 2017 alinea.dk

Ida lider af en alvorlig omgang bøhlands-blues. Det er ikke til at ruske liv i de forstadszombier, hun omgiver sig med. Hvad vil de egentlig med deres liv? Og skulle de ikke bare få fingeren ud? Spørgsmål, som Ida stiller alle andre end sig selv. En stærk bog om at finde sig selv i en hverdag, hvor alle andre synes at have svaret. Alder 15+

Andet bind i den anmelderroste bestsellertrilogi. Tre vil dø. To vil hun svigte. En må hun slå ihjel. Hvor langt vil hun gå for at standse Ragnarok? Hele sit liv er Anne blevet forladt. Nu indser hun, at for at redde sin søster må hun selv svigte dem, hun elsker. Men kan hun gøre det? Alder 13+ Alinea — 47

Omslag_vilaeser2-hth_seperatUV.indd 2

27/06/17 13:09


Indhold s. 26

PÅ JAGT EFTER ET LIV Anne-Marie Donslund er aktuel med Jagten, en dyster og medrivende serie om livet, når det er svært. Det er også en varm og vedkommende fortælling om venskaber, forelskelse og det at starte forfra.

s. 24

DEN GODE HISTORIE FASCINERER OG OVERRASKER Som naturfaglig formidler har Line Friis Frederiksen især lært to ting: at børn og unges fascination er nøglen til deres læse- og læringsglæde. Og at det er okay ikke at fortælle alt på én gang.

s. 6

INTERVIEW MED TORBEN WEINREICH I 1967 blev den danske børnelitteratur revolutioneret af fem særegne værker, hvis indflydelse kan spores helt op til i dag. Det betyder dog ikke, at det er slut med nyskabelsen, fortæller professor i børnelitteratur Torben Weinreich, som har fulgt børnelitteraturen i det halve århundrede siden da.

s. 10

PORTRÆT AF TOM KRISTENSEN & EMIL BLICHFELDT De har begge en forkærlighed for superhelte og er klar med bogen Nexus. Forvent masser af action og referencer til både Batman og Catwoman.

s. 22

SPOT PÅ METTE FINDERUP ”Jeg havde læst alt for meget Dostojevskij, og jeg tænkte, at det niveau ville jeg aldrig kunne nå, men så gik det op for mig, at man kunne være en udmærket forfatter uden at nå op på Nobelprisniveau.”

s. 16

LÆSEHESTE OG FORFATTERSPIRER De svage elever er ofte i fokus, når det gælder læsning. Men faren er, at dem, der virkelig brænder for at læse, bliver overset. I Fredensborg bruger man tid på de læsestærke.

s. 30

"DET ER JO LANGT MERE END EN HISTORIE OM EN PIGE OG EN HEST" Mød forfatterne bag serien Gry og Gloria, Birgitte Bregnedal og Lotte Nybo.

s. 28

LOUISE RØNBERG Læs om, hvorfor det er vigtigt at vente med stillelæsningen, og få gode råd til at opbygge læselysten hos nye læsere.

Alinea — 3

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 3

27/06/17 13:05


Lad os (også) fejre frilæsningen Tekst Cecilie Bogh og Andreas Munk Scheller

| Foto Daniel Hjorth

Cecilie Bogh og Andreas Munk Scheller er forlagsredaktører hos Alinea, hvor de sammen sidder med frilæsningsområdet. Andreas Munk Scheller er uddannet lærer og har i mange år arbejdet som indskolingslærer og pædagogisk læringskonsulent. Andreas er forfatter til flere bøger — både fagbøger og skønlitterære. Cecilie Bogh er uddannet lærer, har en Master i Børnelitteratur samt en uddannelse som læselærer og læsevejleder. Cecilie har gået på Forfatterskolen for Børnelitteratur og er selv forfatter til en række skønlitterære bøger samt fag- og undervisningsbøger.

4 — Vi læser 2017

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 4

27/06/17 13:05


I år fejrer vi 50-året for et markant vendepunkt i dansk børnelitteratur. Men mens udviklingen har buldret afsted for børne- og ungdomslitteraturen, synes frilæsningsbogen nærmest at være stagneret. Med Læseklub og Fagklub forsøger vi at skabe et nyt vendepunkt for frilæsningen. Med tidssvarende og medrivende bøger og en kvalitet, der matcher børne- og ungdomslitteraturen, vil vi vække læseglæden hos eleverne. For vi ved, at det er dét, der skal til for, at de bliver rigtig dygtige læsere. ET VENDEPUNKT Med udgivelsen af fem ikoniske værker blev der i 1967 sat nye standarder for børnelitteraturen i Danmark. Ikke bare indholdet, men også sproget ændrede sig markant. En udvikling, der stadig afspejles i dansk børne- og ungdomslitteratur. Men mens dansk børnelitteratur har braget derudaf og været i stadig udvikling, er det til gengæld som om udviklingen af frilæsningsbøger har stået stille. Mange frilæsningsbøger ligner bøger, der kunne været udgivet for fem, ti eller endda tyve år siden. Med serierne Læseklub og Fagklub forsøger vi at skabe endnu et vendepunkt. Denne gang et vendepunkt for frilæsningen. Børn i dag er moderne og kompetente kulturforbrugere. De er vant til tårnhøj kvalitet, og derfor skal de også møde tilsvarende kvalitet i frilæsningsbøgerne. At blive en kompetent læser er et projekt, der SKAL lykkes. Og det kræver, at eleverne læser – og læser meget. LÆSEREN PÅ KROGEN Elevernes læseoplevelse starter, så snart de tager bogen ned af hylden. For det første skal det være rigtige bøger. Derfor trykker vi stort set alle vores bøger i hardback. For det andet er en appellerende forside vigtig. Taler bogen til mig? Bliver jeg optaget og får lyst til at læse mere? Når vi kigger på frilæsningsbøgernes forsider fra de seneste år, kan vi se, at vi kan lære meget af børne- og ungdomslitteraturen. Også frilæsningsbøgernes forsider bliver nødt til at tale til vores tids børn og unge. Bøgerne skal se sjove, cool, spændende eller interessante ud. Og de skal selvfølgelig ikke ligne bøger, der blev udgivet for mange år siden. FIND NIVEAUET På for- og bagsiden har vi skåret alt overflødigt fra og fjernet diverse informationer, unødvendig larm og ekstra serienavne. Elevernes læsekompetencer hænger sjældent sammen med alder, og derfor står der ikke en direkte aldersangivelse på bøgerne. Det er ikke fedt at være 14 år og læse en bog, hvor der står fra 9 år på bagsiden. Som støtte til at finde den rigtige bog kan eleverne i stedet gå efter farven på logoet. Ligesom på

skibakken er grøn for begynderlæserne, så kommer blå, rød og endelig sort for de erfarne læsere sidst på mellemtrinnet og i udskolingen. Selvom man er en erfaren læser, er det ikke sikkert, at man er en sikker læser. Derfor viser streger på bogens ryg niveauet inden for kategorien. Der kan være mellem en og tre streger. En svag læser i udskolingen skal ikke læse bøger, der er rettet mod elever i 2.-3. klasse. Også de har ret til alderssvarende fortællinger, hvor niveauet passer. Det er den måde, de vil udvikle sig og styrke deres læsekompetencer. Denne gruppe læsere vil derfor skulle vælge en bog fra sort læseklub med én streg på ryggen. VORES LÆSERE FORTJENER GODE HISTORIER Læseoplevelser kan drives fremad af fortællinger med et vist tempo og med temaer, der konstant pirrer læseren til at læse videre. Vores læsere fortjener gode historier, der i oplevelse, udtryk, tempo og indhold modsvarer det, de møder i børneog ungdomslitteraturen. Vi oplever en klar tendens til, at illustrationer og tekst flyder mere og mere sammen. Det giver en anderledes læseoplevelse, som tiltaler mange af vores læsere. Alt det skal vi bringe ind i vores frilæsningsbøger, uden at vi af den grund går på kompromis med den læsepædagogiske bearbejdelse. KVALITET I LÆSEBÅNDET Det er fast kutyme, at danske skoler i dag opfordrer eleverne til at frilæse derhjemme hver dag. Derudover bliver der frilæst en hel del i børnenes skoletid, ofte i forskellige former for læsebånd. Det er fantastisk med det øgede fokus på elevernes læsning, men måske er det tid til at kvalificere læsebåndet yderligere? Ofte foregår elevernes frilæsning i stilhed. Men forskning viser, at højtlæsning mellem elever, især i den tidlige læseudvikling, er afgørende for at styrke deres afkodningsfærdigheder og stimulere deres forestillingsevne. VI ER VILDE MED FRILÆSNING På samme måde, som det er en god idé, at eleverne deler deres læseoplevelser med hinanden, ønsker vi også at dele alle vores mange ideer til frilæsning med jer. På Instagram kan du komme lidt tættere på vores tanker om – og arbejde med – frilæsningen. Vi er også konstant på udkig efter nye, gode ideer. Så del gerne dine med os. Følg os på Instagram, og kom gerne med input til, hvordan vi sammen kan sørge for, at 2017 bliver et nyt vendepunkt for frilæsningen.

Vi ses på @vilaeser

Alinea — 5

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 5

27/06/17 13:05


Børnebogen vil ikke gå i stå Tekst Hans Henrik Rasmussen | Foto Martin Stampe

I 1967 blev den danske børnelitteratur revolutioneret af fem særegne værker, hvis indflydelse kan spores helt op til i dag. Det betyder dog ikke, at det er slut med nyskabelsen, fortæller professor i børnelitteratur Torben Weinreich, som har fulgt børnelitteraturen i det halve århundrede siden da. Han finder hvert år eksempler på fremragende børnelitteratur, og faktisk mener han, at vi lige nu er inde i en periode, der kan vise sig lige så vigtig som den i 1967. 6 — Vi læser 2017

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 6

27/06/17 13:05


Alinea — 7

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 7

27/06/17 13:05


Om Torben Weinreich Torben Weinreich (f. 1946) er professor i børnelitteratur og var fra 1998-2004 leder af Center for Børnelitteratur ved Danmarks Pædagogiske Universitet i København. Er forfatter til en række bøger om børnelitteratur, bl.a. Leksikon for børnelitteratur (2003), Børnenes litteraturhistorie (2008), Forfattere i nyere dansk børnelitteratur (2011) og senest Den socialistiske børnebog (2015). Har desuden selv skrevet en række børne- og ungdomsbøger, bl.a. trilogien Elsker dig.

En myg, der kører på cykel, en dreng, der bor i et hønsehus, og et sært lille væsen, der kun har én tå at hoppe på. Det er nogle af hovedpersonerne i fem børnebøger, som næsten alle danskere kender, enten fordi de har læst dem, fået dem læst højt eller har læst dem højt for andre. For halvtreds år siden og inden for en periode på blot fem uger i efteråret 1967 blev den danske børnebogslitteratur nemlig revolutioneret af Flemming Quist Møllers Cykelmyggen Egon, Ole Lund Kirkegaards Lille Virgil, Benny Andersens Snøvsen og Eigil og katten i sækken, Cecil Bødkers Silas og den sorte hoppe og Halfdan Rasmussens Halfdans ABC. ”Hvis bare en enkelt af de bøger var kommet det år, var det nok til, at jeg ville sige, det var et bemærkelsesværdigt år,” fortæller professor i børnelitteratur Torben Weinreich, der allerede i 1972 blev ph.d. i børnelitteratur, og som fra 1998 til 2004 var leder af Center for Børnelitteratur ved Danmarks Pædagogiske Universitet i København. ”Vi fik nogle helt nye typer hovedpersoner i de bøger. Vi fik nogle drenge og til dels også nogle piger, som var meget anderledes, end dem vi kendte fra den hidtidige børnelitteratur – nogle meget selvstændige børn, som levede deres eget liv, og som på mange måder gjorde det på trods af de voksne,” siger Torben Weinreich og nævner Silas fra Bødkers Silas og den sorte hoppe, som ”det første individ i dansk børnelitteratur”.

’ET VANVITTIGT ORIGINALT VÆRK’ Og ikke kun indholdet, men også sproget ændrede sig markant, fortæller han. ”Vi får et meget mere levende og direkte sprog. For eksempel Ole Lund Kirkegaard. Hans måde at skrive på i Lille Virgil og i de bøger, der følger efter, er helt anderledes. Bare sådan, som den starter: ’I et hønsehus i en lille by boede der en dreng ved navn lille Virgil. Hønsehuset var bagerens, men lille Virgil havde fået lov at bo der – lige til det en dag faldt sammen. For bageren var en rar mand, som bagte brød, kager og æbletærter hele dagen, og det selv om folk i byen næsten aldrig købte noget. Folk i byen købte kun to eller tre brød om dagen. Alle kagerne, æbletærterne og rosinbrødene spiste bageren selv. I hønsehuset boede der også en hane. Den havde kun ét ben. Derfor stod den altid lænet op ad hønsehuset for ikke at vælte.’ Det er jo originalt, at bageren selv spiste kagerne, og det er også nyt, hvordan vi her i begyndelsen får præsenteret bogens hovedpersoner en ad gangen, hvorefter de glider ind i et handlingsmønster,” siger Torben Weinreich. Han nævner også Halfdans ABC som et ”fuldstændigt vanvittigt originalt værk”, som har betydet, at der stadig i dag udgives sådanne rimede fortællinger nærmest hvert eneste år. På den måde har de fem bøger fra ’67 haft stor betydning for den efterfølgende børnelitteratur, men det betyder ikke, at udviklingen sluttede med dem, fortæller Torben Weinreich og udpeger 1975 som det næste store år. Her kom Bjarne Reuters første børnebog, Kidnapning. ”Reuter står klart i gæld til de fem børnebogsforfattere fra 1967, men samtidig bringer han fornyelse med sig, så det fra ’67 ikke dør ud, men fortsætter gennem 1970’erne i en ny type bøger.”

