Page 1

nyheterna NUMMER 3 • 2016

Malin & Bengt-Åke i Tibro

– Gemenskapen betyder jättemycket för oss ! • Sommarkul på Gåsebäck • Marcus sa ja till Gud • Härliga sommarkonferenser 2016 • Parken i Arvika • Kjelles liv behövde en förändring


Malin och Bengt-Åke ii Tibro Malin & Bengt-Åke Tibro

– Gemenskapen betyder Mia och Bosse Tång jättemycket för oss ! Malin och Bengt Åke Johansen hemma i Tibro.

Foto: Börje Sahlén

Malin och Bengt Åke Johansen har sett fram emot sommarens läger på Gullbrannagården. Gemenskapen och samlingarna ser de som en av årets höjdpunkter.

på allvar inte svår, dragningen till Gud som en god kraft har funnits där. Bengt-Åke döpte sig förra året innan det var dags att åka på läger. – För mig var det naturligt att göra det lite diskret. Det blev en fin stund vid en mindre sjö tillsammans med mina närmaste på LP och församlingen. Sen är livet som kristen en livslång process som aldrig slut, vilket är otroligt spännande.

Det är alltså inte första gången de följer med gänget från LP Tibro till sommarlägret utanför Halmstad. – För mig är det fjärde året och för Bengt-Åke är det tredje året, berättar Malin. Gruppen från LP Tibro är 32 stycken, några fick förhinder i sista stund. – Vi brukar ligga runt den siffran. Det är många viljor och vi får jobba en del på att dra åt samma håll, men vad jag förstår är vi inte ensamma att ha det så, berättar Malin som hjälper till som volontär hemma på LP-kontakten. Malin och Bengt-Åke gifte sig i februari förra året. Bakom sig har de tidigare äktenskap med flera barn. – Jag har tre barn och bara det gör att man tillslut kommer till den insikten att bara för deras skull så måste man ordna upp sitt liv vare sig man själv vill eller inte, fortsätter Bengt-Åke. Bengt-Åke är lastbilschaufför och trivs i sitt jobb. Långa sträckor vid ratten är inga problem. Tidigare jobbade han med logistik på ett större företag. Men trots att det inte handlade om vare sig alkohol eller droger så blev allt inte som det var tänkt sig. – Eftersom jag har grunnat i många år på de existentiella frågorna, var steget att ta till sig tron

Bengt-Åke är gitarissten i bluegrass-gruppen.

2


Foto: Anders Hällzon

Hela gänget från Tibro på sommarens LP-läger på Gullbrannagården.

För Malins del så resulterade en stökig uppväxt

– Jag har anmält mig till en Deborahelg (LP:s arbete för kvinnor) nu i oktober på Viebäck det ser jag fram emot. Tänker mig att vi i förlängningen skulle kunna få betyda mer för alla utsatta tjejer bara här i Tibro. Bengt-Åke har ett musikintresse och är med i ett gäng som spelar amerikansk folkmusik kallad Bluegrass. – Även om texterna speglar en hel del misär och elände så vill jag påstå att Gud finns med i bilden i så mycket som 80 procent av texterna. Vi är fem stycken som med banjo, ståbas, fiol, mandolin och jag själv på gitarr gör en och annan spelning. Vi har lagt det på nivå som innebär runt 20 spelningar per år. – Det är jättekul, vi blev inbjudna till LP-kontakten och hade en fin kväll tillsammans, avslutar han.

i att hon lämnade hemmet som15-åring. Hon flyttade från Stockholm ner till Skaraborg i början på 2000. Ett engagemang på en tjejjour var intensiv och lärorik men hon var inte tillräckligt stark för att stå emot drogerna och föll tillbaka i missbruk igen. – LP-kontakten i Tibro anordnade en segeltur med missionsbåten Elida och det blev vändpunkten för mig. Strax därefter tog jag emot Jesus och blev frälst. Det var en tid då jag tillbringade mycket tid på LP-kontakten. Föreståndaren Kalle Rönngård och medarbetarna har betytt så mycket för mig. Birgitta Backlund min mentor är som en extramamma. Paret Johansen har med Malins son en fulltecknad vardag. – Jag har många idéer kring LP-arbetet även om jag inser att allt inte går att infria, tänker Malin och fortsätter.

n

3


Foto: Peter Klang

Sommar med LP-Helsingborg med barnen är i fokus

I sommar har LP Helsingborg under tre veckor gjort en satsning tillsammans med barn. Något som från början verkade lite pirrigt blev riktigt, riktigt bra.

