Page 1

DANSK

FOR UNGE OG VOKSNE


DANSK

Velkommen til Alfabetas katalog

FOR UNGE OG VOKSNE Alfabeta udgiver danskbøger og -materialer til voksne – især til området dansk som andet- og fremmedsprog. Vi udgiver materialer til sprogundervisningen på landets sprogskoler, til undervisningen i dansk i udlandet og til danskundervisningen på VUC (AVU og FVU). Alfabeta er en del af Lindhardt og Ringhof Undervisning. Lindhardt og Ringhof Undervisning består af Alfabeta, L&R Uddannelse og Alinea.

Den digitale udvikling går stærkt i disse år, også inden for undervisningsverdenen. Der knyttes mange forhåbninger og forventninger til, hvor den bringer os hen. På Alfabeta synes vi, det er spændende at udvikle nye typer undervisningsmaterialer, også i digital form. Kan vi nå kursisterne på nye måder ad disse nye kanaler? Kan vi give dem en anden oplevelse af, hvad undervisning kan være? Vil de opleve, at de bliver bedre til dansk? Spørgsmål som disse stiller vi til hinanden – undervisere, forfattere og os på forlaget – og svarene søger vi sammen. Ambitionerne er høje. Og det har de altid været, når vi har udviklet nye materialer, hvad enten de ligger op ad det ene eller det andet pædagogiske grundsyn eller udkommer i den ene eller den anden form. Her i kataloget kan du læse om vores nye bøger, vores klassikere og vores digitale materialer; vi er stolte af og glade for dem alle og tror, du kan finde noget, der passer til dig og dine kursister. Og kan du ikke det, kan det være, du kunne tænke dig selv at skrive et? Så send os en e-mail – det bliver vi glade for. ••• Alfabeta har et stort udbud af digitale materialer, både som 100 % digitalt materiale og som hjemmeside med interaktive opgaver tilknyttet et materiale. Derudover ligger der lyd til de fleste materialer på alfabetaforlag.dk.

Helle Lehrmann Madsen Redaktionschef Tlf.: 3691 7071 hlm@alfabetaforlag.dk

Helene Deden Forlagsredaktør Tlf.: 3691 7072 hd@alfabetaforlag.dk

Hvis du ser dette ikon betyder det, at materialet har tilknyttet et digitalt materiale. Og ser du dette ikon betyder det, at der er lyd at hente online på alfabetadigital.dk eller på alfabetaforlag.dk. Få overblik i indholdsoversigten på næste side.

2


DU 1

DU 2

DU 3

VUC FVU

Indhold

Flexbog

4

Dansk start

19

Læs verden

6

Aktivt dansk

19

Læsebasen

7

Puls 1, 2 og 3

20

Læs

7

Danske drømme

22

Super G

8

Øvebog i dansk

22

Godt sagt

9

Ultimate Danish

23

Kompas

9

Det kommer!

24

Zoom

10

Det rykker!

25

Mosaik 1 og 2

11

Grammatik i brug

26

Taleserie

11

Den lille eksamensbog

26

5 emner og 5 nye emner

12

Ekspres

27

Intro

13

Bøj og stræk

28

1-2-3 skriv!

13

Staveprofilen

28

Kunsten at lære sprog

14

Kaffe – og lidt mere

29

Lad billederne tale

15

Sætningsled og ordstilling

30

Det lyder godt

15

Læs en periode

31

Alfabetas romaner

16

Skriv godt – skriv i genrer

32

Alfabetas grammatik

18

Dyrk dansk og Dyrk mere dansk

33

PingPong

18

Fonologik

34

Grammatikhjul

18

Dansk til HF

35

Moduloversigt

36


Digitale materialer i undervisningen Med Flexbog får du vores velkendte bøger i et digitalt format, hvor det pædagogisk tilrettelagte boglayout er kombineret med en stribe interaktive muligheder. Flexbogen kan man skrive i, man kan se den på den interaktive tavle, den kan bruges til onlineundervisning og til differentieret undervisning. Vi har i dette katalog gjort det nemt for dig at se, hvilke bøger vi også har udgivet som Flexbog. Hver gang du ser dette ikon: er bogen udkommet som Flexbog.

Flere Flexbøger på vej Vi udgiver løbende mange flere Flexbøger, så følg også med på alfabetaforlag.dk.

4

Flexbog kan også bruges på iPad!


DU 1

DU 2

DU 3

VUC FVU

5 gode grunde til at vælge Flexbog:

❶ Alt samlet ét sted

Flexbog samler både grundbog, opgaver, kopiark, links og film.

❷ Bogen er selvfølgelig skrivbar

Kursisterne kan skrive og løse opgaver direkte i bøgerne og vedhæfte og dele dokumenter og videoer.

❸ Flot layout og hurtig brugerflade

Flexbog har det samme pædagogisk tilrettelagte layout som den trykte bog, så du nemt kan bruge dem sammen.

Differentieret undervisning

Nem licensadministration Efter køb skal licenserne deles ud til eleverne. Det er enkelt og nemt at administrere.

Du kan tilpasse undervisningen til den enkelte kursist og til udvalgte grupper af kursister ved at tilføje ekstraopgaver. Flexbogen egner sig godt til onlineundervisning.

❺ Nem at bruge på den interaktive tavle Det gør undervisningen nemmere, at man nu kan se den samme bog på tavlen, som kursisterne sidder med.

5


Sjove emner at tale om – og klikke på

DU 1 DU 1 MODUL 3-6

af Christina Helleshøj, Louise Breivik Emmering og Hanna Niemann

Christina Helleshøj Louise Breivik Emmering Hanna Niemann

Med stor generøsitet tilbyder Læs verden 32 inddragende og udfordrende leksikale tekster, som alle er læsebearbejdede og ordnet i alfabetisk rækkefølge. De 32 tekster ligger inden for 10 overordnede emner som: dyr, fødevarer, krydderier, bygningsværker, drikkevarer, slik, transportmidler, solsystemet, skadedyr og organer. Til alle tekster følger en række interaktive opgaver, hvor kursisterne skal arbejde med mobiltelefoner og computere, og hvor søgninger på Google og YouTube er en del af undervisningen.

LÆS VERDEN

Alfabeta

6

Til Læs verden hører et site, hvor der ligger lærervejledning, skærmguider til kursisterne i, hvordan man bruger Google og YouTube, ekstraopgaver, billeder og de indtalte tekster. Læs verden henvender sig primært til voksne udlændinge, som går på sprogcentrenes DU 1, modul 3-6, men kan også bruges på DU 2 og på FVU, trin 1.


Når koden skal knækkes

Mad og drikke agurk

af Nanna Ebbesen og Kamilla Hjordt Juul Læsebasen er et undervisningsmateriale til voksne, der skal lære at læse. Fokus er på afkodning og fonologisk opmærksomhed, hvor kursisterne lærer om sprogets enkeltlyde og sammenhæng mellem bogstav og lyd. Materialet er bygget op omkring princippet, at et bogstav svarer til en lyd, hvilket er forudsætningen for basal afkodning og læsetilegnelse.

$

Læsebasen – Emner og billeder ananas

banan

brød

bøf

citron

cola

feta

fløde

gulerod

is

jordbær

kaffe

kartoffel

kiks

kiwi

kokos

kød

kål

mad

mel

pizza

ris

salat

salt

smør

spinat

sødmælk

wienerbrød

ymer

æble

æg

øl

hånd

hår

knæ

kæbe

læbe

kakao kao

melon

mælk

nød

olie

oliven

pasta

te

tomat

tun

valnød

vand

vin

vindrue e

albue

ansigt

arm

ben

bryn

fod

hals

hoved ed

lår

mave

mund

negl

næse

ryg

skæg

tand d

Kroppen whisky

hæl

Aa

Læse

s S

basen

G

Nanna Ebbesen og Kamilla Hjordt Juul Bolig tå

øre

altan

badekar

bord

fjernsyn

køleskab

lampe

radio

skab

sofa

stol

telefon

vindue due

wc

bluse

bukser

hat

jakke

kimono

kjole

pyjamas

sandal

sjal

skjorte

sko

støvle

urr

Tøj

1

3

Gratis plakat – bestil på alfabetaforlag.dk

Når koden er knækket - lette læsetekster

De mange lydrette ord betyder, at kursisterne kan lydstave sig gennem ord, de ikke umiddelbart genkender. Ordgenkendelsen lettes ligeledes af gentagelser, hvilket bidrager til mere flydende læsning. Når ordgenkendelsen bliver hurtigere og mere spontan, forbedres læsetilegnelsen, og læsningen opleves som en succes.

Alfabeta

DU 1

Læsebasen MODUL 1-2 • Grundbog inkl. cd • Lærervejledning

af Nanna Ebbesen og Kamilla Hjordt Juul Læs er en samling læsetekster med tilhørende opgaver, der er baseret på den nyeste forskning i læsetilegnelse. I bogen bruges overvejende lydrette ord suppleret med højfrekvente ord og staveregler.

9

Nanna Ebbesen og Kamilla Hjordt Juul

Læs MODUL 2-3 • Grundbog • Facitliste til fri download på alfabetaforlag.dk

7


G

DU 1

MODUL 1-6

Joanna Haskiel og Kirsa Freimann Olesen

Super G – grammatik med øvelser

Alfabeta

8

Grammatik til DU 1 af Kirsa Freimann Olesen og Joanna Haskiel På DU 1 har man også brug for at arbejde med grammatikken. Et behov, der kan tilfredsstilles med Super G, som med en lang række forskellige øvelser arbejder sig igennem den basale danske grammatik. Dette er 2. udgave af grammatikbogen. Med Super G arbejder kursisterne sig øvelse efter øvelse igennem den danske grammatik. Opgaverne kan løses alene, parvis eller i klassen. Bogen er bygget klassisk op i kapitler efter ordklasser og sluttes af med nogle lidt sværere kapitler om konjunktioner og ordstilling. I alle kapitler er indbygget en vis progression. Super G benytter et simpelt ordforråd, som gør det muligt for kursisterne at bevare fokus på grammatikken, ligesom Gitte Skovs fine illustrationer understøtter de enkle, grammatiske forklaringer.


