Matematik/Naturfag - Katalog 2021

Page 1

Matematik/naturfag Katalog 2021

Gå til dine digitale læremidler via minside.alinea.dk Enkelt og overskueligt – alle adgange samlet på ét sted!

Matematik_Katalog_2021_cover.indd 1-2

21.12.2020 19.49


Har du brug for mere viden? Vil du vide mere om vores læremidler, er du velkommen til at tage kontakt til en af vores læremiddelkonsulenter. De står altid klar til at vejlede om alt fra indkøb og priser til implementering, og de kommer gerne på besøg på din skole.

Jylland og Fyn Læremiddelkonsulent Mie Brøner Thomsen Mie er din konsulent i følgende kommuner: Assens, Billund, Faaborg-Midtfyn, Haderslev, Hedensted, Holstebro, Horsens, Ikast-Brande, Kerteminde, Kolding, Langeland, Mariagerfjord, Middelfart, Nordfyn, Nyborg, Odder, Ringkjøbing-Skjern, Struer, Svendborg, Sydslesvig, Sønderborg, Tønder, Varde, Vejen, Vejle, Viborg, Ærø, Aabenraa

Kontakt Mie på: +45 22 11 66 66 mie@alinea.dk

Eva Aarris Späth Eva er din konsulent i følgende kommuner: Brønderslev, Esbjerg, Fanø, Favrskov, Fredericia, Frederikshavn, Herning, Hjørring, Jammerbugt, Lemvig, Læsø, Morsø, Norddjurs, Randers, Rebild, Samsø, Silkeborg, Skanderborg, Skive, Syddjurs, Thisted, Vesthimmerland, Aalborg, Aarhus

Kontakt Eva på: +45 40 11 41 74 esp@alinea.dk

Implementeringskonsulent Steen Honoré Implementeringskonsulent i alle kommuner i Jylland og på Fyn Steen hjælper jer godt i gang med Alineas digitale læremidler. Det foregår på jeres skole, og det er gratis.

Matematik_Katalog_2021_cover.indd 3-4

Kontakt Steen på: +45 51 16 45 36 sth@alinea.dk

21.12.2020 19.48


Indhold LÆRINGSFORLØB TIL MATEMATIK Matematikportalen

→6

Digitale moduler

→8

Workshops

→ 10

Reflex

→ 12

Format

→ 16

KonteXt+

→ 22

Matematrix

→ 26

MAT 10

→ 30

TRÆNING OG KONKRETE MATERIALER Turbo

→ 34

Klar til afgangsprøverne

→ 35

Konkrete materialer

→ 36

Mod på mat

→ 38

Matematik for mig

→ 39

LÆRINGSFORLØB TIL NATURFAG Naturfagsportalerne

→ 42

Teknologiforståelsesportalen

→ 44

Rabbit Prototyping

→ 46

Lær at kode

→ 48

Onlineprøver

→ 49

Villeby

→ 50

Sig’natur

→ 51

Naturens univers

→ 52

TIL LÆREREN Fagsprog i naturfag

→ 54

Podcast i skolen

→ 54

Undervisning af ordblinde elever i alle fag

→ 55

Mål der giver mening

→ 55

Skru på sprogknappen

→ 56

LÆS & SKRIV

→ 56

Mød din læremiddelkonsulent

→ 58

3

Matematik_Katalog_2021_content.indd 3

21.12.2020 19.28


Altid gratis forløb til matematik Ligesom en chili ikke bare er en chili, er tal heller ikke bare tal.

I Alineas fagportaler finder du altid gratis forløb, du og dine elever kan bruge direkte i undervisningen.

2. klasse

2. 3. klasse

5. klasse

Murermester Madsen bygger

Talmønstre

Areal af trekanter

→ ca. 16 lektioner

→ ca. 11,5 lektioner

→ ca. 6 lektioner

6. klasse

8. klasse

9. klasse

Regn med bogstaver

Begreb om tal

Matematiske beviser

→ ca. 9 lektioner

→ ca. 10,5 lektioner

→ ca. 5 lektioner

Det er ikke nødvendigt at op­rette et prøve­abonnement. Du logger bare ind med dit UNI-Login, og så har du fuld adgang til alle gratis forløb.

Gratis skoleåret 20/21 Find gratis forløb på Matematikportalen

4

Matematik_Katalog_2021_content.indd 4

21.12.2020 19.28


Læringsforløb MATEMATIK Med vores læringsforløb får du indhold, progression og sammenhæng til hele skoleåret – uanset om du vælger et grundsystem eller en af vores digitale fagportaler. Find læringsforløb til dit fag på de næste sider.

Matematik_Katalog_2021_content.indd 5

21.12.2020 19.28


Matematikportalen → 1.-9. KLASSE · DIGITALT LÆREMIDDEL

I Matematikportalen skal dine elever undersøge, reflektere og sætte ord på matematikken. Her får du over 100 undervisningsforløb og et væld af ressourcer til matematik på alle klassetrin i grundskolen.

I Matematikportalen finder du et bredt udvalg af undervisningsforløb, hvor du og dine elever kan gå på opdagelse i mange varierede opgaver og aktiviteter — alt sammen præsenteret i en enkel og overskuelig ramme. Forløbene i portalen veksler mellem grundforløb og tematiske forløb. I indskolingen byder portalen på masser af leg og kreativitet, på mellemtrinnet åbner undersøgelser og spil op for nye erkendelser, og i udskolingen styrker større valgfrihed undervisningsdifferentieringen frem til de afsluttende prøver. Undersøgelse Forskning har vist, at elever bedre husker, hvad de har lært, hvis de selv er med til at skabe deres viden. Du finder derfor mange oplæg til undersøgende arbejde, både digitalt og med velkendte analoge hjælpemidler. I portalen har vi stilladseret og gennemarbejdet den undersøgende matematik for dig, så den er nem at gå til i praksis. Forløbene har løbende opsamlende øvelser og klassediskussioner, så elevernes viden konsolideres. Dialog Portalen lægger op til, at eleverne samarbejder og taler sammen om problemstillinger, fx fra elevernes nærmeste omverden. Særligt i indskolingen benyttes narrativer til at motivere eleverne til at deltage aktivt i klassesamtaler og pararbejde. Forud for en klassediskussion skal eleverne først tænke selv og derefter vende deres tanker med en makker. Det giver alle elever mulighed for at deltage aktivt i klassediskussionen.

Progression Portalen er bygget op, så eleverne møder et specifikt stofområde flere gange. De møder de samme fagbegreber mindst en gang om året, indtil de har tilegnet sig stoffet og kan bruge det som værktøj i andre sammenhænge. Eleverne skal bruge deres forforståelse fra tidligere trin og får udvidet deres viden om fagområdet. Til hvert forløb findes en lærervejledning, som giver dig et overblik over forløbet og gode råd til din tilrettelæggelse. Du får også vejledninger til de enkelte kapitler, opgaver og aktiviteter.

MATEMATIKPORTALEN: → Mere end 100 undervisningsforløb → Mere end 3.000 opgaver og aktiviteter → GeoGebra integreret på alle trin → Fuld integration med Microsoft Excel, Google Sheets, CAS og MinUddannelse

Refleksion I portalen skal eleverne reflektere over de undersøgelser, de laver, og de skal selv medvirke til at vurdere deres resultater. Det sker gennem refleksive spørgsmål, hvor eleverne skal indgå i en dialog om deres tanker.

6

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 6

21.12.2020 19.28


GØR DINE ELEVER KLAR TIL AFGANGSPRØVERNE I MATEMATIK! → I Matematikportalen finder du forløbet Klar til afgangsprøverne, hvor eleverne i 8.-9. klasse arbejder med at forklare matematiske kompetencer. Eleverne bliver bevidste om, hvornår de anvender de forskellige kompetencer, og hvad der kræves af dem til de tre prøveformer.

8 udvalgte forløb 3. klasse

3. klasse

5. klasse

5. klasse

Styr på data

Mindre end 1

Ligninger og regneudtryk

Brøk og decimaltal

→ ca. 10 lektioner

→ ca. 11,5 lektioner

→ ca. 14,5 lektioner

→ ca. 11 lektioner

6. klasse

7. 8. 9. klasse

7. 8. 9. klasse

7. 8. 9. klasse

Tal i andre baser

Historiske matematikere

Animation i GeoGebra

Statistik i WordMat

→ ca. 8,5 lektioner

→ ca. 4,5 lektioner

→ ca. 18 lektioner

→ ca. 9,5 lektioner

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 7

7

21.12.2020 19.28


Suppler din undervisning med stærke digitale læremidler Onlineprøver 8.-9. klasse | Digitalt læremiddel Med Onlineprøver Matematik kan eleverne vænne sig til prøve­ situationen, forberede sig til afgangsprøven og lære egne styrker og svagheder at kende. Onlineprøverne er ikke blot et prøvemateriale, men også et undervisningsmateriale. Onlineprøver Matematik består af 10 opgavesæt, som i form, indhold og sværhedsgrad ligner 9. klasseprøven. Online­­­prø­ verne kan bruges til at teste eleverne i fagets færdighedsog vidensområder. Elevernes opgaver rettes automatisk, og som lærer har du adgang til både klassens og de enkelte elevers besvarelser, så du kan vurdere, hvor der skal sættes ind før eksamen.

8

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 8

21.12.2020 19.28


Villeby 0.-6. klasse | Digitalt læremiddel I Villeby møder dine elever et farverigt univers, der gør træningen til en leg. Brug Villeby i din undervisning, når dine elever har brug for at træne fagets fundamentale begreber uafhængigt af bogsystemer og niveau, og håndpluk de elementer, der passer til netop din undervisning. Villeby har 5.000 opgaver og aktiviteter på tværs af fagene, så du får et solidt fundament til en varieret undervisning.

CampMat 1.-6. klasse | Digitalt læremiddel Når dine elever skal træne de matematiske færdigheder, skal det være på en intelligent måde, og det må også gerne være sjovt og motiverende! Begge dele finder du i det digitale træningslæremiddel CampMat. I CampMat er der over 12.000 opgaver. Men dine elever skal ikke løse dem alle. Vi har sat en individuel GPS på hver elevs læringssti, så eleven altid bliver præsenteret for opgaver på et passende fagligt niveau, på den rigtige måde og i et passende antal og tempo. CampMat er udviklet med elever og indeholder derfor motiverende spilelementer. Undervejs møder de korte instruktions­film, der hjælper til at udvikle gode tælle- og regnestrategier. Som lærer kan du hele tiden følge klassens og den enkelte elevs arbejde og progression.

i-bog — få Alineas grundbøger digitalt En i-bog er en digital udgave af de trykte grundbøger til et givent klassetrin. Den indeholder typisk grundbog, arbejdsbog og lærervejledning suppleret med digitale ressourcer som fx lyd, video, arbejdsark og relevante links. i-bogen indeholder desuden digitale værktøjer som bogmærke, søgefunktion, notefunktion og et simpelt tegneværktøj.

Til dansk kan du fx få Format, KonteXt+,  og Matematrix. i-bogen kan bruges sammen med de trykte bøger eller alene som digitalt læremiddel. Den er nem, stabil og hurtig at komme i gang med, og den kan anvendes på pc, Mac, Chromebook og tablet. Se i-bøger til dit fag på alinea.dk. LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 9

9

21.12.2020 19.28


Vælg rigtigt Gratis præsentation af grundsystemerne Skal I vælge nyt grundsystem? Og savner I mere viden eller svar på spørgsmål? Så bestil en gratis online session, hvor en af vores forlagsredaktører giver jer en introduktion til systemet. Varighed 1 time Sted Online via Teams Tidspunkt Aftales ved booking Format Redaktøren fortæller om systemet, og I kan stille spørgsmål. I kan maksimalt være fem tilmeldte til præsentationen. Sådan booker du Send en mail til workshops@alinea.dk mærket “Gratis præsentation”. Pris Gratis 10

WORKSHOP

Matematik_Katalog_2021_content.indd 10

21.12.2020 19.28


Få endnu mere ud af grundsystemet Workshops med forfatter Vil I have mest muligt ud af jeres grundsystem? Eller savner I inspiration til at bruge systemet på nye måder? Så book en forfatter til at holde en workshop for jeres team. Varighed 1 time Sted På din skole eller online via Teams Tidspunkt Aftales ved booking Format Workshop faciliteret af forfatteren. I aftaler på forhånd med forfatteren, hvilke emner der skal tages op. Sådan booker du Find alle de workshops, vi udbyder, på alinea.dk/workshops, og skriv til workshops@alinea.dk Pris 3.500 kr. ekskl. moms. WORKSHOP

Matematik_Katalog_2021_content.indd 11

11

21.12.2020 19.28


Reflex Skaber matematikglæde med en positiv læringskultur 0.-1. klasse | Grundsystem Vil du lave undersøgende matematik med dine yngste elever – og nemt få det ind i din praksis? Reflex er Alineas nye matematiksystem, hvor dine elever går på opdagelse, undersøger og leger sig til nye faglige indsigter og matematiske kompetencer. Med Reflex kan du skabe den gode læringskultur, hvor vejen til facit er lige så vigtig som resultatet. Eleverne skal komme med forslag, de skal lytte til andres løsninger og sammen reflektere over matematikken. Alle kan byde ind, og alle kan være med! Vi sørger for at klæde dig godt på, så du hurtigt får greb om undersøgelser og aktiviteter og kan skabe den gode kultur i klassen. Gør dine elever til kreative producenter Lad dine elever skabe deres egne spil, bygge installationer – eller hvad med at tage på matematisk fotosafari? I Reflex arbejder dine elever innovativt og kreativt med matematik – det gælder både i opgaver og evalueringer. På den måde bruger de deres viden og færdigheder i nye sammenhænge, så de faglige pointer konsolideres. Undervejs hjælper Reflex eleverne med at sætte ord på deres viden, udvikle deres strategier og styrke deres begrebsforståelse og færdigheder. Få alle elever på banen I Reflex begynder alle kapitler med en undersøgende aktivitet, hvor eleverne deler deres erfaringer med de andre i klassen og sammen reflekterer over løsningen.

Matematik_Katalog_2021_content.indd 12

Du får gode værktøjer til at stilladsere undersøgelserne, elevernes vidensdeling og klassens fælles opsamling. Reflex er let til at gå til, og du kan hurtigt skabe de bedste forudsætninger for at få alle elever i mål. Skab en god læringskultur Mange ting spiller ind, når du skal skabe en god og tryg læringskultur i din klasse. I Reflex opererer vi med den nysgerrige og anerkendende samtale, som det helt centrale pædagogiske værktøj. Du er facilitatoren, som sørger for, at denne samtale altid er åben og inviterende. Du får vejledende spørgsmål, som du kan stille eleverne på forskellige niveauer, og du får hjælp til at facilitere elevernes processer. En guldgrube af aktiviteter  Reflex giver dig en guldgrube af aktiviteter, hvor både leg, bevægelse og det skabende kommer i spil. Eleverne fordyber sig i selvstændige aktiviteter på deres eget niveau, og de arbejder tæt sammen i par og grupper. De øver sig, forbedrer sig og får lyst til mere matematik. I Reflex går kreative aktivi­ teter og konsolidering op i en højere enhed. Digitale ressourcer, når de er bedst Det digitale har en stor plads i Reflex og supplerer bogen på den bedst tænkelige måde. Eleverne spiller og leger digitalt. De træner og fordyber sig. Undersøger og skaber. De bruger GeoGebra, når det er naturligt i deres arbejde, og de bliver hjulpet godt på vej af film, der forklarer de faglige begreber. Reflex. Fordi vi lærer bedst sammen!

Vi sorterer og finder antal

21.12.2020 19.28


FORFATTERNE BAG

Har du bog, har du web!  Reflex består af en elevbog, en lærervejledning og digitale ressourcer på websitet reflex.alinea.dk.

→ Reflex er skabt af Dorte Vestergaard Hansen, Anne-Christine Weber og Marie Proschowsky, der alle har mange års erfaring som matematik­ lærere og -vejledere i folkeskolen.

Når du køber en Elevbog/Web eller Lærervejledning/Web, får du samtidig adgang til websitet. Her finder du de digitale ressourcer, der hører til klassetrinnet, fx samtalebilleder, faglige film, GeoGebra-opgaver, selvrettende fordybelsesog færdighedsopgaver, evalueringer, elevbesvarelser ved hjælp af lydoptagelser, differentierede evalueringsopgaver, arbejdsark, facitlister og tavlebog.

Elevbøger i systemet Dorte Vestergaard Hansen, Anne-Christine Weber, Marie Proschowsky

Dorte Vestergaard Hansen, Anne-Christine Weber, Marie Proschowsky

100

0

1A

NYHEDER

90

91 92

93

94

95

96

97 98

99

80

81 82

83

84

85

86

87 88

89

70

71 72

73

74

75

76

77 78

79

60

61 62

63

64

65

66

67 68

69

50

51 52

53

54

55

56

57 58

59

40

41 42

43

44

45

46

47 48

49

31 32

30

30

33

34

35

36

20

21 22

23

24

25

26

27 28

29

10

11 12

13

14

15

16

17 18

19

3

4

5

6

0

Matematik • 0. klasse • Elevbog • Web

0. klasse

1

2

7

37 38

8

9

Matematik • 1A. klasse • Elevbog • Web

1. klasse

Reflex er: + Undersøgende matematik + Kreativt og skabende + Positiv læringskultur + Skræddersyede digitale ressourcer LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 13

13

21.12.2020 19.28


Sådan er Reflex bygget op I Reflex er hvert kapitel bygget op på samme måde. Vi kalder det Reflexmodellen. Omdrejningspunkt Alle kapitler i Reflex begynder med en undersøgende aktivitet, som vi kalder omdrejningspunktet. Det består af fire faser. I første fase, Introtegning, introduceres eleverne til kapitlets faglige indhold på en tegning, der danner udgangspunkt for en klassesamtale. Formålet er at aktivere elevernes for­forståelse om emnet. I fase 2, Vores undersøgelse, skal eleverne parvis lave en undersøgelse. Undersøgelsen indledes af et nøglespørgsmål, der præsenterer den problemstilling, eleverne skal undersøge. I undersøgelsen får eleverne mulighed for at arbejde eksperimenterende med ideer og løsningsforslag.

3 I form med figurer

I fase 3, Gi’ og ta’, deler eleverne deres ideer og løsninger fra undersøgelsen med hinanden. Gennem samtalen kan eleverne få nye ideer til løsninger eller opdage, at forskellige tilgange kan løse den samme problemstilling. Derefter tegner og noterer de et eksempel, de har set og fået beskrevet af en anden. I fase 4, Min rygsæk, samles der op på den viden, eleverne har opnået i undersøgelsen. Her støttes eleverne i overgangen fra konkrete erfaringer til matematisk viden. Eleverne ser film, der præsenterer de faglige begreber for kapitlet. Klassen taler om, hvad de ved om de faglige begreber, og alt noteres på tavlen. Til sidst tegner og noterer eleverne hver for sig de faglige pointer, de vil have med i rygsækken.

Vi bygger figurer

Gi’ og ta’

Figur Tal-nummer

Kant Rækkefølge

Min rygsæk Hvilke figurer ser I?

Polygon Tal-nummer n kan I Hvordafigurer? sortere

Vores undersøgelse

18

KOPIERING FORBUDT

Mål-tal

KOPIERING FORBUDT

Cirkel

Introtegning Kig på tegningen og find eksempler på figurer. 1 Xxx Vores undersøgelse Undersøg i par figurbrikkerne og fordel dem i tre bunker, så brikkerne i samme bunke har noget til fælles. Tegn de tre bunker i felterne i bogen. Tegn eller skriv overskrifter, der passer til bunkerne.

Gi’ og ta’ Gå rundt mellem hinanden i par og find et andet par. Forklar hinanden jeres overskrifter og vis tilhørende figurer. Find sammen med et nyt par og gentag. Vis en andens eksempel fra Gi’ og ta’ i luppen. Min rygsæk Se filmenene og tal sammen om, hvad I ved om at sortere figurer. Beslut i fællesskab, hvordan I kan vise og tegne eksempler på figurer i en kategori. Tegn et eller flere eksempler, som I hver især synes er særligt vigtige, i Min rygsæk.

