Low Car Diet Magazine

Page 1

10.09.2019 tot 10.10.2019

LOW CAR DIET MAGAZINE

Eén maand duurzaam onderweg: Reis mee!


Low Car Diet bedankt haar partners:

2


Aan de slag met ander reisgedrag!

3


4


Dat zouden meer mensen moeten doen! Als kersverse voorzitter ben ik trots op alle deelnemers en het Low Car Diet team over wat er bereikt is. Maar liefst bijna 3000 deelnemers hebben laten zien dat het mogelijk is om bijna 40 procent CO2-uitstoot te verminderen, als we ons gedrag maar aanpassen! En om dat laatste gaat het. Wat meer de fiets pakken of het OV of zelfs suppend naar je werk, zoals een deelnemer liet zien. De Fynch-app is een grote verbetering om je reisgedrag in kaart te brengen, ook al waren er wat opstartprobleempjes. Toch zijn er ook vele mooie reacties ontvangen. En het belangrijkste komt nu pas: blijvend zorgen dat we veranderen om nog meer uitstoot te voorkomen. Dan heeft ons Low Car Diet-programma zich bewezen als een leuke, competitieve wedstrijd met alleen maar winnaars. Low Car Diet: dat zouden meer mensen moeten doen!

Gerard Vesseur Voorzitter Stichting de Reisbeweging

5


6


INDEX De duurzame inbox

Pagina 8

51 ton CO2 uitstoot bespaard en de uitstoot met 39% omlaag gebracht.

Pagina 12

De resultaten van deze editie liegen er niet om.

Alleen maar winnaars!

Pagina 13

“Oh, op díe fiets!”

Pagina 20

5 x Low Car Diet-momenten

Terug in de tijd

Pagina 24

met Eduard Schaepman

Onderweg met...

Pagina 26

Op de fiets, met de trein of op je sup-board naar het werk. Iedereen heeft zijn eigen manier van reizen en dat legden we vast. Bekijk alle afleveringen terug van de videoserie ‘Onderweg met…’

Met de Coins bloot

Pagina 30

Met de Low Car Diet medewerkers

7


De Duurzame Inbox Low Car Diet ging op 10 september van start en dat bracht een hoop leuke berichten in de media met zich mee. Vervolgens hielden de deelnemers ons op de hoogte van hun ervaringen en barstte onze inbox af en toe uit elkaar van de leuke en persoonlijke berichten. We delen er graag een paar met jullie!

88


Utrechters gaan maand lang zonder auto naar hun werk AD Utrecht | 6-sep.-19

9


Autodieet: goed voor lucht en tegen files Eindhovens Dagblad | 29-aug.-19

10


Duurzaamheidsinitiatief LCD officieel van start Duurzaam Ondernemen 10-sep.-19

11


Dit zijn de cijfers...

51,5 ton CO2 vermeden

Meer dan de helft van de automobilisten liet ‘m staan

Tijdens het Low Car Diet verdubbelde het aantal fietsers

Uitstoot met 39% omlaag gebracht… … dat zijn 200 vliegretourtjes van Amsterdam naar Genève

12


...En dit zijn de winnaars van 2019 “Goedgeslapen, schat?” klonk het iedere ochtend úiterlijk om 05:55 uur in de auto. De hele maand reed Inge Poppe met haar man mee richting werk. Haar eigen auto liet de UMC-medewerkster staan. Daarmee won zij de award voor Minste Autoritten. “Best gezellig en, nee, hoor geen ochtendhumeur,” vertelt ze over deze ervaring. Een kus, een “fijne dag” en een “tot straks,” volgden bij het afscheid. En goed nieuws, want ook ná 10 oktober laat ze haar eigen auto staan. Want, ja, die auto úit, luidde de missie voor de ruim 3.000 deelnemers van de Low Car Diet 2019. Dat betekende een maand op de fiets, met de bus, in de trein of met elkaar in de auto. De Universiteit Utrecht mag zich de winnaar van de Low Car Diet 2019 noemen. Maar 10% van de medewerkers kwam nog met de auto naar werk. In totaal werd de afgelopen maand de CO2 uitstoot verminderd met 39%. Dat staat gelijk aan tweehonderd keer vliegen van Amsterdam naar Genève en weer terug. Ook in de categorieën Meeste Fietsritten, Meeste OV-ritten en Meest Duurzame ritten werden prijzen in de wacht gesleept. En wel door hen. 13


Martien Lathouwers (Arcadis)

Meest duurzame ritten Met de bus naar Schiphol en weer terug “Deze maand beviel me erg goed. Toen ik laatst in Algerije op vakantie was, bleef ik in de app m’n ritjes registreren. Ook daar heb ik niet zelf achter het stuur gezeten uiteraard.”

