Page 1

nyheterna NUMMER 1 • 2017

Rose-Marie i Östra Ljungby

”Tiden på behandling hjälpte mig!”

• Dags för beslutsfattare att vakna upp • En drogfri behandling- en mänsklig rättighet • Johanna Berger på Torpahemmet • SPIK & LP-ung i Gränna • Kan man knarka på ett bra sätt?


Rose-Marie Weissbrodt

Tiden på behandling hjälpte mig! Det gick så långt att jag även på vintern bad fröken om att få gå på toaletten för att därifrån snabbt ta mig hem utan ytterkläder för att inte avslöja min flykt. Det hände att jag även hoppade från skolans andra våning för att ha ett försprång hem.

Rose-Marie Weissbrodt har flyttat runt 67 gånger i sitt liv. – Nu med lite distans på livet kan jag bara konstatera att jag har varit en sökare i hela mitt liv.

Mia och Bosse Tång Egentligen skulle Rose-Maries upplevelser komma mer till sin rätt i en bok, vem vet om det blir så? Men nu i LP-Nyheterna blir det några axplock från både fina och mindre fina minnesbilder. Den första från tre-årsåldern tillhör ljuspunkterna. – Jag fick ofta följa med mamma när hon städade hos farbror Blecker. I hans etta med sovalkov fanns det fina tavlor och kuddar med tofsar och en träbit likt ett kors med en farbror på. Den var så fint gjord, den glimrade, jag kunde sitta länge och titta på den. Trots att jag var uppfostrad att inte röra sakerna där så staplade jag en dag upp kuddarna på sängen och plockade ner korset. När jag haft det i mina händer insåg jag det svåra med att hänga tillbaks korset igen. Jag blev tvungen att erkänna för mamma. Blecker kom till min hjälp och bad mamma att inte gå till rätta med mig. Efter det gjorde han sitt bästa för att försöka förklara Jesus, julafton och så vidare för en tre-åring. – Efter den upplevelsen minns jag att när jag hade saftkalas hemma hos farbror Blecker visade jag stolt mina kompisar på Jesus på korset.

Efter flera misslyckade äktenskap gifte sig RoseMarie med med den för 35 år sedan rikskände Keith Cederholm. – Lite märkligt då jag inte visste vem han var men jag läste inte tidningarna på det sättet. Han blev frikänd i en mordrättegång efter att Jan Guillou uppmärksammat fallet. En tid med känslosvängningar fram och tillbaka. Efter Keiths bortgång 2010 följde en tid med mycket droger i Rose-Maries liv. Ända till den dagen hon mötte Mojjan (Sofie Hörnqvist). – Genom Mojjans omtänksamhet så förändrades min vardag. När jag var bostadslös fanns Mojjan där. Sakta men säkert så började saker gå åt rätt håll genom att jag även fick kontakt med paret Johnny och Zoli i Örkelljunga. När jag hörde att min tidigare knarkarkompis Peter Klang blivit frälst blev jag nyfiken att se det med egna ögon. För att bryta destruktiva mönster ivrade vännerna för att Rose-Marie skulle få behandling på Lillvik (LP-verksamhetens tidigare behandlingshem för kvinnor).

Tiden i grundskolan var allt annat än harmonisk

för Rose-Marie. Redan som sju-åring tvingade pappa i mig alkohol för att sedan utnyttja mig sexuellt. Det höll på ända till jag var 16-år. När Rose-Maries pappa dött och det var dags för begravning var hon inställd på att spotta på kistan som tack. – Det blev inte så jag förlät honom där och då. Ett beslut jag är så tacksam till. Åter till grundskolan där hon hela tiden blev utsatt för mobbing under namnet danska horungen, då familjen flyttat till Sverige från Danmark. – Jag blev retad och fick ofta stryk både på väg till skolan och på väg hem. 2

Foto: Anders Hällzon

Alkohol blev Rose-Maries tillflykt och vid 18-år gick det över till sprutor. Hon började själv att sälja vidare och hamnade en dag i fängelset i Ystad. – En av ljuspunkterna där var besöken varannan lördag av Fader Gunnar (som andra lite raljerande kallade Galne Gunnar). En före detta missbrukare som sadlat om, bjöd på sockerkaka, delade bibelord och pratade om Jesus. – Jag gillade honom från första mötet. Jag gjorde allt för att inte missa hans besök. Våra samtal blev djupare och en dag frågade han om han fick be för mig. När han la handen på min axel och bad fylldes jag av en värme i hela kroppen medan tårarna bara rann.

– Redan som sju-åring tvingade pappa i mig alkohol för att sedan utnyttja mig sexuellt, berättar RoseMarie Weissbrodt.