Polygon

19

Cirkel

Kant

Figur

14

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 14

21.12.2020 19.28


R

e

e l f

Aktiviteter og opgaver Vi udvikler strategier Vi skaber Vi kommunikerer Vi gamer Vi problemløser Vi øver

Omdrejningspunkt

Min viden 1

2

Introtegning Vores undersøgelse Gi’ og ta’ Min rygsæk

Evaluering Niveauinddelt Kreativt skabende Feedback

Loop 1

2

Individuel faglig fordybelse Konsolidering Niveauinddelt

Aktiviteter og opgaver Efter det indledende arbejde i omdrejningspunktet skal eleverne arbejde videre med en række aktiviteter og opgaver. De er struktureret efter seks tilgange:

Loop I hvert kapitel møder eleverne to forløb med Loop-opgaver. Her spoler eleverne tilbage til det, de har været igennem i kapitlet, og fordyber sig i det faglige indhold.

→ Vi udvikler strategier. Eleverne udvikler strategier, tilpasser dem til egne behov og øver sig i at anvende og effektivisere dem. → Vi skaber. Eleverne får ideer selv eller i samarbejde med andre og skaber konkrete produkter med udgangspunkt i matematik. → Vi kommunikerer. Eleverne arbejder med deres kommuni­ kationskompetence ved at samarbejde, være i dialog og deltage i klassesamtaler. → Vi gamer. Eleverne spiller, øver matematiske færdigheder gennem spil, vurderer eller justerer spil ud fra givne krav og skaber selv spil, som afprøves af andre. → Vi problemløser. Eleverne arbejder med at forstå og afgrænse problemstillingen, afprøve løsninger og vurdere forskellige bud på strategier og løsninger. → Vi øver. Eleverne konsoliderer deres grundlæggende matematiske kompetencer, viden og færdigheder.

Loop 1 løser eleverne midtvejs i kapitlet før den første evaluering. Loop 2 ligger som afslutning på kapitlet lige før den anden evaluering. De består af opgaver på tre niveauer, hvor eleverne repeterer og fordyber sig i kapitlernes faglige indhold på deres individuelle niveau. Loop-opgaverne er selvrettende digitale opgaver, som eleverne løser individuelt.

1A

Min viden Evaluering af elevernes viden og færdigheder er væsentlig for tilrettelæggelsen af undervisningen og derfor også en integreret del af Reflex. Hvert kapitel har to evalueringer kaldet Min viden, som begge ligger i forlængelse af de to forløb med Loop-opgaver. I Min viden 1 arbejder eleverne skabende med et produkt, som tager afsæt i kapitlets indhold. I Min viden 2 videre­ udvikler og kvalificerer de deres produkter, og de giver og får feedback fra hinanden. Opgaverne i Min viden er diffe­ren­ tieret på tre niveauer. Evalueringerne findes på web.

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 15

15

21.12.2020 19.28


Aktiv og varieret matematik­ undervisning Format 0.-9. klasse | Grundsystem I Format arbejder eleverne med matematik gennem varierede aktiviteter, der inddrager spil, lege og undersøgende opgaver. Format inddrager formativ evaluering og værksteds­arbejde, så du nemt kan differentiere din undervisning ud fra elevernes behov og faglige udvikling. Fremadrettede evalueringer Evaluering af elevernes færdigheder og begrebsforståelse er en integreret del af Format. Eleverne gennemfører evaluerin­ gerne digitalt som selvrettende opgaver på MitFormat.dk. I 0. til 6. klasse kan eleverne også gennemføre evalueringerne i evalueringshæfterne. I Format anvendes evalueringerne fremadrettet til at tilrettelægge de efterfølgende aktiviteter. På den måde bliver dine elever udfordret med udgangspunkt i deres aktuelle faglige niveau.

Har du bog, har du web! Når du køber en Elevbog/Web eller en Lærervejledning/Web, får du samtidig adgang til websitet format.alinea.dk. Her finder du de webressourcer, der hører til klassetrinnet, fx kopiark, GeoGebra- og regnearksfiler, facitlister, årsplaner, læringsmål, forældrebreve og tavlebog. Via format.alinea.dk får du også adgang til MitFormat.dk, hvor eleverne arbejder digitalt med evalueringer og værksteder. Nye udgaver Format til indskolingen er blevet fornyet og indeholder nu også adgang til det kreative digitale værktøj FotoMat.

Faglige værksteder Aktiv værkstedsundervisning er et bærende element i Format. På baggrund af besvarelsen af færdighedsevalueringerne bliver eleverne henvist til et værksted, hvor de kan fordybe sig i de faglige områder, de hver især har behov for at videre­udvikle. Aktiviteterne er tilrettelagt på tre niveauer, så de matcher elevens faglige niveau. Værkstederne har en stor variation i indhold og måder at arbejde på og giver eleverne mulighed for at arbejde med konkrete og virkelighedsnære problemstillinger. Værkstedsarbejdet inddrager konkrete materialer fra de materialekasser, der hører til de enkelte trin.

FORMAT TIL MELLEMTRINNET BLIVER FORNYET → Vi er i fuld gang med at revidere Format til mellemtrinnet. Format 4 er allerede udkommet, Format 5 udkommer 2021, og Format 6 i 2022. Med fornyelsen styrker vi mundtligheden, skriftligheden, bevægelsen og det projektbaserede arbejde. Læs mere på alinea.dk

Format er: + Differentieret værkstedsundervisning + Fremadrettede evalueringer + Mange måder at lære på + Stærke digitale ressourcer 16

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 16

21.12.2020 19.28


Janus Madsen, Alice Darville og Leane Rasmussen

11 16 14

Har du bog, har du web!

13

48 49 51 50

9

46

10 8

47

7

43

5

41

4

44

1 3 2 0 Spilleregler: Hver spiller placerer en spillebrik på 0. Spillerne slår efter tur med en terning og rykker det antal felter frem, som terningen viser. Tallet, som spilleren lander på, siges højt. Siges tallet korrekt, bliver man stående, hvis ikke, rykker man tilbage, hvor man stod før. Lander man på et rødt felt, skal det tal, som kommer lige før og lige efter i talrækkefølgen siges korrekt. Grenene

MINDRE END

Spilleregler: Samme regler som ved “Større end” bortset fra, at summen af terningekastet skal være mindre end det tal spillebrikken er placeret på.

18

Janus Madsen, Lone Anesen og Nina Winther

21

52

22

54

24

53

45

6

SIG TALLET

0

17 20 15

Janus Madsen, Lone Anesen og Nina Winther

19

12

40 42 37

56

23

28

58

26

55

25

59

27

57

30

29

60

32

35

39 38 36 33 35 34 31

geslag flyttes spillebrikken hen til det felt, som svarer til summen af det tal, man står på, og terningeslaget. Hvis man fx står på 21 og slår 4, skal man rykke hen til feltet med tallet 25. Hvis man lander på et felt med en gren, må man rykke direkte videre til feltet for enden af grenen. Vinderen er den, der kommer først over 60.

må benyttes som genveje, hvis man lander på dem og kan sige tallet på feltet. Vinderen er den, der kommer først over 60.

PLUS OG MINUS

Spilleregler: Hver spiller placerer en spillebrik på 0. Spillerne slår efter tur med en terning. På gule felter lægges øjnene til, på de røde felter trækkes de fra. Efter hvert ternin-

Elevbog/Web

9 788723 521811

Elevbog/Web

Elevbog/Web

9 788723 511065

alinea.dk

alinea.dk

Matematik · 0. klasse · Elevbog · Web

Matematik · 2. klasse · Elevbog · Web

Matematik · 1. klasse · Elevbog · Web

0. klasse

1. klasse

9788723511065_omslag.indd 1

2. klasse

19/05/2017 11.54

Janus Madsen, Lone Anesen og Nina Winther ner Funktio

·x

Fig ur er

t:

en:

tens

2

X

Funktioner

+4 2

dien: y = –2x

+2

x+

+x r: 3x

uce Red

Bere

gn:

–5

–3 –

Beregn y-vær

Sta tis tik

: = 3) (π let ea n ar snit eg nnem gn ge Bere rund og af – x) + 2x Beregn: 2(3

Tegn ing

·3

Ber

4)

Tal

Logik

r=x

Fig ur er

·x

h=6

g=x

e: 2,8

x

ener

2x

Måling

7

Regning

Reducer: 2x + 3 – x –2 Måle Virk stoksf eligh orho ed: ld 3:1 Ber x eg Bere np af gn ote på testand nse gnin n: g x2

:x

30

Mål ing

12

gn po

n:

Beregn areale

Bere

k tisti Sta

Beregn afstand på tegning

isio

Div

er:

nd til

et

m

dia

og af ru

re

n yd

g lin Må

sen:

rhold 2:1 Målestoksfo x Virkelighed:

Find antal kombinatio plat/krone: ner med x = antal mønter Bere gn yværd Ber ien: eg y= nn 2x – ab 2 ovi nk len :

Spiller 3

Spiller 4

ELE

Reg nin g

Spil 1: Hver spiller tager 9 centikuber – en som spillebrik og otte til at markere vundne kapitelfelter. Placer en brik hver på et valgfrit felt i cirklen. Kast på skift med en 6-sidet terning, og ryk i første slag antallet af øjne frem. Indsæt herefter antallet af øjne på x´s plads, og ryk frem ved positivt facit eller tilbage ved negativt facit. Godkendes facit af de andre spillere, sættes en brik på det pågældende kapitelfelt på spillerens plade. Den spiller, der først får fyldt sin spilleplade, vinder.

Elevbog/Web

Spil 2: Spil som i spil 1, men stil på skift de andre spillere et spørgsmål i den pågældende kategori.

Matematik · 5. klasse · Elevbog · Web

9788723039736_omslag.indd 1

5. klasse

7

ksibelt grundbogssystem med fokus på aktiv undervisning og brug af læringsstile, der r elevernes foretrukne måde at lære på.

• • •

atematik, der er beskrevet i de nye forenklede Fælles Mål. verskrifter går igen igennem hele udskolingen.

b indeholder faglig-pædagogisk rådgivning samt mentarer til opgaverne i alle kapitler.

9 788723 039736

alinea.dk

6. klasse

FORNYS 2022

16/05/2017 08.22

Format 9 består af følgende: • Elevbog/Web – inkl. format.alinea.dk med digitale resurser til elevbogen, samt elevdelen af MitFormat, der indeholder digital evaluering og værksteder. • Format 7 - 9, Materialekasse til hele udskolingen. • Lærervejledning/Web – inkl. format.alinea.dk med digitale resurser til elevbogen, samt lærerdelen af MitFormat. Format 9 indeholder den matematik, der er beskrevet i Fælles Mål. Bogens kapiteloverskrifter går igen igennem hele udskolingen.

Format 7 - 9, Materialekassen indeholder konkrete materialer til værkstedsundervisningen til hele udskolingen.

Format 7 - 9, Materialekassen indeholder konkrete materialer til værkstedsundervisningen til hele udskolingen.

Lærervejledning/Web indeholder faglig-pædagogisk rådgivning samt kommentarer til opgaverne i alle kapitler.

Lærervejledning/Web indeholder faglig-pædagogisk rådgivning samt kommentarer til opgaverne i alle kapitler.

9 788723 046505 www.alinea.dk

ALINEA

ALINEA

ALINEA Dorte Kofoed Lene Junge Malene Schott Christensen

ISBN 978 87 23 04650 5

Matematik · 6. klasse · Elevbog · Web

FORNYS 2021

Format er et fleksibelt grundbogssystem med fokus på aktiv værkstedsundervisning og brug af læringsstile, der tilgodeser elevernes foretrukne måde at lære på.

Format 8 består af følgende: Elevbog/Web – inkl. DitFormat med digitale resurser til elevbogen, samt elevdelen af MitFormat, der indeholder digital evaluering og værksteder. Format 7 - 9, Materialekasse til hele udskolingen. Lærervejledning/Web – inkl. DitFormat med digitale resurser til elevbogen, samt lærerdelen af MitFormat.

Format 8 indeholder den matematik, der er beskrevet i de nye forenklede Fælles Mål. Bogens kapiteloverskrifter går igen igennem hele udskolingen.

erialekassen indeholder konkrete materialer til dsundervisningen til hele udskolingen.

VBOG/ WEB

7 8 9

Format er et fleksibelt grundbogssystem med fokus på aktiv værkstedsundervisning og brug af læringsstile, der tilgodeser elevernes foretrukne måde at lære på.

Format 7 består af følgende: kl. DitFormat med digitale resurser til elevbogen, samt rmat, der indeholder digital evaluering og værksteder. rialekasse til hele udskolingen. Web – inkl. DitFormat med digitale resurser til elevbogen, f MitFormat.

6

Matematik · 6. klasse · Elevbog · Web

9

Format

kred

gn om

Bere

Statistik

10

x

Tegning

4

2x

r=

eg

Ber

3

14 13 12 11

:

len

nk

n to

Lone Anesen og Nina Winther

ling Må

2

5 6 7 8

Gang

eg

Ber

Spiller 2

Ta l

pvi

23 24 1

Reducer: 2(2x –

Matematik · 4. klasse · Elevbog · Web Spiller 1

5 Tegn ing

r ure Fig

Format 4

22 21 20 19 18 17 16 15

Logik

ing gn Re

Tal

gik Lo

Format 6

Har du bog, har du web!

4. klasse

3. klasse

24/05/2017 14.07

Beregn y-vær dien: 12 – 2x = y Måle Virk stoksf eligh orho Fin ed: x ld 4:1 Be tio d an ner ta re af gn af l ko på testand par m gnin : bin g 5 a·x

rer til kastet. Hvis værdien ikke højere bliver brikken stående. des på et felt med en pil, rykbrikken hen til feltet for enden pilen. Den deltager, der først serer mål, vinder spillet.

Elevbøger i systemet

Dorte Kofoed Lene Junge Malene Schott Christensen Stine Dunkan Tina Vrensted Ritter Klaus Petersen

ISBN 978 8723 50604 7

9 788723 506047

www.alinea.dk ALINEA

7. klasse 9788723506047-Omslag.indd 1

Dorte Kofoed Lene Junge Malene Schott Christensen Stine Dunkan Tina Vrensted Ritter Julie Vangsøe

ISBN 978 87 23 51108 9

9 788723 511089

www.alinea.dk ALINEA

8. klasse 19/05/15 10.139788723511089_omslag.indd 1

ALINEA

9. klasse 07/07/15 10.44

01/07/2016 16.36

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 17

17

21.12.2020 19.28


Sådan er Format bygget op Format er struktureret i overskuelige forløb, som alle er bygget op efter læringslinjen.

KURSUS

Kursus Eleverne arbejder med elevbogens faglige kurser, som tager afsæt i temaer fra elevernes hverdag. Kapitlerne indledes med en introduktion, der synliggør kapitlets faglige mål og introducerer den tematiske kontekst.

18

EVALUERING

Evaluering Elevernes færdigheder evalueres for at kortlægge, med hvilke værksteder og på hvilket niveau eleven bør arbejde videre. Evalueringen er selvrettende og foregår digitalt på MitFormat.dk eller i evalueringshæfterne.

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 18

21.12.2020 19.28


Hvad siger læreren? ” Det er meget anvendelsesorienteret matematik, der bliver præsenteret i systemet, og det gør også, at eleverne føler, at matematikken bliver et sprog, som de kan bruge til noget.” Rune Norman Svendsen, Lærer på Busses Skole og Format-bruger

VÆRKSTEDER

Værksteder Værkstederne giver eleverne mulighed for faglig fordybelse og udbygger deres viden fra elevbogen. Værkstederne tager højde for elevernes individuelle niveau og tilgodeser mange måder at lære på. Værkstederne foregår digitalt på MitFormat.dk eller ved hjælp af værkstedskortene.

EVALUERING

Evaluering Efter endt værkstedsforløb evalueres elevernes færdigheder og begrebsforståelse for at følge op på elevens udvikling.

PROJEKT

Projekt Forløbet afsluttes med et fælles projekt, hvor eleverne anvender den matematik, de har lært, i et større perspektiv og i samspil med andre fag. I projektet skal eleverne fx fremstille et produkt, som de udstiller eller fremlægger for andre.

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 19

19

21.12.2020 19.28


Lær matematik med konkrete materialer Format giver gode muligheder for at tilrettelægge en varieret og motiverende undervisning. Eleverne arbejder med værksteder, der inddrager konkrete materialer fra materialekasserne. Materialekasserne og værkstederne er en integreret del af Format, men kan også bruges selvstændigt eller i samspil med andre grundsystemer.

Format 0, Materialekasse

Format 1-3, Materialekasse

Materialekassen indeholder: → 230 mønter i plastik → To sæt spillekort → 66 magnetiske skumtal og -regnetegn → 360 geobrikker → 15 spejle → 10 stk. 10-sidede terninger → 2 stk. 6-sidede terninger → 25 lommefliser → 200 centicubes → 2 lommeterninger

Materialekassen indeholder: → 2 sæt spillekort → 3 sæt regnehistorier → 2 sæt cifferkort → 1 sæt formatquizkort → 1 sæt ordkort → 8 ark arealbrikker → 4 ark hjælpebrikker → 360 geobrikker → 1 ark snurretoppe → 5 målebånd → 25 lommefliser → 2 stk. 6-sidede terninger

20

→ 4 stk. store 6-sidede terninger med tal → 6 stk. 6-sidede terninger med tal → 5 stk. 10’er-terninger → 6 stk. 4-sidede terninger → 4 stk. 20-sidede terninger → 5 stk. 100’er-terninger → 15 stk. 10-sidede terninger → 30 spejle → 2 lommeterninger → 230 mønter

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 20

21.12.2020 19.28


Tal- og geofliser Tal- og geofliserne i Format består af 101 skumplastfliser på 25 x 25 cm. På den ene side finder du tallene fra 0-100 og en talkæde, som viser det enkelte tals placering i rækken. På den anden side finder du 101 geometriske figurer. Tal- og geofliserne anvendes i værkstederne til 1. klasse, men er ikke en del af Format 1-3, Materialekasse. Fliserne kan tilkøbes på alinea.dk.

Format 4-6, Materialekasse

Format 7-9, Materialekasse

Materialekassen indeholder: → 3 sæt regnehistorier → 1 sæt multikort → 1 sæt formatquiz → 1 sæt billedkort → 1 sæt ordkort → 1 sæt symbolkort → Plastikmålecirkler → 3 cirkelbrøker i æske → 14 rumgeometriske modeller → 2 poser euromønter → 1 pose eurosedler → 2 lommeterninger → 10 sæt tangram → 25 lommefliser → 2 store skæve terninger → 2 terninger med plus og minus → 2 terninger med gange og dele → 3 x 9 positionsterninger → 8 store 10-sidede terninger → 4 x 6-sidede terninger med tal fra 1-6

Materialekassen indeholder: → 2 lommeterninger → 2 sæt cirkelbrøker → 2 sæt målecirkler → 4-, 8-, 10-, 12- og 20-sidede terninger → 5 målebånd → 200 polydronbrikker → 9 rumlige figurer → 2 måleglas → 3 magimixer → 10 spinnere → 25 lommefliser → Overløbskar → Digitalvægt → Spillekort

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 21

21

21.12.2020 19.28


Sæt matematikken i kontekst KonteXt+ 0.-9. klasse | Grundsystem Matematiksystemet KonteXt+ inddrager sproget og elevernes dagligdag. På den måde bliver matematikken sat ind i en naturlig sammenhæng. Vedkommende historier, der øger motivationen KonteXt+ giver eleverne en sproglig og erfaringsmæssig forståelse af de matematiske begreber, før de begynder at arbejde med konkrete matematiske færdigheder. Systemet arbejder derfor konsekvent med at sætte matematikken ind i en meningsfuld sammenhæng gennem historier/scenarier, der er vedkommende for eleverne. Eleverne konstruerer deres viden gennem de erfaringer, de får i scenarierne og aktiviteterne. I en jævn progression føres eleverne gennem flere niveauer af matematiske problemstillinger og gradvis ind i matematikkens sprog og verden. Undersøger, eksperimenterer og opdager matematikken Aktiviteterne og scenarierne i KonteXt+ er grundlaget for en undersøgende og eksperimenterende tilgang til stoffet, hvor eleverne skal (gen)opdage matematikken. Det er igennem undersøgelser i meningsfulde kontekster, at eleverne gradvis udvikler matematiske værktøjer og forståelse på et mere formelt niveau. Eleverne udfordres til at finde flere veje til løsninger af matematiske problemstillinger i hverdagen.