Godt sagt

Godt sagt

Mundtlig sprogtræning for DU1-kursister

Ellen Hanssen

af Ellen Hanssen

Godt sagt er en grundbog med fokus på mundtlighed til undervisningen af analfabeter. Grundbogen er illustreret med over 700 billeder og følger to familier i deres hverdag. Bagest i bogen findes et alfabetisk stikordsregister, som indeholder bogens ordforråd.

God

DU 1 MODUL 1-2 • Grundbog inkl. to cd’er • 10 læsehæfter • Lærervejledning

gt t sa

De tilhørende cd’er træner udtale og ordforråd og giver mulighed for selvstændigt arbejde både i klasselokalet og derhjemme. De 10 læsehæfter handler om personerne i grundbogen. Lærervejledningen indeholder en generel del om at undervise i mundtlighed til netop denne målgruppe samt konkrete undervisningsforslag til hver enkelt lektion og kopiark.

Find vej med kompas af Fanny Slotorub og Ruth Horak

Kompas er et taskbaseret grundbogsmateriale, som indeholder forskellige aktivitetstyper, hvor kursisterne får trænet både at lytte, læse, tale og skrive. De kommunikative opgaver lægger op til, at kursisterne får brugt deres sprog i en meningsfuld kontekst, som inddrager deres erfaringer og opfordrer til tværkulturelle sammenligninger. Bogen indeholder desuden projektforløb, som giver mulighed for aktiviteter uden for klasseværelset. Hvert kapitel afsluttes med en test, som i struktur og indhold ligner opgaverne i de relevante modultest og i PD1.

DU 1 Fanny Slotorub & Ruth Horak

MODUL 4-6 • Grundbog • Lærer-cd med lytteopgaver

KOMPA S - en taskbaseret grundbog til DU 1

Alfabeta

9


Film og billeder i begynderundervisningen

DU 2 INTRO MODUL 1 • Grundbog inkl. lille roman: Kæreste – nej tak • Lærer-dvd med 10 korte film • zoom.alfabetaforlag.dk

af Ben Lecocq ZOOM er et komplet og visuelt begyndermateriale til DU 2 med fokus på, at kursisterne hurtigt kommer i gang med at bruge sproget aktivt og funktionelt.

Ben Lecocq

Ben Lecocq

ZOOM Begynderdansk

Kæreste nej tak

ZOOM består af: • Lærer-dvd med 10 korte film. • Grundbog med masser af spændende opgaver, der lægger op til holdarbejde, pararbejde og individuelt arbejde med fokus på mundtlighed. • Lille roman, Kæreste – nej tak, med tilhørende opgaver. • Hjemmesiden: zoom.alfabetaforlag.dk med indtalte dialoger fra filmene, lytteøvelser til bogen, den indtalte roman samt opgaver til romanen. Med ZOOM kan der laves differentieret undervisning med ét grundbogsmateriale. Hvert kapitel har sin dobbeltgænger på et højere niveau, og kursister med forskellig progression kan derfor tilgodeses på samme tid.

ZOOM tilbyder nogle rigtig gode og brugbare opgaver, og de underbygges fint af filmene. De mange billeder i materialet er med til at gøre det lettere for eleverne at tilegne sig ordforrådet, og de mange varierede opgavetyper gør det mere interessant for eleverne at arbejde med opgaverne.” 10

Anmeldelse i Læsepædagogen


Alle kender Mosaik!

DU 2

af Fanny Slotorub og Nanna Ebbesen

Grundbøgerne Mosaik 1 og Mosaik 2 er begyndermateriale til DU 2 med fokus på hurtigt at opbygge gode kommunikative kompetencer. Kursisterne opnår indsigt i dansk kultur og samfundsforståelse, og der veksles mellem forskellige opgavetyper, der vægter alle fire færdigheder og involverer kursisterne i undervisningen. To klassikere inden for den taskbaserede begynderundervisning.

Mosaik 1 – MODUL 1 Mosaik 2 – MODUL 2 Grundbog 1 og 2 • Cd’er 1 og 2 • Lærervejledning

Mosaik

Mosaik

1

Dansk for begyndere

Dansk for begyndere

Af Nanna Ebbesen og Fanny Slotorub

Af Fanny Slotorub

2

Alletiders taleserie

DU 2

af Kirsten Gelbek og Birgitte Simonsen

Taleserie er en grundbogsserie, hvor hvert kapitel bygger på billeder, som tilsammen udgør en taleserie. Taleserierne fortæller om en ganske almindelig dansk familie med dens små og store problemer. Målet med undervisningen er, at den skal knytte an til autentiske situationer i dagligdagen. Øvelserne bygger primært på par- og gruppearbejde.

TALESERIE T FAMILIEN JENSEN FA AF KIRSTEN GELBEK OG BIRGIT SIMONSEN

TALESERIE FAMILIEN JENSENS HVERDAG AF KIRSTEN GELBEK

Illustrator: Otto Dickmeiss

1

Illustrator: Otto Dickmeiss

MODUL 1-2 • Grundbog 1, 2 og 4 • Cd 1 og 2 • Lyd til download 4 • Lærermappe 2 og 4

2 Alfabeta

TALESERIE TA FAMILIEN JENSEN FA KIRSTEN GELBEK AF K

Illustrator: Otto Dickmeiss

4

Alfabeta

11


Rundt om 5 emner

DU 2

af Ben Lecocq

5 emner MODUL 2-4 • Emnebog • 5emner.dk

5 emner og 5 nye emner er to undervisningsmaterialer, som tager udgangspunkt i ministeriets emnekrav til uddannelse, arbejde og medborgerskab. H HV VE ER RD DA AG G

REJSER

M M II L L JJ Ø Ø

ARBEJDE BOLIG

emner: De ffem De em me mn m ner • Familie • Rejser • Uddannelse • Arbejde • Bolig

12

F FE ES ST TE ER R

UDDANNELSE

EMNER

NYEEMNER

S SU UN ND DH HE ED DFAMILIE

 Ben Lecocq

Ben B en Lecocq

L LO OK KA AL LO OM MR RÅ ÅD DE E

5 nye emner MODUL 3-4 • Emnebog • 5nyeemner.dk

De fem e emner: mn m ner e : • Hverdag ag • Lokalområde mråd mr åde åd e • Sundhed ed • Fester • Miljø

Til begge materialer er der udviklet hjemmesider, hvor alle tekster er indtalte. Her kan man også finde indtalte diktater, lyttetekster, ekstra grammatikøvelser samt lærervejledning. I løbet af året kommer 5 første emner med tilhørende interaktivt website. webs we bsit ite. e e.


Ù

Et godt sted at starte

Ù

,QWURGXNWLRQWLOGDQVN

1DQQD(EEHVHQRJ.DPLOOD+MRUGW-XXO

Træning i at skrive

DU 2

ø

f

rs

m

n o

j

d

d

h s

m

r a b st c

æ

mnop

h i j k

h i j k l m f g vx e f g h i j e u k c d l b a

ghijk ef

kl

e

å

o

k mno

ø

m

h s d c

p

k p l m n o

æ

mnop

p l m n o

h i j k

h i j k l m f g vx e e f g h i j u k c d l b a

ghijk ef

kl

e

å

k

23! 1 skriv 2 3 ! 1 skriv k mno

t

HÆFTE 1 – MODUL 2-4 HÆFTE 2 – MODUL 4-6 UNGDOMSUDDANNELSER

v

b a b c d e r s t u v x y z æ g h i j k lm

æ

g

s

a

y

Kirsten Wandahl

qrst i j

c

l

t

n o

n

k

l

rs

m

g

ø

g

f g h i d e

k

f

ø

uvx

f g h i d e

b a b c d e r s t u v x y z æ g h i j k lm

æ

xyu

qrst i j

v

c d

a r ds t eu vf xgphs t u

g hi j

m

c

st

a

Kirsten Wandahl

v

m

b

o

Grundbog 1 MODUL 2-3 p UNGDOMSSUDDANNELSER

p

h

s

tu

tu

c

ab

rk g

j

s

bcd

g

h

j

p

h

h

c

ø ab

m u q

q

g

r

g

ø ab

m u

rk

j

lmn f g h l m n d e cd c d e f g h i i c b b k k a g h i j k l m a g h i j k l m e f a b c d el m e f a b c d el m d d f f c c g g b f g h i fj kg l b f g h i fj kg l vxy z æøå vxy z æøå e x x e h i h i a d a d i j k c i j k c b klm n op q b klm n op q qr k l qr k l p a a o p m n ALFABETA g m n o h g h f f e i e i d Alfabeta m l d c c jk hi

r

j

Materialet indeholder også nyere genrer som e-mails og sms’er.

s

n

y

c uvx b a stv xyu

a

g

a r s t eu vf xgphs t u

g hi j

r a b st c

af Kirsten Wandahl

1-2-3 skriv! er et materiale, som består af to hæfter. Materialet har fokus på målrettet skriveundervisning og træner kursisten i at kunne producere enkle hverdagstekster.

INTRO MODUL 1 • Grundbog • Cd

Ù ,QWUR

ab

Materialet er designet til at kunne bruges i klassen eller til selvstudium. Dermed undgås problemer med løbende optag og problemer med variation i indlæringshastighed. Intro kan bruges som selvstændigt materiale på kortere introforløb eller som suppleringsmateriale til et grundbogsmateriale.

j

Intro er en basal introduktion til dansk for kursister på DU 2 og andre med behov for at arbejde med dansk på begynderniveau.

