Page 1

nyheterna NUMMER 3 • 2017

Micke Åsbrink på LP/PMU Tyresö

”Här har de alltid ställt upp för mig”

• Besök hos LP/PMU i Tyresö • Debora-träffar i Jönköping • Hans - ny verksamhetsledare för LP • Ulf - Det finns inga genvägar till sanningen


Karin Lundström

– Jag är inte så säker på att jag klarat mig så bra om jag inte fått möjligheten att börja här.

” Tack för att jag får vara här” och Solveig. Jag är inte så säker på att jag klarat mig så bra om jag inte fått möjligheten att börja här.

Karin Lundström Liljebäck har lite svårt att sätta ord på det övernaturliga. Ändå trivs hon och känner sig trygg med den kristna atmosfären som genomsyrar LP Tyresö.

Karin har kämpat med en lite annorlunda typ av alkoholism. Hon drack inte på veckorna bara på helgerna. – Min make och jag arrenderade en camping. Vi gillade det, men när helgen kom så drack jag mycket. När det hela eskalerade drack jag dygnet runt. Ungefär var tredje månad gör sig det gamla suget påmint. – Då är jag lite skör men förberedd för det som väntar. Mina två döttrar och min hund är också mitt stöd, säger Karin som snart ska åka ut till sin ombonade kolonistuga.

– En bekant tipsade mig för två år sedan om denna verksamhet. Jag vantrivdes på den secondhand jag var på då och jag har definitivt inte ångrat att jag vågade byta. Det betyder i stort sett allt för Karin att få finnas med på smyckesavdelningen. – Det går bra för oss att sälja smycken. Jag kan lite märken, försäljningen har ökat. Om det är möjligt så fixar jag till mindre justeringar på det som behöver en översyn. Jag älskar atmosfären och stödet från kollegor

n

Pingstkyrkans

Alltid värt ett besök!

Försäljning: Mån 13-16, Ons 14-18, Lör 9-13 Inlämning: Mån-Fre 8-16 Hämtning: Tel: 0340-67 66 63

Öppet tisd. 15-18, lörd. 10-14 Bollmora Gårdsväg 6 (hållplats Masten), Tyresö Tel: 08-712 90 12

www.masten.st Följ oss på facebook

2

Värnamovägen 2

VARBERG


Micke Hofmeijer

Foto: Anders Hällzon

”Nu är inte glamouren så viktig längre” – Egentligen tycker jag att vi borde göra mer tillsammans, säger Micke som samtidigt måste tänka på sin hemmavarande dotter som han har hela vårdnaden för.

Micke, en av flera som finns med på LP-kontakten i Tyresö har lagt ner flera miljoner på knark genom åren. Nu går han på metadonprogrammet och ser fram emot den dag han blir helt fri.

– Jag tror jag kan säga att jag släppt allt vad yta heter. Tidigare i mitt aktiva missbruk hade jag mycket pengar. Märkeskläder och en fet bil var kännetecken för mitt kriminella liv. Det är en hel historia bara det, suckar han. Micke är uppväxt i Kungsängen och drömde tidigt om en tjänst på det närliggande regementet. Men tiden på ungdomsvårdskola satte stopp för den möjligheten. Istället sålde han allt som gick att sälja. – Säkert är det flera som kommer ihåg mig fortfarande.

– Det här är en av få platser där det är befriande kravlöst, du måste inte prestera max varje dag för att platsa in, säger Micke som varit på LP i fyra omgångar och däremellan arbetstränat hos olika företag. – Jag gillar uppdraget att vara plattsättare men när det är dags för praktiken att övergå till anställning så har det inte gått hela vägen. Det är ju väl känt att företag kan få extra bemanning på förmånliga villkor, jag tror det spelar in när man ska bestämma sig. Micke trivs också att vara med i Pingst Tyresö och han försöker prioritera cellgruppen på onsdagar. – Egentligen tycker jag att vi borde göra mer tillsammans, säger han som samtidigt måste tänka på sin hemmavarande dotter som han har hela vårdnaden för. Tron är för Micke ett sätt att leva, den ger vägledning till ett sunt bra liv.

Han ser fram emot att han en dag är helt fri från substitutbehandlingen. – Det finns en hel del att säga om denna behandlingsform och den försäljning som förekommer också kring detta. Man pratar om en avtändning på sex månader. Jag bävar inför det då det är så beroendeframkallande. Men jag jobbar upp motivationen, den dan kommer!

n

Öppettider: Tisd 11.00-15.00 Onsd 15.00-19.00 Lörd 11.00-14.00

Styrkan är att aldrig ge upp...

Vi finns på Patron Pehrs väg 5 i Huddinge Tel. 08-608 05 50 www.secondhanden.se

Box 75 • 330 33 Hillerstorp Telefon 0370-37 36 30 www.smemo.se

SECOND HAND BLIR FÖRSTA HJÄLP

33


LP och PMU i Tyresö– med gemensamma mål

”Positiv energi kan det aldrig finnas för mycket av” Sören Persson

Solveig Sidblad

LP arbetet i Tyresö nära Stockholm är inarbetat och bygger vidare på den inslagna vägen att hjälpa människor till en fungerande vardag. Dels genom att hjälpa människor in i sysselsättning dels genom ett cellgrupparbete för den som vill utvecklas i sin tro.

vi har en god stämning överlag, berättar Solveig. Visst finns det utmaningar, kontinuiteten med att få nya volontärer är en av dem. – Glädjande nog har vi fått nytt tillskott från engagerade personer utanför kyrkan. Men genom att vi hela tiden levandegör behovet även i kyrkan så tror jag på att tillströmningen därifrån också hålls vid liv. Totalt är ett 80-tal personer engagerade, mer eller mindre, i secondhand arbetet. – För oss är det viktigt att markera en start på dagen därför är morgonsamlingarna viktiga. Vi har byggt upp ett förtroende att det är naturligt att be för dagen som kommer och om någon har något personligt att dela, berättar Krister.

