Linslöss 2019

Page 1

Linslรถss Medlemstidning 2019

Linslรถss 2019


Ordförande har ordet Så har ännu ett nummer av Linslöss lämnat tryckpressarna och hittat sin slutdestination hos våra medlemmar. En tidning gjord av medlemmar för medlemmar. 18 fotografer har bidragit med bilder till årets upplaga och ytterligare några har författat texter för tidningen, som därmed på ett trevligt sätt visar upp den bredd och variation som finns i våra medlemmars fotograferande. Till nästa år hoppas vi att ännu fler av er tar tillfället i akt och visar upp era bilder i Linslöss.

Vi kan blicka tillbaka på ett intensivt år fyllt av aktiviteter av olika slag – alla i fotografins tecken. Ett projekt som har präglat i princip hela 2019 och engagerat ett stort antal medlemmar är ”En dag i Uddevalla – 26 april”. Nästan 30 fotografer från ABF Fotoklubb gick ut just den 26 april och fotograferade och dokumenterade människor, miljöer, verksamheter och händelser i vår stad. Det är givetvis alldeles fantastiskt roligt att så många ville vara med i detta projekt. Alldeles speciellt roligt är det att några av de medlemmar, som genomförde motsvarande fotoprojektet den 26 april 1979, också deltog i fotograferingen nu i år – alltså exakt 40 år senare. För närvarande arbetas det för fullt i en liten projektgrupp med att utforma en utställning där bilder från 1979 visas tillsammans med nytagna bilder från samma eller liknande miljöer. På annan plats i denna tidning kan man läsa mer om just 26-aprilprojektet.

En annan mycket trevlig händelse är att fotoklubben har fått tillgång till ett nytt skyltfönster att visa bilder i. Det är Maggans Foto, med fint läge mitt på självaste Kungsgatan, som upplåter ett av sina fönster till oss. Ytterligare en fin möjlighet för våra medlemmar att få visa upp sina fotografiska alster för allmänheten. Och en strålande möjlighet för ABF Fotoklubb att visa upp Linslöss utges av ABF Fotoklubb www.abffotoklubb.se

Packhusgatan 10 info@abffotoklubb.se

sig och sin verksamhet. Vi är givetvis väldigt glada och tacksamma för detta. Vi kommer att lägga upp någon form av schema för fönstret, där vi växlar mellan gemensamma temautställningar och att enskilda fotografer kan disponera hela fönstret efter sina egna önskemål.

Som ordförande får man till sig många synpunkter och kommentarer på olika saker i föreningen. Det kan röra sig om både stora och små frågor. Det är bra. Fortsätt med det. Fortsätt att framföra era åsikter. Både positiva och negativa. Engagerade medlemmar är föreningens största tillgång. Genom att ständigt hålla dessa diskussioner vid liv kan vi tillsammans utveckla föreningen och verksamheten framåt på ett bra sätt som ligger i linje med medlemmarnas intressen och önskemål. Alla kan givetvis inte alltid få just sin vilja igenom, den ska ju vägas och värderas utifrån en helhetssyn, men man har ändå stora möjligheter att påverka i en förening som vår, så se till att vara med på våra medlemsmöten, årsmöten och andra forum och tala om vad ni tycker. Eller ring eller skriv till någon av oss i styrelsen och berätta vad just du tycker ska göras annorlunda så att föreningen blir (ännu) bättre.

Det finns några specifika frågor som ofta tas upp av medlemmar. En sådan fråga som ofta kommer upp är just frågan om vår medlemstidning, Linslöss. Alltså den tidning som du just nu håller i handen. Många anser att den borde kunna publiceras digitalt på hemsidan i stället för att, som nu, tryckas och delas ut eller postas till alla medlemmar. De som förespråkar att man digitaliserar Linslöss menar att tidningen är förhållandevis dyr och att pengarna i stället skulle kunna användas till annat, exempelvis aktiviteter eller investeringar i ut451 42 Uddevalla