– Vår ordförande inom LP Helsingborg, Kenneth Lantz hade före sommaren tankar om att höra med fritidsförvaltningen om det inte fanns något ekonomiskt utrymme för att engagera sig för utsatta och ensamma barn, berättar Peter Klang som förestår LP arbetet i Helsingborg. En ansökan skickades in som jakande besvarades. – När vi fick det beskedet så kände några av oss, vad har vi gett oss in på? Men planering satte fart, sex personer från LP, däribland Peter samt resterande ledare värvades i församlingen. Knallgula t-shirts köptes in och alla fick tillverka sin egen där arbetsnamnet ”Sommarkul på Gåsebäck” ingick. – Vi har gjort väldigt mycket under dessa tre veckor. Allt från att spela kubb i parken

Tillsammans bygger vi mer än ett boende – vi skapar ett hus att älska.

Vireda, 578 92 Aneby. Tel. 0390-310 55 www.lovsta-trahus.se

Antalet barn som var med var mellan 15-25 personer. Barnens gula t-shirt syntes väldigt fint.

4


– Karusell på Liseberg där vi var en ledare på två barn. Från LP Heslingborg var Kjell-Åke Svensson, Rickard Pedersen, Camilla Persson, Yvonne Lundén, Patrik Berg och jag själv med som ledare , berättar Peter Klang.

utanför kyrkan till korvgrillning, besökt Tropikariet och Liseberg i Göteborg, Sofiero, Tosselilla sommarland och besökt Skånesdjurpark samt en hel del annat som jag inte minns just nu, fortsätter Peter som var med under två veckor.

– Ja det är jag det. – Oj är det du? – Men som du märker, jag är inte farlig… – Nej… man kan ju ändra sig. Engagemanget för barnen har väckt känslor hos Peter. – Allt det jag varit med om innebar att jag under min uppväxt tappade mycket av min barndom. Nu får vi vara med och ge dessa barn ett sommarinnehåll. Så mycket minns jag att jag hade väldigt lite att berätta från mina sommarlov när andra hade desto mer. Tänk om, det kanske är dags för mig att sadla om? De här barnen har gett mig en tankeställare, avslutar han. n

Första daGEn presenterade gruppen sig själva och programmet för familjerna. – Vår ordförande berättade att en av oss tidigare varit en riktig buse och kan se lite farlig ut men är jättesnäll. Reaktion från barnen lät inte vänta på sig. Efter någon dag så återgav en av killarna det för mig med att säga att någon till och med ”suttit i fängelse”.

Styrkan är att aldrig ge upp... Västerås

021-81 07 20 Stockholm 08-19 40 00 Gävle 026-14 08 00 Uppsala 018-51 07 20

Box 75 • 330 33 Hillerstorp Telefon 0370-37 36 30 www.smemo.se

5


Foto: Anders Hällzon

Jag sa till Gud,

Marcus i Örebro Välkommen till

Tel 018-13 23 23 Vi finns centralt i Uppsala mitt emot Skatteverket med bra parkeringsplatser i närheten. Kliniken är handikappvänlig och ligger på markplan. Förutom allmäntandvård i lugn miljö har vi långvarig och god erfarenhet av barntandvård och upp t.o.m. 19 år är barntandvården kostnadsfri. Vi är en klinik som ger tandvård till hela familjen. Vi har dessutom många års erfarenhet av att behandla tandvårdsrädda.

Vår målsättning är att ge Dig ett personligt bemötande när vi gemensamt planerar och utför Din tandvård. Vår strävan är att ge Dig en god munhälsa förenat med god estetik. Vi arbetar aktivt med förebyggande tandhälsa och vår egen legitimerade hygienist Inger Öhlund tillsammans med våra tandläkare Michael Nilsson-Ström och Monica Smeds, har total munhälsa som högsta mål och därmed god ekonomi över tiden. Den bästa tandvården är den som förebygger skador.

