Page 1

nyheterna NUMMER 4 • 2016

Christian i Varberg

– Andra dagen på gymnasiet kunde allt tagit slut! • God gemenskap i Östersund • Sebastian Stakset • SPIK i Örnsköldsviks skolor • Gud knackade på hans axel • Benny vågade släppa taget


Malin och Bengt-Åke i Tibro Christian i Varberg

Mia och Bosse Tång

– Andra dagen på gymnasiet kunde allt tagit slut! Den positiva vändningen i Christian Bergströms liv kom så sent som för några år sedan. Innan dess har det varit riktigt tuffa passager. Idag med en andra chans på ”Second Chance” i Varberg är det svårt att tro att det är samma person, då och nu.

och mina föräldrar som svikit mig så kapitalt. När Christian var 14 dog hans pappa och sommarlovet innan gymnasiet var det mycket nytt som lockade. – Jag tappade respekten för min mamma. Var det inte något som passade slängde jag bara igen dörren hemma och drog iväg.

Första mötet med ordningsmakten skedde redan i femårsålder. – Mamma och pappa missbrukade så pass mycket att de inte fick behålla vårdnaden om mig och min storasyster. Jag minns inte så mycket från den tiden. Själv kom jag till en underbar familj som var varmt kristna. När jag var nio trodde man att mamma och pappa skulle klara av vårdnanden igen. Men inte. När Christian skulle ta med kompisar hem från skolan visste han inte vilket skick pappa var i. Inga nya kompisar, det handlade bara om några som säkert förstod vad som pågick där hemma. – Det blev så jobbigt, instinktivt ringde jag upp vår mamma och vräkte ur mig alla fula saker jag kunde komma på. Inombords växte hatet över vuxenvärlden

Första dagen på gymnasiet måste ha avskräckt Christian. Dagen därefter tog han en överdos av GHB blandat med Rohypnol och alkohol. Egentligen en dödlig utgång. – En kompis systers pojkvän hittade mig i en park, helt avtöcknad. På något sätt fick han med mig på mopeden och körde hem mig. Ambulansen tillkallades. Hade han inte hittat mig hade jag garanterat varit död, bara 16 år gammal. 18-årsdagen innebar också att Christian fick del av pappas arv. – Jag hade precis börjat injicera och fick många nya ”vänner” som ville sälja amfetamin till mig hemma i Nässjö.

2


Foto: Anders Hällzon

Snart dags för nästa hämtning. Christian framför den nya fina bussen.

Amfetaminet gjorde honom speedad och han pressade sig själv att sova så lite som möjligt. Christian erbjöds olika praktikplatser. Det funkade ett tag men när han väl släppte på missbruket igen hoppade han av lika fort som han börjat. – Sista åren som jag missbrukade var så destruktiva. Jag tvingades att höja dosen för att döva min ångest. Åren gick och Christian vädjade om hjälp på socialkontoret. Hans missbruk var så gravt att han blev som paranoid och inte litade på någon. Socialkontoret insåg att han behövde bryta sitt sociala umgänge och livsmönster och ordnade först med ett familjehem och snart därefter ett annat. – Nu tillsammans med min hund nära Varberg började jag trivas igen och det blev på nytt tal om praktikplats. Arbetsförmedlingen hänvisade mig direkt till Second Chance. Jag begav mig dit och känslan av välbefinnande fanns kvar.

Morgan Sjöholm till vänster, arbetsledare för Christian Bergström. – Second Chance är en utmärkt plats för den som vill få ordning på sitt liv. Vi är här för att hjälpa Christian med flera med deras liv. Inte i första hand hur man ska leva utan hjälpa för att få styrfart på livet.

också uppleva hur jag vände och vred på argumenten. Idag kan kan ja ta kritik på ett mycket bättre sätt. Han har verkligen ställt upp och varit ett stöd. Christian har på sin dramatiska livsresa fått tillbaka sin barnatro. –På LP:s lärjungaskola som är på Viebäck, Torpahemmets kursgård i mars skedde ytterligare saker med min inre människa. En av ledarna Håkan Axell har varit ett fint böne- och samtalsstöd. Under sommaren fick Christian hjälp med körkortet. En annan person ställde upp så han kunde köpa en egen bil. Nu efter sommaren kör han bussen som hämtar möbler och husgeråd hemma hos folk. – Det är så roligt att komma hem till folk och småprata lite medans vi packar bussen. Jag gillar att träna men efter flera hämtpass på jobbet så känner man verkligen att kroppen rört på sig. Idag fyllda 31 år stortrivs han på jobbet. Men som för oss alla finns det en vardag även för Christian. – Ibland i samtal så kommer minnesbilder hur jag agerat och uttryckt mig tidigare. Det är allt för lätt att falla in i kommentarer om folk och så. Mer och mer lär jag mig att bryta destruktiva tankebanor. Att stilla sig i bön och läsa bibeln är jätteviktigt! – Jag vill påstå att min dag blir bättre om jag med bibeln i hand ber för dagen och om att få vara ödmjuk. Jag försöker verkligen vara positiv och sprida glädje.