Omslag första sidan: Uddevallabron. Bild: Ann Marie Lövheden Höög. Redaktör 2019: Ann Marie Lövheden Höög. Omslag sista sidan: Kyrktornet, Uddevalla. Bild: Dan Larsson. Linslöss 2019

2


rustning. Andra medlemmar anser att tidningen är så viktig och trevlig i sitt pappersformat att man mer än gärna avstår från annat för att kunna ha den kvar i sin nuvarande form. Ytterligare en fråga som engagerar är föreningens namn. Många anser att vi ska släppa kopplingen till vårt studieförbund och att fotoklubbens namn i stället bör indikera var i landet vi håller till. Både medlemstidningens form och fotoklubbens namn kommer säkerligen att fortsätta att diskuteras och meningarna kommer också alldeles säkert att fortsätta att gå isär. Berätta gärna vad just du tycker.

Avslutningsvis ett stort TACK till alla er som på olika sätt bidragit med ideellt arbete i föreningen under året. Det ideella arbetet är ju helt nödvändigt för att hålla verksamheten igång. Det är tillsammans och i en trevlig gemenskap vi ska fortsätta att utveckla det intresse som för oss samman, nämligen intresset för foto och fotografisk bild.

Ann-Marie Genne

Linslöss 2019

3


Överst: Brandmän läser saga Mitten tv: Häng på Hamngatan Mitten th: Januarikväll, Uddevalla Th: Klocktornet, Uddevalla

©Gunilla Hjerne

Linslöss 2019

4


Linslรถss 2019

5


©Fridolin Hellmig

Linslöss 2019

6


Linslรถss 2019

7


Nikon D750, 28-300, 160mm, 1/125s, f/20, ISO 1 600

©Christina Tornham

Linslöss 2019

8


Nikon D750, 28-300, 28mm, 1/125s, f/14, ISO 200 Linslรถss 2019

9


Rost

Blått

©Kenneth Eriksson

Linslöss 2019

10


Dansfluga Mitten tv: Carolus Rex

Korskullen

Mitten th: Fotograf

Busstorg Linslรถss 2019

11


©Katja Hellmig

Linslöss 2019

12


Linslรถss 2019

13


©Ann-Marie Genne

Linslöss 2019

14


Linslรถss 2019

15


Vad har Hans Gedda, Anders Petersen och Micke Berg gemensamt? Tre framgångsrika svenska fotografer, alldeles rätt. Vad mer har de gemensamt? Det kommer du inte på.

böcker som man vill titta i. Fast är det inte den som lånar alla böckerna som ger biblioteket sitt egentliga värde? Den här artikeln vill slå ett slag för att du ska ta dig till vårt eget stadsbibliotek här i Uddevalla och dyka ner i allt som finns där som kan ge dig njutning och inspiration när det gäller fotografi. Fast det är ju nästintill en vetenskap att - väl på plats - hitta rätt. Här kommer några tips. Visst låter det bra att börja i fikahörnan vid ingången? Därifrån är det bara några steg till hyllan där konstnärsbiografierna står och efter dem, på Inz står böckerna om särskilda fotografer.

För några år sedan kunde man köpa deras böcker för 10 kronor styck. Nej, inte på en loppis utan på ett bibliotek som hade gallrat ut böcker som ingen lånar. Vilket värde har en fotobok? Det konstnärliga värdet är väl inte något som ifrågasätts. Nyinköpta är de ofta dyra. Fast är det inte betraktaren som ger den sitt egentliga värde? Vilket värde har ett bibliotek? Obetalbart i bokstavlig bemärkelse. Tänk om man var tvungen att köpa alla

Fortsätt utmed vänstersidan ner till avdelning In=Fotokonst och böcker om fotografins historia. Här hittar du exempelvis The Photography book av I. Jeffrey. Fast ingen fotokonst utan fototeknik och den är ju inte alltid lätt att behärska. P-hyllan har en del matnyttigt att erbjuda. Pn, Pna= Fotografi och filmteknik: Konsten att ta vinnande bilder, Porträttfotografering etc. Pubdz= Datorprogram. Exempelvis böcker om Photoshop och Lightroom. Linslöss 2019

16


Förresten, vadå, fotoböcker? Som om det inte fanns tidskrifter också.