Sproget er limen til forståelse KonteXt+ lægger stor vægt på dialog og samarbejde i undervisningen. Eleverne skal forklare, argumentere og begrunde deres valg, alene og sammen med andre. De skal byde ind og dele deres tanker allerede i de små klasser. Med KonteXt+ får du det 21. århundredes kompetencer godt i spil. Velfungerende og strukturerede læringsforløb Læringsforløbene i KonteXt+ lægger op til forskellige arbejds­ former. Opgaverne kan løses på flere niveauer, og de veksler mellem virkelighedsnære problemstillinger og matematiske færdighedsopgaver. Eleverne guides gennem stoffet via en faglig progression i opgaverne. Forløbene følger altid en fast og overskuelig struktur, som gør det nemt at navigere for både lærere og elever. Har du bog, har du web! Når du køber en Elevbog/Web eller Lærervejledning/Web, får du samtidig adgang til websitet kontextplus.alinea.dk. Her finder du de webressourcer, der hører til klassetrinnet, fx GeoGebra- og regnearksfiler, arbejdsark, aktiviteter og spil, serviceark, EVA-ark, vejledning til EVA-ark, film til vejledning og instruktion, vejledningsfilm til scenarierne, forældrefilm, facitliste, årsplaner, læringsmål med tegn på læring og tavlebog. I indskolingen får du også adgang til det kreative digitale værktøj FotoMat. Websitet bliver løbende opdateret med nye ressourcer og værktøjer.

KonteXt+ er: + Vedkommende historier, som eleverne kan relatere til + Undersøgende tilgang for at (gen)opdage matematikken + Fokus på kommunikation og argumentation + Fast og overskuelig struktur i læringsforløbene 22

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 22

21.12.2020 19.28


Udvalgte elevbøger i systemet Helle Nicola Jensen, Bent Lindhardt og Marie Teglhus Møller

0 ELEVBOG/WEB

klassen er en helt ny moderne udgave. Den tidligere struktur og ide bag

levbogen indeholder flere nyheder. På baggrund af erfaringer og ny ns tidlige talforståelse, har vi ændret elevbogen således, at hvert kapitel nu

g opgaverne er en blanding af de tidligere opgaver, men med justeringer helt nye opgaver.

older 10 kapitler, som hver indeholder et matematikfagligt tema fx Tallene

er en ny udgave af matematiksystemet KonteXt og opfylder kravene i de nye læringsmål for Folkeskolen.

er en gennemgribende revision af KonteXt, hvor indholdet er skrevet ud fra de nye forenklede Fælles Mål, og tænkt ind i en læringsmålstyret undervisning.

er en gennemgribende revision af KonteXt, hvor indholdet er skrevet ud fra forenklede Fælles Mål, og tænkt ind i en læringsmålstyret undervisning.

i indskolingen har primært fokus på at give eleverne erfaringer og oplevelser, så de kan danne sig forestillinger om centrale matematiske pointer. Forestillinger, som kan skabe forståelse bag den viden og de færdigheder, eleverne skal tilegne sig.

i indskolingen har et skærpet fokus på, at eleverne kommer i dybden med de faglige begreber. Det sker gennem en mangfoldighed af aktiviteter og spil, et omhyggeligt udvalg af opgaver og øvelser og øgede evalueringsmuligheder af elevpræstationer. Eleverne føres gennem samtale, førstehåndserfaringer i værkstedsforløb og kontext-historier om Familien Tal ind i matematikkens verden.

i indskolingen har et skærpet fokus på, at eleverne kommer i dybden med de faglige begreber. Det sker gennem en mangfoldighed af aktiviteter og spil, et omhyggeligt udvalg af opgaver og øvelser og øgede evalueringsmuligheder af elevpræstationer. Eleverne føres gennem samtale, førstehåndserfaringer i værkstedsforløb ind i matematikkens verden. Som en forberedelse til 4. klasse, er der tilført ekstra sider i bogen, hvor eleverne øver sig i at læse opgaver og svare uden for bogen fx i et kladdehæfte.

Elevbogen i Kontext+ indeholder fire faglige stofområder. Hvert stofområde har • et indledende værkstedsforløb, hvor eleverne skaffer sig praktiske, legende og eksperimentelle erfaringer, • 2-4 historier (med Familien Tal på de yngste årgange), som trækker faglige pointer frem i en klassesamtale, • varierede opgaver såvel problemløsende som færdighedsopgaver, der uddybes i Geogebra, regnearksfiler og applets, • evalueringsside med tilknyttede test (EVA-ark).

e figurer.

med:

ktiske, eksperimenterende og producerende arbejdsopgaver. Her får

skaffe sig erfaringer med det matematiske tema. Der bliver også lagt op til, ematik sammen.

Der er et stort udvalg af ekstraark i den tilhørende web-del. Her findes også arbejdsark til

klassesamtale, giver eleverne til iarbejdsark, varierede opgaver såvel problemløsendeElevbog/web som færdighedsopgaver, deradgang uddybes Geogebra, applets, GeoGebra-filer, Excel-filer, film, serviceark m.m. via www.kontextplus.dk. regnearksfiler og applets, evalueringsside med tilknyttede test (EVA-ark).

Til 1. klasse hører følgende materialer: Der er et stort udvalg af ekstraark i den tilhørende web-del. Her findes også arbejdsark til • Kontext+ 1, Elevbog/web A og Elevbog/web B værkstederne. Arkene findes som pdf til print eller på IWB. • Kontext+ 1, Lærervejledning/web A og Lærervejledning/web B • www.kontextplus.dk Der er forældrevideoer – se QR kode nederst på siderne – som er små korte forklaringer til forældrene om matematikken bag opgaverne og om, hvad man kan være opmærksom på.

m viser, hvordan man arbejder med værkstederne. kapitel.

er ekstramateriale til dem, der er hurtigt færdigt eller har brug for gentagelse. lege med geometri i GeoGebra.

Elevbog/web giver eleverne adgang til arbejdsark, applets, GeoGebra-filer, Excel-filer, film, serviceark m.m. via www.kontextplus.dk.

amisk og udvikles løbende. Til 1. klasse hører følgende materialer: • • •

9788723501769_omslag.indd 1

Kontext+ 1, Elevbog/web A og Elevbog/web B Kontext+1, Lærervejledning/web A og Lærervejledning/web B www.kontextplus.dk

elevbog/Web

978-87-23540-355 ISBN

0

www.kontextplus.dk

ebogssystem med en gennemtænkt og afprøvet struktur. hverdagssproget ind i matematikkens verden. De centrale faglige så eleverne har bedre mulighed for at tilegne sig forestillinger om de og trænes. Der er fokus på varierede skriftlige arbejdsopgaver og erbygger en differentieret tilgang til elevernes læring.

MATEMATIK ElEvbog/WEb

01/04/2019 12.54

Helle Nicola jeNseN · BeNt liNdHardt · marie teglHus møller

1. klasse

9788723511867_omslag.indd 1

2b

brug på IWB Tilhørende digitale værktøjer som demofiler, værkstedsfiler og øvefiler www.kontextplus.dk Aktiviteter og spil til understøttende undervisning og bevægelse

Lærervejledning/Web er en trykt lærervejledning og giver læreren en AlInEA udvidet adgang til “Særligt for læreren” på www.kontextplus.dk: • 4 evalueringssæt som består af beskrivelser af tegn på læring, observationsskema, test (EVA-ark) samt vejledning til test • Facitliste til elevbog • Arbejdsark og Aktiviteter samlet i hvert sit dokument 9788723514387_omslag.indd 1 09/11/15 • Liste til klassens materialekasse.

Helle Nicola jeNseN · BeNt liNdHardt · marie teglHus møller

15.46

1a

ISBN 978-872351-438-7

MATEMATIK ElEvbog/WEb Helle Nicola jeNseN · BeNt liNdHardt · marie teglHus møller

19/05/14 13.36

Helle Nicola jeNseN · BeNt liNdHardt · marie teglHus møller

2a

2. klasse

er en gennemgribende revision af KonteXt, hvor indholdet er skrevet ud fra de nye forenklede Fælles Mål, og tænkt ind i en læringsmålstyret undervisning.

er en gennemgribende revision af KonteXt, hvor indholdet er skrevet ud fra forenklede Fælles Mål, og tænkt ind i en læringsmålstyret undervisning.

på mellemtrinnet er et fagligt solidt lærebogssystem med en gennemtænkt og afprøvet struktur. Eleverne føres fra virkeligheden og et genkendeligt hverdagssprog ind i matematikkens verden af symboler og fagsprog.

på mellemtrinnet er et fagligt solidt lærebogssystem med en gennemtænkt og afprøvet struktur. Elevernes føres fra virkeligheden og et genkendeligt hverdagssprog ind i matematikkens verden af symboler og fagsprog.

har øget fokus på evalueringen af elevpræstationer gennem EVA-ark og observationer af tegn på læring. Der er øget anvendelse af digitale værktøjer. De afsluttende træningsopgaver er suppleret med mere udfordrende opgaver. Den sidste side, Eftertanken, er ændret mod mere kompetenceorienterede opgaver.

har øget fokus på evalueringen af elevpræstationer gennem EVA-ark og observationer på tegn på læring og der er øget anvendelse af digitale værktøjer. De afsluttende træningsopgaver er suppleret med mere udfordrende opgaver. Den sidste side, Eftertanken, er ændret mod mere kompetenceorienterede opgaver.

Kernebogen indeholder 8 kapitler, der hver har • En Introduktion med klassesamtale, indledende klasseaktivitet og synliggørelse af de faglige områder. • 2-3 scenarier, hvor de matematiske begreber præsenteres i en kontekst. • 3-5 aktiviteter hvor eleverne kan bygge, måle, eksperimentere, spille osv. • Viden om-sider, hvor matematikken i scenarierne og aktiviteterne samles op og præciseres. • Træningsopgaver og udfordrende opgaver.

Kernebogen indeholder 8 kapitler, der hver har • En Introduktion med klassesamtale, indledende klasseaktivitet og synliggørelse af de faglige områder. • 2-3 scenarier, hvor de matematiske begreber præsenteres i en kontekst. • 3-5 aktiviteter hvor eleverne kan bygge, måle, eksperimentere, spille osv. • Viden om-sider, hvor matematikken i scenarierne og aktiviteterne samles op og præciseres. • Træningsopgaver og udfordrende opgaver. • Eftertanken-siden med fokus på opgaver indenfor kommunikation, ræsonnement og problemløsning.

ISBN 978-872351-439-4

AlInEA

19/08/15 11.29

9788723514394_omslag.indd 1

MATEMATIK ElEvbog/WEb Helle Nicola jeNseN · BeNt liNdHardt · marie teglHus møller

ale værktøjer fx regneark og GeoGebra. som refererer til filer i web-delen på www.kontextplus.dk.

erimentelle og legende opgaver på Aktivitetsopslaget. Her spilles, måles, er, som kan anvendes til den understøttende undervisning.

på matematikken og sætter faglige sammenhænge på plads. Siderne , som findes i web-delen på www.kontextplus.dk.

n, får eleverne adgang til arbejdsark, applets, GeoGebra-filer, Excel-filer, extplus.dk.

rialer:

• • • •

Kernebog/Web er en trykt kernebog og giver lærer/elev adgang til www.kontextplus.dk.: 8 ”Viden om”-film, der gennemgår det faglige indhold i kapitlet Filer knyttet til GeoGebra, Excel, applets og skærmoptagelser Hjælpeark til opgaver i kernebogen Supplerende arbejdsark

Lærervejledning/Web er en trykt lærervejledning. Den giver læreren en udvidet adgang til ”Særligt for læreren” på www.kontextplus.dk • 8 evalueringssæt som består af EVA-ark med facitliste og kommentarer • Facitliste til kernebogen • Hjælpeark i en samlet udgave • Liste til klassens materialekasse

eb

Til 5. klasse hører følgende materialer: • Kontext+ 5, Kernebog/ Web • Kontext+ 5, Lærervejledning/Web • Flexbog, KonteXt +5 www.kontekstplus.dk er dynamisk og udvikles løbende.

MATeMATiK Kernebog/Web

ISBN 978-87-23501-714

Michael Wahl andersen Bent lindhardt rikke saron dalsGaard Michael Poulsen

4

Lærervejledning/Web er en trykt lærervejledning. Den giver læreren en udvidet adgang til ”Særligt for læreren” på www.kontextplus.dk • 8 evalueringssæt som består af EVA-ark med facitliste og kommentarer • Facitliste til kernebogen • Hjælpeark i en samlet udgave Til 6. klasse hører følgende materialer: • Kontext+ 6, Kernebog/ Web • Kontext+ 6, Lærervejledning/Web • Flexbog, KonteXt +6 www.kontekstplus.dk er dynamisk og udvikles løbende.

MATeMATiK Kernebog/Web

ISBN 978-87-23510-228

AlineA

4. klasse

5

MATeMATiK Kernebog/Web

ISBN 978-87-23514-363

AlineA

5. klasse

9788723514363_omslag.indd 1

19/05/14 13.39

9788723510228_omslag.indd 1

Michael Wahl andersen Bent lindhardt rikke saron dalsGaard sVend hessinG

AlineA

Kernebog/Web er en trykt kernebog og giver lærer/elev adgang til www.kontextplus.dk.: 8 ”Viden om”-film, der gennemgår det faglige indhold i kapitlet Filer knyttet til GeoGebra, Excel, applets og skærmoptagelser Hjælpeark til opgaver i kernebogen Supplerende arbejdsark

AlineA

AlineA

• • • •

19/05/15 13.06

AlInEA

23/05/16 10.29

Træningshæfter til alle klassetrin klar skolestart 2021

MATeMATiK Kernebog/Web 6

cer indgår synligt og præciseres i lærervejledningen, der er en del af

Der indgår gennem hele mellemtrinnet inddragelse af digitale værktøjer oftest regneark og GeoGebra. Se efter som refererer til filer på www.kontextplus.dk. Filerne er dels demonstrationsfiler af faglige pointer fx til klassesamtalen, dels øvefiler som supplement til opgaverne i kernebogen og værkstedsfiler, hvor eleverne kan eksperimentere med de faglige begreber og lære programmerne at kende.

MATeMATiK Kernebog/Web 5

MATeMATiK Kernebog/Web 4

diagnosticerende test og elevernes kommunikation af egen viden. ark – findes i web-delen på www.kontextplus.dk. Til elevens nddrages multimodale virkemidler.

Eftertanken-siden med fokus på opgaver indenfor kommunikation, ræsonnement og problemløsning.

Der indgår gennem hele mellemtrinnet inddragelse af digitale værktøjer oftest regneark og GeoGebra. Se efter som refererer til filer på www.kontextplus.dk. Filerne er dels demonstrationsfiler af faglige pointer fx til klassesamtalen, dels øvefiler som supplement til opgaverne i kernebogen og værkstedsfiler, hvor eleverne kan eksperimentere med de faglige begreber og lære programmerne at kende.

ndeholder et bredere udvalg af enkle færdighedsopgaver og

AlInEA

3a

3. klasse

text+ bevarer strukturen fra Kontext, men tilføres nye elementer.

plæg til klasseaktivitet og klassesamtale samt synliggørelse af læringsmål.

3b 09/11/2016 11.16

www.kontextplus.dk

MATEMATIK ElEvbog/WEb

ISBN 978-872351-186-7

AlInEA

AlInEA

atematiksystemet KonteXt og opfylder kravene i de nye læringsmål for

9788723501585_omslag.indd 1

Til 3. klasse hører følgende materialer: • Kontext+ 3a, Elevbog/web og Kontext+ 3b, Elevbog/web • Kontext+ 3a, Lærervejledning/web og Kontext+ 3b, Lærervejledning/web • Tavlebog, Kontext+ 3a.

AlInEA

0. klasse

AlInEA

Matematik · 0. klasse · Elevbog · Web

13.35

• •

• 16 “Få en forklaring”-videoer . MATEMATIK ElEvbog/WEb

ISBN 978-87-23-51189-8

Til 2. klasse hører følgende materialer: • Kontext+ 2a, Elevbog/web og Kontext+ 2b, Elevbog/web • Kontext+ 2a, Lærervejledning/web og Kontext+ 2b, Lærervejledning/web

ISBN 978-87-23501-585

alinea.dk

1b

Lærervejledning/Web er en trykt lærervejledning og giver læreren en AlInEA udvidet adgang til “Særligt for læreren” på www.kontextplus.dk.: • 4 evalueringssæt som består af beskrivelser af tegn på læring, observationsskema og EVA-testark med bemærkninger til mulige faglige misopfattelser • Facitliste til elevbog • Arbejdsark og Aktiviteter samlet i hvert sit dokument 9788723511898_omslag.indd 1 19/05/14 • Liste til klassens materialekasse

Helle Nicola jeNseN · BeNt liNdHardt · marie teglHus møller

AlInEA

dning/Web med Tavlebog

MATEMATIK ElEvbog/WEb

ISBN 978-87-23501-769

Til 3. klasse hører følgende materialer: Elevbog/Web er en trykt elevbog og giver lærer/elev/forældre adgang til • Kontext+ 3a, Elevbog/web og Kontext+ 3b, Elevbog/web www.kontextplus.dk: • Kontext+ 3a, Lærervejledning/web og Kontext+ 3b, Lærervejledning/web • 8 værkstedsvideoer til elevbogens værksteder henvendt til eleverne • Tavlebog, Kontext+ 3a og Tavlebog, Kontext+ 3b. • Ca. 140 arbejdsark til værksteder og ekstra opgaver til print eller til

MATEMATIK ElEvbog/WEb 3a

materialer:

eb

Til 2. klasse hører følgende materialer: Elevbog/Web er en trykt elevbog og giver lærer/elev/forældre adgang til • Kontext+ 2a, Elevbog/web og Kontext+ 2b, Elevbog/web www.kontextplus.dk.: • Kontext+ 2a, Lærervejledning/web og Kontext+ 2b, Lærervejledning/web • 8 værkstedsvideoer til elevbogens værksteder henvendt til eleverne • 160 arbejdsark (tidligere kopimappe) til værksteder og ekstra opgaver til print eller til brug på IWB www.kontextplus.dk • Tilhørende digitale værktøjer med demofiler, værkstedsfiler og øvefiler • Aktiviteter og spil til understøttende undervisning og supplement • Forældrevideoer

Elevbog/Web indeholder fire faglige stofområder, der hvert har Lærervejledning/Web en trykt lærervejledning og giver læreren en 4 værksteder, hvor eleverne skaffer sig praktiske, legende og eksperimentelle er erfaringer udvidet adgang til “Særligt for læreren” på www.kontextplus.dk: Øvelser og opgaver herunder udfordringsopgaver • 4 evalueringssæt som består af beskrivelser af tegn på læring, observationsskema, Læs-og-svar opgaver testpå (EVA-ark) samt ræsonnement vejledning til test Afsluttende kompetenceside med særlig fokus modellering, og • Facitliste til elevbog problemløsning. • Arbejdsark og Aktiviteter samlet i hvert sit dokument • forklaringer Liste til klassens materialekasse. Der indgår små korte videoer til eleverne med til opgaverne. Se QR koder i bogen. • • • •

AlInEA

Lærervejledningen er udbygget med flere ideer, mere baggrundsviden, mere hjælp til opgaverne og et evalueringsmateriale med beskrivelse af fejltyper og mulige vanskeligheder. Lærervejledningen indeholder desuden en del forslag til spil, lege og andre aktiviteter.

MATEMATIK ElEvbog/WEb 2a

Til alle elevbogens værksteder er der værkstedsvideoer henvendt til eleverne. Videoerne findes på www.kontextplus.dk

2-4 værksteder, hvor eleverne skaffer sig praktiske, legende og eksperimentelle erfaringer Lærervejledning/Web er en trykt lærervejledning og giver læreren en 2-4 historier med Familien Tal, som trækker faglige pointer frem i en klassesamtale udvidet adgang til “Særligt for læreren” på www.kontextplus.dk.: Øvelser og opgaver herunder udfordringsopgaver 4 evalueringssæt består af beskrivelser af tegn på læring, observationsskema, Afsluttende kompetenceside med særlig•fokus på modellering,som ræsonnement og test (EVA-ark) samt vejledning til test problemløsning. • Facitliste til elevbog

og Aktiviteter hvertkorte sit dokument Der indgår videoer henvendt til forældre - se• QRArbejdsark kode nederst på siderne.samlet Det erismå • og Liste klassens forklaringer om matematikken bag opgaverne om,tilhvad man materialekasse kan være opmærksom på.

AlInEA

MATEMATIK ElEvbog/WEb 1a

il den indledende klassesamtale fx vist på et smartboard.

• • • •

MATEMATIK ElEvbog/WEb 3b

matematikken bag hvert kapitel. Kan også bruges som forældrevideo.