Ù

af Nanna Ebbesen og Kamilla Hjordt Juul

DU 2

bcd

13


DU 2

Brug KUNST i klassen!

DU 3

af Jacob Wittstrøm Selsbæk, Jesse-Lee Costa Dollerup og Tanya Lindkvist

DU 2 MODUL 4-5 DU 3 MODUL 3-4

I Kunsten at lære sprog møder kursisterne kunstværker, som spænder fra guldalderen til moderne lydinstallationer. Bogen er bygget op omkring otte temabaserede kapitler, som tager udgangspunkt i hvert sit kunstværk og udfolder emner som fx etik, samfund, kommunikation, demokrati og medborgerskab. Gennem kunsten sættes temaerne i et levende og aktuelt perspektiv.

JACOB WITTSTRØM SELSBÆK JESSE-LEE COSTA DOLLERUP

Med bogen lægges der op til en undervisning, som integrerer kursisternes forhåndsviden i sprogindlæringen og udvikler deres interkulturelle forståelse.

TANYA LINDKVIST

Kunsten at lære sprog består af en undervisningsbog samt en tilhørende webdel, alfabetadigital.dk/kunsten, med udvalgte kunstværker fra Sorø Kunstmuseum og Museet for Samtidskunst. Materialet er et resultat af et projektsamarbejde mellem Sorø Kunstmuseum, Museet for Samtidskunst, Slagelse Sprogcenter og Alfabeta og er støttet af Kulturstyrelsen.

KUNSTEN at lære sprog ALFABETA

14


Kortfilm i undervisningen

DU 2

af Line Falkenberg Lorenzen og Erland Wendt Lorenzen

DU 3

DU 2 – MODUL 5-6 DU 3 – MODUL 3-4 • Grundbog • Ekstra opgaver på ladbilledernetale. alfabetaforlag.dk

Film inspirerer på tværs af tid, geografi og kultur og er derfor oplagt til sprogundervisning. Lad billederne tale er et undervisningsmateriale til de højere moduler. Hvert af de otte kapitler tager udgangspunkt i en dansk kortfilm med forskellige temaer som fx det moderne liv, identitet, tolerance og venskab. Kursisternes kreativitet, engagement og diskussionslyst udfordres, og der er rig variation i opgavetyper, discipliner og moderne undervisningsmetoder. Kursisternes egne holdninger og vurderinger bruges aktivt i en meningsfuld læring med fokus på at opbygge et flydende talesprog. Kortfilmene ligger på Filmstriben.dk, som er Dansk Biblioteks Centers (DBC) filmportal.

Udtalegrundbog – når det lyder godt

Kirsten Snefstrup og Lars Schmidt Møller

DU 3

DU 2 – MODUL 1-2 DU 3 – MODUL 1-2 • Grundbog • Lærervejledning • Ekstra udtaleøvelser til fri download på alfabetaforlag.dk

af Kirsten Snefstrup og Lars Schmidt Møller Det lyder godt gennemgår i 25 lektioner de forskellige elementer i den danske udtale med vægt på de områder, der erfaringsmæssigt er svære at tilegne sig, samt de områder, der er afgørende for, om udtalen bliver letforståelig. Det lyder godt er beregnet til klasseundervisning, og hver lektion kan gennemføres på 15-20 minutter, hvilket gør materialet oplagt som supplement til grundbøgerne.

DU 2

Det lyder godt Grundbog i udtale

Der er fokus på: • Prosodi, herunder tryk, tonegang og rytme • Reduktion og assimilation • Typiske problemer med konsonant- og vokallyde • Længde og stød.

Q Q

Alfabeta

15


DU 2

DU 3

Rød – DU 2 MODUL 2 Grøn – DU 2 MODUL 3 Blå – DU 2 MODUL 5

Alfabeta

Alfabeta

Alfabeta

Gifttanden

Rød – DU 3 MODUL 1 Grøn – DU 3 MODUL 2 Blå – DU 3 MODUL 4

Alfabeta

Den skaldede frisør

Pia møder James Bond

Min mors ring

Gifttanden

'RUWKHGH1HHUJDDUG

'RUWKHGH1HHUJDDUG

0RUWHQ'UU

0RUWHQ'UU

• Fri lyd og læseforståelsesspørgsmål på alfabetaforlag.dk

Alfabeta

Alfabeta

Alfabeta

Alfabeta

Mikkel og motorcyklen 'RUWKHGH1HHUJDDUG

0RUWHQ'UU

0RUWHQ'UU

Hanne Villumsen

Alfabetas romaner Romanlæsningen på de første moduler kan være udfordrende på grund af det begrænsede ordforråd. Alfabetas Rød og Grøn serie udgøres af en række romaner, der tager fat i relevante emner, der er oplagte til diskussion, som fx ægteskab, sygdom, dating, Facebook og meget mere.

16

I Blå serie finder du dramatiske fortællinger om historiske kvinder og mænd, som giver et spændende indblik i den danske historie.


Hanne Villumsen

Birgithe Kosovic

Bmgbcfub

Lbsfo!Cmjyfo

Blå serie:

Lene Bagger

Alfabeta

Alfabeta

Tordenskjold

Kong Valdemar og biskop Absalon

Hanne Villumsen

Lene Bagger

Anmeldelse i Uddannelsesbladet

Bmgbcfub

Mfpopsb!Disjtujob

Det er utroligt opløftende, at bøgerne her åbner en kulturel verden for svage læsere – alle tre bøger med en meget ligetil og medrivende stil.”

Bmgbcfub

Hsfwjoef!Eboofs

17


DU 2

Ping pong med sproget

DU 3

af Line Falkenberg Lorenzen og Jacob Wittstrøm Selsbæk

ALLE MODULER • Grundbog • Grammatikhæfter 1-5 • Facitliste til øvehæfterne er til fri download på alfabetaforlag.dk

R

A

M

M

A

T

I

K

Alle samtaler er autentiske og kan frit høres, læses og downloades på pingpong.alfabetaforlag.dk.

JO HERMANN

8 C = 8 9 < K8 J >

I

8

D

D

8

K

@

DU 3

8 C = 8 9 < K8 J >

I

8

D

D

8

K

@

A L F A B E TA S G

R

A

M

M

A

T

I

A L F A B E TA S G

R

A

M

M

A

T

I

A L F A B E TA S G

R

A

M

M

A

T

I

K

K

K

ØVEHÆFTE 5

B

B

ØVEHÆFTE 4 ØVEHÆFTE 3

¥M<?¤=K<) ¥M<?¤=K<(

C<E<98>><I =I8EBC@J9FI> ?8EE<M@CCLDJ<E

;L)DF;LC( ; L *  @ E K IF

C<E<98>><I =I8EBC@J9FI> ?8EE<M@CCLDJ<E

;L) DF;LC ) ;L*DF;LC (

LENE BAGGER FRANK LISBORG HANNE VILLUMSEN

DU2 MODUL 3 DU3 MODUL 2

LENE BAGGER FRANK LISBORG HANNE VILLUMSEN

DU2 MODUL 4 DU3 MODUL 3

LENE BAGGER FRANK LISBORG HANNE VILLUMSEN

DU2 MODUL 5 DU3 MODUL 4

DU 2

DU 3

VUC FVU

Alfabetas grammatik

DU 2 & DU 3 ALLE MODULER

af Jo Hermann, Lene Bagger, Hanne Villumsen og Frank Lisborg

Sjovt at lære verber

Alfabetas grammatik er en grundbog i grundlæggende dansk grammatik. Den henvender sig til alle, der har behov for at lære dansk som andetsprog – eller bare ønsker at genopfriske dansk grammatik. Til grammatikken hører fem øvehæfter med opgaver i den grundlæggende danske grammatik, og hæfterne er tilpasset de enkelte DU- og modulniveauer. Kursisten kan arbejde med øvehæfterne i klassen eller som selvstudium.

Alfabetas Grammatikhjul gør arbejdet med de uregelmæssige verber nemt og overskueligt. Man drejer på hjulet, finder verbets infinitivform, hvorefter de øvrige bøjningsformer viser sig.

18

Inddrag hjulet i undervisningen med diverse øvelser i form af lege, konkurrencer og diktater, og oplev, hvor sjovt og underholdende det kan være at bøje verber.

VUC FVU

DU 2 – MODUL 4-6 DU 3 – MODUL 3-4 • Emnebog • pingpong.alfabetaforlag.dk

PingPong lærer kursisterne at smalltalke, at være aktivt lyttende, at skifte emne og have strategier til at holde samtalen i gang. Der arbejdes eksplicit og systematisk med at oparbejde samtalefærdighed, så kursisterne opnår en kommunikativ kompetence, der gør dem i stand til at bruge dansk aktivt i deres dagligdag og agere på forskellige niveauer i hverdagssituationer. Fokus er på den uformelle, naturlige interaktion på talesprogets egne præmisser.

A L FA B E TAS G

DU 2

ng Sa

Sa

ng

ill

Gr

afi

sk

201

4

A

ww

w.

ali

ne

a.

dk


Klar – parat – dansk start! af Lisbet S. Winther og Thomas A. Nielsen

Lisbet Skjerbæk Winther Thomas Abraham Nielsen

Dansk start

DU 3

Dansk for udenlandske studerende

MODUL 1 • Grundbog • Lærervejledning på alfabetaforlag.dk

Dansk start er et begyndermateriale for kursister med hurtig progression på DU 3. Materialet tager afsæt i kursistens egen hverdag med fokus på at kunne tale om sig selv. I ordforrådsarbejdet lægger materialet vægt på transferbegrebet, hvilket vil sige, at der er fokus på ord og udtryk, der umiddelbart kan oversættes fra engelsk. Man skal således være indstillet på at anvende engelsk i arbejdet med teksterne. Bogen er inddelt i seks temaer: • Præsentation • Uddannelse • Familie • Nærmiljø • Bolig • Arbejde.