– Tänker man till jobbar vi på flera plan. Om vi börjar här på LP-kontakten så har vi många involverade i arbetsträning knutna till PMU secondhand. Vi finns exempelvis på smyckesavdelningen, cykelverkstan, hämtning och lämning med vår bil med mera, berättar Krister Voutilainen som förestår LP-arbetet. Vid sin sida har han Solveig Sidblad som förestår PMU secondhand och Sören Persson som pendlar mellan de båda verksamheterna.

På LP-kontakten vill man också prioritera den uppsökande verksamheten. – Oftast går vi ner till centrum på onsdagar där brukarna finns. Det händer att jag skojar med våra killar med att säga: ”Nu drar jag till bolaget”. Jag går naturligvis inte in där utan jag finns utanför. Bland en och annan kändis så dyker det alltid upp nya ansikten. Vi gör även hembesök till personer

Solveig har funnits med i två år och berättar om

25 årsjubileet förra året som en stor händelse. Då i starten fanns en stor kommunikationsmast (därav namnet) utanför lokalen. Idag skymmer ett stort parkeringhus ingången till LP/PMU secondhand. – Vi är så inarbetade att folk glädjande nog hittar hit ändå. Försäljningssiffrorna i år är positiva och

Strömförsörjning för avbrottsfri drift från Swansons 0303-746 320

Välkommen in så hjälper vi dig med något som du har nytta av hela livet

never out of power www.swansonstelemekanik.se

4


Krister Voutilainen

som vi saknar eller är lite tröga i starten. – I vårt nätverksbyggande försöker vi också bjuda på kaffe och bullar på fredagkvällar. Tillbaka till LP-kontakten där Sören Persson berättar om hur ”smågruppen” fungerar. – Vi är ett tiotal personer som träffas en gång i veckan. Gruppen som hållit på i snart två år växer undan för undan. Steget att komma in i församling är för stort för många. Här är smågruppen ett trappsteg i rätt riktning. Vi bekräftar varandra genom att vi bryr oss, lyssnar in veckan som varit och förbereder oss för utmaningar och nästa steg i den personliga utvecklingen.

förtroendeskapande arbete. – För mig har det varit en stor omställning att ta över ansvaret. Framför allt kräver det administrativa arbetet med ansökningar och planering en hel del av min tid. – För oss är det kontinuerliga motivationsarbetet A och O. Det ser väldigt olika ut från person till person. Men för den som är ny är det ofta en stor utmaning att bygga upp en struktur för att vardagen ska börja fungera. Även om det går trögt på sina håll så finns det alltid personer det går lättare för. Händelser som ger dem och oss energi. Och positiv energi kan det aldrig finnas för mycket av, intygar både Krister och Sören.

I november är det tre år sedan Krister tog vid som föreståndare efter Göran Skoogs målmedvetna och

n

Vi tillverkar

KYRKBÄNKAR

TALARSTOLAR SERVERINGSBORD STAPELBARA STOLAR www.mobelman.com

MÖBELMAN

Zidon Kristensson AB Tel 0451-218 50 Bjärnum Fax 0451-218 56

55


Malin Winterstein

”Den branden gjorde mig nykter” Malin Winterstein arbetstränar på måndagar på LP/PMU secondhand i Tyresö. För henne räcker den tiden gott och väl då hon behöver tid för återhämtning efter den dramatiska brandolyckan hon var med om för två år sedan. – Där i min lägenhet i Umeå hörde mina gäster en smäll från vardagsrummet. Troligvis var det jag som hade fifflat med en tändare som resulterade i att jag blev brännskadad över hela kroppen. De gjorde allt för att snabbt få in mig i duschen. Malins liv var i fara, några trodde inte att hon skulle överleva. Först blev hon nedsövd i fyra månader och därpå har många operationer avlöst varandra. Det är en riktig pers hon gått igenom. Malin som var gravt alkoholiserad, var rätt borta när det här hände. – Jag slutade direkt med alkohol och även rökning.

Men jag kan tycka att troende gör det så enkelt för sig. Jag gillar att resonera om goda värderingar och vi har många och bra samtal kring det. Ingen prackar på mig något här, jag får vara som jag är och den valfriheten är jag tacksam inför.

Malin trivs i närheten av härliga pensionärer på secondhanden. – De är så pyssliga och omtänksamma. De har verkligen livsgnistan kvar. Det jobb de lägger ner är imponerande.

