__MAIN_TEXT__

Page 1

Lena BüLow-oLsen

susanne Kjær Harms

Fællesbog/Web · 3. klasse

ViBeKe sKaarup

Alinea


Forord og mål Til elever og forældre

Velkommen i 3. klasse, og tillykke med jeres nye bog. I denne bog kommer I til at læse mange forskellige tekster. Vi ønsker, at I får gode læseoplevelser, at I bliver gode læsere, og at I lærer en masse. I skal kunne læse og skrive for at lære, og I skal tænke over, hvordan I lærer bedst.

lere Læs f af r bøge ...

Når I læser og taler om litteratur, bliver I klogere på livet, på andre mennesker og på jer selv. I får ny viden om verden.

tine står på skateboard S e j e S kunne skrive tekster med fantasi, og tekster, hvor I beskriver og forklarer

kunne variere jeres sprog, når I taler og skriver

kunne læse og forstå forskellige slags tekster kunne læse op med indlevelse og intonation Hr. Pokker er gal og fru Pokker er sur

kunne stille spørgsmål til – og forsøge at finde svar på – det, I undrer jer over og ikke forstår

danse til der ikke er m s o ere musik Lad i verden kunne læse flydende og med god forståelse

kunne bruge både billeder og skrift til at forstå teksten 4

kunne tænke over det, I har læst og fortælle, hvad I mener om det Stop og tænk

I skal

kunne arbejde med at forudsige, hvad der vil ske i en tekst


Der er mange forskellige slags opgaver i bogen, og I skal både arbejde sammen i klassen, alene, to og to og sammen i grupper på fire. I skal være aktive – for den, der er aktiv, er nemlig den, der lærer mest. I skal sammen med jeres lærer tale om det, I skal lære i 3. klasse. I skal sætte jer mål. At nå sit mål er som at løbe over målstregen eller at score et mål i fodbold. I skal også sammen finde ud af, om I er tilfredse med det, I opnår. God fornøjelse med din d’dansk-bog. kunne samarbejde og give udtryk for, hvad I mener og tænker

kunne spille rollespil og dramatisere

Hvad kunne du godt lide?

Hvad kunne du ikke lide?

Hvad lagde du særligt mærke til?

Hvad undrer du dig over?

kunne stave til mange almindelige ord og kunne sætte punktum

kende mange nye ord og vendinger kunne bruge forskellige læsestrategier, når I læser

kunne bruge computer eller tablet

kunne lave og bruge en handlingslinje Begyndelse

kunne lave en personkarakteristik

så sker der så sker der

slutnin så sker der

5


Børn i bøger – læs serier Læringsmål I dette kapitel skal I • kunne lave en handlingslinje • kunne finde hoved- og bipersoner i en historie og kunne fortælle om dem • kunne bruge læsestrategien stop og tænk • kunne bruge både billede og tekst til at forstå historien • kunne fortælle, hvad I mener om en historie • kunne skrive jeres egne bøger • kunne forstå nye ord og vendinger • kunne læse flydende op. Til sidst skal I evaluere og blive klogere på, hvad I har lært.

Conni Bønlykke Summer holiday

6

Børn i bøger – læs serier


Børn i bøger – læs serier

7


1

Værd at tale om – inden I læser

I dette kapitel skal I læse tre fortællinger om, hvordan børn har det med hinanden. Fortællingerne drejer sig især om at være venner, at svigte og at være forelsket. Den første historie handler om Zakarias og hans gode ven Ali, og det er første bog i serien om Zakarias. Måske har I bagefter lyst til at læse de andre bøger i serien. Se på billederne til historien. Tal om, hvad den mon handler om. Men hvad er egentlig en god ven? venskab Udfyld to og to tankekortet om venskab i træningshæftet, inden I taler sammen i klassen. Tal også om, hvad I kan finde på at lave med jeres gode ven.