8 — Vi læser 2017

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 8

27/06/17 13:05


EN NY VIGTIG PERIODE Det næste store spring, som han kalder det, sker ifølge Torben Weinreich cirka ti år senere, da Kim Fupz Aakeson kommer med sin første børnebog, Hvem vover at vække guderne? ”Aakeson bringer så at sige depechen videre fra Reuter og fra de fem i 1967, og han er med mine øjne den helt store børnebogsforfatter i perioden fra slutningen af 1960’erne og frem til omkring år 2000, og han kommer med nogle ekstremt originale børnebøger. Men ved siden af er der en masse andre gode værker af forfattere, som sætter deres eget præg på børnebogslitteraturen uden at være helt oppe ved de store, men som derved bekræfter udviklingen, der blev sat i gang i ’67.” Også efter indgangen til det nye årtusinde fortsatte fornyelsen inden for børnebogslitteraturen. Faktisk mener Torben Weinreich, at vi lige nu er inde i en periode, der kan vise sig at være lige så vigtig som dengang i 1967. ”Der kommer så gode børnebøger hvert eneste år, at man kan spørge sig selv, om vi nu ikke er inde i en ny periode, der kan blive lige så stor som den i ’67,” siger han og fremhæver to bøger fra de seneste år. ”Mette Hegnhøjs Ella er mit navn vil du købe det?, som er en dybt original børnebog fra 2015, der fik Kulturministeriets børnebogspris, og Kim Leines Skovpigen Skærv, som er en fremragende bog, der udkom sidste år, er to af de bedste fra de seneste år, og for eksempel Leines rummer en masse nyt, en ny måde at skrive for børn på – det er en bog, der diskuterer med sig selv og med læseren, hvad det egentlig er for en bog, han eller hun sidder og læser. Det er virkelig et originalt værk.”

HELT NYE UNIVERSER Torben Weinreich fortæller, at der ud over de originale børnebøger er kommet nyskabelser såsom grafiske romaner, hvor det tegnede er lige så vigtigt som teksten, og han mener, at denne positive udvikling vil fortsætte også i de kommende år. ”Jeg tror, vi får en meget varieret børnelitteratur, hvor mange forskellige genrer og skrivemåder spiller sammen. Et godt eksempel er Hanne Kvists Dyr med pels – og uden fra sidste år, hvor der indgår en tegneserie som en del af selve fortællingen. Det afgørende er, at forfatterne og tegnerne – nogle gange den samme person – sammen bygger nye universer op. Det tror jeg bliver fremtidens børnebog,” siger han og afviser bekymringer om, at børnebogen vil blive sat under pres fra nye digitale medier. ”Børnebogen går ikke i stå. Den har selv taget udfordringen op. Forfatterne og illustratorerne har selv fundet ud af at skabe nye værker, som kan modstå det pres, der kommer fra nye medier, og jeg tror, at vi i fremtiden kommer til at stå med en meget original børnebogsproduktion. Bøgerne vil blive originale og fremragende, lige fra de mere almindelige bøger såsom Kim Leines Skovpigen Skærv og til bøger såsom Mette Hegnshøjs Ella er mit navn vil du købe det?, der er et helt anderledes greb på børnebogen. De vil komme, uden at der er nogen, der presser på, fordi forfatterne og illustratorerne selv vil det. Så vi skal ikke være bekymrede på børnebogens vegne. Det skal nok gå. Jeg var selv lidt urolig omkring år 2000, hvor jeg syntes, at tingene var ved at gå lidt i stå. Der kom stadig fremragende værker, men der manglede ligesom det reelt fornyende. Men der vil jeg sige, at det er virkelig kommet de seneste år.”

Fem revolutionerende børnebøger fra 1967 Cykelmyggen Egon af Flemming Quist Møller Lille Virgil af Ole Lund Kirkegaard Snøvsen og Eigil og katten i sækken af Benny Andersen Silas og den sorte hoppe af Cecil Bødker Halfdans ABC af Halfdan Rasmussen og Ib Spang Olsen

Alinea — 9

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 9

27/06/17 13:06


Når en bog siger

KAPOW!

i hovedet på dig Tekst Hans Henrik Rasmussen | Foto Martin Stampe

10 — Vi læser 2017

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 10

27/06/17 13:06


Forfatter Emil Blichfeldt og tegner Tom Kristensen har begge en forkærlighed for superhelte, og så har de også en ret klar idé om, hvad det er, der præcis skal til for at få ord og tegning til at smelte sammen på allerbedste vis. De er aktuelle med bogen Nexus om drengen Nasim og pigen Kira. Forvent masser af action og referencer til både Batman og Catwoman. Alinea — 11

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 11

27/06/17 13:06


”Jeg har fundet ud af, at der er to ting, som er meget vigtige, når du skriver en bog,” siger forfatter Emil Blichfeldt. ”Dine hovedpersoner skal spejle læseren, ellers fungerer det ikke, og så skal du have et godt samarbejde med illustratoren. Toms streg er ultradynamisk, hvilket er meget vigtigt, for når teksten er fyldt med action, skal tegningen være endnu mere dynamisk, så det virkelig siger kapow inde i hovedet på læseren. Han skal opleve, at det er lige så fedt som at spille computerspil.” Tom Kristensen er tegner og har illustreret en række af Emil Blichfeldts børne- og ungdomsbøger. De begyndte at arbejde sammen i 2013. ”Det vigtigste for mig er, at teksten giver mig nogle billeder – at der skabes flotte eller uhyggelige billeder i mit hoved, som jeg har lyst til at tegne. Jeg synes, at Emil er rigtig god til at skabe nogle fede stemninger, som jeg kan understrege med mine tegninger, ligesom jeg med mine tegninger kan hjælpe med at beskrive karaktererne,” siger Tom Kristensen. MUTANT ELLER TEGNER Tom Kristensen og Emil Blichfeldt er begge vokset op med en forkærlighed for superheltetegneserier. ”Som teenager læste jeg rigtig mange superheltetegneserier. Dengang var der ikke så mange, der kendte dem, men i dag er mange blevet filmatiseret,” fortæller Emil Blichfeldt og nævner, at der i Nexus også er mange superheltereferencer.

”Hovedpersonerne er nærmest sådan low power-superhelte, som man kender dem fra for eksempel Daredevil. Den mandlige hovedperson har en del tilfælles med Batman og den kvindelige med Catwoman – men det er kun noget, du bemærker, hvis du kender dem virkelig godt. De to hovedpersoner er tiltrukket af hinanden, men kæmper også mod hinanden, præcis som Batman og Catwoman. Og det er også det, der sker mellem de unge i den alder: Det bliver svært at opretholde venskab imellem kønnene. I det hele taget er min drivkraft det, der sker mellem børn præcis dér, hvor de går fra at være børn til at blive unge. I den periode sker der ekstremt mange skift inde i hovedet på dem, og det giver en enorm usikkerhed på verden. Det gælder både den frygt, som de bærer rundt på, og venskaberne og den gryende tiltrækning til det andet køn.” Tom Kristensen fortæller, at han som lille simpelthen havde to ønsker: enten at blive mutant eller tegner. ”Og da der ikke lige kom nogen superkræfter, blev det tegner,” som han formulerer det. Han henter i dag inspiration ikke bare fra superheltetegneserierne, men også fra billedkunsten. ”Det er jo ikke nødvendigvis så børnebogsrelateret, men jeg kan godt lide Edward Munch og også Egon Schiele, som virkelig har nogle flotte kropsskitser og tegninger. Derudover har jeg altid været glad for Da Vinci og de gode renæssancekunstnere. Den der overdrevne kropsting, de har kørende med lidt for store hænder og et lidt for stort drej i kroppen for at skabe dynamik, det er også noget, jeg bruger i mine tegninger. Det er ligesom i teatret; man må godt overdrive for at opnå den rigtige dynamik.”

Illustration fra Nexus, tegnet af Tom Kristensen.

12 — Vi læser 2017

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 12

27/06/17 13:06


Alinea — 13

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 13

27/06/17 13:06


LÆSNING MÅ IKKE VÆRE EN OPGAVE For Emil Blichfeldt var superheltetegneserierne simpelthen det, der skulle til for overhovedet at få ham til at lære at læse. Dengang var der efter hans mening ikke et særligt godt udvalg af frilæsningsbøger, som både var lette og spændende. ”Jeg lærte først at læse i 3. klasse, og en af de primære grunde var, at de frilæsningsbøger, jeg blev præsenteret for, var bøger, der var skrevet for, at børnene skulle lære bogstaverne – de var simpelthen så kedelige, at det ikke var fysisk muligt for mig at læse dem. Så jeg lærte faktisk at læse gennem tegneserier, for efterhånden tænkte jeg jo, at jeg også måtte finde ud af, hvad der stod i taleboblerne. Så hvis du skal sparke nogen i gang med at læse, og de synes, det er en opgave, så skal du lave det om, så de i stedet synes, det er fedt. Den kode, jeg bruger, er, at teksten skal være så nem at læse, at læseren ikke bliver skræmt væk, samtidig med at handlingen skal være så god, at læseren ikke føler det som en hån. Det er meget vigtigt at kombinere de to ting,” understreger han. Selv om Tom Kristensen ikke mener, at der i udgangspunktet er så stor forskel på at tegne til børn eller voksne, er der dog et par ting, han alligevel tænker over, når han skal ramme den unge læser. ”Det skal være lidt mere in your face – det behøver ikke være så subtilt. Nexus er også ret action packed og dynamisk. Og så tror jeg, at hvis jeg har det sjovt med at tegne det, så skal de unge nok også synes, at det er fedt,” siger han.

14 — Vi læser 2017

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 14

27/06/17 13:06


EMIL BLICHFELDT (F. 1977): + Forfatter til en lang række bøger, bl.a. Nexus

(2017), Roboys (2017), Jonny Nekrotic (2016), Dragernes Land (2014) og serien Vintersjæl (2013).

+ Anmelder børnebøger i Weekendavisens børne- og ungetillæg Faktisk og på bogblogger.dk.

+ Driver mikroforlaget Calibat.

TOM KRISTENSEN (F. 1982): + Har gået på The Drawing Academy i Viborg og illustrationslinjen på Designskolen i Kolding.

+ Har illustreret en række bøger, bl.a. Emil

Blichfeldts Nexus (2017), Roboys (2017) og serien Vintersjæl (2013). Han har desuden

illustreret Made Flesh af Lars Kramhøft, der

vandt Årets Danske Horrorudgivelse i 2013 og har desuden tegnet og skrevet bogen Martin om Martin Luther, der udkom i 2017.

FØLELSERNE BRUSER Emil Blichfeldt fortæller, at han også lærte en hel del om de unge læsere, dengang han arbejdede som tilkaldevikar på en skole. Blandt andet lærte han, at det er et meget vigtigt tidspunkt at sørge for, at de bliver ved med at læse.

Illustration fra Nexus, tegnet af Tom Kristensen.

”Hos de her teenagere bruser følelserne simpelthen så stærkt. De små klasser er nemme, men omkring 7.-8. klasse springer det hele i luften. Der er mange drenge, som holder op med at læse på det tidspunkt. I stedet spiller de computerspil og ser film, så hvis man skal holde fast i dem, skal der virkelig være meget action på. Samtidig er det vigtigt, at der er noget, der handler om de ting, de går med inde i hovedet.” Emil er netop kommet tilbage fra en foredragstur, hvor han besøgte skoleklasser for at fortælle om sine bøger. Og her fik han endnu engang bekræftet, hvor vigtig det er, at de unge kan spejle sig i hovedpersonerne. ”I de klasser sidder der både drenge og piger med indvandrerbaggrund, og for dem er der virkelig mangel på bøger med hovedpersoner, de kan spejle sig i. Derfor hedder hovedpersonen i Nexus Nasim. Jeg har ikke gjort noget særligt ud af det. Sådan er det bare.”

Alinea — 15

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 15

27/06/17 13:06


16 — Vi læser 2017

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 16

27/06/17 13:06


Læseheste og forfatterspirer Tekst Søren Flott

De svage elever er ofte i fokus, når det gælder læsning. Men faren er, at dem, der virkelig brænder for at læse, bliver overset. Det gør de noget ved i Fredensborg Kommune, hvor man gerne investerer tid og ressourcer på både læseheste og forfatterspirer. 12-årige Laura Kjær Jørgensen fra 6. C på Fredensborg Skole var pludselig lysvågen. Der var mørkt i værelset, og klokken var ikke mere end to om natten til den 26. april. Alligevel kunne hun ikke sove. Hun steg ud af sengen, fandt sin historie frem og begyndte at læse højt for sig selv. VIRKELIGHEDEN SMÆKKET OP I HOVEDET Når man ankommer til Fredensborg Skole Vilhelmsro hilses man velkommen af et stort banner. ’Litteratur Akademiet’ står der. Denne morgen er skolens ældste elever samlet i aulaen, og der er helt stille, mens forfatter Sarah Engell fortæller om sin research til romanen 21 måder at dø. Den handler om cyber-mobning og brydes regelmæssigt af sorte sider med korte beretninger fra virkeligheden. ”Jeg kan godt lide tanken om, at læserne er dybt inde i det fiktive univers og så pludselig får virkeligheden smækket op i hovedet,” siger hun og tilføjer, at det var hårdt at læse om de tragiske historier om unge rundt om i verden, der har begået selvmord på grund af massiv mobning. ”Bliver det aldrig for hårdt?” vil en af drengene vide. ”Det gør det,” svarer Sarah Engell, ”det er både det fedeste og det hårdeste i verden!” Spørgsmålene fortsætter i en lind strøm, og eleverne er godt inde i stoffet, men det er der heller ikke noget at sige til, for skolerne i Fredensborg Kommune satser stort på at åbne litteraturens verden op for børn og unge.

| Foto Rumle Skafte

”Det gik op for os, at læsning var blevet nedprioriteret – især på mellemtrinet – og vi ønskede derfor at blæse liv i elevernes læseglæde,” fortæller Ida Kongsø, der er læringscentervejleder og PLC-koordinator for skolerne i Fredensborg. En af måderne har været den fælles investering i Litteratur Akademiet, der omfatter tusind romaner og otte forfatterbesøg på samtlige skoler i Fredensborg hvert år. ”Det har gjort en vild forskel. Vi kan se, at bøgerne virkelig bliver lånt,” fortæller Ida Kongsøs kollega Anne Foverskov, der er lærer og PLC-medarbejder på Endrupskolen i Fredensborg. DE DYGTIGSTE ELEVER Hvor der i den danske folkeskole ofte er fokus på de elever, der har sværest ved at læse og skrive, har Ida Kongsø og Anne Foverskov fået mulighed for at arbejde med de elever, der nemt kan sluge en hel roman i løbet af en uge – fordi de har lyst. Det begyndte for tre år siden med initiativet Talentholdet, som går ud på, at lærere kan indstille elever, som er særligt gode til eller har en stor interesse for at læse og skrive. ”Det er næsten, som om at de her elever kommer ud af skabet. Mange af dem gemmer lidt på deres interesse, for det kan godt være lidt pinligt at være glad for litteratur,” fortæller Ida Kongsø. NERVEPIRRENDE En af deltagerne på Talentholdet er 13-årige Sophia Amalie Lund Kierkegaard, der med egne ord altid har læst ”sindsoprivende hurtigt” og fra en tidlig alder. Hun har sammen med 12-årige Laura Kjær Jørgensen og 13-årige Valdemar Monrad Kuhl taget plads i skolebibliotekets sofagruppe.