Från att vara helt utslagen har Malin lärt sig prata

och gå igen. – Utmaningen är att kontinuerligt öka på min rörlighet med en rygg som gör ganska ont. I februari 2017 firade hon sin ettårsdag på secondhanden. – Jag är på köksgeråd. Där finns allt från små glasgubbar till större prylar. Det mesta försöker vi sälja konstaterar hon som också märker att arbetsträningen gör henne starkare. En annan välkommen nyhet är att hon fått tillbaka närheten till sina barn. – Jag känner mig som en ny mamma för dem. Tidigare hörde de att jag inte var nykter då jag använde lögner eller hittade på saker som orsak för att inte träffas.

Förra hösten hade Krister och Sören en kurs som hette ”Vägen till livet”. – Där handlade mycket om förlåtelse och så vidare. Det är relevant och jag förstår resonemanget. Men jag tänker som så att finns Gud skulle världen vara bättre. Med det sagt har jag absolut inte något emot dem som tror. Men jag kan tycka att troende gör det så enkelt för sig. Jag gillar att resonera om goda värderingar och vi har många och bra samtal kring det. Ingen prackar på mig något här, jag får vara som jag är och den valfriheten är jag tacksam inför. n

Ät svenskfångad fisk! Västfjord Fiskeri AB

LU N D I N

Fotö

031-17 22 60 | lundin.se | sedan 1979

F A S T I G H E T S B Y R Å

6


Din testamentesgåva kan vara den avgörande insatsen när en medmänniska i nöd snabbt behöver hjälp. På flera platser i landet har vi boenden som bara väntar på att få säga ”Välkommen!”

Tillsammans bygger vi mer än ett boende – vi skapar ett hus att älska.

Med din hjälp finns det inga hopplösa fall!

Kontaktperson i testamentfrågor Robert Eklund tel. 08-619 25 17

Vireda, 578 92 Aneby. Tel. 0390-310 55 www.lovsta-trahus.se

Läs mer i vår folder: www.lp-verksamheten.se

Välkommen till

Tel 018-13 23 23 Vi finns centralt i Uppsala mitt emot Skatteverket med bra parkeringsplatser i närheten. Kliniken är handikappvänlig och ligger på markplan. Förutom allmäntandvård i lugn miljö har vi långvarig och god erfarenhet av barntandvård och upp t.o.m. 19 år är barntandvården kostnadsfri. Vi är en klinik som ger tandvård till hela familjen. Vi har dessutom många års erfarenhet av att behandla tandvårdsrädda.

Vår målsättning är att ge Dig ett personligt bemötande när vi gemensamt planerar och utför Din tandvård. Vår strävan är att ge Dig en god munhälsa förenat med god estetik. Vi arbetar aktivt med förebyggande tandhälsa och vår egen legitimerade hygienist Inger Öhlund tillsammans med våra tandläkare Michael Nilsson-Ström och Monica Smeds, har total munhälsa som högsta mål och därmed god ekonomi över tiden. Den bästa tandvården är den som förebygger skador.

Tandreglering av både barn och vuxna sker på kliniken där vår ortodontist docent Anna Andlin tar emot. Implantatbehandlingar genomförs och kronor och broar samt fyllnadsmaterial är metallfria. Vi var en av de första klinikerna i landet som miljöcertifierades enl. ISO 14001. Nya och gamla patienter är välkomna.

smile God loves you! my friend

Medaktiv Kliniken • Hamnesplanaden 6 ingång 41C • 753 22 Uppsala • Tel. 018-13 23 23 • Fax 018-14 23 23 7


Jennie Magnusson

Tilltufsade tjejer, flickvänner eller mammor behöver få komma fram

Jennie Magnusson hjälper idag till på LPkontakten i Jönköping/Huskvarna. Under ett år har hon där specialicerat sig på att möta kvinnor genom att bjuda in till Deboraträffar. Hennes egna upplevelser att som mamma hantera både missbruk, man och barn har gett henne en mognad inför många av de utmaningar som tjejerna på LP-kontakten lever i.

– Jag minns en replik jag tidigare sagt till mamma som jag nu fick äta upp med besked. Jag kunde inte förstå hur någon kunde knarka bort närheten till sina små barn. Nu var jag själv i den sitsen. För att slippa fängelsestraff blev Jennie dömd till familjehem. – Där fanns det många hästar. Egentligen ett toppenställe för mig som gillade skogen och naturen. Men oj vilken frustration och besvikelse jag kände på allt och alla. Mina egna misslyckanden kom ifatt mig. Nästan alla mina personliga saker och minnen var borta genom flyttar och temporära boenden.

Själv började Jennie med alkohol redan som 13-åring. Skolan blev eftersatt och behovet att läsa in betyg blev för henne den stora utmaningen under många år. En livsresa där hon som gravid bestämde sig för att göra abort, men i sista stund ändrade sig. – Samma dag som jag skulle bli inlagd var jag så påtänd av narkotika att planerna fick ändras till att behålla barnet. Då för 17 år sedan hade jag och min då nyfödda dotter bara min egen pappa att flytta hem till. Vi bodde där ett halvår. Det positiva med födseln var också att jag var helt drogfri redan den sjätte månaden i graviditeten.