En av arbetsledarna Morgan Sjöholm introdu-

cerade honom runt i lokalerna. Och det är just Morgan, tillsammans med Semias Schenberg och Dennis Sheperd som helhjärtat tog sig an den nyanlände Christian. – Jag tror inte jag överdriver, men om jag inte träffat Morgan hade jag nog inte stannat kvar. Första halvåret var en tuff brottningsmatch med mitt mående och mina mediciner. Skadorna från missbruket, främst misstänksamheten, tog lång tid komma igenom. Men Morgan har haft tålamod med mig. I början när vi inte var överens fick han

n

3


Bra jobbat LP-Östersund

Foto:Börje Dahlkvist

En del av deltagarna på estraden i Pingstkyrkan Östersund. Både på lördagskvällen och i söndagens gudstjänst handlade det om hur människor gått från kaos till harmoni. Det var inte trögt att få igång berättandet och sjungandet. Många ville dela med sig av sina erfarenheter och uppmuntra andra att ta emot Jesus och hans förvandlande kärlek.

Nu har de gjort det igen. LP-folket i Pingstkyrkan Östersund har ordnat en riktigt lyckad helg. Ett 80-tal personer från olika håll i Västerbotten, Västernorrland och Jämtland passade på att var med när det bjöds till fest 12:e och 13:e november. Sång och musik, inspiration och berörande livsberättelser, möten och mat gjorde att det kändes som en enda stor fest. Det finns ingen anställd som ansvarar för LP-kontakten i Östersund men ett gäng entusiaster med Paul Bergqvist som samordnare gjorde ett riktigt bra jobb.

Tillsammans bygger vi mer än ett boende – vi skapar ett hus att älska.

Vireda, 578 92 Aneby. Tel. 0390-310 55 www.lovsta-trahus.se

4


Träff för kvinnor I Östersund ligger man i startgroparna för att bjuda in till träffar för enbart kvinnor i Deboraprojektets regi.

Lasse, Hanna och Maria sjöng: ”Han går aldrig förbi dig” En av många sånger som gick rakt in i hjärtat.

– Vi vet att samlingar bara för kvinnor kommer att bli uppskattat här, det finns ett behov av det, intygar Chatarina Olsson som är en av fyra initiativtagare och fortsätter. – Vi vet om flera här i stan som skulle må bra av att få komma tillsammans och samtala. Gruppen, förutom Chatarina, består av Rose-Marie Wiklund, Charlotte Petersen och Gudrun Öjbrant. – Vi har olika bakgrund och erfarenhet och vi kommer att komplettera varandra på ett fint sätt. Förra året var Chatarina upp till Deborahusets stödoch motivationsboende för att få en överblick i arbetet. – Jag insåg att det var svårt att göra något ensam då jag förutom mina två halvtidsjobb även är aktiv på vår LP-kontakt här i Östersund. Därför blev det extra förväntansfullt när församlingen backade upp oss fyra att åka på en Deborahelg fullmatad med inspiration i Viebäck nu i somras. Under den helgen insåg vi att nu vågar vi göra något tillsammans. Vi har alldeles nyligen också fått pedagogiska tips och hjälp från Bilda vilket kommer att bli betydelsefullt. Det ska bli så spännande att vara med och sjösätta detta, avslutar Chatarina.

Christer och Lasse fixar stämningen inför startsamlingen.

Debora projektet

Från vänster: Charlotte, Gudrun, Catharina och Rose-Marie.