Elevbog/Web indeholder fire faglige stofområder, der hvert har 4 værksteder, hvor eleverne skaffer sig praktiske, legende og eksperimentelle erfaringer Øvelser og opgaver herunder udfordringsopgaver Læs-og-svar opgaver Afsluttende kompetenceside med særlig fokus på modellering, ræsonnement og problemløsning.

indgår små korte videoerertilskrevet eleverne er en gennemgribende revisionDer af KonteXt, hvor indholdet udmed fra forklaringer til opgaverne. Se QR koder i bogen. forenklede Fælles Mål, og tænkt ind i en læringsmålstyret undervisning. Elevbog/Web er en trykt elevbog og giver lærer/elev/forældre adgang til www.kontextplus.dk: i indskolingen har et skærpet fokus på, at eleverne kommer i dybden med de • 8 værkstedsvideoer til elevbogens værksteder henvendt til eleverne faglige begreber. Det sker gennem en mangfoldighed af aktiviteter og spil, et omhyggeligt • Ca. 140 arbejdsark til værksteder og ekstra opgaver til print eller til udvalg af opgaver og øvelser og øgede evalueringsmuligheder af elevpræstationer. brug påiIWB Eleverne føres gennem samtale, førstehåndserfaringer værkstedsforløb ind i matematikkens digitale someleverne demofiler, værkstedsfiler og øvefiler verden. Som en forberedelse til 4. klasse, er •derTilhørende tilført ekstra sider iværktøjer bogen, hvor øver • fxAktiviteter og spil til understøttende undervisning og bevægelse sig i at læse opgaver og svare uden for bogen i et kladdehæfte. • 27 “Få en forklaring”-videoer .

MATEMATIK ElEvbog/WEb 2b

Elevbogen i Kontext+ indeholder fire faglige stofområder. Hvert stofområde har Lærervejledningen er udbygget med • et indledende værkstedsforløb, hvor eleverne skaffer sig praktiske, legende og flere ideer, mere baggrundsviden, mere hjælp til opgaverne og et evalueringsmateriale med beskrivelse af fejltyper og mulige vanskeligheder. eksperimentelle erfaringer, Lærervejledningen indeholder desuden en frem del forslag • 2-4 historier (med Familien Tal på de yngste årgange), som trækker faglige pointer i en til spil, lege og andre aktiviteter.

ng med råd og vejledning til elevbog og arbejdsark. Det er også her, man

ndsviden og supplerende aktiviteter som spil og lege.

ærervejledning er knyttet til et website, www.kontextplus.dk, der

matematikken opgaverne og om, hvad man kan være opmærksom på. er en gennemgribende revisionforklaringer af KonteXt,om hvor indholdet er bag skrevet ud fra de nye forenklede Fælles Mål, og tænkt ind i en læringsmålstyret undervisning. Elevbog/Web er en trykt elevbog og giver lærer/elev/forældre adgang til www.kontextplus.dk.: i indskolingen har et skærpet fokus på, at eleverne kommer i dybden med de • 8 værkstedsvideoer til elevbogens værksteder henvendt til eleverne faglige begreber. Det sker gennem en mangfoldighed af aktiviteter og spil, et omhyggeligt • Ca. 110 arbejdsark (tidligere kopimappe) til værksteder og ekstra opgaver til print eller til udvalg af opgaver og øvelser og øgede evalueringsmuligheder af elevpræstationer. brug påiIWB Eleverne føres gennem samtale, førstehåndserfaringer værkstedsforløb og kontext-historier om Familien Tal ind i matematikkens verden.• Tilhørende digitale værktøjer som demofiler, eksperimenterende filer og øvefiler • Aktiviteter og spil til understøttende undervisning og supplement Forældrevideoer Elevbogen i Kontext+ indeholder fire faglige•stofområder, der hvert har

MATEMATIK ElEvbog/WEb 1b

de kan danne sig forestillinger om centrale matematiske pointer. Forestillinger, som kan skabe alle elevbogens værksteder er der værkstedsvideoer henvendt til eleverne. forståelse bag den viden og de færdigheder,Til eleverne skal tilegne sig. Videoerne findes på www.kontextplus.dk

sside med bl.a. spil og bevægelse.

• • • •

Der indgår videoer henvendt til forældre - se QR kode nederst på siderne. Det er små korte

værkstederne. Arkene findes kravene som pdf itildeprint er en ny udgave af matematiksystemet KonteXt og opfylder nye eller på IWB. læringsmål for Folkeskolen. Der er forældrevideoer – se QR kode nederst på siderne – som er små korte forklaringer til forældrene matematikken bag i indskolingen har primært fokus på at giveom eleverne erfaringer ogopgaverne oplevelser,og såom, hvad man kan være opmærksom på.

som viser matematikken fra hverdagen. Kan anvendes til klassesamtale.

på 4 - 6 sider. Opgaver indeholder en gennemtænkt progression og med en streger de faglige pointer, eleverne skal forsøge at forstå.

Elevbogen i Kontext+ indeholder fire faglige stofområder, der hvert har • 2-4 værksteder, hvor eleverne skaffer sig praktiske, legende og eksperimentelle erfaringer • 2-4 historier med Familien Tal, som trækker faglige pointer frem i en klassesamtale • Øvelser og opgaver herunder udfordringsopgaver • Afsluttende kompetenceside med særlig fokus på modellering, ræsonnement og problemløsning.

Michael Wahl andersen Bent lindhardt rikke saron dalsGaard

6 AlineA

6. klasse

NYHED Træningshæfte til 8. klasse

13/05/16 10.59

Lars Busch Johnsen, Niels Jacob Hansen og Bent Lindhardt er en gennemgribende revision af KonteXt, hvor indholdet er skrevet ud fra de forenklede Fælles Mål, og tænkt ind i en læringsmålstyret undervisning.

er en gennemgribende revision af KonteXt, hvor indholdet er skrevet ud fra de forenklede Fælles Mål, og tænkt ind i en læringsmålstyret undervisning.

evision af KonteXt, hvor indholdet er skrevet ud fra de nye forenklede målstyret undervisning.

på ældste trin er et fagligt solidt lærebogssystem med en gennemtænkt og afprøvet struktur.

gt solidt lærebogssystem med en gennemtænkt og afprøvet struktur.

træningshæfte/Web er et supplerende materiale til KonteXt+ 8 kernebog. Hæftet kan dog også anvendes som selvstændigt træningsmateriale uafhængig af den

t genkendeligt hverdagssprog ind i matematikkens verden af symboler

Elevernes føres fra virkeligheden og et genkendeligt hverdagssprog ind i matematikkens verden af symboler og fagsprog.

ueringen af elevpræstationer gennem EVA-ark og observationer af tegn

har et øget fokus på evalueringen af elevpræstationer gennem EVA-ark og observationer af tegn på læring og der er øget anvendelse af digitale værktøjer.

har et øget fokus på evalueringen af elevpræstationer gennem EVA-ark og observationer af tegn på læring og der er øget anvendelse af digitale værktøjer. De afsluttende breddeopgaver er træningsopgaver suppleret med mere udfordrende opgaver.

De afsluttende breddeopgaver er træningsopgaver suppleret med mere udfordrende opgaver. Den sidste side, Eftertanken, er ændret mod mere kompetenceorienterede opgaver.

Den sidste side, Eftertanken, er ændret mod mere kompetenceorienterede opgaver.

Kernebogen til ottende klasse indeholder otte undervisningsforløb, der hver har • En introduktion med klassesamtale, indledende klasseaktivitet og synliggørelse af de faglige områder.

Kernebogen til ottende klasse indeholder otte undervisningsforløb, der hver har • En introduktion med klassesamtale, indledende klasseaktivitet og synliggørelse af de faglige områder. • 2-4 scenarier, hvor de matematiske begreber NYpræsenteres i en kontekst

f digitale værktøjer. ningsopgaver suppleret med mere udfordrende opgaver. et til kompetenceorienterede opgaver.

lder otte undervisningsforløb, der hver har

samtale, indledende aktivitet og synliggørelse af de faglige områder.

ygge, måle, eksperimentere, spille osv. n i scenarierne og aktiviteterne samles op og præciseres.

• • •

2-4 scenarier, hvor de matematiske begreber præsenteres i en kontekst 3-5 aktiviteter hvor eleverne kan bygge, måle, eksperimentere, spille osv. Viden om-sider, hvor matematikken i scenarierne og aktiviteterne samles op og præciseres.

dfordrende opgaver pgaver inden for kommunikations-, ræsonnements-, problemløsnings-

• •

Breddeopgaver med træning og udfordrende opgaver Eftertanken-siden med fokus på opgaver inden for kommunikations-, ræsonnements-, problemløsnings-

e begreber præsenteres i en kontekst

• • • •

og modelleringskompetencerne. Digitale værktøjer som regneark og GeoGebra inddrages. Se efter

n

r en trykt lærervejledning. Den giver læreren en udvidet adgang til tplus.dk:

A-ark med facitliste og kommentarer

på læring

• • •

MATeMATiK Kernebog 8

pplets og skærmoptagelser

Kernebog/Web er en trykt kernebog og giver lærer/elev adgang til www.kontextplus.dk.: ”Viden om”-film, der gennemgår det faglige indhold i kapitlet Filer knyttet til GeoGebra, Excel, applets og skærmoptagelser Hjælpeark til opgaver i kernebogen Lærervejledning/Web er en trykt lærervejledning. Den giver læreren en udvidet adgang til

”Særligt for læreren” på www.kontextplus.dk: • Evalueringssæt som består af EVA-ark med facitliste og kommentarer • Facitliste til kernebogen • Hjælpeark som supplement til kernebogen og støtte til løsning af opgaver • Oversigt over læringsmål og tegn på læring Til 7. klasse hører følgende materialer: • Kontext+ 8, Kernebog/ Web • Kontext+ 8, Lærervejledning/Web • Tavlebog, KonteXt+ 8

ler:

Flexbog, KonteXt+ 8

www.kontextplus.dk er dynamisk og udvikles løbende.

udvikles løbende.

MATeMATiK Kernebog/Web

ISBN 978-87-23502-711

De 12 prøvesæt er bygget op, som man sædvanligvis kender fra prøven uden hjælpemidler og tilpasset sværhedsgraden med de seneste års prøvesæt. Sprogbrug og udformning af opgaver er så identisk, de kan blive. Har du bog, har du web!

Kernebog/Web er en trykt kernebog og giver lærer/elev adgang til www.kontextplus.dk.: ”Viden om”-film, der gennemgår det faglige indhold i kapitlet Filer knyttet til GeoGebra, Excel, applets og skærmoptagelser Hjælpeark til opgaver i kernebogen

Lærervejledning/Web er en trykt lærervejledning. Den giver læreren en udvidet adgang til ”Særligt for læreren” på www.kontextplus.dk: • Evalueringssæt som består af EVA-ark med facitliste og kommentarer • Facitliste til kernebogen • Hjælpeark som supplement til kernebogen og støtte til løsning af opgaver • Oversigt over læringsmål og tegn på læring Til 9. klasse hører følgende materialer: • Kontext+ 8, Kernebog/ Web • Kontext+ 8, Lærervejledning/Web • Tavlebog, KonteXt+ 9 • Flexbog, KonteXt+ 9 www.kontextplus.dk er dynamisk og udvikles løbende.

MATeMATiK Kernebog/Web

ISBN 978-87-2351-4356

AlineA

De opgaver, der forudsætter brug af hjælpemidler, er markeret med Der, hvor opgavenumre har delnumre, vil der oftest være en stigende sværhedsgrad.

06/07/15 15.14

NIELS JAcOB HANSEN METTE cHRISTENSEN BENT LINDHARDT HENRIK THOMSEN

8. klasse

8

KonteXt+ 8, Træningshæfte/Web er et engangshæfte på 64 sider, som samtidig giver adgang til www.træning.kontextplus.dk. På hjemmesiden indgår der en facitliste.

MATeMATiK Kernebog/Web

NY

ISBN 978-87-2351-4356

AlineA

AlineA

7. klasse

9788723514356_Kernebog8_Omslag.indd 1

7

• • •

Anden del er 12 prøvesæt, som træner eleven i at løse opgaver svarende til dem, der stilles til prøven uden hjælpemidler.

Der er lagt vægt på, at de fleste opgaver kan klares uden hjælpemidler. Eleven kan således typisk løse opgaverne ved brug af hovedregning eller enkle tegninger.

3-5 aktiviteter hvor eleverne kan bygge, måle, eksperimentere, spille osv. Viden om-sider, hvor matematikken i scenarierne og aktiviteterne samles op og præciseres. Breddeopgaver med træning og udfordrende opgaver Eftertanken-siden med fokus på opgaver inden for kommunikations-, ræsonnements-, problemløsningsog modelleringskompetencerne.

AlineA

AlineA

Niels jacob haNseN · lars johNseN beNt liNdhardt · heNrik thomseN

Digitale værktøjer som regneark og GeoGebra inddrages. Se efter som kan være en anbefaling af it som hjælpemiddel eller i nogle tilfælde refererer til filer på www.kontextplus.dk. Ikonet henviser til skærmoptagelser, der vejleder eleverne i brugen af de digitale værktøjer.

som kan være en

anbefaling af it som hjælpemiddel eller i nogle tilfælde refererer til filer på www.kontextplus.dk. Ikonet henviser til skærmoptagelser, der vejleder eleverne i brugen af de digitale værktøjer.

MATeMATiK Kernebog/Web 7

ykt kernebog og giver lærer/elev har adgang til www.kontextplus.dk.: det faglige indhold i kapitlet

Træningshæftet består af to dele • Første del er opgaver, som træner elevens færdigheder inden for hver af de syv kapitler i kernebog 8.

MATeMATiK Kernebog 9

eoGebra inddrages. Se efter som kan være en r i nogle tilfælde refererer til filer på www.kontextplus.dk. Ikonet eder eleverne i brugen af de digitale værktøjer.

anvendte lærebog.

på ældste trin er et fagligt solidt lærebogssystem med en gennemtænkt og afprøvet struktur. Elevernes føres fra virkeligheden og et genkendeligt hverdagssprog ind i matematikkens verden af symboler og fagsprog.

26/07/2016 16.14

Se mere om systemet METTE STRANDGÅRD CHRISTENSEN NIELS JACOB HANSEN LARS JOHANSEN BENT LINDHARDT

9

8

AlineA

alinea.dk

9. klasse

træningshæfte/WeB

Matematik · 8. klasse · Træningshæfte · Web

8. klasse

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 23

23

21.12.2020 19.28


Sådan er KonteXt+ bygget op I KonteXt+ er forløbene opbygget efter læringshjulet. Grundtanken er, at matematikken bygges på erfaringer.

Fase 4: Tænk efter og evaluering

Fase 1: Førtanken, læringsmål og værksteder

Fase 3: Opgaveløsning

Fase 2: Matematik i en kontekst

KonteXt+ til indskoling Fase 1: Førtanken, læringsmål og værksteder Førtanken foregår som en klassesamtale, hvor sammenhænge og faglige begreber introduceres i en hverdags-kontekst. I værkstederne skaber eleverne personlige, praktiske og eksperimentelle erfaringer med matematikken gennem fx spil, undersøgelser og målinger. Fase 2: Matematik i en kontekst Eleverne møder matematikken i 2-3 hverdagshistorier om Familien Tal, som eleverne kan indleve sig i. Eleverne oplever, at matematikken ”kan bruges til noget”.

24

Fase 3: Opgaveløsning Med afsæt i historien bevæger eleverne sig ind i matema­ tikkens verden og løser færdighedsopgaver, der træner tanken. Fasen afsluttes med en grubler til elever, der søger udfordringer. Fase 4: Tænk efter og evaluering Tænk efter-siden er opsummerende opgaver, hvor eleverne får mulighed for at formulere og vise deres matematiske kompetencer og viden. Elevernes målopfyldelse inden for kapitlets stofområde evalueres via Tænk efter-siden og EVA-arket, som indeholder opgaver i færdigheder og problemløsning.

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 24

21.12.2020 19.28


Fase 6: Eftertanken og evaluering

Fase 1: Intro og synlige mål (Førtanken)

Fase 5: Breddeopgaver (Træning)

Fase 2: Kontekst (Fordybelse)

Fase 4: Viden om (Matematisk viden)

Fase 3: Aktiviteter (Praktisk og eksperimentel matematik)

KonteXt+ til mellemtrin og udskoling Fase 1: Intro og synlige mål (Førtanken) Introen foregår som en klasseaktivitet og inddrager elevernes umiddelbare forståelse og erfaringer med de matematiske begreber, de skal arbejde med. Læringsmålene synliggøres for eleven. Fase 2: Kontekst (Fordybelse) Eleverne møder 2-4 fortællinger eller scenarier, der indeholder beskrivelser og spørgsmål, hvor de matematiske begreber præsenteres i en kontekst. Eleverne får på den måde mulighed for at skabe sig mentale billeder af, ”hvad det handler om”. Fase 3: Aktiviteter (Praktisk og eksperimentel matematik) Eleverne tænker og taler matematik, og de oplever matematikken ved at gøre og røre i praktiske og eksperimenterende aktiviteter, også med digitale værktøjer.

Fase 4: Viden om (Matematisk viden) Elevernes erfaringer opsummeres til mere formel matematisk viden, og det faglige sprog præciseres. Viden om gennem­føres typisk som fællesarbejde for hele klassen. Fase 5: Breddeopgaver (Træning) Breddeopgaverne er et bredt udvalg af træningsopgaver, som eleverne kan udføre individuelt. De indeholder både lukkede og mere åbne problemløsende opgaver. Fase 6: Eftertanken og evaluering Eftertanken er opsummerende opgaver, hvor eleverne får mulighed for at formulere og udfolde deres matematiske kompetencer og viden. Elevernes målopfyldelse inden for kapitlets stofområde evalueres via Eftertanken og EVA-arket, som indeholder opgaver i færdighed og problemløsning.

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 25

25

21.12.2020 19.28


Sæt de matematiske kompetencer i spil Matematrix 0.-9. klasse | Grundsystem Matematrix er et fagligt og velstruktureret matematik­ system, som inspirerer eleverne til læring. Med Matematrix præsenterer du eleverne for det matematiske kernestof gennem varierede undervisningsforløb med klare og gennem­ skuelige pointer. Grundbogens opbygning gør det nemt at tilrettelægge en undervisning med fokus på kompetencer, læringsmål, færdigheder og begreber. QR-koder i grund­ bøgerne henviser til faglige film, så elever og forældre altid har adgang til faglige gennemgange og løsningsforslag.

Begrebs- og kompetenceudvikling Med et fagligt udgangspunkt stiller Matematrix skarpt på en række veldefinerede kerneområder. I systemet er der plads til både faglig fordybelse og tematiske krumspring. Elevernes matematikforståelse styrkes med henblik på at understøtte en sikker begrebsforståelse og talbehandling. På alle klassetrin er der otte forskellige undersøgelser, som lægger op til projektorienteret undervisning, hvor kompetencerne for alvor kommer i spil.

Fokus på hverdagens problemløsning Matematrix er kendetegnet ved sit store fokus på elevernes matematiske kompetencer. Gennem skoleforløbet udvikler eleverne deres evne til at løse forskellige problemer fra dagligdagen med matematik. Matematisk kompetence handler ikke kun om konkrete færdigheder, men også om at kunne analysere, gennemskue og løse hverdagens matematiske udfordringer og problemer. Eleverne oplæres i at omsætte deres konkrete matematiske viden til anvendelse og handling i en praktisk hverdagssituation.

Nemt at planlægge Det er nemt at planlægge din undervisning, da aktiviteterne er struktureret ud fra, hvilket matematisk emne og hvilke kompetencer der primært er i spil. Lærervejledningen beskriver, hvilke kompetencer der er fokus på i hvert kapitel, og hvilke opgaver der især træner dem. Det er derfor også nemt at tilrettelægge en differentieret undervisning, der styrker elevernes individuelle kompetencer. Har du bog, har du web! Når du køber en Elevbog/Web eller Lærervejledning/Web, får du samtidig adgang til websitet matematrix.alinea.dk. Her finder du de webressourcer, der hører til klassetrinnet, fx Excel-regneark, GeoGebrafiler og faglige film. Der er desuden adgang til arbejds- og evalueringsark, læringsmål, årsplaner, facitlister og tavlebog. I indskolingen får du også adgang til det kreative digitale værktøj FotoMat.