Alinea — 17

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 17

27/06/17 13:06


”Nogle ville måske tænke: ’Nej, ikke mere skole efter sidste time’, men sådan har vi det ikke. Vi får ny inspiration og bliver presset til at læse vores tekster op for hinanden,” forklarer hun. ”Det kan være ret nervepirrende at læse op for andre!,” tilføjer Laura Kjær Jørgensen. ”Ja, og så er det ikke noget, man lige taler så højt om: ’Hey-hey! Jeg går på et litteraturhold!’,” siger Valdemar Monrad Kuhl. På Talentholdet fokuserer Ida Kongsø og Anne Foverskov på både læsning og skrivning. De læser en masse litteratur, og oveni kommer skriveøvelserne, hvor de selv lærer at jonglere med sproget, som da de fik til opgave at skrive en våd historie eller en tekst, der skulle begynde med ordene ’Kære mormor’. Dertil kommer en række forfatterbesøg. Eleverne har blandt andet mødt forfatterne Josefine Ottesen, Morten Dürr og Kasper Hoff, som hver især har inspireret dem med tekster og øvelser. ”For mig har det haft en betydning for, hvordan jeg skriver. Jeg går i 7. klasse, hvor vi skriver mange stile og essays, og efter at have været på Talentholdet går jeg bare i gang, fordi vi har haft så mange øvelser, der inspirerer,” siger Valdemar Monrad Kuhl. Han bakkes op af Laura Kjær Jørgensen, som ikke er i tvivl om, at hun har ændret indstilling til dansktimerne: ”Før var det sådan, at timerne bare skulle overstås, fordi det var så kedeligt. Men nu sidder jeg bare og venter på, at vi skal i gang med at skrive.”

»For mig har det haft en betydning for, hvordan jeg skriver. Jeg går i 7. klasse, hvor vi skriver mange stile og essays, og efter at have været på Talentholdet går jeg bare i gang, fordi vi har haft så mange øvelser, der inspirerer«

18 — Vi læser 2017

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 18

27/06/17 13:06


Alinea — 19

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 19

27/06/17 13:06


STADIG ET TABU Talentholdet slutter af med en aften, hvor deltagerne læser op af egne tekster eller et stykke fra deres yndlingsroman. ”Der er stadig noget tabu over det – blandt andet fordi det at skrive er en meget personlig ting,” forklarer Ida Kongsø. Hvordan har det været at fokusere så meget på de dygtigste elever? ”Jeg har været lærer siden starten af 80’erne og har altid bekymret mig om at få de svageste elever med, så det er noget, jeg tænkte meget over i starten – altså, at vi bruger mange penge på så få. Men elevernes glæde ved at være med breder sig som ringe i vandet,” forklarer Anne Foverskov. Hun bakkes op af sin kollega: ”De fungerer som en slags ambassadører, for det gør en forskel, når det er ens kammerater, der anbefaler en bog, de synes er fed.” BRAGENDE BIFALD Laura Kjær Jørgensen fra 6. C kunne mærke sine hænder ryste, da hun tog plads på trappen i aulaen ved siden af sine forældre. Rundt om hende sad alle de andre fra Talentholdet og deres forældre, som var spændte på at høre deres sønner og døtre læse op. Det gjorde det ikke nemmere, at hun var blandt de første, men hun tvang sig selv frem foran publikum med sine papirer i hånden. Ville de overhovedet kunne lide historien? Hvad nu hvis de begyndte at grine? Historien om en hund, et blodspor og en fremmed stemme på voicemail skulle jo helst være spændende. Hun så op og fandt sit mors blik. Så så hun ned på teksten. Papirerne sitrede i hendes hænder. Og så begyndte hun at læse, med høj og tydelig stemme, som hun havde øvet sig på derhjemme. Kort efter bragede bifaldet mod hende – Laura Kjær Jørgensen havde ramt plet.

20 — Vi læser 2017

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 20

27/06/17 13:06


DET HAR VI LÆRT Ida Kongsø og Anne Foverskov konkurrerer med fodboldtræning, computerspil og de sociale medier, når det gælder om at tiltrække sig elevernes opmærksomhed. I den proces har de blandt andet lært, at … … netværk betyder alt. Det er umuligt at sætte et initiativ som Talentholdet i søen, hvis ikke man er flere om at investere tid og penge i det. … politisk opbakning er afgørende. Oppefra skal man være villig til at turde satse på de dygtigste elever. … talenter ofte har travlt. De skal selv vælge Talentholdet til og ikke føle sig presset fra lærere eller forældre. … man skal være passioneret og parat til at lære eleverne at kende og tage dem alvorligt. Det smitter af på eleverne. … kage er vigtig! Selv om aktiviteterne foregår på skolen, skal man skabe en atmosfære, så det ikke føles som en forlænget skoledag.

Alinea — 21

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 21

27/06/17 13:06


Jeg synes ikke, det handler om at gøre noget specifikt for at ramme de unge læsere Tekst Hans Henrik Rasmussen | Foto Martin Stampe

Mette Finderup begyndte først at skrive sent, men har Tekst Hans Henrik Rasmussen | Foto Martin Stampe skrevet 60 bøger siden 2005. Det er ikke universitetsuddannelsen i litteraturhistorie, men derimod ungdommens rollespil, hun trækker på, når hun skriver sine historier. ”Jeg havde læst alt for meget Dostojevskij, og jeg tænkte, at det niveau ville jeg aldrig kunne nå, men så gik det op for mig, at man kunne være en udmærket forfatter uden at nå op på Nobelprisniveau,” siger 49-årige Mette Finderup om, hvorfor hun først begyndte at skrive sent i livet. Og måske begyndte hun sent, men hun har taget grundig revanche siden. Mette Finderup har, siden hendes første bog udkom i 2005, skrevet 60 bøger, og som hun kraftigt antyder i citatet, var det ikke uddannelsen i litteraturvidenskab, der satte gang i forfatterskabet.

DUNGEONS AND DRAGONS ”Min uddannelse har jeg ikke kunnet bruge til noget som helst. Mit håndværk kommer fra to steder: For det første fra at spille rollespillet Dungeons and Dragons, hvor vi fandt på vores egne plot. Der lærer du virkelig, at der ikke må være huller i dem, og at der skal være reelle motiver for det, dine karakterer gør, for ellers mister folk meget hurtigt koncentrationen. Og så for det andet var det gennem mit arbejde på magasiner, at jeg lærte at skrive. På universitet er det noget med et lixtal på 1.000, men når du skriver til magasiner, er det noget, der skal kunne læses. Det er det, jeg har taget med mig,” fortæller hun og nævner derudover, at hun også lærte at skrive til en deadline, hvilket hun, da hun begyndte at skrive sine egne bøger, fandt ud af var en stor fordel. ”Jeg fornemmer, at nogle af mine kolleger virkelig kan smertes over en deadline, og også at de kan sidde med den samme tekst i virkelig lang tid. Der har jeg lært at give den videre.” Mette Finderups arbejde som redaktør på Gyldendals Børnebogklubber gjorde også, at hun kunne se, at der var plads til det, hun gerne ville skrive.

22 — Vi læser 2017

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 22

27/06/17 13:06


27 BØGER I ÉN Mette Finderups første to bøger, Sisse og Simone: Daniel fra B-klassen og Sisse og Simone: Amirs Amulet, blev udgivet samtidigt i 2005, og ud over at det var hendes første bøger, var der en anden god grund til, at den måske var en lidt sværere fødsel end de senere. ”Det var den type bøger, hvor læseren selv vælger, hvad hovedpersonen skal gøre, og så er der så en masse forskellige mulige udfald, ligesom dem, jeg selv læste, dengang jeg spillede rollespil. Det var pokkers besværligt, så de bøger, jeg skrev bagefter, føltes faktisk meget lette, fordi jeg kun skulle skrive en og ikke 27,” siger hun. Siden har Mette Finderup fået en ganske klar idé om, hvad der skal til for at lave en god børnebog – eller med andre ord en bog, som ”børnene tager ned fra hylden, fordi de gerne vil læse den”. ”Jeg synes ikke, det handler om at gøre noget specifikt for at ramme de unge læsere. Det gælder bare om at lave en historie, der vil frem,” siger hun og nævner som eksempel sin seneste bog, der handler om hacking. ”Den handler om en dreng, som i første omgang bare vil hacke sig ind i skolens computer for at rette i sit fravær. Men dér opdager han så, at en pige fra hans klasse har en diagnose, og så ruller historien derfra,” fortæller hun og kalder også bogen for sin ”første politiske bog”.

EN NY GENERATIONS VÅBEN MOD VOKSENSYSTEMET Det politiske ligger blandt andet i, at drengen kommer på sporet af noget mistænkeligt i Integrationsministeriet. ”Det er selvfølgelig forbudt at hacke, men jeg valgte samtidig at lade den største skurk være en, der sidder højt oppe i systemet. Og så slutter bogen med, at ja, de knalder skurken, men han får bare et nyt job med en stor løn, og den vinkel synes jeg også er vigtig.” Mette Finderup plejer ellers ikke at skrive virkelighedsnære bøger, men hun syntes, at netop dette område er særligt spændende i disse år. ”Det er spændende, at vi får en ny generation, der kan bruge hacking som et guerillavåben mod et voksensystem og så se på, hvordan systemet reagerer på det. Og det spændende ved det her område er jo, at udviklingen går så hurtigt. Jeg er for eksempel med vilje ikke gået ind i tekniske detaljer i bogen, for dem, der læser den, ville så med det samme kunne datere den,” siger hun. Og hvis der nu skulle sidde nogen derude, som overvejer at prøve sig udi børneforfatterskabet, har Mette Finderup et godt råd: ”Det bedste råd er at sætte sig ned på sin mås og skrive. Det er ligesom med at motionere: Hvis man udsætter det til weekenden, så sker det ikke. Og man skal også skrive på de dage, hvor inspirationen ikke lige er der, for det er den måde, man kommer videre på. Og så tænker jeg altid på historiens slutning, inden jeg begynder at skrive på en ny bog. Det er, ligesom hvis man er ude at cykle – det er aldrig så hårdt, hvis man ved, hvor man skal hen.”

METTE FINDERUP (F. 1968) + Cand.phil. i litteraturhistorie ved Aarhus Universitet.

+ Tidligere redaktør for Gyldendals Børnebogklubber.

+ Har skrevet en lang række børnebøger, blandt andet Hacker (2017) og serierne Sværdets Mester, Emmy og Den Grønne Ø.

+ Vandt Orlaprisen 2010 for bedste børnebog

med Emmy – Den fedeste sommer – or not, og modtog i 2014 Danmarks Skolebibliotekarers børnebogspris for hele sit forfatterskab.

Alinea — 23

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 23

27/06/17 13:06


Den gode historie fascinerer og overrasker Tekst Søren Flott

|

Foto Sisse Stroyer

Line Friis Frederiksen er biolog og kendt fra både radio og tv som vært på blandt andet DR’s Hjernevask, Viden Om og Danmark – Kyst til Kyst. Hendes hjerte brænder for faglig formidling, og hun underviser forskere i, hvordan de formidler deres viden. Hun har desuden skrevet fagbøgerne Universet og Drabelige dyr.

24 — Vi læser 2017

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 24

27/06/17 13:06


Som naturfaglig formidler har Line Friis Frederiksen især lært to ting: At børn og unges fascination er nøglen til deres læse- og læringsglæde. Og at det er okay ikke at fortælle alt på én gang. Vi lægger ud med et smut ud i naturen: Hvilken slange er den farligste i verden? Spørgsmålet kommer fra bogen Drabelige dyr, hvor biolog, tv-vært og forfatter Line Friis Frederiksen fortæller om saltvandskrokodiller, blåringede blæksprutter, flodheste og mange andre dyr i et klart sprog, der henvender sig til de yngste læsere. Svaret er ikke enkelt. For handler det om taipanen med den stærkeste gift, men som lever langt ude i den australske ørken? Eller er det måske i virkeligheden Russells hugorm, hvis gift ikke er helt så potent, men som dræber tusindvis af mennesker i det tætbefolkede Indien hvert år? Det er noget, de yngste læsere selv må tænke over. ”Det bliver kedeligt, hvis jeg bare giver dem det rigtige svar, for det prikker slet ikke til nysgerrigheden. Det vigtigste, vi kan gøre, er at træne børnene i reflektere og overveje flere mulige svar, for det er kernen i videnskab: At iagttage og prøve at forstå,” siger Line Friis Frederiksen, der blandt andet er kendt fra DR’s Viden om og Kyst til kyst. Og biologen ved, hvad hun taler om. Da hun studerede på universitetet, fik hun job i skoletjenesten i Zoologisk Have i København, og der blev hun klar over, at formidling til næste generation er vigtig og noget helt særligt. ”Børn elsker at lære – det handler bare om at formidle viden på den rigtige måde,” tilføjer hun. HAJTÆNDER OG EVOLUTION Først og fremmest gælder det om at pakke det naturvidenskabelige ind i gode historier, som fascinerer og overrasker. Og her er hugtænder og skarpe kløer et godt sted at begynde – også selv om man som forsker eller underviser i virkeligheden er interesseret i at tale om økosystemer eller evolution. Det ene udelukker ifølge Line Friis Frederiksen ikke det andet. For når først børnene er lokket til, er det også muligt at gøre dem klogere på verden omkring dem. Taler man for eksempel om den store hvide haj, er det svært ikke at undre sig over, hvorfor den har fem rækker af tænder i munden, og det fører hurtigt videre til at tale om, hvordan hajen har udviklet sig gennem millioner af år.