En klassisk begynderbog

LISE BOSTRUP

DU 3

af Lise Bostrup Klassikeren Aktivt dansk, som flere end 50.000 udlændinge har startet deres danskundervisning med siden 1988, er i 2013 blevet opdateret i henhold til udviklingen i det danske sprog og sprogpædagogikken. Den nye udgave af Aktivt dansk har opdaterede tekster og nye afsnit med udtaleundervisning – og helt nye tegninger af Annette Carlsen.

AKTIVT DANSK EN BEGYNDERBOG I DANSK FOR UDENLANDSKE STUDERENDE

MODUL 1 • Grundbog inkl. cd • Øvehæfte • Grammatikker på engelsk, tysk, polsk, spansk, russisk, arabisk og tyrkisk

Aktivt dansk kombinerer den kommunikative tilgang med en traditionel akademisk tilgang til sprogindlæring og henvender sig derfor i høj grad til studerende, der med materialet lærer anvendelige dialogstrukturer og samtidig får en indføring i grundlæggende grammatiske og fonetiske forhold. Bogen er bygget op om 25 lektioner med hvert sit tema og med progression fra lektion til lektion.

19


DU 3 MODUL 1-3 • Grundbog • Lærervejledning Puls 3 • Lærer-cd • Interaktivt website Puls 1: alfabetadigtial.dk/Puls1 • Interaktivt website Puls 1: alfabetaforlag.dk/Puls2

Fanny Slotorub

Fanny Slotorub

Neel Jersild Moreira

Neel Jersild Moreira

PULS

PULS

DANSK FOR DU 3

DANSK FOR DU 3

Puls 1 • 2 • 3 af Neel Jersild Moreira og Fanny Slotorub

Puls er et grundbogsmateriale til de tre første moduler på DU 3. Der er lagt vægt på, at kursisterne i arbejdet med bøgerne får mulighed for at indgå i meningsfuld kommunikation og for at bruge sproget aktivt i interaktion med andre. For at undgå, at kursisterne kommer til at tale ’flydende forkert’, har Puls hele tiden sideløbende fokus på udtale og grammatik – enten integreret i de enkelte opgaver eller som deciderede udtaleopgaver og grammatikopgaver. Ud over et væld af forskellige opgavetyper indeholder Puls også sjove og afvekslende quizzer og spil. Emnerne giver kursisterne viden om det danske samfund og forbereder dem til modultest. Interaktivt website Både Puls 1 og Puls 2 købes med et interaktivt website tilknyttet med bl.a.: • Ekstraopgaver • Billedserier • Dialoger • Lytteforståelse • Lyd, grammatik og ekstra ordforråd.

20

Alfabeta

Alfabeta

De mange forskellige opgavetyper og i alt over 400 selvrettende øvelser (lytte, læse, skrive og udtale) samt en selvrettende test efter hvert kapitel kan bruges i klassen som supplement til grundbøgerne. Du er desuden sikret en differentieret undervisning samt masser af indhold til de kursister, der har lyst til at øve sig og træne deres dansk hjemme. Blended Learning og fleksibilitet: Puls 1 og Puls 2 er også særdeles velegnet til: • Blended Learning, dvs. en kombination af tilstedeværelse og ansigt-tilansigt-undervisning, og til selvstudium og e-learning • Kursister, der gerne vil lære dansk hurtigt, men ikke har tid til at komme til undervisning flere gange om ugen. Materialet er tilrettelagt med en fleksibilitet, der gør, at kursister med en travl hverdag pga. arbejde, studier, rejser kan arbejde med materialet. Man bruger bogen i klasseundervisningen og via websitet derhjemme. Cooperative Learning I alle tre Puls-bøger er der inddraget nogle af Spencer Kagans Cooperative Learning-strukturer, der involverer alle aktivt på samme tid, og som giver rig mulighed for at ytre sig i relevante og vedkommende diskussioner.


DANSK FOR DU 3

De to websites til Puls 1 og Puls 2 er integreret grer grer gr eret ett med med ed bogen, bog o en, en n, sådan så åda dan n at at det de ett individuelind nd div ivid idue id du ue el le arbejde foran computeren bringes med e arb rbej ejd ej de for de oran n compu om mpute pu ute ere en br brin in nge gess me ed over den undervisning ovverr i d o e ffælles en æ lle æl es un u de d erv rvis issni n ng g i kklassen. lla assse en n.

Puls 2

Alfabeta

Materialet er velgennemarbejdet, layoutet er elegant, emner og tekster taler til nysgerrigheden, og der er et varieret udvalg af kommunikative opgavetyper. Herligt!”

PULS

Anmeldelse i Uddannelsesbladet

Fanny Slotorub Neel Jersild Moreira

21


Humor og ironi – Klovn og danske noveller

DU 3 Lisbet Skjerbæk Winther og Thomas Abraham Nielsen

MODUL 4-5 • Emnebog inkl. cd • Lærervejledning inkl. dvd

af Lisbeth S. Winther og Thomas A. Nielsen Danske drømme er et undervisningsmateriale, der tager udgangspunkt i seks moderne danske noveller af Bjarne Reuter, Anders Bodelsen, Dan Turèll, Kim Fupz Aakeson, Marianne Larsen og Ida Jessen. Der veksles mellem forskellige opgavetyper til såvel individuelt som par- og gruppearbejde. Bogens seks emner er: Stress og hverdag, Børn og voksne, Penge og økonomi, Drømme og frihed, Kriminalitet og straf samt Identitet og dannelse. I lærervejledningen findes en dvd med et afsnit af tv-serien Klovn, der indgår løbende i undervisningsforløbet med henblik på at konfrontere kursisterne med talesprogsdialoger, humor og ironi.

Grammatik til de øvede

DU 3

af Merete Biørn og Hanne Hesseldahl MODUL 3-5 • Øvebog • Kommenteret facitliste

ØVEBOG I DANSK FOR UDLÆNDINGE Merete Biørn og Hanne Hesseldahl

Alfabeta

22

Øvebog i dansk for udlændinge er ikke en dansk grammatik i traditionel forstand, men en grammatikøvebog for let øvede, som ønsker at arbejde fokuseret med særlige grammatiske områder, som erfaringsmæssigt volder besvær. Første del af materialet behandler de forskellige ordklasser, og herefter følger afsnit om ordstillingsproblemer, ortografiske vanskeligheder samt fonetiske problemer.


Online-dansk udviklet af Søren Kaltoft

Ultimate Danish er et fleksibelt undervisningsmateriale til onlineundervisning eller til kursister, som ønsker at have mulighed for selvstudium i studieværkstedet eller derhjemme som supplement til undervisningen. Med en skolelicens får alle adgang til programmet, der effektivt leder kursisten igennem et væld af forskellige opgavetyper, der kan udvælges alt efter, hvad der passer til lige netop den enkeltes læringsbehov. I 36 lektioner med forskellige øvelser trænes læsning, skrivning, grammatik og mundtlighed, og der lægges særlig vægt på den danske udtale, som den rent faktisk lyder i hverdagen. Kursisterne har mulighed for at lytte til hverdagsdialoger og optage sig selv og får dermed deres eget ’mini-sproglab’, der kan hjælpe dem godt i gang med at kaste sig ud i det danske sprog.

DU 3 MODUL 1-2 • ultimatedanish.dk

Ultimate Danish består af: • 12 animerede kortfilm • 24 audiodialoger • Over 800 forskellige opgaver • Instruktion og forklaringer på dansk og engelsk • Sjove og udfordrende spilopgaver • Udtaleøvelser med mulighed for indtaling af egen udtale • Grammatiske forklaringer og øvelser • 500 af de hyppigste verber – bøjet og indtalt.

Ultimate Danish indeholder desuden en fraseordbog med engelsk oversættelse af kortere sætninger og faste udtryk, animerede kortfilm med scener fra hverdags- og arbejdslivet samt grammatik forklaret let og overskueligt og med en række supplerende øvelser. Få en virtuel rundvisning i programmet på ultimatedanish.dk

23


Det skal nok komme ...!

DU 3 MODUL 3 • Grundbog inkl. cd og dvd • Øvebog • Lærervejledning

#0%*-+&11&4&/0((3&5)&."3*#0

af Bodil Jeppesen og Grethe Maribo Det kommer! er et grundbogssystem, som består af 11 kapitler med temaer fra dagligdagen. Hvert kapitel består af episoder, dialoger, tekster og grammatik med opgaver og øvelser. Der er også opgaver til de mange illustrationer og lydog videoklip. Videoklippene består af autentiske interview og samtaler med 32 yngre og ældre danskere.

#0%*-+&11&4&/0((3&5)&."3*#0

%&5,0..&3 % %"/4,40."/%&54130( 1a .&--&.53*/

-Ž3&37&+-&%/*/(

#0%*-+&11&4&/0((3&5)&."3*#0

%&5,0..&3 %"/4, 40."/%&54130(1a.&--&.53*/

7&#0(

%&5,0..&3 %"/4, 40. "/%&54130( 1a .&--&.53*/

(36/%#0(

24

De 11 kapitler har følgende emner: • Det kommer! • Hvad siger man? Og hvad gør man? • Et sted at bo • Prøv lige at se! • Krop og bevægelse • Frivilligt arbejde • Uheld og ulykker • Hvordan går det? • Imponerende • Mennesker mødes • Held og uheld.


Nu rykker det!

DU 3

af Bodil Jeppesen og Grethe Maribo

Det rykker!, som henvender sig til DU 3, modul 4, bygger videre på principperne i Det kommer!, som mange kursister på modul 3 vil kende.

DET RYKKER! BODIL JEPPESEN GRETHE MARIBO

Materialet tager udgangspunkt i seks emner fra dagligdagen: årets 12 måneder, noget om skole og uddannelse, noget om musik, noget om køn og lidt om alder, noget om arbejde og noget om tøj, budskaber og bæredygtighed. Med skriftlige og mundtlige opgaver og øvelser, læsetekster og øvrige elevaktiviteter opøves elevernes kommunikative kompetencer i dansk sprog.