Matematrix er: + Fokus på kompetencer, begreber og færdigheder + Faglig fordybelse og tematiske krumspring + Gode muligheder for differentiering + Relevante eksempler fra elevernes hverdag 26

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 26

21.12.2020 19.28


Per Gregersen, Carsten Hedegaard, Tomas Højgaard Jensen, Niels Højgaard Nielsen og Lone Kathrine Petersen

Spil for 2

Matematrix 1B · Ram Elevbog 31 / Web

Matematrix 2B · Elevbog / Web

Per Gregersen · Carsten Hedegaard · Tomas Højgaard Jensen · Lone Kathrine Petersen

Per Gregersen · Carsten Hedegaard · Tomas Højgaard Jensen · Lone Kathrine Petersen

Matematrix 3B

0

90

400

Brug to terninger og spillebrikker

Spil for 2

2

Spillerne rykker efter tur deres brik 1, 2 eller 3 felter fremad. Spillet er slut, når de to brikker står over for hinanden. Den spiller, hvis brik står uden for cirklen, når spillet er slut, placerer fisk

0

2 3 4 5 6

6 6

5 5

1

ISBN 978-87-23-51284-0

2

3

4

5

6

1

2

1

7 7

ISBN 978-87-23-52296-2

29

Gra

Lyk

3

2 2

Spiller 1 Spiller 2

1

9

200

10

600

Spilleregler

10

11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

0 to personer 80

, spiller 2 på

.

1 1000

8

788723

515544

0 1 2 www.alinea.dk

5

6

7

8

9

10 11 12

TRIX hjælpninger NY Lykke Grafisk 290415

Den spiller, der foretager det sidste træk, vinder runden.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Har du bog, har du web!

Spilleregler

TRIX hjælpninger NY Lykke Grafisk 290415

0

9 788723

ved at springe over en brik, såfremt der er en tom plads bagved.

Alinea

www.alinea.dk

12

+

9788723525321_omslag.indd 1

15

18

15 : 3 = 5

21

:

TRIX hjælpninger NY Lykke Grafisk 290415

525321

alinea.dk

514092 ksifarG ekkyL YN regninplæjh XIRT

514092 ksifarG ekkyL YN regninplæjh XIRT

Matematik · 3. klasse · Elevbog · Web

Materialer: To gange tre spillebrikker i to forskellige farver.

17/11/15 11.43

24

56 191

190

192

193

49180

181 182

183

190

191 192

193

194

195

196

197

198

199

180

181 182

183

184

185

186

187

188

189

170

171

172

173

174

175

176

177

178

160

161 162

163

164

165

166

167

168

169

150

151

153

154

155

156

157

158

159

152

146

147

22/11/2016 11.25

140

141

142

143

144

145

130

131

132

133

134

135

136

137

138

139

126

127

128

129

ISBN 978-87-23-51617-6

184 185 186 187 188 189 110 111 112 113 114 115

116

117

118

119

170

171

172

173

174 175 176 177 178 179 100 101 102 103 104 105

106

107

108

109

161 162

163

97

98

99

151

153

164 165 90 91 154 155 80 81 144 145 70 71 134 135 60 61

96

150

86

87

88

89

76

77

78

79

66

67

68

69

56

57

58

59

152

140

141

142

143

130

131

132

133

120

121

122

123

166 167 168 92 93 94 156 157 158 83 82 84 146 147 148 73 74 72 136 137 138 62 63 64

169 95 159 85 149 75 139 65

124 125 126 127 128 129 51 52 53 54 55 50

110

111

112

113

114 115 116 117 118 119 40 41 42 43 44 45

46

47

48

49

100

101

102

103

104 105 106 107 108 109 30 31 32 33 34 35

36

37

38

39

90

91

92

93

94 95 96 97 98 99 20 21 22 23 24 25

26

27

28

29

80

81

82

83

89 88 87 86 85 84 10 11 12 13 14 15

16

17

18

19

70

71

72

73

74 0

75 1

76 2

77 3

78 4

79 5

6

7

8

9

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

2

3

3

6

4

9

5

12

15

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

514092 ksifarG ekkyL YN regninplæjh XIRT

ISBN 978-87-23-52279-5

0

0

Alinea

www.alinea.dk

1

0

522795

alinea.dk

TRIX hjælpninger NY Lykke Grafisk 290415

Matematik · 3. klasse · Elevbog · Web

TRIX hjælpninger NY Lykke Grafisk 290415

9788723522795_omslag.indd 1

TRIX hjælpninger NY Lykke Grafisk 290415

9788723511430_omslag.indd 1

9788723516176_omslag.indd 1

19/05/2017 13.59

0. klasse

1. klasse

514092 ksifarG ekkyL YN regninplæjh XIRT

16/11/2016 13.31

2. klasse

Per Gregersen, Tomas Højgaard Jensen, Lone Kathrine Petersen og Helle Thorbjørnsen

Per Gregersen, Tomas Højgaard Jensen, Lone Kathrine Petersen og Helle Thorbjørnsen

11/05/2017 11.57

26/05/15 10.31

3. klasse

Per Gregersen, Tomas Højgaard Jensen, Lone Kathrine Petersen og Helle Thorbjørnsen

6

MATEMATRIX 4 · 4. klasse · Grundbog · Web

aktiviteter, der både indeholder nde opgaver, færdighedstræning og

erne ind i 4. kl. Der er stadig plads til pil, men samtidig lægges der i højere grad matematisk præcision og tankegang.

præsenteres i overskuelige og konkrete eksempler. Et varieret udbud af øvelser ghed for at give eleverne en differentieret mellemtrinnets matematiske begreber og nvendelse.

ndlæggende tænkt i læringsforløb med kapitel indeholder opslag, der giver lse, forundring og tematiske krumspring.

erst i bogen lægger i høj grad op til tilgodeser fagets mundtlige dimension rmer.

et screeningskapitel, ti faglige kapitler og

es der adgang til resurser på rejer sig blandt andet om arbejdsark, er, faglige film og lydfiler.

ISBN 978-87-23-52795-0

9 788723

527950

alinea.dk

Matematik · 4. klasse · Grundbog · Web

Matematik · 5. klasse · Grundbog · Web

4. klasse

Matematik · 6. klasse · Grundbog · Web

5. klasse

6. klasse

11/06/2018 13.42

t i bogen har fokus på er et centralt område i Matematrix. erne giver eleverne mulighed for at ematiske viden og færdigheder til løsning derved bringe deres kompetencer i spil.

Matematrix er et katalog af aktiviteter med masser af relevante og varierede udfordringer.

GRUNDBOG/WEB MATEMATRIX 8 indeholder ti kapitler med klar fokusering på matematisk kernestof. Kapitlerne er opbygget efter timeglasmodellens seks forløbsfaser, der tilgodeser både kompetenceudvikling, problemløsning og færdighedsregning. Differentiering er en vigtig del af Matematrix, hvilket bl.a. kommer til udtryk ved mangfoldigheden af aktiviteter. Grundbogens opbygning gør det nemt at finde de faglige udfordringer, der passer bedst til den enkelte elev. Undersøgelsesafsnittet sidst i bogen har fokus på anvendelsesaspektet, som er et centralt område i Matematrix. Arbejdet med undersøgelserne giver eleverne mulighed for at anvende deres matematiske viden og færdigheder til løsning af problemstillingerne og derved bringe deres kompetencer i spil.

MATEMATRI 8 MATEMATRIX 9, Grundbog/Web Matematrix er et katalog af aktiviteter med masser af relevante og varierede udfordringer.

PER GREGERSEN · KAJ JENSEN · TOMAS HØJGAARD JENSEN · BO BOISEN PEDERSEN

MATEMATRIX 9 indeholder ni kapitler med klar fokusering på GRUNDBOG/WEB matematisk kernestof. Kapitlerne er opbygget efter timeglasmodellens seks forløbsfaser, der tilgodeser både kompetenceudvikling, problemløsning og færdighedsregning. Differentiering er en vigtig del af Matematrix, hvilket bl.a. kommer til udtryk ved mangfoldigheden af aktiviteter. Grundbogens opbygning gør det nemt at finde de faglige udfordringer, der passer bedst til den enkelte elev. Undersøgelsesafsnittet sidst i bogen har fokus på anvendelsesaspektet, som er et centralt område i Matematrix. Arbejdet med undersøgelserne giver eleverne mulighed for at anvende deres matematiske viden og færdigheder til løsning af problemstillingerne og derved bringe deres kompetencer i spil.

n af regneark, Geogebra og faglige film ptet.

I MATEMATRIX er brugen af regneark, Geogebra og faglige film en integreret del af konceptet.

I MATEMATRIX er brugen af regneark, Geogebra og faglige film en integreret del af konceptet.

ndes på www.matematrix.dk

Alle de digitale resurser findes på www.matematrix.dk

Alle de digitale resurser findes på www.matematrix.dk

9 788723 038463

7. klasse 9788723038463-Omslag.indd 1

ISBN 978-87-23-03845-6

ALINEA

8. klasse 9788723038456_omslag.indd 1

PER GREGERSEN · TOMAS HØJGAARD JENSEN · LENE HVILSOM LARSEN · BO BOISEN PEDERSEN · HELLE THORBJØRNSEN

PER GREGERSEN · KAJ JENSEN · TOMAS HØJGAARD JENSEN · BO BOISEN PEDERSEN

GRUNDBOG/WEB GRUNDBOG/WEB

ALINEA

ALINEA

ALINEA

www.alinea.dk

ALINEA

ISBN 978-87-23-03847-0

ISBN 978-87-23-03846-3

MATEMATRI 9 8

MATEMATRIX 9, GRUNDBOG/WEB

del af Matematrix, hvilket bl.a. kommer eden af aktiviteter. gør det nemt at finde de faglige edst til den enkelte elev.

TOMAS HØJGAARD JENSEN · LENE HVILSOM LARSEN · BO BOISEN PEDERSEN · HELLE THORBJØRNSEN MATEMATRIX 8, Grundbog/Web

MATEMATRIX 8, GRUNDBOG/WEB

der ni kapitler med klar fokusering på itlerne er opbygget efter timeglasmodellens deser både færdighedsregning, tenceudvikling.

MATEMATRI 7

MATEMATRIX 7, GRUNDBOG/WEB

bog/Web af aktiviteter med masser af relevante .

ALINEA

9. klasse 07/07/15 15.34

Logbog til 7.-9. klasse udkommer foråret 21. Et stærkt noteværktøj til overbygningens elever. Fokus på centrale faglige pointer og kompetencer 7.-9. klasse gennem hele overbygningen.

27/07/2016 15.51

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 27

149

160

514092 ksifarG ekkyL YN regninplæjh XIRT

Har du bog, har du web!

148

179

194 195 196 197 198 199 120 121 122 123 124 125

TRIX hjælpninger NY Lykke Grafisk 290415 TRIX hjælpninger NY Lykke Grafisk 290415

9 788723

Matematik · 0. klasse · Elevbog · Web

27

ISBN 978-87-23-52532-1

Alinea Den spiller, der først får sine tre brikker på plads på modstanderens ”baglinje” har vundet.

200

42

30

9

6

700

Det store felt i midten skal ikke benyttes.

514092 ksifarG ekkyL YN regninplæjh XIRT

Vinder: Den spiller, der først får udfyldt hele sit skema.

0

300

Et træk består i at flytte en brik til et tilstødende tomt felt eller

4

14

35

0

Spillerne skiftes til at flytte en af sine tre brikker.

3

9788723515544_omslag.indd 1

ISBN 978-87-23-51143-0

3 · 4 betyder, at du 3 gange skal tage 4.

28

21

3

Startopstilling

0

9

100

Matematrix 3A

700

0

00

Der må kun være én brik på hvert felt.

522962

500

63

7

Per Gregersen, Carsten Hedegaard, Tomas Højgaard Jensen og Lone Kathrine Petersen

TRIX hjælpninger NY Lykke Grafisk 290415

Brikkerne må ikke skifte bane og springe over hinanden.

4 4

300

90

3· 4= 4+ 4+ 00 5 4

ISBN 978-87-23-51554-4

Begge spillere skal bruge 4 brikker. Spiller 1 placerer brikkerne på

På skift flyttes en brik 1, 2 eller 3 felter frem og tilbage. Alinea

www.alinea.dk

3 3 8 8

NY

hjæ

1

11

9 9 9788723512840_omslag.indd 1

ke

er

ing

lpn

IX

TR

4

10 10

alinea.dk

15

04

en centicube i sit skema. Herefter spilles der endnu en omgang. Den spiller, der først Spilleplade for fyldt sit skema, 2 vinder spillet.

5

Kast den ene terning og vælg om du vil lægge en brik på det tal på spillepladen, som terningen viser. Hvis du vælger også at kaste den anden terning, skal du lægge de to terninger sammen og anbringe en brik på tallet. Rammer du et tal, som du allerede har dækket, går turen over til den anden spiller.

9 788723

0 30 80 9 20 50 70 60 0 100 10 4

Hver spiller har en brik og starter på henholdsvis felt ”1” og ”2”.

Vinder er den, der først får dækket hele sin plade.

1 1000

600

400

Spilleregler

Hver spiller bruger sin egen spilleplade.

Vindere

Spiller 2

Spiller 1

Spilleregler

10

tilbage

2

11 2 10 2 33 131 1 4 8 8 154 4 7 15 6 5 7 17 6 16 18 19 2 0 12 1 11 12

9 10 8 99

200

Matematrix 2A · Elevbog / Web Spil for

70

0

100

Per Gregersen · Carsten Hedegaard · Tomas Højgaard Jensen · Lone Kathrine Petersen

6

7

Per Gregersen · Carsten Hedegaard · Tomas Højgaard og Jensen · Lone Kathrine Petersen

5

5

6

1 1

4

10

4

3

Matematrix 1A · Frem Elevbog / Web

Spilleplade 1

12 12

11 11

3

Spil for 2

2

Dæk dit ur

1

0 1 2

200

Per Gregersen, Carsten Hedegaard, Tomas Højgaard Jensen og Lone Kathrine Petersen

Spil for 2

100 10 1 100 10 1

Ude eller inde

Matematrix 0. klasse

6

opstilling

Udvalgte elevbøger i systemet

27

21.12.2020 19.29


Sådan er Matematrix bygget op I Matematrix er forløbene opbygget efter en læringsmodel kaldet timeglasmodellen, som gør det let at tilrettelægge, udføre og differentiere undervisningen.

Intro Her lægges op til samtale om kapitlets faglige emne, og der tages udgangspunkt i en situation, eleverne kender. Introaktiviteter Eleverne arbejder med aktiviteter, der dels genopfrisker tidligere lærte faglige begreber, dels peger frem mod og skaber behov for ny læring. Gennemgang Her er der fokus på kapitlets matematiske begreber og metoder, som præsenteres og eksemplificeres med udgangspunkt i elevernes matematiske erfaringer fra tidligere. De faglige film øger tilgængeligheden for eleverne. Øvelser Her trænes gennemgangens begreber og metoder. Der lægges op til gentagelser, så eleverne bliver fortrolige med stoffet. Opgaver Opgaverne afspejler virkelighedens problemstillinger mest muligt. De første opgaver er ret enkle, men sværhedsgraden stiger, og de sidste opgaver i hvert kapitel er mere udfordrende. Opgavernes forskellige sværhedsgrad gør dem derfor velegnede til differentiering. Faglige og tematiske opgaver I 4.-9. klasse arbejder eleverne med faglige opslag, hvor der er fokus på beslægtede begreber eller underbegreber til kernestoffet i gennemgangen. I tematiske opslag lægges der op til at anvende den nye viden i virkelighedsnære kontekster. Evaluering Evalueringen har fokus på både kompetencer, begrebsforståelse og færdigheder, og eleverne kan selv tjekke, om og i hvilket omfang de faglige mål er nået.

INTRO • fælles snak • skabe interesse

INTROAKTIVITETER • spørge tilbage • skabe nye behov • pege frem

GENNEMGANG • ny viden

ØVELSER • ind på rygraden • træne indtil man mestrer

OPGAVER • løse problemer • anvende • udforske • samarbejde • udfordre

FAGLIGE OG TEMATISKE OPSLAG • møde nye, beslægtede begreber • arbejde i virkelighedsnær kontekst

EVALUERING • udvise kompetence • udtrykke forståelse • vise færdigheder • nye mål?

På hver årgang er der desuden otte undersøgelser, som lægger op til projektorienteret arbejde og udfordrer elevernes kompetencer.

28

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 28

21.12.2020 19.29


r e k ø r

B

Trix til indskolingen I 0.-3. klasse guider troldmanden Trix eleverne igennem matematikken, så det bliver sjovt at lære.

Matematik_Katalog_2021_content.indd 29

21.12.2020 19.29


Matematik, der favner alle i 10. klasse MAT 10 10. klasse | Grundsystem MAT 10 er et nyt grundsystem til matematik i 10. klasse, som er målrettet elevgrupper med stor faglig spredning. Eleverne arbejder undersøgende, samarbejder og giver hinanden feedback – og så støttes de løbende i at udarbejde redegørelser til prøven.

10 kapitler – 10 redegørelser Efter hvert kapitel skal eleverne som forberedelse til prøveform B lave en redegørelse om emnet, mens de har det præsent. Da der er 10 kapitler i bogen, vil de sidst på året stå med 10 redegørelser, de kan vælge 4 ud fra.

Alle kan byde ind I MAT 10 er indgangstærsklen lav, så alle kan byde ind fra start. Hvert emne begynder med en undersøgende aktivitet, hvor eleverne arbejder med deres forforståelse. I arbejdet med funktioner skal de fx undersøge opladningstid for deres mobiltelefoner, stable kopper for at finde sammenhæng mellem højde og antal og finde den bedste kurve til at ramme skraldespanden.

Vægten på det digitale MAT 10 består af en enkel og overskuelig elevbog, en lærervejledning, der hurtigt klæder dig på til undervisningsformen, og en masse digitale ressourcer på systemets website. Vægten ligger på det digitale, som giver dig stor fleksibilitet og stærke muligheder for differentiering.

Aktiviteterne og opgaverne foregår i samarbejde, så eleverne kan støtte hinanden. De gør deres erfaringer og formulerer dem i deres eget sprog. Her er plads til at diskutere og lave fejl. På baggrund af deres erfaringer guides eleverne gennem stilladserede opgaver og vejledningsfilm for til sidst at kunne formalisere matematikken. Feedback og nysgerrige spørgsmål Eleverne skal gennem hele processen have feedback, når de præsenterer deres produkter for hinanden, men også mere uformelt i samtalerne under arbejdet med de undersøgende aktiviteter. Det er vigtigt, at eleverne lærer at give feedback ud fra nysgerrige spørgsmål til deres kammeraters tankegang og løsninger.

MAT 10, Lærervejledning I lærervejledningen finder du en beskrivelse af 5F-modellen, som er den didaktiske model, MAT 10 bygger på. Der er en overskuelig side-til-side-vejledning til aktiviteterne, der beskriver faglige pointer, problemstillinger og kompetencer for kapitlerne, og som opstiller stilladserende spørgsmål, som du kan gøre brug af. MAT 10 er testet af lærere og elever i 10. klasse og udarbejdet af erfarne 10. klasselærere. Forfattere: Kaj Østergaard, Kenneth Riis Poulsen, Jakob Thomsen, Lennart Børsting og Jonas Juul Hansen. Lennart Børsting,

MAT 10

MAT 10 er: + Lav indgangstærskel

Kenneth Riis Poul

sen, Jakob Thom

sen og Kaj Øste

rgaard

MAT10

+ Undersøgende aktiviteter + Samarbejde, diskussion og feedback Alinea

0 97887x

+ Forberedelse til prøveform B 30

xxxxxx

alinea.dk

Matematik · 10. klasse · Elevbog · Web Aline a

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 30

21.12.2020 19.29


3. Procen

ter og br

øker på

spil 4. Procen t

Produkt

For hvert sæt som herove af pile, decimaltal, brøk og r (de rød procent, e). Undersø skal I væl g, om reg ge to belø neudtrykke Undersø b og to pile g, om reg ne neudtrykke stadig er korrekt e, hvis I halv ne stadig er korrekt erer de to e, hvis I halv kronebeløb erer de to . decimaltal.

46 ner

tio 3. Funk

kan svært

r 4. Hvo p?

rtigst o

er hu fon lad

en tele

3. Hvilk

op. er lader biltelefon de t tre mo er, når r hurtig det. ne, hvo ning stig helt afla s data. menlig e være es oplad ner jere teriern I skal sam e skal ikk menlig bat ern int sam I fon tpo er. , mens Mobiltele e procen minutt ladningen r mang g på 3 tsæt op søg, hvo opladnin a. Under i 3 minutter. For yderlig d me er oplades to måling en eller g endnu b. Foreta

32

re det væ

dst to ge min I skal bru rgsmål: søgelse. spø s under hjælpe t af jere ? ge disse lade op resultate 29). I kan bru st til at sentere (se s. er hurtig I skal præ ionsformer e op der tat telefon på at lad hvilken repræsen l bruge man se, foner ska an kan de tre tele • Hvord tid g er vil lan hvor telefon bud på, r de tre • Giv et e, hvornå til 100 %. r beregn fra 0% sige elle ? at forud ladningen muligt op det e et? Er hel • nem % oplad op gen være 100 hurtigt erne lige telefon • Lader er. biltelefon e llige mo els le af forske ta en beskriv m gen sa nin ede til Klasse n oplad st velegn menlig er er me og sam ionsform Beskriv ræsentat rep Hvilke ning? menlig og sam ningen er oplad beskriv st muligt ring som bed Udford orskrift, ktionsf fun Opstil en fon. tele af din

t Produk

3. Ensvin

klede tre

me? at ram

Undersø g, om reg neudtrykke Undersø g, om reg ne neudtrykke stadig er korrekt e, hvis I halv ne stadig er korrekt erer de to e, hvis I halv kronebeløb erer de to . procenttal .