”Ellers risikerer vi, at de stiger af og mister interessen for fagbøger,” lyder det fra forfatteren, som fortæller, at det er noget, hun har fokus på hele tiden; senest da hun sad med teksten til sin nyeste fagbog, der handler om universet og er målrettet de yngste. For hvordan forklarer man de enorme afstande i rummet eller det næsten uendeligt store antal galakser og stjerner på en forståelig måde, når det kan være svært nok for voksne at begribe? GØR DE STORE SPØRGSMÅL KONKRETE OG HÅNDGRIBELIGE For Line Friis Frederiksen handler det om at gøre de store spørgsmål konkrete og håndgribelige. For eksempel ved at bruge noget fra børnenes hverdag og sammenligne stjerner med sandkorn i en sandkasse. Noget andet er at skrive i korte sætninger og lave flere indgange til teksten i form af billeder, bokse og talebobler. ”Det fede ved det er faktisk, at man for at kunne forklare emnet på en enkel og forståelig måde, selv skal forstå emnet i dybden,” forklarer hun. Og så må man som forfatter acceptere, at man skal begrænse sig. Det er umuligt at komme hele vejen rundt om et emne, for så risikerer man at drukne børnene i informationer. ”Målet må være at pirre deres nysgerrighed, så de får lyst til at vide mere, og det kan vi godt, selv om vi ikke forklarer alt.” Og på spørgsmålet om, hvorfor det er vigtigt, at børn læser faglitteratur, svarer hun. ”For mig at se er naturvidenskaben helt afgørende for, at vi har et sundt og stærkt samfund, hvor vi bliver ældre end nogensinde før, kan kurere alskens sygdomme, rejse på kryds og tværs af kloden og udvikle nye teknologier. Jeg siger ikke, at alle skal være forskere, men vi bør alle sammen have en basisviden om, hvad videnskab er, fordi det er en forudsætning for at blive gode samfundsborgere – tænk blot på, hvor meget af den offentlige debat der handler om sundhed, kostvaner og klimaforandringer.” Dertil kommer, at fagbøger som Universet og Drabelige dyr appellerer til de drenge og piger, som måske har svært ved at finde bøger, der fanger. ”Det er bare skønt, hvis jeg med mine bøger også kan nå dem, der ellers har svært ved at finde glæde ved at læse,” slutter Line Friis Frederiksen.

Det er vigtigt, at formidlingen forgår på børnenes præmisser og på et niveau, hvor de kan følge med.

Alinea — 25

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 25

27/06/17 13:06


På jagt efter et liv Tekst Michael Kirkeby

Jagten er titlen på en ny spændingsserie fra Alinea, som med en gribende og velfortalt historie over flere bind skal få flere unge til at holde fast i læselysten. Serien er skrevet af Anne-Marie Donslund, der står bag en lang række ungdomsromaner gennem de senere år, blandt andet serien Den Magiske Bog, der har vundet et stort publikum. I den nye serie er temaet mere mørkt end i Donslunds tidligere fortællinger. De første tre bind er netop udkommet, og her møder vi den 15-årige Johanne, der sammen med sin mor må flygte fra en voldelig far. Myndighederne hjælper dem med at få en ny identitet og med at bosætte sig i den lille stationsby Fårevejle i Vestsjælland, hvor de skal forsøge at bygge et nyt liv op. Men inden længe får moderen kræft, og frygten for, at faderen en dag skal finde dem igen, lurer hele tiden i baghovedet på den unge Johanne, der må erkende, at det er en hård kamp at slippe væk fra sin historie.

|

Foto Martin Stampe

AT JAGE OG BLIVE JAGET Behovet for at finde og skabe sin egen identitet kender alle unge mennesker. Men nogle unge har meget mere at kæmpe med. Mens Johanne som alle teenagere er på jagt efter sin egen identitet, må hun også se sig jaget af sin egen far og af de ar, der kommer af en opvækst i en dysfunktionel familie. Inspiration til Jagten har Anne-Marie Donslund hentet i historien om den såkaldte Kundby-pige, der i maj måned i år blev dømt for at planlægge terrorbombninger af sin egen skole. Men inspirationen kommer også fra de historier, hun løbende får indsigt i, i sit arbejde som børnekulturkonsulent i Odsherred Kommune. ”Der er mange børn – flere end vi forestiller os – som lever under svære vilkår i Danmark, og som ikke får den varme, empati og kærlighed, alle har krav på i deres opvækst. En gang imellem dukker historierne op i medierne, men of-

26 — Vi læser 2017

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 26

27/06/17 13:06


test handler de om, hvem der burde have grebet ind tidligere. Sagen er bare, at alt for mange vokse ikke magter at tage sig ordentligt af deres børn, som derfor må vokse op på bosteder med andre børn og unge, som også har det psykisk svært. Personalet gør, hvad de kan, men i sidste ende er deres omsorg og empati jo professionel og betalt,” siger Anne-Marie Donslund og fortsætter: ”Jeg vil gerne, at vi bliver bedre til at forstå og leve os ind i, hvordan disse unge har det. Hvad er der gået forud, når en helt ung pige som Kundby-pigen tror, at hun kan skabe sig en identitet ved at bombe skoler? Vi trænger til at høre flere historier om, hvordan i alverden det kan ende sådan.” LYS I MØRKET Undervejs i fortællingen gennemlever Johanne mange følelser, som andre unge vil kunne genkende: forelskelse, jalousi og usikkerhed. I Fårevejle får hun nye venner, men hvad stiller hun op, når den dominerende pige i klassen bliver jaloux over, at den populære dreng bliver forelsket i hende? Hvad kan hun fortælle om sin fortid, når hun ikke kan fortælle sandheden? Hvor finder hun råd og trøst, når hun ikke finder det derhjemme? ”Jeg skal ikke lægge skjul på, at det er hårdt at skrive denne fortælling. Jeg bliver selv mærket af det, fordi der sker ting, som er frygtelige. Men jeg prøver også at indbygge lyspunkter i historien – milde strejf af venskaber, kærlighed og håb. Sådan er det faktisk ikke altid i virkeligheden, men den slags elementer skal med i serien, ellers bliver den for tung både at skrive og læse,” siger Anne-Marie Donslund.

Jagten er skrevet i en klar realisme, hvor handlingen dels skubbes frem af en række spændingselementer, dels af en jeg-fortæller, der taler i korte og præcise sætninger. Dialogen står skarpt uden at være pyntet af slang og sproglige døgnfluer som fx ’mega nederen’, der hurtigt kan få en historie til at virke gammeldags. Det er alt sammen med til at indramme en fortælling, som i momenter er vanskelig at kapere, men som også er vanskelig at lægge fra sig. ”Alle mennesker kan blive presset ud i nogle frygtelige situationer, og det skal vi forstå, hvis vi skal blive bedre til at tage hånd om hinanden. Vi har en tendens til at gå rundt i vores egne små bobler og tro, at alle andre lever under nogenlunde samme vilkår som os selv. Det gør de langtfra, og det tror jeg, at mange unge mennesker er åbne over for at forstå, måske mere end mange voksne.” ”Jeg tror grundlæggende, at alle mennesker indeholder ’alle følelser’. Vi har så at sige kimen til det hele i os, også til at blive en bombemand under de værste omstændigheder. På samme måde bærer vi også kimen i os til at blive velfungerende og givende mennesker, hvis vi får en opvækst med tilstrækkelig kærlighed og omsorg. Vi er født til at kunne blive det hele, og det er i det sociale, at vi bliver skabt og får en identitet. Det er den historie, Jagten fortæller,” siger Anne-Marie Donslund. Jagten er en dyster og medrivende serie om livet, når det er svært. Det er også en varm og vedkommende fortælling om venskaber, forelskelse og det at starte forfra. Undercover, Lorteliv og Kidnappet er de tre første titler i serien og kan læses uafhængigt af hinanden.

OM ANNE-MARIE DONSLUND Anne-Marie Donslund er optaget af børn og unges udvikling og skildrer deres eventyr og trængsler i en klar realisme, hvor der ofte er god plads til både lune og humor, bl.a. inspireret af forfattere som Astrid Lindgren og Bjarne Reuter. Hun debuterede i 2003 med børnebogen Saras stil og har siden skrevet en lang række bøger, blandt andet Noma er kok, Knoglen og serien Jagten. Sideløbende med forfatterskabet leder hun Forfatterskolen for unge i Midt- og Vestsjælland og arbejder som børnekulturkonsulent i Odsherred Kommune.

Alinea — 27

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 27

27/06/17 13:06


Vent med stillelæsningen Tekst Michael Kirkeby

Mange skoler har indført læsebånd, hvor eleverne sidder og læser for sig selv. Men stillelæsning stiller store krav til både afkodning og forestillingsevne. Og i de yngste klasser bør stillelæsning helt undgås. Så klar er meldingen fra Louise Rønberg fra læsevejlederuddannelsen på UCC. Husk at læse 20 minutter hver dag! Sådan lyder et velment råd, som mange lærere gennem årene har givet deres elever med hjem. Men for de yngste læsere kan det risikere at virke stik mod hensigten. ”Det er hårdt arbejde at være begynderlæser. Der skal bruges meget energi på at afkode de fleste ord. Derfor vil 20 minutters hjemmelæsning ofte være skudt over målet i 1. klasse og kan tage pusten fra dem. Som en god tommelfingerregel er det nok, at barnet hjemme læser det antal minutter, der svarer til barnets alder, fx 7-8 minutter. Men kan de klare mere, skal de selvfølgelig ikke bremses.” Det forklarer Louise Rønberg, der er adjunkt og underviser på læsevejlederuddannelsen for grundskolen på UCC. Når hun skal bedømme, hvad der virker – og ikke virker – for at få de yngste elever til at blive gode læsere, trækker hun både på den solide forskning på området gennem de seneste 30 år og på erfaringer fra praksis, bl.a. hendes egne regelmæssige besøg rundt om på landets skoler.

LÆSNING LÆRES SAMMEN MED ANDRE Når børn skal opnå den læsekompetence, der er så afgørende for at kunne tilegne sig mange andre kompetencer, handler det grundlæggende om, at de får udviklet deres ordlæsefærdigheder og forståelse gennem erfaring med mange tekster. Det er ikke noget, der kommer af sig selv. Det kræver øvelse sammen med andre. ”Efter min mening bør en helt ny læser slet ikke læse alene. Børnene skal i stedet læse højt sammen med en mere erfaren læser, der på en rar måde kan støtte barnet i, at udbyttet bliver meningsfuldt. Når børn læser højt i stedet for at læse stille, får de mulighed for at lytte til deres egen læsning og dermed korrigere sig selv.” ”Selv små letlæsningsbøger med primært lydrette (og lydlette) ord kan gå helt galt i en begynders mund, og den samlede mening blive uforståelig for barnet. Derfor er det vigtigt med støtte fra en bedre læser inden for rækkevidde. Børn skal vide, at læsning skal give mening. De skal ikke finde sig i, at det, de læser, er volapyk. De skal guides i retning af konstant monitorering af egen læsning lige fra første færd,” uddyber Louise Rønberg.

28 — Vi læser 2017

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 28

27/06/17 13:06


Efterhånden som læsekompetencen udvikles, vil børnene naturligt begynde at foretrække at læse stille inde i sig selv. Her er det stadig vigtigt, at de bliver mindet om, at det at læse højt kan være en strategi/måde til at opdage læsefejl og misforståelser i det, de læser.

Det kræver aktiv tænkning at få sammenhæng i en tekst, og det er ikke alle børn, der får øvet sig nok i det gennem højtlæsning og samtale med forældre. Det kan være med til at bremse deres muligheder for at opleve og forstå en tekst, og så kan det hurtigt gå ud over læselysten.”

”Man støtter børn i at udvikle denne bevidsthed ved selv at tænke højt om egen forståelse – fx ved at sige: ’Det her giver ingen mening. Jeg læser det lige igen’. Eller: ’Jeg prøver lige at læse det på en anden måde’. Jo flere gange børnene hører det, des mere tilbøjelige vil de være til ikke at finde sig i, at deres sætninger slår knuder, og til at genlæse og spørge om hjælp, også når de læser stille for sig selv.”

I begyndelsen vil det især være afkodningsfærdighederne og ikke forestillingsevnen, der sætter grænser for udbyttet af det, et barn læser på egen hånd. Derfor er det afgørende, at de tekster, børn øver sig på, giver dem mulighed for at bruge deres begyndende afkodningsfærdigheder. Men lige så vigtigt er det, at børn sideløbende får stimuleret deres forestillingsevne og ordforråd ved at lytte til og samtale om tekster på niveauer langt over, hvad de kan læse på egen hånd,” slutter Louise Rønberg.

MAN KAN LÆSE PÅ FLERE MÅDER Ifølge Louise Rønberg er det væsentligt, at forældre, der lytter på en ny læser, lærer at tøjle deres trang til at rette. De kan med fordel præsenteres for ’vent, støt og anerkend-strategien’. Vent og giv barnet en chance for at rette sig selv. Sker det ikke, så støt på en måde, der giver hjælp til selvhjælp ved fx at sige: ’Hov, prøv lige at kigge på det ord igen. Gav det mening?’ Eller: ’prøv at sige første lyd igen, og læs så ordet.’ Hvis barnet efter et par hints stadig ikke kan afkode ordet, så det giver mening, kan man ’forære’ barnet ordet, så det ikke ender i gætteleg eller frustration. Anerkend barnets forsøg på en rar måde, og så kan læsningen gå videre. Der er flere måder, hvorpå forældre kan motivere deres børn til at læse højt hjemme. En metode er Korlæsning, hvor barnet får støtte ved at læse teksten i kor med en voksen. En anden er bankelæsning, hvor barn og voksen skiftes til at læse, og hvor barnet bestemmer med et bank i bordet, når det vil læse. For nogle børn går der sport i at være den, der læser mest. ”Forældrene kan også bruge den metode, jeg kalder bamselæsning, når børn har brug for at være fri for den voksnes indblanding. Det er ikke altid rart at blive overvåget, mens man øver sig. Barnet kan så i stedet læse højt for bamsen, kæledyret eller køleskabet og dermed få mulighed for at øve sig og lytte til egen læsning. Endelig kan metoden gentaget læsning med tidtagning i perioder motivere børn til mere læsning. Ideen er, at der tages tid på, hvor langt barnet læser på et minut. Derefter genlæses samme tekst. De allerfleste børn vil allerede anden gang læse samme tekst hurtigere og dermed tydeligt motiveres af at kunne se egne fremskridt,” fortæller Louise Rønberg. STIMULER FORESTILLINGSEVNEN I en tid, hvor børn bliver bombarderet med billeder og billedfortællinger fra den tidligste barndom, er det vigtigt ikke at glemme at styrke børnenes evne til at være deres egen billedproducent og evne til at forestille sig, hvad de læser. Et godt udbytte af læsning kræver, at man øver sig i at lytte og aktivt danne sig billeder i hovedet. ”Hvis børn siger, læsning er kedeligt, så er det ofte en acceptabel måde for barnet at sige, at teksten ikke giver mening. Forståelse følger ikke altid i hælene på god afkodning.