Styrkan är att aldrig ge upp... Västerås

021-81 07 20 Stockholm 08-19 40 00 Gävle 026-14 08 00 Uppsala 018-51 07 20

Box 75 • 330 33 Hillerstorp Telefon 0370-37 36 30 www.smemo.se

5


Sebastian Stakset

En chockvåg av Det finns ett tydligt samband till valet av rubriken ”Förlåt” på Sebastian Staksets nysläppta singel. Sebastian som tidigare gick under artistnamnet Sebbe Staxx har gjort en helomvändning och är idag med om att vinna människor för Jesus.

som nation. Därför var det helt naturligt att den första låten som skulle komma fokuserade på just ”Förlåt”. Många identifierar sig med dig. Någon har sagt att du beskriver verkligheten för vad den är. Berätta hur tänker du om det? – Först så är det helt klart så att många känner igen sig. Men när man också i nästa steg tänkt sig att finna någon tröst, då har jag inte haft annat att förmedla än hat. Låt mig beskriva med ett exempel. Om två killar misshandlar en tjej och jag ställer mig bredvid och beskriver det, vem hjälper jag då? – Om jag däremot motverkar misshandel då har jag gjort något av värde. Nu är jag så laddad och känner att jag vill vara med och starta en chockvåg av kärlek. – Till alla er som kan identifiera sig och vet vad jag stått för. Till alla er som nu ser vad som hänt mig. Du ska veta att du också är älskad! Det finns hopp om ett helt nytt liv! – Jag vill visa alla som älskat och hatat mig att de går att vända om!

Men allra först vill han berätta om sin egen omvändelse och vad ordet förlåt står för. – Mitt förlåt är resultatet av en genuin omvändelse till Jesus. I den processen såg jag hur mycket skada min tidigare musikkarriär hade fört med sig. Inte bara för mig och min familj utan också mot alla unga människor som lyssnar och tar intryck av mig. Den musiken Sebastian menar har spridit mycket hat. – Jag hade 2008 varit med och chockstartat en våg av hat som nått ut till mängder av människor. Den spred en snedvriden bild av hur man ex. besegrar orättvisor. Mitt svar då var att använda sig av hat. Det låg ingen sanning i det, det hjälpte inte någon allra minst mig själv. Det resulterade i att jag ständigt omgavs av mörker och missbruk som fanns runt mig. När Sebastian blev en kristen på riktigt kom en väldig ångest över honom med tanke på hur hans budskap påverkat omgivningen. – Jag fylldes av ett stort behov av att säga förlåt. Ett förlåt till Gud, till min familj och till Sverige

Försäljning: Mån 13-16, Ons 14-18, Lör 9-13 Inlämning: Mån-Fre 8-16 Hämtning: Tel: 0340-67 66 63

En chockvåg av kärlek, har den börjat menar du? – Jag vet att den har börjat, jag är övertygad till 110 procent. Det är bekräftat av Gud!

VRÅNGÖ TRANSPORT AB

Tel. 031-975160 Värnamovägen 2

VARBERG

www.vrangotransport.se 6


Foto: Anders Hällzon

kärlek

Sebastian Stakset har besökt flera platser i Sverige nu i höst. En av dem var Örebro som resulterade i att sex personer tog emot Jesus.

men som alltid är det ett genomtänkt hårt arbete bakom. Det är viktigt med en stabil organisation där vi står enade.

Egentligen är jag helt okvalificerad att möta människor på det sätt jag gör. Men när vi summerar till 32 nyfrälsta under samlingarna i Karlshamn, Örebro och hemma i min hemförsamling Icthus i Stockholm, då är det Gud som verkar. Det är så underbart! Förr pratades det ofta om brinnande evangelister, du känns som en sådan? – Jag har hört det från flera håll. Om Herren har kallat mig till det så antar jag att jag behöver evangelisera och det är det jag vill göra!

Bakgrund: Sebastian Stakset (tidigare Sebbe Staxx) • Föddes 20 december 1985 som Sebastian Stakset Konstenius. • Uppvuxen i förorten Bagarmossen, Stockholm. Bor nu i Bandhagen med fru och barn. • Gick 2008 med i hiphopgruppen Kartellen som grundades av Leo ”Kinesen” Carmona och Janne Babyface. • Satte 2012 upp egenskrivna pjäsen Medans vi faller på Stockholms stadsteater. Han spelade själv huvudrollen. • Aktuell med självbiografin Sebbe Staxx – musiken, brotten, beroendet. Boken är skriven med journalisten Niklas Malmborg och ges ut på Norstedts förlag.