Annonser från förr

Pn(p)= Tidskrifter: Fotografen Tidskrifter om foto kan man även hitta i Pressreader via bibliotekets hemsida eller i appen Pressreader när man är på biblioteket och loggar in på bibliotekets WI-FI. Det finns en annan tidningsapp som heter Ztory. Den kan man ladda ner tidskrifter via när man är på biblioteken. Läs mer på bibliotek.uddevalla.se eller fråga på biblioteket. Sist men inte minst så finns det några hemliga vrår med ett och annat kanske oväntat fynd. Visste du exempelvis att det finns en bok med bilder från Herrestadsfjället som ABF:s fotoklubb gett ut? Den finns i lokalsamlingen om Uddevalla, Ncbku. I skrivande stund har en av undertecknad Fotografins historia av Helmut och Alison Gernsheim liggandes på sitt sängbord. Mycket intressant, bland annat om hur det första fotografiet kom till. Boken fick fiskas upp från källarmagasinet på Stadsbiblioteket. Den skrevs 1965. Räddad från gallring ett tag till.

Ut och låna!

Text : Gunilla Hjerne och Katja Hellmig Bild: Gunilla Hjerne

Linslöss 2019

17


Svunna tider

Canon 5D Mark IV, EF24-105mm f/4L IS USM, 60mm, 1/50s, f/11, ISO 250

Canon 5D Mark IV, EF24-105mm f/4L IS USM, 24mm, 1/50s, f/11, ISO 100

©Ann Marie Lövheden Höög

Linslöss 2019

18


Canon 5D Mark IV, EF24-105mm f/4L IS USM, 40mm, 1/40s, f/11, SO 100

Canon 5D Mark IV, EF24-105mm f/4L IS USM, 24mm, 1/1000s, f/4,5, ISO 160 Linslรถss 2019

19


Pipranka

©Ing-Britt Carlén

Linslöss 2019

20


Blommande rรถnn

Smรถgenbryggan

Sto med sitt fรถl Lรถk Linslรถss 2019

21


Fotovandring på fjället I slutet av september var det dags igen för den traditionella fotovandringen på Bredjället i Ljungskile. Tradition har det blivit då detta var andra gången som vi fotade på fjället. Initiativtagare till vandringen är Ann-Marie Genne, ordförande i klubben och väl bevandrad i området. På vandringen var vi fyra damer »hårda brudar« och två herrar »tuffa grabbar«. Fjället är stort så fler kan vara med nästa år.

meran bredvid. Vid fikastunderna dryftas många frågor om fotograferingens ädla konster.

Naturen på fjället inbjuder till många olika fotokonster, vattenfoto, makro, vidvinkel mm. Sex fotografer kröp omkring i mossorna bland svampar och insekter. Några roade sig med att fota vatten. Fotande av vatten är väldigt avkopplande, det är långa slutartider som gör att fotografen kan planera i lugn och ro för nästa bild som skall tas eller kanske fundera på några filosofiska frågor. Vid makrofotografering måste fotografen vara aktiv hela tiden. Är det stilla objekt är det ganska enkelt att fota men är det insekter så får dessa fotas i all hast då de försvinner fort. Nackdel eller fördel vid makrofoto, det beror på hur man ser på saken, är att fotografen oftast får krypa omkring på marken. Denna form av foto ger samtidigt smidiga muskler, fotografen slipper att gå på gym. Gymma med makro kanske är nästa fluga inom gymsporten. Undertecknad föredrar utegym med makro.

Hårda brudar Från vänster: Ann-Marie Genne, Christina Tornham, Ann Marie Lövheden Höög och Berith Kjönsberg. Bild: Dan Larsson.