Joris Pekel (Gemeente Amsterdam)

Meeste Fietsritten 2019 Fietste iedere dag dertig kilometer Prijs in ontvangst genomen door Teamcaptain Loek Dalmeijer Loek over Joris: “Joris heeft iedere dag vanaf Tuindorp Oostzaan naar werk gefietst. Goede waterdichte kleding en gaan. Hij blijft ook na deze maand fietsen. Want als Amsterdam in 2030 een emissievrije stad wil zijn, moet je als medewerker van de gemeente natuurlijk het goede voorbeeld geven.” 14


Universiteit Utrecht neemt de prijs in ontvangst

Meest duurzame ritten Winnaar Low Car Diet 2019 “In bepaalde teams heeft het écht wat te weeg gebracht. We willen doorgaan met dit soort initiatieven. Denk bijvoorbeeld aan de Carpoolapp. Daarin gaan we met de HU en het UMC samenwerken. Wie woont er in de buurt? En wie kan er met wie meerijden? We blijven kijken naar duurzame manieren om naar werk te komen.” 15


Guus Klaas (Stedin)

Meeste OV-ritten Nam eerst de bus en stapte daarna over op de trein “Met een noise cancelling-koptelefoon reisde ik de afgelopen maand met de trein naar werk. Heerlijk. Even afzonderen. In eerste instantie was ik sceptisch wat betreft het openbaar vervoer. In mijn vorige baan als consultant reed ik namelijk 60.000 kilometer per jaar.”

Hans Oosters, Commissaris van de Koning van de provincie Utrecht was aanwezig. Hans: “Het Low Car Diet inspireert mij óók om die auto vaker te laten staan. Het is een feest om te zien dat er zo veel goede initiatieven zijn. Laten we streven naar 365 dagen per jaar de Dag van de Duurzaamheid.”

16


Lot van Hooijdonk is Wethouder mobiliteit, energie, groen en dierenwelzijn van de Gemeente Utrecht. Tijdens de prijsuitreiking sprak zij: “Als je ergens gelukkig én gezond van wordt, dan is het van fietsen. Het maakt al die goede stofjes in je brein vrij.”

Inge Poppe (UMC)

Minste Autoritten 2019 Carpoolde een maand lang met haar man naar werk “Vlak na het opstaan zeiden we nog niet zo veel tegen elkaar. Even rustig wakker worden. Pas in de auto vroeg ik of hij lekker geslapen had. Best gezellig, zo samen rijden.’

17


Bekijk hierboven de video van het slotevenement Dr. Marius Rietdijk, professor in gedragsverandering, geeft een tip hoe je je nieuwe reisgedrag kunt volhouden: “Beloon jezelf als je het goed doet. Ben je een aantal keer met de trein geweest? Dan mag je jezelf belonen met iets dat je leuk vindt. Het gaat om zelfdiscipline en korte termijn beloningen.�

18


Kijk en Vergelijk

0-meting

Tijdens het

Low Car Diet Auto

64% 23%

Fiets

8% 36%

Openbaar vervoer

17% 24%

Carpool/deelauto

2% 1%

Lopend

3% 15%

Elektrische auto

6% 1%

Tijdens het Low Car Diet 19


5X

“Oh, op díe fiets!” Low Car Diet momenten

Door weer en wind. Over dijken, door weilanden en dwars door de stad. Met de fiets naar de bus. Lopend naar de trein en naast je collega in die bolide. Een maand lang lieten we de auto zo veel mogelijk voor wat ‘ie was. Niets meer dan een blik op wielen. Dat bracht de nodige verhalen met zich mee. En wel deze.

20


1

Yentl Spaaij Team Captain Arcadis “Nico, een van onze collega’s, kwam bijna iedere dag met een hele snelle fiets. Zo een waar je in ligt en die lijkt op een banaan. Hij ging zo snel dat de app hem een keer noteerde als trein. 31,4 km per uur fietste hij gemiddeld. En dat is dus inclusief stoplichten en afstappen.”