Zakarias og alle de andre

Naja Marie Aidt

Ord at tale om: smilehuller, vandkanon, overmander, gramser, vandmissiler, grumme, består

8

Børn i bøger – læs serier

Det her er Zakarias. Han er ved at børste tænder. Han ligner sin far og sine brødre meget. Men han ligner også moster Ursula. ”Se, hvor han ligner moster Ursula!” siger hans mor tit. ”Han har de samme smilehuller! Han har de samme blanke øjne!” Hans to store brødre kan finde på at prikke ham hårdt i kinden og råbe: ”Moster Ursulas smilehuller! Du ligner en pige, Zakarias!”


Hans farmor siger: ”Zakarias! Sikke et navn til en dreng! Det er for svært! Stakkels dreng. Du lærer aldrig at stave dit navn. Jeg vil kalde dig for Ole,” siger hun. ”Det er nemt.” Zakarias ser sig selv i spejlet. Han synes nu mest, han ligner sig selv. Han hedder aldeles ikke Ole. ”Det her er ZA-KA-RI-AS,” siger han til sig selv. ”Det er da nemt nok.” Bagefter tager han sin blå hue på og vinker farvel til sin mor. Han skal nemlig besøge sin far i dag. Han rækker tunge ad sine brødre, der sidder på køkkenbordet og ser seje ud. Så løber han ned ad trapperne. Zakarias tager bussen ud til sin far. Der er ikke langt. Far bor i en lillebitte lejlighed, der er fuld af ting og sager. I dag har han lavet æbleskiver og kakao. Fars hår er meget langt. Men han ligner ikke en pige, synes Zakarias. Far tager sin guitar frem og spiller en sang. ”Syng med, Zak!” siger han og griner. ”Nej tak, jeg er blevet alt for stor til den sang.”

9


I det samme banker det på døren. Det er Ali. Han er Zakarias’ ven. De to laver alting sammen. Alis navn har kun tre bogstaver. Det er lige noget for farmor! Ali ligner sin smukke søster, synes Zakarias. Og alligevel ligner han slet ikke en pige. Det er noget underligt noget. Man ligner hinanden, men er alligevel sig selv. Ali propper æbleskiver i lommerne. Han har en stor vandkanon med. Far griner til dem og spiller en anden sang. Men Ali og Zakarias er allerede på vej ud af døren. I dag skinner solen, og hvem vil så sidde inde og synge? Zakarias og Ali går ned på den store plads og spiller fodbold. De skiftes til at stå på mål. De skyder hårdt på hinanden og kaster sig efter bolden. Ali løber sin vej med bolden, men Zakarias indhenter ham og kravler op på hans ryg.

10

Børn i bøger – læs serier


”Hjælp!” skriger Ali. ”Jeg er ikke din hest, din idiot!” Han løber af sted med Zakarias, og de griner så meget, at de vælter. Til sidst ruller de rundt på asfalten og griner og griner. De ruller ned i en dyb vandpyt og bliver våde. ”AD!” råber de og griner endnu mere. Midt på pladsen er der et elmetræ. Under træet står en flok store drenge. De står og skubber til hinanden. Og de vinker til Alis søster, da hun går over pladsen. ”Ad,” siger Ali. ”Se dem! De elsker min søster.” ”Ad!” siger Zakarias. Ad, man skal ikke gå og elske nogen! Alligevel er det rart, når nogen elsker én. Mor og far. Moster og farmor. Det ved Ali og Zakarias, men alligevel råber de: ”AD,” hvis nogen taler om kærlighed. Og de råber ”AD,” hvis nogen taler om piger. ”FØJ,” råber Zakarias, hvis nogen taler om piger. Men de store drenge råber: ”Hej smukke!” til Alis søster. Hun smiler og kigger ned i asfalten. Zakarias får pludselig øje på sine egne brødre. De ser slet ikke længere så seje ud. De rødmer og ser dumme og slappe ud. Den ene løber efter Alis søster. ”Dine brødre elsker min søster! Det er fandeme ulækkert,” siger Ali. Zakarias får en idé. ”Kom med. Vi overmander dem.”