– Det blev lite för intensivt för mig med resor och möten. Även min rygg tvingade mig att sänka tempot.

– Halvåret jag fick på Lillvik var fantastiskt. Jag började skriva dikter igen. Efter en sorg över en närståendes bortgång så gungade tillvaron för mig igen. Jag fick med hjälp av ”hjälpkassan” möjlighet att komma till Lillvik en än gång. Där fick jag personliga vänner bland annat i Nina Eriksson som betytt otroligt mycket för mig. Tillvaron för Rose-Marie blev stabilare och hon engagerade sig helhjärtat i LP-arbetet i Helsingborg där Peter Klang nu börjat som ansvarig.

Idag som 54 åring och dagliga promenader med

hunden Pyret har Rose-Marie harmoni i tillvaron. – Visst finns det orosmoment, jag ber för mina barn. Jag är så tacksam för min tro och för vänner som finns vid min sida. Nu är det dags att ringa Mojjan, vi rings nästan dagligen, avslutar Rose-Marie.

n

3


Gunnar Bergström

Dags för politiker och beslutsfattare att vakna upp! Gunnar Bergström, med ett långt perspektiv inom alkohol- och drogberoende, ser att attityden och inställningen till vård och behandling har förändrats. De senaste tio åren har Gunnar varit aktiv som alkohol- och drogterapeut inom 12-stegs behandling. Idag jobbar Gunnar som föreläsare och utbildare.

– Slutsatsen av ett sådant påstående gör det naturligt att ställa sig frågan: Varför ska vi då anslå massor med pengar till behandlingshem? Myten att behandling inte fungerar har istället gett näring åt alternativet att det går lika bra att man bor kvar i hemmakommunen och ordineras tabletter. Denna slutsats har tyvärr slagit rot och frodas i ett välment driv att spara pengar. – På kort sikt är det billigare att få tabletter utskrivna via beroendemottagningen. Men vad säger detta om vård och behandling och ett förändrat liv, frågar sig Gunnar och fortsätter. – I synen på missbruk ser vi en medikalisering som går igen i hela västvärlden. Det jag tycker är en social, politisk, andlig, mental fråga har krymt till att bara bli en medicinsk fråga. De som tror att det går bra att enbart medicinera narkomaner argumenterar ofta utifrån att de har hittat belägg i forskningen. Gunnar har ägnat mycket tid att undersöka deras siffror och slutsatser och dessutom tittat på andra studier som motståndarsidan inte gärna pratar om. Den enda långtidsstudie som pågått i minst tio år är en norsk studie som inte alls förordar medicineringen. – När jag påtalar detta blir jag beskylld för att jag vantolkat studien genom att jag skulle förbisett att jämförelsegruppen, alltså de som fått medicin i förhållande till de som inte fått medicin, inte är jämförbara. Man menar att

Med andra ord en lång erfarenhet där han i debatter och konversation ser en tydlig förändring i synen på vården av drogberoende. En förändring som inneburit att fler och fler aktiva missbrukare ordineras enbart medicin istället för vård och behandling som hjälp ut ur missbruket. Enligt Gunnar grundar sig detta i att en tillräckligt stor lobbygrupp lyckats plantera en myt hos vissa politiker med tesen att: Behandling inte fungerar.

Tillsammans bygger vi mer än ett boende – vi skapar ett hus att älska.

”Behandling som vårdform lönar sig i längden”

– I synen på missbruk ser vi en medikalisering som går igen i hela västvärlden, säger Gunnar Bergström.

den medicinerade gruppen är mer belastad och därav kan man inte jämföra dessa grupper med varandra. Jag undersökte studien med tanke på det. Där visar det sig att forskarna har tagit hänsyn till att den medicinerande gruppen är mer belastad.

vårdform har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Jag för min del kan inte stillatigande se på en utveckling som går i helt fel riktning. – I ”Statens beredning för vård” finns utvärderingar av behandlingsresultat. Generellt finns det två spår, 12-stegsbehandling och viss kognitiv behandling som resultatmässigt ligger före alla andra. I den gruppen, som ligger i en klass för sig, finns glädjande nog även LP-verksamheten med, understryker Gunnar.