“Nico ging zo snel dat de app hem noteerde als trein”

2

Susanne Nijssen Team Captain Universiteit Utrecht Susanne: “Onder veel afdelingen ging het ook echt leven. Deelneemster Sigrid, bijvoorbeeld, zij probeerde de afgelopen maand een leen-e-bike uit. Iedere dag fietste ze van Amersfoort naar Utrecht en weer terug. Inmiddels leent ze ‘m niet meer, maar is de fiets van haar.”

21


5X 22


3

Rick Lenssen Team Captain Universiteit Utrecht Drie kwartier mét file. Een half uur zonder. Vijf dagen per week reed Rick van Helmond naar Eindhoven. Nu zoeft hij door het landschap op een e-bike. Tijdens het Low Car Diet was dat vijf dagen per week. In de toekomst worden dat er drie. En fit dat hij zich voelt…

4

Anne Marthe Jalvingh Team Captain Royal HaskoningDHV “Die pólder!” Een collega van Anne Marthe ontdekte dat de fietstocht naar werk écht heel mooi was. En fietsen? Dat was pas relaxed, zeg. Anne Marthe: “Op teamuitje naar Terschelling kwam iedereen of carpoolend of met het OV. Ik hoop dat we dit volgend jaar met het hele bedrijf gaan doen. Het motiveert enorm dat we ruim 9,5 ton aan CO2 met elkaar hebben verminderd.”

5

Syd Jordaan Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat Dat is z’n echte naam. Niet z’n artiestennaam. Syd doet vanuit het ministerie onderzoek naar de effecten van het Low Car Diet. Laten we straks die auto ook nog wat vaker staan? Zelf kiest hij trouwens ook graag voor de trein. Vanochtend nog. Koptelefoon op. Makoto aan. “Ma-wie?” Ja, dat is nou Japanse Drum & Base.

23


24


Eduard Schaepman CEO & Founder Tribes

Jij hebt Low Car Diet geinitieerd in Nederland, neem ons eens mee terug in de tijd. “In 2011 kwam Marjan Minnesma van Urgenda bij de NS omdat ze iets wilde optuigen rondom duurzaam reizen. We waren bekend met een low car programma uit de US en ik kon hen helpen bij de connectie tussen het bedrijfsleven en de klimaatbeweging. In 2012 was het zover, met veel publiciteit leverde tien CEO’s voor tien dagen hun autosleutel in tijdens het allereerste Low Car Diet.”

Waar komt jouw drive voor duurzaamheid vandaan? “Om eerlijk te zijn had ik er voorheen helemaal niet zoveel verstand van, maar ik kreeg steeds meer mensen om me heen die zich met duurzaamheid bezig hielden. Daardoor werd ik meerwetend en ging ik meer begrijpen. En dat draag ik nu nog steeds uit; als ik wil dat mijn omgeving verandert, moet ik het eerst zelf doen.”

Veel mensen zeggen dat duurzaam reizen meer tijd kost en een goede planning vergt. Hoe ervaar jij dat? “Het ligt volledig aan jezelf. Zo vraag ik mezelf dagelijks af of ik de reis wel echt moet maken, kan het bijvoorbeeld niet via de telefoon? Van al dat reizen word je ook nog eens moe, tenzij je actief reist. Daar word je dan weer fit van.”

Dit is de tiende editie van Low Car Diet, waar staan we over tien jaar? “Net na het symposium vandaag sprak ik Jan Rotmans en vroeg ik hem wat het effect zou zijn als de heflt van Nederland aan het Low Car Diet mee zou doen? Zijn antwoord was verbluffend, ‘dan hebben we in één klap de helft van alle klimaatdoelstellingen gehaald.’”

25


Onderweg met… De afgelopen weken gingen we het hele land door om enthousiaste deelnemers te volgen tijdens hun Low Car Diet. Voor de één bleek het nieuwe reisgedrag lastiger dan voor de ander, maar toch hielden ze vol. Ook onze redactie sprong in de trein en op de fiets en reisde gezellig met ze mee. Kijk hier nog een keer alle afleveringen terug van onze serie ‘Onderweg met…’!

