Page 1

Rederij Stiphout Maastricht 17.00 u. – 17.50 u. Een boottocht van ca. 50 minuten op de Maas langs de stad waarbij wij o.a. het bekende Bonnefantenmuseum passeren en Gouvernement (Limburgse provinciehuis). Hierbij werd in 1991 “het verdrag van Maastricht” getekend door de Europese regeringsleiders, waardoor de Europese Unie gestalte kreeg. We varen langs de hellingen van de St. Pietersberg om in de nabijheid van de Nederlands/Belgische grens, waar de Maas een grensrivier is, om daar weer terug te varen.

Boottocht + diner € 27,00 pp

INFORMATIE PERSONEELSDAG Bree 10.00 u. Grand Hotel L’Empereur (brunch) 11.00 u. - 12.30 u. Speurtocht Maastricht 12.30 u. - ca.17.00 u. Boottocht 17.00 u. - ca.17.50 u.

Na een gezellige dag, gaan we genieten van een heerlijk avondmaal bij Brasserie

Bonhomme.

Brasserie Bonhomme (diner) 18.00 u. - …

Met het uitzicht op de Maas genieten we van een heerlijk diner. Voorgerechten:

bospaddenstoelensoep of

salade met gebakken spekjes

Hoofdgerechten

varkenshaas met rode wijn saus groenten en frietjes of

zalmfilet met dille saus groenten en frietjes

nagerechten

tiramisu of

dame blanche

Start


Welkom in Mestreech

Parkeren station Maastricht

Historie

Als we in Maastricht arriveren parkeren we aan het station. Ten noorden van het busstation bevindt zich een terrein voor dagparkeerders.

Omstreeks 50 vóór Christus stichtten de Romeinen een nederzetting bij een doorwaadbare plaats aan de Maas. De nederzetting kreeg de naam Mosa Trajectum (maasovergang). Mosa Trajectum werd later Maastricht (Mestreech zoals de inwoners hun stad noemen.) In 1229 heeft Maastricht stadsrechten gekregen en had daarmee het recht om omwallingen te bouwen. Wat prompt en degelijk gebeurde. Ze staan er grotendeels nog. Toch hebben de omwallingen eigenlijk maar kort dienst gedaan, want het bleek al snel te krap bemeten voor het stedelijke bedrijfsleven. Twee bedrijfstakken moesten zich buiten de poorten vestigen: de looiers langs het riviertje de Jeker, de lakenwevers bij de Boschpoort. De Maas verdeelt de stad in twee delen; het centrum van Maastricht, aan de westoever, bevindt zich aan de overkant van de brug, de oostoever is het gedeelte genaamd Wyck. Het station is het belangrijkste gebouw dat in Wyck staat. De positie van Maastricht in Europa kan worden afgeleid uit de volgorde, waarin hier spoorwegverbindingen werden aangelegd: de eerste, uit 1853, verbond Maastricht met de Duitse stad Aken, terwijl de twee daarop volgende lijnen werden aangelegd tussen Maastricht en de Belgische steden Hasselt en Luik. Pas in 1865 kreeg Maastricht een spoorverbinding met een Nederlandse stad. Bij het ontwerpen van de Stationsstraat wilde de ontwerpers de grootsheid van de Parijse boulevards imiteren. Er werden strenge bouwvoorschriften opgesteld omdat men een imponerende toegang tot de stad wilde creëren. Een goed voorbeeld hiervan is het Grand Hotel De l’Empereur, compleet met toren en keizerskroon.

3,30 EUR per dag/auto

Speurtocht Mestreech Na de heerlijke brunch gaan we een historische speurtocht beleven met ons allen. Voor we beginnen krijgt u nog alle nodige informatie om de speurtocht te starten.

Grand Restaurant de l'Empereur in Maastricht Het nostalgische Grand Restaurant ligt al meer dan 100 jaar op de bekendste plek van de bruisende stad Maastricht. Het prachtige hotel/restaurant bevindt zich op de hoek van de Stationsstraat en Parallelweg. In het restaurant wordt voor ons een heerlijk brunchbuffet geserveerd. EUR 17,50 p.p.

We zullen ons verdelen in 2 groepen. Deze speurtocht zal ongeveer 3,5 uur duren. Gedurende de tocht leren we veel over de geschiedenis van Maastricht. De winnende groep krijgt natuurlijk een kleine attentie. Veel succes !

folder  
folder  

informatie, maastricht, personeelsdag

Advertisement