Praktiske/musiske fag - Katalog 2021

Page 1

Praktiske/musiske fag Katalog 2021

Gå til dine digitale læremidler via minside.alinea.dk Enkelt og overskueligt – alle adgange samlet på ét sted!

Praktiske_Musiske_Katalog_2021_cover.indd 1-2

21.12.2020 19.49


Har du brug for mere viden? Vil du vide mere om vores læremidler, er du velkommen til at tage kontakt til en af vores læremiddelkonsulenter. De står altid klar til at vejlede om alt fra indkøb og priser til implementering, og de kommer gerne på besøg på din skole.

Altid gratis forløb til de praktiske/ musiske fag

Jylland og Fyn Mød en række kvinder, der har sat deres præg på verden og det musikalske verdenskort.

I Alineas fagportaler finder du altid gratis forløb, du og dine elever kan bruge direkte i undervisningen. Det er ikke nødvendigt at oprette et prøveabonnement. Du logger bare ind med dit UNI-Login, og så har du fuld adgang til alle gratis forløb.

3. 4. 5. klasse

5. 6. klasse

7. 8. 9. klasse

Roy Lichtenstein

Mønsterdesign

Anatomi og fysiologi

Læremiddelkonsulent Mie Brøner Thomsen Mie er din konsulent i følgende kommuner: Assens, Billund, Faaborg-Midtfyn, Haderslev, Hedensted, Holstebro, Horsens, Ikast-Brande, Kerteminde, Kolding, Langeland, Mariagerfjord, Middelfart, Nordfyn, Nyborg, Odder, Ringkjøbing-Skjern, Struer, Svendborg, Sydslesvig, Sønderborg, Tønder, Varde, Vejen, Vejle, Viborg, Ærø, Aabenraa

Kontakt Mie på: +45 22 11 66 66 mie@alinea.dk

Eva Aarris Späth Eva er din konsulent i følgende kommuner: Brønderslev, Esbjerg, Fanø, Favrskov, Fredericia, Frederikshavn, Herning, Hjørring, Jammerbugt, Lemvig, Læsø, Morsø, Norddjurs, Randers, Rebild, Samsø, Silkeborg, Skanderborg, Skive, Syddjurs, Thisted, Vesthimmerland, Aalborg, Aarhus

Kontakt Eva på: +45 40 11 41 74 esp@alinea.dk

Gratis skoleåret 20/21 Find gratis forløb på Idrætsportalen, Musikportalen, Håndværk og designportalen, Billedkunstportalen og Madkundskabsportalen

→ ca. 6 lektioner

→ ca. 7 lektioner

→ ca. 10 lektioner

4. 5. 6. klasse

7. 8. klasse

4. 5. 6. klasse

Heavy metal

Fællesspisning

Grøntsager i sæson

Implementeringskonsulent Steen Honoré Implementeringskonsulent i alle kommuner i Jylland og på Fyn Steen hjælper jer godt i gang med Alineas digitale læremidler. Det foregår på jeres skole, og det er gratis.

→ ca. 6,5 lektioner

Praktiske_Musiske_Katalog_2021_cover.indd 3-4

→ ca. 6 lektioner

Kontakt Steen på: +45 51 16 45 36 sth@alinea.dk

→ ca. 15 lektioner

21.12.2020 19.48


Indhold PORTALER Idrætsportalen

→2

Musikportalen

→4

Håndværk og designportalen

→6

Billedkunstportalen

→8

Madkundskabsportalen

→ 12

VALGFAG Musik, Håndværk og design, Billedkunst og Madkundsskab

→ 16

Mød din læremiddelkonsulent

→ 18

3

Praktiske_Musiske_Katalog_2021_content.indd 3

21.12.2020 19.30


Idrætsportalen → 1.-9. KLASSE · DIGITALT LÆREMIDDEL Med Idrætsportalen får du en masse lærerige og sjove aktiviteter, som opbygger elevernes idrætsfaglige og fysiske kompetencer og styrker deres glæde ved bevægelse. Dine elever møder de klassiske discipliner som atletik, spring­ gymnastik og fodbold, men de bliver også kastet ud i fx yoga, kampsport og træning i det fri. Eleverne kan også danse ballet med balletbørnene på Det Kongelige Teater, og elever, der er bange for bolden, kan arbejde med boldtilvænning. Med portalen får du en række stilladserede undervisnings­ forløb og masser af ressourcer til alle klassetrin, fx illustra­ tioner, musik, lydoptagelser og videoer, hvor blandt andet alderssvarende elever viser øvelserne. De mange ressourcer gør det muligt for dig at lave en meget varieret undervisning og undervise i discipliner, du ikke nødvendigvis selv mestrer. Der er årsplaner til alle klassetrin, så du nemt kan udvælge fagligt indhold og sammensætte forløb.