Enligt Gunnar så är det naturligt att alla som jobbar med vård och behandling förstår att socialtjänsten letar efter kostnadsbesparingar. – En klient på behandling kan i en liten kommun kosta stora delar av budgeten. Men behandling som

n

Styrkan är att aldrig ge upp... Västerås

021-81 07 20 Stockholm 08-19 40 00 Gävle 026-14 08 00 Uppsala 018-51 07 20

Box 75 • 330 33 Hillerstorp Telefon 0370-37 36 30 www.smemo.se

Vireda, 578 92 Aneby. Tel. 0390-310 55 www.lovsta-trahus.se

4

5


Upprop till folkhälsoministern:

tiva motfrågor, berättar Nina Eriksson. Nina Eriksson som jobbar på LP Deborahuset – ett boende för kvinnor uppmanande ministern att ta till sig samtalet med hjärtat.

I ett års tid har Nina Eriksson och Gunnar Bergström arbetat fram ett upprop som går under namnet ”En drogfri behandling, en mänsklig rättighet”. Det har sin bakgrund i bland annat seminarier på Almedalsveckan på Gotland. Eftersom det finns fler aktörer som ser värdet av att värna drogfria miljöer i behandlingsarbetet bestämde man sig för att uppvakta vår folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström i ärendet.

Gunnar Bergström fyllde i med att återkoppla till olika delar av landet där man på olika sätt framgångsrikt lyckats sälja in tesen att ”En drogfri behandling är en myt”. – Det vi berättar idag är inga anekdoter! Jag anser att vårdapparaten på många platser motarbetar personer som vill bli drogfria. Det finns en stark övertro på att ex subutex löser problemen. Gunnar varnade för en människosyn där man ger upp och anser personer som hopplösa. – Det jag ser idag är att huvudspåret inom drog-

– Uppvaktningen av Socialminister Gabriel Wikström resulterade i att vi fick ge vår syn på beroendevården i dag, det som fungerar, det som behöver förändras och förbättras. Vi upplevde att Gabriel Wikström lyssnade intresserat och ställde konstruk-

Foto: Anders Hällzon

”En drogfri behandling En mänsklig rättighet” Folkhälsominister Gabriel Wikström.

Nina Eriksson och Gunnar Bergström.

relaterad vård och behandling inte är drogfrihet. Att välja drogfri behandling är som att spela badminton i storm. Vidare berättade paret Germaine och Sara Woldu från KRIS om vägen till drogfrihet genom en parbehandling inom 12-stegsprogrammet. Till sommaren har de varit drogfria i fyra år. Saras iaktagelse är bland annat att det är svårt för en drogberoende att välja bort drogliknande preparat när man får frågan om att få ingenting kontra att få ett piller.

inom missbruket och de anhöriga. – Idag så föds det ju bebisar med avtändning på Subutex, där det enda läkarna kan säga är att mammorna ska amma barnen för att lindra deras våndor. Har vi idag hela bilden, hur blir det för dessa små, frågade sig Nina. Lena Larsson representerade gruppen anhöriga. – Vi upplever det alltför ofta som att vi inte har någon talan. Det är i stort sett ingen som undrar hur vi mår, vi som känner våra ungdomar sen de var små.

Samtalet avrundades med att belysa två grupper som inte hörsammas tillräckligt. Barn som föds

n

I samtalet med folkhälsominister Gabriel Wikström den 13 mars deltog Sara Woldu, Ali Reunanen Germaine Woldu från KRIS (Kriminellas Revansch i Samhället), Lena Larsson från AMD (Anhöriga Mot Droger), Gunnar Bergström (Pedagogkonsult), Nina Eriksson från LP och Per Johansson från RNS (Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle).

Nina Eriksson t v som jobbar på LP Deborahuset – ett boende för kvinnor, uppmanande ministern att ta till sig samtalet med hjärtat.

n 6

7


Johanna Berger

genom att ta till sig en ny identitet och verkligen bli fri. När man ordineras ett läkemedel innebär ju det att man går på en underhållsdos av den drogen man är beroende av. För mig är «harm reduction» dvs skademinskning, bl a ett sätt att lära människor att missbruka lite mindre. Det finns exempel där man i drogbehandlingen välkomnar båda grupperna. Det vill säga man tar in de som vill bli helt fria tillsammans med klienter som ordinerats en läkemedeslassisterad rehabilitering. Då hör det till sakens natur att har man dessa läkemedel på behandlingshemmet så händer det ofta att man drar igång beroendet hos övriga. – Detta skapar en väldigt osäker miljö. De som vill bli fria uttrycker en hopplöshet över att det kommit in droger på behandlingshemmet, fortsätter Johanna.