Tandreglering av både barn och vuxna sker på kliniken där vår ortodontist docent Anna Andlin tar emot. Implantatbehandlingar genomförs och kronor och broar samt fyllnadsmaterial är metallfria. Vi var en av de första klinikerna i landet som miljöcertifierades enl. ISO 14001. Nya och gamla patienter är välkomna.

smile God loves you! my friend

Medaktiv Kliniken • Hamnesplanaden 6 ingång 41C • 753 22 Uppsala • Tel. 018-13 23 23 • Fax 018-14 23 23 6


, nu får du ta över... tid att bearbeta. – Undervisningen och samlingarna sådde frön av förlåtelse och förtröstan på Gud hos mig. Jag har hela mitt liv dömt ut människor tills jag kom på behandling. Jag har även lidit av ett självdestruktivt beteende. Nu dömer jag inte över huvud taget. Istället försöker jag se det goda hos människor. Jag är inte bättre än någon annan. Inte sämre heller för den delen. Alla är lika mycket värda.

Torpa, ett av LP-verksamhetens behandlingshem ligger i Viebäck nära Nässjö. Dit kom Marcus Andersson i början av förra året. Han behövde hjäl: alkohol och droger höll fullständigt på att rasera tillvaron. För att hålla tillbaka den inre smärtan av ångest och oro hände det att Marcus tog till droger när alkoholen inte hjälpte. Förutom ett tillfälligt lugn så blev bieffekten av att vara våldsam och aggressiv desto mer påfrestande för omgivningen. Hans storebror hade varit på Torpa så han visste lite vad LP stod för när han själv tänkte till. – Det var på Torpa som vändningen i mitt liv skedde. Jag som under flera år dolt så mycket av smärta och besvikelse var motiverad för att öppna upp för något nytt.

Marcus är tacksam över den utslusstid han fick

efter själva behandlingen. – Torpa släpper inte taget om mig. Jag tar inte i om jag säger att platsen och människorna där blev mitt första riktiga hem. När jag flyttade upp hit till Örebro fick jag stress och panik i kroppen. När jag nämnde det för Daniel så tackade jag definitivt inte nej till att åka dit och prata igenom min nya situation. Välbehövligt, jag kände mig på nytt i balans. I Örebro har han sitt jobb, dator, rappmusik och sportintresse. Fyra viktiga saker som får honom att slappna av. – Jag är en av flera som trivs så bra med mitt jobb. Som lokalvårdare städar jag och ser till en och annan trädgård då och då. När det gäller sporten så är det HV71 matcher som jag följer.

Efter nio dagar kände Marcus smaken av en le-

vande Gud. – Jag hade inget att förlora. En natt gick jag upp, böjde mina knän och sa till Gud att nu får du ta över, jag orkar inte längre. Något hände, mina tankar blev lättare. Även mina återfallstankar mildrades. De fanns där som en skugga men jag hade fått en styrka att hålla emot. Samtidigt nåddes jag av den tuffa hälsningen att min bror blev dömd till ett fängelsestraff. Personalen på Torpa kände medlidande med oss som syskon. Jag fick så många kramar, något jag inte alls var van vid. För mig var det naturligare att dra mig undan men insåg snabbt att det var mitt gamla sätt att hantera utmaningar.

I musiken har Marcus via rappen hittat ett sätt att

skriva av sig. – Jag gör egna texter till musik som jag hittar på nätet. Det är ett bra sätt för mig att på Youtube dela med mig av vad jag tycker och tror på. Här försöker jag dela ett budskap som folk kan ta till sig. Fyra av låtarna har jag tillägnat storebror. Efter allt som hänt tror jag han skulle behöva dem. Sen berättar Marcus med värme om sin dotter. – Hon är en stor motivation till mitt nyktra liv. Hon föddes 2013 och i slutet av 2015 kunde vi äntligen se varandra, underbart!

