Page 1

T RANS GÄ‚I NA


02.

Transgăina

Transgăina este un drum județean pietruit în lungime de 38 km care leagă localitățile Vidrișoaradin Județul Alba de Hălmagiu județul Hunedoara, având indicativ DJ 762A. Drumul traversează Vârful Găina, cu o altitudinede 1486 m, din Munții Găina.

Dolești

Brusturi

Vidișoara JUD

AD

L AR

ȚU UDE

J

Luncioara

JUD

EȚU

N L HU

EȚU

JUD

EȚU

ARA EDO

Giurgești

Rusești

Bulzeștii de Sus

Hălmagiu Hălmăgel

Tomnatec

Bulzeștii de Jos

NED

BA

OAR A

Ticera

Dragu-Brad

Bodesti Sărbi

L HU

L AL


Drumul prezintă un grad minim de dificultate fiind necesar a fi abordat de orice mașini cu gardă ridicată, de șoferi cu minimăexperiență. Timpul necesar parcurgerii acestui drum este de 4 ore. Drumul traversează păduri de brad și pășuni alpine situate pe creasta Munților Găina, subdiviziune a Munților Apuseni.


DISTANȚA TOTALĂ

17 km DIFERENȚA DE NIVEL

300 m NIVELUL DE DIFICULTATE

Mediu PRACTICABIL ÎN SEZOANELE

Primavara, Vara, Toamna SUPRAFAȚA DRUMULUI

Macadam, Pamant INFORMATII DE ACCES

Damuc judetul Neamt Lacul Rosu judetul Harghita


Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai cunoscută sărbătoare populară din România, se organizează de sute de ani în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfântului Ilie (20 iulie) şi păstrează caracteristicile tradiţionale autentice. În trecut, locuitorii din peste 80 de sate ale Apusenilor se adunau pe platoul de la Găina pentru a-şi schimba produsele. Sătenii care urcau pe munte îi duceau cu ei și pe cei tineri, pentru a se cunoaște și, dacă se plăceau, se puteau căsători. Târgul a făcut posibilă întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, evitându-se astfel încrucişările dintre rudele apropiate. Drumul pleacă din localitatea Vidrișoara, urcând pe culmea Muntelui Găina prin păduri de foioase și brazi. Drumul de piatră străbate o zonă deosebit de frumoasă indiferent de anotimp dar mai ales toamna. Ieșim în golul alpin într-o poiană de jnepeni, de unde se profilează Vârful Găina pe care urmează să-l atingem în ultima noastră urcare.


Serpentine largi ne conduc în zona unde an de an se ține celebrul Târg de Fete, aflat la confluența a trei zone etnografice: Țara Moților, Tara Zarandului și Țara Crișurilor. Aici la peste 1600 m altitudine se deschide o priveliște uimitoare în toate zările, putând săne bucuram de un aer de ozonat și curat.


Unele legende transmise prin viu grai ne spun că obiceiul urcatului poporului pe muntele “sfânt” - Kogaion, în anumite momente sacre ale anului, cu o adâncă încărcătură cosmică şi religioasă, pentru a desfăşura anumite rituri religioase, a fost început în vremuri străvechi și transmis din generație în generație.


O noapte petrecută pe Muntele Găina îți dă șansa unui apus magnific și a unui răsărit idilic, permițând să admiri între acestea un cer cu milioane de stele puternic strălucitoare datorită lipsei surselor de poluare. Drumul continuă pe creasta Muntelui Găina, traversând pășuni întinseși permițându-ne să ne bucurăm în continuare de imagini pitorești.


Părăsim creasta și coborâm spre Valea Luncșoara, pârâu care formează o frumoasă cascadă pe lângă care vom trece în drumul nostru. Drumul părăsește pădurea și continuă printre fânațe traversând și două sate în care se pot vedea arhitectura specifică noii zone etnografice în care am pătruns: Țara Zarandului.


O B I EC T IVE T URI STI CE sursa www.guide-romania.ro

???????

CA Z ARE recomandata de Guide-Romania

Pensiunea La Americanu Badai Pensiunea Floare de Colț Incești Pensiunea Dealul cu Melci Nemes

CA MPARE sursa www.guide-romania.ro

Campare pe Varful Găina


Budureasa

Beiuș

Mărișel Măguri-Răcătău

Smida

Ferice

Valea I

Măguri Boga

Sudrigiu

Padiș

Poiana Horea

Rieni Chișcău Stațiunea Muntele Băișorii

Ștei Vârtop

Ferice

Sagacea

13

Vârful Curcubăta Mare, Munții Bihorului

Vașcău

5 Gârda de Sus

4 ..............

Brăzești

Boga Târsa

Groși

..............

Baia de Arieș

Bistra

5 4

6

Vârtop

Vârfurile

Bulzeștii de Sus

3

9

Hălmagiu

2 Abrud

............... 5

Brazil

Ciuruleasa

.....................

Bucium

12

Ociu Vața de Jos

10

Lunca Țebea

Crișan

Stănija

Brad

Roșia Nouă

Almașu Mare

Zlatna

Valea Mică

Valea Cib

Petriș Ilteu

Feneș

Vorța

Băița

Voia

Profile for lovadikinga

Transgaina  

Transgaina  

Advertisement