4

Portalen skaber sammenhæng mellem aktiviteter og teori og har en tydelig progression fra indskoling til udskoling. Indskolingen har fokus på læring gennem leg. På mellem­ trinnet begynder eleverne selv at udvikle aktiviteter, og i udskolingen skal eleverne optage sig selv og deres kammerater og kan bruge optagelserne som forberedelse til eksamen. Idrætsportalen klæder eleverne godt på til prøven i idræt. I forløbet Prøven i idræt bliver eleverne dus med prøveformen, og forløbet Temabaserede idrætsforløb stilladserer eleverne til at finde deres tema til prøven. Brug portalen som grundsystem, supplerende materiale eller ressourcebank, hvor du plukker i alle de mange tekster, videoer og illustrationer.

1. 2. 3. klasse

7. 8. 9. klasse

7. 8. 9. klasse

7. 8. 9. klasse

Rytme i kroppen

Idrætskultur og relationer

Prøven i idræt

Kropsbasis

→ ca. 2 lektioner

→ ca. 10 lektioner

→ ca. 8 lektioner

→ ca. 12 lektioner

PORTALER

Praktiske_Musiske_Katalog_2021_content.indd 4

21.12.2020 19.30


YOGA FOR INDSKOLINGEN → Forløbet har til hensigt at give børnene en grundlæg­ gende indføring i yoga gennem en legende tilgang. Der vil undervejs blive introduceret både åndedrætsøvelser, afspændingsøvelser og drømmerejser samt statiske og dynamiske yogastillinger.

PORTALER

Praktiske_Musiske_Katalog_2021_content.indd 5

5

21.12.2020 19.30


Musikportalen → 1.-8. KLASSE · DIGITALT LÆREMIDDEL Musikportalen rummer et væld af lærerige og sjove aktivi­ teter, der opbygger elevernes musikalske kompetencer og glæde ved musik. I portalen møder eleverne mange forskellige genrer og musikere. De skal blandt andet arbejde med genrer som hiphop og heavy metal og kunstnere som Beethoven, John Williams, The Minds of 99 og Metallica. Forløbene tager ofte udgangspunkt i elevernes musikalske hverdag, fx med BTS og Little Mix, men giver dem samtidig en forståelse for, hvor nutidens musik kommer fra. Eleverne skal ikke bare lytte til musik, men også tage stilling til den. Eleverne møder også andre aspekter af musiklivet end de gængse. I forløbsrækken På besøg hos … kommer de blandt andet på besøg hos lydmanden, der fortæller om sit arbejde, sin mixerpult og de effekter, han bruger. De besøger også Koda, hvor en medarbejder lærer dem om ophavsrettigheder, og de lærer at kende forskel på musik som kunst og vare.

6

Med portalen får du en række stilladserede undervisnings­ forløb og et væld af ressourcer til alle klassetrin, fx videoer, musik og illustrationer. De mange ressourcer gør det muligt for dig at lave en varieret undervisning og undervise i emner og genrer, du ikke nødvendigvis selv mestrer. Portalen skaber sammenhæng mellem aktiviteter og teori og har en tydelig progression fra indskoling til mellemtrin. I indskolingen er der fokus på leg og oplevelse, mens mel­ lemtrinnet kvalificerer dette og udvikler elevernes viden om musik og det musikalske sprog. Brug portalen som grundsystem, supplerende materiale eller ressourcebank, hvor du plukker i alle de mange tekster, videoer og illustrationer. Der er årsplaner til alle klassetrin, så du nemt kan udvælge fagligt indhold og sammensætte forløb.