Den efterlängtade vändningen i Jennies liv kom genom att hennes nuvarande man Magnus blev inskriven på samma behandlingshem. – För mig blev 12-stegsprogrammet en försmak på att sätta ord på tron. Jag insåg det först senare. En erfarenhet jag har nytta av idag då jag möter tjejer som både tror och inte tror eller tror bara lite. Utgivande personer i den ”Internationella församlingen” i Jönköping har betytt så mycket i Jennies och Magnus väg till trygghet, frihet och glädje. – Många berättar om ögonblicket där mörker byts i ljus. För min del fick jag kämpa med ångest som trots min bön och längtan fanns där och skavde. Jag minns att en förbönstund i kyrkan och även dopet som vuxen blev min befrielsestund. – Medlemmar i församlingen har hjälpt oss med boende och jobb för Magnus. Min väg till LP gick via Pingstkyrkans bibelkola med social inriktning. Där fick jag bekänna färg och jag blev så glad över den erbjudna lönebidragstjänsten på hemmaplan. Man kan tycka att alla runt dem båda skulle känna glädje och medkänsla över att Jennies och Magnus liv tagit en ny positiv vändning.

När det var dags för julfest med kurskompisarna

så hände det som inte ska hända. Lite alkohol gör väl ingenting, det var ju så länge sen sist, tänkte hon. – Men känslan att jag ville ha mer blev så stark, de glasen triggade igång mitt sug efter narkotika. Väl där så insåg jag som gjorde allt för mina två små flickor att nu kunde det gå riktigt illa för vår lilla familj. Till slut började vuxenvärlden reagera då smygknarkandet visade upp en annan mamma än tidigare. Nu gick det snabbt utför och flickorna togs om hand av Jennies mamma.

1KÖK I Tenhult AB

LUCKBYTE OCH KÖK SEDAN 2001

smart köksrenovering Byt så mycket du vill: luckor, lådor, stommar… Ring för offert! 0709 - 95 00 12 8

www.1kok.se


Debora träffar

Foto: Anders Hällzon

– Första året fick vi vara uppfinningsrika i vår marknadsföring. På de platser inom vården där vi skulle vilja sätta upp lappar om Debora-träffarna är det inte tillåtet. Vi får istället jobba aktivt med de kontakter vi får, säger Jennie Magnusson.

– Men för min egen mamma som skött om mina två flickor blev min nuvunna tro något hon inte kunde ta till sig. Åter stod jag inför en ny prövning. Med en nyfödd son och två tonårsflickor fick vi ett akut problem med vårt eget boende. Dagarna innan vi skulle bli satta på bar backe fick vi tips om en lägenhet som jag tolkar som Guds omsorg. Men jag vill tillägga att idag har jag en bra relation med mamma som förstår att min tro har räddat mitt liv.

– Första året fick vi vara uppfinningsrika i vår marknadsföring. På de platser inom vården där vi skulle vilja sätta upp lappar om träffarna är det inte tillåtet. Vi får istället jobba aktivt med de kontakter vi får. Sista året har det lossnat. Jennie berättar om sex tjejer som kommer regelbundet och där man ibland är så många som tio personer samlade. Mötesplatsen blir som en ventil i tillvaron. – Jag känner att jag växt som ledare där jag ser min omgivning på ett annat sätt.

Nu följde en tid då Jennie fick bestämma sig att hålla fast vid goda vanor. Hon läste nya testamentet flera gånger. – Att som idag leva med tonårsflickor som är nyfikna på livet är inte alltid enkelt. Jag kan ibland nicka instämmande när jag hör hur en mamma gör allt för att hålla ihop en familj. Jag blir mer och mer klar över att Deboraträffarna är viktiga. Tilltufsade tjejer, flickvänner, mammor eller en medberoende släkting behöver få komma fram. Män tar alldeles för mycket plats, inte minst i missbrukarkretsar, så är det bara, deklarerar Jennie med stor tydlighet.

Hittills har vi samlats varannan måndag. Denna

höst inbjuder vi in varje måndag. Idag handlar det inte enbart om ett eget missbruk. Det kommer kvinnor som har ett ”före detta” och även ett medberoende till missbruket. Det är så givande att vara med och dela livet och se det som händer genom våra nätverk. Vi går varvet runt där alla får utrymme, tillägger Jennie som denna höst fått förstärkning i Debora-arbetet. Målet att läsa upp betygen fortsätter även nu i höst. – Jag läser 30 procent och arbetar 70 procent, avslutar hon.

Deboraträffarna på LP-kontakten i Jönköping där Kent Carlqvist är föreståndare har nu hållit på i två år.

n 9


Hans Wikström -ny verksamhetsledare för LP

Samarbetet mellan det regionala och det lokala arbetet kommer öka 2013 i oktober slutade Hans Wikström som verksamhetsledare för LP och tillträdde som föreståndare för Pingst i Härnösand. Nu fyra år senare är han tillbaka och återvald som ledare för LP. Hur blev det så och vad ser han framför sig i ett LP som tar nya tag.

Inom regionerna kan sedan det lokala arbetet se helt olika ut med LP-kontakter, stöd- och/eller motivationsboenden och behandlingshem. Genomgående gäller det att hitta organisatoriska kopplingar till lokala församlingar som binds ihop på ett tydligare sätt. För att uppleva det tror vi på starka regioner med ledare som är kopplade till lokala sammanhang. Man kan på ett sätt utrycka sig så att kopplingen mellan det lokala och regionala kommer att styra LP:s framtid.