Vi jämför kameror, objektiv, stativ och allsköns utrusning, som är nödvändig för vårt fotande. Var det någon som nämnde att även fotografering är en materialsport? Vi ger varandra råd om tips och trix, inställning av bländare, tid, brännvidd och ISO. Det är ett stort utbyte med all samlad kunskap som deltagarna har. Nu planerar vi för nästa års fotovandring. Väl mött i september 2020. Text: Ann Marie Lövheden Höög

Tuffa grabbar – från vänster: Dan Larsson, Eddie Sundgren. Bild: Ann Marie Lövheden Höög.

Foto i all ära men den stora höjdpunkten på dessa träffar är att vi fikar. Fotografer älskar att fika. Det smakar extra gott med kaffe när man intar det ute och har ka-

Bild: Ann Marie Lövheden Höög Linslöss 2019

22


Linslรถss 2019

23


Trandansen, Hornborgarsjön

Skeppsviken, Uddevalla

©Dan Larsson

Till höger: Styv kuling Linslöss 2019

24


Linslรถss 2019

25


Överst: Närmar sig land efter tuff seglats. Underst: Bohus Malmön.

©Eddie Sundgren

Linslöss 2019

26


Överst: En varm sommardag i Ljungskile och Dirhuvud. Mitten: Vandrade runt på svenskholmen och ville fånga dagen. Sedan inverterade jag den upplevelsen. Underst: Tidig morgon Restenäs.

Linslöss 2019

27


©Nils-Ove Carlén

Elfkungen 1, Trollhätte sluss

©Ronny Johansson

©Anita Gillner Fransson

Skuggor på Udden

Det fina historiska slottet ser vi inte— vi tittar åt ett annat håll. Linslöss 2019

28


Fånga resans bästa minnen i bild Den som gör en resa har alltid något att berätta, sägs det. Och berättar är vi ju många som gör med hjälp av kameran vid dessa tillfällen, ty en bild säger ju också mer än tusen ord. På Moderskeppet finns Mats Andrén som i en resefotokurs vill ge reseberättelsen mer innehåll än slentrianknäppta bilder på kända byggnader och platser.

man som fotograf följer en kortare händelse från början till slut, menar Andrén.

Ofta är det när vi lämnar hemmet för några dagar och förväntar oss nya upplevelser som kameran får följa med. Det blir också då en fråga om hur mycket fotoutrustning som ska ingå i packningen. Svaret på den frågan handlar till stor del om hur vi reser och vad syftet är med resan. De flesta ute på resa torde få begränsa sig, men för en ryggsäcksturist lockar förmodligen ett litet, tekniskt och smidigt hus medan den som kör själv och är i sitt eget sällskap får plats för mer. För mig som under drygt en vecka färdades runt Östersjön med 50 andra personer och inte alltid hade egen tid fick det bli ett 24-105/3,5 till kameran, förutom blixt och stativ. – De bästa bilderna från en resa är inte de vackraste vyerna eller mest turistiska sevärdheterna utan från mer personliga upplevelser som udda personer, olika situationer man hamnat i, säger Mats Andrén i kursen som påminner om att inte bara fotografera när man är glad utan även när man är ledsen eller arg. Bra resefoto handlar inte heller bara om en enstaka bild. Reseberättelsen blir så mycket mer intressant om

Mitt ressällskap stannade till i Litauen mitt ute i ingenstans där litauerna under decennier satt upp kors, inte som direkt religiös handling utan mer som en symbolisk handling mot förtrycket och för att manifestera en bra händelse i livet. Korskullen sades ha 350 000 kors i olika storlekar, och vid dagen för vårt besök ställdes ytterligare ett tiometerskors i trä på plats. Följde händelsen i både foto och video, så gott jag kunde i regnet. Den fotografiska berättelsen innehåller inte bara arkitekturfoto utan kan ju också beroende på resans mål och resenärens intressen vara porträtt, konsertfoto, gatufoto och nattfoto. Till nattfotot, som för Mats Andrén handlar om att ta arkitekturbilder när det är mörkt, är det bra med ett bordsstativ. För min del var tanken att gå ut på stan i de olika städerna före läggdags och hitta spännande motiv. Den här gången föll det på bland annat vädret, men i Vilnius behövde jag inte ens lämna hotellrummet på sjunde våningen för att hitta fina vyer i soluppgången. (Nästa gång ska jag sätta skärpan också ...) Bra resefoto handlar inte minst om att ha kameran ständigt tillgänglig, inte nerpackad så att ögonblicket hunnit försvinna innan fotografen är redo. Det, och alla tänkbara fotografiska situationer man kan tänkas jobba med under en resa, kan man skaffa sig rutin på redan på hemmaplan. Text och bild: Kenneth Eriksson Linslöss 2019