Børn i bøger – læs serier

11


12


Uden at nogen lægger mærke til det, kravler Ali og Zakarias op i elmetræet. De finder en tyk gren højt oppe og sætter sig godt til rette. De sigter længe på de store drenge, inden de trykker vandkanonen af. De store drenge bliver lige så våde som Ali og Zakarias. Og de bliver meget sure. ”Vi banker jer!” råber de surt, og nogle af dem begynder at kravle op i træet. Men Ali og Zakarias er hurtige. De glider ned af stammen og løber. ”Møgunger!” råber de store drenge. ”Vi skal nok få fat i jer! Tøser! Kyllinger!” Ali og Zakarias gemmer sig inde på biblioteket, der ligger ved siden af pladsen. De kryber om bag en stor stak bøger. ”Hvordan elsker man?” hvisker Zakarias forpustet. ”Puha, man kysser og gramser og sådan noget,” siger Ali. ”Det er klamt, din idiot.” Og så begynder de at grine igen. De griner så meget, at bøgerne vælter. Så er de nødt til at stikke af igen. ”Hov! Stop, I to!” råber bibliotekaren. Men Ali og Zakarias er allerede væk. De vil da ikke sidde bag en stak bøger, når solen skinner udenfor. De fylder mere vand i vandkanonen og sniger sig igen ind på de store drenge. For de kan vist godt tåle lidt mere vand. Og det er lige netop, hvad de kan! Zakarias sprøjter vand lige i hovedet på sine brødre. De hyler og skriger, men de kan ikke engang få fat på ham og Ali. Sådan nogle store, sure drenge, der går og elsker Alis smukke søster, så de bliver slappe og dumme. Føj og ad. Sådan vil Zakarias aldrig være. Heller ikke Ali.

Børn i bøger – læs serier

13


Far siger tit, at kærlighed gør mennesker stærke. Og så kan han finde på at synge en sang om det. ”All you need is love,” synger far i dag. Det er en ældgammel sang med The Beatles. Men Zakarias hører det ikke. Han er faldet i søvn på sofaen. Han drømmer, at han og Ali rejser rundt i rummet. De skyder vandmissiler og giftige pile efter nogle store, grumme monstre. Monstrene ligner hans brødre ret meget. Da hans far vækker ham, er det blevet aften. Zakarias skal hjem til sin mor igen. Far vinker til ham fra vinduet, og Ali følger ham til bussen. ”Vi ses!” råber Ali og laver sjove ansigter. Han ligner slet ikke en tøs og heller ikke en kylling. Han ligner en skeløjet abe! Zakarias smiler for sig selv. Kærester forgår, men venner består. Sådan plejer farmor at sige. Forstår du, hvad jeg mener, Ole? Og det forstår Ole vist godt. Nej! Det forstår ZAKARIAS godt. Det tror han i hvert fald nok.

14


2 Hvad synes du?

Hvad lagde du særligt mærke til i fortællingen? Hvad kunne du godt lide? Hvad undrer du dig over? Skriv i træningshæftet, inden I går rundt i klassen og læser jeres tanker for så mange som muligt.

3 Bliv sprogklog – hvad mon forfatteren mener?

Læs de næste sætninger sammen i klassen. Tal om, hvordan vi mon skal forstå dem. • Man ligner hinanden, men er alligevel sig selv. • Zakarias kravler op på Alis ryg. ”Hjælp!” skriger Ali. ”Jeg er ikke en hest, din idiot!” • Sådan nogle store, sure drenge, der går og elsker Alis smukke søster, så de bliver slappe og dumme.

4 Få styr på handlingen

I historien hører vi om, hvad Zakarias laver i løbet af dagen. Vi hører om den vej, handlingen går. Læs historien igen, og udfyld vejen, en slags handlingslinje, i træningshæftet imens. Brug handlingslinjen til at genfortælle historien for hinanden i klassen.

1

2

3

4

5

6

5 Personerne

Zakarias er den vigtigste person. Han er hovedpersonen. Hvad får vi at vide om ham? Hvad fortæller billederne om ham? Ali er også med i teksten. Han er en af bipersonerne. Hvad får vi at vide om ham? Hvad fortæller billederne om ham? Udfyld persontankekortene i træningshæftet, inden I laver en personkarakteristik sammen i klassen. Hvad synes I om de to drenge? Begrund.