– Då 2013 kunde jag inte komma ifrån min kallelse att gå in och vara i fronten för den speciella situation som min hemförsamling – Pingst i Härnösand stod inför. Vi skulle flytta och dels göra fler förändringar. I slutet av förra året kände jag så starkt att den perioden var över. Vi hade landat i den processen och att det nödvändigtvis inte var jag som skulle leda församlingen vidare. En oro gnagde i mig som jag inte riktigt kom ifrån.

Hans kommer exempelvis själv bli regionledare för Västernorrland för att ha den regionala och lokala kopplingen. Han ser också ett samråd i detta arbete med Pingsts regionala arbete som kan ta sig uttryck i exempelvis samanställningar inom LP/Pingst. – Detta upplägg kan bli ett bra exempel till att hitta vägar för det kristna sociala arbetet, deklarerar Hans och fortsätter. – Utmaningen för många församlingar och även lokala LP-kontakter där jag kan ta Härnösand som exempel är ju att vi vill hjälpa personer som behöver hjälp. Bara i vår närhet finns det 20-30 personer som skulle behöva få behandling. Kommunen har inte kunnat eller velat, lokalt har vi inte haft de muskler som behövs. Detta betyder att dessa personer inte fått den hjälp de behöver, vilket i sig, för några inneburit mycket tragiska konsekvenser. Drömmen vore att vi i regionerna kunde hitta en mångfaldslösning där vi kunde hjälpa den församling som vill hjälpa en motiverad person framåt. Då blir det på riktigt, LP blir församlingens förlängda arm.

I början av 2017 pratade Hans med ledningen och

församlingen och sa att det här blir hans sista år utan att veta vad han skulle gå vidare till. – Jag upplevde min tid i församlingen som en speciell tid. Annars skulle jag inte redan efter tre år avslutat min förra tid i LP. Den enda öppningen jag hade var att gå tillbaka till Mittuniversitetet som flaggade för att de gärna ville ha mig tillbaks. Jag var inställd på det då frågan kom om jag kunde tänka mig att komma tillbaka till LP. Och tilläggas kan att frågan kom innan jag sagt upp mig från församlingen. Jag tog detta till mitt hjärta och fick en förunderlig frid över detta. Den friden har funnits där sen dess. Detta synsätt är något jag lärt mig av min far som sa att ”det man känner frid inför är oftast rätt.” På Pingst rådslag i Norrköping i maj valdes Hans

Med detta sagt finns det enligt Hans nyckeltjänster för LP som organisation i relationen till samhället för ex. vård och behandling, i relation till gåvogivare gällande marknadsföring och kommunikation som är bra att den finns samlad. –Dessutom vill vi hålla kvar ett stort fokus på det förebyggande arbetet till ungdomar och kvinnor. För mig känns detta helt rätt och jag är både motiverad och inspirerad inför uppdraget, fortsätter Hans.

till ny verksamhetsledare för LP. I somras under LPkonferensen på Gullbranna välkomnades han av Daniel Alm inför en stor påhejande mötespublik. Trots att Hans inte kommit igång på allvar kan han ändå dela lite av den programförklaring han ser framför sig. – Den inriktning som vår styrelse och ledning förordar är att det operativa arbetet utgår från sju regioner (i likhet med Pingsts regionindelning).

n 10


Foto: Anders Hällzon

På Pingst rådslag i Norrköping i maj valdes Hans till ny verksamhetsledare för LP. I somras under LP-konferensen på Gullbranna välkomnades han av Daniel Alm inför en stor påhejande mötespublik.

Gården Partihandel med rötter i jorden sedan 1978 Producerar och levererar potatis med hög kvalité från Västergötland. Västerås

021-81 07 20 Stockholm 08-19 40 00 Gävle 026-14 08 00 Uppsala 018-51 07 20

www.gardenpartihandel.se Stora Aspelunna, 533 92 LUNDSBRUNN • 0511-231 95

A

Anders Hällzon Media hallzon@telia.com • 0703-246 246

11


Ulf Hedberg

”Jesus gillar inte svängdörrar” för LP-kontakten i Karlskrona) och frågade om han fick komma. – Jag var så motiverad som jag bara kunde vara. Antingen fick de skicka tillbaka mig till anstalten eller så fick de säga ja till LP. Det blev LP.

Ulf Hedberg stortrivs att jobba ute i naturen med lant-och skogsbruk. En tillvaro han är otroligt tacksam inför. Han är även tacksam att han valde rätt när han bestämde sig för att lämna det kriminella livet med narkotikahandel, utpressning och annat fiffel o båg.

– Där var det på riktigt, inget ljug, inget knussel, inget hasslande och jiddrande. Budskapet var tydligt, ska du vara här: ”Kom hit på morgonen, delta i aktiviteterna. Var med hela dan, jobba dig trött och gå hem sen.” En dag när Ulf kom på sig själv, slipades på en stol, tänker han: jag slipar inte på en stol jag slipar på min egen själ. – Jag behövde och fick mycket handledning. Mina frågor på morgonsamlingen hur exempelvis en bibeltext kan appliceras på det egna livet fick mig att gå igång. Jag blev eld och lågor! Men det var klurigt. Ibland kändes det som jag tog alldeles för mycket tid sittandes inne på kontoret hos Tomas. Säkert handlade det om enkla svar för honom men så stora för mig. Ulf minns speciellt en grej som han ofta återkommer till. – Varför måste du gå så här nära kanten när du kan kliva inåt två steg så du slipper ramla. Den enkla sanningen hjälpte mig se saker som jag inte själv kunde ta till mig. Och aldrig mer behövde jag vara ensam. Jag gläntade lite på dörren i mitt hjärta för att se vem den här Jesus egentligen är. Är jag värd honom och är han värd mig? Och han stoppade bara in foten, inget mer. Det gick ett tag och jag började må jättedåligt. Jag fick ångest… vad är det här? I samtalat på kontoret får jag beskedet att jag hamnat i syndanöd. Så enkelt var det.