MODUL 4 • Grundbog • Øvebog til engangsbrug • Lærervejledning med kopiark • Supplerende læsetekster til download fra alfabetaforlag.dk • Lyd- og videoklip til grundbogens opgaver på alfabetadigital.dk/detrykker

DANSKUDDANNELSE 3 · MODUL 4

GRUNDBOG

Pædagogiske metoder Den frie sprogproduktion er vigtig for tilegnelsen, og der er derfor mange ’ud-på-gulvet-aktiviteter’, hvor kursisterne selv giver sproget form i samtalesituationer, der ligner virkelighedens. I forbindelse med emnerne er der oplæg til debat på baggrund af udsagn, der provokerer mere eller mindre. Der er i bogen forslag til forskellige måder at ’angribe’ teksterne på, såvel individuelt som i samarbejde med andre. Selvstændigt elevsite Til Det rykker! hører der også et selvstændigt elevsite: alfabetadigital.dk/detrykker. Her får kursisterne lyttetekster i form af monologer, dialoger og episoder, videoer med interviews og samtaler samt supplerende materiale.

DET RYKKER! BODIL JEPPESEN GRETHE MARIBO

DANSKUDDANNELSE 3 · MODUL 4

ØVEBOG

25


DU 2

DU 3

Arbejd med grammatikken

VUC FVU

DU 2 – MODUL 2-6 DU 3 – MODUL 1-3 • Øvebog inkl. grammatikhæfte • Lærervejledning • Facitliste til fri download på alfabetaforlag.dk

af Fanny Slotorub

*UDPPDWLNLEUXJ DI ) DQ Q \ 6 O RW RU X E

$OIDEHWD

Én ting er at lære en masse om verber, bøjninger og ordstillinger. Noget helt andet er at kunne bruge denne viden i praksis. Det er udgangspunktet for Grammatik i brug, der ud over de skriftlige øvelser har en mængde mundtlige øvelser, der træner kursisterne i at anvende de grammatiske regler korrekt i fri skrift og tale. Grammatik i brug er ideel som supplerende materiale og tilgodeser undervisningen i alle de centrale, basale grammatiske emner. Kursisterne opfordres til at arbejde induktivt og selv finde og formulere de grammatiske regler, og der trænes ligeledes i fejlfinding og -retning. Hvert kapitel har indbygget progression, og opgaverne bevæger sig fra bevidstgørelse til selvstændige øvelser med fokus på egenproduktion.

Hjælp til Prøve i Dansk 3

DU 3

af Lene Bagger og Hanne Villumsen

MODUL 5 • Emnebog

Den lille eksamensbog Lene Bagger og Hanne Villumsen

Den lille eksamensbog er til alle, der skal til Prøve i Dansk 3 (PD3), hvad enten man følger undervisningen på et prøveforberedende hold på et sprogcenter eller er selvstuderende. Materialet gennemgår prøvens forskellige dele – både de skriftlige og de mundtlige. Der er facit efter hver opgave.

Revideret ift. de seneste prøveændringer.

26


Til de første 50 timer

DU 3

af Hanne Villumsen og Helene Deden

INTRO MODUL 1 • Grundbog • Øvebog

Ekspres er et begyndermateriale rettet mod de korte introforløb. Blå Ekspres er en grundbog, der gennemgår de grundlæggende færdigheder som alfabetet, tallene, tider, præsentation, klokken og andre emner til det basale ordforråd. Bogen indeholder derudover projektarbejde, der opfylder undervisningsvejledningens krav til modul 1, samt et overblik over den basale grammatik. Grøn Ekspres indeholder supplerende opgaver og tekster samt fokus på udtale af vokal- og konsonantlyde. Hvor Blå Ekspres tager højde for løbende optag, er der i Grøn Ekspres progression i teksternes sværhedsgrad, således at bogens anden del indeholder mere komplekse tekstopgaver, der kan danne basis for kommunikative øvelser i mindre grupper. Bøgerne er tilrettelagt, så selvstudium og klasseundervisning kan kombineres efter behov. Grundbogen arbejder med emnerne: • Dagen • Familie • Bolig • Mad • Butikker • Danmarks geografi • Farver • Vejr og årstider.

Hanne Villumsen og Helene Deden

ekspres Hanne Villumsen og Helene Deden

ekspres

– opgaver og tekster

27


Morfologi - sådan!

VUC FVU

af Lene Bagger

FVU TRIN 1 • Øvebog inkl. grammatikhæfte • Facitliste til fri download på alfabetaforlag.dk

Lene Bagger

Bøj og stræk

Bøj og stræk er en samlet og systematisk præsentation af morfologien i det danske sprog. Arbejdet med morfologien tager udgangspunkt i en læsetekst – en for hvert kapitel.

Morfologi for FVU, trin 2, og for DU3

Betydningen af ordenes forstavelser og endelser og indblik i, hvordan ordene sættes sammen af små bestanddele, åbner kursisternes øjne for en dybere forståelse af det danske sprog. I Bøj og stræk bliver morfologi sjovt at arbejde med – og samtidig er det lærerigt! ALFABETA

VUC FVU DANSK AVU OG UNGDOMSUDDANNELSER • Hæfte 1, 2, 3, 4 og 5 • Lærervejledning • Suppleringshæfte 1, 2, 3 og 4 • Stavefejlenes Top 10

28

U L L A

B E N D I X

&

J E T T E

H E L L A N D

U L L A

B E N D I X

&

J E T T E

H E L L A N D

PRO f i l PRO en filen

15

Hjælp til voksne med staveproblemer af Ulla Bendix og Jette Helland

Staveprofilen er et undervisningsmateriale, som kan hjælpe voksne med staveproblemer. Materialet består af fem opgavehæfter opbygget med gradueret sværhedsgrad. Systemet bygger på den teori, at staveindlæring foregår i fem trin. Hvis et trin er mangelfuldt gennemgået eller måske endda sprunget over, vil der opstå problemer i forbindelse med næste trin.


af Carina Bagge og Anna Soele Zachau Johansson

FVU TRIN 1 • Grundbog • Minisite på alfabetaforlag.dk

Med spændende og utraditionelle emner som kaffe, fødder, liv og søvn styrker Kaff e – og lidt mere det mundtlige ordforråd samt giver vigtige strategier inden for læsning, stavning og skriftlig fremstilling. Teksterne er autentiske og opgaverne originale. Der er ikke indlagt progression i forløbet, så der kan arbejdes med teksterne og opgaverne efter behov og lyst på holdbasis eller som selvstudium. Til Kaffe – og lidt mere følger et interaktivt minisite med ekstraopgaver på alfabetadigtial.dk.

Søvn

Søvn

DINE DR Ø MME K A N H J ÆLPE DIG at være forfulgt = nogen følger (går) efter dig færreste = få (ikke mange), færre, færrest

en tydning = en forklaring

Du kan forstå dig selv og dine valg bedre, hvis du forstår dine drømme.

Men det burde vi måske gøre. Drømmetydning kan nemlig gøre os klogere på os selv.

at være opmærksom på = at lægge mærke til, at se noget

”Drømme handler om det, der er vigtigt for os. Gravide drømmer for eksempel ofte om børn og det at blive mor. Ligeledes prøver folk med traumer at glemme det, der skete, men det vender tilbage i drømmen. Derfor skal man være opmærksom på, at alle drømme har noget at fortælle – også de ubehagelige,” fortæller han.

og g

Symboler har forskellig værdi Desværre findes der ikke en perfekt facitliste til,, hvad drømme betyder. Det afhænger nemlig meget af den enkelte persons unikke liv.

Har du drømt, at du falder eller bliver forfulgt? Det har hver anden dansker nemlig, men det er nok de færreste, der tænker over, hvad drømmen betyder. at have penge 19 % at falde 52 %

Det siger drømmeforsker og forfatter til bogen ”Din guide til drømmenes verden”, Ole Vedfelt. et trauma = rystende oplevelse, der (ubevidst) virker skadeligt på en person i lang tid efter det

og jantelov og derfor træffer fornuftige valg undertrykker følelser.

sexuelle oplevelser 54 %

”Det kommer an på , hvilken værdi man selv tillægger symbolet. En fugl kan for eksempel være mange ting. Er den i bur, føler du dig måske indespærret. Men den kan også betyde, at du mangler jordforbindelse – eller måske var det bare et kæledyr i barndommen”, siger han.

at vvære ære fornuftig = at være at re ealistisk og praktisk realistisk at undertry d t kke kk = att h hold lde at undertrykke holde no ogen eller noget g nede nogen

at være unik = at være en éner at tillægge = at give

Anmeldelse i Læsepædagogen

VUC FVU

Materialet tilhører den innovative genre. Muntert og belevent fremføres eksempler på en helhedsorienteret sprogpædagogik for tosprogede elever, der ønsker nye indfaldsvinkler til sprogtilegnelse.”