Idag är LP-verksamhetens synsätt att tillämpa en drogfri behandling inte alls självklar inom området behandling av personer med ett drogberoende. – Vi står för tron på att den som vill kan bli drogfri. Våra behandlingshem är drogfria och vi kompromissar inte med de läkemedel som har blivit så populära, berätar Johanna Berger, sakkunnig och talesperson inom LP-verksamheten. Många behandlingshem tillämpar idag en mo-

dell som går under namnet substitutionsbehandling. Det vill säga läkemedelsassisterad rehabilitering mot opiatberoende, förkortat LARO. Det som brukar ordineras inom denna behandlingsform är metadon eller buprenorfin (t.ex. subutex eller subuxone). – Det förekommer ganska ofta av vi får frågan om placering av klienter som går på substitutionsbehandling. Det säger vi konsekvent alltid nej till, forsätter Johanna som också är biträdande föreståndare på LP-verksamhetens behandlingshem Torpa utanför Nässjö. Förklaringen till detta finns i LP-verksamhetens grundvärderingar. – Vi tror att en människa kan bli fullständigt upprättad. Med det menar vi frihet från droger

Med din hjälp finns det inga hopplösa fall!

Kontaktperson i testamentfrågor är, Larsolof Egbäck tel. 070-311 12 80

Johanna har i dagsläget inga data på hur många

behandlingshem som driver linjen om drogfrihet men de är inte många i Sverige. Attityden till drogfri behandling väcker också uppmärksamhet bland beslutsfattare inom området – När min man Daniel som är föreståndare här, har träffat kommunfolk och berättat om vår inställning möts han då och då av förvånade blickar.

Din testamentesgåva kan vara den avgörande insatsen när en medmänniska i nöd snabbt behöver hjälp. På flera platser i landet har vi boenden som bara väntar på att säga ”Välkommen!”

Läs mer i vår folder: www.lp-verksamheten.se

8

Johanna Berger, biträdande föreståndare på Torpa, LP:s behandlingshem i Viebäck.

Foto: Birger Lallo

Omedvetet och medvetet utsätter de oss för känslomässiga resor

att återinsättas i samhället går hand i hand med det reviderade behandlingsprogrammet «Vägen till livet», berättar Johanna. – Vägen till livet är väldigt relevant och komplett genom att den belyser en helhetssyn på människan. Substitutionsbehandlingen upplever jag lite begränsad då den bara beskriver en medicinsk syn på behandlingen. Vi som jobbar med behandling vet att det även finns en andlig och själslig aspekt att förhålla sig till. Vi upplever därför att Vägen till livet matchar så många områden. Med det sagt så nämner Johanna om kompletterande metoder och arbetssätt. – Alla som kommer är olika individer med olika behov, så är det bara. Torpahemmet får många positiva omdömen i

synnerhet från klienter som varit på behandling. – Vi är tacksamma för den återkopplingen. Samtidigt som vi håller en professionell nivå är vi måna om att det ska vara familjärt, alla som kommer ska bli kärleksfullt bemötta. Vi är inte rädda för det personliga engagemanget. Tvärtom är det något vi som personalgrupp stöttar varandra till. – Det ger en dimension till i behandling när personlen visar att vi blir berörda. Tror det är omöjligt att inte ta med intryck hem. – Vi försöker återkoppla i personalgruppen hur vi mår. Vi backar upp varandra då det är tuffa saker våra killar går igenom. Omedvetet och medvetet utsätter de oss för känslomässiga resor. n

Tyvärr är det många som inom det här området lever med en känsla av hopplöshet. Men vi känner det inte så, med de goda resultaten och den kristna värdegrunden tror vi att det är fullt möjligt att bli helt fri! För alla som följer LP-verksamheten så är det bra att veta att på LP:s behandlinghem så bedrivs det en fullt ut professionell behandling enligt de nationella riktlinjer som gäller. – Inom Torpahemmets personalgrupp på åtta personer sker koninuerligt en vidareutveckling inom området bl a CRA, MI och kognitiv beteendeterapi. Tankegången att individen ska arbeta för

BATTERICENTRALEN Industri & Startbatterier

Åkaregatan 26 281 33 Hässleholm • Tel: 0451-109 16 • www.battericentralen.se

Försäljning: Mån 13-16, Ons 14-18, Lör 9-13 Inlämning: Mån-Fre 8-16 Hämtning: Tel: 0340-67 66 63

VÄLKOMMEN ATT SÖKA DIN BOSTAD HOS OSS

Värnamovägen 2

W W W.HYRESHUSETK ATRINEHOLM.SE

VARBERG

9


SPIK & LP-ung besökte Kaxholmen och Ribbaskolan i Gränna

Bilder från fredagens nattmöte i Pingstkyrkan Kaxholmen

Ribbaskolan i Gränna valde i år att bjuda in Håkan Axéll från SPIK för att prata droger och alkohol till sina högstadieelever.

vikt på ungdom samlades 150 personer. Räknar vi in söndagens förmiddagsmöte så var det flera ungdomar som gav sitt liv till Jesus för första gången. En toppenvecka med andra ord, summerar David.