Egentligen levde han ett dubbelliv. Framgångsrik som produktspecialist i ett läkemedelsföretag. Säljledare hos Bröderna Nelsson och under en tid projektledare på Elmia. Till detta en tillvaro som medlem i en ryggmärkes mc-klubb. Den som närmade sig Ulf gjorde det med respekt. Inte för hans kroppsstorlek utan för hans verbala, tuffa, cyniska och hårda attityd. – Men för mig som för många andra så håller inte denna förljugna tillvaro i längden. Jag blev så less på den samtidigt som jag blev klar över att det var omöjligt att ta sig ur det hela. Dels kostade det pengar, dels var dragningen till droger så stark. Vändningen i Uffes liv blev genom mötet med kristna ungdomar från Bjärka-Säby som var 14:e dag besökte klostret inne på Skänningeanstalten. – Det bokstavligen lyste av glädje och befrielse över dessa ungdomar. Därifrån kom Uffe till ett 12-stegs behandlingshem. – Där rökte de spice så de svimmade, man kan säga att det förljugna hade flyttat ut en våning. Jag blev så besviken och rent ut sagt trött. På något vis hade Ulf fått kännedom om de goda behandlingsresultat som kännetecknar LP. Han kände till lite om Pingströrelsen och letade upp telefonnumret till Tomas Jönsson (föreståndare

På havet utför vi...

” Vi stöttar LP i Karlskrona”

- Crewtransfer

- Godstransporter

- Bogsering

- Passagerartrafik

- Bevakningsuppdrag

www.karlskronasjotaxi.se

12

0738 - 573999


Foto: Anders Hällzon

Gården i Eringsboda där Ulf ansvarar för kor, kalvar, återbeskogning, plantering och plantor tillhör hans syster Anna-Karin Ewaldsson och hennes man.

Vad gjorde du av syndanöden? – Jag rannsakade mig själv och började förlåta mig själv, öppnade lite mer på dörren. In kliver Jesus. Inte så våldsamt…men saker började klarna. Går jag denna vägen behöver jag inte de tidigare kamraterna, jag får nya vänner. Jag är till och med välkommen som medlem i en församling. Uffe döpte sig förra året på Pingstdagen. Han har gått både Alpha1 och Alpha2. – Jag är en del av något mycket större. Del av en gemenskap. Jag har en familj, en tillhörighet och behöver inte vara ensam mer.

– När jag vaknade tänkte jag att det här kan ingen överleva. Gud har hjälpt mig. Jag som alltid varit cynisk och hård…helt plötsligt började jag känna empati. Såg jag en människa som led, gjorde det fysiskt ont i mig själv. Hela mitt empatitänkande ändrades. Det är absolut så att det är Gud som format om mig. Jag blir inte så lätt arg längre. Förr kunde jag örfila upp någon för en småsak. Det märks att du tar väldigt illa vid dig av fusk? – Jag har svårt för hasslandet…lite där och lite där ...jag står inte ut med det. Jag vill leva i en absolut andlighet. Jag trodde jag kunde ta genvägen till ett stadgat liv, men det kostade mig en straffrunda med samhällstjänst på nytt. Det fick mig att tänka mig för. – Jesus gillar inte svängdörrar, det kan jag intyga.

Gården i Eringsboda där Ulf ansvarar för kor, kal-

var, återbeskogning, plantering och plantor tillhör hans syster Anna-Karin Ewaldsson och hennes man. I övre tonåren hade jag en ungdomskärlek– Caroline. Hon tröttnade på mig och stack till USA. Nu har hon flyttat tillbaka hit och vi är ett par. Hon tycker det är helbra med LP och att jag väljer kyrkan. – Förut trodde jag att jag hade vänner, det var fejk alltihop. – Nu lever jag mitt i en sanning! – Förr så vägrade syrran att ta emot mig, jag hade lurat henne alldeles för många gånger. – Jag är en lycklig människa! – Jag är tacksam för att få vara lycklig.

Uffes vardag är rätt enkel nu. Tidigare var han rätt

skicklig på att få tag på bra knark billigt. Idag vinner han då och då golftävlingar med kompisgänget inom LP och Pingstkyrkan. – Jag har min tro. Jag har mina vänner i Pingstkyrkan o LP. Det kommer jag ha livet ut om inte jag sviker dem. Hemma på gården, idyllernas idyll, väntar bina på den dagliga översynen. En hobby han och Caroline närmat sig stegvis. En och annan kund letar sig under säsongen fram till Enemåla Bigård. – Försommarens smak med en bas av skogshallon är min klara favorit, deklarerar Ulf med stor tydlighet.