29


©Berith Kjönsberg

Linslöss 2019

30


Överst tv: Höstvädd i skogen. Vacker solros i trädgården. Allt klär en skönhet, rosa ser positivt ut. Underst tv: Fångsten klar, nu hemåt, hamnen i Muxia. Överst: När man inte hinner få fram kameran, men om jag inte gjort det, så hade ni missat tofsen. Underst tv: Man kan undra vad som rör sig i denna gossens huvud? Underst th: Exakt 1 år, då är det bara framåt som gäller.

Linslöss 2019

31


©Lars Gleby

Linslöss 2019

32


Överst tv: Norska och skrangelbryggan Överst th: Svensk sommar Mitten: Skutsegling Underst: Badhusparken, Östersund

Överst tv: Fendrar Underst tv: Handen på ratten Underst th: Hörnstolpe, Frösön

Linslöss 2019

33


©Margareta Julin

Linslöss 2019

34


Överst tv: Orienteninspirerat badhus. Underst tv: Varbergs kallbadhus. Överst: Bäveån. Underst: Norrvikens trädgårdar med barocktema.

Linslöss 2019

35


Trådlös magi i dina bilder Med trådlös anslutning till blixten har fotografen friare händer att skapa en ljussättning som ger spännande bilder.

grafering ha en masterenhet, vilket bara de externa blixtarna i de högre prisklasserna brukar ha kapacitet för. Undantag finns dock från tredjepartstillverkare.

Vilken fotograf har inte önskat göra det? Här kommer en guide till hur du gör. Med en kameramodell som tillåter trådlös anslutning och en extern blixt som också går att styra trådlöst är det väl bara att sätta igång? Ja, men först är det viktigt att titta närmare på vad man menar med trådlöst. Självklart betyder det fritt från kablar och sladdar, dock kan utrustningens delar kommunicera med varandra på två olika sätt. Det enklaste sättet till trådlös fotografering, men inte mindre kreativt, är att skaffa en sändare och mottagare till kamerahuset och blixten. Efter att dessa blivit synkade med varandra återstår bara det kreativa arbetet med att placera blixten på rätt ställe och ha rätt ljusstyrka inställd. Vanlig fotografering, med andra ord.

Huvudblixten, masterenheten, måste inte heller sitta i blixtskon på kameran utan kan ställas ut "i studion" som ljuskälla. Kommunikationen mellan kamerahus och master sker då av en sändare, som i några av de mer avancerade varianterna tillåter en styrning av blixtenheter i olika grupper. Med radiostyrt blixtfoto går det också att placera slavblixtarna i olika grupper, till exempel för att ljussätta huvudmotiv och bakgrund var för sig. Hur många slavgrupper beror på tillverkare och modeller. Dock, enheterna ställs in på samma kanal och sedan programmeras varje slavblixt till en undergrupp. Eftersom det finns en risk att kamerans ägare tilllämpar trådlöst fotografering tillsammans med andra fotografer som har utrustning av samma märke har tillverkaren lagt in olika kanaler för kamerahus och extern blixt. Du kan exempelvis fotografera på kanal 2 medan kompisen kommunicerar med sina grejer på kanal 4.