FAKTA Når vi skriver alt det, vi ved om en person, laver vi en personkarakteristik.

Børn i bøger – læs serier

15


s lere Zakaria -bøger eller an Læs f dre seriebøger

6 Zakarias’ og Alis venskab

Zakarias og Ali har det sjovt sammen. Tal om, hvad de laver og om deres venskab. Kan I kende det fra jer selv? Tal måske igen om, hvad I laver med jeres venner. Læs det sidste afsnit igen. Forklar, hvad I tror, farmor mener.

7 Kærlighed

Ad, man skal ikke gå og elske nogen! tænker Zakarias. Vær læsedetektiver, og find sammen i klassen de andre steder i historien, der drejer sig om kærlighed. Skriv sætningerne på tavlen, og fortæl, hvad I tænker om dem – og om kærlighed.

8

Værd at tale om – inden I læser

Den næste historie, der hedder Frantz kommer op at slås, er skrevet af Katrine Marie Guldager. Det er første bog i en serie om Frantz – måske får I lyst til også at læse de andre. I kender Katrine Marie Guldagers måde at skrive på fra d’dansk 2. klasse, hvor I læste Frøken Ignora. Måske ved I, at frøken Ignora kan blive så rasende, at hun er lige ved at eksplodere? Det kan Frantz også. Tal om, hvad det betyder at eksplodere. Kan I også blive rasende? Fortæl i klassen.

16

Børn i bøger – læs serier


9

Bliv gode læsere

Hvis I skal blive gode læsere, skal I kunne forstå, hvad I læser. I skal • have styr på handlingen • kunne finde spor i teksten • kende ordene i teksten • kunne se problemet i historien • kunne forestille jer, hvad der videre sker. Mens I læser, skal I derfor bruge læsestrategien stop og tænk. Læs historien op i klassen, stop undervejs og tænk over, hvad I har læst. Udfyld sammen stop og tænk-skemaet i træningshæftet. På den måde bliver I bedre til at huske og forstå det, I læser. Stop og tænk

Frantz kommer op at slås Katrine Marie Guldager

Frantz bor på en flot, gammel gård. Frantz’ gård ligger langt ude på landet. Den har fire længer, så den er stor. Meget, meget stor. Det er ligesom med Frantz. Der er nemlig nok af ham. Frantz har et par store, røde kinder. Og så kan han godt lide mad. Slik og kager. Så snart der er noget, der generer Frantz, så snupper han bare en mad. Eller lidt slik.

Ord at tale om: længer, generer, møddingen, hiver efter vejret, spinkel, støjsender, sætter ham på plads, hævn, ser rødt

Børn i bøger – læs serier

17


Frantz har en masse dyr. Får og geder og høns. Frantz har også en stor, glad gris, der hedder Leif. Leif grynter, og det er sådan, Frantz finder Leif, hvis Leif er blevet væk. Så råber Frantz: ”Hvor er du, Leif ?” Leif svarer med sin grynten. Og så finder Frantz sin gris ude i mosen eller med hele hovedet nede i møddingen. Frantz cykler selv i skole. Op ad bakke og ned ad bakke. Og hele vejen langs fjorden. Han hiver efter vejret hele vejen. En dag er der kommet en ny dreng i klassen. Han hedder Karl. Karl er lille og spinkel, men han er stærk. Han har et stort, grimt ar ned over den ene kind. Alle børn på skolen er bange for Karl. Undtagen Frantz. Fede-Frantz, som Karl siger. Det er næsten, som om Karls ansigt er delt i to. Desuden larmer han. Hver gang de har time, sidder han midt i det hele og larmer som én stor støjsender. Frantz sidder lige så fredeligt på sin plads. Bagerst i klassen. For det meste er han ligeglad med, at Karl larmer, men en dag de har matematik, råber han pludselig: ”Kan du da for pokker ikke tie stille?!” 18