Berätta hur ser din vardag ut? – Det handlar om Jesus från början till slut. Vår familjs fasta punkt är församlingen. Bibelskola på tisdagar, cellgrupp på torsdagar och naturligtvis gudstjänst på söndagar. – Jag är tillsammans med våra pastorer i stort sett dagligen. Det händer saker i Icthus, människor blir befriade. Det finns en varm ton av öppenhet,

n 7


”Jag är fri” med Håkan Nylander blev en hit i Västerås I mitten av oktober besökte Håkan Axell och Håkan Nylander från LP-ung och SPIK Västerås. Tre församlingar stod bakom initiativet som handlade om besök både i skolor och församlingar. Från Svenska Kyrkan/EFS hade Daniel Johansson kontaktat ett antal högstadieskolor med SPIKbudskapet: ”Du kan vara stolt som nykter”. – Genom mina tidigare kontakter med skolorna, då som inbjudare till konfirmationsundervisning, hade jag redan en ingång som var till god hjälp nu. I det stora hela var vi välkomna även om det på sina håll finns en viss skepsis så fort det ligger något kristet bakom. På kvällen var det en ungdomssamling i EFS regi. På lördagskvällen var det Pingstkyrkan som stod som värd. Gabriella Grönberg ansvarig för ungdom var med både fredag och lördag kväll. – Då det är ett viktigt ämne ville vi med företrädare för LP-ung och SPIK lyfta detta med våra ungdomar. Hos oss är vi så vana att träffas fredagar vilket visade sig inte optimalt med att byta dag. Frånsett det så tycker jag det är bra med livsberättelser från personer som när det gäller droger har en erfarenhet av både ett förr och ett nu. Jag har bara varit med under ett år och under den tiden har vi här i Västerås inte fokuserat på dessa frågor. Det

Med din hjälp finns det inga hopplösa fall!

Kontaktperson i testamentfrågor är, Larsolof Egbäck tel. 070-311 12 80

är också bra att nätverka här i stan, det blir säkert fler gånger, kommenterar Gabriella. Söndagens förmiddagsgudstjänst var det Korskyrkan som stod på tur. – Riktigt bra, minns Gabriel Reinwalds som ansvarar för ungdomsarbetet där. Håkan Nylander hade via kontakter i Norge fått texten ”Jag är fri” till Beatleslåten ”Let it be”. Den blev lite av en hit i församlingen. – Församlingen började sjunga med och nu senast helgen efter sjöng vi refrängen igen. Håkan Axell var rak i sin inbjudan vilket resulterade att flera sökte förbön. Någon kommenterade till mig. ”Det var ingen vanlig predikan, så viktigt att vi fick höra detta”, och jag instämmer, berättar Gabriel.

Din testamentesgåva kan vara den avgörande insatsen när en medmänniska i nöd snabbt behöver hjälp. På flera platser i landet har vi boenden som bara väntar på att säga ”Välkommen!”

Läs mer i vår folder: www.lp-verksamheten.se

8


SPIK-dagar i Örnsköldsvik – De flesta tycker att det är ett intressant ämne att samtala om men på något sätt vill man inte visa det, berättar Sofia Ståhl engagerad i Skolkyrkan i Örnsköldsvik.

Tankar finns att få till en ny samling i några gymnasieskolor på vårkanten. – Vi har fyra gymnasier här och jag jobbar nu för att få till samlingar på två av dem. Det är inte enkelt, schemaläggningen är tajt. Men våra besök är inarbetade här så viljan finns. För Håkans del så är Örnsköldsvik en plats med bra vibbar och stor öppenhet. – Ja verkligen. Jag kommer aldrig glömma mitt besök på ett av gymnasierna där flera redan var SPIK. När jag frågade så var det ett av mina tidigare besök i högstadiet där man fattade ett beslut som sedan följde med upp i gymnasiet. Riktigt starkt då känner man att man är med och bygger värderingar för framtiden!

Tillsammans med Håkan Axéll besökte hon under i slutet av oktober tre högstadieskolor. För Sofia som började sitt uppdrag nu i september var det första gången som hon lyssnade till Håkan. – Han är suverän på att fånga elevernas uppmärksamhet. Utmaningen att få eleverna att lämna mobiltelefonen och lyssna är inte enkel idag. Min känsla är också att många kände sig bekväma med budskapet, flera ville teckna upp sig och gå med i nätverket SPIK.