1. 2. 3. 4. klasse

3. 4. 5. 6. klasse

4. 5. 6. klasse

5. 6. klasse

Forår

Spil efter øret

Beat-factor

Gys, gru og gåsehud

→ ca. 10 lektioner

→ ca. 4 lektioner

→ ca. 13,5 lektioner

→ ca. 9 lektioner

PORTALER

Praktiske_Musiske_Katalog_2021_content.indd 6

21.12.2020 19.30


STEMMER – HELT UDE I SKOVEN → Eleverne skal eksperimentere med og udforske deres stemmer og herigennem lære deres stemmer at kende. Forløbet er derudover fyldt med opgaver, lytteøvelser og videoer.

PORTALER

Praktiske_Musiske_Katalog_2021_content.indd 7

7

21.12.2020 19.30


Håndværk og designportalen → 4.-8. KLASSE · DIGITALT LÆREMIDDEL Kom ind i et univers, hvor dine elever får skærpet deres kreative sanser. Med Håndværk og designportalen kommer eleverne rundt i fagets mange hjørner og bliver i stand til at mestre forskellige håndværk og designprocesser. Eleverne får en grundig indføring i fagets teknikker, og de udvikler deres håndværksfærdigheder gennem et væld af forskellige aktiviteter. De kan prøve kræfter med alt lige fra strik og brodering til design og kodning.

De mange forløb indeholder billeder, videoer og trin-for-trinbeskrivelser, så eleverne får al den hjælp, de har brug for, når de er i gang med de mange varierede aktiviteter. Der er også fokus på, at eleverne bliver klogere på de mange aspekter af design. De lærer om designprocessen og skal bruge design og designværktøjer i mange af forløbene. På den måde er der en dannelsesmæssig rød tråd gennem hele portalen, som betyder, at eleverne afslutter faget med både viden og konkrete håndværksmæssige erfaringer i bagagen.

I forløbene arbejder eleverne med mange forskellige typer materialer; fra det bløde, når de skal filte en Pokémon eller strikke en karklud, til det hårde, når de skal skabe en skammel eller bygge et hus til deres eget kæledyr.

8

4. 5. 6. klasse

4. 5. klasse

4. 5. 6. klasse

4. 5. 6. klasse

Design en sprællemand

Krea:bit

String art

Papirbroderi

→ ca. 14 lektioner

→ ca. 6 lektioner

→ ca. 6 lektioner

→ ca. 5 lektioner

PORTALER

Praktiske_Musiske_Katalog_2021_content.indd 8

21.12.2020 19.30


BAUHAUS → Her skal eleverne lære om Bauhaus – en af det 20. århundredes vigtigste kunstskoler. De skal møde nogle af Bauhaus’ mest berømte kunstnere og deres designs/ værker og lære om, hvordan skolen kom til at præge synet på æstetik og funktionalisme dengang og frem til i dag.

PORTALER

Praktiske_Musiske_Katalog_2021_content.indd 9

9

21.12.2020 19.30


Billedkunstportalen → 1.-8. KLASSE · DIGITALT LÆREMIDDEL Lad kunstens verden udfolde sig foran dine elevers øjne, og lad dem blive inspireret til selv at være skabende og kreative. Med Billedkunstportalen får eleverne mulighed for at gå fra fantasifulde idéer til gennemtænkte færdige produkter. Gennem portalens mange varierede forløb får eleverne både faglig viden om forskellige stilarter og om udviklingen af billedkunsten gennem tiden. De går tæt på og møder berømte kunstnere og bliver klogere på deres teknikker, fra Pablo Picassos tegninger og skulpturer til Piet Mondrians grafiske malerier, hvor eleverne selv eksperimenterer med brug af farver og firkantens forskellige former. Billedkunstportalen vækker elevernes æstetiske sanser og åbner deres øjne for en række kunstneriske retninger og udtryksformer, som passer til elevernes alder på de forskel­ lige klassetrin.

10

I indskolingen er der fokus på, at eleverne gennem kreative projekter lærer at mestre grundlæggende færdigheder som at bruge lineal, tegne streger, blande farver og spejle figurer. De skaber farverige højhuse, drømmecollager og sjove pop-up-kort. På mellemtrinnet kan eleverne bygge på det, de allerede har lært, og lege med nye udtryk og tilgange. De prøver alt fra iagttagelsestegning og akvarelfarvelægning af efterårsblade til selvportrætter i pop-art-stil. Med Billedkunstportalens forskelligartede forløb kan du tilrettelægge en spændende og motiverende undervisning, og forløbenes mange ressourcer, fx billeder og trin-for-trin-­ beskrivelser, betyder, at eleverne får al den hjælp, de har brug for, når de er i gang med projekterne.