– På ett sätt är jag imponerad över ungdomarnas sätt att lyssna. Men Håkan Axéll har också en framtoning som tilltalar unga människor. Han har en förmåga att både vara rolig, allvarlig och tydlig när han delar budskapet att alkohol rimmar dåligt med ett bra liv, berättar David Freij pastor i Kaxholmens Pingstförsamling. – Han slog an en ton där han bland annat återgav saker från sin egen uppväxt och relationen med sina föräldrar som kommunikativt fungerade. Förutom skolbesök var Håkan med på tisdagens lärljungaskola. Dessutom kommande helg med ett nattmöte fredag kl 22.00. – Vi satsade lite extra på den kvällen genom att bjuda in övriga församlingar i bygden. Med en ton-

n

Gården Partihandel med rötter i jorden sedan 1978 Producerar och levererar potatis med hög kvalité från Västergötland.

Foto: Ofelia Nilsson

www.gardenpartihandel.se

1KÖK I Tenhult AB

LUCKBYTE OCH KÖK SEDAN 2001

Strömförsörjning för avbrottsfri drift från Swansons 0303-746 320

Stora Aspelunna, 533 92 LUNDSBRUNN • 0511-231 95

Öppettider: Tisd 11.00-15.00 Onsd 15.00-19.00 Lörd 11.00-14.00

Vi tillverkar

KYRKBÄNKAR

TALARSTOLAR SERVERINGSBORD STAPELBARA STOLAR

Vi finns på Patron Pehrs väg 5 i Huddinge Tel. 08-608 05 50 www.secondhanden.se

smart köksrenovering

www.mobelman.com

MÖBELMAN

Zidon Kristensson AB Tel 0451-218 50 Bjärnum Fax 0451-218 56

SECOND HAND BLIR FÖRSTA HJÄLP

Byt så mycket du vill: luckor, lådor, stommar… Ring för offert! 0709 - 95 00 12

www.1kok.se

Välkommen in så hjälper vi dig med något som du har nytta av hela livet

never out of power www.swansonstelemekanik.se

10

11


Kalle Nilsson i Linköping

Foto: Anders Hällzon

Andreas Palmqvist t v har följt Kalles resa och var den som fick betyda väldigt mycket för Kalles omvändelse. Här som dopförrättare på Gullbrannalägret 2015.

Gud la ner en längtan till just den här staden Kalle Nilsson som större delen av sitt liv trott att han var en blyg person har nu när missbruket försvunnit blivit en glad och öppen människa. En förtjänst han ser Guds handlande bakom.

mycket av hans uppväxt och destruktiva tillvaro förknippas just med den staden. – Gud la ner en längtan till just den här stan, så är det bara.

För Kalle är det naturligt att följa med på LP:s sommarläger till Gullbranna utanför Halmstad. – Jag blev döpt där för två år sedan. För mig blev det så mycket mer än bara en symbolisk handling. Så fantastiskt skönt att lämna saker för att gå in i något helt nytt. Jag såg fram emot dopet en månad innan, jag längtade så till mitt identitetsskifte. Nu har jag ett nytt mål i livet, det var mäktigt, jag glömmer aldrig hur det var att komma upp ur vattnet. Destruktiva saker släppte och mitt inre blev ljust och lätt, det kändes som jag svävade. Kalles liv är fullt av intryck som hör ihop med identitet. Under en bibelskoletid i Örebro präntades teserna ”Rätten att bli Guds barn” och att du ”I Kristus är en ny skapelse”. Bibelord från Joh 1:12 och 2 kor 5:17. – På bibelskolan påmindes jag hela tiden om vad jag bekänner mig till, de månaderna mejslade fram en starkare tro på en Gud som finns till på riktigt. Idag bor Kalle i Linköping, inget självklart val då

Kalle är med i Sionförsamlingen men nätverkar

gärna med andra kristna som med gatuevangelisation vill berätta vad det handlar om. Parallellt med att möta nya människor jobbar han med sin karaktär och mognad som kristen. Ett annat jobb är det dagliga på en flyttfirma där han stortrivs. – Församlingen driver en bibelskolekurs under namnet Nikedemus. Det första halvåret var så bra så nu har jag gått ett halvår till. Jag är ensam med min bakgrund att vara lite tilltufsad. Lite frustrerad blev jag när jag trodde alla andra var lika ”på” som jag. Nu har jag landat i att inte jämföra mig med den ena eller andra, vi är olika helt enkelt. Den mesta tiden blir i församlingens lokal Cupolen. Ungdom med Uppgift (UMU) har en bas i Linköping och Kalle är även med i deras gatuteam. Lördagnätterna är vikt åt Jesusbussen som kommer till torget 23.00 och finns kvar till 01.30. – Vi samtalar och ber för folk på stan. Jag har upptäckt att Jesus helar. När man ser alla med behov är 12