Den kreativa fördelen med denna metod är att det går att bygga ut nätverket med fler blixtar, som då förstås kräver lika många fler mottagare. Nackdelen är att kommunikationen sker med infrarött ljus. Det betyder att sändare och mottagare måste se varandra, och att avstånden inte får vara för stora. En något mer avancerad metod är att använda utrustning som kommunicerar med radiovågor och har en räckvidd på åtminstone 100 meter. Då krävs också en något större budget. Medan man med IR-styrt foto kan ha ett antal billiga blixtar i nätverket måste man med denna radiostyrda foto-

Ett par bra komplement till denna trådlösa utrustning är en fjärrkontroll och en bouncer.

Text och bild: Kenneth Eriksson

Linslöss 2019

36


Addo Elephant National Park – Sydafrika Nu har min resa i Västra och Östra Kapprovinsen tagit mig till PE. Sydafrikanerna kallar Port Elizabeth för PE och en del kallar staden för »The blowing hole« vilket kan tyckas vara rätt; här blåser det mycket.

hit för att bidra med nytt blod. Under parkens tid har det fötts sex tvillingpar och under mitt besök såg jag det sjätte tvillingparet, de två små som endast var tre veckor gamla. Elefanterna är vegetarianer och kan äta upp till 300 kg om dagen. Det blir mycket att mumsa i sig från buskar och träd. Det är inte bara elefanter som finns här, men det är de som syns, de är gigantiska. Det finns en liten spännande rackare, dyngbaggen. I Sverige har vi varningsskylt med älg, i Addo är det varningsskylt med dyngbagge. Bilförarna måste vara extra försiktiga så de inte krossar baggen. Den lägger ett ägg i elefantdyngan och skapar en liten boll som de rullar iväg med.

Väl här passade jag på att boka en safaritur i Addo nationalpark. Bokningen för safarituren skedde via Tripadvisor, enkel bokning och praktisk betalning via siten. Tid för upphämtning vid hotellet bestäms. Jag infann mig utanför hotellet en kvart innan hämtning, skulle detta fungera? Jodå, chauffören stod på plats och så bar det iväg till elefanterna. Vilken tur, jag och maken var de enda passagerarna i bussen. Maken fick sitta i framsätet så att jag kunde har hela bakre delen av bussen för mig själv för att kunna fota åt alla håll. Äntligen framme i Addo efter en timmas bussåkning. Parken är den största nationalparken i Östra Kapprovinsen med sina 1 640 km2 och omfattar även del av Indiska Oceanen. Så är finns både land och vattenlevande däggdjur men målet var att fota elefanter. Valar hade jag redan sett i Hermanus.

Det var också stora hjordar med zebror, det är mycket enkelt att se skillnad mellan honor och hannar; honorna har svarta och vita ränder och hannarna har vita och svarta ränder! De stora hjordarna är mycket spektakulära, ränder över allt. Några lejon syntes inte till och inte heller leopard. Noshörningen hade också gått och gömt sig. Trots allt var jag väldigt nöjd med dagen, elefanterna var huvudmålet. Jag hade sett mängder av djur och massor av fåglar. Dessutom hade det regnat strax innan mitt besök och tack vare att det hade kommit rejält med vatten var det många blommor som passade på att slå ut, stora fält blommade lila och gult.

Parken skapades redan 1931 för att skydda elva elefanter, de var de enda som fanns kvar vid denna tidpunkt. Elefanterna var dock hotade av jordbrukarna som inte såg med blida ögon att elefanter tog sig in på markerna och åt upp deras grödorna. 1954 sattes det upp staket byggt av järnvägsräls och lyftkablar och då hölls elefanterna i området, som då var tjugo till antalet. Där kommer han, den stora elefanthannen. Guiden påpekade att den inte var stor, det är bara en mellanstor, men för mig var den gigantisk. Idag finns det 700 elefanter i parken. Med en start om elva elefanter blir det inavel. Hannar har, från bland annat Krugerparken, fått flytta

Text och bild: Ann Marie Lövheden Höög Linslöss 2019

37


Torsknapp

Fyrvaktare

©Leif Erikson

Överst th: Havsörnar

Nederst th: Tulpan Linslöss 2019

38


Linslรถss 2019

39


©Berit Olsson

Linslöss 2019

40


Överst till vänster: Färsk fisk. Underst till höger: Cykelsemester. Överst till höger: Stängt. Underst till höger: Gul solblomfluga.