5 råd til at opbygge læselysten hos nye læsere

1 2 3 4 5

Gør, hvad du kan for, at læsning bliver en succesoplevelse. - Børn skal opleve, at de ordlæsestrategier, de lærer, kan bruges. Derfor er det en god ide, at de første tekster, de skal øve sig på, indeholder mange lydrette og lydlette ord. Lad ikke de små læse stille alene. Lad dem i stedet læse højt for hinanden, for læreren, forældre, søskende eller bamsen derhjemme. Det fremmer evnen til at afkode ord og til at overvåge, om læsningen giver mening. Støt børnene i at vurdere, om en tekst er tilpas i sværhedsgrad. Brug evt. femfinger-reglen: Hvis der er fem ord på en side, som ikke kan læses og forstås umiddelbart, så er teksten nok for svær. Støt forældre i, hvordan de kan læse med deres børn. Præsenter forskellige strategier og metoder, de kan bruge. Præsenter: ’vent, støt og anerkend-strategien’. Læs højt for dine elever – både de yngste og de ældre. Din oplæsning er reklame for bogoplevelser og et redskab til at styrke børnenes forestillingsevne og ordforråd. Men vær også opmærksom på at anvende oplæsning i mindre grupper med bedre mulighed for at samtale om ord og handling. Det kan især være en fordel for de børn, der har svært ved at danne sig billeder.

Alinea — 29

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 29

27/06/17 13:06


»Det er jo langt mere

end en historie om en pige og en hest« Tekst Søren Flott

|

Foto Rumle Skafte

Hvordan griber man fortællingen an og gør den fængende, når det gælder så traditionelt et emne som heste? Birgitte Bregnedal og Lotte Nybo gør sig umage med at skabe historier, som ikke bare handler om en pige og en hest, men om relationer mellem mennesker og de muligheder og skuffelser, børn kommer ud for.

for os giver det langt flere muligheder at komme ud i verden,” siger Birgitte Bregnedal.

”Vi skal vel ikke helt tæt på dem?” spørger Lotte Nybo.

Det er da også kendetegnene for historierne, at de i udgangspunktet handler om en pige, der har en pony. Men langt vigtigere er de konflikter, som Gry kommer ud for – som da hun til en byfest kommer i konflikt med en pige, der beskylder Gloria for at bide. Hvordan skal Gry løse den konflikt? Det er en situation, mange børn vil kunne genkende fra deres egen hverdag.

”Nej-nej, de skal nok bare være i baggrunden,” svarer Birgitte Bregnedal, da de to kvinder sammen med fotografen går ned ad de grønne bakker på Bakkegården i Ny Hammersholt nær Hillerød for at komme tættere på rideskolens heste. Hestene hygger sig i det tidlige sommervejr, men Lotte Nybo er ikke helt tryg ved situationen. Både hun og Birgitte Bregnedal har gået til ridning som børn, men hvor sidstnævnte, hvis far er gardehusar, trodsede de store dyr, selvom hun blev smidt af gang på gang, havde førstnævnte fået nok, da hun blev jokket eftertrykkeligt over foden. ”Og så har jeg senere hen fundet ud af, at jeg er allergisk, så det er atju for mig hele tiden,” tilføjer hun. Det har dog ikke holdt hende tilbage, når det gælder research til historierne om pigen Gry og ponyen Gloria. Det er Birgitte Bregnedal, som skriver historierne, og Lotte Nybo, der tegner. For noget tid siden besøgte de en rideskole sammen for at få ideer til nye historier i serien og for at se nærmere på de store dyr og deres udstyr. Men ellers er det ikke planen, at rideskoler skal spille en særlig rolle i historierne. ”For os har det været vigtigt at få Gry og Gloria væk fra rideskolen. Mange hestebøger kredser om et rideskolemiljø, men

”Det er på den måde, at vi i både tekst og tegninger kan sende de to på følelsesmæssigt glatis og få de voksne væk, så børnene selv kan handle,” tilføjer Lotte Nybo.

”Bøgerne om Gry og Gloria handler ikke bare om en pige og en hest, men om relationer mellem mennesker og de muligheder og skuffelser, børn kommer ud for,” fastslår Birgitte Bregnedal. Derfor er det også meget vigtigt, at tegningerne i bøgerne er med til at formidle de følelser, der kan være svære at beskrive i et sprog, som de yngste læsere forstår. Hvad vil I gerne formidle til jeres læsere? ”I bund og grund at man når længst med det gode – både når man har en hest og i mødet mellem mennesker. Det er nok lidt min livsfilosofi med det nære og med forståelsen,” svarer Birgitte Bregnedal, som håber, at netop det nære giver læserne lyst til at følge Gry og Gloria gennem flere bøger. ”Ligesom med heste tror jeg på, at guleroden er vigtigere end pisken, når det gælder læsning – det skal være lyst og ikke tvang, der driver børnene,” slutter hun. Nede blandt hestene på Bakkegården er fotografen blevet færdig, og forfatteren og illustratoren går tilbage mod staldene – sidstnævnte på god afstand af en skimmel, der græsser.

30 — Vi læser 2017

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 30

27/06/17 13:06


VORES FAVORITTER Blandt Birgitte Bregnedals favoritter som barn var historierne om Laura og det lille hus på prærien. Hun identificerede sig meget med den mellemste søster, som ikke altid var den artige pige. ”Men faktisk læste jeg mest aviser,” fortæller hun. For sine egne børn har hun især haft Astrid Lindgren og Ole Lund Kirkegaard øverst på listen, men også Jo Nesbøs bøger om Doktor Proktor og Bjarne Reuters Kaptajn Bimse har været et hit hjemme i forfatterens egen familie. ”For mig var det især sørgelige bøger – gerne noget med børn, der havde det hårdt,” siger Lotte Nybo og nævner titler som Frændeløs og bøgerne om Heidi. Som højtlæsning har hun især sat pris på Astrid Lindgrens klassikere Ronja røverdatter og Brødrene Løvehjerte, men også nyere værker som serien om Harry Potter. Der er udgivet fire bøger i serien om pigen Gry og ponyen Gloria, og der er flere på vej.

Alinea — 31

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 31

27/06/17 13:29


Download plakat på alinea.dk/læseklub

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 32

27/06/17 13:29


Vær på forkant og VIND Tilmeld dig vores nyhedsbrev allerede i dag, og deltag i årets store bogkonkurrencen, hvor du kan vinde en 30 cm. høj bunke blandende bøger til dit skolebibliotek.

30 cm.

Få nyheder fra forlaget, og hold dig opdateret på læseområdet.

Tilmeld dig på alinea.dk/nyhedsbrev Skriv Vi læser bogkonkurrence i kommentarfeltet.

Viden, du kan prale af Fagklub er Alineas serie af fagbøger til elever fra 0. til 9. klasse. Bøgerne er spændende og motiverende frilæsning til elever, der holder af fagbogsgenren. Bøgerne følger principperne for en eksemplarisk fagtekst og handler om alt fra rutsjebaner, superhelte og YouTube-stjerner til drabelige dyr, vilde våben og klodens ekstreme vejr. Bøgerne er læsepædagogisk bearbejdet og findes i fire sværhedsgrader, angivet som grøn, blå, rød og sort. Som pisterne på fjeldet er de grønne lettest og de sorte sværest.

fra 6 år fra 7 år fra 8 år fra 9 år

Husk, at I finder gratis læseforståelsesopgaver til alle titler på fagklub.alinea.dk

Alinea — 33

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 33

27/06/17 13:29


GRØN FAGKLUB Grøn Fagklub er fagbøger til elever fra 6 år.

›› NYHED

Batman

Andreas Munk Scheller SPIDER-MAN Spider-Man er en rigtig superhelt med superkræfter. I denne bog bliver du klogere på superhelten og hans venner og fjender.

SØREN HEMMINGSEN

Batman ALINEA

PRIS 99 kr. ISBN 9788723525932

Søren Hemmingsen BATMAN

ANDREAS MUNK SCHELLER

Spider-Man

LET-tal 15

Batman slår først og taler senere. Det og meget mere kan du læse om i denne lille fagbog om superhelten. PRIS 99 kr. ISBN 9788723522054 LET-tal 13

CECILIE BOGH

ANDREAS MUNK SCHELLER

Fugleedderkop

Undulat

ALINEA

ALINEA

Andreas Munk Scheller FUGLEEDDERKOP

– et kæledyr

Hamster

ALINEA

ALINEA

– et kæledyr

– et kæledyr

Let-tal: 15

9 788723 513540 www.alinea.dk

Slange ALINEA

ALINEA

9 788723 513557 www.alinea.dk

ANDREAS MUNK SCHELLER

CECILIE BOGH

CECILIE BOGH

– et kæledyr

Let-tal: 14

Hamster

ANDREAS MUNK SCHELLER

er fagbøger til børn fra 6 år.

I denne bog kan du læse om et sejt kæle-dyr. Har du set en slange? Har du rørt en slange? Har du en slange hjemme hos dig? Eller har du en ven, der har en slange? Vil du gerne have en slange?

Slange

Undulat

Fugle-edderkop

og kan du læse om et sejt kæledyr. fugle-edderkop? n? m kæledyr?

Cecilie Bogh UNDULAT

Cecilie Bogh SLANGE

Fugleedderkoppen er et sejt dyr, men kan man have en fugleedderkop som kæledyr? Spiser den levende mus, og kan du gå tur med den?

Undulater er søde. Læs om, hvordan du skal passe dem. I Australien lever undulater frit, men her i Danmark er det for koldt.

Slangen er ikke et kæledyr som alle andre. Den vil helst være i fred. Men hvis man er rolig, kan man godt kæle med den.

Læs om, hvordan du passer en hamster, hvad den spiser, og hvor mange unger den får.

PRIS 99 kr. ISBN 9788723513557 LET-tal 15

PRIS 99 kr. ISBN 9788723513571 LET-tal 14

PRIS 99 kr. ISBN 9788723513540 LET-tal 15

PRIS 99 kr. ISBN 9788723511829 LET-tal 15

07/04/16 12.19

9788723513540_omslag.indd All Pages

19/09/2016 08.29

Andreas Munk Scheller HAMSTER

34 — Vi læser 2017

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 34

27/06/17 13:29


Ny serie om årstiderne Læs om trækfugle, sort sol og Sankt Hans. I vores nye serie om årstiderne dykker vi ned i Danmarks fire årstider og fortæller om vejrets skiften og årstidernes betydning for naturen, dyrene og vores afgrøder. Vi fortæller også om de traditioner, der knytter sig til årstiderne og guider til forskellige aktiviteter.

ANDREAS MUNK SCHELLER

Vinter

CECILIE BOGH

Forår

ANDREAS MUNK SCHELLER

Sommer

CECILIE BOGH

Efterår

Andreas Munk Scheller VINTER

Cecilie Bogh FORÅR

Andreas Munk Scheller SOMMER

Cecilie Bogh EFTERÅR

PRIS 99 kr. ISBN 9788723525635 LET-tal 15

PRIS 99 kr. ISBN 9788723525642 LET-tal 14

PRIS 99 kr. ISBN 9788723525628 LET-tal 15

PRIS 99 kr. ISBN 9788723525659 LET-tal 15

Husk, at I finder gratis læseforståelsesopgaver til alle titler på fagklub.alinea.dk

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 35

Alinea — 35

27/06/17 13:29


BLÅ FAGKLUB Blå Fagklub er fagbøger til elever fra 7 år.

CECILIE BOGH

ANDREAS MUNK SCHELLER

CECILIE BOGH

SKAK

RUTSJEBANER

HESTE Har du prøvet en tur i en rutsjebane? I denne bog kan du læse mere om rutsjebaner. Om de ældste og de nyeste, de højeste og de hurtigste. Bliv også klogere på alt fra air-time til, hvorfor det suger så meget i maven.

Har du prøvet at ride eller kunne du godt tænke dig at prøve det? I denne bog kan du læse mere om heste ogCECILIE det at ride.BOGH Du kan lære, hvordan du renser hove og sadler op og meget andet. Du kan også læse om folk, der lever af at arbejde med heste.

MARCUS & MARTINUS

Har du prøvet at spille skak? I denne bog kan du læse mere om skak. Og du kan lære at spille skak på flere måde.

ANDREAS SCHELLER KenderMUNK du bonde-skak, eller måske sko-mager-åbningen?

RUTSJEBANER

Du kan også læse om nogle af de største skak-spillere.

CECILIE BOGH

HESTE ISBN 978-87-23-523662

9 788723 523662

Lix: 17

9 788723 516756 www.alinea.dk

Lix-tal: 17

Lix-tal: 17

ALINEA

Cecilie Bogh MARCUS OG MARTINUS

Cecilie Bogh HESTE

Marcus og Martinus er to helt almindelige norske drenge, der ikke er helt så almindelige igen. Læs om de to populære popstjerner.

Læs om heste, og bliv klogere på, hvordan du passer en hest, og hvilket udstyr du skal bruge.

Læs og bliv klog på Danmarks og verdens mest, fantastiske, fascinerende og frygtede rutsjebaner.

Læs om Bondeskak og Bondejagt og om forskellige skakformer, som fx hurtigskak og simultanskak. En let tilgængelig og brugbar skakbog.

PRIS 132 kr. ISBN 9788723525673 LIX 17

PRIS 132 kr. ISBN 9788723523839 LIX 17

PRIS 132 kr. ISBN 9788723523662 LIX 17

PRIS 132 kr. ISBN 9788723516756 LIX 17

9788723523839_omslag.indd All Pages

9788723523662_omslag.indd All Pages

Andreas Munk Scheller RUTSJEBANER

ALINEA

ISBN 978-87-23-523839

9 788723 523839

CECILIE BOGH

SKAK

24/03/2017 09.40

27/03/2017 09.28

Cecilie Bogh SKAK

ANDREAS MUNK SCHELLER

ANDREAS MUNK SCHELLER

CECILIE BOGH

CECILIE BOGH

NADIA NADIM

KEVIN MAGNUSSEN

LUKAS GRAHAM

CHRISTOPHER

ANDREAS MUNK SCHELLER

LUKAS GRAHAM

CHRISTOPHER

ALINEA

ANDREAS MUNK SCHELLER

NADIA NADIM ALINEA

ALINEA

ALINEA

ALINEA

ALINEA

ALINEA

KEVIN MAGNUSSEN

CECILIE BOGH

CECILIE BOGH

ALINEA

Cecilie Bogh CHRISTOPHER

Cecilie Bogh LUKAS GRAHAM

Andreas Munk Scheller KEVIN MAGNUSSEN

Andreas Munk Scheller NADIA NADIM

Læs om Christopher og hans liv som popstjerne. Han har spillet musik, siden han var 11 år og har mange fans.