2. klasse

1. 2. 3. klasse

4. 5. klasse

4. 5. klasse

Robotter

Under vandet

Skab et rum

Post-it kunst

→ ca. 4,5 lektioner

→ ca. 6 lektioner

→ ca. 6 lektioner

→ ca. 2 lektioner

PORTALER

Praktiske_Musiske_Katalog_2021_content.indd 10

21.12.2020 19.30


GRAFISK MALERI → I dette forløb møder eleverne den hollandske kunstner Piet Mondrian, der er kendt for sine geometriske og dengang banebrydende abstrakte malerier. De skal lave deres egne kunstværker i hans stil – ikke med maling på lærred, men i stedet med silkepapir på vinduesruder.

PORTALER

Praktiske_Musiske_Katalog_2021_content.indd 11

11

21.12.2020 19.30


Madkundskabs­portalen → 4.-9. KLASSE · DIGITALT LÆREMIDDEL Få madkundskab til at emme af dufte, smage og spændende sanseoplevelser. Madkundskabsportalen tager eleverne i hånden og giver dem mod på ny mad og madlavningsfærdigheder. Den skaber dermed et trygt rum til at prøve anderledes retter og råvarer af i madkundskabslokalet. Portalens forløb byder på et væld af hands-on-aktiviteter, hvor eleverne selv prøver kræfter med at transformere friske råvarer til en variation af færdige retter — fra den klassiske koldskål til retrokylling. De praktiske færdigheder står ikke alene i Madkundskabsportalen. Der er også fokus på, at eleverne arbejder med den vigtige viden, som understøtter faget. De lærer om centrale emner som næringsstoffer, kalorier og køkkenhygiejne, og de får en forståelse for forskellen mellem hjemmelavet mad og færdigretter.

12

Forløbene ruster eleverne til at træffe kloge madvalg, hvor de både tager stilling til bæredygtighed, klimaaftryk og deres egen sundhed. De lærer om økologi, om oversete råvarer som fx rosenkålen, og hvorfor det er bedst at spise de frugter og grøntsager, der er i sæson. Mad er også kultur, og Madkundskabsportalen giver eleverne mulighed for at undersøge madkultur fra en række forskel­ lige vinkler. De lærer om dansk madkultur gennem historien, de undersøger madkulturen i andre dele af verden, og de ser nærmere på deres egen madkultur i dag. Madkundskabsportalen klæder eleverne godt på til prøven i madkundskab. I forløbet Til prøve i madkundskab bliver eleverne guidet igennem prøven, så de både ved, hvad de bliver bedømt på, og hvordan de forbereder sig bedst på prøven.

4. 5. 6. klasse

4. 5. 6. klasse

5. 6. klasse

4. 5. 6. klasse

Bålmad

Pæleroden

Madkultur før og nu

Bid i et æble

→ ca. 4 lektioner

→ ca. 12 lektioner

→ ca. 11 lektioner

→ ca. 3 lektioner

PORTALER

Praktiske_Musiske_Katalog_2021_content.indd 12

21.12.2020 19.30


SENSORIK → Madmod! Har dine elever det? Lad eleverne dykke ned i det kulinariske køkken, hvor der i forløbet er fokus på sanserne og de fem grundsmage.

PORTALER

Praktiske_Musiske_Katalog_2021_content.indd 13

13

21.12.2020 19.30


Praktiske_Musiske_Katalog_2021_content.indd 14

21.12.2020 19.30


Praktiske_Musiske_Katalog_2021_content.indd 15

21.12.2020 19.30


Valgfag

NYHED

Alineas valgfagsforløb sikrer gode rammer, så kreativiteten kan blomstre hos eleverne. Vores forløb til valgfag giver metoder, værktøjer og viden; de vigtige elementer, der gør eleverne i stand til at være produktive og skabende.