Anderledes læsemateriale

at mangle jordforbindelse = at være urealistisk

at opdage nye rum 11 %

Drømme er rå billeder Når vi er vågne, oplever vi forskellige ting og træffer mange valg. Dette sker gennem et filter, som er dannet af vores kultur og livserfaringer. Men når vi drømmer, er filtret væk, og vores underbevidsthed kan fortælle, hvad hjernen egentlig har oplevet i løbet af dagen – uden filter. Bliver du forfulgt i din drøm, kan det betyde, at du nages af noget, som du burde realisere. at frygte = at være bange for

en fornemmelse = en følelse af noget en norm = vedtagen eller uskreven regel, der påvirker menneskers adfærd

90

at have magiske evner 17 %

at være nøgen 23 %

En drøm, hvor du falder, kan betyde, at du frygter konsekvenserne af et valg, du har truffet. ”Drømmene kan handle om noget fra fortiden, noget, vi lige har oplevet, eller måske noget vi tænker over med fremtiden,” siger Ole Vedfelt og forklarer, at man ud fra drømme kan få en fornemmelse af sine rigtige følelser – og ikke dem, som kommer frem, når vi er vågne, hvor vi fx styres af vores normer

at lede efter et toilet 19 %

Janteloven stammer fra en bog, der hedder ”En flygtning krydser sit spor”, som er skrevet af Aksel Sandemose. Udtrykket bruges i betydningen Du skal ikke tro, at du er bedre end andre og kan mere end andre. Den hyppige brug af begrebet antyder, at janteloven er indgået som en del af danskernes ironiske selvopfattelse, og den citeres ofte som udtryk for kollektivets pres på og begrænsning af det enkelte individ. (opgave se side XX)

at blive forfulgt 52 %

Ekstra opgave

Janteloven Lav en google-søgning på ’janteloven’ Svar på følgende spørgsmål:  rIWBEFSKBOUFMPWFO  rIWPSGPSIFEEFSEFOKBOUFMPWFO  rIWPSOÇSFSEFOGSB

Drømmetydning Find adressen: http://dreamalive.dk/drommetydning/ Find ud af, hvad det betyder at drømme om: Krig? At falde? Edderkopper?

at kunne flyve 38 %

91

29


VUC FVU • Grundbog • Rettevejledning gratis på alfabetaforlag.dk

Sætningsled og ordstilling af Maria Tiemroth og Søren Lindskrog

I korte og tilrettelagte lektioner forklarer Sætningsled og ordstilling teorierne bag de grammatiske regler inden for sætningsled og ordstilling. Til alle regler er der udarbejdet pædagogiske eksempler og øvelser, som hjælper kursisterne med at forstå reglerne og dermed til at bruge sproget mere korrekt i det skriftlige arbejde. Samlet set har bogen en indbygget progression, der fører til en gradvis større forståelse og beherskelse af ordstillingen på dansk. Ordstilling og sætningsled kan også bruges på sprogskoler, produktionshøjskoler, ungdomsskoler, efterskoler eller handelsskoler.

30


Fem litterære perioder i historisk og kulturelt perspektiv

VUC FVU DANSK OG DANSK SOM ANDETSPROG G-D • Grundbog

af Susanne Maarbjerg og Søren Lindskrog Enkelt og overskueligt introducerer Læs en periode fem litterære perioder: romantikken, det moderne gennembrud, mellemkrigstiden, modernismen og det senmoderne. Med nyttige tidslinjer, støttende billeder og inspirerende opgaver anskues de udvalgte litterære tekster i et historisk og kulturelt perspektiv. Hver af de fem perioder indledes med en række øvelser, der aktiverer kursisternes viden og forforståelse og sætter dem på sporet af periodens temaer. Derefter præsenterer bogen udvalgte litterære tekster med efterfølgende opgaver. Teksterne er tydelige repræsentanter for perioden, let tilgængelige og med ordforklaringer. Læs en periode er til voksne og unge, der modtager undervisning i dansk og dansk som andetsprog på meritniveauerne G-D.

Kendetegn ved romantikken Biedermeier

Guldaldermalerne

Den litterære retning biedermeier er forbundet med datidens borgerlige familietraditi-

I malerkunsten kommer biedermeiertanken tydeligst til udtryk hos de danske guldalder-

oner og værdier. At være borgerlig betyder, at man holder fast i den sociale og politiske

malere. De maler den danske natur eller idylliske stemningsbilleder fra hverdagen hos den

orden, der allerede eksisterer i samfundet. Fx familie, Gud, konge og fædreland. Man

borgerlige familie og den danske bonde. Det ligger guldaldermaleren fjernt at beskæftige sig

forsøger at håndtere ubehagelige problemer ved at vende blikket væk fra det kaos og

med virkelighedens problemer med fx fattigdom og sult. Derimod gengiver de deres motiver

den disharmoni, som kommer udefra. I biedermeierverdenen vil det altid være ro og

deres idylliske bondehuse eller passer dyrene iført egnsdragter. Mange af datidens malere er

velkendte vægge. Blandt andre H.C. Andersen har dyrket denne måde at skrive på.

teknisk fremragende, og en af de største guldaldermalere er C.W. Eckersberg. Danmarks mest kendte billedhugger, Bertel Thorvaldsen, arbejder også i denne periode.

J.Th. Lundbye: Efterårslandskab. Hankehøj. 1847. Den Hirschsprungske Samling

Læs en periode

i et harmonisk og ufarligt skær. Bønderne er på billederne sunde og stærke og hygger sig i

harmoni, som vinder. Forfatterne skildrer livet inden for hjemmets beskyttende og

Susanne Maarbjerg og Søren Lindskrog

C.W. Eckersberg: Bella og Hanna. 1820. Statens Museum for Kunst

Nationalromantik I nationalromantisk digtning skildrer mange forfattere en danskhed med stor fædrelandskærlighed. Stolthed og kærlighed til Danmark skal være med til at samle det lille

ALFABETA

land. Alt, hvad der er nationalt, bliver hyldet og forherliget; naturen, sproget og myter om fortidens storhed fx den nordiske mytologi og vikingetiden. Præsten og digteren N.F.S. Grundtvig er optaget af at forene den nordiske mytologi med kristendommen. I 1819 skriver en anden digter, Adam Oehlenschläger, den danske fædrelandssang: Der er et yndigt land. Sangen er en hyldest til den danske natur, vikingetiden og andre stolte øjeblikke fra dansk historie og er udtryk for en voksende national identitetsforståelse. Vi kalder denne måde at skrive på for nationalromantik. De fleste danske nationalromanti-

Wilhelm Marstrand: Det Waagepetersenske familiebillede. 1836. Statens Museum for Kunst.

ske sange, som vi kender i dag, er skrevet i denne periode

14

15

31


VUC FVU DANSK OG DANSK SOM ANDETSPROG G-D • Grundbog • Alle genreskemaer til fri download på alfabetaforlag.dk

Skriv, så det virker! af Susanne Maarbjerg og Søren Lindskrog Hvordan skriver man en god kommentar? Hvad er teknikken bag et godt argument? At skrive godt handler ikke blot om ordforråd og grammatisk viden. Det handler i høj grad også om skriveteknikker og genrebevidsthed, komposition, sammenhæng og at lære at arbejde kvalificeret med skriveprocessen. Skriv godt – skriv i genrer kommer rundt om de vigtigste skrivegenrer: den refererende, den narrative, den kommenterende, den analyserende og den diskuterende. Hvert kapitel indledes med et genreskema, der giver kursisten et overblik over genrens enkeltdele. Der sættes fokus på genrens sproglige træk, og der suppleres med relevante danskfaglige analyseredskaber, modeltekster og forskellige opgavetyper. Som en integreret del indgår funktionel grammatik, hvor kursisterne fx arbejder med dramatiske verber, appelformer, styrkemarkører, vurderende adjektiver mv. Et selvstændigt kapitel i bogen omhandler korrekt brug af internettet i opgaveskrivning, og derudover findes en nyttig tjekliste samt 30 skriveopgaver. Skriv godt – skriv i genrer kan også bruges som supplement til undervisningen på de højeste moduler på DU 3.

32


af Anne Weile og Susanne Maarbjerg

DANSK AVU OG UNGDOMSUDDANNELSER G-D

De to danskbøger Dyrk Dansk og Dyrk mere Dansk er opdelt i hovedafsnittene: noveller, lyrik, eventyr, billeder, biografi, drama, fagprosa, film og tv. Alle tekster har ordforklaringer, og bagest i bogen er der både et minilex over de forskellige begreber og en redskabsliste, som fortæller, hvor i bogen man kan finde de forskellige analyseredskaber.

• Dyrk dansk – grundbog • Dyrk dansk – ordklasser, opgavehæfte • Dyrk mere dansk – grundbog

Til hvert hovedafsnit er der udarbejdet øvelser, som skal motivere til fordybelse, refleksion, afprøvning af de danskfaglige redskaber og bevidsthed om sproget og dets anvendelsesmuligheder. Dyrk dansk – ordklasser er et kombineret opgave- og opslagshæfte, som kan bruges som supplement til grundbogen. Her gennemgås samtlige ordklasser med efterfølgende øvelser. Mange af øvelserne har udgangspunkt i udvalgte tekster fra grundbogen. Bagest i hæftet er der en nyttig oversigt over alle ordklasser.

Anne Weile Susanne Maarbjerg

re

Anne Weile Susanne Maarbjerg

me

AnneWeileogSusanneMaarbjerg

Anmeldelse af Dyrk mere dansk i stav: Læsepædagogen

VUC FVU

De fleste afgangselever/studerende vil være godt rustet til prøverne, når de har gennemarbejdet denne bog med danskfagets kerneområder, det danske sprog, litteratur og kommunikation.”

Dyrk dansk

-ordklasser

33


VUC FVU ORDBLINDEUNDERVISNING • Hæfte 1 og 2 • Lærervejledning gratis på alfabetaforlag.dk

Tapping til ordblinde af Thomas Mose og Mikael Højbjerg

Fonologik 1 og 2 bygger på den nyeste viden om dysleksi og er et gennemarbejdet undervisningsmateriale med fokus på lydforbindelser og systematisering af sproglyde. Materialet tager udgangspunkt i den multisensoriske metode – se, høre, gøre, røre – der supplerer de almindelige læringskanaler og støtter indlæringen. Derudover inddrages de kritiske forudsætninger for læsning og stavning, nemlig bogstavkendskab, sproglyde og direkte undervisning af skriftens lydprincip. Fonologik 1 og 2 giver kursisterne et stærkt fonologisk fundament, og med tælle-teknikken (’tapping’ eller ’fingerstavning’) som redskab lærer de at fastholde sproglydene i arbejdshukommelsen ved både læsning og stavning. Kursisterne bliver ’specialister’ i det danske sprogs lyde, såvel standardudtaler som betingede udtaler, og bliver også bedre til at anvende kompensatorisk it, fordi de lærer at fastholde sproglydene i den rigtige rækkefølge. Materialet kan anvendes som et grundigt læse- og stavekursus side for side, eller læreren kan udvælge de opgaver, der på baggrund af staveudredningen er relevante for den enkelte kursist. Opgaverne kan udføres selvstændigt efter en kort introduktion. Fonologisk 1 og 2 er bygget op omkring tre trin, der kan gennemføres på cirka 50 timer.