Linslöss 2019

41


En dag i Uddevalla Nu var det 1979 Den tvååriga ABF Fotoklubb börjar finna sina verksamhetsformer. Utställningar, diabildsprogram, utflykter, studiecirklar. Medlemsantalet ökar snabbt trots att det krävs deltagande i såväl nybörjare- som fortsättningscirkel för att få tillhöra den exklusiva medlemsskaran. Någon väcker idén att klubben ska göra en fotografisk Uddevalladokumentation om vad som sig tilldrar en helt vanlig dag i Uddevalla. Ärligt talat, intresset i klubben är inte så där jättestort, men till slut skapas en grupp på 7-8 personer som sätter igång att planera. Guppen enas så småningom om att den 26 april 1979, under en stor del av dygnet, fotografera den fysiska miljön i Uddevalla och dessutom försöka att beskriva människor i arbete, i fritidsaktiviteter, på institutioner och i hemmamiljöer. Och så gör vi det. 60 rullar, uppemot 2000 exponeringar i svartvitt. Vi framkallar och kopierar givetvis allt själva under långa arbetspass i klubbens dåvarande lokaler i Folkets Hus.

Tiger med flera är borta. Merparten av de butiker som fanns i centrum är nu etablerade på Torp och många affärslokaler längs Kungsgatan och Kilbäcksgatan gapar tomma. Många miljöer från 60- och 70-tal finns inte längre och har ersatts av moderna bostadsrätter och annan nybyggnation.

Tommy Ek, Hans Fredriksson, Gunnar Skoglycke och undertecknad är fyra som var med redan 1979 och tillsammans med ytterligare ett 25-tal medlemmar fotograferar vi massor under den ljuvligt soliga och vårvarma fredagen den 26 april 2019. Förutsättningarna är annorlunda den här gången. Att till exempel komma in på institutioner, barnomsorg, sjukvård etc var inga problem 1979 men är omöjligt idag. Nu behövs det mångas engagemang för att det digra fotografiska materialet ska förvandlas till något oförglömligt. Hör av dig till någon i styrelsen om du vill vara med.

När detta skrivs i mitten av oktober pågår samtal med Så småningom visas utställningen på stadsbiblioteket Länsmuseet, samtal som förhoppningsvis så småoch får ganska stor uppmärksamhet. Skärmarna finns ningom leder till en spännande utställning om 40 års kvar i stort sett intakta och alla negativen har under det utveckling i Uddevalla. Vernissage, ja när tror ni? Givetsenaste året digitaliserats. vis den 26 april 2020.

Nu är det 2019 Och nu gör vi det igen! Idén har vibrerat i skallen under ganska många år. Borde man inte göra en uppföljning? En dag i Uddevalla 25, 35 eller 40 år senare. Klubbens ordförande nappar direkt, styrelsen är positiv och projektet »En dag i Uddevalla – människor och miljöer 26 april 2019« är igång. Tänk vad staden har ändrat sig. De stora arbetsplatserna Uddevallavarvet, Regementet I17, Scan, Nordverk,

Text: Bosse Ljungkvist Bild: Agneta Svantesson, Ann Marie Lövheden Höög, Ann-Marie Genne, Berit Kjönsberg, Berit Olsson, Bosse Ljungkvist, Britt-Marie Dahle, Christina Tornham, Dan Larsson, Ewa-Lena Persson, Gunilla Hjerne, Gunilla Hägg, Göran Gärberg , Hanna Ferm, Hans Fredriksson, Jens Holmeros, Katja Hellmig, Kenneth Eriksson, Kenneth Ferm, Lars Gleby, Leif Eriksson, Lotta Leijon, Margareta Julin, Niklas Niklassson, Stig Gustafsson, Tommy Ek, Vambola Kallaste. Linslöss 2019

42


Linslรถss 2019

43


Linslรถss 2019

44