I valgfagene skal eleverne arbejde kreativt og lave produkter. Det kan være en udfordring at blive stillet over for et blankt lærred og skulle opfinde noget nyt. Derfor møder eleverne en række valgfagsforløb, der giver dem de bedste rammer for at være skabende, samtidig med at de bliver udfordret på et niveau, der udvikler dem. I forløbet Kunstens stærke kvinder skal eleverne eksempelvis arbejde og eksperimentere med forskellige udtryk og meto­ der, der bruges af kunstnerne Yayoi Kusama, Nancy Spero, Marina Abramovic og Cindy Sherman. De får indsigt i kunst­ nernes metoder, men bliver udfordret til selv at skabe deres egne kunstproduktioner ud fra metoderne. God balance mellem teori og praksis Forløbene har sjove, interessante og spændende vinkler på fagene med en god vekslen mellem praksis og teori, der lader eleverne udforske og forbedre deres kompetencer indenfor fagene. I alle forløb – på alle de fire fag – skal eleverne lave et produkt. Det kan være en performance, en madret, en collage eller en video – altid et håndfast produkt.

Velforberedt til prøven Vi har særlige forløb til alle fire valgfag, der tager lærere og elever i hånden og gør dem klar til afgangsprøven. Forløbene tilgodeser elevernes faglige udvikling og kvalificering frem mod prøven. Da det er den første prøve, eleverne møder i grundskolen, er disse forløb særligt vigtige. For at sikre sammenhæng med prøven har vi gjort det nemt for eleverne hurtigt at genlæse og forstå forløbet, så de har optimale forudsætninger for at producere et nyt produkt til prøven. Udførlige lærervejledninger – både på forløbsniveau, på kapitelniveau og helt ned på den enkelte øvelse – sikrer samtidig, at du som lærer nemt kan overskue forløbene.

FULDT DÆKKENDE TIL ALLE FIRE FAG → Eleverne skal vælge mindst ét af fire toårige praktisk-musiske valgfag. Alinea har valg­ fagsmateriale til håndværk og design, musik, billedkunst og madkundskab i 7.-8. klasse. Og vi tilføjer løbende nye forløb. Vores forløb er fuldt dækkende på både fag, fælles mål og lektionsniveau. Det er muligt at prøve udvalgte valgfagsforløb helt gratis.

JAM BAND → I forløbet skal eleverne lære og arbejde med vigtig­ heden af at lytte til hinanden, når man spiller musik. De skal lytte, spille og jamme sig igennem sange, og forløbet afsluttes med en vaskeægte jam.

16

VALGFAG

Praktiske_Musiske_Katalog_2021_content.indd 16

21.12.2020 19.30


SLIP KREATIVITETEN LØS → Det kan være svært at skulle være kreativ og få ideer på kommando. Men der er faktisk nogle effektive råd og kneb, man kan bruge. I for­ løbet får eleverne indblik i, hvad ideer er, og hvordan de bliver bedre til at få de gode af slagsen, så den kreative proces bliver lettere og resultatet meget bedre. Forløbet er meget velegnet som et grund­ forløb til valgfag.

8 udvalgte forløb 7. 8. klasse

7. 8. klasse

7. 8. klasse

7. 8. klasse

Til prøven i musik

Jam band

Tegn med skravering

Kunstens stærke kvinder

→ ca. 6 lektioner

→ ca. 12,5 lektioner

→ ca. 4 lektioner

→ ca. 8,5 lektioner

7. 8. klasse

7. 8. klasse

7. 8. klasse

7. 8. klasse

Den gode designproces

Mosaikportrætter

3 forskellige madkulturer

Til prøven i madkundskab

→ ca. 4 lektioner

→ ca. 4 lektioner

→ ca. 13 lektioner

→ ca. 4 lektioner

VALGFAG

Praktiske_Musiske_Katalog_2021_content.indd 17

17

21.12.2020 19.30


Mød din læremiddelkonsulent Sjælland og Øerne Læremiddelkonsulent Jes Kristian Larsen Jes er din konsulent i følgende kommuner: Albertslund, Allerød, Ballerup, Brøndby, Fredensborg, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Gribskov, Guldborgsund, Helsingør, Herlev, Hillerød, Hvidovre, Ishøj, Kalundborg, Køge, Lolland, Lyngby-Taarbæk, Ringsted, Rudersdal, Rødovre, Sorø, Tårnby, Vordingborg