Det blev många och långa samtal med personalen

och framförallt föreståndaren Daniel Berger på Torpa. – Allt som fanns där inom mig kom upp till ytan. Min uppväxt där jag som femåring fick se mamma och pappa gå skilda vägar. Min egen brist på handlingskraft när min bror hamnade i fel sällskap och allt oftare kom hem påverkad. Boendet hos pappa och hans smygdrickande som jag rätt snart tog efter. Hans nya sambo som allt för ofta skapade tillfällen att mobba ut mig i den nya familjekonstellationen med nya halvsyskon.

När han tittar framåt så finns det en längtan att läsa upp grundbetygen för att möjligen gå vidare och läsa till behandlingspedagog. – Det skulle vara så fint om jag kunde hjälpa människor. Men jag skyndar långsamt. På ServiceStyrkan har jag en chef som verkligen bryr sig och vill satsa på mig. Jag behöver det ett tag till känner jag.

Marcus behövde den hjälp han fick på Torpa. Hans egna familjeförhållande där han i vuxen ålder missbrukat sin roll som make och pappa tog lång

n 7


Härliga sommarkonferenser 2016

Drakudden • Gullbranna • Arjelog Tre stora konferenser ligger bakom och vi som var med kan plocka fram härliga minnen under hösten och vintern.

Foto: Caj Hellsten

Först ut var Drakudden och sedan Gullbranna och sist Arjeplog. Snacka om geografisk spridning! Omkring 700 personer var med och en hel del av dessa var förstagångsdeltagare. Det kändes särskilt spännande för de som inte hade en aning om vad som skulle hända. Efteråt var i alla fall de flesta entusiastiska och pratade om att vara med nästa år igen. Barnen och ungdomarna hade egna samlingar och aktiviteter. För alla åldrar handlar det mycket om gemenskap och vi-känsla. En sak som skapar atmosfär är de härliga samlingarna och mötena med drag i musiken och starka livsberättelser.

Kerstin till höger döptes på lägret på Drakudden. –Det var första gångne som jag var med på läger. Väldigt bra på alla sätt. När vi pratade om möjligheten att döpa sig och lämna det gamla så bestämde jag mig. Nu var det dags för mig, berättar Kerstin.

Hoppas att vi ses igen sommaren 2017!

HALSBANDET TILL EWA BÅTEN TILL PETTER EN AKUTBOENDEPLATS TILL LP-VERKSAMHETEN Med din hjälp finns det inga hopplösa fall!

Kontaktperson i testamentfrågor är, Larsolof Egbäck tel. 070-311 12 80

Din testamentesgåva kan vara den avgörande insatsen när en medmänniska i nöd snabbt behöver hjälp. På flera platser i landet har vi boenden som bara väntar på att säga ”Välkommen!” Läs mer i vår folder: www.lp-verksamheten.se/stoed-oss/ testamentera-till-lp

8


Foto: Peter Klang

Roliga frågor på tipsrundan? Benita Enocksson, Carmen Svarts och Lili-Ann Karppinen

Uteaktiviteter på Drakudden.

Ytterligare en kram, efter dopet i Arjeplog

Sångare och musiker i Arjeplog

9

Foto: Jan Berglund

God mat - som alltid på ett LP-läger!

Foto: Börje Dahlk vist

Kommande fotbollsproffset Filipos snurrar upp motståndarna.

Foto: Jan-Eric Jarny

Dopförrättare Daniel Berger kramar om en nydöpt broder.


Tydligt budskap i Arvikas Stadspark Helgen 20-21 augusti medverkade Pontus J Back med komp på samlingar i Arvika. – Varje år gör vi utåtriktade satsningar och i år bjöd vi in Pontus, han har ett så bra Jesus-fokuserat budskap, berättar Dan Nilsson på LP-kontakten i Arvika. Under lördagen var det samling på torget. Senare på kvällen anslöt flera av Pontus bandmedlemmar och det var fullt tryck i Stadsparken. Dagen efter på söndagens 11-gudstjänst så var det ännu mer folk samlade i Stadsparken. Bra väder och en bra samling. – Dagarna därefter fick jag en skön kommentar från en av dem som vi brukar ha som gäst på LP-kontakten: ”Det här var det bästa jag hört på väldigt länge”, berättar Dan.

