Issuu on Google+

RHYTHMICAL DIRECTION fragmentation of space

DALE NKD VILLA FAGERHEIM programatic exposé LOVISA WALLGREN BAS master course spring 2014 / 28 feb


An overview of the villa Fagerheim, part of the NKD Nordic Artists’ Centre Dale, and the subject of the BAS master course NKD Villa Fagerheim. The booklet includes: text, history, context, essay objective plans, sections and façades subjective drawings about directions and rhythm All material: Lovisa Wallgren 2014


HISTORY

But they had problems realize the idea of the boarding school and the villa was only used as a residency for themselves before they donated

At the west coast of Norway in the village Dale can you find the Villa

the villa and the area to the Nordic Council of Ministers 1976.

Fagerheim. The villa was designed by Peder Ritesund 1968 for the couple Oddleif and Thora Nitter Fagerheim. The villa was completed

In 1998 the Nordic Artists’ Centre Dale opened at the property. The

1970.

area had been supplemented with several buildings and the intention was to include the villa Fagerheim in the facilities. But the villa has

The couple’s original idea was to open a boarding school at the

been shut down some years ago due to leakage problem and the

property and the design of the villa includes teachers’ accommodation,

detection of moulds.

facilities for the boarding school and housing for themselves. Oddleif Fagerheim was a politician and a teacher who was very active in the area. Thora Nitter Fagerheim came from a wealthy family, originally from Berlin. They had a school in the village which they sold and they built the villa Fagerheim for the money.


108 km

JARSTADHEIA

NYFJELLET

DALE BERGEN

FLøyEN

VILLA FAGERHEIM

DALSFJORDEN

CONTEXT Dale is a small village 108 km north of Bergen and part of the municipality of Fjaler in Sogn og Fjordane County. The village is situated in a valley in a characteristic Norwegian west coast scenery with big mountains, valleys and fjords. Through this valley runs Dalsfjord.

THE CENTER OF DALE


NYFJELLET

The villa is located on the edge of a hill, overlooking the village. The hill is situated to the east of Dale near the center.

THE SCHOOL

NKD nordic ARTISTS’ CENTRE DALE

VILLA FAGERHEIM

DALSFJORDEN

FAGERHEIMS OLD LIVING SPACE THE CENTER OF DALE THE CHURCH


LEVELS, GEOMETRY AND VOLYME The building is two story high and follows the landscape with terraces in different levels. Even the inside follows the landscape with floors in different levels. There is a lot of stairs both on the inside and on the outside. There are many doors from where you can reach the outside, both from the ground floor and the basement floor.

GROUND FLOOR WITHOUT PARTITIONS

You can go around and around, in and out, out and in.

BASEMENT FLOOR WITHOUT PARTITIONS

BUILDING VOLUME

OUTSIDE SURFACES

THE LEVELS


GEOMETRY AND VOLYME OF THE VILLA


BASEMENT FLOOR 1:400

THE ROOMS The inside consists of many rooms. The building feels large, but the most of the rooms feels quite small. The living room which are meant to be the big warm area are big, empty and cold. The windows are only facing northwest and northeast. The small rooms facing south feels warm but the long corridor leading to the rooms are claustrophobic with windows only high up.

GROUND FLOOR 1:400


NORT ELEVATION 1:400

THE FACADES, MATERIALS AND WINDOWS

EAST ELEVATION 1:400

The intention with the dark painted wooden walls seems to be that they should appear lighter. Almost all the windows and openings are

Part of the facades seems like heavy, white, solid, massive walls.

located at this walls. But the wood is dark and old and the lightness

Some walls have the appearance of thick natural stones walls and are

does not allways appear.

sometimes a wall of the building and sometimes a wall in the nature.


WEST ELEVATION 1:400

There are windows in different sizes. Large windows spanning from the floor to the ceiling, areas with window bands and some places with windows high up. The doors are made of wood, some have windows.

SOUTH ELEVATION 1:400


SECTION THROUGH THE ENTRANCE HALL 1:400

SECTION THROUGH THE LIVING ROOM 1:400

THE CHIMNEY, THE ENTRANCE HALL AND THE LIVING ROOM


SECTION THROUGH THE DINING ROOM AND LIVING ROOM 1:400

SECTION THROUGH THE ENTRANCE HALL AND LIVING ROOM 1:400

SECTION THROUGH THE ENTRANCE HALL AND LIVING ROOM 1:400

VIEWS FROM DIFFERENT ROOMS


MOVEMENT, DIRECTIONS, PATTERNS AND RHYTHM

Windows, doors and stairs

One direction of two

The rhythm lines lines, crossing lines the windows the pattern

The rhythm lines lines, crossing lines fragmentation


The inside the partitions


directions in the villa fragmentation of the space


There is considerable value in preserving the building, both as memory and for the artist center to use. But manipulation is needed. There are leakage problem and molds have been detected. The facade and roof can not breathe. The spaces has been difficult to use because the villa is to expensive to heat. To be able to use it, the villa must be seperated in to different areas isolated from each other so as you can heat only one part at a time. The dammaged areas and the areas not working properly need to be replaced. Some rooms with poor daylight and unusable spaces needs to be converted.


Rythmical Direction - Fragmentation of Space