Kontakt Jes på: +45 22 64 60 61 jkl@alinea.dk

Eva Stokholm Eva er din konsulent i følgende kommuner: Bornholm, Dragør, Egedal, Faxe, Frederiksberg, Frederikssund, Greve, Grønland, Halsnæs, Holbæk, HøjeTaastrup, Hørsholm, København, Lejre, Næstved, Odense, Odsherred, Roskilde, Slagelse, Solrød, Stevns, Vallensbæk

Kontakt Eva på: +45 25 27 77 08 est@alinea.dk

Implementeringskonsulent Magnus Søderberg Implementeringskonsulent i alle kommuner på Sjælland og Øerne Magnus hjælper jer godt i gang med Alineas digitale læremidler. Det foregår på jeres skole, og det er gratis.

Kontakt Magnus på: +45 28 94 80 64 mso@alinea.dk

18

Praktiske_Musiske_Katalog_2021_content.indd 18

21.12.2020 19.30


Har du brug for mere viden? Vil du vide mere om vores læremidler, er du velkommen til at tage kontakt til en af vores læremiddelkonsulenter. De står altid klar til at vejlede om alt fra indkøb og priser til implementering, og de kommer gerne på besøg på din skole.

Altid gratis forløb til de praktiske/ musiske fag

Jylland og Fyn Mød en række kvinder, der har sat deres præg på verden og det musikalske verdenskort.

I Alineas fagportaler finder du altid gratis forløb, du og dine elever kan bruge direkte i undervisningen. Det er ikke nødvendigt at oprette et prøveabonnement. Du logger bare ind med dit UNI-Login, og så har du fuld adgang til alle gratis forløb.

3. 4. 5. klasse

5. 6. klasse

7. 8. 9. klasse

Roy Lichtenstein

Mønsterdesign

Anatomi og fysiologi

Læremiddelkonsulent Mie Brøner Thomsen Mie er din konsulent i følgende kommuner: Assens, Billund, Faaborg-Midtfyn, Haderslev, Hedensted, Holstebro, Horsens, Ikast-Brande, Kerteminde, Kolding, Langeland, Mariagerfjord, Middelfart, Nordfyn, Nyborg, Odder, Ringkjøbing-Skjern, Struer, Svendborg, Sydslesvig, Sønderborg, Tønder, Varde, Vejen, Vejle, Viborg, Ærø, Aabenraa

Kontakt Mie på: +45 22 11 66 66 mie@alinea.dk

Eva Aarris Späth Eva er din konsulent i følgende kommuner: Brønderslev, Esbjerg, Fanø, Favrskov, Fredericia, Frederikshavn, Herning, Hjørring, Jammerbugt, Lemvig, Læsø, Morsø, Norddjurs, Randers, Rebild, Samsø, Silkeborg, Skanderborg, Skive, Syddjurs, Thisted, Vesthimmerland, Aalborg, Aarhus

Kontakt Eva på: +45 40 11 41 74 esp@alinea.dk

Gratis skoleåret 20/21 Find gratis forløb på Idrætsportalen, Musikportalen, Håndværk og designportalen, Billedkunstportalen og Madkundskabsportalen

→ ca. 6 lektioner

→ ca. 7 lektioner

→ ca. 10 lektioner

4. 5. 6. klasse

7. 8. klasse

4. 5. 6. klasse

Heavy metal

Fællesspisning

Grøntsager i sæson

Implementeringskonsulent Steen Honoré Implementeringskonsulent i alle kommuner i Jylland og på Fyn Steen hjælper jer godt i gang med Alineas digitale læremidler. Det foregår på jeres skole, og det er gratis.

→ ca. 6,5 lektioner

Praktiske_Musiske_Katalog_2021_cover.indd 3-4

→ ca. 6 lektioner

Kontakt Steen på: +45 51 16 45 36 sth@alinea.dk

→ ca. 15 lektioner

21.12.2020 19.48


Praktiske/musiske fag Katalog 2021

Gå til dine digitale læremidler via minside.alinea.dk Enkelt og overskueligt – alle adgange samlet på ét sted!

Praktiske_Musiske_Katalog_2021_cover.indd 1-2

21.12.2020 19.49