Jesusbussen har anlänt till torget och borden för bullar och kaffe ställs iordning.

det lätt att backa tillbaka och bli rädd. Men när jag rätt snart insåg att det inte beror på mig så kunde jag slappna av, för alla blir inte helade när vi ber. – Och det händer saker, Jesus berör människor. Samtalen och förbönen skapar nya frön av tro…”ni bad för min vän”…. ”jag har funderat på det ni sa”, och så vidare. Kalle återkommer ofta till vad Jesus kan göra i människors liv. – Mycket av oro och fruktan hos människor skapar en dragning till bl a droger. När man landat i den verkligheten blir bundenheten ett gissel. Motsatsen, det självklara med ett liv i frihet är egentligen det människor söker.

facit av sex överdoser av heroin är chansen att överleva liten. Som väl är finns det medmänniskor nära Kalle. Mamma Lena-Kajsa som är en bönemänniska och inte lika explosiv som Kalle är med och leder LPsamlingar. Hennes man Roger finns med på olika sätt bl a med att göra i ordning och servera smörgåsar. Och så naturligtvis dottern Evelin från förra förhållandet som idag är fyra år. – Snart är det bröllop. Jag och Olivia ska vigas nu den 25 mars, härligt! Men ikväll är det LP-möte och en kollega från flyttfirman har börjat gå på samlingarna. – Det är så kul, han har även börjat engagera andra att komma med och lyssna och ta del av gemenskapen. Det är det här som ger energi, man får förtroende, hjälper varandra i förbön och endera dan har Jesus flyttat in!

För alla som följt Kalle och hans uppväxt så är kontrasten himmelsvid. – Jag brukade säga att jag tog alla droger bara jag slapp känna ångest och fruktan. Det låter krasst men egentligen skulle jag varit död idag. Med ett

n

Ät svenskfångad fisk! Västfjord Fiskeri AB Fotö 13


Kan man knarka på ett bra sätt? Jag skäller inte på någon som finns i LARO eller som drömmer om det som en lösning. Vad jag efterfrågar är saklighet och medmänskligt ansvarstagande. Under 2016 pratades det en hel del om detta i media. Tunga argument lyfts fram och tragiska exempel beskrevs. Mycket tyder på att dimman börjar lätta. Tragiskt nog verkar det som om det behövs många offrade människoliv för att insikten skall infinna sig. I LP-verksamheten har vi tagit initiativet till kampanjen ”Drogfri behandling – en mänsklig rättighet” Vi vill vara med och skapa opinion för vi har sett en annan sida. Befrielse, upprättelse och ett drogfritt liv är möjligt. Det starkaste argumentet för detta är kvinnorna och männen som vet av egen erfarenhet. Sådana har vi många av i LP. Det är en stenhård kamp och en smal stig att vandra när man ska ta sig ur beroendet. Ett nyckelord för oss är att man inte ska behöva kämpa och vandra ensam. Behandling är, för oss i LP, detsamma som motsatsen till ensamhet. Under och efter behandlingen finns det medmänniskor, som kämpar och går med, med både vilja och kompetens att stötta och hjälpa. För detta vill vi kämpa. Det finns inga hopplösa fall. Så länge det finns liv finns det hopp. Tack till alla er som är med och berättar om era erfarenheter. Tack till alla er som kämpar en god kamp för medmänniskors befrielse och upprättelse. Alla har rätt till en drogfri behandling!

Finns det grader i helvetet? Kan ett beroende vara mer eller mindre eländigt? -Frågor jag ställer mig när jag funderar omkring detta med LARO och utskrivning av narkotikaklassade preparat till missbrukare. Jag fattar att det är en hägrande lösning för den som desperat jagar efter drogen. När kroppen skriker på mer och bättre grejer som lindrar paniken en stund. När alternativet är att sälja sin kropp eller göra ännu en stöt för att skaffa pengar. Då kan det säkert kännas för bra för att vara sant att man kan få drogerna av sjukvården. Jag vill vända mig till alla som inte delar beroendets helvete. Jag menar att vi har ett ansvar. Att släcka branden genom att öka tillgängligheten är som att hälla bensin på lågorna. Ett beroende är ett beroende. Varken kropp eller själ är gjorda för att drogas. Medicin är i vanliga fall något vi tackar vetenskapen och Gud för, men här pratar vi om något annat. Här handlar det om hopplöshetsstämpel på den som sitter fast. Det är inte kul att vara i facket för dom som aldrig kommer att bli fria och få ett värdigt liv.