34


Argumenter og analyser til HF-dansk

VUC FVU DANSK OG DANSK SOM ANDETSPROG PÅ HF

af Søren Lindskrog SØREN LINDSKROG

Klart og præcist præsenterer Dansk til HF de tre eksamensgenrer i skriftlig dansk: den introducerende artikel, den argumenterende artikel og det analyserende oplæg. Til alle tre genrer er der udarbejdet et enkelt genreskema, en eksemplarisk modeltekst samt opfølgende øvelser.

Dansk til HF tre skriftlige eksamensgenrer ALFABETA

Dansk til HF har også et kapitel om formidlingssituationen generelt; om afsender- og modtagerforhold og om opgaveformuleringens logik. I bogens afsluttende kapitler gennemgås også, hvordan man skriver en rubrik, en manchet, en afslutning, hvordan man citerer, og hvordan man skaber sproglige sammenhænge. Til disse afsnit følger både eksempler og nødvendige øvelser.

Hæftet kan anbefales som primært bogmateriale på HF i danskfaget i den skriftlige fremstilling og kan med fordel benyttes i hele HF-tiden.”

Anmeldelse i Læsepædagogen

35


DU 1

Aa

Læse

Modul 1

Ss

basen

Gg

Nanna Ebbesen og Kamilla Hjordt Juul

1

3

9

Alfabeta

Aa

Modul 2

Læse

Ss

basen

Gg

G

3

Mundtlig sprogtræning for DU1-kursister

Super G

Ellen Hanssen

Godt

sagt

– grammatik med øvelser

Alfabeta

G G

Nanna Ebbesen og Kamilla Hjordt Juul

9

Super G – grammatik med øvelser

Alfabeta

Alfabeta

Christina Helleshøj Louise Breivik Emmering Hanna Niemann

Joanna Haskiel og Kirsa Freimann Olesen

Modul 3

LÆS VERDEN

Alfabeta

Christina Helleshøj Louise Breivik Emmering Hanna Niemann

Nanna Ebbesen og Kamilla Hjordt Juul

LÆS VERDEN

Alfabeta

Super G – grammatik med øvelser

G G G Joanna Haskiel og Kirsa Freimann Olesen

Modul 4

Super G

Alfabeta

Fanny Slotorub & Ruth Horak

KOMPA S - en taskbaseret grundbog til DU 1

– grammatik med øvelser

Alfabeta

Alfabeta

Christina Helleshøj Louise Breivik Emmering Hanna Niemann

Fanny Slotorub & Ruth Horak

Joanna Haskiel og Kirsa Freimann Olesen

Modul 5

LÆS VERDEN

Alfabeta

Christina Helleshøj Louise Breivik Emmering Hanna Niemann

Super G

KOMPA S - en taskbaseret grundbog til DU 1

– grammatik med øvelser

Alfabeta

Alfabeta

Fanny Slotorub & Ruth Horak

Joanna Haskiel og Kirsa Freimann Olesen

Modul 6

LÆS VERDEN

Alfabeta

36

Godt sagt

Mundtlig sprogtræning for DU1-kursister

Joanna Haskiel og Kirsa Freimann Olesen

Nanna Ebbesen og Kamilla Hjordt Juul

1

Godt sagt

Joanna Haskiel og Kirsa Freimann Olesen

Super G

KOMPA S - en taskbaseret grundbog til DU 1

– grammatik med øvelser

Alfabeta

Alfabeta

Godt

sagt

Ellen Hanssen


DU 2

Ù

Ù

Ben Lecocq

ZOOM

Modul 1

FAMILIEN JENSENS HVERDAG AF KIRSTEN GELBEK

Mosaik

Illustrator: Otto Dickmeiss

1

Ù

l

g

ø

å

j

d

T

I

K

Sa

ng

ill

Gr

afi

sk

201

ww

4

w.

ali

ne

a.

dk

Grundbog i udtale Q Q

Alfabeta

Kirsten Snefstrup og Lars Schmidt Møller

A L FA B E TAS G

R

A

M

M

A

T

I

K

*UDPPDWLNLEUXJ

mnop

h i j k

r a b st c

A

kl

æ

JO HERMANN

p

m

DI)DQQ\ 6ORWRUXE

j

ab

M

vx

p l m n o

Det lyder godt

q

Sa

ng

ill

Gr

afi

sk

201

ww

4

w.

ali

ne

a

k .d

g

Dansk for begyndere

Grundbog i udtale

h

h

2

k l m f g vx e e f g h i j u k c d l b a

k

2

1 skriv 23! k

h s d e f ge hf ig j k l m n o r c b ch di j k h i k r k l m ø a g m cu d e f ga ba bc d e lf m b fghijkl vxyz æøå ag x c d e f g h i i j kp q b klm n op qr k l p a m n o g h e f i c l m k c d ij bcd

ARBEJDE

Mosaik

Illustrator: Otto Dickmeiss

æ

k

uvx

AF KIRSTEN GELBEK OG BIRGIT SIMONSEN

EMNER

ø g h i j k l mz æ m nhoi j e

M

xyu

st

FAMILIEN JENSEN

UDDANNELSE

TALESERIE

f g h i d e

REJSER

 Ben Lecocq

a

v

c

FAMILIE

s

e f g h Kirsten Wandahl qrst i j c d b a b c d e r r s t u v x y f m st n o

m

n

b

g

A

JO HERMANN

1DQQD(EEHVHQRJ.DPLOOD+MRUGW-XXO

Alfabeta Af Nanna Ebbesen og Fanny Slotorub

R

Det lyder godt

,QWURGXNWLRQWLOGDQVN

Dansk for begyndere

Modul 2

A L FA B E TAS G

Ù ,QWUR

1

TALESERIE

Begynderdansk

Kirsten Snefstrup og Lars Schmidt Møller

Q Q

Alfabeta

Alfabeta

Alfabeta

j

BOLIG

Alfabeta

$OIDEHWD

ALFABETA

s

Af Fanny Slotorub

Alfabeta

0RUWHQ'UU

'RUWKHGH1HHUJDDUG

0RUWHQ'UU

tu

k

æ

l

g

ø

å

j

d

r a b st c

ab

h

Min mors ring

Gifttanden

'RUWKHGH1HHUJDDUG

0RUWHQ'UU

0RUWHQ'UU

tu

Pia møder James Bond

'RUWKHGH1HHUJDDUG

ww

4

w.

ali

ne

a.

dk

æ

g

ø

k l m f g e f g h i j k c d l b

æ

A

M

M

A

T

I

K

*UDPPDWLNLEUXJ

JESSE-LEE COSTA DOLLERUP TANYA LINDKVIST

JO HERMANN

DI)DQQ\ 6ORWRUXE

p

m

4

TALESERIE

j

FAMILIEN JENSEN Illustrator: Otto Dickmeiss

AF KIRSTEN GELBEK

j

q

g

Sa

ng

ill

Gr

afi

sk

201

4

ww

w.

ali

ne

a.

dk

g

h

h

h

j

h j

j

s

KUNSTEN at lære sprog

$OIDEHWD

ALFABETA

tu

tu

ALFABETA

s

M M II L L JJ Ø Ø

h s d e f ge hf ig j k l m n o r c b ch di j k h i k r k l m ø a g m cu d e f ga ba bc d e lf m b fghijkl vxyz æøå ag x c d e f g h i i j kp q b klm n op qr k l p a m n o e f g h i c l m k c d ij bcd ab

R

JACOB WITTSTRØM SELSBÆK

mnop

r a b st c

å

h i j k

a

A L FA B E TAS

kl

1 skriv 23! k

vx e

G

vx

d

e f g h Kirsten Wandahl qrst i j c d b a b c d e r r s t u v x y f m st n o

ø g h i j k l mz æ m nhoi j e

l

ab

a

k

j

p l m n o

r a b st c

201

$OIDEHWD

xyu

n

u

k

m

F FE ES ST TE ER R

m

l

mnop

j

d

sk

v

s

m

mnop

uvx

vx

å

h i j k

kl

p

h s d e f g hf ig j k l m n o r c b ch di j e h i k r k k l ø a m cu d g e f ga mba bc d e lf m b fghijkl vxy z æøå ag x c d e f g h i i j kp q b klm n op qr k l p a m n o e f g h i c c d bcd Alfabeta

st

ø

æ

g

f g h i d e

t

n o

g

h k l m f g vx e e f g h i j u k c d l b a

c

rs

m

1 skriv 23! k

b

æ

j

l

d e f

k

b a b c r s t u v x

xyu

qrst

a

ø g h i j k l ymz æ m n oi j e

q

å

h i j k

r a b st c

afi

A L FA B E TAS G

R

A

M

M

A

T

I

K

JACOB WITTSTRØM SELSBÆK JESSE-LEE COSTA DOLLERUP

*UDPPDWLNLEUXJ

TANYA LINDKVIST

no

p

r c db ch di j e f g h i mk r k k l ø a m cu d g e f ga mba bc d e lf m b fghijkl vxy z æøå ag x c d e f g h i i j kp q b klm n op k