Mastgat 2 D, Kumla

1KÖK I Tenhult AB

smart köksrenovering Byt så mycket du vill: luckor, lådor, stommar…

LUCKBYTE OCH KÖK SEDAN 2001

Ring för offert! 0709 - 95 00 12

Vi tillverkar

www.1kok.se

Välkommen in så hjälper vi dig med något som du har nytta av hela livet

KYRKBÄNKAR

TALARSTOLAR SERVERINGSBORD STAPELBARA STOLAR www.mobelman.com

MÖBELMAN

Zidon Kristensson AB Tel 0451-218 50 Bjärnum Fax 0451-218 56

10


Dan Nilsson i mitten

Lars Möllersjö på elgitarr

Foto: Leif Nygaard

Jukka Mäkikangas på trummor

Pontus J Back berättade och sjöng på torget i Arvika

Det bjöds på grillad korv i Stadsparken

BATTERICENTRALEN Industri & Startbatterier

Åkaregatan 26 281 33 Hässleholm • Tel: 0451-109 16 • www.battericentralen.se

Spannmålsvägen 6, Gustafs 0243-240097 www.parlansecondhand.se

13

11


” Mitt liv behövde förändras”

Kjelle i Helsingborg

det var dags för mig att tänka i nya banor så slirade jag lite. I valet att åter bli hemlös var detta klart mycket bättre.

Väldigt mycket omsorg är en rätt vanlig bild på hur det kan se ut när LP-verksamheten kopplas på, i synnerhet när samhället inte orkar längre. Kjelle 38 år, var en person som samhället blev smått rådlös inför. Det är han som efter åtskilliga besök en dag kliver ut från socialkontoret som hemlös och vilsen. Det är också han som tillslut blir en annan människa när han inser att omsorgen från LP är ämnad för honom.

LP:s läger på Gullbranna närmade sig och Kjelle

erbjöds att följa med. Lördagkvällens möte med inbjudan om förbön träffade Kjelle rakt i hjärtat. Nu bestämde han sig för att släppa sitt gamla liv helt och fullt och öppna upp för ett liv med Jesus. Och det hände mycket den kvällen. De som känner honom insåg att han med all sannolikhet inte skulle klara av trycket att återvända ensam till Ängelholm, Helsingborg och Örkelljunga. Drogförsäljarna skulle göra allt för att på nytt ta sitt grepp om blandmissbrukaren Kjelle. – LP-riks kopplades på och efter flera samtal under helgen gavs det klartecken att jag skulle få hjälp från LP:s Hjälpkassa. Redan måndagförmiddag efter lägret skjutsades jag upp till Torpa – LPverksamhetens behandlingshem nära Nässjö. Och bemötandet där var smått otroligt.

– Försommaren 2014 hade jag kommit så långt ner man kan komma. Jag var hemlös för femte gången. När socialtjänsten inte kunde komma på något nytt sätt att hjälpa mig klev jag ut i en skrämmande ensamhet. Tanken på att ringa Jonny, föreståndaren på LP-kontakten i Örkelljunga, var det enda som återstod. Problemet var att jag hade varit där tidigare men gjort en paus. Kjelle pratade igenom sin hopplösa situation och Jonny lyssnade. Det slutade med att Jonny ordnade med ett boende i närheten. – Även om de var tydliga i sina förmaningar att 12

Foto: Anders Hällzon

Kjelle i Helsingborg har äntligen fått en egen lägenhet där han kan stänga dörren om sig.


Kjelle är absolut inte van att uppleva värme och

omsorg. – Biträdande föreståndaren Johanna Berger mötte upp med en kram som utstrålade så mycket äkta värme. Först undrade jag, vad är det här för människor egentligen. Deras sätt, omtanke och kärlek var svår att greppa, något jag aldrig varit med om tidigare. Rätt snart började Kjelle förstå att han äntligen omgavs av bra människor som ville honom väl. – Men jag hade taggarna utåt. När någon frågade hur jag mådde ifrågasatte jag det direkt. Men vilket tålamod de hade, de lät mig hållas trots att jag var otrevlig och smått aggressiv.