Börje Dahlkvist LP-pastor

nyheterna

LP-VERKSAMHETENS RIKSKONTOR Gustavslundsv. 18 Bromma Postadress: Box 15144 • 167 15 BROMMA Tel 08-619 25 10 vx

utkommer normalt med 4 nr under året Tidningen utges av LP-verksamheten Ansvarig utgivare: Kerstin Eriksson Redaktion och medverkande i detta nr: Börje Dahlkvist, Birger Lallo, Ofelia Nilsson, Jens Charlieson och Anders Hällzon. Tips till redaktionen kan ges under adress: info@lp-verksamheten.se

info@lp-verksamheten.se www.lp-verksamheten.se www.lp-ung.se

Gåvobankgiro 900-4896 Swisha din gåva till 9004896

Annonser: Michael Skoglund Tel: 076-163 85 59 Tryck: V-TAB, mars 2017

14

Behandlingshem TORPA Viebäck Björkhaga 571 91 Nässjö Tel 0380-37 35 85 torpa@lp-verksamheten.se LP URSVIKEN Kolbacksvägen 1 932 37 URSVIKEN Tel 0910-329 04 ursviken@lp-verksamheten.se

Stödboenden Lokala

Stödboenden Riks

Eskilstuna - Duvan 016 -13 95 69 Kriebsensgat.16 B 070 - 240 52 73 632 20 Eskilstuna

Deborahuset 0910 - 48 05 05 Teltid: 14.00-17.00 Albrektsvägen 15 931 98 Skellefteå

Boden - Ankaret Prinsgatan 14 961 31 Boden

Tierp- Björkbacken 0293 - 311 88 Untra 407 815 36 Tierp

0921-17701

Säffle - Flatebyn 070 - 568 00 62 c/o Antonsson Annevigatan 34 66131 Säffle

Osby -Smeden 0705 - 291 281 Postgatan 3 283 41 Osby

Varberg LP-socialt center 0340-856 00 Magasinsgatan 7 432 45 Varberg

LP Tingvalla 08 - 558 026 35 Tingvallavägen 9 M 7tr 195 31 Märsta

LP-kontakter ARVIKA Tel 0570-177 90 AVESTA Tel. 070-635 22 91 BODEN Tel. 0921-101 24 BORÅS Tel. 033-12 77 20 ESKILSTUNA Tel 076-855 85 05 FALKENBERG Tel 0346-108 27 FALUN Tel. 073-91 60 580 FINSPÅNG Tel 0122-148 70 GRÄNNA Tel. 076-1456649 GÄLLIVARE Tel. 073-8429158 GÖTEBORG Tel. 070-879 49 07 HAGFORS Tel. 070-645 65 20 HALLSTAHAMMAR Tel 0220-104 30 HALMSTAD Tel. 035-185030 HELSINGBORG Tel. 0736-881999 HUDDINGE Tel. 072- 938 40 90 HUDIKSVALL Tel. 0650-940 60 HÄRNÖSAND Tel. 070-38 56 383 HÄSSLEHOLM Tel. 0451-850 56

JÄRNA Tel. 070-657 62 79 JÖNKÖPING/HUSKVARNA Tel. 0722-259695 KALIX Tel. 070-5380545 KARLSKRONA Tel. 0455-69 49 79 KARLHOLM Tel. 070-474 77 97 KATRINEHOLM Tel. 070-376 69 67 KRAMFORS Tel. 0612-124 18 KRISTIANSTAD Tel. 044-21 82 10 KRISTINEHAMN Tel. 072-396 41 88 KUMLA Tel. 0768-95 55 70 KÅLLEKÄRR/TJÖRN Tel. 0304-66 06 96 LILLA EDET Tel. 0520-65 01 29 LINDESBERG Tel. 07531 16 07 LINKÖPING Tel. 0723-010527 LJUSDAL Tel. 070-214 44 80 LULEÅ Tel. 0920-22 55 09 MALÅ Tel. 076-134 91 34