Handla miljövänligt hos oss där intäkterna går till missionsprojekt mm

- alltid god kvalité

God Jul! www.jornestrand.se

Vingåkersvägen 10, Katrineholm • Tel. 070-672 61 96

LU N D I N F A S T I G H E T S B Y R Å

031-17 22 60 | lundin.se | sedan 1979

9


Foto: Anders Hällzon

Gud

Markku i Eskilstuna

Mastgat 2 D, Kumla

1KÖK I Tenhult AB

smart köksrenovering Byt så mycket du vill: luckor, lådor, stommar…

LUCKBYTE OCH KÖK SEDAN 2001

Ring för offert! 0709 - 95 00 12

www.1kok.se

Välkommen in så hjälper vi dig med något som du har nytta av hela livet

Bostäder och lokaler uthyres! JOHN EKSTRÖMS BYGG AB Ormestagatan 1 B 702 83 Örebro Telefon 019-16 43 70

10


har knackat på min axel... Det är full snurr inne på LP-kontakten i Eskilstuna. Sång och musik och gott fika, hemtrevligt helt enkelt. En av medarbetarna Markku Kivenmaki märker att hösten och vintern är som tuffast för de mest utsatta. För Markkus egen del så blev det bara dryga halvåret som uteliggare i Eskilstuna. – Det räckte gott och väl. Det tragiska är att jag tycker att utanförskapet ökar. Samhället har blivit tuffare, det går åt fel håll. Idag är det betydligt svårare med ett boende för den som har problem. När frågorna blir för närgångna hur Markku själv haft det så värjer han sig först. Det som är lämnat är lämnat. Men som i samtalen på LP-kontakten så är hans egen erfarenhet och upplevelser en hjälp för andra. – När jag fick ett kortare fängelsestraff erbjöds jag alternativet med fotboja. Någon tipsade mig om LP här och jag knallade ner till Gert som förestår arbetet. Han måste ha läst av mig snabbt för han välkomnade mig utan större betänkligheter. För mig släppte en tung sten, jag fick ett förtroende

och kände mig som en människa igen. Som många andra som förtränger sitt missbruksberoende var det svårt även för Markku. – När jag började här startade också en process inom mig där jag öppnade upp mig mer och mer. Jag tog intryck när personer likt min livssituation verkligen ropade till Gud om hjälp. Deras ansikten förändrades, friska och fina i blicken utstrålade de något nytt och rent. Det blev en dag naturligt för mig att ta emot Jesus i mitt liv och jag döptes på ett av sommarlägren på Gullbranna. Helt fantastiskt att lämna det gamla bakom och jobba framåt! Idag trivs han på LP-kontakten även när det är lite stökigt och stojigt. – Förr kunde jag tänka tanken…Gud är det inte tillräckligt svårt varför gör du så här för mig? – Men när jag tänker till så är det nog snarare så att Gud knackat på min axel större delen av mitt liv. Jag har inte förstått det, utan haft en inre strid med honom tills den dagen jag kapitulerade och insåg att jag behövde hans hjälp, så är det bara.

n

BATTERICENTRALEN Industri & Startbatterier

Åkaregatan 26 281 33 Hässleholm • Tel: 0451-109 16 • www.battericentralen.se

Gården Partihandel med rötter i jorden sedan 1978 Spannmålsvägen 6, Gustafs 0243-240097 www.parlansecondhand.se

Producerar och levererar potatis med hög kvalité från Västergötland.

www.gardenpartihandel.se Stora Aspelunna, 533 92 LUNDSBRUNN • 0511-231 95

13

11


Benny på Torpa

Det avgörande är att våga Säkert skulle Benny kunna skriva en hel bok om sitt liv som egenföretagare, skilsmässan, tiden på rymmen i Spanien, hemlös, inlåst på mentalvården. Och sist men inte minst bekantskapen i Spanien med den som sedan skulle bli hans nya fru och livskamrat.

För Benny Lejonquist blev det en glad uppmuntran när han i våras fick ett telefonsamtal som välkomnade honom att börja på Torpa - LP:s behandlingshem nära Nässjö. De var i behov av en lite äldre man med erfarenhet, ett signalement som skulle visa sig passa bra in på Benny.