– En dag berättade Peter Klang (föreståndare för LP-Helsingborg) att han hade en överraskning till mig. En egen lägenhet precis intill Pingstkyrkan. För första gången höll jag ett eget lägenhetsnyckel i min hand. Äntligen hade jag en dörr jag kunde stänga om mig. För Kjell blev det naturligt att direkt gå vidare och hjälpa till som volontär inom LP-Helsingborg. – Det händer hela tiden saker här och vi växer. Höst och vinter har vi hand om café/kiosk i ishallen. Under sommaren är vi publikvärdar för HIF på Olympia. Man kan väl säga att mitt sportintresserad också har växt till liv här, skrattar Kjelle. Dessutom så anordnas det många reser på LP-

Morgonsamlingar, studiematerialet Vägen till

kontakten. – Nyhemsveckan, Almedalen, De brustnas camping, Gullbranna och alla mötesresor i närheten. Det här har blivit som lite av mitt hem. Utan LPkontakten här och i Örkelljunga hade mitt liv inte fungerat, så är det bara. Och nu när det är fler som läser detta. Tack alla understödjare till LP, jag är en av dem som ni genom ert stöd gjort det möjligt att ta tag i mitt liv.

livet, Mansforum och samtal med personalen började få betydelse i Kjelles liv. – Jag insåg att jag behövde omvärdera det mesta i mitt liv. Närheten till mitt eget känsloliv var så främmande för mig. Ute ”på gatan” stänger man av allt det där. Man tänker inte på hur illa man många gånger beter sig mot andra. Detta öppnade upp en helt ny värld. Steg för steg blev jag klar över att väldigt mycket i mitt gamla liv var så fel. Efter behandling på Torp fick Kjelle förmånen att bo på LP-Helsingborgs stödboende.

n

Öppettider: Tisd 11.00-15.00 Onsd 15.00-19.00 Lörd 11.00-14.00

Vi finns på Patron Pehrs väg 5 i Huddinge Tel. 08-608 05 50 www.secondhanden.se SECOND HAND BLIR FÖRSTA HJÄLP

Ät svenskfångad fisk! Västfjord Fiskeri AB Fotö 13


Vem har skrivit lovsången till alkoholen? Alkoholen är inte enbart en accepterad drog. Den är också hyllad. Ett, bland många, exempel på det är att den som inte dricker förväntas svara på frågan varför man tackar nej.

grillfesten, på träffen med kollegorna efter jobbet, på släktmiddagen eller helt enkelt hemma i TVsoffan är det alkoholfritt som gäller.

I LP-verksamheten har vi länge jobbat med SPIK. Ett genialt upplägg som inneburit att tusentals ungdomar bestämt sig för att vara nyktra. Jag vet att det i sin tur lett till mindre fylla och mycket roligt för många fler än de som är SPIK-are. Forskning visar att om en person i ett sammanhang säger nej till alkohol så dricker också de andra mycket mindre. Ungdomarna som står upp för sin nykterhet är värda all respekt.

Med tanke på alkoholens konsekvenser borde den som dricker svara på frågan varför man tackar ja. Det blir ofta fel när man dricker, men det blir aldrig fel på grund av att man avstår. Alkohol är en drog. Även drickande i små mängder och under ordnade omständigheter innebär påverkan av hjärnan. Omdömet blir inte bättre, besluten och det sociala samspelet förändras. Så fungerar droger. Inget barn gillar att se den förändringen hos vuxna. (Läs den fina krönikan i denna tidning av Jens Charliesson)

SPIK - Ledare Nu skapar vi i LP-verksamheten en möjlighet för alla som är ledare i något sammanhang att vara lika modiga och ta samma ansvar som SPIK-ungdomarna gör. Vi tar initiativ till något som kan bli hur stort som helst. Vi kallar det för SPIK-Ledare. För alla ledare i politiken, företagsvärlden, idrottsrörelsen, skolan, föreningslivet, kyrkor och samfund, med mera, som vill ta sitt personliga ansvar ett steg längre. Vi skriver en ny glad sång som handlar om livet och friheten. Ledare i hela Sverige; det är aldrig fel att vara helnykter.

Jag tycker att det är dags för en bred offensiv emot alkoholnormen. Vi sjunger helt enkelt inte med i lovsången till alkoholen. Vi har sett för mycket. Blicken har klarnat. Eftertanken övervinner det sociala trycket. På

För mera information om hur man kan bli SPIKLedare se: www.lp-verksamheten.se Vi drar igång för fullt den 1 oktober!