På MAT10 Web find er I fire hjø pilekort med pro rnebrikker centtal, brø med kro pilekort nebeløb ker og dec på spillepl og imaltal. I aden, så fra hjørne skal plac der dannes til hjørne ere korrekte i pilenes regneudtry retning. k Begynd med at læg ge decima ltal-pilene. I skal skif tes til at placere et kort og fork pilekort. larer mak Den ene Hvis I er keren, hvo af jer plac uenige, ska rfor kortet erer et l I gøre opm ter afgøre, passer net 33 op der. ærksom hvor kor tet skal plac på det. I forstår ber skal hereferes. Det egningen er vigtigt, ved hvert at I begge kort. Når I har lagt decima ltal-pilene, så regneu dtrykkene skal I læg ge procen er hjørne i pilenes retn korrekte, når de t-pilene, læses fra ing. hjørne til

Når I har lagt t-pit.lene, regneudtry procenale skal I læg kke r i lok ge brøk-p pladsene er korrekte, hjørne jereispile ilene, så når de læs nesen. retning. t. Bliv ved and es fra hjø rne til sselokale me skraldesp ram midt i kla at en forsøge espand koordinat et le skrald papirkugle og til stil l I ska en s skitse og n? r kaste irkugle rføre jere et på y-aksen, pap ove l te I skal hve e. I ska er placer skal I kas glens ban papirkuglen, Hvordan irku per af pap en skitse hvor I slip x-aksen. e? punkt, ns ban a. Tegn irkugle en er på , og det . system espand tegne pap e ser ud af skrald at kunne 97887235 glens ban bunden ge, for 30455_ind hold.indd n papirku skal I bru 46 hvorda punkter ing for, ydn b. Hvilke har bet hvad der r, kla c. For e. glens ban lp er papirku tegn ved hjæ beskriv t Web og ellen fen, der Produk MAT 10 fylde tab om gra len på e mere n og ud ssen. dersøg oGebra-fi se forskrifte eller i kla I skal un s punkter i Ge tab aflæ og nu r jere n. I kan forskrifte Indsæt fen ige n jeres gra nlig ne me af skyder er. Sam ift? e værdi ne forskr e? med fler rligt ved den sæ glens ban Hvad er papirku ne else af skal teg d beskriv ssante, når I mtale en en go intere sfunktion e er specielt Klassesa rad eng ns ban for and irkugle pap Er grafen på en? punkter Hvilke kriver ban e der bes kan hav en graf, afstand, samme nden fra mer spa ring t, som ram Udford kas om e, dersøg I skal un baner. e forskellig

kanter og

ssesamtal

e

Vælg to pengebeløb som kan og find dec stå mellem imaltaltal-p dem. Prø Formuler ile, brøk-p v med fors reg ile og pro kell samme pen ler for, hvilke fors cent-pile, kellige pile ige pengebeløb gebeløb . . der kan stå mellem de

Udfordri

ng

Se på to decimaltalpile, som Beskriv sam peger hve menhænge r sin vej me Forklar, hvo n mellem llem rfor der er de to tal, Beskriv tilsv der står på to pengebeløb. den arende sam ne sammenhæ pilene. ng. menhænge n mellem to procen t-pile og brøk-pile.

19/05/2020

14.39

97887235

hold.indd

47

s

7. Geome tris

k konstru

8 20 14.3

19/05/20

14.39

vinkler og

ktion

afstand

d 33

dhold.ind

30455_in

97887235

30455_ind

19/05/2020

trekant –

8 20 14.3

47

Undersø g, om reg neudtrykke Undersø g, om reg ne neudtrykke stadig er korrekt e, hvis I halv ne stadig er korrekt erer de to e, hvis I halv kronebeløb erer de to . brøker. Kla

kongruen

4. Enheds

19/05/20

og brøk

14 m

d 32

dhold.ind

30455_in

97887235

80

I skal undersø ge hvilken sammenhæn to trekante r, som har g, der er mell parvis lige em store vinkler. a. Tegn to forskellige trekanter, og klip dem som begge ud. har vinkler på 30°, 70° b. Undersø og 80°, g, om der er en sam de to trekante menhæng mellem side r. længderne c. Byt trek på anter med andre grup per. Viser jeres undersøgels e det samme?

Mia, Sarah og Mira har hørt, at nog De vil svøm le venner har me over på udfordret den anden Mira har tre hinanden. side af havn metoder til ebassinet. at finde ud Mia, Sarah af, hvor lang a. I skal und og t vennerne ersøge, hvor skal kunne dan pigernes bruges til svømme. at beregne, skitser af situa hvor langt Se skitser på der er på tvær tionen og opmåling MAT10 Web kan s af havnebas . sinet.

Produkt

Undersøg, om denne sammenhæn med andre g også gæld vinkelstørrels er for trekante er. I skal form ulere en rege r l og præsent ere den for klassen.

Produkt

Klassesam tale

Vælg en af metoderne. Skriv en fork bruges til at beregne laring på, hvor afstanden for metode fra geomet over havn n kan rien, I ben ebassinet. ytter og præ Skriv, hvilk sentér jeres e regler forklaring.

I matematik kaldes den ne type regl Sætninger er for sætn form inger. Sammenlign uleres altid kort og præ klassens sætn cist. Diskutér ford inger. ele og ulem per ved de forskellige formuleringe r.

Forklar, hvor for de tre met Hvilke regl oder virke r. er fra geomet rien bruger for, at met oderne virke I til at argu mentere r. I skal sam Hvilke lighe menligne der er der? de tre met Hvilke ford se i de tre oder. ele og ulem metoder. per kan I

en

r også gæld

81

Klassesam tale

Udfordring

Undersøg, om jeres sætn ing for trek og femkant ante er.

er for firka

nter

Udfordring

en

9788723530

Line har også tegnet en skitse. Fork hænger sam lar, men med Saras metode hvordan den metode forskelle er 2. der mellem de to metode Hvilke ligheder og r? Se skitsen på MAT10 Web.

455_indhold.

indd 80

19/05/2020

14.39

9788723530

455_indhold.

indd 81

19/05/2020

14.39

MAT 10 WEB → På websitet finder du opgaver til undersøgende matematik, forslag til klassedialoger og test til hvert emne, så du kan sikre, at elevernes basisviden er på plads. Du finder også vejledningsfilm til eleverne og skriveskabeloner til redegørelser. Websitet er opbygget, så opgaverne virker overskuelige og motiverende for elever, der har svært ved matematikken, og så de dygtige i klassen samtidig kan gå skridtet videre.

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 31

31

21.12.2020 19.29


Vild med matematik Gratis magasin til dig, der elsker at gå ud ad en tangent Få konkret viden og gode tips til din matematikundervisning. I Vild med matematik-magasinet har vi inter­viewet matematiklærere og forskere om emner, der fylder i undervisningen lige nu.   Magasinet er skrevet til dig, der er vild med matematik og vil gøre dine elever lige så vilde.

Vild med k matemati

Forår 2021

g

Rasmus Wellin

”HØJT BEGAVEDE ENS BØRN KAN SAGT ELIGE TRIVES I ALMIND KLASSER”

8 TIP S til

KONSOLIDERINrGS-

KL AR TIL VEN AFGANGSPkRØ at være

aktivitete

Bestil magasinet gratis på alinea.dk – du betaler kun porto

Det er ikke no atik god til matem

JO RØISLIEN der gjorde Nordmanden, re populært matematik me end X-Factor

32

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 32

21.12.2020 19.29


Træning og konkrete materialer Træning er vigtig for elevernes læring. Den støtter udviklingen af faglige færdigheder, styrker hukommelsen og øger selvtilliden. Find træning og konkrete materialer til matematik på de næste sider.

Matematik_Katalog_2021_content.indd 33

21.12.2020 19.29


Giv et boost til elever, der har svært ved matematik Turbo Turbo er en serie læremidler målrettet de fagligt mest udfordrede elever i udskolingen. Her kan du sammensætte et skræddersyet forløb, der giver eleverne et fagligt løft i matematik netop dér, hvor deres udfordringer er størst. Korte intensive læringsforløb Turbo løfter de fagligt mest udfordrede elever gennem korte intensive læringsforløb. De gode erfaringer fra læringsforløb hos fx Lær for Livet, Læringslokomotivet og Drengeakademiet bringes ud i grundskolen i en form, som let kan integreres i en skolehverdag.

Turbo kan bruges i særligt tilrettelagte forløb for mindre elevgrupper eller som supplerende materiale i den ordinære undervisning. Serien består af otte elevhæfter og en lærervejledning, der ud over vejledning indeholder en lang række supplerende aktiviteter og adgang til rettevejledning. Kopiressourcer og rettevejledning ligger på web. Turbo findes også til dansk. Forfattere til matematikhæfterne: Stine Dunkan Gents, Julie Hardbo Larsen og Trine Borgen Holm NYHED trykt lærer­ vejledning

Elevbøger i serien

Brøker

Ligninger

Måleenheder

Procent

Regnehierarkiet

Regningsarter

Bogstaver i matematik

Geometriske figurer

34

TRÆNING & KONKRETE MATERIALER

Matematik_Katalog_2021_content.indd 34

21.12.2020 19.29


Gør dine elever klar til afgangsprøverne i matematik Klar til afgangsprøverne

NYHED

Vejledning til læreren Klar til afgangsprøverne i matematik er en vejledning til dig, som skal have dine elever op til afgangsprøverne i matematik. Materialet er udviklet med det klare formål at klæde dig og dit team godt på til både de to obligatoriske prøver i skriftlig matematik og den mundtlige udtræksprøve. Klar til afgangsprøverne gør det nemt for både dig og eleverne at forberede jer til prøverne og indeholder blandt andet: → beskrivelser og eksempler på, hvad der kræves af eleverne i de tre forskellige prøver, herunder hvad de testes i, og hvordan de vurderes → forklaringer på, hvordan prøverne er bygget op, hvordan de foregår, og hvad de formelle krav er, herunder hvilke hjælpemidler der må anvendes hvor og hvornår → eksempler på prøveoplæg og tips til, hvordan du udformer prøveoplæg, der spørger ind til elevernes kompetencer → eksempler på, hvordan elevernes svar bedømmes i de tre prøver, herunder hvad vurderingskriterierne er, og hvordan de vægtes → forslag til, hvordan du kommer i gang med en prøve­ forberedende undervisning, der skærper elevernes kompetencer → guide til, hvordan du støtter eleven bedst i den mundtlige prøvesituation og giver eksempler på ”gode spørgsmål”.

Ved køb af bogen får du og dine elever adgang til det digitale forløb Klar til afgangsprøverne, som ligger i Matematik­ portalen – se mere nedenfor. Digitalt forløb | ca. 17 lektioner I vores digitale forløb Klar til afgangsprøverne bliver både du og dine elever godt forberedte til de afsluttende prøver i matematik. Når dine elever er færdige med forløbet: → er de bevidste om, hvad der kræves af dem til de tre forskellige prøver → kan de forklare, hvad de matematiske kompetencer er → er de bevidste om, hvornår de anvender de forskellige kompetencer. Særligt gennem det seneste årti har kommunikation, argumentation, begrundelser mv. indtaget en mere og mere fremtrædende plads i afgangsprøverne i matematik. Forløbet har fokus på disse elementer og er udviklet med det klare formål at klæde eleverne godt på til både skriftlige og mundtlige prøver. Forfattere: Morten Bisgaard Larsen og Mikkel Nørgaard

KLAR TIL AFGANGSPRØVERNE I MATEMATIK

Mikkel Nørgaard og Morten Bisgaard Larsen Alinea

Vejledning til læreren TRÆNING & KONKRETE MATERIALER

Matematik_Katalog_2021_content.indd 35

35

21.12.2020 19.29


Få fingrene i matematikken

Find endnu 7 flere på alinea.dk/konkrete materialer

Klodser og vægt

Konkrete materialer til matematik

Her ser du et udvalg af vores mange konkrete materialer til matematik.

Cuisenaire-regneklodser Sæt med 155 klodser i 10 forskellige længder og farver.

Cuisenaire-regneklodser

Centicubes 1 cm

Centicubes ISBN: 9788723532794 Centicubes PRIS: 158,-har én blank side, fire hulsider og én tapside. De leveres i poser a 1.000 stk.

Sæt med 155 klodser i 10 forskellige længder og farver. Cuisenaire-regneklodser kan bruges til det indledende arbejde med tallene.

ISBN: 9788723532831 PRIS: 380,Centicubes har én blank side, fire hulsider og én tapside. De leveres i poser a 1.000 stk. Centicubes kan blandt andet bruges til optælling, regning, vejning, måling, eksperimenter og spil.

Sømbræt 5 x 5 Sømbrættet måler 15 x 15 cm og har 5 x 5 søm. Hvert søm har en bogstavbetegnelse, og hver række og søjle har et nummer. Der medfølger gummielastikker. Pakken består af 10 sømbrætter. Sømbrættet findes også i størrelsen 23 x 23 cm med 11 x 11 søm.

Newmero, skolesæt BaseTen, Starter Set Stor skålvægt Skolesættet består af fem sæt, der hver indeholder: ISBN: 9788723532961 ISBN: 9788723533319 → to sæt gule brikker med tallene 1-9 PRIS: 238,PRIS: 148,→ to sæt grønne brikker med tallene 10-90 tallene 100-900 → to sæt blå brikker • 1med stk. 1.000’ere Solid og velegnet til at veje større genstande. Vægtskå→ et sæt orange• brikker med tallene 1.000-3.000 10 stk. 100’ere lene kan rumme 1000 ml. Skålvægten leveres med fire • 30 stk. lodder a 5 gram og fire lodder a 10 gram. → en engelsk vejledning og10’ere fem stofposer til opbevaring af brikkerne. • •

100 stk. 1’ere En aktivitetsbog.

Sættets talbrikker har hver et tal, en samleknop og tælleknopper.

Skålvægten kan bruges i undervisning om vægt.

BaseTen kan bruges til taltræning og forståelse af positionssystemet.

36

TRÆNING & KONKRETE MATERIALER

Matematik_Katalog_2021_content.indd 36

21.12.2020 19.29


Brøksæt Sæt med 51 brikker i ni forskellige farver. Med sættet følger 102 forskellige labels med brøker.

Skumterning med øjne Sæt med 200 terninger fremstillet i gult, blødt skummateriale. De kan trille som almindelige terninger.

Meterhjul med tæller Kan trille frem og tilbage, og håndtaget kan indstilles i tre højder. Hjulet klikker for hver kørte meter, så det er let for eleverne at tælle, hvor langt de måler.

Tal- og geofliser Tal- og geofliserne består af 101 skumplastfliser på 25 x 25 cm. På den ene side finder du tallene fra 0-100 og en talkæde, som viser det enkelte tals placering i rækken. På den anden side finder du 101 geometriske figurer.

Rumgeometriske modeller, 2 i 1 Sættet med de rumgeometriske modeller består af otte gennemsigtige modeller og otte farvede modeller, der kan foldes ud.

Elevur Elevurene har synkroniserede visere, så de er lette for eleverne at stille. De har en diameter på 10 cm, og på bagsiden er der en støttefod, så urene kan stå selv. Pakken indeholder seks ure, så flere elever kan arbejde med materialet samtidig. Findes også som pædagogisk ur, der måler 33 cm i diameter.

Litersæt Seks forskellige beholdere med måle­ inddeling på siderne. Sættet indeholder: → en kube a 500 ml → en kube a 1 liter → en cylinder a 500 ml → en cylinder a 1 liter → en prisme a 250 ml → en prisme a 500 ml.

TRÆNING & KONKRETE MATERIALER

Matematik_Katalog_2021_content.indd 37

37

21.12.2020 19.29


Mod på mat

NYHED

Hjælp dine ikke så sprogstærke elever med de basale ord og begreber i matematik Mod på mat består af tre elevhæfter, der er målrettet elever i henholdsvis indskoling, mellemtrin og udskoling, samt en lærervejledning. Med Mod på mat bliver matematikken en naturlig anledning til at arbejde systematisk med at udvikle og styrke de sproglige kompetencer hos eleverne. Der etableres med materialet en ramme, som det er nemt for læreren at træde ind i, og hvor eleverne støttes i at udbygge både deres fagsprog og deres førfaglige sprog. Materialet støtter altså eleverne i både at forstå og anvende de ord og begreber, som er helt grundlæggende for matematikken. Og som de øvrige læremidler måske tager for givet, at alle elever forstår.

Mod på mat har fokus på: → at eleverne skal kunne forstå og anvende grundlæggende ord og begreber i matematik → at støtte op om elever med svage sproglige kompetencer → at få alle med, når du som lærer introducerer nye faglige temaer, ord og begreber → at styrke arbejdet med matematikkens mundtlige dimension. Mod på mat er udviklet som et supplerende materiale, der nemt kan integreres i almenundervisningen eller benyttes i særligt tilrettelagte forløb for mindre elevgrupper. Materialet bygger på resultaterne af et fireårigt forskningsog udviklingsprojekt fra Professionshøjskolen Metropol med støtte fra Egmont Fonden. Forfattere: Signe Gottschau Malm, Steffen Overgaard, Pia Beck Tonnesen, Dorte Maiken Lohse, Diana Rigtrup, Nana Jo Rosenlund og Gry Eliassen

Elevbøger i serien

Indskoling 38

Mellemtrin

Udskoling

TRÆNING & KONKRETE MATERIALER

Matematik_Katalog_2021_content.indd 38

21.12.2020 19.29


Har du elever med matematikvanskeligheder? Matematik for mig Matematik for mig henvender sig til elever i indskolingen og på mellemtrinet, der har svært ved matematik, og som har brug for et fagligt løft. Serien er udkommet i en revideret udgave. Serien består af en række overskuelige engangshæfter og en lærervejledning, som gør det muligt at arbejde grundigt og systematisk med at udvikle elevernes matematiske kompetencer. Hvert hæfte er bygget op om et fagligt emne: talforståelse, brøker, procent, decimaltal eller en af de fire regningsarter. Tempoet er roligt, opgaverne anskues fra flere forskellige vinkler, og materialet lægger op til at inddrage spil og konkrete materialer. Skræddersyet til holdundervisning Serien klæder dig godt på til at levere en struktureret undervisning til elever med matematikvanskeligheder, og du får overskuelige redskaber til at kortlægge dine elevers færdigheder og planlægge individuelle forløb. Matematik for mig er skræddersyet til holdundervisning og lægger op til samtale med eleverne. Serien er derfor et oplagt materialevalg til matematikløft og lignende supplerende undervisning. Forfattere: Helle Andersen, Lene Hansen og Michael Wahl Andersen

TRÆNING & KONKRETE MATERIALER

Matematik_Katalog_2021_content.indd 39

39

21.12.2020 19.29


Altid gratis forløb til naturfag Lær, hvordan dyr tilpasser sig de mærkeligste levesteder med spæk, pels og gæller

I Alineas fagportaler finder du altid gratis forløb, du og dine elever kan bruge direkte i undervisningen.

7. klasse

8. klasse

8. klasse

Forurening og miljø

Kommunikation

Det åbne land

→ ca. 7,5 lektioner

→ ca. 4 lektioner

→ ca. 6,5 lektioner

9. klasse

7. klasse

9. klasse

Immunforsvaret

Universet bliver til

Atomkraft

→ ca. 3,5 lektioner

→ ca. 3 lektioner

→ ca. 3,5 lektioner

Det er ikke nødvendigt at op­rette et prøve­abonnement. Du logger bare ind med dit UNI-Login, og så har du fuld adgang til alle gratis forløb.

Gratis skoleåret 20/21 Find gratis forløb på Biologiportalen, Geografi portalen, Fysik/kemiportalen og Natur/teknologiportalen

40

Matematik_Katalog_2021_content.indd 40

21.12.2020 19.29


Læringsforløb NATUR/TEKNOLOGI, BIOLOGI, FYSIK/KEMI, GEOGRAFI Med vores læringsforløb får du indhold, progression og sammenhæng til hele skoleåret – uanset om du vælger et grundsystem eller en af vores digitale fagportaler. Find læringsforløb til dit fag på de næste sider.