Det skulle alltså ta tid innan Benny kunde bli en hel människa. – Även min då, 14-åriga dotter klarade inte av att vistas i samma hus som mig. Hon flyttade ut och bodde temporärt hos ett syskon och hos vänner. Jag bad henne be till Gud om förändring. Var det kanske bäst att han plockade hem mig? Jag orkade inte med mig själv och det smärtade mig att se mina närmaste må så dåligt just på grund av mig. Förmågan att möta en ny dag utan att ta sin drog var så skrämmande att den fanns bara inte. Benny insåg att han måste få hjälp nu annars skulle han gå sönder inifrån. – Jag fick en chans och erbjöds behandling för mitt missbruk på behandlinghemmet Josua i Gam-

Och erfarenheten sträcker sig så långt tillbaka i tiden som 30 år. – Ofta när jag var inne i stan besökte jag LPkontakten i Västervik. Jag satt redan då 1975 fast i ett missbruk som varade ända till för tio år sedan. Jag tog emot Jesus 1986 men tyvärr så fortsatte mitt liv i stort sett på samma väg som tidigare. Men på en punkt upplevde jag något som jag inte kunde knarka bort. Det fanns en tillhörighet som aldrig försvann trots att det gungade under mina fötter. En brottningskamp under en lång tid som nu efteråt gett mig en större förståelse för att det ibland måste få ta tid att vända om. 12


Det stora i mitt liv är inte att jag slutat knarka eller inte sitter i fängelse.

Det fantastiska är att jag fått ett nytt liv!

leby. Jag kom fram till själva knäckfrågan även om jag försökte hålla den på avstånd - vågade jag lita på Gud. Jag som alltid bara litat på mig själv. Gudsbilden var diffus och inte vardagsnära. Kan man inte lita på människor är det svårt att lita på Gud.

Foto: Anders Hällzon

För Benny blev det ett avgörande steg framåt när

han bestämde sig för att våga. – Runt mig började jag upptäcka personer som gjort samma resa som jag och nu framstod som tydliga förebilder. Jag stod inför ett viljebeslut där Bibelns budskap om att dö bort från sig själv plötsligt blev på riktigt. För mig innebar det bl a att bekänna brott mot andra och svek mot min fru. När jag började rensa upp i mitt eget liv började en jobbig och smärtsam process men den renade mig inifrån. –Där och då fick jag ett nytt möte med Herren och gjorde grundligt upp med mitt gamla liv. Det stora i mitt liv är inte att jag slutat knarka eller inte sitter i fängelse. Det fantastiska är att jag fått ett nytt liv

Öppettider: Tisd 11.00-15.00 Onsd 15.00-19.00 Lörd 11.00-14.00

Vi finns på Patron Pehrs väg 5 i Huddinge Tel. 08-608 05 50 www.secondhanden.se SECOND HAND BLIR FÖRSTA HJÄLP

Ät svenskfångad fisk! Västfjord Fiskeri AB Fotö 13

utan vare sig droger och kriminalitet. Som jag sa förut så har tillvaron inte gått spikrakt uppåt, det har varit svackor och tuffa passager. Men jag fick en botten att stå på, Jesus finns där och bär genom allt. Trots den korta tid han funnits med i personalstaben återger han flera exempel på killar som börjat en ny livsresa. – Vi märker att något händer från en dag till en annan. Något tänds. Attityden förändras. Tonläget sänks. Svordomarna minskar. Och det är tydligt. Ändå är det ett jobb att göra. Tyvärr driver kommunerna på att det ska gå fort. Det ska inte kosta något. För mig tog det 14 månader, ett privilegium jämfört med våra dagar. Benny befinner sig fyra timmar i bilen till och från jobbet. – Det är värt den tiden, jag stortrivs på en arbetsplats omsluten av förböner och ödmjuka varma medarbetare, avslutar Benny.

n


Det är inte kört - min vän! Ditt lopp är inte över. Mållinjen är inte passerad. Du har inte förlorat. Tvärtom, förutsättningarna finns och det är tänkt att du skall vinna. Det är inte vad som hänt och inte hänt som avgör. Det är inte någon annan eller någon omständighet som kan placera dig i förlorar-facket. Möjligheterna väntar på dig. Så länge det finns liv finns det hopp. Det bästa ligger framför. Vad håller jag på med? Är det ytligt positivt snack för att det skall kännas lite bättre i vintermörkret? Eller är det dagens sanning?

som har sin utgångspunkt i att en del skulle vara värda ett bättre öde än andra. I LP ser vi, hela tiden, hopplöshet bytas mot framtidstro. Kaos ger vika för harmoni. Brustna relationer upprättas. Barn får tillbaka sina föräldrar och föräldrar sina barn. Utanförskap och självförakt har lämnat och nu känner man sig innesluten och betydelsefull. Ledorden har alltid varit att det inte finns några hopplösa fall.