Afl. 1: Daan Daan Heijnis werkt al jaren bij Gemeente Amsterdam en gaat regelmatig op de fiets of te voet naar kantoor. Tijdens Low Car Diet probeert hij het nóg duurzamer aan te pakken en springt daarom op zijn supboard. Hierdoor heeft hij geen CO2 uitstoot en kan hij zich extra nuttig maken. Bekijk nu de eerste aflevering van ‘Onderweg met…’! 26


“We fietsen gezellig een rondje met hem mee!”

Afl. 2: Robert-Jan Robert-Jan Cornelissen werkt al 22 jaar bij UMC Utrecht en wisselt de fiets af met het ov en de auto. Tijdens Low Car Diet heeft hij zichzelf uitgedaagd vooral de fiets te pakken, oók als het slecht weer is. In de tweede aflevering van ‘Onderweg met...’ fietsen we gezellig een rondje met hem mee! 27


“Het is iedere ochtend een flinke reis”

Afl. 3: Frederieke Frederieke werkt bij Arcadis in Arnhem en woont in Zwolle. Dit betekent dat ze iedere ochtend een flinke reis maakt. Voorheen bracht ze haar drie kindjes met de auto naar school en vervolgde ze haar weg richting kantoor. Deze maand doet ze dat helemaal anders en dat vergt nogal wat organisatie! Bekijk nu de derde aflevering van ‘Onderweg met...’. 28


“Ik probeer nieuwe manieren van reizen uit”

Afl. 4: Joost Joost woont in Venlo en reist meerdere malen per week naar Unilever in Rotterdam. Tijdens Low Car Diet probeert hij allerlei nieuwe manieren van reizen uit en dat pakt deze week best hobbelig uit. Bekijk nu de vierde aflevering van ‘Onderweg met...’.

29


Met de billen coins bloot Wekenlang heeft het team van Low Car Diet inzicht gehad in jullie reisgedrag. Voor ĂŠĂŠn keer draaien we de rollen om, hoe hebben zij het eigenlijk gedaan de afgelopen maand? 30


Nina Driel Product Owner bij Fynch, 87 coins Wat is jouw favoriete vervoersmiddel? “Fiets en de benenwagen.”

“Ik lijk zo’n betweter”

Wat zou jij nóg beter kunnen doen? “Kan ik zeggen dat dat eigenlijk niets is? Ik zit vrijwel nooit in de auto en heb dit jaar bijna alle vakanties met de trein gedaan omdat ik zo min mogelijk wil vliegen. Gebruik deze maar niet, dan lijk ik zo’n betweter ;).” Welke deelnemer zal je bijblijven na deze editie? “Er zijn een aantal mensen geweest die hun enthousiasme hebben gedeeld dat ze een nieuwe manier van reizen hebben geprobeerd en dat ze nu echt ‘om’ zijn. Zo was er een dame die de elektrische fiets heeft ontdekt en het fietsen helemaal fantastisch vindt, omdat je lekker buiten bent. Ik fiets natuurlijk ook, dus snap helemaal wat ze bedoelt. Leuk om te horen!” Wat is jouw wens voor de toekomst van Low Car Diet? “Dat er nog veel meer mensen aan meedoen en dat we écht de auto laten staan met z’n allen. Uiteindelijk natuurlijk dat het LCD een way of life wordt in plaats van een programma van een maand. We kunnen nog veel meer impact maken!”

31


Aral Voskamp Werving Low Car Diet, 100 coins Wat vind je het leukste aan Low Car Diet? “Dat iedereen er een mening over heeft.” Welke vervoersmiddelen bezit je? “8x racefiets, 1x stadsfiets, benzine auto, amber app, felyx app, lev app, go-sharing app, hopperpoint-app en nsdalabonnement 1e klas.” Hoe ziet jouw woon-werk verkeer eruit? “Lopen naar de trein, voor 6:30 al inchecken, koffie met een croissant als ontbijt terwijl de laptop aan staat, laatste stukje met de deelauto of -scooter en 8:00 op kantoor. En dan ‘s middags voor 15:30 weer terug om de dal checkin te halen.” Wat zou liever niet willen delen? “Op maandagavond ga ik naar de voetbal en pak ik elke keer die auto, terwijl het maar een half uur fietsen is. Waarom zou ik in hemelsnaam niet op de fiets gaan, als ik die avond wil sporten?!” Welke deelnemer zal je bijblijven na deze editie? “Rick Lensen van ASML, die elke dag 26km enkele reis fietst.” Welk moment zal je bijblijven van deze editie? “De kickoff op Flight Forum, toen reed ik bij Eduard Schaepman achterop op een deelscooter door het gebouw onder toeziend oog van de wethouder en de pers.”