Matematik_Katalog_2021_content.indd 41

21.12.2020 19.29


Naturfagsportalerne Vores portaler trækker naturen ind i klasserummet. Og klasserummet ud i naturen. Dine elever møder fagene gennem alsidige aktiviteter og opgavetyper, der styrker motivation og læring. Vi har samtidig givet vores forløb et flot visuelt udtryk, som gør indholdet indbydende og levende.

Natur/teknologiportalen

Biologiportalen

1.-6. klasse | Digitalt læremiddel

7.-9. klasse | Digitalt læremiddel

Dine elever får pirret deres nysgerrighed, opbygger viden og kommer godt rundt i alle fire naturfaglige kompetenceområder på vores portal. Naturen kommer helt ind i klasse­ rummet, og vi har flere forløb, som er skabt i samarbejde med organisationer udefra – fx Haver til Maver og Dansk Ornitologisk Forening – der viser faget fra nye vinkler.

Eleverne skal ud i felten, arbejde praktisk i laboratoriet og sætte sig ind i interessekonflikter. Alt sammen gennem solide faglige forløb, hvor vi har skruet helt op for det visuelle udtryk. Der er rig mulighed for at arbejde med biologien gennem samfundsfaglige, etiske og bæredygtige aspekter. Eleverne bliver bevidste om, hvordan områder som klima, forbrug og fødevarer berører deres liv.

Fysik/kemiportalen

Geografiportalen

7.-9. klasse | Digitalt læremiddel

7.-9. klasse | Digitalt læremiddel

Vores portal giver eleverne mulighed for at deltage aktivt i fysik/kemifagets problematikker. Lokale og globale udfordringer kommer helt tæt på, og eleverne lærer at fordybe sig og tænke løsningsorienteret. Forløbene lægger op til en lang række praktiske aktiviteter, hvor eleverne er væk fra skærmen: eksperimenter, ekskursioner og debatoplæg.

Eleverne kommer i dybden med både det naturgeografiske og det kulturgeografiske gennem forløb, der viser menneskets samspil med naturen og dens ressourcer. Portalen giver et solidt fundament for refleksion over emner som bæredygtighed og globalisering. Og forløbene bringer aktualitet og nyheder ind i klasserummet, så indholdet bliver vedkommende og virkelighedsnært.

Læs mere i kataloget med digitale læremidler

42

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 42

21.12.2020 19.29


PÅ REJSE I RUMMET → Hvordan overlever du en rejse i rummet? Det undersøger eleverne, når de skal forberede sig på at blive udsendt til Den Internationale Rumstation (ISS). Eleverne lærer om de fysiske love, der knytter sig til at arbejde og leve i rummet, og udarbejder og belyser naturfaglige problemstillinger.

8 udvalgte forløb 3. 4. klasse

4. 5. klasse

7. klasse

9. klasse

Bliv klogere på verden

Dinosaurernes verden

Livets byggesten

Evolution

→ ca. 13 lektioner

→ ca. 8 lektioner

→ ca. 3 lektioner

→ ca. 8 lektioner

8. klasse

9. klasse

7. klasse

8. 9. klasse

Verdens vinde

Industri

Kemiske omdannelser

Plast

→ ca. 2 lektioner

→ ca. 5,5 lektioner

→ ca. 3,5 lektioner

→ ca. 3,5 lektioner

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 43

43

21.12.2020 19.29


Teknologiforståelsesportalen → 1.-10. KLASSE · DIGITALT LÆREMIDDEL NYHED

På Alineas portal til Teknologiforståelse finder du et bredt udvalg af undervisningsforløb med varierede opgaver og aktiviteter. Teknologiforståelsesportalen klæder eleverne på til at blive bevidste brugere og udviklere af digitale artefakter. Det kan fx være gennem forløb, hvor de lærer at kode robotter, at designe matematikspil, eller hvor de går i dybden med fake news og medier. En portal med vokseværk Portalen indeholder allerede i dag en lang række forløb. Og Alinea udgiver løbende nye spændende og sjove forløb, som både kan bruges i teknologiforståelse som et selvstændigt fag og som teknologiforståelse i andre fag, fx matematik, dansk eller samfundsfag. Der er indbygget gradvis progression fra indskoling til udskoling. Eksempelvis begynder indskolings­ eleverne med at programmere med analoge motionbrikker. På mellemtrinnet arbejder eleverne med blokprogrammering, og i udskolingen møder de også rigtige tekstprogrammeringssprog, som fx Python. Alinea lægger vægt på, at teknologiforståelse favner alle lærere og ikke kun dem, der i forvejen er digitale ud til

finger­spidserne. I lærervejledningerne får du klare beskrivelser af begreber og forslag til, hvordan du kan gribe undervisningen an. Fire typer forløb Portalen er bygget op om fire forskellige typer forløb, der samlet giver eleverne en bred og alsidig indføring i teknologiforståelse. → Værktøjsforløb, hvor eleverne lærer et nyt værktøj at kende, fx Scratch til blokprogrammering. → Kompetenceforløb, hvor eleverne arbejder med en af de fire kompetencer. → Projektforløb, hvor eleverne bruger, hvad de har lært i kompetenceforløbene til at gennemføre et projekt, hvor de skal designe et digitalt artefakt. → Fagfaglige forløb, hvor eleverne arbejder med elementer fra teknologiforståelse i en fagfaglig kontekst. Fagfaglige forløb er udviklet til udvalgte fag, fx matematik eller samfundsfag, og kan ikke bruges i teknologiforståelse som fag.

SOCIALE MEDIER OG DIGITALE FODSPOR → Når vi bevæger os rundt på nettet, efterlader vi digitale fodspor. Når vi liker, kommenterer eller poster på sociale medier, bliver det registreret. I dette forløb skal eleverne analysere online kommunikation og sociale medier og til sidst selv konstruere et nyt socialt medie.

44

LÆRINGSFORLØBET

Matematik_Katalog_2021_content.indd 44

21.12.2020 19.29


KOD EN MENNESKEROBOT → Vi er omgivet af robotter, som kan udføre forskellige opgaver og hjælpe os på forskellige måder. Igennem en legende tilgang lærer indskolingselever i dette forløb at nedbryde en opgave i bevægelser. Eleverne arbejder med at kode hinanden til at udføre forskellige små opgaver.

8 udvalgte forløb 1. 2. 3. klasse

1. 2. 3. klasse

1. 2. 3. klasse

4. klasse

Vi undersøger digitale dimser

Design og designprocessen

Blue-bots

Micro:bit

→ ca. 4 lektioner

→ ca. 13,5 lektioner

→ ca. 12,5 lektioner

→ ca. 8,5 lektioner

4. 5. 6. klasse

3. 4. 5. 6. klasse

4. 5. 6. klasse

7. 8. 9. klasse

Digitalt design og designprocesser

Kom i gang med CodingLab

Design et matematikspil med Scratch

Fra Scratch til Python

→ ca. 14,5 lektioner

→ ca. 8,5 lektioner

→ ca. 11,5 lektioner

→ ca. 15 lektioner

LÆRINGSFORLØBET

Matematik_Katalog_2021_content.indd 45

45

21.12.2020 19.30


Teknologiforståelse: Ny bog om prototyping til mellemtrinnet Rabbit Prototyping Rabbit Prototyping er et nytænkende materiale, hvor eleverne lærer om kodning, digitale teknologier og udvikling af egne prototyper. I bogen møder eleverne to kaniner, Bro og Søs, som løser dagligdagsproblemer, man ikke vidste fandtes, gennem kreative IT-løsninger. Det kan være at lave en fælde, bygge en robot, der kan vinde et spil, eller tegne møbler i 3D. Igennem arbejdet med bogen lærer eleverne at kode i forskel­ lige sprog (fx blokprogrammering), bruge digitale teknologier og værktøjer, samt idéudvikle og bygge egne prototyper. Eleverne lærer også at indgå i en designproces, som de bruger, når de skal udvikle prototyper. Desuden kommer eleverne også omkring vigtige digitale områder som machinelearning og kodning af ansigts- og stemmegenkendelse. Nye ideer kan udspringe af fejl Prototyping handler om at udvikle og designe løsninger til problemer. Bogens titel spiller på det engelske ord ”rapid”, som betyder hurtigt. Rabbit Prototyping bygger på et princip om, at eleverne ikke skal være bange for at fejle, når de arbejder med prototyper. Ud af fejlene kan opstå nye ideer

else · Martin

tå Teknologifors

n IT-løs

Rabbit Prototypin

inger på irriterend du ikke vidste e probl fand em tes er

tankegang

4. - 6. klasse

·

Computational

·

r designprocesse

åelse

Digital design og

HAR DU BOG, HAR DU WEB! → Til bogen hører en side, hvor du finder links til de programmer, eleverne skal arbejde med, eksempler på koder til udvalgte opgaver samt instruerende og forklarende videoer, som fx kan vise, hvordan et spil kodes. Der lægges i bogen op til, at videoerne kan ses sammen i klassen eller som forberedelse til mediemarks største laver film børn og unge Alinea støtterdel af Egmont, som er Dan r 100 år og historier i ove nyheder, bøger og ea er en Alinen har fortaltderhjemme. nem lektion ont ten gen r næs Egm r . orie år give koncern og fortæller hist d, som hvert

Teknologiforst

·

Rabbit Prototyping er til mellemtrinnet og kan bruges til teknologiforståelse.

te er du ikke vids ping nde problem Rabbit prototy inger på irritere Kreative IT løsn fandtes se klas . Elevbog, 4.-61 © Alinea 202 Exner tin Exner og Ida Forfattere: Mar m ndasubramania e Damsbo Ana Sign on: akti Red Exner Design: Ida r/gr afik: Ida Exner Illustratione nia Print Trykt hos: Livo oplag 2021 1. udgave, 1. 3549693 ISBN: 978872 k r: rabbit.alinea.d r, der Webressource på institutione kun finde sted denne bog må st & Node. Kopiering fraaftale med Copydan Tek ået indg har avere til rettighedsheds hae tilladelse hos tigh øgt at indhent i denne udgivelse. Retes kontakte der Forlaget haraffors honorar, bed tekst og bille gengivelse d forventning har krav på vere, som mo forlaget.

·

ndleevne

Teknologisk ha

Eleverne skal: → Arbejde med micro:bits → Kode i bl.a. Kodu Game Lab, Scratch og MakeCode → Bygge med robotteknologi → Lære at tegne i 3D → Designe og bygge fælder

ner

g

- FORMÅL -

Etik og god digital opførsel Undervejs støder eleverne også på etiske spørgsmål om, hvordan man kan bruge teknologi til forskellige formål. I borgen driller de to kaniner Bro og Søs en kat, og katten driller kaninerne. De er også onde ved hinanden med vilje, og dette aspekt skal eleverne reflektere over. Hvornår er noget for sjov og hvornår er det ondt? God opførsel på internettet er også et emne, bogen kommer omkring.

Exner & Ida Ex

PROTOTYPING D I P RA ve eati Kr

til løsninger. Og fortælling og sprog er holdt i en tone, der opfordrer eleverne til have gå-på-mod og kaste sig ud i arbejdet uden bekymringer.

·

ed Digital Myndigh

sk fon i Oscarklasse ont er en dane, der har det svært. magasiner. Egm til børn og ung 100 millioner alinea.dk

Alinea.dk

46

vbog · Web

Teknologifor

klasse · Ele ståelse · 4. - 6.

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 46

21.12.2020 19.30


At bage eller t at kode en robo ? ... til at bage en kage

t!

Tag dig i ag

STICKERS

Y P I NG TOT RO DP

RA PI

skills fra

→ Eleverne får dueligheds­ klister­mærke til hvert kapitel, som kan sættes på elevernes computer, når kapitlet er gennemført.

fejl! fejl!

Go!

Alinea.dk

OM FORFATTERNE: → Martin Exner er uddannet lærer og kandidat i It, læring og organisatorisk omstilling. It-didaktisk konsulent ved Future Classroom Lab på Københavns Professionshøjskole. Medgrundlægger af Coding Pirates, udvikler af konceptet Coding Class og medvært på Ultra:bit LIVE for DR. Modtog IT-prisen i 2017 for arbejdet med at få teknologiforståelse ind på skoleskemaet. → Ida Exner er illustrator og medforfatter. Hun er uddannet lærer og har siden bevæget sig i retning af billedkunst og kunstformidling til børn. Forfatter til børnebøger og en tegneserie. Professionel kunstpirat og undervisnings­ ansvarlig ombord på et børnekunstskib.

Matematik_Katalog_2021_content.indd 47

21.12.2020 19.30


Gør eleverne til aktive deltagere og kreative skabere i den digitale verden Lær at kode 4.-9. klasse | Serie Lær at kode er bøger til mellemtrinnet og udskolingen, der ikke kun lærer eleverne at programmere, men også lærer dem at tænke kreativt og få en struktureret tilgang til teknologi. Eleverne får en grundlæggende forståelse for, hvor og hvordan teknologien kan være en løsning på mange udfordringer. Kom nemt i gang med programmering Bøgerne bygger på et prisvindende koncept (NACCE Award 2015) fra England, hvor programmering kom på skoleskemaet i 2014. Bøgerne fik blandt andet prisen for deres enkle og velstrukturerede opbygning, som gør det muligt for alle at prøve kræfter med programmering. Systemet består af elevbøger med trin-for-trin-opgaver. Eleverne træner kompetencer i grundlæggende kodningsdiscipliner. De gennemfører opgaver i forskellige programmeringssprog – fra Scratch og HTML til App Inventor, Python og C# – men også i et velkendt program som PowerPoint.

Lær at kode i C# med Mads og Lauritz I den nyeste Lær at kode-bog introducerer de to unge forfattere os for kodesproget C#, som man udtaler ’C Sharp’. Det er nemt at komme i gang med, og samtidig er det et rigtigt kodesprog, der også bruges af den mere erfarne programmør. I bogen er der fokus på opgaver og programmer, der har særlig relevans for matematik. Lær at kode er kendetegnet ved: → at hjælpe eleverne til at tænke logisk og struktureret → at gøre eleverne kreative, skabende og innovative i den digitale verden → at skabe en let adgang til kodning for lærere. Har du bog, har du web! Når du køber Elevbog/Web, får du samtidig adgang til websitet lærkode.alinea.dk med introduktionsvideoer, link til programmerne, opgavevejledninger og ekstraopgaver. Forfattere: Mads Remvig, Mads Villum Nielsen og Lauritz Christian Holme

Elevbøger i serien

Lær at kode er:

• Færdige kodeforløb til fx understøttende undervisning eller temauge • Strukturerede øvelser med klar progression • Website med videovejledninger og ressourcer på

lærkode.dk

ISBN 978-87-23-50389-3

ISBN 978-87-23-50389-3

Claire Lotriet

Lær at kode er:

• Færdige kodeforløb til fx understøttende undervisning eller temauge • Strukturerede øvelser med klar progression • Website med videovejledninger og ressourcer på

4

Lær at

K de Claire Lotriet

Elevbog/ Web

5

Lær at

Kode i C# med Mads og Lauritz

lærkode.dk

ISBN 978-87-23-50389-3

ISBN xxxxxxxxxx

ISBN xxxxxxxxxx

K de

På lærkode.dk kan I se introvideoer, downloade lærervejledningen og finde ekstra aktiviteter og links til programmerne.

Elevbog/ Web

Mads xxxx • Lauritz xxxx

lærkode.dk

e.dk

Claire Lotriet

3

Kom nemt i gang med kodning og det 21. århundredes kompetencer med Lær at kode. Serien kan bruges på mellemtrinnet og i overbygningen og består af fire elevbøger og et website.

Lær at kode i C# 5 · Elevbog/Web

Lær at kode er:

• Færdige kodeforløb til fx understøttende undervisning eller temauge • Strukturerede øvelser med klar progression • Website med videovejledninger og ressourcer på

K de

På lærkode.dk kan I se introvideoer, downloade lærervejledningen og finde ekstra aktiviteter og links til programmerne.

Lær at

Elevbog/ Web Bliv monstergod til at kode!

Claire Lotriet • Mads Remvig

Claire Lotriet

2

Kom nemt i gang med kodning og det 21. århundredes kompetencer med Lær at kode. Serien kan bruges på mellemtrinnet og i overbygningen og består af fire elevbøger og et website.

Lær at kode 4 · Elevbog/Web

e er:

kodeforløb til fx understøttende underller temauge erede øvelser med klar progression med videovejledninger og ressourcer på

K de

På lærkode.dk kan I se introvideoer, downloade lærervejledningen og finde ekstra aktiviteter og links til programmerne.

Lær at

Elevbog/ Web Bliv monstergod til at kode!

Claire Lotriet • Mads Remvig

dningen og finde ekstra aktiviteter og ogrammerne.

1

Kom nemt i gang med kodning og det 21. århundredes kompetencer med Lær at kode. Serien kan bruges på mellemtrinnet og i overbygningen og består af fire elevbøger og et website.

Claire Lotriet • Mads Remvig

Claire Lotriet • Mads Remvig

de.dk kan I se introvideoer, downloade

Lær at

Elevbog/ Web Bliv monstergod til at kode!

Lær at kode 3 · Elevbog/Web

i gang med kodning og det 21. århundretencer med Lær at kode. Serien kan brulemtrinnet og i overbygningen og består bøger og et website.

Lær at kode 2 · Elevbog/Web

Lær at kode 1 · Elevbog/Web

nstergod til at kode!

ISBN 978-87-23-50389-3

ISBN xxxxxxxxxx

ISBN xxxxxxxxxx

ISBN 978-87-23-51400-4

Alinea

4. klasse 48

www.alinea.dk

Mads Remvig

5. klasse

Alinea

9 788723 503893 www.alinea.dk

Mads Remvig

6. klasse

Alinea

Mads Remvig

7. klasse

Alinea

www.alinea.dk

alinea.dk

Mads Remvig

9 788723 503893

alinea.dk

www.alinea.dk

alinea.dk

9 788723 503893

alinea.dk

www.alinea.dk

alinea.dk

9 788723 503893

Alinea

7.-9. klasse

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 48

21.12.2020 19.30


Klæd dine elever på til afgangsprøven Onlineprøver Geografi, Biologi og Fysik/kemi 8.-9. klasse | Digitalt læremiddel Med Onlineprøver Geografi, Onlineprøver Biologi og Onlineprøver Fysik/kemi kan eleverne vænne sig til prøvesituationen, forberede sig til afgangsprøven og lære egne styrker og svagheder at kende. Onlineprøverne er ikke blot et prøvemateriale, men også et redskab i din undervisning. Hvad er onlineprøver? Onlineprøverne kan bruges til at teste eleverne inden for de naturfaglige kompetenceområder undersøgelse, modellering og perspektivering ud fra fagets færdigheds- og vidensområder. Elevernes opgaver rettes automatisk. Når en prøve er afleveret, får eleven øjeblikkelig tilbagemelding om, hvilke opgaver der er korrekt besvaret, og eleven kan eventuelt også få karakter for prøven.

Onlineprøverne gør det nemt for dig at tilpasse undervisningen til klassen og den enkelte elevs behov. Med onlineprøverne kan du: → tilpasse prøven til de enkelte klasser og elever → se omsætningstabellen og slå karakterskalaen til og fra → se resultater på flere niveauer – du kan få et samlet elevoverblik eller dykke ned i den enkelte elevs besvarelse → opleve forskellige opgavetyper, såsom multiple choice, inputfelter, indsættelse og hotspots. Onlineprøverne findes også til dansk, matematik, engelsk, tysk og fransk. Find dem på onlineprøver.alinea.dk.

Som lærer har du adgang til resultaterne, så du kan få et overblik over både klassens og de enkelte besvarelser. Det giver dig mulighed for at vurdere, hvor der skal sættes ind før afgangsprøven.

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 49

49

21.12.2020 19.30


Besøg byen, der gør træning til en leg Villeby 0.-6. klasse | Digitalt læremiddel I Villeby møder dine elever et farverigt og indtagende univers, der gør træningen til en leg. Lad blandt andre Sara, Emre og direktør Salami hjælpe dine elever til faglig forståelse gennem sjove faglige træningsspil, sange, faktatekster, videoer og meget mere. Opgaver og aktiviteter er intuitive og legende og leder eleverne gennem arbejdet med de fundamentale begreber inden for det enkelte fag. Brug Villeby i din undervisning, når dine elever har brug for at træne fagets fundamentale begreber uafhængigt af bogsystemer og niveau, og håndpluk de elementer, der passer til netop din undervisning.