Børn i bøger – læs serier


Frantz elsker matematik. Tit sidder han på gården og regner til langt ud på natten. Stop og tænk I frikvarteret kommer hævnen. Frantz har lige åbnet sin madkasse for at spise et stykke med leverpostej. Karl snupper hele madkassen. Karl og de andre børn står og kaster madkassen fra den ene til den anden. Al maden bliver rystet sammen. Frantz ser rødt. Ingen i verden skal tage hans mad! Frantz er lige ved at eksplodere. Han rejser sig op og råber lige ind i hovedet på Karl: ”Ingen skal tage min madkasse! Ingen!” Frantz er helt forskrækket over sig selv. Han ryster over det hele. Det er, som om selve verden ryster. Asfalten i gården slår revner. Karl vender sig så ondt, så ondt. Hans øjne lyser af hele verdens ondskab. Han siger: ”Hvad er der med dig, Fede-Frantz? Skal du have nogle bank?” Men Frantz hører det ikke. Frantz er så rasende, at han er helt tomatrød i hovedet.

Børn i bøger – læs serier

19


Pludselig er de to drenge ude midt i skolegürden. Alle børn fra hele skolen stür rundt om og kigger pü. Frantz og Karl er en sky af arme og ben. Det er ikke til at skille de to drenge fra hinanden. De er ren arrigskab, lyn og torden.

20


Det ene øjeblik ser det ud, som om Frantz er øverst. Det næste øjeblik ser det ud, som om det er Karl. Men så finder Frantz ud af, hvad han skal gøre. Det er jo nemt nok. Han skal bare sætte sig med hele sin vægt oven på Karl, så har Karl ikke en chance. Og det virker. Karl bliver så flad, at hans øjne er ved at springe ud af hovedet på ham. Han bliver tomatrød i hovedet. Alle børnene rundt omkring de to drenge hepper. Deres øjne lyner, for det passer dem egentlig meget godt, at Karl får så mange bank, der kan ligge på ham. Endelig er der nogen, der sætter ham på plads! Midt i det hele kommer der en lærer. Desværre er det Frantz og Karls klasselærer, så da frikvarteret er slut, siger hun, at hele klassen skal tale sammen. Om, at man ikke må drille. Og slet ikke slås. Det er typisk lærerne. De vil altid snakke. Stop og tænk Dagen efter er Karl pludselig sød. Karl har aldrig før oplevet, at nogen var lige så stærk som han selv. Faktisk vil han gerne være venner med Frantz. Frantz ved ikke rigtig. Frantz synes stadig, at Karl er lidt underlig. Og grim. Med sit halve ansigt. Men selvfølgelig. Hvis Karl er fræk, så kan Frantz jo bare sætte sig på ham. 21


e l v f l e r e F r a n t z-b ø g e r e l l e r Læs s and re seriebøger

10 Hvad synes du?

Tænk over, hvad der gjorde indtryk på dig, da du hørte historien. Vælg en god sætning fra historien, som du vil læse op i klassen. Skriv din sætning i træningshæftet. Fortæl også klassen, hvorfor du valgte netop den sætning.

11 Vær læsedetektiver

Gå på jagt i fortællingen efter de ord, forfatteren bruger, når hun viser, at Frantz er ved at eksplodere.

12 Personerne

Frantz er hovedpersonen. Hvad får vi at vide om ham? Hvad fortæller billederne om ham? Karl er en vigtig biperson. Hvad får vi at vide om ham? Hvad fortæller billederne om ham? Hvad tænker I om Frantz og Karl? Udfyld persontankekortene i træningshæftet, inden I laver en personkarakteristik sammen i klassen.

13 Fik I talt om

• • • • • • • •

22 Børn i bøger – læs serier

hvorfor de to drenge kom op at slås? hvordan man har det, når man er ved at eksplodere? hvorfor der mon står, at ”der er nok af Frantz” på side 17? hvorfor de andre børn holder med Frantz? hvorfor drengene ikke sagde noget i klassen? hvorfor drengene blev venner til sidst? om I kan kende forfatterens måde at skrive på? om historien minder jer om andre historier eller om noget fra jeres eget liv?

Profile for Alinea

D'dansk 3. kl. fællesbog: Læseprøve  

D'dansk 3. kl. fællesbog: Læseprøve