Det glada budskapet, evangeliet, är egentligen just detta. En syn på sig själv och andra som bygger på tro, hopp och kärlek. Om man skall älska andra som sig själv behövs det en trons och hoppets och kärlekens självbild. Visst har det blivit hårdare och svårare att se alla människors lika värde under den senaste tiden. Vi har blivit så upptagna av den svenska välfärden så synfältet har smalnat av. Många medmänniskor hamnar utanför. Vi väljer att inte se. Vi föredrar tankebanor

Inför julen och det nya året är det något att stilla önska, att ingen enda skulle behöva tänka att det är kört. Nu är det ju så att ingen behöver nöja sig med att stilla önska. Vi kan agera. Det finns alltid någon, inom räckhåll, som behöver känna och fatta att vi tror på henne eller honom. Att vi vet att det bästa ligger framför. Den som fått nåden att smaka tro, hopp och kärlek har något att dela med sig av.

Börje Dahlkvist Bitr. verksamhetsledare och LP-pastor

nyheterna

LP-VERKSAMHETENS RIKSKONTOR Gustavslundsv. 18 Bromma Postadress: Box 15144 • 167 15 BROMMA Tel 08-619 25 10 vx

utkommer normalt med 4 nr under året Tidningen utges av LP-verksamheten Ansvarig utgivare: Kerstin Eriksson Redaktion och medverkande i detta nr: Börje Dahlkvist, Emelie Eriksson, Jens Charlieson och Anders Hällzon.

info@lp-verksamheten.se www.lp-verksamheten.se www.lp-ung.se

Gåvobankgiro 900-4896 Swisha din gåva till 9004896

Tips till redaktionen kan ges under adress: info@lp-verksamheten.se Annonser: Michael Skoglund Tel: 076-163 85 59 Tryck: V-TAB, december 2016

14


Behandlingshem TORPA Viebäck Björkhaga 571 91 Nässjö Tel 0380-37 35 85 torpa@lp-verksamheten.se LP URSVIKEN Kolbacksvägen 1 932 37 URSVIKEN Tel 0910-329 04 ursviken@lp-verksamheten.se

Stödboenden Lokala

Stödboenden Riks

Eskilstuna - Duvan 016 -13 95 69 Kriebsensgat.16 B 070 - 240 52 73 632 20 Eskilstuna

Deborahuset 0910 - 48 05 05 Teltid: 14.00-17.00 Albrektsvägen 15 931 98 Skellefteå

Boden - Ankaret Prinsgatan 14 961 31 Boden

Tierp- Björkbacken 0293 - 311 88 Untra 407 815 36 Tierp

0921-17701

Säffle - Flatebyn 070 - 568 00 62 c/o Antonsson Annevigatan 34 66131 Säffle

Osby -Smeden 0705 - 291 281 Postgatan 3 283 41 Osby

Varberg LP-socialt center 0340-856 00 Magasinsgatan 7 432 45 Varberg

LP Tingvalla 08 - 558 026 35 Tingvallavägen 9 M 7tr 195 31 Märsta

LP-kontakter ARVIKA Tel 0570-177 90 AVESTA Tel. 070-635 22 91 BODEN Tel. 0921-101 24 BORÅS Tel. 033-12 77 20 ESKILSTUNA Tel 076-855 85 05 FALKENBERG Tel 0346-108 27 FALUN Tel. 073-91 60 580 FINSPÅNG Tel 0122-148 70 GRÄNNA Tel. 076-1456649 GÄLLIVARE Tel. 073-8429158 GÖTEBORG Tel. 070-879 49 07 HAGFORS Tel. 070-645 65 20 HALLSTAHAMMAR Tel 0220-104 30 HALMSTAD Tel. 035-185030 HELSINGBORG Tel. 0736-881999 HUDDINGE Tel. 072- 938 40 90 HUDIKSVALL Tel. 0650-940 60 HÄRNÖSAND Tel. 070-38 56 383 HÄSSLEHOLM Tel. 0451-850 56

JÄRNA Tel. 070-657 62 79 JÖNKÖPING/HUSKVARNA Tel. 0722-259695 KALIX Tel. 070-5380545 KARLSKRONA Tel. 0455-69 49 79 KARLHOLM Tel. 070-474 77 97 KATRINEHOLM Tel. 070-376 69 67 KRAMFORS Tel. 0612-124 18 KRISTIANSTAD Tel. 044-21 82 10 KRISTINEHAMN Tel. 072-396 41 88 KUMLA Tel. 0768-95 55 70 KÅLLEKÄRR/TJÖRN Tel. 0304-66 06 96 LILLA EDET Tel. 0520-65 01 29 LINDESBERG Tel. 07531 16 07 LINKÖPING Tel. 0723-010527 LJUSDAL Tel. 070-214 44 80 LULEÅ Tel. 0920-22 55 09 MALÅ Tel. 076-134 91 34