Villeby dækker fagene: → Dansk → Matematik → Engelsk → Tysk → Fransk → Natur/teknologi → Historie → Kristendomskundskab → Idræt → Musik → Billedkunst → Madkundskab

Villeby har 5.000 opgaver og aktiviteter på tværs af fagene, så du får et solidt fundament til en varieret undervisning.

50

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 50

21.12.2020 19.30


Sig’natur 1.-6. klasse | Grundsystem I Signatur 3-6 får eleverne en flergangsbog og mulighed for at løse opgaver på bogens website eller alternativt i tilkøbte elevhæfter. Når du køber en Elevbog/Web eller Lærervejledning/Web til mellemtrinnet, får du samtidig adgang til websitet signatur.alinea.dk. Her finder du de ressourcer, der hører til klassetrinnet, fx instruktioner til praktiske opgaver, digitale opgaver, opgaver, der tilgodeser faglig læsning, og ordbog. Du får også en digital udgave af elevbogen til tavlen.

Med Sig’natur stimulerer du dine elevers naturlige nysgerrighed i forhold til verden omkring dem. Her udvikler eleverne deres naturfaglige kompetencer ved at undersøge naturen, og de møder spørgsmål, der vækker undren og får dem til at reflektere. Systemet har en tydelig progression og har fokus på refleksion og perspektivering. Med Sig’natur får du: → masser af aktivitet i undervisningen → pædagogisk og didaktisk gennemarbejdede tekster → vægt på faglig læsning → synlige læringsmål og tegn på læring.

Plakater om kroppen og dyregrupper Lad eleverne udforske, undersøge og undres over kroppen og dyregrupper med plakaterne til natur/teknologi. I arbejdet og samtalen om plakaterne kan du inddrage alle naturfaglige kompetenceområder og tilgodese både den visuelle, auditive og taktile læringsstil. Plakaterne kan bruges igen og igen, da klistermærkerne kan tages af og på.

I Sig’natur 1 og 2 får eleverne en elevbog, som de kan skrive i og tage ejerskab for. Til elevbøgerne hører ressourcer til læreren på signatur.alinea.dk, fx arbejdsark med aktiviteter, hjælpeark, lærervejledning og en digital udgave af elevbogen til tavlen.

Udvalgte elevbøger i systemet Natur/teknologi

Natur/teknologi

Caroline-Marie Vandt Madsen Katrine Hulgard Casper Kielland

l af natur/teknologi-systemet rinnene 1.-6. klasse.

Sig’natur 1, Elevbog er en del af natur/teknologi-systemet Sig’natur, der dækker klassetrinnene 1.-6. klasse.

everne arbejder aktivt med stoffet naturfaglige emner. Materialet er Fælles mål og dermed understøtter rfaglige kompetence.

I bogen er der fokus på, at eleverne arbejder aktivt med stoffet og bliver indført i spændende naturfaglige emner. Materialet er udarbejdet, så det tilgodeser Fælles mål og dermed understøtter udviklingen af elevernes naturfaglige kompetence.

otte kapitler:

Sig’natur 1 indeholder otte kapitler:

Caroline-Marie Vandt Madsen Katrine Hulgard

Sig’natur er et naturfagssystem, der fuldt udbygget dækker fagene natur/teknik, biologi, geografi og fysik/kemi. Systemet er opbygget med en konsekvent og tydelig progression gennem hele forløbet. Elevbogens kapitler udgør faglige kurser med synlige læringsmål og rummer mange aktiviteter med mulighed for refleksion og perspektivering af stoffet.

1. Dyrene omkring os

Faglig læsning er en integreret del af systemet, og er genstand for kurser og øvelser.

2. Vand 3. Årstider

Sig’natur 3 arbejder med: • Kortlære • Sundhed • Dyrs overlevelse • Tid • Elektricitet • Danmark og Norden • Affald • Livet i en sø

Elevbog

4. Kroppen 5. Vilde levesteder

Elevbog

2

6. Magneter og fjedre 7. Mad

2

8. Sanser

Lise Fabricius Wadskjær Ida Guldager Peter Jepsen Ida Toldbod

ISBN 978-87-23-03105-1

alinea.dk

alinea.dk

Natur/teknologi · 1. klasse · Elevbog

A

1. klasse

Natur/teknologi · 2. klasse · Elevbog

2. klasse

S

N

Har du bog, har du web!

Sig’natur 6 henvender sig til 6. kl. i faget natur/teknologi. Udgivelsen er en del af grundsystemet Sig’natur, der udvikler elevernes naturfaglige kompetencer ved at stimulere deres naturlige nysgerrighed. Systemet har en konsekvent og tydelig progression gennem hele forløbet. Tilsammen dækker bogsystem og hjemmeside forenklede Fælles Mål.

Elevbogens kapitler er bygget op omkring faglige kurser med synlige læringsmål og lægger op til mange aktiviteter med mulighed for refleksion og perspektivering af stoffet.

Elevbogens kapitler er bygget op omkring faglige kurser med synlige læringsmål og lægger op til mange aktiviteter med mulighed for refleksion og perspektivering af stoffet.

Faglig læsning er en integreret del af systemet samtidig med, at det også er genstand for kurser og øvelser.

tegreret del af systemet samtidig med, at det rser og øvelser.

Faglig læsning er en integreret del af systemet, samtidig med at det også er genstand for kurser og øvelser.

Sig’natur 5 arbejder med: • Planter • Istidens landskaber • Magneter og elektricitet • Hjernen og sanserne • Vores solsystem • Bionik • Kort • Skoven

ed:

de døjelse

Jørgen Løye Christiansen Anders Artmann Per Buskov Peter Jepsen Ida Toldbod Lisbeth Vive

Sig’natur 6 arbejder med: • Byudvikling • Transport og energi • Naturkatastrofer • Lyset i universet • Bæredygtighed • Koralrevet • Madkultur før og nu • Landbrug i Danmark

Sig’natur er udviklet til brug i en kombination af elevbog, hjemmeside med aktiviteter samt interaktiv tavle. På hjemmesiden arbejder eleverne videre med stoffet fra elevbogen, og dokumenterer løbende deres læring. Lærervejledningen rummer faglig baggrundsviden til systemets fagemner og forslag til, hvordan undervisningen kan gennemføres.

Sig’natur er udviklet til brug i en kombination af elevbog, hjemmeside med aktiviteter samt interaktiv tavle og/eller elevhæfte med udvalgte øvelser. På hjemmesiden arbejder eleverne videre med stoffet fra elevbogen og dokumenterer løbende deres læring. Lærervejledningen rummer faglig baggrundsviden til systemets fagemner og forslag til, hvordan undervisningen kan gennemføres.

Natur/teknik

l brug i en kombination af elevbog, hjemmemt interaktiv tavle. På hjemmesiden arbejder offet fra elevbogen og dokumenterer løbende edningen rummer faglig baggrundsviden til forslag til, hvordan undervisningen kan gen-

Natur/teknologi ∙ 6. klasse ∙ Elevbog ∙ Web

Sig’natur 5 henvender sig til 5. kl. i faget natur/teknologi. Udgivelsen er en del af grundsystemet Sig’natur, der fuldt udbygget dækker fagene natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. Systemet har en konsekvent og tydelig progression gennem hele forløbet.

bygget op omkring faglige kurser med synlige mange aktiviteter med mulighed for refleksion toffet.

3. klasse

Anders Artmann, Jørgen Løye Christiansen, Peter Jepsen, Ida Toldbod og Lisbeth Vive

Har du bog, har du web!

gssystem, der fuldt udbygget dækker fagene eografi og fysik/kemi. Systemet er opbygget tydelig progression gennem hele forløbet.

ALINEA

www.alinea.dk

A

3

Natur/teknik

Sig’natur er udviklet til brug i en kombination af elevbog, hjemmeside med aktiviteter samt interaktiv tavle. På hjemmesiden arbejder eleverne videre med stoffet fra elevbogen og dokumenterer løbende deres læring. Lærervejledningen rummer faglig baggrundsviden til systemets fagemner og forslag til, hvordan undervisningen kan gennemføres.

Hjemmeside: sig-natur.alinea.dk Hjemmeside: sig-natur.dk

Ida Toldbod Peter Jepsen

ISBN 978-87-23-04384-9

ALINEA

www.alinea.dk

9 788723 502261

alinea.dk

4. klasse 9788723502261_omslag.indd 1

alinea.dk

Natur/teknologi ∙ 6. klasse ∙ Elevbog ∙ Web

Natur/teknologi ∙ 5. klasse ∙ Elevbog ∙ Web

5. klasse

6. klasse

9788723502278_omslag.indd 1

25/07/2018 13.51

17/05/2017 13.42

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 51

51

21.12.2020 19.30


Oplev fysikken og kemien i Naturens univers Naturens univers 7.-9. klasse | Grundsystem Naturens univers er et grundsystem til fysik/kemi, der sender dine elever på spændende udflugter til dagligdagens fysik og kemi – og giver dem lyst til at udforske naturvidenskaben. Klar progression og faglig læsning Naturens univers er opbygget i en læsevenlig form med en klar progression og sammenhæng i stoffet. Teksterne er understøttet af billeder og figurer, og systemet er tema­ opdelt med udgangspunkt i elevernes nærmiljø. Alle tekster er bearbejdet efter principperne for faglig læsning. Har du bog, har du web! Når du køber en Elevbog/Web eller Lærervejledning/Web, får du samtidig adgang til websitet naturensunivers.alinea.dk. Her finder du de webressourcer, der hører til klassetrinnet, fx supplerende tekster, perspektivtekster, film, arbejdsark og som noget nyt nu også forslag til læringsmål og årsplaner. Forfattere: Jens Hviid, Peter Norrild og Martin Krabbe Sillasen

Elevbøger i systemet

ELEVBO G/

em overordnede temaer:

WEB

hverdagen

ler 3 kapitler, viteter på web. kapitler.

Naturens univers 9 indeholder seks overordnede temaer

ELEVBO G/

Naturens univers 8 indeholder fem overordnede temaer:     

en

8

I Naturens univers møder eleverne fagets indhold formuleret på en klar, velovervejet og pædagogisk måde. Alle elevtekster er redaktionelt bearbejdet ud fra kriterier om faglig læsning.

   

Dine sanser Ind i kemien Energi overalt Kulstof og klima Den digitale tidsalder

Elevbog Mappe med arbejdsark Lærervejledning En hjemmeside www.naturensunivers.dk

Elevbog Mappe med arbejdsark Lærervejledning En hjemmeside www.naturensunivers.dk

Hjemmesiden indeholder bl.a. interaktive animationer, hvor der er tilhørende arbejdsark af forskellig sværhedsgrad. Naturens univers er udarbejdet med afsæt i Fælles Mål 2009.

dk Hjemmesiden indeholder bl.a. interaktive animationer, hvor der er tilhørende arbejdsark af forskellig sværhedsgrad. Naturens univers er udarbejdet med afsæt i Fælles Mål 2009.

ISBN 978-87-23-04162-3

ISBN 978-87-70-66222-2

Jens Hviid Peter Norrild Martin Krabbe Sillasen

9 7 887 7 0 662 2 2 2

www.alinea.dk

7. klasse om_9788723041623.indd 1

52

WEB

Født til plast Alkohol En renere fremtid Din egen energibalance

Til de enkelte temaer er der 2, 3 eller 4 kapitler. I alt har 9. klasse elevbogen 16 kapitler. Naturens univers består af:

Til de enkelte temaer er der 1, 3 eller 4 kapitler. I alt har 8. klasse elevbogen 14 kapitler. Naturens univers består af:

ktive animationer, hvor der k af forskellig sværhedsgrad. en perspektivtekster, der kemi i hverdagen, mindre te kapitler og links.

9

ELEVBO G/

 Energi nu og i fremtiden

WEB  Stråling og radioaktivitet

FYSIK/KEMI

Alle elevtekster er redaktionelt bearbejdet ud fra anerkendte kriterier for faglig læsning.

Fysik/kemi er et fag, der forklarer om naturens opbygning og indretning. Nogle emner inden for faget handler om naturens mindste byggestene fx molekyler og atomer. Andre emner omhandler den fjerne omverden. Det er fx stofkredsløb i naturen.

FYSIK/KEMI

ne fagets indhold formuleret agogisk måde. Alle elevtekster, aktionelt bearbejdet ud fra kri-

FYSIK/KEMI

Fysik/kemi er et fag, der forklarer om vigtige sider af verden – fra det største i universet til det mindste hos de molekyler, vi fx selv består af. I Naturen univers møder eleverne faget på en klar, velovervejet og pædagogisk måde, der ikke bare sikrer grundlæggende kundskaber og færdigheder i faget, men som også giver fysik/kemi en moderne signatur med flere vigtige perspektiver, bl.a. med sigte mod et mere bæredygtigt samfund i fremtiden.

er naturens opbygning og indfaget handler om naturens er og atomer. Andre emner omet er fx solsystemets dannelse.

9 788723 041623

www.alinea.dk

10/12/14 14.18

Jens Hviid Peter Norrild Martin Krabbe Sillasen

8. klasse 9788723041920-Omslag.indd 1

ISBN 978-87-23-04192-0

9 788723 041920

www.alinea.dk

11/04/16 11.41

Jens Hviid Peter Norrild Martin Krabbe Sillasen

9. klasse

21/06/2016 12.03

LÆRINGSFORLØB

Matematik_Katalog_2021_content.indd 52

21.12.2020 19.30


Til læreren Gå på opdagelse i den nyeste pædagogiske viden, få nye værktøjer til din undervisning – og hold dig opdateret med aktuel viden om skole og læring. Find ny inspiration til din undervisning på de næste sider.

Matematik_Katalog_2021_content.indd 53

21.12.2020 19.30


Bøger, der giver indsigt og udsyn Fagsprog i naturfag Når elever arbejder med sproglige genrer i naturfag, får de en større viden om og forståelse for fagene. Og de bliver bedre til at læse og selv skrive fagtekster. ”Fagsprog i naturfag” gennemgår de naturfaglige genrer (undersøgelse, klassifikation, argumentation osv.) og viser, hvordan læreren kan opbygge elevernes kendskab til sproglige mønstre og strukturer. Forfatter: John Polias

Mikkel Aslak Koudal Andersen

Podcast i skolen – håndbog i elevproduktion Podcastmediet er i enorm vækst. Denne bog giver en trinfor-trin-vejledning til lærere på mellemtrin og udskoling i at arbejde med mediet som udtryksform i alle fag. Podcastproduktion rummer mulighed for at arbejde differentieret og kreativt med både mundtlighed og skriftlighed i autentiske og engagerende læringssituationer. Forfatter: Mikkel Aslak Koudal Andersen

AKADEMISK FORLAG

54

TIL LÆREREN

Matematik_Katalog_2021_content.indd 54

21.12.2020 19.30


Undervisning af ordblinde elever i alle fag Ordblinde elever skal have samme udbytte af undervisningen som andre elever i klassen. Denne bog giver inspiration til, hvordan du kan undervise i et hvilket som helst fag i skolen, så ordblinde elever kan deltage ligeværdigt. Til gavn for alle elever i klassen. Det er en praktisk brugsbog, der giver gode råd, eksempler og bud på arbejdsformer og tilgange. Forfatter: Helle Bundgaard Svendsen (red.)

Mål der giver mening Differentiering er mulig. Denne bog gør det komplicerede enkelt og bevarer fokus på elevernes læring. Den viser, hvordan du sætter individuelle mål sammen med dem – og motiverer dem til at arbejde med dem. Metoden hedder Blomstermål – og du kan gå ud og bruge den i klassen allerede i morgen. Den bringer enkelheden tilbage og dig som lærer tilbage til eleverne – væk fra skrivebordsarbejdet og tættere på børnenes læring. Forfatter: Karen Engelund

TIL LÆREREN

Matematik_Katalog_2021_content.indd 55

55

21.12.2020 19.30


Skru på sprogknappen – fra hverdagssprog til fagsprog i alle fag Skru på sprogknappen er en let tilgængelig indføring i, hvordan du giver dine elever de bedste sproglige forudsætninger for læring. Ved at arbejde med fagsproget sikrer du, at sproget ikke bliver en hindring for læring – og det giver lige læringsvilkår for alle elever. Med enkle greb og tilgange samt en række konkrete øvelser aktiveres og præciseres elevernes sprog i fagundervisningen. Forfattere: Anne Weile og Ann Kristine Langholz

LÆS & SKRIV Bogen LÆS & SKRIV hjælper læreren til at støtte elevernes skriftsproglige udvikling. Både den, der handler om at læse fagtekster med forståelse, og den, der handler om at skrive. Den guider læreren i at tilrettelægge sin undervisning i trin, så alle elever i klassen får lært de nødvendige fagtermer og de fire teksttyper: beskrivende, berettende, forklarende og argumenterende. Bogen tager udgangspunkt i et forløb om klima, men kan bruges i arbejdet med alle typer fagtekster. Forfatter: Mette-Maria Rydén

56

TIL LÆREREN

Matematik_Katalog_2021_content.indd 56

21.12.2020 19.30


Matematik_Katalog_2021_content.indd 57

21.12.2020 19.30


Mød din læremiddelkonsulent Sjælland og Øerne Læremiddelkonsulent Jes Kristian Larsen Jes er din konsulent i følgende kommuner: Albertslund, Allerød, Ballerup, Brøndby, Fredensborg, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Gribskov, Guldborgsund, Helsingør, Herlev, Hillerød, Hvidovre, Ishøj, Kalundborg, Køge, Lolland, Lyngby-Taarbæk, Ringsted, Rudersdal, Rødovre, Sorø, Tårnby, Vordingborg

Kontakt Jes på: +45 22 64 60 61 jkl@alinea.dk

Eva Stokholm Eva er din konsulent i følgende kommuner: Bornholm, Dragør, Egedal, Faxe, Frederiksberg, Frederikssund, Greve, Grønland, Halsnæs, Holbæk, HøjeTaastrup, Hørsholm, København, Lejre, Næstved, Odense, Odsherred, Roskilde, Slagelse, Solrød, Stevns, Vallensbæk

Kontakt Eva på: +45 25 27 77 08 est@alinea.dk

Implementeringskonsulent Magnus Søderberg Implementeringskonsulent i alle kommuner på Sjælland og Øerne Magnus hjælper jer godt i gang med Alineas digitale læremidler. Det foregår på jeres skole, og det er gratis.

Kontakt Magnus på: +45 28 94 80 64 mso@alinea.dk

58

Matematik_Katalog_2021_content.indd 58

21.12.2020 19.30


Har du brug for mere viden? Vil du vide mere om vores læremidler, er du velkommen til at tage kontakt til en af vores læremiddelkonsulenter. De står altid klar til at vejlede om alt fra indkøb og priser til implementering, og de kommer gerne på besøg på din skole.

Jylland og Fyn Læremiddelkonsulent Mie Brøner Thomsen Mie er din konsulent i følgende kommuner: Assens, Billund, Faaborg-Midtfyn, Haderslev, Hedensted, Holstebro, Horsens, Ikast-Brande, Kerteminde, Kolding, Langeland, Mariagerfjord, Middelfart, Nordfyn, Nyborg, Odder, Ringkjøbing-Skjern, Struer, Svendborg, Sydslesvig, Sønderborg, Tønder, Varde, Vejen, Vejle, Viborg, Ærø, Aabenraa

Kontakt Mie på: +45 22 11 66 66 mie@alinea.dk

Eva Aarris Späth Eva er din konsulent i følgende kommuner: Brønderslev, Esbjerg, Fanø, Favrskov, Fredericia, Frederikshavn, Herning, Hjørring, Jammerbugt, Lemvig, Læsø, Morsø, Norddjurs, Randers, Rebild, Samsø, Silkeborg, Skanderborg, Skive, Syddjurs, Thisted, Vesthimmerland, Aalborg, Aarhus

Kontakt Eva på: +45 40 11 41 74 esp@alinea.dk

Implementeringskonsulent Steen Honoré Implementeringskonsulent i alle kommuner i Jylland og på Fyn Steen hjælper jer godt i gang med Alineas digitale læremidler. Det foregår på jeres skole, og det er gratis.

Matematik_Katalog_2021_cover.indd 3-4

Kontakt Steen på: +45 51 16 45 36 sth@alinea.dk

21.12.2020 19.48


Matematik/naturfag Katalog 2021

Gå til dine digitale læremidler via minside.alinea.dk Enkelt og overskueligt – alle adgange samlet på ét sted!

Matematik_Katalog_2021_cover.indd 1-2

21.12.2020 19.49