Lukas Graham er navnet på en sej sanger og hans lige så seje band. Læs alt om bandet.

Kender du Kevin Magnussen? Kevin har kørt ræs, siden han var to år. Det er hans drøm at blive verdensmester.

Læs om Nadias liv fra afghansk flygtning til landsholdsspiller for Danmark og om at være fodboldspiller i den bedste kvindelige fodboldrække.

PRIS 132 kr. ISBN 9788723516367 LIX 17

PRIS 132 kr. ISBN 9788723516794 LIX 16

PRIS 132 kr. ISBN 9788723516398 LIX 17

PRIS 132 kr. ISBN 9788723516770 LIX 16

36 — Vi læser 2017

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 36

27/06/17 13:29


RØD FAGKLUB Rød Fagklub er fagbøger til elever fra 8 år. Alle bøger i Rød Fagklub er læsepædagogisk bearbejdet.

LINE FRIIS FREDERIKSEN

UNIVERSET

SØREN HEMMINGSEN KARSTEN MARRUP

LINE FRIIS FREDERIKSEN

UNIVERSET

SØREN HEMMINGSEN

VILDE VÅBEN

Line Friis Frederiksen UNIVERSET

KONGER

Søren Hemmingsen & Karsten Marrup VILDE VÅBEN

Universet er uendeligt stort og fyldt med spektakulære fænomener. PRIS 135 kr. ISBN 9788723521958

Søren Hemmingsen KONGER

Militæret bruger en masse vilde våben, som vi dykker ned i og fortæller om.

Enhver konge har sin historie. I denne bog kan du bliver klogere på nogle af de største og vildeste konger i historien.

PRIS 135 kr. ISBN 9788723524218

PRIS 135 kr. ISBN 9788723525680

ISBN 978-87-23-51185-0

9 788723 511850 www.alinea.dk

25/05/16 11.26

SPRINTERE

Alt det og meget mere kan du læse om i Rød fagklub, Ultra – Sprintere.

ULTRA

ALINEA

9788723516497_omslag.indd All Pages

ULTRA

Vidste du, at en tornado har en top-hastighed på over 400 km/t, at det kan regne 26.000 mm på bare ét år i Cherrapunji i Indien og at der er blevet målt minus 89 grader på Syd-polen?

ANDREAS MUNK SCHELLER

ISBN 978-87-23-51649-7

9 788723 516497 www.alinea.dk

18/11/15 13.48

FAGKLUB ULTRA er fagbøger til børn fra 8 år.

ULTRA

ALINEA

9788723512000_omslag.indd All Pages

ISBN 978-87-23-51200-0

9 788723 512000 www.alinea.dk

ULTRA

MIKKEL FØNSSKOV

VILDT VEJR

Alt det og meget mere kan du læse om i Fagklub Ultra – Vildt vejr.

ALINEA

9788723511850_omslag.indd All Pages

Vidste du, at Usain Bolt kan løbe 100 meter på 9,58 sekunder, at Florence Griffith Joyner lavede sine egne løbe-dragter, og at Carl Lewis har deltaget fire gange ved OL?

ALINEA

ALINEA

VILDT VEJR

FAGKLUB ULTRA er fagbøger til børn fra 8 år.

ULTRA

I denne bog kan du læse om vildt vejr. Vejret på Jorden er for det meste roligt. Men det kan ske, at vejret ændrer sig og bliver til vildt vejr.

Denne bog handler om de største sprintere. At sprinte er det samme som at løbe. Men når man sprinter, går det stærkt. Meget stærkt.

DANIEL ZIMAKOFF

FODBOLDHELTE

Alt det og meget mere kan du læse om i Fagklub Ultra – Fodbold-helte.

ULTRA

SPRINTERE

ULTRA

Vidste du, at Messi har scoret 50 mål i én sæson, at Ronaldo kan løbe 33 km/t i fodbold-støvler og at Zlatan har scoret på sakse-spark fra 28 meter?

ALINEA

ALINEA

3513649_omslag.indd All Pages

ISBN 978-87-23-51364-9

9 788723 513649 www.alinea.dk

Denne bog handler om de største fodbold-helte. Både dem, du ser på tv i dag, men også nogle af dem der ikke spiller mere.

LINE FRIIS FREDERIKSEN

DRABELIGE DYR

Alt det og meget mere kan du læse om i Rød fagklub, Ultra – Drabelige dyr.

ULTRA

FODBOLD-HELTE

DRABELIGE DYR

ULTRA

Vidste du, at gift-slanger slår 50.000 mennesker ihjel hvert år, at en hvid-haj kan sluge en sø-løve i én mund-fuld, og at en lille gul frø er verdens giftigste dyr?

MIKKEL FØNSSKOV

ULTRA

ANDREAS MUNK SCHELLER

DANIEL ZIMAKOFF

LINE FRIIS FREDERIKSEN

Denne bog handler om de mest drabelige dyr. Dem, der er giftigst, og dem, der dræber flest mennesker.

ALINEA

25/05/16 12.15

18/11/15 14.11

Line Friis Frederiksen DRABELIGE DYR

Daniel Zimakoff FODBOLDHELTE

Andreas Munk Scheller SPRINTERE

Mikkel Fønsskov VILDT VEJR

Vidste du, at giftslanger slår 50.000 mennesker ihjel hvert år, at en hvidhaj kan sluge en søløve i én mundfuld, og at en lille, gul frø er verdens giftigste dyr?

Vidste du, at Messi har scoret 50 mål i en sæson, at Ronaldo kan løbe 33 km i timen i fodboldstøvler, og at Zlatan har scoret på saksespark fra 28 meter?

Vidste du, at Usain Bolt kan løbe 100 meter på 9,58 sekunder, at Florence Griffith-Joyner lavede sine egne løbedragter, og at Carl Lewis har deltaget fire gange ved OL?

Vidste du, at det kan regne 260.000 mm om året i Cherrapunji i Indien, at en tornado har en tophastighed på over 400 km/t, og at den koldeste temperatur, der er målt, er minus 89 grader?

PRIS 135 kr. ISBN 9788723513649

PRIS 135 kr. ISBN 9788723511850

PRIS 135 kr. ISBN 9788723516497

PRIS 135 kr. ISBN 9788723512000

Husk, at I finder gratis læseforståelsesopgaver til alle titler på fagklub.alinea.dk

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 37

Alinea — 37

27/06/17 13:29


SORT FAGKLUB Sort Fagklub er fagbøger til elever fra 9 år.

›› NYHED Jesper Allerup KUNSTIG INTELLIGENS Robotterne bliver klogere og klogere. En dag kan de måske tænke selv? I denne bog om kunstig intelligens fortæller vi om, hvor tæt vi mennesker er på at skabe tænkende robotter. JESPER ALLERUP

Kunstig intelligens

PRIS 138 kr. ISBN 9788723525703 Læsepædagogisk bearbejdet

CECILIE BOGH

CECILIE BOGH

E-GAMER

YOUTUBERE

CECILIE BOGH

THOMAS BENSE

YouTubere ALINEA

ALINEA

ALINEA

E-SPORT ALINEA

Cecilie Bogh YOUTUBERE

Thomas Bense E-SPORT

Læs om nogle af de mest populære YouTubere, og få tjek på ord som collab, sister tag, daily vlog og click bait. En indbydende fagbog, der bringer dig helt tæt på de største YouTubere i Danmark og resten af verden.

Professionel gaming, også kaldet E-sport, er den hurtigst voksende sportsgren i verden.

PRIS 138 kr. ISBN 9788723517357 Læsepædagogisk bearbejdet

PRIS 135 kr. ISBN 9788723522283 Læsepædagogisk bearbejdet

Du kan læse om de største spil og grundlæggende regler samt møde nogle af de bedste spillere, vi har i Danmark.

38 — Vi læser 2017

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 38

27/06/17 13:29


Vær på forkant og VIND Tilmeld dig vores nyhedsbrev allerede i dag, og deltag i årets store bogkonkurrencen, hvor du kan vinde en 30 cm. høj bunke blandende bøger til dit skolebibliotek.

30 cm

Få nyheder fra forlaget, og hold dig opdateret på læseområdet.

Tilmeld dig på alinea.dk/nyhedsbrev Skriv Vi læser bogkonkurrence i kommentarfeltet.

Bøger, du ikke kan slippe I Læseklub finder I sjove, skøre og spændingsfyldte historier til elever fra 0.-9. klasse. Bøgerne er læsepædagogisk bearbejdet og findes i fire sværhedsgrader, angivet som grøn, blå, rød og sort. Som pisterne på fjeldet er de grønne lettest og de sorte sværest.

fra 5 år fra 6 år fra 8 år fra 12 år Alle Alineas skønlitterære titler udkommer fremover i serien Læseklub.

Husk, at I finder gratis læseforståelsesopgaver til alle titler på laeseklub.alinea.dk

Alinea — 39

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 39

27/06/17 13:29


GRØN LÆSEKLUB Bøgerne i serien indeholder mange lydrette og lydnære ord. Desuden er der fokus på korte, enkle sætninger og hyppige gentagelser. Læseniveauet er til tidlig læsning, læseløft og læseindsats.

LYDRET

Ask, Bo oG Bøf

MARIE DUEDAHL

Leo og Lui maler

Den Grå Mand

Men tyven ser dem.

LYDRET

noma er kok

Den grå manD

„Se! Det er tyven!“ siger Asta. „Jeg tager et foto af ham!“

ANNE-MARIE DONSLUND

ANNE-MARIE DONSLUND

MARIE DUEDAHL

LYDRET

CECILIE BOGH ANDREAS MUNK SCHELLER KENNETH JAKOBSEN BØYE

Noma vil lave mad. Noma vil være en fin kok. „Spis, mor og far!“

Asta og Hugo må gemme sig. I huset hvor Den Grå Mand bor.

GRØN LÆSEKLUB LYDRET indeholder mange lydrette og lydnære ord. Desuden er der fokus på korte, enkle sætninger og hyppige gentagelser.

alf_bo_bøf.indd 1

Lix: 5

ISBN 978-87-23-517364

9 788723 517364 Lix-tal: 5

9 788723 516459 www.alinea.dk

Let-tal: 10

PRIS 109 kr. ISBN 9788723522894 LIX 3,4 | LET-tal 7

Asta og Hugo ser en tyv og tager et billede af ham med mobilen. Men tyven jagter dem, og de to børn må gemme sig i huset, hvor Den Grå Mand bor.

Noma vil lave mad.
 Noma vil være en fin kok.
 “Spis, mor og far!”

PRIS 73 kr. ISBN 9788723525758 LIX 4,5 | LET-tal 7

PRIS 109 kr. ISBN 9788723517364 LIX 10 | LET-tal 5

PRIS 73 kr. ISBN 9788723516459 LIX 5 | LET-tal 9

ANNE-MARIE DONSLUND LYDRET

Vera må få ti kroner.

„Men vi skal have pizza?“

HANNE SCHELLER

LYDRET

Fest i hulen

Mio skal lave en fed hule. Vil Lea hjælpe?

GRØN LÆSEKLUB LYDRET indeholder mange lydrette og lydnære ord. Desuden er der fokus på korte, enkle sætninger og hyppige gentagelser.

Lix: 5

LET-tal: 7

Vera må få slik

Fest i hulen

Vera må få slik.

HANNE SCHELLER

LYDRET

Anne-Marie Donslund NOMA ER KOK

22/02/2017 15.13

HANNE SCHELLER

„Åh nej, Gro. Du skal dø!“

Leo og Lui vil hjælpe med at male huset. Det bliver så flot. Måske er mor og far ikke helt enige.

Vera må få slik

Uma vil spå Gro.

Uma kan spå

å Alba.

Marie Duedahl DEN GRÅ MAND

HANNE SCHELLER

ANNE-MARIE DONSLUND

ANDREAS MUNK SCHELLER

ANDREAS MUNK SCHELLER LYDRET

amle sne i en kop.

GRØN LÆSEKLUB LYDRET indeholder mange lydrette og lydnære ord. Desuden er der fokus på korte, enkle sætninger og hyppige gentagelser.

LET-tal: 9

Lix: 5

LET-tal: 7

9 788723 513960

www.alinea.dk ALINEA

Lix: 5

LET-tal: 7

9 788723 513953 www.alinea.dk ALINEA

ALINEA

Uma kan spå

GRØN LÆSEKLUB LYDRET indeholder mange lydrette og lydnære ord. Desuden er der fokus på korte, enkle sætninger og hyppige gentagelser.

ALINEA

9 788723 516466 www.alinea.dk ALINEA

ALINEA

ALINEA

9 788723 516350 www.alinea.dk

ALINEA

Anne-Marie Donslund LEO OG LUI MALER 9788723517364_omslag.indd All Pages

En letlæst bog med tre sjove, skøre og skæve historier om Ask, Bo og hunden Bøf.

Lix: 6

NoMa er kok

27/06/17 13:28

Andreas Munk Scheller, Cecilie Bogh og Kenneth Jakobsen Bøye ASK, BO OG BØF

B LYDRET indeholder mange ære ord. Desuden er der fokus på inger og hyppige gentagelser.

ANNE-MARIE DONSLUND

LET-tal: 9

ALINEA

GRØN LÆSEKLUB indeholder mange lydrette og lydnære ord. Desuden er der fokus på korte, enkle sætninger og hyppige gentagelser.

ALINEA

Anne-Marie Donslund UMA KAN SPÅ

Hanne Scheller VERA MÅ FÅ SLIK

Noa og Alba vil lave te, men kan ikke få varmt vand. En sjov bog om at løse et problem på en underfundig måde.

Uma vil spå Gro.
 “Åh nej, Gro. Du skal dø!” “Men vi skal have pizza?”

Vera ser en pige tabe sin pung. Nu kan Vera pludselig købe meget bland-selv-slik. Men skal hun ikke aflevere pungen tilbage?

Mio skal bygge en fed hule. Men det er svært at bygge alene. Så Lea må hjælpe.

PRIS 73 kr. ISBN 9788723516350 LIX 5 | LET-tal 7

PRIS 73 kr. ISBN 9788723516466 LIX 5 | LET-tal 9

PRIS 73 kr. ISBN 9788723513960 LIX 5 | LET-tal 6

PRIS 73 kr. ISBN 9788723513953 LIX 5 | LET-tal 7

Andreas Munk Scheller IS-TE

29/08/2016 16.08

9788723513960_omslag.indd All Pages

9788723513953-Omslag.indd All Pages

01/07/2016 11.29

Hanne Scheller FEST I HULEN

15/07/2016 17.24

40 — Vi læser 2017

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 40

27/06/17 13:29


BLÅ LÆSEKLUB Blå Læseklub er frilæsningsbøger til elever fra 6 år.