Börje Dahlkvist LP-pastor och bitr. verksamhetsledare

nyheterna

LP-VERKSAMHETENS RIKSKONTOR Gustavslundsv. 18 Bromma Postadress: Box 15144 • 167 15 BROMMA Tel 08-619 25 10 vx

utkommer normalt med 4 nr under året Tidningen utges av LP-verksamheten Ansvarig utgivare: Kerstin Eriksson Redaktion och medverkande i detta nr: Börje Dahlkvist, Kerstin Eriksson, Emelie Eriksson, Leif Nygaard , Börje Sahlén, Jan Berglund, Peter Klang, Caj Hellsten Jan-Eric Jarny, Jens Charlieson och Anders Hällzon.

info@lp-verksamheten.se www.lp-verksamheten.se www.lp-ung.se

Gåvobankgiro 900-4896 Swisha din gåva till 9004896

Tips till redaktionen kan ges under adress: info@lp-verksamheten.se Annonser: Michael Skoglund Tel: 076-163 85 59 Tryck: V-TAB, september 2016

14


Behandlingshem TORPA Viebäck Björkhaga 571 91 Nässjö Tel 0380-37 35 85 torpa@lp-verksamheten.se LP URSVIKEN Kolbacksvägen 1 932 37 URSVIKEN Tel 0910-329 04 ursviken@lp-verksamheten.se

Stödboenden Lokala

Stödboenden Riks

Eskilstuna - Duvan 016 -13 95 69 Kriebsensgat.16 B 070 - 240 52 73 632 20 Eskilstuna

Deborahuset 0910 - 48 05 05 Teltid: 14.00-17.00 Albrektsvägen 15 931 98 Skellefteå

Boden - Ankaret Prinsgatan 14 961 31 Boden

Tierp- Björkbacken 0293 - 311 88 Untra 407 815 36 Tierp

0921-17701

Säffle - Flatebyn 070 - 568 24 87 c/o Antonsson Annevigatan 34 66131 Säffle

Osby -Smeden 0705 - 291 281 Postgatan 3 283 41 Osby

Varberg LP-socialt center 0340-856 00 Magasinsgatan 7 432 45 Varberg

LP Tingvalla 08 - 558 026 35 Tingvallavägen 9 M 7tr 195 31 Märsta

LP-kontakter ARVIKA Tel 0570-177 90 AVESTA Tel. 070-635 22 91 BODEN Tel. 0921-101 24 BORÅS Tel. 033-12 77 20 ESKILSTUNA Tel 076-855 85 05 FALKENBERG Tel 0346-108 27 FALUN Tel. 073-91 60 580 FINSPÅNG Tel 0122-148 70 GRÄNNA Tel. 076-1456649 GÄLLIVARE Tel. 073-8429158 GÖTEBORG Tel. 070-879 49 07 HAGFORS Tel. 070-645 65 20 HALLSTAHAMMAR Tel 0220-104 30 HALMSTAD Tel. 035-185030 HELSINGBORG Tel. 0736-881999 HUDDINGE Tel. 072- 938 40 90 HUDIKSVALL Tel. 0650-940 60 HÄRNÖSAND Tel. 070-38 56 383 HÄSSLEHOLM Tel. 0451-850 56

JÄRNA Tel. 070-657 62 79 JÖNKÖPING/HUSKVARNA Tel. 0722-259695 KALIX Tel. 070-5380545 KARLSKRONA Tel. 0455-69 49 79 KARLHOLM Tel. 070-474 77 97 KATRINEHOLM Tel. 070-376 69 67 KRAMFORS Tel. 0612-124 18 KRISTIANSTAD Tel. 044-21 82 10 KRISTINEHAMN Tel. 072-396 41 88 KUMLA Tel. 0768-95 55 70 KÅLLEKÄRR/TJÖRN Tel. 0304-66 06 96 LILLA EDET Tel. 0520-65 01 29 LINDESBERG Tel. 07531 16 07 LINKÖPING Tel. 0723-010527 LJUSDAL Tel. 070-214 44 80 LULEÅ Tel. 0920-22 55 09 MALÅ Tel. 076-134 91 34