Av alla episoder från MC-tiden är det en som sånär höll på att kosta Ulf livet. – Det var under tiden jag fuskade, jag tog en lina kokain och upptäckte inte rådjuret som kom upp på vägen. Kollisionen var ett faktum, jag blev liggandes i koma.

n 13


Det var inte mitt fel Det var inte mitt fel. Hur ofta har vi inte tänkt eller sagt så? Hörde talas om grabben som beklagade sig inför mamma och sa; ”Bråket började med att storebror slog tillbaka” Frågan om vem som bär skulden tar mycket energi och tid. Det börjar tidigt i livet och så fortsätter det, om än lite mera sofistikerat. Till och med i samband med naturkatastrofer försöker vi hitta någon att skylla på.

mot det barn hon älskar. Min flykt undan ansvaret kan förklaras med att det inte är mitt fel. Vi i LP-verksamheten försöker att tänka tvärtom. Vi ser, blir berörda, bemöter med respekt och jobbar för ”Vi bryr oss inte om att hitta lösningar. varifrån du kommer – Detta vill jag uppmuntra oss alla till bara vart du är på väg” att fortsätta med. ”Vi bryr oss inte om varifrån du kommer – bara vart du är på väg” Jag hoppas och tror att ingen, som kommer till oss i LP, någonsin skall behöva höra att hans eller hennes kaos är deras eget fel. Att skylla på individen själv, föräldrarna, samhället, sekulariseringen eller något annat hjälper föga.

Tänk om vi skulle använda mer tid åt att minska konsekvenserna och lidandet istället för att söka den skyldige. Visst kan vi lära oss av att utforska orsak och verkan, men att förnöjt luta sig tillbaka när skuldfrågan behandlats är att lägga av innan man ens börjat. Det finns många slags lidande runt omkring oss. Synfältet har en tendens att smalna av. Vi både ser och inte ser bilden av tiggaren utanför vår livsmedelsaffär, hungrande barn och miljontals flyktingar i nyhetssändningarna. De vilsna barnen i vår närhet, tonåringen som är ensam ute på tok försent och mamman som är alldeles grå i blicken och inte längre orkar le

Vi är i upprättelsens, försoningens och befrielsens tjänst. Där finns inte utrymme för fördömelse eller skuldbeläggande. Till sist; Det är inte mitt fel om du inte gillar den här texten.

Börje Dahlkvist LP-pastor

nyheterna

LP-VERKSAMHETENS RIKSKONTOR Gustavslundsv. 18 Bromma Postadress: Box 15144 • 167 15 BROMMA Tel 08-619 25 10 vx

utkommer normalt med 4 nr under året Tidningen utges av LP-verksamheten Ansvarig utgivare: Hans Wikström Redaktion och medverkande i detta nr: Börje Dahlkvist, Robert Eklund, Nina Eriksson och Anders Hällzon. Tips till redaktionen kan ges under adress: info@lp-verksamheten.se

info@lp-verksamheten.se www.lp-verksamheten.se www.lp-ung.se

Gåvobankgiro 900-4896 Swisha din gåva till 9004896

Annonser: Michael Skoglund Tel: 076-163 85 59 Tryck: V-TAB, september 2017

14


Behandlingshem TORPA Viebäck Björkhaga 571 91 Nässjö Tel 0380-37 35 85 torpa@lp-verksamheten.se LP URSVIKEN Kolbacksvägen 1 932 37 URSVIKEN Tel 0910-329 04 ursviken@lp-verksamheten.se

Stödboenden Lokala Boden - Ankaret Prinsgatan 14 961 31 Boden

Stödboenden Riks

0921-17701

Tierp- Björkbacken 0293 - 311 88 Untra 407 815 36 Tierp

Deborahuset 0910 - 48 05 05 Teltid: 14.00-17.00 Albrektsvägen 15 931 98 Skellefteå

Säffle - Flatebyn 070 - 568 00 62 c/o Antonsson Annevigatan 34 66131 Säffle

Osby -Smeden 0705 - 291 281 Postgatan 3 283 41 Osby

Eskilstuna - Duvan 016 -13 95 69 Kriebsensgat.16 B 070 - 240 52 73 632 20 Eskilstuna Varberg Socialt center 0340-856 60 Magasinsgatan 7 432 45 Varberg

LP-kontakter ARVIKA Tel 0570-177 90 AVESTA Tel. 070-635 22 91 BODEN Tel. 0921-101 24 BOLLNÄS Tel. 070-362 57 49 BORÅS Tel. 033-12 77 20 ESKILSTUNA Tel 076-855 85 05 FALKENBERG Tel 0346-108 27 FALUN Tel. 073-91 60 580 FINSPÅNG Tel 0122-148 70 GÄLLIVARE Tel. 073-8429158 GÖTEBORG Tel. 073-678 50 48 HAGFORS Tel. 070-645 65 20 HALLSTAHAMMAR Tel 0220-104 30 HALMSTAD Tel. 035-185030 HELSINGBORG Tel. 0736-881999 HUDDINGE Tel. 072- 938 40 90 HUDIKSVALL Tel. 0650-940 60 HÄRNÖSAND Tel. 070-38 56 383