Mon det går godt?

Der har aldrig været en far, der slås mod en anden far. Det vil alle se.

Gry har en pony. Den hedder Gloria. I dag skal Gry og Gloria ind til byen. Der er byfest i parken. Gry skal trække ture med Gloria.

Læs også: Gry får en pony Gloria løber væk Gry på rideskole

LET-tal: 13

9 788723 516329 www.alinea.dk

Let-tal: 15

ISBN 978-87-23-517371

ISBN 978-87-23-517388

9 788723 517371

ALINEA

Lix-tal: 9

Bider Gloria?

Gry er lidt nervøs. Mon det går godt?

Læs også: Gry får en pony Gloria løber væk Bider Gloria?

Lix: 7

ISBN 978-87-23-524225

9 788723 524225

Gry og Gloria skal starte på ride-skole. Gry er lidt nervøs. For der er meget, hun skal lære.

Gry på rideskole

BIRGITTE BREGNEDAL

Bider Gloria?

„Det er din far, der får tæsk,“ siger Lukas.

Gry har en pony. Den hedder Gloria.

BIRGITTE BREGNEDAL

BIRGITTE BREGNEDAL

„Ja, det kan du tro,“ siger Marco. „Din far får tæsk!“

Gry på rideskole

„Kommer din far i dag?“ siger Lukas.

BIRGITTE BREGNEDAL

DIN FAR FÅR TÆSK!

SKAL VI VÆDDE?

Det er dyrt at vædde med Marco. Men tør Marco alting?

JANUS KODAL

JANUS KODAL

JANUS KODAL

„Du skal ikke vædde med Marco,“ siger Sisse. „For han gør alting.“ „Alting?“ smiler Emma. „Ja, alting!“ siger Sisse.

JANUS KODAL

Lix-tal: 8

9 788723 517371

Let-tal: 13

ALINEA

Lix-tal: 7

Janus Kodal SKAL VI VÆDDE

Janus Kodal DIN FAR FÅR TÆSK!

Man skal ikke vædde med Marco, for han vinder ALTID. Men en dag er det Sisses tur til at vinde.

Lukas og Marco har været oppe at slås, fordi Marco har drillet Lukas. “Det her skal du få betalt,” siger Lukas. “Min far kan tæske din far!”

3. bog i serien om pigen Gry og ponyen Gloria. Gry skal starte på rideskole. Hun er lidt nervøs, for der er meget hun skal lære, og vil Gloria overhovedet med?

4. bog i serien om pigen Gry og ponyen Gloria. I dag skal Gry og Gloria til byen. Der er byfest, og Gry skal trække ture med Gloria. Gry er lidt nervøs. Hun håber, det går godt.

PRIS 109 kr. ISBN 9788723524225 LIX 8 | LET-tal 12

PRIS 109 kr. ISBN 9788723516329 LIX 7 | LET-tal 13

PRIS 145 kr. ISBN 9788723517371 LIX 8 | LET-tal 13

PRIS 145 kr. ISBN 9788723517388 LIX 7 | LET-tal 15

9788723517371_omslag.indd 3

9788723516329_omslag.indd 3

KIM DALSGAARD

ALF PÅ RUMTUR

Åh nej, hvad er nu det?

27/01/2017 08.49

KIM DALSGAARD

ALF OG HAJEN

ALF OG HAJEN

Alf er vægtløs. Han kan svæve ud af døren.

Pip er vild med Otto. Og Otto er vild med fodbold. Kalle er bare dum. Hvad tror du der sker?

KIM DALSGAARD

ALF PÅ RUMTUR

Pip giver Otto en lammer. „Av,“ siger Otto. „Din tøs,“ siger Pip og giver ham et puf.

KENNETH JAKOBSEN BØYE

Birgitte Bregnedal BIDER GLORIA?

27/01/2017 09.30

9788723517388_omslag.indd 3

09/06/2016 09.37

KIM DALSGAARD

KENNETH JAKOBSEN BØYE

SANDRA SCHWARTZ

Birgitte Bregnedal GRY PÅ RIDESKOLE

Let-tal: 15

Det er et sort hul. Det suger alt til sig. Også Alf.

Lix: 6

ISBN 978-87-23-522061

Lix: 5

LET-tal: 12

9 788723 516244 www.alinea.dk

Let-tal: 12

LET-tal: 11

9 788723 517395

www.alinea.dk ALINEA

ALINEA

Sandra Schwartz TAO FÅR HÆVN

Kenneth Jakobsen Bøye PIP OG OTTO

Tao skal på telttur med klassen. Han skal sove med Ben og Ali. Øv! De driller hele tiden. Sammen med veninden Isa ligger Tao en plan.

Pip er vild med Otto, men Otto er vild med fodbold, og Kalle driller. Hvad skal Pip gøre? En sød historie om jagten på det første kys.

Alf vil ikke sove. Han drømmer altid sådan nogle vilde ting. Men Alf skal sove, og så sker det igen. Alf er vægtløs.

”Det er min tur til at vælge film,” siger Bo. Åh nej, tænker Alf. Bo vil altid se gys. ”Lad os se Hajen,” siger Bo. ”Tør du det?”

PRIS 109 kr. ISBN 9788723525116 LIX 4,5 | LET-tal 13

PRIS 109 kr. ISBN 9788723522061 LIX 7 | LET-tal 12

PRIS 109 kr. ISBN 9788723516244 LIX 6 | LET-tal 12

PRIS 109 kr. ISBN 9788723517395 LIX 5 | LET-tal 11

9788723522061_omslag.indd 3

9788723516244_omslag.indd 3

24/03/2017 11.04

Kim Dalsgaard ALF PÅ RUMTUR

ALINEA

Lix-tal: 7

ALINEA

9 788723 522061

Husk, at I finder gratis læseforståelsesopgaver til alle titler på laeseklub.alinea.dk

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 41

16/09/2016 15.37

Kim Dalsgaard ALF OG HAJEN

Alinea — 41

27/06/17 13:30


BLÅ LÆSEKLUB Blå Læseklub er frilæsningsbøger til elever fra 6 år.

Kalle. „Er det en lort?“

Mimi, Elsa og Berta synes kæmpen Kaj er alt for sød. De vil gøre ham sur. Polly må hjælpe Kaj. Han må gemme sig.

KIM DALSGAARD

Polly og kæmpen

Hans på fisketur

Hans på fisketur

Birk er sulten, men han må ikke gå med på jagt. Der er ulve og bjørne i skoven.

KIM DALSGAARD

KIM DALSGAARD

Bare far havde dræbt den okse.

Bi r k og ok sen SØREN HEMMINGSEN

Polly og kæmpen

BIRK OG OKSEN

Er det en lort?

Er det en lort?

KIM DALSGAARD

SØREN HEMMINGSEN

SANDRA SCHWARTZ

SANDRA SCHWARTZ

Hans vil gerne med sin far og onkel Leo på fiske-tur. „Jeg har bid.“ Hans hiver alt, hvad han kan.

Men så får han en ide ...

ger Isak. „Hvor klamt!“ bleen. den kravler af sted.

Men kan Polly finde Kaj igen?

Men Hans har ikke fanget en fisk.

BLÅ LÆSEKLUB er bøger til børn fra 6 år.

BLÅ LÆSEKLUB er bøger til børn fra 6 år.

e!“ råber Kalle. r!“

Lix: 5

Lix: 5

LET-tal: 12

JIM HØJBERG

ALINEA

Bare far havde dræbt den okse. Birk er sulten, men han må ikke gå med på jagt. Der er ulve og bjørne i skoven. Men så får han en ide …

Mimi, Elsa og Berta synes, kæmpen Kaj er alt for sød. De vil gøre ham sur. Polly må hjælpe Kaj. Han må gemme sig.

Hans vil gerne med sin far og onkel Leo på fisketur. “Jeg har bid.” Hans hiver alt, hvad han kan. Men Hans har ikke fanget en fisk.

PRIS 109 kr. ISBN 9788723516343 LIX 5 | LET-tal 12

PRIS 109 kr. ISBN 9788723516848 LIX 5 | LET-tal 12

PRIS 109 kr. ISBN 9788723516282 LIX 6 | LET-tal 11

PRIS 109 kr. ISBN 9788723516237 LIX 7 | LET-tal 12

JIM HØJBERG

9788723516237_omslag.indd 3

15/04/16 10.11

Kim Dalsgaard HANS PÅ FISKETUR

15/04/16 09.55

›› KOMMER SNART – NY SERIE

Almas nye støvler

Per Østergaard KLUB 4

klar til kamp.

LET-tal: 15

LET-tal: 12

9 788723 516237

Isak skal i seng. Men inden vil han lige sige godnat til sin fugleedderkop Egon. Det går dog helt galt, da hans far og lillebror Kalle blander sig.

r nye fodbold-støvler. r ønsket sig.

ALINEA ALINEA

www.alinea.dk

Lix: 7

www.alinea.dk ALINEA

Kim Dalsgaard POLLY OG KÆMPEN

9788723516282_omslag.indd 3

er hun glad.

Lix: 8

LET-tal: 11

9 788723 516282

Søren Hemmingsen BIRK OG OKSEN

23/06/2016 10.08

Almas nye støvler

9 år i dag.

en fra os,“ siger mor. r den op.

Lix: 6

www.alinea.dk ALINEA

ALINEA

Sandra Schwartz ER DET EN LORT?

LET-tal: 12

9 788723 516848 www.alinea.dk

ALINEA

ALINEA

ALINEA

ALINEA

www.alinea.dk

Jim Højberg ALMAS NYE STØVLER

09/06/2016 09.16

Alma fylder ni år i dag. “Her er en gave fra os,” siger mor. “Hurra,” råber hun glad. Det er nye støvler. Men noget går galt ... PRIS 109 kr. ISBN 9788723513809 LIX 8 | LET-tal 15

Freja, Julie, Mark og Simon har dannet Klub 4. I den første bog Tyve i natten bliver de vidner til et vildt rambuktyveri i byens bank. Lige en sag for Klub 4! I den anden bog Skattejagt er de taget på skattejagt med en metaldetektor. Men snart bliver de blandet ind i et røveri mod en kiosk inde i byen. TYVE I NATTEN PRIS 145 kr. ISBN 9788723525338 LIX 8 | LET-tal 14 SKATTEJAGT PRIS 145 kr. ISBN 9788723525345 LIX 8 | LET-tal 15

42 — Vi læser 2017

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 42

27/06/17 13:30


RØD LÆSEKLUB Rød Læseklub er frilæsningsbøger til elever fra 8 år.

›› GLÆD DIG TIL NY SERIE AF SANDRA SCHWARTZ Sandra Schwartz KOPIEN Tænk hvis du kunne få en tro kopi af dig selv. En der kunne klare alle de pligter, du ikke selv orker. Det bliver virkeligheden for Oscar i den første bog i serien Kopien. Men hvad nu hvis kopien har en større og mere uhyggelig plan? UDVALGT PRIS 154 kr. ISBN 9788723525130 LIX 13

VIRUS PRIS 154 kr. ISBN 9788723525147

Sandra Schwartz er tilbage i storform med serien Kopien.

KnoglEn

Fodboldbrødre

SLÅR KONTRA

Fodboldbrødre ISBN 978-87-23-522863

ANDREAS MUNK SCHELLER

VILD MED VILDE

HAR TALENT

Pigen der åbner døren, har blå øjne og langt lyst hår. „Hvor skal Vilde sidde?“ siger Ida. „Vilde kan sidde ved siden af dig,“ siger Mette. Vilde går roligt ned mod Ida. Emma følger hende med øjnene, hun ser sød ud. Bare hun kunne sidde sammen med Vilde.

ANDREAS MUNK SCHELLER

Fodboldbrødre

Ida og Emma er bedste veninder. BFF, best friends forever! Men i dag starter en ny pige i klassen.

LINE LEONHARDT

VILD MED VILDE

3_omslag.indd 3

KnOGLEn

Buskene bevæger sig. Ud kommer Molli. Men hun har ikke tennisbolden i munden. „Er det pinden fra før?“ spørger Aksel. „Den der?“ siger Mikkel. „Det er ikke nogen pind.“ „Nej,“ siger Tilde. „Det har aldrig været en pind.“ Nu kan Molly også godt se det. Det er ikke en pind. Det er en knogle.

LINE LEONHARDT

ANNE-MARIE DONSLUND

Molly og Mikkel er blevet tvunget på højskole i sommerferien sammen med deres far. Noget, især Molly ikke ser frem til. Efter hendes mors kræftsygdom og død har hun lukket sig helt inde i sig selv. Men på højskolen møder Molly og Mikkel de to søskende Aksel og Tilde og deres hund Molli. Og snart er den lille gruppe viklet ind i et uhyggeligt spil om liv og død.

ANNE-MARIE DONSLUND

LIX 13

Fodboldbrødre

HAR TALENT

SLÅR KONTRA

ALINEA

ALINEA

ISBN 978-87-23-522412

9 788723 522863

9 788723 522412

Lix-tal: 21

Lix-tal: 10

Anne-Marie Donslund KNOGLEN 9788723522412_omslag.indd 3

27/03/2017 08.17

Line Leonhardt BFF – VILD MED VILDE

22/02/2017 14.09

Knoglen er en spændingsfyldt og tankevækkende børneroman, som trods sin korte form har masser af dybde, tempo og spænding.

Bogen behandler en altid aktuel pigekonflikt. Hvad sker der når slyngvenindernes venskab bliver udfordret af en ny pige.

PRIS 168 kr. ISBN 9788723522863 LIX 21

PRIS 145 kr. ISBN 9788723522412 LIX 10

Andreas Munk Scheller FODBOLDBRØDRE SLÅR KONTRA

Andreas Munk Scheller FODBOLDBRØDRE HAR TALENT

Pep er 13 år og er blevet udtaget til Astrups U15-hold. Kan Pep klare det høje tempo og følge trænerens taktik?

Johan og Pep er brødre og spiller sammen på Astrups U15-hold. Men en dag bliver Johan opdaget af en talentspejder fra FC Barcelona.