15 15

MALMÖ Tel. 073-721 92 06 MÄRSTA Tel. 070-717 80 52 NYNÄSHAMN Tel. 072 -303 52 51 OSBY Tel. 0479-132 05 OSKARSHAMN Tel. 070-64 63 800 PITEÅ Tel. 072-7193279 SKELLEFTEÅ Tel. 076-100 15 06 SKÄNNINGE Tel 0142-418 03 SKÖVDE Tel. 072-511 90 22 SORSELE Tel. 070-34 83 455 STOCKHOLM Tel. 073-732 09 99 SUNDSVALL Tel. 070-343 98 86 SÄFFLE Tel. 070-568 00 62 SÖDERFORS Tel. 070-474 77 97 TIBRO Tel. 070-6561652 TIERP Tel. 070-778 23 77 TIMRÅ Tel 070-58 091 12 TOMELILLA Tel. 072–964 69 90 TORSHÄLLA Tel. 0704-558565

TROLLHÄTTAN Tel. 073-758 08 30 TYRESÖ Tel. 076-547 09 95 UMEÅ Tel. 076 - 867 08 78 UPPL.-VÄSBY Tel. 0762-757779 VARBERG Tel 0340-835 60 VETLANDA Tel. 0383-180 15 VIMMERBY Tel. 073 847 55 60 VÅRGÅRDA Tel. 070-26 957 20 VÄNERSBORG Tel. 073-334 56 65 VÄRNAMO Tel. 0370-30 12 20 VÄSTERVIK Tel. 0490-120 12 VÄSTERÅS Tel. 021-17 19 00 ÅTVIDABERG Tel. 0120-12845 ÖRBYHUS Tel. 070-474 77 97 ÖREBRO Tel. 076-895 55 70 ÖRKELLJUNGA Tel. 070-787 12 86 ÖRNSKÖLDSVIK Tel. 0660-29 52 60 ÖSTERSUND Tel. 063-51 08 53

15


Posttidning B LP-nyheterna Box 15144 167 15 Bromma

Barn är ett folk... Barn är ett folk, och de bor i ett främmande land. Hur ofta har vi inte velat besöka det landet igen, även nu när skägget växer och ryggen blir stel och slipsen knyts? Barnens främmande land fylls av problemfria skratt och oändliga möjligheter, och har vi tur kan vi ibland stå vid fönstergluggen och kika in. I varje skolklass finns barn som inte längre bor där, i det där främmande landet. Landet de skulle bo i har krympt, och de lever i en vuxenvärld där vinglasen klirrar och föräldrarna byter skepnad när solen gått ner. I det landet haltar skratten och när föräldrarna vaknar upp från soffan och kastar en blick på barnet som fick natta sig själv, så bestämmer de sig ännu en gång för att nog måste vara nog. Jag skulle önska att alkohol fick bli en raritet i vårt land. Jag vet att det är en utopi som få delar med mig, men ibland behöver man låta drömmarna vandra fritt. Jag drömmer så, inte som ett moralistiskt ok utan som en respons på det faktum att var tionde person jag möter kämpar för att hålla flaskan stängd. Var tionde på jobbet, var tionde på gatan, var tionde som lämnar barn på skolan. För deras skull behöver alkoholnormen brytas. Det går att leva utan en bag-in-box i köket. Det går att ha en kickoff på företaget utan att dela ut tre drinkbiljetter var. Normen behöver brytas, för på företaget arbetar en pappa som vaknat upp på soffan och bestämt sig. Dottern hade lagt en filt över honom ännu en gång, och han såg på henne genom nattskuggan och han sänkte en tår och förstod att hon inte längre bodde i ett främmande barnland. Aldrig mer, tänkte han då, men på fredagen satte chefen tre drinkbiljetter i hans hand och botten upp och helan gick. Det är svårt för människor, vi kan väl åtminstone enas kring det? Det är så förtvivlat svårt, så låt oss göra vad vi kan för att hjälpa. Jens Charlieson

16

Författare

Lp nyheterna nr 3 2016  
Lp nyheterna nr 3 2016  
Advertisement