JO HERMANN

DI )DQQ\ 6O RW RUXE

j

ab

Gr

t

kl

p l m n o

ghijk

ill

vx

ø

k

ef

h s

ng

Alfabeta

Den skaldede frisør

d

s

n

Alfabeta

Alfabeta

Alfabeta

ALFABETA

n o

g

uvx

æ

DI)DQQ\ 6ORWRUXE

Sa

j

S SU UN ND DH HE ED D

p l m n o

NYEEMNER

BOLIG

rs

m

h k l m f g vx e e f g h i j u k c d l b a

K

h

k

ARBEJDE

æ

j

1 skriv 23! k

I

g

L LO OK KA AL LO OM MR RÅ ÅD DE E

uvx

UDDANNELSE

d e f

l

b a b c r s t u v x

k

st

Modul 5

qrst

a

ø g h i j k l ymz æ m n oi j e

T

j

st

s

f g h i d eg

c

H HV VE ER RD DA AG G

REJSER

n

f g h i d e

s

A

JO HERMANN

xyu

c

g

M

*UDPPDWLNLEUXJ

m

M M II L L JJ Ø Ø

FAMILIE

EMNER

M

q

BOLIG

Modul 4

A

p

h s d e f ge hf ig j k l m n o r c b ch di j k h i k r k l m ø a g m cu d e f ga ba bc d e lf m b fghijkl vxyz æøå ag x c d e f g h i i j kp q b klm n op qr k l p a m n o g h f c e i k l m c d ij bcd

F FE ES ST TE ER R

ARBEJDEBen Lecocq

Ben Lecocq

R

mnop

S SU UN ND DH HE ED D

p l m n o

h i j k

k l m f g vx e e f g h i j u k c d l b a

æ

G

kl

1 skriv 23! k

A L FA B E TAS

vx

k

UDDANNELSE

NYEEMNER

ø g h i j k l mz æ m nhoi j e

xyu

L LO OK KA AL LO OM MR RÅ ÅD DE E

uvx

s

e f g h Kirsten Wandahl qrst i j c d b a b c d e r r s t u v x y f m st n o

a

v

st

f g h i d en

m

c

H HV VE ER RD DA AG G

REJSER

Modul 3

b

FAMILIEBen Lecocq

Ben Lecocq

EMNER

g

q

Sa

g

h

h j

Alfabeta

d e f

æ

j

l

b a b c r s t u v x

k

st

rs

m

å

j

d

r a b st c

m

h s d c

ghijk ef

o

ab

q

m u

Bmgbcfub

Mfpopsb!Disjtujob

Lbsfo!Cmjyfo

Birgithe Kosovic

Lene Bagger

Alfabeta

ng

ill

Gr

afi

sk

201

4

ww

w.

ali

ne

a.

dk

Alfabeta

Tordenskjold

Kong Valdemar og biskop Absalon

Hanne Villumsen

Lene Bagger

A

M

M

A

T

I

K

JO HERMANN

DI )DQQ\ 6O RW RUXE

j

p

Sa

ng

ill

Gr

afi

sk

201

4

ww

w.

ali

ne

a.

dk

h

h

s

c

R

rk g

g

j

ø ab

Hanne Villumsen

*UDPPDWLNLEUXJ

p

f g h l m n d e i c b k a g h i j k l m e f a b c d el m f c d g b f g h i fj kg l vxy z æøå h i a xc d e i k j n b klm op q qr k l p a m n o g h f e i Alfabeta c d

r

Hsfwjoef!Eboofs

A L FA B E TAS G

mnop

h i j k

p l m n o

æ

kl

h k l m f g vx e e f g h i j u k c d l b a

vx

ø

k

1 skriv 23! k

Bmgbcfub

Bmgbcfub

$OIDEHWD

t

n o

g

uvx

Modul 6

qrst

a

ø g h i j k l ymz æ m n oi j e

KUNSTEN at lære sprog ALFABETA

bcd

xyu

n

f g h i d e

s

l m n o p

tu

c

g

qr

c

s

a e f g h i c d

tu

bcd

$OIDEHWD

37


DU 3

Kirsten Snefstrup og Lars Schmidt Møller Lisbet Skjerbæk Winther Thomas Abraham Nielsen

G

R

A

M

M

A

T

I

LISE BOSTRUP

Dansk start

Fanny Slotorub Neel Jersild Moreira

Dansk for udenlandske studerende

A L FA B E TAS K

AKTIVT DANSK

*UDPPDWLNLEUXJ

EN BEGYNDERBOG I DANSK FOR UDENLANDSKE STUDERENDE

Modul 1

JO HERMANN

DI)DQQ\ 6ORWRUXE

Hanne Villumsen og Helene Deden

Hanne Villumsen og Helene Deden

ekspres

ekspres

– opgaver og tekster

PULS

Det lyder godt

Sa

ng

ill

Gr

afi

sk

201

ww

4

w.

ali

ne

a.

dk

DANSK FOR DU 3

Grundbog i udtale Q Q

Alfabeta

Alfabeta

Alfabeta

Alfabeta

0RUWHQ'UU

'RUWKHGH1HHUJDDUG

0RUWHQ'UU

1

$OIDEHWD

Alfabeta

Kirsten Snefstrup og Lars Schmidt Møller Fanny y Slotorub d Moreira Neel Jersild

A L FA B E TAS G

R

A

M

M

A

T

I

K

*UDPPDWLNLEUXJ

Modul 2

JO HERMANN

DI)DQQ\ 6ORWRUXE

PULS ULS

Det lyder godt Sa

ng

ill

Gr

afi

sk

201

4

ww

w.

ali

ne

a.

dk

DANSK FOR DU 3

Grundbog i udtale Q Q

Alfabeta

Alfabeta

Alfabeta

Alfabeta

Den skaldede frisør

Pia møder James Bond

Min mors ring

Gifttanden

'RUWKHGH1HHUJDDUG

'RUWKHGH1HHUJDDUG

0RUWHQ'UU

0RUWHQ'UU

Alfabeta

2

$OIDEHWD

Alfabeta

#0%*-+&11&4&/0((3&5)&."3*#0

#0%*-+&11&4&/0((3&5)&."3*#0

Fanny Slotorub Neel Jersild Moreira

A L FA B E TAS G

R

A

M

M

A

T

I

K

JACOB WITTSTRØM SELSBÆK JESSE-LEE COSTA DOLLERUP

*UDPPDWLNLEUXJ

TANYA LINDKVIST

ØVEBOG I DANSK

Modul 3

FOR UDLÆNDINGE

JO HERMANN

DI)DQQ\ 6ORWRUXE

Merete Biørn og Hanne Hesseldahl

PULS Sa

ng

ill

Gr

afi

sk

201

4

ww

w.

ali

ne

a.

dk

DANSK FOR DU 3

KUNSTEN at lære sprog ALFABETA

3

%&5,0..&3

%&5,0..&3

%"/4,40."/%&54130(1a .&--&.53*/

%"/4,40. "/%&54130(1a .&--&.53*/

7&#0(

(36/%#0(

$OIDEHWD

Alfabeta

Alfabeta

Lisbet Skjerbæk Winther og Thomas Abraham Nielsen

A L FA B E TAS G

R

A

M

M

A

T

I

K

JACOB WITTSTRØM SELSBÆK

DET RYKKER!

JESSE-LEE COSTA DOLLERUP TANYA LINDKVIST

BODIL JEPPESEN GRETHE MARIBO JO HERMANN

Modul 4 KUNSTEN at lære sprog

Bmgbcfub

Bmgbcfub

Hsfwjoef!Eboofs

ALFABETA

Hanne Villumsen

Bmgbcfub

Mfpopsb!Disjtujob

Lbsfo!Cmjyfo

Birgithe Kosovic

Lene Bagger

Lisbet Skjerbæk Winther og Thomas Abraham Nielsen

A L FA B E TAS G

R

A

M

M

A

T

I

K

ØVEBOG I DANSK

Modul 5

FOR UDLÆNDINGE

JO HERMANN

Merete Biørn og Hanne Hesseldahl

Den lille eksamensbog Lene Bagger og Hanne Villumsen

Sa

ng

ill

Gr

afi

sk

201

4

ww

w.

ali

ne

a.

dk

Alfabeta

A L FA B E TAS G

R

A

M

M

A

T

I

K

JO HERMANN

Sa

38

FOR UDLÆNDINGE Merete Biørn og Hanne Hesseldahl

Sa

Modul 6

ØVEBOG I DANSK

ng

ill

Gr

afi

sk

201

4

ww

w.

ali

ne

a.

dk

Alfabeta

Alfabeta

Tordenskjold

Kong Valdemar og biskop Absalon

Hanne Villumsen

Lene Bagger

ng

ill

Gr

afi

sk

201

4

ww

w.

ali

ne

a.

dk

DANSKUDDANNELSE 3 · MODUL 4

GRUNDBOG Alfabeta


VUC FVU

FVU Trin 1

AVU U L L A

Lene Bagger

Bøj og stræk Morfologi for FVU, trin 2, og for DU3

B E N D I X

&

J E T T E

H E L L A N D

PRO filen

Susanne Maarbjerg og Søren Lindskrog

Læs

5

en periode

ALFABETA

ALFABETA

Trin 2

Trin 2-4

Anne Weile Susanne Maarbjerg

Anne Weile Susanne Maarbjerg

re

me

HF SØREN LINDSKROG

Dansk til HF tre skriftlige eksamensgenrer ALFABETA

Ordblinde

39


Scan koden og se kataloget på din mobil.

Tilmeld dig nyhedsbrev! Hold dig løbende orienteret om alt det, du behøver til din undervisning, og tilmeld dig Alfabetas nyhedsbrev.

Alfabeta • Vognmagergade 11 • 1148 København K • Telefon 36 91 70 70 • alfabetaforlag.dk

Alfabeta katalog 2015  
Alfabeta katalog 2015