PRIS 145 kr. ISBN 9788723516732 LIX 11

PRIS 145 kr. ISBN 9788723521996 LIX 11

Husk, at I finder gratis læseforståelsesopgaver til alle titler på laeseklub.alinea.dk

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 43

Alinea — 43

27/06/17 13:30


SORT LÆSEKLUB Sort Læseklub er frilæsningsbøger til elever fra 12 år.

METTE FINDERUP

›› NYHED

„Hvad venter vi på?“ Mek var urolig. Selvom det virkede, som om de var kommet fri af deres forfølgere, forventede han når som helst, at bildøren blev revet op, og han selv blev flået ud og smidt ned på jorden på Rådhuspladsen med en pistol i nakken.

HACKER

Emil Blichfeldt og Tom Kristensen NEXUS

Mek bruger lang tid foran sin computer. Han er både god til spil og til at kode. Til gengæld er han ikke så god til at passe sin skole. Han keder sig og pjækker så meget, at han bliver truet med bortvisning. En aften hacker han sig ind på skolens server for at ændre tallet for sit fravær. Men her støder han på oplysninger, der ændrer hans liv.

Nasim er kurér for Klanen og i gang med at aflevere en vigtig mappe med et indhold han ikke kender. Men hans mission ændrer sig radikalt da han bliver passet op af hackeren Kira, som vil have fat i mappen og gøre det af med ham.

Hacker er en actionhistorie om magtmisbrug og løgne og digital overvågning, og det er svært ikke at lade sig rive med. Hvem kan du stole på? Hvem er de gode? Hvem er de onde? Og mon de holder øje med dig … lige nu?

METTE FINDERUP

ISBN 978-87-23-521798

HACKER

9 788723 521798 Lix-tal: 24

Mette Finderup HACKER

Nexus er en dystopisk fremtidsfortælling med action fra start til slut.

Hacker er en action-historie om magtmisbrug, løgn og digitalovervågning. Hvem kan du stole på? Hvem er de gode? Hvem er de onde?

PRIS 190 kr. ISBN 9788723525123 LIX 22

PRIS 190 kr. ISBN 9788723521798 LIX 24

SANDRA SCHWARTZ

Vika. Men ikke Teo. Han er en taber, ingen gider være

FESTEN

FESTEN

Der er fest i Teos klasse. Alle skal med, også smukke

SANDRA SCHWARTZ

venner med. Han skal bare hente øl til sin far i Brugsen. Men så møder han slænget. Der er en, der flår posen ud af hans greb. Vika! Hun løber hen til Viggo og åbner posen. Så hiver hun den ene sixpack op, så alle kan se den. „Sådan, Teo!“ siger Viggo. Viggo griner til Teo og dunker ham i ryggen. „Det havde jeg sgu ikke troet om dig. Du kan følges med os.“

Lix: 15

9 788723 515414 www.alinea.dk

ALINEA

ALINEA

ALINEA

Sissel Bergfjord PÅ KANTEN

Lona Andersen FARLIGT SPIL

Sandra Schwartz FESTEN

På kanten er en smuk historie om tab, sorg og en joke, der kammer over. Og det er fortællingen om et meget stærkt venskab.

Hugo har mistet sin far og lukker sig mere og mere ind i sig selv. En dramatisk historie om et computerspil, der bliver til virkelighed.

Der er fest i Teos klasse. Alle skal med, også smukke Vika. Men ikke Teo. Han er en taber, ingen gider være venner med.

Vega kalder sin mors nye kæreste for Klamme Kurt og har ikke lyst til at være hjemme, når han er der. En medrivende bog med et vigtigt indhold.

PRIS 168 kr. ISBN 9788723516862 LIX 13

PRIS 168 kr. ISBN 9788723515346 LIX 17

PRIS 154 kr. ISBN 9788723515414 LIX 15

PRIS 154 kr. ISBN 9788723515421 LIX 13

9788723515414_omslag.indd 3

19/09/2016 07.47

Sandra Schwartz KLAMT KYS

44 — Vi læser 2017

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 44

27/06/17 13:30


›› NY SERIE OM AT VÆRE PÅ FLUGT

I virkeligheden hedder Johanne slet ikke Johanne. Og hendes bror, Christian Eriksen, har valgt sit navn efter fodboldspilleren af samme navn. Sammen med deres mor er de på flugt fra deres voldelige far.

Anne-Marie Anne-Marie Anne-Marie Donslund Donslund Donslund

Anne-Marie Anne-Marie Anne-Marie Donslund Donslund Donslund

Jagten er en alvorlig, vigtig og medrivende serie om livet, når det er svært. Men det er også en varm og vedkommende fortælling om venskaber, forelskelse og det at starte forfra. Bøgerne kan læses uafhængig af hinanden.

Anne-Marie Anne-Marie Anne-Marie Donslund Donslund Donslund

JAGTEN JAGTEN JAGTEN JAGTEN JAGTEN JAGTEN JAGTEN JAGTEN JAGTEN UNDERCOVER UNDERCOVER UNDERCOVER

LORTELIV LORTELIV LORTELIV

KIDNAPPET KIDNAPPET KIDNAPPET

Anne-Marie Donslund JAGTEN - UNDERCOVER

Anne-Marie Donslund JAGTEN - LORTELIV

Anne-Marie Donslund JAGTEN - KIDNAPPET

PRIS 190 kr. ISBN 9788723524171 LIX 19

PRIS 190 kr. ISBN 9788723524201 LIX 19

PRIS 190 kr. ISBN 9788723525277 LIX 19

PETER KROGHOLM

1

hitman

hitman

PETER KROGHOLM

hitman

2

›› BØGER FYLDT MED ACTION – HITMAN Andreas er en helt almindelig dreng med en ikke helt så almindelig familie. Til hans konfirmation får han en overraskende gave, hvor der følger visse forpligtelser med. Det bliver et liv fyldt med penge og action, men også et liv præget af afsavn og stor fare. Hitman 1 og 2 er de første bøger i vores nye serie om drengen Andreas, der er født til at udrette noget helt særligt.

Peter Krogholm HITMAN 1

Peter Krogholm HITMAN 2

PRIS 190 kr. ISBN 9788723525734 LIX 23

PRIS 190 kr. ISBN 9788723525741 LIX 23

Husk, at I finder gratis læseforståelsesopgaver til alle titler på laeseklub.alinea.dk

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 45

Alinea — 45

27/06/17 13:30


NYE TITLER FRA CARLSEN Carlsen, der er Danmarks største forlag for børne- og ungdomsbøger, ønsker at sætte et markant aftryk med sine ungdomsbøger. Det gælder både i udvikling af nye og etablerede danske forfattere, der kan skrive ind i en dansk virkelighed, og i indkøbet af udenlandske titler, der sætter dagsordenen med universelle temaer og tendenser. Flere af bøgerne indgår i den populære Sonar-serie rettet mod især unge kvindelige læsere.

46 — Vi læser 2017

VI_LAESER_2017_#2_draft4.indd 46

27/06/17 13:30


Velkommen til

Vi læser Velkommen til andet nummer af Alineas nye magasin om børn, bøger og læsning. Det er skrevet til dig, som er pædagogisk læringskonsulent, dansklærer eller læsevejleder. Eller som vi ynder at sige: til dig, som er vild med at få børn og unge til at læse mere, læse bedre og læse med stor læseglæde! Også denne gang har vi været ude og tale med nogle af de allerdygtigste i Danmark på deres felt. Du skal møde dansk børnelitteraturs grand old man, Torben Weinreich, der fortæller om arven fra ’67, og du kommer med en tur til Fredensborg, hvor man har satset stort på en række spændende læseinitiativer rettet mod de elever, der både er dygtige læsere og har en stor interesse for at folde deres egne skriveevner ud. Også i dette nummer går vi tæt på forfatterne til en række af vores nye frilæsningsbøger, hvor du blandt andet får indblik i, hvor vigtigt det er, at bogens hovedpersoner spejler læserne, og at den gode historie både fascinerer og overrasker. Bagerst i magasinet får du overblik over vores mange nye titler.

Nicola Yoon SOLEN ER OGSÅ EN STJERNE

Kristina Aamand FOR ENDEN AF DIN PEGEFINGER

Marie Duedahl SNESTORM I APRIL

Kit A. Rasmussen TIL DØDEN OS SKILLER

Natasha: Jeg er en pige, der tror på videnskab og fakta. Ikke skæbne. Eller drømme, der ikke går i opfyldelse. Daniel: Jeg har altid været den gode søn, den dygtige elev, levet op til mine forældres høje forventninger. Aldrig digteren. Aldrig drømmeren. Men da jeg ser hende, glemmer jeg alt om det. Bogen er en smuk kærlighedshistorie fortalt på en måde, man ikke har set før.

17-årige Sheherazade føler sig klemt imellem sin mors forventninger om, at hun skal være en god muslimsk pige, og sine klassekammerater, som lever et helt andet liv. For at holde sig oven vande, skriver hun om de ting, hun oplever som flygtning i Danmark. En rå og gribende roman om at blive forelsket i den forkerte og betale prisen for at følge sit hjerte.

14-årige Aprils verden falder fra hinanden, da hendes forældre flytter fra hinanden. Aprils far kan ikke tage ansvar for sig selv, og da slet ikke for April og hendes lillebror. Derfor bliver de tvunget til at flytte til København. Det hele så ellers lige så lyst ud med en udtagelse til ungdomslandsholdet i basket, men uden holdet i ryggen, kan det så lade sig gøre? Denne bog er en del af "Sommerfugleserien 2".

Til trods for en hård opvækst har Nick nogenlunde styr på livet: Arbejde på værkstedet, byture med vennerne, ikke for meget hash, løs aftale med Emma om sex. Så møder han Isabelle. Hun er alt for god til ham, det kan han se med det samme. For smuk, for rig, for intelligent. Alligevel kaster han sig ud i kampen for at vinde hende.

Alder 15+

Alder 13+

Alder 12+

Alder 13+

Ditte Wiese PROVINSPIS

Rob Lloyd Jones JAKE ATLAS OG SMARAGD-SLANGENS GRAV

Rick Riordan MAGNUS CHASE OG DE NORDISKE GUDER – THORS HAMMER

Malene Sølvsten RAVNENES HVISKEN – BOG 2

For kort tid siden var jeg en skoleelev med dårlige karakterer og endnu dårligere opførsel. Jeg havde verdens skrappeste forældre, en søster, som knap nok gad tale til mig, og en evne til at lave ballade, selv når jeg prøvede at lade være. Indiana Jones møder Mission Impossible!

Thors hammer er forvundet. Igen. Tordenguden har en tvivlsom vane med at miste sit våben - den stærkeste kraft i de ni verdener. Men denne gang er hammeren ikke bare væk, den er faldet i fjendehænder. Andet bind i trilogien om Magnus Chase og de nordiske guder.

Alder 11+

Alder 12+

Rigtig god læselyst!

Alinea Lindhardt og Ringhof Forlag A/S Vognmagergade 11, 2. sal 1148 København K Der tages forbehold for trykfejl. Ansvarshavende redaktør: Mette Boye Redaktion: Cecilie Bogh, Stine Honoré & Andreas Munk Scheller Skribenter: Søren Flott, Michael Kirkeby & Hans Henrik Rasmussen Design: Hjalte Thalund / Alinea Marketing Foto: Daniel Hjorth, Rumle Skafte, Martin Stampe, Sisse Stroyer Trykt hos Livonia Print, 2017 alinea.dk

Ida lider af en alvorlig omgang bøhlands-blues. Det er ikke til at ruske liv i de forstadszombier, hun omgiver sig med. Hvad vil de egentlig med deres liv? Og skulle de ikke bare få fingeren ud? Spørgsmål, som Ida stiller alle andre end sig selv. En stærk bog om at finde sig selv i en hverdag, hvor alle andre synes at have svaret. Alder 15+

Andet bind i den anmelderroste bestsellertrilogi. Tre vil dø. To vil hun svigte. En må hun slå ihjel. Hvor langt vil hun gå for at standse Ragnarok? Hele sit liv er Anne blevet forladt. Nu indser hun, at for at redde sin søster må hun selv svigte dem, hun elsker. Men kan hun gøre det? Alder 13+ Alinea — 47

Omslag_vilaeser2-hth_seperatUV.indd 2

27/06/17 13:09


Bogpakker fra Alinea Få 5 nyheder 2 gange om året til en fast, lav pris ›› 375 kroner pr. bogpakke

Vi læser · 2017 · #2

NEMT , BILL OG GO IGT D KVALI TET

Magasin om bøger, børn og læsning · 2017 · #2

I 1967 blev dansk børnelitteratur revolutioneret af fem værker, hvis indflydelse kan spores helt op til i dag.

Højtlæsning, forfatterbesøg og skriveværksteder. I Fredensborg bruger man tid på læseheste og forfatterspirer.

Læs 20 minutter hver dag! Sådan lyder et velment råd. Men nye læsere skal slet ikke læse alene, mener Louise Rønberg.

Fascinerende, farlige og gribende historier. Om alt fra heste og lorte til hackere og kunstig intelligens.

6 — Interview

16 — Reportage

28 — Interview

32 — Se alle de nye titler

LINE FRIIS FREDERIKSEN

UNIVERSET

CECILIE BOGH

Efterår

ANDREAS MUNK SCHELLER

Spider-Man

JANUS KODAL

Grøn Fagklub Cecilie Bogh EFTERÅR Grøn Fagklub Andreas Munk Scheller SPIDER-MAN

med Marco.

Anne-Marie Donslund

JAGTEN UNDERCOVER

ISBN 978-87-23-524225

9 788723 524225 Lix-tal: 9

UNIVERSET

›› BOGPAKKEN — NOVEMBER 2017

JANUS KODAL

SKAL VI VÆDDE?

med Marco,“ gør alting.“ a. e.

LINE FRIIS FREDERIKSEN

Let-tal: 15

Med et abonnement på Alineas bogpakke får I fem nyheder to gange om året til en fast pris på 375 kroner pr. bogpakke. Bogpakkerne udkommer hvert år i maj og november og sendes direkte til skolebiblioteket. Bestil på alinea.dk/bogpakker

Omslag_vilaeser2-hth_seperatUV.indd 1

Rød Fagklub Line Friis Frederiksen Anne-Marie Donslund UNIVERSET

JAGTEN

Blå Læseklub Janus Kodal SKAL VI VÆDDE?

Sort Læseklub Anne-Marie Donslund JAGTEN – UNDERCOVER

LORTELIV

Anne-Marie Donslund

INTERVIEW

JAGTEN TORBEN KIDNAPPET

WEINREICH Mød dansk børnelitteraturs grand old man

27/06/17 13:09