Page 45

OK-complex Refaja, Stadskanaal

Refaja in Stadskanaal kiest voor vloerbedekking van Gerflor Gerflor is als expert voor de bekleding van vloeren en wanden al meer dan zeventig jaar actief in de gezondheidszorg. Met een totaalpakket van vloerbedekking, wandbescherming, leuningen en accessoires. Voor de nieuwe OK’s van de ziekenhuislocatie Refaja in Stadskanaal is gekozen voor een kleurcombinatie van twee homogene dissipatieve vloeren: de Mipolam Accord El7 in de lichte kleur Manitoba en de Mipolam Robust in de donkere kleur Pewter. De verkeersgangen zijn voorzien van de homogene vloerbedekking Mipolam Elegance in de kleuren Hazelnut en Nut. Zo onstaat een inrichting die aansluit bij de wensen van de gebruikers op het gebied van functionaliteit, hygiëne en uitstraling. De installatie is verzorgd door Iedema Projectstoffeerders in Appelscha.

links Ronald Neutel -Treant- rechts Maarten Sijpestein -VitaalZorgvast

OK monitoringsysteem Lighthouse Benelux heeft in samenwerking met Interflow het Lighthouse monitoringsysteem van het Refaja ziekenhuis uitgebreid met vier nieuwe OK’s. Het Refaja ziekenhuis heeft een volledig geïntegreerd Lighthouse monitoring systeem voor registratie van alle medicatieopslag in het gehele ziekenhuis, alle legionellameetpunten en HACCP-registraties. Al deze verschillende toepassingen kunnen worden gecombineerd in één systeem waarbij gebruikers alleen toegang krijgen tot de voor hun relevante afdelingen. Uitbreiding is eenvoudig en kan gebeuren op dezelfde basissoftware.

Innovatief beeldmanagement De nieuwbouw OK’s van Treant zijn door Inter Visual Systems voorzien van de laatste techniek voor beeldmanagement. iOK beeldroutering zorgt voor het eenvoudig weergeven van beelden op de monitors in de OK en daarbuiten. Deze beelden kunnen tevens worden opgeslagen met iMAS, dat wordt bediend vanuit hetzelfde touchpaneel. Inter Visual Systems zal de komende vijf jaar proactief het technisch beheer verzorgen. Touchbediening met nieuwe look & feel Treant is het eerste ziekenhuis in Nederland dat werkt met iOK NextGen, de nieuwe bedieningsinterface van het bewezen iOK systeem. Het is functioneel hetzelfde gebleven, maar de gebruikerservaring is geoptimaliseerd en voorzien van een nieuwe look & feel. Over Inter Visual Systems Inter Visual Systems brengt nieuwe visualisatie- en communicatietechnieken binnen de operatiekamer. Het optimaal weergeven en beheren van beelden en beschikbare informatie over patiënt, operatie en team draagt bij aan het verbeteren van de patiëntveiligheid en efficiëntie in het ziekenhuis

ingetekend om de ruimtes zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Op 9 september dragen we het gebouw over aan opdrachtgever”, vertelt Sijpestein. Neutel valt hem bij: “Die datum staat in beton gegoten! Voor die tijd moet er heel veel georganiseerd worden om operationeel te zijn. Zoals het valideren van de OK-onderdelen, het inregelen van de installaties en de training en instructie van het personeel.”

Einde aan onzekerheid naliteit zoals die door Treant was voorbereid bijna volledig kunnen inpassen in het gebouwontwerp. In de afstemming met Treant hebben we nog verdere optimalisaties kunnen doorvoeren, zowel functioneel als bouwkundig”, aldus Sijpestein. Op 1 februari 2016 is de bouw gestart en zeven maanden later is het gebouw klaar. “Met de start van de ruwbouw waren nog niet alle puntjes op de i gezet. Gelijktijdig zijn we met de wensen van het ziekenhuis, qua inrichting van de ruimte, aan de slag gegaan. Zo is alle meubilair en apparatuur

De komst van het nieuwe OK-complex betekent veel voor het personeel en de inwoners van de Kanaalstreek. Het neemt een onzekerheid weg die al vijftien jaar duurde. Neutel: “Ook het personeel wist pas anderhalf jaar geleden waar het aan toe was. Nu kan Refaja weer voor dertig jaar vooruit. Dat biedt zekerheid in deze krimpregio. Het is echt een noodzakelijke moderniseringsslag geweest. Met de nieuwbouw kunnen we de logistieke processen rondom de OK efficiënter inrichten. Ook zijn de nieuwe OK’s groter. Dat betekent dat je ook voor de toekomst zeker bent in je zorgvoorziening.”

BOUWEN AAN DE ZORG | 45