15 15

MALMÖ Tel. 073-721 92 06 MÄRSTA Tel. 070-717 80 52 NYNÄSHAMN Tel. 072 -303 52 51 OSBY Tel. 0479-132 05 OSKARSHAMN Tel. 070-64 63 800 PITEÅ Tel. 072-7193279 SKELLEFTEÅ Tel. 076-100 15 06 SKÄNNINGE Tel 0142-418 03 SKÖVDE Tel. 072-511 90 22 SORSELE Tel. 070-34 83 455 STOCKHOLM Tel. 073-732 09 99 SUNDSVALL Tel. 070-343 98 86 SÄFFLE Tel. 070-568 00 62 SÖDERFORS Tel. 070-474 77 97 TIBRO Tel. 070-6561652 TIERP Tel. 070-778 23 77 TIMRÅ Tel 070-58 091 12 TOMELILLA Tel. 072–964 69 90 TORSHÄLLA Tel. 0704-558565

TROLLHÄTTAN Tel. 073-758 08 30 TYRESÖ Tel. 076-547 09 95 UMEÅ Tel. 076 - 867 08 78 UPPL.-VÄSBY Tel. 0762-757779 VARBERG Tel 0340-835 60 VETLANDA Tel. 0383-180 15 VIMMERBY Tel. 073 847 55 60 VÅRGÅRDA Tel. 070-26 957 20 VÄNERSBORG Tel. 073-334 56 65 VÄRNAMO Tel. 0370-30 12 20 VÄSTERVIK Tel. 0490-120 12 VÄSTERÅS Tel. 021-17 19 00 ÅTVIDABERG Tel. 0120-12845 ÖRBYHUS Tel. 070-474 77 97 ÖREBRO Tel. 076-895 55 70 ÖRKELLJUNGA Tel. 070-787 12 86 ÖRNSKÖLDSVIK Tel. 0660-29 52 60 ÖSTERSUND Tel. 063-51 08 53

15


Posttidning B LP-nyheterna Box 15144 167 15 Bromma

Låt inte blicken förlora dig ... Snart är det jul. Under granen trängs paket i allsköns färger, och alla är vi barn på nytt. I vår tid av ständig uppkoppling och glada instagramkontron är ärliga blickar sällsynta ting. Varför ger vi dem så sällan? Oförfalskade, genomskinliga blickar som visar allt, som en naken man i all sin fulhet. Magen hänger och musklerna vaggar försiktigt i skinnsäcken, men det spelar ingen roll. Det är på riktigt. Ögonen speglar hjärtat och allt som bultar där lyser ut. Mitt julkort till er alla är enkelt. Jag lutar mig bak i min fåtölj på julaftonskvällen och låter raggsockorna vila tunga mot soffbordets kant. Bortom fötterna sitter barnen på golvet med sönderrivet inslagspapper omkring sig. De pratar med varandra, exalterat. Och ibland lyfter de blicken mot sin pappa som sitter med raggsockorna i vädret, och så ler de och visar upp sin leksak eller sin klänning, och jag ler mot dem, precis hela kvällen. Den stunden ekar resten av året, den ekar så ljuvligt här.   Det krävs inte mycket för att närvaron ska försvinna. För varje glas vin eller whiskey blåser allt tjockare moln in. Ögonen dimmas igen, som en badrumsspegel efter en varm dusch. Kärleksförklaringarna blir allt mer verbala, men närvarons band är klippta och orden faller platt. Den ärliga blicken, den som betyder så mycket, försvann i flaskans djup. Barnen ser sina föräldrars blick, molniga och dimmiga, och paketen töms på glädje.

Mitt julkort till er alla är enkelt...

Det är närvaro vi vill ha. Låt vara att magen hänger och att musklerna förtvinat. Låt vara att köttbullarna brändes och tomten var sen. Låt allting gå fel den här julen, men låt oss alla vara där vi är. Var alltid där du är. Försvinn inte i en dimma, låt inte blicken förlora dig. Det här är mitt julkort till er alla. Raggsockor på ett soffbord, raggsockor som inte ska någonstans. Som inte letar efter flykt eller lättnad, som stannar kvar där livet är. Jens Charlieson

16

Författare

Lp nyheterna nr 4 2016  
Lp nyheterna nr 4 2016  
Advertisement