15 15

MALMÖ Tel. 073-721 92 06 MÄRSTA Tel. 070-717 80 52 NYNÄSHAMN Tel. 072 -303 52 51 OSBY Tel. 0479-132 05 OSKARSHAMN Tel. 070-64 63 800 PITEÅ Tel. 072-7193279 SKELLEFTEÅ Tel. 076-100 15 06 SKÄNNINGE Tel 0142-418 03 SKÖVDE Tel. 072-511 90 22 SORSELE Tel. 070-34 83 455 STOCKHOLM Tel. 073-732 09 99 SUNDSVALL Tel. 070-343 98 86 SÄFFLE Tel. 070-568 00 62 SÖDERFORS Tel. 070-474 77 97 TIBRO Tel. 070-6561652 TIERP Tel. 070-778 23 77 TIMRÅ Tel 070-58 091 12 TOMELILLA Tel. 072–964 69 90 TORSHÄLLA Tel. 0704-558565

TROLLHÄTTAN Tel. 073-758 08 30 TYRESÖ Tel. 076-547 09 95 UMEÅ Tel. 076 - 867 08 78 UPPL.-VÄSBY Tel. 0762-757779 VARBERG Tel 0340-835 60 VETLANDA Tel. 0383-180 15 VIMMERBY Tel. 073 847 55 60 VÅRGÅRDA Tel. 070-26 957 20 VÄNERSBORG Tel. 073-334 56 65 VÄRNAMO Tel. 0370-30 12 20 VÄSTERVIK Tel. 0490-120 12 VÄSTERÅS Tel. 021-17 19 00 ÅTVIDABERG Tel. 0120-12845 ÖRBYHUS Tel. 070-474 77 97 ÖREBRO Tel. 076-895 55 70 ÖRKELLJUNGA Tel. 070-787 12 86 ÖRNSKÖLDSVIK Tel. 0660-29 52 60 ÖSTERSUND Tel. 063-51 08 53

15


Posttidning B LP-Nyheterna Box 15144 167 15 Bromma

Våga se den stora bilden ... Jag vänder medvetet blicken åt ett annat håll varje gång jag scannar min streckkod för att köpa lunch på kontoret. Displayen visar månadens saldo, och jag vill helst inte se beloppet som dyker upp. Det är alltid högre än vad jag anser att en månads luncher borde få kosta. Jag lurar mig själv, jag vet det. Jag är smart nog att förstå att beloppet inte minskar för att jag väljer att inte se det. Tricket är dumt på alla vis, ändå råkar jag alltid se något utanför fönstret just den stunden när beloppet visas. ”Var det inte en ekorre där vid trädet?”, tänker jag tills displayen har slocknat. Sanningen är något av det viktigaste vi har, även när den inte är smickrande. Ändå gömmer vi den, glömmer vi den, sluter vi våra ögon för att inte se den. Det är synd, för det är alltid sanningen som låter oss leva fritt. Vår bortvända blick är vårt kryptonit. Det är vad som tar kål på oss. När vi tittar bort lägger vi oss i gapet på den drake vi inte vågar se. Det är helheten som är vår drake. Det är den vi inte vill se. Att dagens lunch kostade 59 spänn har jag inga problem med; det är summan av hela månadens luncher som framkallar min imaginära ekorre. ”Det är lugnt”, säger ekorren då, och på en sekund har han fått mig att förstå att 59 spänn ju inte är särskilt mycket.

Foto: Lasse Nyström

Vinet vi vill dricka ikväll kan vi se med öppna ögon - det är ju bara ett glas eller två. Det är när vi påminns om att vi också drack igår och i förrgår och säkert också imorgon, som vi försöker hitta något annat att tänka på. Det är då vi gärna ser en ekorre utanför fönstret - en ekorre som säger ”Det är lugnt, ett glas vin är väl ingen fara”. Eller kanske en sit-com på TV, eller en sms-konversation, eller vad som helst som får oss att blunda för de små viskningarna från vårt djup.

Mitt julkort till

”Se helheten”, viskar djupet. ”Fatta mod. Se beloppet på displayen. Se de tomma flaskorna på bänken. Se månadsrapporten från nätcasinot. Öppna breven. Se att det inte bara var en gång, att du knutit näven förr, att det faktiskt börjar bli en vana. Häll i vasken, spola ner i toaletten, klipp korten, se den stora bilden, våga se sanningen sådan den verkligen är.” Draken dör nämligen så fort du tittar på den. Så fort du vågar se. Din blick är hans kryptonit. Jens Charlieson

16

Författare

Vi tänker med hjärtat!

17

Se uppdatering på: www.lp-verksamheten.se

Lp nyheterna nr 1 2017  

Information, vittnesbörd och uppmuntran från LP-verksamheten

Lp nyheterna nr 1 2017  

Information, vittnesbörd och uppmuntran från LP-verksamheten

Advertisement