HÄSSLEHOLM Tel. 0451-850 56 JÄRNA Tel. 070-657 62 79 JÖNKÖPING/HUSKVARNA Tel. 0722-259695 KALIX Tel. 070-5380545 KARLSKRONA Tel. 0455-69 49 79 KARLHOLM Tel. 070-474 77 97 KATRINEHOLM Tel. 070-376 69 67 KRAMFORS Tel. 0612-124 18 KRISTIANSTAD Tel. 044-21 82 10 KRISTINEHAMN Tel. 072-396 41 88 KUMLA Tel. 0768-95 55 70 KÅLLEKÄRR/TJÖRN Tel. 0304-66 06 96 LINDESBERG Tel. 07531 16 07 LINKÖPING Tel. 013-25 38 66 LJUSDAL Tel. 070-214 44 80 LULEÅ Tel. 0920-22 55 09

15 15

MALÅ Tel. 076-134 91 34 MALMÖ Tel. 073-721 92 06 MÄRSTA Tel. 070-717 80 52 NYNÄSHAMN Tel. 072 -303 52 51 OSBY Tel. 0705- 29 12 81 OSKARSHAMN Tel. 070-64 63 800 PITEÅ Tel. 072-7193279 SKELLEFTEÅ Tel. 076-100 15 06 SKÖVDE Tel. 072-511 90 22 STOCKHOLM Tel. 073-732 09 99 SÄFFLE Tel. 070-568 00 62 SÖDERFORS Tel. 070-474 77 97 TIBRO Tel. 070-6561652 TIERP Tel. 070-778 23 77 TIMRÅ Tel 070-58 091 12 TOMELILLA Tel. 072–964 69 90 TORSHÄLLA Tel. 0704-558565 TROLLHÄTTAN Tel. 073-758 08 30

TYRESÖ Tel. 076-547 09 95 UMEÅ Tel. 076 - 867 08 78 UPPL.-VÄSBY Tel. 0762-757779 VARBERG Tel 0340-835 60 VETLANDA Tel. 0383-180 15 VIMMERBY Tel. 073 847 55 60 VÅRGÅRDA Tel. 070-26 957 20 VÄNERSBORG Tel. 073-334 56 65 VÄRNAMO Tel. 0370-30 12 20 VÄSTERVIK Tel. 0490-120 12 VÄSTERÅS Tel. 021-17 19 00 ÅTVIDABERG Tel. 0120-12845 ÖRBYHUS Tel. 070-474 77 97 ÖREBRO Tel. 076-895 55 70 ÖRKELLJUNGA Tel. 070-787 12 86 ÖRNSKÖLDSVIK Tel. 0660-29 52 60 ÖSTERSUND Tel. 063-51 08 53

15


Posttidning B LP-Nyheterna Box 15144 167 15 Bromma

Vi kan inte bara svika dem Jag har suttit några kvällar och läst rapporter, statistik och studier om just unga kvinnor. I en text finner jag... ”unga kvinnor som har blivit lagförda för narkotikabrott har ökat lavinartat de senaste 10 åren. I åldersinteravallet 15-17 år är ökningen 133%, för 18-20 åringar är ökningen 250%.” Det finns ett nyhetsuppslag i linje med detta som jag inte kunnat släppa. Jag kände det direkt när en av de kvinnliga poliserna i Stockholm berättar att de ser en kraftig ökning av kvinnor som hamnat på gatan och dör innan de ens hinner fylla 25 år. Och med eftertanke inser hon behovet att komma in tidigare i livet för de här tjejerna och kunna erbjuda vård. Slutsummeringen fick min puls att öka: ”Vi har misslyckats, dessa tjejer kommer att fortsätta med att misslyckas om vi inte gör något”. Var har vi vuxna brustit? Nu har jag delvis börjat studera på Umeå universitet på distans och utgår från där jag bor i Skellefteå. Kan du gissa vad det handlar om? Nationalekonomi och statskunskap…nej, något så otroligt viktigt, något som jag brinner för, kursen heter ”Unga, sex och internet”. På en av mina visionslappar just nu står det klart och tydligt: ”LP även för unga tjejer”. Hur det kan se ut hoppas jag att få återkomma till längre fram. Jag vet bara att för att möta utmaningen från en ung generation måste vi kunna tala deras språk, se vad de blir utsatta för och jag tänker att det jag läser på högskolan kommer passa in just här. Vi måste inse att rotlöshet, utsatthet, brist på empati och trauman ger grogrund för tex drogmissbruk, att sexmissbruk blir ett självskadebeteende. Många gånger varvas det med droger för att dämpa den skärande ångesten. Och det finns andra oroväckande beteenden som våra unga råkar ut för. Med en känsla att vi inom LP ligger helt rätt i vår längtan att göra något kommer 25 kvinnor att gå en (Debora)kurs på Viebäck nu i oktober. Fler knackar på dörren men vi klarar nog inte att ta emot fler denna gång. I samarbete med KSAN (Kvinnoorganisationernas samarbetsråd i alkohol- och narkotikafrågor) kommer vi få verktyg för att ha någonting att ge unga utsatta tjejer. Vi vill rusta oss för uppdraget, med kunskap kommer modet och jag vill även dela detta med dig som är en bedjare, tänk på oss lördagen den 21 oktober. Nina Eriksson LP:s kvinnoarbete

16

Lp nyheterna nr 3 2017  

Information, vittnesbörd och uppmuntran från LP-verksamheten

Lp nyheterna nr 3 2017  

Information, vittnesbörd och uppmuntran från LP-verksamheten

Advertisement