32

“Waarom zou ik in hemelsnaam niet op de fiets gaan?”


Niels van Geenhuizen Global Sustainable Solutions Leader, Bestuurslid De Reisbeweging, Voorzitter Anders Reizen Coalitie, 61 coins Wat vind je het leukste aan Low Car Diet? “Dat ik kan laten zien dat ik het al best goed doe!” Wat heb je veranderd tijdens LCD? “Niets. Waar ik wel van baal, is dat ik plotseling naar een klant moest in Abu Dhabi met de KLM (#1 duurzame

“Ik doe het al best goed”

airline) en op Bio-kerosine om het nog een beetje goed te maken.” Welke deelnemer blijft je bij na deze editie? “De werknemer van de gemeente Amsterdam en zijn Sub-board! Benieuwd hoe dat ging in deze herfstachtige week!” Leukste moment van deze editie? “Als ik terugkom van een dag werken op kantoor en bij ons de oprit opdraai en het bos in fiets. Ik kom dan gelijk tot rust.“

33


“Ik streef naar 100.000 deelnemers”

Sandra Kolodzinskyi Projectmanager Low Car Diet, 80 Coins Welke vervoersmiddelen bezit je? “3 fietsen en een auto (Peugeot 205).” Hoe ziet jouw woon-werk verkeer er normaal gesproken uit? “Met de fiets naar het station, de trein in en het laatste stukje lopen. Als het regent of als ik te laat ben pak ik ’s ochtends nog wel eens een Felyx of Lev van huis naar het station.” Wat kan beter aan jouw reisgedrag? “Ik ga nog wel eens met de auto naar de sportschool, terwijl dat natuurlijk prima op de fiets kan. ” Wat is jouw wens voor de toekomst van Low Car Diet? “Dat we onze mobiliteit op zo’n manier hebben verduurzaamd dat het Low Car Diet overbodig wordt. Maar daar hebben we eerst nog veel succesvolle edities van het Low Car Diet voor nodig!”

34

Gerard Vesseur Voorzitter St. de Reisbeweging Wat vind je het leukste aan Low Car Diet? “Deelnemers krijgen kans om andere vervoersmiddelen uit te testen waartoe ze anders niet in staat waren.” Wat heb je veranderd tijdens het Low Car Diet? “Ik heb bewust de auto soms laten staan voor OV en fiets.” Waar valt nog winst te behalen? “Vooral de auto laten staan voor korte stukjes.” Wat is jouw wens voor de toekomst van Low Car Diet? “Honderdduizend deelnemers!”


“Hij had minder bolle wangen, zei hij.” Naomi Ruijtenberg Research Intern at Fynch Smart Mobility, 94 coins Hoe ziet jouw woon-werk verkeer eruit? “Ik fiets een kleine tien minuutjes van mijn huis naar Amsterdam Zuid en pak daar de trein naar Breukelen (overstap op Bijlmer). Dan loop ik nog 5 minuutjes naar kantoor.” Wat heb je zelf veranderd tijdens Low Car Diet? “Aan mijn eigen reisgedrag niet zoveel, want ik pakte al alleen de fiets en trein. Maar ik ben veranderd in de zeurkous die iedereen ook op de fiets en in de trein probeert te praten.” Welke deelnemer zal je bijblijven na deze editie? “Iemand die een mailtje stuurde dat zijn omgeving dacht dat hij was afgevallen sinds hij op zijn fiets naar het werk ging. Hij had minder bolle wangen, zei hij. Dat vond ik erg leuk om te lezen.” Welk momenten blijven je bij? “De wandelingetjes die wij in onze lunchpauzes maakten waarbij het even ‘verboden’ was om over het Low Car Diet te praten. Terwijl eigenlijk iedereen het alleen maar daarover wilde hebben.” 35


Fynch trakeert! Alle Low Car Diet deelnemers kunnen de app tot einde van het jaar gebruiken en de verdiende coins inwisselen.

36

Bedankt voor jullie inzet!


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.